Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:05 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Laporan audit bukti PKR Selangor tidak peduli bumiputera

Posted: 20 May 2016 06:26 PM PDT


“Kuota bumiputera telah habis dijual,” itulah kata-kata yang sering dijadikan alasan oleh pemaju kepada pembeli bumiputera.

Semua ini dipercayai dilakukan bagi mengelak pemberian diskaun tujuh peratus dan dengan tujuan menjualkan kuota itu kepada bukan bumiputera.

Lebih malang lagi, meskipun kuota bumiputera sebanyak 30 peratus yang disyaratkan kepada pemaju dilaksanakan, peraturan itu tidak diendahkan oleh pemaju dan tidak ada pula tindakan yang diambil oleh kerajaan PKR Selangor.

Perkara ini didedahkan da­lam Laporan Ketua Audit Negara 2015 Siri 1 yang menyatakan pelan tindakan tadbir urus serta mengawal selia perumahan kuota bumiputera Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) tidak dilaksanakan dan kerajaan PKR Selangor tidak mempedulikan bumiputera.

Ahli Dewan Undangan Nege­ri (ADUN) Permatang, Datuk Sulaiman Abdul Razak berkata, beliau sering mendapat aduan daripada orang ramai tentang tindakan sesetengah pemaju yang sengaja mendakwa kuota bumiputera telah habis dijual untuk mengelak pemberian diskaun tujuh peratus.

“Banyak tempat yang saya terima aduan menyatakan apabila pembeli nak kuota bumiputera, pada hakikatnya masih ada,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

MENTERI KERJA RAYA JAWAB GUAN ENG

Posted: 20 May 2016 10:16 AM PDTSaya terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng hari ini yang mengatakan Kerajaan Persekutuan telah menolak permohonan kerajaan Pulau Pinang atau menyukarkan usaha mereka untuk membina jambatan ke-3 Pulau Pinang berbanding terowong bawah laut.


Semakan di Kementerian tidak menunjukkan sebarang permohonan, aplikasi atau perbincangan dengan pihak Kementerian saya mengenai pembinaan jambatan ke-3 Pulau Pinang.


Begitu juga dengan permohonan, aplikasi atau perbincangan mengenai terowong bawah laut Pulau Pinang dimana ianya memerlukan pelbagai kebenaran dari pihak Kementerian saya sebelum pembinaan dijalankan.


Mungkin YAB Ketua Menteri boleh menjelaskan kepada saya bila permohonan bagi pembinaan jambatan ke-3 tersebut dibuat dan bila pihak kami menolak permohonan tersebut.


Menjadi harapan saya agar kerajaan Pulau Pinang menyelesaikan masalah politik dalaman mahupun skandal dalam Pakatan dan tidak mencuba untuk menggunakan Kerajaan Persekutuan sebagai alasan mereka.


DATO' SRI HAJI FADILLAH BIN HAJI YUSOF

Menteri

Kementerian Kerja Raya Malaysia


Diterjemah oleh: KKMM

Rezab Bank Negara RM382.3 bilion setakat 13 Mei

Posted: 20 May 2016 10:11 AM PDT20 MEI: Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah RM382.3 bilion ( bersamaan US$97.2 bilion) setakat 13 Mei.

Menurut kenyataan BNM, kedudukan rizab itu cukup untuk membiayai import tertangguh 7.9 bulan dan 1.2 kali hutang luar jangka pendek.

BNMBank pusat itu berkata, komponen utama rizab antarabangsa adalah rizab mata wang asing (US$89.2 bilion), kedudukan Tabung Mata Wang Antarabangsa (US$0.8 bilion), hak pengeluaran khas (US$1.1 bilion), emas (US$1.5 bilion) dan aset rizab lain (US$4.6 bilion).

Aset termasuk surat kerajaan Malaysia (RM1.88 bilion), deposit dengan institusi kewangan (RM2.08 bilion), pinjaman dan pendahuluan (RM7.29 bilion) dan aset lain (RM13.37 bilion).

Modal dan liabiliti terdiri daripada modal berbayar (RM100 juta), rizab (RM102.55 bilion), mata wang dalam edaran (RM88.08 bilion), deposit oleh institusi kewangan (RM165.66 bilion), deposit kerajaan persekutuan (RM11.48 bilion), deposit lain (RM566.36 juta), surat BNM (RM15.36 bilion), peruntukan SDR (RM7.37 bilion) dan liabiliti lain (RM17.88 bilion).

Comments (0)