Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 9:22 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


6 Bulan Sewa Percuma Di #MARA Digital Mall Seluruh #Malaysia

Posted: 19 May 2016 08:25 PM PDT


Para peniaga di pusat barangan teknologi maklumat (IT) Bumiputera, MARA Digital Mall di seluruh negara akan turut menikmati pengecualian bayaran sewa selama enam bulan sama seperti MARA Digital Mall di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kementerian telah memutuskan untuk memberi sewa percuma itu sama seperti diberikan kepada bakal peniaga di MARA Digital Mall di Anggerik Mall, Shah Alam dan Glomac Mall di Damansara, kedua-dua mall itu akan dibuka pada masa yang terdekat ini," katanya.
Ismail Sabri berkata subsidi sewa itu diberikan sebagai bantuan sementara bagi peniaga memulakan perniagaan selama tempoh enam bulan sehingga perniagaan mereka stabil dan mendapat keuntungan, ia bukannya layanan istimewa kepada para peniaga seperti yang didakwa beberapa pihak sebelum ini.

Beliau berkata MARA Digital Mall di Anggerik Mall akan dibuka pada akhir bulan depan (Jun), kelewatan pembukaan mall itu disebabkan bangunan berkenaan mengalami kebocoran dan kerosakan akibat ribut baru-baru ini, justeru, pembukaan terpaksa ditunda atas sebab keselamatan.

"Para peniaga perlu memulakan perniagaan mereka pada masa yang sesuai kerana pada bulan puasa, kebiasaannya orang ramai gemar membeli pakaian baju raya berbanding telefon bimbit dan barangan IT," katanya.

Pada Disember tahun lepas, Ismail Sabri berkata MARA Digital Mall akan diperluas di setiap ibu negeri seluruh negara tahun ini untuk memberi peluang kepada lebih ramai golongan Bumiputera melibatkan diri dalam pasaran digital dan IT.

Comments (0)