Followers

Nuffnang

MASTER DEDAH

Posted by Unknown | Posted on 11:10 PG | Posted in

sumber :-

MASTER DEDAH


PEGUAM NEGARA BERJAYA MEMATAHKAN GERAKAN "SELAMATKAN LIM GUAN ENG" DARI DIDAKWA MELALUI PENUTUPAN KES PHANG LI KOON?

Posted: 04 May 2016 01:49 PM PDT

SELEPAS PENGARAH SPRM PULAU PINANG KINI KETUA POLIS P. PINANG PULA BAWAH TELUNJUK LIM GUAN ENG?

DERIA BAU PEGUAM NEGARA YANG CEPAT MENGESAN


1. Ketua-ketua Jabatan di Pulau Pinang nampaknya tidak lekang dari kontroversi. Kuasa Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang menunjukkan siapa Lim Guan Eng yang sebenarnya. Jika dulu bermula dengan SUK Pulau Pinang mengadakan tender dari kalangan syarikat yang semua teknikalnya lemah dan memilih KLIDC, kita dkejutkan pula oleh Dato' Samarajoo Manikam Pengarah SPRM yang mengadakan program integriti korporat bersama Lim Guan Eng. Ia polemik antara penyiasat dengan orang disiasat sepentas! Kini PDRM melalui Ketua Polis Pulau Pinang mendahului kenyataan Peguam Negara.


2. Sangat mengejutkan kita dikhabarkan Lim Guan Eng bakal dipanggil SPRM dan didakwa selepas PRN Sarawak tiba-tiba kita mendengar laporan NST dan The Sun Daily memetik kata-kata Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Ghafar Rajab 
" I was informed two days ago about this decision and hence the case is considered closed"

Sumber dalaman memaklumkan Tan Sri Peguam Negara setelah menyedari ada usaha pegawainya di belakang bermain dengan pihak tertentu sehingga ia dimaklumkan kepada CPO Pinang sebagai Kes NFA dan ditutup. Persoalannya bagaimana Datuk Ghafar Rajab boleh mengumumkan secara terbuka kepada media dan bukannya Pejabat Peguam Negara? Mendahului Peguam Negara?

3. No Further Action dan "close" wow. Mula-mula penulis tergamam. Tetapi lebih tergamam apabila pada tarikh yang sama 4 Mei 2016 Peguam Negara TAN SRI DATO' SRI HAJI MOHAMED APANDI BIN HAJI ALI menafikan dakwaan NST serta Ketua Polis Pulau Pinang itu. Tan Sri menegaskan "Jabatan Peguam Negara ingin menegaskan bahawa sehingga kini Peguam Negara belum membuat apa-apa keputusan berkaitan kes berkenaan dan ia masih dalam proses kajian dan tindakan Peguam Negara"KITA AMAT YAKIN IGP PASTI AKAN MEMBERI PENJELASAN BERHUBUNG PERKARA INI. SIAPA SEPATUTNYA YANG MENGUMUMKAN ADA KES ATAU TIDAK? APAKAH PERLU CPO BERBUAT DEMIKIAN?
4. Persoalannya Bagaimana Ketua Polis Pulau Pinang yang baru masuk bulan Februari lalu boleh membuat kenyataan sedemikian rupa mendahului Peguam Negara? Apa sebenarnya berlaku? Siapakah Pegawai Pejabat Peguam Negara yang menjadi rujukan Ketua Polis Pulau Pinang dua hari yang lalu? Apa pula motif NST dan The Sun Daily memetik kenyataan Ketua Polis Pulau Pinang itu? Soalan-soalan ini harus dijawab oleh AG dan Ketua Polis Pulau Pinang. 

5. Ketika Peguam Negara berdiam diri tiba-tiba ada pegawainya memaklumkan kepada CPO bahawa Kes Tutup! Usaha memandai-mandai. Ini sangat memalukan. Seakan dirancang rapi, selepas berita itu Lim Guan Eng menggunakan peluang ini untuk "share" artikel Malaysiakini yang menyatakan kes Akuan Bersumpah Phang Li Koon ditutup sebagai senjata barunya merai sokongan dari pengikutnya. Malah penulisan Malaysiakini terarah kepada perkara membangkitkan kecurigaan kepada kerajaan, TV3 dan sesiapa yang membangkitkan isu. Nampak tak rangkaian mereka?


Rangkaian media pembangkang melaporkan berita dengan cepat. Walapun Peguam Negara menafikan pada hari yang sama ia tidak meluas sebagaimana pelaporan Kes ditutup. Agenda mereka cipta persepsi LGE tidak bersalah. Wal hal kes LGE belum dipanggil SPRM dan pendakwaan. Jelas sekali tujuan mereka. 

SELEPAS DILAPORKAN KENYATAN MEDIA PEGUAM NEGARA SERTA MERTA NST MENGUBAH LAPORAN BERITANYA. CARA NST & SUN DAILY SANGAT TIDAK BERTANGGUNGJAWAB

5. Selepas kenyataan media Peguam Negara menafi serta merta berita NST bertajuk " No further action against Phang over accusation of falsifying SD" telah bertukar ( Edit) kepada "AG: Case not closed yet on probe into Phang's 'false SD". Setelah persepsi dicipta, Peguam Negara terpaksa membetulkannya. Ia kelihatan satu  "test market" isu.

6. Kecekapan Tan Sri Mohd Apandi Peguam Negara bertindak cepat menghidu karenah pegawainya adalah sesuatu usaha yang dipuji. Nasiblah Tan Sri Peguam Negara sedar mainan para pegawainya. Jika tidak kerosakan dari kisah pegawai ini sangat merosakkan imej AG dan PDRM.

7. Pegawai dipejabat Peguam Negara yang mendedahkan maklumat siasatan Phang Li Koon sebagai NFA / Close serta memaklumkan kepada Ketua Polis Pulau Pinang wajib diambil tindakan disiplin segera. Jika beliau bersalah ia seharusnya dihukum. Jika Ketua Polis Pulau Pinang atau mana-mana pegawai PDRM Pinang terlibat ia juga harus didedahkan. Rantaian kerja-kerja ini sangat saling kaitan. CPO harus menunjukkan surat atau dokumen rasmi pejabat AG bagaimana keputusan itu disampaikan kepada media massa. Kita akan tahu siapa benar dan salah!


PEMBERSIHAN PEGAWAI YANG BELUM SELESAI

8.  Tentukan kes ini memberi pengajaran kepada kerajaan. Betapa Lim Guan Eng yang dikelilingi taikun besar cina pasti melindungi Lim Guan Eng dengan segala cara. Sebagai "Abang Besar" Lim Guan Eng adalah nyawa mereka. Jadi bukan menghairankan jika pelobi cina yang rapat dengan Lim Guan Eng mengatur segala strategi.

9. Kita sedar banyak jabatan atau agensi kerajaan masih belum bersih sepenuhnya. Usaha -usaha banyak dilakukan. Dalam SPRM sendiri isu Shukri Abdull ( TKP SPRM), Datuk Bahri Mohd Zin (Pengarah Operasi Khas SPRM) dan yang dikaitkan dalam kes kebocoran dokumen IMDB. Kisah Bekas timbalan pengarah Cawangan Khas Datuk Abdul Hamid Bador terang-terang memfitnah PM Najib pun sudah cukup merimaskan. Bank Negara Malaysia sudah mula ditukar. Di pejabat Peguam Negara saki baki pengikut Ghani Patail masih berkampung. Isu ini beri hikmah kepada Tan Sri Peguam Negara betapa anai-anai inilah yang merosakan kerajaan. 

10. Kepada IGP yang dihormati kita yakin dan percaya IGP akan menjelaskan mengapa berlaku pertindanan kuasa antara CPO dengan Peguam Negara dari segi pengumuman kes kepada media. Kerosakan telah berlaku. Kita harus memperbaikinya.

Yang penting kita sumbat Lim Guan Eng dalam penjara.


Comments (0)