Followers

Nuffnang

Duke of UMNO

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 1:04 PTG | Posted in

sumber :-

Duke of UMNO


MAAFKAN SAYA TUN M.. SAYA HANYA LAKSANA AMANAH TUN M DULU...

Posted: 15 May 2016 08:50 PM PDT

Saya ada kat luar dewan time ni dulu...
Sepanjang hidup saya mengenal dunia politik sejak di zaman remaja lagi, saya amat sanjung Tun M... Saya menjadi dewasa di zaman Tun M... Saya juga orang Kedah macam Tun M.. saya ikut perkembangan Tun M sejak saya sekolah lagi...

Saya follow Tun M sejak saya tidak menjadi ahli UMNO lagi.. ketika arwah ayah bawa saya ke ceramah Mat Sabu dulu, dari situlah saya kenal Tun M.. tapi persepsi saya pada Tun M tak sama dengan arwah ayah saya yang akan tutup tv setiap kali Tun M bercakap di kaca tv.. memang arwah anti sangat pada Tun M...

Masa saya di universiti dulu, sebagai mahasiswa undang-undang, saya banyak jugak baca buku politik selain contract, tort, criminal dan sebagainya... Saya baca tentang pentadbiran, ideologi, konsep, teori dan banyak bincang dengan lecturer tentang dasar-dasar kerajaan.. semua tu kami kaitkan dengan perkembangan politik dan pentadbiran negara...

Masa reformasi dulu, memang saya ada kat KL.. biasalah, student UIA memang rapat dengan Anwar time tu.. tapi saya tak ikut berdemo.. hanya tengok dari jauh saja sambil lepak kat warung Amjal di "pulau" dekat dengan stadium hoki tu.. 



Betul saya kagum pada Tun M... tapi saya tak ikut Tun M membuta tuli... ada perkara yang saya setuju dengan Tun M dan ada juga yang saya tak setuju dengan Tun M... fair and square.. banyak jugak saya tak setuju dengan Tun M sebenarnya...tapi saya kekal neutral...

Prinsipnya, saya yakin Tun M pecat Anwar time tu bersebab.. Takkanlah Tun M nak pecat anak emas dia sendiri tanpa sebab.. memang saya pelik sikit... tapi lepas berbincang dengan beberapa lecturer berstatus "Dr." dan kawan-kawan, saya dapat la beberapa jawapan yang munasabah dari sudut akademik dan akal logik realiti politik...

Lepas Anwar masuk penjara dulu, dia tikam Tun M dari dalam penjara... dia guna wife dia sebagai proksi dan tubuhkan KEADILAN.. nama lama untuk PKR...tujuannya cuma satu, dia mahu jatuhkan Tun M atas dasar kepentingan diri nak jadi PM.. sebab tu "lawan tetap lawan".. marah sungguh dia kat Tun M time tu...

Maka masa tu ramai la time tu termasuk Tun M sendiri kata Anwar tu pengkhianat perjuangan UMNO.. ye laaa.. betul la tu.. memang khianat pun.. Dengan pengaruh kuasa, autoriti dan kharisma yang ada, Tun M menang dan kekal jadi PM sampai 22 tahun... masa Tun M resign, saya sendiri sedih sangat.. sebak sorang-sorang depan tv...

Sebenarnya, lepas BN menang besar pada 2004 dulu, saya juga ada buat kajian dan banyak membaca tentang Pak Lah.. method yang sama saya gunakan macam saya kaji tentang Tun M dulu... masa tu, saya dah mula dah attack dasar-dasar Pak Lah yang flip-flop, mengelirukan dan seolah tiada hala tuju...sorry Pak Lah.. no offense... 

Masa tu, saya dan rakan-rakan maya saya boleh kata tiap-tiap hari hentam Pak Lah...Saya hanya attack dasar, bukan peribadi... setahun dua lepas tu,  barulah Tun M masuk gelanggang balun Pak Lah tiap-tiap hari.. masa tu la saya dapat berjalan seiring dengan Tun M.. kalau tidak, asyik tengok dari jauh jer...

Satu masa, saya rasa bertuah sangat dapat duduk semeja, betul-betul duduk sebelah kanan Tun M.. kami makan bersama.. seronok sangat bro dapat sembang dengan Tun M macam tu.. mungkin Tun M tahu saya orang Kedah, maka kami sembang "rabung" sangat... banyak saya dapat nasihat dari Tun M time tu...

Tun M nasihat saya sebagai orang muda UMNO, saya perlu jaga parti.. Saya pegang kata-kata Tun M tu.. katanya, kalau nak ubah UMNO, kita semua perlu kembalikan budaya UMNO masa 1946 dulu.. which is he said it's very impossible.. dia sendiri pun tak mampu buat macam tu katanya...

Lepas Pak Lah turun.. Tun M masuk balik UMNO... masa tu pun saya diberi kesempatan yang serupa untuk bersembang macam tu dengan Tun M... masa tu Tun M nasihat saya sebagai blogger pro-parti, saya perlu guna saluran yang betul untuk tegur pemimpin UMNO jika ada silapnya...

Saya masih ingat, Tun M kata kat saya.. kalau pemimpin tu buat tak tau lepas ditegur ikut saluran, barulah boleh ditegur melalui blog... tapi dia tegaskan supaya teguran tu tak melampau sampai jejaskan UMNO dan kepentingan politik parti... perlu bijak, membina dan berhemah dalam teguran tu... Tun M tak bagi maki hamun atau attack peribadi pemimpin UMNO...

Semua yang Tun M pesan pada saya secara peribadi tu saya ingat sampai sekarang.. ye laaa.. bukan mudah nak dapat nasihat direct dari Tun M macam tu.. sebab tu saya ingat sampai sekarang...

Namun semalam saya sedih... sedih dan kecewa sangat.. Tun M dah langgar segala pesanan yang beliau sendiri bagi kat saya... Saya tak kisah Tun M keluar UMNO.. tapi bila Tun M kata UMNO perlu ditewaskan pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar, maka saya tersentak!

Apa yang Tun M kata tu pada saya sangat bertentangan dengan segala nasihat dan teguran yang beliau berikan pada saya... Apa yang Tun M sebut tu menjejaskan UMNO dan BN secara politik.. Saya tahu, mungkin Tun M marah dan berdendam dengan Mohd Najib.. Tapi itu tidak bermaksud Tun M perlu "khianat" pada kepentingan UMNO sampai suruh rakyat kalahkan UMNO di PRK tu...

Saya tahu motif Tun M mahu jatuhkan Mohd Najib... tapi kalau UMNO kalah di Sungai Besar dan Kuala Kangsar sekali pun, masih tak cukup lagi majoriti untuk buat undi tak percaya pada Mohd Najib di Parlimen.. 

Jadi, mustahil sangat kalau pembangkang menang di dua PRK tu akan menyebabkan Mohd Najib jatuh.. Mohd Najib akan masih kekal sebagai PM walau UMNO tewas di dua PRK tu...Kenapa pulak Tun M mahu UMNO kalah? Apa motif sebenar Tun M? Takdak objektif pun...

Bila Tun M kata pengundi perlu sokong dan menangkan calon pembangkang, asalkan bukan UMNO yang menang, maka saya rasa Tun M dah menyimpang dari landasan perjuangan berjiwa UMNO. Lidahnya kini lebih berbisa dari lidah ketua pembangkang...

Maaf Tun M.. kali ni saya tak sokong kenyataan Tun M.. Tun M suruh saya jaga parti, kan? Maka saya jalankan amanah yang Tun M beri tu.. Saya tetap pertahankan UMNO dan mahu UMNO/BN menang di PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar... Maaf Tun M... dah jadi lain macam melalut ni...

Jika Tun M nak sangat BN kalah, elok Tun M masuk mana-mana parti pembangkang atau tubuhkan parti baru.. kemudian, kalahkan UMNO yang Tun M benci sangat sekarang ni... Dato' Onn dulu pun pernah buat, takkan Tun M tak boleh buat? Lepas tu Tun M boleh ketuai pembangkang lawan dengan BN pada PRU 14... kalau geng Tun M menang, Tun M boleh lantik sapa saja yang Tun M suka untuk jadi PM... 

Apa yang Tun M kata tu bersalahan dari prinsip, ideologi, strategik perjuangan dan semangat jiwa kepartian... Itu pandangan saya... dan saya tak boleh sokong langkah-langkah Tun M yang menjejaskan parti.. itu pesan Tun M sendiri pada saya dulu...SAYA PERLU JAGA UMNO DAN KEPENTINGAN POLITIK PARTI... baca secara ilmiah dan prinsip kepartian...

Kalau Tun M tak puas hati dengan Mohd Najib, saya cadangkan supaya Tun M buat macam Ku Li dulu... lawan secara gentlemen... Tun M ada lebih kurang 2 tahun untuk bina kekuatan "Team B" dan berentap dengan "Team A" yang diketuai Mohd Najib nanti... itu lebih demokratik...sekarang time untuk pilihan raya.. bukan time nak "tikam" UMNO atau BN di mata rakyat...

Jadi, saya akan tetap berkempen untuk UMNO pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar kali ni... Sapa saja yang "langgar" UMNO, maka perlulah berdepan dengan saya dulu... tak kiralah Tun M ke.. bro Mukhriz ke.. TS Muhyiddin ke.. 

No heart feeling.. saya hanya laksanakan apa yang dipesan Tun M... jangan marah atau terasa... itu keputusan dan pendirian saya.. hormati hak demokrasi saya sebagaimana mereka mahu saya hormat pada hak demokrasi mereka... titik.


Comments (0)