Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 1:21 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


BN Dijangka Menang Besar Di #PRKSarawak Dan DAP Dilapor Demam

Posted: 07 May 2016 04:17 AM PDT


Sehingga jam 7.00 malam mengikut kiraan semasa, Barisan Nasional (BN) mendahului dengan 72 kerusi. DAP pula hilang 5 tempat yang dikuasainya sebelum ini iaitu Batu Kawa, Dudong, Meradong, Piasau dan Repok.

Batu Kawa (DAP 1,710, BN 3,314)
Dudong (DAP 3,762, BN 6,074)
Meradong (DAP 3,796, BN 4,893)
Piasau (DAP 2,009, BN 2,530)
Repok (DAP 2,327, BN 3,589)

Calon 'favourite' dan kesayangan DAP iaitu Aziz Isa juga dijangka kalah di Batu Kitang. BN ditentang hebat oleh calon Bebas di N49, Ngemah yang hanya berkelebihan 29 undi sahaja.

Di Ngemah, BN mendapat 2,171 undi, Bebas 2,142, DAP 1,405 undi dan Bebas 191 undi. PKR pula dijangka akan mengekalkan 3 kerusi yang dimenangi dahulu iaitu di Batu Lintang, Krian dan Bakelalan.

Ikut kiraan ini BN akan dapat 72 kerusi, DAP tinggal 7 kerusi dan PKR 3 kerusi. DAP sedang berkira-kira untuk memberi alasan kekalahan memalukan ini esok pagi.

Keputusan tidak rasmi #PRNSarawak setakat pukul 7.00 malam:

1) Lim Kit Siang = Sesak Nafas
2) Wan Azizah = Tepuk Dahi
3) Mat Sabu = Meroyan

Nantikan berita selanjutnya jam 8.00 malam nanti di Berita RTM mahupun Buletin Utama.

ISBSF Mesti Diteruskan Untuk Kelangsungan Keperluan Rakyat Marhaen

Posted: 06 May 2016 09:57 PM PDT

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah memeterai perjanjian dengan Cityliner Sdn Bhd dan MARA Liner Sdn Bhd untuk memperkenalkan konsep baru perkhidmatan bas henti-henti yang berasaskan konsep 'network planning' bagi Seremban dan Kangar. Menerusi skim Transformasi Perkhidmatan Bas Henti-henti (SBST) rakyat akan menikmati perkhidmatan yang lebih cekap dan boleh dipercayai.

Skim ini akan dilancarkan pada bulan April bagi Seremban, manakala Perlis pada bulan Jun 2015. Skim ini juga dijangka akan diperkenalkan di Ipoh, Kuala Terengganu dan Kuching pada tahun ini. Projek bernilai RM100 juta yang melibatkan lima ibu negeri ini dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Persekutuan.

Walau bagaimanapun, kita dikejutkan dengan pengumuman Konsortium Transnasional Berhad mengenai pemberhentian perkhidmatan bas henti-henti Cityliner di 19 laluan di Kelantan bermula 01 Mei lepas. Syarikat itu dalam kenyataan media berkata langkah itu diambil disebabkan syarikat tidak mampu menanggung kos operasi berikutan tidak lagi menerima sokongan dana daripada Kerajaan.

Kerajaan Persekutuan telah mewujudkan satu inisiatif di bawah NKRA UPT (Pengangkutan Awam Bandar Bidang Keberhasilan Utama Negara) yang dipanggil 'Interim Stage Bus Support Fund' (ISBSF) atau dalam bahasa mudahnya Kerajaan akan memberi subsidi kepada syarikat-syarikat pengangkutan awam darat ini supaya mereka terus beroperasi di laluan sosial demi kesejahteraan dan kesenangan rakyat. 

Objektif ISBSF adalah untuk menangani kekurangan dalam operasi harian pengendali bas henti-henti bagi memastikan kesinambungan perkhidmatan. Kedua, dana ini menggalakkan pengendali-pengendali bas henti-henti untuk mengaktifkan laluan yang telah ditamatkan perkhidmatan dan mendorong pengendali dalam meningkatkan mutu perkhidmatan dengan menambah kekerapan perjalanan dan memperbaiki keadaan bas.

ISBSF diwujudkan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan bas dan menggalakkan rakyat untuk menggunakan bas sebagai mod pengangkutan yang berkesan. Inisiatif ini bertindak sebagai langkah sementara untuk membantu pengendali bas henti-henti yang terjejas ekoran daripada peningkatan kos operasi terutamanya di laluan sosial atau yang kurang menguntungkan.

Melalui penyediaan dana ini, SPAD dapat memastikan operasi yang berterusan di laluan-laluan ini oleh pengendali sekaligus dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan bas sedia ada dan menggalakkan lebih ramai penumpang untuk menggunakan bas.

Bermula pada 03/01/2012, kerajaan telah memperuntukkan dana sebanyak RM470 juta untuk membantu pengendali bas henti-henti yang bersedia untuk meneruskan perkhidmatan mereka di laluan sosial. Pada masa ini, SPAD terus membiayai pengendali yang terlibat dengan dana yang disediakan pada tahun 2015. Pembiayaan ini dijangka diteruskan untuk tahun 2016.

Adalah diharapkan khabar-khabar angin yang mengatakan bahawa Kerajaan akan menghentikan pemberian ISBSF adalah tidak benar. ISBSF semestinya wajib diteruskan bagi kemudahan Rakyat Marhaen yang menggunakan pengangkutan awam sebagai mod pengangkutan mereka. Kita tidak mahu Kerajaan Pusat kehilangan sokongan Rakyat di luar bandar sekiranya ISBSF ditangguhkan sementara atau diberhentikan.

Bila 10 ADUN PAS Kelantan Akan Lompat Parti PAN?

Posted: 06 May 2016 07:54 PM PDT

Hari tu bukan main berlagak lagi Datuk Husam Musa bercakap bahawa beliau tidak gundah dan sedih jika dipecat dari PAS. Semalam apabila dipecat ahli PAS, beliau terus menangis.

Agak jiwang juga Datuk Husam Musa, pemimpin yang dikatakan pilihan Anwar Ibrahim sebagai gandingan untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri. Ini turut diakui oleh Saifuddin Nasution Ismail jika Pakatan Rakyat (PR=arwah) menang PRU ke-13 yang lalu.

Nasib baik PR tak menang. Kalau tidak mahunya Timbalan Perdana Menteri asyik-asyik hendak menangis sahaja apabila diserang oleh pihak lawan.

Apa khabar pula Pengerusi Parti Amanah Kelantan (PAN), Datuk Wan Rahim Abdullah? Pasti hari ini beliau sibuk hendak mengadakan Sidang Media. Al maklumlah, katanya dengan bongkak, bila Husam sudah dipecat, 10 ADUN PAS akan melompat masuk PAN. Rakyat sedang memerhati. Jangan parti PAN terpaksa tambah nama dengan TAT.
Kemaskini 1:30PM:Walau bagaimanapun, pagi ini Datuk Husam Musa merasmikan Mesyuarat Agong Tahunan PAS Kwasan Kubang Krian.

Comments (0)