Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 1:16 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Begini Ramai Yang Datang Ceramah, PAN Masih Ada Hati Bertanding Di Sungai Besar

Posted: 28 May 2016 09:26 PM PDT

Memang lawak antarabangsa kalau PAN masih bertekad untuk bertanding di Parlimen Sungai Besar. Melihatkan kehadiran Rakyat tempatan yang datang ke ceramah mereka semalam melambangkan bahawa parti ini bakal kehilangan deposit sekiranya mereka mahu mencuba nasib di sini. 

Adalah diharapkan sangat Presiden PAN, Mat Sabu berani mencuba nasib di sini. Siapa tahu aura Hotel Perdana 212 berjaya mengalahkan dua calon ADUN Selangor.

Menjawab Persoalan Dalam Eddah Dan Soal Kemenangan Calon BN Kuala Kangsar

Posted: 28 May 2016 04:56 PM PDT

BN Perak semalam telah mengumumkan Datin Mastura Yazid, isteri kepada arwah Datuk Wan Khair-il Anuar Wan Ahmad sebagai calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar yang akan bermula pada 4 Jun ini. Pengumuman tersebut dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Naib Presiden UMNO, DS Ahmad Zahid Hamidi di hadapan ribuan penyokong BN di Safari Resort.

Terdapat desas desus berlegar di laman sosial yang mempertikaikan pencalonan Datin Mastura terutama dari segi tempoh eddah beliau yang belum tamat. Sayugia diingatkan Datin Mastura tidak hadir ketika pengumuman calon BN oleh TPM. Sebaliknya watikah calon diserahkan kepada anaknya. Kedua, Di dalam video yang ditayangkan semasa majlis pengumuman calon, Datin Mastura berkata beliau menerima pencalonan oleh BN, tetapi tidak akan turun berkempen kerana masih di dalam tempoh eddah. Kempen akan dijalankan oleh jentera parti sahaja.

Timbul pula persoalan daripada ahli-ahli parti yang kononnya memberontak dan bertanya kenapa pucuk pimpinan memilih seorang calon yang tidak boleh berkempen? Boleh menang ka? Jawapan CTS, mengapa tidak? Lupakah kita pada tahun 2008 iaitu di dalam Pilihan Raya Umum ke 12 (PRU12), calon DAP telah memenangi kerusi DUN Kota Alam Shah. M Manoharan dari DAP yang berada dalam tahanan di bawah ISA menang dengan undi 12,699 undi sekali gus merampas kerusi DUN Kota Alam Shah daripada penyandangnya, calon BN, Ching Su Chen yang hanya meraih 5,515 undi.

Beliau berada dalam tahanan ISA di Pusat Tahanan Perlindungan Taiping ketika pilihanraya berlaku. Setelah menang, angkat sumpah dilakukan di situ juga. Lupakah kita pada tahun 1978, dua calon DAP yang memenangi kerusi pilihan raya iaitu Chian Heng Kai (Parlimen Batu Gajah) dan Chan Kok Kit (Parlimen Sungai Besi), mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Rakyat di depan Yang Dipertua Dewan Rakyat ketika itu, TS Dr Syed Nasir Ismail juga di sini

Datin Mastura Yazid, merupakan seorang graduan undang-undang daripada universiti terkemuka perundangan dunia Lincoln's Inn di United Kingdom serta Diploma Shariah Universiti Islam Antarabangsa dan pernah bertugas sebagai seorang peguam selama enam tahun. Umum juga sering melihat kelibat Datin Mastura yang merupakan seorang yang berani mengeluarkan pendapat dan lantang bersuara untuk sebarang perihal melibatkan kebajikan penduduk di sekitar Kuala Kangsar, ketika membantu awah suaminya. Jika Datin Mastura mengambil keputusan tidak turun berkempen sebagai calon PRK di Kuala Kangsar ini, 3 peristiwa di atas boleh di jadikan panduan kepada petugas-petugas BN.

Comments (0)