Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 1:03 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


This Is A Story Of The One Rafizi Ramli

Posted: 23 May 2016 03:45 AM PDT

- Rafizi Ramli, born 1977 Besut, Terengganu.

- Fully Free Government Primary School - Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984 – 1989).

- Fully free government board and lodging government college - Malay College Kuala Kangsar (1990 – 1994).

- Fully Free Government company Petronas Scholarship - Morrison's Academy, Scotland (1995 – 1996).

- Fully Free Government company Petronas Scholarship - Leeds University, UK (1996 – 1999).

- Fully Free Government company Petronas Scholarship - Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999 – 2003).

- Nice high-paying job in Government company at Petronas  (2003 – 2009).

-  Nice high-paying job in Government company at  Pharmaniaga (2009).

- Quits government  job at age 32 to join politics full-time.

- Age 37, declares assets totaling almost RM2 million with net assets of RM1.6 million.

- Has cash savings totaling RM1,336,908, while his life and health insurance policy and share in government company Boustead Holdings amount to RM30,436.

- Has 1,400 square foot condo in Bukit Antarabangsa.

- Has three Honda cars including Honda Accord and Honda CRV.

- Doesn't look at all malnourished from eating too much grass and sand.

- Always claimed government is bankrupt, unfair and oppresses the Rakyat and the Rakyat is suffering.

- I am still figuring out where is the suffering and unfair part he claimed. Do you?

SPAD Bentang Kertas Kerja Akhir Isu Grabcar & Uber Kepada Kabinet Tahun Ini

Posted: 22 May 2016 06:30 AM PDT


Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) akan membentangkan kertas kerja akhir kepada Kabinet berhubung isu perkhidmatan teksi GrabCar dan Uber dalam tahun ini, kata Pengerusinya TS Syed Hamid Albar.

TS Syed Hamid berkata kertas kerja peringkat pertama telah dihantar untuk disemak Unit Perancang Ekonomi. Beliau menambah sebagai perlindungan kepada pengangkutan awam darat, SPAD hendak menentukan apabila Kerajaan buat keputusan, mesti ada Prosedur Operasi Standard (SOP) dan ianya perlu adil.

Oleh itu, SPAD katanya telah bentangkan kepada Unit Perancang Ekonomi beberapa idea dan cadangan yang perlu dilaksanakan kalau SPAD hendak menerima pemain-pemain lain seperti GrabCar dan Uber dalam industri perkhidmatan teksi ini,

TS Syed Hamid berkata pihaknya memerlukan masa untuk melihat perubahan undang-undang selain perlu mempertimbangkan beberapa usaha bagi melaksanakan perkhidmatan teksi yang dikehendaki orang ramai dan pengendali teksi.

Satu kaji selidik dalam talian yang dijalankan oleh SPAD bulan lepas telah mendapati bahawa lebih daripada 80 peratus undian daripada orang ramai lebih suka menggunakan perkhidmatan Uber dan Grabcar daripada teksi biasa. 

Menurut TS Syed Hamid, salah satu sebab utama penumpang lebih suka menggunakan perkhidmatan perjalanan menggunkana Grabcar dan Uber adalah disebabkan oleh kemudahan yang diberikan oleh kedua-dua perkhidmatan tersebut.

Sejarah 22 Mei 1950 yang perlu anda tahu #FriendsofKedaulatan

Posted: 21 May 2016 11:30 PM PDT


Pada tahun 1939 perkhidmatan seperti ini pernah digunakan di Stesen Radio Jalan Cochrane Kuala Lumpur ke Bandung, di Indonesia. Stesen Bandung pula menerima panggilan dari London melalui Amsterdam.

Perkhidmatan ini terus berjalan sehingga timbulnya perselisihan faham antara Kerajaan Indonesia dengan Britain pada tahun 1939. Atas sebab-sebab keselamatan perkhidmatan ini terpaksa dihentikan. Setelah dihentikan, usaha-usaha lain telah dijalankan untuk menghidupkan semula perkhidmatan tersebut. Baca lanjut di Friends of Kedaulatan

Sejarah 20 Mei 1972 Yang Perlu Anda Tahu #FriendsofKedaulatan

Posted: 19 May 2016 11:30 PM PDT


Istiadat yang penuh gilang gemilang itu turut disaksikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu selaku Ketua Kolonel Kehormat Pasukan Peninjau Malaysia, Perdana Menteri Tun Abdul Razak bin Hussein, Timbalan Perdana Menteri Tun Dr. Ismail bin Datuk Abdul Rahman, Ketua Turus Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Ibrahim Ismail dan lain-lain para jemputan khas.

Sementara itu kira-kira 300 orang pegawai dan anggota pasukan peninjau termasuk 35 buah kereta perisai dan land rover dari ketiga-tiga pasukan mengambil bahagian dalam perbarisan itu. Ianya telah diiringi oleh Pancaragam Pasukan Peninjau.

Ini adalah kali pertama dalam sejarah Tentera Darat Malaysia, sebuah unit tentera darat, dikurniakan gelaran Diraja. Penganugerahan gelaran ini adalah sebagai satu penghargaan yang tinggi kepada pasukan tentera, atas jasa, kesetiaan dan perkhidmatan mereka yang cemerlang kepada raja dan negara. Baca seterusnya, Friends Of Kedaulatan, di sini.

MCA Ikrar Bantu Calon PRK Sungai Besar - DS @liowtionglai

Posted: 14 May 2016 11:00 PM PDT

Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai menegaskan MCA berikrar untuk membantu kempen calon Umno‎ pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar pada 18 Jun depan. DS Liow berkata, sokongan itu bagi membolehkan calon Barisan Nasional (BN) mengekalkan kerusi yang dimenangi Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Noriah Kasnon pada Pilihan Raya Umum ke-13.

MCA katanya telah mengadakan mesyuarat di peringkat BN berhubung PRK Sungai Besar dan akan memberi sokongan padu kepada calon daripada UMNO. MCA akan turun ke peringkat akar umbi bagi mendapatkan sokongan rakyat bagi menjamin masa depan dan pembangunan negara. PRK Sungai Besar diadakan ekoran kematian Noriah dalam nahas helikopter semasa membantu kempen pilihan raya negeri Sarawak di Sebuyau pada 5 Mei lalu.

Di sebalik perbalahan yang berlaku di dalam Pakatan Harapan mengenai pemilihan calon dan parti yang akan bertanding di Parlimen Sungai Besar, BN meneruskan persefahaman dengan menghormati kerusi yang telah diagihkan sebelum ini dengan semangat kerjasama dan perpaduan di dalam sebuah perikatan.

Baik UMNO, MCA, MCA atau mana-mana parti lain di dalam BN yang bertanding, parti-parti lain akan memberikan komitmen yang tinggi untuk membantu calon-calon pilihanraya yang bertanding. Semangat ini tidak mungkin hidup segar di dalam pakatan pembangkang.


Comments (0)