Followers

Nuffnang

.

Posted by Unknown | Posted on 3:22 PG | Posted in

sumber :-

.


Teori taawun pemuda Pas separuh belut separuh ular?

Posted: 26 May 2016 11:48 PM PDT

SINGGUNGAN

Sebuah portal berita melaporkan Ketua Pemuda Pas mengesahkan yang RUU persendirian yang dibawa oleh presiden Pas untuk meminda Akta 355, diterima oleh Parlimen semalam akan digunakan sebagai modal kempen dalam dua pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Modal itu akan digunakan oleh Pas dan juga Umno.

Ketua Pemuda itu yang juga ahli Parlimen Pasir Mas, mengesahkan "kejayaan" usul berkenaan dibaca untuk kali pertama di Parlimen adalah hasil kerjasama erat antara Pas dengan Umno.

Usul berkenaan sebagai perca tanda terasminya "taawun" di antara Pas dengan Umno dalam hal-hal berkepentingan bersama khasnya agama. Kejayaan atau bentuk taawun itu bagaimana pun kalau mengikut dakwaan oleh beberapa pemimpin Pas ia tidak akan membawa kepada kerjasama politik. Ertinya Pas dan Umno tidak akan berkolaborasi dalam pilihan raya.

Mereka hanya setakat duduk sepentas dan berbaju sedondon sahaja tetapi tidak akan masuk ke dalam kamar tidur. Walaupun ada pihak meramalkan kerjasama itu akan "mendalam", hingga ke peringkat politik semisalnya membahagikan kerusi, tetapi ada pengikut Pas yang keras menafikan malahan beranggapan ramalan berdasarkan senario itu sebagai fitnah. Orang cuba membuat spekulasi itu dianggap sebagai jahat dan khianat.

Kalau benar begitu, untuk apa taawun itu? Apakah dengan hanya bertaawun dalam hal-hal tertentu dan tidak membawa kepada kerjasama politik, ia akan mencapai maksud dan matlamat yang dihajati. Apakah kita akan sampai ke destinasi yang dituju kalau kita naik bas yang sampai separuh jalan?

Taawun sebegitu boleh dianggap sebagai "separuh masak" dan ia jelas tidak semantap taawun Pas dizaman Mohd Asri Muda sebelum ini yang membawa kepada kerjasama politik antara Pas dengan Umno menerusi Barisan Nasional. Ertinya Asri lebih praktikal dan waras dalam aksi politiknya. Asri lebih berani, telus dan bertanggungjawab.

Taawun yang cuba dibawa oleh Pas kini adalah taawun separuh jalan. Keadaan sebegitu samalah tawwun itu seperti haiwan separuh ular separuh belut yang sukar untuk dikenali. Atau ia boleh diibaratkan sebagai taawun "amfabia", yang boleh hidup dalam dua alam; satu segi bermusuh dengan Umno dari sisi lain berpelukan dengan Umno. Seperti Salentia.

Apa yang berlaku dalam pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar nanti jika mengikut ketua pemuda Pas itu mengesahkan hakikat itu. Di pilihan raya berkenaaan Pas akan meletakkan calonnya manakala Umno juga sudah tentu meletakkan calonnya untuk mempertahankan kedua-dua kerusi berkenaan.

Seperti akui ketua pemuda Pas itu, Pas dan Umno sama-sama akan menggunakan RUU persendirian atau Hudud sebagai modal dalam pilihan raya. Kita kurang faham dengan teori dikemukakan oleh ketua pemuda ini yang akan berkempen menggunakan modal sama untuk meraih kemenangan masing-masing. Tidak reti sungguh?

Pelik dan ajaib perkara ini. Pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar boleh konfius dengan teori ketua pemuda Pas itu. Pengundi akan bingung untuk menilai Hudud siapa yang benar dan tidak kelak. Pengundi terkeliru siapa sebenarnya memperjuangkan Hudud, Pas atau Umno. Atau kalau mereka sama-sama memperjuangkan Hudud fasal apa berlawan di antara satu sama lain?

Atau apa yang beliau maksudkan Umno dan Pas hanya bekerjasama dalam Parlimen sahaja untuk membolehkan RUU bagi meminda Akta 355 itu dibaca di Parlimen. Setakat itu sahaja. Manakala di luar mereka ada cara tersendiri? Dan ini juga dinamakan politik baru yang digagaskan oleh pemuda Pas?

Jika ia sama-sama membawa maksud perjuangan sama dan mempunyai iltizam dalam agama, untuk apa keduanya berlawan antara satu sama lain. Adalah tidak bijak dan membazir masa sahaja kalau hanya berpakat di luar parlimen tetapi tidak sebulu dalam pilihan raya. Ia memeningkan kepala orang Melayu dan Islam. Semolek-moleknya kalau Umno dan Pas ssudah bertaawun mengenai hal itu, mereka juga perlu bertaawun dalam politik.

Yang baik dan rasional bagi ketua Pemuda Pas ialah mencadangkan kepada kedua-dua parti itu agar berpakat menghadapi pilihan raya berkenaan. Beliau boleh mencadangkan agar Umno bertanding di Kuala Kangsar manakala Pas bertanding di Sungai Besar. Dengan pembahagian kerusi itu baharulah modal RUU itu digunakan tanpa mengelirukan pengundi. Cadangan begini lebih munasabah dan jelas daripada apa yang dinyatakan itu.

Tidak tahulah kalau ketua pemuda parti agama itu ada teorinya tersendiri dan cara itu adalah politik baharu yang dibawanya. Atau pun Pas bertanding dikedua-dua kerusi berkenaan bukan sangat untuk memenangi kerusi tetapi untuk mendapat KEREDHAAN Allah. Bagi Pas sekiranya kerusi itu berjaya dipertahankan Umno ia sudah dianggap sebagai kemenangan.

Jadi Pas menyertainya, seperti mana dikatakan kebanyakan pemerhati yang juga bingung dengan cara Pas, ia adalah bagi memberi jalan kepada Umno menang mudah. Kerana apabila Pas meletakkan calonnya di kedua-dua pilihan raya itu ia akan memecahkan undi yang akan dipungut oleh lawan sebenarnya BN daripada Pakatan Harapan. [wm.kl.1:40 pm 27/05/16]

Terima usul RUU, Umno berjaya kunci mulut Pas

Posted: 26 May 2016 05:58 AM PDT

ULASAN ISU

Boleh juga dianggap keputusan Speaker membenarkan usul persendirian dibawa Abdul Hadi Awang untuk memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah, (Akta 335) seterusnya bagi membolehkan Hudud dilaksanakan di negara ini merupakan satu sejarah.

Menurut peraturan mesyuarat Parlimen, usul berkenaan berkedudukan ditangga ke-15, paling akhir, tetapi dilompatkan ke atas. Sebelum ini sudah lebih dua kali usul berkenaan dibawa tetapi berakhir dengan ianya tidak sempat dibentangkan kerana kesuntukan masa. Lama sebelum itu juga Pas sudah dua kali cuba membawanya, tetapi tidak dilayan.

Jadi kali ini bila didilompatkan, menyebabkan timbul keanihan dan pertanyaan kenapa terjadi demikian? Selalunya tempua tidak akan bersarang rendah kalau tidak ada mengada. Biar apa pun, tetapi bagi Pas yang sudah lama berjuang untuk melaksanakan Hudud, bergembira dengan apa yang berlaku hari ini. Orang Pas perlu bersujud syukur hari ini.

Ralat sedikit walau ia diterima untuk dibahas, tetapi pembawa usul mencadangkan agar ia ditangguh dan dibahas pada sidang akan datang. Kenapa? Mungkin usul berkenaan tidak mustahak atau perlu disegerakan? Alasan pembawa usul kerana kengkangan masa. Kita tunggu pada sesi akan datang.

Secara peribadi saya dan begitu juga umat Islam bersyukur atas apa yang berlaku. Didoakan semoga usul itu dibahas dengan penuh tertib dan takzim dan sehingga mencapai matlamat akhirnya Hudud dilaksanakan suatu hari nanti. Orang bukan Islam atas apa juga alasan dan fakta, janganlah persoalkan. Hudud dan tanggungjawabnya adalah hak mutlak (wajib) bagi umat Islam.

Bagaimana pun saya masih curiga dengan tindakan Speaker yang membenarkan usul itu dibahas dan penangguhan untuk membahaskan yang dicadangkan itu. Kenapa? Sepatutnya dibahas hari ini juga dan tidak ditunda ke sidang lain, kerana perkara itu bagi Pas penting, lagi pun sudah lama ditangguhkan atau gagal dibawa sebanyak empat kali. Inilah dikatakan semacam ada persepakatan antara Pas dengan kerajaan (baca Umno)?

Apabila Speaker tiba-tiba jadi baik dan concern dengan usul berkenaan menyebabkan timbul pertanyaan dan persepsi lain. Apakah penerimaan usul itu sebagai modal politik menjelang dua pilihan raya kercil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar?

Pihak kerajaan yang menguasai Parlimen, menerima usul itu bagi membuktikan mereka (Umno) tidak menolak Hudud. Apa yang mahu ditonjolkan kepada orang Melayu khususnya dalam dua kawasan pilihan raya itu mereka juga mahukan Hudud dan penerimaan usul itu untuk dibahas adalah buktinya. Mungkinkan begitu?

Dalam pada itu juga, apabila parlimen membenarkan usul dibawa presiden Pas itu diterima, ia tidak menampakkan pihak kerajaan menolak Hudud lagi. Dalam masa Pas juga tidak dapat menjadikan Hudud sebagai isu dalam kempen-kempennya kerana usul itu sudah diterima. Pas terpaksa mencari isu lain untuk modal kempen. Situasi ini menyerlahkan akan Pas diperangkap.

Tampak disini pihak kerajaan mendapat dua keuntungan sekaligus dengan membenarkan usul RUU Hadi itu dibahaskan; Umno tidak tentang Hudud dan parti itu berjaya mengunci mulut Pas daripada bercakap fasal Hudud dengan memperli Umno kononnya parti nasionalis itu tolak hukum Allah itu.

Apa yang diulas Pengerusi Umno Selangor, Noh Omar ada kebenaran dan perlu difaham sebaik mungkin sifir politik Umno. Katanya, "walaupun usul itu diterima untuk dibahas, tetapi tidak secara automatik Hudud dilaksanakan kerana ia bergantung kepada budi bicara negeri masing-masing kerana hal ehwal agama terletak ditangan mereka." Penerimaan RUU itu seakan Umno sudah berjaya membuang jerat Hudud yang tersangkut di lehernya selama ini. [wm.kl.8:47 am 26/05/16]


Comments (0)