Followers

Nuffnang

Belantan

Posted by Unknown | Posted on 11:13 PTG | Posted in

sumber :-
Belantan

Belantan


Adenan angkat sumpah KM Sarawak

Posted: 07 May 2016 10:07 AM PDT


Pengerusi BN Sarawak, Tan Sri Adenan Satem sebentar tadi selesai mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak di hadapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Taib Mahmud di Astana Negeri, Petra Jaya di sini.

Yang hadir sama, para pemimpin kanan BN Sarawak.

BN Sarawak meraih kemenangan besar di 72 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) diikuti DAP (tujuh kerusi), PKR (tiga kerusi).

Suara Politik
Belantan

#PRN-11 Sarawak : Kesemua pemimpin parti komponen BN menang

Posted: 07 May 2016 09:56 AM PDT


Kesemua pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) memenangi kerusi ditandingi mereka pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 (PRN-11), termasuk Presiden SUPP, Senator Datuk Dr Sim Kui Hian di Batu Kawah.

Pengerusi BN Sarawak, Tan Sri Adenan Satem mencatat kemenangan mudah bagi kerusi Tanjong Datu, menewaskan pencabarnya Jazolkipli Numan daripada PKR untuk penggal ke-10 sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri.

Presiden PBB itu meraih 6,360 undi, manakala Jazolkipli hanya memperoleh 468 undi.

Dalam pertembungan paling ditunggu-tunggu pada pilihan raya negeri kali ini, Dr Sim yang meraih 6,414 undi, mengalahkan penyandang, Christina Chiew Wang See daripada DAP yang memperoleh 4,329 undi.

Presiden PRS, Tan Sri Dr James Masing, mengekalkan kerusi Baleh yang disandangnya sejak 1983, apabila mengalahkan calon DAP Agop Linsong dengan majoriti 4,793 undi.

Masing yang juga Menteri Pembangunan Tanah Sarawak, memperoleh 5,272 undi berbanding hanya 479 undi diraih Agop.

Suara Politik
Belantan

#PRN 11 Sarawak : BN dahului 62 kerusi setakat 9.15 malam

Posted: 07 May 2016 09:52 AM PDT


Barisan Nasional (BN) meraih 62 kerusi bagi melepasi majoriti dua pertiga setakat 9.15 malam ini untuk terus menerajui kerajaan negeri Sarawak bagi penggal ke-11 berturut-turut.

Gabungan itu sedang mendahului untuk melakar kemenangan besar di bawah Tan Sri Adenan Satem yang mengetuai pilihan raya negeri buat pertama kali selepas memegang tampuk kepimpinan negeri, dua tahun lepas.

Setakat ini, BN telah menguasai tiga kawasan majoriti Cina - Bawang Assan, Meradong dan kerusi baharu Batu Kitang.

Pembangkang memperoleh enam kerusi iaitu empat oleh DAP dan PKR dua.

Antara yang mencatat kemenangan awal ialah Adenan, juga presiden PBB, yang berjaya mempertahankan kerusi Tanjung Datu.

Pengerusi BN Sarawak itu memperoleh 6,360 undi, sekali gus mengatasi pencabar tunggal, Jazolkipli Numan (PKR) dengan majoriti 5,892 undi.

Suara Politik
Belantan

#PRN Sarawak: 44% keluar mengundi sehingga 2 petang

Posted: 07 May 2016 04:08 AM PDT


Sebanyak 44 peratus daripada 1,085,087 pemilih berdaftar sudah keluar mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-11 (PRN11) sehingga 2 petang ini, menurut kenyataan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Sementara itu, Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Seri Muhammad Sabtu Osman berkata, setakat ini, proses pengundian berjalan lancar tanpa perkara yang tidak diingini berlaku.


Kesemua 1,754 pusat pengundian yang dibuka 8 pagi akan ditutup 5 petang ini, manakala beberapa pusat itu ditutup lebih awal secara berperingkat mulai 9 pagi kerana jumlah pengundi yang kecil.

Suara Politik
Belantan

Comments (0)