Followers

Nuffnang

Belantan

Posted by Unknown | Posted on 11:03 PTG | Posted in

sumber :-
Belantan

Belantan


Pakatan harapan dah jadi macam ‘Keluarga 69’?

Posted: 16 May 2016 11:21 AM PDT


Macam sudah jadi 'Keluarga 69' pula dah parti-parti yang 'berpakat' dalam pakatan harapan ini.

Sana sini gaduh. Bukan lagi ribut dalam cawan.Inilah agaknya 'ketulahan' ke­san kekalahan teruk DAP yang cuma menang tujuh daripada 31 kerusi ditandingi dalam pilihan raya negeri Sarawak 7 Mei lalu.

Ketika sekutu kuatnya, PKR masih berupaya mengekalkan tiga kerusi di sana, DAP sudah tidak mampu lagi menanggung rasa bimbangnya terhadap masa depan pakatan.

PAN diketuai Mohamad Sabu yang diharapkan menggantikan Pas, rupa-rupanya hanya 'lebih sudu dari kuah' sahaja. Ada hati pula nak 'rampas' calon kerusi Parlimen Kuala Kangsar dan Su­ngai Besar daripada Pas.

Beberapa hari selepas gagal di Sarawak, di negeri penguasaan DAP, Pulau Pinang pula berkocak.

Lima Ahli Dewan Undangan Negeri PKR yang sebelum ini menimbulkan kontroversi kerana dikatakan menentang Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam isu projek penambakan laut, difahamkan di­tekan untuk mengubah pendirian mereka.

Bimbang dengan perpecahan pakatan itu di Pulau Pinang yang menjadi 'pangkalan satelit' DAP, lima ADUN PKR terbabit dipercayai 'diperingatkan' supaya patuh de­ngan kerajaan atau dipersalahkan atas perpecahan pakatan.

ADUN-ADUN PKR yang memutuskan berkecuali berhubung usul oleh UMNO mengenai projek penambakan laut pada sidang DUN Pulau Pinang November lalu ialah Ong Chin Wen (Bukit Tengah), Lee Khai Loon (Machang Bubuk), Cheah Kah Peng (Kebun Bunga), Dr. Norlela Ariffin (Penanti) dan Dr. T. Jayabalan (Batu Uban).

Akibat tidak sehaluan ini jugalah pada Februari lalu, Chin Wen ditamatkan khidmatnya sebagai pengarah Penang Invest dan Island Golf Properties Bhd, sebuah anak syarikat Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.

Kah Peng pula ditamatkan khidmatnya sebagai pengarah di Perbadanan Bukit Bendera.

Dan barangkali kerana menyedari PKR dan PAN bukanlah gan­dingan secocok untuknya memulihkan imej yang tercalar teruk, DAP terpaksa menjilat kembali ludah sendiri mengajak Pas ke meja rundingan.

Ini semata-mata demi menjayakan hasrat DAP mencalar imej BN di kerusi Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar setelah baru sahaja menang bergaya di Sarawak.

Namun, mahukah Pas kembali melutut kepada DAP, setelah bermacam-macam penghinaan, tohmahan dan kecaman diterima oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang daripada Guan Eng dan konco-konconya.

Kecaman yang Abdul Hadi 'bercakap tidak serupa bikin' dan Pre­siden itu disifatkan Guan Eng sebagai 'pengkhianatan bersiri' serta ketidakupayaannya untuk mengotai janji-janjinya masih segar.

Dengan Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan timbalannya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali tidak serasi, DAP sema­kin pening kepala. Adakah hubu­ngan Guan Eng-Mohamed Azmin demikian juga?

Pakatan harapan bergelora.

Tanpa Pas, pakatan berkecamuk.

Hilang arah tuju. 
Hanyut ke laut lepas.

'Keluarga 69' pakatan harapan


Suara Politik
Belantan

Comments (0)