Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 9:04 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Mana Dokumen Dari Bank Negara? Soal Kit Siang Kepada Najib

Posted: 22 May 2016 08:30 AM PDT


Pemimpin DAP Lim Kit Siang menimbulkan keraguan terhadap pendedahan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Datuk Mohd Puad Zarkashi bahawa perdana menteri mendapat lampu hijau daripada Bank Negara untuk menerima derma RM2.6 bilion pada tahun 2013.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu bertanya mengapa Datuk Seri Najib Razak tidak tampil ke hadapan untuk menjelaskan perkara itu sendiri.

"Jika Najib mempunyai dokumen Bank Negara yang meluluskan deposit sebanyak RM2.6 bilion dalam akaun bank peribadinya, mengapa Najib tidak dapat menunjukkannya dalam tempoh 11 bulan lalu sejak laporan Wall Street Journal?

"Jika RM2.6 bilion sumbangan itu datang dari Raja Arab, mengapa tidak boleh dia mengeluarkan dokumen untuk membuktikannya?

"Bolehkah Najib menghasilkan dokumen-dokumen ini sekarang?," Soal Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Puad memberitahu pelajar Malaysia di Canberra Jumaat lalu bahawa pemimpin Umno itu telah bertemu Najib untuk bertanya tentang sumbangan itu.

"Bila sampai ke rumah beliau, kami bertanya kepada Datuk Seri Najib betulkah you dapat RM2.6 bilion. Dia kata betul.

"Beliau tidak menafikan dan mengatakan mempunyai dokumen kelulusan dari Bank Negara untuk memindahkan dana itu ke akaun bank peribadinya.

"Cuma masalahnya, dia kata mungkin, dia sebut mungkin ada pegawai di Bank Negara ataupun Ambank yang membocorkan maklumat tersebut kepada Sarawak Report dan diberikan kepada Wall Street Journal," kata Puad.

Beliau menambah bahawa Najib memberitahu mereka bahawa wang itu datang daripada Raja Arab dan bukan 1MDB.

Najib secara konsisten menafikan sebarang salah laku dalam isu derma sebanyak RM2.6 bilion itu, dan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali membersihkannya daripada sebarang salah laku jenayah lapor Malaysiakini


SPRM Lawat, Bukan Serbu Rumah Guan Eng, Kata Gobind

Posted: 22 May 2016 05:54 AM PDT


Tiga pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berada di kediaman Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Jalan Pinhorn sejak jam 3 petang.

Bagaimanapun, menurut penasihat undang-undang Lim, Gobind Singh Deo, SPRM tidak menjalankan serbuan di kediaman itu seperti dilaporkan The Star.

"Serbuan itu bermakna SPRM akan datang ke rumah anda tanpa notis," kata Gobind kepada Malaysiakini.

"Ini bukan seperti itu, laporan akhbar tidak betul," katanya.

"Lim diberitahu pada pukul 10 pagi untuk pergi ke bangunan SPRM di Pulau Pinang untuk memberi keterangan lanjut, dan dia berbuat demikian dengan isterinya Betty Chew," jelas Gobind.

"SPRM kemudian diminta untuk melawat rumahnya, dan Lim kata okay," kata Gobind.

The Star hari ini melaporkan bahawa rumah Lim diserbu ketika beliau dan isterinya sedang disiasat di bangunan SPRM di Jalan Ahmad Shah.

Akhbar harian berbahasa Inggeris itu melaporkan mereka meninggalkan premis diiringi oleh peguam mereka RSN Rayer dan Ramkarpal Singh Deo, pada jam 2.55 petang.

Pasangan itu mula memberi keterangan mereka dengan SPRM dua minggu lalu berhubung pembelian banglo RM2.8 juta, yang Umno dakwa ada kaitan dengan penjualan tanah negeri di Taman Manggis.

Lim menafikan sebarang salah laku dalam pembelian itu.


Comments (0)