Followers

Nuffnang

WarkahDaily Online

Posted by Unknown | Posted on 3:45 PG | Posted in

sumber :-

WarkahDaily Online


Jika jujur, Tun M mampu betulkan kesilapan lampaunya

Posted: 04 Apr 2016 03:43 AM PDT

ADA yang kata lupakan sahaja kesalahan Tun Mahathir kerana itu sudah lama dahulu.

Tetapi ujian sebenar sama ada Tun Mahathir benar benar ikhlas mahu berada di landasan rakyat adalah memperbetulkan kesalahannya sementara hayatnya masih ada.

Pembunuhan AsSyahid Ustaz Ibrahim Libya dan penduduk Kampung Memali. Beliau masih cukup sihat untuk berkunjung dan ziarah keluarga assyuhada dan nyatakan itu adalah kesilapannya.

Memulakan penganiayaan kepada negeri negeri umat Islam Terengganu dan Kelantan dengan tiba tiba memutarbelitkan perjanjian pengeluaran Petroleum dan menafikan hak bayaran 5% royalti Petroleum yang kesannya terlalu besar menjejaskan negeri dan rakyat yang sepatutnya sudah boleh menikmati kemajuan dan pembangunan yang lebih besar.

Tun Mahathir boleh mengakui kesalahan keputusan yang sangat jelas didorong kepentingan politik parti dan peribadi. Beliau tak boleh beri alasan tidak ada kuasa sekarang kerana kenyataan beliau cukup kuat untuk beri ruang proses penilaian semula sama ada dimulakan di mahkamah atau oleh kerajaan dipimpin Umno sekarang.

Dalam seluruh episod Anwar Ibrahim, manusia seperti Umi Hafilda, Saiful Bukhari hanyalah bagai badut sahaja. Yang memulakan kezaliman adalah Tun Mahathir sendiri.

Sepatah pengakuan beliau walau tanpa kuasa sekarang, cukup untuk mengubah keadaan dan mungkin boleh membuka jalan kepada perbicaraan baru atas kewujudan keterangan dan kemungkinan bukti baru.

Tun Mahathir tidak boleh beri alasan konon dia tidak ada kuasa sekarang untuk ubah semua tu. Tanpa kuasa pun, dia sudah boleh bercakap benar sementara mulutnya masih mampu bersuara, tangannya masih mampu menulis.

Lainlah jika beberapa tahun lagi melihat usianya sekarang, jika sudah terlantar tak mampu buat apa apa lagi.

Saya simpati pada Anwar Ibrahim.

Nyata sekali seolah-olahnya mereka yang menjadi harapan beliau sebelum ini sedang dengan bangganya memberitahu rakyat,

"Kami sudah ada Tun Mahathir, Anwar Ibrahim dah tak penting lagi"

Saya percaya PAS sedang menilai keikhlasan Tun Mahathir.

Terutama dalam isu royalti petroleum yang babitkan negeri negeri orang Islam Melayu teramai yang sesudah disedut hasil mahsulnya, teraniaya daripada aspek pembangunan dan peluang ekonomi.

Negeri-negeri ini rakyatnya terpaksa mencari peluang kerja dinegeri lain. Minyak dan Gas dari perut bumi Terengganu dan Kelantan. Tetapi yang jadi taikun industri minyak dan gas, anak-anak Tun Mahathir sendiri.

Nak harapkan pemimpin pemimpin Umno Terengganu?

Mereka sejak dari dulu bangga sangat jadi broker projek memakan komisyen. Yang untuk tujuan itu perlu taat dan patuh semua sekali apa sahaja yang bos mereka di Kuala Lumpur mahukan.

Sekalipun dengan mengkhianat dan menjual rakyat dan negeri sendiri!

Haji Ahmad Amzad Hashim
Pengarah Jabatan Penerangan Pas Pusat

Kenderaan berjenama Nissan naik harga bermula April

Posted: 03 Apr 2016 10:29 PM PDT

Empat model kenderaan berjenama Nissan diumum naik harga bermula 1 April. | by ArenaPermotoran
Pengedar tunggal kenderaan berjenama Nissan di Malaysia, Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) telah mengumumkan kenaikan harga bagi empat model CKD Nissan iaitu Almera, Grand Livina, X-Gear dan Teana 2.0 bermula 1 April lepas.

Pengumuman kenaikan sebanyak 2.8% hingga 6.7% dibuat berikutan kemerosotan nilai Ringgit yang telah memberi kesan besar ke atas kos operasi syarikat itu. Walau bagaimanapun, Nissan antara syarikat automotif terakhir yang menaikkan harga kenderaan keluaran mereka.

Namun, ETCM masih mengekalkan harga bagi empat lagi model Nissan iaitu Serena S-Hybrid, X-Trail, NP300 Navara dan NV200 seperti sebelum ini.

Bagi ETCM, walaupun terpaksa menaikkan harga beberapa model kenderaan mereka, namun tetap berusaha ke arah untuk mengekalkan harga kenderaan Nissan seperti sekarang demi pelanggan mereka.

Senarai harga kenderaan Nissan bermula 1 April. | by Paultan
Menurut portal Paultan, ETCM telah mengambil langkah rasionalisasi kos dan menilai semua operasi rantaian bekalan secara keseluruhan untuk mengurangkan kesan kemerosotan nilai Ringgit.

Mengulas mengenai kenaikan harga tersebut, Pengarah Eksekutif ETCM, Dato' Dr Ang Bon Beng berkata,

"Berikutan tekanan berterusan akibat kemerosotan nilai Ringgit sejak beberapa bulan lalu, ETCM telah melaksanakan beberapa langkah perlu untuk mengurangkan impak tersebut.

"Namun, oleh kerana tukaran wang asing yang tidak memberangsangkan dan peningkatan kos operasi yang berlanjutan, harga beberapa model terpaksa dinaikkan," ulas Pengarah Eksekutif ETCM, Dato' Dr Ang Bon Beng berkaitan kenaikan harga kenderaan Nissan seperti dipetik dari Paultan.

Menurut ETCM, mereka tetap memberikan jaminan untuk terus menawarkan produk dengan nilai tambah dan kualiti khidmat pelanggan terbaik sebagaimana yang diharapkan oleh pengguna.

Prestasi pemain JDT merosot kerana sistem kendalian skuad kebangsaan - Gomez

Posted: 03 Apr 2016 09:43 PM PDT

Pengendali Johor Darul Takzim (JDT) Mario Gomez akui kecewa dengan sistem kendalian skuad negara yang dianggap jadi punca prestasi pemainnya terganggu apabila kembali beraksi di Liga Malaysia.

Gomez melihat setiap kali pemainnya pulang dari beraksi bersama skuad kebangsaan, akan ada yang mengalami kecederaan disamping menampilkan aksi merosot.

"Saya tidak tahu apa yang mereka lakukan di sana. Ini berlaku setiap kali apabila mereka bermain untuk pasukan kebangsaan.

"Setiap kali mereka pergi, sama ada mereka kembali dengan kecederaan atau prestasi mereka merudum dan ia mengambil masa untuk mereka kembali semula ke tahap yang sepatutnya," jelas Gomez dalam kenyataan yang dibuat menerusi laman Facebook Johor Southern Tigers.

Mario melihat keadaan itu mampu memberi kesan negatif terhadap perjalanan pasukan itu musim ini.

Pengendali kelahiran Argentina itu turut mempersoal fungsi jurulatih yang terlibat dengan skuad kebangsaan.

"Saya tidak faham bagaimana cara jurulatih jurulatih bekerja dalam pasukan kebangsaan," katanya.

AstroArena

Comments (0)