Followers

Nuffnang

WarkahDaily Online

Posted by Unknown | Posted on 1:49 PG | Posted in

sumber :-

WarkahDaily Online


Najib akan mengadap Sultan Terengganu

Posted: 24 Apr 2016 11:28 PM PDT

Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual menghadap Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin dalam masa terdekat berhubung perkembangan terkini di negeri itu.

Sehubungan itu Perdana Menteri berharap semua pihak tidak membuat spekulasi berhuhung kedudukan Menteri Besar, Ahmad Razif Abd Rahman.

"Selepas majlis menghadap itu saya akan keluarkan kenyataan. Saya berharap kita tidak membuat spekulasi yang bukan-bukan.

"Kerajaan Terengganu akan berjalan seperti biasa. Apa-apa perkembangannya akan saya maklumkan kemudian," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas spekulasi mengenai penarikan balik darjah kebesaran termasuk 'Datuk Seri' oleh pihak istana kepada Ahmad Razif.

Desas desus perkara itu menjadi viral di laman sosial sejak Sabtu.

Tiga majlis yang dihadiri Ahmad Razif pada Sabtu dan Ahad hanya menyebut beliau sebagai Menteri Besar tanpa menyebut nama atau gelarannya.

Pihak media bagaimanapun tidak menerima sebarang kenyataan rasmi berhubung penarikan balik darjah kebesaran itu.

Ahmad Razif dikurniakan Darjah Dato' Paduka Mahkota Terengganu Kehormat (DPMT) yang membawa gelaran Datuk pada 2012 serta Seri Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZ) yang membawa gelaran Datuk Seri pada April 2015.

Ahmad Razif yang juga Ahli Dewan Undangan Seberang Takir mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu menggantikan Datuk Seri Ahmad Said pada 12 Mei 2014.

PKR tuntut Kit Siang tarik balik tuntutan kerusi PRN Sarawak

Posted: 24 Apr 2016 03:21 PM PDT

Beberapa jam sebelum penamaan calon, PKR hari ini memohon pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang agar menarik balik tuntutan terhadap kerusi-kerusi yang akan ditandingi PKR di Sarawak.

Naib Presiden PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, pihaknya turut berkongsi 'aspirasi' Lim yang mahu memastikan pertandingan satu lawan satu dalam pilihan raya itu, 7 Mei depan.

"Justeru atas semangat tersebut, kami memohon kepada beliau untuk membantu pembinaan pakatan yang berteraskan keseimbangan, saling menghormati dan saling berkongsi.

"Kami merayu Lim Kit Siang untuk menarik semula tuntutan terhadap kerusi-kerusi yang telah ditandingi oleh KEADILAN dan telah diselaras oleh kami hampir sedekad.

"Dengan hanya tinggal beberapa jam sebelum penamaan calon, kami tegas menggesa YB Lim Kit Siang untuk kembali ke meja rundingan dan menjamin situasi menang-menang," katanya.

DAP hari ini mengumumkan bahawa ia akan bertanding kerusi bandar di Dewan Undangan Negeri Batu Kitang dalam pilihan raya itu jika PKR terus meletakkan calon di kerusi luar bandar yang ditandingi DAP.

Pemimpin DAP negeri Chong Chieng Jen mendakwa PKR tidak menghormati perjanjian yang telah ditandatangani antara Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali.

Ia berikutan Pengerusi PKR negeri Baru Bian pada Jumaat lalu berkata parti itu mungkin akan meletakkan calon dan bertembung dengan DAP di lima kerusi.

DAP bagaimanapun berkata ia berpegang kepada perjanjian dengan kepimpinan pusat PKR pada minggu lepas.

malaysia kini

Comments (0)