Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:24 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


JAWAPAN 1MDB BERHUBUNG KENYATAAN IPIC

Posted: 11 Apr 2016 09:32 PM PDT

1MDB merujuk kepada satu kenyataan yang dikeluarkan oleh International Petroleum Investment Company (IPIC) dan Aabar Investments PJS (Aabar) kepada London Stock Exchange. Kenyataan tersebut ada menyebut bahawa IPIC dan Aabar telah menafikan wujudnya pemilikan kepada entiti bernama Aabar Investments PJS Limited atau “Aabar BVI”.

1MDB telah merekodkan satu jumlah bayaran yang besar kepada Aabar BVI dalam penyata kewangan yang diaudit miliknya bertarikh 31.03.2013 dan 31.03.2014 dan penyata tersebut boleh diakses oleh umum.

Tambahan pula, amaun yang dibayar tersebut juga telah diulas beberapa kali, bermula pada 2013 hinggalah sekarang. Agak mencurigakan bagi pihak 1MDB apabila IPIC dan Aabar menunggu sehingga April 2016 untuk mengeluarkan kenyataan tersebut.

Rekod-rekod Syarikat 1MDB juga telah menunjukkan bukti pemilikan Aabar BVI dan setiap pembayaran yang dibuat, adalah melalui pelbagai perundingan perjanjian undang-undang bersama Khadem Al Qubaisi atas kapasitinya sebagai Pengarah Urusan IPIC dan Pengerusi Aabar dan/atau bersama Mohamed Badawy Al Husseiny, di atas kapasitinya sebagai CEO Aabar. Oleh itu, ianya adalah satu kenyataan yang agak mengejutkan apabila IPIC dan Aabar, kedua-duanya menafikan bahawa wujudnya pembayaran tersebut yang dibuat oleh 1MDB kepada Aabar BVI.

Kenyataan ini dikeluarkan tanpa prejudis terhadap hak-hak 1MDB atau remedinya, atau segala yang berkaitan.

Diterjemah oleh : KKMM

Polis buka 4 kertas siasatan terhadap Tun M

Posted: 11 Apr 2016 07:00 AM PDT

Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuka empat kertas siasatan terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
 
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, semua kertas siasatan itu termasuk kenyataan Tun Dr Mahathir yang menggalakkan campur tangan asing dalam hal-hal dalam negeri.
 
Menurut beliau, beberapa keputusan siasatan sudah dikemukakan kepada Peguam Negara.
 
"Kami telah membuka empat kertas siasatan antara lain termasuk tindakan Tun Dr Mahathir memanggil campur tangan asing.
 
"Sebahagian daripada siasatan telah siap dan dihantar kepada Peguam Negara," katanya pada sidang media di Bukit Aman selepas Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan Polis di Mes Pegawai Kanan Bukit Aman, Kuala Lumpur.
 
Tun Dr Mahathir sebelum ini dilaporkan berkata, tekanan dan campur tangan asing diperlukan untuk memaksa Perdana Menteri, Datuk seri Najib Razak meletakkan jawatannya.
 
Khalid berkata demikian ketika ditanya sama ada polis sedang menyiasat Mahathir atas kenyataan terbarunya seperti yang dilaporkan oleh The Australian pada Sabtu lalu yang menggesa campur tangan asing.
 
Mahathir mendakwa, tekanan asing diperlukan untuk memaksa Najib berundur kerana saluran untuk mencari penyelesaian dalam negara ditutup sepenuhnya.

Comments (0)