Followers

Nuffnang

RIDHUAN TEE

Posted by Unknown | Posted on 3:13 PG | Posted in

sumber :-

RIDHUAN TEE


Siapa syaitan sebenarnya?

Posted: 17 Apr 2016 04:44 PM PDT

Siapa syaitan sebenarnya? (Sinar Harian 18.4.16)

Islam dalam erti kata yang luas bermakna selamat dan sejahtera. Sejarah membuktikan, jarang sekali umat Islam mengkasari atau menzalimi bukan Islam selagi mana mereka tidak memulakan. Jika adapun yang bertindakbalas, semata-mata untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh. Itulah hakikat Islam. Penuh hikmah.

Bukan Islam boleh hidup senang-lenang dalam sebuah negara Islam, malah kekayaan mereka berlipat ganda berbanding pribumi, seperti di Malaysia. Begitu juga rumah ibadat mereka. Namun, Islam tidak pernah mendapat hak yang sama apabila berada di negara bukan Islam. Saban hari ada sahaja yang dikasari, dizalimi dan dibunuh.

Maka tidak hairanlah Islam agama yang begitu cepat berkembang dan mendapat sambutan meskipun dimomokkan dengan imej negatif. Perkara ini amat dicemburui musuh Islam.

Terbaharu, jelajah Dr Zakir Naik, bermula di Terengganu, ditentang oleh bukan Islam, sehingga ada kalangan pemimpin kita yang menjadi kecut dan menggelabah, dengan memberi bermacam-macam alasan seperti beliau datang atas kapasiti sendiri, dengan kos sendiri. Kenapa kita perlu takut? Telur letak di mana? Jawab sahaja, kami jemput dia, sebab dia bercakap benar dan orang hebat. Kenapa berdolak-dalih? 

Kenapa menjadi begitu apologatik? Apa hak bukan Islam untuk campurtangan urusan agama kita, sedangkan kita tidak pernah mencampuri urusan mereka walaupun kadangkala mengganggu?

Pernahkah kita bising dengan asap colok dan lautan manusia setiap kali tiba musim perayaan mereka sehingga sesak bandaraya? Ultra kiasu melabel Zakir sebagai syaitan. Siapa syaitan sebenarnya?

Saya mengikuti syarahan Zakir di laman sosial. Tidak pernah sama sekali beliau menghina agama lain. Yang ada, beliau hanya mengajak semua penganut agama menghayati agama masing-masing, berpandukan sumber asal, tanpa ditokok tambah. Hari ini banyak agama telah sesat. Kenapa merasa terancam?

Zakir selalu mengulangi, beliau akan menjadi lebih Kristian daripada Kristian, jika orang Kristian tidak menyembah Nabi Isa atau mengakui Baginda anak Tuhan, yang tidak pernah disebut dalam Injil. Malah dalam Injil dan Hindu, begitu jelas mengharamkan arak, babi, zina, judi dan sebagainya. Kenapa penganut agama hari ini mengamalkan apa yang diharamkan dalam agama mereka?

Pendek kata, program realiti Zakir, termasuk Peace TV, sarat dengan ilmu.  Tidak boleh disamakan dengan program realiti Malaysia, seperti Pencetus Ummah, Pendakwah Melinia dan sebagainya, yang lebih kepada mencari penyanyi dan pelawak agama.

Kami ingin mengingatkan bukan Islam negara ini; pertama, jangan campurtangan dalam urusan agama kami. Islam adalah agama persekutuan. Keistimewaan Islam mesti diikhtiraf oleh semua warga Malaysia. Yakinlah, kerana Islamlah, kamu berada dalam keadaan selamat di negara ini. Ajaran Islam telah mendidik dan melembut hati Melayu untuk menerima bukan Islam di negara ini, yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara lain. Bilangan yang diterima begitu ramai. Kenapa tidak disyukuri nikmat ini sehingga menjadi sangat ultra kiasu.

Kedua, kami tidak pernah campurtangan dalam hal ehwal agama bukan Islam. Pernahkah kami ambil tahu atau pergi masuk ke dalam rumah ibadat dan kuil-kuil mereka serta menyiasat apa yang ada di sana. Jawabnya tidak, kerana kita terlalu bersangka baik. Di Negara India, kutipan atau derma kuil dipantau oleh kerajaan dan boleh menjadi hak milik kerajaan.

Ketiga, Zakir seorang yang diikhtiraf bukan hanya peringkat nasional tetapi antarabangsa. Malaysia turut mengurniakan kepada beliau Tokoh Maal Hijrah 2013. Soal beliau tidak dibenarkan masuk ke beberapa negara seperti Singapura, itu adalah perkara biasa. Sayapun tidak dibenarkan masuk ke sana.

Keempat, yang pelik bin ajaib di negara India, yang penduduk seratus peratus berbangsa India, Dr Zakir tidak menghadapi apa-apa masalah. Beliau bebas berceramah dan keluar masuk televisyen. Kenapa populasi bukan Islam  yang begitu sedikit di sini begitu takut. Adakah dengan ceramah tersebut hak mereka terabai? Tidak juga. Malah semakin terbela dan bertambah haknya. Tengoklah apa yang berlaku di Sarawak. Saya amat bimbang dengan perancangan licik ultra kiasu. Adakah kerana asal-usul Melayu bermula dengan agama Hindu, maka mereka perlu dihindukan semula? Saya harap tidak ada perancangan itu?

Kelima, sebenarnya ada yang merasa takut agama mereka terancam. Ramai yang memeluk agama Islam selepas berdialog dengan Zakir. Zakir hanya menceritakan perkara benar. Asal usul agama besar di dunia ini tidak menyembah berhala. Siapa yang berani menafikan fakta ini?

Keenam, jika tidak bersetuju dengan Zakir, berdebatlah dengan beliau. Saya amat yakin beliau aka menerima dengan penuh hikmah. Mengakukan sahaja, tidak ada seorang tokoh agama di dunia ini yang boleh menghafal kitab mereka, kecuali agama Islam. Jika ditakdirkan semua kitab agama besar dunia dimusnah atau dicampak ke laut, saya pasti semua agama akan musnah dan hilang, kecuali Islam. Kerana walaupun tidak al-Quran tidak berada di tangan, al-Quran akan tetap terpahat dalam minda para ulamak dan para huffaz. Al-Quran boleh ditulis balik seperti sedia kala.


Justeru, jangan diuji kesabaran umat Islam kerana kesabaran mereka ada had.   

Comments (0)