Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 10:42 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


Malaysia Rujukan Italy Dalam Penerapan Konsep Halal & Pensijilannya

Posted: 03 Apr 2016 10:00 PM PDT

Malaysia merupakan peneraju global dalam pembangunan standard untuk produk halal, menjadikan negara ini amat dihormati dan model peranan yang baik untuk dicontohi, kata Presiden Pembangunan Halal Dunia (WHAD) yang berpangkalan di Itali Anna Maria Aisha Tiozzo.

Beliau berkata Itali mempelajari banyak perkara daripada Malaysia, yang mengguna pakai konsep halal yang amat tinggi dari segi kualiti dan pensijilan.

"Produk halal Malaysia terkenal di seluruh dunia. Di Itali, kami tidak mempunyai undang-undang mengenai sektor halal. Kami mempunyai masalah dalam pensijilan halal, Pensijilan Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP) dan pengiktirafan pendaftaran produk.
"Malangnya, terdapat banyak badan pensijilan palsu di seluruh dunia (tetapi) kami mempercayai Malaysia. Negara ini turut membantu banyak syarikat pengeluaran, termasuk syarikat asing, untuk mendapat GMP," katanya selepas majlis pertukaran dokumen memorandum persefahaman (MoU).

Acara itu disaksikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) Datuk Dzulkifli Mahmud, diadakan di luar Pasaran Halal Global 2016 selama empat hari di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Anna Maria Aisha berkata kesedaran yang meningkat mengenai kualiti dan bahan produk halal, dan dengan peningkatan penduduk Islam di Itali dan negara lain di Eropah, menunjukkan peluang yang besar bagi industri itu.

"Kami memerlukan produk halal di Eropah kerana kami (penduduk Islam) adalah komuniti yang besar. Generasi kedua dan ketiga kami (yang juga termasuk bukan Islam) lebih berminat dalam produk halal dan amat komited untuk mengambilnya.

"(Ini) disebabkan kebersihan produk (dan sentimen bahawa) membawa kami kembali kepada agama dan budaya (Islam) yang menghubungkan kami sebagai sebuah masyarakat," katanya.

TPM @Zahid_Hamidi Ucap Tahniah Kepada Khairul Idham Pawi #MotoGP

Posted: 03 Apr 2016 08:15 PM PDT


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan tahniah kepada pelumba Malaysia Khairul Idham Pawi yang memenangi Kejohanan MotoGP Dunia dalam kategori Moto3 pada Grand Prix Motosikal Argentina awal pagi ini.

"Tahniah! Khairul Idham Pawi pelumba negara mjuarai #motoGP3 di Argentina sebentar tadi. Terima kasih harumkan nama negara," katanya dalam catatan terbaharu di laman Twitter beliau hari ini.
Pelumba berusia 17 tahun dari pasukan Honda Team Asia ini mencatat masa 41 minit 35.452 saat dalam 21 pusingan di Litar Termas de Rio Hondo.

Pelumba Sepanyol, Jorge Navarro yang mewakili pasukan Estrella Galicia 0,0 Honda dan pelumba Afrika Selatan, Brad Binder dari Red Bull KTM Ajo masing-masing di tempat kedua dan ketiga dengan catatan 42'1.622 saat dan 42'5.512 saat.

Seorang lagi penunggang Malaysia, Adam Norrodin dari pasukan Drive M7 SIC Racing Team menduduki tangga ke-11 walaupun terbabit dalam kemalangan di selekoh akhir pusingan.

Kemenangan ini menyaksikan Khairul Idham memungut 25 poin untuk berada di tempat keempat sementara Adam kekal di tangga ke-19 dengan lima poin selepas leg kedua kejohanan.

Comments (0)