Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 9:09 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


Fakta Anda Perlu Tahu Penamaan Calon #PRNSarawak #TeamAdena #BarisanNasional

Posted: 25 Apr 2016 05:20 AM PDT


FAKTA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAI HARI PENAMAAN CALON PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK (25 APRIL 2016)

1. DUN Sarawak kini mempunyai 82 kerusi berikutan persempadanan semula, yang menyaksikan tambahan 11 kerusi baru.

2. PERDANA MENTERI dan Ketua Menteri Sarawak menunaikan Solat Hajat sebelum berarak menuju ke Pusat Penamaan Calon N.3 Tanjung Datu.

3. DUA calon BN telah menang tanpa bertanding di N.82 Bukit & N.79 Bukit Kota.

4. PERTEMBUNGAN 5 penjuru di 5 DUN.

5. PERSAINGAN 4 penjuru di 12 DUN

6. PEREBUTAN 3 penjuru di 28 DUN

7. PERTEMUAN satu lawan satu di 35 DUN.


8. PERTIKAMAN sesama Pakatan Pembangkang melibatkan di 17 DUN di PRN Sarawak kali ini.

9. BN akan bertanding di 80 DUN, PKR (40 DUN), DAP (31 DUN), Parti Amanah Negara (13 DUN), PAS (11 DUN), STAR (11 DUN), PBDS Baru (5 DUN) selebihnya 35 calon Bebas.

10. KETUA Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem akan menentang calon daripada PKR di N3 Tanjung Datu.

11. SPR merekodkan penjualan 971 kertas pencalonan sehingga 22 April lalu dengan Kuching merekodkan 124 kertas pencalonan dijual.

12. SEBANYAK 230 kertas pencalonan dikemukakan namun dua calon menang tanpa bertanding dan kertas pencalonan bagi dua calon lain ditolak.

13. CALON termuda berumur 25 tahun dan calon paling tua berusia 73 tahun.

14. CALON BN, Gerald Rentap dan Allan Siden akan bertanding di kawasan yang disandang bapa masing-masing, Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Alfred Jabu dan Datuk Gramong Juna, selama sembilan penggal.

15. DUA Ahli Parlimen yang bertanding kali ini ialah Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Amar Douglas Uggah Embas yang juga (MP Betong) dan Tan Sri William Mawan (MP Saratok).

UNDI BARISAN NASIONAL

Sumber : REZQEEN HILL

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) Tidak Bertanggungjawab Ke Atas Kerosakan & Kerugian Akibat Bencana

Posted: 24 Apr 2016 08:24 PM PDT


Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini menjelaskan ia bukan lagi agensi yang bertanggungjawab membuat penilaian ke atas sebarang kerosakan atau kerugian yang ditanggung oleh mana-mana pihak dalam sesuatu bencana.

Setiausaha MKN, Datuk Seri Alias Ahmad, berkata tanggungjawab itu kini diambil alih oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) yang ditubuhkan sejak tahun lalu.
"MKN tidak lagi menguruskan bencana, sekarang bencana di bawah agensi baharu iaitu NADMA," katanya menerusi aplikasi 'WhatsApp' kepada BERNAMA di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abd Kadir yang mahu MKN membantu pesawah di sekitar Kerian membuat penilaian kerugian jika kawasan itu diisytihar sebagai kawasan bencana disebabkan paras air di Empangan Tasik Bukit Merah semakin susut.

Penyusutan air di empangan itu disebabkan cuaca panas dan kering akibat fenomena El Nino yang melanda negara ketika ini.

Zambry berkata, pihaknya akan memohon kepada Kerajaan Persekutuan supaya mengisytiharkan Bukit Merah, kira-kira 90 kilometer dari sini, sebagai kawasan bencana. 

Comments (0)