Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 9:06 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


'MySolve' Aplikasi Permohonan Cerai Dalam Talian

Posted: 19 Apr 2016 02:30 AM PDT


Perak menjadi negeri pertama yang memperkenalkan aplikasi permohonan cerai secara dalam talian yang dikenali sebagai 'MySolve'.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah Negeri, Datuk Dr Mohd Nizar Zakaria berkata aplikasi itu bukan untuk menggalakkan pasangan suami isteri becerai, namun sebagai pemudah cara bagi mereka menyelesaikan masalah rumah tangga yang berbangkit.

"Menerusi aplikasi itu, pasangan yang ingin mendaftarkan perceraian tidak perlu datang ke Mahkamah Syariah berulang kali kerana semua maklumat berkaitannya sudah disimpan dalam sistem selepas permohonan mereka dibuat," katanya kepada pemberita selepas melancarkan 'MySolve' di sini.

Ia dibangunkan Jabatan Kehakiman Syariah Perak yang boleh diakses menerusi mysolve.perak.gov.my.

Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Perak, Asa'ari Mohd Yazid berkata aplikasi MySolve dibangunkan sejak Januari lalu dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Negeri Perak.

Beliau berkata menerusi MySolve, permohonan cerai boleh diselesaikan selewat-lewatnya dalam tempoh satu minggu berbanding prosedur biasa yang mengambil masa sehingga dua bulan.

"Sehingga kini 34 pasangan telah mengguna pakai aplikasi ini dan terdapat kes yang dapat diselesaikan dalam tempoh sehari sahaja. Aplikasi ini dapat menjimatkan kos serta masa pasangan yang ingin bercerai ketika berurusan dengan Mahkamah Syariah.

"Selain itu ia juga memberi kebaikan kepada mahkamah dalam memastikan pasangan mendapat tarikh sebutan perbicaraan yang sesuai serta dapat mengurangkan kesesakan di kaunter mahkamah dan menjadikan penyusunan penjadualan kes di mahkamah menjadi lebih teratur," katanya.

Asa'ari berkata pasangan yang menggunakan aplikasi itu akan dikenakan bayaran pendaftaran permohonan perceraian sebanyak RM50.

Lebih 3,000 Pemilik Akaun Tabung Haji Batalkan Niat Ke Tanah Suci @mpkotabelud @Tabung_Haji

Posted: 19 Apr 2016 12:51 AM PDT


Menteri di Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)  Dato' Abdul Rahman Dahlan hari ini mendedahkan melalui laman Facebook nya bahawa Dewan Negara telah dimaklumkan mengenai status pemilik akaun di Tabung Haji (TH).


Menerusi kenyataan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki, sebanyak 3,954 akaun di Tabung Haji telah pun ditutup oleh pemilik dan sebanyak 3,105 telah membatalkan pendaftaran bagi mengerjakan Haji seperti dalam turutan asal oleh pihak TH.

Apa yang pasti mereka ini merupakan mangsa kepada fitnah² semasa yang dilemparkan pemimpin politik Pembangkang yang sengaja memberikan persepsi menakut²kan rakyat terutamanya.

Apabila hal ini diulang², semakin hari ia semakin menyebabkan rakyat merasa gelisah dan takut terjadi apa² kepada wang simpanan mereka.


Comments (0)