Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:07 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


MARA tidak akan terkubur tanpa UMNO

Posted: 04 Apr 2016 09:04 PM PDT

Pelbagai isu dan skandal yang berbangkit baru-baru ini berkenaan MARA berpalit dengan UMNO sendiri.
nik-nazmiPETALING JAYA: Majlis Amanah Rakyat (MARA) tidak akan berkubur sekiranya UMNO tidak lagi memegang pemerintahan negara," kata Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad.
Beliau berkata, kenyaatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam berhubung MARA yang dikatakan akan terkubur sekiranya UMNO tidak lagi memegang pemerintahan negara, adalah tidak bertanggungjawab dan mencerminkan betapa terdesaknya parti itu mahu meraih sokongan setelah pemimpinnya terpalit dengan pelbagai skandal rasuah.
"Pelbagai isu dan skandal yang berbangkit baru-baru ini berkenaan MARA berpalit dengan UMNO sendiri.
"Kami jamin MARA akan terus wujud sekiranya Pakatan Harapan (PH) berkuasa. Malah, kami akan memperbaiki agensi kerajaan itu agar ia mencapai matlamat sebenarnya dalam membela kebajikan masyarakat Bumiputera," katanya menerusi kenyataan hari ini.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam apabila menyatakan MARA akan terkubur sekiranya UMNO tidak lagi memegang pemerintahan negara.
Najib berkata, kekuasaan UMNO selaku parti pemerintah amat penting bagi memastikan agensi itu terus hidup membantu orang Melayu dan Bumiputera di negara ini.
Dalam pada itu, Nik Nazmi yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Seri Setia berkata, rakyat Malaysia juga dinasihatkan agar tidak terpedaya dengan kenyataan Najib itu.
Read More / Baca Lagi >>

Pelbagai negara siasat mula 'Panama Papers'

Posted: 04 Apr 2016 09:00 PM PDT


Pelbagai negara mula menyiasat kemungkinan berlaku salah laku kewangan golongan hartawan dan berkuasa sebelum ini selepas kebocoran dokumen empat dekad daripada syarikat undang-undang Panama yang mempunyai kemahiran membentuk syarikat pesisir pantai.
'Panama Papers' mendedahkan urusan kewangan ahli politik dan individu terkenal termasuk sahabat-sahabat kepada Presiden Rusia Vladimir Putin, anggota keluarga perdana menteri Britain, Iceland dan Pakistan, serta presiden Ukraine.
Walaupun menyimpan wang di syarikat pesisir pantai tidak salah, wartawan yang menerima dokumen bocor itu berkata ia mungkin boleh menjadi bukti pelarian cukai terhadap kekayaan masing-masing, pengubahan wang haram, urus niaga dadah dan jenayah lain, lapor Reuters.
Syarikat itu, Mossack Fonseca, yang dikatakan menubuhkan lebih 240,000 syarikat pesisir pantai untuk pelanggan seluruh dunia, menafikan sebarang salah laku dan mendakwa menjadi mangsa kempen menentang privasi.
Mossack Fonseca dalam kenyataan di laman webnya semalam berkat laporan media "salah tafsir bentuk kerja kami".
Jabatan Keadilan Amerika Syarikat sedang menentukan sama ada terdapat bukti amalan rasuah dan pelanggaran undang-undang lain negara itu, kata seorang jurucakap.
Salah seorang anak lelaki perdana menteri, Mohd Nazifuddin Mohd Najib antara yang dinamakan dalam kebocoran maklumat itu.
Menurut dokumen yang bocor, beliau menjadi pengarah dalam dua buah syarikat di British Virgin Islands (BVI), iaitu Jay Marriot International and PCJ International Venture Limited.
Bagaimanapun, ini tidak membayangkan salah laku pada pihaknya.

Anwar: Laksanakan perubahan selaras maqasid syariah

Posted: 04 Apr 2016 08:54 PM PDT

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu pejuang reformis melaksanakan perubahan secara keseluruhan menurut maqasid syariah.
Beliau turut menyampaikan salam kepada semua pejuang Reformasi sempena ulangtahun ke 17 Parti Keadilan Nasional yang ditubuhkan pada 4 April 1999.
Anwar reformisAnwar juga mahu perjuangan Reformasi dan gabungan Parti Keadilan Rakyat itu terus subur dan relevan sehingga Barisan Nasional ditumbangkan.
"Pesan Anwar, perubahan bukan semudah menurunkan pemimpin, Ketua Negara, Perdana Menteri atau diktator tetapi perubahan adalah keseluruhan reform.
"Ia membabitkan keadilan dan aturan menurut maqasid syariah iaitu keutamaan sistem keadilan," katanya Anwar yang disampaikan melalui isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Anwar semalam ditemui di mahkamah bagi sambungan pendengaran semakan kehakiman beliau, Azizah, Nurul Izzah dan Nurul Nuha.
Kes terbabit ditunda 12 April depan.

Rafizi cabar CEO dan Pengerusi LTAT samannya atas kapasiti peribadi

Posted: 04 Apr 2016 08:52 PM PDT


Rafizi Ramli LTATRafizi Ramli LTATAhli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mencabar Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan Pengerusinya, Tan Sri Anwar Mohd Nor menyamannya atas kapasiti peribadi.
Beliau juga bersedia menghadapi semua sama-saman oleh pihak berkuasa terhadap dakwaan yang pernah didedahkan sebelum ini termasuk LTAT.
"Saya telah dimaklumkan akan disaman oleh LTAT berikutan pendedahan yang saya buat mengenai bayaran caruman yang tertunggak.
"Padahal jawapan Pengerusi LTAT mengiyakan bahawa memang berlaku kelambatan pembayaran (saya akan mengeluarkan kenyataan akhbar esok mengenai perkara ini).

" Cuma saya cabar CEO LTAT, Lodin Wok Kamaruddin dan Pengerusi LTAT, Anwar Mohd Noor menyaman saya atas kapasiti peribadi dan tidak menggunakan satu sen pun duit caruman anggota tentera di dalam LTAT," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.
Rafizi yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, termasuk saman LTAT beliau kini mempunyai lapan saman.
Beliau berkata, telah menerima tiga siasatan polis serentak kerana pendedahannya mengenai Lembaga Tabung Haji, kelewatan bayaran pencen dan siasatan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Saya akan terus lalui saman-saman oleh sang penguasa sebegini.
Read More / Baca Lagi >>

Muslim zaman gelap

Posted: 04 Apr 2016 08:46 PM PDT


Diktator jatuh. Demokrasi tak semestinya membenih selepas itu. Huru-hara pula yang tercetus dan merebak.
Itu yang berlaku di banyak negara Islam di Timur Tengah dan Afrika. Bertahun-tahun, masyarakat Muslim-Sunni berperih derita dengan kehadiran tentera asing di tanahair mereka. Di negara tertentu, hidup mereka adalah di bawah penindasan rejim kuku besi.
Hari ini, penindasan atas nama sekularisme telah bertukar kepada suatu yang tak kurang ngerinya, iaitu atas nama agama dan Tuhan. Beberapa tahun kebelakangan ini, bom diledakkan tak putus-putus.
Perang antara tentera dengan tentera telah bertukar menjadi pembunuhan masyarakat awam. Kita lihat di Brussels, Belgium dengan serangan bom di lapangan terbang pada 23 Mac lalu. Empat hari selepas itu, meledak pula di sebuah taman bunga di Lahore, Pakistan pada hari Paskah, iaitu satu perayaan bagi penganut Kristian.
Siri bom bunuh diri ternyata bukan hanya disasarkan di Eropah atau Amerika. Turut berlaku sehingga di negara-negara majoriti Muslim sendiri, termasuklah di Jakarta pertengahan November tahun lalu. Kelompok radikal dan militan ISIS mengaku bertanggungjawab.
Kelompok ISIS telah secara rasmi mengistiharkan matlamat mendirikan sistem khalifah dan "negara Islam" pada Jun 2014. Apa yang dimaksudkan sebagai "negara Islam" ialah dengan penegakan syariat Islam termasuk hudud. Dari video-video yang dimuat-naik oleh kelompok ini, beberapa hukuman bunuh secara tembak mati atau memanggal kelapa di khalayak ramai dilakukan.
Hukuman terbuka begitu dianggap akan menjadikan pengajaran kepada khalayak dan sesiapa pun yang menyaksikannya.
Datang dengan tenang
Kelompok militan dan radikal kini mempunyai beberapa nama di beberapa negara. Selepas 911 di New York, dunia mula mendengar nama "Al-Qaeda" yang dipimpin Osama Ben Ladin. Perang terhadap al-Qaeda menimbulkan pula kelompok lain seperti Taliban yang berpusat di Afghanistan.
Read More / Baca Lagi >>

SPR pertimbang laksana sistem pengundian wajib seawal 2018

Posted: 04 Apr 2016 08:34 PM PDT

Hanya 113 juta atau 85 peratus rakyat mengundi pada PRU13
sprPETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempertimbangkan pelaksanaan sistem pengundian wajib, seawal-awalnya pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.
Pengerusi SPR, Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah berkata, ia adalah satu daripada pembaharuan yang dicadangkan suruhanjaya terbabit.
Menurut laporan The Sun Daily pada Isnin lalu, satu lagi cadangan pembaharuan ialah menubuhkan Sekretariat Khas yang dianggotai bekas pegawai SPR bersara untuk membantu mendidik pengundi.
Hashim yang dilantik ke jawatan itu pada Januari lalu berkata, daripada 13.3 juta rakyat yang berdaftar sebagai pengundi sebelum PRU13 lalu, hanya 11.3 juta atau 85 peratus rakyat menjalankan kewajipan mereka sebagai pengundi pada 2013.
Jika cadangan pembaharuan SPR itu diluluskan Parlimen, maka Malaysia akan menyertai sekurang-kurangnya 26 negara lain yang turut mempunyai sistem pengundian wajib.
Namun, daripada jumlah itu, hanya 11 negara dan sebuah negeri di Switzerland yang benar-benar melaksanakan sistem terbabit, termasuk Australia, Brazil, Argentina, Luxembourg dan Singapura.
Di Australia, pengundi yang dikesan gagal menjalankan tanggungjawab mereka perlu memberi penjelasan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Australia atau mereka akan didenda AUD$20 (kira-kira RM60).
Mereka yang gagal membayar denda itu akan dihadapkan ke mahkamah dan berdepan denda lebih tinggi, iaitu AUD$170.
Di Brazil pula, rakyat berusia 18 hingga 70 tahun yang tidak mengundi akan berdepan kemungkinan hilang taraf kewarganegaraan mereka, jika gagal membayar denda dalam tempoh 60 hari.

Skandal Wolf of Wall Street - Orang Hollywood Pun Ketawakan Alasan Derma Najib !

Posted: 04 Apr 2016 08:28 PM PDT


Tu dia ..... Glamer lagi keluarga Najib Rosmah. Terkini, tengah trending artikel terbaru dari majalah Hollywood Vanity Fair cerita mengenai siasatan FBI ke atas dana filem The Wolf of Wall Street. 
Kat situ keluarlah nama2 1MDB, Malaysian Prime Minister Najib Razak, anak tirinya Reza Aziz ... Jho Low..
 
Jadi bukan saja masyarakat dunia yang mengikuti cerita2 politik atau perkembangan semasa saja tahu tentang skandal Najib, malah mereka yang hanya layan berita hiburan dan gossip Hollywood pun tahu juga !

VanityFair

Tak lama lagi pasti keluar Filem Hollywood tentang 1MDB ini ... bab sebagai case study di Universiti dan akademi2 badan penyiasat dunia sudah tentunya. Maksud saya, dunia akan kaji bagaimana skandal sebegitu besar boleh lolos dan sudah pasti badan2 penyiasat dunia akan keluarkan satu garis panduan bagaimana perkara sama dapat dielakkan dari berulang. 
Pendek kata - Tidak ada negara di dunia mahu kes 1MDB berlaku di negara mereka !
1MDB, Najib dan nama Malaysia akan kekal termaktub dalam sejarah dunia !
Oya ni satu lagi keratan dari paper Turki yang rakan FB saya terjemahkan sebagai Pasangan Gorjes Malaysia ! Peeeeerrgh ........
Mungkin anda boleh terjemahkan ikut suka anda, apapun boleh. Yang pasti - Najib Rosmah GLAMER satu dunia !                                              *********************************

Ada satu perenggan dari artikel Vanity Fair di atas yang menarik perhatian saya -
When pressed for comment, Razak offered the explanation that the gargantuan sum had come in the form of a private donation from a Middle Eastern country he did not care to name, which is like the macroeconomics equivalent of claiming your dog ate it. Malaysia's former attorney general (who, it's worth mentioning, had been aligned with the UNMO since his appointment in 2002) cleared Razak with the explanation that the $681 million had been a gift from former Saudi Arabian King Abdullah bin Abdulaziz. But then, a week later, Razak himself attributed the sum to an unnamed Saudi businessman.
Read More / Baca Lagi >>

Eksekutif Bank ANZ disoal berhubung skandal 1MDB

Posted: 04 Apr 2016 08:24 PM PDT


 Seorang eksekutif di salah sebuah bank terkemuka di Australia telah disoal oleh sebuah jawatankuasa siasatan parlimen di negara itu semalam, berhubung kaitannya dengan skandal 1MDB.
Timbalan Ketua Eksekutif Bank ANZ, Graham Hodges disoal berhubung dakwaan pengetahuan bank itu mengenai dakwaan lebih AS$1 bilion telah disalurkan melalui akaun AmBank Perdana Menteri Najib Razak.
ANZ memiliki 24 peratus AmBank, dan mempunyai tiga wakilnya sendiri dalam lembaga pengarah bank Malaysia itu. Hodges sendiri bakal menjadi ahli lembaga AmBank.
Sydney Morning Herald melaporkan beliau sebagai berkata ANZ adalah terhad dalam apa yang ia boleh lakukan untuk menangani skandal tersebut kerana ia hanya pemegang saham minoriti.

Terengganu bakal rebah jika dua Ahmad terus bertelagah

Posted: 04 Apr 2016 08:00 PM PDT

Jika UMNO Terengganu benar-benar tidak bersatu di bawah kepimpinan Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman, harapan Barisan Nasional (BN) untuk kekal memerintah negeri selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14 agak payah.
Bukan sebab Ahmad Razif tidak bagus kepimpinannya tetapi kekuatan pengaruh bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said masih ada dan tidak semudah itu untuk dilenyapkan.
Disebabkan itulah, maka Ahmad dengan beraninya membuat usul tidak percaya ke atas Ahmad Razif supaya dia meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar.
Serangan demi serangan dibuat oleh Ahmad pada sidang dewan undangan negeri (DUN) Terengganu baru-baru ini walapun pada zahirnya, Ahmad Razif tidak melakukan apa-apa kesalahan kepada Ahmad.
Malah apabila usulnya di tolak oleh Speaker DUN, Ahmad terus melahirkan rasa kesalnya di luar dewan tanpa berselindung.
Dalam satu kenyataan 'berani mati' yang dikeluarkan sebelum ini, Ahmad memberitahu apa yang dimahukan adalah pertukaran Menteri Besar daripada Ahmad Razif kepada muka lain.
"Saya bukan hendak tukar parti yang memerintah tetapi hanya mahukan Ahmad Razif meletak jawatan sahaja kerana nampak jelas beliau tidak mampu mentadbir negeri.
"Kalau saya berniat tidak baik, dari mula lagi saya sudah mendesaknya letak jawatan," katanya.
Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kijal merupakan Menteri Besar Terengganu sejak Mac 2008 dan diberhentikan pada Mei 2014.
Sebagai orang yang pernah mengetuai negeri, pengaruh Ahmad dikatakan cukup kuat di Terengganu walaupun terdapat pihak yang menafikannya terutama pengikut-pengikut Ahmad Razif.
Namun sesuatu harus dipandang serius, walaupun tidak rasmi, UMNO Terengganu kini telah terbentuk dua kem iaitu daripada Ahmad Said dan juga Ahmad Razif.
Jika tidak ada usaha unatuk menyatukan kedua-dua kem Ahmad ini, Terengganu perlu bersedia untuk menerima padahnya.
Akibatnya, kedua-dua Ahmad ini akan berputih mata jika akhirnya gagal mendapatkan mandat untuk terus memerintah negeri selepas PRU akan datang.

Politik Adenan Satem bersifat perkauman, kata MP

Posted: 04 Apr 2016 07:34 PM PDT

Bebas Shazni, Shukri, mansuh Akta Hasutan warnai malam di Dang Wangi

Posted: 04 Apr 2016 07:34 PM PDT

PAC sudah muktamadkan siasatan 1MDB, kata Tony Pua

Posted: 04 Apr 2016 07:33 PM PDT

HANYA DI MALAYSIA....!!!

Posted: 04 Apr 2016 05:34 PM PDT
‘Ramai rakyat jatuh miskin jika GST naik 7%’

Posted: 04 Apr 2016 05:22 PM PDT

Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang masuk setahun dikuatkuasakan ke atas rakyat Malaysia mendapat tentangan daripada pelbagai kaum dan lapisan kehidupan di negara ini.
Rata-rata peserta demonstrasi 'Undur Najib, Mansuh GST' yang ditinjau Suara pakatan daily pada 2 April lalu menyatakan dengan tegas cukai berkenaan amat mendera rakyat ketika ekonomi negara mengalami kelembapan, ditambah pula kadar inflasi 4.2% dan penutupan beberapa buah kilang yang besar sejak tahun lalu.
'Ramai rakyat jatuh miskin jika GST naik 7%'Amirul, 24 tahun, seorang peniaga berkata, negara ini tidak memerlukan GST sama sekali kerana kaya dengan hasil bumi.
"GST perlu dihapuskan. Negara kita kaya dengan sumber asli dan sewajarnya rakyat tidak perlu dikenakan cukai," katanya.
Seorang makcik lingkungan 60an berpendapat kalau kerajaan berdegil mahu melaksanakan GST, ia patut dikenakan ke atas barangan berjenama atau barang-barang kemas, bukannya keperluan harian rakyat.
Seorang penuntut Albert Wong, 21 tahun dari sebuah institut pengajian tinggi swasta pula menolak GST untuk menampung bajet negara menandangkan sumber asli negara begitu banyak.
"Amat menyedihkan apabila kerajaan membebankan rakyat walaupun sumber asli negara kita melimpah-ruah. Ini menunjukkan sistem pengurusan dan pentadbiran yang lemah," katanya .
Seorang pemandu teksi dalam lingkungan usia 40an, Gana, berpendapat warga miskin akan hidup dalam keadaan yang amat sengsara dan menjadi papa kedana kalau kadar GST naik menjadi 7%
"Sekarang di satu dua tempat di KL sudah ramai gelandangan dari berbagai bangsa. Mereka tiada kerja, tiada wang bayar sewa bilik. Sewa rumah pun sudah amat mahal.
"Kalau GST naik 1% saja lagi kita habislah," keluhnya.

‘Saya mencuri sebab tak sanggup lihat anak lapar’ ..."Pemimpin mencuri sanggup lihat rakyat lapar"

Posted: 04 Apr 2016 05:05 PM PDT

Penganggur dedah mencuri selepas hiba melihat anak lelakinya yang berumur empat tahun menangis kelaparan.
Tesco-Mohd-Pirdaus-Azizan
PETALING JAYA: Penganggur yang diberkas mencuri makanan di pasar raya Tesco di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, pada Mac lalu, mendedahkan dia berbuat demikian kerana tidak sanggup melihat anaknya menangis kelaparan.
Mohd Pirdaus Azizan, 31, dilaporkan mStar Online hari ini sebagai berkata, hatinya menjadi hiba selepas anak lelakinya berumur empat tahun itu menangis kelaparan.
Katanya, pada hari kejadian pada 9 Mac lalu, dia bersama tiga anaknya itu sedang berada di rumah dan seorang daripada anaknya mula menangis akibat lapar.
"Kami berjalan-jalan dan lalu di pasaraya Tesco Alma. Oleh kerana saya tak cukup duit dan tidak mahu mengemis atau membebankan orang lain, saya hanya berjalan masuk ke dalam dan memasukkan beberapa makanan ke dalam beg saya.
"Apabila saya ditangkap oleh pengawal dan disoal siasat oleh pengurus kedai, saya mengaku kesalahan saya dan menunjukkan laporan perubatan isteri saya yang saya bawa bersama di dalam beg setiap hari.
"Pengurus itu telah menghubungi polis tetapi selepas memeriksa latar belakang saya, dia membatalkan laporan polis itu, sebaliknya menawarkan saya pekerjaan di pasaraya besar itu.
"Dia juga memberikan saya wang tunai," kata Mohd Pirdaus menerusi temu bual pertama dengan media selepas kejadian itu mendapat perhatian seluruh negara.
Dia mempunyai tiga anak, dua lelaki dan seorang perempuan. Anak perempuannya yang berusia tujuh tahun masih belum ke sekolah dan dua anak lelaki berusia empat dan dua tahun.
"Sebelum ini kehidupan kami berjalan dengan baik kerana saya bekerja di Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Selepas kerajaan mengumumkan penangguhan program tersebut, saya hilang pekerjaan.
Read More / Baca Lagi >>

Mana satu yg boleh dipercayai & harapan rakyat.. ??

Posted: 04 Apr 2016 04:54 PM PDT


NAJIB, PRODUK PELANCONGAN TERHEBAT DUNIA

Posted: 04 Apr 2016 04:52 PM PDT

Tidak dinafikan bahawa Najib Razak dan skandal 1MDB serta wang RM4,200 juta yang dikaitkan dengannya telah menjadikan Malaysia sebagai perhatian mega di seluruh dunia.

Bukan saja di Malaysia tidak ada Perdana Menteri yang berjaya mendapat perhatian sebegitu sebelum ini, malah di dunia moden juga, Najib telah berjaya meletakkan dirinya dalam kelasnya yang tersendiri yang tidak mampu disaingi oleh sesiapa jua pun.

Sehubungan itu, dalam tulisannya di blognya semalam, Tun Mahathir Mohamad menyenaraikan sekurang-kurangnya 53 organisasi media antarabangsa yang telah memberi liputan tentang Najib yang dikaitkan dengan 1MDB serta wang tunai yang masuk ke akaun peribadinya.

Senarainya adalah seperti berikut:
Read More / Baca Lagi >>

Mohamed Hanipa selamat selepas tiga jam dibedah

Posted: 04 Apr 2016 04:37 PM PDT

Presiden dan Timbalan Presiden Amanah antara yang terawal tiba di HKL untuk mengetahui status pembedahan Hanipa malam tadi.Presiden dan Timbalan Presiden Amanah antara yang terawal tiba di HKL untuk mengetahui status pembedahan Hanipa malam tadi.Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin selamat menjalani pembedahan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada pukul 12.50 tengah malam tadi.
Beliau mulai dimasukkan ke bilik bedah pada pukul 9.45 malam sebelum pembedahan dilakukan kira-kira tiga jam selepas itu.
Hanipa yang mengalami pendarahan di kepala menjalani rawatan di Bahagian Neurologi.
Sementara itu, Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Timbalan Presiden, Salahuddin Ayub antara pemimpin yang terawal menziarahi beliau untuk mengetahui perkembangan terkini Pengerusi Kanun Amanah Nasional itu.
Turut hadir malam tadi ialah Ahli Jawatankuasa Amanah, Dr Hatta Ramli dan Dr Mujahid Yusof dan Penolong Setiausaha Agung Amanah, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus.
Antara pemimpin PKR yang hadir ialah Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin serta Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani.
Selain itu, bekas Exco DAP kerajaan negeri Selangor, Ronnie Liu serta beberapa wakil rakyat Amanah dan DAP juga hadir.
Read More / Baca Lagi >>

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan Anwar batal keputusan Lembaga Pengampunan

Posted: 04 Apr 2016 04:37 PM PDT


Jabatan Peguam Negara bantah permohonan Anwar batal keputusan Lembaga Pengampunan
KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara mengemukakan bantahan terhadap permohonan bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan anggota keluarganya bagi mendapatkan kebenaran semakan kehakiman berhubung keputusan Lembaga Pengampunan yang menolak petisyen pengampunannya atas sabitan meliwat.

Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan, yang mewakili Lembaga Pengampunan, Peguam Negara dan kerajaan Malaysia sebagai responden berkata pihaknya juga membantah permohonan Anwar dan keluarganya untuk merujuk persoalan undang-undang berhubung keputusan Lembaga Pengampunan itu, ke Mahkamah Persekutuan.

Katanya Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Nor Bee Ariffin menetapkan 12 April untuk mendengar bantahan itu dan juga permohonan Anwar.

Dalam prosiding dalam kamar hari ini, Anwar mewakili dirinya sendiri manakala peguam Latheefa Koya dan peguam N.Surendran bertindak bagi pihak isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan dua anak perempuan mereka, Nurul Izzah dan Nurul Nuha.

Pada 24 Jun 2015, Anwar dan anggota keluarganya memohon perintah untuk membatalkan keputusan Lembaga Pengampunan pada 16  Mac 2015, dan mendesak lembaga itu agar menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya memberi pengampunan dan membebaskan Anwar, 68.

Mereka juga memohon perintah mandamus (pelaksanaan sesuatu kewajipan awam yang tertentu) bagi mendesak Lembaga Pengampunan mengadakan semula mesyuarat dan menimbangkan semua  perkara berkaitan petisyen bagi pengampunan diraja yang dikemukakan oleh anggota keluarga Anwar dan memberi nasihat yang  bersesuaian kepada Yang di-Pertuan Agong.
Read More / Baca Lagi >>

KENAPA TENGKU RAZALEIGH BEGITU BERSUNGGUH MAHU DILIHAT MENYOKONG NAJIB?

Posted: 04 Apr 2016 07:34 AM PDT

Sejak menandatangani Deklarasi Kelantan yang menyokong kepimpinan Najib Razak, nampak seperti ada kesungguhan bagi Tengku Razaleigh Hamzah untuk terus memperlihatkan dirinya benar-benar telah memberi sokongan yang tidak berbelah bagi kepada Perdana Menteri.

Dalam portal Malaysiakini hari ini, beliau berkata, ahli UMNO adalah individu yang nafasnya UMNO, pendapatnya UMNO dan percakapannya juga UMNO.

"Ahli UMNO ini nafas, makan, percakapan, fikirannya (mengenai UMNO)....secara rohani juga orang UMNO, " katanya.

Justeru, Tengku Razaleigh dipetik berkata, sebagai ahli UMNO,  beliau mesti menyokong Presiden UMNO.

Semalam pula, dalam temubual dengan Mingguan Malaysia yang petikannya disiarkan oleh Malaysiakini, Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata, "saya ahli UMNO, saya mesti sokong apa yang ada dalam UMNO dan kebetulan UMNO berkuasa, siapa yang jadi Presiden dan Perdana Menteri, itulah orang kita."

Kenapa nampak bersungguh sangat Tengku Razaleigh mahu memperlihatkan dirinya menyokong Najib?

Sejak Najib menjadi Perdana Menteri bermula pada 2009, pernahkah kita melihat keghairahan untuk menyatakan sokongan itu ditunjukkannya sebelum ini?

Kenapa hanya sekarang dan tidak sebelum ini?

Ketika Tun Abdullah Badawi menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri pula, ada sesiapa pernah mendengar sokongan sebegitu ampuh yang ditunjukkan oleh Tengku Razaleigh?
Read More / Baca Lagi >>

Anwar mahu Mahkamah Persekutuan bicarakan kes pengampunan

Posted: 04 Apr 2016 07:31 AM PDT


Bekas pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur merujuk rayuannya berhubung keputusan Lembaga Pengampunan kepada Mahkamah Persekutuan.
Peguam, Latheefa Koya yang mewakili keluarga Anwar, memberitahu Malaysiakini bahawa Hakim Datuk Nor Bee Ariffin akan mendengar perkara itu sekali lagi pada petang Selasa dalam kamarnya.
 Anwar mewakili dirinya sendiri dalam kes itu.
Anwar, isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang uga adalah presiden PKR serta anak perempuan mereka Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah dan Nurul Nuha, menamakan Lembaga Pengampunan, Peguam Negara dan kerajaan sebagai responden dalam permohonan bagi semakan kehakiman.
"Timbalan pendakwa raya kanan persekutuan yang mewakili lembaga itu membantah permohonan semakan kehakiman kerana mereka berkata isu itu tidak boleh dibicarakan.
"Bagaimanapun, Anwar memberitahu mahkamah bahawa kedua-dua kes yang disebut itu adalah salah dan tidak berkenaan," kata Latheefa.
Beliau berkata Anwar membuat permohonan untuk merujuk perkara berkenaan kepada mahkamah tertinggi mengikut Seksyen 84, Akta Mahkamah Kehakiman bagi rujukan soal perlembagaan oleh Mahkamah Tinggi.
Persoalannya adalah ada keputusan Lembaga Pengampunan itu boleh dicabar di mahkamah.

Terus beri tekanan supaya Najib undur, kata Zaid

Posted: 04 Apr 2016 07:30 AM PDT


 Seminggu selepas perhimpunan 27 Mac, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Zaid Ibrahim meminta orang ramai supaya mengekalkan momentum untuk mendesak Perdana Menteri Datuk Najib Razak meletak jawatan.
Beliau berkata momentum perhimpunan 27 Mac itu hanya dapatdikekalkan jika setiap rakyat negara ini terus memberi tekanan kepada perdana menteri untuk meletak jawatan.
"Tanya apa yang boleh anda lakukan untuk bantu menggerakkan momentum," kata bekas ahli parlimen Kota Baru itu dalam blognya hari ini.
Beliau juga menggesa orang ramai supaya menandatangani petisyen menyokong Deklarasi Rakyat bagi Selamakan Malaysia menerusi talian.
Buat masa ini, lebih 48,800 orang telah menandatangani petisyen untuk mendesak Najib supaya berundur.
Zaid mengulas soalan berhubung langkah seterusnya selepas perhimpunan 27 Mac lalu yang menyaksikan Tun Dr Mahathir Mohamad bersama pemimpin pembangkang duduk di pentas yang sama mengesa Najib untuk melepaskan jawatannya.
Antara mereka adalah Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamad Azmin Ali, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dan Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu.
Zaid juga memberi jaminan bahawa rancangan pembaharuan institusi akan dilakukan selepas Najib disingkirkan.
Sambil menyifatkan pembaharuan institusi sebagai bahagian yang mudah, bekas menteri itu berkata, perubahan yang diperlukan adalah jelas kepada semua pihak dalam kempen Selamatkan Malaysia itu.
"Kami telah menyusun semua cadangan dan idea mengenai aspek utama dasar awam - dari ekonomi kepada pindaan dalam undang-undang.
"Kami mahu memastikan demokrasi terus subur; kami mahu seorang perdana menteri yang tidak boleh menjadi raja. Kami ingin pastikan dia tidak boleh juga ambil portfolio menteri kewangan dan memberi kontrak kepada isteri atau kawan-kawan isterinya," katanya.

Semoga Terus Kukuh Bersama Pakatan Harapan !!!!

Posted: 04 Apr 2016 07:25 AM PDT

Oleh Saifuddin.nasution


4 april 1999 - 4 april 2016. usia keADILan genap 17 tahun hari ini. parti berbilang kaum dan agama ini terus gagah dalam gelanggang politik negara. empat kali menempuh pru ..1999, 2004, 2008 dan 2013. kalah menang dalam pilihanraya terus mematangkan kami. bekerja membina kekuatan parti suatu kenikmatan. 

bekerjasama dengan parti2 sahabat mengajar kami nilai tolak ansur dan saling menghormati. pengalaman ini juga mengajar kami erti pengorbanan, kesungguhan, keihklasan adalah suatu nilai yg harus sebati dalam diri. nilai yang tidak boleh dilakon-lakon.

keADILan suatu parti "reform". Anggotanya melayu, cina, india, siam, iban, kadazan, bidayuh dan lain-lain etnik di malaysia. Kami berkongsi cita-cita bersama. kami mahu malaysia menjadi lebih baik utk generasi hari muka. kekayaan ekonomi diagih secara adil, institusi demokrasi mesti punyai integriti, pimpinan politik pro rakyat. pendidikan bertaraf dunia. peluang pekerjaan dicipta utk rakyat, perumahan mencukupi utk rakyat, khidmat kesihatan berkualiti, kadar jenayah rendah, saling menghormati anutan agama masing-masing.
Read More / Baca Lagi >>

Untuk bani Melayu: Sudahlah dengan kegilaan tak bertempat

Posted: 04 Apr 2016 07:16 AM PDT


Bungkam seketika. Terbit perasaan geram. Sambil mengetap bibir, saya hanya mampu menggeleng kepala.
Apa sudah jadi dengan bangsa Melayu? Minggu lalu, aksi lontaran caci-maki, tak kurang juga dengan sepenumbuk dua antara dua keluarga bakal mempelai di sebuah masjid disajikan kepada orang ramai - hanya kerana perihal wang hantaran semata-mata.
Kali ini, para wanita yang saya kira kebanyakannya mungkin ibu-ibu, berasakkan sesama sendiri, berteriak melolong, hanya untuk membeli sehelai, atau mungkin dua helai tudung yang saya tidak tahu kehebatannya bagaimana sehingga peminat sanggup berkelakuan sebegitu.
Mungkin di bawah tudung itu ada penghawa dingin, mungkin. Maka sesuailah dengan cuaca yg panas terik sekarang ini. Lantas, si pemakai akan rasa nyaman, dingin sentiasa.
Sememangnya ini bukan isu baru, tapi saya rasa terpanggil untuk meluahkan apa yang terbuku di hati daripada saya hanya mengomel sendirian.
Tudung yang seharusnya merupakan lambang kesederhanaan seseorang wanita kini jadi pencetus hilangnya kewarasan akal, para ibu ini sanggup berasak-asak dengan lelaki ajnabi.
Yang si pemilik kedai pula boleh tersenyum keriangan menyaksikan jatuhnya martabat seorang demi seorang di situ. Sudahlah begitu, aksi mereka kemudian diviralkan.
Untuk para wanita dan juga lelaki yang di situ, kalau mahu berkelakuan begitu, lebih baik pergi ke konsert, sekurang-kurangnya walaupun penat, anda akan dihiburkan oleh penyanyi kesukaan anda.
Walau geram, kadang-kadang terasa lucu melihat gelagat mereka ini.
Kebanyakan orang Melayu suka melabel perkara itu ini tidak Islamik, tapi Islamik kah kelakuan memalukan sebegitu?
Di sini saya tidak hanya menyalahkan gelagat para pembeli tudung, tetapi pemilik sekali. Sudah tahu yang tudung anda itu laku, sepatutnya anda sudah menjangkakan yang kejadian sebegitu akan berlaku lebih-lebih lagi ini bukan kali pertama insiden yang sama telah terjadi.
Senyuman dan gelengan penuh suka itu boleh ditafsirkan bahawa anda sememangnya suka dengan situasi yang boleh hilang kawalan itu. Barangkali sebuah taktik pemasaran, mungkin.

Pembeli yang sepatutnya dilayan seperti raja tak ubah macam binatang yang disuruh masuk ke kandang lagaknya.
Read More / Baca Lagi >>

Antara Bukti Dan Pengakuan

Posted: 04 Apr 2016 07:12 AM PDT

Oleh Tun Mahathir
1. ​Najib mendakwa bahawa semua tuduhan terhadapnya adalah tidak benar. Dan konco-konconya pun dilapor dalam akhbar arus perdana bahawa tuduhan yang dibuat oleh media asing seperti Wall Street Journal, ABC TV Australia, Financial Times, dll akhbar-akhbar terkemuka di Amerika (Sila lihat senarai media, akhbar dan TV yang dilampirkan, 53 kesemuanya, serta senarai negara dan agensi penyiasatan mereka) semuanya berhasrat memburuk imej Najib.

Mereka ini seolah-olah tidak ada kerja lain selain dari memburukkan Najib dengan laporan dan rencana TV yang panjang lebar disertai gambar dan dokumen. Segala bukti yang ditunjuk oleh mereka semuanya tidak boleh diterima kata konco-konconya. Yang boleh diterima dan dipercayai hanyalah penafian oleh Najib. Penafian Najib tidak pernah disertai dengan bukti-bukti yang jelas. Ini tak mengapa. Penafian olehnya sudah cukup untuk AG mendawa tidak ada kes untuk Najib didakwa di mahkamah.
2.​Kerana penafian Najib, Ketua-Ketua Bahagian dan Ahli Dewan Rakyat UMNO semuanya membisu atau cuba mempertahankan Najib.
3. ​Pendirian mereka luar biasa. Ia seolah-olah menerima apabila sesuatu jenayah berlaku dan orang yang melakukanya dikenalpasti tetapi hanya kerana ia menafi, maka ini bermakna ia tidak salah. Jika penafian sahaja diterima sebagai asas kepada pendakwaan, maka tidak akan ada sesiapa pun yang akan didakwa di negara ini.
4.​Ketua Bahagian UMNO dan Wakil Rakyat UMNO mempunyai pendirian seperti ini. Kerana Najib menafi semua tuduhan terhadapnya, maka Ketua Bahagian dan Wakil Rakyat UMNO tetap percaya yang Najib tidak bersalah.
5.​Negara-negara Islam, setakat yang diketahui tidak pernah menunjuk penghargaan tinggi mereka terhadap sumbangan Najib kepada Islam. Setakat yang kita tahu hanya "HRH Prince Saudi Abdulaziz Al-Saud" yang begitu menghargai jasa Najib kepada Islam sehingga sanggup derma US 375 juta Dolar kepada Najib untuk disimpan dalam akaun peribadinya, dirahsiakan dan diguna mengikut kehendaknya.
6.​Sekarang ini pula AG Apandi mengatakan RM 2.03 billion dari RM 2.6 billion yang dilapor berada dalam akaun peribadi Najib sudah dipulang balik pada penderma. Benarkah? Apa bukti ia dipulang kepada HRH atau Arab lain? Tak mungkinkah wang ini masih ada disini untuk disuap kepada pemimpin UMNO. Shahrir mungkin menerima RM 1 juta dan Ahmad Maslan RM 2 juta. Tak mungkin mereka sahaja yang mendapat sumbangan wang dari Najib. Berapa juta ringgitkah yang diterima oleh Ketua Bahagian dan Wakil Rakyat yang lain.
7.​ Nampaknya kita sedang melihat pertandingan antara CASH (wang tunai) dengan semangat kebangsaan Melayu. Ramai ahli dan Ketua Cawangan UMNO memberi kemenangan kepada semangat kebangsaan, kepada bangsa, agama dan tanahair. Tetapi bagi Ketua Bahagian dan Wakil Rakyat UMNO dedak mendapat kemenangan besar sehingga tertutup mulut, telinga dan mata. Mereka rela menggadai bangsa dan negara untuk CASH atau dedak. Tak usahlah menafi. Bukan sahaja rakyat Malaysia yang tahu, tetapi dunia juga sudah tahu. Nazir Razak sendiri mengaku ia diberi US 7 juta oleh Najib untuk diagih kepada ketua-ketua parti sebelum PRU 13. Amatlah memalukan kerana terdapat orang Melayu yang tidak malu; yang sanggup menerima pemimpin yang dihinakan oleh dunia.
SENARAI MEDIA, AKHBAR DAN TELEVISYEN YANG MELAPORKAN TENTANG DATO' SERI NAJIB, SKANDAL 1MDB DAN WANG RM2.6 BILLION DI DALAM AKAUN PERIBADINYA
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)