Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:28 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Penipuan Dalam 1MDB

Posted: 27 Apr 2016 06:14 PM PDT

Oleh Dr Mahathir
1. Akhirnya penipuan yang dilapor oleh media cetak dan elektronik di seluruh dunia diakui benar oleh Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy. 

2. Arul mengaku akan kegagalan 1MDB membayar US 1 billion (RM 3.9 billion) kepada IPIC (International Petroleum Investment Company – Abu Dhabi), syarikat yang menjamin hutang 1MDB. 
 
3. Mengikut IPIC syarikat bernama Aabar PJS Ltd (British Virgin Islands) yang menerima bayaran dari 1MDB bukanlah miliknya walaupun IPIC mempunyai sebuah syarikat dengan nama yang hampir sama, iaitu Aabar PJS Ltd.

4. Jika 1MDB membayar USD 1 billion kepada syarikat palsu, ada kemungkinan syarikat berkenaan ditubuh dengan pengetahuan 1MDB sendiri dan duit itu akhirnya dimasuk dalam akaun persendirian. Sangkaan seperti ini memang dibuat oleh ramai orang, dan kenyataan Arul bahawa ada penipuan besar berlaku dalam 1MDB hanya mengesahkan sangkaan.

5. Arul akan cuba membetulkan yang salah tetapi benang basah sukar ditegak selepas pengakuan olehnya. Adalah lebih baik Arul cerita semua, berkenaan juruaudit dibuang, 1 billion US dilabur dalam JV 1MDB/Petro Saudi, tanpa kelulusan pengarahnya, tanpa pemeriksaan due diligence, dan kemudian dibubar tetapi modal tidak dikembali kepada 1MDB, sebaliknya diberi pinjam kepada Petro Saudi, duit yang pergi ke Cayman Islands yang tidak balik ke Malaysia tetapi ke Singapura yang menjelma jadi unit, yang dilihat oleh Arul tetapi tidak dilihat olehnya, peranan bank BIS dan lain-lain milik Jho Low perjalanan wang 1MDB ke Hong Kong, Switzerland, London, Amerika, British Virgin Islands, Seychelles, Abu Dhabi, penyalahgunaan duit KWAP, duit SRC mengalir ke dalam akaun Najib, konsesi minyak di Argentina dan Turkmenistan yang menjadi aset dan kemudian tidak menjadi aset dan beribu lagi cerita yang melibatkan wang 1MDB, dijelas, dinafi, diakui dan hilang tidak disebut lagi.

6. Sesungguhnya negara Malaysia tidak pernah melihat skandal yang sebegitu besar seperti skandal 1MDB. Rakyat yang sukar memahami berapa besarkah satu juta, sekarang mencuba menggambar banyak manakah satu billion, dan empat puluh dua billion. Bagaimanakah wang berbillion boleh kesana kesini sehingga akhirnya berada dalam akaun peribadi Najib. Rakyat menjadi bingung dengan cerita-cerita wang begitu banyak yang merata ke semua pelusuk dunia.

7. Dicerita pula pembiayaan pengeluaran filem lucah dengan ratusan juta Ringgit yang dibuat oleh anak tiri Najib, Waah! Banyaknya duit. Dari mana datangnya. Mudah. Duit Keluarga. Rupa-rupanya multi-milionaire Melayu sudah lama ada.

8. Dan banyak lagi pengakuan yang boleh dibuat oleh Arul, oleh pengerusi jawatankuasa penasihat, Peguam Negara dan Ketua Polis Negara dan jangan lupa Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi yang begitu berani bertindak sendiri meminjam dan melabur berbillion Ringgit dan USD bagi pihak 1MDB tanpa kebenaran, tanpa kelulusan badan pengarah dan orang atasan. Waah! Confident sungguh Shahrol. Apakah dianya juga yang terlibat dengan bayaran kepada Aabar PJS Ltd (Virgin Islands).

9. Satu filem drama boleh dibuat berkenaan 1MDB dan tokoh-tokoh serta lokasi diseluruh dunia yang terlibat. Red Granite boleh labur dan beberapa tokoh terkenal boleh jadi pelakon. Mungkin akan menang Oscar.

10. Demikianlah cerita 1MDB yang berjaya memperkenalkan Malaysia ke seluruh dunia. Akan lebih ramailah pelancong yang akan datang ke negara 1MDB.

11. Memang hebat Malaysia dizaman Najib!!

RM587 bilion, banyaknya hutang Malaysia

Posted: 27 Apr 2016 06:11 PM PDT

Oleh AHMAD AMZAD HASHIM
ADA beberapa perkara yang sempat saya catatkan daripada Wacana Ekonomi Terengganu 2016 yang berlangsung di Terengganu Equestrian Resort kelmarin 26hb April 2016.


Wacana ini menampilkan tokoh ekonomi seperti Prof Dr Anuar Ahmad, mantan Naib Canselor UNISEL dan Azrul Azwar Ahmad Tajuddin, mantan Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Berhad, mantan penasihat Ekonomi kepada mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Saya diminta menjadi moderator dalam Wacana berkenaan.

Menurut angka rasmi daripada Kerajaan Malaysia, jumlah Hutang Luar Negara 2015 adalah RM587 Billion. Untuk jumlah hutang sebegitu, anggaran jumlah bayaran faedah yang perlu dibayar pada setiap tahun adalah RM21 Billion.

Ini menjadikan nisbah hutang luar negara Malaysia sudah mencapai 55.4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar. Iaitu sudahpun melepasi tahap 55 peratus yang ditetapkan sebagai kritikal oleh Kementerian Kewangan sendiri.

Saya ada membangkitkan bagaimana pula dengan ucapan YBM Tengku Razaleigh Hamzah, Ahli Parlimen Gua Musang (Umno) di Sidang Parlimen Sukuan ke Tiga tahun 2015 lalu yang menerangkan keadaan kewangan yang lebih tenat dengan Hutang Luar RM847.9Billion. 64 peratus dari KDNK. Paras Hutang isi rumah 84 peratus, tertinggi di benua Asia?

Dijawab mungkin itu berasaskan analisa ekonomi bukan sumber rasmi kerajaan. Tengku Razaleigh Hamzah adalah mentan menteri kewangan Malaysia dan seorang pakar ekonomi yang pernah menjadi penasihat Bank Dunia.

Hutang 1MDB sebanyak RM42 Billlion disebut sebagai hutang swasta syarikat 1MDB. Jumlah bayaran faedah untuk hutang ini setiap tahun RM2.6 Billlion.

Mengejutkan Laporan tiga hari lalu Arul Kanda, CEO 1MDB menyebut, ekoran pertikaian 1MDB dan IPIC, Putrajaya akan tanggung hutang 1MDB pula!

Pendapatan GST ternyata tidak kembali dalam bentuk faedah kepada rakyat seperti dijanjikan kerajaan. RM28 juta setahun GST habis untuk bayar faedah hutang luar sahaja.

Terengganu mengalami Penguncupan Bajet

Asal Bajet yang dibentangkan bernilai RM2.3 Billion. Sebahagian besar bulat bulat bergantung melalui pembiayaaan RM1.7B Dana Khas Persekutuan. Itu lebih 80 peratus sumber pendapatan Terengganu.
Read More / Baca Lagi >>

Limited choices for Umno in Terengganu

Posted: 27 Apr 2016 06:09 PM PDT

By Zakiah Koya

Barisan Nasional has not many but only limited options when it comes to solving the brewing Terengganu Menteri Besar crisis.

As the billboards of the MB Abdul Razif Abdul Rahman get taken down, with the excuse that he no longer sports the Datuk Seri title, Umno is torn between talking to the Sultan of Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin,; and ignoring him and wait to see if Ahmad Razif will indeed be kicked out by the Palace. 

The Palace had stripped Ahmad Razif of his datukship after Ahmad Razif had allegedly belittled the trust headed by the Sultan in a speech. 

According to PAS state assemblyman and long time politician Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, the PM Datuk Seri Najib Razak and Umno has three choices: appoint a new MB; form a PAS-Umno unity government; or dissolve the state assembly and call for a fresh state election. 

Syed Azman, the state assemblyman of Batu Buruk, Terengganu, however says that the two latter choices will be too risky for BN and Najib, for they are still reeling from the non popularity vote in the last GE as well as the 1MDB scandal in which Najib is mired in. 

(Coincidentally, the 1MDB has its roots in Terengganu and this may be difficult to explain for Najib who is alleged to be personally involved in the financial scandal.)

PAS, although its President Datuk Seri Abdul Hadi Awang is also a Terengganu MP, is also divided on the unity government between PAS and Umno. While Abdul Hadi has been very much for it, he has faced opposition from within his party on working with their arch rivals.

As for appointing a new MB, Syed Azman says that this is perhaps the most probable way now. 

Najib himself, who is now at the peak of his campaigning in the Sarawak elections, has said that he will be meeting with Tuanku Mizan on the matter of Ahmad Razif when he returns from Sarawak. 

Umno Terengganu for now is not saying anything for fear that they too would get the wrath of the Sultan. 
Read More / Baca Lagi >>

#‎PRNSarawak: Meski kerusi bertindih, nasi belum jadi bubur

Posted: 27 Apr 2016 06:02 PM PDT

Oleh Manang Atan

 "Jika satu kerusi, kita boleh memahami. Kita boleh cuba untuk ketepikannya tetapi, lima kerusi, bagaimana kita boleh ketepikannya? Kami rasa bahawa DAP telah ditipu," kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Ada enam kerusi DUN Sarawak yang bertindih, iaitu Batu Kitang, Mulu, Murum, Simanggang, Ngemah dan Mambong di mana DAP dan PKR bakal bertembung pada 7 Mei nanti. Sudah pasti, BN paling seronok.
Ada pihak menuduh satu parti tamak. Ada pihak mengaku 'kami berhak!' Ada yang salahkan pimpinan tertinggi, salahkan calon, malah ada yang salahkan BN. Salah-menyalah tidak akan kembalikan masa lampau.

Bagi Manang, ini bukan soal tamak atau tidak. Ini soal prinsip berpegang kepada janji. Jika janji sudah dimeterai, tidak perlulah bertukar di saat akhir. Apa juga alasan sekalipun, janji tetap janji.

Pakatan Harapan perlu belajar dari kesilapan lampau. Bukan dengan tuduh-menuduh. Masihkah kita ingat punca Pakatan Rakyat terkubur?

Suka atau tidak, kita harus bersetuju dengan Lim Kit Siang yang mahu kedua-dua parti DAP dan PKR perlu saling membantu dan bekerjasama ketika berkempen. Malah, pimpinan kita juga saling meluahkan kekesalan atas apa yang berlaku.

Nasi belum menjadi bubur, masih tidak terlambat untuk memperbetulkan keadaan, dengan merangka strategi konstruktif jangka pendek, ke arah kemenangan calon-calon Pakatan Harapan

#PRNSarawak: Kenyataan mengelirukan Adenan dibidas

Posted: 27 Apr 2016 06:01 PM PDT

Kenyataan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem bahawa Sarawak bakal dikawal semenanjung sekiranya rakyat mengundi pembangkang dalam Pilihan raya Negeri (PRN) kali ini diselar.
IMG_0864Pengarah Bilik Gerakan Utama KEADILAN Sarawak, Lynette Tan menegaskan, Adenan Satem seharusnya sedar bahawa rakyat negeri itu terkesan dengan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) ekoran kerjasamanya dengan Kerajaan Persekutuan yang dipimpin pemimpin semenanjung.
"Walaupun Adenan mendakwa bahawa Sarawak akan di kawal oleh Semenanjung jika Pakatan Harapan (PH) menang , kita sebenarnya telah melihat bagaimana 25 Ahli Parlimen dari Sarawak mengundi untuk Rang undang-undang mengenai pelaksanaan GST.
"82 calon termasuk Adenan Satem sendiri tidak dapat lari soalan penting ini, beliau sendiri perlu menjawab sekiranya keputusan mereka (menyokong GST) adalah berdasarkan keputusan mereka sendiri secara autonomi, atau atas arahan daripada BN persekutuan," tegasnya lagi.
Adenan pada sesi pertemuan khas dengan media di kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) lama pada 26 April lalu berkata jika pimpinan negeri beralih tangan, Sarawak akan dikawal oleh pihak-pihak yang tidak berkaitan dengan negeri tersebut.
Terdahulu, Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berusia 72 tahun itu secara terbuka menyatakan sokongannya kepada Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak , pemimpin semenanjung yang dikaitkan dengan skandal kewangan 1MDB.

#PRNSarawak: Bersatu lawan BN, ingat sejarah dan terus maju ke hadapan

Posted: 27 Apr 2016 06:00 PM PDT

DEMI SARAWAKKegagalan DAP dan KEADILAN untuk menyelesaikan isu pertindihan kerusi yang ditandingi sebelum hari penamaan calon di Sarawak amat dikesali, malah usaha menuding jari dan mencari punca kesilapan yang berlaku selepas itu juga amat dikesali.
Malangnya, kesilapan ini milik kita bersama. Ia bukan salah satu pihak sahaja. Kedua-dua pihak sama-sama gagal untuk mencapai kata putus yang boleh diterima pihak yang satu lagi.
Ini bukanlah hanya satu langkah ke belakang buat DAP atau KEADILAN, tetapi ia juga satu langkah ke belakang buat Pakatan Harapan dan rakyat Malaysia yang menyokong kita.
Walau bagaimanapun, janganlah kita terus berduka cita lalu menghalang usaha untuk mencapai kejayaan. Tetapi untuk memastikan masa depan yang lebih cerah, dan untuk memastikan kesemua rakan politik berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah, kita mesti perjelas apa yang sebenarnya telah berlaku.
Isu nota yang "ditandatangani":
Selepas pertemuan bersama sdr Lim Guan Eng pada 7 April untuk membincangkan isu kerusi, beliau mencadangkan kepada sdr Azmin Ali dan sdri Nurul Izzah agar sehelai nota yang ditulis tangan mengandungi senarai kerusi ditandatangani, tetapi sdr Azmin dan sdri Nurul Izzah tidak bersetuju dengan perkara ini. Sdr Guan Eng terus memujuk mereka untuk berbuat demikian, dan akhirnya hanya sdr Azmin yang bersetuju untuk menandatangani – yakni "secara prinsip bersetuju" – dengan pemahaman bahawa keputusan ini belum lagi muktamad.
Persefahaman di antara sdr Guan Eng, sdr Azmin dan sdri Nurul Izzah mengenai mesyuarat itu ialah ianya bukanlah mesyuarat muktamad kerana perbincangan akan diteruskan walaupun nota tersebut telah ditandatangani, walaupun sekiranya perbincangan berterusan sehingga sebelum hari penamaan calon jika perlu.
Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan:
Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan telah diadakan pada 11 April. Sebelum mesyuarat tersebut, KEADILAN dan DAP masih gagal mencapai kata putus berkenaan lima kerusi, tetapi bersetuju untuk menyelesaikan isu ini di dalam rundingan pusingan berikutnya dan berusaha ke arah pertandingan satu-lawan-satu dengan BN.
Maka, Majlis Presiden mengumumkan bahawa KEADILAN dan DAP telah bersetuju dengan prinsip pertandingan satu-lawan-satu. Apabila wakil AMANAH bertanya tentang kerusi-kerusi yang dipersetujui, sdr Guan Eng berkata perkara itu tidak perlu dibentang kerana pihak KEADILAN dan DAP akan menyelesaikan isu tersebut secara terus.
Dengan itu DAP memberi isyarat kesediaan untuk meneruskan perbincangan. KEADILAN dan DAP sepatutnya meneruskan rundingan walaupun selepas 11 April. Perkara 5.5 Persetujuan Pakatan Harapan amatlah jelas, bahawa:
"Sebarang pengumuman muktamad mengenai parti yang bertanding di mana-mana kerusi di mana-mana peringkat hanya dibuat oleh Majlis Presiden dan setiap parti tidak boleh membuat pengumuman bertanding di sesuatu kerusi di mana-mana peringkat tanpa persetujuan Majlis Presiden."
Mandat watikah calon-calon:
Presiden KEADILAN Dr Wan Azizah telah memberikan mandat bertulis kepada sdr Azmin pada 22 April untuk menghormati autonomi negeri dan memberi mandat kepada Pengerusi KEADILAN Sarawak sdr Baru Bian untuk menyelesaikan kesemua perkara, i.e. rundingan kerusi dan keputusan mengenai calon.
Read More / Baca Lagi >>

#PRNSarawak: Keadilan teruskan agenda, yakin pengundi Sarawak bijak.

Posted: 27 Apr 2016 05:58 PM PDT

KEADILAN menegaskan untuk meneruskan agenda bagi memenangi seberapa banyak kerusi di kawasan yang ditandinginya pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 kali ini.
Naib Presidennya, Dr Xavier Jayakumar berkata begitu dalam satu sidang media di Bilik Gerakan Utama (BGU) parti itu di sini pada Rabu.
IMG_0894"Kita akan teruskan agenda kita di dalam Sarawak ini sekaligus untuk kemenangan calon-calon kita di semua kawasan.
"Saya tahu pengundi-pengundi Sarawak ini bijak, mereka akan faham situasi yang lebih dalam dengan memberi harapan mereka (pengundi) akan membuat satu keputusan yang akan kita nampak nanti pada 7 Mei," ujar Xavier.
Beliau sementara itu turut mempertahankan enam calon bagi kerusi Batu Kitang, Mambong, Ngemah, Siamanggang, Murum dan Mulu yang terbabit dalam pertindihan kerusi.
"Keadilan ingin menegaskan bahawa kita meletakkan calon-calon kita dengan alasan  dan faktor kelayakan cukup kuat," tegasnya lagi.
Pada PRN kali ini, KEADILAN mempertaruhkan Paul Baya, seorang aktivis masyarakat yang gigih dalam memperjuangkan nasib masyarakat setempat di kerusi N78 Mulu. manakala Peguam , Abun Sui Anyit yang mewakili banyak kes berkenaan Hak Adat Bumiputera (NCR) pula dicalonkan KEADILAN di kerusi baru N66 Murum.
Sementara itu penerima Anugerah Khas Pengetua dan Guru Besar dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan 2010, Thomas Laja akan bertanding  untuk merampas kerusi N49 Ngemah.
Read More / Baca Lagi >>

#PRNSarawak: Wanita KEADILAN yakin menang semua 6 kerusi

Posted: 27 Apr 2016 05:57 PM PDT

dun batu kitangWanita KEADILAN meletakkan 6 calon wanita yang berkebolehan di Batu Kitang, Simanggang, Tupong, Serembu, Marudi dan Simunjan. Voon Shiak Ni bertanding di Batu Kitang manakala Norina Utot di Simanggang.
Saya ingin merakamkan rasa kesal saya terhadap perundingan kerusi yang mengakibatkan perbalahan 3 penjuru berlaku antara DAP dan KEADILAN. Mengikut Majlis Presiden Pakatan Harapan, semua rundingan kerusi sepatutnya dimuktamadkan dalam mensyuarat yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Wan Azizah sebelum hari penamaan calon. Walaubagaimanapun, tiada kerjasama yang diberikan oleh Setiausaha Agung DAP sehingga lewat malam sebelum penamaan calon. Satu penjelasan jelas harus diberikan oleh Lim Guang Eng untuk menerangkan mengapa dan apa sebenarnya niat yang beliau cuba lakukan.
Laporan berita memetik komen ringkas Lim Guan Eng yang mengatakan bahawa DAP telah mengorbankan kerusi Batu Kitang, namun menjadi persolan yang lebih penting adakah beliau sebut tentang pengorbanan KEADILAN? Setakat ini maklumbalas yang diterima dari pengundi Batu Kitang amat memberandangkan terhadap calon wanita KEADILAN. Mereka sudah serasi akan kehadiran Voon Shiak Ni sebagai calon yang boleh menang kerana kerja-kerja yang telah dilakukan di kawasan tersebut. Voon adalah seorang peguam dan seorang AKTIVIS MASYARAKAT yang prihatin dalam kebajikan dan kesejahteraan rakyat. Banyak program-program rakyat yang telah di anjurkan termasuk kawalan banjir dan jenayah. Voon dapat sokongan yang baik dari pihak polis dan pihak berkuasa tempatan.
Read More / Baca Lagi >>

Dapatkan perkenan sultan bubar Dun Terengganu, gesa Pemuda Amanah

Posted: 27 Apr 2016 05:56 PM PDT


Faiz FadzilFaiz FadzilDalam pergolakan pentadbiran kerajaan negeri Terengganu pada masa ini, adalah lebih baik Menteri Besar, Ahmad Razif Abd Rahman mendapat perkenan sultan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun), kata Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil.
Menurutnya, perlembagaan atau undang-undang tubuh negeri memperuntukkan pelantikan Menteri Besar berpandukan sokongan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) atas dasar demokrasi.
"Demokrasi adalah satu sistem pemerintahan yang mana rakyat itu mempunyai hak untuk memilih pemerintah. Sultan harus melantik Menteri Besar mengikut kehendak majoriti Adun dan bersandarkan konsep raja berperlembagaan, sultan terikat dengan peruntukan tersebut.
"Jika Menteri Besar hilang sokongan majoriti Adun, ia hendaklah dibuat melalui satu undi tidak dipercayai di Dun," ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.
Mengulas lanjut pertukaran Menteri Besar, Faiz berkata, pelantikan yang baharu boleh dibuat berdasarkan sokongan majoriti Adun tetapi sebaik-baiknya Dun dibubarkan bagi mendapat mandat rakyat.
"Jika prinsip perlembagaan ini dihormati oleh semua pihak, maka sistem pentadbiran kerajaan akan berjalan lancar dan efisien," jelas pengamal undang-undang itu.
Sebaliknya, tambah beliau, jika wujud campur tangan pihak istana berkaitan kedudukan seseorang Menteri Besar, kelicinan pentadbiran kerajaan boleh terjejas selain bercanggah dengan inti pati peruntukan dan prinsip perlembagaan.
"Suara rakyat suara keramat. Biarlah rakyat melaksanakan kuasa dan hak mereka yang semakin ditindas dan dizalimi hari ini untuk memilih pemimpin mereka," tegas Faiz lagi.
Read More / Baca Lagi >>

#PRNSarawak: Bebas rasuah, calon Satok tampil kelainan.

Posted: 27 Apr 2016 05:50 PM PDT

Anak kelahiran Satok, Mohamed Salleh Shawkat Ali tampil dengan kelainan di pentas ceramah KEADILAN di Batu Lintang malam tadi.
Bakal berhadapan dengan penyandang kerus N.8 Satok, Datuk Abang Johari Openg, anak muda berusia 35 tahun itu mengenakan sarung tangan putih, simbolik dirinya yang bersih dari sebarang rasuah dan salahguna kuasa.
#4 Bebas rasuah, calon Satok tampil kelainan"Saya pertama kali bertanding, ini (sarung tangan) simbolik saya seorang yang bersih.
"Anak muda di Sarawak saya rayu untuk lakukan perubahan, jangan kita takut untuk bersuara di negeri kelahiran sendiri, kita yang akan pimpin negeri dan negara ini," katanya disambut tepukan.
Terdahulu, kira-kira 200 penyokong yang terdiri dari masyarakat tempatan hadir ke ceramah tersebut walaupun hujan turun sejak petang di sekitar Kuching.
Dalam ucapannya, Salleh turut menegaskan untuk membawa perubahan dan menyelesaikan masalah dihadapi rakyat Satok jika diberikan mandat dalam pilihan raya akan datang.
"Saya ini kecil kalau dibandingkan dengan Abang Johari yang bertanding untuk penggal ke-8 kali ini.
"Namun jika sebelum ini pengundi boleh beri beliau 7 penggal di Satok, kenapa tidak cuba beri saya peluang pada penggal ini.
"Saya mahu buktikan saya mampu berkhidmat dengan baik kepada rakyat di tempat kelahiran saya Satok dan negeri Sarawak," kata usahawan itu lagi.

#‎PRNSarawak‬: Walaupun Ada Yang Angkuh & Sombong, Masih Ada Yang Jujur & Ikhlas Dalam PKR...

Posted: 27 Apr 2016 05:46 PM PDT

Rafizi mohon maaf kepada rakyat

Saya mengambil sedikit masa agar keadaan lebih tenang. Saya rasa pertembungan sesama sahabat di dalam PRN2016 ini akan terus berlaku kerana sukar untuk merungkai kemarahan dan emosi masing-masing setelah terlanjur begini. Saya yakin ada hikmah di sebalik peristiwa-peristiwa ini dan berdoa kita semua belajar darinya.

Saya ditanyakan pelbagai soalan. Saya telah berikan penjelasan lengkap kepada Ketua-ketua Cabang KEADILAN di dalam kumpulan Whatsapp dan cukuplah ia kekal di situ.


Tanggungjawab ini perlu dipikul bersama. Saya sendiri perlu menilai kembali pendekatan saya dalam menangani perbezaan di dalam saf kepimpinan. Menguruskan perbezaan pendapat di dalam sesebuah organisasi itu perkara biasa, namun ia tidak boleh sekali-kali bertentangan dengan prinsip kebenaran, keadilan dan patuh kepada janji.

Dalam kekusutan cuba membezakan apa yang disebut kepentingan dan strategi parti yang perlu diimbangkan dengan kepentingan rakyat, saya mengingatkan diri saya supaya tidak lupa kepada 2 potong ayat dari Surah Al-Maaida (yang sepatutnya menjadi asas utama jatidiri KEADILAN):

Ayat 1 Surah Al-Maaidah:
"Wahai orang-orang yang beriman, penuhi serta sempurnakanlah perjanjian-perjanjian"

Ayat 8 Surah Al-Maaidah:
"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam apa yang kamu lakukan"

Mendalami perintah Allah dalam kedua-dua ayat ini dan berpegang kepadanya, In Sha Allah memudahkan kita membuat keputusan.

Saya memohon maaf sekali lagi kerana saya tahu sukarnya ingin membina keyakinan rakyat. Apatah lagi dalam keadaan rakyat sangat bencikan ahli politik kerana pelbagai pembohongan, penyelewengan, penting diri sendiri dan lupa daratan yang selalu dikaitkan dengan ahli politik.

Banyak yang telah dipelajari dan menjadi teladan agar perkara yang sama tidak berulang di masa akan datang. Banyak perubahan yang perlu dibuat supaya persaudaraan di dalam Pakatan Harapan dapat meyakinkan rakyat sekali lagi.

Pada masa ini, marilah kita beri sepenuh tumpuan membantu sahabat-sahabat kita yang sedang berjuang melawan Barisan Nasional di Sarawak. In Sha Allah saya akan sediakan juga beberapa eCeramah untuk disiarkan di seluruh Sarawak.

Mohon sebarkan permohonan maaf saya ini.

Rafizi Ramli

#‎PRNSarawak‬: Sepanduk, papan iklan PAS dirosakkan di Kakus, Lambir

Posted: 27 Apr 2016 05:44 PM PDT

"Setakat ini suasana keseluruhannya terkawal dan saya rasa ini hanya kes terpencil," kata Setiausaha PAS Sarawak, Mukhtar Suhaili.
sepanduk-rosak
MIRI: Dakwaan vandalisme mencemari hari ketiga kempen Pilihan Raya Negeri Sarawak dengan beberapa insiden dilaporkan di Kakus, Lambir dan Kuching oleh parti pembangkang dan pemerintah.
Papan iklan calon bukan Islam pertama parti PAS, Clement Bayang, yang dipacakkan di Kakus dikoyakkan, manakala sepanduk markas operasi PAS di Lambir dibakar pihak tertentu.
Setiausaha PAS Sarawak, Mukhtar Suhaili memberitahu FMT pihaknya terima maklumat berhubung pelaku disebalik insiden itu tetapi enggan menamakannya.
"Kita tak mahu menuduh sesiapa. Setakat ini suasana keseluruhannya terkawal dan saya rasa ini hanya kes terpencil," katanya.
PAS telah mengarahkan pekerja parti, ahli dan penyokong supaya sentiasa berdisplin dan tidak menimbulkan provokasi sepanjang tempoh berkempen.
"PAS Sarawak juga menyeru agar semua pihak mengekalkan suasana damai sepanjang tempoh berkempen. Insiden di mana sepanduk PAS Sarawak dibakar di Lambir, papan iklan calon PAS di Kakus dikoyakkan dan lain-lain tidak sewajarnya berlaku," kata Mukhtar.
Sementara itu, di Kuching, SUPP membuat laporan polis selepas dua iklan kempen di Batu Kawah didakwa dirosakkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.
"Sebuah papan iklan dikoyak dan dibakar, sebuah lagi dibakar cat. Ini satu lagi contoh politik kebencian dan ketakutan yang dibawa 'kem musuh'," kata presiden Dr Sin Kui Hian dalam satu kenyataan.
Tiada kejadian serupa dilaporkan di kawasan-kawasan lain dalam pilihan raya yang dijangka akan berlangsung secara aman.

#‎PRNSarawak‬:Krisis hutang PTPTN, pengundi muda Sarawak diseru tolak BN

Posted: 27 Apr 2016 05:38 PM PDT


PTPTN tidak adil terhadap belia yang berhadapan kos hidup meningkatPTPTN tidak adil terhadap belia yang berhadapan kos hidup meningkat
Angkatan Muda Keadilan (AMK) menyeru pengundi muda di Sarawak supaya menjadi contoh pada 7 Mei ini, dengan menolak kerajaan yang gagal mengurus pembiayaan pendidikan tinggi hingga golongan muda begitu tertekan dengan hutang PTPTN.
Ketuanya Nik Nazmi Nik Ahmad berkata rakyat Malaysia mampu mengubah keadaan ini dengan memilih kerajaan yang akan mementingkan rakyat, daripada survival politik.
"Apa yang pasti di sini adalah Malaysia amatlah memerlukan satu rombakan yang radikal terhadap model pembiayaan pendidikan tinggi," katanya
Menurutnya, laporan berkenaan para graduan yang gagal atau tidak mampu membayar hutang PTPTN, dan oleh itu menghadapi kesukaran untuk membeli kereta, rumah atau memohon kad kredit, amatlah mengecewakan.
"Ini diakibatkan oleh rekod yang dihantar oleh PTPTN ke pengkalan data CCRIS.
"PTPTN sememangnya hanya melakukan apa yang patut untuk mendapatkan semula hutang belum berbayar yang kini berjumlah RM8.3 billion," katanya.
Di samping mengingatkan semua orang haruslah bertanggungjawab menyelesaikan hutang mereka, bagi beliau, kejadian ini menunjukkan sekali lagi akibat tadbir urus kerajaan yang kurang cekap terhadap ekonomi Malaysia yang hanya menyusahkan rakyat.
"Memang mudah jika kita hendak menyalahkan graduan muda di dalam hal ini. Tetapi tindakan itu seakan-akan tidak menghiraukan keadaan realiti hidup yang semakin sempit untuk semua orang," katanya.
Dalam hal ini beliau mahu kerajaan bertanggungjawab kerana telah memotong pelbagai peruntukan di dalam sektor pendidikan sehinggakan untuk menyambung pelajaran ke pendidikan tinggi juga amat sukar tanpa PTPTN atau pinjaman lain.
Read More / Baca Lagi >>

#‎PRNSarawak‬: Laporan kes koyak poster paling banyak diterima polis

Posted: 27 Apr 2016 05:35 PM PDT


Sebanyak 12 laporan berkaitan kesalahan pilihan raya diterima polis dalam tempoh tiga hari berkempen pada pilihan raya negeri Sarawak.
Timbalan Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Negeri, ACP Mohd Haris Daud berkata antara laporan paling banyak diterima ialah berkaitan kes mengoyak poster parti lawan.
Setakat pagi semalam, polis juga meluluskan 97 permohonan permit untuk mengadakan ceramah politik sepanjang tempoh berkempen sehingga tengah malam 6 Mei, katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sarawak di Kuching semalam.
Beliau berkata ia melibatkan permit kepada 35 calon BN, 20 calon DAP, 35 calon Bebas dan tujuh daripada PAS.

#‎PRNSarawak‬: Juanda ustaz moden, bukan ustaz “haram haram” – Adenan

Posted: 27 Apr 2016 05:34 PM PDT

Sarawak mahukan agamawan yang berpandangan luas, liberal
adenan-juanda
KUCHING: Calon BN bagi kerusi DUN Jemoreng, Dr Juanda Jaya merupakan agamawan yang luar biasa dan mempunyai ciri-ciri yang Sarawak mahukan, kata Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem.
Beliau berkata demikian ketika ditanya bagaimana bekas Mufti Perlis itu boleh menyumbang kepada wawasan progresif Adenan untuk Sarawak — negeri yang terkenal tegas berpendirian sekular.
"Beliau (Juanda) seorang ustaz moden. Beliau bukan seorang yang berfikiran sempit, tidak berlagak alim, berpandangan luas dan sangat liberal. Ciri-ciri ustaz yang kita mahukan.
"Beliau ustaz yang kata kamu boleh buat apa yang kamu mahu, teruskan, dan menyarankan cara untuk melakukannya. Beliau bukan jenis yang semuanya haram, haram, haram.
"Lagipun, sudah menjadi tradisi PBB salah seorang ahlinya sepatutnya seorang yang warak," kata Adenan dalam sidang media malam tadi.
Pada 12 April lalu, Adenan mengumumkan Juanda akan mewakili Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) untuk kerusi DUN Jemoreng dalam pilihan raya Sarawak 7 Mei depan.
Juanda, yang merupakan Timbalan Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak, menerima pencalonan itu sebagai satu penghormatan, dan berikrar akan bekerja keras menjayakan aspirasi Adenan.
Kerusi Jemoreng sebelum ini disandang Gani @ Abu Seman Jahwie, juga daripada parti yang sama. Kerusi ini dianggap kerusi selamat BN. Gani meraih 77.6 peratus undi dalam pilihan raya lalu.

Ke mana perginya agihan kekayaan negeri Sarawak ??.. Dah masuk kantong siapa !!!..

Posted: 27 Apr 2016 08:55 AM PDT

Bagaimana KDNK per kapita rakyat Sarawak RM44,437 yg ketiga tertinggi dlm negara, TETAPI SARAWAK KADAR KEMISKINANNYA adalah antara yg tertinggi dlm negara juga..

Dah banyak kali tipu dgn BN,
TU PON MASIH LAGI NAK UNDI BN KA !!!

Siapakah sebenarnya gembira ?? Peguam Negara atau Najib ??!!

Posted: 27 Apr 2016 08:53 AM PDT


Tak sia2 AG Apandi Ali dilantik sbg Peguam Negara atas nasihat Najib sendiri..

Siapakah Peguam Negara yg dilantik tempohari ??

Posted: 27 Apr 2016 08:51 AM PDT

Di mana ada TABUNG RAKYAT di situlah ada mereka.. Untuk apa mereka di dalam TABUNG RAKYAT ??

Siapakah Gabenor BNM yg baru dilantik ??

Posted: 27 Apr 2016 08:48 AM PDT

TAHUKAH ANDA..
Sejumlah RM4 bilion dari KWAP telah digunakan(pinjam) untuk beli syarikat perlombongan dari Mongolia bernama Gobi Coal & Energy kononnya untuk melabur di Mongolia seperti yang dilaporkan oleh akhbar The Business Times.

TETAPI.. pelaburan itu dilaporkan tidak berlaku dan sehingga sekarang tidak diketahui bagi tujuan apakah RM4 bilion itu dibelanjakan.

NAMPAK TAK.. Bahana & kebangsatan 1MDB itu !!!

Dah banyak kali tipu dgn BN, TU PON MASIH LAGI NAK UNDI BN KA !!!

Posted: 27 Apr 2016 08:46 AM PDT

BONGKAR LAGI PENIPUAN BN !!!.. Sekali lagi kami di SR bongkar penipuan janji2 Najib tiga tahun lps katanya jalanraya Song ke Kapit sepanjang 33km dan sebuah jambatan di Kanowit akan siap pada 2015..

KAMI NAK TANYA rakyat Sarawak, benarkah jalan tersebut yg dijanjikan Najib itu dah siap ??.. ATAU dah jadi 'jalan bunian' sptmana 'Hospital Bunian' di Sri Aman... #Sebarkan

SAMPAI BILA NAK MENIPU & PERBODOHKAN RAKYAT !!!..

SAMPAI BILA NAK MENIPU & PERBODOHKAN RAKYAT !!!..

Posted: 27 Apr 2016 08:43 AM PDT

BONGKAR PENIPUAN BN !!!.. Sekali lagi kami di SR bongkar penipuan KM Sarawak yg mengatakan 1MDB tiada kaitannya dgn Sarawak..

Projek Penyahgaraman Air Masin yang dilaksanakan 1MDB yang dilancarkan oleh PM Najib Razak di lapan lokasi negeri antaranya..

1. Beladin (Betong)
2. Beting Maro (Batang Lupar),
3 & 4. Kampung Penipah dan Bruit di Daro
5. Telok Melano di Sematan
6. Kampung Punang, Lawas
7. Kampung Lajong, Kuala Niah
8. Lubuk Samsun Simunjan

... SEMUA INI berada di negeri mana ??

SAMPAI BILA NAK MENIPU & PERBODOHKAN RAKYAT !!!..

Dah banyak kali tipu dgn BN,
TU PON MASIH LAGI NAK UNDI BN KA !!!

SENDIRI BERAK MELATA-LATA, Orang Lain Pula Disalahkannya..

Posted: 27 Apr 2016 08:37 AM PDT

SEKALI LAGI BN menonjolkan kebodohannya melalui calonnya N52-Dudong, Datuk Tiong Thai King yg mengatakan kemelut 1MDB berlaku kerana pembangkang gagal dalam tugasnya memantau kerajaan.

Pembangkang yg kena pantau ?? Kebabian & kebanganggan apakah ini !!!

"ORANG INI" YANG SEPATUTNYA JADI PRESIDEN PAS

Posted: 27 Apr 2016 08:29 AM PDT

Berikut ialah kenyataan media Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man berhubung kemelut 1MDB yang semakin hari semakin menampakkan memang wujud "kong kali kong" dalam syarikat pelaburan tersebut.

Pastinya Pas akan lebih dihormati dan disanjung tinggi jika "orang ini" yang menjadi Presiden parti Islam itu.

1MDB diisytiharkan ingkar selepas gagal membayar faedah AS$50.3 juta untuk bon berbilion-bilion dolar ang dijamin oleh International Petroleum Investment Corporation (IPIC) – tiada sebarang komen daripada Menteri Kewangan Malaysia yang juga Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak.

Sebuah akhbar Singapura menyatakan bahawa Presiden and Ketua Eksekutif 1MDB Arul Kanda telah memaklumkan kepada PM bahawa kerajaan terdedah kepada hutang lebih AS$6.481 bilion" kepada Abu Dhabi – Menteri Kewangan Malaysia tetap membisu.

Apakah impak keingkaran ini kepada negara, hutang-hutang negara yang lain dan juga nilai Ringgit dalam jangka panjang dan pendek? – Sunyi sepi daripada Menteri Kewangan.

Arul sebelum ini berkata perjanjian penyelesaian hutang 1MDB dengan International Petroleum Investment Co (IPIC) akan melihat pengurangan hutang syarikat sehingga RM16 bilion. Apakah persengketaan antara 1MDB dan IPIC telah menggagalkan pelan rasionalisi yang dipelopori Arul?

Jadi berapakah hutang 1MDB setelah IPIC tidak mahu meneruskan perjanjian itu? Siapakah dan apakah harta 1MDB (apakah Bandar Malaysia dan Tun Razak Exchange) tanah emas milik negara akan dicairkan untuk membayar hutang 1MDB? Siapa yang akan bertanggungjawab? – Menteri Kewangan tidak mengendah.

Yang diwar-warkan hanyalah "kejayaan" Program Transformasi Negara (NTP) yang kesannya tidak dapat dirasai rakyat selain kos sara hidup yang semakin meningkat.

Ini bukti Malaysia mempunyai Menteri Kewangan yang "terhebat." Sudah sampai masanya rakyat bertanya apakah perlu rakyat terus membayar gaji kepada Menteri Kewangan "terhebat" ini?

Apakah PAC perlu memanggil semula Arul bagi mengetahui pelbagai hutang  1MDB yang masih gagal didedahkan.  Berapakah jumlah sebenar hutang 1MDB?
Read More / Baca Lagi >>

Adenan silap tidak bangkitkan isu nasional – AMANAH

Posted: 27 Apr 2016 08:25 AM PDT

Sedangkan rakyat Sarawak turut terkesan dengan tindakan Kerajaan Persekutuan, kata Salahuddin Ayub
salahuddin
PETALING JAYA: AMANAH berkata strategi Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem untuk tidak membangkitkan isu-isu nasional adalah silap kerana dasar Persekutuan turut memberi kesan kepada rakyat Sarawak.
Memberi contoh, Timbalan Presidennya, Salahuddin Ayub berkata rakyat Sarawak turut terbeban dengan kesan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).
"Bagi kami semua polisi dan apa yang berlaku dan dibuat di Pusat ini membebankan rakyat Sarawak secara keseluruhannya. Lihat apa yang berlaku kepada GST.
Siapakah dari kalangan rakyat Sarawak tidak merasai bebanan dari sistem cukai yang dibuat oleh Putrajaya ini?," katanya dalam satu kenyataan dibuat hari ini.
Sementara itu, Salahuddin berkata AMANAH menampilkan calon-calon daripada pelbagai latar belakang dan kepakaran agar dapat membentuk blok pembangkang yang berkesan agar ketirisan di peringkat kerajaan dapat dibaiki.
Katanya, calon-calon AMANAH bersedia untuk mewakili wajah Sarawak yang baru.
"Atas dasar itulah kami kemukakan calon dari pelbagai latar belakang, profesional, agamawan, wanita, aktivis orang kelaian upaya (OKU) dan sebagainya. Semuanya untuk Sarawak.
"Kami yakin hanya pembangkang yang kuat saja dapat menyelamatkan Sarawak," katanya.

Iktibar Sarawak, Pakatan Harapan perlu jawatankuasa khas penetapan calon PRU14

Posted: 27 Apr 2016 08:19 AM PDT


PKR dan DAP bertembung di 6 Dun dalam PRN Sarawak 2016PKR dan DAP bertembung di 6 Dun dalam PRN Sarawak 2016Terkesan dengan apa yang terjadi di Sarawak hingga berlaku pertandingan sesama sendiri antara parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH), suara akar umbi mahu satu mekanisme berkesan seperti jawatankuasa khas penetapan calon diwujudkan.
"Bagi mendepani cabaran yang lebih besar pada PRU ke-14, kita menyarankan agar rundingan kerusi antara ketiga-tiga parti harus dimulakan lebih awal bagi memberi ruang berunding itu lebih konstruktif dan berjalan dalam keadaan harmoni," kata Ketua Amanah Tanjong Malim, Aminuddin Zulkipli dalam satu kenyataan hari ini.
Menurutnya, perkembangan terkini berkaitan pertindihan kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 melibatkan parti-parti dari Pakatan Harapan iaitu DAP dan PKR sedikit sebanyak menjejaskan tempo dan momentum para jentera untuk berkempen.
"Pertembungan 6 kerusi antara DAP dan PKR begitu memberi kesan meskipun saranan dan desakan di pihak akar umbi agar kemelut itu diselesaikan secara baik tidak dapat dilaksanakan oleh kepimpinan tertinggi sehingga tiba hari penamaan calon.
"Natijahnya, pelbagai reaksi, persepsi dan pandangan dilontarkan dalam media dan ini menjejaskan tumpuan PH untuk menyusun strategi menentang Barisan Nasional, katanya.
Dalam beberapa kenyataan terbaru daripada pimpinan katanya, jelas menunjukkan harapan supaya rundingan terus dijalankan seperti yang disarankan oleh bekas Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim harus diambil bagi memperbaiki keadaan.
Berdasarkan iktibar Sarawak katanya, PH perlu menyedari akan kelemahan dalam memberi keyakinan kepada pemimpin akar umbi bahawa keputusan yang dibuat di peringkat tertinggi adalah keputusan yang perlu dipatuhi dan penjelasan terperinci dengan sokongan data dan kajian harus diberi agar semua pihak memahami mengapa sesuatu keputusan itu dibuat.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)