Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:08 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


1MDB TETAP PERLUKAN SURUHANJAYA DIRAJA, NAJIB DAN JHO LOW MESTI DIJADIKAN SAKSI WAJIB

Posted: 11 Apr 2016 09:02 PM PDT

Walaupun seperti ada percubaan untuk mengalih perhatian dengan membesar-besarkan isu Lim Guan Eng dan tanah Taman Manggis serta larangan ceramah Dr Zakir Naik, batu besar yang menjadi masalah kepada semua rakyat Malaysia  sekarang tidak lain ialah 1MDB.

Kita tidak harus terperangkap dengan isu-isu lain yang mungkin sengaja diada-adakan untuk mengalih perhatian dan mengurangkan tumpuan terhadap 1MDB.
Dulu Najib Razak dan 1MDB sendiri menjanjikan laporan audit menyeluruh mengenai syarikat itu akan menjawab segala-galanya. Malangnya apabila laporan audit  disiapkan, ia kemudian diletakkan di bawah  OSA atau Akta Rahsia Rasmi yang menyebabkan ia menjadi rahsia kepada semua rakyat daripada membaca dan mengetahuinya.

Lalu, pertanyaan ramai termasuk makcik Felda ialah mengapa dijadikan rahsia rasmi negara jika tidak ada perkara yang mahu dilindungkan?
Sudah lupakah janji sebelum ini yang meminta semua orang menunggu laporan audit sambil mengatakan laporan audit  1MDB akan menjawab segala-galanya?

Disebabkan laporan audit telah diOSAkan, lantas menyebabkan Laporan PAC yang dibentangkan di Parlimen tidak mampu menjawab banyak perkara tentang 1MDB ini.
Selain itu, terdapat pula beberapa saksi penting yang menurut Tony Pua ditolak untuk dipanggil memberi keterangan oleh Hasan Ariffin, Pengerusi baru jawatankuasa tersebut yang dilantik menggantikan Nur Jazlan yang dinaikkan pangkat sebagai timbalan menteri di tengah-tengah kemelut 1MDB pada 28 Julai 2015 yang lalu.

Antara saksi yang tidak dipanggil itu ialah wakil Bank Negara, Jho Low, salah seorang bekas CEO 1MDB, Hazeem Abdul Rahman dan sudah tentu Najib sendiri yang tandatangannya semua orang tahu adalah "nyawa"  kepada perjalanan syarikat pelaburan itu.

Malah, seperti yang disebut juga oleh Tony Pua sebelum ini, untuk mendesak agar bekas Pengerusi 1MDB, Mohd Bakke Salleh memberi keterangannya pun hanya menjadi kenyataan setelah beberapa kali desakan dilakukan.

Maka itulah sebabnya laporan PAC banyak cacat celanya dan kecuali pemakan dedak yang berpuas hati dengannya.

Read More / Baca Lagi >>

'PAC tak diberi penyata bagi tentukan dana 1MDB di akaun Najib'

Posted: 11 Apr 2016 08:55 PM PDT


Ketua Audit Negara tidak dibekalkan dengan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk memeriksa jika dana 1MDB masuk ke dalam akaun bank Perdana Menteri Najib Abdul Razak, dedah ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pembangkang.
Oleh itu, kata mereka, adalah tidak munasabah bagi pengerusi PAC Datuk Hasan Ariffin mendakwa laporan PAC yang dikeluarkan minggu lalu menunjukkan Najib tidak mendapat manfaat daripada 1MDB.
"Malangnya pihak PAC juga tidak dapat mengesahkan sama ada pembayaran dilakukan daripada 1MDB ke akaun peribadi Perdana Menteri kerana dokumen-dokumen yang diperlukan seperti penyata bank tidak diserahkan kepada Ketua Audit Negara.
"PAC juga tidak pernah membuat sebarang keputusan bahawa perdana menteri tidak bersalah.
"Oleh itu kami menggesa supaya Hasan untuk mengemukakan bukti melalui Hansard bahawa keputusan ini dibuat sebulat suara dan konsensus oleh semua anggota PAC," kata lima anggota PAC itu dalam satu kenyataan media.
Kenyataan itu dikeluarkan oleh Ahli Parlimen DAP Tony Pua dan Tan Seng Giaw, Ahli Parlimen PKR William Leong dan Kamarul Baharin Abas dan Datuk Takiyuddin Hassan dari PAS.
Sebaliknya, kata mereka, dokumen yang diperolehi oleh Ketua Audit Negara menunjukkan bahawa Najib meluluskan secara bertulis segala keputusan penting yang dibuat oleh 1MDB.
Ini termasuk:
  • Pelaburan dengan Petrosaudi International,
  • Penerbitan bon sebanyak US$6.5 bilion,
  • Pembelian syarikat-syarikat penjanakuasa bebas; dan pemecatan juruaudit yang tidak setuju dengan pendirian 1MDB.
"Sehubungan dengan itu, kami menggesa supaya pengerusi PAC menarik balik kenyataannya kerana ia merupakan kenyataan yang langsung tidak berasas, menyelewengkan pendangan PAC dan bersifat bohong.
"Kami berharap supaya Hasan tidak menyalahgunakan jawatannya sebagai pengerusi PAC, sebuah jawatankuasa Parlimen untuk kepentingan politik BN dan Najib," kata mereka.

Adakah kerana dah termakan dedak Najib..???

Posted: 11 Apr 2016 08:28 PM PDT

Terus terang, tak tahu kenapa Menteri UMNO keluarkan kenyataan macam ini.. Adakah kerana dah termakan dedak Najib sehinggakan otak dah tak berfungsi dgn normal & waras.. ???

Tahukah Nazri bahawa Allah telah menganugerahkan OTAK & AKAL pada manusia untuk berfikir dan menilai sesuatu perkara..!!

WHO'S 'CHICKEN RUN' ??!!

Posted: 11 Apr 2016 08:26 PM PDT

KENAPA setelah pendedahan terbaru KLIDC sangkal dakwaan jual pihak ketiga dlm isu Taman Manggis tiba2 debat Rahman-LGE disaran nak dibatalkan oleh panel SPRM ??

Adakah SPRM jd penyelamat maruah UMNgOK ??

Parti Haram Yang Memerintah.....

Posted: 11 Apr 2016 08:25 PM PDT

SEDARKAH ANDA.. mengapa negara kita sering ditimpa bala saban hari...?? Adakah kerana negara kita ditadbir dari parti yg telah diharamkannya TAPI MASIH MEMERINTAH ??

Khas buat macai2, penyokong & pendokong UMNO yg masih BUTA SEJARAH mengenai Umno..

Adakah 'UMNO' skrg adalah UMNO yg tulen yg dilahirkan pada tahun 1946 ??.. ATAU UMNO yg ada skrg adalah UMNO BARU ciptaan Mahathir iaitu pd 13 Februari 1988 di mana UMNO yg asal TELAH DIHARAMKAN PADA 4 FEBRUARI 1988 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur & MAHKAMAH TELAH MENGARAHKAN PERINTAH GUNA SEBUTAN 'UMNO BARU'...

TETAPI kenapa sehingga skrg masih guna nama UMNO shj.???
KENAPA ingkar arahan mahkamah & TIDAK GUNA nama UMNO BARU ???

Sama-sama kita renungkan...

Posted: 11 Apr 2016 08:23 PM PDT

Ini sebahagian dari ujian Allah SWT bg org2 yg nk mendaulatkan syiar Islam di muka bumi Malaysia yg diperintah UMNO/BN..

Dr Zakir: Sejauh manakah kita mengenali beliau?

Posted: 11 Apr 2016 08:21 PM PDT

Isu Dr Zakir kini menjadi perbualan hangat di Malaysia hinggakan IGP yg beragama Islam sendiri arah penganjur batalkan ceramah Zakir Naik..DENGAN ALASAN boleh mengancam ketenteraman awam... Astaghfirullah !!!

Berikut adalah senarai 8 fakta ringkas tentang penceramah tersebut:

1. Dr Zakir Adbul Karim merupakan seorang ulama, penceramah dan pendakwah dari India yang sering menyampai ceramah mengenai Islam dan perbandingan agama di seluruh dunia. Beliau dilahirkan pada 18 Oktober, 1965 di Mumbai.

2. Dr Zakir merupakan seorang doktor perubatan yang memperoleh ijazah Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) dari Mumbai. Pada tahun 1991, beliau mula bekerja dalam bidang dakwah, dan mengasaskan Islamic Research Foundation (IRF) .

3. Dr Zakir merupakan seorang yang popular dalam membuat penilaian kritis dan memberi jawapan strategik kepada soalan-soalan yang mencabar yang diajukan oleh penonton selepas ceramahnya.

4. Menerusi ceramahnya, beliau menjelaskan sudut pandangan serta membetulkan pandangan salah terhadap ajaran Islam, dengan menggunakan al-Quran, hadis dan input relatif daripada kitab-kitab agama lain sebagai tambahan, bersama fakta saintifik.

5. Menurut laman blog The Islamic Research Foundation (IRF), dalam tempoh 20 tahun (sehingga tahun 2014) Dr Zakir telah mengadakan lebih 2,000 sesi ceramah di seluruh dunia.

Antaranya ialah Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Itali, Perancis, Arab Saudi, Australia, New Zealand, Afrika Selatan, Botswana, Nigeria, Ghana, Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Hong Kong, China, Mauritius, Sri Lanka dan Maldives.
6. Pada bulan Mac 2012, sesi ceramah beliau di Kishanganj, Bihar, dihadiri lebih daripada sejuta orang, dan menjadi salah satu perhimpunan terbesar di dunia bagi ceramah agama yang hanya dikendalikan oleh seorang penceramah.

7. Pada tahun 2012, Dr Zakir pernah mengadakan ceramah di Malaysia. Ceramah beliau berlangsung di Johor Bahru, Universiti Teknologi MARA, Kuantan dan Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur.

8. Dr Zakir pernah menerima pelbagai anugerah dari pemimpin-pemimpin di seluruh dunia. Pada tahun 2013, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah menyampaikan Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan kepada Dr Zakir dalam Majlis Perhimpunan Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1435H/2013M di Putrajaya.

World Bank downgrades Malaysia’s growth forecast

Posted: 11 Apr 2016 08:19 PM PDT

But it says growth in developing economies in East Asia is holding up despite tough global conditions.
world bank
PETALING JAYA: The World Bank has downgraded Malaysia's growth forecast this year by 0.3 points to 4.4%.
According to a report in The Star, the biggest downgrades in growth forecasts in the region posted by the international financial institution are for Malaysia and Indonesia. Indonesia's estimate for this year was lowered by 0.2 percentage points to 5.1%.
The largest forecast upgrade was for Thailand, with the World Bank now projecting an expansion of 2.5% this year, up from 2% in the earlier report.
However, the World Bank noted that growth in developing economies in East Asia was holding up despite tough global conditions and a slowdown in China.
It has only lowered the growth forecast this year for developing East Asia and Pacific countries marginally to 6.3% from 6.4%. The region grew an estimated 6.5% last year, The Star reported.
The World Bank said developing nations in East Asia from Indonesia to China have benefited from careful economic policies, although global risks were considerable and threaten the region's outlook. It added that among the risks were a slowdown in high-income countries, a slump in exports and financial market volatility.
Read More / Baca Lagi >>

Rafidah: Secrecy over AG’s report on 1MDB raises questions

Posted: 11 Apr 2016 08:18 PM PDT

Former minister says the PAC is accountable to the public and hence all information it gathers on matters of public interest should be disclosed.
rafidah,1mfb
PETALING JAYA: The Public Accounts Committee's (PAC) report on 1Malaysia Development Berhad (1MDB) has raised even more questions, and unresolved issues remain, former International Trade and Industry Minister Rafidah Aziz said.
She added that the resolutions provided by the report, which was tabled in Parliament last week, were not as cut and dry as some have presented it to be.
Rafidah said the processes surrounding the dissemination of the 1MDB report appeared to be shrouded in secrecy, with many unexplained and unclear gaps present.
"Those gaps must be filled with necessary facts and all information (must be) clearly and transparently communicated to the people," she said in a posting on her Facebook account yesterday.
Rafidah warned that with the world being borderless, information on virtually anything could be easily obtained and, hence, any effort to conceal details through certain laws and edicts would be pointless.
Although she did not mention which concealment law she was referring to, it is believed she was referring to the Official Secrets Act (OSA). The Auditor-General's Report on 1MDB, which the PAC findings were based on, has been classified as an official secret under the Act.
Rafidah said the PAC's role of accounting for all funds obtained from the public made the parliamentary panel accountable to taxpayers and, therefore, information gathered on a matter of public interest should be made accessible to all.
Read More / Baca Lagi >>

Ahli PAC: Kami tak sebut tiada salah laku, ada tunai hilang menolak sekeras-kerasnya kenyataan Pengerusi PAC

Posted: 11 Apr 2016 08:16 PM PDT


Wakil rakyat dari pihak pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) menolak sekeras-kerasnya kenyataan Pengerusi PAC, Datuk Hasan Arifin yang menyebut tiada bukti salah laku atau tiada wang yang hilang dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Di sebalik kenyataan itu, anggota PAC yang terdiri daripada 5 Ahli Parlimen pembangkang berkata, laporan PAC menunjukkan bahawa berbilion ringgit mengalir keluar dari 1MDB dan tidak dipertanggungjawabkan.
"Justeru, kami menggesa Pengerusi PAC menarik semula kenyataan beliau kerana ianya tidak berasas, tidak mencerminkan pandangan PAC secara keseluruhan dan berunsur penipuan.
"Kami berharap agar Pengerusi PAC tidak menyalah gunakan kedudukan beliau sebagai ketua jawatankuasa parlimen untuk BN dan kepentingan politik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," kata kumpulan tersebut.
Selain Tan Seng Giaw selaku Timbalan Pengerusi PAC, kenyataan bersama itu turut dikeluarkan secara bersama dengan Datuk Kamarul Baharin Abas, William Leong, Datuk Takiyuddin Hassan dan Tony Pua.
Mengulas lanjut, penemuan PAC itu, jelas mereka, adalah bercanggah dengan dakwaan Hasan yang kononnya berpandukan kepada Laporan Ketua Audit Negara.
"Kami juga terkejut dan kecewa apabila Laporan Ketua Audit Negara langsung tidak dibentangkan di Parlimen, bersama-sama laporan PAC mengenai 1MDB, yang sepatutnya berlaku," tambah mereka dalam kenyataan itu.
Pada masa yang sama, PAC juga mahu pihak polis melakukan siasatan kerana 1MDB dan Kementerian Kewangan tidak menyerahkan penyata akaun bank dan dokumen untuk mengesahkan pemilikan firma-firma asing yang terlibat, jelas mereka.
Sejumlah AS$7 bilion tunai dan aset cair 1MDB tidak dapat disahkan.
"Ini menimbulkan kebimbangan setelah 'pelaburan' dan tunai 1MDB hilang tanpa dapat dikesan," kata anggota-anggota PAC pembangkang itu.
Jumlah berkenaan ialah :
AS$1.03 bilion yang dibayar kepada Good Star Ltd, yang turut dipersoalkan oleh Bank Negara Malaysia;
AS$3.51 bilion yang dibayar kepada Aabar Investment PJS Ltd sebagai "deposit sekuriti", "pembatalan opsyen" dan "sekuriti nilai ditambah";
AS$940 juta dalam "unit" di BSI Bank, Singapura ; dan
AS$1.56 bilion dalam pelaburan oleh 1MDB Global Investment Ltd.

Mengapa 1MDB bayar USD1.367 bilion kepada syarikat palsu?

Posted: 11 Apr 2016 08:15 PM PDT

Tony Pua mendakwa 1MDB membayar kepada syarikat Aabar Invesment PJS Limited tidak wujud berdasarkan bukti-bukti diperolehi.
pua-aabar-1mdb
PETALING JAYA: Rakyat Malaysia' ingin tahu' mengapa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membayar berbilion-bilion dolar kepada Aabar Investment PJS Limited (Aabar BVI) yang didapati syarikat palsu.
Ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Tony Pua berkata, syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC) dan Aabar Investments PJS telah mengesahkan Aabar BVI bukan entiti kumpulan korporat kedua-dua syarikat berkenaan.
"Pengumuman ini adalah mengejutkan kerana ia akhirnya mengesahkan apa yang pengkritik 1MDB mengesyaki selama ini bahawa 1MDB telah membuat pembayaran berbilion-bilion dolar pembayaran kepada Aabar BVI rekaan, yang berpura-pura membuat bayaran kepada Aabar sebenar.
"Laporan PAC baru-baru ini juga mengesahkan bahawa Ketua Audit Negara tidak dapat mengesahkan bayaran ini kepada Aabar BVI termasuk AS$1,367 bilion 'deposit keselamatan yang akan dikembalikan' pada 2012 sebagai cagaran untuk AS$3.5 bilion jaminan bon yang disediakan oleh IPIC kepada 1MDB," katanya.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu mendakwa, Ketua Audit Negara juga mengeluh kerana 1MDB bukan sahaja tidak memberikan apa-apa penyata akaun bank asing tetapi ia turut gagal untuk memberikan apa-apa bukti dokumen pemilik Aabar BVI.
"Adalah jelas sekarang bahawa 1MDB tidak pernah mampu untuk menyediakan bukti pemilikan Aabar BVI, kerana Aabar BVI jelas entiti palsu yang diwujudkan untuk menyalurkan AS$3.51 bilion atau lebih daripada 1MDB," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Perlu tubuh badan siasatan diRaja, siasatan PDRM dan SPRM

Posted: 11 Apr 2016 08:14 PM PDT


Datuk Seri Khairuddin Abu HassanDatuk Seri Khairuddin Abu HassanKerajaan mesti mengambil pendekatan bertanggungjawab dan harus tubuhkan satu badan siasatan diRaja untuk menyiasat secara terperinci kenapa 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) berhutang sehingga RM50billion sebagaimana Laporan Prosiding Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini.
Gesaan ini dibuat oleh bekas ahli Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang turut mengulangi desakan beliau agar Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan menyeluruh terhadap ahli lembaga pengarah 1MDB dan Perdana Menteri Mohd Najib Razak.
"Mengapa kini baru tawarkan diri untuk letak jawatan? Saya dah kata pada Najib sejak bulan disember 2014 lalu bahawa kesemua lembaga pengarah syarikat 1mdb mesti dibuang dari awal lagi.
"Kesemua mereka telah gagal sehingga menyebabkan hutang syarikat bermasalah itu mencecah rm42 billion pada tahun 2014 dan kini prosiding PAC pula mengatakan hutang sudah RM50bilion," ujarnya dalam satu kenyataan.
Justeru Khairuddin mendesak pengerusi lembaga penasihat 1mdb juga sepatutnya bertanggungjawab di atas kegagalan serta pelbagai kelemahan dalam pentadbirannya.
"Najib sepatutnya letak jawatan terlebih dahulu untuk membuktikan bahawa beliau seorang yang berprinsip dan bertanggungjawab di atas kegagalan syarikat 1MDB.
"Kesemua mereka ini tak boleh dibebaskan begitu saja.Mereka harus letak jawatan secara serta merta dan pihak PDRM mahupun SPRM mesti bertindak untuk menyiasat setiap orang ahli lembaga pengarah 1MDB sekalipun mereka telah melepaskan jawatan.
Laporan Prosiding PAC Rabu lalu telah membuktikan bahawa terdapat banyak salah urus tadbir serta kelemahan dalam pengendalian kewangan syarikat bermasalah itu.
Parlimen juga memaklumkan bahawa hutang syarikat 1mdb bukan RM42 billion tetapi RM50 billion sehingga bulan januari 2016.
"Kesemua penyangak-penyangak ini telah menyebabkan kerugian yang begitu besar pada syarikat 1MDB. Ini melibatkan kerugian pada duit kerajaan mahupun rakyat yang cukup banyak jumlahnya.

"Dalam masa yang sama keseluruhan rakyat merasa amat pelik kerana laporan ketua audit negara masih diklasifikasikan secara OSA dan tidak dibentangkan secara terbuka. Apa kandungan laporan ketua audit negara?! Rakyat minat untuk mengetahui hakikat faktanya.
"Kenapa nak sorok lagi?! Apa yang takut sangat sekiranya tiada unsur-unsur salahlaku berlaku dalam urus tadbir syarikat 1MDB sepertimana yang diperkatakan oleh Perdana Menteri.
"Isu kes skandal 1mdb mesti diselesaikan secara lebih terbuka mengikut lunas undang-undang," ujarnyabekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan ini.
Read More / Baca Lagi >>

KERAJAAN KINI BOLEH SAMAN RAKYAT...OH MALAYSIA KU..!!!

Posted: 11 Apr 2016 05:55 PM PDT

KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN BENARKAN KERAJAAN SAMAN RAKYAT:
KETUA MENTERI SARAWAK PERLU TARIK BALIK TINDAKAN UNDANG-UNDANG TERHADAP YB CHONG CHIEN JIEN, PERTIMBANG PINDAAN UNDANG-UNDANG SEKAT KERAJAAN SAMAN RAKYAT

Saya merujuk kepada keputusan Mahkamah Rayuan minggu lalu di dalam kes yang dibawa oleh Kerajaan Negeri Sarawak terhadap Ahli Parlimen Bandar Kuching/ADUN Kota Sentosa YB Chong Chien Jien.

Keputusan majoriti dua orang hakim Mahkamah Rayuan iaitu Dato' Abdul Rahman Sebli dan Dato' Zamani Abdul Rahim (seorang lagi hakim Mahkamah Rayuan iaitu Datuk David Wong Dak Wah tidak bersetuju dengan keputusan itu) telah membenarkan Kerajaan Negeri Sarawak mengambil tindakan saman malu (iaitu tindakan undang-undang sivil) terhadap YB Chong Chien Jien walaupun secara umumnya di seluruh dunia, prinsip undang-undang yang diamalkan tidak membenarkan kerajaan menyaman seorang rakyat.
Keputusan Mahkamah Rayuan itu mengundang risiko besar kepada setiap rakyat Malaysia kerana ia memberi kuasa kepada kerajaan (sama ada kementerian, jabatan, agensi, menteri dalam kapasiti rasmi malah majlis-majlis daerah atau pihak berkuasa tempatan) untuk menggunakan wang rakyat yang dikutip melalui cukai untuk menyaman rakyat sendiri apabila ada perkara yang ditimbulkan oleh rakyat mengenai kerajaan yang tidak dipersetujui oleh kerajaan.
Secara umumnya, prinsip bahawa kerajaan tidak dibenarkan menyaman rakyat sendiri telah diputuskan melalui undang-undang "common law" yang diamalkan di United Kingdom. Ia bertepatan dengan prinsip keadilan sejagat ("universal justice values") seperti berikut:
1. Rakyat memilih kerajaan dan membayar cukai untuk membolehkan kerajaan berfungsi. Rakyat adalah majikan kepada kerajaan;
2. Kerajaan menyediakan perkhidmatan kepada rakyat menggunakan cukai yang dikutip daripada rakyat. Maka sebagai majikan dan juga pelanggan kepada perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan, rakyat berhak untuk memberi maklumbalas (baik dalam bentuk pujian, kritikan, aduan, komen dan lain-lain) mengenai perkhidmatan yang disediakan kerajaan kerana perkhidmatan itu dibiayai oleh duit rakyat;
3. Jika rakyat tidak berpuas hati dan memberi kritikan atau aduan yang tidak disukai oleh kerajaan, adalah tidak adil untuk kerajaan menggunakan wang rakyat (apabila mengambil tindakan saman dalam kapasiti rasmi bukan kapasiti peribadi) untuk menyaman rakyat yang memberi kritikan.
Prinsip di atas ditegaskan di dalam keputusan House of Lords di United Kingdom di dalam kes ternama iaitu tindakan saman oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) Derbyshire County Council yang mengambil tindakan saman terhadap akhbar Times Newspapers. Dalam menegaskan bahawa kerajaan pusat atau mana-mana kerajaan tempatan tidak boleh menyaman rakyat yang mengkritik, House of Lords mengulangi kepentingan melindungi hak rakyat mengkritik kerajaan seperti berikut:
"It was of the highest public importance that a democratically-elected government body should be open to uninhibited public criticism, and since the threat of civil actions for defamation would place an undesirable fetter on the freedom to express such criticism, it would be contrary to the public for institutions of central or local government to have any right at common law to maintain an action for damages for defamation."
Read More / Baca Lagi >>

Penganut pelbagai agama wajar ambil peluang kehadiran Dr Zakir , kata Mufti Pulau Pinang

Posted: 11 Apr 2016 05:49 PM PDT


Dr Wan Salim Wan Mohd NoorDr Wan Salim Wan Mohd NoorSeluruh rakyat Malaysia daripada penganut pelbagai agama wajar mengambil peluang daripada kehadiran tokoh perbandingan agama ini untuk memahami ajaran-ajaran Islam dengan lebih tepat dan lebih mendalam.
Mufti Pulau Pinang Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, gesaan Hindraf sebagaimana dilaporkan media, adalah keterlaluan dan prasangka semata-mata.
"Selama ini orang-orang bukan Islam lazimnya mendapat gambaran tentang agama ini daripada sumber-sumber yang tidak boleh dipertanggungjawabkan seperti tulisan-tulisan para orientalis.
"Dr Zakir Naik adalah seorang pendakwah yang menggunakan metod yang lembut di dalam ceramahnya.
"Beliau bukan daripada kategori yang suka menyerang agama-agama lain dengan mencerca dan memaki hamun.
"Sebaliknya beliau berdakwah berdasarkan fakta-fakta ilmiah dan hujah-hujah yang mengajak para pendengarnya berfikir secara rasional." ujarnya dalam satu kenyataan semalam.
Justeru Wan Salim berkata, golongan bukan Islam tidak perlu rasa terancam dengan kehadiran pendakwah antarabangsa ini, sebaliknya beliau menyarankan supaya menghadiri program-program ceramah Dr Zakir serta berdialog secara tenang dan bersopan.
"Perlembagaan Malaysia memberi kebebasan kepada setiap rakyat negara ini mengamalkan agama masing-masing walaupun Islam dijadikan Agama Persekutuan.
"Kita terlalu berlebih-lebihan dalam memahami sensitiviti agama sehingga menghalang kita daripada mengambil tahu agama-agama selain daripada yang kita sendiri menganutinya.
"Padahal dengan memahami agama-agama lain dapat membantu kita hidup dalam suasana harmoni dan bertolak angsur dalam masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa, agama dan budaya.
"Memahami agama lain tidak semestinya seseorang perlu menukar agamanya. Tiada siapapun boleh memaksa seseorang memeluk agama yang tidak disukainya, kerana pegangan agama adalah masalah keyakinan hati seseorang.
"Tiada keuntungan bagi umat Islam jika orang lain menerima agama mereka secara terpaksa.
"Saya juga berpendapat bahawa umat Islam perlu mengambil tahu ajaran agama-agama rakyat Malaysia yang lain kerana dengan cara begini hubungan baik dan harmoni antara pelbagai kaum dinegara ini dapat dipupuk dan disuburkan." ujarnya.
Kehadiran Dr Zakir telah menimbulkan konflik di kalangan penganut agama hindu di negara ini Hindu Rights Action Force (Hindraf) meminta kerajaan untuk mengharamkan pendakwah itu daripada memasuki negara ini.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Zakir akui sedih dengan sikap sebilangan orang Islam

Posted: 11 Apr 2016 05:47 PM PDT


KUALA TERENGGANU - Dr Zakir Naik yang ceramahnya di Melaka pada Ahad ini diarahkan batal oleh pihak berkuasa atas alasan keselamatan, melahirkan rasa kesal atas sikap sebilangan orang Islam yang begitu mudah melabel dan menuduh saudara seagama sebagai kafir.
"Saya sedih melihat keadaan seperti ini, sangat banyak berlaku dalam kalangan umat Islam. Ada orang Islam dengan mudah tuduh saudara seagama sebagai kafir hanya kerana berbeza pendapat atau tidak sehaluan," katanya.
Menurut pendakwah yang berasal dari India itu, masalah besar bagi umat Islam ialah mereka cenderung untuk memperbesarkan perbezaan walaupun hanya melibatkan isu-isu yang kecil atau remeh.
"Perbezaan apabila diperbesarkan, akan membawa kepada perbalahan. Akhirnya berlaku perpecahan dalam masyarakat, dan inilah yang melemahkan kita, umat Islam," katanya ketika menyampaikan syarahan bertajuk The Importance of Unity Among The Muslim Ummah di sini, kelmarin.
"Apa yang membuatkan saya berasa sedih dan risau adalah apabila melihat perpecahan dalam kalangan orang Islam semakin membimbangkan mutakhir ini," katanya.
Beliau berkata, perbalahan yang berlaku bukan sahaja melemahkan kekuatan Islam tetapi secara tidak langsung turut memberi gambaran negatif mengenai Islam kepada penganut agama lain.
"Melihat apa yang berlaku, mereka percaya, itulah Islam sedangkan sikap-sikap yang negatif seperti itu bukanlah daripada ajaran Islam yang sebenar," katanya.
Zakir berkata, perpaduan dalam kalangan umat Islam ketika ini bukan sahaja dilihat lemah, malah dalam keadaan berpecah belah dan mudah pula untuk tuduh menuduh antara satu sama lain, meskipun dalam perkara yang remeh-temeh.
Ceramah itu diadakan sempena Program Jelajah Terengganu di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak dan turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman serta pemimpin-pemimpin negeri lain.
Sebagai jalan penyelesaian kata beliau, umat Islam yang berpegang teguh kepada ajaran agama yang sebenar, tidak akan sesekali memperlakukan orang lain terutamanya saudara seagama dengan gelaran yang tidak baik, apatah lagi dengan melabel seseorang itu sebagai kafir.
Read More / Baca Lagi >>

END OF THE ROAD FOR NAJIB, ROSMAH & SON: DEADLY DEVELOPMENT IN ABU DHABI MAY FORCE CHANGE OF PM IN M'SIA

Posted: 11 Apr 2016 05:16 PM PDT

END OF THE ROAD FOR NAJIB, ROSMAH & SON: DEADLY DEVELOPMENT IN ABU DHABI MAY FORCE CHANGE OF PM IN M'SIA
One wonders how the BN controlled media will report this latest development in Abu Dhabi?
"Emirates confirm 1MDB did nothing wrong"?  Or, perhaps, "Najib cleared by Abu Dhabi"!
Because, today's clear announcement by the normally taciturn Arab state has nailed the lies from 1MDB and all its hierarchy of bosses from Najib down.
The sovereign wealth fund Aabar/IPIC, to which a staggering US$3.51 billion dollars was allegedly sent in 2012, under the guise of fulfilling 'state to state' obligations (relating to a US$3.51 billion loan), has denied in a formal statement that it ever received any such money.
This vast sum, guaranteed by the Malaysian taxpayer, was sent to a completely different entity, IPIC has today confirmed to the London Stock Exchange. Aabar Investments PJS Limited (BVI) has no relationship to its own subsidiary Aabar Investments PJS in Abu Dhabi.
So, why do we think that 1MDB Chief Executive Arul Kanda has spent months refusing to provide the company's foreign bank statements to the Auditor General and Parliamentary Accounts Committee?  And why do we think that Najib's hand-picked new Attorney General has been refusing permission to Malaysian investigators to make enquiries abroad about the 1MDB money trail?
IPIC has removed the last avenue of excuse for 1MDB's lying bosses about where the money went
IPIC has removed the last avenue of excuse for 1MDB's lying bosses about where the money went

Hunt for scapegoats begins

1MDB's executive have plainly decided to start blaming rather than owning up! They have immediately issued their own press release insinuating that somehow it is the Abu Dhabi wealth fund which is lying and at fault!
"1MDB finds it curious that IPIC and Aabar have waited until April 2016 to issue such a statement.
1MDB company records show documentary evidence of the ownership of Aabar BVI and of each payment made, pursuant to various legal agreements that were negotiated with Khadem Al Qubaisi in his capacity as Managing Director of IPIC & Chairman of Aabar and/or with Mohamed Badawy Al Husseiny, in his capacity as CEO of Aabar. It is, therefore, a surprising claim that neither IPIC nor Aabar have knowledge of, nor have benefited from, payments made by 1MDB to Aabar BVI. [1MDB statement April 11th]
Wow! Full marks for sheer brass neck.  So 1MDB has now suddenly admitted it has 'documents' for the Aabar BVI company after all, even though it had refused to produce them to the PAC or Auditor General.
If these are not genuine, the statement insinuates that the named former Chairmen and CEO are to blame, because 1MDB conducted its 'legal agreements' with them.
Read More / Baca Lagi >>

Jika Pas bukan khadam DAP dalam PR, begitu juga Amanah dalam PH

Posted: 11 Apr 2016 05:11 PM PDT


Adly ZahariAdly Zahari
Dalam sistem politik negara ini ungkapan "khadam DAP" atau "khadam UMNO" tidak perlu.
"Sepanjang kerjasama PAS dengan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR), ianya sekadar kerjasama politik dan PAS tidaklah menjadi khadam sesiapa.
"Begitulah juga kedudukan Amanah dalam Pakatan Harapan sekarang, tiada siapa menjadi khadam, yang wujud adalah usaha kearah saling kerjasama dan bantu membantu, bagi melawan salah guna kuasa dan rasuah, demi kebaikan rakyat Malaysia," kata Pengerusi Amanah Melaka, Adly Zahari," dalam satu kenyataan hari ini.
Amanah katanya, mengambil pendekatan menjalin kerjasama dengan DAP dan Keadilan serta Gerakan Selamatkan Malaysia yang difikirkan satu pendekatan lebih baik untuk masa depan rakyat dan negara.
Parti Amanah yang baru muncul 6 bulan lalu menurut beliau akan terus memacu kehadapan untuk melawan kerajaan yang rasuah dan menindas, cukup diyakini oleh Parti Amanah Negara sebagai suatu tuntutan Islam.
"Terpulang kepada PAS merencana teman politik mereka dan kita harus berubah kepada politik nilai dari politik label-melabel," jelas beliau.

Tiba-tiba Isu Zakir Naik Jadi Isu Politik Serang PH

Posted: 11 Apr 2016 05:10 PM PDT

MIC, NGO India gesa syarahan Zakir Naik dihentikan

Seorang Pemuda MIC dan gabungan NGO kaum India, RAPAT hari ini membuat laporan polis terhadap pendakwah Islam popular Dr Zakir Naik, yang dijadual akan menyampaikan syarahan di Melaka mengenai persamaan antara agama Hindu dan Islam.

Ketua Pemuda MIC Sembilan itu mendakwa penceramah itu, seorang warga India, sebelum ini pernah menghina penganut agama Hindu dan Kristian pada syarahan di UiTM Shah Alam.


"Kami mahu kuliah ini (di Melaka) dibatalkan serta-merta," katanya dalam satu kenyataan selepas membuat laporan di Balai Polis Seremban.

Perkara itu turut disuarakan oleh RAPAT, yang berkata kandungan syarahan Zakir bersifat "fitnah terhadap agama-agama lain".

Rapat membuat laporan polis terhadap kuliah yang akan diadakan di Universiti Teknikal Malaysia (UTeM) Melaka pada 17 April, di Balai Polis Sentul, Kuala Lumpur.

Zakir pada tahun 2013 dianugerahkan Tokoh Ma'al Hijrah peringkat antarabangsa oleh Yang di-Pertuan Agung.

Bagaimanapun, personaliti televisyen itu dihalang daripada bercakap di Singapura dan diberitahu oleh kerajaan Kanada pada tahun 2010 bahawa beliau tidak akan dibenarkan masuk ke negara itu.

Beliau juga telah dihalang daripada memasuki United Kingdom.

Bagaimanapun, Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata Zakir adalah seorang pendakwah yang terkenal di dunia dan kuliahnya telah meyakinkan beribu orang untuk memeluk Islam.

"Ribuan manusia menganut Islam kerana ceramahnya. Jutaan muslim mendapat manfaat dari penghujahannya," kata Asri. -mk


Pemimpin DAP pula label Zakir Naik sebagai 'setan'

Kehadiran pendakwah Islam kontroversi, Dr Zakir Naik terus mendapat kecaman pelbagai pihak dan terbaru, Timbalan Setiausaha Agung DAP, P Ramasamy menggelarnya sebagai 'setan'.

Menerusi kenyataannya di Facebook, Ramasamy yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang menulis 'Let us get "Satan" Zakir Naik out of this country!'.

Bagaimanapun, selang beberapa jam kemudian, Ramasamy menyunting status itu dengan memadam perkataan 'satan'.

Dalam kenyataan sama, Ramasamy mendakwa Zakir hanya mahu menyebarkan kebencian di kalangan bukan Islam di negara ini.

"Beliau (Zakir) adalah pendakwah Islam dan tidak mempunyai apa-apa tetapi kebencian dan penghinaan terhadap orang bukan Islam.

"Dia (Zakir) telah diharamkan di Kanada dan UK untuk kuliahnya. Malah, beberapa umat Islam di India telah menggelarnya sebagai pendusta, seorang yang separuh benar dan penyampai kebencian," tulis Ramasamy

Beliau juga menggesa rakyat Malaysia, khususunya pertubuhan India dan agama Hindu supaya membuat laporan polis terhadap Zakir.

Ramasamy dipercayai mengeluarkan kenyataan sedemikian selepas bantahan sama dikeluarkan oleh Hindraf dan MIC.

Program pertama Zakir yang diadakan di Stadium Tertutup Gong Badak, Terengganu mendapat sambutan hangat dengan kehadiran lebih 30,000 pengunjung.

Beliau berada di Terengganu selama lima hari dan akan menyampaikan ceramah di pelbagai tempat termasuk di beberapa universiti berhubung perpaduan dan kekuatan Islam.

Kehadirannya di Terengganu bagi memenuhi undangan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman.

Undang kemarahan umat Islam

Bagaimanapun status Ramasamy itu mengundang kemarahan warga maya yang berbangsa Islam dan mereka bertindak mengecamnya.

Pemilik akaun Zack Rahim berkata Ramasamy adalah individu yang bertanggungjawab menghalang Zakir dari menyampaikan dakwahnya di dalam negara ini sehingga memaksa polis menghalangnya daripada berdakwah.

"Antara orang (Ramasamy) yang bertanggungjawab berjaya membuatkan pihak berkuasa batalkan program intelektual Dr Zakir Naik. Malah digelarnya 'satan' ke atas seorang yang mempunyai al-quran di dalam otak dan akalnya, juga punya segala kitab lain.

"DAP, PKR, AMANAH serta kerajaan Pulau Pinang dan seluruh Pakatan Harapan bertanggungjawab dengan kenyataan ini sebab Dr Ramasamy bukan pemilik kedai nasi kandar atau kedai emas Jalan Bonus. Beliau timbalan ketua menteri Pulau Pinang," katanya.

Seorang lagi pengguna Facebook dengan nama Muhammad Sufian menyarankan Ramasamy menyertai program Zakir.
Read More / Baca Lagi >>

P'raya S'wak: Calon Barisan Nasional setakat ini

Posted: 11 Apr 2016 05:06 PM PDT


Sebelum Dewan Undangan Negeri Sarawak dibubarkan semalam, Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem telah pun menamakan dua pertiga daripada calon-calon Barisan Nasional (BN) bagi 82 kerusi yang akan dipertandingkan pada pilihan raya negeri ke-11 akan datang.
Berikut adalah senarai calon BN berkenaan termasuk empat calon langsung, yang telah diumumkan setakat ini:
1. Tan Sri Adenan Satem (PBB) - Tanjung Datu
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (PBB) - Pantai Damai
3. Dr Hazland Abg Hipni (PBB) - Demak Laut
4. Fazaruddin Abdul Rahman (PBB) - Tupong
5. Sharifah Hasidah Sayeed Aman (PBB) - Semariang
6. Datuk Amar Abang Johari Tun Openg (PBB) - Satok
7. Peter Pau (SUPP) - Padungan
8. Milton Foo Tiang Wee (SUPP) - Pending
9. Sih Hua Tong (SUPP) - Batu Lintang
10. Wilfred Yap (SUPP) - Kota Sentosa
11. Lo Khere Chiang (SUPP) - Batu Kitang
12. Datuk Dr. Sim Kui Hian (SUPP) - Batu Kawah
13. Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah (PBB) - Asajaya (kerusi baharu)
14. Datuk Seri Mohammad Ali Mahmud (PBB) - Stakan (kerusi baharu)
15. Datuk Ronald Sagah Wee (PBB) - Tarat
16. Datuk Seri Michael Manyin (PBB) - Tebedu
17. Maclain Ben @ Martin Ben (PBB) - Kedup
18. Aidel Lariwoo (PBB) - Sadong Jaya
19. Datuk Narodin Majais (PBB) - Gedong (kerusi baharu)
20. Julaihi Narawi (PBB) - Sebuyau
21. Simoi Peri (PBB) - Lingga
22. Razali Gapor (PBB) - Beting Maro
23. Snowdan Lawan (PRS) - Balai Ringin
24. Datuk Mong Dagang (PRS) - Bukit Begunan
25. Datuk Francis Harden Hollis (SUPP) - Simanggang
26. Malcom Mussen Lamoh (PRS) - Batang Ai
27. Ricky @ Mohd Razi Sitam (PBB) – Saribas
28. Gerald Rentap Alfred Jabu (PBB) – Layar
Read More / Baca Lagi >>

Jamil Khir diminta penjelasan rasmi polimik Dr Zakir Naik

Posted: 11 Apr 2016 05:02 PM PDT


Tamrin GhafarTamrin GhafarAhli politik veteran Tamrin Ghafar mahu kerajaan menyatakan pendirian terhadap polimik pendakwah antarabangsa Dr Zakir Naik yang mendapat tentangan ceramahnya dikalangan pemimpin NGO dan politik di negara ini.
Dalam satu kenyataan hari ini Tamrin berkata, rakyat menunggu keputusan rasmi kerajaan sama ada bersetuju atau tidak dengan bantahan Hindraf untuk membatalkan ceramah Dr Zakir yang pernah dinobatkan sebagai penerima Anugerah Maal Hijrah negara.
"Yang anehnya Ketua Polis Negara telah mengarahkan program ceramah itu dibatalkan.
"Kami rakyat khasnya masyarakat Islam menunggu Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Timbalan Menterinya membuat keputusan rasmi berhubung perkara ini," ujarnya.
Hindu Rights Action Force (Hindraf) meminta kerajaan untuk mengharamkan pendakwah itu daripada memasuki negara ini.
Ketua Pemuda MIC, C Sivaaraajh pula berhasrat untuk membuat laporan polis dan mengambil tindakan undang-undang melarang Dr Zakir masuk ke negara ini.
Read More / Baca Lagi >>

'Hanya dilarang dua negara, banyak lagi negara sambut Zakir'

Posted: 11 Apr 2016 05:01 PM PDT


Pendakwah Islam kontroversi Dr Zakir Naik mungkin diharamkan daripada memasuki Kanada dan United Kingdom tetapi beliau dialu-alukan di banyak negara lain termasuk Malaysia, kata penganjur program syarahannya.
Pengarah program Hidayah Centre Foundation Abu Shariz Sharajoon Hoda pada sidang akhbar di Kuala Lumpur berkata "Hal ehwal negara lain tiada kaitan dengan Malaysia".
 "Kita adalah sebuah negara yang berdaulat dan ini adalah Malaysia, Alhamdulillah. Warga Malaysia sangat mengalu-alukan Zakir dan kita dapat melihat semua orang gembira.
"Malaysia adalah sebuah negara yang berdaulat dan kita harus menghormati undang-undang negara kita," katanya ketika diminta mengulas mengenai pengharaman negara-negara lain terhadap Zakir.
Zakir dilapor dilarang daripada bercakap di Singapura dan diberitahu oleh kerajaan Kanada pada tahun 2010 bahawa beliau tidak dibenarkan masuk ke negara itu. Beliau juga dihalang daripada memasuki United Kingdom.
Shariz juga berkata jemputan itu dibuat mengikut peruntukan di bawah perlembagaan persekutuan.
"Selain itu, keputusan atau hal ehwal negara lain tiada kaitan dengan kami.
"Jika anda menyebut secara logik, kedua-dua negara mengharamkan beliau, maka mungkin terdapat 200 negara yang tidak mengharamkannya," katanya.
Shariz juga berkata rakyat Malaysia tidak boleh terlalu peduli tentang hal-ehwal negara lain kerana ia tidak mempunyai sebarang kesan ke atas mereka.
"Untuk maklumat anda, Zakir mempunyai lebih daripada 4,000 jemputan rasmi di seluruh dunia, jemput beliau untuk datang dan beri ceramah, dan jika dia pergi ke setiap ceramah setiap hari, ia akan mengambil masa selama 12 tahun untuk melengkapkan satu pusingan," katanya.

Halang Dr Zakir Naik: Tindakan KPN memalukan negara

Posted: 11 Apr 2016 05:00 PM PDT


Datuk Dr Mujahid Yusof RawaDatuk Dr Mujahid Yusof RawaTindakan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menghalang pendakwah antarabangsa Dr Zakir Naik untuk meneruskan syarahan umum di negara ini, satu tindakan memalukan negara kata Naib Presiden Amanah Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.
Beliau berpandangan perkara sedemikian tidak akan berlaku dalam sebuah negara demokrasi ia ditafsirkan sebagai satu tindakan terkebelakang.
"Pada awalnya beliau (Dr Zakir) dijemput secara rasmi oleh kerajaan negeri Terengganu sepatutnya tidak ada halangan baginya untuk meneruskan programnya di negara ini.
"Apaila PDRM mengunakan kuasa yang ada kononnya bagi mengekang sensitiviti agama dan ketenteraman awam, malu kita.
"Kita jemput tokoh pendakwah dari luar negara kemudian kita pula anggapnya bahaya, kenapa dari awal larangan itu tidak dilakukan sebelum kehadirannya di negara ini? soal beliau ketika dihubungi Malaysia Dateline.
PDRM katanya lagi, mempunyai kumpulan risikan yang hebat terhadap sesiapa sahaja tokoh yang dijemput ke negara ini, pastinya mempunyai latar maklumat yang lengkap sebelum membenarkan mana-mana tokoh memasuki negara ini.
"Ini bukan kali pertama Dr Zakir datang ke Malaysia kenapa baru sekarang timbul soal ketenteraman awam dan sensitiviti agama di negara ini," ujarnya.
Mujahid diminta mengulas kenyataan Khalid di dalam twitternya semalam yang tidak membenarkan ceramah membabitkan pendakwah perbandingan agama Dr Zakir Naik di negara ini diteruskan berdasarkan ketenteraman awam dan sensitiviti masyarakat berbilang agama.
Ceramah Dr Zakir dengan tajuk "Similarities Between Hinduism and Islam" dijangka akan berlansung pada 17 April ini di Universiti Teknikal Melaka (UTeM) terpaksa dibatalkan.
Sambung Mujahid lagi, pihak yang tidak senang dengan kehadiran Dr Zakir seharusnya mengambil kesempatan untuk lebih mendekati pendakwah ini yang pernah menerima Tokoh Maal Hijrah oleh kerajaan Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Mystery deepens over $3.5b 1MDB sent to BVI entity

Posted: 11 Apr 2016 06:36 AM PDT

The IMDB fund says its records show documentary evidence of the ownership of Aabar BVI and of each payment made. The statement did not say what that ownership was.
1mdbABU DHABI: The mystery over who controlled a British Virgin Islands-registered company that received $3.5 billion from Malaysia's scandal-tainted state fund 1MDB deepened on Monday when a company in the Middle East with an almost identical name said the BVI firm did not belong to it.
Abu Dhabi's sovereign wealth fund, International Petroleum Investment Co (IPIC), and its subsidiary Aabar Investments PJS said in a joint statement the BVI firm with an almost identical name, Aabar Investments PJS Ltd, "was not an entity within either corporate group."
They had neither received any payments from the BVI company, which was wound up last June, nor assumed any liabilities on its behalf, the statement said.
A Malaysian parliamentary committee investigating 1MDB said in a report released on Thursday that the Malaysian sovereign fund sent a total of $3.5 billion to "Aabar BVI".
What happened to the money after it went to the British Virgin Islands could not be determined, the report said.
The 1MDB fund is solely owned by the Ministry of Finance. Malaysian Prime Minister Najib Razak, who is also finance minister, was authorized to sign off on the fund's major transactions, according to the parliamentary report. Najib has consistently denied any wrongdoing.
The 1MDB transfers to "Aabar BVI" included about $1.4 billion from a privately placed bond that Goldman Sachs raised in 2012. The 1MDB fund also made payments of $855 million, $993 million and $295 million as security deposits and other guarantees for the bond to the BVI firm, the report said.
In response to IPIC's statement, 1MDB said it was surprised that neither IPIC nor Aabar had any knowledge of payments 1MDB made to Aabar BVI.
The IMDB fund says its records show documentary evidence of the ownership of Aabar BVI and of each payment made. The statement did not say what that ownership was.
It added that legal agreements were negotiated with Khadem Al Qubaisi in his capacity as managing director of IPIC and chairman of Aabar or with Mohamed Badawy Al Husseiny, who was CEO of Aabar.
The United Arab Emirates' central bank has ordered a freeze on the assets of Khadem and Mohamed Badawy, banking sources told Reuters last week. The reason for the freeze was unclear.
Corruption probe
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Bentangkan serta merta laporan Ketua Audit Negara

Posted: 11 Apr 2016 06:34 AM PDT

Pakatan Harapan (Pakatan) menyeru Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) membentangkan Laporan Ketua Audit Negara serta merta.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata tiada keperluan untuk Laporan Ketua Audit Negara dirahsiakan mahupun disembunyikan daripada Ahli Parlimen jika menteri Barisan Nasional (BN) percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak bersalah.
Najib-WSJ-1MDB"Pakatan mengutuk 1MDB kerana tidak memberikan kerjasama kepada Jabatan Audit Negara dan gagal menyerahkan dokumen penting seperti penyata bank, salinan perjanjian dan bukti pemilikan syarikat berkenaan.
"Kita memahami tanpa dokumen berkenaan Ketua Audit Negara tidak dapat mengesahkan transaksi, wang tunai dan aset 1MDB sejumlah USD7 bilion yang disimpan di luar negeri," katanya
Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dibacakan pada sidang media Majlis Presiden Pakatan Harapan di Ibu Pejabat KEADILAN.
Minggu lalu, PAC dalam laporannya berpandangan Lembaga Penasihat 1MDB yang dipengerusikan Najib perlu dimansuhkan bersama Artikel 117 seperti dalam memorandum dan artikel syarikat (M&A).
Laporan itu turut menemui kegagalan Lembaga Pengarah dalam melaksanakan tanggungjawab selain memgesyorkan 1MDB mengamalkan prinsip urus tadbir yang baik.

Najib bertanggungjawab terhadap masalah 1MDB - Azizah

Posted: 11 Apr 2016 06:32 AM PDT


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak harus bertanggungjawab untuk apa jua masalah dan penyelewengan yang timbul dalam 1MDB, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Beliau berkata ini selaras dengan Artikel 117 memorandum dan artikel 1MDB (M & A) yang menyatakan bahawa perdana menteri perlu memberi kelulusan bertulis untuk sebarang urusan 1MDB, katanya.
"Jabatan Audit Negara telah mengesahkan bahawa M & A telah memberikan kuasa mutlak kepada perdana menteri.
"Oleh itu, ia adalah jelas bahawa Najib perlu bertanggungjawab untuk apa jua masalah, penyelewengan dan salah guna kuasa yang timbul daripada 1MDB," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan di Petaling Jaya hari ini.
Pakatan pembangkang telah membincangkan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) terhadap 1MDB dalam mesyuarat hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)