Followers

Nuffnang

Belantan

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Nazir Razak bercuti sementara!

Posted: 18 Apr 2016 11:29 AM PDT


Pengerusi CIMB Group Holdings Bhd. (CIMB), Datuk Seri Nazir Tun Razak berkata, hasratnya mengambil cuti sementara bermula hari ini adalah memastikan siasatan berhubung pemindahan dana politik menggunakan akaun bank dijalankan de­ngan telus dan menjaga imej CIMB.

Beliau tidak menafikan berlakunya transaksi dana tersebut menerusi akaunnya pada 2013, tetapi menjelaskan pada waktu itu beliau menjangkakan dana bernilai AS$7 juta (RM27.5 juta) itu merupakan sumbangan politik yang sah.

Katanya, berdasarkan pengalamannya lebih 25 tahun dalam sektor perbankan beliau percaya tindakannya tidak melanggar undang-undang atau menyalahgunakan kedudukannya di dalam bank.

Cuti itu diambil bagi memboleh­kan CIMB bersama firma audit bebas, Ernst & Young untuk mengkaji sama ada transaksi pemindahan dana itu melanggar undang-undang dan menjejaskan imej CIMB, kata beliau. Sebagai rekod, Nazir tidak disiasat oleh mana-mana pihak berkuasa di dalam atau pun luar negara.

"Saya hanya membantu abang saya sebagai Presiden UMNO (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk membantunya semasa Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu. Ia berlaku pada 2013, abang saya telah meminta bantuan dan saya mempersetujuinya setelah mendapati dana itu tidak melibatkan sebarang pelanggaran undang-undang.

"Saya bertindak apa yang diketahui pada waktu itu sahaja sebelum pelbagai kontroversi bermula pada 2014 khususnya membabitkan isu sumber dana politik. Jika tidak, saya tidak mahu melakukan perkara yang menjejaskan reputasi CIMB," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan (AGM) bank itu di sini hari ini.

Jelas Nazir, cuti sementara itu telah dimaklumkan kepada peme­gang saham syarikat semasa AGM, serta Lembaga Pengarah CIMB yang telah menerima hasratnya untuk mengambil cuti.

Beliau berkata, kajian itu telah bermula 5 April lalu yang dijangka mengambil masa berminggu-minggu dan membiarkan Lembaga Pe­ngarah CIMB membuat keputusan sama ada mahu mengekalkannya sebagai pengerusi bank atau tidak mengikut apa jua hasil kajian yang diperoleh.

Mengikut laporan The Wall Street Journal pada awal bulan ini, Nazir dipetik sebagai berkata, beliau menjangkakan duit yang diterima itu merupakan dana politik yang biasa diperoleh daripada sumbang­an korporat dan individu kepada parti-parti politik untuk menghadapi PRU-13. Jelasnya, kesemua dana tersebut telah diagihkan.

Tambahnya, beliau sebelum ini tidak memperbesar-besarkan isu pemindahan dana transaksi tersebut kerana mengandaikan tiada sebarang pelanggaran undang-undang berlaku.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pelabur akan me­nyambut baik pengumuman Nazir untuk bercuti malah menganggap ia sepatutnya memberi kesan positif terhadap prestasi saham CIMB kerana bank itu mahu menjaga standard tadbir urus.

Suara Politik
Belantan

Comments (0)