Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 9:17 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Tiada Apa-apa Yang Hendak Mueller Pulihkan Kata Bekas Pengarah Urusan MAS

Posted: 20 Apr 2016 01:09 AM PDT


Peletakan jawatan Christoph Mueller sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Berhad (MAB) tidak akan mendatangkan masalah kepada syarikat penerbangan itu.

Bekas Pengarah Urusan Malaysia Airlines System Berhad (MAS), Tan Sri Abdul Aziz Abd. Rahman berkata, sebenarnya tidak ada apa-apa yang hendak dipulihkan oleh Mueller kerana MAB syarikat baru.

Beliau bukan mengepalai MAS yang memang diketahui mengalami masalah kewangan.

"Jadi selama ini apakah tugas Mueller. Khazanah Nasional (Khazanah) kata tugas mula untuk memulihkan MAS. Hakikatnya mana ada MAS sebab sudah ditutup.

"Yang ada MAB, sebuah syarikat baru. Syarikat baru hendak pulih apa, masalah pun tidak ada kerana memang sudah sedia ada kakitangan, kapal terbang dan laluan penerbangan. Inilah Khazanah patut jelaskan dari awal lagi," katanya yang mengulas pelepasan Mueller dari MAB mulai September ini. 

Kalau semata-mata hendak menerajui sebuah syarikat baru, Khazanah tidak perlu pun mengambil orang luar kalau pengambilan tersebut semata-mata mahu membuang 6,000 orang kakitangan MAS. 

Abdul Aziz yang tidak terkejut dengan berita peletakan jawatan itu berkata, pelantikan Mueller tidak memberi impak kerana konsep pemulihan yang diperbesar-besarkan selama ini tidak berlaku. 

Keuntungan MAB yang diumumkan baru-baru ini pun bukan luar biasa kerana kebanyakan syarikat penerbangan yang rugi sebelum ini pun merekodkan prestasi baik disebabkan penurunan harga minyak dan bagi MAB pula kerana ia syarikat baru.

"Apa yang saya nampak pemulihan yang didakwa selama ini hanya memberi kesusahan kepada kakitangan yang dibuang kerja kerana ada dalam kalangan mereka diberi ganjaran sepenuhnya dan ada yang tidak. Malah, kakitangan MAS yang diserapkan dalam MAB juga tidak berpuas hati apabila gaji dan elaun dikurangkan manakala kemudahan dan keistimewaan lain dihapuskan," katanya.

Secara sinis Abdul Aziz berkata, semasa MAS ditubuhkan pada tahun 1971 Malaysia tidak tahu apa pun tentang kapal terbang.

Tetapi Perdana Menteri, Tun Abdul Razak bertegas syarikat penerbangan itu diterajui oleh orang Melayu dan ternyata ia berjaya dilakukan.

"Sayangnya sudah 59 tahun merdeka, kerajaan mahu syarikat penerbangan miliknya dipimpin oleh orang asing," katanya yang mendakwa Malaysia Airlines kini mempunyai 15 pekerja ekspatriat. - MalaysiaGazetteUMNO-PAS Boleh Jadi Gabungan Untuk Orang Islam - Zakir Naik

Posted: 19 Apr 2016 08:31 PM PDT


Kerajaan campuran UMNO dan PAS akan memberi banyak kebaikan kepada Malaysia dalam memacu negara ke hadapan serta mengukuhkan Islam, kata pendakwah Islam antarabangsa Dr Zakir Naik.

Katanya beliau bukannya mencadangkan dua parti politik Islam utama negara itu bergabung, tetapi adalah lebih baik jika kedua-dua parti politik berkenaan membentuk kerajaan campuran.

"Saya bukan hendak memberitahu kedua-dua parti (UMNO dan PAS) perlu menjadi sebuah parti, tetapi jika mereka boleh berbuat demikian, Alhamdulillah...(jika tidak), mereka boleh mengekalkan parti dan identiti masing-masing.

"Namun, jika mempunyai kerajaan campuran, ia akan menjadi gabungan untuk orang Islam," katanya pada sidang media selepas menjadi tetamu dalam rakaman program bual bicara TV Al Hijrah, 'Persepsi', di Kuala Lumpur, hari ini.

Dr Zakir Naik, yang kini menjelajah Malaysia bagi menyampai syarahan agama, dituduh oleh pihak tertentu kononnya ceramah beliau boleh menjejaskan ketenteraman awam dan menyentuh sensitiviti agama lain.

Sejak beberapa hari lepas, beliau telah bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden UMNO, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Naib Presiden UMNO dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Dr Zakir Naik, dari India, berkata beliau percaya kedua-dua pemimpin parti itu bersedia bekerjasama membentuk kerajaan campuran, dan jika perkara itu menjadi kenyataan ia adalah sesuatu yang terbaik untuk Islam.

Bagaimanapun, katanya mungkin ada beberapa pihak di negara ini yang tidak bersetuju dengan pendapatnya dan tidak mahu melihat UMNO dan PAS membentuk kerajaan campuran.

Dr Zakir Naik juga mencadangkan supaya lebih banyak program diadakan di negara ini bagi menjelaskan mengenai Islam kepada orang bukan Islam serta menghapuskan sebarang salah faham mereka tentang Islam.

Menurutnya pada pertemuan dengan Najib, beliau telah memaklumkan mengenai Persidangan Dunia Islam Dalam Bahasa Inggeris yang diadakan di Mumbai, India, baru-baru ini, dan perdana menteri bertanya sama ada persidangan itu boleh diadakan di Malaysia lapor MalaysiakiniComments (0)