Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 9:31 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Gagal Bayar Lebih RM1Billion Yang Dijanjikan, IPIC Tamat Pelan Menyelamat 1MDB.

Posted: 18 Apr 2016 07:55 AM PDT


International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi berkata pelan menyelamat 1MDB yang dimeterai syarikat itu dengan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) tahun lalu ditamatkan.

Dalam satu pengumuman kepada Bursa Saham London hari ini, IPIC berkata ia dan anak syarikatnya, Aabar Investment PJS tidak lagi bertanggungjawab kerana 1MDB dan MOF telah gagal untuk membayarnya lebih AS$1 bilion seperti yang dijanjikan.

"IPIC telah melaksanakan semua obligasinya setakat ini mengikut perjanjiannya.

"1MDB dan MOF telah gagal untuk melaksanakan pembayaran tertentu dan kewajipan lain yang perlu dilaksanakan kepada kumpulan IPIC menurut perjanjian berkenaan, termasuk kewajipan untuk membayar kepada IPIC AS$1,102,725,000 ditambah dengan faedah.

"Hasilnya, 1MDB dan MOF ingkar menurut terma perjanjian itu dan obligasi IPIC dan Aabar di bawah perjanjian itu telah ditamatkan," katanya.

Pengumuman itu dibuat ketika laporan tersebar bahawa IPIC enggan membayar faedah AS$50 juta bagi pihak 1MDB yang matang esok bagi terbitan bon AS$3.5 bilion.

Ini menyaksikan 1MDB menghadapi risiko gagal bayar.

Menjelang berlakunya kegagalan bayaran itu, IPIC berkata, 1MDB dan MOF perlu bertanggungjawab terhadap sebarang tuntutan yang dibuat ke atas firma milik Abu Dhabi itu.

Laporan sebelumnya dari Malaysiakini..

1MDB menghadapi risiko gagal bayar apabila syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC) milik Abu Dhabi tidak lagi bersedia untuk membayar faedah bon yang diterbitkan 1MDB, lapor akhbar The Straits Times Singapura.

1MDB perlu menjelaskan bayaran faedah AS$50 juta kepada pemegang-pemegang bon bagi bon AS$3.5 bilion yang diterbitkannya pada 2012.

"Pegawai kerajaan Malaysia yang bercakap kepada The Straits Times dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata IPIC secara tidak rasmi memaklumkan kepada 1MDB bahawa ia tidak berniat untuk mematuhi pembayaran faedah kerana keingkaran dalam perjanjian bon.

"Eksekutif kewangan kanan yang rapat dengan butiran mesyuarat minggu lalu berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang juga adalah menteri kewangan telah dinasihatkan bahawa kegagalan membayar ansuran faedah minggu ini akan menyebabkan 1MDB gagal bayar ke atas bon terbitan AS$3.5 bilion itu.

"Ini, seterusnya, boleh mencetuskan apa yang dipanggil 'cross-default' atau kegagalan membayar komitmen 1MDB lain. Ini bermakna pemiutang lain 1MDB boleh menuntut penyelesaian awal atau bayaran dipercepatkan bagi hutangnya yang kini mencecah kira-kira AS$5.1 bilion," petik laporan itu.

IPIC pada Oktober dan November tahun lalu membayar AS$103 juta bagi pihak 1MDB sebagai sebahagian daripada kewajipannya, selepas menjamin dua bon 1MDB bernilai AS$3.5 bilion pada tahun 2012.

Menurut jaminan itu, IPIC bertanggungjawab untuk membayar balik AS$3.5 bilion serta semua faedah berkaitan sekiranya 1MDB tidak mampu berbuat demikian.

Sebagai pertukaran, 1MDB perlu memberi cagaran sebanyak A$1.4 billion kepada anak syarikat IPIC, Aabar Investments PJS dan juga tawaran kepada syarikat tersebut untuk membeli 49 peratus saham dalam aset-aset tenaga 1MDB.

Secara keseluruhan, 1MDB sepatutnya membayar AS$3.54 bilion kepada IPIC dan unitnya.

Walau bagaimanapun, IPIC mendapati bahawa syarikat berkenaan tidak pernah menerima wang yang dijanjikan dan kini tidak lagi mahu membayar pokok dan faedah bagi bon 1MDB bernilai AS$3.5 bilion itu.

Wang berkenaan sebaliknya disalurkan ke sebuah syarikat yang berpangkalan di Kepulauan British Virgin - Aabar Ltd - yang menurut IPIC tidak berkaitan langsung dengannya.

Laporan itu mendakwa bahawa Najib berkeras bahawa Abu Dhabi da bukannya 1MDB, perlu membuat bayaran faedah AS$50 juta yang akan matang esok.

Hah!! Siapa nak jawab ni?.. pemakan-pemakan dedak tolong jawab sat.. tapi tak apa.. Najib kan ada.. dia boleh minta derma lagi kat Pak Arab lain pula..Tambahan 1,200 Kamera AES Akan Telan RM500Juta?

Posted: 18 Apr 2016 01:46 AM PDT


Dianggarkan kerajaan perlu membelanjakan hampir RM500 juta untuk membeli 1,200 kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Menurut maklumat yang diperolehi Nanyang Siang Pau daripada laman web Jenoptik Robot, pengeluar kamera AES berpangkalan di Jerman, Malaysia membelanjakan AS$53 juta (RM267 juta) untuk membeli 550 kamera AES buat pertama kalinya pada 2012.

Sabtu lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengumumkan akan menambah 1,200 kamera AES yang memerlukan anggaran kos sebanyak AS$115 juta (RM450 juta).

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan, penambahan kamera AES di seluruh negara tidak patut dipolitikkan, kerana ia merupakan usaha kerajaan mengurangkan kadar kemalangan jalan raya, bukannya untuk menghukum pemandu kenderaan.

Laporan kewangan suku kedua Jenoptik Robot pada 2012 menunjukkan, syarikat itu mendapat kontrak membekalkan 550 kamera AES pada harga AS$53 juta.

Ini bermakna, purata seunit kamera AES menelan belanja AS$96,364 (kira-kira RM375,819).

Jika mengikut kiraan harga itu, kerajaan perlu membelanjakan hampir RM500 juta untuk membeli tambahan 1,200 kamera AES dan kos itu belum merangkumi kadar inflasi lapor FMTBank Negara Telah Beri Amaran Kepada 1MDB Sejak 2014 - Zeti

Posted: 17 Apr 2016 10:08 PM PDT


Bank Negara telah mengeluarkan amaran mengenai 1MDB sejak tahun 2014, kata gabenornya, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz yang bakal mengakhiri kontraknya hujung bulan ini.

Amaran tersebut adalah mengenai risiko hutang firma yang yang melambung kepada sistem kewangan negara, jelas beliau.

"Sudah pasti ia berada dalam radar pemantauan kami," kata Zeti kepada Bloomberg di Washington.

"Kami memantau dari segi tahap keberhutangan mereka, dan kalau-kalau ia memberi implikasi sistematik dengan sektor perbankan."

Menurut laporan, hutang 1MDB setakat Januari yang lalu mencecah RM50 billion (AS$12.8 billion).

Beliau berkata, Bank Negara telah mengeluarkan dua memorandum kepada Kementerian Kewangan mengenai lonjakan hutang firma berkenaan lapor MalaysiakiniComments (0)