Followers

Nuffnang

WarkahDaily Online

Posted by Unknown | Posted on 1:51 PG | Posted in

sumber :-

WarkahDaily Online


Al Jazeera henti 500 pekerja

Posted: 27 Mar 2016 10:57 PM PDT

Al Jazeera Amerika akan ditutup pada April depan. | foto Getty Images
Rangkaian televisyen berita Al Jazeera mengumumkan akan memberhentikan kira-kira 500 pekerja, sebahagian besar di ibu pejabatnya di Qatar.

Langkah itu dilakukan sebagai sebahagian dari rancangan "mengoptimumkan tenaga kerja."

Menurut Al-Jazeera, setelah dilakukan kajian semula pengurusan, "dianggarkan kira-kira 500 jawatan di rangkaiannya di seluruh dunia akan terjejas, kebanyakan di Qatar".

Dua bulan lepas, rangkaian berita Al Jazeera telah mengumumkan akan menutup operasi mereka di Amerika.

Ketua Pengarah Urusan Al Jazeera, Mostefa Souag, berkata, semalam, keputusan ini sukar namun ia merupakan langkah yang tepat.

Al Jazeera dibiayai oleh kerajaan Qatar dan ditubuhkan pada 1996 dengan 70 agensi di seluruh dunia. Dasar yang diambil merupakan respons terhadap "transformasi landskap media yang sedang berlaku."

"Walaupun keputusan kami ini sama dengan apa yang dilakukan industri media di seluruh dunia, ia tetap satu keputusan yang sukar," kata Souag.

"Namun kami yakin ini merupakan langkah yang betul untuk memastikan daya saing jangka panjang liputan rangkaian kami."

Ketika mengumumkan menutup operasi di Amerika Syarikat dua bulan lepas, Ketua Pegawai Eksekutif Al Jazeera, Al Anstey berkata model perniagaan syarikat itu tidak lagi sesuai dengan cabaran ekonomi sekarang.

Al Jazeera telah menyuntik berjuta-juta dolar untuk merekrut wartawan-wartawan dari Amerika, namun masih ia sukar untuk menarik jumlah penonton ke program-program berita yang disiarkan.

Utusan putar belit ucapan Presiden Pas, media pro PAN turut "share"

Posted: 27 Mar 2016 05:00 PM PDT

KENYATAAN AKHBAR MENYANGGAH SALAH LAPOR ARTIKEL UTUSAN MALAYSIA TERHADAP UCAPAN PRESIDEN PAS MELALUI ARTIKEL "BERSATU TENTANG AGENDA DAP – HADI"

Saya ingin menegaskan bahawa Utusan Malaysia melalui artikel "BERSATU TENTANG AGENDA DAP – HADI" yang disiarkan pada 22 Mac 2016 adalah laporan yang salah dan berniat jahat. Laporan yang ambil daripada ucapan YB Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Presiden PAS semasa menyampaikan ucapan semasa merasmikan Markaz Tarbiyah PAS Kawasan Bandar Tun Razak.

Ada beberapa salah lapor yang bersifat fitnah dalam laporan artikel tersebut iaitu:

1. Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam supaya bersatu menentang agenda politik yang diperjuangkan DAP dan menggagalkan usaha parti itu yang berhasrat untuk memerintah negara ini.

2. DAP tidak berhak untuk memerintah negara ini memandangkan kaum Cina hanya mewakili 30 peratus sedangkan jumlah umat Islam adalah 60 peratus. DAP mempunyai cita-cita lebih besar daripada sekadar menguasai ekonomi.

Tentang point tulisan pertama, ingin saya tegaskan di sini, Presiden PAS tidak pernah menyebut dalam ucapan beliau tentang seruan kepada umat Islam untuk bersatu menentang agenda politik yang diperjuangkan DAP dan menggagalkan usaha parti itu untuk memerintah negara.

Tentang point ucapan kedua, Presiden PAS menegaskan bahawa DAP tidak boleh memimpin pemerintahan negara dalam suasana 30% penduduk bukan Islam yang memimpin 60% penduduk Islam. Keadaan ini akan menimbulkan suasana kekacauan dan tidak stabil dalam politik negara. Presiden PAS juga menegaskan bahawa Islam boleh menerima masyarakat majmuk kerana politik perkauman dilarang oleh Islam.

Dalam point ucapan ketiga, Presiden PAS tidak pernah menyebut tentang cita-cita lebih besar DAP yang bukan sekadar menguasai ekonomi.

PAS merasa kesal dengan laporan fitnah yang melampau dengan niat buruk untuk menjatuhkan kredibiliti Presiden PAS. Laporan palsu ini pula telah diambil oleh banyak media lain dengan tujuan yang sama. Maka saya mendesak Utusan Malaysia untuk menarik balik artikel tersebut serta memohon maaf secara terbuka kepada Presiden PAS di atas LAPORAN PALSU tersebut sebelum berdepan dengan tindakan undang-undang.

Saya juga mendesak semua portal-portal berita dan media yang mengambil sumber laporan Utusan Malaysia untuk memohon maaf di atas sumber berita yang tidak disahihkan terlebih dahulu.

DR AHMAD SAMSURI MOKHTAR
Setiausaha Politik Presiden PAS

Comments (0)