Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 9:23 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


Akhbar Cina Ragui Integriti Setiausaha Agung DAP #LGERasuah #NoSwimmingPool

Posted: 30 Mar 2016 05:30 AM PDT


Akhbar-akhbar bahasa Cina mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng agar memberi penjelasan dan tidak berdolak-dalik dalam isu pembelian rumah banglo miliknya di Jalan Pinhorn, Georgetown.

Akhbar Sinchew Daily semalam menyiarkan artikel oleh penulis bebas, Chong Shaw Min bertajuk 'Kenapa Tidak Boleh Hindari Duit' mempersoal integriti pemimpin DAP itu yang sepatutnya sedar peranannya sebagai ketua kerajaan menghalangnya daripada terlibat dengan urusan pembelian yang meragukan.

"Sebagai seorang ahli politik, apa yang dihadiahkan di depan mata itu memang bukan perkara rumit baginya, tetapi kerana semua itu adalah disebabkan kuasa dan kedudukan kita, barulah kita dapat menikmatinya.

"Walaupun anda kata itu bukan kerana ada kepentingan kepada pihak penjual, ini tidak memberi jaminan jika satu hari ia tidak menjadi alasan untuk mendapatkan kepentingan yang lain atau pun menjadi bahan dan peluang serangan pihak musuh," katanya dalam artikel itu.
Sementara itu, artikel bertajuk 'Jual Beli Yang Kamu Sanggup Aku Pun Rela' oleh penulis bebas, Wang Jek Ying dan disiarkan Nanyang Siangpau pada Ahad lalu menganggap pembelian tersebut menimbulkan banyak keraguan berikutan jawatan Guan Eng.


Menurut Jek Ying, masalah itu tidak akan timbul jika urus niaga berjalan antara dua individu biasa serta kedua-dua pihak menyatakan kesanggupan terhadap harga yang ditawarkan walaupun lebih murah berbanding nilai sebenar.

"Ada orang kata isu itu merupakan sebahagian pemberian hadiah sehingga menimbulkan keraguan. Jual beli seperti itu agak luar biasa, di dalamnya mungkin ada sesuatu yang tersorok yang tidak diketahui oleh orang luar, jika dikesan dan dicari bukti, pasti kita tidak akan terlepas walaupun sehalus tali benang sawang labah-labah," katanya.

Dalam pada itu, akhbar Kwong Wah bertarikh 22 Mac menyiarkan artikel bertajuk 'Rakyat Cemburu Beliau Boleh Membeli Banglo Mewah Terlalu Murah' yang ditulis penulis bebas, Oh Tong Keong mempersoalkan tindakan Guan Eng kerana cuba mengalih isu tersebut daripada pengetahuan rakyat.

Menurut Tong Keong, lebih mengecewakan apabila pembinaan rumah mampu milik seluas 60.38 meter persegi yang dilancarkan Guan Eng pada harga RM400,000 seunit adalah lebih mahal iaitu kira-kira RM616 bagi setiap 0.09 meter persegi berbanding hanya RM275 untuk rumah banglo itu.

"Orang biasa tidak mampu membeli apa yang dikatakan rumah mampu milik dengan harga RM400,000. Tetapi kerajaan negeri telah menjual tanah yang dikhaskan untuk projek rumah rakyat. Syarikat besar membuat duit ketika rakyat Pulau Pinang merana.

"Ketua Menteri cuba mengalih tumpuan dengan menjemput media ke rumahnya. Walau bagaimanapun, perkara penting adalah bukan sama ada beliau mampu membeli banglo itu atau kemewahan hiasan dalamannya. Perkara penting adalah kenapa dia boleh bayar harga yang terlalu murah untuk banglo itu?" soalnya

Australian Broadcasting Corporation (ABC) Memang Berdendam Pada Perdana Menteri @NajibRazak @KBAB51

Posted: 30 Mar 2016 12:59 AM PDT


DOKUMENTARI terbitan Australian Broadcasting Corporation (ABC) menerusi program Four Corners terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan bermotif dendam susulan penahan dua wartawan mereka ketika berada di Malaysia sebelum ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Datuk Khalid Abu Bakar berkata, program terbitan stesen televisyen antarabangsa berkenaan sengaja menerbitkan dokumentari bersifat kritikal untuk memburukkan pemimpin dan negara ini kepada masyarakat global.
"Four Corners ini dia berdendam sebab hari tu kita ambil tindakan ke atas mereka di Sarawak kerana melanggar benteng keselamatan, jadi dia nak kaitkan pula Perdana Menteri dengan pembunuhan Anthony Kevin Morais (Timbalan Pendakwa Raya) dan Hussain."

"Bukankah saya sudah jelaskan pembunuhan Hussain Ahmad Najadi (Pengasas Ambank) tiada kaitan dengan 1MDB begitu juga dengan kematian Kevin Morais, Peguam Negara telah sahkan tiada kaitan dengan 1MDB," katanya.

12 Mac lalu, wartawan dan jurukamera Four Corners ditahan selepas mengemukakan soalan kepada Najib mengenai dana RM2.6 bilion yang disalurkan ke akaun peribadi beliau dalam satu sidang media di Sarawak dan dibebaskan pada 14 Mac.

28 Mac, ABC menerbitkan sebuah dokumentari bertajuk 'State of Fear: Murder and Money in Malaysia' yang mengaitkan Najib dengan beberapa kes pembunuhan termasuk Hussain, Kevin Morais dan wanita Mongolia, Al-Tantuya Shariibu.

[Video] 5 Fakta Menarik Isu Rumah Banglo Guan Eng

Posted: 29 Mar 2016 09:56 PM PDT

Bila Rafizi Nak Dedah Tender Taman Manggis? #LGERasuah

Posted: 29 Mar 2016 07:29 PM PDT


Rafizi Ramli sebagai hero terhebat mendedah segala macam kemungkaran dengan dokumen dokumen sulit yang senang didapati melalui talibarut yang bekerja dalam syarikat atau agensi atau bank, masih belum berjaya perolehi dokumen tender penjualan tanah Taman Manggis.

Tentu jika RR pilih untuk menunjukkan dokumen penjualan tanah yang sepatut nya milik rakyat miskin, dia sudah dapat menunjukan nya.
LTAT, TH, bank akuan NFC, apa sahaja RR boleh perolehi. apatah lagi pejabat Tanah atau pejabat kerajaan.

Pensimpati pembangkang sering tidak merasa dosa untuk menjadi tidak amanah kepada majikan mereka sendiri untuk memberi maklumat berkenaan majikan mereka.

Pelik juga, RR yang begitu mudah memiliki dokumen bank dan kenyataan bank musuh musuh nya, masih gagal untuk mendapat dokumen terpenting untuk membongkar sindiket tanah yang dilakukan oleh mereka yang ketagih tanah seperti parti DAP di Penang.

Mungkin agak nya, RR hanya hebat bila yang hendak dibongkar itu datang dari pihak musuh, menjadi malaikat jika musuh yang melakukan nya, tetapi menjadi syaitan jika pihak pembangkang pula yang melakukan nya.

Isu banglo bukan sahaja menjadi isu beli rumah mahal dengan harga urah bahkan bersama nya ada perjanjian syaitan yang terselit dalam pembelian itu.

Ia seolah olah penjual dapat ambil baki harga rumah daripada projek yang diserah oleh CheatMinister.

Kini setelah parti Gerakan mengesyorkan agar dokumen itu jadi deklasiffied, maka tentu DAP dan PKR akan gembira menyahut nya kerana selama ini mereka lah jaguh menyeru kerajaan BN mendedahkan segala galanya serta berlaku telus.

Maka inilah peluang cakap serupa bikin oleh DAP.

Mereka suka ketelusan, maka silakan bertelus.

Tiada apa yang hendak disorok, maka dedahkan lah.

Nampak gaya RR tidak boleh diharapkan jika seleweng berlaku dipihak nya, perjuangan RR bukan demi kebenaran tetapi demi periuk nasi juga.

Kalau berani dedahkan dan telus dengan menyuruh DAP dedah tender Taman Manggis. Kalau berani lah.

Comments (0)