Followers

Nuffnang

Kelab Greenboc

Posted by Unknown | Posted on 1:38 PG | Posted in

sumber :-

Kelab Greenboc


Betulkah PAS Nak Saman Utusan?

Posted: 28 Mar 2016 12:35 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR MENYANGGAH SALAH LAPOR ARTIKEL UTUSAN MALAYSIA TERHADAP UCAPAN PRESIDEN PAS MELALUI ARTIKEL "BERSATU TENTANG AGENDA DAP – HADI"

Saya ingin menegaskan bahawa Utusan Malaysia melalui artikel "BERSATU TENTANG AGENDA DAP – HADI" yang disiarkan pada 22 Mac 2016 adalah laporan yang salah dan berniat jahat. Laporan yang ambil daripada ucapan YB Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Presiden PAS semasa menyampaikan ucapan semasa merasmikan Markaz Tarbiyah PAS Kawasan Bandar Tun Razak.

Ada beberapa salah lapor yang bersifat fitnah dalam laporan artikel tersebut iaitu:


1. Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam supaya bersatu menentang agenda politik yang diperjuangkan DAP dan menggagalkan usaha parti itu yang berhasrat untuk memerintah negara ini.

2. DAP tidak berhak untuk memerintah negara ini memandangkan kaum Cina hanya mewakili 30 peratus sedangkan jumlah umat Islam adalah 60 peratus. DAP mempunyai cita-cita lebih besar daripada sekadar menguasai ekonomi.

Tentang point tulisan pertama, ingin saya tegaskan di sini, Presiden PAS tidak pernah menyebut dalam ucapan beliau tentang seruan kepada umat Islam untuk bersatu menentang agenda politik yang diperjuangkan DAP dan menggagalkan usaha parti itu untuk memerintah negara.

Tentang point ucapan kedua, Presiden PAS menegaskan bahawa DAP tidak boleh memimpin pemerintahan negara dalam suasana 30% penduduk bukan Islam yang memimpin 60% penduduk Islam. Keadaan ini akan menimbulkan suasana kekacauan dan tidak stabil dalam politik negara. Presiden PAS juga menegaskan bahawa Islam boleh menerima masyarakat majmuk kerana politik perkauman dilarang oleh Islam.

Dalam point ucapan ketiga, Presiden PAS tidak pernah menyebut tentang cita-cita lebih besar DAP yang bukan sekadar menguasai ekonomi.

PAS merasa kesal dengan laporan fitnah yang melampau dengan niat buruk untuk menjatuhkan kredibiliti Presiden PAS. Laporan palsu ini pula telah diambil oleh banyak media lain dengan tujuan yang sama. Maka saya mendesak Utusan Malaysia untuk menarik balik artikel tersebut serta memohon maaf secara terbuka kepada Presiden PAS di atas LAPORAN PALSU tersebut sebelum berdepan dengan tindakan undang-undang.

Saya juga mendesak semua portal-portal berita dan media yang mengambil sumber laporan Utusan Malaysia untuk memohon maaf di atas sumber berita yang tidak disahihkan terlebih dahulu.

DR AHMAD SAMSURI MOKHTAR
Setiausaha Politik Presiden PAS
26 Mac 2016 - HARAKAHDAILY 26/3/2016

ULASAN GB

Bersuara juga akhirnya Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Pengerusi Lajnah penapian PAS Pusat terhadap laporan berita Utusan Malaysia walaupun laporan itu sudah terbit beberapa hari lepas.

Kita pun tak tahu mengapa kali ini begitu lambat Pengerusi lajnah Penapian itu menjalankan kerjanya. Berkemungkinan untuk melihat dan menunggu riaksi orangramai dulu agaknya.

Dan kenyataan diatas siap dengan ancaman "sebelum berdepan dengan tindakan undang-undang".

Betulkah nak saman Utusan? Atau sekadar gertakan untuk menenangkan suara-suara akar umbi PAS yang sudah pening dan mabuk dengan gelagat serta kenyataan Tuan Presidennya yang kerap-kali tidak konsisten dengan kenyataan-kenyataan pimpinan kanan PAS yang lain?

Contohnya sebelum ini Pengerusi Lajnah Penafian itu pernah membuat ancaman yang serupa ke atas akhbar Berita Harian mengenai "Hadi beri amaran jangan sokong undi tidak percaya" bertarikh 31 Julai 2015.


Shamsuri dilaporkan menegeluarkan kenyataan berikut:
Kami mendesak pihak Berita Harian meminta maaf dan membuat pembetulan dalam masa 24 jam.
Sekiranya pihak Berita Harian enggan berbuat demikian, pihak kami akan mengambil tindakan selanjutnya. - Harakahdaily 31/7/2015
Berita Harian lansung tidak melayan penafian oleh Shamsuri tersebut, dan tidak ada pun tindakan susulan dari Lajnah Penapian PAS selepas itu.

Hanya gempaq lebih untuk ambil tindakan tetapi ternyata ia hanya sandiwara PAS.

Kita tengok juga kes terbaharu ini. Apakah PAS sedia mengambil tindakan ke atas Utusan? Atau ia perulangan sandiwara yang sama seperti di atas?

"Najib Must GO", Laung Peserta Kongres Rakyat

Posted: 27 Mar 2016 07:23 PM PDT

Bukan DAP atau Mahathir, tapi hak rakyat Malaysia tolak pemimpin korup

Menafikan desakan menuntut pengunduran Najib Razak sebagai suara pihak tertentu, Datuk Husam Musa mengingatkan bahawa seluruh rakyat mempunyai hak untuk menolak pemimpin yang korup.

Pemimpin Pas itu berkata, isu perkauman tidak harus dijadikan alasan untuk menafikan tuntutan rakyat yang mendesak pengunduran Najib.

"Ini bukan (gerakan) DAP. Ini bukan Mahathir. Jangan jadikan kebangkitan ini isu rasis, isu Cina. Ini bukan pilihan tapi adalah kewajipan," tegasnya ketika berbahas dalam Kongres Rakyat 2016 hari ini.


Mengulas kepincangan pentadbiran Najib, beliau berkata, institusi kerajaan berkaitan gagal memainkan peranan sewajarnya ketika negara berada di kemuncak masalah.

"Tiada mekanisme pembetulan. Kuasa hanya berpusat pada seorang saja bahkan mengatasi kuasa raja-raja," ujar Husam.

Mengingatkan pelbagai isu berlaku akibat pentadbiran Najib, beliau menggesa rakyat segera bangkit melakukan perubahan.

"Bagi pemimpin ini, sila pandang dan refleksikan diri. Apa yang telah berlaku terimalah hakikat kemusnahan demi kemusnahan yang berlaku kerana tangan kekuasaan anda (Najib).

"Adakah tuan-tuan bersetuju Najib must go?" soalnya dengan mengakhiri perbahasan beliau dengan laungan "Najib must go" sebanyak tiga kali bersama-sama peserta yang memenuhi dewan SACC petang ini.

Cantas segera 'pemakan dedak' setia, kata Zaid


SHAH ALAM - Pemimpin yang mengamalkan rasuah atau bersubahat mengamalkan rasuah perlu ditolak segera, demikian ujar bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

Menyifatkan golongan tersebut sebagai 'pemakan dedak' setia, Zaid mendakwa, mereka bersubahat menutup krisis rasuah di negara ini hanya orang-orang yang selesa dengan pembohongan yang dibuat terhadap rakyat.

"Mereka ini kononnya mahukan Islam, mahukan integriti dalam kerajaan. Hakikatnya, mereka ini selesa dengan rasuah, mereka selesa dengan pembohongan.

"Kita malu dengan apa yang berlaku pada negara hari ini. Bukan hanya kes 1Malaysian Development Berhad, tetapi kes-kes lain.

"Negara ini menjadi subjek utama cemuhan dunia. Kita tidak boleh bersabar lagi," katanya ketika berucap di Kongres Rakyat 2016 di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini, hari ini.

Kata-katanya disambut dengan riuh gamat sorakan peserta kongres yang hadir di program ini, hari ini.

Menurutnya lagi, beliau cukup bertuah kerana beberapa pemimpin seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berdiri di sisi melaungkan perjuangan yang sama.

"Kita bernasib baik, kita ada patriot negara yang tulen. Bukan patriot di Putrajaya. Kita kenal semua dan kita sayang Mahathir. Beliau tidak peduli fitnah yang mengatakan beliau ada agenda peribadi.

"Kita tidak boleh bersabar lagi. Ramai rakyat jelata hidup dalam kesusahan. Tidak ada agenda yang boleh dilaksanakan jika pemimpin tidak amanah," katanya lagi. -SH


Penyokong Muhyiddin lepas geram di Facebook Najib

6.30 ptg : Pada akhir ucapannya, Dr Mahathir berkata beliau sanggup memandu sebuah lori untuk membawa Deklarasi Rakyat ke istana.

Katanya beliau mahu menunjukkan sentimen rakyat terhadap Najib kepada majlis raja-raja.

Sepanjang ucapannya, Mahathir mengambil peluang menghentam Najib, Rosmah dan penyokong mereka.

Himpunan Selamatkan Malaysia berakhir pada jam 6.30 petang dengan sidang akhbar oleh Mahathir dan pemimpin lain.

6.00 ptg : Mahathir mengambil tempat sebagai penceramah terakhir dengan laungan "Reformasi!" - Perkataan yang sama dilaungkan oleh aktivis anti-Mahathir semasa protes reformasi 1998.

Mahathir mengimbas kembali dengan mengatakan beliau melompat kegembiraan apabila Tun Abdullah Badawi melantik Najib sebagai penggantinya.

Beliau menyangka, Najib yang merupakan anak Tun Abdul Razak akan menjadi seperti bapanya malangnya begitu berbeza dengan Tun Razak.

Mahathir berkata beliau juga keluar Umno buat pertama kali agar Najib dilantik sebagai perdana menteri kerana terhutang budi dengan Tun Razak yang sama melantik beliau ke jawatan itu.

Selepas Najib dilantik, Mahathir berkata, beliau mula sedar bahawa tindakan Najib tidak patut bagi seorang perdana menteri. Najib, dakwanya menggunakan wang untuk mendapatkan populariti, dan mengganggap pemberian itu sebagai rasuah.

Katanya, Najib membeli sokongan rakyat dengan memberikan wang yang juga adalah wang rakyat.

Mahathir juga mengulangi dakwaannya bahawa Najib menjadikan wang sebagai segala-galanya atau cash is king.

Beliau juga mengutuk orang di sekeliling Najib dengan menggunakan istilah popular iaitu 'pemakan dedak'.

5.30 ptg : Pemimpin nombor dua Umno yang digantung dari jawatannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin memulakan ucapannya dengan berkata beliau tidak pernah bermimpi satu hari akan duduk di sebelah Lim Kit Siang.

Muhyiddin berkata sudah tiba masanya untuk politik matang di Malaysia dan tidak lagi terikat dengan idealogi atau sejarah. Menurutnya, mereka kini telah mencapai keadaan yang memerlukan mereka bersatu untuk menyelamatkan Malaysia.

Muhyiddin berkata, walaupun beliau tidak memakai baju yang sama seperti Mukhriz, kedua-duanya tergolong dalam kumpulan yang sama iaitu orang-orang yang dijauhi dalam Umno.

Ahli Parlimen Pagoh itu juga menyesal menuntut peletakan jawatan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi selepas prestasi buruk BN dalam pilihan raya umum 2008.

Namun pada masa itu katanya, tiada desakan untuk beliau dipecat daripada parti kerana hanya mahu perdana menteri meletakkan jawatan, sementara penggantinya diputuskan oleh Umno dan BN.

5.20 ptg : Timbalan Presiden PKR Azmin Ali berkata pembangkang dan pemimpin masyarakat sivil yang menandatangani Deklarasi Rakyat menghadapi banyak kesusahan di bawah sistem menekan termasuk semasa di zaman Perdana Menteri Tun Mahathir.

Katanya, mereka menjadi mangsa dan sebelum Anwar ditahan pada 1998 beliau orang pertama ditangkap di bawah pentadbiran Mahathir yang semasa itu menjadi Menteri Dalam Negeri.

Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor itu berkata ia kini tinggal sejarah dan seseorang itu harus menjadi lebih baik daripada waktu sebelumnya. Seseorang katanya, tidak boleh mengeluh terhadap kenangan pahit dan harus mengambil langkah positif demi masa depan.

4.45 ptg : Mukhriz Mahathir berkata selepas tandatangan deklarasi itu dikumpulkan, mereka akan menyerahkannya kepada majlis raja-raja.

Secara berseloroh beliau berkata bapanya mahu tandatangan itu dikumpulkan dan diletakkan di atas sebuah lori yang dipandu bapanya sendiri. Bagaimanapun katanya beliau tidak pasti sama ada lesen bapanya yang berusia 90 tahun itu masih sah.

4.30 ptg : Mukhriz berkata, beliau berdiri di atas pentas masih memakai seragam berwarna merah Umno.

Seorang dari kalangan hadirin menjerit, "Buka!".

Bagaimanapun Mukhriz menjelaskan bahawa darah dagingnya adalah Umno dan tidak begitu mudah baginya untuk berubah.

Katanya beliau juga tahu ramai ahli Umno berada dalam dwan itu tetapi mereka tidak memakai pakaian seragam.

Beliau juga mengulangi pendiriannya bahawa pergerakan 'Selamatkan Malaysia' adalah untuk menggantikan Najib dengan satu lagi Perdana Menteri Umno.

4.20 ptg : Naib Presiden PKR Rafizi Ramli berkata beliau hanya akan menumpukan perhatiannya kepada Najib dan isterinya Rosmah Mansor.

Katanya beliau tidak akan mengganggu kedua-duanya sekiranya mereka 'tidak mengambil wang rakyat'.

Rafizi mengulangi janjinya untuk mendedahkan dokumen Akta Rahsia Rasmi (OSA) yang dikaitkan dengan Tabung Angkatan Tentera (LTAT) di perhimpunan Pakatan Harapan di Ampang Jaya esok.

4.10 ptg : Penceramah seterusnya adalah presiden Hakam Ambiga Sreenevasan. Ketika berada di atas pentas, seseorang berteriak "Buat Bersih 5!"

Ambiga kemudian menjawab, "Cukuplah cukup!" terhadap pentadbiran Najib.

Pada masa yang sama, beliau juga menggesa perbincangan mengenai mantan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dilakukan.

Ambiga juga secara sinis berterima kasih kepada Najib kerana menyatupadukan rakyat dari sisi yang berbeza-beza.

4:00 ptg : Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menekankan agenda Selamatkan Malaysia bukan salah satu yang usaha untuk menghancurkan orang Melayu.

Salahuddin juga mengingatkan orang Melayu bahawa hak-hak mereka juga dilindungi di bawah perlembagaan persekutuan.

Katanya, negara ini memerlukan orang Melayu, Cina dan India serta pemimpin yang baik. Katanya contoh pemimpin Melayu yang baik adalah Tun Abdul Razak Hussein dan bekas menteri Tun Tan Siew Sin.

3.50 ptg : Bekas Setiausaha Agung MIC S Murugesan berkata sudah tiba masanya untuk beliau mengambil pendirian.

Beliau turut bertanya kepada rakan-rakannya di dalam BN berapa lama lagi mereka akan berdiam diri.

Murugesan juga mengatakan kesetiaan kepada pemimpin hanya patut diberikan selagi pemimpin berkenaan setia kepada prinsip-prinsip ketika negara ini diasaskan.

3.40 ptg : ADUN Salor Datuk Husam Musa berkata semua rakyat Malaysia harus mempunyai hak yang sama untuk menolak kerajaan yang korup.

"Alhamdulillah kita hanya ada 1MDB. Bukan 2MDB atau 3MDB," katanya sambil menambah keadaan akan sebaliknya menjadi lebih buruk sekiranya keadaan itu berlaku.

Husam berkata seruan untuk peletakan jawatan Najib tidak boleh bertukar menjadi isu perkauman atau agama.

Katanya, ia bukan lagi merupakan satu pilihan, tetapi satu kewajipan dan tidak seharusnya menjadi masalah besar kepada semua orang.

3.20 ptg : Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah menyeru rakyat bukan sahaja menukar pemerintah, tetapi juga mengubah sistem undang-undang.

Maria berkata beliau bercakap dalam kapasiti individu, tetapi seruan untuk pembaharuan institusi telah diperjuangkan oleh kumpulan masyarakat sivil selama ini.

3.10 ptg : MP Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar yang merupakan penceramah ke lapan berkata kebanyakan pemimpin yang menghadiri majlis itu hari ini mempunyai sejarah perlawanan antara sama lain.

Katanya, beliau dan Mahathir merupakan rakan kepada bapanya dan tinggal di kampung yang sama, manakala Mukhriz juga merupakan rakannya.

Tetapi kata Mahfuz, sekiranya beliau mempunyai dendam politik terhadap Mahathir, beliau tidak akan berada di dewan itu hari ini.

Mahfuz berkata, beliau mempunyai sebab untuk membalas dendam kerana Mahathir adalah orang yang telah menandatangani surat ketika beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Namun menurutnya, apa yang perlu dilakukan hari ini adalah demi masa depan dan generasi akan datang.

2.50 ptg : Dengan gaya yang berapi-api, Ahli Parlimen Kuala Langat Abdullah Sani Abdul Hamid menghangatkan dewan apabila mengambil pentas dengan berucap mengenai isu pekerja.

Pemangku Presiden Kongres Kesatuan Sekerja (MTUC) Malaysia itu menyatakan telah menerima beribu-ribu aduan daripada pekerja yang dipecat secara tidak adil daripada pekerjaan mereka.

Tidak seperti semasa pentadbiran lalu, Abdullah Sani berkata harga barangan dan perkhidmatan tidak meningkat secara drastik ketika Mahathir masih berkuasa.

Para hadirian menyambut ucapan Abdullah Sani dengan sorakan dan tepukan.

2.40 ptg : Pemimpin Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) Kamarul Azman Habibur Rahman memberitahu hadirin bahawa beliau 'angkat topi' dengan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Katanya, mereka adalah generasi muda dalam Umno dan orang Melayu tidak perlu takut kepada Lim Kit Siang kerana mereka kini sudah mampu berfikir. Sebaliknya katanya Najib Razak lah yang perlu ditakuti.

Pada masa yang sama, beliau memberitahu pemimpin Pakatan Harapan bahawa mereka tidak berpolitik berdasarkan parti tetapi apa yang terbaik demi negara ini.

Kamarul juga berkata beliau telah menerima surat daripada Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Tengku Mansor, yang menyatakan beliau dipecat daripada parti.

Kamarul bagaimanapun berkata beliau mengabaikan surat itu kerana mendakwa Tengku Adnan tidak mempunyai integriti untuk memecatnya.

2.20 ptg : Syed Saddique berkata beliau dahulunya merupakan peminat tegar Najib Razak dengan menyangka perdana menteri itu melakukan pembaharuan tulen untuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej (AUKU) dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Namun katanya, selepas isu 1MDB, semuanya berubah.

2.10 ptg : Syed Saddique selaku moderator berkata, setiap pemimpin akan diberi 11 minit untuk menyampaikan ucapan mereka. Beliau memberi amaran bahawa loceng amaran pertama akan dibunyikan pada 10 minit, dan loceng kedua pada 11 minit.

Zaid naik ke pentas sebagai penceramah kedua. Beliau menggesa orang ramai untuk turun ke kampung-kampung dan bercakap dengan orang-orang yang mungkin tidak faham bagaimana rasuah menyumbang kepada kemiskinan mereka.
-mk


Comments (0)