JOHOR BAHARU, 4 Disember:
Ketika persidangan Perhimpunan Agung Umno 2015 semakin hampir, terdapat pergerakan serpihan Umno yang terdiri daripada ketua-ketua cawangan dilihat muncul membentuk satu suara.
Difahamkan gerakan yang dikenali sebagai Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM), sedang aktif dalam mendapatkan sokongan terhadap memorandum yang mengandungi resolusi untuk meminta Presiden Umno disingkirkan, pelaksanaan pemilihan parti tahun depan dan juga menghentikan semua tindakan disiplin terhadap ahli-ahli parti yang menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap pucuk pimpinan.
Menurut sumber parti yang terlibat dalam aktiviti pergerakan itu, berkata GKCM mempunyai sokongan utama daripada ketua-ketua cawangan Umno Johor yang selari terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
"Gerakan ini juga mempunyai logo sendiri dengan singkatan BKB dan juga maklumat yang disalurkan kepada kumpulan WhatsApp.
"Dipercayai bahawa singkatan tersebut adalah 'Berani Kerana Benar' (berani kerana kebenaran), frasa yang berkait rapat dengan bekas pemimpin nombor dua negara dan semasa Timbalan Presiden Umno," katanya yang membuat pendedahan kepada The Rakyat Post.
Sumber itu berkata, sokongan yang kuat terhadap pergerakan itu disebabkan oleh sentimen dari ketua-ketua cawangan Umno Johor kerana Muhyiddin berasal dari negeri ini.
"Jelas sekali ini menjadi topik hangat di kalangan ahli Umno negeri," katanya.
Pergerakan GKCM pada mulanya dilihat sebagai menyokong Muhyiddin.
Gerakan ini dipercayai muncul selepas rasa tidak puas hati dalam parti, berikutan pemecatan Muhyiddin dan bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal daripada kerajaan pusat pada akhir Julai lalu.
Kedua-dua pemimpin kanan Umno itu dipercayai digugurkan jawatan dalam kerajaan kerana pendirian kritikal terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).