Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:38 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Sanggup ke bila serbasalah?

Posted: 05 Nov 2015 09:31 PM PSTBakal berlaku bila DAP ambilalih S'ngor

Posted: 05 Nov 2015 06:18 PM PST
It's about Arul vs Tony Pondan ... Rafizi jangan sibuk

Posted: 05 Nov 2015 05:22 AM PST

Jgn jadi kuda si pengecut

KUALA LUMPUR: Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda menerusi kenyataan akhbarnya hari menegaskan beberapa perkara penting.


Berikut merupakan ringkaskan kenyataan tersebut:

1) Arul mengelarkan Tony Pua sebagai pengecut dan pembohong  apabila beliau bertindak mencabar sedangkan beliau mengetahui sebgai ahli PAC, beliau tidak dapat memenuhi dan bersembunyi di sebalik jawatan tersebut.

2) Arul juga mengesahkan bahawa beliau mahu berdebat dengan Tony Pua dan bukannya ada orang lain - kerana beliau yang bertindak mengeluarkan cabaran dan menghina Arul dengan pelbagai nama.

3) Arul turut mencadangkan supaya Rafizi menggantikan Tony Pua dalam PAC supaya Tony kemudian bebas untuk berdebat.

(Adakah Rafizi akan melakukannya? Dan adakah Pakatan berfikir bahawa Rafizi cukup bijak untuk menggantikan Tony?)

4) Arul juga menegaskan bahawa beliau sama sekali tidak takut terhadap Rafizi kerana beliau telah berhadapan dengan Rafizi sebelum ini.

5) Arul juga mengatakan speaker mesti membenarkan beliau untuk berdebat tanpa menyikirkan kelayakan beliau sebagai saksi dalam siasatan itu pada masa hadapan.

Begitu juga seperti mana yang ditegaskan oleh Tony Pua iaitu beliau mempunyai hak untuk mempersoalkan 1MDB dalam PAC, Arul turut percaya beliau juga mempunyai hak untuk mempertahankan 1MDB.

(Jika Arul dikatakan pengecut, beliau hanya akan pergi dan berbahas serta tidak lagi perlu menghadiri siasatan PAC. Selain daripada ini, tidak ada sebarang tindakan yang boleh diambil oleh Speaker terhadap Arul kerana beliau bukannya seorang ahli Parlimen.)

6) Arul juga mengesahkan bahawa beliau akan menjawab kesemua 10 soalan yang diajukan oleh Tony Pua - sama ada dalam perdebatan itu, jika dibenarkan oleh Speaker atau dalam PAC sendiri.

Itu isunya ...


Maka melantik Rafizi sebagai pengganti dah tak releven. Ini adalah game antara Arul vs Tony Pua yang mana Tony Pua ni anjing.

Dok salak2 tapi bila orang hadapi anjing ini, dia lari menyalak2.

Rafizi pun dah keluarkan dirinya dati isu 1mdb. Dah setahun dia tak libatkan diri. Reputasi pun teruk ...
Tak sayang duit, fikirkan keluarga

Posted: 05 Nov 2015 01:30 AM PST


Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


HUSAM FITNAH HJ HADI

Posted: 05 Nov 2015 06:50 PM PST


Pendedahan terbuka Husam yang mendakwa Hj Hadi mengajak Azmin menyertai Pas untuk membentuk Kerajaan bersama Umno di Selangor.

FAKTA KRONOLOGI ISU MENTERI BESAR SELANGOR 2014

Azmin hanya perlu membawa 3 atau 4 ADUN PKR untuk menyokong Pas dan sebagai balasannya Azmin akan di lantik sebagai Menteri Besar Selangor selepas 6 bulan Tan Sri Khalid memangku jawatan.

Tarikh pertemuan Hj Hadi dengan Azmin berlangsung pada 20.8.2014. Ini di akui sendiri oleh Hj Hadi ketika mempengerusikan Mesyuarat 'Ulangan' Siapa Calon MB Selangor di Pas Pusat pada 25.08.14.

Azmin akhirnya membocorkan maklumat tersebut kepada Anwar Ibrahim apabila pertemuan beliau dan Hj Hadi di ketahui ramai. Jelasnya ini adalah suatu 'PENGKHIANATAN' Hj Hadi yang sangat melampau kepada Pakatan Rakyat.

Walhalnya, 3 hari sebelum itu, pada 17.08.15, Hj Hadi sendiri telah memutuskan nama Wan Azizah dan Azmin sebagai calon PKR untuk jawatan Menteri Besar Selangor di dalam mesyuarat Pas Pusat yang juga di pengerusikan sendiri oleh Hj Hadi.

Semalam ketika ceramah Husam Musa bersama Saifuddin Nasution dan Ust Baihaqi di Pasar Mulong, Kelantan, beliau telah mendedahkan salah laku Hj Hadi berhubung krisis Menteri Besar Selangor yang cuba memujuk Azmin untuk menyertai Pas agar dapat menubuhkan Kerajaan Campuran bersama UMNO.

SEJARAH TETAP TIDAK BERUBAH. FAKTA IALAH KEJADIAN BENAR YANG BERLAKU.

Sedutan Pendedah Panas Dato Husam Musa https://www.youtube.com/watch?v=Xf8hjL5xFgA

Diviralkan oleh Admin Group Ust Ahmad Awang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:29 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PERGHH...MEMANG TERBAIKLAH PENGERUSI PAC YANG BAHARU INI!!

Posted: 05 Nov 2015 07:57 PM PST

Ketika arwah Jamaluddin Jarjis masih hidup, Hasan Ariffin tidaklah begitu dikenali dan hanya merupakan pemimpin peringkat negeri Pahang dengan jawatan tertinggi yang pernah dipegangnya ialah Timbalan Menteri Besar Pahang sahaja.

Beliau juga tiada apa-apa pencapaian gemilang dalam pentadbiran kerajaan  mahu pun politik yang membolehkan namanya diingati serta dijulang. Beliau tidaklah sesetia dan mengiyakan apa saja seperti Hang Tuah dan tidak juga seberani melawan arus seperti Hang Jebat.

Wataknya lebih kurang seperti Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu saja - jarang benar disebut dan dipeduli orang, ada tidak begitu menambah, tiada pun tidak banyak mengurang.

Tetapi itu dulu. Sekarang setelah menjadi Ahli Parlimen Rompin mengambil alih tempat arwah Jamaluddin Jarjis dan dilantik pula menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Awam Negara atau PAC yang berdepan tanggungjawab menyiasat 1MDB, Hasan nampaknya sudah lain macam.

Jika kenyataan awalnya sebaik dilantik mengetuai PAC ialah dengan mengatakan kedudukan Tony Pua akan ditentukan dalam mesyuarat pertama jawatankuasa itu berikutan kelantangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu bercakap mengenai 1MDB dan meskipun tiada apa-apa yang terjadi selepas itu, kecondongannya sudah mulai dapat dirasai.

Kemudian apabila timbul isu debat Tony Pua dengan Arul Kanda Kandasamy, Hasan yang pada mulanya agak terbuka dengan mengatakan beliau tidak kisah dan menyerahkan sepenuhnya kepada Ahli Parlimen DAP itu membuat keputusan, tetapi sikapnya mula berubah apabila Speaker tidak membenarkannya serta mengancam untuk meletakkan jawatan jika debat itu berlangsung juga.

Hasan malah mentafsirkan keputusan Speaker itu bahawa selagi kekal dalam PAC, Tony Pua bukan saja tidak boleh mengambil bahagian dalam debat dengan Arul Kanda, bahkan turut tidak boleh bercakap lagi mengenai 1MDB sama ada di luar Parlimen atau mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai syarikat bermasalah dan sarat hutang itu.

Semalam pula, setelah Tony Pua memilih untuk terus kekal dalam PAC dan mengundur diri daripada berdebat, Hasan mengatakan Tony Pua juga tidak dibenarkan lagi menyebut tentang 1MDB walau di dalam Parlimen sekali pun.

Walaupun jelas dalam arahan Speaker sebelum ini bahawa sebagai anggota PAC, Tony Pua hanya tidak boleh mengambil bahagian dalam debat mengenai 1MDB kerana bimbang menjejaskan proses siasatan jawatankuasa Parlimen yang dianggotainya, tetapi menjadi haknya untuk bercakap dalam Parlimen, tetapi tafsiran Hasan seperti melebihi maksud Speaker sendiri.

Melarang Tony Pua menyebut mengenai 1MDB dalam Parlimen juga bertentangan dengan kenyataan Shahrir Samad, bekas Pengerusi PAC yang mengatakan Ahli Parlimen pembangkang itu masih bebas untuk bercakap tentang 1MDB asalkan tidak bertindih dengan laporan dan penyiasatan yang diketahuinya sebagai anggota PAC.
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan Umno/Bn Terengganu sedia bekerjasama dengan Pas

Posted: 05 Nov 2015 07:54 PM PST

KUALA TERENGGANU – Kerajaan Terengganu sedia pertimbangkan untuk menjadi negeri pertama berkolaborasi dengan Pas sekiranya parti itu berhajat menjalin kerjasama di peringkat negeri.
Ia susulan daripada tawaran Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang sedia menjadi penasihat kerajaan BN bagi menyelesaikan masalah dihadapi negara ketika ini.
Terengganu sedia bekerjasama dengan Pas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman mengalul-alukan tindakan Pas itu, namun menetapkan syarat supaya ia perlulah menetapi kehendak kedua-dua pihak sambil menegaskan pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah termasuk kemungkinan menempatkan mereka bersama-sama kerajaan negeri demi kepentingan rakyat.
Bagaimanapun, pihaknya akan mendapatkan pengesahan daripada presiden Pas terlebih dahulu bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai perkara itu sebagaimana dilaporkan media sebelum ini.
"Kalau bersetuju mungkin Kerajaan Negeri Terengganu boleh menjadi negeri pertama mengadakan kolaborasi tersebut tetapi kita dengar dulu apakah kehendak daripada pihak pembangkang ini.
"Sekiranya menepati atau tidak ada perkara yang pelik-pelik, kita boleh terima," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Umno Terengganu 2015 di Primula Beach Hotel, di sini, semalam.
Dalam laporan media sebelum ini, Pas bersedia bertindak sebagai penasihat bagi membantu Kerajaan BN mentadbir negara dengan sebaik-baiknya demi kepentingan rakyat.
Memetik laporan media terbabit, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Pas bersedia menjadi penasihat kepada kerajaan berkaitan pelbagai isu yang menyentuh kepentingan rakyat termasuk 1Malaysia Development Bhd (1MDB), cukai barangan dan perkhidmatan (GST), perumahan, kejatuhan nilai mata wang dan sebagainya.
Ahmad Razif turut mendedahkan pernah berjumpa dengan Abdul Hadi apabila dilantik sebagai Menteri Besar sebelum ini sebagai mengambil pandangan semua pihak termasuk pembangkang bagi mempertingkatkan urus tadbir negeri yang lebih baik.
"Dalam kita menguruskan negeri ini, kenapa kita tidak boleh ambil pandangan-pandangan positif. Ini untuk kebaikan rakyat," katanya.
Turut hadir Timbalan Pengerusi Umno Terengganu, Datuk Jailani Johari; Setiausaha, Datuk Muhammad Pehimi Yusof dan Ketua Penerangan yang juga selaku Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Konvensyen Umno Terengganu 2015, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar.

PAS tetap lawan Umno - Timb Presiden

Posted: 05 Nov 2015 07:52 PM PST

DATUK TUAN IBRAHIM TUAN MAN


 
MATLAMAT perjuangan PAS ialah memperjuangkan sebuah negara yang terlaksana di dalamnya nilai hidup Islam. Inilah matlamat sebagaimana yang dinyatakan dalam Perlembagaan PAS.  Maka apa jua gerak kerja PAS ialah bagi mencapai hasrat tersebut.

Di atas asas inilah, PAS menyertai pilihan raya kerana dengan kekuasaan akan memudahkan pelaksanaan segala sistem dan dasar yang menepati matlamat tersebut.

Di atas dasar itulah juga, PAS menubuhkan Pasti, kerja Amal dan pelbagai program parti. Semuanya usaha dan jihad bagi menegakkan agama Allah di atas muka bumi. Di atas inilah PAS berusaha membuang Umno daripada tampuk pemerintahan kerana kerosakan yang dibawanya dan juga budaya rasuah yang sudah berakar tunjang di setiap pelosok pentadbiran negara.

Di samping menyertai pilihan raya, PAS juga membantah melalui demonstrasi,  menyerahkan memorandum, mengadakan dialog dan berhujah sama ada di dalam dan luar parlimen dan dewan undangan negeri. Maka inilah kaedah berpolitik dalam Islam. Ketika perang, kita berperang dengan beradab -  tempat ibadah,  wanita dan kanak-kanak tetap dijaga. Pada waktu kita tidak berperang,  kita menggunakan kaedah lain termasuklah mendesak,  menasihat,  berdemonstrasi dan juga berhujah. Ini kerana Islam dibina di atas asas nasihat sebagaimana yang dinyatakan oleh Rasulullah:

أُبَلِّغُكُمْ رِسَالَاتِ رَبِّي وَأَنَا لَكُمْ نَاصِحٌ أَمِينٌ

"(Tugasku) menyampaikan kepada kamu akan perintah-perintah (yang diutuskan oleh) Tuhanku, dan aku adalah pemberi nasihat yang amanah, bagi kamu." (Surah al-A'raf: 68).

عن تميم بن أوس رضي الله عنه ، أن النبي صلى الله عليه وسلم قال : ( الدين النصيحة ، قلنا : لمن يا رسول الله ؟ قال : لله ، ولكتابه ، ولرسوله ، ولأئمة المسلمين وعامتهم ) رواه البخاري ومسلم

Dari Tamim bin Aus radiallah anhu: Sesungguhnya Rasulullah sallallahu`alaihi wa sallam bersabda: Agama adalah nasihat, kami berkata: Kepada siapa?  Beliau bersabda: Kepada Allah, kitab-Nya, Rasul-Nya dan kepada pemimpan kaum muslimin dan rakyatnya. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Menasihat boleh dalam bentuk menegur tindakan kerajaan yang bertentangan dengan syarak atau mengemukakan cadangan penyelesaian dari kaca mata Islam.  Ini adalah sebahagian dari tanggungjawab yang telah dijalankan oleh hampir semua parti politik.

Nasihat dan teguran yang berpandukan al-Quran, Hadis dan pandangan para ulama adalah sebahagian dari tanggungjawab syarak yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW.  Maka bilamana Presiden menjelaskan PAS akan terus menasihati kerajaan ia bukanlah sesuatu yang asing dalam sistem politik Islam. Perkataan nasihat sebenarnya satu adab rendah diri keperibadian Presiden PAS sebagai salah seorang ulama terkemuka di dunia. Beliau tidak meletak darjat dirinya lebih tinggi daripada orang lain.

Apa yang lebih penting ialah matlamat perjuangan bagi menegakkan sebuah masyarakat yang terlaksana nilai-nilai Islam dapat dicapai melalui apa jua kaedah yang tidak bercanggah dengan syariat Islam.

Inilah yang ditegaskan berulang-ulang kali oleh Al Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa kalau Umno mengubah dasar perjuangan dari kebangsaan kepada Islam, maka kita akan sanggup bubar PAS. Ini bermakna dalam perjuangan PAS, soal mendapatkan kekuasaan tidak menjadi matlamat, ia hanya alat bagi mencapai matlamat bagi pembentukan negara Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Najib mesti hadir di Parlimen jelaskan skandal, kata Kit Siang

Posted: 05 Nov 2015 07:48 PM PST

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu hadir di Parlimen pada 16 November menjawab persoalan mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB), sumbangan RM2.6 bilion dan rombakan Kabinet, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 November, 2015.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu hadir di Parlimen pada 16 November menjawab persoalan mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB), sumbangan RM2.6 bilion dan rombakan Kabinet, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 November, 2015.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu hadir di Parlimen pada 16 November untuk memberi penjelasan penuh kepada wakil rakyat mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB), sumbangan RM2.6 bilion yang diterimanya dan rombakan Kabinet, kata Lim Kit Siang.
Ketua Parlimen DAP itu berkata, tarikh tersebut merupakan hari terakhir penggulungan Bajet 2016 peringkat menteri dan ia akan menyediakan platform untuk Najib menjawab soalan ahli Parlimen pembangkang mengenai isu berkenaan.
Lim mendakwa, "pentas" kini tersedia apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Azalina Othman Said berkata sebelum ini, kerajaan akan menerangkan mengenai sumbangan RM2.6 bilion itu pada 3 Disember, hari terakhir persidangan yang sedang berlangsung ketika ini.

"Saya menyeru kepada Najib supaya menunjukkan lebih hormat kepada tradisi, konvensyen, prosedur dan amalan Parlimen berbanding menteri yang bertanggungjawab hal ehwal Parlimen, dan tidak membiarkan jadual dibuat Azalina yang tidak mengikut peraturan Parlimen. "Sebaliknya, beliau (Najib) perlu berada di Parlimen untuk menjawab ucapan ahli Parlimen mengenai dua skandal besar iaitu 1MDB dan 'derma' RM2.6 bilion pada hari terakhir menteri membuat penggulungan pada 16 November," kata Lim.
"Najib perlu jelaskan apa yang beliau hendak sembunyikan hingga beliau tidak berani datang ke Parlimen untuk memberikan pertanggungjawaban penuh berhubung dua skandal besar itu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Mahathir jumpa polis hari ini berhubung kritikan terhadap Najib

Posted: 05 Nov 2015 07:46 PM PST

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan bercakap dengan polis hari ini berhubung siasatan berkaitan kritikannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 November, 2015.Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan bercakap dengan polis hari ini berhubung siasatan berkaitan kritikannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 November, 2015.Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang disiasat kerana kemungkinan melakukan kesalahan fitnah, akan bercakap dengan polis hari ini ketika pihak berkuasa menyiasat kritikannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Pegawai khas kepada Dr Mahathir, Sufi Yusof menerusi teks pesanan ringkas berkata pemimpin paling lama berkhidmat itu akan bertemu polis hari ini.
Bulan lalu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pihak berkuasa membuka beberapa kertas siasatan susulan laporan yang dibuat terhadap Dr Mahathir.

Siasatan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan itu berkaitan kesalahan memfitnah. Dr Mahathir, 90, ketika ini giat berkempen menyingkirkan Najib, malah sebelum terjadinya skandal pembiayaan dikaitkan dengan perdana menteri yang menyemarakkan ketegangan politik dan membawa beribu penunjuk perasaan anti kerajaan mengadakan perhimpunan di ibu negara. – Bloomberg,

Hadi akui mahu bentuk kerajaan dengan Umno di Selangor, dakwa Husam

Posted: 05 Nov 2015 06:19 PM PST

Bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa mendedahkan secara terbuka, presiden PAS mengaku pernah merancang kerjasama dengan Umno bagi menubuhkan kerajaan perpaduan di Selangor.

Bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa "melepaskan bom" malam tadi dalam ceramahnya apabila mendedahkan secara terbuka, presiden PAS mengaku pernah merancang kerjasama dengan Umno bagi menubuhkan kerajaan perpaduan di Selangor.
Katanya, "konspirasi" antara 2 parti Melayu itu menjadi punca perpecahan dalam PAS sebelum ini sehingga melahirkan kumpulan serpihan yang membentuk parti baharu Parti Amanah Negara (Amanah).
Husam berkata, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membuat pengakuan tersebut ketika ditanya secara beramai-ramai oleh beliau sendiri dan rakannya dalam PAS.

"Presiden kita sendiri mengaku apabila ditanya ramai-ramai," kata Husam dalam ceramahnya di Kota Baru malam tadi, yang pertama selepas sekian lama berehat kerana sakit. "Saya jadi begini, Mat Sabu jadi begini, adalah kerana konspirasi orang Umno dengan kerjasama orang PAS," katanya merujuk kepada bekas timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu yang kini presiden Amanah.
Sehubungan itu, Husam mencabar Hadi menafikan perkara itu, yang didakwanya berlaku sekitar tahun lepas dalam proses pertukaran menteri besar di Selangor, jika apa yang didedahkannya itu tidak benar.
"Kalau presiden kata tidak, sila nafi. Kalau presiden tanya, kenapa beritahu, saya tanya balik, kenapa buat?," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu.
Husam berkata dalam perancangan itu, Hadi mengaku membuat tawaran kepada beberapa Adun PKR untuk mencukupkan bilangan bagi menubuhkan kerajaan negeri dengan Umno.
Ia berlaku ketika Pakatan Rakyat ketika itu menghadapi krisis berhubung pertukaran menteri besar Selangor daripada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kepada Mohamed Azmin Ali tahun lepas.
Bagaimanapun, katanya, perkara ini dimaklumkan oleh Adun PKR berkenaan kepada parti mereka.
Husam berkata, perancangan kerjasama dengan Umno itu tidak berhenti setakat itu saja walaupun gagal ia selepas ditolak akar umbi PAS.
Sekarang, katanya, Hadi melontarkan pula idea baharu kepada umum, iaitu untuk menjadi "penasihat kepada kerajaan" sebagai kesinambungan daripada usaha kerjasama ini.
"Niat di hati sudah ada, tetapi kerana rakyat jelata tidak boleh terima lagi, bila campak (idea) penasihat, bagaimana?," soalya dalam ceramah itu.
Beliau dipercayai merujuk kepada kenyataan Hadi baru-baru ini yang dilaporkan berkata, PAS bersedia menasihati kerajaan BN menguruskan masalah berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB), cukai barangan dan perkhidmatan (GST), perumahan serta kejatuhan nilai ringgit, dengan syarat Umno mengubah pemerintahannya selaras dengan Islam.
Hadi juga pernah berkata sebelum ini, PAS tidak mendesak Datuk Seri Najib Razak berundur tetapi mahu beliau menghabiskan penggalnya sebagai perdana menteri dan parti itu bersedia membantu kerajaan dalam dasarnya.
Husam dalam ceramahnya berkata, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz pernah berkata, sukar untuk menambah bilangan menteri dalam kerajaan buat waktu ini kerana bilangan 39 menteri sudah terlalu ramai.
"Nazri beritahu, tak usah masuklah, menteri sudah penuh. Sebab itulah timbul idea lantik jadi penasihat yang bertaraf menteri," kata Husam.
-TMI

Tolak Bajet 2016 hanya susahkan rakyat, kata PAS

Posted: 05 Nov 2015 04:46 PM PST

Tidak mungkin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan letak jawatan walaupun Bajet 2016 ditolak, kata Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 November, 2015.Tidak mungkin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan letak jawatan walaupun Bajet 2016 ditolak, kata Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 November, 2015.Undi tidak percaya terhadap Bajet 2016 di Dewan Rakyat hanya akan menyusahkan rakyat, kerana sekiranya ia berjaya, ia hanya akan mengakibatkan "government shutdown", kata Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Mempertahankan pendirian parti tidak akan mengundi untuk menolak bajet itu, Tuan Ibrahim berkata beliau tidak percaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan meletak jawatan walaupun sekiranya bajet itu ditolak majoriti ahli Parlimen.
Sebaliknya, beliau berkata, Malaysia akan mengalami masalah sama seperti "government shutdown" di Amerika Syarikat pada 2013 di mana kakitangan kerajaan ada yang terpaksa mengambil cuti sementara ada terpaksa lapor diri ke tempat kerja tanpa mengetahui bila gaji mereka akan dibayar.

"Oleh itu, sekiranya bajet berjaya ditolak, ia hanya memeritkan urusan harian rakyat tergantung termasuk gaji kakitangannya tidak boleh dibayar akibat tindakan itu, tetapi langsung tidak mengancam kedudukan perdana menteri mahupun Barisan Nasional (BN) yang menjadi fokus untuk ditumbangkan kerana tidak amanah. "Percayalah Najib tetap tidak akan meletakkan jawatan walaupun bajetnya ditolak," kata Tuan Ibrahim.

Husam Musa: Ceramah Isu Semasa Bakpo Ambo Nnanyo

Posted: 05 Nov 2015 04:39 PM PST


Saifuddin Nasution: Ceramah Isu Semasa Bakpo Ambo Nnanyo

Posted: 05 Nov 2015 04:38 PM PST


PENDEDAHAN PANAS DATO HUSAM MUSA

Posted: 05 Nov 2015 09:04 AM PST

Istiqamah Seorang Tok Guru

Posted: 05 Nov 2015 07:43 AM PST

Vape: Nikotin Berlebihan Boleh Menyebabkan Mati Serta-Merta

Posted: 05 Nov 2015 07:14 AM PST


KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan memberi amaran amalan menghisap rokok elektronik atau vape yang mengandungi nikotin berlebihan boleh mengakibatkan kematian serta-merta terhadap individu terbabit.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata ini berikutan kajian saintifik terbaru Pusat Racun Negara di Universiti Sains Malaysia (USM) mendapati setiap botol cecair isian semula vape biasanya mengandungi 25 mililiter (ml) dan setiap liter mempunyai empat miligram (mg) nikotin.

"Kami bimbang dengan penggunaan cecair dan kimia yang tinggi iaitu setiap botol cecair isian semula vape mengandungi tidak kurang daripada 100mg nikotin.

Kajian saintifik menunjukkan dengan hanya 40mg nikotin yang terkandung dalam 10ml cecair bahan kimia vape boleh membunuh dengan serta-merta seorang manusia dewasa," katanya kepada pemberita selepas Op Kepialu di sini, Khamis.

Mengulas lanjut, katanya amalan menghisap vape juga boleh mendedahkan kepada ketagihan dan penyakit berbahaya seperti kanser paru-paru selain kesan sampingan pengguna nikotin.

Read More / Baca Lagi >>

Drama 1MDB: Jika kucing mahu debat, Arul mesti terima - Rafizi

Posted: 05 Nov 2015 06:19 AM PSTAhli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berikrar akan terus mengasak presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy sehingga beliau menerima cabaran berdebat dengannya mengenai isu yang melanda firma milik negara yang bermasalah itu.
Katanya, Arul Kanda telah mennyahut cabaran untuk berbahas tanpa syarat dan tidak boleh memungkiri janjinya.
"Penerimaannya (untuk berdebat) adalah tanpa syarat. Jika kucing mahu berdebat dengannya, sekalipun, beliau mesti berdebat kucing.
"Jika beliau tarik balik (kata-katanyan) seminggu kemudian, maka ini menunjukkan bahawa 1MDB mahu menyembunyikan sesuatu," kata Rafizi pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Ketika ditanya bagaimana beliau akan mengasak Arul Kanda, setiausaha agung PKR itu berkata beliau akan memikirkan caranya kemudian.
Rafizi berkata Arul Kanda mempunyai tanggungjawab untuk berdebat.
"Tugasnya sebagai CEO 1MDB adalah memberikan jawapan (kerana) duit kita (rakyat) dalam 1MDB," katanya.

Drama 1MDB: Panggil Jho Low? Belum boleh lagi...kata pengerusi PAC

Posted: 05 Nov 2015 06:18 AM PSTAhli perniagaan dan hartawan Low Taek Jho yang menjadi tumpuan dalam isu skandal 1MDB tidak boleh dipanggil memberi keterangan di depan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) atas faktor perudangan.
Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin berkata, aspek itu perlu dikaji semula sebelum badan berkenaan boleh memanggil tokoh berkenaan - yang lebih dikenalil sebagai Jho Low - memberi keterangan.
"Disebabkan dia (Jho Low) tidak memegang jawatan secara langsung dalam 1MDB, kami perlu melihat (keperluan) berkenaan dari segi perundangan," katanya.
Isnin lalu Hasan berkata tiada keperluan untuk memanggil segera Jho Low bagi membantu siasatan 1MDB.
Terdahulu Hasan mengesahkan bos 1MDB Arul Kanda Kandasamy dan penyandang sebelumnya, Datuk Shahrol Halmi dipanggil memberi keterangan di depan anggota PAC.
Mengikut jadual, Shahrol akan memberi kenyataan pada 25 November ini, manakala Arul Kanda pada 1 Disember.
Jho Low pula disebut-sebut ramai berperanan sebagai penasihat utama kepada 1MDB.

ANDA KENAL MULUT ZAHID dari Dulu Kini & Selamanya..???

Posted: 05 Nov 2015 06:17 AM PST

Inilah cara mereka utk menghalalkan sesuatu tindakan undang2 terhadap tuduhan2 yg tak berasas & bukti..
DAH DUA TAHUN.. mana dia 3 nama pemimpin pembangkang yg jadi dalang isu Lahad Datu itu !!!..
APA AKAN JADI pada negara jika pemimpin No.1 & No.2 negara yg suka menipu pada rakyat & negara.. ???

Kenapa ULAR lidah bercabang ??

Posted: 05 Nov 2015 06:15 AM PST

Asal keluar dari mulut UMNO pasti bohong, KENAPA ???

TRULY MALAYSIA... !!!

Posted: 05 Nov 2015 06:13 AM PST

Rokok yg telah difatwakan HARAM tetap 'HALAL THOYYIBA' oleh KERAjaan UMNO/BN kerana ia beri pulangan lumayan hasil kutipan cukainya..

Kalau rokok diharamkan, maka jadi MASALAH BESAR kpd negara. Biar rakyat mati derita, membazir duit kerana merokok ASALKAN PENDAPATAN CUKAI ROKOK TIDAK TERGENDALA !!!

MENTERI CAMNI PON ADA ???!!!

Posted: 05 Nov 2015 06:10 AM PST

Apa korang rasa terbuku dlm hati bila gaji korang dipotong utk dibayar gaji menteri sebegini rupa...

Pasti pengundi2 Kota Belud berasa bangga kerana angkut punggah spesis camni sumbat masuk dlm kabinet Najib

SYARAT UTAMA jadi menteri BN..

Drama 1MDB: Pua tidak boleh sebut 1MDB walaupun dalam Parlimen, ampu pengerusi PAC

Posted: 05 Nov 2015 04:15 AM PST

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara Datuk Hasan Arifin melarang Tony Pua daripada mengeluarkan kenyataan secara terbuka mengenai 1Malaysia Development Berhad walaupun speaker Dewan Rakyat tidak mengeluarkan sebarang kenyataan khusus berhubung perkara itu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 5 November, 2015. 
Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara Datuk Hasan Arifin melarang Tony Pua daripada mengeluarkan kenyataan secara terbuka mengenai 1Malaysia Development Berhad walaupun speaker Dewan Rakyat tidak mengeluarkan sebarang kenyataan khusus berhubung perkara itu. 

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua tidak boleh bercakap mengenai syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) walaupun di Parlimen, kata Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin. Katanya, Pua tidak boleh mengeluarkan kenyataan secara terbuka mengenai 1MDB walaupun Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia tidak mengeluarkan sebarang kenyataan khusus mengenai perkara itu semalam.
Malah, Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) Tan Sri Shahrir Amad semalam juga berpendapat, Pua bebas mengeluarkan kenyataan mengenai 1MDB asalkan tidak bertindih dengan siasatan PAC berhubung syarikat pelaburan strategik Kementerian Kewangan itu.

"Tidak, jelas daripada keputusan speaker, beliau tidak boleh menyebutnya walaupun di dalam Parlimen," kata Hasan, yang juga ahli Parlimen Rompin kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

KENAPA NAJIB TERUS MENERUS BERANI MEMBEBANKAN KEHIDUPAN RAKYAT?

Posted: 05 Nov 2015 02:53 AM PST

Oleh kerana debat 1MDB akhirnya sah tidak menjadi kenyataan berikutan Arul Kanda Kandasamy sendiri enggan berdebat dengan Rafizi Ramli yang dinamakan oleh Pakatan Harapan untuk menggantikan Tony Pua atas alasan Speaker Parlimen tidak membenarkannya,  maka topik kali ini juga turut berbeza sedikit.

Kali ini saya ingin menyentuh tentang tindakan kerajaan yang tidak henti-henti dan terus-menerus melakukan kenaikan dalam kos hidup rakyat.

Ketika ini harus diakui  satu demi satu beban peningkatan kos hidup sedang menimpa rakyat. Ia seolah-seolah bertali arus tanpa hentinya sedangkan secara logiknya, sesebuah kerajaan semestinya bimbang dengan kenaikan kos hidup rakyat.

Kenaikan kos hidup akan menyebabkan rungutan rakyat meningkat dan seterusnya boleh menjejaskan peluang mengekalkan kuasa dalam pilihanraya yang merupakan proses pengadilan terbuka untuk sesebuah kerajaan.

Dalam masa yang sama, fenomena in juga menunjukkan kerajaan pimpinan Najib Razak bagaikan tidak kisah lagi dengan segala janji dan harapan yang pernah ditaburnya semasa kempen pilihanraya lalu.

Kenapa Najib dan kerajaan tidak kisah langsung dan terus juga melakukan pelbagai kenaikan?

Belum habis dengan rungutan tentang kenaikan kadar tol dalam bandar, secara tiba-tiba rokok dan tambang komuter pula dinaikkan harganya. Selepas ini, entah apa lagi agaknya yang akan dinaikkan harganya.

Walaupun saya tidak merokok, tetapi kenaikannya sebanyak hampir 40 peratus dan menjadikan harganya RM17 sekotak berikutan kenaikan yang terbaru ini, ia dikira agak melampau dan membebankan perokok. 

Kenapa sampai begitu tinggi kenaikannya?

Jika soal bahaya dan kehidupan sihat rakyat yang diutamakan, mengapa tidak terus diisytiharkan haram saja? 

Adakah kenaikan yang tinggi itu lebih bertujuan untuk menampung kantung perbendaharaan negara yang semakin kosong?
Read More / Baca Lagi >>

Drama 1MDB: Rafizi tak tersinggung, akui sotong tepung kegemarannya

Posted: 05 Nov 2015 02:48 AM PSTWalaupun tidak tersinggung dan mengakui mempunyai kegemaran untuk sotong goreng, pemimpin PKR berkata ia mendedahkan keangkuhan Perdana Menteri dan tidak berdaya.
Walau dihina sebagai 'sotong masak tepung', namun Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli mengakui dirinya tidak tersinggung.
Malah, ahli parlimen Pandan yang berasal dari Terengganu itu mengakui bahawa sotong masak tepung atau goreng sotong adalah hidangan kegemarannya.
Bagaimanapun, beliau kesal kerana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sanggup menggunakan taktik murahan seperti yang dilakukan portal MyKMU.net bagi menjawap isu-isu penting negara.
"Saya tidak tersinggung, ini sebenarnya adalah tanda bahawa mereka kini terdesak.
"Setiap kali Umno tidak boleh berdepan dengan rakyat atau sukar menjawab kritikan, mereka mengambil jalan keluar dengan melemparkan label atau membuat kenyataan yang menghina," katanya kepada Malaysiakini.
Katnya, mengupah portal "kelas rendah" untuk menjawab isu kepentingan awam mencerminkan watak sebenar Najib.
"Ini menggambarkan kebongkakannya (Najib) (yang merasakan tidak perlu bagi beliau untuk menjawab) dan sikap tidak berdaya (mengeluarkan hujah pintar untuk mempertahankan 1MDB).
"Meskipun label menghina itu mungkin mampu memuaskan hati sebahagian kecil ahli Umno, sebahagian besar rakyat semakin gelisah dengan usaha kerajaan yang berterusan untuk menyembunyikan isu 1MDB," katanya.
Portal penyokong tegar Najib, MyKmu.net melancarkan kecaman terhadap Rafizi selepas Pakatan Harapan menamakannya menggantikan ahli Parlimen DAP Tony Pua untuk berdebat dengan Presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamya.

Drama 1MDB: PAC arah bos 1MDB Arul Kanda hadir siasatan 1 Dis

Posted: 05 Nov 2015 02:46 AM PSTPresiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy akan menghadap Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 1 Disember ini.
Mengikut laporan The Malay Mail Online, bekas CEO 1MDB Datuk Shahrol Halmi juga diarahkan hadir bagi memberi keterangannya seminggu sebelum itu, iaitu pada 25 November.
"Surat notis mesyuarat berkenaan telah dihantar kepada anggota PAC, saksi dan kementerian terbabit," kata notis PAC yang dipetik oleh portal berkenaan.
Bagaimanapun nama, taikun perniagaan Jho Low tidak berada dalam senarai siasatan PAC.
Isnin lalu, pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin memberitahu wartawan bahawa Arul Kanda dan Shahrol akan dipanggil bagi meneruskan siasatan 1MDB probe, tetapi tarikhnya belum ditetapkan.

Husam: Benarkah bila gaji sudah naik, pintu akan terbuka?

Posted: 05 Nov 2015 02:45 AM PST


Husam Musa

KUALA LUMPUR - Adun Salor, Datuk Husam Musa ‎hari ini menjawab kenyataan Naib Presiden Pas, Idris Ahmad berkaitan isu kenaikan gaji wakil rakyat di Kelantan yang dipertikaikannya baru-baru ini.
Husam dalam responnya mempersoalkan kenyataan Idris sejauh mana kebenaran gaji wakil rakyat yang akan dinaikkan itu akan diagihkan untuk membantu rakyat.
"Gaji wakil rakyat besar, senanglah rakyat' - itu logik YB Bukit Gantang.
"Ya kah begitu? Ada sesetengah wakil rakyat, pintu pagar rumahnya pada kebanyakan masa berkunci. Bila gaji sudah naik, pintunya akan terbuka?," kata Husam.
Idris semalam dalam reaksinya kepada kenyataan Husam yang menyindir kerajaan Kelantan berhubung isu kenaikan elaun wakil rakyat berkata, kerajaan negeri semestinya sudah mengambil kira pelbagai faktor sebelum memutuskan demikian.
Katanya, adalah salah untuk mengatakan bahawa kerajaan negeri Kelantan mementingkan diri dan tidak memikirkan mengenai kemaslahatan rakyat Kelantan sebelum memuktamadkan keputusan tersebut.
"Apa yang wakil rakyat dapat itu ‎untuk perbelanjaan rakyat jugak.
"Wang itu untuk rakyat sebagai contoh pegawai kerajaan, gaji itu mereka dapat semua. Kita (ahli parlimen dan Adun) ini  memang untuk diberi kepada rakyat. Iaitu untuk membantu rakyat yang susah dan sebagainya," katanya.
Namun tegas Husam, hakikatnya gaji wakil rakyat di Kelantan masih boleh disemak kemudian dan bukannya dalam keadaan kerajaan negeri gagal melunaskan beberapa tunggakan.
"Tunggakan guru Yayasan Islam Kelantan (YIK) belum berbayar sejak 16 bulan. Bayaran pencarum Kifalah juga tertunggak.
"Peserta Ladang Rakyat belum menerima dividen. Dikhabarkan, mereka akan dibayar setakat sepuluh bulan sahaja bagi tahun ini.
"Masih ada masa gaji Adun disemak. Bukan tak boleh semak.Bukan Mac depan, Dun Kelantan akan bersidang lagi," katanya lagi.

Skandal Hartanah: MARA tamatkan khidmat 2 pegawai kanan

Posted: 05 Nov 2015 02:43 AM PSTDua pegawai kanan Majlis Amanah Rakyat (MARA) tersingkir daripada agensi itu selepas kontrak mereka tidak disambung atau ditamatkan kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Dalam kenyataannya hari ini, Ismail Sabri berkata mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MARA Inc, Datuk Abdul Halim Rahim dan Pengerusi MARA Inc, Datuk Mohammad Lan Allani.
Katanya, kontrak Abdul Halim berakhir pada bulan lalu, manakala bagi Mohamad Lan, kontrak beliau sepatutnya tamat pada Mac 2016.
Bagaimanapun kontrak itu ditamatkan pada 1 Oktober lalu.
"Kerajaan ada calon baru untuk mengisi kekosongan jawatan pengerusi dan CEO," katanya kepada media di parlimen hari ini.
Perkhidmatan Mohammad Lan dan Abdul Rahim sebelum ini digantung ekoran pendedahan mengenai pembelian harta tanah oleh MARA Inc Melbourne, Australia.
Menurut media pihak berkuasa Australia menyiasat pembelian Dudley International House itu kerana mendapat transaksi dijalankan pada harga melambung dan mungkin membabitkan sogokan beberapa pegawai Malaysia.
Menteri boleh lucut
Akhbar harian Australia, The Age mendakwa beberapa pegawai atasan MARA serta bekas ahli politik membelanjakan RM65 juta dana awam bagi membeli blok apartmen dan ia adalah RM13.7 juta lebih tinggi daripada sepatutnya.
Ismail Sabri berkata Ahli Lembaga MARA akan bermesyuarat pada 8 November ini untuk meluluskan pelantika pegawai baru.
Menurut Ismail Sabri, jawatan pengerusi itu tidak disertakan kontrak perjabatan kerana ia adalah lantikan politik.
Justeru, katanya, sebagai seorang menteri beliau juga boleh melucutkan jawatan berkenaan jika dirasakan perlu.
Ditanya jika siasatan nanti mendapati kedua-dua mereka tidak terbabit dalam sebarang salah laku, Ismail Sabri berkata: "Itu saya rasa kita akan tengok dan kita tak boleh putuskan".
"Buat masa ini (sebelum pengerusi baru dilantik) syarikat itu dikawal oleh lembaga pengarah," katanya.

SPRM: SRC macam tak mahu kami siasat

Posted: 05 Nov 2015 02:41 AM PST

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjelaskan siasatannya terhadap bekas anak syarikat 1MDB, SRC International, tetap diteruskan.
 Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata siasatan berhubung dakwaan berlaku kebocoran maklumat adalah perkara berbeza dan tidak boleh dijadikan penghalang.
"Sesungguhnya siasatan SPRM tidak boleh diganggu atau ditangguhkan atas alasan perlu menunggu sehingga siasatan yang berkaitan dengan kebocoran maklumat yang dilaporkan sebelum ini selesai terlebih dahulu," katanya.
Zaki berkata, SPRM hanya bertindak mengikut lunas undang-undang dan tidak mahu ada sebarang gangguan yang boleh melewat dan menjejaskan siasatannya.
Bagaimanapun, katanya, terpulang kepada SRC International jika pihaknya mahu membuat laporan polis agar menyiasat isu kebocoran maklumat dimaksudkan.
"Kenyataan SRC International berkaitan perkara ini sekiranya benar, ia seolah-olah pihak berkenaan tidak mahu SPRM menjalankan siasatan terhadap SRC International," katanya.
Zaki mengingatkan mengikut Akta SPRM 2009, mana-mana pihak yang menghalang siasatan SPRM boleh diambil tindakan.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:24 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


HUSAM TIBAI LEBAI DERIS

Posted: 05 Nov 2015 04:34 AM PST

Idris Penyokong Gaji Wakil Rakyat Mesti Besar?

Sinar Online menyiarkan ingatan YB Idris Ahmad kepada saya berkait kenaikan gaji MB/TMB dan Adun Kelantan.

Tak sangka beliau juga seorang yang melucukan dan sangat pro kenaikan gaji wakil rakyat.

Dasar kesederhanaan pemimpin yang dianjurkan oleh Pas nampaknya dah sirna belum sepenggal bergelar YB.

'Gaji wakil rakyat besar, senanglah rakyat' - itu logik YB Bukit Gantang.

Ya kah begitu? 

Ada sesetengah wakil rakyat, pintu pagar rumahnya pada kebanyakan masa berkunci.

Bila gaji sudah naik, pintunya akan terbuka?

Berbalik isu di Kelantan, adakah 'timing' dan 'keadaan' sekarang sesuai?

Adakah semua rumah rakyat dihanyut bah sudah terbina?

YB Idris meminta saya menyemak data mengenainya.
Siapa yang perlu menyemak? Saya atau Idris?

Sebagai Ahli Parlimen, dia patut tahu laporan menunjukkan masih banyak yang belum siap.

Tunggakan guru YIK belum berbayar sejak 16 bulan.

Bayaran pencarum Kifalah juga tertunggak. 

Peserta Ladang Rakyat belum menerima dividen. Dikhabarkan, mereka akan dibayar setakat sepuluh bulan sahaja bagi tahun ini.

Masih ada masa gaji Adun disemak. Bukan tak boleh semak.
Bulan Mac depan, Dun Kelantan akan bersidang lagi. 

Saya percaya, masa itu sebahagian besar isu yang saya bangkitkan di atas telah diselesaikan.

Lima bulan sahaja untuk bersabar berbanding sudah sepuluh bulan lebih rakyat dilanda bah menunggu.

Itulah pengorbanan, kalau pun hendak dikira sebagai berkorban.
Dengan itu, imej pejuang Islam di mata rakyat tidak rosak. 

Kewajipan langsung kerajaan kepada rakyat, seingat saya Pas mengajarnya, lebih utama untuk diutamakan.

Sudah selesai kewajipan langsung yang lebih utama, jika kemampuan kewangan mengizinkan, tidak ada salahnya keperluan terkini wakil rakyat disemak.

Mempertimbangkan 'timing' dan 'keadaan semasa' akan membolehkan wakil rakyat dipilih semula dan menikmati elaun yang telah dibesarkan itu. Jika tidak, mereka hanya akan menerima pencen saja....

Husam Musa
23 Muharam 1437
5 November 2015VIDEO : Lagu ‘Mana hilang 2.6 bilion’ raih 80,000 tontonan

Posted: 05 Nov 2015 03:08 AM PST


Lagu 'Mana hilang 2.6 bilion' raih 80,000 tontonan

Lagu 'Mana hilang 2.6 bilion' raih 80,000 tontonan


Sebuah lagu dinyanyikan seorang penulis lirik bebas tempatan, mengenai derma politik RM2.6 bilion Datuk Seri Najib Razak yang diterima daripada seorang penderma Timur Tengah, sedang meraih perhatian ramai di media sosial.

Lagu bertajuk Mana Hilang 2.6 Bintang itu digubah Amirudin Hizadin, merujuk derma dimasukkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri itu, sebagai "bintang hilang" yang membuatkan seluruh dunia dalam kebingungan dan kegelapan.

Video muzik lagu akustik yang dimuat naik ke Facebook itu, serta dikongsi banyak laman sesawang terkenal, sehingga kini meraih 80,000 tontonan.

"Mana Hilangnya 2.6 Bintang" ialah sebuah lagu mengisahkan seorang pemuda tertekan hidupnya dalam sebuah negara pada zaman pemerintahan yang gelap," kata Amirudin menerangkan kisah di sebalik lagu yang ditulisnya.

Dalam lagu itu, beliau berdendang tentang kesusahan rakyat Malaysia, termasuk peningkatan kos sara hidup disebabkan harga tol, minyak, elektrik dan makanan yang semakin meningkat.
Beliau juga menyentuh tentang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan pelbagai inisiatif kerajaan yang sepatutnya mengurangkan kesukaran kehidupan harian rakyat.

Walaupun lirik lagu itu tidak menyebut nama Najib, wujud rujukan terselindung kepada skandal berlanjutan perdana menteri itu yang menyebabkan timbul desakan untuk beliau meletak jawatan, mencetuskan kekecohan, berdasarkan komentar yang diberikan.

"Alangkah indahnya kalau Najib tidak ada… bintang pun kembali terang," kata Ant Man di akaun Facebook Sukan Star TV, di mana video lagu itu dikongsi.

Azimah Zainul menambah:"Sedihnya lagu ini, macam ada kena mengena dengan hidup saya… T_T."

Rini Reney berkata:"Bagus lagu ini… dalam kita troll, inilah realiti isi hati rakyat Malaysia…"

Di Youtube, Aaron Siva berkata:"Indah sampai buat saya mahu menangis."

Najib berdepan kritikan paling lantang sepanjang kerjaya politiknya berikutan pendedahan derma RM2.6 bilion itu serta skandal cabang pelaburan negara sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Akhbar The Wall Street Journal yang mendedahkan perkara itu pada Julai berkata, sumber dana itu tidak diketahui, tetapi wujud pergerakan wang melalui pelbagai entiti berkaitan 1MDB dalam pelbagai jumlah, terbesar – AS$681 juta (RM2.6 bilion) dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib pada Mac 2013, sebelum pilihan raya umum pada Mei tahun sama.


‘Rafizi ganti Tony Pua: Arul ada berani?’

Posted: 05 Nov 2015 03:03 AM PST'Rafizi ganti Tony Pua: Arul ada berani?'

'Rafizi ganti Tony Pua: Arul ada berani?'


Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli daripada PKR akan menggantikan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua (DAP) untuk berdebat dengan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy.

Majlis Presiden Pakatan Harapan mengumumkan perkara itu hari ini dan menegaskan, perdebatan itu mesti disiarkan secara langsung di televisyen dalam program yang turut disertai penonton.

"Kami berharap menteri komunikasi dan multimedia boleh teruskan slot di RTM itu untuk siaran langsung perdebatan itu," kata Ketua Whip Parlimen DAP Anthony Loke Siew Fook pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Pas Kelantan bermasalah: 50% ahli sokong Amanah – Penyelidik

Posted: 05 Nov 2015 03:00 AM PST

Pas Kelantan bermasalah: 50% ahli sokong Amanah - Penyelidik

 

 

Pas Kelantan bermasalah: 50% ahli sokong Amanah – Penyelidik


Walaupun perhimpunan raksasa PAS di Kota Baru bulan lalu menunjukkan parti Islam itu masih relevan di kawasan majoriti Melayu dan boleh berbangga dengan sokongan anak muda Islam, sebuah firma kaji selidik bebas mendakwa sebaliknya.

Menurut kajiannya, separuh ahli dan penyokong PAS di Kelantan akan menyokong Parti Amanah Negara (Amanah) dalam pilihan raya umum akan datang dengan kebanyakannya daripada golongan muda, profesional serta bekas penyokong Berjasa dan Hamim sebelum ini.

Kira-kira 15% ahli PAS di Kelantan pula menyertai Amanah manakala 35% lagi masih berada dalam parti yang memerintah negeri Kelantan itu kerana tidak mahu menimbulkan masalah dengan kerajaan negeri yang dikuasai PAS itu.

Pengerusi Eksekutif Ilham Center Mohamad Hisomuddin Bakar yang mengkaji politik di Kelantan menemui fakta ini dalam kajian mereka yang terkini.

"Kami dapati sangat ramai aktivis Berjasa dan Hamim selama ini yang menyertai Amanah apabila ia ditubuhkan, di samping profesional dan golongan remaja yang menyertai parti baharu itu di Kelantan," katanya kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata, ramai penyokong Amanah yang memegang jawatan di bawah kerajaan negeri Kelantan.

Mereka terdiri daripada wakil rakyat, ahli majlis kerajaan tempatan, pekerja syarikat berkaitan kerajaan (GLC), penghulu, guru halaqat dan jawatan politik kekal dengan PAS.

Mereka diberikan gelaran "harum manis" iaitu buah mangga yang kulitnya berwarna hijau manakala isinya berwarna oren.

"Mereka tidak mahu menimbulkan masalah dengan pengisytiharan menyertai Amanah," kata Hisomuddin mengulas kenapa fenomena ini berlaku.

Kelantan menjadi penyumbang utama keahlian Amanah apabila 8,000 daripada 30,000 ahli pertamanya semasa dilancarkan 16 September lalu berasal dari negeri itu.

Sokongan kepada Amanah ini diakui pengerusi Amanah Kelantan Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

Bahkan Wan Rahim yakin, mereka boleh menang jika terpaksa bertanding 3 penjuru di kerusi paling kuat PAS iaitu Dewan Undangan Negeri (DUN) Demit, dalam Parlimen Kubang Kerian.

"Kami yakin menang di Demit dengan calon yang kami ada di situ," katanya kepada The Malaysian Insider.

Namun, beliau tidak mahu Amanah dipersalahkan jika kerajaan negeri Kelantan, yang dibina bekas menteri besar allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat sejak 1990 lalu, jatuh.

Sebab itu, sejak awal, beliau mahu berbincang dengan PAS agar tidak berlaku pertandingan 3 penjuru antara PAS, Amanah (mewakili Pakatan Harapan) dan Barisan Nasional (BN) di Kelantan.

Bahkan katanya, Amanah bersedia tidak bertanding sebarang kerusi DUN di Kelantan jika perundingan dibuat antara kedua-duanya.

"Namun, PAS tidak pernah menghiraukan bunga yang kami tawarkan," kata Wan Rahim ketika ditemui selepas satu majlis dialog antara Amanah dan golongan profesional Kelantan di Kota Baru baru-baru ini.

Program yang diadakan di sebuah dewan milik sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) Islam itu menyasarkan hanya 70 profesional Kelantan, khasnya di kalangan doktor perubatan, ahli farmasi dan peguam.

Bagaimanapun, ia mendapat sambutan di luar dugaan apabila dewan itu dipenuhi ramai golongan profesional, terutamanya di kalangan para doktor dan pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan, khasnya Hospital USM sendiri.

Salah seorang doktor yang ditemui, Datin Dr Salehatun Salleh berkata, beliau masih bersama PAS tetapi pada masa sama mengkaji prospek Amanah, parti serpihan PAS yang ditubuhkan susulan tewasnya pemimpin progresif parti itu pada pemilihan Jun lalu.

"Kebanyakan kawan saya sudah sertai Amanah dan mereka kempen agar saya juga menyertainya," katanya yang saban waktu menyertai kuliah Nik Aziz ketika menteri besar, yang juga bekas mursyidul am PAS itu, masih hidup.

"Masa Tok Guru masih ada, kami orang profesional ni terasa sangat dihargai, tetapi sekarang mereka buat tak kisah sahaja," katanya memberikan justifikasi kenapa golongan profesional di Kelantan menyertai Amanah.