Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:21 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Intipati Rumusan Pembentangan Bajet 2016 Malaysia

Posted: 23 Oct 2015 09:36 AM PDT


Bajet 2016 memperuntukkan RM 167.2 Billion dan Bajet 2016 kali ini bertemakan "Mensejahtera Kehidupan Rakyat" bertunjangkan 5 keutamaan utama.

* Kelajuan intenet luar bandar akan ditambah kelajuan 5 kali ganda daripada 5 Mbps kepada 20 Mbps.

* Projek LRT3 dari Bandar Utama, Damansara-Johan Setia, Klang dengan anggaran kos pembinaan RM10b mula dibina 2016, siap pada 2020.

* RM 200 juta menaiktarafkan jalan di kawasan FELDA. Manakala RM1.4b bagi membina serta naik taraf jalan luar bandar sepanjang 700km di seluruh negara.

* Pengecualian duti setem sebanyak 20% ke atas surat cara pembiayaan patuh syariah untuk pembelian rumah.

* Projek Bus Rapid Transit KL-Klang pada kos melebihi RM1.5b dan Bus Rapid Transit Kota Kinabalu pada kos hampir RM1b akan dilaksanakan.

* Kerajaan akan bina tambahan lagi 30 Sekolah Rendah, 27 Sekolah Menengah, 4 MRSM dan 5 SBP.

* Bantuan Persekolahan RM100 akan diberikan kepada Pelajar Sekolah Rendah dan Menengah.

* Bantuan Persekolahan RM100 akan dibayar pada Januari 2016 namun dikhususkan kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 dan kebawah.

* Program Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) kepada pelajar IPT sebanyak RM250 diteruskan pada Bajet 2016.

* Bantuan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) hanya boleh ditebus di Kedai Buku yang diiktiraf Sahaja dan tidak boleh ditebus dikedai yang tidak berdaftar.

* Lebuhraya pertama iaitu Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak akan bebas daripada bayaran tol.

* Program e-Rezeki dan e-Usahawan akan diperluaskan ke seluruh negara untuk meningkatkan peluang pekerjaan dan meningkatkan pendapatan.

* Program Rumah Mampu Milik diperluaskan seperti PR1MA, Rumah Mesra Rakyat, Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M), Program Rumah Pertama dan Program Perumahan Rakyat.

* Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama bagi individu yang belum memiliki rumah. Melalui skim ini, kerajaan akan membantu individu yang belum pernah memiliki rumah untuk mendapatkan bantuan deposit perumahan.

* Gaji kakitangan awam naik kepada 1 Gred.

* Gaji permulaan terendah dalam Perkhidmatan Awam kepada RM1200 sebulan.

* Kadar pencen minimum bagi golongan pesara kerajan dinaikkan kepada RM950 sebulan.

* Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2016 diteruskan dan dinaikkan.

* BR1M Bagi isi rumah berpendapatan bulanan RM3k ke bawah, BR1M ditingkatkan daripada RM950 kepada RM1000.

* BR1M Kategori baru diperkenalkan bagi penerima dalam senarai e-Kasih yg berpendapatan bulanan bawah RM1k akan terima BR1M sbyk RM1050.

* BR1M Bagi isi rumah berpendapatan bulanan RM3k ke bawah, BR1M ditingkatkan daripada RM950 kepada RM1000.

* BR1M Bagi isi rumah berpendapatan antara RM3,001 hingga RM4k, pemberian BR1M ditingkatkan daripada RM750 kepada RM800.

* BR1M Bagi individu bujang 21 tahun ke atas, pendapatan tidak melebihi RM2k sebulan, bantuan ditingkatkan drp RM350 kpd RM400.

* BR1M Bagi Skim Khairat Kematian pula, pemberian sebanyak RM1000 akan diteruskan.

* Berkuatkuasa 1 Julai 2016, gaji minimum negara dinaikkan daripada RM900 kpd RM1,000 sebulan bagi Semenanjung.

* Gaji minimum Sabah, Sarawak dan WP Labuan dinaikkan RM920 sebulan daripada RM800 bagi semua sektor kecuali perkhidmatan domestik/pembantu rumah.

* Bayaran khas bonus RM500 bagi kakitangan awam akan dibayar pada Januari 2016.

* Pesara Kerajaan akan menerima bayaran bantuan khas atau bonus sebanyak RM250 dan dibayar pada Januari 2016.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Apa NAK KECOH sangat pasal BAJET?

Posted: 23 Oct 2015 08:55 PM PDT


Bajet hanya rancangan perbelanjaan kerajaan berdasarkan unjuran duit masuk dan duit yg akan dibelanja.

Pihak kerajaan perlu bentangkan kerana jumlah perbelanjaan kerajaan perlu kelulusan parlimen. Dan parlimen perlu.lihat rancangan perbelanjaan tersebut sebelum buat keputusan.

Perbelanjaan kerajaan ada impak terhadap ekonomi dan ianya lebih impak untuk negara berminda politik dunua ketiga, seperti Malaysia kerana pergantungan pada kerajaan agak lebih tinggi.

Sektor swasta kurang berdikari dan ambil inisiatif yang berani dan innovatif. Sering perlu dianjakkan oleh kerajaan.

Namun keupayaan kerajaan terhad. Kita pun tahu pegawai kerajaan kurang effisyen dan efektif dalam membangunkan ekonomi.

Bajet hanya boleh beri stimulus tertentu seperti perlepasan cukai atau sedikit peruntukan yang sering kali terhad oleh tuntutan perbelanjaan lain lebih tinghi prioritas.

Negara-negara maju tidak terlalu kisah dan terlalu sangat ambil berat tentang pengurusan dan pembangunan ekonomi yang cuba dilakujan oleh budget.

Bajet hanya sebahagian dari polisi fiscal. Keberkesanan belanjawan juga bergantung kepada jadinya unjuran wang masuk. Jika tak masuk, maka banyak rancangan tergendala.

Begitu juga jika apa2 berlaku dan bajet lari, kena buat bajet supplementary yg menambah bajet yg ada untuk diluluskan parlimen.

Selain polisi fiscal, ada polisi monetary yg lebih powerful tapi governor tido. Ringgit jatuh dan Reserve jatuh usd40 billion masih dia relax.

Peranan dan perkembangan di sektor private sama penting dengan sektor kerajaan dalam membawa pertumbuhan.

Pelaburan sektor swasta memberi arah pada potensi pertumbuhan dan itu lagi perlu dipantau dan dilihat.

Kegiatan ekonomi swasta tidak bergantung hanya pada bajet tapi lain faktor2 ekonomi yg lain dalam dan luar negata.

Sektor external yang melibatkan kegiatan impot eksport penting untuk negara kita yang merupakan negara trading ke 16 besar di dunia.

Pelaburan sektor swasta banyak bergantung pada trend kadar faedah, polisi pinjaman bank, pasaran dll.

Trend dan tingkah laku pengguna sama penting dalam menentukan ekonomi.

Bajet itu elok dibuat dan ketika Anwar menteri kewangan ucapannya menghiburkan tapi yang lebih penting adalah pengurusan dan pemantauan operasi kerajaan harian bulanan dan tahunan.

Polisi yang disebut dalam bajet bukan semua benda baru tapi polisi urusan yg dirancang dan dilahirkan bukan hanya ketika bajet tapi sepanjang masa.

Bak.kata orang bukan rancangan hebat yg penting tapi implimentasi yang efektif dan.pemantsuan yg levih penting!

Perangai kebudak2an Pembangkang macam Berok

Posted: 23 Oct 2015 04:22 PM PDTEloklah PAS yang sudah nyahkan berok-berok dari kepimpinan tidak ikut perangai mereka.Bajet Alternatif recycle auta BUKU JINGGA

Posted: 23 Oct 2015 02:45 AM PDT


Sebut zera rate GST tapi ada GST pun

Auta sama dengan Buku Jingga yang pasti bangkrapkan negara.


Tambahan perbelanjaan Buku Jingga dibiayai dengan kurangkan rasuah. Cash inflow takde tapi hanya savings from leakage.


Apa punya auta la ...

Usul Jijah "blur" MUDAH DISANGGAH Facebooker

Posted: 23 Oct 2015 01:00 AM PDT

Polisi blur yg hanya populis

SANGGAHAN TERHADAP USUL UNDI TIDAK PERCAYA OLEH KETUA PEMBANGKANG

Kenyataan Media: Usul Tidak Percaya

Dalam kapasiti saya selaku Ketua Pembangkang, saya telah mengemukakan suatu usul pada hari ini untuk mengambil ketetapan bahawa Dewan ini tidak ada kepercayaan terhadap Yang Amat Berhormat Pekan, Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri.

SANGGAHAN:- KETETAPAN YANG TIDAK DISOKONG OLEH FAKTA BUKANNYA SUATU KETETAPAN

* * * * * *

Saya mempunyai sebab-sebab munasabah berkeyakinan bahawa majoriti dalam Dewan Rakyat, bererti bukan sahaja 88 orang Ahli Parlimen Pembangkang, tetapi juga bilangan Ahli Parlimen dalam Barisan Nasional yang mencukupi, yang telah hilang kepercayaan terhadap pimpinan Yang Amat Berhormat untuk menerajui Kerajaan.

SANGGAHAN:- Bilangan Ahli Parlimen tidak disertakan BUKTI BERTULIS samada pengakuan bersumpah atau apa sahaja sebagai tanda sokongan terhadap usul

* * * * *

Perlu dijelaskan bahawa Usul tersebut hanya berkenaan dengan kehilangan kepercayaan terhadap Dato' Seri Najib Tun Razak dan bukannya terhadap Kerajaan. Ini kerana saya dan banyak lagi, tanpa mengira fahaman politik, kami percaya bahawa krisis ekonomi, sosial dan politik yang tenat dan sedang dihadapi negara ini berasal daripada krisis kepimpinan dalam negara.

SANGGAHAN:- Yakin pada kerajaan tapi tidak yakin kepada Ketua Kerajaan? Amat lucu sekali pemikiran Ketua Pembangkang.

* * * * * *

Rakyat sedang menderita kos kehidupan yang semakin meningkat dan kesengsaraan ekonomi di bawah jagaan beliau di mana polisi-polisi beliau terbukti gagal. Transformasi yang dihebohkan itu sekadar retorik. Sungguhpun terdapat faktor luaran yang menyebabkan kejatuhan nilai ringgit seperti penurunan harga minyak dan harga komoditi, 'sentimen' yang disebutkan oleh ahli-ahli profesional dan ekonomi sebagai salah satu sebab kejatuhan ringgit adalah akibat daripada cara menguruskan siasatan skandal 1MDB dan RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Perdana Menteri.

SANGGAHAN:- Statistik dan data menunjukkan usaha-usaha Transformasi kerajaan, ekonomi, politik dan sosial berada di atas landasan yang kukuh dan halatuju yang tepat.

Pengiktirafan agensi-agensi penarafan antarabangsa, badan-badan kewangan dan ekonomi dunia membuktikan Malaysia ditadbir dengan baik tanpa menafikan kesan ekonomi global juga menimpa rakyat dan kerajaan Malaysia.

Selain dari itu sabotaj ekonomi dari dalam negara oleh golongan kapitalis pro pembangkang dan kerajaan juga menyumbang kepada pelbagai masalah ekonomi.

* * * * * *

Penyingkiran Dato' Gani Patail sebagai Peguam Negara secara tergesa-gesa tanpa penjelasan, pelucutan YB Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan YB Semporna Datuk Shafie Apdal, pembubaran selanjutnya pasukan bertindak menyiasat skandal 1MDB, pemindahan atau penukaran pengarah-pengarah yang mengetuai penyiasatan dan pegawai-pegawai SPRM yang menjalankan tugas penyiasatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, merupakan satu percubaan untuk campur tangan ke atas penyiasatan. Keadaan bertambah buruk dengan pelantikan pengerusi dan tiga anggota PAC Dewan Rakyat (ke Kabinet) yang menghalang PAC daripada menjalankan penyiasatannya terhadap pengurusan dan pengarah-pengarah 1MDB yang sepatutnya didengar di hadapan PAC. Institusi-institusi kita telah diganggu-gugat daripada melaksanakan tugas-tugas tanpa rasa takut.

Sanggahan:- Penjawat Awam yang tidak memenuhi kriteria sebagai pendokong dasar dan kerajaan merupakan parasit dan musuh dalam selimut yang sentiasa bersekutu dengan musuh-musuh Negara untuk mensabotaj negara sendiri.

* * * * * * *

Kerajaan pimpinan Dato' Seri Najib Tun Razak semakin bertambah rakus dengan timbulnya pelbagai perundangan menindas yang disegerakan menerusi parlimen dan lebih dari seratus ahli aktivis, cendekiawan, wartawan dan pelajar disiasat, didakwa atau dihadapkan pertuduhan. Meskipun terdapat jaminan di dalam parlimen, SOSMA dan undang-undang lain yang berkaitan dengan penahanan tanpa bicara telah diperalatkan terhadap mereka yang tidak ada kena-mengena dengan keganasan. Perbicaraan dan pemenjaraan mantan Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim dikutuk oleh badan kehakiman antarabangsa (contohnya ICJ) sebagai satu perbicaraan yang songsang dan penganiayaan politik.

SANGGAHAN:- Semua pihak yang ditahan di bawah mana-mana Akta boleh dan mampu membela diri dan mencabarnya di mahkamah. Inilah keterbukaan kerajaan dan mereka tidak ditahan tanpa bicara sebagaimana Akta Keselamatan Dalam Negeri (I.S.A.) yang telah dimansuhkan.

* * * * * * *

Tokoh-tokoh tersohor dalam persidangan anti-rasuah antarabangsa (IACC) telah menggesa Perdana Menteri menjelaskan 'derma' RM2.6 bilion. Mereka mempersoalkan siapa membayar wang itu dan kenapa? Dan ke mana wang itu pergi? Tidak ada penjelasan yang munasabah diberikan.

SANGGAHAN:- Yang dikatakan tokoh-tokoh tersebut merupakan musuh-musuh negara yang berselindung di sebalik pelbagai platform antarabangsa dan negara tokoh-tokoh tersebut mengalami krisis yang lebih teruk berbanding Malaysia.

* * * * * * *

Oleh yang demikian, tidak memeranjatkan untuk melihat pelabur-pelabur dalam dan luar negara mengeluarkan pelaburan mereka dari negara kita. Mantan Perdana Menteri dan para pimpinan kanan kerajaan kini menyuarakan kebimbangan mereka terhadap kepimpinan Dato' Seri Najib. Ratusan ribu rakyat biasa telah memberanikan diri selama 34 jam dalam keadaan hujan dan panas bagi mendesak peletakan jawatan Dato' Seri Najib. Tinjauan-tinjauan terkini menunjukkan bahawa populariti beliau telah menjunam ke tahap paling teruk dalam sejarah, dan beliau ditolak oleh rakyat.

SANGGAHAN:- Pembangkang sudah bertahun-tahun berkempen di luar negara memburukkan sistem politik, ekonomi, perundangan dan kepimpinan negara. Telah lama wujud rangkaian antarabangsa yang diperalatkan atau memperalatkan pembangkang untuk memusnahkan negara sendiri.

* * * * * * *

Majlis Raja-raja telah mengeluarkan kenyataan yang tiada tolok-banding yang menggesa pihak berkuasa supaya menyiasat dan menghukum dalang-dalang yang terbabit dalam skandal 1MDB. Seluruh negara menyokong penuh tanpa kecuali gesaan Duli-duli Raja-raja Melayu.

SANGGAHAN- Ianya selari dan telah pun disuarakan oleh YAB Perdana Menteri (sebelum Majlis Raja-raja) agar suatu siasatan yang telus dan berwibawa dilakukan segera dan beliau tidak berkompromi terhadap salah laku mana-mana pihak di pelbagai peringkat.

* * * * * * *

Saya yakin Ahli-ahli Parlimen akan mengundi menurut hati nurani. Kita mesti mengetepikan perbezaan politik dan meletakkan kepentingan negara mengatasi segala. Kita tidak boleh berdiam diri apabila kedaulatan, kemerdekaan dan maruah negara tergugat hanya kerana seorang manusia.

SANGGAHAN:- Isu penggantungan YB Lim Kit Siang sendiri GAGAL disambut oleh Ahli-ahli Parlimen pembangkang. Bagaimana usul undi tidak percaya kepada YAB Perdana Menteri bakal mendapat sokongan?

* * * * * * *

Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail Ketua Pembangkang Parlimen Ahli Parlimen Permatang Pauh

22 Oktober 2015

Oleh Zamzuri

Baik PAS mahupun UMNO, sedarlah DAP itu musuh Islam ... tak boleh simpati

Posted: 22 Oct 2015 11:04 PM PDT


M

Mereka menyebar maksiat dan kedurjanaan...

Yang sokong DAP dianiaya sebab dia Melayu dan MuslimItu pun ada masih nak sokong DAP


Masihkah lagi wujud pensimpati DAP dalam PAS?

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


BULLSHIT IF YOU OPPOSITION FOOLS THINK THE GRASS IS GREENER ON THE OTHER SITE

Posted: 23 Oct 2015 05:43 PM PDT

                   The Bullshit Man

No point talking about sustainable growth, fiscal discipline, economic and government transformations etc, zombies are just too dumb to understand, so let's just compare stuffs that affect their day to day lives......

(1) Petrol
(a) Malaysia RM 2.15 - RON95
(b) Indonesia IDR 8626.76 (RM 2.69) - RON88
(c) Thailand THB 32.11 (RM 3.83) - RON92
(d) Philippines PHP 42.51 (RM3.87) RON 92

(2) Rice (white), (1kg)
(a) Malaysia RM 4.06
(b) Indonesia IDR 12,959.71 (RM 4.15)
(c) Thailand THB 37.90 (RM 4.52)
(d) Philippines PHP 43.86 (RM3.64)

(3) Chicken Breasts (Boneless, Skinless), (1kg)
(a) Malaysia RM 11.08
(b) Indonesia IDR 47,102.98 (RM 14.69)
(c) Thailand THB 100.87 (RM 12.04)
(d) Philippines PHP 149.94 (RM 13.64)

(4) Sugar (White), (1kg)
(a) Malaysia RM 2.90
(b) Indonesia IDR 11,600.00 (RM 3.62)
(c) Thailand THB 73.13 (RM 8.73)
(d) Philippines PHP 52.00 (RM 4.73)

(5) Basic (Electricity, Heating, Water, Garbage) for 85m2 Apartment 
(a) Malaysia RM 180.94
(b) Indonesia IDR 841,536.35 (RM 262.41)
(c) Thailand THB 2,341.70 (RM 279.57)
(d) Philippines PHP 3,290.08 (RM 299.25)

(6) Mortgage Interest Rate in Percentages (%), Yearly
(a) Malaysia 4.67%
(b) Indonesia 9.76%
(c) Thailand 6.35%
(d) Philippines 8.15%

Now, compare these....

(7) GDP per capita in US$
(a) Malaysia $10.304
(b) Indonesia $ 3.592
(c) Thailand $ 5,678
(d) Philippines $2,614

(8) Average Monthly Disposable Salary (After Tax)
(a) Malaysia RM 3,531.20
(b) Indonesia IDR 4220827.00 (RM 1,316.54)
(c) Thailand THB 13,608.72 (RM 1624.71)
(d) Philippines PHP 14,698.97 (RM 1,336.96)

(9) GST
(a) Malaysia 6%
(b) Indonesia 10% going up to 15%
(c) Thailand 7%
(d) Philippines 12%

Talk is cheap but the Opposition really think they can do much better than these?

BULLSHIT IF YOU OPPOSITION FOOLS THINK THE GRASS IS GREENER ON THE OTHER SIDE.

SAMA RUPANYA

Posted: 23 Oct 2015 10:26 AM PDT


Five little monkeys jumping on the bed
One fell off and bumped his head
Mama called the doctor,
And the doctor said
No more monkeys jumping on the bed

Four little monkeys jumping on the bed
One fell off and bumped his head
Mama called the doctor
And the doctor said,
No more monkeys jumping on the bed

Three little monkeys jumping on the bed
One fell off and bumped his head
Mama called the doctor
And the doctor said,
No more monkeys jumping on the bed

Two little monkeys jumping on the bed
One fell off and bumped his head
Mama called the doctor
And the doctor said,
No more monkeys jumping on the bed

One little monkey jumping on the bed
One fell off and bumped his head
Mama called the doctor
And the doctor said,
Put those monkeys right to bed
REAKSI SEGERA BAJET 2016, TIDAK SAMPAI 30 MINIT

Posted: 23 Oct 2015 03:46 AM PDT

            SEBELUM BAJET

   
         SELEPAS BAJET

Intipati Rumusan Pembentangan Bajet 2016 Malaysia

Bajet 2016 memperutukkan RM 167.2 Billion dan Bajet 2016 kali ini bertemakan "Mensejahtera Kehidupan Rakyat" bertunjangkan 5 keutamaan utama.

@ Kelajuan intenet luar bandar akan ditambah kelajuan 5 kali ganda daripada 5 Mbps kepada 20 Mbps

@ Projek LRT3 dari Bandar Utama, Damansara-Johan Setia, Klang dengan anggaran kos pembinaan RM10b mula dibina 2016, siap pada 2020.

@ RM 200 juta menaiktarafkan jalan di kawasan FELDA. Manakala RM1.4b bagi membina serta naik taraf jalan luar bandar sepanjang 700km di seluruh negara

@ Pengecualian duti setem sebanyak 20% ke atas surat cara pembiayaan patuh syariah untuk pembelian rumah

@ Projek Bus Rapid Transit KL-Klang pada kos melebihi RM1.5b dan Bus Rapid Transit Kota Kinabalu pada kos hampir RM1b akan dilaksanakan.

@ Kerajaan akan bina tambahan lagi 30 Sekolah Rendah, 27 Sekolah Menengah, 4 MRSM dan 5 SBP
@ Bantuan Persekolahan RM100 akan diberikan kepada Pelajar Sekolah Rendah dan Menendah.

@ Bantuan Persekolahan RM100 akan dibayar pada Januari 2016 namun dikhususkan kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 dan kebawah.

@ Program Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) kepada pelajar IPT sebanyak RM250 diteruskan pada Bajet 2016.

@ Bantuan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) hanya boleh ditebus di Kedai Buku yang diiktiraf Sahaja dan tidak boleh ditebus dikedai yang tidak berdaftar.

@ Lebuhraya pertama iaitu Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak akan bebas daripada bayaran tol.

@ Program e-Rezeki dan e-Usahawan akan diperluaskan ke seluruh negara untuk meningkatkan peluang pekerjaan dan meningkatkan pendapatan.

@ Program Rumah Mampu Milik diperluaskan seperti PR1MA, Rumah Mesra Rakyat, Prorgam Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M), Program Rumah Pertama dan Program Perumahan Rakyat.

@ Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama bagi individu yang belum memiliki rumah. Melalui skim ini, kerajaan akan membantu individu yang belum pernah memiliki rumah untuk mendapatkan bantuan deposit perumahan.

@ Gaji kakitangan awam naik kepada 1 Gred

@ Gaji permulaan terendah dalam Perkhidmatan Awam kepada RM1200 sebulan

@ Kadar pencen minimum adalah RM950 sebulan

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:48 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


"HANYA YANG BODOH SAJA ADA DALAM UMNO"

Posted: 23 Oct 2015 08:51 PM PDT

Bajet Pakatan Harapan 2016 jelas sebut 'abolish' bermaksud hapuskan GST. Najib kata, pembangkang sokong GST. Dia baca komik apa tadi??

...atau buta English..

Putrajaya elak isu 1MDB, RM2.6 bilion di Parlimen

Posted: 23 Oct 2015 08:24 PM PDT

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata wajar apabila mempersoalkan wang derma RM2.6 bilion dengan sepanduk di Dewan Rakyat semalam memandangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said sedang mengelak menjawab soalan tersebut. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Oktober, 2015. 
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata wajar apabila mempersoalkan wang derma RM2.6 bilion dengan sepanduk di Dewan Rakyat semalam memandangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said sedang mengelak menjawab soalan tersebut.

 Tindakan ahli Parlimen pembangkang memegang sepanduk di dalam Dewan Rakyat semalam, mempersoalkan di mana wang "derma" RM2.6 bilion, adalah wajar kerana kerajaan semasa bersidang sepanjang minggu lalu mengelak daripada membincangkannya, kata Lim Kit Siang.
Ketua Parlimen DAP itu berkata, ini terbukti apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata dalam satu jawapan bertulis, kerajaan akan menjawab isu berhubung sumbangan derma itu dan persoalan yang berkaitan, semasa sidang yang berlangsung ketika ini.
Tetapi, bekas Ketua Puteri Umno itu berkata, tarikh sebenarnya akan ditentukan kemudian.

"Adakah Azalina cuba mengatakan kerajaan tidak mempunyai jawapan sebenar kepada soalan-soalan ini dan masih belum memutuskan cara yang terbaik dan paling meyakinkan untuk 'berbohong' di Parlimen?" soal Lim dalam satu kenyataan hari ini. Beliau berkata, apa yang Azalina lakukan tidak pernah terjadi sebelum ini, dan mendakwa bekas menteri belia dan sukan itu dilantik semula ke Kabinet hanya untuk "memanipulasi" jawapan.
Read More / Baca Lagi >>

IF NAJIB STILL PM, IT WILL BE WORSE: TURMOIL IN M'SIA TILL GE14, PREDICTS US INTELLIGENCE FIRM

Posted: 23 Oct 2015 08:15 PM PDT

IF NAJIB STILL PM, IT WILL BE WORSE: TURMOIL IN M'SIA TILL GE14, PREDICTS US INTELLIGENCE FIRM
Forecast
In the near term, Malaysian Prime Minister Najib Razak will survive efforts to oust him over mounting corruption allegations.
Whether or not Najib holds onto power longer, the years leading up to the next general elections will be turbulent ones.
Political stability, crucial to Malaysia's economic rise, will be challenged by demographic changes that stress the country's delicate ethnic balance.
Analysis
A deepening political crisis in Malaysia is highlighting the country's longstanding ethnic divides and its uncertain road ahead. Since early this year, Prime Minister Najib Razak has been caught in a scandal surrounding the heavily indebted 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sovereign wealth fund. Among other points of controversy, Najib is struggling to explain the source of nearly $700 million deposited in his personal account.
This week, with Malaysia's parliament back in session, the opposition is renewing its efforts to oust the prime minister through a no-confidence vote — a measure that will succeed only in the unlikely event that Najib's tightly consolidated party apparatus comes apart. Indeed, Najib is likely to remain entrenched in power for the foreseeable future. In the process, however, the political crisis in Kuala Lumpur will both expose and exacerbate broader challenges confronting Malaysia, particularly regarding divisions between the politically influential "Bumiputera" (the umbrella term for ethnic Malays and indigenous groups) and the economically powerful ethnic Chinese and Indian populations. At risk is the carefully balanced status quo that has enabled the Malaysian economy to flourish without communal disruptions.
A Well-Entrenched Man

On the surface, at least, the hits keep piling up for Najib: A steady drip of leaked documents has magnified scrutiny on the prime minister and spawned official investigations both in Malaysia and in countries where 1MDB has been active, including Switzerland and the United States. Najib, who also serves as finance minister, has come under fire from the country's central bank chief, powerful figures from within his own ruling United Malays National Organisation (UMNO), and Malaysia's nine state sultans — whose power is largely ceremonial but who are perceived as guardians of Malay heritage and religion. Most notably, longtime Prime Minister and UMNO boss Mahathir Mohammad, Najib's former mentor, has gone on the warpath. Since publicly withdrawing support for Najib in mid-2014, Mahathir, who governed for 22 years, has called for more intensive probes, joined a major opposition rally in August, and urged his former adversaries in Malaysia's long-beleaguered opposition to table a no-confidence vote. (Najib's predecessor, Abdullah Badawi, resigned in 2009 at Mahathir's behest.)
But the opposition, with just 87 of the parliament's 221 seats, does not have the numbers to muster the two-thirds majority needed to remove Najib, even if it peels off disaffected lawmakers from the ruling Barisan Nasional coalition's ethnic Chinese and Indian parties. Moreover, the opposition alliance collapsed this summer, and certain factions are noncommittal at most about ousting Najib — particularly the conservative, Malay Muslim-dominated Pan-Malaysian Islamic Party, which sat out the anti-Najib rally in August.
UMNO is similarly divided. Several powerful party leaders who have publicly criticized Najib's role in the 1MDB scandal and expressed concern about damage to the party's credibility still oppose the no-confidence vote. Even with the opposition at odds with itself and its charismatic leader, Anwar Ibrahim, behind bars, UMNO does not want to chance a snap election with the 1MDB affair still unresolved. It narrowly held onto power after losing the popular vote in 2013, after all. Whatever the prime minister's sins, UMNO lawmakers naturally do not want to see the party fall as a result. The leaked documents have implicated essentially Najib and his wife alone, largely sparing other major UMNO figures. This suggests an orchestrated effort designed to oust the prime minister without sinking the entire party.
An internal putsch against Najib is more likely sometime after the parliamentary session ends. But even this is unlikely. Earlier this year, Najib postponed the next party elections to 2018 and purged some of his most powerful detractors. An emergency vote would take two-thirds of UMNO's Supreme Council or a majority of the party's 191 divisional chiefs, and Najib reportedly maintains strong support in both of these blocs. Nearly all UMNO lawmakers and leaders have benefitted from his largesse, and the fact that Najib's political machine has proved resilient testifies to the power of his patronage network. Party dissent will need to reach a much higher pitch to oust him. Despite Mahathir's best efforts, this has not happened — yet.
Economic Complications

The crisis in the capital comes at a particularly bad time for Malaysia. With or without Najib at the helm (but particularly if he holds on), the years leading up to next elections, currently expected to take place in 2018, will be turbulent. In particular, an array of challenges is threatening Malaysia's economic dynamism and the delicate ethnic balance that has undergirded the country's remarkable rise. The political uncertainty is likely to exacerbate both issues, and vice versa.
Read More / Baca Lagi >>

Bila pentadbiran & kewangan negara diurus tadbir dari kalangan hartawan, pahlawan, penipuan & bangsatwan..

Posted: 23 Oct 2015 07:47 PM PDT


PERNAH TAK DATA & FAKTA sebegini diwar2kan didedahkan kpd rakyat.. lagi2 yg buta IT...??

Sbb itulah kerajaan hanya mampu beri kelajuan & pencapaian internet tahap siput dlm negara kita agar info & fakta2 sebegini tidak dketahui oleh semua rakyat...

KENAPA RAKYAT PULA KENA TANGGUNG BAYAR GST !!!

Posted: 23 Oct 2015 06:42 PM PDT

KENAPA 1MDB tidak disentuh langsung dlm Bajet2016 ??

Sedangkan ianya beban yang sangat besar.

Pengecualian Bajet 2016 bukan penyelesaian jangka panjang si miskin

Posted: 23 Oct 2015 06:13 PM PDT

Para penganalisis mengatakan keberkesanan langkah-langkah Bajet 2016 untuk meningkatkan pendapatan boleh guna bagi golongan miskin adalah ragu-ragu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Oktober, 2015. 
Para penganalisis mengatakan keberkesanan langkah-langkah Bajet 2016 untuk meningkatkan pendapatan boleh guna bagi golongan miskin adalah ragu-ragu. 

Langkah yang diambil untuk rakyat Malaysia berpendapatan rendah dalam Bajet 2016 mendapat pujian pakar dan penganalisis, tetapi mereka juga mempersoalkan keberkesanan jangka panjang langkah tersebut dalam meningkatkan pendapatan boleh guna (disposable income).Sesetengahnya juga ragu-ragu sama ada langkah seperti pengecualian cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang lebih luas dapat membantu isi rumah yang terjejas teruk dalam menangani inflasi yang semakin meningkat, yang sebenarnya berpunca dari pengenalan cukai penggunaan itu sendiri.
Terdapat juga kebimbangan di mana, ketika beberapa pihak disasarkan, seperti penoreh getah dan petani, yang lain terlepas pandang, contohnya golongan miskin bandar yang tinggal di rumah pangsa, kata ahli akademik Datuk Dr Denison Jayasooria.

Paling penting, katanya, adalah persoalan pelaksanaan dan memastikan langkah berkenaan benar-benar sampai kepada rakyat yang hendak dibantu. "Sambil terdapat penekanan kepada pembangunan inklusif, banyak daripada kategori itu yang masih menumpukan kepada aspek etnik.
"Berdasarkan kepada kategori etnik dan peruntukan yang dirancang, nampaknya ada jurang perbezaan yang sangat besar," kata tenaga pengajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu.
Lebih banyak pengecualian dan bantuan
Datuk Dr Denison Jayasooria berkata terdapat jurang perbezaan yang amat besar dalam kategori etnik dan peruntukan Bajet 2016 kepada golongan miskin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Oktober, 2015.Datuk Dr Denison Jayasooria berkata terdapat jurang perbezaan yang amat besar dalam kategori etnik dan peruntukan Bajet 2016 kepada golongan miskin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Oktober, 2015.
Bajet 2016 adalah yang pertama daripada lima bajet dalam mencapai Rancangan Malaysia ke-11, satu pelan tindakan lima tahun yang sepatutnya menjadikan Malaysia negara ekonomi maju, berpendapatan tinggi.
Salah satu teras utamanya ialah membantu kumpulan 40% isi rumah Malaysia atau "B40". Istilah ini dicipta dalam RMK-11, merujuk kepada 2.7 juta isi rumah dengan pendapatan purata RM2,500 sebulan.
Langkah yang diambil di bawah Bajet 2016 untuk B40 merupakan sebahagian daripada matlamat RMK-11 untuk menggandakan pendapatan purata mereka kepada RM5,000 pada 2020.
Antara pengumuman yang akan memberi kesan secara langsung ke atas B40 termasuk kenaikan RM100 dalam gaji minimum sektor swasta daripada RM900 kepada RM1,000 sebulan, dan RM1,200 sebulan bagi kakitangan awam.
Bajet ini juga akan meningkatkan pemberian wang tunai di bawah skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), memberi kesan kepada sekurang-kurangnya 4.7 juta isi rumah yang berpendapatan di bawah RM4,000 sebulan dan 2.7 juta pekerja dengan pendapatan di bawah RM2,000 sebulan.
Peruntukan juga disediakan bagi skim mikro kredit di bawah Tekun dan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) serta program khusus untuk Bumiputera kecil, usahawan India dan Cina.
Juga diumumkan berita baik untuk isi rumah berpendapatan sederhana dalam bentuk pelepasan cukai pendapatan. Pengecualian cukai yang lebih tinggi diumumkan bagi mereka yang mempunyai anak bawah 18 tahun, mereka yang membayar bil perubatan ibu bapa dan mereka yang mempunyai anak yang belajar di universiti.
Diskriminasi mengikut sektor
"Program-program keusahawanan di Yayasan Tekun, AIM dan kementerian belia adalah yang paling kritikal. Tumpuan kepada Bumiputera dan kaum India juga sesuatu yang baik," kata Jayasooria, yang mengkaji dan terlibat dalam program basmi kemiskinan.
Read More / Baca Lagi >>

Pakar ekonomi persoal mana agenda negara berpendapatan tinggi dalam Bajet 2016

Posted: 23 Oct 2015 06:12 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam menyampaikan ucapan beliau membentangkan Bajet 2016 semalam secara tidak sengaja mendedahkan negara belum berada di landasan yang betul untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 24 Oktober, 2015. 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam menyampaikan ucapan beliau membentangkan Bajet 2016 semalam secara tidak sengaja mendedahkan negara belum berada di landasan yang betul untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 24 Oktober, 2015.
Pakar ekonomi menjangkakan lebih banyak yang boleh diperolehi dari Bajet 2016 yang sepatutnya melonjakkan Malaysia ke arah status negara berpendapatan tinggi dalam tempoh lima tahun lagi.Penganalisis ekonomi Dr Muhammad Abdul Khalid berpandangan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak secara tidak sengaja mendedahkan dalam ucapannya semalam, negara ini belum sepenuhnya berada di landasan yang betul untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi dalam tempoh empat tahun.
"Menurut Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (Pemandu), Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) perlu berkembang sebanyak 6% setiap tahun untuk Malaysia mencapai status negara berpendapatan tinggi, tetapi Najib berkata KDNK hanya akan tumbuh antara 4% dan 5% pada 2016.

"Malah tahun ini, KDNK dijangka berkembang antara 4.5% dan 5.5% tahun ini, bukan 6%," kata Muhammad kepada The Malaysian Insider. Katanya, Najib yang juga menteri kewangan, juga tidak menangani hakikat yang penyusutan nilai ringgit berbanding dolar AS akan lebih menyukarkan negara untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi.
Beliau menjelaskan, sebuah negara berpendapatan tinggi memerlukan KDNK per kapita pada AS$15,000, tetapi dengan ringgit yang lemah, Malaysia tersasar sebanyak 17% "hanya dengan tidak melakukan apa-apa".
Upah rendah dan tenaga kerja asing
  Kebergantungan kepada pekerja asing dalam negara dikatakan pakar ekonomi sedang membantutkan transformasi struktur Malaysia. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 24 Oktober, 2015. 
Kebergantungan kepada pekerja asing dalam negara dikatakan pakar ekonomi sedang membantutkan transformasi struktur Malaysia. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 24 Oktober, 2015.
Pengarah Eksekutif Institut Rakyat Yin Shao Loong berkata, "pelan gambaran besar" Najib adalah untuk memacu pertumbuhan ekonomi melalui perbelanjaan sektor swasta dan penggunaan domestik, namun tidak banyak yang dilakukan bagi meningkatkan gaji dan dengan itu menggalakkan perbelanjaan. Pertumbuhan gaji dalam sektor pembuatan kini lembap, kata Yin, sambil menambah, ia bergantung kepada gaji sektor perkhidmatan dan merupakan petunjuk yang baik bagi pertumbuhan gaji secara umum.
Read More / Baca Lagi >>

FORUM: TANPA PAS,KE MANA PAKATAN HARAPAN

Posted: 23 Oct 2015 06:00 PM PDT

Zahid akui Bajet 2016 untuk pancing undi Sabah, Sarawak

Posted: 23 Oct 2015 05:45 PM PDT

Bajet 2016 memperuntukan banyak bantuan pinjaman untuk penduduk Sabah dan Sarawak, pengecualian GST dan subsidi baja.
budget_sabah_sarawak_600
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengakui Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merupakan bajet untuk menarik undi pengundi Sabah dan Sarawak.
"Ia merupakan satu komen yang positif. Sememangnya begitu," katanya ringkas sewaktu menjawab soalan pemberita sama ada Bajet 2016 untuk memenangi hati pengundi di Malaysia Timur.
Dalam pembentangan Bajet 2016, Najib mengumumkan tiada tol dikenakan kepada pengguna Lebuhraya Pan Borneo dan mengecualikan cukai GST kepada perkhidmatan pengangkutan penumpang udara bagi kelas domestik untuk perkhidmatan laluan pendalaman.
Selain itu, Bajet 2016 juga menyediakan pinjaman tanpa faedah untuk tujuan membina rumah-rumah panjang dengan had pinjaman RM50,000 untuk setiap unit di rumah panjang dan memperuntukkan RM70 juta subsidi untuk baja padi huma.
Mengulas tindakan pembangkang membawa plakad mempersoalkan di mana wang RM2.6 bilion di akhir pembentangan bajet, Timbalan Perdana Menteri berkata, perbuatan itu menunjukkan pembangkang kehabisan modal.
"Tahun lepas mereka bentangkan bajet dengan cara angkat bajet jingga mereka. Jelas mereka tidak dapat berikan rasionalisasi dari segi pendapatan berbanding perbelanjaan.
"Tahun ini mungkin mereka kekurangan modal mereka tidak lagi sentuh mengenai bajet yang telah mereka edarkan semalam. Tetapi kita dapat baca dalam laporan bahawa mereka meminta supaya kadar Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dikurangkan," katanya.

BR1M: Tambah RM50 tiada makna apa pun

Posted: 23 Oct 2015 05:44 PM PDT


Bajet BR1M

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen pembangkang menyifatkan nilai tambahan sebanyak RM50 dalam pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, hari ini tidak bermakna apa-apa.

Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen berkata, ia kerana nilai itu tidak dapat mengawal inflasi.

"Saya rasa RM50 itu tidak bermakna apa-apa pun kerana kadar inflasi sekarang lebih daripada 5 peratus.

"Jika dia naik daripada RM950 kepada RM1000, kadar naik 5 peratus sahaja, tidak boleh 'cover' inflasi...maknanya? Kosong," katanya kepada Sinar Online ketika ditemui di lobi Parlimen, semalam.

Dalam pembentangan bajet 2016, pemberian BR1M untuk isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah akan ditingkatkan daripada RM950 kepada RM1,000 dan isi rumah berpendapatan antara RM3,001 hingga RM4,000 akan ditingkatkan daripada RM750 kepada RM800.

Manakala individu bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas, serta berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan, kadar bantuan akan ditingkatkan daripada RM350 kepada RM400.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Kapar, G Manivannan berkata, kenaikan RM50 itu tidak memadai dengan kenaikan harga barangan muktahir ini ditambah dengan kejatuh nilai mata wang negara.

"Saya pada dasarnya menolak pemberian BR1M kerana ia tidak setaraf dengan malapetaka yang sedang melanda negara. Kenaikan RM50 itu tidak memadai dengan kenaikan harga barang, mata wang yang sedang jatuh dan sebagainya.

"RM50 itu untuk setahun. Kadar inflasi kita, harga barang, tol, tarif elektrik dan sebagainya pun sudah lebih daripada RM50. Kenaikan ini hanya syok sendiri sebab dia perlukan 'point-point' untuk bentang.  Jadi, saya rasa pemberian BR1M ini tidak sepatutnya diteruskan," katanya.

Malah beliau turut melahirkan melahirkan melahirkan Bajet kali ini tidak membawa apa-apa dasar untuk pembangunan ekonomi negara.
Read More / Baca Lagi >>

NOT A WORD ON HIS RM2.6BIL 'DONATION', NAJIB USES BUDGET 2016 TO SAVE HIMSELF, NOT MALAYSIA

Posted: 23 Oct 2015 05:32 PM PDT

KUALA LUMPUR - Malaysia's Prime Minister Najib Razak delivered a budget on Friday that gave cash to low income families and taxed the rich, but opponents criticised his failure to explain away a scandal over millions of dollars deposited in his bank accounts.
NOT A WORD ON HIS RM2.6BIL 'DONATION', NAJIB USES BUDGET 2016 TO SAVE HIMSELF, NOT MALAYSIASlumping revenues from oil and gas - Malaysia is Southeast Asia's second largest oil producer and the world's second largest exporter of liquefied natural gas - persuaded Najib to raise personal tax rates by one to three percentage point for higher earners."This budget and future budgets will be premised on striking a balance between the capital economy and people economy," the embattled prime minister told parliament.
Najib has been under fire over allegations of corruption at 1Malaysia Development Bhd (1MDB), the indebted state fund whose advisory board he chairs. His opponents are demanding he step down after the Wall Street Journal reported in July that nearly $700 million was moved into his personal bank accounts.Najib has denied receiving money from 1MDB or any state enterprise, and says the funds were not for his personal benefit. Malaysia's anti-graft agency has said the money was a "donation" from the Middle East.
Criticism of his leadership could be soothed by the budget spending plans, which included increased cash support for low income families, extra funds for affordable housing projects and higher development expenditure, more pay for the Malaysia's 1.6 million civil servants, and heavy investment in the farm sector.Markets had closed before Najib finished speaking, and showed scant reaction, though the ringgit currency was off the 17-year lows struck in recent weeks.
The target to lower the fiscal deficit to 3.1 percent of gross domestic product in 2016 from 3.2 percent this year, and 3.4 percent in 2014 could help Malaysia hold on to its investment grade credit rating."This suggests that Malaysia has decided to bite the fiscal bullet and take further positive action toward fiscal consolidation,"Weiwen Ng, economist at ANZ in Singapore, said. "It is a development that credit agencies would actually welcome."
THINNING EXTERNAL SURPLUS
ss
Worryingly, the government released an economic report that forecast Malaysia's current account surplus would be more than halved to 11.3 billion ringgit ($2.63 billion) in 2016, extending a negative trend that has been a key factor behind the ringgit's 17 percent fall this year.More positively, the report predicted economic growth of 4.0 to 5.0 percent next year - barely changed expectations for this year.
Read More / Baca Lagi >>

NO, AZALINA. IF NAJIB STOLE, SAY NAJIB STOLE. DON'T SAY 'DONATION' - NETIZENS SLAM 'STOOGE' MINISTER

Posted: 23 Oct 2015 05:30 PM PDT

What else can Azalina say? That Najib misappropriated the money?'
Mushiro: SRC International said the RM4 billion borrowed from Retirement Fund (Incorporated) (KWAP) is accounted for in its balance sheet.
NO, AZALINA. IF NAJIB STOLE, SAY NAJIB STOLE. DON'T SAY 'DONATION' - NETIZENS SLAM 'STOOGE' MINISTERAccording to SRC, they have made RM500 million from its investments over the years and spent part of it on CSR (corporate social responsibility).
But how much have they paid back KWAP?
Wg321: And how much profit did SRC make from the coal mine in Mongolia which it invested on an annual basis?
Anonymous 1545651439185163: If SRC's accounts show money paid to A for a coal mine and RM42 million paid to personal bank accounts of B, then the accounts are definitely in order, but can you reveal it to the rakyat?
Odin Tajué: SRC, the Sarawak Report did not fabricate the existence of the charge sheet. I'd argued that it did exist and was drafted by then attorney-general Abdul Gani Patail.
The claim that it was of the wrong format is just a load of cow dung. If it did not exist, why was Abdul Gani summarily removed from his position?
If it did not exist, why have SRC International top executives Nik Faisal Arif Kamil and Suboh Md Yassin fled overseas?

Anonymous 1230461438193244: Just to concur with Odin Tajué, I have copy and paste an extract from Clare Rewcastle-Brown of Sarawak Report challenging them to sue her, and this is not the first time she has thrown this challenge to her detractors.
Anyway here is the extract, "If SRC thinks Sarawak Report has got it wrong, then instead of running to local police forces to demand tame non-action, it should take up a court case against us in London, where we can examine the actual evidence."
Boonpou: Actually Najib should have said, "Don't put 1MDB through trial by the 'alternative' media since most mainstream media are owned by Umno and its crony, MCA.
Besides, how are we to judge what is happening to 1MDB if not from alternative media. Do you expect us to wait for the verdict coming from the judiciary, the attorney-general, police...?
Doc: Just to inform you, Najib, 1MDB's trial by media - The Wall Street Journal, Malaysiakini, Sarawak Report, AlJazeera, BBC, Malaysian Insider, etc, have all provided the facts surrounding the case - has concluded and the verdict is out.
Read More / Baca Lagi >>

Mahathir: 1MDB created to borrow money for bribes

Posted: 23 Oct 2015 05:01 PM PDT

The former Prime Minister apparently discovered that the money borrowed by 1MDB was not traceable.
mahathir,-the-guardians
KUALA LUMPUR: Former Prime Minister Mahathir Mohamad, 90, already possibly facing criminal defamation charges, has reiterated in an interview with the UK-based The Guardian that his former protege and Prime Minister Najib Abdul Razak ran a debt-ridden state-owned company into the ground by using it for bribery. "Najib should resign, step down or be removed."
"He's the one who has brought a bad image to the country."
Mahathir recalled that Najib had confided in him that "cash was king", and driven by this belief, had been buying support rather than turning in a good performance to achieve the same result. "1MDB was created so that they can borrow huge sums of money for bribery purposes," charged Mahathir. "That's not the way to win support. That's bribery."
"If you want to be popular, do a good job."
Buying support, stressed the former Prime Minister, was morally-degrading.
Mahathir apparently discovered that the money borrowed by 1MDB was not traceable. "There are officers who resigned from 1MDB because the money was not properly used but they cannot talk because they are still government servants."
He also told The Guardian that Najib claims that he received a RM2.6 billion political donation from the Middle East. "How can you believe that?" he asked.
When he was Prime Minister, said Mahathir, he was not able to get money from the Arabs for a university in Kuala Lumpur. "I asked them for money and I got nothing. I was Prime Minister."

GST, BR1M: Kerajaan bagi sikit, ambil lebih!

Posted: 23 Oct 2015 04:59 PM PDT


Dr Wan Azizah Wan Ismail

KUALA LUMPUR - Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diberikan kepada rakyat tidak memadai jika dibandingkan dengan hasil kutipan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).
 
Ini kerana menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, bantuan BR1M yang dihulur masih tidak mencukupi untuk menampung beban cukai yang terpaksa ditanggung kerajaan.
 
"Seorang individu perlu membayar GST sehingga RM1,300 setiap tahun. Jika dibandingkan dengan pemberian BR1M yang hanya RM1,050 (maksimum), ia masih kurang jika dibandingkan dengan apa yang diambil dari rakyat," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri pembentangan Bajet 2016 di sini, hari ini.
 
Pemberian Bantuan Rakyat‎ 1Malaysia (BR1M) diteruskan meski ramai tidak bersetuju dengan bantuan kerajaan itu. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini tetap menetapkan pemberian BR1M kepada rakyat‎ sebagai salah satu perkara dalam pembentangan Bajet 2016.
 
"Bayangkan jika enam orang isi rumah terpaksa membayar GST RM1,300 seorang dan pemberian BR1M hanya diberi pada satu isi rumah sahaja, sudah tentulah ia tidak mencukupi," katanya lagi.

Bajet 2016 didorong pertimbangan politik, kata ahli ekonomi

Posted: 23 Oct 2015 04:57 PM PDT

Keputusan tidak mengenakan peningkatan liputan cukai ke atas semua golongan, akan memberi kesan kepada kepentingan politik parti pemerintah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Oktober, 2015. 
Bajet 2016 direka untuk membuktikan kerajaan amat prihatin dalam membantu golongan miskin, mungkin sedikit sebanyak didorong oleh pertimbangan politik, kata ahli ekonomi OCBC Bank, Wellian Wiranto.
Katanya, ia digagaskan daripada idea mereka yang bernasib baik tidak akan keberatan untuk membayar cukai pendapatan yang lebih tinggi.
"Ia mungkin menjadi pemberian yang kecil daripada golongan berpendapatan tinggi.

"Ini merupakan alasan mudah mengapa cukai yang lebih tinggi dikenakan ke atas mereka. Wiranto berkata demikian ketika mengulas mengenai semakan semula cukai perseorangan yang diumumkan dalam Bajet 2016 hari ini.
"Sebelum, ini, sesiapa yang memperoleh pendapatan lebih daripada RM400,000 dikehendaki membayar cukai 25% sama seperti golongan lain, sekarang mereka yang berpendapatan RM600,000 hingga RM1 juta akan dikenakan kadar cukai sebanyak 26% dan golongan berpendapatan 1 juta ke atas pula, akan membayar cukai sebanyak 28%.
Read More / Baca Lagi >>

Penentu kematangan Parlimen

Posted: 23 Oct 2015 04:54 PM PDT

Mohammad Fakhrurrazi Mohd Rashid


Penggantungan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang sekali lagi mencabar kematangan sistem demokrasi berparlimen di Malaysia.
Setiap kali sidang Parlimen, terdapat beberapa isu yang menyebabkan beberapa ahli Parlimen terutamanya parti pembangkang, diminta keluar daripada Dewan Rakyat. Keputusan menggantung ahli Parlimen bersidang berlaku berdasarkan kelantangan ahli Parlimen pembangkang mengkritik usul kerjaan serta tindak-tanduk speaker Dewan Rakyat menolak usul yang dianggap penting untuk dibahaskan di Parlimen.
Lim Kit Siang sendiri menyatakan  penggantungan beliau untuk selama 6 bulan menjadi "lesen" kepada rakyat bangkit mengkritik sistem demokrasi berparlimen Malaysia. Persoalannya, apakah pengajaran yang rakyat boleh lihat melalui peristiwa pegantunggan Lim Kit Siang untuk bersidang di Parlimen?

Kelemahan speaker Dewan Rakyat Keputusan Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam menangani kritikan ahli Parlimen Gelang Patah memperlihatkan  beliau tidak mempunyai kemampuan dalam membuat keputusan secara matang. Perkataan "sabotaj" yang dilemparkan oleh Lim hanya mengkritik keputusan Pandikar berhubung sistem demokrasi berparlimen seperti sekatan Jawatan Kuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Kritikan kepada speaker Parlimen merupakan tindakan biasa yang dilakukan ahli Parlimen. Tetapi, pendekatan speaker dalam menyelesaikan kritikan boleh mempengaruhi standard Parlimen itu sendiri.
Dalam isu ini, Pandikar boleh sahaja menggunakan peraturan-peraturan mesyuarat Dewan Rakyat untuk menjawab segala kritikan tersebut. Peraturan 43 dalam peraturan mesyuarat Dewan Rakyat menyatakan  keputusan speaker adalah muktamad dan jika ingin dipersoalkan, usul lain boleh dibentangkan oleh ahli Parlimen.
Pandikar juga tahu akan kedudukannya dalam membuat interpretasi peraturan Dewan Rakyat yang difikir terbaik untuk sistem Parlimen Malaysia. Tetapi, di sebalik peluang yang ada, Pandikar memilih bertindak secara beremosi dalam menerima kritikan Lim yang dilihat seperti mencabar integritinya sebagai pengerusi mesyuarat.
Tindakan tersebut sekali lagi memperlihatkan cita-citanya untuk membawa perubahan kepada sistem demokrasi berparlimen di Malaysia seperti "menanam tebu di tepi bibir". Cakap Pandikar yang mahu akan reformasi Parlimen Malaysia berlaku pada Mei lalu itu sama sekali bercanggah dengan tindakannya dalam mempengerusikan sidang Parlimen baru-baru ini.
Contohi konvensi dan keputusan speaker Parlimen yang matang
Isu mempersoalkan kredibiliti dan keputusan speaker dalam menguruskan sidang Parlimen bukan satu perkara yang "janggal" dalam sistem demokrasi berparlimen yang matang seperti di United Kingdom, Australia dan Kanada.
John Bercow, Speaker House of Commons daripada Parti Konservatif menerima kritikan hebat daripada menteri partinya sendiri, iaitu William Huge. John Bercow mendapat tentangan daripada ahli Parlimen Tory kerana tindakannya yang banyak memberi peluang kepada backbencher dan pihak pembangkang untuk berbahas di  Parlimen.
John Bercow juga secara beraninya pernah menegur dan bertegas dengan perdana menteri dan menteri Kabinet partinya sendiri atas jawapan yang kurang sopan ketika Prime Minister Question atau perbahasan sendiri.
Perkara ini dibuktikan apabila John Bercow mencelah perbahasan John Osborne yang mengkritik parti Buruh yang dianggap masih sama seperti era 1980-an. Ketegasan John Bercow ini memperlihatkan speaker Parlimen mempunyai keputusan untuk bertegas dan setiap tindakan yang dibuat bukan demi mendaulatkan sistem demokrasi berparlimen, bukan kepada parti politik sendiri!
Lebih menarik lagi apabila John Bercow juga pernah digelar sebagai "stupid, sanctimonious dwarf" (bodoh, sombong, kerdil) oleh Menteri Kesihatan Britain Simon Burns selepas John Bercow menegur Burns yang tidak mengikut peraturan mesyuarat.
Read More / Baca Lagi >>

Speaker, Deputy Speaker, BN MPs – Are they all fools?

Posted: 23 Oct 2015 04:50 PM PDT

The outcome of the motion to suspend Lim Kit Siang from Parliament has been described as the work of fools!
kit-siang
By P Ramakrishnan
The Speaker, the Deputy Speaker and the BN MPs took exception to the remarks of Lim Kit Siang which rightly criticised the lack of seriousness shown in the investigation of the scandal involving 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Consequently, he was unfairly suspended without the benefit of defending himself which went against natural justice.
In all fairness, he should have been referred to the Rights and Privileges Committee under Standing Order 80 for it to probe into this matter to establish the fact of whether Kit Siang had indeed insulted the Speaker and Parliament. The manner in which he was suspended reminded one of Shakespeare's play, The Merchant of Venice, where a pound of flesh was insisted upon come what may!
On October 22, 2015, Parliament was, as it were, baying for blood and it succeeded in its effort. As a result, Parliament had lost a voice that had always spoken with conviction and conscience, without fear or favour, to raise issues that reflected the concerns of the people. Much input into the budget debate has been denied – which is a pity.
The resultant outcome of the motion that suspended Kit Siang from Parliament has been described, as we are made to understand, as the work of fools!
Gerakan Youth chief Tan Keng Liang had twittered, "You fools just gave Lim six months of holiday plus gaji buta." Who are these fools that he was referring to? There is no doubt about it! All those who played a role in suspending Kit Siang have been labelled as fools.
And who played this role? It was the Speaker, the Deputy Speaker and the BN MPs – 107 of them. All of them were the ones responsible for the suspension of Kit Siang. All of them have been called fools. What are they going to do about this scandalous reference to them?
Does Tan Keng Liang realise that he had also called his party President, Mah Siew Keong, – if he had been present in Parliament and voted for the motion – a fool for supporting the motion? Malaysians are wondering whether he hit the nail on the head!
Read More / Baca Lagi >>

Ramai orang marah Najib

Posted: 23 Oct 2015 04:48 PM PDT

najib tun m SHAH ALAM - "Kita sudah mempunyai lima perdana menteri tetapi tidak pernah dikecam kerana rasuah seperti ini dan semua orang berkata sebegitu," demikian kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu wawancara bersama media asing baru-baru ini.

Dalam wawancara yang dipetik The Guardian, Mahathir mengambarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mempertahankan jawatannya dengan apa cara sekalipun.

"Najib mengawal media arus perdana. Mereka tidak dapat berkata apa-apa, mereka menapis diri mereka secara sukarela.

"Mereka boleh dipindahkan, mereka boleh dipecat, akhbar mereka boleh dihentikan dari penerbitan.

"Terdapat semua jenis perkara-perkara yang dia boleh lakukan. Dia boleh memanggil editor untuk disoal siasat, di mana ia agak tidak menyenangkan, jadi orang cuba untuk mengelakkan itu," katanya.

Dalam pada itu, bekas Perdana Menteri itu juga berkata, cara untuk menyingkirkan Najib adalah melalui undi tidak percaya

"Atau beberapa demonstrasi kepada pemerintah bahawa perdana menteri telah hilang keyakinan dan sokongan majoriti ahli Parlimen." ujarnya.

Menurut Dr Mahathir lagi, hubungan keruh dengan Najib berlaku secara beransur-ansur.

"Saya cuba pada mulanya bercakap dengan perdana menteri, namun dia (Najib) tidak berbuat apa-apa pun untuk menerima nasihat itu," katanya.

Tambahnya lagi, dia pernah memberitahu Najib secara peribadi bahawa tidak lagi menyokongnya yang juga tidak mempunyai apa-apa kesan.

"Kemudian saya memberitahu orang ramai saya tidak menyokong beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Mengapa BR1M naik sikit ketika hasil GST RM39 bilion

Posted: 23 Oct 2015 04:44 PM PDT

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak berpuas hati dengan kenaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia yang disifatkannya kecil berbanding kutipan cukai barang dan perkhidmatan yang bernilai RM39 bilion. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 23 Oktober, 2015.
Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mempersoalkan kenaikan kecil Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kerana hasil kutipan yang dikutip daripada cukai barang dan perkhidmatan (GST) bernilai RM39 bilion.
Jumlah keseluruhan BR1M dalam Bajet 2016 adalah RM5.9 bilion, namun ahli Parlimen Permatang Pauh itu masih mempersoalkannya.
"GST kalau difikirkan GST yang dikatakan dikutip kerajaan, seorang kena bayar setahun RM1300.

"Kalau dibandingkan dengan BR1M yang diberikan RM1000 untuk satu keluarga akan kekurangan apa yang dibagi balik, kurang daripada apa yang diambil daripada GST," kata Dr Wan Azizah sejurus selesai pembentangan Bajet 2016 di Parlimen. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam pembentangan hari ini berkata sekiranya GST tidak diperkenalkan dan masih bergantung kepada cukai jualan dan perkhidmatan (SST), hasil negara akan berkurangan RM21 bilion jika keadaan semasa diambil kira.
"Sehubungan itu, pada 2016, dalam perkiraan kerajaan, sekira dan seandainya GST tidak dilaksanakan, dan kita masih dengan sistem SST seperti yang sebelumnya, hasil negara akan berkurangan sebanyak RM21 bilion.
Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2016 untuk pilihan raya negeri Sarawak, kata Pakatan Harapan

Posted: 23 Oct 2015 04:43 PM PDT

Pakatan Harapan dakwa Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat petang ini cubaan meraih undi dalam pilihan raya negeri di Sarawak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 23 Oktober, 2015.Pakatan Harapan dakwa Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat petang ini cubaan meraih undi dalam pilihan raya negeri di Sarawak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 23 Oktober, 2015.
Pakatan Harapan mendakwa peruntukan yang diberikan Putrajaya kepada rakyat Sabah dan Sarawak dalam Bajet 2016 yang dibentangkan hari ini jelas satu cubaan meraih undi dalam pilihan raya negeri Sarawak.Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali berkata, peruntukan diumumkan Datuk Seri Najib Razak dalam bajet itu sangat jelas bertujuan memenangi pilihan raya negeri tersebut.
"Ini adalah kegunaan untuk Sabah dan Sarawak, dan saya rasa ia amat jelas, Bajet ini dibuat untuk pilihan raya negeri di Sarawak," kata menteri besar Selangor itu kepada pemberita di lobi Parlimen.

Pendapat sama turut dikongsi Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang menyatakan kelebihan yang diterima rakyat Sabah dan Sarawak dalam bajet itu tidak mengejutkan memandangkan pilihan raya negeri itu dijangka diadakan tidak lama lagi. "Bajet ini ada beri beberapa insentif, namun ia tidak menyelesaikan masalah asas, terutama kepada Sabah dan Sarawak. Ia untuk pilihan raya negeri," katanya.
Dalam pembentangan Bajet 2016, Najib mengumumkan pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo Sarawak yang meliputi jajaran sepanjang 1,090km, dijangka siap sepenuhnya pada 2021 dengan anggaran kos sebanyak RM16.1 bilion.
Read More / Baca Lagi >>

BONGKAR PEMBOHONGAN UMNO/BN !!

Posted: 23 Oct 2015 04:32 PM PDT

APA SUDAH JADI janji menteri penipu UMNO bhw nilai tambah prabayar akan kembali pd asal pd 1 NOVEMBER ini..

TIBA-TIBA slps Bajet2016 dibentangkan rakyat KENA TANGGUNG BAYAR prabayar GST pula sehingga akhir tahun depan (wpon dpt rebet).

KERAjaan cuba menipu & mengelirukan rakyat kononnya rakyat boleh dpt rebet prabayar-GST mulai 1/1/2016 hingga Dis. 2016.

FAKTA YANG PERLU ANDA TAHU !!!

1) MENGAPA KERAjaan kena bayar rebet tersebut. Duit rebet tersebut itu dtg dari mana ?? Dari duit GST rakyat ka atau poket Najib ?

2) MANA JANJI KERAjaan pd 18 Okt. 2015 katanya kerajaan akan ambil tindakan terhadap telco yg masih teruskan kenakan GST pada prabayar slps 31 Oktober ini..!!

3) MENGAPA KERAjaan penakut bacul dgn taikun2 syarikat telco !!!

4) Ini bermakna rakyat akan berterusan bayar GST pada prabayar sehingga akhir tahun depan wpon ada rebet..

NAMPAK TAK !!! Mana 2.6 billion?

Posted: 23 Oct 2015 04:30 PM PDT

KENAPA peruntukan pendidikan terus merosot berbanding peruntukan utk jabatan Najib TERUS MENINGKAT ??

KENAPA peruntukan pendidikan terus merosot walhal kutipan cukai lebihan sebanyak RM21 bilion setelah cukai GST dilaksanakan ???

MANA PERGINYA RM2.6 BILION TU !!!

Posted: 23 Oct 2015 08:48 AM PDT


PKR ramal ekonomi terus merosot selagi Najib memimpin

Posted: 23 Oct 2015 08:33 AM PDT

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli tersenyum kepada media ketika berjalan keluar dari Dewan Rakyat selepas selesai pembentangan Bajet 2016, petang tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 23 Oktober, 2015.Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli tersenyum kepada media ketika berjalan keluar dari Dewan Rakyat selepas selesai pembentangan Bajet 2016, petang tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 23 Oktober, 2015.
Bajet 2016 yang dibentangkan hari ini tidak menjawab persoalan kehilangan krisis keyakinan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli.Ahli Parlimen Pandan itu berkata bajet kali ini tidak memberi gambaran sebenar kepimpinan Najib yang terpalit dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya menyebabkan keyakinan terhadap dirinya hilang.
"Soal utama dalam ekonomi adalah keyakinan terhadap kepimpinan dalam negara, kamu boleh keluar apa saja angka yang kamu mahu dan bentang dalam bajet ini mengikut kamu suka.

"Tapi tanpa kredibiliti kepimpinan ekonomi, ekonomi akan merudum dan sukar untuk sasaran yang diletak dapat dicapai," katanya yang ditemui pemberita di Parlimen sejurus selesai pembentangan Bajet 2016. Rafizi berkata Najib juga seolah-olah mengakui sekiranya keadaan dan kemelut ini tidak diselesaikan segera, negara bakal berdepan krisis ekonomi tahun depan.
"Perdana menteri bermula dengan begitu defensif, beliau mengatakan ekonomi Malaysia tidak berada dalam krisis, menolak anggapan mengatakan kita berada dalam keadaan susah.
"Tapi sebaliknya saya anggap itu sebagai penerimaan, beliau tahu kita akan masuk ke dalam krisis jika perkara tidak diperbaiki," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Mahfuz gelar Najib ‘Perdana Menteri 80 sen’

Posted: 23 Oct 2015 08:26 AM PDT

KUALA LUMPUR, 23 OKT: Pembentangan Bajet Persekutuan 2016 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dilihat tidak cukup 'solid' membantu pemulihan nilai ringgit dan ekonomi negara.
Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar, berkata tiada apa boleh diharapkan daripada bajet kali ini selain Menteri Kewangan itu meletakkann jawatan sebagai Perdana Menteri.
pc mahfuz"Saya tidak nampak belanjawan 2016 bantu lonjak ekonomi dan nilai ringgit melainkan Najib melepaskan jawatan minggu ini dan itu memberikan nafas baharu kepada nilai ringgit dan ekonomi," katanya kepada media di lobi Parlimen di sini, hari ini.
Beliau secara berseloroh berkata, Najib boleh dilabelkan sebagai 'Perdana Menteri 80 sen' ekoran pencapaiannya menjatuhkan nilai ringgit pada tahap ketika ini.
Katanya, sejak mengambilalih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2009 dan memegang potfolio Menteri Kewangan, nilai ringgit jatuh mengalami penurun ketara.
"Nilai ringgit ketika itu RM3.60 berbanding USD1 tetapi pagi ini RM4.24, (12 tengah hari) RM4.22 dan (2 petang) RM4.23.
"Bermakna pada 2009 hingga hari ini Najib berjaya menjatuhkan nilai ringgit hampir 80 sen maka itu dia layak jadi Perdana Menteri 80 sen," katanya.
Beliau berkata, kesempitan hidup dihadapi rakyat masa kini akibat daripada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kenaikan harga minyak dan diikuti skandal 1Malaysian Development Berhad (1MDB) berpunca daripada kebobrokan Perdana Menteri sendiri.
Katanya, pebentangan belanjawan dibuat Najib tidak 'mensejahterakan rakyat' bahkan memberikan kesan kepada persekitaran ekonomi tidak menentu.
Dalam sidang Dewan Rakyat hari ini, Najib membentangkan belanjawan defisit dengan peruntukan RM267.2 bilion serta jangkaan hasil pendapatan RM225.7 bilion.
Biarpun menyasarkan peningkatan RM3.2 bilion namun defisit tercatat adalah tinggi iaitu kira-kira RM41.5 bilion.