Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:53 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


APA YANG KITA TAHU TENTANG TPPA

Posted: 06 Oct 2015 11:08 AM PDT

TPPA adalah perjanjian multilateral terikat yang melibatkan negara Asia Pasifik seperti Australia, AS, New Zealand, Kanada, Mexico, Chile, Brunei, Malaysia dan Vietnam. TPPA ini alah tentang liberalisasi pasaran di mana negara ahli bebas berniaga di pasaran negara ahli secara terbuka sesuai dengan konsep globalisasi.
Masalahnya dengan TPPA ini ialah semua perbincangannya dibuat secara rahsia dan semua teks perbincangan adalah rahsia sehinggalah selepas empat tahun perjanjian dimeterai. Ini bermakna perjanjian TPPA ini meletakkan rakyat dalam kegelapan, sesuatu yang cukup pelik dalam sebuah dunia terbuka tanpa sempadan.
Apabila ditanya mengapa dirahsiakan, jawapan kerajaan adalah standard: Perjanjian ini baik untuk negara kerana memudahkan barangan kita untuk memasuki pasaran luar. Persoalannya, jika TPPA begitu bermanfaat, mengapa teks perjanjian yang sedang dirundingkan tidak dibentangkan untuk pengetahuan umum? Mengapa perlu berahsia?
Saya tanyakan hal di atas kerana terdapat beberapa klausa dalam TPPA ini yang akan memberikan kesan yang cukup besar kepada rakyat dan negara dan cukup membimbangkan saya. Untuk maklumat ringkas, di bawah ini saya perturunkan beberapa kesan negatif yang perlu sangat kita ketahui:
i. Hampir 80% harga ubat akan menjadi mahal, sehingga mencecah 1000% dari harga sekarang. Ini kerana ubat generik yang lebih murah tidak boleh dijual lagi kerana Malaysia terikat menggunakan ubat patented (asli) yang dihasilkan syarikat famarkeutikal dari luar negara. Kesannya akan menyukarkan pesakit berpendapatan rendah dan sederhana kerana kos untuk mendapatkan ubatan menjadi sangat tinggi. Bayangkan jika seorang guru menghidap penyakit barah yang memerlukan ubat bernilai RM7000 sebulan, mampukah mereka untuk membayar kos perubatan semahal itu? Apakah nasib ramai rakyat di negara kita nanti?
ii. Syarikat gergasi akan bebas berniaga di negara kita menyebabkan usahawan-usahawan kecil terpaksa bersaing dengan syarikat gergasi dari luar negara. Ini seolah-olah meletakkan kepentingan syarikat asing mengatasi kepentingan rakyat kita. Ini juga seperti memberi kuasa kepada negara maju seperti AS, Singapura dan Australia untuk mencereboh ekonomi negara kita.
iii. Kerajaan boleh disaman oleh pelabur luar di tribunal antarabangsa yang berpangkalan di Washington dan Geneva jika terdapat dasar-dasar kerajaan yang boleh merugikan hak pelabur luar dan menghalang aktiviti perdagangan mereka. Ini tentunya menjejaskan bidang kuasa kerajaan dalam menentukan apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.
iv. Petani kita terpaksa bersaing dengan hasil pertanian luar negara. Lebih merisaukan lagi ialah TPPA bakal memberi kesan buruk ke atas industri padi negara apabila beras dari AS yang menerima subsidi yang tinggi dipasarkan di negara ini. Ratusan ribu keluarga petani padi di negara ini akan terjejas jika TPPA dimeterai.
v. TPPA juga menyebabkan bidang pelaburan dan khidmat undang-undang dan pelbagai khidmat profesional tempatan yang lain terpaksa berhadapan dengan persaingan pasaran terbuka. Mampukah industri perkhidmatan kita berhadapan dengan kemasukan syarikat gergasi ini?
vi. TPPA melanjutkan perlindungan hakcipta bahan-bahan rujukan dari 50 tahun selepas kematian penerbit kepada 120 tahun. Ini bermakna segala bahan-bahan rujukan yang kini percuma dan telah didigitalkan akan menjadi terhad kepada pengguna. Ini juga bermakna segala bahan rujukan wajib dibeli atau wajib dibayar sewa, sekaligus menghadkan kemudahan ilmu kepada rakyat yang kurang mampu.
Justeru implikasi TPPA ini besar kepada rakyat dan negara, maka saya merayu supaya kerajaan mengambil tindakan berikut terlebih dahulu sebelum memetarai perjanjian ini. Antaranya:
i. Menangguhkan perundingan TPPA sehingga segala teks mengenainya didedahkan kepada rakyat untuk mendapatkan maklumbalas. Rakyat berhak tahu dan diberi hak memberi pandangan kerana perjanjian ini melibatkan kualiti hidup mereka.
ii. Ahli parlimen perlu diberi pencerahan dan perlu membahaskan baik buruk Perjanjian ini. Semasa membahaskan hal ini, ahli parlimen perlulah melihat Perjanjian ini dari aspek kebaikannya untuk rakyat dan negara, bukannya berterusan terikat kepada kepentingan parti.
iii. Kerajaan mesti menolak status layanan tempatan yang perlu diberikan kepada syarikat gergasi luar.
Saya akui TPPA ini ada baiknya untuk negara kerana kita bergantung kepada kemasukan pelaburan luar untuk memacu ekonomi negara kita. Namun, setelah mengamati kesan perjanjian ini, saya dapati perundingan TPPA ini perlu disemak semula dengan teliti oleh kerajaan kerana ia memberi kesan besar kepada rakyat. Sekiranya kerajaan mendapati keburukannya lebih banyak dari kebaikan, maka masih belum terlewat untuk kita menarik diri daripada Perjanjian ini.

Harapan saya cuma satu dari keputusan muktamad yang bakal diambil oleh kerajaan nanti: Jangan biarkan anak cucu kita tergadai melalui perjanjian yang bersifat globalisasi ini. Jangan biarkan menang sorak kampung tergadai.

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:27 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Politik Najib dibunuh kerana tak sambung YTL Power?

Posted: 06 Oct 2015 09:30 PM PDT


Najib is either brave or he has a death-wish

Bagaimana anda mengharapkan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memberi jalan mudah pada Najib apabila dia melakukan perkara-perkara seperti ini? Sudah pasti Dr Mahathir mahu Najib ditendang keluar melalui undi tidak percaya akhir bulan ini.

Raja Petra Kamarudin

Tidak lama dahulu Francis Yeoh berkata beliau tidak bergantung kepada kerajaan Malaysia dan tidak memerlukan kerajaan untuk mendapat wang. Dia boleh membuat wang dari luar Negara yang mana wang itu benar-benar datang , kata Francis.

Sebenarnya itu tidak sepenuhnya benar. Sejak tahun 1993, YTL Power Generation Sdn Bhd sahaja dianggarkan mendapat sekitar RM15-20 bilion daripada menjual elektrik kepada TNB. Dan ini hanya salah satu daripada perniagaan YTL, cuba fikirkan.

Loji kuasa adalah lombong emas merangkap angsa yang meletakkan telur emas untuk YTL, dan telur berlian disemat di atas itu. Tetapi itu semua sudah tiada lagi (LIHAT ITEM BERNAMA BERITA DI BAWAH).

Yang indah tentang seluruh perjanjian ini adalah bahawa YTL tidak perlu melakukan apa-apa kerja atau mengeluarkan apa-apa wang pun. Siemens mereka,membina, membiayai dan menyelenggarakan keseluruhan projek. YTL hanya menerima cek dari TNB, yang bermula dari RM600 juta setahun pada mulanya dan beransur-ansur meningkat dari masa ke masa.

YTL, seterusnya, membeli gas dari Petronas, yang dianggap di bawah harga pasaran, pada harga tetap yang kekal statik pada tempoh keseluruhan kontrak. Ia adalah hampir seperti Petronas telah menderma gas kepada YTL.

TNB dan Petronas amat tidak berpuas hati dengan ketetapan tersebut tetapi tak boleh nak buat apa-apa mengenainya kerana Perdana Menteri pada masa itu secara peribadi meluluskan projek ini.

Malah, Ani Arope, yang meninggal dunia pada Disember tahun lepas, yang selaku Pengerusi Eksekutif TNB pada masa itu telah sekeras-keras menentang projek ini. Beliau enggan menandatangani kontrak dan apabila diletakkan di bawah tekanan beliau mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan.

Ini adalah yang laporkan oleh The Star pada 24 Disember 2014:

Ani, yang meninggal dunia pada hari Sabtu, telah secara terbuka menentang penciptaan penjana tenaga bebas (IPP).

Beliau berdiri teguh pada tahun 1995 dan bukannya menandatangani perjanjian pembelian tenaga (PPA) dengan IPP. Sebaliknya, beliau berhenti daripada menandatangani perjanjian yang berat sebelah itu.

Di bawah PPA, TNB perlu membayar wang pendahuluan untuk kuasa tambahan, tidak kira sama ada ia digunakan atau tidak. Ini bermakna TNB membayar banyak untuk kuasa yang ia tidak digunakan.

Ani enggan menandatangani perjanjian berat sebelah dan kemudiannya meletak jawatan. Generasi pertama IPP (YTL Power), yang dikatakan telah mendapat "sweetheart deals" dengan mengorbankan TNB, yang terpaksa membeli kapasiti yang berlebihan dari mereka, sudah tiada.

Dalam temu bual dengan StarBizWeek pada bulan Jun 2006, Ani menyatakan bahawa tidak ada rundingan dengan IPP ketika ditanya bagaimana proses rundingan telah dijalankan.

"Tidak ada rundingan. Sama sekali tidak. Bukannya bercakap secara langsung dengan IPP, TNB hanya duduk dengan Unit Perancang Ekonomi (EPU). Dan kami telah diganggu dan dihina setiap kali kita pergi ke sana. Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberikan kami terma dan meminta kami bersetuju. Saya katakan tidak, "beliau dipetik sebagai berkata.

Ditanya mengenai harga dan syarat-syarat kontrak, beliau berkata ia telah ditetapkan. "(Mereka berkata) ini adalah harga, ini adalah caj kapasiti dan ini adalah bilangan tahun. Mereka berkata anda ambil sahaja dan saya enggan menandatangani kontrak. Dan kemudian, saya telah dikeluarkan. "

Ani berkata beliau tidak bersetuju dengan syarat-syarat kerana "ia adalah sangat tidak adil".

Jadi anda mempunyai maklumat yang langsung dari sumbernya.

YTL tidak menjalankan loji kuasa. YTL telah dikatakan telah mencetak wang untuk 21 tahun yang lalu. Dan bukannya melanjutkan kontrak dan membolehkan YTL untuk terus mencetak wang untuk 25 tahun akan datang atau lebih, di mana mereka akan mendapat kira-kira RM25-30 bilion, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memutuskan untuk menutup lombong emas merangkap angsa yang mengeluarkan telur emas.

Bagaimana anda mengharapkan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memberi jalan mudah pada Najib apabila dia melakukan perkara-perkara seperti ini? Sudah pasti Dr Mahathir mahu Najib ditendang keluar melalui undi tidak percaya akhir bulan ini.

----------------

Spore diplomat described Msian young Chinese delusional

Posted: 06 Oct 2015 05:35 PM PDT


Young Chinese in Malaysia 'delusional' to think Malay domination can change, says top Singapore diplomat

6 Oct, 2015 - 06:41 pm

KUALA LUMPUR, Oct 6 — Malaysia's ethnic Chinese youth are "delusional" if they believe that Malay dominance in politics can be replaced by a change in the system, Singapore's ambassador-at-large Bilahari Kausikan has said.

Instead, the top Singaporean diplomat said this dominance will be defended by any means, including a possible political alliance between Malay nationalist ruling party Umno and opposition Islamist party PAS.

"It is my impression that many young Malaysian Chinese have forgotten the lessons of May 13, 1969. They naively believe that the system built around the principle of Malay dominance can be changed.

"That may be why they abandoned MCA for the DAP. They are delusional. Malay dominance will be defended by any means," Bilahari wrote in an opinion piece published in The Straits Times (ST) today.

Amid the current political upheaval in Malaysia, Bilahari cautioned that any new system that emerges will not only still have Malay dominance at its centre, but its enforcement will be even more rigorous with less space for the non-Muslims.

Singapore's former permanent secretary for foreign affairs said that as Umno relies even more on religion for legitimacy, it will look to political rival PAS—which is now being led by conservative clerics after purging itself of their moderate leaders—for support.

"Umno and PAS may eventually form some sort of de facto if not de jure alliance that could be the core of a new ruling system," said Bilahari.

"There may be token ornaments of other races, but the Malaysian system will then comprise an overwhelmingly dominant Malay government with a DAP-led Chinese opposition. This will be potentially explosive."

According to Bilahari, the ongoing 1 Malaysia Development Bhd (1MDB) scandal has quickened the pace towards the formation of such a system, foreshadowed by the recent Bersih 4 rally that he said was dominated by the ethnic Chinese.

Bilahari also urged Singapore to let Malaysia solve its own political woes, as any systemic change will have a profound change over the Causeway even when Singapore practises the separation of religion and state.

"Are we completely immune to contagion from Malaysia? After 50 years, does our collective Singapore identity now trump racial identities? Maybe under some circumstances. Optimistically, perhaps even most circumstances. But under all circumstances?

"I doubt it. Let us wish Malaysia well and hope that the worst does not occur," said Bilahari.

Last week, the Wall Street Journal (WSJ) suggested that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's fight for political survival has not only created divisions in ruling Umno but recently, also sparked racial discord in multiracial Malaysia.


NGO NZ kagumi ketelusan M'sia tentang TPPA ... Jgn dengar beruk!!!

Posted: 05 Oct 2015 11:30 PM PDT


NZ should follow Malaysia lead in releasing TPPA text

Press Release – Auckland University

If Malaysia can release TPPA text before its signed and say no deal without fast track, why can't NZ? For years Malaysia was treated as suffering a severe democratic deficit compared to countries like New Zealand. Today it puts us and other so-called …If Malaysia can release TPPA text before it's signed and say no deal without "fast track", why can't NZ?

'For years Malaysia was treated as suffering a severe democratic deficit compared to countries like New Zealand. Today it puts us and other so-called advanced democracies to shame with its relative openness on the Trans-Pacific Partnership Agreement', according to University of Auckland law professor Jane Kelsey, who was in Kuala Lumpur yesterday briefing media and others on the TPPA.

At a press conference yesterday, Malaysia's Minister for International Trade and Industry Datuk Seri Mustapa Mohamed said: 'The draft text of the Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA) will be released to enable detailed scrutiny and public debate before any final agreement is signed.' That would be unprecedented for Malaysia.

Mustapa's words are identical to an open letter from legislators from seven countries, including Malaysia and New Zealand, which was released last week.

By contrast, New Zealand's Tim Groser peremptorily dismissed the call from parliamentarians, including the Greens, New Zealand First, Maori and Mana parties, and the government prevented Labour from presenting a similar motion in the House.

Mustapa made his statement at a press conference that followed a media briefing by the Ministry of International Trade and Industry (MITI). In another poignant contrast, MITI's 20-slide powerpointpresentation set out the scope of the agreement, issues that have not yet been agreed, Malaysia's expected gains and the principle areas of concern.

Malaysia's long list of concerns include intellectual property, tobacco policy, investor state dispute settlement, state-owned enterprises, government procurement preferences for bumiputra, and enforceability of labour and environment chapters.

'MITI's presentation ended with another challenge that should ring in Tim Groser's ears', Kelsey said.

Malaysia said the conclusion of negotiations 'will hinge on the US obtaining fast track', That echoes what Japan and Vietnam's ambassadors to the US reportedly told a Washington forum yesterday. Fast track is also expected to be an issue for the new government that takes power in Chile next week.

'Contrast that to our Prime Minister's speech several weeks ago that Obama might not get fast track, or be able to get the TPPA through the Congress – but New Zealand needs to help get the deal done as soon as possible.'

Despite Mustapa's suggestion there is still a long way to go, the feeling in Singapore is that that the Ministerial meeting in the next few days will push to conclude almost all the agreement, aside from the handful of red lines that countries have staked out. The focus will then turn to the crucial questions of market access on agriculture, automobiles and textiles.

Professor Kelsey speculated that the remaining issues are more likely to become bargaining chips in the final trade-offs than stumbling blocks to a final deal, unless there is such domestic a backlash that government's decide not the sign.

'Malaysia seems to be foreshadowing that outcome is possible if they cannot protect important social and economic development policies. After all, they walked away from a Malaysia US FTA in 2009. Would New Zealand be prepared to listen to its people and do the same?'

ENDS

Jangan dengar dari beruk-beruk gini yang tak baca kenyataan dan jelas satu2 pendirian.


Hanya main propaganda murah ...!!!!WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:40 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PERNIAGAAN KECIL-KECILAN ALAMI KEMEROSOTAN TERUK

Posted: 06 Oct 2015 01:48 AM PDT

Permintaan Anwar cukup mudah, cuma mahu rawatan – Azizah

Posted: 06 Oct 2015 01:37 AM PDT
(Oleh: Ermizi Muhamad)

PETALING JAYA, 6 okt  - Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr wan Azizah Wan Ismail menegaskan suaminya hanya mahu menjalani rawatan fisioterapi di hospital akibat kecederaaan bahu dan bukan mahu melarikan diri daripada penjara.
Bercakap dalam sidang media hari ini, Wan Azizah menyatakan rasa kesal kerana sehingga kini hak Anwar Ibrahim untuk menerima rawatan dinafikan oleh kerajaan.
Azizah"Permintaan rawatan Anwar paling mudah untuk diluluskan dan rawatan bukan berkos tinggi. Lebih baik Anwar dibawa ke hospital akan memudahkan.
"Sejam boleh buat (rawatan) Anwar dan selepas itu pesakit yang lain. Bukan kita menafikan rawatan pesakit lain. Takkan dia (Anwar) hendak lari," katanya kepada media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini hari ini.
Tambah beliau, Anwar perlu dimasukkan ke hospital pada kadar segera ke hsopital untuk menjalani  rawatan fisioterapi secara intensif kerana kemudahan itu sangat terbatas di Penjara Sungai Buloh.
"Rawaran fisioterapi dan rejim perubatan konservatif diperlukan bagi mengurangkan kesakitan dan mengelakkan kesan yang lebih teruk pada jangka panjang, sambil beliau menunggu rawatan pembedahan yang sesuai," tegasnya.
Tambahnya, Doktor Jeyaindran Sinnadurai yang ditugas mengetuai panel perubatan Anwar di penjara tidak bersikap profesional bagi memenuhi keperluan rawatan Ketua Umum KEADILAN itu.
"Kalau kita minta sebarang pendapat pun, hanya selepas dua bulan daripada tempoh itu kami terima.
"Persepsi kami sekarang, penglibatan Dr Jeyanindran ini langsung tidak membantu dan tidak memudahkan Saudara Anwar untuk mendapatkan sebarang rawatan yang sepatutnya menjadi hak beliau dan mana-mana tahanan lain," tegasnya.
Sebelum ini, keluarga dan peguam Anwar menuntut supaya Dr S Jeyaindran digugurkan sebagai ketua panel perubatan yang merawat Anwar.
Mereka menyuarakan kebimbangan kerana Jeyaindran pernah menjadi saksi dalam kes Fitnah membabitkan Anwar dan pernah bertugas sebagai doktor peribadi Datuk Seri Najib Razak.


Usai Rundingan TPPA – Masa Bertindak – Pastikan Janji PM Dato Sri Najib Razak Untuk Pertahan Kepentingan Negara Dikotakan

Posted: 06 Oct 2015 01:32 AM PDTUsai Rundingan TPPA – Masa Bertindak – Pastikan Janji PM Dato Sri Najib Razak Untuk Pertahan Kepentingan Negara Dikotakan
Kira-kira jam 9:00 pagi waktu Atlanta semalam, 12 negara yang menyertai rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) telah mengumumkan pengakhiran kepada rundingan perjanjian yang digelar 'terbesar dalam sejarah, sesuai dengan abad ke 21'.
Rundingan perjanjian tersebut telah dimuktamadkan walau tanpa ketiadaan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Malaysia sekadar diwakili Ketua Perunding, Encik Jayasiri.
Sewajibnya Menteri MITI Datuk Seri Mustapa Muhamad hadir hingga akhir pengumuman – cara sambil lewa menangani perjanjian sebesar TPPA menimbulkan keraguan besar berkenaan tatakelola MITI dan kerajaan dalam mempertahan kepentingan Malaysia dalam rundingan.
Perlu diingat jua janji Perdana Menteri YAB Dato' Seri Najib Razak pada Sidang Kemuncak APEC pada Oktober 2013 – bahawa TPPA akan dibentangkan di Parlimen.
Janji MITI di dalam Dewan Rakyat bahawa kerajaan akan menjamin kepentingan negara dan rakyat tidak akan digadaikan oleh perjanjian TPPA wajib dituntut.
Perjanjian TPP sudah tentu akan merangkumi pelbagai aspek – tidak terhad kepada perdagangan sahaja. Meminjam terma abad ke 21 – sudah tentu perjanjian semoden ini wajib dirundingkan secara telus, di mana semua pihak berkepentingan diberikan akses kepada teks rasminya. Perjanjian yang dikatakan ala abad ke 21 juga perlu membudayakan keterbukaan sejajar dengan budaya abad terkini – bukan diselubungi kerahsiaan seperti perjalanan rundingan TPPA selama ini.
Sepanjang dua tahun lamanya, rakan-rakan ahli parlimen dan saya sendiri mengikuti perkembangan serta memberikan maklumbalas yang penting dalam mendepani risiko perjanjian TPPA sekiranya tidak mempertahan kedudukan serta kepentingan Malaysia.
Pada 25 September 2013, saya telah mendesak kerajaan untuk menubuhkan sebuah Jawatankuasa Terpilih TPPA melalui soalan parlimen saya. Kerajaan kemudiannya menubuhkan Kokus TPPA yang turut melibatkan saya sendiri.*
Walau diakui wujudnya pertemuan dari masa ke semasa dengan Menteri MITI dan juga wakil perdagangan Amerika Syarikat, Michael Froman, seluruh ahli pembangang kokus TPPA tidak diberi akses kepada kandungan dan terma perjanjian. Hal ini berlainan di AS – di mana wakil Kongres mereka diberi layanan lumayan termasuk peluang membaca teks TPPA.
Bagaimanakah kita mampu menerima janji kebolehpercayaan kerajaan sedang prestasi corot selama ini?
Menurut peraturan "Fast Track" AS, teks penuh TPPA akan diterbitkan 30 hari selepas perjanjian itu dipersetujui. Presiden Obama akan memberikan 90 hari kepada Kongress untuk membahaskan butiran-butiran perjanjian tersebut sebelum menandatanganinya. Rundingan telahpun tamat dan tidak ada sebuah negara pun yang mampu merubah kandungan kepada teks perjanjian tersebut.
Saya seru semua pihak berkepentingan; badan-badan bukan kerajaan, Ahli-ahli parlimen, badan-badan persatuan sekerja dan orang ramai untuk bersiap siaga meneliti kandungan dengan hasrat memastikan kepentingan negara diutamakan. Kita juga harus berani menolak sekiranya kandungan teks menunjukkan sebaliknya.
Sehubungan itu, Perdana Menteri Dato' Seri Najib Razak perlu dipertanggungjawabkan untuk memenuhi segala janji beliau berkait TPPA.
Teks bukan sahaja mesti didedahkan; tetapi setiap ahli parlimen wajib diberikan masa yang secukupnya untuk meneliti kandungan perjanjian tersebut – yang dikhabarkan mencecah hampir 1,000 muka surat.
Sekiranya kongres Amerika Syarikat diberikan 90 hari untuk membahaskan perjanjian ini, Malaysia tidak boleh ketinggalan dalam usaha memperkasakan kedaulatan negara menerusi demokrasi berparlimen. Lebih-lebih lagi apabila nasib negara terikat dengan perjanjian yang melibatkan 12 negara dan penguatkuasaan undang-undang yang merangkumi semua bidang bukan sahaja perdagangan.
Malaysia mestilah mendapat manfaat daripada perjanjian ini. Rakyat harus dilindungi daripada terkesan daripada penguatkuasaan perjanjian ini.
Isu-isu yang timbul seperti kenaikan harga ubat-ubatan, perlindungan yang ketat ke atas harta intelek; status Syarikat Berkait Kerajaan Malaysia (Khazanah, Petronas dan TNB sebagai contoh); isu mekanisma perundangan baru ISDS yang mengutamakan golongan korporat – serta kesannya ke atas badan kehakiman negara; dan juga nasib IKS antara lainnya wajib dipantau dengan efektif.
Perjuangan untuk memastikan TPPA dimeterai bersyarat kepentingan serta kedaulatan negara dipertahan akan diteruskan. Kami terus berjuang hingga ke saat yang terakhir.
NURUL IZZAH ANWAR
AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI
NAIB PRESIDEN DAN PENGARAH PILIHANRAYA KEADILAN
AHLI KAUKUS TPPA 

SURAT HUSAM KEPADA KELANTAN DARUL BALAK

Posted: 06 Oct 2015 01:26 AM PDT


sumber  MSO

urat-surat Husam bukan surat layang atau poison letter kerana beliau bertanggungjawab dan menyatakan dengan fakta yang lengkap dan kemas terhadap apa yang diungkitkan. Dalam pada itu ada yang kurang senang dengan kehadiran surat-surat Husam dan menganggap ia sebagai satu pengkhiatan. Kenapa? Jawabanya mudah sahaja, sebab apa yang dibangkit dan diangkatkan dalam surat itu boleh menjejaskan kepentingan dan tembolok mereka.

Bagi Husam ada tanggungjawab sosialnya kepada rakyat Kelantan menerusi bantahan itu. Kawasan yang hendak diluluskan itu adalah kawasan tadahan hujan dan menjadi jantung kepada negeri Kelantan. Hutan itu dipelihara sejak berpuluh dekad lalu menjadi khazanah tidak ternilai kepada Kelantan tiba-tiba hendak dipungar begitu sahaja. Di zaman Mohd Asri Muda jadi MB, Sultan Kelantan pada masa itu ada memohon kawasan itu tetapi ditolak.Berikut adalah surat Husam kepada Mohd Amar Nik Abdullah.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

YB Dato' Mohd Amar bin Abdullah,
Pemangku Menteri Besar Kelantan,
KOTA DARULNAIM
15503 KOTA BHARU, KELANTAN,

HUTAN SIMPAN BERANGKAT - SEKALI LAGI DI BAWAH HARGA PASARAN

Saya pernah menulis surat rasmi (tertutup dan tidak disiarkan di mana-mana) kepada YAB Menteri Besar setahun lebih yang lalu membantah tindakan Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) meluluskan kawasan Hutan Simpan Kekal ( HSK ) Berangkat untuk perladangan seluas 5 ribu ekar tanpa tender dan di bawah harga pasaran kepada LPSB.

Alhamdulillah YAB MB segera bertindak membatalkan kelulusan itu.

Saya ingat ia berakhir di situ.

Maklumat terkini yang saya ada menunjukkan PMBK meluluskan semula kawasan itu kepada syarikat berkenaan sekali lagi, April lalu.

Harga yang ditawarkan adalah RM 3 ribu se ekar termasuk semua perbelanjaan seperti kos ukur sempadan, cukai tanah dan lain-lain.

Saya difahamkan, setelah ditolak kos cukai tanah dll, pendapatan bersih untuk PMBK hanya sebanyak RM 7 atau RM 8 juta sahaja.

Dengan ini, pendapatan bersih se ekar hanya sebanyak antara RM 1,400 hingga RM 1,600 se ekar.

Sedangkan nilai pasaran adalah tidak kurang dari RM 5,000 se ekar bersih.

Ini akan menjanakan pendapatan kepada PMBK sebanyak RM 25 juta bersih berbanding RM 8 juta!

Perbezaan antara RM 16 juta hingga RM 17 Juta !!!

Bahkan jika dilakukan tender terbuka, saya yakin dengan kedudukan tanah Berangkat yang amat baik, PMBK akan mendapat tawaran yang lebih tinggi.

Saya hairan mengapa Jawatankuasa Penasihat PMBK di mana YB adalah salah seorang anggotanya, nampak begitu terikat dengan syarikat berkenaan.

Saya difahamkan oleh syarikat-syarikat lain yang turut membuat tawaran bahawa tawaran mereka adalah lebih baik tetapi ditolak.

Suka juga saya mengingatkan tujuan asal kawasan Berangkat diluluskan kepada PMBK oleh YAB Tok Guru di masa itu adalah untuk dimajukan sendiri khususnya melalui PMBK Sawit.

Saya berharap tujuan asal ini tidak dikorbankan dan pihak lain pula mengaut keuntungan darinya.

LPSB nampaknya terus menjadi pilihan sungguh pun tujuan asalnya adalah lain dan terdapat tawaran lebih baik oleh syarikat-syarikat lain.

Mengapa?

Saya pohon kelulusan berkenaan dibatalkan. Apa lagi surat pembebasan hutan difahamkan belum dikeluarkan oleh Jabatan Hutan.

Jika kelulusan ini diteruskan, mungkin saya akan memfailkan perintah injunksi di mahkamah ke atas PMBK dengan tujuan menjaga khazanah rakyat negeri Kelantan.

Tujuan saya juga adalah untuk menghentikan amalan meluluskan khazanah rakyat Negeri Kelantan di bawah nilai pasaran yang menyebabkan kerugian pendapatan kepada negeri Kelantan.

Saya suka mengingatkan YB Dato bahawa antara fungsi utama PMBK pada masa lalu ialah menyelamatkan hartanah prima. Ia bukan pintu belakang untuk mana-mana pihak melepaskan harta dan khazanah negeri ini sesuka hati.

Saya mohon respon segera YB.

Sekian terima kasih.

Husam Musa
Adun Salor

7 Zulhijjah 1436/21 September 2015

Nota:
Surat rasmi pertama saya mengenai isu ini telah saya sampaikan kepada YAB MB Kelantan kurang lebih dua tahun yang lalu.

Saya tidak menyiarkannya di mana-mana kerana YAB MB telah memberikan respon tiga hari selepas surat saya.
Surat rasmi kedua ini saya sampaikan kepada YB Dato TMB pada 21hb September kerana kelulusan yang dibatalkan dahulu diperbaharui.

Saya tidak menerima sebarang maklum balas sehingga ini.

Saya memutuskan untuk dikongsi dengan rakyat Kelantan yang prihatin dan sensitif terhadap kepentingan negeri Kelantan, moga ada kesannya.

Yb. Husam Musa
ADUN Salor,
Petang 3 Oktober 2015

[wm.kl.8:20 am 06/10/15]

Lagi pengiktirafan buat Zunar: Dipilih dalam kempen ‘Write for Rights’

Posted: 06 Oct 2015 01:25 AM PDT


(Oleh Ermizi Muhamad)
PETALING JAYA 6 OKT: Kartunis politik Malaysia, Zulkflee Anwar Ulhaque atau Zunar terus mendapat pengiktirafan antarabangsa apabila dipilih sebagai individu pertama negara ini oleh Amnesty International melalui kempen antarabangsanya – 'Write for Rights 2015′.
Menurut Amnesty, pemilihan Zunar selepas merujuk penglibatan beliau dalam konteks tuntutan demokrasi bersuara melalui medium kartun.
Beliau antara 12 individu yang dipilih dari seluruh dunia meliputi Congo, Mexico, El Salvador, Burkina Faso, Myanmar, Uzbekistan, Greece, Saudi Arabia, Syria dan Iran.
Zunar 2Zunar dalam sidang media pengumuman itu berkata, pemilihan dalam kempen ini merangsang beliau untuk terus memperjuangkan hak kebebasan di negara ini.
Katanya, walaupun ditekan pemerintah, beliau tetap komited untuk mengetengahkan penafian kerajaan dalam memberi ruang kepada pihak tertentu yang tidak sehaluan dengan mereka.
"Saya akan mengambil perhatian secara positif untuk mengetengahkan betapa buruknya situasi kebebasan media di Malaysia.
"Saya akan terus berkempen dan memperjuangkan hak kebebasan bersuara di Malaysia, dan saya juga mahu masyarakat antarabangsa melihat betapa buruknya ruang kebebasan di Malaysia dengan merujuk beberapa kes yang dikenakan terhadap saya," ujarnya.
Kempen julung kali itu turut mengajak seluruh anggota masyarakat antarabangsa menyokong prinsip demokrasi yang lebih bebas tanpa sebarang tekanan pihak-pihak tertentu.
Sebagai tanda sokongan berkenaan, masyarakat di Malaysia juga boleh menghantar karya lukisan atau gambar yang memaparkan tuntutan rakyat terhadap perjuangan ke arah kebebasan bersuara.
Mereka boleh memuat naik karya berkenaan di media sosial – Twitter dan Instagram menggunakan #Zunar #W4R #lakarMYbebas.
Zunar 1Zunar yang merupakan pemegang anugerah "Keberanian dalam Melukis Kartun Editorial" oleh Rangkaian Hak Asasi Kartunis Antarabangsa (CRNI) dan anugerah Hellman Hammett sebagai pembela hak asasi dari dari Human Rights Watch pada 2011 pernah disiasat di bawah Akta Mesin Cetak dan Akta Penerbitan, Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan November tahun lepas dan turut dipenjarakan susulan penerbitan buku "Cartoon-O-Phobia.
Beliau juga kini didakwa di bawah 9 pertuduhan Akta Hasutan, dan boleh dipenjara sehingga 43 tahun jika sabit kesalahan.
Ekoran itu, pemilihan Zunar dalam kempen ini jelas Amnesty lagi, disebabkan Zunar merupakan rakyat Malaysia yang pertama didakwa paling banyak di bawah Akta Hasutan.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=67984

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:18 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Adakah Umno masih disokong ahli-ahli pengasasnya?

Posted: 06 Oct 2015 07:26 PM PDT

oleh Lokman Mustafa
Semasa kanak-kanak, setiap kali saya melawat arwah datuk, saya sentiasa melihat sijil keahlian Umno yang tergantung di dinding rumah kayunya.
Sebagai ketua kampung dalam kawasan Kuala Lipis, Pahang, datuk saya mungkin antara salah seorang ahli pengasas parti politik tersebut di kampung kami.

Berdasarkan sejarah penentangan pejuang Melayu terhadap sistem residen British di negeri itu, saya merasakan yang datuk saya berkemungkinan besar menyertai Umno kerana perjuangan anti penjajahnya semasa tahun-tahun menjelang kemerdekaan.
Selain itu, terdapat juga sekeping gambar datuk bersama Najib Razak yang diambil di stesyen keretapi Kampung Mela pada awal 1980-an, ketika Najib menjadi menteri besar Pahang.
Sebelum 1990-an, penduduk di Pahang jarang sekali menyertai parti politik lain, termasuklah PAS.
Umno dilihat sebagai satu-satunya organisasi politik yang memperjuangkan orang Melayu dan mempertahankan pemerintah Melayu.
Hari ini, sekiranya datuk saya masih hidup- dia meninggal pada awal 1990-an- saya tidak pasti samada dia masih akan menyokong Umno atau Najib.
Setahu saya, tiada seorangpun anaknya merupakan ahli berdaftar parti.
Dalam media arus perdana, Najib disanjung sebagai pemimpin berkaliber yang menghadiri Perhimpunan Agung Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York baru-baru ini, sebelum berlepas ke Itali untuk lawatan rasmi.
Dia juga seringkali digambarkan sebagai pemimpin yang disayangi oleh pengundi di Pekan, yang kebetulan merupakan tempat lahirnya.
Tetapi selain daripada itu, saya tidak berapa pasti sejauh manakah penduduk Pahang kini menyokong presiden Umno sekarang.
Di Temerloh misalnya, ada beberapa orang lagi pemimpin yang dihormati seperti Saifuffin Abdullah (Umno) dan Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS)
Sebaliknya di Raub, menyaksikan kebangkitan Mohd Ariff Sabri (DAP), sementara di Kuantan pula, ada Fuziah Salleh (PKR).
Read More / Baca Lagi >>

Mustapa kena elak dari terkena percikan najis Najib

Posted: 06 Oct 2015 07:12 PM PDT

Mustapa harus waspada.
Pelaksanaan cukai GST telah meninggalkan kesan yang cukup memarahkan rakyat, khasnya rakyat marhaen. GST juga dibenci oleh peniaga. Walaupun tindakan itu dibantah secara meluas oleh badan-bandan Ngo dan pembangkang demi menyelamatkan rakyat dari terbeban, tetapi semuanya sia-sia sahaja.

Para propagandis kerajaan begitu bersungguh menyakinkan rakyat bahawa GST untuk kebaikan rakyat, bukan menyusahkan rakyat.

Seorang propgandis tersohor kerajaan dan Umno, Ahmad Maslan bukan main lagi seronok sehinggakan mempamerkan kebodohannya dalam mempertahankan GST. Kerajaan dengan mengambil kira kempen Ahmad Maslan akhirnya melaksanakan cukai baru itu.


Setelah dilaksanakan apa jadi, GST tidak disenangi rakyat dan kerajaan dicemuhi siang dan malam. GST diejak sengan konotasi yang buruk dan huduh. Sebagai balasan hukum karma nasib malang telah menimpa propagandis bernama Ahmad Maslan, apabila beliau kini sudah jadi kupang tembaga, diturunkan pangkat daripada jadi timbalan menteri kewangan kepada timbalan Perdagangan Antarbangsa dan Industeri (MITI).

Seharusnya Ahmad dinaikkan pangkat menjadi menteri setelah bermati-matina dia mempertahankan GST dan menyakinkan cukai itu sebagai menguntungkan rakyat dan kerajaan, sebaliknya tidak.

GST belum selesai kini timbul pula TPPA, atau Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) satu bentuk perkongsian perniagaan baru yang digagasan oleh Amerika Syarikat. Malaysia kini sedang berkira dan berbincang sama ada akan ikut sama menyertai TPPA atau pun tidak.

Dari satu juring tampaknya kerajaan berhati-hati sebelum membuat keputusan penyertaan dalam TPPA ini. Rundingan demi rundingan dan perbincangan demi perbincangan diadakan. Pakar-pakar ekonomi dan ahli perniagaan memberi pandangan masing-masing mengenai buruk dan baiknya TPPA. Macamlah isu GST dahulu juga.

Cuma Ahmad Maslan sehingga kini belum menyebut fasal TPPA mungkin mulutnya dizip oleh Mustapa setelah dia kencundang dalam GST.

Pembangkang bersikap pesimis kepada TPPA ini dan dibimbangi ia akan menambahkan beban rakyat yang sudah diberati oleh GST. Manakala Najib Razak pula sudah terdesak untuk melaksanakan perkongisan ini apabila ditekan. Perjumpaan mesra beliau dengan Borak Obama meletakkan Najib dalam keadaan serba salah. Amerika tidak sia-sia untuk berjumpa dengan Malaysia, dan presidennya bermain golf dengan Malaysia. Amerika tentu lebih bijak dan licit berbanding Malaysia.

Setenguk kita minum kopi Amerika kita pelu membayar setong minyak petrol kepadanya.

Justeru pintu ke arah TPPA akan diturut sertai oleh Malaysia nampaknya semakin luas. Secara prinsipnya Malaysia sudah pun menyataan komitmen untuk bersama TPPA apabila ikut sama menyertai perbincangan hal itu bersama 11 buah negara lain minggu lalu. Dan arahan terbaru Najib kepada Mustapa Mohamad agar menerusi perudingan dengan memberi mandat penuh adalah signal jelas yang Najib mahu TPPA dilaksanakan.

Read More / Baca Lagi >>

Kementerian Kesihatan "halang" DAP bantu orang kampung bina sistem bekalan air

Posted: 06 Oct 2015 07:02 PM PDT

oleh Joseph Tawie

Arahan Kementerian Kesihatan untuk menghalang penduduk Kampung Sangai Empani di daerah Serian mendapatkan pertolongan daripada DAP Sarawak bagi membina sistem paip air graviti memang jelas bersifat politiking.

"Kementerian Kesihatan meletakkan kepentingan politik Barisan Nasional melebihi penderitaan penduduk Kampung Sungai Empani, dengan menafikan hak mereka mendapatkan bekalan air. "Sikap pentingkan diri sendiri oleh BN ini menunjukkan mereka sanggup berbuat apa sahaja demi mengekalkan kuasa politik, walaupun dengan mengorbankan rakyat," kata pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen.

MP Bandar Kuching itu merujuk surat oleh pegawai perubatan daerah Serian Dr S H Norashikin Wan Ahmad kepada pengerusi jawatankuasa paip Kampung Sungai Empani.

Surat bertarikh 28 Ogos itu menyatakan, Kementerian Kesihatan enggan memberikan kelulusan kepada penduduk kampung untuk membuat sambungan baru menggunakan dana dan tenaga kerja yang dibekalkan kumpulan 'Impian Sarawak' DAP Negeri.

Sejumlah 90 keluarga di kampung itu cuba menyelesaikan kekurangan bekalan air dengan mengundang Impian Sarawak, selepas sistem paip air graviti yang dibina kementerian dengan bantuan penduduk kampung dua tahun lalu gagal membekalkan air kepada semua rumah.

Ekoran perancangan buruk oleh kerajaan, sumber air yang dipilih gagal membekalkan air secukupnya, menyebabkan kampung tersebut sering berhadapan masalah bekalan air. Masalah semakin kerap terutama ketika musim kemarau.

Akibatnya, penduduk terpaksa pergi ke sumber air yang lain walaupun setiap rumah memiliki paip. Atas permintaan penduduk kampung, kumpulan Impian Sarawak DAP menemui sumber air yang lebih baik, dan membina paip daripada situ ke kampung.
Read More / Baca Lagi >>

Selepas jalan raya dan air, Impian Sarawak tawar khidmat pendidikan, perubatan

Posted: 06 Oct 2015 06:55 PM PDT

Seorang penduduk tersenyum ketika mendapat rawatan percuma daripada seorang sukarelawan di bawah Impian Sarawak di Kampung Pasir, Miri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 7 Oktober, 2015. 
Seorang penduduk tersenyum ketika mendapat rawatan percuma daripada seorang sukarelawan di bawah Impian Sarawak di Kampung Pasir, Miri. 

Ros Matius Mian belum pernah melihat anak-anaknya tidak sabar ke sekolah, dengan anak paling kecil bangun sebelum subuh untuk bersiap ke kelas.
Namun, itu adalah pengalaman kebanyakan ibu bapa di kawasan setinggan Kampung Pasir, setengah jam perjalanan dari bandar Miri.

Selama kira-kira seminggu, persekitaran suram mereka bertukar meriah dengan jerit-pekik kanak-kanak dan keriuhan muzik menerusi Kem Pendidikan anjuran Impian Sarawak. Menerusi kem ini, sukarelawan memberi tunjuk ajar dalam mata pelajaran Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris kepada kanak-kanak miskin dengan suasana yang lebih menyeronokkan.
Ini merupakan salah satu perkhidmatan terkini ditawarkan dalam program Impian Sarawak kepada golongan miskin dan terpinggir di negeri Borneo itu.
Ia susulan kejayaan inisiatif khidmat masyarakat DAP sejak 2 tahun lalu menerusi pembinaan jalan raya dan sistem pengairan bagi kampung terpencil di Sarawak dan Sabah.
Di samping kem pendidikan, mereka juga mengadakan kem perubatan di mana doktor dan jururawat sukarela merawat penyakit asas, termasuk mencabut gigi, serta membantu pesakit menangani masalah jangka panjang seperti penyakit jantung dan kencing manis.
Sekumpulan kanak-kanak bersedia memulakan pelajaran mereka di Kem Pendidikan anjuran Impian Sarawak di Kampung Pasir, Miri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 7 Oktober, 2015.Sekumpulan kanak-kanak bersedia memulakan pelajaran mereka di Kem Pendidikan anjuran Impian Sarawak di Kampung Pasir, Miri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 7 Oktober, 2015."Kem pendidikan dan perubatan ini kami mulakan bagi memperluaskan perkhidmatan kami ke kawasan luar bandar dan pinggir bandar yang dilengkapi infrastruktur, tetapi masih tidak cukup kemudahan lain," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kidurong, Chiew Ching Sing.
Usaha bersama
Kampung Pasir adalah contoh terbaik. Hubungan antara jiran di rumah kampung yang hampir roboh itu agak lemah disebabkan ia berada di kawasan "kelabu".
Menurut Adun Piasau, Alan Ling, majlis perbandaran menyediakan beberapa perkhidmatan tetapi ia bukan satu kejiranan yang formal.
Penduduk miskin kampung ini tidak mampu menghantar anak-anak mereka ke kelas tambahan dan di sana, hampir tiada ruang penduduk berkumpul.
Kanak-kanak menari bersama seorang sukarelawan Impian Sarawak, antara pelbagai aktiviti pergerakan anjuran DAP itu di Kampung Pasir, Miri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 7 Oktober, 2015.Kanak-kanak menari bersama seorang sukarelawan Impian Sarawak, antara pelbagai aktiviti pergerakan anjuran DAP itu di Kampung Pasir, Miri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 7 Oktober, 2015.Inilah sebabnya mengapa kem pendidikan ini diterima baik ibu bapa dan anak-anak mereka, kata Bidin Jamilan yang menghantar dua anaknya yang bersekolah rendah dan anak perempuannya berusia 14 tahun ke program itu.
"Ini memberi peluang kami berkumpul bersama kerana sedikit sangat program yang dianjurkan di sini," katanya yang bekerja memandu lori.
Ibu bapa bekerjasama menyediakan makanan untuk anak-anak mereka serta sukarelawan Impian Sarawak yang berperanan sebagai guru.
Sukarelawan tinggal di rumah penduduk kampung manakala remaja dalam lingkungan umur seperti anak perempuan Bidin, menjadi pembantu guru bagi menjaga kanak-kanak kecil.
Murid di bawah bimbingan guru sukarelawan turut membantu mengangkat kerusi, menyusun alat tulis dan menyimpan bahan pengajaran di bilik darjah kecil mereka yang merupakan sebuah rumah sumbangan seorang penduduk.
Seperti projek infrastruktur Impian Sarawak, kem ini juga menekankan pentingnya penyertaan seluruh masyarakat, supaya setiap orang berasa yang mereka sebahagian daripada projek itu, kata Ling.
"Semua ibu bapa secara sukarela datang. Malah mereka yang tiada anak juga, turut datang membantu memasak," kata Ros, 42.
Kem pendidikan di Kampung Pasir itu adalah program ke-7 di bawah Impian Sarawak.
Menderita dalam diam
Read More / Baca Lagi >>

Betulkan dulu salah Umno - Shuhaimi Shafiei

Posted: 06 Oct 2015 06:25 PM PDT

yb shuhaimiSHAH ALAM, 6 OKT : Ahli Parlimen Tanjung Karang, Datuk Seri Noh Omar disaran menyelesaikan salah laku Umno di Selangor terlebih dahulu sebelum mencampuri sebarang isu di negeri itu.
Setiausaha Politik Menteri Besar, Shuhaimi Shafiei, berkata kenyataan itu merujuk kepada tindakan Umno Selangor yang sering menjadikan sekolah sebagai medan politik mereka.
Katanya, tindakan berkenaan bukan sahaja tidak wajar, bahkan menunjukkan politik murahan parti itu.
"Hentikan segera menjemput dan membenarkan Ketua Umno Bahagian masuk ke sekolah.
"Tidak wajar golongan pendidik dipaksa mendengar celoteh wakil rakyat Umno dan mengugut mereka yang memberikan ruang kepada wakil rakyat Pakatan Rakyat (Pakatan)," katanya kepada Selangor Kini.
Adun Sri Muda itu turut meminta supaya Noh menjadi 'ketam yang berjalan lurus' sebelum memberi tunjuk ajar kepada orang lain.
"Selepas Noh bantu betulkan (salah laku) itu, barulah dia layak nak komplen kelemahan orang lain," katanya.
Terdahulu, Noh yang juga Pengerusi Umno Selangor meminta Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mengambil tindakan tegas terhadap penyalahgunaan Selangor Kini yang didakwa menjadi alat propaganda politik parti.
Beliau juga mendesak Kerajaan Negeri supaya menghentikan penyalahgunaan masjid sebagai tempat berpolitik.
Bagaimanapun, Umno Selangor didapati terdesak menggunakan premis institusi pendidikan untuk menyampaikan agenda politik mereka.

Antara logo dan ego

Posted: 06 Oct 2015 06:15 PM PDT

Amir Kamal


Kemunculan Parti Amanah Negara (Amanah) secara rasminya pada 16 September lepas seolah-olah memberi harapan baharu buat golongan anak muda yang dahagakan politik baharu Malaysia.
Namun, sinar harapan ini tiba-tiba malap akibat insiden logo parti yang menyerupai logo sebuah syarikat televisyen di India.
Tahap keyakinan anak muda terhadap Amanah yang merosot ketika itu diburukkan lagi dengan kenyataan setiausaha agung parti yang bertegas logo tersebut akan dikekalkan.

Bagi mereka, isu logo adalah isu kecil. Nampaknya tampuk pimpinan Amanah atau generasi mereka gagal memahami anak muda hari ini. Maka tulisan ini bertujuan memahamkan generasi tua kenapa isu logo ialah isu besar kepada generasi kami.
Generasi kami yang berumur 20-an adalah generasi yang membesar dikelilingi komputer dan gajet. Sebaik sahaja pandai membaca dan mengira, ramai sudah pun memiliki akaun emel sendiri.
Generasi tua pula (ketika itu belum tua) baharu pertama kali mengenal telefon bimbit – itu pun yang seberat 2kg dan hanya boleh membuat panggilan.
Pengalaman Internet dan emel memberi kesan yang sangat besar kepada kami yang kemudiannya belajar untuk mengenal spam, emel berantai dan segala jenis kepalsuan lain.
Malah, dengan kemunculan media sosial seperti Facebook, lebih banyak berita palsu yang disebarkan menyebabkan anak muda hari ini menjadi lebih teliti terhadap keaslian sesuatu yang disebarkan, terutamanya dengan menggunakan carian Google.
Pengalaman ini juga membuatkan anak muda mudah berasa jelik dengan karya yang tidak asli.
Justeru, adalah tidak pelik apabila sahaja logo Amanah dilancarkan, keserupaan logo itu dapat dikesan dalam sekelip mata, dan membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan anak muda terutamanya yang menaruh harapan tinggi terhadap parti itu.
Alasan "kebetulan serupa" adalah langsung tidak masuk akal terutamanya kepada mereka yang menghargai seni. Bagi hasil rekaan yang begitu besar maknanya seperti logo Amanah, ini adalah mustahil.
Pada masa yang sama, kami juga yakin Amanah bukan sengaja ingin meniru logo stesen TV tersebut seperti dakwaan sesetengah pihak.
Penjelasan yang paling rasional ialah pereka logo menggunakan aplikasi "Logo Generator" yang berlambak di ruang Internet secara percuma.
Laman sesawang dan aplikasi sebegini mempunyai algoritma mudah untuk menghasilkan pelbagai logo berdasarkan beberapa ciri generik.
Namun "Logo Generator" atau seumpamanya hanya sesuai untuk entiti kecil, bukan untuk kegunaan pertubuhan sebesar Amanah yang perlu menjaga reputasinya.
Read More / Baca Lagi >>

Sediakan mahasiswa untuk memimpin negara

Posted: 06 Oct 2015 06:12 PM PDT

Syahir Nujaba


Pelbagai senario yang kita dapat lihat dalam Pilihan Raya Kampus (PRK) yang berlaku di seluruh negara baru-baru ini.
Amat mengecewakan apabila masih ada insiden yang tidak bertamadun berlaku. Budaya pukul-memukul, kecam mengecam, maki-memaki, masih berlaku walaupun pada era intelektualisme kian meningkat hari ini.
Lebih parah lagi, ia berlaku di universiti yang merupakan simbolik keilmuan yang tinggi.

Melihat keadaan ini, mencetuskan beberapa soalan, antaranya, adakah politik nasional masih menghantui alam kampus hingga ke hari ini? Dan mengapa iklim sebegini tidak berlaku di universiti-universiti negara maju? Menolak ke tepi golongan yang tidak bertamadun dan langsung tidak memperjuangkan maslahah (kebaikan) bagi warga universiti ini, dalam masa yang sama, golongan yang memperjuangkan kebaikan pula masih terpecah kepada dua.
Sebahagian pihak, secara naifnya cuba untuk menafikan campur tangan politik nasional di peringkat universiti.
Sebahagian pihak pula, secara prejudis membawa sentimen politik nasional ke dalam universiti.
Hasilnya, terbentuklah satu kelompok yang cuba memperjuangkan hak dan kualiti siswa-siswi secara gradual, manakala kelompok yang lagi satu bergerak secara radikal.
Kurangnya semangat saling melengkapi dan menghormati antara dua kelompok ini hanya akan lebih merugikan lagi dunia kampus.
Masakan tidak, pihak gradual melihat pihak radikal sebagai anti-establishment. Manakala pihak radikal pula melihat pihak gradual sebagai pak turut.
Sangka buruk yang membiak dalam kalangan siswa-siswi ini hanya boleh dihapuskan dengan cara mendidik siswa-siswi untuk kembali memperjuangkan matlamat utama dibentuknya sistem politik kampus, iaitu tiada lain, untuk mempersiapkan siswa-siswi untuk mentadbir negara.
Dalam proses pendidikan ini, kita perlu menghalusi dua aspek yang perlu diperbaiki dalam politik kampus.
Yang pertama adalah mentaliti siswa-siswi, dan yang kedua adalah gelanggang yang disediakan pihak universiti untuk siswa-siswi beraksi.
Dari aspek mentaliti siswa-siswi, seharusnya pemain-pemain politik dalam kalangan mereka bersikap lebih progresif. Manifesto yang mereka kempenkan seharusnya lebih dinamik.
Sentiasa mencari-cari lakuna atau kelompangan yang perlu dilengkapi. Manifesto yang bersifat cliche sepatutnya tidak lagi membayangi suasana politik kampus.
Idea-idea baru dan segar perlu keluar daripada akal-akal mereka, dan ini boleh dilakukan dengan merujuk idea-idea yang diperjuangkan siswa-siswi yang berada di negara-negara maju.
Sentimen-sentimen politik nasional, seharusnya tidak dimainkan secara membabi-buta sehingga kepimpinan siswa-siswi meninggalkan perjuangan kebajikan untuk warga universiti.
Read More / Baca Lagi >>

Undi tak percaya, PAS mahu diadakan perbincangan sebelum sokong.....

Posted: 06 Oct 2015 06:07 PM PDTPAS hanya akan menyokong undi tidak percaya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak jika ketua pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengadakan perbincangan mengenai usul tersebut.
Setiausaha agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata sebagai pakatan pembangkang, pihaknya sentiasa bersama untuk melihat usul itu.
Bagaimanapun, menurut Takiyuddin yang juga ketua whip PAS, parti itu terbuka untuk berbincang mengenainya tetapi biarlah ia dilakukan
secara teperinci.
"PAS terbuka untuk berbincang, namun terlalu awal untuk menyokongnya kerana kita mahu tengok dahulu usul tersebut. Apakah sekadar mahu PM letak jawatan.
"Bagi PAS kita lebih suka ketua pembangkang mengadakan perbincangan mengenai usul tersebut.
"Kita kena bincang sampai habis, siapa akan ganti perdana menteri? Adakah saya," katanya kepada Malaysiakini dalam nada bergurau.
Sementara itu ketua Dewan Muslimat PAS, Nuridah Salleh berkata secara prinsipnya parti Islam itu bersetuju dengan apa saja langkah yang bertepatan dengan Perlembagaan negara.
"Sehingga kini kami tidak dimaklumkan adanya usul tersebut. PAS hanya akan memutuskan bila mana adanya perbincangan berhubung perkara tersebut.
"Secara prinsipnya PAS bersetuju apa jua langkah yang bertepatan dengan peruntukan perlembagaan negara dan mengikut prosedur perundangan," kata Nuridah kepada Malaysiakini,
Read More / Baca Lagi >>

Was Pakatan Harapan dead on arrival?

Posted: 06 Oct 2015 06:00 PM PDT

Whatever happens in PKR, opposition politics will never be the same again.
pakatan-harapan_600_1
Perhaps it really was doomed from the start. Cynicism has been following Pakatan Harapan since its launch last month. Indeed, nothing seems to be going its way. From miscommunication between allies to PAS' refusal to cooperate, the new Pakatan's brief history has been lined with missteps.
The latest and perhaps most devastating blow to the fledgling coalition was this week's talk of division in PKR, with one faction preferring PAS as a partner and the other committed to Pakatan Harapan. The pro-PAS faction claims that Pakatan Harapan was hastily put together and not enough time was taken to work out a compromise with the Islamist party.
The pro-PAS faction has a point. The party is an invaluable ally, given its appeal to rural and conservative voters. Cutting ties with such a rich vote bank will only ensure that Pakatan Harapan will never reach Putrajaya. However, some pundits have framed the dissension as Azmin Ali's grab for power, given that only Wan Azizah stands between him and the party presidency.
But really, what a shame. We all remember the 2008 political tsunami, and the hope it gave us that the government would now be checked and kept honest by a viable opposition for the first time in our country's history. We could hear the footsteps of change that had been so long in coming, and we rejoiced and stood behind Pakatan Rakyat.
But the honeymoon was soon over. PAS and DAP went their separate ways and PKR slid into irrelevance.
To be fair, we cannot be absolutely certain that Pakatan Harapan is a total washout. Parti Amanah Negara is still new. We have to give it a bit of time to prove that it has the potential to replace PAS. And PKR may yet resolve its internal problems and show that it can regain the potential it held in its early days, though that's a long shot, especially with party supremo Anwar Ibrahim in prison and ailing.
It seems that sometimes, politicians are just politicians, and at the end of the day, power is worth more than doing the right thing.
Whatever comes next for Pakatan Harapan, it has to know that the brand is damaged. DAP and Amanah will be the only ones left standing if the factions in PKR fail to patch up, as many pundits are certain. Even if Anwar's party manages to resolve its current crisis, it doesn't look like it will ever be free of internal problems.
It does seem like opposition politics is splitting into two trajectories – one conservative and the other progressive.

TPPA: ‘Black Monday’ bagi Malaysia dan rakyatnya

Posted: 06 Oct 2015 05:40 PM PDT

5 Oktober 2015. Satu hari yang sangat menyedihkan bagi Malaysia dan rakyatnya. Tidak salah jika Isnin pertama di dalam bulan Oktober tahun ini digelar sebagai "Black Monday".

Perundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) telah berakhir semalam di Atlanta, Amerika Syarikat. Di dalam sebuah kenyataan media, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Mustapa Mohamed menyatakan bahawa orang ramai boleh meneliti teks perjanjian yang lengkap dan rasmi apabila ia dikeluarkan nanti. Dokumen lengkap itu juga akan dibahaskan di Parlimen.

Sesungguhnya, kenyataan Datuk Seri tiada maknanya. Walaupun kandungan Perjanjian tersebut boleh dibahaskan, ia tidak boleh dipinda sama sekali. Pendapat umum juga tidak dapat mengubah apa-apa peruntukan di dalam perjanjian. Kita boleh berdebat mengenai setiap klausa di dalam Perjanjian dan menunjukkan kekuatan atau kelemahannya TETAPI kita tidak boleh mengubah apa-apa perkataan atau ayat atau perenggan. Selepas lima tahun berunding, penggubal undang-undang dan rakyat Malaysia hanya boleh memberi pendapat yang tidak dapat digunapakai kerana hanya keputusan YA atau TIDAK sahaja yang diperlukan. Dan kata putus ini hanya boleh dibuat oleh Perdana Menteri kita, di atas nasihat Kabinet.

Apa yang dijanjikan oleh Datuk Seri hanyalah suatu perbahasan di Parlimen. Apa yang tidak diterangkan kepada umum ialah kelulusan parlimen tidak diperlukan bagi menandatangani mana-mana perjanjian perdagangan antarabangsa, termasuklah TPPA. Kuasa untuk menentukan Malaysia berada di dalam TPP berada di dalam tangan pihak Eksekutif.

MITI tidak perlu bermanis mulut. Perjanjian ini adalah muktamad. Tiada satu negara pun yang pernah menarik diri dari sebuah perjanjian perdagangan setelah perundingan diselesaikan.

Malaysia tidak boleh meminda apa-apa klausa pun semasa proses ratifikasi yang akan memakan selama dua tahun. Semasa proses ini, apa yang perlu dipinda adalah undang-undang domestik, dan juga Perrleataupun Perlembagaan negara jika perlu, agar ia mematuhi TPPA. Perlu diingatkan bahawa ratifikasi tidak memerlukan kelulusan Parlimen. Ratifikasi adalah seperti tempoh bertenang (cooling off period); selepas itu Malaysia perlu bersedia menghadapi ancaman saman mahkaman antarabangsa oleh pelabur asing melalui mekanisma Penyelesaian Pertikaian Pelabur-Negara (ISDS) mekanisme, dan juga melalui mekanisma Penyelesaian Pertikaian Antara Negara (SSDS) yang mungkin melibatkan sekatan perdagangan.

Pegawai-pegawai yang berkenaan telah membuat pelbagai kenyataan yang kurang jelas dan mengelirukan mengenai keseluruhan proses TPPA kepada umum/media. Berdasarkan komen yang kami dapati dari laman rangkaian sosial dan perbincangan kami dengan pihak media, kami boleh merumuskan bahawa ramai di luar sana yang  menganggap bahawa perjanjian perdagangan ini boleh diubah melalui proses domestik setelah rundingan ditamatkan dengan beberapa cara berikut iaitu legal scrubbing, konsultasi, bahas parlimen ataupun semasa proses ratifikasi. Perlu ditegaskan sekali lagi bahawa tiada perubahan yang boleh dibuat selepas proses perundingan tamat.
Read More / Baca Lagi >>

Sanusi : Periksa otak kalau kata pembangkang beli Dr M

Posted: 06 Oct 2015 05:03 PM PDT


Periksa otak kalau kata pembangkang beli Dr M

SHAH ALAM - Tindakan pemimpin pembangkang untuk menggulingkan kerajaan melalui undi tidak percaya di Parlimen dan perhimpunan jalanan didakwa lebih selamat berbanding usaha untuk menjatuhkan Datuk Seri Najib Tun Razak daripada jawatan Perdana Menteri.

Demikian kata pemimpin veteran Umno, Tan Sri Sanusi Junid sambil menyifatkan beliau kini dalam bahaya kerana menjadi penyokong kepada Tun Dr Mahathir Mohamad yang lantang mengkritik dan cuba menjatuhkan pentadbiran Najib.

"Sekarang ini, Mat (Mohamad) Sabu lebih selamat duduk di Malaysia daripada saya, pasal Mat Sabu dia nak guling kerajaan, itu OK.

"Yang tak boleh, saya ini orang Tun Mahathir...Tun Mahathir pula nak guling Perdana Menteri, itu salah.

"Mengguling kerajaan OK, tak boleh tangkap, jadi itulah masalah kita," katanya pada program Bicara Minda Sinar Harian yang bertajuk: Perpaduan: Kenapa kita masih keliru di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Sanusi juga mendakwa mana-mana pihak yang menyokong termasuk memuji tindakan Dr Mahathir itu boleh kehilangan projek daripada kerajaan.

Read More / Baca Lagi >>

Lempang Cina: MCA akan hantar surat aduan rasmi pada Dewan Tertinggi BN

Posted: 06 Oct 2015 05:01 PM PDT

MCA akan menghantar surat aduan rasmi terhadap Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Tajuddin Abdul Rahman, kata Presiden parti itu, Datuk Seri Liow Tiong Lai.
Surat itu berkaitan kenyataan "melempang Cina' akan diserahkan kepada Dewan Tertinggi BN, demikian menurut laporan yang disiarkan di laman web MCA.
 Liow berkata, BN mesti mengambil tindakan terhadap Tajuddin untuk mengekalkan perpaduan negara, kerana kenyataannya telah menjejaskan keharmonian negara dan perpaduan.
Tajuddin, katanya, telah terus menerus menyakiti masyarakat Cina dengan kenyataan beliau, dan malah memperhebatkan lagi penafian.
"Semangat BN berpusat pada kepelbagaian, dan untuk mentadbir dengan kesederhanaan. Unsur-unsur ini telah membawa kejayaan kepada BN," katanya selepas mesyuarat jawatankuasa pusat MCA petang ini.
"Kita mesti memastikan bahawa kita boleh melakukan yang lebih baik, dan dengan itu, kita mesti melakukan perkara yang betul. Bagi memulihkan kepercayaan itu, MCA mesti memastikan hubungan harmoni antara pelbagai kaum dan perpaduan yang didokong oleh kerajaan, dikekalkan," katanya.

THE SULTANS HAVE SPOKEN: NO 'SAFE PASSAGE' FOR NAJIB & SYCOPHANTS INCLUDING IGP, AG, ZETI, MACC

Posted: 06 Oct 2015 05:00 PM PDT

KUALA LUMPUR - The Malay Rulers want the government to complete the investigation related to 1Malaysia Development Berhad as soon as possible and take "the appropriate stern action" against all found to be implicated.
THE SULTANS HAVE SPOKEN: NO 'SAFE PASSAGE' FOR NAJIB & SYCOPHANTS INCLUDING IGP, AG, ZETI, MACCIn a statement, their royal highnesses stressed that all concerned should extend "real and sincere" cooperation for the investigation to achieve its objectives.
"The findings of the investigation must be reported comprehensively and in a transparent manner so that the people will be convinced of the sincerity of the government which shall not at all conceal facts and the truth," they said.
The statement was released by the Keeper of the Rulers' Seal, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad, after the pre-council meeting of the Conference of Rulers at Istana Negara today. The 239th meeting of the Conference of Rulers is scheduled for two days from tomorrow.
Crisis of confidence, ringgit plunge
The statement said: "The failure to give convincing clarifications and answers is feared to have resulted in a crisis of confidence.
"As a consequence, the people believe, whether basing on reality or perception, that this is among the causes for the plunge in the value of the Malaysian Ringgit, impacting the country's financial market and economic climate negatively and at the same time adversely affecting the world's view of Malaysia."
According to the statement, the Malay Rulers were worried that if the issue was not wisely handled, and was allowed to drag on, it could jeopardise the country's economy and the livelihood of the people.
Institutions & agencies who do not carry out their duties without fear of favor will not be spared

Their royal highnesses feared that this could also threaten public order and national security.
"Hence, the Malay Rulers remind all leaders to always adhere to the Rukun Negara principles of Upholding the Constitution and the Rule of Law.
"To ensure that the government enjoys the people's trust, that leaders are respected, that political stability is guaranteed and that the economy continues to grow, all leaders must constantly ensure that justice is meted out equitably and transparently based on the law," they said.
Read More / Baca Lagi >>

Tindakan undang-undang jika penganjur Bersih 4.0 enggan bayar RM65,000 - Timb Menteri

Posted: 06 Oct 2015 04:52 PM PDT

DBKL mempunyai hak menuntut pampasan di atas kerosakan landskap dan kekotoran yang dilakukan oleh peserta Bersih 4.0.
loga-bala_dbkl_bersih_600
PUTRAJAYA: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan mengambil tindakan undang-undang kepada penganjur Bersih 4.0 sekiranya enggan membayar bil pembersihan berjumlah RM65,000.
Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Loga Bala Mohan berkata, DBKL mempunyai hak untuk menuntut pampasan yang dilakukan atas kerosakan landskap dan kotoran yang dilakukan oleh peserta Bersih 4.0.
"Kita akan mengambil tindakan undang-undang. Jika mereka mempunyai hak (berhimpun) kita juga mempunyai hak untuk mendapatkan pampasan.
"Bersih telah menggunakan kawasan itu. Mereka telah membuat kerosakan kepada landskap, kotoran dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas Majlis Anugerah Sukan Wilayah Persekutuan 2013/2014 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada Selasa.
Loga menambah, jika Bersih 2.0 sebuah organisasi dan rakyat yang baik, mereka seharusnya membayar kos pembersihan itu.
Terdahulu, Gabungan reformasi pilihan raya (Bersih 2.0) yang menganjurkan Bersih 4.0 bertegas tidak mahu membayar bil pembersihan RM65,000 kepada DBKL.
Bendahari Bersih 2.0, Masjaliza Hamzah dalam sidang medianya berkata, bil pembersihan yang dihantar Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, itu tidak jelas kerana tidak memperincikan kerja-kerja pembersihan yang terlibat.

Selangor dan Johor tapak subur Amanah, kata pemimpin parti

Posted: 06 Oct 2015 04:50 PM PDT

Timbalan Presiden Amanah, Salahudin Ayub (2 kanan) berkata lebih baik parti itu bertanding sedikit kerusi tetapi menang daripada bertanding banyak tetapi kalah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 7 Oktober, 2015. 
Timbalan Presiden Amanah, Salahudin Ayub (2 kanan) berkata lebih baik parti itu bertanding sedikit kerusi tetapi menang daripada bertanding banyak tetapi kalah.


Parti Amanah Negara (Amanah) akan menjadikan Selangor dan Johor sebagai pengkalan hadapan mereka dalam menentukan kerusi yang akan dipertandingkan dalam pilihan raya umum akan datang.
Selain itu, pemimpin parti baharu itu juga akan mempertimbangkan bertanding di Melaka dan Negeri Sembilan berdasarkan kajian mereka sendiri terhadap pengundi yang kemungkinan lebih dapat menerima parti itu, kumpulan serpihan PAS yang menampilkan pemimpin golongan progresifnya.
"Kita akan bertanding di mana-mana kerusi berasaskan kajian dan penyelidikan yang teliti. Tidak guna kita bertanding banyak kerusi tetapi kalah," kata Timbalan Presiden Amanah, Salahudin Ayub kepada The Malaysian Insider.

"Lebih baik kita bertanding sedikit kerusi tetapi menang dan dapat memberikan nilai tambah kepada Pakatan Harapan," katanya merujuk kepada gabungan parti pembangkang baharu yang ditubuhkan 22 September lalu. Berdasarkan kajian dan penyelidikan, serta kekuatan kepimpinan mereka yang ada, Salahudin berkata Selangor bakal memberi pulangan yang terbaik untuk Amanah.
"Selepas Selangor yang boleh beri kemenangan kepada kita, Johor dan negeri-negeri selatan tanah air termasuk Negeri Sembilan dan Melaka bakal menjadi tumpuan kita," kata Salahudin yang berasal dari Johor dan bertanding di negeri itu dalam pilihan raya umum lalu.
Analisis Amanah itu, yang diputuskan berdasarkan mesyuarat terakhir mereka, turut dipersetujui pakar sejarah Universiti Malaya, Profesor Datuk Dr Redzuan Othman, yang berpendapat Selangor negeri terbaik dijadikan pengkalan hadapan mereka.
Sementara itu, pengkaji bebas dari Ilham Centre, Mohamad Hisomudin Bakar, juga menyatakan pihaknya mendapati pengundi di Selangor dan Johor bersikap positif terhadap parti baharu itu.
"Sambutan segmen pengundi yang belum berparti terhadap Amanah di negeri-negeri selatan, khasnya Johor, sangat baik," kata Hisomuddin kepada The Malaysian Insider.
Amanah mempunyai potensi baik di Selangor berdasarkan demografi penduduknya di setiap kawasan pilihan raya di samping sentimen pengundi Melayu yang lebih cenderung bersama kerajaan yang memerintah.
"Apabila Amanah berada dalam Pakatan Harapan, menyebabkan orang Melayu di Selangor turut bersama mereka," kata Hisomuddin.
"Saya yakin inilah juga faktornya mengapa PAS buat tidak tahu sahaja dan kekal dengan kerajaan Selangor walaupun DAP turut berada di dalamnya.
"Kerana, PAS tidak boleh hidup sebagai pembangkang untuk 2 tahun lagi menjelang pilihan raya umum," kata Hisomuddin.
Read More / Baca Lagi >>

Azman: GLC sudah matang berdepan cabaran TPPA

Posted: 06 Oct 2015 04:48 PM PDT

Syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sudah matang serta mampu berdepan cabaran Perjanjian Pakatan Trans-Pasifik (TPPA), kata Khazanah Nasional Bhd.
Pengarah Urusannya Tan Sri Azman Mokhtar berkata tumpuan Khazanah sekarang bukanlah untuk melindungi GLC kerana syarikat-syarikat berkenaan telah berkembang kukuh hasil perlaksanaan Program Transformasi GLC sejak 10 tahun lepas.
 "Kita sudah melepasi fasa melindungi GLC. Sebanyak 23 syarikat dalam Program Transformasi GLC telah melepasi fasa perlindungan dan syarikat-syarikat ini sudah mencapai prestasi baik sebagai satu kumpulan," katanya kepada wartawan selepas majlis penutupan Forum Megatrend Khazanah 2015 di ibunegara semalam.
Menurut Azman, Khazanah juga sentiasa menegaskan bahawa GLC adalah unit komersial yang beroperasi dengan model tadbir urus yang baik di samping membantu dari segi pembangunan.
Justeru, katanya GLC sememangnya mempunyai peranan dari segi komersial dan pembangunan.
"Saya percaya, apa saja pakatan yang akan dimeterai negara ini, apa yang penting adalah bagi GLC dan syarikat milik kerajaan memenuhi kriteria prestasi dengan meneruskan peranan pembangunannya," katanya.
Bagaimanapun, Azman berpendapat yang ianya masih terlalu awal untuk membincangkan mengenai TPPA kerana teks perjanjian itu perlu diteliti terlebih dahulu.
"Ini bergantung kepada teks akhir. Bagi saya ia masih terlalu awal untuk diulas kerana teks itu belum diperoleh lagi.
Read More / Baca Lagi >>

SPRM nafi anggota Parlimen dipanggil bantu siasatan

Posted: 06 Oct 2015 04:47 PM PDT

SPRM nafi anggota Parlimen dipanggil bantu siasatan
PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull menafikan seorang Anggota Parlimen dipanggil agensi itu untuk membantu siasatan berkaitan penyalahgunaan kuasa.

"Ini tidak betul," katanya kepada Bernama dalam satu pesanan ringkas melalui aplikasi Watsapp di sini malam tadi.

Beliau juga berkata SPRM tidak ada memanggil Anggota Parlimen yang memegang jawatan di syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk memberi keterangan.

Sebelum ini dilaporkan seorang Anggota Parlimen dipanggil SPRM kerana menyalahgunakan kedudukannya sebagai pengarah sebuah GLC.
Laporan sebelum ini memetik seorang pegawai SPRM berkata: "Siasatan ada dijalankan. Tiada MP (Anggota Parlimen) ditahan".

TERUS DIZALIMI: KASIHAN ANWAR IBRAHIM!!

Posted: 06 Oct 2015 04:44 PM PDT

Pagi tadi Anwar Ibrahim hadir di Mahkamah Tinggi Jalan Duta berhubung kes samannya terhadap Utusan. Namun bukan kes samannya itu yang menarik perhatian, tetapi keadaannya yang ketika ini jelas begitu uzur dan memerlukan rawatan, lebih menggamit perasaan.

Beliau kelihatan lebih kurus, cengkung dan rambutnya juga mulai gugur. Walaupun ketika beliau tersenyum, rasanya seperti ingin menitis air mata menatap wajahnya.

Apa yang diminta oleh Anwar hanyalah rawatan kesihatan. Beliau tidak minta lebih daripada itu.

Walau bagaimana sekalipun persepsi dan penilaian kita terhadapnya, melihat keadaan terbarunya ini, pasti setidak-tidaknya menerbitkan secebis rasa simpati dan kasihan dengannya.
Tidak lama sebelum ini, seorang bekas Ahli Parlimen yang berkesempatan melawat Anwar di Penjara Sungai Buloh ada menyampaikan keluhan bekas Timbalan Perdana Menteri itu bahawa keadaannya di penjara sekarang lebih "teruk" walaupun yang menjadi Menteri Dalam Negeri  adalah kenalan baiknya suatu ketika dahulu.

Menurut bekas Ahli Parlimen itu lagi, Anwar mengeluh kerana beberapa permintaannya yang dibawah bidang kuasa Menteri Dalam Negeri, telah ditolak begitu saja dan ia berbeza ketika beliau dipenjara kali pertama di mana Tun Mahathir Mohamad menjadi Menteri Dalam Negeri pada waktu itu.

Kata beliau, Anwar berseloroh, "Tun Mahathir pun tak buat aku macam ni."

Kepada Menteri Dalam Negeri yang sudah menjadi Timbalan Perdana Menteri sekarang, tidak memercikkah titis simpati, walaupun sedikit pun, melihat keadaan Anwar ini?

Skandal 1MDB: Raja-raja Melayu mahu siasatan cepat selesai

Posted: 06 Oct 2015 04:41 PM PDT

Penemuan siasatan 1MDB hendaklah dilaporkan secara lengkap dan telus supaya rakyat dapat diyakinkan keikhlasan kerajaan yang sama sekali tidak akan melindungkan fakta dan kebenaran.
Syed-Danial-Syed-Ahmad_1mdb_600
KUALA LUMPUR: Raja-raja Melayu mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan mengambil tindakan tegas yang sewajarnya terhadap pihak-pihak yang terlibat.
Dalam satu kenyataan, baginda sekalian menegaskan semua pihak bertanggungjawab untuk memberi kerjasama yang sebenar dan jujur agar usaha serta maksud siasatan tersebut berjaya.
"Penemuan siasatan ini hendaklah dilaporkan secara lengkap dan telus supaya rakyat dapat diyakinkan akan keikhlasan kerajaan yang sama sekali tidak akan melindungkan fakta dan kebenaran," menurut kenyataan itu.
Kenyataan dikeluarkan Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad berikutan mesyuarat Pra-Majlis Raja-raja yang diadakan di Istana Negara pada Selasa.
Ia berkata: "Kegagalan memberikan penjelasan dan jawapan yang meyakinkan, dikhuatiri telah mengakibatkan berlakunya krisis keyakinan. – Bernama

Orang politik memang kata TPP bagus, penyelamat - Sanusi

Posted: 06 Oct 2015 04:40 PM PDT

Sanusi Junid
SHAH ALAM - Orang-orang politik memang akan mengatakan bahawa perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) sebagai penyelamat kepada situasi negara ini meskipun hakikatnya adalah sebaliknya.

Pemimpin veteran, Tan Sri Sanusi Junid berkata, ketika dalam keadaan terdesak, manusia akan menggunakan apa sahaja jalan yang ada di depan mata untuk menyelamatkan diri.

"Kalau orang yang hampir lemas dalam sungai, dia jumpa kayu pun dia pegang, najis pun dia pegang. Dia dah tak peduli apa dah. Waktu itu, dia tidak fikir dah tentang kepentingan bangsa, kepentingan apa...dia dah lemas, jadi, apa orang bagi...nak berkawan, dia akan peganglah (terima). Tak fikir dah kepentingan bangsa.

"Sekarang ini sudah tidak ada kepentingan bangsa. Jadi, kalau kita tanya pada orang politik, mereka akan jawab banyak manfaat. Tanpa TPP, kita akan hancur. TPP lah penyelamat kita. Jadi, kita kena sokonglah sebab ia penyelamat kita.' Itu cakap orang politik. Saya pun dulu orang politik tapi sekarang taubat banyak," katanya ketika menjawab soalan salah seorang penonton dalam program  Bicara Minda & Sesi Dialog, 'Perpaduan: Mengapa kita masih keliru?', di Kumpulan Media Karangkraf, semalam.

Menurutnya, sejak awal lagi beliau telah melahirkan keyakinan bahawa Malaysia akan menandatangani TPP untuk berkawan dengan AS.

"Semua orang kata benda ini (TPP) tidak elok. Saya daripada awal lagi kata, tentu mereka (kerajaan) tandatangan. Elok atau tidak elok, dia (kerajaan) akan tandatangan kerana yang penting dia (kerajaan) nak berkawan dengan Amerika Syarikat (AS).

"Jika nak berkawan dengan AS, kena tandatangan tapi kita lupa AS itu negara pokai. AS ada senjata, jika kita nak berkawan dengan orang yang ada senjata, kita boleh berkawanlah tapi tiada manfaat kepada kita," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

PAS gesa hidupkan semula pasukan siasatan khas 1MDB

Posted: 06 Oct 2015 04:38 PM PDT

PAS menyokong penuh saranan Raja-Raja Melayu yang mendesak agar siasatan 1MDB diselesaikan secepat mungkin.
"Dengan saranan Raja-Raja Melayu, diharap kerajaan jangan berlengah lagi untuk menghidupkan pasukan siasatan khas 1MDB yang terdiri daripada Jabatan Peguam Negara, Polis Diraja Malaysia, Bank Negara Malaysia dan SPRM dan membenarkan mereka untuk menjalankan siasatan tanpa rasa takut atau pilih kasih," kata Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
 PAS, katanya, mengharapkan pasukan siasatan itu akan melibatkan Tan Sri Abdul Gani Patail meskipun beliau telah bersara dan juga Ketua Audit Negara yang telah menyerahkan laporan audit 1MDB kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).
"(Gabenor Bank Negara) Tan Sri Dr Zeti pula diberi kuasa penuh mendedahkan hasil siasatan dari semasa ke semasa seperti ketika pasukan siasatan aktif sebelum dibenamkan.
"Sebagaimana dakwaan perdana menteri bahawa tiada penyelewengan dalam isu 1MDB, maka beliau sepatutnya mendokong penuh siasatan dilakukan," kata Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan malam tadi.
"Apakah kerajaan yang menyahut saranan Raja-Raja Melayu atau akan membiarkan 1MDB menjawabnya sekali lagi?
"Sikap Najib selepas teguran Raja-Raja Melayu akan menentukan nasib politik beliau dan 1MDB," tegas Tuan Ibrahim.
Semalam, dalam satu kenyataan Raja-Raja Melayu mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan dengan 1MDB dan mengambil tindakan tegas yang sewajarnya terhadap pihak-pihak yang terlibat.
Read More / Baca Lagi >>

ADA BERANI ka Najib !!! atau nak simpan telor sampai PRU14 ka !!!

Posted: 06 Oct 2015 04:30 PM PDT

Sebelum ini Najib & Tengku Adnan pernah cabar BERSIH agar dpt dedahkan butiran dana BERSIH4 sebelum nak cabar dedahkan derma najib RM2.6 bilion..

SEKARANG dah tertunai cabaran tersebut..
SEKARANG giliran Najib pula dedahkan derma RM2.6 bilion..

Dah mulalah baka mak lembu-kondo kembali bersuara..

Posted: 06 Oct 2015 04:26 PM PDT

Sama2lah menghayati tazkirah dari ostajah Shahrizat di pagi yg mulia ini mengenai bab DOSA...

UMNO mana pernah buat 'dosa'..
Rompak duit rakyat mengikut syiar Islam Wasatiyyah tak tau ker..

SIAPAKAH SEBENARNYA YANG TERGILA2 nak jadi 'barua AMERIKA' ???

Posted: 06 Oct 2015 07:27 AM PDT

Cuba hayati maksud tersirat kata2 Najib ini..

"Kalau kita tidak sertai TPPA, ada kemungkinan prospek ekonomi kita akan lebih malap" - Najib Razak (New York, 3/10/2015).

Adakah Najib rela ekonomi negara malap.. ANDA SENDIRI TAHU JAWAPANNYA...

Guan Eng: DAP will back no-confidence move

Posted: 06 Oct 2015 07:20 AM PDT