Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:29 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Nampaknya ada komplot guling Wan Azizah dari dalam?

Posted: 05 Oct 2015 09:27 AM PDT


Sekumpulan pemimpin kanan PKR didakwa membentuk kartel bagi merancang komplot untuk menggulingkan Presiden parti tersebut, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Bekas Ketua PKR Cabang Rembau, Badrul Hisham Shaharin berkata, komplot itu dipercayai didalangi beberapa pemimpin kanan parti yang kurang senang dengan tindakan Wan Azizah mengumumkan penyertaan PKR dalam pakatan pembangkang baharu pada 22 September lalu.

Menurut beliau, kartel tersebut seterusnya mengambil kesempatan dengan melancarkan petisyen agar mesyuarat khas Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR diadakan dengan agenda untuk menarik balik penyer­taan parti tersebut daripada pakatan pembangkang baharu.

"Ini ialah 'coup d'etat' (rampasan kuasa). Ini ialah usaha undi tidak percaya yang dipelopori kartel berkenaan ke atas Wan Azizah ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim terpenjara.

"Bayangkan nanti MPP akan me­ngambil keputusan 'u-turn' dalam usaha pakatan pembangkang, di mana Wan Azizah hendak letak muka?" katanya dalam kenyataan melalui laman blog beliau (http://chegubard.blogspot.my) hari ini.


Dalam laman blog tersebut, Badrul Hisham yang juga Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) turut menyenaraikan nama 25 pemimpin PKR yang didakwa terlibat dengan kartel menggulingkan Wan Azizah.

PKR akan mengadakan Kongres Nasional Tahunan di Shah Alam, Selangor pada 30 Oktober dan 1 November ini.

Badrul Hisham menambah, kartel berkenaan sedang dalam usaha untuk bersatu dengan kumpulan-kumpulan kecil dalam PKR yang kecewa dengan keangkuhan Setiausaha Agung parti, Rafizi Ramli.

Beliau memberitahu, pasukan yang bakal dibentuk itu agak besar dan akan memberi cabaran kepada Wan Azizah.

"Kepada Wan Azizah, belajarlah kesilapan Anwar iaitu kamu ada banyak panglima setia tetapi kamu sendiri singkirkan mereka kerana tenggelam dalam fatamorgana puji dan puja," jelasnya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:06 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Tok Pa perjelas kedudukan tentang TPPA

Posted: 05 Oct 2015 05:55 PM PDT


Ekoran tersebar berita yang tidak jelas seperti di atas maka timbul anggapan Malaysia sudah tandatangani TPPA.

Tambah dengan jadual yang disebut dalam taklimat Jayasiri.


Padahal ia perlu rectify dahulu dan implementasi pun 2018.

Beza sekali antara ...


Pendirian kerajaan masih belum lari dari dulu sebagaimana kenyataan Tok Pa berikut:

Kenyataan Media oleh

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri

Keputusan Penting Rundingan Perkongsian Trans-Pasifik,

Oktober 5, 2015

1. Malaysia telah memenangi beberapa konsesi daripada pihak-pihak kepada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) dalam negations yang baru-baru ini diadakan di bandar AS Atlanta, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato 'Sri Mustapa Mohamed.

2. "Pihak-pihak bersetuju untuk mengambil kira hampir semua kebimbangan dan sensitiviti kami terutamanya dalam bidang perolehan kerajaan, syarikat milik kerajaan dan isu-isu bumiputera. Unsur-unsur kelonggaran diberikan kepada Malaysia termasuk tempoh peralihan lebih lama dan rawatan berbeza untuk kawasan sensitif Malaysia , "katanya.

3. Dato 'Sri Mustapa menegaskan bahawa Malaysia tidak akan menjadi pihak kepada perjanjian yang melanggar Perlembagaan negara atau yang menjejaskan dasar-dasar teras dimulakan oleh Kerajaan untuk memberi manfaat kepada rakyat.

4. Menteri berkata, sama ada Malaysia tandatangani TPPA hanya akan diputuskan selepas perbincangan penuh dan meluas di dalam negara. "Biar saya menegaskan bahawa sama ada Malaysia menjadi Pihak kepada TPPA akan menjadi keputusan kolektif. Apabila perkataan yang lengkap dan rasmi Perjanjian itu disediakan, ia akan berada dalam domain awam dan dibentangkan di Parlimen untuk perbahasan. Kami juga akan mengadakan rundingan penuh dengan pihak-pihak yang berkepentingan dan orang ramai, "katanya.

5. Menteri berkata perunding mencapai persetujuan mengenai TPPA pada 5 Oktober 2015, di Atlanta, menandakan tamatnya rundingan TPPA yang bermula pada 2010. Menteri, bersama-sama dengan semua Ketua Perunding masing-masing, telah bekerja sepanjang masa dari 30 September, didahului oleh Ketua Perunding mesyuarat dari 26 September. Pihak-pihak TPP adalah Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, Amerika Syarikat dan Vietnam.

6. "Dalam perjalanan rundingan, di mana saya telah mengambil bahagian daripada 30 september - 1 Oktober 2015, saya berada di komunikasi yang berterusan dengan YAB Perdana Menteri, mengemas kini beliau mengenai kemajuan serta mencari petunjuk dan mandat untuk memastikan kedudukan dan kepentingan Malaysia dilindungi. Walaupun selepas saya meninggalkan Atlanta untuk penugasan rasmi di Milan dan Istanbul, saya terus memantau perbincangan dan sentiasa berunding YAB Perdana Menteri, dan disampaikan bimbingan beliau serta-merta kepada Ketua Perunding kami dan pasukannya di Atlanta, "kata Dato 'Sri Mustapa .

7. Beliau berkata, dalam isu hak-hak harta intelek, Malaysia mempunyai pendirian yang tegas bahawa TPPA tidak seharusnya menghalang akses orang ramai kepada ubat-ubatan yang mampu dimiliki dan penjagaan kesihatan, dan pada masa yang sama memastikan insentif perlu bagi inovasi farmaseutikal untuk menghasilkan ubat-ubatan baru dan ubat-ubatan. "Sehubungan itu, semua pihak telah mencapai keseimbangan yang dipersetujui bersama untuk memastikan bahawa kepentingan mereka diambil kira," kata Menteri itu.

8. Pada akses pasaran, elemen asas dalam mana-mana perjanjian perdagangan bebas, Malaysia telah memeterai rundingan dengan semua Pihak. "Tawaran baik telah dibuat oleh semua pihak di mana duti import bagi hampir semua produk akan dihapuskan. Pada asasnya, hasilnya akan menyediakan syarikat-syarikat Malaysia dengan peluang-peluang pasaran akses yang lebih besar, terutamanya dalam pasaran seperti Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan Peru yang mana Malaysia tidak mempunyai FTA, "kata Menteri itu.

9. "pengeksport Malaysia akan mendapat kelebihan daya saing berbanding pesaing serantau dalam mengeksport produk seperti dari sektor elektrik dan elektronik, produk kimia, produk minyak sawit, keluaran getah, barangan kayu, tekstil serta bahagian-bahagian dan komponen automotif kami. Semua ini mewakili Eksport utama bagi Malaysia dan menjana sejumlah besar pendapatan untuk ekonomi negara dan mengambil kerja puluhan ribu rakyat Malaysia "katanya.

10. TPPA sebagai ", perjanjian perdagangan bebas abad ke-21 menyeluruh." Kami percaya bahawa melalui TPPA, kita akan dapat menggalakkan lagi agenda perdagangan dan pelaburan kami dan membantu Malaysia mengurangkan cabaran persekitaran ekonomi global. Sebagai sebuah ekonomi terbuka dan sebuah negara yang telah mendapat manfaat daripada perdagangan terbuka dan rejim pelaburan, kita bukan sahaja perlu bergerak seiring dengan perkembangan serantau dan global tetapi juga perlu untuk meningkatkan daya saing kami.

YB DATO 'SRI MUSTAPA MOHAMED

MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI

Oktober 5, 2015Perdagangan perlu tapi kedaulatan lebih perlu Tok Pa.

Nurul bertunang dengan pemimpin DAP.kot

Posted: 05 Oct 2015 04:30 AM PDT

Mana lagi 25 kampong melayu diroboh.

Rasanya nurul dah bertunang dan nak kahwin dengan cina dap atau sanggup jadi bini ke 3 samad said kot...

Tu yg nyaring defend dap.


Ada dlm pkr tak suka dap dan pantat pulak hehehe.

SR akui Unspinner betul Zeti tak buat kerja

Posted: 05 Oct 2015 01:30 AM PDT
SR akui Zeti tak buat kerja dan bohong. Bila ringgit terus jatuh, dia salahkan kerajaan.

Dari analisa carta nampaknya dia sabotaj dengan komen negatif yg buat dealer forex jual lagi ringgit hingga lagi jatuh.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KISAH SEBENAR PERDANA MENTERI ISRAEL DI UNITED NATION

Posted: 05 Oct 2015 03:37 AM PDT

-->

United States - Seminggu sebelum DS Najib Tun Razak berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), serangan sudah dimulakan dengan disertakan gambar doctoredkononnya DS Najib sudah berucap dan audiensnya hanya DS Rosmah dan seorang dua pegawai kerajaan sahaja. Kami di New York berasa sangat lucu dan ketawa kerana DS Najib belum pun berucap tetapi ada juga yang membuat fitnah buta kononnya DS Najib sudah berucap!. Tidak tahulah jika ada juga orang di tanah air yang mempercayainya! 

Kemudian, serangan seterusnya oleh portal-portal pro pembangkang dan sebagainya menguar-uarkan kononnya DS Najib akan ditangkap oleh FBI. Kononnya, DS Najib akan dibicarakan oleh FBI di bawah undang-undang FBI. Namun sehingga DS Najib terbang ke Milan, tiada seorang pun FBI berdiri di hadapan DS Najib!

Paling lucu, ucapan DS Najib yang hanya sejam di hadapan pelajar-pelajar Malaysia diulas tiga hari berturut-turut oleh portal-portal pembangkang, termasuk ulasan cetek Rafizi yang tidak masuk akal itu. Semuanya memberi ulasan yang kotor. Maksud kotor ialah tidak benar.

Walhal, DS Najib tidak mempunyai rehat yang cukup siang dan malam. Semuanya penuh dengan program rasmi dan tidak rasmi dengan pelbagai kumpulan. Semua mahu berjumpa Perdana Menteri Malaysia!

Kemuncak kerja DS Najib di New York ialah ucapan beliau pada 1 Oktober 2015. DS Najib dengan tegas mengulangi pendirian Malaysia membela nasib orang Palestin dan mengkritik Israel kerana kekejamannya yang tidak pernah berhenti. 

Jika DS Najib takut kepada Amerika Syarikat, DS Najib tidak akan mengkritik Isarel kerana Israel adalah anak emas Amerika Syarikat. Manakala Hamas yang memerintah Semenanjung Gaza pula adalah dalam senarai pengganas Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, DS Najib dengan lantang mengkritik Israel malah menyebut terdapat dalam prinsip etika kitab Taurat bahawa, "Apa Yang Menjadi Kebencian Kepada Kamu, Jangan Kamu Lakukan Kepada Orang Lain".

Selepas itu, DS Najib keluar daripada dewan ucapan dan terserempak Perdana Menteri Israel ketika sedang menunggu kenderaan. 

Apakah yang berlaku, fitnah dicipta lagi kononnya DS Najib ada pertemuan special dengan PM Israel di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Akhbar-akhbar Israel sangat bijak, mereka tidak mengulas ucapan DS Najib yang mengkritik Israel, tetapi mereka memuji DS Najib dengan headline kononnya, Malaysia bersedia menjalin hubungan baik dengan Israel. Apakah tujuannya? Tujuannya supaya umat Islam di Malaysia marah kepada DS Najib apabila membaca headline itu! Walhal tiada rundingan, tiada meja bulat, tiada minum petang dan terserempak itu tidak sampai pun 100 saat! DS Najib pula perlu segera bersiap sedia untuk satu lagi acara penting di Milan, Itali. Tidak ada keperluan dan tidak ada masa untuk bersembang dengan Netanyahu!

Ucapan DS Najib amat mudah,"I did it for Malaysia".

Malaysia bersetuju menerima 3,000 pelarian perang Syria kerana mereka adalah saudara seagama, umat Islam adalah bersaudara. Jika 28 negara Islam menerima pelarian perang Syria, amatlah tidak sesuai Malaysia menolaknya sedangkan Malaysia dikenali negara Islam yang dihormati. Sekali lagi, ianya untuk Malaysia.

DS Najib bergegas ke Milan meninggalkan Netanyahu di lobi PBB kerana urusan ekonomi negara di Milan lebih penting kepada rakyat Malaysia dan negara kita. Sekali lagi, ianya untuk Malaysia. 

Cukuplah DS Najib menunjukkan kesyumulan ajaran Islam dengan tidak memalingkan wajahnya daripada Netanyahu yang kejam itu. 

Cukuplah DS Najib menunjukkan keindahan Islam dengan tidak menolak jabat tangan Netanyahu di khalayak umum. Rasulullah SAW sendiri memberikan banyak contoh diplomasi apabila bertemu dengan musuh. Islam itu addin, indah dan syumul.
 
Amish Village,
Lancaster, Penns, USA.
4 Oktober, 2015.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:24 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Tuduhan komplot terhadap Wan Azizah berniat jahat, kata Azmin

Posted: 05 Oct 2015 07:06 PM PDT


Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali mengatakan dakwaan yang wujudnya komplot menggulingkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail adalah berniat jahat dan disebarkan individu yang bankrap. – Gambar fail The Malaysian Insider, 5 Oktober, 2015.Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali mengatakan dakwaan yang wujudnya komplot menggulingkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail adalah berniat jahat dan disebarkan individu yang bankrap. – Gambar fail The Malaysian Insider, 5 Oktober, 2015
Tuduhan wujudnya komplot untuk menggulingkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, jelas berniat jahat, kata timbalan presiden parti itu Mohamed Azmin Ali.
Beliau berkata dakwaan tersebut juga merupakan fitnah semata-mata yang cuba disebarkan individu yang bankrap.
"Apa sahaja perkara yang kita bincang dalam parti tidak perlu kita dedahkan pada media dan tuduhan ini berniat jahat serta merupakan fitnah individu yang bankrap," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Kreatif Digital Selangor di i-City hari ini.
Menteri besar Selangor itu berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan bekas ketua PKR Cabang Rembau, Badrul Hisham Shaharin, atau lebih dikenali sebagai Chegubard, yang mendakwa wujud kumpulan pemimpin kanan PKR bertujuan menggulingkan Dr Wan Azizah.
Badrul Hisham, menerusi laman blognya, semalam turut mendakwa kumpulan terbabit dipercayai didalangi beberapa pemimpin kanan parti yang kurang senang dengan tindakan Dr Wan Azizah mengumumkan penyertaan PKR dalam pakatan baharu pembangkang pada 22 September lepas. – Bernama, 5 Oktober, 2015.

PKR bentang usul undi tidak percaya Najib seawal minggu pertama Parlimen

Posted: 05 Oct 2015 07:00 PM PDTPKR akan meneruskan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak seawal minggu pertama sidang Dewan Rakyat walaupun tidak mendapat persetujuan daripada rakan dalam Pakatan Harapan.
Perkara itu sudah dibincangkan pada mesyuarat biro politik PKR baru-baru ini, walaupun ia masih belum dibawa untuk perbincangan lanjut dengan sekutu Pakatan Harapan, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).

Dengan kurang daripada 2 minggu sebelum Parlimen bersidang semula pada 19 Oktober ini, PKR menimbang beberapa pilihan tentang bagaimana untuk mendesak diadakan usul undi tidak percaya.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, ia mungkin dalam bentuk usul tergempar yang boleh difailkan mana-mana ahli Parlimen dalam tempoh 24 jam.

"Speaker kemungkinan besar akan menolaknya dan tidak membenarkan ia dibahaskan tetapi kita boleh cuba memujuk speaker untuk sekurang-kurangnya membenarkan mana-mana ahli dewan membaca kandungan usul itu supaya menjadi rekod dalam Parlimen," kata ahli Parlimen Pandan itu kepada The Malaysian Insider.

Pilihan lain adalah untuk memastikan Bajet 2016 yang dijadual akan dibentangkan Najib pada 23 Oktober dinafikan menerusi undi ahli Dewan Rakyat.

Rafizi berkata, tindakan itu secara simboliknya serupa dengan undi tidak percaya terhadap perdana menteri. Najib juga merupakan menteri kewangan.

Permainan angka

Parti pembangkang, bagaimanapun, tidak mempunyai jumlah majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk mendesak usul undi tidak percaya kerana hanya mempunyai 88 ahli daripada 222 kerusi Dewan Rakyat.

Pakatan Harapan yang baru ditubuhkan hanya mempunyai 72 Ahli Parlimen. PAS bukan sebahagian daripada pakatan itu berikutan pergaduhan dengan DAP yang membawa kepada pembubaran Pakatan Rakyat sebelum ini.

PAS juga sudah berikrar untuk tidak bekerjasama dengan Amanah kerana pemimpinnya adalah "pengkhianat" dan merupakan bekas pemimpin parti itu yang tewas dalam muktamar sebelum ini.

Selain itu, belum dapat dipastikan sama ada PAS akan menyokong langkah itu, selepas Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Julai memberi amaran kepada ahli Parlimen parti Islam itu supaya tidak menyokong mana-mana usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri jika ia dibentangkan bagi memaksa beliau meletakkan jawatan, dengan alasan parti Islam hanya akan membuat perubahan melalui persaingan "sihat".

Sekutu PKR, DAP dan Amanah pula bersikap pesimis terhadap kejayaan undi tidak percaya terhadap Najib itu kerana jumlah ahli Parlimen pembangkang yang tidak mencukupi dalam Dewan Rakyat.

"Persoalan bila (ia dibentangkan) adalah perkara kedua, persoalannya sama ada jumlah ahli cukup atau tidak. Walaupun termasuk PAS, ia masih tidak mencukupi.

"Ia satu persoalan jika ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) boleh dipujuk untuk memberikan sokongan kepada usul itu," kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.

PAS kini mempunyai 16 ahli Parlimen, selepas 4 keluar dan menubuhkan Amanah manakala seorang lagi menyertai PKR.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad yang juga sebahagian daripada ahli Parlimen Amanah berkata penyokong BN perlu mencadangkan usul.

"Tiada gunanya kita membawa usul itu kerana kita tidak mempunyai ahli Parlimen yang mencukupi. Saya berpendapat adalah lebih baik membiarkan penyokong kerajaan BN untuk melakukannya, dan kita akan menyokongnya," katanya.

Simbolik tetapi perlu

Bagaimanapun, Rafizi tetap berkeras dengan keputusannya, di mana pembentangan undi tidak percaya adalah apa yang orang ramai mahukan.

"Mengikut pertimbangan, kita masih boleh melakukannya kerana orang ramai mengharapkannya. Apa-apa bentuk tekanan kepada PM bagus dan itu apa yang sepatutnya pembangkang lakukan.

"Orang ramai sudah cukup realistik kita tidak mempunyai angka itu," katanya.

Rafizi berkata, beberapa percubaan boleh dibuat ahli Parlimen bagi supaya usul undi tidak percaya diadakan, tanpa mengira apa hasilnya.

"Bayangkan seorang PM melalui 4 hingga 5 percubaan berturut-turut usul undi tidak percaya dalam tempoh sebulan. Ini seterusnya akan menghakis kredibiliti beliau," katanya.

Beliau bagaimanapun mengakui mempunyai kebimbangan terhadap rakan daripada DAP dan Amanah dengan mengatakan keputusan bersama mengenai perkara itu akan dibuat di peringkat Pakatan Harapan tidak lama lagi.

Pengkritik Najib mencadangkan usul undi tidak percaya dibentangkan. Najib kini terpalit dengan sandal syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) serta "derma" RM2.6 bilion daripada dermawan Timur Tengah yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi menjelang pilihan raya umum 2013.

PKR sebelum ini berkata pembangkang hanya memerlukan undi daripada 25 ahli Parlimen BN untuk menyokong usul undi tidak percaya bagi mendesak Najib berundur.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga mendesak ahli Parlimen BN untuk memberi sokongan mereka terhadap usul undi tidak percaya itu. –  TMI

Kesian..Inilah Punca Sebenar Si ISTERI di Tetak Oleh Suami Dan Rakannya.

Posted: 05 Oct 2015 04:11 PM PDT

 

 MEDIA ORANG KAMPUNG

 PORT DICKSON - Susulan tersebarnya kes seorang wanita ditetak oleh suami dan rakannya, ramai yang membuat andaian bahawa mangsa yang menjadi punca masalah menyebabkan suaminya tergamak bertindak demikian.

Tampil seorang saksi, Jay Alagan, yang mengakui mengenali mangsa dan keluarga menafikan dakwaan itu dan mendedahkan perkara yang sebenarnya. 

"Saya kenal perempuan ini. Baru semalam saya pergi melawat dia di hospital. Keadaan dia masih kritikal. Kedua-dua belah tangannya patah dan beberapa urat serta satu jari putus. Mangsa cedera parah di bahagian badan, tangan dan kepala," katanya.

Menurut Jay, suami kepada mangsa tidak berpuas hati dengan tindakan mangsa yang menuntut cerai darinya. 

"Suami dia tidak puas hati apabila dia meminta untuk diceraikan. Lelaki ini juga pernah cuba membakar rumah dan mengugut mahu membunuh isterinya sendiri. Ibu bapa mangsa siap bagi video rakaman CCTV yang menunjukkan menantu mereka membaling botol petrol di rumah anak mereka. Sehinggakan jiran-jiran terpaksa keluar membantu memadamkan api kebakaran. 

Terancam dengan tindakan lelaki itu, bapa mangsa membuat laporan polis dan difahamkan sudah sebanyak 5 laporan polis dibuat ke atas lelaki ini. Namun, polis tidak pernah mengambil apa-apa ke atas lelaki itu dengan alasan bukti tidak mencukupi. 

"Sekarang, bila mangsa sudah cedera parah, baru polis mahu bertindak?" kata Jay yang kecewa pada polis yang didakwanya gagal bertindak cepat.

Bagaimanapun, dia tidak berniat mahu menyalahkan polis. Dalam pada masa yang sama, Jay turut meminta rakan-rakannya agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi yang mengatakan mangsa yang mencetuskan masalah sehingga lelaki itu berani mencederakannya.

"Ada segelintir pengguna di media sosial yang membuat tuduhan liar yang cuba memburukkan mangsa. Tetapi, tolonglah semua, jangan buat cerita yang bukan-bukan. Saya sudah mengenali wanita ini semenjak dia berumur 5 tahun," katanya yang turut meminta agar rakyat Malaysia mendoakan mangsa yang akan menjalani pembedahan hari ini cepat sembuh dan selamat. - THEHYPEMEDIA.COM

Terlupakah Razman Bahawa Dia Memfitnah DS Nizar?

Posted: 05 Oct 2015 04:06 PM PDT

 

 

 OLEH: GREENBOC

 

Mahkamah Benarkan Kes Tuntutan Fitnah PJ PAS Perak.

IPOH: Mahkamah Tinggi Ipoh membenarkan tuntutan fitnah Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria terhadap pemilik blog alhusseyn51, Mohamed Ali Hussin hari ini.

Keputusan dibacakan Hakim, Datuk Che Mohd Ruzima Ghazali atas fitnah blog tersebut bertajuk "Pesuruhjaya PAS Perak cuma mahu balas budi Menatu Tuang Presideng jer!".Razman menerusi peguamnya yang juga Pengerusi Lajnah Undang-undang dan Guaman PAS Perak, Mohd Zamri Ibrahim telah mengemukakan tuntutan sebanyak RM1 juta dari penulis tersebut.

Menurut mahkamah, taksiran ganti rugi ke atas penulis yang juga telah membuat sebaran terbabit ke media sosial Facebook itu akan dilakukan dihadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Ipoh kelak.

Sementara itu Razman ketika diminta mengulas perkara tersebut berkata, budaya fitnah bukan dari Islam dan ia mampu meruntuhkan persaudaraan Islam sekaligus memecahbelahkan masyarakat.

"Keputusan ini di atas berkat doa dan kerjasama semua pihak untuk melindungi sesiapa sahaja yang dizalimi, serta tidak memberi ruang fitnah berleluasa dalam minda masyarakat," tegasnya. – HD

ULASAN GB

Menarik.

Blogger Al-Husseyn dituduh memfitnahnya. Sedangkan Razman sendiri kini berhadapan dengan saman RM3 juta oleh Dato Seri Mohd Nizar Jamaluddin kerana kenyataan fitnahnya terhadap bekas Menteri besar Perak itu.


DS Nizar Saman Pesuruhjaya PAS Perak

Bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini memfailkan saman fitnah berjumlah RM3juta terhadap Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria kerana kenyataan berunsur fitnah terhadap plaintif.

Writ saman dan pernyataan tuntutan melalui Tetuan Awi & Co bertarikh 14 Ogos 2015 di Mahkamah Tinggi Ipoh. Pihak defendan dikehendaki hadir ke Mahkamah Tinggi Ipoh pada 12 Oktober 2015 jam 9.00 pagi untuk pengurusan kes. Sekiranya defendan engkar hadir pada tarikh dan masa yang ditetapkan, penghakiman boleh dimasukan terhadap defendan.

Kenyataan berunsur fitnah tersebut telah disiarkan melalui akhbar Sinar Harian Edisi Perak bertarikh 2 Jun 2015, bertajuk : Pendekatan Nizar mirip DAP. Laporan tersebut mengandungi kenyataan berikut :

"PAS mendokong Melayu Islam dan sultan tetapi Nizar seolah-olah memandang enteng dan kekal komited dengan perjuangan DAP sebagai parti yang menyokong pendekatan Negara secular."

"Daripada mencemarkan imej parti adalah lebih baik beliau menyertai DAP, kita tak mahu dalam PAS ini dipenuhi dengan individu-individu yang bersifat oportunis dan membelakangkan perjuangan parti"

Mohammad Nizar yang merupakan Anggota Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang mendakwa pernyataan fitnah itu antara lain membawa maksud bahawa beliau adalah seorang pemimpin Melayu yang telah mengkhianati bangsa Melayu dan tidak peka dengan kepentingan dan sensitiviti bangsa Melayu.Nizar juga mendakwa pernyataan tersebut menuduh beliau sebagai pengkhianat agama Islam demi kepentingan politik beliau dan cuba menyebarkan fahaman secular di dalam Negara ini dan di dalam PAS. Nizar menafikan kenyataan berunsur fitnah tersebut dan menegaskan bahawa kenyataan Defendan itu sebagai tidak berasas dan fitnah yang serius.

Nizar menegaskan kenyataan berunsur fitnah tersebut telah mengundang beberapa reaksi negative dari rakan-rakan politiknya khususnya PAS dan pembaca akhbar tersebut.

Malah menurutnya lagi, telah menyebabkan musuh politiknya menggunakan kenyataan berunsur fitnah tersebut untuk memburukan dan menjatuhkan kerjaya politiknya.

Sebagai seorang Pesuruhjaya PAS Perak, wajarkah Razman menunjukkan akhlaq yang sedemikian rupa, memfitnah orang lain untuk paparan di sebuah akhbar yang mempunyai pembaca yang begitu ramai semata-mata untuk menjatuhkan kredibiliti DS Nizar?

Sedangkan apa yang dilakukan oleh DS Nizar selama ini di Perak ialah untuk menjaga keutuhan Pakatan Rakyat mematuhi resolusi-resolusi muktamar sebelum muktamar 2015 yang memutuskan bahawa Pakatan Rakyat perlu diperkukuhkan.

Jadi tidak timbul soal "komited dengan perjuangan DAP" sepertimana yang difitnahkan oleh Raman terhadap DS Nizar.

Kemudian tahu pula meminta Badan Perhubungan Negeri mengeluarkan semacam satu arahan kepada DS Nizar supaya hadir ke pejabat mereka untuk bertemu.

GB difahamkan DS Nizar tidak melayan "arahan" tersebut dan sewajarnya "arahan" itu tidak perlu dilayan.

Biar kita pulangkan semula perkataan Razman itu kepada dirinya sendiri:

budaya fitnah bukan dari Islam dan ia mampu meruntuhkan persaudaraan Islam sekaligus memecahbelahkan masyarakat

ps: jangan nanti ditempelak orang: mengata dulang paku serpih, mengata orang kamu yang lebih!

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:02 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Betapa seksanya dikurung kawan dalam dosa - Sanusi Junid

Posted: 05 Oct 2015 09:00 PM PDTKonsep penjara yang sering kita ketahui ialah tempat tahanan yang dikelilingi oleh dinding dan pagar yang menghalang kebebasan banduan untuk keluar dari kawasannya.
Seseorang banduan dipenjara setelah didapati bersalah kerana telah mengerjakan jenayah sivil atau jenayah dan telah dihukum oleh mahkamah, kecuali tahanan di bawah ISA. Ganti kepada ISA ialah SOSMA yang kelihatan lebih membebankan daripada ISA.
Apabila seseorang itu berada di dalam penjara maka perhubungannya dengan masyarakat luar terputus kecuali dengan pelawat tertentu pada waktu yang diizinkan.
Yang paling menyeksakan banduan ialah perhubungan yang terbatas dengan pihak luar – jika tidak disekat sama sekali.
Dengan adanya telefon bimbit di zaman ini ada kalanya saya menerima laporan mengatakan banduan masa kini, secara rasmi atau tidak rasmi, boleh berhubung melalui SMS, WhatsApp dan Instagram dengan rakan di seluruh dunia.
Saya kurang pasti dengan peraturan di dalam penjara pada masa kini.
Perhubungan intim dengan isteri atau suami juga terhalang, kecuali di sesetengah penjara di negara lain yang menyediakan kemudahan untuk tujuan itu, ataupun apabila si banduan itu berada di rumah sakit.
Tidak kiralah jika sakitnya itu ialah sakit biasa atau sakit yang diada-adakan.
Walaupun suasana dalam penjara berbeza-beza, sesetengah penjara di negara maju adalah lebih selesa dari rumah setinggan yang didiami seharian di negara membangun..
Waktu saya ditahan dalam lokap di sebuah balai polis di Perak pada tahun 1962, saya dapati makanan yang diberi kepada banduan lebih sedap dari yang saya perolehi di asrama sekolah.
Waktu menjadi timbalan menteri dalam negeri saya pernah melawat penjara di Bath, United Kingdom. Ketua wardennya bernama Wilson, yang saya kenal waktu saya menjadi pelajar di UK.
Beliau sering memastikan agar makanan untuk banduan akan dinikmati oleh seorang warden yang bertugas terlebih dahulu untuk mengelak dari banduan membuat aduan mengenai mutu makanan.
Bila selesai warden makan barulah semua banduan berbaris untuk mendapat makanan yang sama. Slogannya ialah, "apa yang baik untuk warden juga baik untuk banduan".
Inilah cara untuk menjamin mutu makanan untuk banduan. Agak lumayan rasanya kerana ianya juga menjadi makanan untuk warden.
Pernah berlaku di Malaysia seorang jutawan telah berjaya, atas daya usahanya sendiri, membiaya usaha untuk melengkapkan bilik penjaranya dengan kemudahan pendingin hawa, sehinggalah diketahui oleh pihak atasan.
Persepsi mereka yang tidak pernah melawat penjara, atau bekerja di penjara atau berada di dalamnya sebagai banduan agak berbeza.
Pernah berlaku seorang kawan saya tidak mahu tidur di atas katil atau tilam sebagai tanda solidariti dengan seorang rakannya yang ditahan di penjara ekoran peristiwa demonstrasi pelajar.
Setelah beberapa bulan kawan saya ini tidur di atas lantai simen dan hidup secara sederhana, namun kemudian sikap kawan saya ini berubah dan mula tidur di atas katil.
Ini berlaku setelah beliau melawat kawannya di penjara Kemunting dan melihat rakannya hidup dengan agak selesa dan tidurnya juga di atas katil dengan tilam yang berlapik dengan kain cadar.
Keadaan ini berbeza sama sekali dengan dengan situasi yang dibayangkannya. Rakannya yang menjadi tahanan itu dapat makan nasi lemak yang dibeli oleh warden dan juga dapat membaca suratkhabar setiap hari.
Ada juga banduan yang lulus peperiksaan kerana berpeluang masuk ke dalam penjara. Saya katakan "peluang" kerana besar kemungkinan banduan yang saya kenali ini tidak mungkin lulus peperiksaannya jika berada di luar penjara kerana beliau terlalu aktif dalam berbagai kegiatan sosial.
Malah ada seorang banduan yang saya kenali akhirnya menjadi profesor setelah lulus peperiksaannya semasa dalam penjara.
Tahanan dalam penjara luar negara itu mendakwa bahawa beliau dipenjarakan secara salah kerana beliau sebenarnya cukup berkaliber untuk menjadi seorang profesor.
Saya menegur beliau dan menjelaskan bahawa waktu beliau dipenjarakan beliau belum menjadi profesor. Itu bermakna ada beza antara statusnya sebagai profesor dengan status dahulunya sebagai banduan.
Bukan profesor yang dipenjarakan tetapi bantuan yang pernah bersalah telah menjadi seorang profesor.
Penjara bahasa
Tanpa kita sedari, ada satu jenis penjara lagi yang semua manusia berada di dalamnya. Iaitu penjara bahasa.
Oleh kerana konsep penjara itu melibatkan putus komunikasi maka konsep bahasa sebagai penjara ialah dari sudut terpisahnya kita dari ilmu yang tidak ada dalam bahasa yang kita mahir di dalamnya.
Waktu di Sekolah Melayu Yan saya kenal tiga orang India dari suku Tamil. Nama asal Talib ialah Thanjimalai dan beliau menjadi operator alat tayangan filem di pawagam Yan Talkies.
Read More / Baca Lagi >>

TPPA: Apakah faedah, apa kosnya, dan apa yang kita rugi?

Posted: 05 Oct 2015 08:59 PM PDT

TPPA: Apakah faedah, apa kosnya, dan apa yang kita rugi?
NIZAM: Semasa pelancaran, mantan Perdana Menteri itu sendiri berkata perjanjian perdagangan bebas seperti TPPA hanya satu lagi cara untuk menjajah negara.
 
Ianya bukan sesuatu yang mengejutkan apabila ramai penyokong Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) muncul bersuara minggu ini sejurus selepas buku "TPPA: Malaysia Bukan untuk Dijual" oleh Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) dilancarkan Tun Dr. Mahathir Mohamad Jumaat lepas.

Semasa pelancaran, mantan Perdana Menteri itu sendiri berkata perjanjian perdagangan bebas seperti TPPA hanya satu lagi cara untuk menjajah negara.

Walau bagaimanapun, penyokong utama TPPA telah bersuara dengan lantang mengenai beberapa perkara yang sentiasa tidak dapat dibuktikan. Salah satunya, Malaysia akan "kehilangan tanpa TPPA".

Namun, tiada siapa pun yang peduli untuk menjelaskan mengapa atau bagaimana Malaysia akan rugi. Kami sebagai sebuah badan gabungan bimbang jika sesuatu keputusan itu dibuat tanpa mengambil kira analisis kos-faedah.

Mungkinkah kerana kita tidak akan mempunyai syarikat konglomerat dari Amerika Syarikat untuk membuka cawangan mereka di Malaysia atau mempunyai produk Amerika yang murah? Sudah tentu tidak, kita masih boleh memilih untuk membenarkan mereka masuk berniaga di sini dengan tarif yang rendah jika kita mahu tanpa menandatangani TPPA.

Adakah kerana eksport Malaysia akan menghadapi tarif yang tinggi? Malaysia sebagai ahli Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), telah pun menerima tarif rendah atau sifar ke atas eksport-eksportnya ke semua negara-negara TPPA. Di samping itu, Malaysia telah pun mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan kesemua negara-negara yang terlibat dengan TPPA kecuali 4 negara; Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan Peru.

Di negara-negara ini, Amerika Syarikat mengenakan secara purata tarif 3 peratus, manakala Kanada secara purata mengenakan 6 peratus. Ini semestinya tidak termasuk industri tekstil. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat berkeras bagi kesemua FTAnya, termasuk TPPA, untuk mematuhi peraturan "Yarn Forward" mereka. Dalam erti kata lain, walaupun dengan tarif yang sifar atau rendah ke atas produk tekstil Malaysia, kita masih tidak akan mendapat sebarang manfaat darinya kerana Malaysia perlu menggunakan benang Amerika yang mahal bagi mendapatkan akses kepada tarif yang lebih rendah ini – menjadikan ia masih tidak kompetitif.

Di samping itu, kami ingin mengingatkan semua pihak bahawa pada tahun 2008 negara kita memilih untuk tidak menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas AS – Malaysia dan kita masih mempunyai peningkatan lebihan dagangan barangan dengan Amerika.
Read More / Baca Lagi >>

Dr M: Tiada duit, tiada hadirin untuk Najib - " Cash Is King "

Posted: 05 Oct 2015 08:45 PM PDT

Najib, BN tak ambil peduli nasib rakyat - Mahathir

Posted: 05 Oct 2015 08:44 PM PDT

Dr M bergurau, ‘ikan tak buka mulut’ pemancing pindah

Posted: 05 Oct 2015 08:43 PM PDT

Ramkarpal: Safe passage for Najib no solution

Posted: 05 Oct 2015 08:32 PM PDT

Safe passage and protection from prosecution ought to be reserved for genuine whistleblowers who expose issues without fear or favour.
ramkarpalGEORGE TOWN: Bukit Gelugor MP Ramkarpal Singh begs to disagree with a former veteran newsman who sees safe passage for embattled Prime Minister Najib Abdul Razak as the best option on the way forward. "Allowing the Prime Minister safe passage and protection from prosecution will not overcome the quagmire that the country finds itself in."
"If Najib is to be ousted, it has to be through democratic means."
He urged Barisan Nasional (BN) MPs to join with the Opposition MPs in a vote of no confidence against the Prime Minister during the upcoming parliamentary session. "That would be a sign of true patriotism for the love of the country and its well-being."
Safe passage, added Ramkarpal a senior lawyer in private practice, and protection from prosecution ought to be reserved for genuine whistleblowers who expose issues without fear or favour. "They are the ones who have the country's best interests at heart."
The MP appeared to be ruling out whistleblower status for Najib.
"If Kadir is genuinely concerned about the well-being of the country and its economy, of which I have no doubt, he ought to be suggesting true reforms with the aim of eradicating such a culture (acting with impunity)," said Ramkarpal.
Read More / Baca Lagi >>

Kekal dakwaan Akta Hasutan, malang buat kebebasan sivil, kata Prof Azmi

Posted: 05 Oct 2015 08:13 PM PDT

Penghakiman Mahkamah Persekutuan yang memutuskan Akta Hasutan 1948 sah di bawah Perlembagaan Persekutuan hari ini adalah perkara yang amat menyedihkan bagi kebebasan sivil di Malaysia, kata pensyarah undang-undang Dr Azmi Sharom. Beliau berkata demikian dalam reaksinya selepas mahkamah menolak kesnya yang mencabar undang-undang pra merdeka itu selepas didakwa di Mahkamah Sesyen pada 2 September, 2014. "Hari ini hari yang sangat-sangat menyedihkan buat kebebasan sivil. Saya sedih bukan untuk diri saya secara peribadi, tetapi buat kita semua dalam negara ini," katanya ketika bercakap kepada wartawan di perkarangan mahkamah, pagi ini.

Mahkamah tolak permohonan Prof Azmi Sharom cabar Perlembagaan, kes dibicarakan

Posted: 05 Oct 2015 08:11 PM PDT

Pensyarah Dr Azmi Sharom (kanan) dan peguamnya bercakap kepada wartawan selepas Mahkamah Persekutuan memutuskan kesnya akan dibicarakan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 6 Oktober, 2015.Pensyarah Dr Azmi Sharom (kanan) dan peguamnya bercakap kepada wartawan selepas Mahkamah Persekutuan memutuskan kesnya akan dibicarakan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 6 Oktober, 2015.Profesor undang-undang Dr Azmi Sharom akan menghadapi perbicaraan atas tuduhan menghasut selepas Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan beliau mencabar Perlembagaan era kolonial Akta Hasutan 1948.
Mahkamah tertinggi hari ini mengisytiharkan undang-undang yang digubal di bawah pemerintahan British itu mengikut Perlembagaan.
Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria, yang membacakan keputusan sebulat suara panel 5 hakim itu berkata, akta itu tidak bertentangan dengan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang berkaitan dengan kebebasan berucap, bersuara dan berhimpun.

Beliau berkata, kuasa mahkamah adalah terbatas untuk mengkaji akta yang diluluskan Parlimen. "Bukan hak mahkamah menentukan sekatan yang dikenakan Parlimen," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Apa selepas TPPA?

Posted: 05 Oct 2015 08:06 PM PDT

Mohd Rizal Jaafar


Pada jam 9.30 malam tadi, setelah hampir seminggu lamanya tertangguh, 12 ketua perunding Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) akhirnya berjaya mengukir senyum apabila perjanjian yang dirundingkan lebih 5 tahun itu akhirnya berjaya juga dimuktamadkan. Namun apakah ertinya peristiwa pengumuman tersebut? Wajarkah kita meraikannya?
Sebagai individu yang kuat menentang gagasan TPPA, saya sudah tentulah lebih sedih dan kecewa dengan apa yang berlaku. Terasa sia-sia benar usaha kami selama lebih 2 tahun berkempen, berkongsi maklumat dengan orang ramai, membuat penyelidikan dan menerbitkan bahan bacaan, mengadakan ratusan pertemuan dan sesi meja bulat, memanggil puluhan pakar dari seluruh pelosok dunia dan tidak terkecuali untuk duduk semeja dengan para perunding TPPA dan pembuat dasar bagi melontarkan pandangan serta kebimbangan kami.
Sidang media pasukan perunding TPPA semalam sebenarnya menimbulkan lebih banyak persoalan berbanding jawapan. Di sebalik kelegaan para perunding TPPA, terakam juga wajah cemas sebahagian daripada mereka yang tentu lebih arif akan bahaya sebenar TPPA kepada negara masing-masing. Apa sebenarnya yang dirundingkan atau dimuktamadkan kita masih belum maklum.  Dikatakan rundingan masih terus berlangsung sehingga jam 5 pagi Isnin sebelum semua 12 negara TPPA benar-benar bersetuju.

Persoalannya, kini teks TPPA muktamad. Apa yang tinggal ialah usaha untuk mendapatkan mandat daripada rakyat negara masing-masing. Usaha ini, jika Malaysia dijadikan contoh akan berlaku dalam tempoh 30 hari yang akan datang apabila teks rundingan dipertontonkan kepada umum. Parlimen pula yang akan mula bersidang pada 19 Oktober nanti wajib membincangkan terma yang dipersetujui pasukan perunding TPPA Malaysia. Jika ada kandungan teks yang tidak dipersetujui, kita tidak pasti sebarang pindaan dapat dilakukan lagi.
TPPA akan ditandatangani secara rasminya selepas draf akhir perjanjian ini dibentangkan di Kongres Amerika dalam tempoh 2-3 bulan lagi, sebelum dimuktamadkan dan dikuatkuasakan sepenuhnya selepas itu.
Walaupun mungkin sudah terlewat, namun kita tidak sepatutnya menyerah nasib begitu saja.  Segenap usaha haruslah digembleng bagi memastikan rakyat Malaysia tidak terus tertipu dengan helah licik TPPA.
Read More / Baca Lagi >>

TPPA

Posted: 05 Oct 2015 08:02 PM PDT

Amin Ahmad


Akhirnya Perjanjian Kerjasama Trans Pasifik (TPPA) disimpulkan di Atlanta, selepas perbincangan bermula sejak lebih lima tahun lalu.
Dalam sidang akhbar sempena pengumuman ini, beberapa menteri perdagangan negara terlibat menyatakan, TPPA ialah rundingan yang mencabar dan juga bercita-cita tinggi untuk mengurangkan birokrasi secara global dan menetapkan peraturan dagang di abad ke-21.
Bagaimanapun, wacana yang menonjol berkaitan TPPA cenderung negatif.

Bantahan Beberapa bantahan yang ada boleh dikelaskan seperti berikut:
1) Kerahsiaan
Ini adalah aspek paling utama mengapa TPPA dibantah. Logiknya, jika ia baik, maka mengapakah kandungan mengenainya tidak boleh diakses?
Beberapa dokumen berkaitan TPPA yang dibocorkan tentulah memberi gambaran buruk terhadap rundingan ini.
2) Kedaulatan
Dakwaan seterusnya merujuk kepada cabaran kedaulatan negara kerana sebarang perselisihan antara pelabur dan kerajaan mengenai pematuhan kepada perjanjian ini boleh dibicarakan mahkamah arbitrasi antarabangsa untuk diselesaikan.
3) Keadilan
Seterusnya, TPPA dipertikai kerana didakwa bakal menguntungkan syarikat besar, menjejaskan peluang tenaga kerja tempatan, dan monopoli melalui hak paten dan hak cipta khususnya dalam bekalan ubat-ubatan.
Untuk menyokong kenyataan ini juga, kajian antisipasi Rashmi Banga, ahli ekonomi kanan di UNCTAD yang menyatakan imbangan dagangan (trade balance) akan jatuh di mana import akan mengatasi eksport sekitar RM5 billion.
Kerana kesimpulan TPPA yang dicapai belum ditandatangani sehingga negara-negara mengesahkannya di dewan legislatif masing-masing, semua bantahan ini perlu diperhalusi.
Tambahan pula, jika hujah-hujah yang dikemukakan sebenarnya bukanlah bersifat anti-TPPA, tetapi cenderung bersifat anti-perdagangan.
Sisi positif
Sejak rundingan TPPA bermula, sangat jarang berita positif ditemukan. Ini mungkin kerana faktor kerahsiaan, tidak ada akses terhadap kandungan yang dibincangkan.
1) Kerahsiaan
Read More / Baca Lagi >>

Sekolah Vernakular punya tempat di bawah Perlembagaan

Posted: 05 Oct 2015 07:54 PM PDT

oleh Aziz Bari
Baru-baru ini dilaporkan yang Datuk Dr Shad Saleem Faruqi telah berkata yang sekolah vernakular tidak mempunyai jaminan perlembagaan. Tidak diketahui dalam konteks apakah profesor emeritus undang-undang di Universiti Teknologi MARA (UiTM) memberikan pandangan itu.
Dalam apa juga kes, pandangan itu bertentangan dengan tanggapan ramai; maka laporan polis dibuat oleh DAP, MCA dan Gerakan sebagai tindak balas kepada desakan beberapa peserta dalam perarakan Melayu bersatu di Kualau Lumpur pada 16 Sept lepas.

Sepanduk yang dibawa peserta mendesak kerajaan untuk menghapuskan sekolah Cina yang mereka dakwa menjadi penghalang dalam perpaduan kebangsaan dan identiti.
Cukup menarik selepas beberapa hari selepas perarakan itu, sekumpulan ibubapa Melayu yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah Cina mengeluarkan kekesalan atas desakan itu. Ada yang mendakwa bahawa perarakan itu dianjurkan oleh penyokong Perdana Menteri Najib Razak.
Apa pun yang terjadi, bilangan ibubapa Melayu yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah Cina sedang meningkat. Hakikatnya dilaporkan yang terdapat sebuah sekolah Cina di Hulu Langat, yang hanya terdapat 6 peratus pelajar Cina; selebihnya orang Melayu dan Orang Asal.
Sementara itu dijangkakan yang di seluruh negara terdapat hampir 13 peratus pelajar bukan Cina di sekolah-sekolah Cina. Maka kerana itu jelas sekali bukan semua orang Melayu percaya apa yang difikirkan oleh peserta perarakan perpaduan Melayu tentang sekolah Cina.
Perlu juga dinyatakan yang bekas timbalan pengarah Cawangan Khas Abdul Hamid Bador menjelaskan yang sentimen anti-Cina telah meningkat untuk mengalihkan perhatian daripada isu 1MDB yang kini mencengkam pentadbiran Najib.
Pegawai kanan polis itu sedang menunggu tindakan displin, kerana lantang menentang kerajaan dalam isu itu.
Kembali kepada jaminan perlembagaan sekolah vernakular yang terdiri daripada sekolah Cina dan Tamil, benar bahawa tiada jaminan langsung diberikan kepadanya dibawah Perlembagaan. Bagaimanapun kita boleh mengatakan perkara yang sama kepada sekolah yang menggunakan bahasa Malaysia sebagai bahasa perantara.
Apa yang diperuntukan oleh Perakra 152- yang melibatkan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan- secara asasnya mengenai penggunaan rasmi, termasuk dalam proceding parlimen dan mahkamah. Perlu juga dinyatakan yang beberapa maktab rendah sains Mara- yang menggunakan dana awam- menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa perantara.
Read More / Baca Lagi >>

Pemimpin DAP ditahan polis, bantah pengusiran penduduk oleh pemaju kapitalis

Posted: 05 Oct 2015 07:53 PM PDT

Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke memuat naik gambar dirinya dan Adun Temiang Ng Chin Tsai di dalam kenderaan polis.– Gambar Facebook, 6 Oktober, 2015.Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke memuat naik gambar dirinya dan Adun Temiang Ng Chin Tsai di dalam kenderaan polis.– Gambar Facebook, 6 Oktober, 2015.Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke ditahan pihak polis di Seremban, pagi tadi apabila beliau cuba menghalang pemaju mengusir penduduk Kampung Ulu Temiang.
Turut ditahan bersama beliau ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Temiang Ng Chin Tsai dan beberapa penduduk kampung.
Melalui laman Facebook miliknya, Loke memuat naik gambar dirinya dan Ng berada di dalam kenderaan polis.

"Adun Temiang Ng Chin Tsai dan saya ditahan polis kerana cuba menghentikan pengusiran secara paksa di Kampung Ulu Temiang," tulis Loke di laman Facebook rasminya. Sebelum itu, beliau turut memuat naik gambar penduduk kampung duduk di atas jalan dengan posting tertulis:"Penduduk Kampung Ulu Temiang yang ditindas pemilik tanah, One Visa Sdn Bhd!."

Mahasiswa, aktivis penuhi mahkamah dengar kes hasutan Prof Azmi Sharom

Posted: 05 Oct 2015 07:48 PM PDT

Pensyarah Azmi Sharom di luar Mahkamah Persekutuan Putrajaya, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 6 Oktober, 2015.Pensyarah Azmi Sharom di luar Mahkamah Persekutuan Putrajaya, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 6 Oktober, 2015.Mahasiswa dan aktivis politik memenuhi galeri awam Mahkamah Persekutuan Putrajaya pagi ini bagi mendengar perbicaraan pensyarah Dr Azmi Sharom yang mencabar keabsahan Akta Hasutan daripada segi Perlembagaan.
Sebahagian mereka berjaya mendapat tempat duduk dalam galeri awam yang diisi pemberita bertugas serta penyokong Azmi.
Di antara yang berjaya mendapat tempat dalam mahkamah adalah aktivis politik Adam Adli Abdul Halim, Mandeep Singh dan bekas setiausaha agung Parti Sosialis Malaysia, S Arutchelvan.

Selain mereka, turut memenuhi galeri awam adalah kumpulan yang kelihatan seperti pelajar universiti, dipercayai kumpulan mahasiswa progresif Universiti Malaya yang berikrar turun ke mahkamah hari ini bagi menyokong Azmi, seorang pensyarah UM. Sementara, kelihatan berlegar di perkarangan mahkamah menunggu keputusan adalah aktivis Dapur Jalanan Abdul Hadi Khalid, ahli DAP Young Syefura Othman dan aktivis Pusat Komas Lena Hendry.
Turut menunggu adalah sebilangan pemberita yang terpaksa menunggu di luar kerana tempat tidak mencukupi di dalam mahkamah.
Kes Azmi hari ini menjadi tumpuan ramai kerana ia akan menjadi pendulu kepada rentetan siri dakwaan terhadap ahli politik pembangkang serta aktivis di bawah akta sama sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

Mahkamah Persekutuan putuskan Akta Hasutan 1948 sah

Posted: 05 Oct 2015 07:45 PM PDT

 Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan bahawa Akta Hasutan 1948 adalah sah di bawah Perlembagaan Persekutuan.
Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria yang mengetuai panel lima hakim, berkata niat merangka perlembagaan adalah untuk memastikan undang-undang yang sedia ada (pra-merdeka) adalah sah dan terus sah dan boleh dikuatkuasakan.
Hakim-hakim lain dalam panel itu ialah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Hakim Md Raus Sharif, Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Hakim Abdull Hamid Embong dan Datuk Suriyadi Halim Omar.
Beliau kemudian memerintahkan kes Azmi didengar di Mahkamah Sesyen.

PKPIM ragu pengendalian TPPA oleh k'jaan Umno@Bn

Posted: 05 Oct 2015 07:42 PM PDTSekumpulan pelajar telah menyatakan keraguan mereka terhadap keupayaan kerajaan untuk mengendalikan kesepakatan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang dicapai semalam.
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) ​​berkata, ia tidak berpuas hati dengan "skrip jawapan" yang diberikan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed mengenai TPPA.
"Mana mungkin kami boleh berasa yakin dengan kebolehan negara menangani TPPA, sedangkan skandal besar politik dan ekonomi negara yang melibatkan kepimpinan tertinggi negara pun kerajaan tak mampu mengendalikannya," kata Presiden PKPIM, Mohammad Fazril Mohd Saleh.
"Inikan pula isu yang mungkin berbangkit dengan pihak pelabur luar dengan peruntukan perundangan ISDS dalam TPPA ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mustapa berkata semalam bahawa kebimbangan dan sentimen Malaysia akan dipertimbangkan dalam TPPA.
"Cukuplah kami dijanjikan oleh para menteri tentang kebaikan GST dan ia akan beri kesan baik kepada rakyat," katanya sambil menambah bahawa kerajaan sendiri gagal mengawal kesan kenaikan harga barang selepas pelaksanaan GST.
Tegasnya, sekiranya ia tidak dapat mengawal GST, bagaimana kerajaan boleh berharap untuk mengawal harga barang-barang selepas TPPA.
Read More / Baca Lagi >>

Saya tetap yakin Azmin mahu jatuhkan Wan Azizah – Chegubard

Posted: 05 Oct 2015 07:40 PM PDT

Mesyuarat tergempar yang dituntut 25 Ahli Majlis MPP sudah cukup membuktikan terdapat usaha untuk memalukan Presiden PKR.
Badrul-Hisham-Shaharin,azmin-ali,wan-azizah
PETALING JAYA: Badrul Hisham Shaharin atau Chegubard mempertahankan dakwaannya bahawa Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali mahu menjatuhkan Presiden, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.
Katanya, biarpun Azmin dan pemimpin PKR lain menafikan perkara itu, dia tetap yakin Azmin dan penyokongnya atau digelarnya Kartel Azmin merancang untuk memalukan Wan Azizah.
Katanya, Azmin boleh menafikan dakwaan itu sama juga penafian yang dibuat apabila dituduh melobi untuk menjadi Menteri Besar Selangor ketika krisis pada 2014.
"Azmin boleh nafi dan berikrar taat setia kepada Wan Azizah tetapi dibelakang tadbir dia lobi sehingga jadi Menteri Besar Selangor.
"Keadaan sama berlaku sekarang, Azmin boleh menafikan tetapi saya tetap percaya dia mahu memalukan Wan Azizah dan merampas kuasa," katanya kepada FMT.
Chegubard berkata, jika Azmin tidak berniat memalukan Wan Azizah, mengapa perlu diadakan Mesyuarat MPP tergempar pada Ahad ini sedangkan perkara itu boleh dibincangkan dalam mesyuarat Biro Politik atau Mesyuarat bulanan MPP.
"Kalau sekadar nak bincang atau ingin kukuhkan parti sepatutnya kamu tunggulah, Mesyuarat Biro Politik PKR, seminggu sekali atau mesyuarat MPP sebulan sekali.
"Kalau MPP mengambil keputusan 'u-turn' dan tidak menyokong Pakatan Harapan, di mana Wan Azizah hendak letak muka? Maka ini jelas satu usaha undi tidak percaya kartel Azmin ke atas Wan Azizah," katanya.

TPPA: 6 perkara untuk difahami

Posted: 05 Oct 2015 07:39 PM PDT

KUALA LUMPUR: Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) telah pun dipersetujui oleh Malaysia bersama 11 lagi negara lain, dalam satu mesyuarat Menteri-menteri negara terlibat di Atlanta, Amerika Syarikat, bermula minggu lalu.

Selain dari Malaysia, negara anggota yang telibat dalam rundingan TPPA ialah Amerika Syarikat, Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura dan Vietnam.

TPPA yang merangkumi perdagangan bebas melibatkan 40 peratus ekonomi dunia itu hanya akan berkuatkuasa selepas Parlimen kesemua negara yang terbabit dalam rundingan itu meluluskannya.

Mari kita fahami serba sedikit apa itu TPPA.

Apa itu TPPA?

Ia merupakan perjanjian perdagangan bebas antara Amerika Syarikat dan 11 rakan perdagangannya.

Siapa yang terbabit?

11 negara terlibat ialah Malaysia, Australia, Brunei Darussalam, Kanada, Chile, Jepun, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, dan Vietnam, selain Amerika Syarikat sendiri.

Negara-negara ini mengeluarkan 40 peratus jumlah KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) dunia bernilai AS$107.5 trilion (RM470 trilion), 26 peratus daripada jumlah dagangan dengan kira-kira 793 juta pengguna.

Kenapa TPPA ditubuhkan?
Read More / Baca Lagi >>

NASIB TUN M SETERUSNYA...KENA SAMAN, TANGKAP ATAU DIPECAT DARIPADA UMNO?

Posted: 05 Oct 2015 07:19 PM PDT

Perdana Menteri, Najib Razak akhirnya menghantar surat saman kepada bekas Presiden MCA, Dr Ling Liong Sik berhubung kenyataannya yang didakwa berunsur fitnah baru-baru ini.

Sabtu lalu, Dr. Ling bersetuju dengan desakan Tun Mahathir agar Najib berundur daripada jawatannya kerana  mendakwa "telah mengambil duit orang lain untuk dimasukkan ke akaun peribadinya."

Sehubungan itu, tempoh tujuh hari diberikan kepada bekas Menteri Pengangkutan itu untuk menarik balik kenyataan tersebut, memohon maaf dan membayar sejumlah ganti rugi atau berdepan dengan tuntutan saman fitnah di mahkamah kerana mencemar nama baik Perdana Menteri.

Tindakan pantas terhadap Dr Ling ini menggambarkan Najib kini meneruskan sikap tidak mahu  lagi memberi muka kepada pengkritik yang cuba menjejaskan reputasinya.

Setelah beberapa pemimpin pembangkang juga disamannya sebelum ini, Dr Ling adalah sasarannya paling terbaharu sekali.
Tetapi, tentunya ramai ingin tahu apakah tindakan Najib terhadap Tun Mahathir yang juga tidak henti-henti mengkritiknya?

Apakah beliau juga bakal disaman oleh Najib?

Dalam program Tun Mahathir di Ampang pada Sabtu dan di Sabah semalam, jelas dan terbuka bekas Perdana Menteri menyifatkan Najib sebagai pencuri.

Kalau nak kena tangkap, tangkaplah...tapi saya nak cakap terang-terang di sini...Najib curi duit, kata Tun Mahathir ketika berucap di Ampang dan beliau mengulanginya lagi dakwaan itu di Sabah.

Apakah bezanya antara dakwaan "Najib curi duit" oleh Tun Mahathir dengan  ungkapan "telah mengambil duit orang lain untuk dimasukkan ke akaun peribadinya" oleh Dr Ling itu?

Tidakkah kedua-duanya bermaksud mencuri?

Berani dan tergamakkah Najib mengheret Tun Mahathir ke mahkamah atau beliau akan menghadapi serangan daripada bekas Perdana Menteri itu dalam bentuk yang lain?
Read More / Baca Lagi >>

Desak MP Sabah sokong undi tak percaya terhadap Najib – Tun M

Posted: 05 Oct 2015 07:15 PM PDT

Tun M mencadangkan ahli UMNO Sabah menolak wakil rakyat yang enggan menyokong dan pastikan mereka kalah pada PRU14.
mahathir
PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad menyeru semua ahli UMNO di Sabah supaya mendesak wakil rakyat mereka menyokong undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Katanya, jika wakil rakyat itu enggan berbuat demikian, ahli UMNO perlu menolak mereka untuk dicalonkan semula pada pilihan raya umum akan datang.
"Saya minta semua ahli-ahli UMNO di Sabah ini mendesak wakil rakyat mereka supaya menyokong undi tidak percaya.
"Kalau mereka tidak sokong, tentukan mereka tidak akan jadi calon, dan tentukan mereka kalau jadi calon, akan dikalahkan," katanya sambil disambut sorakan hadirin yang menghadiri sesi soal jawab Bicara Negarawan Sabah di Dewan Yayasan Lau Gek Poh, Tawau pada Isnin.
Dalam sesi dialog itu, bekas Perdana Menteri turut mengulangi dakwaan bahawa Najib menyalahgunakan undang-undang untuk melindungi dirinya.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan hadirin mengenai 'kuasa di atas kuasa undang-undang'.
"Sesiapa yang cuba menghalang dirinya akan dikenakan tindakan; disoal, disimpan, dimasukkan ke dalam tahanan dan sebagainya," katanya yang dipetik akhbar Sinar Harian.

Pua: Attempts to cover up missing funds now exposed

Posted: 05 Oct 2015 07:05 PM PDT

The March 2015 Financial Statement of 1MDB would have shown the USD2.318 billion purportedly parked in Cayman Islands in 2012 was fraudulent.
tony-pua-1mdb
KUALA LUMPUR: The question that arises now regarding 1MDB, stressed Petaling Jaya Utara MP Tony Pua in a statement, is why Deloitte Malaysia was never allowed to commence its audit on the company for the financial year ending March 2015. As a result, 1MDB failed to lodge its financial statements with the Companies Commission of Malaysia (CCM) by 30 September 2015 as required by law.
According to media reports, he noted, 1MDB has been given a very generous six months' extension to perform the necessary submissions. "The extension was obviously to allow 1MDB to buy time to figure out how to cover up, via the disposal of whatever assets left in the company, the billions of ringgit fraudulently missing in 1MDB," charged Pua who is also DAP National Publicity Secretary.
However, given the scale of the scandal and the size of the sums defrauded from 1MDB, the company will in all likelihood also miss the new deadline of 31 March 2016, he warned. "In fact, I will not be surprised at all if 1MDB plans never to lodge another financial statement again with CCM."
"The March 2015 Financial Statement of 1MDB would have shown that the entire USD2.318 billion of investment parked in Cayman Islands in 2012 was fraudulent and was never 'redeemed.'."
The recent exposés by The Wall Street Journal, particularly on the USD993 million of payments to Abu Dhabi's International Petroleum Investment Corporation (IPIC) have allowed a few more pieces of the jigsaw puzzle in the 1MDB mystery to be put in place, continued Pua.
He reminded that he wrote two weeks ago that 1MDB executed a fraudulent round-tripping exercise to cover up part of the USD2.138 billion which was invested in a fund located in the Cayman Islands.
The March 2014 financial statements audited by Deloitte Malaysia stated that USD1.22 billion was redeemed from this controversial investment in November 2014, and the proceeds had been
Read More / Baca Lagi >>

Parlimen perlu diberi masa teliti TPPA

Posted: 05 Oct 2015 06:59 PM PDT

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu memastikan beliau bertanggungjawab terhadap segala janji yang dibuat kerajaan berhubung Rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) sebelum ini, selepas rundingan 12 negara terlibat itu selesai.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dalam satu kenyataan menegaskan seperti mana Kongres Amerika Syarikat yang mempunyai tempoh 90 hari untuk membahas perjanjian itu, Dewan Rakyat juga perlu diberi tempoh masa yang mencukupi untuk meneliti perjanjian yang bakal memberi pelbagai kesan kepada Malaysia.

Nurul Izzah menambah, masyarakat sivil juga perlu diberi akses untuk meneliti dokumen akhir TPPA.

Ini kerana rakyat perlu dilindungi daripada kebimbangan berhubung kos perubatan, perlindungan ke atas harta intelek, serta status syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Khazanah, Petronas dan Tenaga Nasional Berhad.

Jelas Nurul Izzah, usaha untuk memastikan TPPA dirunding demi kepentingan utama Rakyat, tidak akan berakhir sehingga ia dimeterai.

Beliau turut mengulangi desakan supaya kerajaan bersikap lebih telus dan mengotakan janji mereka untuk mendedahkan kandungan rundingan kepada umum.

Pada Isnin, Malaysia dan 11 negara lain mencapai persetujuan dalam rundingan perjanjian perdagangan bebas, Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang akan menghapuskan sekatan dan memudahcarakan prosedur perdagangan di semua negara anggota.

Menurut laporan Reuters, perkara itu dipersetujui semua Menteri-Menteri Perdagangan negara Pasifik yang menghadiri mesyuarat Menteri-Menteri TPPA di Atlanta, Amerika Syarikat, bermula Rabu lalu.

Selain dari Malaysia, negara anggota yang telibat dalam rundingan TPPA ialah Amerika Syarikat, Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura dan Vietnam.

TPPA yang merangkumi perdagangan bebas melibatkan 40 peratus ekonomi dunia itu hanya akan berkuatkuasa selepas Parlimen kesemua negara yang terbabit dalam rundingan itu meluluskannya.

Antara perkara yang dirundingkan di Atlanta adalah berkenaan industri automotif Jepun, tempoh minimum paten pengeluar ubatan dan sekatan pertanian.

TPPA dirunding selama lima tahun oleh Amerika Syarikat dan Jepun dengan sasaran untuk menghapuskan sekatan perdagangan dengan 10 negara lain yang terlibat.

Teks perincian penuh sepanjang 30 bab dilaporkan hanya akan diterbitkan dalam masa 30 hari.

PKR mahu Parlimen diberikan masa mencukupi kaji TPPA

Posted: 05 Oct 2015 06:58 PM PDT

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar mahu Dewan Rakyat diberikan masa mencukupi untuk kaji teks perjanjian TPPA. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Oktober, 2015.Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar mahu Dewan Rakyat diberikan masa mencukupi untuk kaji teks perjanjian TPPA. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Oktober, 2015.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu memberi penjelasan berhubung janji yang dibuat Putrajaya dalam perkara membabitkan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) memandangkan rundingan di kalangan 12 negara terbabit kini dimeterai dan tiada lagi perubahan akan dibuat terhadap isi kandungannya, kata PKR.
Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar juga mahu Dewan Rakyat diberikan masa mencukupi untuk meneliti perjanjian perdagangan setebal ratusan muka surat yang bakal menjejaskan Malaysia dalam banyak aspek.
Katanya, rakyat perlu dilindungi daripada kebimbangan mengenai harga ubat, perlindungan ketat harta intelek selain status syarikat milik negara seperti Khazanah, Petronas dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Kebimbangan lain antaranya ialah cengkaman kepada mekanisme penghakiman dalam menyelesaikan perbalahan pelabur negara, penyelarasan hak pekerja dan kesan perniagaan asing terhadap usahawan industri kecil dan sederhana sedia ada. "Kita perlu, bersama dengan ahli kumpulan masyarakat yang aktif, meneliti dengan sepenuhnya teks akhir TPPA.
"Perjuangan untuk memastikan TPPA dirunding dengan meletakkan keutamaan kepada kepentingan rakyat tidak akan berakhir hingga ia ditandatangani dan kita akan memastikan kita berada di situ hingga ke penghujungnya," kata Nurul Izzah dalam satu kenyataan awal pagi ini.

PKR bentang usul undi tidak percaya Najib seawal minggu pertama Parlimen

Posted: 05 Oct 2015 05:13 PM PDT

PKR akan meneruskan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak seawal minggu pertama sidang Dewan Rakyat walaupun tidak mendapat persetujuan daripada rakan dalam Pakatan Harapan.
Perkara itu sudah dibincangkan pada mesyuarat biro politik PKR baru-baru ini, walaupun ia masih belum dibawa untuk perbincangan lanjut dengan sekutu Pakatan Harapan, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).
Dengan kurang daripada 2 minggu sebelum Parlimen bersidang semula pada 19 Oktober ini, PKR menimbang beberapa pilihan tentang bagaimana untuk mendesak diadakan usul undi tidak percaya.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, ia mungkin dalam bentuk usul tergempar yang boleh difailkan mana-mana ahli Parlimen dalam tempoh 24 jam. "Speaker kemungkinan besar akan menolaknya dan tidak membenarkan ia dibahaskan tetapi kita boleh cuba memujuk speaker untuk sekurang-kurangnya membenarkan mana-mana ahli dewan membaca kandungan usul itu supaya menjadi rekod dalam Parlimen," kata ahli Parlimen Pandan itu kepada The Malaysian Insider.
Pilihan lain adalah untuk memastikan Bajet 2016 yang dijadual akan dibentangkan Najib pada 23 Oktober dinafikan menerusi undi ahli Dewan Rakyat.
Rafizi berkata, tindakan itu secara simboliknya serupa dengan undi tidak percaya terhadap perdana menteri. Najib juga merupakan menteri kewangan.
Permainan angka
Parti pembangkang, bagaimanapun, tidak mempunyai jumlah majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk mendesak usul undi tidak percaya kerana hanya mempunyai 88 ahli daripada 222 kerusi Dewan Rakyat.
Pakatan Harapan yang baru ditubuhkan hanya mempunyai 72 Ahli Parlimen. PAS bukan sebahagian daripada pakatan itu berikutan pergaduhan dengan DAP yang membawa kepada pembubaran Pakatan Rakyat sebelum ini.
PAS juga sudah berikrar untuk tidak bekerjasama dengan Amanah kerana pemimpinnya adalah "pengkhianat" dan merupakan bekas pemimpin parti itu yang tewas dalam muktamar sebelum ini.
Selain itu, belum dapat dipastikan sama ada PAS akan menyokong langkah itu, selepas Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Julai memberi amaran kepada ahli Parlimen parti Islam itu supaya tidak menyokong mana-mana usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri jika ia dibentangkan bagi memaksa beliau meletakkan jawatan, dengan alasan parti Islam hanya akan membuat perubahan melalui persaingan "sihat".
Read More / Baca Lagi >>

Bapa Kerosakan 1 Malaysia..Selamat Mengadaikan Negara....!!!

Posted: 05 Oct 2015 04:59 PM PDT

MASIHKAH ANDA INGAT.. kata2 berani Najib 8 Oktober pada 2 tahun yang lalu di Nusa Dua, Bali, Indonesia mengenai pendirian beliau terhadap TPPA...

"MALAYSIA BUKAN PAK TURUT DALAM TPPA"

TPPA..welcome!! Jajah negara kami.. jajah.. jangan tak jajah !!

Posted: 05 Oct 2015 04:54 PM PDT

Kenapa ULAR lidah bercabang ??

Asal UMNO pasti KUAT kencing