Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:59 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Tak excited langsung ... bodoh Jijah

Posted: 29 Sep 2015 10:30 PM PDT
Selagi Cina gila kuasa, rasalah kezaliman kemakan DAP

Posted: 29 Sep 2015 08:19 PM PDTKerakusan, kezaliman dan ketidak peri kemanusiaan akan berlanjuran selagi cina dan melayu tertipu denfan DAP.

Mereka tak tahu berterima kasih ....


Orang dap pun tahu mereka kuat menipu ...


Belajar dari sejarah ...Lebih banyak India dari Melayu yang MenteriMudah lawan musuh bila bersatu .. Susah bila ada bugima

Posted: 29 Sep 2015 05:56 PM PDT
Senang nak lawan bila satu hatiSusah bila ada Melayu yang jadi bugima

Protocol UN benarkan isteri hadhir sebagai pemerhati

Posted: 29 Sep 2015 05:33 AM PDTPerkara biasa di UNGA utk suami atau isteri Ketua Delagasi hadhir sebagai tetamu.


Baca protocol UN di SINI


Ummi Hafilda tubuh NGO siasat Azmin lesap RM7.65 bil?

Posted: 29 Sep 2015 01:29 AM PDT
Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


EMPAT INDIVIDU SAMAN HJ HADI DIDALANGI DAP

Posted: 29 Sep 2015 06:06 PM PDT

Pengarah Jabatan Penerangan PAS Pusat, Ahmad Amzad Hashim mempersoalkan siapakah dalang di sebalik empat individu yang bertindak memfailkan permohonan untuk mencabar rang undang-undang persendirian terhadap Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Sudahkah empat orang berkenaan mendapatkan deklarasi bahawa Private Bill (PB) itu salah? Setakat ini melalui kenyataan awam yang dibuat oleh Ketua Hakim Negara dan juga Bekas Ketua Hakim Negara, tidak membayangkan apa-apa pelanggaran perlembagaan atau undang-undang.

"Mengapa tidak dapatkan dulu tafsiran, pengisytiharan mahkamah bahawa PB itu melanggar perlembagaan. Jika benar salah, barulah munasabah tindakan saman berkenaan," katanya kepada Harakahdailysemalam.

Justeru katanya, rakyat sudah mula mempersoalkan siapa di sebalik empat individu berkenaan dan profil mereka mempunyai hubung kait dengan beberapa parti politik seperti Amanah dan DAP mula tersebar di alam maya.

Empat individu yang dimaksudkan itu adalah Mansoor Saat, Azira Aziz, Hazwany Jamaluddin dan Hasbeemaputra Abu Bakar.

Dua daripada mereka adalah peguam dari Majlis Peguam Malaysia, Mansoor Saat dan Azira Aziz, manakala dua lagi adalah aktivis masyarakat sivil.

Namun keempat-empat mereka mempunyai persamaan iaitu menyokong BERSIH 4.0 dan hak asasi manusia.

Selain peguam, Mansoor Saat pernah menjawat jawatan Gabenor Daerah Kelab Antarabangsa Rotary Malaysia.

Rotary adalah sebuah pertubuhan pimpinan profesional yang mendakwa mereka menyediakan perkhidmatan kemanusiaan untuk memperbaiki hubungan manusia, standard etika menggalakkan tinggi dalam semua kerjaya dan keamanan di dunia.

Kelab Retory Bangsar juga pernah menjemput Hannah Yeoh, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor sebagai tetamu kehormatnya.

Dalam masa sama, Hannah Yeoh, ADUN DAP Subang Jaya juga merupakan aktif dalam National Evangelical Christian Fellowship (NECF).

Ini membuktikan Kelab Retory Malaysia ada hubung kaitnya dengan gerakan Kristian Malaysia.

Azira Aziz juga seorang peguam dari Majlis Peguam Malaysia.

Selain peguam, Azira juga turut aktif dalam pergerakan BERSIH 2.0 dan 4.0.

Gambar-gambar Konsert BERSIH 8T 2012 (sila klik di sini) menunjukkan lingkaran Azira berkait rapat antara Majlis Peguam, BERSIH, Mohamad Sabu dan DAP.

Azira dan Young Safura (DAP) mengaku hadir semasa majlis perasmian Parti Pekerja Malaysia @ Parti Amanah Negara pada 16 September.

Mereka hadir atas tiket NGO 'Demi Malaysia'

'Demi Malaysia' adalah tagline yang selalu digunakan Lim Kit Siang.

Jika singkatan 'Demi Malaysia' dipanjangkan menjadi 'Demi Rakyat Malaysia' ia akan membawa persamaan konotasi dengan lagu rasmi DAP.

Azira juga aktif dalam LoyarBurok dalam UndiMsia.

UndiMsia mempunyai rangkaian yang sama dengan SUARAM (Suara Rakyat Malaysia), REFSA (Pemikir DAP), KOMAS, Sinar Project, Amnesty International Malaysia iaitu rangkaian yang sama yang menggerakkan BERSIH. Klik di sini

Dua lagi aktivis masyrakat sivil, Hazwany Jamaluddin dan Hasbeemaputra Abu Bakar juga datang dari kelompok ini.

Hasbeemaputra adalah bekas ahli jawatankuasa sekretariat SUARAM, manakala Hazwany adalah pegawai program Sinar Project.

Sinar Project ditaja oleh Southeast Asia Technology and Transparency Initiative.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:17 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Undi tidak percaya terhadap Najib tindakan demokratik – Tun M

Posted: 29 Sep 2015 08:30 PM PDT

Usul undi tidak percaya tidak pernah berlaku terhadap mana-mana Perdana Menteri sebelum ini tetapi perlu dilakukan kerana Najib Tun Razak tidak lagi mendapat sokongan ahli parlimen.

najib-mahathirPETALING JAYA: Perlembagaan Persekutuan jelas menyatakan seseorang Perdana Menteri perlu meletakkan jawatannya jika beliau tidak lagi mendapat sokongan ahli parlimen.
Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menjelaskan, tindakan untuk mengadakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Razak sememangnya satu tindakan yang demokratik.
Dr. Mahathir berkata demikian bagi membidas kenyataan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang menyatakan Aturan Mesyuarat Parlimen tidak membenarkan langkah sedemikian diambil sekaligus tidak akan membenarkan usul undi tidak percaya dibentangkan di Parlimen.
"Jadi, adakah Speaker cuba untuk mengetepikan Perlembagaan?" soal Dr Mahathir.
Menulis di blognya, Dr Mahathir turut mengakui bahawa usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri tidak pernah berlaku terhadap mana-mana Perdana Menteri di Malaysia sebelum ini.
Keadaan itu sama juga apabila tiada seorang pun Perdana Menteri di negara ini pernah menerima wang derma sebanyak RM2.6 bilion di dalam akaun peribadi selain terlibat dalam skandal kewangan dan dakwaan pembunuhan.
"Tetapi Najib terlibat dalam semua ini," katanya lagi.
Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, Malaysia kini dalam pemerhatian pihak antarabangsa, yang mana media asing dan warga luar sering bertanya mengenai apa yang sedang berlaku kepada negara ini.
"Kita rasa malu tetapi kita tak mampu berbuat apa-apa mengenainya. Orang yang mampu berbuat sesuatu langsung tidak ada rasa malu. Mereka secara terbuka mengaku menerima wang berjuta-juta daripada Perdana Menteri. Ini rasuah yang paling teruk.
"Mereka menyokong Perdana Menteri kerana beliau memberi mereka wang, wang yang beliau tidak dapat jelaskan dengan sebarang kredibiliti yang ia diperoleh secara sah," jelasnya.

Pembangkang jangan penting diri sendiri - PRM

Posted: 29 Sep 2015 08:28 PM PDT


Parti Rakyat Malaysia(PRM) yakin bahawa lebih ramai rakyat Malaysia menolak BN yang dipimpin Umno, maka parti politik pembangkang harus bersatu untuk menentang parti itu dalam menghadapi pilihan raya umum ke-14.
Setiap parti politik mempunyai pendirian dan ideologi berlainan mengenai beberapa isu yang menjejaskan negara, tetapi PRM percaya bahawa semua parti politik pasti sanggup berkerjasama dengan niat sama untuk mengalahkan BN.
Tidak boleh dinafikan bahawa kerajaan BN dahulu ada melakukan perkara yang baik, tetapi kini parti itu tidak sunyi dari tuduhan penyalahgunaan kuasa, rasuah, sikap boros dan pelaksanaan polisi dan dasar yang tidak mengutamakan rakyat.
Parti itu sebaliknya dilihat hanya menjaga kepentingan beberapa orang dan perniagaan korporat dan kroni.
Justeru, demi kepentingan rakyat dan negara, zaman pemerintahan BN harus diakhiri secepat mungkin dan digantikan dengan kerajaan alternatif yang benar – bukan sekadar penukaran orang dan parti yang memerintah.
Inisiatif Pakatan Rakyat melibatkan PAS, DAP dan PKR yang dimulakan pada 2008 kini nampaknya sudah berakhir.
Kegagalan ini berpunca dari beberapa sebab:
1. Pakatan lemah kerana enggan melibatkan parti politik pembangkang lain termasuk PRM. Pendirian ini membuntukan perkembangan Pakatan.
2. Pakatan yang mahu menjadi lebih daripada satu gabungan untuk menghadapi pilihan raya gagal mendaftarkan diri sebagai satu gabungan parti politik seperti BN.
3.Pakatan gagal sampai pendirian dan dasar berkenaan cara pentadbiran dan isu-isu asas. Perbedaan ini nyata dari cara pentadbiran kerajaan negeri yang kini diperintah parti PAS-DAP-PKR.
Hala tuju dan dasar setiap kerajaan negeri tersebut berkenaan nampaknya ditetapkan oleh Menteri Besar atau parti Menteri Besar berkenaan, dan bukan secara bersama.
Kehilangan Kedah dan kegagalan merampas kembali Perak dalam Pilihanraya Umum (PRU) lepas adalah kesan amalan sebegini.
Keempat, walaupun Pakatan berjaya membentuk pentadbiran di beberapa negeri, cara pentadbiran dan dasar nampaknya tidak banyak berubah daripada cara Umno-BN.
Apa yang berbeza, mungkin kerajaan negeri kini lebih bersih, cekap dan amanah. Ini tidak memadai, kerana ia perlu melibatkan perubahan besar dari segi dasar.
Antara lain, perubahan ini perlu melibatkan promosi dan jaminan hak pekerja, golongan tani, nelayan, sistem pendidikan, Orang Asli, isu alam sekitar, kesihatan dan kebajikan rakyat. Parti pembangkang ini perlu membuktikan alternatif yang lebih baik dan adil.
Rakyat biasa di peringkat akar umbi sehingga kini tidak dapat melihat apa-apa perbezaan nyata berbanding dengan zaman Umno-BN yang memerintah negeri yang kini ditadbir parti Pakatan.
Mungkin pentadbiran di Kelantan di bawah pimpinan allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pulau Pinang di bawah pimpinan Lim Guan Eng ada perbezaan. Ini juga boleh dilihat daripada kekurangan kerusi parlimen yang dimenangi oleh PAS dan PKR dalam PRU 13.
Kerajaan BN pula perlu menghadapi isu berikut:
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda MCA Pasir Gudang perlu keluar BN - Dr Mohd Azizuddin

Posted: 29 Sep 2015 07:31 PM PDT


Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani

SHAH ALAM – Penganalisis politik berpendapat Pemuda MCA Pasir Gudang perlu keluar dari parti itu setelah memutuskan hubungan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, tindakan Pemuda MCA Pasir Gudang itu melanggar keputusan MCA pusat yang tetap menyokong kepimpinan Perdana Menteri itu.

‎"Jika mereka memutuskan hubungan dengan Perdana Menteri, kenalah keluar parti kerana keputusan mereka itu melanggar keputusan penuh pimpinan MCA yang terus menyokong.

‎"Jika Pemuda MCA (Pasir Gudang) ini tidak setuju (dengan Najib), (mereka ) tak boleh duduk dalam parti lagi," katanya kepada Sinar Online.

Sebelum ini, media melaporkan, Pemuda MCA Pasir Gudang melalui ketuanya, Chia Chow Hui memutuskan hubungan dengan Pengerusi BN susulan sokongan perdana menteri itu terhadap himpunan baju merah yang berlangsung pada 16 September lalu.‎

Malah Chow Hui menegaskan bahagian itu tidak akan menghadiri majlis Najib atau menyokongnya dalam apa cara sekalipun.
Read More / Baca Lagi >>

Jalanb Petaling: Jangan jadikan lawatan saya isu anti k'jaan M'sia - Huang

Posted: 29 Sep 2015 07:30 PM PDT


Duta Besar China ke Malaysia Huang Huikang mengingatkan bahawa lawatannya ke Jalan Petaling Jumaat lalu tidak harus dijadikan sebagai satu isu anti kerajaan Malaysia.
Huang mengulangi bahawa lawatannya itu adalah untuk menunjukkan muhibah kepada masyarakat setempat, dan juga untuk mengetahui sama ada terdapat seberang kebimbangan keselamatan, sebelum membuat keputusan sama ada akan mengeluarkan nasihat perjalanan kepada pelancong dari China.
Dalam temu bual dengan akhbar tempatan, beliau melahirkan rasa kesal bahawa lawatan muhibah beliau itu telah disalah faham dan digunakan oleh pihak-pihak tertentu yang mempunyai agenda, lapor Sin Chew Daily hari ini.
"Saya sokong penuh dan menghormati kerajaan Malaysia. Tidakkah mesej itu cukup jelas?
"Apabila anda bercakap tentang konteks isu ini, tidak ada mana-mana orang yang berfikiran jelas, akan berkata duta China itu campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri."
Bagaimanapun, beliau tidak menyesal melawat Jalan Petaling.
"Kenyataan yang saya buat semasa lawatan ke Jalan Petaling. Adakah saya sebut Malaysia? Adakah saya sebut Cina Malaysia? Adakah saya sebut Jalan Petaling?
Read More / Baca Lagi >>

Pemecatan Muhyiddin tak diterima akar umbi - Syed Saifuddin

Posted: 29 Sep 2015 07:28 PM PDT

Pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalan perdana menteri tidak dapat diterima oleh akar umbi Umno kerana ia dilihat sebagai satu tindakan yang kurang bijak, kata seorang ketua cawangan Umno.
Ketua Umno cawangan Pusat Bandar Taman Cempaka Syed Saifuddin Syed Harman juga berkata, tindakan memecat Muhyiddin turut dilihat sebagai perkara yang akan memecahbelahkan ahli Umno itu sendiri.
Bagaimanapun, katanya, isu mengenai pemecatan ahli parlimen Pagoh itu tidak boleh dipertikaikan memandangkan ia merupakan kuasa mutlak yang dimiliki Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.
"Di akar umbi, kami tak boleh terima hakikat sedemikian. Tetapi itu kuasa perdana menteri. Itu adalah kuasa mutlak presiden parti dan perdana menteri, jadi kita tak boleh nak pertikaikan perkara itu sebab itu kuasa politik dia sebagai perdana menteri.
"Tetapi kami di peringkat bawah rasa, itu bukan satu tindakan yang bijak kerana ia akan memecahbelahkan Umno itu sendiri. Saya sebagai ahli parti, bekas ketua penerangan bahagian, dan ketua cawangan, saya tak nampak itu langkah bijak dengan pemecatan Muhyiddin.
"Itu bukan langkah yang betul untuk membetulkan keadaan," katanya ketika ditemui Malaysiakini.
Ketika ditanya sama ada pendirian akar umbi selari dengan Umno bahagian, Syed Saifuddin berkata, perkara di peringkat bahagian mereka perlu menyokong segala yang dikehendaki parti.
Katanya, perkara itu merupakan realiti yang ada dalam politik masa kini dan beliau berpendapat ia bukan satu perkara yang sihat dalam parti.
"Di peringkat bahagian terpaksa buat pendirian menyokong apa jua kehendak kepimpinan. Di peringkat bahagian perlu begitu.
"Suka atau tidak, kena (sokong). Itu sebab kita nampak, kalau ada 192 bahagian di Malaysia, mungkin 90 peratus kena buat keputusan untuk akur. Mungkin ada betul-betul yang setuju, mungkin ada yang paksaan. Itulah realiti politik. Jadi ini bukan satu perkara yang baik.
Read More / Baca Lagi >>

Ambiga anggap derma RM2.6 bilion pengakuan campur tangan kerajaan asing

Posted: 29 Sep 2015 06:59 PM PDT

Presiden Persatuan Hak Asasi Manusia (Hakam) Datuk Ambiga Sreenevasan bercakap pada forum 1MDB: Will Najib or Malaysia Survive di Petaling Jaya, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Ahmad Muslim, 30 September, 2015.Presiden Persatuan Hak Asasi Manusia (Hakam) Datuk Ambiga Sreenevasan bercakap pada forum 1MDB: Will Najib or Malaysia Survive di Petaling Jaya, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Ahmad Muslim, 30 September, 2015.
Aktivis hak asasi manusia Datuk Ambiga Sreenevasan menganggap kenyataan kerajaan berkenaan wang RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri sebagai satu pembohongan yang menjerumuskan kerajaan ke dalam masalah lebih besar. Penafian kerajaan yang ia bukan satu rasuah sebaliknya merupakan derma dari Timur Tengah ibarat satu pengakuan ia satu campur tangan dalam sistem pilihan raya Malaysia, kata presiden Persatuan Hak Asasi Manusia (Hakam) itu.
"Adakah mereka tahu apa yang mereka lakukan?

"Mereka sebenarnya menyatakan yang mereka membenarkan kerajaan asing dalam pilihan raya kita. "Bukankah ini tidak masuk akal? Mereka tidak sedar pembohongan itu tidak mengeluarkan mereka daripada masalah tetapi ia menjerumuskan mereka ke dalam lebih banyak masalah," katanya pada forum 1MDB: Will Najib or Malaysia Survive di Petaling Jaya, malam tadi.
Bekas presiden Majlis Peguam itu berkata, jemaah menteri yang lain sepatutnya menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengosongkan jawatan menteri kewangan sehingga kontroversi wang dalam akaun peribadinya itu dijelaskan dengan sempurna.
"Sekurang-kurangnya saya mengharapkan Kabinet yang bertanggungjawab akan menggesa beliau mengosongkan jawatannya buat sementara waktu," katanya.
Najib sebelum ini mengancam menyaman akhbar The Wall Street Journal yang mendedahkan kemasukan wang sebanyak RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi beliau pada Mac 2013.
Beliau bagaimanapun tidak meneruskan hasrat itu selepas mendakwa wang itu merupakan "derma" pilihan raya dari Timur Tengah.
Ketua Pengarang Kumpulan Malaysiakini Steven Gan turut hadir pada forum 1MDB: Will Najib or Malaysia Survive di Petaling Jaya, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Ahmad Muslim, 30 September, 2015.Ketua Pengarang Kumpulan Malaysiakini Steven Gan turut hadir pada forum 1MDB: Will Najib or Malaysia Survive di Petaling Jaya, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Ahmad Muslim, 30 September, 2015.
Seorang lagi ahli panel forum, Ketua Pengarang Kumpulan Malaysiakini Steven Gan berkata pendanaan politik bagi membiayai pilihan raya sebagai punca utama kepada masalah rasuah dalam pentadbiran negara. "Pembiayaan politik adalah ibu kepada semua rasuah. Hakikat yang parti politik perlu meraih sebegitu banyak wang bagi memenangi pilihan raya dan kekal berkuasa punca segala rasuah.
Read More / Baca Lagi >>

Betapa mudahnya pemimpin negara perbodohkan rakyat..

Posted: 29 Sep 2015 06:44 PM PDT


"Saya main golf bersama Obama demi Malaysia, saya lakukannya demi rakyat" - Najib Razak

‘Kalau nak bertanding juga, carilah tempat lain’ kata Mohd Amar kepada Amanah

Posted: 29 Sep 2015 05:30 PM PDT

PAS Kelantan menyifatkan segala kenyataan yang dikeluarkan pimpinan Parti Amanah Negara (Amanah) sebagai pembohongan dan palsu, sekiranya mereka merancang bertanding di Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Pengerusi Amanah Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah sebelum ini pernah berjanji tidak akan sesekali bertanding di Kelantan, memandangkan negeri itu sudah di bawah pemerintahan PAS untuk tempoh lama dan sudah kukuh.
"Dahulu kata takkan ganggu Kelantan…itu bos mereka (Wan Abdul Rahim) yang bagi tahu, tetapi, macam mana sekarang mahu bertanding?
"Kalau mereka betul-betul mahu menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional (BN), sepatutnya biarkanlah PAS di Kelantan…tak payah bertandinglah.
"Kalau nak bertanding juga, carilah tempat lain…tempat lain ikut dialah (tak apalah). Apa yang saya maksudkan ialah, mereka tidak sepatutnya bertanding di sini (Kelantan)," katanya pada Selasa.
Mohd Amar berkata, jika Amanah mahu bertanding di Kelantan, ia bermakna segala kenyataan yang dikeluarkan mereka sebelum ini adalah pembohongan.
Jelasnya, jika mereka bertanding di Kelantan, akan berlaku pertandingan tiga penjuru dan keadaan itu dilihat bakal menguntungkan BN.
Read More / Baca Lagi >>

Rafidah Cabar Dakwaan Salleh Mengenai Kelajuan Internet

Posted: 29 Sep 2015 05:24 PM PDT

PETALING JAYA: Tan Sri Rafidah Aziz mencabar Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak yang mengeluarkan kenyataan mengenai rakyat Malaysia memilih pakej jalur lebar perlahan.
"Saya terbaca ada pelbagai tahap kelajuan Internet yang boleh dipilih rakyat negara ini dan sebanyak 71 peratus pengguna Internet memilih jalur lebar Streamyx perlahan.
 Datuk Seri Salleh  Said Keruak"Betul ke? Dan kita mahu membangunkan ekonomi negara menjelang 2020, negara kelas pertama yang perlu dipacu menerusi inovasi? Apa dan siapa yang menjadi conton atau ditemubual?" soal bekas menteri Kabinet itu menerusi laman Facebooknya pada Selasa.


Pada Isnin, Salleh berkata, kebanyakan rakyat Malaysia memilih untuk membayar kurang untuk Internet berkelajuan perlahan berbanding yang pantas.
"Sebenarnya, ada pelbagai kelajuan Internet yang boleh dipilih rakyat Malaysa tetapi kira-kira 71 peratus pengguna memilih pakej jalur lebar Streamyx perlahan yang menawarkan kelajuan antara 384 kilobit sesaat (Kbps) ke 1 megabit sesaat (Mbps)," kata Salleh menerusi entri blognya.
Tambah menteri itu lagi, di Singapura dan Thailand, kadar kelajuan minimum adalah antara 4 hingga 5 Mbps, tetapi di negara ini hanya 384 Kbps.
"Kita boleh naikkan kelajuan minimum Internet kepada 5 Mbps dan memaksa rakyat malaysia membeli pakej kelajuan tinggi, tetapi itu bermakna kos meningkat dan penggunaan Internet hanya untuk golongan yang mampu membayar lebih tinggi," kata Salleh.
Read More / Baca Lagi >>

AS NAJIB & ROSMAH SPEND & SHOW OFF IN NEW YORK, RINGGIT COULD HIT 5.00 & M'SIA'S ECONOMY DESTROYED

Posted: 29 Sep 2015 05:22 PM PDT

AS NAJIB & ROSMAH SPEND & SHOW OFF IN NEW YORK, RINGGIT COULD HIT 5.00 & M'SIA'S ECONOMY DESTROYED
The breaking news from Reuters (Foreign investors may pull US$1b out of M'sia this week), further threatens an already struggling nation of people. But Najib is sweetly singing 'high-income nation' status in Manhattan. Wonder how his flagging Umno camp will wade through this US$1billion potential tsunami?
Talk to the man on the street. Chat with your neighbors. Or network with business communities – small and medium. They all tell you the same truth, that is, the times are really tough. The sinking, uncertain ringgit is wreaking havoc in home finances.
Businesses are fast shrinking and cutbacks are a daily experience.
But Najib is beaming in New York with a promise to the world that Malaysia is right on track to becoming a 'high-income' nation.
While Najib and Rosmah with their entourage landed in style in the country's newly purchased and custom-modified jet airline, commensurate with their attire of tailored suits and prized accessories, Malaysians back home have yet to get used to the GST strangulation.
While Najib may be beaming with his spouse beside him and holding up the Gold medal award in Manhattan, Malaysians are now facing the frighcolltening prospect of 'foreign investors pulling out another billion dollars out of embattled Malaysia's bond markets this week'.
Economy faces collapse
And if that happens, as Reuters points out, it is bound to push the country 'a step closer to a currency reserves crisis that would send shudders across the region.'

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak addresses a plenary meeting of the United Nations Sustainable Development Summit 2015 at the United Nations headquarters in Manhattan, New York September 27, 2015.
According to Vidya Ranganathan & John Chalmers of Reuters some ' RM11 billion (US$2.5 billion) worth of government bonds are due to mature tomorrow (Wednesday, 30 September 2015) and foreigners, who own on average 45 percent of outstanding bonds, are seen likely to pull their cash out rather than re-invest it in Malaysian debt.'
What is just as worse is with Malaysia's ringgit having fallen '26 percent this year against the dollar, plumbing levels not seen since the depths of the Asian financial crisis in the late 1990s, its bonds have fallen and the stock market has declined 8.5 percent.'
As reported, 'Malaysia's markets have been ground down since July, primarily by the escalating political fallout from allegations of graft and mismanagement swirling around indebted state fund 1MDB.'
Read More / Baca Lagi >>

Henti polemik isu khutbah - Abim

Posted: 29 Sep 2015 05:20 PM PDT


Khutbah

KUANTAN - Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Pahang menyeru semua pihak terutama Jabatan Mufti Negeri Pahang dan DAP menghentikan polemik ini dan duduk bersama di meja rundingan bagi berbincang berhubung dakwaan secara spesifik sebagai parti politik yang menentang ajaran Islam dalam khutbah Aidiladha lalu.

Yang Dipertua Abim Pahang, Muhammad Hisyamudin Baharudin berkata, Abim Pahang bersedia menjadi orang tengah kepada rundingan harmoni tersebut supaya polemik ini dapat diselesaikan secepat mungkin.

"Hal ini lebih utama kerana pertelingkahan disebabkan pendirian politik hanya akan merugikan umat Islam yang akan terus berpecah disebabkan kefahaman politik masing-masing.

"Demi kebaikan persaudaraan di negeri ini, Abim Pahang menyeru agar ada satu perbincangan secara harmoni yang juga di atas dasar persaudaraan Islam," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Dalam pada itu, menurutnya, khutbah perlu dimanfaatkan sebagai saluran dakwah yang berkesan kerana didengari sejumlah besar jemaah yang hadir ke masjid dan surau.

"Sebagai saluran dakwah, khutbah perlu bersifat menyampaikan pesanan-pesanan yang ma'ruf dan tegahan kepada mungkar sekali gus mengelakkan tercetusnya perbalahan selepas isi khutbah tersebut disampaikan.

"Justeru, kami turut menyeru kepada perpaduan Islam sebagaimana yang dinyatakan di dalam teks khutbah Aidiladha lalu, ia adalah sangat wajar dan perlu diperingatkan sepanjang masa.

"Namun, menyebut nama-nama parti politik di dalam teks dilihat tidak tepat kerana titik sempit politik kepartian telah disentuh sedangkan perpaduan Islam bersifat melangkaui parti politik," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Nik Aziz and Hadi: A study in contrasts

Posted: 29 Sep 2015 05:18 PM PDT

Khalid Samad says the late PAS spiritual guide never betrayed the opposition cause.
nik-aziz-hadi-khalid
PETALING JAYA: Shah Alam MP Khalid Samad has come to the defence of the late Nik Abdul Aziz Mat against an insinuation that the former PAS spiritual guide was as treacherous as party president Abdul Hadi Awang in his dealings with the party's partners in the defunct Pakatan Rakyat.
The insinuation came from blogger Nordin Ali, who was responding to Khalid's article about Hadi's alleged act of betrayal in the 2013 election when he decided to place a PAS candidate to contest the Kota Damansara seat after the opposition pact had decided on the candidacy of incumbent Nasir Hashim of PSM, who contested under the PKR ticket.
Hadi's decision resulted in a six-corner fight between Umno, PKR, PAS and three independent candidates. Nasir lost his seat to the Umno candidate.
In his blog, Nordin tried to draw a parallel between Hadi's action and Nik Aziz's insistence on placing a PAS candidate instead of one from PKR for the Kota Bharu parliament seat in 2008. If Hadi was a traitor to the opposition cause, he said, then Nik Aziz was also one.
Khalid said the two cases were not only different, but provided for a study of contrasts in the characters of the two PAS leaders.
In the Kota Damansara case, he said, Nasir, being the incumbent, had proven that he could win.
Khalid explained: "It's clear then that Hadi's action of placing his 'son-in-law's friend' as candidate was not aimed at ensuring Barisan Nasional's defeat and Pakatan Rakyat's victory. It was in fact done with full knowledge that his decision could result in Umno's victory.
"Doing something that could lead to a partner's loss and the enemy's victory is what we call an act of betrayal.
"What is even more unfortunate is that, to this day, Hadi doesn't feel even a little guilt over Umno's victory as a consequence of his action."
By contrast, he said, Nik Aziz's insistence on placing a PAS candidate in Kota Bharu was in the interest of winning the seat for Pakatan Rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Bung Mokhtar nasihat menteri kabinet jangan campur urusan kementerian lain

Posted: 29 Sep 2015 05:17 PM PDT

Nasihat itu bagi mengelak salah faham dan percanggahan tugas.
bung
PETALING JAYA: Menteri-menteri Kabinet di negara ini dinasihatkan supaya tidak mencampuri urusan kementerian lain.
Sebaliknya, setiap menteri sepatutnya menjaga kementerian yang telah diberi tanggungjawab oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Nasihat itu diberikan oleh Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Raden apabila isu percanggahan antara menteri berhubung isu jemputan Duta China ke Wisma Putra.
"Saya berpendapat menteri di Malaysia ini masing-masing ada kementerian yang perlu dijaga tanpa perlu masuk campur urusan kementerian lain," katanya kepada Free Malaysia Today.
Bung Mokhtar berkata, sekiranya isu campur tangan kementerian lain terus berlaku ia akan menimbulkan salah faham dan percanggahan tugas.
"Kalau ada cubaan campur tangan ia akan menimbulkan salah faham dan pengurusan bercanggah," katanya.
Kontroversi timbul apabila Timbalan Menteri Luar, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican memanggil Duta China, Dr Huang Huikang ke Wisma Putra untuk mendapatkan penjelasan berhubung kenyataannya mengenai perhimpunan di Petaling Street.
Menteri Pelancongan dan Kebudayaam, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mendakwa Reezal melanggar protokol kerana hanya menteri layak memanggil duta.
Pemangku Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin akhirnya membatalkan arahan memanggil Dr Huang oleh Wisma Putra.
Bagaimanapun, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman menjelaskan beliau tidak pernah mengeluarkan arahan supaya Wisma Putra membatalkan perkara itu.
Beliau juga kecewa kerana campur tangan menteri lain dalam isu berkenaan.
Nazri kemudian meminta maaf kerana tersilap dan menegaskan beliau tiada niat mencampuri urusan kementerian luar.

MAHATHIR CLOSES IN ON NAJIB: A NO-CONFIDENCE VOTE IS 'TOTALLY DEMOCRATIC'

Posted: 29 Sep 2015 05:16 PM PDT

I read a report that the Speaker of Dewan Rakyat will not allow a motion of non-confidence to be tabled in the Dewan by anyone.
He insists that only he can decide whether such a motion can be put before the house or not.
The reason he says is that Parliamentary standing orders are silent on this matter. Also it had never been done before.
True, it had never been done before. That was because none of the previous five Prime Ministers had 2.6 billion Ringgit in their personal accounts, nor have they been involved in financial scandals and the alleged murder of anyone.
None of the previous Prime Ministers had dismantled the institutions investigating into the origins and whereabout of the money they had.
None of the previous Prime Ministers had borrowed RM42 billion at high cost to set up a development fund which became involved in shady deals.
None of them had invested more than one billion USD in dubious joint-venture projects with equally dubious Arab companies.

None of them had dissolved the joint-venture company only 6 months after formation and converted the 1MDB capital into loan with the partner they don't think they should continue to have the joint-venture with.
But Najib is involved in all these. And now, other than saying the 1MDB assets are worth more than the 42 billion Ringgit borrowed, he cannot prove where the money is. The assets are actually Government land which Najib allowed 1MDB to acquire at ridiculously low prices, and then revalued 500 times more.
A vote of non-confidence is totally democratic. Parliament may not have any provision for it but the Constitution, the supreme law of the country clearly states that if the Prime Minister no longer commands the support of the majority of the members of Parliaments, he should resign. Article 43 (4) of the Federal Constitution states "If the Prime Minister ceases to command the confidence of the majority of the members of the House of Representatives, then, unless at his request the Yang di-Pertuan Agong dissolves Parliament, the Prime Minister shall tender the resignation of the Cabinet".

So, is the Speaker trying to ignore the constitution?
Read More / Baca Lagi >>

Kata Tun M - Najib Beli Sokongan

Posted: 29 Sep 2015 05:11 PM PDT1. Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir, mengulang lagi, bahawa sokongan pemimpin Umno atau MP BN terhadap Perdana Menteri DS Najib Razak, kerana PM ke-6 itu memberi wang atau membeli mereka.
2. Posting terbaru mantan PM itu semalam, selain mengulangi dakwaan tersebut, juga menjawab kenyataan Speaker dewan rakyat- Tan Sri Pandikar Amin Mulia, berkenaan undi tidak percaya terhadap DS Najib di dewan rakyat.
3. Tun M mengulas kenyataan Pandikar, bahawa undi tidak percaya terhadap PM tidak pernah berlaku di dewan rakyat sejak merdeka. Bagi menjawab itu, mantan PM mengulangi sebab musabab beliau mengulangi desakan agar Najib meletakkan jawatan, kerana PM sebelum ini, tidak pernah menerima wang RM2.6bilion melalui akaun peribadi, tidak pernah ada PM didakwa terlibat dengan pembunuhan, tidak pernah seorang PM terlibat menubuhkan sebuah syarikat yang berhutang RM42bilion, tidak pernah seorang PM sebagai penasihat sebuah syarikat melakukan usahasama dengan sebuah syarikat yang tidak jelas yang membabitkan bilion ringgit.
4. Tun M mengulangi bahawa adalah demokratik mendesak DS Najib Razak meletakkan jawatan melalui undi tidak percaya, kerana jika tidak maka Speaker melanggar peruntukan dalam Perlembagaan, di mana tertulis, seseorang PM perlu meletakkan jawatan jika tidak mempunyai sokongan majoriti anggota dewan rakyat.
5. Dalam tulisan terbaru Tun M, beliau mendakwa, jika undi tidak percaya kepada DS Najib tidak mendapat sokongan MP Bn, hanya kerana mereka telah dibeli. Kenyataan seumpama ini, benar-benar satu tindakan penghinaan terhadap 133 anggota parlimen Bn. (BN kini mempunyai 134 MP, selepas memenangi Parlimen Teluk Intan Perak).
4. Mereka yang mendesak diadakan undi tidak percaya adalah pembangkang. Kalau dikira, undi mereka tidak pun mencukupi mendapatkan undi majoriti 112 bagi menjatuhkan DS Najib, kerana pembangkang hanya mempunyai 87 anggota tidak termasuk seorang anggota bebas.Untuk mendapatkan undi 112, maka pembangkang memerlukan sekurang-kurangnya 25 MP Bn. 
5. Jika MP Bn, menyeberang semata-mata mahu mendesak DS Najib meletakkan jawatan, itu bermakna, menjatuhkan kerajaan Bn. sesuatu diluar pemikiran para MP Bn untuk menjatuhkan kerajaan sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

Khir Toyo minta maaf tetapi bertegas tidak bersalah

Posted: 29 Sep 2015 05:10 PM PDT

Bekas menteri besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo tetap menegaskan beliau tidak bersalah dan berkata sepanjang perbicaraan, pihak pendakwa tidak pernah memberikan sebarang keterangan bagi membuktikan wujud unsur rasuah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 29 September, 2015. 
Bekas menteri besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo tetap menegaskan beliau tidak bersalah dan berkata sepanjang perbicaraan, pihak pendakwa tidak pernah memberikan sebarang keterangan bagi membuktikan wujud unsur rasuah. 

Dihukum penjara setahun kerana rasuah, bekas menteri besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo memohon maaf kepada keluarga, rakan-rakan dan penyokongnya kerana memalukan mereka, tetapi menegaskan beliau tidak bersalah. Dalam tulisan yang dimuat naik di blog beliau tidak lama selepas Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman, Dr Khir juga berkata beliau memaafkan pemimpin Umno yang mengupah seorang jurufoto menangkap gambar dari atas helikopter untuk membuatkan rumahnya kelihatan seperti "istana".
Realitinya, katanya, rumah itu bukanlah antara yang paling besar berbanding rumah lain di kawasan itu.

"Saya mohan maaf kepada seluruh keluarga, sahabat, rakan-rakan dan penyokong yang mungkin terpalit malu kerana kes ini. "Saya juga berterima kasih kepada mereka yang masih memberi kata-kata semangat dan bersimpati dengan saya," tulisnya.
Dr Khir didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada Disember 2010 atas tuduhan rasuah melibatkan pembelian 2 lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7, Shah Alam.
Beliau dituduh mendapatkan bagi dirinya dan isterinya, Zahrah Kechik, plot tanah dan rumah di No 8 dan 10, Jalan Suasa 7/1L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui salah seorang daripada pengarahnya, Shamsuddin Hayroni.
Dr Khir berkata, sepanjang perbicaraan, pihak pendakwa tidak pernah memberikan sebarang keterangan bagi membuktikan wujud unsur rasuah.
Katanya, beliau tidak pernah memberi ganjaran kepada sesiapa dengan projek atau kontrak bagi rumah berkenaan yang dibayar dengan harga RM3.5 juta.
"Secara asasnya, unsur rasuah harus dalam keadaan saya mendapat habuan kerana meluluskan sesuatu kepada Shamsuddin.
"Tidak pernah ada sebarang fakta dan bukti menunjukkan pembelian rumah saya dengan harga RM3.5 juta, yang dikatakan murah oleh pendakwa raya, dibalas dengan sebarang keistimewaan pemberian projek atau kelulusan tender oleh saya.
Read More / Baca Lagi >>

Undi tidak percaya sememangnya termaktub dalam Perlembagaan - Dr Mahathir

Posted: 29 Sep 2015 05:05 PM PDT

Undi tidak percaya sememangnya termaktub dalam Perlembagaan - Dr Mahathir
KUALA LUMPUR: Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan proses undi tidak percaya sebagai satu amalan demokrasi.

Menerusi catatan terbaharu di blognya chedet.cc, Dr Mahathir berkata, walaupun Parlimen mungkin tidak mempunyai peruntukan bagi mengadakan undi tidak percaya tetapi terdapat peruntukan mengenai perkara itu di dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Perlembagaan Persekutuan (Perkara 43 (4)) memperuntukkan, jika seseorang Perdana Menteri itu tidak lagi mendapat sokongan majoriti daripada Ahli Parlimen, beliau perlu meletak jawatan," katanya.

Dr Mahathir turut mempersoalkan adakah kemungkinan Speaker Parlimen membelakangkan Perlembangan Persekutuan, jika beliau (Speaker Parlimen) tidak membenarkan proses undi tidak percaya itu berjalan.

Menurut mantan Perdana Menteri, catatan itu dibuat selepas membaca kenyataan Speaker Dewan Rakyat, bahawa hanya beliau boleh menerima atau menolak sesuatu usul di Parlimen.

Pada 7 September lalu, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dipetik sebagai berkata beliau akan memutuskan sama ada akan membenarkan usul bagi undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri jika dan bila ia dikemukakan kepadanya.

Pandikar Amin menegaskan, hanya Speaker Dewan Rakyat boleh menerima atau menolak sesuatu usul.

"Tiada menteri yang boleh menolak apa-apa (usul) termasuk Perdana Menteri. Yang berkuasa hanyalah Speaker," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

SKMM panggil blogger Umno berhubung artikel majlis kahwin anak Zahid

Posted: 29 Sep 2015 05:04 PM PDT

Artikel bertajuk Kenapa Lawatan Rasmi Zahid Ke Indonesia Sama Tarikh Dengan Majlis Sanding Anaknya Di Jakarta? disiarkan di blog Shahbudin Husin pada 20 September lalu. – Gambar The Malaysian Insider, 30 September, 2015.Artikel bertajuk Kenapa Lawatan Rasmi Zahid Ke Indonesia Sama Tarikh Dengan Majlis Sanding Anaknya Di Jakarta? disiarkan di blog Shahbudin Husin pada 20 September lalu. – Gambar The Malaysian Insider, 30 September, 2015.
Penulis blog Shahbudin Husin dipanggil Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi memberikan keterangan berhubung artikel mengenai majlis persandingan anak Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Indonesia yang diadakan pada masa sama ketika timbalan perdana menteri itu membuat lawatan ke republik berkenaan. Beliau yang juga ahli Umno, sebelum ini menimbulkan persoalan sama ada lawatan rasmi naib presiden parti itu diselaraskan tarikhnya supaya berkebetulan dengan majlis persandingan anak lelaki beliau.
Shahbudin memberitahu The Malaysian Insider, SKMM mengambil keterangan di ibu pejabatnya di Cyberjaya selama 2 jam sejak 10 pagi semalam hingga kira-kira 12 tengahari.

Katanya, beliau disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang menyatakan seseorang melakukan kesalahan sekiranya memulakan penghantaran, apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain. "Keterangan saya diambil selama 2 jam berhubung artikel bertajuk 'Kenapa Lawatan Rasmi Zahid Ke Indonesia Sama Tarikh Dengan Majlis Sanding Anaknya Di Jakarta?'," kata Shahbudin.
Pegawai SKMM juga memaklumkan kepadanya pembantu Zahid membuat aduan mengenai artikel di blog itu, tetapi tidak memberi butiran lanjut mengenai pengadu.
Dalam artikel bertarikh 20 September, Shahbudin mempersoalkan adakah majlis tersebut dirancang atau kebetulan ia jatuh dalam waktu sama lawatan rasminya.
"Persoalan yang timbul ialah mengapakah lawatan rasmi Zahid ke Indonesia ini bersamaan tarikhnya dengan majlis persandingan anak lelakinya?
"Apakah ia sekadar kebetulan, memang dirancang atau sudah begitu ketentuan Tuhan?" tulis Shahbudin dalam artikelnya itu.
Penulis blog, Shahbudin Husin (kiri) sekali ketika pelancaran bukunya 'Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat' yang dihalang pengedarannya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 30 September, 2015.Penulis blog, Shahbudin Husin (kiri) sekali ketika pelancaran bukunya 'Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat' yang dihalang pengedarannya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 30 September, 2015.
Semasa memberi keterangan, Shahbudin juga disoal mengenai niat artikel tersebut ditulis sama ada bertujuan untuk memburukkan individu tertentu atau tidak. "Saya menjawab, saya hanya menyoal dan bukan membuat tuduhan. Beri jawapan saja terhadap soalan yang saya timbulkan dalam artikel itu," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

YANG DIPENJARA KHIR TOYO, PENGAJARANNYA ADALAH UNTUK KITA

Posted: 29 Sep 2015 08:04 AM PDT

Bekas Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo akhirnya terpaksa merengkok di Penjara Kajang selama 12 bulan berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan menolak sebulat suara rayuannya untuk menukar hukuman itu kepada bentuk khidmat sosial dengan memberikan rawatan gigi secara percuma selama dua tahun.

Melalui keputusan mahkamah paling tinggi itu, hanya pengampunan Sultan Selangor saja lagi selepas ini yang dapat meringankan hukuman yang diterimanya itu.

Dengan tidur di penjara yang tidak pernah terduga olehnya, mungkin malam ini dan beberapa malam seterusnya Dr Khir agak sukar melelapkan mata atau hanya mampu berjaga sepanjang malam sambil mengenang nasib dirinya.

Sebagai manusia, memang kita bersimpati dengan nasib yang menimpa dirinya. Tidak bersimpati pula bermakna kita sebagai manusia sudah hilang nilai-nilai kemanusiaan itu. 

Siapalah menduga daripada kedudukan yang tinggi sebagai ketua sebuah kerajaan negeri paling kaya, tiba-tiba menjadi penghuni penjara.

Namun, kita tidak boleh pula terlalu bersimpati dan kasihan sehingga menganggap perbuatan rasuah itu sebagai jenayah yang boleh dimaafkan. Dalam kehidupan dan beragama sekali pun, amalan rasuah memang amat ditegah kerana kesannya yang amat buruk kepada kehidupan serta tamadun manusia.

Oleh itu, dalam kita bersimpati kepada hukuman yang diterima Dr Khir ini, ia haruslah berpada-pada sebenarnya. Salah tetap salah dan undang-undang hendaklah dihormati.

Yang penting daripada kes Dr Khir ini ialah apakah pengajarannya kepada kita semua?

Kita semua yang dimaksudkan itu ialah pemimpin yang sedang memegang jawatan, mereka yang sedang mengejar kuasa dan sesiapa saja yang entah tiba-tiba diletakkan kuasa ke ribanya suatu hari nanti.

Kepada yang sedang gah dan megah dengan kuasa serta ghairah mengumpul kekayaan, kes Dr Khir ini seharusnya menjadi ulangan sekian banyak peringatan kepada mereka. Selain sudah banyak kes rasuah melibatkan pemimpin menjadi tontotan kita selama ini, apabila tidak lagi berkuasa, kes-kes lama juga bila-bila masa boleh diungkit semula.

Kalau mahu curi-curi makan juga, pandai-pandailah melakukannya. Tetapi sebijak mana pun melakukannya, janganlah dilupa bahawa hanya hukuman di dunia saja yang mampu dielakkan kerana di akhirat nanti, semua rakaman perbuatan kita tetap akan ditayangkan semula tanpa tapisan atau suntingan walau sedikit pun.

Kepada yang belum beroleh kuasa dan sedang mengejarnya, jadikanlah kes Dr Khir ini sebagai teladan untuk berkhidmat dengan jujur dan amanah serta takut untuk mendekati sebarang amalan rasuah.
Read More / Baca Lagi >>

Senarai sebahagian dari pembaziran dan kerugian wang rakyat yang disonglap dibawah regim Mahathir

Posted: 29 Sep 2015 07:12 AM PDT

Berikut ialah petikan sebuah laman zaman "reformasi' mengenai regim dibawah Mahathir.

PEMBAZIRAN DAN KERUGIAN

1.   Beria-ia kempen ke seluruh negara menyeru rakyat berhemah ketika berbelanja, beli barangan buatan Malaysia, amalkan sikap menabung, beli yang perlu saja dan suruh rakyat menderma untuk dana negara. Tapi dia sendiri yang membazir ratusan juta ringgit untuk mahligai di Putrajaya baginya bersemayam, jet mewah Global Express untuknya bergerak dan segala serba aneka kemewahan yang tak terfikirkan oleh rakyat jelata. Sedangkan masih ada 400,000 kakitangan awam pangkat rendah (kebanyakan Melayu) belum punya rumah sendiri. Samy Vellu pula belanjakan RM1 juta hanya untuk kahwinkan anaknya S.Vellu Paari dan Shaila Nair di sebuah hotel terkemuka.

2.   Mahathir mengutamakan projek mega yang menelan belanja besar hingga mencecah angka RM 150 bilion. Antara projek-projek membazir yang muncul bawah pemerintahan Mahathir, samada secara awam atau penswastaan:

·     Multimedia Super Corridor (MSC): RM2.0 bilion. Hingga kini MSC masih gagal menarik usahawan tempatan dek kerana infrastruktur MSC yang mega-besar telah menjadi terlalu mahal dan sukar dihampiri.

·     Istana/Mahligai PM: RM200 juta yang hanya mahu dihuni oleh '2 orang tua'. Mahathir enggan mengakui kos berkenaan, mati-mati beliau mencanangkan bahawa belanjanya hanya sekitar RM16juta sahaja. Akhirnya, terbongkar juga bila firma arkitek yang  merekabentuk mahligai itu mendedahkan kos bina bangunan sahaja dah cecah RM110.6 juta. Kuat auta betul PM kitani.

·     Jet peribadi PM (Global Express): RM200 juta. Pesawat TUDM yang usang terhempas tak apa, pasal nak beli baru duit tak ada. Wira negara terkorban tak ada hal, asalkan jangan wira dunia ketiga yang jalan. Sehingga 30 Sept 01, kos operasi jet eksekutif ini menelan belanja RM4.8 juta [TUDM], manakala kos penyelenggaraan RM5.3 juta [Airod S/B].

·      Istana Budaya, Jln Tun Razak, KL: RM210 juta. Tapi sayang, bila ia siap keutamaan diberikan kepada pementasan yang berunsurkan budaya asing, muzik asing dan orang asing. Budaya tempatan dipinggirkan dengan pelbagai alasan [Mingguan Malaysia, 24 Feb 2002].

·      Kompleks Sukan Bukit Jalil: RM1.5 bilion

·      Sukom: RM330juta (boleh bina kompleks sukan yang besar tetapi tak mampu uruskan bekalan air di Lembah Kelang hingga terpaksa dicatu; memalukan!!) Kenyataan dariKementerian Belia dan Sukan di sidang parlimen (Ogos 1999) Sukom mengalami kerugian RM10,642,844.00 dan hutang belum selesai RM17,545,052.00

·      Replika keris gergasi: RM9 juta
·      Projek Bakun: RM13.4 bilion
·      Pusat Pentadbiran Putrajaya: RM5.2 bilion
·      Program Jaya MSN: RM160 juta
·      Velodrom Cheras: RM9 juta

·     KLIA, Sepang: RM10.5 bilion (tak termasuk kerugian airport Subang yang ditinggalkan untuk penerbangan domestik). Dan kini KLIA mula menerima pengurangan persinggahan penerbangan asing dan jumlah penumpang. 4 syarikat penerbangan menghentikan jadual persinggahan KLIA [All Nippon Airways, British Airways, Ansett, Qantas dan Lufthansa]. 

·     KLCC (Menara Kembar Petronas): RM4.56 bilion. Tapak tanah KLCC ialah bekas tapak lumba kuda. Mahathir memberi arahan kawasan tersebut ditutup dan dijual kepada Ananda Krishnan. Beliau perolehi keuntungan RM100 juta bila menjual semula tanah tersebut kepada Petronas dan turut memegang ekuiti KLCC.

·      Litar Formula 1, Sepang: RM286 juta

·      Gelanggang Lumba Kuda Tambalang, Tuaran (1983): RM40 juta, kini terbiar begitu saja

·      Projek elektronik MECCity di Pahang lingkup dengan kerajaan negeri berhutang dengan bank sebanyak RM2 bilion.

·      Projek saluran air menghubungkan Sg Besar Air Hitam, Sg Dua ke loji penapisan air Merbau Kudung, Tasek Gelugor, P. Pinang yang bernilai RM44 juta terbengkalai. 

3.   Membazir duit berjuta-juta untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran; samada menyambut kemerdekaan atau tujuan politik mereka. Sambutan hari Merdeka baru-baru ini (di seluruh negara) saja dianggarkan, RM100 juta. Untuk pertunjukan laser di KLCC saja melibatkan belanja RM10 juta. Bayangkan pula perhimpunan paksaan BN (Mahathir) berapa banyak belanja digunakan, kos pengangkutan, kos makanan (Seremban), kos stadium, kos promosi dll kos. 

4.   Pengurusan yang tidak cekap, kerja sambil lewa, tidak amanah, ketamakan dan keegoan mereka selalunya membabitkan pembaziran wang rakyat dan kerugian yang amat besar. 

Antaranya:
·      Kementerian Pelancongan & Kebudayaan membayar USD150,000 (RM570,000) untuk iklan melawat Malaysia di majalah Time (11 Feb 02). Di masa yang sama majalah berkenaan memburukkan Malaysia sebagai sarang pengganas.

·      Wakil rakyat BN boleh membuat tuntutan palsu dari kerajaan negeri. Sepertimana laporan BPR oleh wakil rakyat DAP Melaka ke atas KM dan 18 lagi rakannya yang melibatkan wang sejumlah RM168,099. Tuntutan berkenaan banyak melibatkan kerja-kerja parti (BN) dan bukannya untuk kemaslahatan rakyat (Harakah 1 Jun 01).

·      Pantang berkuasa atau menang dalam pilihanraya, langkah pertama mereka kesemuanya untuk diri dan keluarga sendiri. Beli kereta besar, bina rumah besar dan paling tidak repair rumah yang nak diduduki dengan kos yang tak terjangkau oleh kita iaitu RM5 juta seperti apa yang dibuat oleh Tok Uban Selangor.

·      MPPJ bertindak keras ke atas Mines Resort kerana tak bayar cukai RM9 juta. Dua banglo Mahathir di Country Height dan Mines Resort dikendalikan oleh syarikat Lim Kim Yew (kroni beliau). Sebab itu Timb Menteri Perumahan, Kayvies melompat dan membantah tindakan MPPJ.
Read More / Baca Lagi >>

Kenakan GST pada topeng muka jerebu bagai tabur garam atas luka rakyat

Posted: 29 Sep 2015 06:58 AM PDT
ng sze hanKUALA LUMPUR 29 SEPT: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara, Ng Sze Han menyarankan Kerajaan Persekutuan supaya memansuh cukai barang dan perkhidmatan (GST) terhadap topeng muka jerebu.
Pada kenyataan media, hari ini, beliau berkata, topeng muka adalah keperluan kritikal berikutan negara dilanda jerebu yang bertambah buruk hingga ke tahap yang mengancam kesihatan.
Jadi, katanya, kerajaan harus bersungguh-sungguh membantu rakyat, bukan setakat menyeru orang ramai memakai topeng muka sedangkan rakyat perlu membayar keperluan itu beserta caj GST.
"Topeng muka jenis N95 contohnya, sehelai RM6 dan meningkat jadi RM6.35 selepas dikenakan GST. Ini membebankan kerana rakyat. Bayangkan kos tambahan setiap isi rumah untuk topeng muka setiap hari jika jerebu berterusan," katanya.
Turut mencadangkan Kementerian Pendidikan menyediakan topeng muka mencukupi kepada murid dan kakitangan sekolah, Sze Han berkata, tindakan mengenakan GST terhadap topeng muka umpama menabur garam di atas luka rakyat.
"Walaupun Kerajaan Persekutuan gagal memberi tekanan kepada Indonesia, sekurang-kurangnya Kerajaan Persekutuan membuat perubahan dan penambahbaikan bagi menghadapi krisis itu," katanya.

Pentadbiran Najib roboh umpama binaan daun terup dua bulan lagi?

Posted: 29 Sep 2015 06:57 AM PDT


najib_razak


KUALA LUMPUR 29 SEPT: Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mempersoal kemungkinan situasi paling buruk bakal melanda pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dalam dua bulan akan datang sebagaimana suasana sekitar dua bulan lalu.
Katanya, ia berikutan banyak perkembangan antarabangsa di luar kawalan Najib sekalipun Perdana Menteri itu kelihatan kebal di dalam negara berikutan sokongan penyokongnya dalam UMNO BN.
"Terbaru, laporan media menyatakan Abu Dhabi Aabar Investments mungkin enggan melabur RM2.5 bilion berikutan kekecewaan dalam kalangan pelabur berikutan ketidakstabilan ekonomi dan politik di Malaysia," katanya.
Dalam dua bulan lalu, pentadbiran Najib terpalit dengan pelbagai skandal, antaranya rasuah berprofil tinggi 1MDB, 'derma' RM2.6 billion dalam akaun peribadinya dan tindakan melulu polis terhadap individu yang mengkritik Najib.
Ia diikuti pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Kabinet, Datuk Seri Shafie Apdal dan Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail selain pelbagai tindakan luar biasa terhadap beberapa agensi kerajaan.
Selain itu, kata Kit Siang, ramai tertanya-tanya sama ada Najib akan menarik diri pada saat akhir dari merasmikan Forum Transformasi Global di Kuala Lumpur Oktober ini seperti perbuatannya dalam Persidangan Anti-Rasuah di Putrajaya September lalu.
Read More / Baca Lagi >>

‘Orang Cina ada negara China untuk mengadu’ - Jamal

Posted: 29 Sep 2015 06:52 AM PDT

Masyarakat Cina mempunyai negara China untuk mendapatkan perlindungan, sekiranya sesuatu berlaku kepada mereka.
Pengerusi Gabungan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu, Datuk Jamal Md Yunos berkata, tindakan Duta China ke Malaysia, Dr Huang Huikang 'membela' nasib peniaga-peniaga Cina di Petaling Street, baru-baru ini, telah membuktikan perkara tersebut.
"Ini adalah satu mesej yang jelas, bahawa bangsa Cina ini mempunyai tempat untuk mengadu dan membela nasib mereka, selain daripada Malaysia.
"Mereka mempunyai tanah atau negara asal mereka di Tanah Besar China dan jika apa-apa berlaku ke atas mereka, mereka masih ada tempat untuk bergantung harap," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Dr Huang sebelum ini dilaporkan sebagai berkata: "China menentang keganasan dan sebarang bentuk diskriminasi kaum dan ekstremisme."
Kenyataan itu jelas merujuk kepada ancaman sebuah kumpulan yang pernah bercadang mengadakan perhimpunan di Petaling Street, pada Sabtu lalu.
Malah, Dr Huang turut memberi amaran, Beijing tidak gentar menyuarakan pandangan mereka terhadap insiden yang boleh mengancam kepentingan negara, melanggar hak rakyat dalam menjalankan perniagaan atau menjejaskan hubungan Malaysia-China.
Bagaimanapun kata Jamal, ia berbeza dengan bangsa Melayu yang tidak mempunyai tempat lain untuk berlindung selain daripada negara ini.
"Kepada anak bangsa Melayu, sedarlah bahawa tanah bumi Malaysia ini adalah hak kita. Kita perlu menjaga dan mempertahankan setiap inci tanah melayu ini.
"Jadi, ayuhlah kita bangkit dan bersatu atas nama Melayu dan Islam, untuk menjaga tanah tumpah darah kita ini daripada sebarang ancaman dan eksploitasi yang nyata atau tersirat.
"Inilah satu-satunya peninggalan pejuang-pejuang serta nenek moyang kita yang tidak ternilai harganya, yang perlu kita jaga sebaik mungkin," ujarnya.

Guan Eng didesak singkir Pas dari kerajaan Pulau Pinang

Posted: 29 Sep 2015 06:49 AM PDT

Desakan itu susulan kenyataan Lim Guan Eng bahawa Kerajaan Pulau Pinang sebuah kerajaan Pakatan Harapan yang didokong DAP, PKR dan Amanah.
lim-guan-eng_pas_dap_600
PETALING JAYA: Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang mendesak pemimpin Pas yang mempunyai jawatan dalam kerajaan negeri supaya melepaskan jawatan masing-masing sebelum hujung tahun ini.
Ketuanya, Asrol Sani Razak berkata, desakan itu dibuat susulan keputusan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang mengisytiharkan Pulau Pinang sebagai sebuah kerajaan Pakatan Harapan dokongan DAP, PKR dan Amanah.
"Saya mahu mereka (pemimpin Pas) melepaskan jawatan mereka, termasuk Salleh Man yang merupakan pemimpin Pas. Mereka diberi tempoh sehingga hujung tahun ini," katanya dalam sidang media di Pejabat PKR di Seberang Jaya pada Selasa.
Asrol turut menggesa supaya jawatan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang kini disandang oleh pemimpin Pas digantikan dengan pemimpin dari PKR yang kini sedang memegang jawatan sebagai timbalan.
Dia turun mencadangkan supaya segala kekosongan jawatan yang akan ditingalkan Pas, perlu diisi oleh wakil PKR memandangkan ia merupakan parti kedua terbesar dalam Pakatan Harapan Pulau Pinang.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan Harapan belum bincang soal kerusi - Salahuddin Ayub

Posted: 29 Sep 2015 06:45 AM PDT


Salahuddin Ayub

SHAH ALAM - Pakatan Harapan yang dianggotai PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) masih belum membincangkan soal pembahagian kerusi PRU14.

Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata, persidangan meja bulat yang diadakan pada 22 September lalu hanya membincangkan mengenai pembentukan gabungan parti-parti berkenaan.

"Soal itu (pembahagian kerusi) belum lagi. Kita masih fokus tentang agenda Pakatan Harapan di samping menstabilkan polisi-polisi bersama.

"Kami tidak mahu mengulangi kesilapan masa lalu, jadi meja rundingan perlu dijadikan medan untuk selesai masalah," katanya.

Bagaimanapun menurut Salahuddin,  pertembungan satu lawan satu memberi peluang lebih cerah kepada Pakatan Harapan untuk menang lebih banyak kerusi.

Ditanya apakah maksud beliau satu lawan satu itu, beliau berkata, pihaknya lebih selesa untuk bertemu BN berbanding parti lain.

"Kita optimis untuk bertemu dengan BN dalam pertandingan satu lawan satu," katanya.

Read More / Baca Lagi >>