Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:44 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KETUA PEMUDA MCA JANGAN CAKAP BANYAK KALAU ADA TELOR KELUAR BN MASUK DAP

Posted: 21 Sep 2015 11:37 AM PDT

Ketua Pemuda MCA Pasir Gudang kata telah putus hubungan dengan Perdana Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional. Sebabnya PM kata bersyukur Dan berterimakasih kepada rakyat yang berhimpun menyokong Kerajaan dan sekaligus menjawab  Himpunan Rasis Bershit 4.0 yang dihadiri 90% Cina.

Inilah HAKIKATNYA MCA Youth supported Bersih4. Perbuatan Pemuda MCA itu Serupa Tindakan DAP ke atas PAS!

Adakah mereka  mendapat endorsement daripada MCA pusat? Wauw ini perbuatan Retak menunggu belah? Kalau begitu, Wajarkah MCA terus  kekal dalam BN & kabinet? Kenapa tidak boleh  dipecat Timbalan Menteri Pendidikan?  

Anih juga kan.. dalam sibuk-sibuk UMNO bergaduh, MCA dapat tambahan 1 jawatan menteri di kementerian yg penting - MITI!!!

MCA ada 7 MPs tetapi 57% orang dia jadi Menteri berbanding 88 MP UMNO hanya 22% jadi menteri. Itupun 7 MP menang dengan bantuan UMNO kerana UMNO melihat kepada persahabatan dan kesetiaan... Jika inilah wajah Pemuda MCA elok halau keluar BN! 

Alang-alang MCA Sokong Bershit 4.0 dan alang-alang majoriti ahli MCA diarahkan senyap-senyap joint Bershit 4.0... Elok keluar BN sahaja lah. Lagipun 7 kerusi MCA menang semasa PRU13 pun dengan bells kasihan ahli-ahli UMNO! Contohnya Parlimen Ayer Hitam, kawasan majoriti Melayu itu diberi kepada MCA sebagai tanda Persahabatan UMNO...tanpa UMNO agak-agak MCA boleh menang ker?

Kepada Pemuda MCA dan MCA Pasir Gudang, kalau kamu tidak mampu untuk mencari sokongan masyarakat Cina Kamu, baik tutup mulut dan jangan tunjuk perangai sebenar tidak mengenang jasa.

KIta mendesak Presiden MCA membuat kenyataan rasmi samaada menyokong atau tidak pendirian Ketua Pemuda MCA Pasir Gudang. Sekiranya tidak menyokong tindakan disiplin yang keras harus di kenakan kepada KP MCA Pasir Gudang tersebut. Sekiranya menyokong, jelaslah MCA bukan rakan kongsi yang boleh dipercayai dalam BN.

HALAU KELUAR MCA DARI BN, MUKA TAK TAHU MALU! TAK DA MARUAH !!! 

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:33 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


ROS perlu semak penubuhan DAP, menyimpang tujuan asal?

Posted: 21 Sep 2015 09:40 AM PDT


Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) perlu meneliti dan menyemak semula penubuhan DAP kerana didakwa telah menyimpang daripada tujuan asal sebagai parti politik yang memperjuangkan hak rakyat.

Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Ezaruddin Abd. Rahman berkata, hal ini jelas kerana DAP telah memperlihatkan sikap biadab malah menjadikan parti itu sebagai tempat menyuburkan kebencian antara kaum di negara ini.

"Kalau boleh, kita haramkan DAP, mereka sangat melampau terutamanya selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13. Oleh sebab itu, saya berharap ROS akan membuat siasatan terhadap DAP,'' katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi peringatan kepada semua pihak sama ada kumpulan dari dalam mahupun luar negara agar jangan sesekali cuba mencarik-carikkan maruah orang Melayu.

Tegas beliau, Melayu merupakan bangsa bermaruah yang akan bangkit mempertahankan nusa sehingga ke titisan darah terakhir jika maruahnya dihina sebagaimana dibuktikan menerusi Himpunan Rakyat Bersatu Rabu lalu.

Tambah Ezaruddin, tindakan tersebut harus dilakukan bagi mengekang niat jahat mana-mana individu yang ingin menimbulkan kekecohan di negara ini, di samping dapat meningkatkan semangat kecintaan kepada rakyat.

Sementara itu, Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwan­ddin Hamzah berkata, mana-mana pihak tidak seharusnya menggunakan nama bangsa dan agama dalam perjuangan politik kerana jelas akan memecahbelahkan masyarakat.

"Perpecahan yang berlaku akan menjejaskan sektor ekonomi dan perniagaan mereka yang tidak terlibat. Sebagai contoh, orang Me­layu mungkin tidak akan mengadakan kerjasama perniagaan dengan kaum Cina walaupun bukan semua kaum itu terlibat dalam menghina agama Islam dan Melayu.

"Selain itu, saya berharap agar kerajaan dapat memberi keuta­maan dan bantuan kepada orang Melayu, khususnya dalam dasar ekonomi negara. Penglibatan anak muda Melayu dalam semua sektor negara juga harus diperluaskan," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:09 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


DAP begin bullying PKR

Posted: 21 Sep 2015 08:02 PM PDTDAP as hard as PAS to deal with, says PKR

Tarrence Tan | September 18, 2015

Tian Chua calls on the two parties to set aside their prejudices.

KUALA LUMPUR: PKR finds DAP as intractable as PAS as it tries to mediate between the two, according to Batu MP Tian Chua.

Addressing a press conference today, Chua, who is a PKR vice-president, said, "I want to stress that the problems we face now are not only with PAS but also DAP because it places many terms and conditions on working together."

He called on the two parties to put their prejudices aside at the next meeting of opposition parties, probably this weekend.

"We need to cooperate to deal with several core issues plaguing the nation," he said.

Chua said it was important for the oppositon parties to agree to take a common stand on issues that would come up at the next parliament sitting, which begins next week.

"We need to cooperate and deal with current issues such as the no confidence vote (against Prime Minister Najib Razak) and possibly the amendment to the Multimedia Act," he said.

He said the most recent meeting of the parties was nevertheless not a total waste. They agreed that at their next meeting, they would discuss the common approach they would take in Parliament, he added.

Chua also spoke of the first meeting between PKR, PAS and Parti Amanah Negara last week, saying it went well.

He said the three parties agreed that they should cooperate, but had first to sort out "some conflicting issues."

"This requires the patience of all parties," he said.

Mahathir temberang kata Najib akan ditangkap luar negara

Posted: 21 Sep 2015 08:30 AM PDT
Baca di Bigdotcom SINI

Khairuddin berusaha bawa kuasa asing campurtangan

Posted: 21 Sep 2015 05:49 AM PDT


1MDB: Tindakan Khairuddin Abu Hassan Mensabotaj Negara - KPN

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Bernama) -- Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menganggap tindakan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan menggunakan saluran perundangan asing untuk mengenakan tekanan antarabangsa terhadap Malaysia berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebagai mensabotaj negara.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata tindakan bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan itu jelas merupakan langkah yang bertujuan mencabar sistem perundangan Malaysia.
Tiada butir sahih dalam laporan WsJ


"(Ia turut) mencalar kredibiliti agensi penguatkuasa tempatan dan mengundang campur tangan asing dalam sistem demokrasi negara ini.

"Tindakan beliau ini merupakan satu bentuk sabotaj yang boleh menjejaskan kestabilan ekonomi dan kedaulatan negara ini.

"Polis akan menjalankan siasatan terperinci berhubung dakwaan maklumat yang disalurkan oleh Khairuddin kepada agensi-agensi asing berkenaan, adalah palsu," katanya dalam satu kenyataan media di sini, lewat malam ini.

Khalid membuat kenyataan itu sebagai menjawab dakwaan Anggota Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar hari ini, kononnya PDRM dipergunakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengelak pembongkaran kes 1MDB.Khalid berkata Khairuddin, yang telah membuat laporan polis mengenai isu 1MDB, seharusnya memberi ruang dan peluang kepada agensi-agensi penguatkuasa tempatan untuk menjalankan siasatan.

"Namun, beliau (Khairuddin) tetap memilih untuk menggunakan saluran perundangan asing khususnya di Britain, Hong Kong, Perancis dan Amerika Syarikat dengan tujuan mengenakan tekanan antarabangsa ke atas Malaysia," katanya.


Khairuddin kini ditahan reman enam hari mulai Sabtu di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan atas kesalahan cubaan melakukan aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

Media tempatan melaporkan Khairuddin didakwa sedang merancang untuk meminta Amerika Syarikat campur tangan dalam hal ehwal Malaysia.

Beliau ditahan Unit Siasatan Jenayah Terkelas dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman di kediamannya di Mont Kiara di sini pada Jumaat, yang dipercayai berkaitan dengan siasatan membabitkan 1MDB. -- BERNAMAANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:30 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Kubu Pembangkang Tumpas Di UKM & UM Dengan Ucapan Berapi Ini

Posted: 21 Sep 2015 01:36 AM PDT
Farhan Khairuddin (Pengerusi Aspirasi, UKM) memberikan sedikit kata-kata semangat kepada jentera-jentera Universiti Malaya. Terdiam terus kumpulan Pro Mahasiswa Universiti Malaya.Apa Kata Gen Y Mengenai Semangat Patriotisme?

Posted: 20 Sep 2015 11:03 PM PDT


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:27 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Fitch: Isu 1MDB jejas sentimen pelabur tempatan

Posted: 21 Sep 2015 09:27 PM PDT

Isu yang menyelubungi 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menjejaskan sentimen pelabur tempatan tetapi bukan pelabur asing, kata Pengarah Urusan/Ketua Global Penarafan Kerajaan dan Supranasional Fitch Ratings James McCormack.
 "Jelas sekali isu itu (1MDB) penting di sini, tetapi saya rasa di luar negara, ia (1MDB) bukanlah isu yang hangat seperti di sini," katanya pada forum Perkembangan Terkini Ekonomi Malaysia 2015, di ibu negara, semalam.
Daripada perspektif Fitch Ratings bagi isu 1MDB, McCormack berkata jelas terdapat kebimbangan berkaitan dengan tadbir urus di Malaysia.
Bagaimanapun, beliau juga menyuarakan kebimbangan akan transformasi ekonomi China sekarang yang bergerak daripada ekonomi berorientasikan eksport didorong pelaburan kepada ekonomi diterajui penggunaan, dan ekonomi berorientasikan perkhidmatan kepada ekonomi permintaan domestik, yang boleh memberi kesan kepada Malaysia.
"Asia secara umumnya mendapat manfaat besar daripada model ekonomi China sebelum ini. Sekiranya China berjaya dalam pembaharuannya, ia akan menjadi pertumbuhan ekonomi yang berbeza (di China) bukan seperti sebelumnya yang boleh dimanfaatkan dengan segera oleh banyak negara di Asia.
"Asia Timur laut akan mendapat lebih banyak manfaat kerana model ekonomi semasa mereka boleh digerakkan ke arah ekonomi penggunaan China, yang mendapat faedah daripada model pertumbuhan baharu," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

1MDB kesal kenyataan gabenor Bank Negara mengenai ringgit

Posted: 21 Sep 2015 09:24 PM PDT

1Malaysia Development Bhd (1MDB) menyuarakan rasa kesalnya ke atas kenyataan Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang seolah-olah menyebut syarikat pembangunan strategik itu sebagai penyebab  ringgit lemah.
Penyusutan nilai ringgit dan mata wang lain disebabkan oleh kejatuhan mendadak minyak mentah, unjuran kadar peningkatan kadar faedah Amerika Syarikat serta kelembapan ekonomi dunia dalam pasaran pesat membangun, katanya.
"Berdasarkan fakta sejarah, belum ada satu syarikat pun yang dikaitkan sebegitu rupa kepada nilai ringgit. Kami yakin fakta yang dikongsi oleh 1MDB dan penjelasan segera yang dikeluarkan setakat ini, akan memberikan penjelasan dan jaminan kepada semua pihak berkepentingan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

1MDB berkata nilai aset syarikat itu adalah melebihi hutangnya. Tambahan pula, Zeti menyedari 1MDB sentiasa memenuhi, tanpa ingkar, obligasi pembayaran asas dan kadar faedah, kepada peminjam domestik dan asing. – Bernama

Najib masih ada dalang Umno untuk redakan ribut politik

Posted: 21 Sep 2015 09:20 PM PDT

oleh Jimmy Adit
Sudah beberapa bulan kini Perdana Menteri Najib Razak sedang menerima serangan bertalu-talu daripada kiri, kanan, depan dan belakang- pendek kata daripada semua arahlah.
Lebih daripada setengah juta rakyat Malaysia membanjiri jalan di seluruh negara untuk meningkatkan tekanan kepada perdana menteri yang tidak tahu malu ini.
Lebih seribu pihak berkepentingan anti rasuah dari 130 buah negara telah berkumpul di Putrajaya untuk Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa ke 16. Mereka juga memberikan tekanan kepada kepimpinannya.

Terdapat juga cakap-cakap berpaling tadah. Gelora dalam Umno dikatakan sedang menuju Najib. Selepas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, khabar angin juga bertiup kencang yang dia sedang kehilangan sokongan Shahrizat Abdul Jalil dan sayap wanita Umno.
Tetapi lelaki yang badanya sepatutnya sudah teruk lumpuh diserang kini dan lebih baik berundur sahaja masih kekal berdiri, melawan kembali dan masih memerintah.
Dia sepatutnya menjadi lelaki yang "terkepung", "bila-bila masa kehilangan kerja", "mayat bergerak" dan dijangka bila-bila masa akan jatuh tersuungkur, tetapi rona merah pipinya mengatakan sebaliknya.
Malah selepas desakan supaya Najib berundur semakin kuat kedengaran, kelompok anti-Najib yang diketuai oleh pengkritik paling tajamnya Dr Mahathir Mohamad sedang berkira-kira tentang peluang yang masih dipunyai oleh perdana menteri itu.
Penyokong tegar Mahathir Kadir Jasin menyediakan lima kemungkinan situasi yang akan menjadi penamat kepada pertelingkahan ini:
  1. Najib mungkin memilih untuk terus timbul dengan menggunakan kuasa eksekutif yang dikenakan ke atas sistem pentadbiran. Tetapi kerajaan dan ekonomi negara akan terus berada dalam limbo kerana kejatuhan kewibawaab kerajaan. Umno dan Barisan Nasional akan dilumpuhkan dan pembangkang akan mempunyai kelebihan besar menggunakan isu ini dalam pilihanraya umum akan datang.
  2. Mereka yang menentang Najib boleh menggunakan kuasa legislative untuk memaksanya berundur melalui undi tidak percaya di Parlimen. Ahli-ahli Dewan Rakyat gabungan BN dan parti pembangkang boleh membentuk kumpulan bi-partisan untuk menghantar undi tidak percaya ke atasnya atau melalui bantahan kepada Majlis Raja-Raja.
Read More / Baca Lagi >>

Bagaimana buat laporan tentang skandal 1MDB boleh ‘mensabotaj negara’?

Posted: 21 Sep 2015 09:19 PM PDT

oleh V Shuman
Ini lawak untuk memulakan minggu anda- membuat laporan tentang 1MDB boleh melayakkan anda menjadi pensabotaj.
Ini, menurut Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar.
Dia memetik laporan Bernama yang berkata tindakan bekas naib ketua Umno Batu Kawan Khairuddin Abu Hassan, menggunakan saluran perundangan asing untuk memulakan siasatan ke atas 1MDB yang diserang kini, boleh dianggap "mensabotaj negara".
Menurut Khalid, tindakan Khairuddin jelas sekali mencabar sistem perundangan Malaysia.
"Ia juga mencemarkan kewibawaab agensi penguatkuasaan tempatan dan menjemput campur tangan asing ke dalam sistem demokratik negara ini.
"Tindakannya adalah satu bentuk sabotaj yang memberi kesan kepada kestabilan ekonomi dan kedaulatan negara ini," kata Khalid dalam satu kenyataan.
Khairuddin kini sedang direman selepas ditahan Jumaat lepas, kerana "melakukan aktiviti yang boleh merosakan demokrasi berparlimen".

Dia sebelum ini telah membuat pelbagai laporan polis mengenai 1MDB, dan apabila tiada tindakan diambil, dia membawa kes itu ke seluruh dunia- membuat aduan rasmi mengenai dana itu di Perancis, Switzerland, Singapura, Hong Kong dan UK.
Dia dijadualkan terbang ke New York Jumaat lepas, apabila dia mendapati dia telah disekat dari keluar negara, dan ditahan kemudiannya pada malam itu.
Selepas penahanannya, didedahkan bahawa Biro Penyiasatan Persekutuan Amerika Syarikat (FBI) juga sedang menyiasat 1MDB.
Apakah "kewibawaan" agensi kerajaan tempatan yang dikatakan Khalid?
Dahulu pernah wujud pasukan khas untuk menyiasat kekecohan "derma" RM2.6 bilion dan juga 1MDB, tetapi semua itu telah musnah selepas perpindahan, kenaikan pangkat dan pemecatan pegawai-pegawai kanan kerajaan yang terlibat dalam siasatan itu.
Dan bagaimana membuat laporan tentang sebuah syarikat, bersamaan dengan mensabotaj negara ini?
Sejak bila 1MDB merupakan sebuah negara, dan dalang disebaliknya, mewakili negara ini?
Khalid tidak tahu bezakah antara keduanya?
Read More / Baca Lagi >>

Bazir RM100b: Kenapa Dr M tak saman bekas pengarang WSJ kata Menteri Umno

Posted: 21 Sep 2015 07:03 PM PDT

KUALA LUMPUR - Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mempersoalkan mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad tidak menyaman seorang bekas editor Wall Street Journal(WSJ) yang mendakwa bekas perdana menteri itu membazirkan sejumlah besar wang semasa pemerintahannya.
 
"Menurut bekas editor WSJ Barry Wain, Tun Dr Mahathir Mohamad telah membazirkan kira-kira RM100 bilion sepanjang 22 tahun pemerintahannya," kata Salleh.‎
 
Datuk Seri Salleh Said Keruak Menulis di dalam blognya sskeruak.blogspot.com, katanya RM100 bilion dalam 1990 mungkin bernilai RM225 bilion hari ini.
 
Salleh berkata dalam buku, "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times", Wain menulis semasa Dr Mahathir mula menyandang jawatan perdana menteri pada 1981, pentadbirannya terlibat dengan skandal kewangan.
 
Ini berlaku biarpun slogan pentadbiran di zaman pentadbiran beliau, ialah "bersih, cekap, amanah."
 
Salleh berkata menurut kenyataan sinis Wain, pada awal 1990-an merupakan "satu dekad untuk tingkah laku yang buruk" atau "satu dekad yang buruk untuk tingkah laku yang baik".
 
"Dr Mahathir tidak pernah menyaman Wain maka dakwaan itu kekal dan kerana Dr Mahathir tidak menyaman Wain adakah ini bermakna tuduhan itu benar?," soal Salleh.
 
Menteri berkenaan menyamakan antara keadaan Dr Mahathir dan suasana yang dihadapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menghadapi beberapa dakwaan tertentu daripada WSJ.  
 
Salleh berkata pandangan bahawa jika dakwaan itu tidak benar maka Najib perlu menyaman WSJ dan jika perdana menteri enggan menyaman, dan ini mungkin bermakna bahawa dakwaan itu benar maka Najib bersalah.
 
"Bagaimanapun, jika Najib enggan menyaman WSJ, Dr Mahathir berkata itu bermakna dakwaan itu adalah benar," katanya. - Bernama

PAS hanya kerjasama dengan pembangkang dalam isu 1MDB, kepentingan rakyat

Posted: 21 Sep 2015 06:59 PM PDT

PAS akan bekerjasama dengan parti-parti pembangkang dalam isu yang melibatkan kepentingan rakyat dan menentang salah guna kuasa, rasuah dan penyelewengan dana awam terutamanya dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Timbalan presiden PAS itu bagaimanapun mengatakan, mereka tidak akan menyertai meja bulat pembangkang yang diadakan hari ini.
"PAS menghargai jemputan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalan Presdien PKR Mohamed Azmin Ali ke meja bulat pembangkang, namun PAS memilih untuk tidak menghadirinya.

"PAS akan menumpukan sepenuh tenaga menguatkan jentera parti dari segala sudut terlebih dahulu sebagai persiapan menghadapi Umno-Barisan Nasional (BN) di PRU14," katanya merujuk kepada Pilihan Raya Umum ke 14. Semalam, bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan berkata pertemuan meja bulat parti pembangkang adalah usaha dan langkah yang penting untuk menyelamatkan Malaysia bukan hanya untuk mewujudkan permuafakatan politik.
Menurut Tuan Ibrahim, perjumpaan di antara parti Islam itu dan PKR akan diadakan dari masa ke semasa sambil menilai segala isu antara kedua parti tersebut, sebagaimana ditegaskan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Read More / Baca Lagi >>

Ini adalah pendirian PAS pada waktu ini - Tuan Ibrahim

Posted: 21 Sep 2015 06:49 PM PDT


PKR masih adalah rakan tahaluf PAS di dalam Pakatan Rakyat sebagaimana yang telah ditegaskan dalam Muktamar.

Tiada kerjasama antara PAS dengan DAP mahupun Amanah

PAS terus bersama pembangkang dalam isu yang melibatkan kepentingan rakyat dan menentang salahguna kuasa, rasuah dan penyelewengan dana awam terutamanya isu 1MDB kerajaan Umno-BN.

PAS menghargai jemputan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali ke meja bulat pembangkang, namun PAS memilih untuk tidak menghadirinya.

PAS akan menumpukan sepenuh tenaga menguatkan jentera parti dari segala sudut terlebih dahulu sebagai persiapan menghadapi Umno-BN di PRU14.

Perjumpaan antara PAS dan PKR akan diadakan dari semasa ke semasa dan sentiasa menilai apa jua isu antara kedua parti sebagaimana yang telah ditegaskan oleh Presiden PAS.

Najib berdepan siasatan rasuah AS, lapor New York Times

Posted: 21 Sep 2015 06:46 PM PDT

Badan kehakiman Amerika Syarikat (AS) kini menyiasat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke atas pembelian hartanah di sana oleh anak tirinya Riza Aziz dan ahli perniagaan Low Taek Jho, lapor The New York Times (NYT) hari ini.
Sebuah unit di Jabatan Kehakiman AS yang menyiasat kes rasuah antarabangsa sedang menjalankan siasatan itu, lapor NYT memetik sumber tanpa nama.
Siasatan itu memberi tumpuan kepada pembelian hartanah di AS sejak beberapa tahun kebelakangan dilakukan "syarikat bayangan".

NYT melaporkan pada Februari mengenai pembelian ini yang menggunakan "syarikat bayangan" daripada pelbagai tokoh antarabangsa, termasuk Riza dan Low, juga dikenali sebagai Jho Low. NYT juga melaporkan selain pembelian hartanah, siasatan rasuah itu juga akan melihat dakwaan AS$681 juta yang merupakan sebahagian daripada RM2.6 bilion didakwa didepositkan ke dalam akaun peribadi Najib - pertama kali dilaporkan oleh The Wall Street Journal (WSJ) dan kemudiannya disahkan pihak berkuasa anti-rasuah Malaysia sebagai "derma politik".
Pemindahan dana adalah di bawah bidang kuasa AS kerana ia melalui bank Amerika Wells Fargo, kata akhbar itu.
Dalam laporan NYT pada Februari, akhbar berpengaruh itu mendapati hartanah mewah bernilai lebih RM150 juta dikesan mempunyai kaitan sama ada dengan Low atau Riza.
Ini termasuk "penthouse" bernilai AS$30.55 juta di Time Warner Centre di Manhattan, rumah di Hollywood bernilai AS$39 juta, Hotel L'Ermitage di Beverly Hills dan sebahagian Hotel Park Lane di New York.
Ia juga mengesan sebuah kondominium bernilai AS$33.5 di Laurel Park, Manhattan, di samping hartanah lain di Los Angeles yang turut melibatkan Riza, melalui pelbagai "syarikat bayangan".
Laporan NYT juga menyebut, bekas eksekutif 1Malaysia Development Bhd (1MDB), Jasmine Loo Ai Swan menandatangani pembelian kondominium AS$4.5 juta yang dibeli "syarikat bayangan" dikenali sebagai Cricklewood One Madison LLC, tahun lepas.
Penjaga di bangunan itu mengesahkan seorang wanita dengan nama berkenaan tinggal di situ, menurut  NYT.
Loo sedang dicari Bank Negara Malaysia bagi mendapatkan bantuan berhubung siasatan ke atas 1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

Kesepakatan politik

Posted: 21 Sep 2015 06:44 PM PDT

Amin Ahmad


Selepas berjaya menafikan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum 2008 dan 2013, kita melihat politik pembangkang di Malaysia kini begitu bercelaru.
Apa yang boleh dihitung sebagai 'nasib baik' kepada pembangkang ialah situasi BN, parti pemerintah sejak lebih 50 tahun lalu yang masih belum menunjukkan mereka sudah pulih sepenuhnya daripada kejutan sejak dua pilihan raya umum lalu.
Hari ini, sebagai usaha menangani kecelaruan yang ada, parti-parti pembangkang dilaporkan akan mengadakan sidang meja bulat. Saya tidak begitu pasti mengenai langkah-langkah BN dalam menyusun semula kerjasama pelbagai parti pemerintah.

Daripada retorika politik yang boleh dibaca di pelbagai media, tidak nampak usaha jelas kedua-dua kerjasama politik untuk memulihkan situasi masing-masing. Kita tahu sebelum ini, Pakatan Rakyat terdiri daripada tiga buah parti yang mempunyai kedudukan setara. Sementara itu, BN yang lebih lama wujud ada hierarki yang jelas menggambarkan struktur 'kuasa'.
Situasi ini memberi peluang kepada kita untuk meninjau lebih lanjut perkembangan demokrasi dan kebebasan di Malaysia.
Kemajmukan
Sebenarnya, penting untuk difahami politik wujud kerana manusia sentiasa berbeza pendapat, tidak boleh bersetuju semua perkara hampir setiap masa. Maka, perbezaan pandangan dalam politik adalah keniscayaan.
Namun, demokrasi bukanlah segalanya. Pilihan raya mungkin diterima sebagai satu ciri penting untuk menunjukkan sesebuah negara mengamalkan demokrasi tetapi kualiti demokrasi tidak terbatas setakat itu.
Indeks Demokrasi 2014 menunjukkan, daripada jumlah 167 buah negara, hanya 24 buah negara mencapai tahap demokrasi penuh sementara 52 negara dikategorikan tempang demokrasinya, 39 negara mencapai status rejim hibrid dan 52 lagi dikuasi rejim autoritarian.
Kualiti demokrasi yang ada diukur berasaskan beberapa ciri penting yang saling terkait: proses pilihan raya dan daya saing pelbagai parti/calon, kebebasan sivil, kerajaan yang berfungsi, penyertaan politik dan budaya politik.
Kemajmukan sebenarnya mempunyai fungsi tersendiri dalam menjamin kebebasan. James Madison misalnya, pernah menyatakan: "The smaller the society, the fewer probably will be the distinct parties and interests composing it; the fewer the distinct parties and interests, the more frequently will a majority be found of the same party; and the smaller the number of individuals composing a majority, and the smaller the compass within which they are placed, the more easily will they concert and execute their plans of oppression." (Federalist Paper No. 10 (1787))
Namun, dalam kita mahu menegaskan bahaya 'kuasa tidak terbatas' kerajaan atau kebarangkalian 'kezaliman majoriti' (tyranny of the majority), risiko yang mungkin dihadapi ialah kerajaan yang langsung tidak dapat berfungsi, meskipun bagi tujuan yang sahih.
Diplomasi
Di sesetengah negara, demokrasi yang diamalkan mengambil bentuk perwakilan berkadar (proportional representation). Ini bertujuan membolehkan wakil-wakil di dewan rakyat/negara terdiri daripada pelbagai pihak – tidak seragam. Lazimnya, parti-parti yang bertanding perlu mencapai tahap undi minima untuk membolehkan mereka mempunyai wakil.
Read More / Baca Lagi >>

PENGORBANAN PALING DITUNGGU SEMPENA HARI RAYA KORBAN TAHUN INI IALAH PENGUNDURAN NAJIB

Posted: 21 Sep 2015 06:20 PM PDT

Gabenor Bank Negara, Zeti Akhtar Aziz semalam telah bercakap mengenai keadaan ekonomi dan nilai ringgit serta kaitannya dengan isu semasa dalam negara yang seharusnya menjadi bermanfaat buat kita semua.

Bedasarkan laporan FMT, Zeti berkata:-

- nilai ringgit akan naik semula sekiranya isu 1MDB dapat diselesaikan.

- kita tidak perlukan satu lagi skandal. Kita tidak perlu ketidaktentuan politik. Kesemua isu berkaitan 1MDB perlu diselesaikan, barulah kita boleh menyaksikan nilai ringgit naik semula.

- kami telah serahkan hasil siasatan Bank Negara kepada Jabatan Peguam Negara. Kini kami masih dalam perbincangan dengan jabatan tersebut.

Mengikut berita Malaysian Insider pula, Zeti berkata:-

- orang ramai berhak mendapat jawapan terhadap siasatan skandal 1MDB.

- semua siasatan itu sedang berjalan dan ia akan membuahkan hasil. Bagi Bank Negara, kami melihat dalam percanggahan kelulusan yang kami berikan kepada 1MDB secara spesifik.

- melahirkan keyakinan pihak terlibat dalam salah laku berkaitan syarikat pelaburan negara itu akan dihadapkan ke muka pengadilan.
- masyarakat antarabangsa sudah menyatakan komitmen untuk menangani isu penggubahan wang haram dengan beberapa langkah tegas telah diambil. 

- dalam dunia sekarang, tidak ada orang dalam planet ini yang boleh bersembunyi.
Apakah perkara yang paling mudah untuk difahami daripada kata-kata Zeti ini?

Tentunya maksud sebenar ialah tidak lain agar isu berkaitan 1MDB yang disebutnya sebagai skandal hendaklah diselesaikan dengan segera jika mahu melihat nilai ringgit naik semula.

Bermakna juga, selagi isu 1MDB tidak selesai, nilai ringgit akan terus menjunam.

Tapi bagaimana untuk menyelesaikannya?
Read More / Baca Lagi >>

Bar Council condemns Red Shirts on M’sia Day

Posted: 21 Sep 2015 06:16 PM PDT

Racism and violence has no place in a country that cherishes its multi-racial, multi-religious and multi-cultural legacy and history.
StevenThiru
KUALA LUMPUR: The Malaysian Bar Council has urged all parties to condemn and reject the racism and violence that manifested itself at a public rally In Kuala Lumpur on Malaysia Day by the Red Shirts. "It has no place in a country that cherishes its multi-racial, multi-religious and multi-cultural legacy and history.
Further, said the Council President Steven Thiru, Prime Minister Najib Abdul Razak's remarks on the Red Shirts are a volte-face of his much-lauded announcement in 2009 that Malaysia Day would be a designated annual public holiday, and "celebrated with activities that strengthen harmony and understanding among races".
The reported intimidation of several media representatives, who were targeted by participants of the rally on the basis of their ethnicity, is also of concern, added Thiru. "The media play a crucial and valuable role in society by reporting and documenting events of interest and concern."
"In doing so, the media helped to keep the participants of the rally and members of the public informed and safe. Media representatives must be allowed to carry out their functions free from harassment."
In all, added Thiru, it would appear that the absence of proper organisation of the rally, and its conflicting purposes as announced by various individuals, contributed to the negative events. "The organisers of the rally cannot disavow responsibility for stoking racial discontent and encouraging the public disorder at the rally."
Moreover, continued Thiru, the public disorder that occurred at the mouth of Petaling Street was extremely troubling. "It has been reported that a group of rally participants pushed past police barricades in an attempt to enter the popular shopping street, but were prevented from doing so by the police."
"This allegedly led to a physical altercation between them, and apparently culminated in the police firing water cannons at the crowd of participants to disperse them."
Read More / Baca Lagi >>

PAS opens new front in fight to save the nation

Posted: 21 Sep 2015 06:15 PM PDT

Will Malaysians embrace the prospect of peaceful change offered by Kongres Rakyat?
hadi-pas
By Sahabat Seperjuangan
Two Saturdays ago, the countryside came to town when 5,000 participants representing 200 NGOs from all over the nation descended upon the Selangor state capital of Shah Alam to remind squabbling politicians that the rakyat jelata – whom almost every one of our active politicians claims he is fighting for – still exist. Kongres Rakyat presented them with the platform to voice their concerns over the state of the nation and to propose solutions.
The huddled masses of workers, farmers, fishermen, orang asal, the handicapped and others from the lower strata of society joined ranks with corporate leaders and intellectuals to make it clear that they have lost patience with the politicians who, at the moment, seems to be spending all their time engaged in intrigues and conspiracies for which the goals seem far removed from what the masses want in order to make life more bearable.
They want to own the fight and will no longer tolerate others using their name in vain. They used plain and simple language to speak eloquently of their everyday struggles to feed their families. They are not happy with a socio-economic system that impairs the environment in which they find themselves making a living, depresses their demands for a decent wage, and promotes indulgence in immoral activities.
They who toil in the factories, fields, forests and on the seas want to wrest back the narrative from the ivory towers and polite society about the way forward. They want no highfalutin phrases to obfuscate the stark reality of their pursuit for the basic necessities of life and their yearning for recognition of the dignity of their labour, something that is absent from so many of their social superiors.
They are not the supposedly backward types which snobbish city dwellers can dismiss as irrelevant and devoid of ideas and plans for the progress of the nation.
They want government to use the bountiful resources of the land and the sea to ease their burden. They hope for God-fearing people to lead them and the country out of the morass it is mired in now. Corruption will not be condoned. Abuse of power will not be accepted. Social justice must be dispensed. Ostentatious lifestyles propped by illicit wealth must be despised.
They have given notice that they will no longer be content to remain as the wretched of the earth. They have spoken loudly and clearly that they want change, and they want to drive this change.
Read More / Baca Lagi >>

Pertemuan Najib-Haron Din tidak sepatutnya disensasikan - Prof Agus

Posted: 21 Sep 2015 06:14 PM PDT

Agus mengingatkan melawat orang sakit adalah fardhu kifayah dan meminta pembaca jangan putus saudara kerana perbezaan politik
agus
PETALING JAYA : Kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak ke atas Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din yang menerima rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) tidak sepatutnya disensasikan.
Pensyarah Kanan Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datuk Dr Mohamad Agus Yusoff kesal kerana dengan reaksi pengguna media sosial yang marah dan meluahkan rasa kurang senang berhubung lawatan Najib.
"Mengapa perlu marah? Bukahkah melawat orang sakit adalah fardhu kifayah dalam Islam?
"JIka pertemuan itu kita dakwa untuk kepentingan politik, maka apa salahnya? Janganlah kerana perbezaan politik, kita berputus saudara," katanya menerusi Facebooknya.
Pada 17 September lalu, Mursyidul Am Pas itu dikejarkan ke IJN selepas mengalami kencing berdarah.

Malang Mat Taib yang ku kasihi

Posted: 21 Sep 2015 06:11 PM PDT


Oleh Subky Latif
TIDAK terperi gembiranya apabila Tan Sri Mohamad Mohd Taib memilih PAS apabila dia mengira Umno bukan lagi wadah yang sesuai baginya dan bukan juga wadah yang perlu dipertahankan oleh orang Melayu.
   
Tentulah dia amat arif tentang kerenah dan tidak releven parti itu untuk membela orang Melayu dan mendaulatkan Islam.

   
Dia adalah bekas Naib Presiden Umno beberapa penggal seiras dengan Tun Abdullah Badawi, Datuk Seri Najib dan Tan Sri Muhyiddin Yasin pula terkemudian daripadanya.
   
Dia membuat pilihan yang betul apabila menyertai PAS. Bapanya adalah imam dan dia sendiri ada sedikit sebanyak didikan Islam. Islam cara hidup dan wadah yang betul untuk politiknya. Kemasukannya bukan sekadar PAS adalah wadah yang tepat untuk Islam, tetapi PAS yang diwar-war semasa kemasukannya adalah sasaran untuk semua dan ia diambang ganti Umno sebagai gerakan massa.
   
Apabila dia masuk dalam kumpulan saya, pada saya adalah yang betul dan terbaik, maka saya tadahkan nyiru dan halaman.
   
Saya wajar dan mesti mengasihinya untuk selama-lamanya. Sakit demamnya dalam PAS adalah sakit demam saya. Dia bukan saja rakan dan saudara sebangsa, seagama, bahkan dia saudara sejamaah. Moga-moga bertambah cerah masa depan PAS dapat bersamanya.
   
Malangnya saya dalam keadaan lemah dan kekurangan, tidak dapat menyambutnya dari dekat dan tidak dapat melayannya. Sepatutnya jika tiada sempat orang lain melayannya, saya mesti gunakan masa dan keupayaan saya yang ada untuk mendampinginya dan memberi apa jua yang diperlukannya dan yang saya terdaya beri. Tetapi saya juga lemah dan mengharapkan orang lain mendampinginya.
   
Amat malang baginya, tidak sempat lama dengan PAS, PAS terperangkap dengan krisis yang bertubi-tubi kerana Langkah Kajang, krisis Menteri Besar Selangor, krisis dengan DAP dan yang lebih buruknya krisis sesama PAS dan konsep kepimpinan ulama dan percubaan pengambil alih pimpinan PAS oleh setengah pemimpin PAS.
   
Saudaraku Mohamad Mohd Taib yang ku kasihi tidak sempat menerima yang manis daripada PAS. Masanya bersama PAS semasa PAS bergolak. Dia menerima yang pahit saja. Jika orang-orang yang berpuluh tahun bersama PAS mengata PAS sudah pahit, maka bagaimana orang yang belum merasa PAS itu manis percaya PAS itu manis?Read More / Baca Lagi >>

Ahli politik tanam idea, rakyat gali bom

Posted: 21 Sep 2015 06:06 PM PDT

Ia bukan lagi RM2.6 bilion. Ia bukan lagi pembongkaran The Wall Street Journal (WSJ) terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Ia bukan berkisar pada kejatuhan nilai ringgit.
Ia perkataan "tampar" – petikan ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berbunyi: "Sekali tampar, kita tidak buat apa. Dua kali tampar...tidak buat apa... tiga kali tampar... tidak buat apa... tetapi empat kali tampar sudah melampaui batas. Orang Melayu ada hak juga."
Itulah hebatnya ahli politik yang pandai berpolitik. Rakyat kini tertukar gelanggang atau padang dan berbicara mengenai "tampar" dengan penuh emosi sehingga pudarnya isu derma RM2.6 bilion dan 1MDB di mulut rakyat.

Dengan hanya satu petikan yang sensasi dan kontroversi, bagaikan gula, semua media berpusu-pusu melaporkannya. Terbau gula, ahli politik lain yang tidak mahu ketinggalan lalu terus terjun menambahkan api dengan reaksi mereka kepada kenyataan tersebut.
Media disibukkan lagi dengan laporan bertubi-tubi debat terhadap isu tersebut, dan begitulah seterusnya sehinggalah isu 'tampar' menjadi topik utama bacaan rakyat.

Hasilnya, perhatian rakyat berjaya dialihkan.
Teknik menanam idea di minda orang lain merupakan satu taktik politik yang tinggi. Ia boleh digunakan dalam pelbagai cara.
Sebagai contoh, sekiranya ada 'move' politik yang tidak sesuai digerakkan diri sendiri terhadap rakan sendiri, ahli politik yang mahir akan menanam idea ini di pihak musuh supaya pihak musuh yang bergerak untuk menyulitkan rakan sendiri.
Lihatlah cara Tun Dr Mahathir Mohamad melontarkan idea Najib mungkin ditangkap sekiranya beliau ke luar negara. Kepada siapa idea ini ditanam?
Ada pula 'move' politik yang sengaja dilakukan untuk menonjolkan diri sebagai orang baik umpama kata-kata ketua menteri Melaka yang menolak sebarang bentuk perkauman tatkala bekas ketua menterinya bertindak sebaliknya.
Di sebelah pembangkang, aktiviti menanam idea juga giat dijalankan agar rakyat terbeli satu-satu idea yang dicetuskan.
Bagi mereka yang menyokong kewujudan parti baharu, mereka sedang menanam idea di minda rakyat mengenai perlunya pakatan pembangkang yang baru, seeloknya tanpa PAS, untuk mengalahkan dengan BN.
Idea yang ditanam ialah PAS tidak mahu bekerjasama dengan DAP. Jarang dibangkitkan pula ialah fakta yang DAP tidak mahu bekerjasama dengan PAS.
Selain itu, idea yang paling digemari ditanam ialah, PAS kini "sudah", "ada niat" atau "akan" bersama Umno.
Read More / Baca Lagi >>

Amanah tidak perlu penasaran untuk berbaik dengan PAS?

Posted: 21 Sep 2015 05:51 PM PDT

Mohd Sayuti Omar


Dua puak yang berbalah dalam PAS sehingga menyebabkan parti itu kini terbelah dua perlu bersiap sedia yang mereka tidak akan menghadapi pilihan raya umum ke-14 kelak secara bersama. Hakikat itu mereka harus fahami awal-awal lagi agar tidak terkilan dan menyesal dikemudian hari. Dua puak itu ialah yang kekal bersama PAS dan puak satu lagi yang keluar meninggalkan parti itu dan menubuhkan parti baru bernama Parti Amanah Negara (Amanah).
Walaupun pada asasnya mereka mempunyai nawaitu yang sama untuk menumbangkan BN, tetapi nawaitu itu kini tinggal angan-angan sahaja. Niat bersama yang dipasak dalam parti itu sejak berdekad lampau kini sudah relai dan terburai. PAS seakan sudah berpatah arang berkerat rotan dengan golongan bekas ahlinya itu jauh sekali sedia memenuhi pakatan atas tujuan untuk menumbangkan BN.
Hari ini, setelah berada diluar PAS, bekas ahli PAS yang menyertai Amanah itu masih berharap mereka akan menjalani kerjasama dengan PAS untuk mencapai apa yang dihajatkan itu. Mereka mengajak PAS mengamalkan politik terbuka dan berpolitik secara profesional bukannya mendendami di antara satu sama lain.

Ada kenyataan dan pelawaan ke arah itu dibuat Amanah. Apa yang dinamakan pembentukan Pakatan 2 cuba hendak memanggil sama PAS agar berada dalam Pakatan itu apabila Pakatan Rakyat pertama kini sudah hancur. DAP mengistyharkan Pakatan Rakyat hancur apabila PAS berkeras untuk menerima usul agar memutuskan kerjasama dengan DAP. Bertindak dari usul itu DAP mengambil sikap balah dengan PAS. Sebelum tindakan PAS itu, DAP terlebih dahulu mengesahkan yang mereka enggan bekerjasama dengan PAS atas alasan PAS bukan sebuah parti politik yang jujur dan ikhlas. Ini dirujuk kepada pemimpin tertinggi parti agama itu. DAP tidak mempercayai dan hilang keyakinan kepada ketua parti berkenaan. Tindakan DAP itu sangat memalukan ahli PAS.
Bergaduh dalam politik tidak akan sampai ke jalan mati. Bekas ahli PAS, PKR dan DAP masih berusaha untuk memperkukuhkan pembangkang. Mereka yakin BN tidak dapat dihancurkan dengan kekuatan dan kepaduan dalam pembangkang. Lantaran itu mereka masih menaruh harapan kepada PAS untuk bersama.
Read More / Baca Lagi >>

Keputusan pilihan raya kampus tidak cermin sokongan kepada kerajaan

Posted: 21 Sep 2015 05:38 PM PDT

Kalaivaanan Murthy


Saya terpanggil untuk mencoret pendapat dan kritikan berikutan kenyataan yang dikeluarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Muar semalam yang mengaitkan keputusan pemilihan Perwakilan Universiti Awam sebagai isyarat kembalinya keyakinan para mahasiwa kepada kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN).
Saya ingin mengkritik sekeras-kerasnya kenyataan yang sangat tidak akademik dan tidak bertunjangkan fakta yang dibuat hanya untuk mengelirukan rakyat jelata yang tidak kenal rupa dan bentuk politik kampus.
Kenyataan perdana menteri mengukuhkan lagi hipotesis  wujudnya sekumpulan mahasiwa yang berpanjikan kerajaan dan kumpulan yang menentangnya adalah kumpulan pro pembangkang.

Dalam kerancakan dunia politik nasional yang penuh dengan retorik, rasuah, perebutan kuasa dan penipuan dunia politik kampus kian dihidangkan dengan perkara tidak kurang daripada yang berlaku di luar. Secara jujurnya saya ingin mendabik dada sebagai seorang mahasiwa yang bijak mengenal buruk dan baik serta pandai menilai antara ikhlas dan rakus.
Namun realiti pilu yang menghujani persekitaraan kampus tidak menyenangkan hati saya dan ribuan lagi pelajar universiti.
Saban tahun munculnya pilihan raya kampus, suasana kampus meraikan "pesta demokrasi' (walaupun suasananya muram pada tahun ini di kampus penulis).
Calon-calon yang bertanding tidak kurang persiapannya daripada calon pilihan raya umum; poster, banting, slogan, jentera, manifesto, pidato, kempen dan pelbagai lagi semuanya bersedia untuk ditonjolkan.
Namun realiti sedih yang berlaku menjengkelkan penghuni kampus yang lain. Makian, cemuhan, ucapan politik murahan, sabotaj, pergaduhan, pertelingkahan; semuanya kian menjadi sebati dalam perjalanan kempen memancing undi.
Apa bezanya mahasiwa dengan orang di luar? Apa bezanya mahasiswa dengan Umno, PKR, DAP dan PAS?
Pertembungan idea secara sihat diganti dengan pergelutan kelebihan yang diusahakan melalui indoktrinasi.
Read More / Baca Lagi >>

Mahasiswa sokong Kerajaan? Najib buat salah lagi

Posted: 21 Sep 2015 05:36 PM PDT

Syukri Razab


Angkatan Muda Keadilan (AMK) menyifatkan Datuk Seri Najib Tun Razak amat tidak matang dan terus melakukan kesilapan apabila menyifatkan kemenangan kumpulan mahasiswa Pro-Kerajaan dalam Pilihanraya Kampus baru-baru ini sebagai tanda sokongan generasi baru terhadap Kerajaan. AMK melihat kenyataan ini dibuat memandangkan Najib begitu terdesak untuk mengatasi krisis hilang percaya rakyat terhadap beliau yang terpalit dengan pelbagai isu seperti skandal 1MdB dan juga derma 2.6 bilion yang sehingga hari ini gagal dijelaskan.
AMK percaya, kumpulan Pro-Kerajaan yang dimaksudkan Najib ini ialah sekumpulan mahasiswa dalam Universiti, yang sentiasa menyokong polisi-polisi Kerajaan. Dalam politik kampus kumpulan ini juga dikenali sebagai Pro-Aspirasi. Manakala pesaing utama kumpulan Pro-Kerajaan ini ialah sekumpulan aktivis mahasiswa yang berdiri secara bebas, juga dianggap sebagai anti-establishment dan sering vokal dan kritikal terhadap polisi universiti dan pemerintah. Di UIAM kumpulan ini dikenali sebagai We Unite For Islam (WUFI). Di UKM pula kumpulan ini dikenali sebagai Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) manakala dibeberapa kampus lain termasuk UM, kumpulan ini dikenali sebagai Pro-Mahasiswa.
Persaingan berat sebelah

Najib sepatutnya berasa malu kerana umum mengetahui betapa universiti awam dalam Negara ini tidak pernah terlepas daripada cengkaman politik sempit Barisan Nasional. Sejak penggubalan AUKU 1975, universiti awam hilang roh kebebasan akademik. Pelbagai sekatan dikenakan terhadap hak-hak demokrasi. AUKU juga membuka jalan perlantikan para aparatur yang banyak menghuni bahagian Hal Ehwal Pelajar sekaligus menjadi alat untuk memastikan pentadbir universiti sentiasa tunduk dan akur pada telunjuk Kerajaan. Apa yang ingin Najib banggakan dengan kemenangan kumpulan mahasiswa Pro-Kerajaan apabila kumpulan yang kritikal terhadap Kerajaan sentiasa dihambat dengan pelbagai kekangan dan sekatan. Berdasarkan rekod AMK, pada tahun 2014 sahaja tidak kurang daripada 24 orang mahasiswa dikenakan tindakan tatatertib pihak universiti masing-masing, hanya kerana mempraktiskan hak demokrasi seperti menyertai perhimpunan aman. Daripada jumlah tersebut, 3 orang digantung pengajian, 8 orang dibuang daripada kolej kediaman universiti dan selebihnya dikenakan denda serta amaran keras.
Pada tahun 2015 pula, pemimpin mahasiswa UM, Fahmi Zainol digantung pengajian selepas mengundang Ketua Pembangkang, DS. Anwar Ibrahim berucap dalam Universiti. Selepas itu dua orang mahasiswa UIAM iaitu Hanif Mahpa dan Afiqah Zulkefly juga digantung pengajian kerana menganjurkan forum mengenai GST dalam Universiti.
Kemenangan bukan manifestasi sokongan generasi Y.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih, kejayaan yang tak mungkin tercabar

Posted: 21 Sep 2015 05:32 PM PDT

Syukri Razab


Saya tidak berminat untuk mengulas mengenai himpunan "baju merah" anjuran kelompok Melayu konservatif 16 September lepas. Bagi saya cukuplah sejarah akan mengenang himpunan itu sebagai satu lagi bukti hipokrasi Umno sepanjang mereka menjadi kerajaan Malaysia. 58 tahun merdeka, Umno BN masih gagal "mewajahkan" semangat perpaduan yang ikhlas.
Saya rasa lebih bertanggungjawab untuk mengulas mengenai himpunan Bersih 4 yang berjaya menghimpunkan lebih 400,000 rakyat pada 29 dan 30 Ogos yang lalu. Biarpun agak sikit terlewat, namun saya kira Bersih lebih bernilai dan akan sentiasa relevan untuk terus dibicarakan selagi perjuangan menuntut pilihan raya bersih dan adil belum selesai.
Apakah Bersih berjaya?

Saya tidak akan mengulas Bersih 4 secara tunggal, namun lebih adil untuk kita menilai Bersih melalui tasawur (gambaran) yang lebih luas iaitu dengan menyoroti perjuangan Bersih daripada kaca mata sejarah sehinggalah hari ini. Saya membahagikan kejayaan Bersih menerusi empat dimensi berbeza iaitu kejayaan di aspek penganjuran, kejayaan di aspek peningkatan sokongan rakyat, kejayaan di aspek mendidik pihak berkuasa, dan kejayaan Bersih menampilkan sisi lain yang perlu diperjuangkan. Berjaya di aspek penganjuran, daripada orang politik kepada masyarakat sivil
Jika ditelusuri sejarah, Bersih pertama dipimpin oleh pemimpin politik seperti Mohamad Sabu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Lim Kit Siang dan sekumpulan pimpinan badan bukan kerajaan (NGO). Pada waktu tersebut, pemain politik menjadi "key player" dalam mengurus segenap sudut bermula daripada soal dasar sehinggalah perkara-perkara teknikal perhimpunan.
Namun, bermula dengan Bersih 2, kepimpinan Bersih mula diterajui oleh kumpulan masyarakat sivil. Lebih daripada 80 Kumpulan NGO berhimpun, bekerjasama dan menjadi tenaga utama yang menggerakkan Bersih 2 sehingga Bersih 4. Pada era ini, pemimpin politik hanya menjadi tenaga sokongan yang banyak membantu memobilisasi rakyat.
Malah, Bersih 2 hingga 4 dipimpin oleh ikon wanita dengan dokongan kumpulan sekretariat yang beriltizam tinggi sehingga berjaya mengurus ratusan ribu rakyat berhimpun di bawah satu cita-cita yang sama. Pada ketika ini bersemaraklah nama-nama hebat daripada kalangan pemimpin masyarakat sivil seperti Datuk Ambiga Sreenevasan, Maria Chin Abdullah, Dr Wong Chin Huat, dan aktivis anak muda seperti Mandeep Singh serta ramai lagi aktivis muda yang lahir hasil daripada perjuangan Bersih.
Maka saya percaya, Bersih berjaya melonjakkan peranan masyarakat sivil dalam memperdaya perjuangan rakyat. Kejayaan yang menutup mulut pemfitnah yang membuat tohmahan Bersih adalah kuda tunggangan parti pembangkang.
Berjaya di aspek sokongan rakyat, sokongan rakyat terus meningkat
Berdasarkan sumber-sumber berita seperti Malaysiakini yang membuat liputan himpunan Bersih 1 hingga 4, amat jelas rakyat semakin berani menyatakan sokongan terhadap perjuangan Bersih. Berikut merupakan rekod penyertaan rakyat dalam himpunan Bersih 1 sehingga Bersih 4:
Bersih 1: berlangsung pada 10 November 2007 disertai oleh 40,000 rakyat Malaysia.
Bersih 2: berlangsung pada 9 Julai 2012 disertai oleh 50,000 rakyat Malaysia.
Bersih 3: berlangsung pada 28 April 2013 disertai oleh 300,000 rakyat Malaysia.
Bersih 4: berlangsung selama dua hari iaitu pada 29 dan 30 Ogos 2015 dan disertai oleh 500,000 orang.
Lebih membanggakan apabila jumlah penyertaan anak muda terus meningkat. Ini terbukti apabila dianggarkan 90% daripada peserta Bersih 4 adalah golongan belia. Bersih 4 menunjukkan keunikan tersendiri dengan kesetiaan ratusan ribu rakyat kekal berada di jalan-jalan sekitar Dataran Merdeka selama dua hari malah pada hari kedua jumlah rakyat yang turun semakin bertambah.
Berjaya di aspek mendidik pemerintah, hak rakyat semakin difahami
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 4 dan Himpunan Rakyat Bersatu: Gambaran dan jurang yang lebih luas

Posted: 21 Sep 2015 05:30 PM PDT

Adrian Ng

Jadi, 2 perhimpunan sudah pun berlalu. Sudah ada banyak berita dan analisa mengenai dua perhimpunan kuning and merah ini dari pelbagai sudut – kejayaan dan kegagalan perhimpunan masing-masing, segregasi bangsa, golongan elitis lawan golongan miskin, DAP Cina lawan Umno Melayu dan sebagainya.photo credit to Rakyat Rhythm: Kwang
Bermula dengan #Bersih4, perhimpunan ini mempunyai 5 tuntutan luas dari politik – pilihanraya yang bebas dan adil, kerajaan yang telus dan pengukuhan sistem demokrasi berparlimen; hak asasi untuk berdemonstrasi; dan selamatkan ekonomi negara. Semua ini bermula daripada dakwaan-dakwaan penyelewengan 1MDB, persoalan wang yang memasuki akaun peribadi Perdana Menteri Najib Razak dan susulan pemecatan Pendakwaraya Negara, Timbalan Perdana Menteri dan rombakan kabinet.
Tetapi dengan kelajuan cahaya, dalam hanya masa 2 minggu lebih sahaja, segala isu-isu ini dengan sekali gus diketepikan dengan Himpunan Rakyat Bersatu laungan-laungan perkauman. Dari hari pertama perhimpunan ini diumumkan, tuntutan-tuntatan berganjak dari Anti-Bersih kepada Anti-Cina, kemudian mempertahankan maruah Melayu dan Islam sehingga mempertahankan kerajaan. Tetapi sehingga kini, tidak ada tuntutan yang jelas.

Yang jelas dari perhimpunan merah ini ia berjaya mengeksploitasikan isu perkauman. Dan dengan ini, sejurusnya mangalihkan perhatian isu-isu penyelewengan yang serius. Ini bukanlah pertama kali taktik ini digunakan. Meneliti dengan terperinci lagi, kedua-dua perhimpunan ini memberi satu gambaran antara jurang masyarakat Malaysia hari ini. Gambaran ini pertama kali dilihat melalui keputusan pilihanraya umum (PRU) 13.
Read More / Baca Lagi >>

Surat terbuka dari anak muda kepada pimpinan Parti Amanah Negara

Posted: 21 Sep 2015 05:28 PM PDT

Nur Hadi Mohamad


Saya seorang anak muda yg mengikuti perkembangan 'Parti Amanah Negara' sejak awal pergerakannya.
Beberapa hari selepas Muktamar PAS 2015 berakhir, beberapa orang anak muda (berumur 30 tahun ke bawah) yang dilihat cenderung kepada kumpulan 'progresif' dalam PAS berkumpul di satu tempat bagi membincangkan ke mana hala tuju golongan 'progresif' dalam PAS dan ke mana pula hala tuju kami. Dalam pertemuan tersebut, kami menjemput Dr. Dzulkefly Ahmad utk memberikan maklumat terbaru berkenaan golongan 'progressif' yang kalah dalam pemilihan. Kesimpulannya, sebuah parti baru akan ditubuhkan.
Anak-anak muda dalam pertemuan malam itu berbincang dan berhujah dengan pandangan tersendiri. Akhirnya kami memutuskan untuk membawa haluan masing-masing. Ada yg memilih utk menyertai PKR & DAP, ada yang memilih untuk bergerak dalam NGO, ada yang memutuskan untuk kekal di dalam PAS dan majoriti di antara kami memilih untuk membantu penubuhan parti baru.

Kami dijanjikan dengan sebuah parti yang bersifat 'inklusif' untuk semua pihak, parti yang mengutamakan anak muda, parti yang terbuka untuk menerima pandangan dan kritikan serta parti yang akan diterima rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Tidak perlu saya perincikan apa sumbangan kami anak-anak muda yang bergerak membantu gerak kerja penubuhan parti baru ini. Masing-masing kini berada dalam jawatankuasa pemuda pusat, negeri, kawasan dan ProGuam. Semuanya memainkan peranan di setiap peringkat. Sekalipun sepanjang proses penubuhan parti baru ini terdapat pelbagai cabaran dan dugaan, kita menyaksikan kesungguhan pelbagai pihak untuk memastikan penubuhan parti berjalan dengan lancar. 'Pelbagai pihak' ini bukan semata-mata kumpulan 'G18' yang kalah semasa pemilihan Muktamar PAS, tetapi termasuk mereka yang bergerak dalam NGO-NGO dan kumpulan-kumpulan lain. Namun dalam tempoh tersebut, saya mempunyai pandangan saya sendiri. Bakal pemimpin dan pengikut parti baru bukanlah semuanya bersikap 'progresif'. Hakikatnya masih ramai yang terbawa-bawa perangai semasa dalam PAS dan agak kabur apa 'pembaharuan' yang cuba dibawa. Terdapat ahli Kumpulan G18 yang kurang menghargai sumbangan kumpulan lain. Malah ada yang dengan bongkak merendahkan keupayaan kumpulan lain. Adakah ini yang dikatakan progresif?
Saya tanpa segan silu ingin mengatakan parti baru gagal menampilkan sebenar-benar sifat INKLUSIF sepanjang proses penubuhan parti baru sejak dari awal gerakannya sehingga hari pelancaran. Dari proses merangka perlembagaan, pemilihan logo sehinggalah pemilihan lagu tema parti.
Saya secara peribadi tidak bersetuju untuk meletakkan 'Islam' sebagai dasar parti kerana Islam itu luas, merangkumi seluruh aspek kehidupan manusia dan rahmat sekalian alam. Islam tidak terperuk pada ruang lingkup politik kepartian semata-mata. Akhirnya matlamat kita untuk menubuhkan sebuah parti yg 'inklusif' untuk semua rakyat Malaysia yg berbilang kaum dan agama gagal. Kita hanya dilihat sebagai 'PAS No. 2' atau satu lagi serpihan parti Melayu. Tidak perlu 'poyo' mengatakan "kita juga ada ahli bukan Melayu dan bukan Islam termasuk dalam AJK Pusat". Hakikat sebenarnya, penyertaaan kaum bukan Melayu dalam parti ini hanya kurang dari 1%. Tidak meletakkan 'Islam' pada dasar parti tidaklah menjadikan kita Muslim yang tidak berpegang pada Islam. Saya berlepas diri dari perkara tersebut dan berharap ianya akan memberi kesan yang positif satu hari nanti.
Read More / Baca Lagi >>

Beri peluang kepada pakatan pembangkang baharu

Posted: 21 Sep 2015 05:25 PM PDT

Syed Ibrahim


Saya menghadiri dialog politik tentang Pembangunan Koalisi atau Pakatan di Malaysia anjuran Akademi Keadilan (ArK) dan Penerangan Keadilan pada Ahad 20 September lalu.
Ucaptama disampaikan oleh Presiden PKR dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, dan Pengarah Wilayah Asia Selatan dan Timur Friedrich Naumann Foundation (FnF), Siegfried Herzog.
Manakala sesi dialog dimudahcara oleh Fuziah Salleh, Pengarah dan Pengasas Akademi Keadilan, Ahli Parlimen Kuantan dengan ahli-ahli panel terdiri daripada Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli; Pengarah Projek FnF Malaysia, Moritz Kleine Brockhoff dan Felo Penang Institute, Dr Wong Chin Huat.

Pelaksanaan dialog ini amatlah tepat pada masanya ketika negara sedang menghadapi krisis keyakinan dan ketempangan kepimpinan di bawah Datuk Seri Najib Razak, di samping pakatan pembangkang diambang mengadakan rundingan meja bulat ke arah pembentukan pakatan pembangkang yang baharu. Rakyat seolah-olah mencari penyelesaian dan cahaya harapan sama ada masih menaruh kepercayaan kepada pakatan BN dan perdana menteri yang diselubungi skandal demi skandal atau kepada pakatan pembangkang yang dianggap rapuh dan tiada kepimpinan.
Mungkin ada yang mengatakan dialog berkenaan agak terlambat kerana nasi sudah menjadi bubur apabila Pakatan Rakyat tidak lagi wujud.
Namun saya tidak percaya begitu. Saya melihat ini adalah kesempatan keemasan untuk masing-masing parti politik pembangkang khususnya dan parti pemerintah amnya, untuk melihat kembali dasar kewujudan pakatan.
Pergi kepada asas dan jawab soalan-soalan asas seperti kenapa perlunya pakatan, apakah perkara asas atau prinsip yang disetujui bersama, apakah had-had dalam pakatan dan apakah cabaran lalu yang boleh diambil pengajaran untuk diatasi.
Dengan erti kata yang lain, cari ruang persamaan dan ketepikan perbezaan dengan aspirasi menjayakannya atas sebab terpenting dan terutama.
Dalam menegaskan perkara ini, Dr Wan Azizah dalam ucaptamanya ketika dialog mengatakan, untuk mencapai kemerdekaan negara malah untuk masa depan negara yang lebih baik, maka ia bergantung kepada "coalition based politics" atau politik berpaksikan pakatan/koalisi.
Menurutnya, pakatan politik yang tulen menuntut pembangunan kerjasama dan kesepakatan sebagai "prinsip pertama politik".
Ini bermakna polisi dan objektif bersama wajib mengatasi hairaki objektif dan ideologi parti masing-masing iaitu dengan mendahulukan kepentingan rakyat atau warganegara.
"Masa depan Malaysia akan dicorakkan oleh sejauh mana pimpinan parti-parti pembangkang memahami pakatan politik yang berkesan menuntut kesepakatan dan keanjalan yang dipasak kepada Perlembagaan Persekutuan dan prinsip-prinsip demokrasi sejagat," tambahnya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat Malaysia menderita, panda Cina pula dapat layanan diraja

Posted: 21 Sep 2015 05:16 PM PDT

oleh V Shuman
 Kuiz: A meminjamkan sepasang haiwan kepada B untuk beberapa tahun.
Haiwan itu kemudian membiak dan melahirkan anak dalam kurungan bernilai jutaan ringgit yang disediakan B, namun anak tersebut perlu dipulangkan kepada A selepas mencecah dua tahun.
Soalannya, siapa yang hutang siapa, dan kepada siapa?
Ramai di antara kita akan menjawab yang A sepatutnya membayar B kerana menjaga haiwan mereka, dan malah membenarkan mereka melahirkan anak yang sihat.
Namun bukan itu yang terjadi dalam diplomasi panda Malaysia dan China.
Laporan akhbar Sun Daily baru-baru ini menyatakan yang Malaysia perlu membayar US$600,000 (RM2.5 juta) bagi setiap anak panda selepas 12 bulan, dan memulangkannya selepas mencecah usia dua tahun.
Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Wan Junaidi Tuanku Jaafar dipetik berkata demikian ketika merujuk anak panda yang dilahirkan dua panda – Xing Xing dan Liang Liang – yang dipinjamkan oleh China untuk sepuluh tahun, bagi menandakan 40 tahun hubungan diplomatik antara dua negara.
Wan JunaidiWan Junaidi
Terma yang tidak munasabah ini dinyatakan dalam perjanjian.
"Tidak, panda ini bukan milik Malaysia, walaupun dilahirkan di sini.
"Kita perlu kembalikan anak panda kepada Chengdu, China selepas dua tahun. Kita juga perlu memberi hadiah atas kelahiran panda ini, iaitu US$600,000 bagi setiap anak panda yang dilahirkan di sini," katanya seperti dipetik.
Bukan itu sahaja.
Malaysia malah tidak boleh memberi nama kepada anak panda ini tanpa persetujuan China, dan kos bulanan untuk menjaga keluarga panda adalah kira-kira RM60,000.
Semua ini, menurut Wan Junaidi, adalah peluang bagi Malaysia "untuk memelihara dan menjaga haiwan yang unik."
Jika anda bingung selepas membaca perkara ini, anda bukan keseorangan. Ingatlah bahawa RM2.5 juta untuk anak panda, ditambah dengan perbelanjaan bulanan RM60,000 serta RM60 juta yang telah dihabiskan kerajaan untuk membawa panda ini ke sini.
Selain itu, jika panda ini memutuskan untuk melahirkan anak lagi, berjuta lagi wang rakyat akan dihabiskan begitu sahaja.
Secara perspektif, ini sama seperti pengurusan hospital yang membayar pesakit kerana melahirkan anak di premis mereka.
Adakah begini caranya wang cukai dihabiskan oleh kerajaan BN?
Mari kita lihat siapakah yang untung dan rugi dalam perjanjian meragukan ini.
China mendapat jutaan ringgit daripada kerajaan, sementara mereka tidak perlu menggunakan ruang bagi menempatkan dua ekor haiwan yang besar ini.
Read More / Baca Lagi >>

Gagal sepakat isu ‘baju merah’, MCA mungkin berhadapan pergolakan dalaman

Posted: 21 Sep 2015 05:13 PM PDT

oleh Alyaa Alhadjri
BN perlu membayar mahal jika pergeseran antara parti komponennya berterusan ekoran kegagalan Perdana Menteri Najib Razak membuat tindakan yang wajar berhubung perhimpunan "baju merah" pada 16 September lalu.
Tindakan melawan pihak radikal dengan sendiri menjadi radikal adalah sia-sia dan menjejaskan objektif asas Barisan Nasional (BN), kata presiden bersama Centre for a Better Tomorrow (CENBET) Gan Ping Sieu.
"Beliau mengambil tindakan yang tidak bijak," kata Gan kepada Semut Harian. Beliau merujuk pengumuman Najib selepas mesyuarat majlis tertinggi BN minggu lalu bahawa parti komponen BN telah "bersetuju untuk tidak bersetuju" berhubung Himpunan Rakyat Bersatu yang diadakan pada Hari Malaysia yang lalu.
GanGan
Bekas naib presiden MCA itu juga menyentuh betapa Najib akhir-akhir ini telah condong ke "kanan" dalam mencari sokongan bagi kepimpinannya, dan berkata beliau tidak pasti adakah ia langkah yang tepat buat BN.
Gan membuat kenyataan ini sebagai respon kepada pengumuman Pemuda MCA Pasir Gudang semalam bahawa ia memutuskan hubungan dengan Najib kerana menyokong perhimpunan baju merah.
Seperti dijangka, pengumuman yang dibuat ketua Pemuda MCA Pasir Gudang Cia Chow Hui itu mencetuskan kemarahan Pemuda Umno adan teguran daripada ketua Pemuda MCA Chong Sin Woon.
Laman Malaysiakini melaporkan Cia sebagai berkata, keputusan itu dibuat kerana perhimpunan tersebut telah memusnahkan keharmonian kaum berikutan sepanduk-sepanduk berbau provokasi yang antara lain mendesak pemansuhan sekolah vernakular.
"Ini telah memusnahkan  persahabatan dan keharmonian antara kaum yang telah wujud sejak merdeka…" kata Cia.
Sebagai respon, Cong menggesa ahli-ahlinya untuk bersabar memandangkan kepimpinan MCA pusat akan bermesyuarat pada 24 September ini untuk menyatakan pendiriannya berhubung perhimpunan itu.
Menekankan bahawa kedua-dua pihak mempunyai hak untuk bebas menyatakan pandangan politik, Gan berkata yang kenyataan seumpama itu sepatutnya berasaskan kepada kepentingan terhadap BN.
"Apa yang terbaik buat BN, ketika pemimpinnya 'setuju untuk tidak bersetuju' berhubung prinsip politik asas, (dan) kenyataan-kenyataan yang boleh dilihat melukakan dan menghina parti komponen lain?" soalnya.
"Menyedihkan apabila Najib mengabaikan politik inklusifnya untuk melawan serangan pembangkang dan seteru dalam partinya sendiri, dengan cuba menarik sokongan puak radikal, bukannya puak pertengahan dan parti komponen BN," katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

PKR jumpa DAP menjelang rundingan meja bulat

Posted: 21 Sep 2015 05:10 PM PDT

Ketua Pembangkang Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata pertemuan tertutup yang berlaku hari ini membincangkan beberapa perkara penting dalam hala tuju Pakatan Rakyat 2.0. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 September, 2015.
Menjelang rundingan meja bulat antara parti pembangkang, PKR mengumumkan akan mengadakan pertemuan dengan pimpinan DAP terlebih dahulu. Ketua Pembangkang Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata pertemuan tertutup yang berlaku hari ini membincangkan beberapa perkara penting dalam hala tuju Pakatan Rakyat 2.0.
"Kami mengadakan pertemuan dengan pimpinan DAP sebentar tadi untuk membincangkan beberapa perkara penting termasuklah hala tuju perjuangan berasaskan prinsip yang dipersetujui bersama.

"Kami turut membincangkan mengenai rundingan meja bulat ke arah pembentukan pakatan pembangkang baru yang bakal diadakan hari esok," katanya dalam satu kenyataan hari ini. Dr Wan Azizah berkata pertemuan dengan DAP itu diwakili Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, Naib Pengerusi DAP Teresa Kok dan Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong dalam satu mesyuarat tertutup pada hari ini.
Beliau juga berkata rundingan esok selain kepimpinan parti pembangkang, ia turut dihadiri kepimpinan pertubuhan bukan kerajaan serta tokoh-tokoh lain.‎
"Saya yakin rundingan pada hari esok akan membina sebuah muafakat politik baru yang lebih kuat sejajar dengan harapan rakyat yang mengimpikan sebuah pakatan pembangkang yang teguh dan harmoni seterusnya mampu menewaskan Umno/Barisan Nasional."
PKR sebelum ini mengumumkan akan mengadakan rundingan meja bulat antara parti pembangkang termasuk PAS.
Malah Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali minggu lalu turut menyatakan akan terus memujuk PAS untuk berbincang meskipun presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengeluarkan kenyataan tidak mungkin bekerjasama dengan Amanah.
Bagaimanapun Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan juga menolak idea parti Islam itu akan menyertai rundingan yang diketuai oleh PKR.