Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:32 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


MCA : DAP gagal fahami sensitiviti orang Melayu?

Posted: 14 Sep 2015 05:46 AM PDT
DAP perlu bertanggungjawab di atas keangkuhan, kesombongan dan keengganannya untuk memahami orang Melayu dan menghormati agama Islam yang boleh menyebabkan perpaduan kaum berada dalam keadaan goyah.

Pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker mendakwa, pemimpin dan ahli DAP gagal untuk memahami sensitiviti orang Melayu dan menjadi penyebab ketegangan kaum semakin memuncak.

Ti Lian Ker

"Apabila pemimpin DAP mempermainkan pemimpin Melayu seperti Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, mereka tidak peduli perasaan dan kemarahan yang dirasakan orang Melayu.

"Mungkin adab orang Melayu yang menuntut untuk tidak kurang ajar dan bersabar menyebabkan pemimpin DAP berulang kali memperkecilkan pemimpin Melayu yang lama-kelamaan boleh memercikkan api persengketaan antara kaum," dakwanya dalam kenyataan di sini hari ini.Semalam, Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok mengecam Lian Ker yang disifatkan sebagai 'mayat berjalan' berikutan kenyataannya mengenai Bersih 4.

Teresa berkata demikian apabila mendakwa Lian Ker mengulang mesej tajuk berita Utusan Malaysia yang menggambarkan DAP mengawal perhimpunan Bersih 4.0. Dakwa Lian Ker, tindakan kurang ajar penyokong DAP di perhimpunan Bersih 4.0 tidak mewakili semua kaum Cina dalam negara.

"Apabila ada yang memijak gambar pemimpin Melayu di Bersih 4.0, orang Melayu akan memandang serong kepada keseluruhan kaum Cina walhal mereka hanya mewaki­li DAP.

"MCA tidak mahu insiden se­perti 13 Mei berlaku lagi dan DAP perlu bertanggungjawab terhadap segala hal menyebabkan ketegangan kaum yang telah mereka wujudkan, bukan terus mengapi-apikan masyarakat Cina dengan kemarahan untuk membenci kerajaan yang akhirnya akan menyebabkan perpecahan," dakwanya.


Dakwa Lian Ker, walaupun pernah tidak setuju dan mengkritik pemimpin Pas mengenai polisi, beliau tidak pernah menggunakan serangan peribadi untuk menghentam dan mempermainkan Presiden parti itu seperti yang dilakukan DAP.

"Dalam politik, apabila emosi sedang memuncak, kaum dan agama akan menjadi isu utama dan inilah yang digunakan DAP untuk mendapat sokongan tanpa berfikir mengenai perpaduan kaum. Ini menunjukkan DAP gagal sebagai parti yang kononnya memperjuangkan nasib pelbagai kaum," dakwanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:26 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Dari spin cerita AlJazeera, nampak sangat menipu dan motif jahat

Posted: 14 Sep 2015 09:30 PM PDT


KUALA LUMPUR 14 Sept. - Dokumentari pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shariibuu yang dipaparkan menerusi stesen televisyen antarabangsa, Al-Jazeera dilihat bermotif untuk mempertikaikan kredibiliti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, hal demikian kerana dokumentari selama hampir setengah jam itu tidak memberikan fakta-fakta yang sah dalam mengaitkan Najib dengan kes tersebut.

Lebih-lebih lagi, kata beliau, apabila tiba babak menceritakan mengenai penyiasat persendirian, mendiang P. Balasubramaniam dan sesi temuramah dengan seseorang yang mengatakan penganalisis politik, Abdul Razak Abdullah Baginda atau lebih dikenali sebagai Razak Baginda yang menembak Altantuya.

"Dokumentari itu pada peringkat awal betul sebagaimana perjalanan siasatan polis, tetapi lebih banyak fiksyen di babak-babak akhir. Ada perkara-perkara baharu yang kita tidak tahu, seperti diada-adakan.

"Jangan buat cerita jadikan polemik. Sepatutnya sesiapa yang ada petunjuk baharu mengenai kes ini, buat laporan polis, bukan mengada-adakan cerita. Jika ada maklumat baharu, polis boleh siasat untuk memastikan sebarang tuduhan yang dibuat itu benar atau tidak," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam sidang akhbar itu, Musa menghuraikan secara terperinci mengenai perjalanan siasatan polis terhadap kes pembunuhan Altantuya sehingga dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar serta Razak Baginda dihadapkan ke mahkamah.

Laporan program mingguan Al-Jazeera, 101 East berjudul 'Murder in Malaysia', yang dilaporkan wartawan, Mary Ann Jolley mendakwa terdapat cubaan memeras ugut Najib dalam kes pembunuhan itu, selain menyatakan Razak Baginda turut didakwa berada di lokasi kejadian.

Musa yang juga Pengerusi Pertubuhan Keprihatinan Jenayah Komuniti Malaysia (MCCC) dalam pada itu menegaskan bahawa siasatan polis mendapati langsung tiada bukti yang boleh mengaitkan Najib dengan kes tersebut.

Malah katanya, Najib yang ketika itu menjawat jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri memberi lampu hijau ketika beliau memberitahu hendak menahan Razak Baginda yang disyaki terlibat dalam kes berkenaan.

"Saya diarahkan Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi untuk memberi taklimat mengenai kes ini kepada Najib memandangkan Razak Baginda adalah penasihatnya.

"Saya kemudian pergi berjumpa Najib memberitahu hendak menahan Razak Baginda dan beliau berkata, 'do your job' (lakukan kerja kamu)," katanya.

Sehubungan itu kata beliau, jika Najib atau terdapat pihak lain merasakan diri mereka difitnah menerusi dokumentari berkenaan, tindakan saman ke atas Al-Jazeera perlu diambil bagi membersihkan nama mereka.

Musa menegaskan bahawa beliau tidak memihak kepada sesiapa, sama ada Najib atau pihak-pihak yang hendak menjatuhkannya.

Tujuan sidang akhbar itu diadakan jelasnya adalah untuk menjelaskan kepada rakyat tentang perkara sebenar berdasarkan fakta, bukannya fiksyen sebagaimana dokumentari yang dibuat Al-Jazeera.

- See more at: http://m.utusan.com.my/berita/politik/dokumentari-i-al-jazeera-i-bermotif-1.136135#sthash.PqlQAXs2.dpuf

Mana Otai Reformasi ketika kereta polis terbalik ...

Posted: 14 Sep 2015 07:26 PM PDT


.... dan peniaga-peniaga Melayu, India dan Cina terganggu ketenteraman dan keselamatan di Jln Tunku Abd Rahman, Sogo, Pasar Seni, dll ketika Bersih 1, 2, 3, dan 4 serta lain himpunan haram anjuran pro pembangkang dan parti2 pembangkang?

Butuhlah Otai Reformasi ...


.... macai dan anjing dibayar DAP!!!!


Tony Pua aware of stolen info, still continue with Clare Rewcastle

Posted: 14 Sep 2015 08:50 AM PDT


Pua says he does not know Justo

BY: NORAIZURA AHMAD

Petaling Jaya Utara Member of Parliament Tony Pua denies knowing former Petrosaudi executive Xavier Andre Justo and was not privy to the relationship between Sarawak Report editor Clare Rewcastle-Brown and The Edge Media Group chairman Datuk Tong Kooi Ong. — TRP file pic

KUALA LUMPUR, Sept 14, 2015:

Petaling Jaya Utara Member of Parliament (MP) Tony Pua says he does not know former Petrosaudi executive Xavier Andre Justo, who allegedly sold information on 1Malaysia Development Berhad (1MDB), nor was he privy to the relationship between Sarawak Report editor Clare Rewcastle-Brown and The Edge Media Group chairman Datuk Tong Kooi Ong.

"I did not know Justo and never heard his name.

"I did not know the link between Clare and Tong. It has nothing to do with me," said Pua after being called to give a second statement at police headquarters in Bukit Aman.

He said that only recognized Justo through reports in Sarawak Report and The Edge.

"I answered according to what I remember," said Pua, adding that he was being investigated under Section 124 (b) and 124 (j) of the Penal Code.

Pua had spent two hours giving his statement after arriving at Bukit Aman police headquarters at around 3.30pm, accompanied by lawyer Gobind Singh Deo who is also the MP for Puchong.

He was called by police two weeks ago to answer questions regarding allegations that he had introduced Rewcastle-Brown to Tong and The Edge Media Group publisher Ho Kay Tat.

Meanwhile, Inspector General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar said Pua had previously told the media that he had previously met with Recastle-Brown.

"We want to record his statement that he (Tony) had previously met Clare.

"We want to know the matters discussed at the meeting," he told reporters here.

Khalid also criticized Pua, saying that a lawmaker should have been aware and known the document obtained were stolen but still continued discussions with Clare.

He said Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar would also be called in the near future regarding the same issue.

Read more: http://www.therakyatpost.com/news/2015/09/14/pua-says-he-does-not-know-justo/#ixzz3liSy6rHB

Hendak AIR sampai ke Johor; Penang banjir KGE hilang

Posted: 14 Sep 2015 05:30 AM PDT

Memang minta Betty Chiew baling batu lesung ke kepala

PAC hilang kredibiliti bila ahli bocor rahsia kerajaan

Posted: 14 Sep 2015 01:32 AM PDTBantu Najib, biar hujah yg bijak, menyakinkan dan tarik sokongan

Posted: 13 Sep 2015 11:30 PM PDT


Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:10 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


100K BAJU MERAH SUDAH HABIS DICETAK, INI SEBABNYA

Posted: 14 Sep 2015 05:49 PM PDT

CETAKAN MENCECAH 100K

INI SEBABNYA MELAYU DAN ISLAM BERSATU

Selamat Datang kepada para peserta Himpunan Maruah Melayu ke Kuala Lumpur. Berhati-hati di dalam perjalanan. 

Kepada peserta yang menaiki kapal terbang dari Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Labuan dan Kuching juga diucapkan selamat datang ke ibu kota Kuala Lumpur.

Kepada NGO-NGO Silat dari Batu Pahat, Johor Bahru, Melaka, Negeri Sembilan, Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak datanglah dengan penuh semangat dan "berisi".

Takbir Takbir Takbir.TAN SRI MUSA HASSAN JAWAB CERITA FISKYEN TV AL-JAZEERA

Posted: 14 Sep 2015 01:06 PM PDTMantan Ketua Polis Negara menceritakan perjalanan kes kedatangan, ugutan, kematian, PI, kata TPM ketika itu "do your job",  dan orang-orang yang terlibat di dalam pembunuhan rakyat Mongolia, Altantunya. 

Beliau menceritakan pembohongan dan fiksyen dongengan oleh TV Al-Jazeera baru-baru ini.

Dengarkan pendedahan Tan Sri Musa Hassan.


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:50 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pilih rumah tangga atau politik: Mufti Perak

Posted: 14 Sep 2015 08:11 PM PDT


Harussani Zakaria

SHAH ALAM – Wakil rakyat Pas yang mahu meninggalkan parti itu perlu membuat pilihan sama ada mahu menyelamatkan rumah tangga mereka atau meneruskan tugas dalam politik.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, ada satu cara sahaja ketika ini jika mahu menyelamatkan rumah tangga mereka, iaitu meletak jawatan.

"Jika letak jawatan, maka tidak jatuhlah talak pada isteri mereka. Dalam keadaan sebelum ini, mereka dikatakan turut melafazkan taklik dalam sumpah baiah itu.

"Jadi talak itu akan jatuh kalau mereka langgar. Kalau mereka sayangkan dan mahu selamatkan rumah tangga, mereka perlu letak jawatan," katanya.

Menurutnya, wakil rakyat yang melompat parti perlu segera merujuk hal itu ke mahkamah syariah.

Mengenai kafarah, Harussani berkata, sumpah boleh ditebus dengan kafarah, tetapi baiah dibuat Pas terikat dengan taklik nikah.

"Taklik ini tidak boleh ditarik balik dan ditebus. Yang ditebus ialah sumpah," katanya.

Terbaru, wakil rakyat Pas, Datuk Kamaruddin Jaffar dari Parlimen Tumpat keluar parti dan menyertai PKR.

Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli menyertai Parti Pekerja Malaysia dinasihatkan merujuk mahkamah syariah bagi mengetahui status perkahwinannya.

Harussani nyata kecewa dengan tindakan Pas untuk melakukan sumpah baiah sehingga membabitkan rumah tangga seseorang individu.

Penganjur perhimpunan perlu nyatakan objektif – Suhakam

Posted: 14 Sep 2015 08:03 PM PDT

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) meminta penganjur himpunan 'Maruah Melayu' untuk menjelaskan objektif dan tujuan sebenar penganjuran perhimpunan itu.
Ia berikutan penggunaan konotasi berbaur perkauman dan keganasan teklah dikmaitkan dengan perhimpunan 16 September itu.
Sekiranya ia adalah tujuan perhimpunan berkenaan, Suhakam turut menjelaskan bahawa elemen terbabit akan menjadikan perhimpunan itu sebagai perhimpunan haram.
"Pihak suruhanjaya bimbang dengan ungkapan, pandangan dan kenyataan yang berbaur perkauman yang dibuat oleh jurucakap perhimpunan itu sebagaimana yang dilaporkan media.
"Tindakan ini pada pandangan suruhanjaya akan menimbulkan ketegangan kaum dan kebencian agama yang mana ia akan menjurus kepada diskriminasi dan keganasan.
"Suruhanjaya ingin mengulangi bahawa perhimpunan itu akan menjadi aman sekiranya penganjur mempunyai niat yang baik dan hanya perhimpunan aman akan dilindungi undang-undang," kata Pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam dalam satu kenyataan hari ini.
Dalam masa yang sama, beliau turut berharap agar perhimpunan pada Hari Malaysia itu dibuat tanpa sebarang niat menyalahi undang-undang.
Beliau turut mengalu-alukan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang memberi jaminan akan menjada keamanan dan keselamatan rakyat pada hari berkenaan.
"Suruhanjaya menasihatkan agar tidak melakukan tindakan yang bertentangan dengan undang-undang kerana ia perlu dalam masyarakat demokrasi demi kepentingan keselamatan negara dan rakyat," katanya.
Malah katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak turut menyatakan rakyat Malaysia bebas untuk menyertai perhimpunan itu dan berharap 'semangat yang sama' dapat diterapkan dalam semua perhimpunan aman.

Adakah kita tidak tahu bagaimana untuk menangani gejala Mat Rempit?

Posted: 14 Sep 2015 08:00 PM PDT

oleh Mariam Mokhtar
Seorang warga Sarawak Inspektor Margaret Tagum anak Goen, 32 yang bertugas di ibu pejabat Polis Daerah Kluang, meninggal dunia apabila seorang Mat Rempit melanggar beliau, di sebuah sekatan jalan polis. Remaja berusia 17 tahun yang merempuh Margaret itu, ialah seorang remaja yang telah dibuang sekolah. Umur Mat Rempit yang lain, yang berlumba secara haram, sekitar 14 sehingga 20 tahun.
Adakah ibu bapa para remaja ini tahu di mana anak-anak mereka berada pada jam 2.30 pagi? Adakah anak-anak mereka begitu tidak berdisiplin sehinggakan ibu bapa mereka langsung tidak tahu di mana anak mereka berada? Berapa ramai lagi kematian yang akan diakibatkan oleh Mat Rempit, sebelum ahli-ahli politik kita, dan penguatkuasa undang-undang menangani masalah ini?
Mat Rempit yang menyebabkan kematian Margaret, tidak mempunyai lesen memandu, tetapi mereka mempunyai motosikal. Adakah ibu bapa mereka memastikan bahawa kapcai-kapcai ini telah diinsurans dan anak-anak mereka mempunyai lesen memandu?
Terdapat dakwaan bahawa ramai Mat Rempit juga mengambil dadah. Sesetengah Mat Rempit ini melakukan aksi berani mati pada kelajuan lebih 100km per jam, untuk menunjuk kejantanan dan keangkuhan mereka.
Mereka tidak menghiraukan pengguna jalan raya yang lain. Mereka mendominasi lebuh raya dan jalan raya, bandar-bandar besar di awal pagi. Kebanyakan rakyat Malaysia melihat mereka sebagai samseng yang tidak bertanggungjawab, yang tidak mempunyai rasa hormat kepada pengguna jalan raya lain, ataupun undang-undang.
Jadi apa yang membutkan seorang pemuda, menjadi Mat Rempit? Kenapa ramai pemuda Melayu sertai mereka? Kenapa mereka tidak berada di sekolah? Jika mereka kebosanan, kenapa mereka tidak terlibat dengan aktiviti, yang menggunakan skil lumba motosikal mereka?
Sesetengah Mat Rempit, meraih beberapa ribu ringgit, setiap perlumbaan. Bertaruh dalam perlumbaan haram ialah satu yang prolifik. Walaupun indoktrinasi agama dan Muslim ditegah daripada berjudi.
Kerajaan tidak tahu bagaimana untuk menangani Mat Rempit. Apabila kematian berlaku, mereka keluar dengan langkah spontan, seperti ini.
Pada 2008, kerajaan Kedah telah mencadangkan pembinaan litar lumba istimewa, buat pemuda Melayu, untuk mengurangkan kematian di jalan raya. Adakah sebarang kajian dilakukan untuk melihat adakah langkah ini mempunyai hasil yang diharapkan?
Read More / Baca Lagi >>

Himpunan baju merah tak perjuangkan Melayu, kata Dr Mahathir

Posted: 14 Sep 2015 07:58 PM PDT

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menganggap Himpunan Maruah Melayu yang akan berlangsung esok sebenarnya tidak memperjuangkan orang Melayu.
Sebaliknya, himpunan itu katanya, hanya bertujuan mempamerkan perhimpunan Bersih 4 baru-baru ini sebagai bersifat perkauman – satu persepsi yang sebenarnya tidak tepat.
"Dia adakan himpunan ini kerana dia kata himpunan Bersih dahulu rasis. Tetapi, perhimpunan Bersih dulu bukan rasis, semua bangsa ada bersama.

"Jadi, nak jadikan Bersih ini rasis, supaya kononnya mereka nak berjuang untuk orang Melayu. Mereka tak berjuang untuk orang Melayu, tak payahlah ada," katanya hari ini. Beliau berkata demikian kepada media sewaktu diminta mengulas mengenai perhimpunan itu, juga dikenali sebagai perhimpunan baju merah, yang akan berlangsung di ibu negara esok.

Perhimpunan Rakyat manifestasi bantah BERSIH 4.0 - Pemuda Umno Willayah

Posted: 14 Sep 2015 07:32 PM PDT

Perhimpunan Rakyat Bersatu di ibu kota esok merupakan manifestasi luahan rakyat yang menolak perjuangan BERSIH 4.0.
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Mohd. Razlan Muhammad Rafii berkata, perhimpunan aman itu dijangka bakal mengumpulkan lebih 100,000 orang yang terdiri daripada pelbagai latar belakang dan fahaman politik.
Menurutnya, kesemua mereka hadir dengan satu objektif yang sama iaitu mempertahankan sistem demokrasi negara dan kesucian negara Malaysia.
"Sudah pasti pelbagai sepanduk akan dibawa bersama sebagai simbolik luahan pendapat majoriti rakyat Malaysia yang tidak sependapat dengan cita-cita penganjuran BERSIH 4.0.
"Pastinya segala yang terbuku di dalam hati rakyat Malaysia selama ini dek kebiadapan puak chauvinist melakukan pelbagai perkara provokasi negatif sehinggalah merosakkan imej negara tetap masih segar dalam ingatan mereka, dan kali ini mereka akan turun menyatakan kehendak mereka," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Menurut Mohd. Razlan, tidak keterlaluan jika dikatakan himpunan ini merupakan satu titik perubahan kepada Malaysia.
"Perhimpunan Rakyat Bersatu pertama kali diadakan ini diyakini akan berlangsung secara aman dan tertib. Kerana para peserta yang hadir dari seluruh pelusuk tanah air ini ikhlas dalam memperjuangkan kebenaran dan membaiki nilai-nilai positif yang semakin hilang dalam masyarakat tempatan," katanya.
Beliau juga mahu semua peringkat rakyat dapat bersama-sama turun dan menyatakan sokongan terhadap kerajaan yang dipilih secara sah melalui sistem demokrasi yang adil.
"Sama-sama kita menjaga tatasusila dan keamanan negara sambil menyatakan isi hati yang terpendam setelah sekian lama," katanya lagi.

Penghijrahan beramai-ramai lumpuhkan PAS kawasan seluruh negara, kata Amanah

Posted: 14 Sep 2015 07:27 PM PDT

Penghijrahan beramai-ramai ahli PAS kepada Parti Amanah Negara menyebabkan banyak kawasan kekurangan pemimpin untuk meneruskan perjuangan parti. – Gambar fail The Malaysian Insider, 15 September, 2015.  
Penghijrahan beramai-ramai ahli PAS kepada Parti Amanah Negara menyebabkan banyak kawasan kekurangan pemimpin untuk meneruskan perjuangan parti.

Lebih separuh PAS kawasan di seluruh negara kini mengalami kekosongan dalam pimpinan mereka akibat perpindahan kepada parti baharu dibentuk kumpulan serpihan, Parti Amanah Negara (Amanah), kata Setiausaha Agung Amanah Anuar Tahir (gambar, kanan).
Katanya, penghijrahan beramai-ramai daripada PAS kepada Amanah itu, yang terbesar ialah di Johor, di mana beliau mendakwa semua kecuali "satu atau dua" kawasan yang masih mempunyai pemegang jawatan mencukupi untuk meneruskan parti.
PAS kawasan, atau bahagian, adalah peringkat kedua parti dan dibentuk berdasarkan kawasan Parlimen.

Parti Islam konservatif itu mempunyai satu kawasan dalam setiap satu daripada 165 kawasan Parlimen di Semenanjung Malaysia dan beberapa kerusi di Malaysia Timur. Anuar berkata, Johor mempunyai paling banyak Amanah bahagian, diikuti Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.
Beliau bagaimanapun enggan memberikan butiran mengenai berapa banyak bahagian Amanah wujud di setiap negeri tetapi mendakwa keahliannya semakin bertambah.
"Sebagai contoh di Selangor, bahagian Kota Raja sudah mempunyai 1,500 ahli. Di Johor, PAS kawasan hampir lumpuh apabila pemimpinnya meninggalkan parti," Anuar memberitahu satu forum di Kuala Lumpur malam tadi.
Read More / Baca Lagi >>

RINGGIT DOWN, PRICES UP & 'GAMBLER' NAJIB WANTS RM20 BIL TO PLAY THE STOCK MARKET?

Posted: 14 Sep 2015 07:20 PM PDT

RINGGIT DOWN, PRICES UP & 'GAMBLER' NAJIB WANTS RM20 BIL TO PLAY THE STOCK MARKET?
Folks do you all recall when the Super Moron announced the setting up of the Special Economic Council recently, he said they will focus on "short term measures" to revive the economy?
I did mention, that means playing the FX market. I forgot to mention playing the Stock Market.
I did say that it is a criminal offence for those holding positions of trust to profit or take advantage of insider information.
Well here is the news :
PM says govt to reactivate ValueCap with RM20b fund
Najib on Monday unveiled measures to strengthen the economy
includes boosting the government investment arm ValueCap
total of RM20bil would be allocated to "re-activate" ValueCap
ValueCap generated high returns for shareholders PNB, KWAP, Khazanah
Among those commemorated in the ceremony were Zainal Abidin Ahmad (Zaaba), Datuk Onn Jaafar, Tun Razak Hussein, Dr Burhanuddin Helmy, Tan Sri Zainon Sulaiman (Ibu Zain) and Che Maarof Zakariah.


Fuiyyo!! Isnt that cool? Its like your sugar daddy saying, 'Here is a billion Ringgit. Now go and play the Stock Market. If you generate high returns, it is yours."
Err what if they make losses? Is the RM20 Billion 'principal amount' guaranteed?
Well what do you expect from a Special Economic Committee made up of fund managers, FX speculators and other short term players?
They will certainly use their positions to enrich their own "positions".
Here is a question for the Special Economic Committee. There have been so many economic crashes around the world.
The Wall Street crash (USA) and the subsequent Great Depression
the October 1987 Black Monday (the whole world)
the 1990s depression (US and rest of the world)
the Housing Debt Bubble (US),
the Teapot Dome Scandal (US - old story),
the Hong Kong Stock Market crash,
the Pan El crisis (S'pore M'sia)
and so many other crashes - all over the world.
Read More / Baca Lagi >>

Pua: 1MDB must bring back its billions parked “overseas”

Posted: 14 Sep 2015 07:19 PM PDT

Tony Pua questions Najib as the Chairman of the Board of Advisors of 1MDB whether he will ask 1MDB to liquidate their passive "investment" overseas and re-invest their cash in Malaysia.
Tony-Pua,-najib,-1mdb
KUALA LUMPUR: The Opposition agrees in principle that Malaysian companies with excess funds overseas should take the opportunity of the weak ringgit to repatriate their foreign cash holdings and assets and seek new business opportunities in the country.
However, said Petaling Jaya Utara MP Tony Pua, if the Prime Minister was sincere, "he must first direct 1Malaysia Development Bhd (1MDB) to bring back its billions of ringgit of funds and assets still parked unproductively overseas, to be reinvested in Malaysia".
He was commenting on Najib Abdul Razak urging government-linked companies (GLCs) on Monday to cash in their foreign investments and re-invest domestically to spur the local economy as one of the immediate measures under the special economic committee he had set up to look into the current economic situation. "Most of these companies have made profit in their investments and now is the time to bring the investments back home," Pua quoted Najib as saying.
Based on its financial statements dated 31 March 2014, added Pua who is also DAP National Publicity Secretary, 1MDB has at least RM13.4 billion "available-for-sale investments" held overseas.
Of this amount USD2.318 billion was parked with an unnamed Cayman Island investment fund, he added. "Although this amount has subsequently been declared as redeemed, an alleged USD1.1 billion was still parked in BSI Bank in Singapore."
Read More / Baca Lagi >>

Mufti perlu keluar fatwa atas himpunan baju merah, kata Abim

Posted: 14 Sep 2015 07:13 PM PDT

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menggesa para mufti bersuara bagi mengeluarkan fatwa atau penjelasan hukum mengenai perhimpunan baju merah yang bakal diadakan esok, lapor Sinar Harian hari ini.
Presidennya Amidi Abdul Manan menuntut mufti berbuat demikian agar rakyat tidak nampak seperti adanya sikap berat sebelah di kalangan agamawan.
"Jika dulu Mufti Kelantan (Datuk Mohamad Shukri Mohamad) kata, Bersih 4 haram, maka beliau juga patut buat penegasan untuk perhimpunan baju merah ini.

"Jika mufti berdiam diri, akan beri imej tidak baik, kerana dikatakan tidak berlaku adil," beliau dipetik berkata akhbar itu. Beliau menyifatkan tindakan penyokong perhimpunan baju merah itu yang membakar patung-patung menyerupai penasihat DAP Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebagai perbuatan melampau.
Peserta himpunan tidak sepatutnya membangkitkan kontroversi apatah lagi melibatkan kaum, kata Amidi.
Read More / Baca Lagi >>

Altantuya: Pada mulanya hanya kes biasa, kata Musa

Posted: 14 Sep 2015 06:58 PM PDT

Musa Hassan KUALA LUMPUR - Baru-baru ini negara digemparkan sekali lagi dengan dokumentari kes pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2006.

Dokumentari tersebut disiarkan menerusi sebuah stesen televisyen antarabangsa Al Jazeeea dalam program mingguannya, 101 East.

Susulan laporan dokumentari kontroversi tersebut, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tampil mengadakan sidang media mendedahkan siasatan berkenaan pembunuhan bekas model tersebut.

"Waktu itu (sewaktu kes Altantuya mula disiasat) saya merupakan Ketua Polis Negara, jadi hari ini saya terpanggil untuk mengadakan sidang media berkenaan perkara tersebut. Saya pantau penyiasatan-penyiasat yang dilakukan oleh pegawai-pegawai saya.

"Siasatan kes Alttanntuyya bermula daripada laporan orang hilang di mana kita menerima laporan yang menyatakan seorang wanita Mongolia bernama Altantuya telah hilang. Dari situ saya meminta pegawai saya untuk membuka siasatan ke atas kes orang hilang," katanya dalam sidang media di sini, semalam.

Kata Musa, beliau memaklumkan ketua siasatan jenayah bahawa siasatan perlu dilakukan dengan teliti memandangkan mangsa adalah seorang pelancong.

Pada masa itu, kemungkinan orang yang hilang boleh menjadi sebahagian daripada mangsa jenayah.

Menurutnya lagi, selepas siasatan dijalankan, beliau dimaklumkan Altantuya telah membuat laporan polis di Balai Polis Brickfields sebelum menghilangkan diri.

Read More / Baca Lagi >>

Layanan tidak adil buat feminisme dalam politik dan aktivisme

Posted: 14 Sep 2015 06:52 PM PDT

oleh Hazlan Zakaria

Ianya satu perjalanan yang sukar buat perjuangan feminisme dan hak wanita dalam landskap politik Malaysia, begitu juga dalam aktivisme libertarian. "Walaupun di kalangan aktivis, ianya sukar dan hampir mustahil, untuk mencari lelaki yang anda boleh berbual mengenai feminisme," kata aktivis hak asasi manusia dan peguam Fadiah Nadwa Fikri.

Bercakap di sebuah forum pada 12 September yang bertajuk "Siapa Kata perempuan Melayu tidak melawan" di Petaling Jaya, beliau berkata walaupun rakan-rakan beliau bersetuju dengan hak asasi manusia dan undang-undang, cuba untuk mencari tarikan hak wanita di kalangan aktivis sendiri ialah sesuatu yang hampir mustahil.

"Ketika kita bercakap tentang feminisme mereka akan berkata 'anda begitu marah', 'kenapa anda marah', mereka akan bertanya," beliau mengeluh.

Fadiah, bagaimanapun, melihat kemarahan sebagai satu alat perubahan yang positif kerana emosi boleh menjadi satu motivasi yang baik kepada aktivis hak wanita seperti beliau untuk teruskan perjuangan.

Beliau memberi contoh bagaimana perhimpunan Bersih 4 oleh kumpulan penekan politik Bersih 2.0 satu kejayaan terutamanya kerana kemarahan rakyat Malaysia. Peguam itu percaya bahawa kemarahan sebegitu akan membantu wanita untuk tabah dan maju dalam mencari kesamarataan dan pengiktirafan.

Dalam nada yang sama, panelis bersama, pembikin filem Nurhayati Kaprawi, berkata bahawa kerana pengetepian wanita inilah yang memperlihatkan jumlah yang menjadi enjin gerakan aktivisme dan perubahan sosial meningkat. "Kerana wanita faham tentag diskriminasi," beliau berkata.

Inilah kenapa, hujah beliau, ramai NGO dan gerakan seperti Bersih 2.0 dan organisasi lain yang memperjuangkan golongan terpinggir hampir kesemua sering digerakkan secara berkesan oleh aktivis wanita.

Norhayyu Zainal Sementara itu, seorang lagi panelis, aktivis seni Norhayyu Zainal menambah bawaha di dalam politik juga, parti-parti utama arus perdana di kedua-dua belah turut kelihatan bersikap tidak peduli kepada hak-hak dan isu wanita.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan pembangkang baharu dijangka dalam masa sebulan, kata Rafizi

Posted: 14 Sep 2015 06:43 PM PDT

Bentuk gabungan parti pembangkang baharu akan diketahui dalam masa lebih kurang sebulan lagi, kata salah seorang perunding utamanya, yang yakin satu pakatan boleh dibentuk walaupun hubungan tidak berapa baik antara PAS, DAP dan parti baharu, Parti Amanah Negara (Amanah).
Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, beliau yakin rundingan antara parti itu dengan PAS akan membuahkan hasil dalam usaha menjalinkan perikatan antara parti Islam itu dan semua parti pembangkang lain.
Rafizi berkata ini mungkin terjadi walaupun ramai yang percaya parti Islam tidak akan berpegang pada kata-katanya sebelum ini seperti dalam kes rang undang-undang hudud Kelantan dan krisis menteri besar Selangor.

"PAS sedar, ia demi kepentingan terbaik mereka sendiri, dalam memastikan akan wujud pertandingan satu lawan satu dengan Barisan Nasional dalam pilihan raya. Jika mereka hendak melindungi Kelantan dan Terengganu, mereka tidak boleh berdepan pertandingan pelbagai penjuru. "Pada ketika ini, dalam mesyuarat yang kami diadakan, terdapat komitmen bagi memastikan pertandingan satu lawan satu dalam pilihan raya," kata Rafizi, sambil menambah PKR satu-satunya parti pembangkang yang sedang berunding dengan PAS.
"Rundingan akan berakhir tidak lama lagi. Tempoh masa untuk rundingan kami adalah 2, 3 minggu hingga sebulan, dan saya nampak ada jalan untuk kita bergerak ke hadapan," kata Rafizi pada satu forum bertajuk "Pakatan Rakyat 2.0: Adakah orang ramai akan kecewa 3.0?" di Kuala Lumpur malam tadi.

IGP bertikam lidah dengan wartawan Al Jazeera

Posted: 14 Sep 2015 06:32 PM PDT

Reaksi Khalid Abu Bakar bersama wartawan Al-Jazeera, Florence Looi (kiri) bertikam lidah mengenai berita yang telah disiarkan stesen televisyen itu. foto NOOR ASREKUZAIREY SALIM, 14 September 2015.
Reaksi Khalid Abu Bakar bersama wartawan Al-Jazeera, Florence Looi (kiri) bertikam lidah mengenai berita yang telah disiarkan stesen televisyen itu. 
 
Sidang media Ketua Polis Negara hari ini di sini bertukar 'sedikit tegang' apabila Tan Sri Khalid Abu Bakar bertikam lidah dengan seorang wartawan Al-Jazeera berhubung penyiaran dokumentari eksklusif baru-baru ini mengenai kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.
Keadaan bermula apabila Khalid ditanya mengenai dokumentari tersebut dan tindakan yang bakal dikenakan ke atas wartawan yang menghasilkan dokumentari itu.
Khalid berkata, dokumentari itu dihasilkan bukan atas fakta sebenar dan hanya berdasarkan dengar cakap sahaja.
"Kami akan menyiasat wartawan Al Jazeera," katanya sebelum bertanya jika terdapat wakil wartawan dari agensi antarabangsa itu yang hadir pada sidang media itu.
Seorang wartawan telah memperkenalkan diri dari Al Jazeera dan Khalid menegurnya bahawa dokumentari berdasarkan penilaian sendiri boleh mengelirukan orang ramai.
"Rakan anda cuba mewujudkan bukti baru dalam kes itu. Apa yang dia cuba lakukan?" katanya kepada wartawan dikenali Florence Looi itu yang cuba mempertahankan rakan sekerjanya sambil berkata mereka tidak mempunyai agenda tersembunyi dalam penghasilan dokumentari video yang disiarkan pada Rabu lalu.
"Kami tidak mempunyai apa-apa agenda tersembunyi dan video itu dihasilkan berdasar apa yang rakannya telah terbongkar melalui orang yang ditemuinya," jawab Florence.
Khalid kemudian mengulangi kenyataan bahawa video itu berdasarkan dengar cakap namun Florence tetap mempertahankan lagi bahawa laporan yang dibuat tanpa sebarang motif tersembunyi.
"Ini bukan etika kewartawanan yang baik. Rakan anda cuba untuk mengelirukan rakyat. Polis akan siasat wartawan Al Jazeera," kata Khalid tegas.
Adegan bertikam lidah itu berlangsung selama kira-kira satu minit dan hanya berakhir selepas Khalid mengulangi bahawa Mahkamah Persekutuan telah membuat keputusan dalam kes Altantuya.
"Kes ini sudah selesai hingga Mahkamah Persekutuan dan kenapa video tidak dihasilkan sebelum ini. Rakan anda cuba mewujudkan bukti baru,?" katanya serius.
Read More / Baca Lagi >>

Duit Rakyat Jadi Mangsa: Kerajaan akan guna skrin di tempat awam untuk tangkis tohmahan - Jailani

Posted: 14 Sep 2015 05:38 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan menggunakan rangkaian skrin di tempat awam di seluruh negara untuk menangkis tohmahan terhadapnya.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata ia merupakan pendekatan yang strategik dan berkesan untuk meningkatkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan.

Beliau berkata pendekatan itu juga untuk menangkis fitnah yang disebarkan oleh media sosial sehingga dikatakan menimbulkan kebencian terhadap pemimpin-pemimpin negara.

"Buat permulaan, ia akan dilaksanakan di Kuala Lumpur menerusi program INFO2U iaitu program paparan maklumat kerajaan yang akan dipaparkan pada rangkaian skrin di tempat awam dan di sekitar kawasan pengangkutan awam," katanya pada sidang media selepas merasmikan program INFO2U di sini, hari ini.

Jailani berkata program INFO2U adalah kerjasama antara Jabatan Penerangan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) dan Prasarana Malaysia Berhad.
Dalam pada itu, beliau berkata pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998 akan dibentang di Dewan Rakyat seawal Oktober ini, akan menangani jenayah siber dengan lebih berkesan.

'MURDEROUS' NAJIB REGIME? His sycophants warn 'those who don't follow our ways can be KILLED'

Posted: 14 Sep 2015 05:18 PM PDT


'MURDEROUS' NAJIB REGIME? His sycophants warn 'those who don't follow our ways can be KILLED'UMNO leaders think the world revolves around them. Accordingly, they think we owe them a living. If we don't agree with them, we are scolded and rebuked. Worse, we get berated, cursed, insulted, and branded as shallow minded and unpatriotic.
That is the attitude which breeds conceit. It is a fatal conceit. Everyone who disagrees with them are enemies. In the last election of 2013, there were 51% of them. 5.62million voters did not support Najib's government. They will not go to hell though. Only UMNO people disloyal to Najib will.
Today, the number is increasing because even UMNO members believe Najib and his supporters are a liability to UMNO.
Dont stop. Please encourage us more to be your enemies.
Its leaders look contemptuously at others. They do not tolerate variety of ideas. They want blind uniformity. That attitude and thinking also leads to blind loyalty. It leads to the deification of their supreme leader. That has already happened.
It began when an idiot of an UMNO Ketua Bahagian hailed Najib as a primus inter pares in the cause of ahlus Sunnah wal jamaah. No need for me to explain what both of the terms mean.
The second term in practice, means simply those who don't follow our way, can be killed. Hence Sunnis kill Shias and others of different Islamic sects.
That idiot who hailed Najib as such, did not know what the term means. Any reasonable Muslim will have to answer whether Najib follows the way of the Prophet of Islam and his companions.
I thought the chief of Kuantan UMNO division was a real dud when he elevated Najib to the status of one of the leaders fighting for the cause of ahlus Sunnah wal jamaah. I can assure you Najib does not know the meaning of that phrase. When the Kuantan chief said that, I almost fell off my chair.

PM Najib
Najib is like the poor colonised chap described in Franz Fanon's Wretched of the Earth. He will repeat blindly the last portion of the phrase. First jamaah, then maah and finally aah.
I was proven wrong. Here comes the liaison chief of UMNO Pahang who is also the MB. He is a friend, but I have to disagree with him on this intensely. He has outdone the Kuantan Chief whom he does not particularly like; he comes in and raised the bar.
Thus to some people, Najib has now achieved deity-like status. It allows some people to catagorise people taking positions on najib in terms of sinful/dosa and gainful/ pahala.
Those who do not support Najib are committing a great sin. People who sinned go to hell. Accordingly those who support the Great Kim Il Najib will go to heaven.
Now, isn't sinful and gainful, bounties of God? Only He favours and punishes. Has najib acquired deity-like characteristics?
Najib's status to some of these yes sir how high sir leaders has reached godlike stature. Because of that, any indication of disloyalty is treated as sacrilegious.
Being critical of Najib and therefore not supporting Naib falls into the category of sinful or gainful. (The nearest I can translate the meaning of pahala). One gains rewards from God when doing good things.
If that is so, all right thinking Muslims in Malaysia gain rewards from God if they resolve to get rid of the 1Malaysia Menace. The basic principle of Muslims, in terms of responsibility to the community is to enjoin others in doing what is good and restraining others from doing bad. That is the principle of amar makruf nahi mungkar.
Which translates into enjoining others to do the right thing- getting rid of Najib.
At this point in time, the primus inter pares in pushing the cause of the jamaah, is Dr Mahathir, not Najib.Dr Mahathir's equal are all those who oppose Najib.That includes the Opposition parties.

Mahathir, Najib
Let us get back to the deification of Najib. Lately, the vocabulary of religion has been taken over by UMNO leaders. They offer semi-fatwas- opinions on religiosity. Hence some people say to oppose and withdraw support from Najib is a sin. This of course is an unqualified statement.
Support for leaders is always a qualified support. It is given to people who have earned it. Support and trust are given to whom they are due. Among those upon whom trust is due are those who govern justly. And justly means in accordance to the principles of the rule of law.
Read More / Baca Lagi >>

BE WARNED, NAJIB! Aussie PM Tony Abbott OUSTED by Malcolm Turnbull

Posted: 14 Sep 2015 05:16 PM PDT

BE WARNED, NAJIB! Aussie PM Tony Abbott OUSTED by Malcolm TurnbullAustralia is to have a new prime minister after Tony Abbott was ousted as leader of the centre-right Liberal Party by Malcolm Turnbull.
In the dramatic late night party leadership ballot, Mr Abbott, who had been plagued by poor opinion polls, received 44 votes to Mr Turnbull's 54.
Mr Turnbull said he assumed that parliament would serve its full term, implying no snap general election.
The new leader will be Australia's fourth prime minister since 2013.


Australian Prime Minister Tony Abbott, centre, leaves the Australian Liberal Party meeting in which he lost the party leadership at Parliament House in Canberra, Monday, Sept. 14, 2015Image copyrightAPImage captionTony Abbott (centre) lost the ballot of Liberal MPs at Canberra's Parliament House
The prime minister-elect is expected to be sworn in after Mr Abbott writes to Australia's governor general and resigns.
Earlier on Monday Mr Abbott had dismissed rumours of a leadership challengeas "Canberra gossip" - only to be voted out by his fellow Liberal MPs.
They also voted for Foreign Minister Julie Bishop to remain deputy leader of the party.
Speaking after the result was announced, Mr Turnbull praised his predecessor for his "formidable achievements" as prime minister.
The new party leader said Australia needed to have "the economic vision, a leadership, that explains the great challenges and opportunities we face".
He said he would lead "a thoroughly Liberal government, committed to freedom, the individual and the market".
Who is Malcolm Turnbull?
Served as Minister for Communications under Mr Abbott, before resigning to launch a leadership challenge
Many in his party dislike his support for climate change action and gay marriage
Led the Liberal Party in opposition from 2008-2009 - but lost a leadership challenge to Mr Abbott by one vote
Previously worked as a successful lawyer and businessman - defending former British spy Peter Wright in the "Spycatcher" case in the 1980s
Profile: Malcolm Turnbull
File photo: Malcolm Turnbull speaks during a press conference at Parliament House in Canberra, Australia, 14 September 2015Image copyrightEPAImage caption
Ahead of the vote, Mr Turnbull had said if Mr Abbott remained as leader, the coalition government would lose the next election, which is likely to take place next year.
Read More / Baca Lagi >>

Shahbudin: No Umno leaders for Red Shirts’ Rally

Posted: 14 Sep 2015 05:03 PM PDT

Umno leaders will be indoors in air-conditioned comfort while the sweaty masses rough it out in the sun and haze at rallies which have nothing to do with Malaysia Day.
shahbuddin_red_umno_600
KUALA LUMPUR: Umno leaders may be afraid to be present at the illegal anti-Chinese gathering of the Red Shirts, organised by the Coalition of Malay NGOs, which will reportedly start at Bukit Bintang in Kuala Lumpur on September 16, Malaysia Day, before taking in Petaling Street in Chinatown and then finally moving on to Padang Merbok where the Black Shirts of the Pesaka silat movement will hold a display which has been approved, said a political analyst. "Is it that only those who are supporting need show up while those who are being supported need not show up?"
"Even Umno Secretary-General Tengku Adnan Tengku Mansor who has been urging the people to turn up for the rally of the Black Shirts at Padang Merbok would not be present."
Adnan said that turning up would be a demonstration of their love for the country and the Barisan Nasional (BN) Government led by Prime Minister Najib Abdul Razak, noted Shahbudin Husin. "There has been no other news so far on Umno leaders turning up for any rally in Kuala Lumpur on September 16. What about the 191 Umno divisional leaders?"
Najib meanwhile, it's said, has already left for London for a function on September 16 en route to the UN General Assembly in New York. "There are no indications that Home Minister Ahmad Zahid Hamidi and other Umno leaders will turn up either for the gathering of the Red Shirts which has the main objective of expressing support for Najib and the government he leads."
"So, who among the Umno leaders will be in Bukit Bintang?' asks Shahbudin. ""Hishammuddin Hussein Onn? Khairy Jamaluddin? Others? How many of them will show their faces?"
"What about Deputy Umno President Muhyiddin Yassin and Shafie Apdal, the Umno Vice-President from Sabah, both sacked from the Cabinet in late July? Will they show any interest in the gathering by the Red Shirts?"
Read More / Baca Lagi >>

Kamu hendak perjuangkan maruah Melayu?

Posted: 14 Sep 2015 05:00 PM PDT

Tahun lepas, satu gabungan badan bukan kerajaan (NGO) Melayu dengan beria-ianya memanggil untuk bangsa kita berkumpul di Stadium Bukit Jalil, katanya hendak membincangkan pelancaran satu "Renaissance Melayu" atau zaman kegemilangan Melayu.
Sudah hampir setahun sejak acara tersebut, apa dah jadi? Apa kesimpulan yang dicapai?
Seperti biasanya, 20,000 Melayu masuk stadium duduk berborak tapi implementasi tidak nampak langsung. Selain dari pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menguar-nguarkan 99 KPI untuk memajukan bangsa Melayu, ada ke orang yang memantau?

Ataupun acara tersebut lebih kurangnya satu sesi perbincangan teh tarik yang teramat mahal? Kalaulah memang tidak membuahkan hasil, lain kali bagi sajalah kupon kat semua rakyat Malaysia minum di Restoran Pelita, lagi berfaedah. Siap boleh membantu ekonomi lagi.
Hakikatnya ialah bangsa Melayu banyak sangat acara membincangkan kepentingan masing-masing tapi tidak pernah membuahkan hasil, malah merugikan dan memalukan diri sendiri.
Apatah lagi hendak berarak di Kuala Lumpur kononnya dengan tujuan naikkan kembali maruah Melayu. Bagi Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Datuk Jamal Yunos, bagi sesiapa pun yang kononnya hendak berbuat demikian, tolonglah terangkan idea di sebalik memperkasakan maruah Melayu kembali.
Kepada pihak penganjur baju merah ini, saya tanyalah secara terbuka.
Apakah perarakan baju merah ini boleh membantu menyelamatkan ekonomi?
Maruah Melayu bergantung kepada ekonomi. Bangsa Melayu kalau setakat berkuasa majoriti semata-mata dalam bilangan undi, apa yang hendak bangga sangat?
Kalau setakat nak suruh kita bermaruah kerana melahirkan 12 anak untuk membesar menjadi 12 pengundi dalam keadaan papa kedana, ada pula hendak sibuk mengherdik pasal maruah?
Secara kasarnya, 60% bilangan rakyat Malaysia berpendapatan dalam termiskin berada di kawasan bandar. Rakyat Malaysia berbangsa Melayu adalah 80% daripada jumlah 2.7 juta rumah tangga termiskin di Malaysia.
Kamu pula fikir pasal Cina DAP yang kurang ajar menjatuhkan maruah Melayu?
Tolonglah, Melayu sekarang bukan semuanya begitu bangang, ikut perasaan sampai hendak telan bulat-bulat yang ini semua angkara rakyat Cina negara kita.
Bagi mereka yang masih dalam kebingungan dan kebodohan itu, tanyalah hati masing-masing.
Siapa yang sudah lebih 60 tahun menjadi pemangkin Melayu dalam politik?
Masa protes Bersih dulu beria-ia laman Facebook Umno Era Baru (dah tutup) kata Cina tidur dalam hotel, Melayu tidur di jalan raya kononnya.
Read More / Baca Lagi >>

Perhimpunan baju merah: tuan rumah ke hantu rumah?

Posted: 14 Sep 2015 04:58 PM PDT

Kadang-kadang, saya tertanya juga kalau-kalau Melayu rasis yang menunjukkan belang mereka benar-benar percaya dengan royanan mereka itu.
Sekarang ini, mereka sedang menyiapkan diri untuk perhimpunan "Redshirts" yang kononnya mahu mempertahankan maruah Melayu. Daripada ancaman siapa pulak tu? Ancaman Cina DAP kononnya.
Yang hairannya, angkara Umno yang merugikan negara berbilion-bilion ringgit tidak pula mengancam maruah Melayu. Perhimpunan Bersih 4 yang tidak pun menyebut kalimah 'DAP' tetapi menuntut pilihan raya yang adil dan saksama pula menjadi sasaran mereka.

Adakah maruah Melayu memerlukan pilihan raya yang berat sebelah dan zalim sebelum boleh memberi kejayaan kepada Melayu rasis ini? Jadi mereka hanya boleh jadi pemenang jika peraturan diubah mengikut haluan mereka. Alangkah malunya!
Dalam huru-hara ini timbul pula meme Facebook daripada seorang yang menamakan dirinya "Jogho Kelate" (Juara Kelantan).
Orang yang tidak berani memberi namanya yang sebenar mengatakan dalam Facebook: "Kita bukannya nak halau orang yang tumpang rumah kita. Kita hanya nak ajar penumpang supaya kenal tuan rumah. Jom sertai perhimpunan Melayu bersatu pada 16 September 2015.
Saya yang sudah masak dengan retorik angkatan Melayu rasis ini memang tidak terkejut langsung dengan kata-kata mereka. Yang saya tertarik ialah mentaliti mereka-mereka yang tidak tahu malu ini.
"Jogho Kelate" ini sanggup menamakan dirinya sebagai "tuan rumah". Adakah dia benar-benar tuan rumah atau kelibat yang mengganggu ketenteraman negara, iaitu hantu rumah?
Mari kita fikirkan penyataan "Jogho Kelate" ini.  Dia menamakan orang bukan Melayu sebagai "penumpang". Bagaimana kita boleh tahu maksud ini? Kerana yang dipanggilnya untuk berhimpun ialah orang Melayu sendiri. Jadi orang Melayu bukan penumpang walhal kaum-kaum lain hanyalah penumpang.
Adakah analogi ini sahih dan boleh dipakai? Jika kita memanggil orang 'penumpang' maka mereka tiada hak ke atas pentadbiran dan ketuanpunyaan negara. Jadi mereka bukannya rakyat yang sah.
Jika penggunaan kalimah "penumpang" ini benar,  "Johgo Kelate" patut didakwa kerana menolak perjanjian yang dimeterai sebelum Merdeka.  Bukan sahaja itu dia menolak Rukun Negara yang memelihara keluhuran perlembagaan.
Kita juga patut bertanya, mengapa kaum-kaum lain adalah penumpang apabila mereka secara keseluruhan membayar cukai yang lebih daripada kaum Melayu sendiri? Adakah ini "perniagaan" yang adil?
Mereka menghabiskan seluruh hidup mereka di negara di mana mereka hanya dianggap penumpang. Jika kita membeli perabot, perkakas rumah, kereta atau rumah pun, satu hari kita akan habis pembayaran dan akan menjadi tuan punya harta itu.
Read More / Baca Lagi >>

Himpunan Merah, Melayu rugi

Posted: 14 Sep 2015 04:55 PM PDT

BILAL bin Rabah adalah hamba Afrika, berkulit hitam yang dijual kepada bangsawan Quraisy. Tetapi beliau adalah insan yang begitu berkarisma sehingga berjuta-juta keluarga Muslim menamakan anak mereka 'Bilal' dan memanggil tukang azan sebagai 'bilal'.

Sejuta Melayu berhimpun tidak semestinya dapat menandingi karisma seorang hamba yang bernama Bilal bin Rabah. Apa yang menjadikan karisma Bilal begitu hebat dan diingati lebih seribu 400 tahun?

Adakah kerana bangsanya? Tidak. Adakah kerana warna kulitnya? Tidak. Adakah kerana kekuatan fizikalnya? Sama sekali tidak.

Himpunan Baju Merah perlu tanya soalan paling utama, "Apakah yang membentuk karisma himpunan Merah ini?"

Adakah himpunan ini percaya bahawa karisma himpunan terletak pada ketuanan bangsanya? Terletak pada kekuatan fizikal menghimpun seramai Melayu yang mungkin? Terletak pada kecekapan bersilat?

Atau terletak pada perjuangan memartabatkan hak istimewa Melayu dan Bumiputera? Apakah hak istimewa warga Afrika yang mengharumkan karisma Bilal?

Apakah "tongkat" atau kerusi roda yang menaikkan karisma mereka yang bertongkat atau berkerusi roda?

"Ahad! Ahad! Ahad!" Inilah laungan Bilal bila dirinya tatkala dihempap batu dan diseksa teruk. Inilah jiwa merdeka walaupun jasadnya seorang hamba.

"Bangsa! Bangsa! Bangsa!" Adakah ini laungan mereka yang berkarisma seperti Bilal?

Mungkin kita yang belajar sejarah bertanya mengapa tentera Muslim tidak menakluki China pada zaman kegemilangan khilafah? Mengapa perlu menakluki China sedangkan tentera Muslim begitu berkarisma sehingga maharaja China mengaku lemah bila perisiknya memberitahu maharaja tentang akhlak tentera Muslim.

Read More / Baca Lagi >>

Saifuddin Nasution: SYARAT ASAS kerjasama dalam Pakatan Rakyat yang baru

Posted: 14 Sep 2015 04:43 PM PDT

SATU LAGI percubaan Najib perbodohkan rakyat !!!

Posted: 14 Sep 2015 04:37 PM PDT

Memanglah kebanyakan nilai matawang negara2 lain jatuh, TETAPI NILAI MATAWANG RINGGIT JATUH PALING TERUK..

"Ringgit falls as Asia's WORST-performing currency" - Businesstimes (29/1/2015)

ADA PAHAM KA Najib Razak !!!

Nak bagi alasan tu biarlah BERFAKTA, bukannya cakap macam tin kosong serupa machai..

Nurul Izzah ke Amerika, dapatkan sokongan pembedahan Anwar

Posted: 14 Sep 2015 04:33 PM PDT


Nurul Izzah Anwar berlepas ke Amerika Syarikat (AS) semalam, dalam usaha memberikan tekanan kepada Putrajaya agar membenarkan ayahnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim melakukan pembedahan kerana kecederaan bahu. Naib presiden PKR itu berkata, langkah itu terpaksa dilakukannya kerana panel doktor yang merawat Anwar mencadangkan pembedahan segera tetapi Putrajaya dilihat seperti melambat-lambatkannya.
Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata akan berjumpa  pegawai Jabatan Negara Amerika Syarikat, ahli politik, pemimpin badan bukan  kerajaan dan peguam antarabangsa untuk menjelaskan tentang keadaan bapanya Datuk Seri Anwar Ibrahim. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 15 September, 2015. "Saya akan berjumpa dengan pegawai Jabatan Negara Amerika Syarikat, ahli politik, pemimpin badan bukan  kerajaan dan peguam antarabangsa untuk menjelaskan tentang keadaan Anwar," kata ahli Parlimen Lembah Pantai itu dalam satu wawancara eksklusif bersama The Malaysian Insider pada Ahad.
Nurul Izzah berkata, beliau juga akan memberikan penjelasan tentang skandal menyelubungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, termasuk derma RM 2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun peribadinya dan isu syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Katanya, beliau juga akan membawa isu hak asasi manusia yang lebih besar di Malaysia seperti penggunaan Akta Hasutan terhadap ahli politik dan orang awam serta kes penindasan hak asasi manusia lain.
Di Amerika Syarikat, Nurul Izzah mengatakan akan dibantu Peguam Hak Asasi Manusia Jared Genser yang sebelum ini bertindak memfailkan permohonan rasmi kepada Kumpulan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai pemenjaraan Anwar.
Bagaimanapun puteri sulung kepada Anwar itu berkata, lawatan ke AS kali ini memfokuskan untuk mendapatkan bantuan bagi bapanya.
"Anwar perlukan pembedahan dengan segera dan ini dicadangkan sendiri panel doktor yang dipilih Kementerian Kesihatan," katanya.
Katanya panel doktor mencadangkan, Anwar perlu diberikan pembedahan mikro atau pemindahan bahu (shoulder replacement) akan tetapi Putrajaya dilihat melambat-lambatkannya.
Menurut Nurul Izzah, beliau berharap sokongan antarabangsa dapat membantu Anwar mendapatkan rawatan segera.
Read More / Baca Lagi >>

Tiada perarakan ‘himpunan baju merah’ di 3 lokasi panas, kata Zahid

Posted: 14 Sep 2015 04:31 PM PDT


Kementerian Dalam Negeri (KDN ) hari ini melarang peserta "himpunan baju merah" daripada berarak di 3 lokasi panas ibu kota Kuala Lumpur yang dikatakan menjadi lokasi peserta himpunan tersebut berkumpul , kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Menteri dalam negeri itu berkata, pihak polis dan KDN tidak mengizinkan 3 lokasi tersebut iaitu Bukit Bintang, Petaling Street dan Low Yat daripada menjadi lokasi utama perarakan penganjur himpunan Rabu ini.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihak polis dan KDN tidak mengizinkan 3 lokasi lokasi panas ibu kota iaitu Bukit Bintang, Petaling Street dan Low Yat daripada menjadi lokasi utama perarakan penganjur himpunan Rabu ini. Zahid berkata demikian selepas Mesyuarat Tertinggi BN di PWTC malam ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 14 September, 2015. "Yang penting kami pihak PDRM dan KDN tidak mengizinkan perarakan dibuat di Jalan Bukit Bintang atau pun di Petaling Street atau melalui Low Yat," kata Zahid yang ditemui wartawan selepas Mesyuarat Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Putra World Trade Center malam ini.
Zahid menegaskan penganjur perlu mengadakan himpunan tersebut di lokasi yang sudah diputuskan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) iaitu di Padang Merbok.
"Jadi, untuk tempat dibenarkan berkumpul itu adalah hak Dewan Bandaraya (DBKL) untuk menentukan.
"Saya difahamkan bahawa DBKL sudah mengizinkan lokasi untuk mengadakan himpunan tersebut," kata Zahid yang merujuk kepada kelulusan permit yang diberikan oleh DBKL kepada pihak penganjur himpunan tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Parti komponen BN bersetuju untuk tidak bersetuju ‘himpunan 16 September’

Posted: 14 Sep 2015 04:30 PM PDT


Parti komponen Barisan Nasional (BN) membuat keputusan bersetuju untuk tidak bersetuju mengenai himpunan baju merah kontroversi pada 16 September ini selepas rakan komponen Umno meluahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap rancangan tersebut.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata parti komponen BN 'bersetuju untuk tidak bersetuju' dalam pendirian mereka dalam himpunan baju merah atau dikenali 'Himpunan Kebangkitan Maruah Melayu'. Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi BN di PWTC malam ini – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 14 September, 2015. MCA dan MIC menyatakan bantahan mereka terhadap himpunan yang dilihat berunsur perkauman dalam mesyuarat Majlis Tertinggi BN di Putra World Trade Centre hari ini, di samping pada masa sama Umno memilih untuk tidak menyokong himpunan itu tetapi tidak melarang ahlinya daripada turut serta dalam himpunan tersebut.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata parti komponen BN "bersetuju untuk tidak bersetuju" dalam pendirian mereka dalam himpunan baju merah tersebut atau dikenali "Himpunan Kebangkitan Maruah Melayu".
"Parti komponen BN sudah beri banyak pendapat dan kita bersetuju untuk 'agree to disagree' atas pendirian yang dibentangkan.
"Sebagai pengerusi BN saya menghormatilah pandangan yang sudah pun disampaikan rakan-rakan dalam BN," kata Najib dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat BN malam ini.
Najib bagaimanapun menegaskan himpunan tersebut perlu diadakan mengikut lunas undang-undang dan tiada poster berbaur hasutan dibenarkan dibawa semasa himpunan itu.
"Mereka mesti patuh kepada polis," katanya.
Read More / Baca Lagi >>