Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:44 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Navy Captain anggap Rafizi bebal

Posted: 01 Sep 2015 10:30 PM PDT


"Statement clearly shows the author have no understanding on military matters, quoting false information and presenting it as facts eg "pembelian kapal selam Scorpene terpakai"."
Itulah reaksi pertama dari seorang berpangkat Captain dalam Navy pada kenyataan Rafizi. Ini bukan hanya kaptan kapal yob.

Rafizi ada kata di Bersih bahawa dia ada lagi skandal pasal Najib. Baru dua hari Bersih habis, dia dah keluarkan kenyataan. Unspinner hantar kenyataan Rafizi ke seorang Navy Captain.

Pangkat Captain dalam Navy lebih tinggi berbanding Kaptan dalam askar. Untuk tahu tingginya, sebelum Captain pangkatnya Commander dan lepas Captain adalah Laksamana Madya dan seyerusnya.

Tak semua komennya boleh disiar. Nanti orang tahu siapa. Jaga rahsia identiti sumber . Katanya ...
"Strategy? What /which strategy is the author referring to? 

I doubt he has even the most rudimentary understanding of naval warfare and strategy. A single platform does not a strategy maketh! 

Will not even dignify such comment about "strategy" from a politician."
Kebodohan Rafizi begitu menyerlah bila dia kata ianya untuk bina Armada. Mistral tu bukanlah ...
"It's not an aircraft carrier! May appear like one but it is not."
Manalah Rafizi faham bahawa ...
"The MAF have had an outstanding requirement for such capability for more than 12 years ."
Ianya adalah untuk ...
"... acquisition of such platform will enhance our Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) capability among others, by many fold."

"As recent event had proved, our nation's interest is now worldwide. Evacuation of our citizen from "Arab Spring" affected area, search for MH 370 are some of the more prominent example. This type of vessels will enabled us to possess the wherewithal and the reach to conduct, participate or even lead such effort in a much more effective ways."
Arab Spring tu macam Yellow BERSIH ...

Terima kasih di atas respons ringkas Tuan Captain. 

Keperluan keselamtan dan pertahanan negara adalah seperti keperluan makan, kerja, bernafas, sekolah, pergi hospital, pengangkutan dll. Bagi yang tidak terlibat mereka tidak tahu apa-apa tetapi ianya perlu dan penting kerana musuh dan anasir jenayah dan subversif sentiasa berkeliaran... Orang awam tidak akan tahu.

Oleh itu usahlah DENGAR DUBUR dubur Rafizi yang sering diliwat Anwar ini BERTUTUR KATA  kerana bunyinya bodoh sekurang cerdiknya seorang yang degree lower 2nd tapi berpura-pura pandai dan mahu memandai.

Kata-kata si DUBUR berikut:

Negara sedang tenat, Najib Razak masih pertimbang beli kapal perang baru yang harganya berbilion-bilion. Mungkinkah beliau sudah dapat penderma baru?

1 SEPTEMBER 2015

BATALKAN HASRAT PEMBELIAN KAPAL PERANG KELAS MISTRAL YANG DIANGGARKAN BERNILAI RM3 BILION

Saya memetik satu laporan oleh The International Business Times bertajuk "France Russia Mistral Ships Update: Malaysia To Buy Aircraft Carrier" http://www.ibtimes.com/france-russia-mistral-ships-update-malaysia-buy-aircraft-carrier-2069052 bertarikh 26 Ogos 2015 mengenai hasrat Kerajaan Malaysia membeli sebuah kapal perang pengangkut helikopter dari Kerajaan Perancis.

Akhbar-akhbar antarabangsa turut melaporkan bahawa Menteri Pertahanan Perancis, Jean-Yves Le Drian bakal mengadakan perjumpaan dengan Menteri Pertahanan, Dato' Seri Hishamuddin Hussein dan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dalam rangka lawatan 2 hari ke Malaysia bermula semalam. Rombongan beliau akan turut disertai oleh wakil-wakil dari industry persenjataan Perancis termasuklah Dassault Aviation, Thales, Safran, DCNS, DCI dan MBDA (seperti kenyataan rasmi Kedutaan di Malaysia pada 27 Ogos 2015). Berita-berita ini padan dengan desas-desus bahawa lawatan Menteri Pertahanan Perancis itu adalah untuk merundingkan penjualan sebuah kapal perang kelas Mistral kepada Kerajaan Malaysia.

Semakan mengenai kapal perang kelas Mistral yang dilaporkan secara meluas merujuk kepada dua buah kapal perang pengangkut helikopter kelas Mistral yang pada asalnya ditempah oleh Kerajaan Russia. Kapal-kapal yang dinamakan Sevastopol dan Vladivostok ini sepatutnya diserahkan kepada Kerajaan Russia tahun 2014 dan 2016 tetapi tergendala apabila Kerajaan Perancis membatalkan kontrak penjualan itu ekoran rekod buruk hak asasi manusia Kerajaan Russia.

Semakan juga menunjukkan sebuah kapal perang kelas Mistral ini dianggarkan berjumlah sekitar USD600 juta dalam tahun 2012. Mengambil kira kenaikan harga dan kadar matawang terkini (anggaran kos USD650 juta pada kadar matawang RM4 kepada USD1), ini bermakna kos pembelian kapal perang kelas Mistral ini boleh mencecah RM2.6 bilion. Mengambil kira kontrak penyenggaraan dan bantuan teknikal yang selalunya bernilai ratusan juta, saya menganggarkan pembelian ini boleh memakan RM3 bilion dana rakyat.

Itu tidak termasuk pembelian helikopter yang diperlukan sebagai melengkapkan kapal perang kelas Mistral ini.

Saya menyeru supaya Dato' Seri Najib Razak dan Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein membentangkan kepada Parlimen dalam sessi akan datang penjelasan-penjelasan berikut:

1. Kenapa Kerajaan Malaysia berniat membeli sebuah kapal perang yang direka dan dibina untuk armada laut Russia yang strategi pensejataannya begitu berlainan dari Malaysia? Bukankah lebih baik sebarang tempahan kapal baru mesti mengikut strategi jangka panjang tentera Malaysia?

2. Berapakah kos keseluruhan pembelian kapal ini termasuk dengan pembelian helikopter dan kontrak-kontrak bantuan teknikal? Jumlah ini perlu dibentangkan kepada rakyat sebelum sebarang keputusan dibuat.


Pembelian kapal selam Scorpene terpakai semasa Dato' Seri Najib Tun Razak menjadi Menteri Pertahanan dahulu telah mengundang pelbagai kontroversi termasuk pembayaran komisen sehingga RM500 juta dan skandal pembunuhan gadis Mongolia Altantuya Sharibu yang masih belum selesai.

Kini, pentadbiran beliau dilaporkan ingin pula membeli sebuah kapal perang yang dibina untuk negara lain semasa ekonomi negara merudum.RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

----------------------

Bukan ke jahat bermain angka-angka 650 juta, 2.6 billion dan sebut submarine and Altantunya untuk main-mainkan dan kait-kaitkan benda tidak berkaitan???????

Stick to what you know la asshole!!!

UMNO terima nasihat legal Unspinners

Posted: 01 Sep 2015 07:30 PM PDT


Hehehe ... tajuk posting ni perasan betul. Tapi jangan marah. Hanya nak geletek Hafarizam. b

Orang tak belajar law pun boleh fikir strategi lawan secara legal. Tak adalah asyik settle luar mahkamah saja.

Mana ada political value tindakan pengecut macam gitu.

Alahai ... saman Mak Lampir pun boleh kalah? Kes Khalid Samad saman pun kalah! Kah kah kah ... kontrak dan jawatan saje la Hafarizam.

Kesian aktivis UMNO yang kena bayar fee ratus ribu pada Hafarizam tapi kalah dan perkhidmatan yang kurang memuaskan.

Sepatutnya UMNO tubuhlah biro guaman untuk bantu aktivis UMNO yang kena saman.

Pembangkang bantu aktivis dan mangsa keadaan free of charge. Biro guaman nampak macam lebih sibuk nak kenakan Najib.

Malulah UMNO ... macam tak hargai. Padan ramai tawar hati nak kekal berjuang untuk UMNO.

UMNO mengambil tindakan mengikut perlembagaannya yang jelas mengatakan urusan parti tak boleh bawa ke court. Lebih kurang pandamgan Unspinners di SINI

Jika ada pihak protoon kata salah Najib atau panggil dia panglima Bugis, pi tanya cucu orang India dari kerala yang masuk melayu. Orang kata dia hebat pejuangkan melayu.

Sampai ka puak protoon kata benda sama pada najib untuk boss mereka. Hipokrit ke tak penyokong bersih 4.0 ni ....

Hal ini automatic dan tak perlu nak bincang atau buat keputusan.

Harap loyar mereka challenge. Hal ini saja dah meleret lama.Bukti LGBT memang agenda BERSIH 4.0

Posted: 01 Sep 2015 05:01 PM PDT

Bukti Bersih 4.0 rasis untuk lembik Liow

Posted: 01 Sep 2015 05:30 AM PDT


Di atas ini adalah gambar Dato Chin Chee Syn seorang penjenayah bapak ayam dan kepala judi beroperasi di Tawau.

Dia pernah jadi calun bebas di Merotai. Orang Tan Sri Liew Yun Fah.

Dia sudah beberapa kali hadhir Bersih.

Ketika gambar ini diambil dia sedang berucap menjeritkan, " Halau Melayu!" dengan memakai baju Bersih 4.0.

Jika sikap memijak muka Hadi Awang (pembangkang) dan Najib (pemerintah) dengan penuh benci dan biadap.bukan rasis, apa pula helah lembik Liow?


Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:11 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KANAK-KANAK INI BENGKAK MATA DAN KETAKUTAN, BARANGKALI DIPUKUL DIPAKSA IKUT BERSHIT 4.0! MANA SUHAKAM?

Posted: 01 Sep 2015 05:53 PM PDT
AMBIGA DAN MARIA CHIN gunakan kanak-kanak untuk menanam bibit-bibit bencikan Kerajaan Malaysia kerana diperintah oleh PM Islam dan Raja-Raja Melayu sejak kecil lagi. 

Lihat wajah budak itu,matanya membengkak seperti ketakutan seperti dipaksa.

Barangkali dia telah dipukul oleh orang tuanya supaya buat apa yang dia suruh. Adakah anaknya tahu apa yang makna tulisan itu dalam kehidupan kanak-kanaknya?

SUHAKAM dan Human Right mesti menyiasat AMBIGA dan Maria Chin kerana menggunakan kanak-kanak yang tidak tahu apa-apa.

HIMPUNAN 500K MELAYU BERSATU DI BUKIT BINTANG

Posted: 01 Sep 2015 09:56 AM PDT

AYUH BANGSA MELAYU BANGUNLAH PERTAHANKAN RASULULLAH SAW DAN PIMIMPIN ISLAM NEGARA KITA YANG DIHINA OLEH CINA DAP KOMUNIS BENTUK BARU

Satu Perhimpunan Rasaksa HIMPUNAN RAKYAT akan diadakan di BUKIT BINTANG pada 16 SEPTEMBER 2015. SELURUH orang Melayu ahli UMNO dan PAS dijangka memenuhi Bukit Bintang tanda Solidariti di atas perbuatan Kurang Ajar Komunis Cina bentuk baru aka DAP.

Semasa BERSHIT 4.0 orang-orang Cina Menghina-hina dan memijak-mijak kepala Hj Hadi dan Perdana Menteri Islam Melayu.

Semua umat Islam dan orang Melayu dijemput hadir untuk menunjukkan kepada orang-orang Cina yang Kurang ajar bahawa masa orang Islam bersabar sudah tamat, kesabaran sudah hilang.

Para Ayahanda, Pekida, Perkasa, Persilatan Melayu, NGO-NGO Melayu dijemput menunjukkan soladiriti. Askar Melayu daripada RAMD dijemput membantu.

AJARAN LKS DAN LGE MEMBIARKAN RASULULLAH DIHINA DAN AGAMA ISLAM DIHINA ADALAH AJARAN DAP KOMUNIS BENTUK BARU

LIHATLAH CINA DAP KOMUNIS BENTUK BARU!

Hari ini orang Cina bukan setakat menghina Hj Hadi dan Najib, tetapi orang Cina telah menghina Rasulullah SAW dan agama Islam. Adakah kita boleh bersabar dengan tindakan orang-orang Cina Komunis zaman baru ini? Bangunlah Bangsa Melayu ...
HASIL DIDIKAN DAP KOMUNIS CINA BENTUK BARU

ANAK BAPA RACIST MASTERMIND MENGHINA UMAT ISLAM DAN MELAYUPAS DAN UMNO BERSATU HADAPI KURANG AJAR CINA, MARI BERSATU HANCURKAN KOMUNIS BENTUK BARU !

Posted: 01 Sep 2015 04:59 AM PDT
RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:39 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Polis belum kenalpasti suspek pijak gambar Najib

Posted: 01 Sep 2015 09:29 PM PDT

Bersih 4: Police questions seven rally organisers

Posted: 01 Sep 2015 09:19 PM PDT

SPRM siasat polis, IGP kata tak tahu

Posted: 01 Sep 2015 09:01 PM PDT

Anwar yakin Parti Amanah mampu kukuhkan pembangkang

Posted: 01 Sep 2015 08:59 PM PDT

Benarkah Najib Razak telah dibomohkan.?

Posted: 01 Sep 2015 08:55 PM PDT

Dosa Najib dimata Tun M

Posted: 01 Sep 2015 08:54 PM PDT

Tun M yakin Mukhriz juga akan dipecat

Posted: 01 Sep 2015 08:53 PM PDT

Wawasan 2020 tak akan tercapai selagi Najib berkuasa

Posted: 01 Sep 2015 08:52 PM PDT

IGP nafi tahanan wanita dipaksa tukar lampin depan polis

Posted: 01 Sep 2015 08:51 PM PDT

BERSIH 4.0: Polis akan siasat Dr Mahathir, MB S'gor...kata KPN

Posted: 01 Sep 2015 08:50 PM PDT

Masjid Bebas Politik

Posted: 01 Sep 2015 08:41 PM PDT

Oleh Dinsman
Ada video BERSIH.4 sedang tersebar - seorang wanita dari Langkawi menceritakan pengalamannya diusir oleh pihak pentadbiran masjid yg tak membenarkan dia menumpang tidur di situ. Maka dia mencuba pula di sebuah gereja berdekatan. Dia disambut mesra dan diberi layanan yg sewajarnya.
Maka sekali lagi kita bertanya: megapakah terjadi perbezaan yg menunjukkan bukan Islam itu lebih baik dan mulia drp Islam? Jawapannya: kerana masjid dikawal oleh kerajaan yg dikawal ketat oleh parti politik.

Bukti bahawa kita berpolitik berlebih-lebih dan keterlaluan. Sepatutnya masjid2 hendaklah ditadbir oleh sebuah Lembaga Pentadbir Masjid yg bebas drp arahan politik dan arahan kerajaan.
Sudah sampai masanya kita perlu berfikir serius ke arah mengurangkan cengkaman kuasa politik dlm kehidupan kita. (Fikir Tekad Budaya).

Kalah segugus justeru pertikai kepimpinan ulama

Posted: 01 Sep 2015 08:40 PM PDT

Oleh Subky Latif
JIKA segugus bintang politik profesional dalam PAS kalah dalam pemilihan pimpinan dalam muktamar yang lalu bukanlah justeru mereka bukan ulama atau wujud dalam PAS sekumpulan anti profesional.
   
Saya lama dalam pimpinan PAS bahkan sepanjang jadi pimpinan PAS itu adalah di bawah kepimpinan ulama. Tidak pernah berbangkit isu ulama dan bukan ulama dalam setiap pemilihan

Tetapi perwakilan sentiasa matang. Masa itu Jawatankuasa yang dipilih 12 orang. Biasanya seimbang yang terpilih antara ulama dan profesional. Kadang-kadang sama banyak enam-enam. Kadang-kadang tujuh ulama, lima profesional. Atau tujuh profesional lima ulama.
    
Mustafa Ali bukan ulama tetapi bertahun-tahun dia jadi Ketua Dewan Pemuda dalam era kepimpinan ulama. Ramai bukan ulama dalam Dewan itu. Ulama seperti Ustaz Hadi dan Ustaz Nakhaie Ahmad , Ustaz Abu Bakar Chik berketuakan dia.
    
Saya bukan ulama tetapi pernah mendapat undi terbanyak dalam pemilihan, kedua terbanyak dan biasa lima teratas. Dua kali jadi Pesuruhjaya Wilayah dan antara yang lama. Ramai ulama dibawah saya. Saya tidak pernah jadi imam tetapi ulama di bawah saya tidak pertikai saya. Sebabnya saya tidak pernah ragu tentang kepimpinan ulama.
    
Semasa Dewan Pemuda tahun 1982 mengusulkan kepimpinan ulama itu kita tahu akan keupayaan politik dan kepimpinan ulama itu. Keupayaan sekarang pun kira-kira sama tetapi konsep itu diketengahkan sebagai satu usaha bagi mendaulat dan memperkasakan ulama yang telah diserang penjajah sejak 500 tahun lalu.
    
Orang masuk PAS masa itu bukan untuk menjadi pemimpin tetapi untuk bekerja kerana Islam bagi mendaulatkan Islam. Dan ulama adalah satu institusi yang Allah dan Nabi-Nya muliakan, maka memuliakan ulama itu moga-moga mendapat syafaat Allah dan rasul-Nya. Dengan iman semua orang kepada Allah dan Rasul-Nya, mereka duduk di bawah pimpinan ulama, krisis dan kelumpuhan PAS selepas ditendang BN dapat dipulihkan dan ia jadi parti yang disegani.
    
Cara Allah untuk memertabatkan PAS itu ditimpakan-Nya banyak masalah pada Umno dan BN. Menonjol PAS sebagai wadah layak ganti Umno.
       Read More / Baca Lagi >>

Penganjur Bersih sedia heret Rahman Dahlan ke mahkamah

Posted: 01 Sep 2015 08:36 PM PDT

Tindakan undang-undang akan diambil sekiranya mereka dikenakan bil pembersihan RM65,000
bersih-4,-Maria-Chin-Abdullah,-Rahman-Dahlan
PETALING JAYA: Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan akan berdepan dengan tindakan undang-undang sekiranya mengenakan kos pembersihan kepada penganjur perhimpunan Bersih 4.0.
Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah menjawab balik kenyataan itu dan menjelaskan sukarelawannya telah bersusah payah melakukan kerja-kerja pembersihan.
"Jika dia mahu buat, tiada apa yang saya boleh lakukan. Kita akan dapatkan khidmat nasihat guaman," katanya yang dipetik daripada portal Mstar Online.
Dalam kenyataan Rahman pada Selasa yang mahu mengeluarkan bil sebanyak RM65,000 sambil menyindir penganjur supaya tidak membelanjakan semua RM1.5 juta yang mereka dapat kumpulkan untuk perhimpunan hujung minggu lalu.
Mengulas perkara yang sama, Timbalan Pengerusi Bersih 2.0, Sarajun Hoda Abdul Hassan berkata ia bukan pertama kali pihaknya dikenakan bil.
"Mereka pernah hantar bil kepada kami sebelum ini tetapi mereka tidak dapat mempertahankan penyerahan bil mereka. Bila peguam kami menulis kepada mereka, mereka senyap," katanya.

Maria Chin rubbishes Rahman Dahlan’s focus on rally

Posted: 01 Sep 2015 08:34 PM PDT

Bersih 2.0 chair tells him to listen to voice of the people instead of harping on cleaning bill in the aftermath of the Bersih 4 rally.
bersih-4,-Maria-Chin-Abdullah,-Rahman-Dahlan
PETALING JAYA: Bersih 4 rally organiser Maria Chin Abdullah said yesterday that Urban Wellbeing, Housing and Local Government Minister Abdul Rahman Dahlan was missing the bigger picture by demanding that her organisation pay for street cleaning in the aftermath of the unprecedented mammoth rally which took place in the city centre over the weekend, reports the Malay Mail Online.
"This is a small matter as it was a big achievement over the weekend," Chin said. "Rahman Dahlan [has] missed the point of what is happening."
Tens of thousands of Malaysians from all walks of life congregated at Dataran Merdeka for two consecutive days on August 29 and 30, calling for institutional reforms and the resignation of Prime Minister Najib Razak, who has been at the centre of corruption allegations involving RM2.6 billion which entered into his personal banking accounts in 2013 and which he has to date failed to account for.
In the first place, Maria said that Bersih 2.0 should not be asked to foot any such bill given that cleaning the streets was the responsibility of the Kuala Lumpur City Hall (DBKL).
"We haven't receive anything yet but I will be disappointed if it comes because it is the duty of DBKL to clean up," she was reported as saying. "Our volunteers [have] tried our best to clean up as much as possible."
In any event, she said that she would first have to ask DBKL to justify the sum which the government intends to claim, which the Minister indicated was RM65,000, stressing that money which Bersih 2.0 has collected for the event belonged entirely to the rakyat.
Notably, there appears to have been no significant property damage with Kuala Lumpur mayor Mohd Amin Nordin Abd Aziz reported by the Malay Mail Online yesterday as saying that he did not expect to find that rally-goers had caused any major damage to public property.
At the request of the organisers, attendees had taken the initiative of clearing up the rally site before going home. Numerous bags of collected rubbish were placed by volunteers along the sidewalk of Jalan Tun Perak.

Skandal 1MDB & RM2.6B: Detik akhir Najib semakin pasti, kata akhbar Indonesia

Posted: 01 Sep 2015 08:30 PM PDT

Dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semakin kuat dan gagal meyakinkan rakyat yang beliau tidak bersalah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015. 
Dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semakin kuat dan gagal meyakinkan rakyat yang beliau tidak bersalah. 

Akhbar harian berpengaruh Indonesia menyamakan perhimpunan Bersih 4 hujung minggu lalu dengan pemberontakan anti Suharto pada akhir 90an, menunjukkan saat akhir Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semakin hampir.
"Pemergian Najib hanya menunggu masa dan sedang mencari formula menyelamatkan 'maruah'.
"Ini adalah masa yang tepat bagi rakyat Malaysia menyediakan hala tuju baharu bagi negara mereka. Suka atau tidak, mereka perlu menerima demokrasi beroperasi sepenuhnya," kata seorang pengarang akhbar berbahasa Inggeris The Jakarta Post, hari ini.

Akhbar itu membuat perbandingan antara reaksi Najib dengan Suharto semasa demonstrasi "reformasi" di Jakarta yang memaksa diktator paling lama berkhidmat itu meletakkan jawatannya pada Mei 1998. "Dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa terhadap perdana menteri semakin kuat dan beliau nampaknya gagal meyakinkan rakyat yang beliau tidak bersalah," kata akhbar itu.
"Seperti Suharto, Najib cuba meredakan kesan bantahan awam dengan mengatakan beliau tidak akan mendengar kepada penunjuk perasaan yang digambarkan sebagai 'berfikiran cetek dan semangat kebangsaan yang lemah."
Najib, bertindak balas terhadap perhimpunan Bersih 4 yang menyaksikan puluhan ribu berkumpul di Kuala Lumpur pada 29 Ogos dan 30, menyifatkan penunjuk perasaan sebagai "cetek dan miskin" dalam semangat patriotik mereka.
"Tidakkah mereka faham, adakah semangat patriotisme dan kecintaan mereka begitu cetek dan miskin? Tidakkah mereka memahami negara ini dibina atas darah dan keringat pejuang kemerdekaan kita?" katanya kepada perwakilan Umno pada mesyuarat hari pertama perhimpunan tersebut.
Perhimpunan, yang ke-4 anjuran kumpulan gabungan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 diadakan ekoran hubung kait Najib dengan syarikat kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dan pendedahan beliau menerima RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB & RM2.6B: KPN nafi SPRM mula siasat polis

Posted: 01 Sep 2015 08:29 PM PDT

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang menjalankan siasatan terhadap syarikat kontroversi 1 Malaysia Development Berhad dan kes RM 2.6 bilion disalurkan ke dalam akaun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, mendakwa polis mengganggu siasatan mereka. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015.  
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang menjalankan siasatan terhadap syarikat kontroversi 1 Malaysia Development Berhad dan kes RM 2.6 bilion disalurkan ke dalam akaun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, mendakwa polis mengganggu siasatan mereka.

Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar menafikan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah memulakan siasatan ke atas pasukannya.
Beliau mendakwa tidak mengetahui perkara tersebut dan masih belum dimaklumkan mengenai siasatan SPRM.
"Tidak tahu pasal itu, saya belum dimaklumkan (siasatan) tersebut," katanya selepas menghadiri Hari Peringatan Pasukan Polis Marin ke-69 di Pelabuhan Klang, Selangor hari ini.

SPRM yang menjalankan siasatan terhadap syarikat kontroversi 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) dan kes  RM 2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendakwa polis mengganggu siasatan mereka.

Polis siasat Dr Mahathir

Posted: 01 Sep 2015 07:59 PM PDT


Tun Dr Mahathir akan disiasat atas pembabitannya dalam himpunan BERSIH 4 lalu, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Bercakap kepada media hari ini, Khalid berkata, polis akan memanggil bekas perdana menteri itu kerana telah membuat ucapan dan dakwaan tertentu.
Katanya, polis mahu mendapatkan maklumat lanjut mengenai dakwaan dibuat Dr Mahathir.
"Antaranya, beliau mendakwa pemimpin Umno mengambil rasuah. Jadi polis mahu tahu lebih lanjut," katanya.

Anwar hargai Dr Mahathir, Siti Hasmah turun Bersih 4

Posted: 01 Sep 2015 07:57 PM PDT

 Kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali ke himpunan Bersih 4 pada minggu lalu mendapat penghargaan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkan sebagai perjuangan perubahan menentang rasuah serta penipuan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015. 
 Kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali ke himpunan Bersih 4 pada minggu lalu mendapat penghargaan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkan sebagai perjuangan perubahan menentang rasuah serta penipuan. 


"Saya alu-alukan kehadiran Tun Mahathir dan Dr Siti Hasmah dalam turut menyertai perhimpunan Bersih 4,"katanya dalam satu nota kepada peguamnya dari penjara.
Mesej itu dikeluarkan melalui PKR pagi ini.
Anwar yang juga ketua umum PKR, mengucapkan tahniah kepada ratusan ribu peserta perhimpunan tersebut.
"Ianya merupakan suatu kejayaan yang amat besar yang memberi fokus penting kepada tuntutan-tuntutan BERSIH yang sah dan patut.
"Perhimpunan ini membuktikan rakyat Malaysia matang dan bertanggungjawab dalam melaksanakan hak mereka untuk bersuara dan berhimpun secara aman.
"Walaupun diugut dan berbagai halangan oleh pihak kerajaan, namun rakyat cekal meneruskan perjuangan perubahan dan menetang rasuah dan penipuan," katanya.

Bersih 4, satu pemerhatian ringkas

Posted: 01 Sep 2015 07:41 PM PDT

Oleh Haris Zalkapli
Bersih 4 diadakan pada masa Pakatan Rakyat seperti yang ditubuhkan selepas PRU 12 telah berakhir, dan pada masa serpihan PAS, GHB bergerak sebagai rakan  rapat DAP.Bersih 4 juga dijalankan tanpa penyertaan PAS seperti tiga protes sebelumnya, dan dapat dirasakan PAS tidak diajak untuk terlibat dengan mendalam kali ini dalam mengatur agenda protes.

Pada masa sama, PAS juga mahu menjarakkan diri daripada kumpulan Bersih 2.0 yang kelihatan semakin kurang diyakini dan diterima oleh orang Melayu, termasuk ahli PAS dan bukan ahli yang dapat menerima PAS. Bersih kali ini jelas diadakan selepas kerjasama PR hanya tersisa sedikit daripada tiga perhimpunan sebelum ini.
Ini dipercayai menyumbang kepada penyertaan Melayu yang rendah, yang secara efektif menggagalkan protes kali ini.
PR yang telah berpecah, dan dua parti anggotanya dilanda krisis telah mengurangkan tenaga yang dapat disumbangkan untuk Bersih 4.
Sentimen kali ini juga agak jauh berbeza dengan tiga perhimpunan kali ini. Protes kali ini amat sedikit berkaitan dengan pilihan raya dan kelihatan diadakan untuk mengambil kesempatan daripada kelemahan Najib dan krisis dalam Umno, yang diharapkan dapat menyumbang kepada satu hasil yang selari dengan kepentingan penganjurnya, dipercayai termasuk mendesak Najib berundur daripada jawatan perdana menteri.
Tetapi, akibat perpecahan PR dan dominasi DAP dan kelompok liberal, Bersih kali ini gagal menarik penyertaan orang Melayu yang signifikan.
Malah, penyertaan hampir 90 peratus kaum Cina dan penonjolan DAP menjadikan Bersih kali ini dapat digunakan oleh Najib untuk kempen politiknya; menegaskan peranan kepimpinan Melayu oleh Umno dengan cara menakut-nakutkan orang Melayu dengan kebangkitan dan penguasaan DAP.
Perbezaan Bersih kali ini dapat dilihat dengan jelas sejak awal. Dan apa yang berlaku selama dua hari pada 29 dan 30 Ogos lalu mengesahkan jangkaan tersebut.
Bagi PAS, apa yang berlaku mengesahkan lagi hakikat dalam politik Malaysia bahawa ia mempunyai pengaruh yang amat besar terhadap orang Melayu.
Read More / Baca Lagi >>

'I am not a yes man' sambut Muhyiddin di KLIA

Posted: 01 Sep 2015 07:27 PM PDT


Seramai kira-kira seratus orang penyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin menyambut ketibaan bekas timbalan perdana menteri itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi ini.
Penyokong yang mengenakan baju berwarna hitam dengan gambar Muhyiddin beserta tulisan "I am not a yes man" di belakang baju tersebut mula berkumpul di KLIA seawal jam 7.30 pagi.
Mereka hadir pada pagi ini bertujuan bagi menunjukkan sokongan kepada Muhyiddin yang juga timbalan presiden Umno itu.
Antara penyokong yang hadir merupakan ahli Umno di beberapa bahagian di Johor iaitu Ayer Hitam, Gelang Patah, Pulai, Pengerang dan Pagoh.
Turut hadir ialah abang Muhyiddin, Tan Sri Abdul Aziz Yassin.
Muhyiddin yang baru tiba dari Australia selepas bercuti selama dua minggu bersama isterinya Puan Sri Noorainee Abdul Rahman mendapat tepukan gemuruh ketika mereka berjalan keluar di balai ketibaan.
Ketika ahli Parlimen Pagoh itu tiba pada jam 8.30 pagi beliau turut dipeluk dan bersalaman dengan para penyokongnya.
Walaupun Muhyiddin dilihat keletihan, namun beliau tersenyum dan bersalam serta bergambar dengan para penyokongnya.
Selepas itu, bacaan doa bagi menyambut kepulangan dan keselamatan Muhyiddin dibacakan oleh salah seorang daripada mereka.
Ketika didekati media, Muhyiddin hanya mengangkat tangan dan berkata "Tak apalah" sambil tersenyum.
Beliau kemudian beredar selepas beramah mesra dengan penyokongnya selama kira-kira 20 minit.
Muhyiddin digugurkan daripada jawatan timbalan perdana menteri pada 28 Julai lalu.
Penggugurannya itu dipercayai ekoran kelantangan Muhyiddin berhubung isu skandal kewangan 1MDB.
Malah, beliau juga sebelum ini menegaskan, bahawa beliau bukanlah seorang pak turut dan tidak akan berundur daripada jawatan timbalan presiden Umno.\

Bersih 4, matinya semangat perkauman

Posted: 01 Sep 2015 07:25 PM PDT

Semalam(31 ogos 2015) berlabuhnya tirai himpunan rakyat bagi menuntut sistem pilihanraya yang adil dan bersih. Rakyat hadir dari seluruh pelusuk tanah air. Mereka bersama semenjak dari sabtu (30 ogos 2015) bagi menunjukkan solidariti ketidakpuasan hati kebanyakan rakyat Malaysia.
"Oh ale ale, ale ale Malaysiaku,
Oh ale ale, ale ale Malasyiaku,
Ku bangun, Ku lawan penindasan,
Untuk semua bangsa, Rakyat Malaysia,"
Pelbagai cara dan gaya peserta lakukan bagi menyatakan ekspresi masing-masing. Ada yang bersorak, ada yang menari, ada yang menyanyi. Cuma bezanya ia diraikan semua kaum yang ada di Malaysia. Tiada lagi rasa sengketa kaum dan yang lahir adalah keharmonian yang dicita.

Saya hanya hadir separuh dari masa program. Namun kekaguman membibit di hati kecil saya, inilah Malaysia yang kami impikan. Disaat kita laungkan Bersih, sampah dikutip setiap masa. Disaat peserta muslim menunaikan solat, sahabat bukan muslim menjadi benteng. Hingga satu detik, air wudhu dituang sahabat dari bangsa cina bagi peserta muslim sebelum mereka bersolat. Beberapa jam sebelum saya pulang, di belakang saya ada seorang "uncle" berbangsa tionghua. Beliau memberi satu kenyataan yang saya sendiri hampir mengalirkan air mata. Beliau menyatakan tidak usah bercerita tentang 1MDB dan RM 2.6 bilion, tetapi beliau tanya mana wang zakat orang Islam?
Read More / Baca Lagi >>

Tahniah BERSIH 4. Tahniah Maria Chin. Wanita Amanah Bangga dengan Anda Semua.

Posted: 01 Sep 2015 07:19 PM PDT

1. Angkatan Wanita Amanah Negara (AWAN) merakamkan ucapan tahniah di atas kejayaan besar penganjuran BERSIH 4, yang telah berlangsung selama 34 jam mulai 29 Ogos sehingga detik 12 malam sambutan kemerdekaan Malaysia kali ke-58 pada 31 Ogos yang baru berlalu.

2. Umum mengakui bahawa perhimpunan tersebut berlangsung dalam keadaan yang aman dan harmoni tanpa sebarang keganasan yang dilakukan oleh peserta-peserta himpunan, meskipun media proksi regim pada mulanya galak memainkan pelbagai propaganda bahawa BERSIH 4 akan dipenuhi dengan pelbagai insiden keganasan. Malahan propaganda perkauman juga diasak semahu-mahunya bahawa kononnya BERSIH 4 adalah didominasi oleh hanya satu kaum iaitu Tiong Hua. Fitnah ini terhakis sendirinya dengan kehadiran lebih ramai kaum Melayu menjelang hari kedua himpunan BERSIH 4. Ditambah pula dengan penguasaan aktivis-aktivis berketurunan Melayu yang mengisi program sepanjang acara berlangsung termasuklah Kugiran Anak Muda "BangsArts" yang berjaya menaikkan semangat para peserta dengan dendangan lagu-lagu perjuangan rakyat. Menakjubkan, lagu-lagu itu dilaungkan bersama dengan anak-anak semua bangsa dengan wajah penuh semangat!

3. Walaupun rakyat diugut dengan pelbagai cara oleh kerajaan, namun dunia menyaksikan ratusan ribu rakyat telah membanjiri Kuala Lumpur dengan warna kuning. Bahkan peristiwa bersejarah ini telah turut mendapat liputan media antarabangsa.

4. Justeru, Wanita Amanah Negara terpanggil mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan BERSIH 4 khususnya Jawatankuasa Pemandu (Steering Committee) BERSIH 2.0 yang dipengerusikan oleh seorang Wanita Besi, Puan Maria Chin.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 4.0: Tahniah Kepada Rakyat Malaysia

Posted: 01 Sep 2015 07:15 PM PDT

Oleh USTAZ HAJI MOHD FAKHRULRAZI MOHD MOKHTAR 


Anak Muda Amanah (AMAN) Parti Amanah Negara mengucapkan sekalung tahniah kepada seluruh rakyat yang hadir menjayakan Himpunan Bersih 4.0 pada 29 dan 30 Ogos lalu.

Himpunan ini ternyata mencapai sasarannya apabila dihadiri ratusan ribu rakyat daripada pelbagai kaum yang hadir daripada seluruh negara.

Walaupun ada yang mengatakan himpunan tersebut majoritinya dihadiri oleh kaum Tionghua, namun kehadiran orang Melayu dan India tidaklah mengecewakan.

Bagi kami, peserta yang hadir ke himpunan itu adalah dari kalangan rakyat Malaysia yang cakna kepada perkembangan semasa dan sayang kepada negara Malaysia tercinta.

Himpunan kali ini menampilkan kelainannya apabila berhimpun selama dua hari. Ada yang kekal di Dataran Merdeka hingga tamat himpunan dan tidak kurang yang hadir pada salah satu hari himpunan.

Secara keseluruhannya, Himpunan Bersih 4.0 berlangsung dengan penuh aman tanpa berlaku sebarang keganasan dan kekacauan.
Read More / Baca Lagi >>

Nasib yang menunggu Malaysia kerana Najib

Posted: 01 Sep 2015 07:14 PM PDT

Oleh Tun Mahathir1. Saya hadir dalam tunjuk perasaan anjuran Bersih pada 29-30 Ogos. Ramai yang tertanya-tanya apakah saya sudah jadi penyokong Bersih. Apakah saya sokong parti lawan DAP dan Kit Siang. Ada juga yang bertanya saya sudah memihak kepada orang Cina.

2. Saya pernah menyatakan demonstrasi jalanan tidak harus diguna untuk tekanan politik kerana ia menjejaskan perniagaan terutama perniagaan kecil dan ekonomi Negara. Apakah sekarang perbuatan saya tidak menunjuk sifat berdolak-dalik dalam politik.

3. Saya tidak setuju dengan tunjuk perasaan kerana ada saluran lain yang boleh digunakan untuk menekan Kerajaan apabila menyalahguna kuasa.

4. Kita boleh buat laporan polis, dengan harapan polis dan Pendakwa Raya akan ambil tindakan, menghadapkan pihak yang dituduh ke mahkamah.

5. Tetapi sekarang Najib sudah bubar dan musnahkan institusi-institusi Kerajaan yang ditugas untuk melindungi hak rakyat.

6. Apabila dituduh telah lesapkan duit Kerajaan melalui 1MDB, Najib serah siasatan kepada Ketua Audit Negara dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC – Public Accounts Committee) Dewan Rakyat. Rakyat disuruh tunggu sehingga siasatan oleh badan-badan ini selesai.

7. Apabila wang sebanyak RM2.6 bilion terdapat dalam akaun peribadi Najib, dan dia tak dapat menafi duit ini ada dalam akaunnya, dan ramai bertanya daripada mana duit ini datang, dan penjelasan yang munasabah tidak dapat diberi oleh Najib, maka satu pasukan bertugas (task force) dibentuk untuk secara rasmi menyelidik wang ini.

8. Pasukan ini terdiri daripada Pendakwa Raya, Ketua Polis Negara, Ketua Badan Pencegah Rasuah dan Gabenor Bank.
Read More / Baca Lagi >>

Perjuangan belum selesai, kata Anina selepas dipecat Umno

Posted: 01 Sep 2015 07:14 PM PDT

Bekas pemimpin Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin mempertahankan tindakannya mengkritik dan menyaman Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dan Setiausaha Kerja Datuk Ab Rauf Yusoh berhubung derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015.  
Bekas pemimpin Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin mempertahankan tindakannya mengkritik dan menyaman Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dan Setiausaha Kerja Datuk Ab Rauf Yusoh berhubung derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri.

Walaupun dipecat, bekas pemimpin Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin yang menyaman presiden dan setiausaha kerja parti menegaskan perjuangannya dalam parti Melayu terbesar itu masih belum selesai.
Anina yang sebelum ini terkenal kerana video ucapannya mengkritik Datuk Seri Najib Razak memfailkan saman terhadap presiden Umno itu dan Setiausaha Kerja Datuk Ab Rauf Yusoh pada Jumaat lepas berhubung derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri.
"Perjuangan belum selesai, tapi akan diselesaikan dengan izin Allah," kata Anina kepada The Malaysian Insider.

"Semangat saya semakin menggelegak dan berada di tahap tertinggi. Setapak takkan ku undur..." Anina dipecat mengikut Fasal 20.7 Perlembagaan Umno kerana membawa hal parti ke mahkamah.
"Pada dasarnya ini adalah saman oleh Umno untuk Umno, meminta presiden parti bertanggungjawab terhadap kronologi yang berkaitan wang RM2.6 bilion itu, dari mana datangnya, ke mana perginya, berapa banyak yang tinggal dan pulangkan ia bagi kebaikan Umno," katanya di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, Kuala Lumpur.
Anina bagaimanapun tidak mahu memberi sebarang komen apabila ditanya sama ada beliau kecewa dengan tindakan Umno memecatnya.
Beliau bagaimanapun membalas dengan sajak secara spontan:
Read More / Baca Lagi >>

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:26 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Siapa sebenarnya yang membawa risiko besar kepada negara?... Bukankah Najib sendiri?

Posted: 01 Sep 2015 02:08 AM PDT

Aspan Alias


Rali Bersih 4 tamat tengah malam tadi dan peserta rali beransur-ansur berundur setelah melaungkan perkataan keramat 'merdeka' tepat 12 tengah malam tadi. Ada yang menafsirkan sejumlah empat ratus ribu telah menyertai rali tersebut tetapi saya lebih cenderung untuk menganggarkan seramai 350,000 sahaja. Jumlah itu sudah cukup meyakinkan kita yang kehendak ramai untuk Najib berhenti dan bersara begitu jelas dan susah hendak dinafikan.

Apa pun yang dikatakan oleh pihak yang memerintah, Bersih 4 telah berjaya mengumpulkan begitu ramai penyokong yang datang dari jauh dan dekat, pendeknya Bersih 4 itu berjaya dan niat serta hajat untuk membuktikan yang Najib sedang menghadapi krisis keyakinan itu amat ketara. Katalah kehendak hati yang tidak bersetuju dengan rali ini, ia merupakan organisasi yang amat sempurna secara relatifnya.

Keadaan terkawal dan dari awal lagi mereka yang menyusun rali ini telah memberikan jaminan yang rali itu adalah perhimpunan yang bertujuan yang aman semata-mata. Mereka hanya hendak menunjukkan sikap mereka terhadap kepimpinan Najib dan rakan-rakannya dalam kabinet negara itu. Mereka mahu menunjukkan dengan jelas kepada Najib yang beliau perlu memujuk semua anggota kabinetnya untuk berhenti bersama-sama beliau dari menguasai kerajaan Persekutuan.

Rakyat bertambah risau kerana jika matlamat mereka ialah untuk hidup dalam keadaan yang aman dan damai dan menuntut Najib untuk bersara bagi mendapatkan kedamaian yang diidamkan oleh rakyat itu. Tetapi mereka bertambah runsing dan risau apabila kelihatan Najib akan menurunkan dan mewariskan kepimpinan negara kepada Ahmad Zahid Hamidi dan inilah yang digerunkan oleh rakyat biasa negara ini. 

Jika Zahid yang mewarisi kepimpinan lemah Najib ini, Zahid akan menjadikan negara lebih celaru dengan sikap dan sifatnya yang 'bodoh sombong' dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menakut-nakutkan rakyat. Kenyataan-kenyataan beliau tanpa 'decorum' nyata jelas kenyataan kerasnya itu adalah semata-mata untuk menutupi kekurangan yang ada kepada diri beliau sendiri.

Dalam ucapan hari kemerdekaannya Najib telah menzahirkan kerunsingan beliau jika BN dan UMNO khususnya akan kalah dalam pilihanraya yang akan datang dan terus menyalahkan rakyat yang berjiwa memberontak itu. Tetapi tidak nampak dalam diri beliaulah yang masalah dan risiko kekalahan BN dalam pilihanraya itu adalah hasil dari kelemahan dan kekurangan kepada kepimpinan beliau.
Beliau tidak mahu menerima yang satu-satunya jalan yang tinggal bagi mempastikan kemenangan UMNO dan BN itu ialah dengan mengajak semua barisan kepimpinan beliau di dalam kabinet itu berhenti dan bersara dari memegang jawatan dan tanggungjawab yang mereka tidak mampu untuk melaksanakannya itu.

Sesungguhnya beliaulah yang bertanggungjawab menjadikan kerajaan menghadapi risiko ditumbangkan oleh rakyat didalam pilihanraya yang akan datang. Najib tidak boleh membiarkan negara terumbang ambing kerana diri beliau dan kabinet beliau yang beliau lantik itu.
Perhimpunan Bersih yang begitu besar sambutannya memberikan implikasi yang besar terhadap kepimpinan Najib ini dan beliau sepatutnya mendengar desakan rakyat dari menyalahkan rakyat diatas kecelaruan yang kita hadapi ini.

Lain orang lain caranya untuk memberikan bakti kepada negara. Jika Tunku Abdul Rahman memberikan jasa kepada negara dengan mengetuai usaha dan perjuangan untuk mencapai kemerdekaan, Najib pula hanya boleh menaburkan bakti kepada negara dengan berhenti sahaja dari terus mentadbir negara yang sedang kehausan kepimpinan ini.

Yang penting bagi seseorang pemimpin ialah dia meninggalkan jasa kepada negara. Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan jasa. Najib sepatutnya menunjukan jiwa besar beliau dengan mengumumkan kepada rakyat yang beliau bersama kabinetnya berhenti semata-mata untuk menstabilkan politik dan kepimpinan negara. Mengakui kelemahan sendiri dan berundur merupakan satu tindakan yang sangat dihargai oleh rakyat dan ia akan dikenang buat selama-lamanya oleh rakyat dan penulis sejarah negara kita.

Malahan tindakan Najib untuk berundur secara terhormat itu boleh dijadikan contoh oleh kepimpinan yang akan datang yang mengakui kelemahan dan kesalahan itu akan menjadi isu yang positif bagi seseorang yang berjiwa besar dengan mengakui kelemahan sendiri itu.

Hentikanlah sikap menjadikan jawatan dan pengaruh dalam kuasa kerajaan sebagai modal perniagaan itu. Ia adalah terlalu hina dan jauh sekali untuk memperolehi keberkatan dari Tuhan semesta alam itu. Najib sepatutnya bertanya kepada dirinya sendiri samada beliau mampu untuk menyelesaikan masalah ekonomi negara ini misalnya. Jika jawapannya 'tidak mampu' maka beliau sepatutnya menyerahkan jawatan itu kepada pemimpin yang lebih berkemampuan dari beliau dan kabinetnya.

Beliau sendiri tahu yang beliau tidak mampu untuk penyelesaian itu.Baiah terbatal selepas Pakatan Rakyat musnah – Ahmad Awang

Posted: 01 Sep 2015 02:05 AM PDT

Baiah terbatal selepas Pakatan Rakyat musnah - Ahmad Awang

Baiah terbatal selepas Pakatan Rakyat musnah – Ahmad Awang

Baiah yang pernah dilafazkan wakil rakyat PAS meninggalkan parti itu untuk menubuhkan parti baharu tidak lagi sah selepas Pakatan Rakyat (PR) secara rasminya terkubur, kata Ahmad Awang.

Penasihat Parti Pekerja itu berkata wakil rakyat yang menyertai parti itu tidak perlu bimbang kerana kemenangan mereka dalam pilihan raya umum lalu hasil kerjasama Pakatan Rakyat (PR) dan bukan atas faktor PAS semata-mata.

"Oleh kerana kemenangan mereka dulu atas nama PR dan ketika berbaiah sebagai calon walaupun atas nama parti tetapi hakikatnya atas PR.

"Sekarang PR dah roboh maka tidak sah lagi apa yang terikat dalam baiah tersebut," katanya pada satu sidang media di Kuala Lumpur.
Ahmad berkata kemenangan PAS dalam pilihan raya umum (PRU) lalu terbukti mendapat sokongan luar apabila ramai penyokong DAP turut sama pulang mengundi calon parti Islam itu.

"Calon PAS yang menggunakan lambang bulan bertanding bukan atas nama PAS sendirian tetapi nama PR.

"Sebab itu di mana DAP tidak bertanding seorang calon pun seperti di Terengganu tetapi DAP mendukung calon PAS sehingga penyokong DAP daripada kaum Cina balik ke negeri sejauhnya datang dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia, Hong Kong dan Singapura menyebabkan PAS boleh menang kerusi yang dulu kalah," katanya.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini mengingatkan wakil rakyat yang menang dalam pilihan raya umum pada 2013 atas tiket PAS perlu mengosongkan kerusi jika mereka menyertai parti baharu yang dirancang kumpulan serpihan Gerakan Harapan Baru (GHB).

Katanya, mereka yang menyertai Parti Amanah Rakyat, yang dijangka dilancarkan pada Hari Kebangsaan, perlu meletak jawatan sebagai wakil rakyat kerana melanggar sumpah baiah kepada parti Islam itu.

"Terpulang kepada maruah mereka. Mereka membuat sumpah baiah sebagai wakil rakyat PAS.

"Mereka mengangkat sumpah, berjanji. Jadi, mereka sepatutnya meletak jawatan dan kosongkan kerusi," katanya.


BUKAN ISLAM BANTU AMBIL AIR SEMBAHYANG

Posted: 31 Aug 2015 11:44 PM PDT

KES INI DI SENYAPKAN?