Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:13 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GAMBAR-GAMBAR LIM GUAN ENG DERA RAKYAT PULAU PINANG

Posted: 06 Aug 2015 01:42 AM PDT


Selepas menghalau peniaga di Armenian Street dan merobohkan gerai di Bagan Dalam semalam, pagi ini kerajaan DAP Pulau Pinang meroboh pula Rumah Hijau Mak Mandin, Butterworth.
"Parti Tindakan Demokratik Pulau Pinang terus rakus menindas rakyat. 
"Melalui pejabat Daerah SPU (Seberang Perai Utara) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai mereka merobohkan puluhan kediaman di situ yang kebanyakannya sudah tinggal 30 tahun tanpa pampasan yang berpatutan. 
"Rumah yang dijanjikan Lim Guan Eng masih belum dibina! Di mana depa nak tinggal?
"Kegilaan apakah kerajaan DAP ini yang tiada belas kasihan dan menganiaya orang miskin??,"lapornya.

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Betulkah Vincent Tan dan Syed Mokhtar "derma" pada DAP?

Posted: 06 Aug 2015 08:34 PM PDT

Siapa mereka kasi sekarang???

Benarkah Vincent Tan Derma RM 400 juta Kepada DAP?
Assalamualaikum Tun Mahathir,

1. Saya menulis dengan rasa berat hati setelah membaca tulisan Tun bertajuk "Akaun Peribadi" yang antara lain mempersoalkan kewujudan akaun peribadi Perdana Menteri Mohd Najib Tun Razak untuk dana politik dan pilihan raya.

2. Apabila Mohd Najib mengambil alih pentadbiran, semua orang tahu bahawa beliau mengambil alih ketika parti sangat lemah manakala kekuatan musuh bertambah berpuluh kali ganda berbanding 2008 dan juga 1999. Pembangkang ketika itu mempunyai kerajaan negeri Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Kelantan.

3. Selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pelan peralihan kuasa pada Julai 2008, Mohd Najib sedar bebanan besar menanti dirinya. 5 negeri milik pakatan rakyat, 3 daripadanya merupakan negeri kaya dan punya kerusi Parlimen yang besar. Langkah permulaan Mohd Najib ialah membantu pembentukan kerajaan BN di Perak.

4. Mohd Najib dan Tun Mahathir sendiri sedar pilihan raya 2013 bukan lagi perang antara "David versus Goliath". Sebaliknya ia merupakan "ibu segala peperangan" dalam konteks pilihan raya Malaysia. Mohd Najib tidak lagi boleh bergantung kepada sumbangan dana politik kroni-kroni perniagaan yang berifat telunjuk lurus kelingking berkait. Ini semua Tun tahu dan faham.

5. Justeru saya kini tertanya-tanya Tun menulis untuk apa? Mahu menjatuhkan Mohd Najib dan UMNO, membersihkan parti dan kerajaan atau kerana dendam tertentu? Saya percaya ramai juga tertanya-tanya soalan ini.

3. Tun sendiri menulis, "Di waktu saya letak jawatan sebagai Presiden UMNO, saya telah arah wang tunai dalam bank dan saham-saham serta surat milik hartanah diserah kepada Dato Abdullah Badawi. Pegawai yang menyerah ialah Nor Mohamad Yacob dan Noordin Bachik. Jumlah wang tunai yang diserah melebihi 200 juta Ringgit. Jumlah nilai saham dan hartanah melebihi 1.2 billion Ringgit."

4. Pada 2008 ketika mahu menjatuhkan Pak Lah, Tun juga menulis telah menyerahkan sebanyak RM 1.4 bilion dalam bentuk tunai, aset dan saham yang dibawah "jagaan" Tun semasa menjadi Presiden UMNO melalui seorang pegawai dan seorang Menteri.

5. Kenapa semua ini tidak dimasukkan ke dalam akaun UMNO? Kenapa akaun "trustee"? Tun sendiri tahu jawapan dan masalahnya. Tun beranggapan hanya Tun seorang sahaja amanah, orang lain penipu walau hakikatnya pada zaman Tunlah harta UMNO berpuluh bilion lesap begitu sahaja.

6. Saya kecewa Tun sanggup menyerang Mohd Najib yang berbelanja berhabis-habisan untuk kemenangan Barisan Nasional tetapi memejamkan mata tindakan kroni-kroni Tun menyumbang kepada parti lawan dalam pilihan raya 2013.

7. Tun siasat atau beritahu kita, betul atau tidak Tan Sri Vincent Tan, ahli perniagaan kesayangan Tun yang menganjurkan parti hari jadi Tun ala James Bond baru-baru ini, telah menyumbang hampir RM 400 juta kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya 2013? Vincent Tan, orang yang mendapat pelbagai kemudahan dan keistimewaan semasa pentadbiran Barisan Nasional di bawah Tun, dikatakan menyumbang hampir RM 1 bilion kepada parti musuh sejak 2008.

8. Tun juga tentu tahu berapa ratus juta YTL, Syed Mokhtar dan beberapa tokoh perniagaan lain menyumbang kepada dana politik Pakatan Rakyat dalam satu pilihan raya yang paling sengit dalam sejarah negara.

9. Malangnya, Tun memilih menyerang Mohd Najib yang membantu Tun menang dalam pemilihan UMNO 1987 dan yang berusaha mempertahankan Barisan Nasional dan UMNO, parti yang Tun perkudakan selama lebih 22 tahun.

10. Tun sedikit pun tidak menghargai usaha Mohd Najib mempertahankan pentadbiran negara ini sungguhpun ia secara langsung menyelamatkan legasi Tun dan Perdana Menteri-Perdana menteri sebelum ini.

11. Apa yang Tun lakukan sejak beberapa bulan ini sungguh menyedihkan. Tun bukan sahaja tidak lagi dapat berkelakuan sebagai negarawan, malah tidak lagi boleh menjadi seorang sahabat pun. Jauh lebih menyayatkan hati, Tun tidak lagi boleh menjadi ahli parti yang baik seperti mana Tun minta kami semua buat ketika Tun Perdana Menteri.

12. Masa untuk muhasabah diri. Selamat hari raya, maaf zahir batin Tun.

Amin Yatim
Petaling Jaya
5 Ogos 2015.

* Harap usah hanya tertumpu pada Tan Sri Vincent Tan tapi khusus pada adiknya Dato Danny Tan.

Takkan Tan Sri Syed Mokhtar biayai DAP????

Satu penjelasan kenapa akaun peribadi diguna

Posted: 06 Aug 2015 05:30 PM PDTKENAPA AKAUN PM DAN BUKAN AKAUN PARTI

1. Menerima sumbangan untk dana politik tidak salah d sisi undang undang negara ini. Cadangan SPRM untuk wujudkan undang2 istihar sumbangan kepada parti politik telah ditolak oleh DAP walaupun UMNO setuju. Yg salah nya klu penyumbang dapat balasan saperti projek atau peluang perniagaan dari kerajaan. Dlm isu ni, penyumbang tidak berminat untk dapat apa-apa balasan. Mereka hanya mahu pastikan agar kerajaan Islam Melayu/Bumiputra boleh dipertahan sekaligus dapat mengekang aktiviti ISIS dan militan.

2. Syarat penyumbang dari Timur Tengah tersebut hanya mahu sumbang melalui PM secara persendirian kerana tidak mahu identiti penyumbang diketahui umum. Maka akaun peribadi dibuka khas untk tujuan penyaluran dana aktiviti parti dan pilihanraya, kemudiannya ditutup selepas itu.

3. Kalam dimasukkan ke dalam akaun amanah sudah pasti identiti penyumbang akan terdedah dan diketahui umum, ini tidak dipersetujui oleh penyumbang.

4. Dlm isu ini, PM tidak melaku apa apa kesalahan disisi undang undang.

FAKTA TAMBAHAN

1. Selama ini DAP, PKR & PAS memang menerima ratusan juta malah billion ringgit sumbangan dana politik, tapi oleh kerana undang-undang negara ini tidak memerlukan ianya diistihar dan juga tidak perlu maklum sumber atau penyumbang nya, maka ianya tidak diketahui umum dan tidak menjadi isu.

2. Maka bila UMNO menerima sumbangan dana politik, tidak ada sebab ianya perlu dihebah kepada umum. Tapi malangnya, ada org dalam saperti bekas pemimpin yg telah mendedahkan perkara ini kpd pengetahuan umum. Lebih malang lagi pendedahan tersebut dibuat secara 'half truth' (separuh benar) yg menyebabkan pelbagai tafsiran sehingga menjadi isu negatif yg besar terhadap UMNO dan pemimpinnya. Sgt tidak beretika untk bekas pemimpin tersebut mendedahkan rahsia parti.

3.  Adakah mungkin antara sumber derma kpd  DAP berkait dgn CIA, Isreal (Yahudi) atau lain lain yg boleh menimbulkan kemarahan dan kebencian rakyat terhadap DAP?Mungkin ini lah sebabnya DAP menolak sekeras kerasnya untk gubal akta tersebut.

Wallahuallam

Jawapan dari atas dan dari bawah untuk anak Khaled Nordin

Posted: 06 Aug 2015 08:32 AM PDT


Akmal Saufi Khaled perhatian dan pujian Lim Kit Siang. Isunya betulkah persoalan yang ditimbulkan yang mana selari kenyataan ayahnya selepas perjumpaan TSMY dengan Sultan. Adakah arahan Sultan dan hanya Khaled Nordin dan Ahmad Saufi saja yang sanggup berkorban agar tidak menimbulkan murka Sultan?

Namun begitu berikut adalah jawab dari atas ke bawah:
Nota Kaki Untuk Seorang Anak Menteri Besar

Nota ini ditulis untuk anak seorang Menteri Besar yang sibuk menghantar pertanyaan kepada ahli UMNO bukannya kepada bapanya sendiri atau mana-mana pemimpin UMNO di atas.

1. Adakah sumbangan tersebut dibayar cukai?

Penerima sumbangan politik dan kebajikan kena bayar cukai? Boleh tunjuk fasal mana?

2. Antara fasal dalam peraturan LHDN:

Pendapatan Diremit Dari Luar Malaysia

Mulai tahun taksiran 2004, pendapatan yang diperoleh dari luar Malaysia dan diterima di Malaysia oleh seseorang individu yang bermastautin dan diremitkan ke Malaysia dikecualikan daripada cukai pendapatan.

3. Adakah bank negara tahu? Bank Negara tahu kemasukan wang tersebut kerana setiap transaksi besar akan dimaklum kepada bank negara. Malah akaun peribadi PM semua dimaklumkan kepada Bank Negara.

4. Bukankah ini rasuah?

Rasuah jika anda memiliki harta secara tidak sah, disembunyikan atau menerima dari pihak yang mempunyai kepentingan.

Dalam keadaan ini tiada kepentingan dan tidak disembunyikan dari pihak berkuasa.

SPRM telah umumkan tiada unsur rasuah.

5. Wang tersebut dibelanjakan ke mana? Bukan masalah anda. Ini hanya isu antara penderma, penerima dan MT UMNO.

6. Siapa penderma? DAP tidak setuju undang-undang dedahkan sumber dana politik yang dicadangkan oleh PM. Jadi mustahil untuk BN dedahkan sumber mereka sedangkan parti lain enggan.

7. Kenapa akaun PM? Sumbangan diberi untuk kempen pilihan raya dan kerja kebajikan.

Para penyumbang tahu mereka menyumbang ke dalam akaun Presiden UMNO. Pihak berkuasa juga tahu. Ia bukan akaun yang dibuka secara sembunyi dan menggunakan akaun penyamar.

Jadi tidak ada apa-apa masalah. Mereka tidak ditipu atau dipesongkan.

Hendak troll? Teruskan! Jika ia menggembirakan anda.

Kecewa kerana anda tidak dapat? Selamat bermadah!

Mahu maki dan hina Najib Razak kerana bersangka buruk? Fikirlah anda agama apa. -MYKMU.NET
Berikut jawapan dari bawah ke atas dari mentor ayahnya:
Jawapan Datuk Sharil atas blog anak Khalid Nordin

Patut tenguk Landskap di TV 1 supaya kita faham isu. Jawapan dari bawah:

(15) tidak ada siapa pun yg mengatakan derma itu utk tujuan kerajaan. Jadi tidak timbul soalan ini.

(14) Derma politik tidak dikenakan cukai tapi penderma tidak dikecualikan dari cukai. Hanya selepas 1hb April, derma lebih dari RM500k dikena kan gst tapi tak jelas samada derma politik dikecualikan.

(13) Elaun Menteri, Perdana Menteri dan Menteri Besar tidak dikecualikan dari cukai. Yg dikecualikan cukai pendapatan ialah elaun wakil rakyat sahaja.

(11) dan (12): LHDN tentunya sedar kerana penderma tidak dikecuali dari cukai pendapatan tapi penerima tidak kena bayar cukai keatas derma yg diterima.

(10) Tentulah BNM sedar dan tahu tentang pergerakan duit ini.

(9) Semenjak bila derma politik dan dana politik perlu didedah kpd semua pihak. Keadaan ini bolih diubah dgn undang2 supaya dana politik harus telus. Buat masa ini, tak de undang2 lagi. Saya sokong diadakan kerangka undang2 utk dana politik sesuai dgn transformasi yg dicadangkan dibawah program transformasi kerajaan.

(8) Adakah Menteri Besar dilarang mencari dana politik?

(7) Perdana Menteri sudah dinyatakan derma itu bukan utk peribadi dan rujuk jawapan kpd (8). (6) Selama saya duduk dlm MT UMNO atau JK Perhubungan UMNO Negeri, soal derma tidak pernah dibangkit atau didedah kpd ahli2 MT UMNO dan Perhubungan Negeri.

(5) Sama lah dgn jawapan utk (6).

(4) Sama jawapan seperti utk (6).

(3) Untuk politik, iaitu UMNO dan BN.

(2) Penyiasatan telah dijalankan. 1MDB pernah menafikan ada duitnya yg dimasukkan kedalam akaun dana politik PM/Presiden UMNO/Pengerusi BN.

(1) Bukan sahaja DSN tahu tapi BNM pun tahu.

Kenapa tan Sri Shahrir jawab dari bawah ke atas agaknya? Sindir kot ....

RPK blast Cina DAP as bangang and arrogant

Posted: 06 Aug 2015 05:30 AM PDT


Raja Petra Kamarudin

Have you heard the saying 'if you can't stand the heat get out of the kitchen'? The Pakatan Rakyat people can't seem to stand the heat and yet they want to play hardball politics. When you play hardball politics you must be prepared to get hurt. It comes with the territory.

The trouble is the Pakatan Rakyat people want to be allowed the luxury of hitting you, even hitting you below the belt, but when you hit back they moan, groan, bitch, complain and grumble. I find this more so with the Chinese DAP supporters who have only recently begun to play the game of politics and do not really know what's at stake when you enter the game.

These Chinese DAP supporters boast about their 5,000 years of Chinese civilisation and how there is no such thing as the Malay race and that Malaysia belongs to the Orang Asli and not to the Malays and so on. Then when you hit them back they scream and call you a racist.

Yes, true, in the 2008 general election we supported the opposition. In fact, we have been supporting the opposition long before that, since the 1970s at the time when the Chinese were still voting MCA, Gerakan and all the other parties in Barisan Nasional, even Umno, in large numbers.

The Chinese refused to vote opposition because, as they said, they are voting for stability and a good economy, something more important to the Chinese than human rights, good governance and so on. The opposition cannot guarantee stability and a good economy.

The big swing came after the 2007 Bersih march and in 2008 we managed to convince the Chinese to swing and support the opposition. They did swing, granted that, but then they immediately thought they now own the opposition and that we must do what they want and what they say.

What gave them the idea that they own the opposition and that DAP is the opposition and that if PKR and PAS want to be part of the opposition and remain in the opposition then they must listen to what DAP wants and do what DAP says?

This is the height of arrogance. Suddenly DAP owns Pakatan Rakyat and the others are merely guests in Pakatan Rakyat who will be kicked out if they do not 'toe the party line' as stipulated and decided by DAP.

In 2010 we formed MCLM and we spoke to the DAP chaps and they said they thought it was a good idea and actually supported the initiative. However, explained the DAP chaps, the DAP HQ has instructed them to distance themselves from MCLM and not work with MCLM.

Haris Ibrahim a.k.a. Sam went up to Penang twice to meet Lim Guan Eng and Guan Eng told him that DAP can only work with MCLM if it gets the 'green light' from Anwar. Dr Dzulkefly Ahmad of PAS told me exactly the same thing: get Anwar's blessing first before PAS can cooperate with MCLM.

Then Anwar announced that Pakatan Rakyat would not support MCLM because they view the movement as a competitor to Pakatan Rakyat whose only aim is to split the votes and help Barisan Nasional win the general elections.

What a fooking lie!

Pakatan Rakyat refuses to work with MCLM. Pakatan Rakyat will distance itself from MCLM. Pakatan Rakyat condemns MCLM and regards it as the enemy.

Okay, well and fine, so I, too, distance myself from Anwar and will no longer regard him as an ally and will not work or cooperate with him. Is that not only fair? You break relations with me so I also break relations with you. That is how it works.

And then the Chinese DAP Red Bean Army cyber-troopers plus the opposition owned social media and news portals viciously and ruthlessly attacked me and called me all sorts of foul names. They can condemn me and break relations with me. But I cannot do the same to them. I must continue to pledge loyalty even though they are very nasty towards me.

Fooking idiots! This is the trouble with these new-kids-on-the-block DAP Chinese Pakatan Rakyat supporters. Only they have the right to whack you. You have no right to whack them back. What kind of political game is this? 'I can whack you but you cannot whack me' type of political game.

Is this what 5,000 years of Chinese civilisation has taught you?

Then they whacked Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim. They accused him of corruption and whatnot. And when we took Khalid's side against them they got angry. They can whack Khalid. But we cannot support Khalid. That is democracy as far as these DAP Chinese supporters are concerned.

Then they whacked PAS President Abdul Hadi Awang because he, too, supported Khalid. No one must support Khalid. They must listen to DAP and whack Khalid. If they defy DAP and support Khalid then they must be ousted.

So they tried to oust Hadi. They spent a couple of million to finance a group in PAS to go against Hadi. But they failed. The anti-Hadi group won only 20% of the votes and all save one lost the party election.

Then they financed the defeated group in PAS to form a new party. This new party will be the partner in Pakatan Rakyat to replace PAS. Jeff Ooi said it is good that PAS is split into two. It is also good if Umno can be split into two.

So they met Muhyiddin Yassin to plot a move against Prime Minister Najib Tun Razak. They also proposed that Dr Mahathir should lead a new opposition coalition called 'Save Malaysia' that will comprise of those opposed to Umno.

Their plan is after splitting PAS into two it is now time to split Umno into two as well. Then Malay political power will weaken. And if we do not support this DAP plan then we are traitors. Only if we support the DAP plan will we be patriots.

That is how Malaysia's politik baru is to be played. It must be DAP's way or no way. And if we disagree then we must be whacked. And since I do not agree with what they are doing that means I am a traitor. Traitor to what? Traitor to the country or traitor to DAP? Why the fook do I care about DAP and its fooking Chinese supporters?

No, my loyalty is to Abdul Hadi Awang and PAS. And if you regard Hadi and PAS as your enemy, which the DAP Chinese do, then I also regard you as my enemy. And in case you do not realise it, this is what democracy is all about: the right to choose.

And I have chosen. And if I need to support Najib or any other devil under the sun just to frustrate the DAP master plan I will do so. That, in case you do not already know, is what politics is all about. You make alliances to defeat those who are trying to defeat you. And the enemy of your enemy becomes your friend.

And if you do not know this or cannot accept this then get the fook out of politics. If you can work with Umno people such as Tun Dr Mahathir Mohamad and Muhyiddin Yassin, and if that is not wrong as long as you achieve your goal, then who the fook are you to tell me who I can and cannot work with?

Cina DAP bangang!

Lim Lip Eng refuse to reveal source of DAP money

Posted: 06 Aug 2015 02:30 AM PDT


Bodohnya Lim Lip Eng... dia suruh BNM dedahkan money trail tapi enggan dedahkan wang dalam dana DAP.

Lim Lip Eng says he his account 'negative'

PETALING JAYA: Segambut MP Lim Lip Eng refused to reveal the amount of money in DAP coffers, but demanded Bank Negara to expose money trail involving the Prime Minister's personal account.

Following the Malaysian Anti Corruption Commission's revelation that RM2.6bil was deposited into the personal account of the Prime Minister, Lim queried if any declaration was made as to where the funds were sourced and for what purposes.

"We want Bank Negara to explain the latest status involving RM2.6bil," he told newsmen after submitting a memorandum to Bank Negara yesterday.

Lim called on Bank Negara to explain if there were any breach of Anti Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001, Financial Services Act 2013 and other regulations governing banking procedures.

Lim also called on Bank Negara to reveal if RM2.6bil was transferred in single or multiple transactions.

"And reveal where is the money now," he said.


Will Tony Pua admit using illegally obtained and tampered infomation?

Apart from Lim, DAP Socialist Youth chief Teo Kok Seong and new DAP member Zulhazmi Shariff signed the memorandum submitted to Bank Negara's strategic communications deputy director Lee Poh Fong.

When pressed further to reveal source of DAP funds, Lim said focus should be on the current scandal.

"But I can reveal how much I have. I have negative … because I use my own money," he said.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:43 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Hentikan tekanan, rakyat terus sokong SPRM perangi rasuah

Posted: 06 Aug 2015 07:04 PM PDT

Hentikan tekanan, rakyat terus sokong SPRM perangi rasuah

(Oleh Ermizi Muhamad)

PUTRAJAYA 6 OGOS: Rakyat akan terus bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memastikan segala siasatan suruhanjaya itu dalam isu 1Malaysian Development Berhad (1MDB) dan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Perdana Menteri telus tanpa campur tangan pihak tertentu.

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata demikian pagi ini ketika hadir bersama sekumpulan Ahli Parlimen (MP) Pembangkang ke Ibu Pejabat SPRM di sini sebagai tanda solidariti kepada pegawai dan anggota SPRM yang bertanggungjawab menjalankan siasatan terhadap kes itu.


Wawi baru


"Rakyat bersama SPRM untuk terus membanteras rasuah dan jangan sekali-kali SPRM takut dan gentar untuk jalankan tugas dengan baik. Segala bentuk tekanan kerajaan perlu dihentikan," katanya.
Tujuh pegawai SPRM setakat ini telah disoal siasat pihak polis kerana didakwa kononnya 'memudaratkan demokrasi berparlimen'.


Antara yang disiasat adalah Pengarah Bahagian Operasi Khas, Datuk Bahri Mohd Zin. Tekanan ini menyebabkan beliau akan mencari dalang yang mengarahkan polis mengganggu pegawai SPRM sekaligus mengganggu siasatan mereka terhadap akaun bank Datuk Seri Najib Razak.

Wan Azizah yang juga MP Permatang Pauh turut merujuk beberapa perundangan berhubung kesalahan penyelewengan berkait kesalahan rasuah terhadap mana-mana pihak yang menganggu dan menghalang pegawai SPRM daripada melakukan siasatan.

Katanya, pihak-pihak tertentu itu sewajarnya tidak mencampuri mana-mana siasatan SPRM lebih-lebih lagi membabitkan kepimpinan tertinggi negara.

MP yang hadir antaranya Rafizi Ramli (Pandan), Shamsul Iskandar Mohd Akin (Bukit Katil), Lim Kit Siang (Gelang Patah), Teresa Kok (Seputeh) dan Khalid Samad (Shah Alam).
Turut hadir, Pengerusi Gerakan Harapan Baru, Mohammad Sabu.

Delegasi tersebut membuat ucapan bergilir-gilir di hadapan bangunan itu.

Sejurus selepas itu, Pengarah Bahagian Komunikasi Strategi SPRM, Datuk Rohaizad Yaacob bertemu dengan kumpulan itu dan mereka dibawa masuk untuk berdialog.


Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=67316

MENTERI SELAMAT ORNG DALAM TANDAS

Posted: 06 Aug 2015 02:11 AM PDT

YB Menteri azalina othman said menyelamatkan penumpang yg terperangkap dalam tandas perempuan di KLIA2. Penumpang Wanita terperangkap dlm tandas Kira2 10 mins seblm YB menteri menyelamatkannya. Beliau berkata, "Harap pihak pengurusan lebih peka dalam memeriksa kemudahan dari semasa ke semasa, untuk memastikan keselamatan pengguna. Hal ini juga akan menjejaskan imej negara jika tidak ditangani dengan baik kerana lapangan terbang adalah tempat yg paling byk Pelancong berkumpul."
Posted by Azmy Klanajayaworld on Wednesday, August 5, 2015

BERSIH

Posted: 06 Aug 2015 01:49 AM PDT
Penjilat bangang yang menganggap semua orang bodoh!

Posted: 06 Aug 2015 12:17 AM PDT

mountdweller


Tajuddin, berhenti hina intelek orang Malaysia

oleh V Shuman

SEKILAS PANDANG:  Nampaknya untuk menjadi ahli politik tidak perlu ada otak .
Lebih-lebih lagi, sekiranya anda bernaung di bawah BN/Umno dan menjadi sebahagian daripada anggota Kabinet Persekutuan.
Kita telah mendengar mereka ini menghamburkan kenyataan tidak masuk akal yang membuatkan tahap IQ seseorang jatuh mendadak dari 120 kepada 0 dalam masa 10 saat.
Salah seorang mereka ialah Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Tajuddin Abdul Rahman.
Menurutnya, 1MDB ialah isu komersial, yang tidak memerlukan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri Najib Razak.
Malaysiakini memetik Tajuddin berkata, " Apabila anda hendak mengadakan undi tidak percaya kepada perdana menteri, ia memerlukan sebab sahih yang memberi kesan kepada rakyat, ekonomi dan keselamatan negara.
"Apakah situasi di negara kita kini? Adakah kita tidak selamat? Adakah keselamatan kita terancam? Adakah ekonomi kita bermasalah?" dia bertanya.
Tunggu, ada lagi yang lebih menarik.
"Kita hidup seperti biasa, orang pergi kerja, pergi sekolah dan mereka berseronok dengan karaoke untuk hiburan. Mereka tidak melarikan diri dari negara. Mereka mempunyai wang, mereka pergi bercuti ke luar negara dengan keluarga mereka dan pulang balik."
Phew, logik yang sangat bijak dari orang yang sangat "bijak". Dia  juga ialah seorang timbalan menteri.
Kalau mengikut logiknya, kemampuan seseorang untuk pergi ke "karaoke" ialah petanda negara sejahtera.
Lupakan sahaja tentang fakta 1MDB masih menjadi isu pertelingkahan, bukan hanya di negara ini, tetapi di peringkat antarabangsa juga.
Agensi berita asing melaporkan tentang 1MDB yang membuatkan pelabur asing menjauhkan diri daripada melabur di sini. Tidakkah ini memberi kesan kepada ekonomi?
Adakah Tajuddin tidak sedar yang prestasi ekonomi Malaysia yang terburuk di Asia Tenggara dan Ringgit kita terus menjunam?
Orang seperti Tajuddin bukan hanya satu penghinaan kepada bidang politik, tetapi juga kepada tahap IQ tamadun manusia.
Kita tahu- dia perlu mempertahankan ketuanya tanpa berbelah bahagi.
Dia melakukanya dengan baik sekali, dia masih memegang kuasa. Gagal menjilat bermakna akan tersingkir, seperti mantan timbalan perdana menteri Muhyiddin Yassin.
Tetapi Tajuddin juga perlu menyedari yang pemikiran purata rakyat Malaysia- yang tidak mempunyai tahap IQ sepertinya, melihat kekecohan 1MDB secara betul- satu masalah yang perlu diselesaikan secepat mungkin.
Maka kerana itulah, tindakan terbaik bagi orang sepertinya ialah tidak bercakap dan menghalang diri langsung daripada memberikan kenyataan tentang isu yang rumit seperti 1MDB seterusnya tidak menghina intelek orang lain.
Komen dan cadangan boleh dihantar kepada penulis di shuman.v@hckmedia.com

BURMA POHON BANTUAN ANTARABANGSA INILAH AKIBAT MENYIKSA SESAMA UMAT

Posted: 06 Aug 2015 12:14 AM PDTSAMA SEPERTI MH370, WANG RM2.6B JUGA JADI MISTERI BUAT KITA

Posted: 05 Aug 2015 09:10 PM PDT


 

 

Oleh: Shahbudin Husin 
 
Selepas 515 hari, Perdana Menteri Najib Razak malam tadi mengumumkan bahawa serpihan yang ditemui di Pulau Reunion, berhampiran Madagascar adalah sah milik pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac 2014 lalu.

Katanya, dengan pakar-pakar antarabangsa telah mengesahkan hakikat itu, ia setidak-tidaknya dapat memberi kepastian kepada keluarga mangsa seramai 239 orang yang berada dalam pesawat tersebut.

Dalam masa yang sama, Najib memberi jaminan bahawa kerajaan akan terus berusaha mencari kebenaran di sebalik tragedi yang menyayat hati itu.

Meskipun serpihan itu disahkan milik MH370, beberapa misteri kekal menyelubungi kita semua. Antaranya:-

- kenapa pesawat yang dipandu dari Kuala Lumpur ke arah Beijing itu dilencongkan ke arah lain?

- di mana lokasi sebenar MH370 terhempas masih lagi tidak diketahui, yang ditemui hanyalah serpihan sayap kapalterbang itu yang mungkin hanyut lalu akhirnya berlabuh di Pulau Reunion.

- adakah pesawat itu dirampas pengganas, terhempas kerana masalah teknikal yang dihadapinya atau berpunca dari sebab-sebab lain?

- kenapa radar gagal mengesan pergerakan pesawat itu bermula daripada laluan asal yang sepatutnya dilalui iaitu Laut China Selatan hinggalah ia melencong lalu hilang di Lautan Hindi?

Semua perkara ini akan terus menjadi misteri untuk sekian lama sehinggalah pasukan penyiasat dapat mengesahkan perkara yang sebenarnya. Tetapi tidak mustahil juga ia akan kekal misteri untuk selama-lamanya.

Dengan pengesahan MH370 ini dilakukan di saat-saat semua orang bercakap mengenai wang derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib, persamaan misteri antara kedua-duanya tentu saja tidak dapat dielakkan.

Walaupun disahkan oleh SPRM mengenai wang tersebut, misteri yang kekal bersarang ialah:-

- siapakah penderma murah hati dan budiman itu?

- apakah tujuan penderma memberi wang sebanyak itu kepada Perdana Menteri?

- di manakah baki wang RM2.6 bilion itu? Masih ada, sudah habis atau disimpan di tempat lain?

- jika wang RM2.6 bilion dibahagi sama rata dengan 222 kawasan Parlimen, setiapnya akan memperolehi lebih RM11.7 juta. Kalau cuma diagihkan kepada 191 bahagian UMNO pula, setiap satunya akan mendapat kira-kira RM13.6 juta. Adakah mereka yang terbabit memperolehi sebanyak itu?

- andai kata dalam pilihanraya ke 13 lalu, setiap bahagian atau calon yang bertanding di 222 kawasan Parlimen cuma diberikan RM2 juta (menurut beberapa bekas Ahli Parlimen, jumlah ini pun sudah dikira terlalu besar), bermakna tidak sampai RM600 juta telah dibelanjakan. Di mana RM2,000 juta lagi?

Walaupun Najib kelihatan sedih ketika mengumumkan mengenai pengesahan serpihan MH370 malam tadi, rakyat Malaysia secara umumnya lebih sedih jika misteri wang RM2.6 bilion tidak dirungkai dengan sebenar-benarnya.

Sama seperti MH370, terlalu banyak misteri dan ketidaklogikan di sebalik jumlah wang sebesar itu meskipun ia disahkan SPRM cuma sekadar derma dan seolah-olah sudah bertukar wang halal jadinya.

Apatah lagi, sementara kebenaran sedang dicari, bukannya suspek yang dicari tetapi pasukan penyiasat pula yang digeledah untuk diburu bukti.

Hakikatnya, yang berbeza ialah jika tragedi MH370 telah menyatukan semua hati-hati manusia di negara kita tanpa mengira kaum dan agama, sebaliknya misteri RM2.6 bilion ini menyebabkan lebih perpecahan serta kehancuran di hati yang sama tentang makna sebenar sebuah kebenaran yang nampaknya ghairah cuba ditutup daripada didedahkan. (SH 06/08/2015)
 
 
 

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:32 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


A nation in turmoil

Posted: 06 Aug 2015 09:15 PM PDT

It doesn't take deep reflection to see why Malaysia has come to this stage.
najib,penipu
Malaysia is in turmoil, and there appears to be no way out of it.
Once one of the more highly regarded countries in the Commonwealth, not least for the independence of her judiciary and the competence of her civil service, Malaysia has deteriorated to the point of becoming the laughing stock of the world.
Yesterday, two of the top stories in the Wall Street Journal were unflattering accounts of what has become the biggest political scandal the country has ever seen.
We are no longer talking about a lack of accountability among the leadership. We are now seeing a failure and, worse, a refusal to account.
Many Malaysians have asked what has brought us to this stage. Opposition politicians and civil society leaders will tell us that we are on the brink of becoming a failed state.
It doesn't take deep reflection to see why. We have watched over the years how our institutions, intended as checks and balances against each other, have one by one been compromised.
The three branches of government – the executive, the legislature and the judiciary – each of whose independence is enshrined in the Federal Constitution, no longer operate as such. In fact, the executive and legislature never have, with Umno/BN so dominant in Parliament over six decades to the extent that it controlled two thirds of the chamber for so long, enabling it to wreak what we now see, with the benefit of hindsight, as havoc on the institutions of government.
The opposition has, at the expense of public interest, recently chosen to self-destruct, largely through self-service and egotism developed as a by-product of substantial electoral gains made in recent years.
Prior to that, BN itself had self-destructed, with component parties not prepared to stand up for minority rights in the face of an increasingly dominant and bullying Umno. Only their leaders can tell us what motivated their silence. Security? Comfort? Fear? Patronage? Inability?
Most of all, within Umno itself, we now see a failure to come to grips with the situation, its leaders' silence showing how out of touch they are with the realities on the ground. Again, this is possibly born of security, comfort, fear, patronage and inability.
Read More / Baca Lagi >>

Kit Siang: Pakatan baru muncul tak lama lagi

Posted: 06 Aug 2015 08:59 PM PDT

Penasihat DAP Lim Kit Siang memberi gambaran bahawa satu gabungan baru parti pembangkang akan diwujudkan selepas Gerakan Harapan Baru didaftarkan secara rasmi sebagai parti politik.

Antara yang disebut-sebut sebagai nama gabungan baru itu ialah Pakatan Rakyat Perjuangan.

"Apabila satu parti politik baru muncul daripada Gerakan Harapan Baru (GHB) dalam masa beberapa minggu, satu Pakatan Rakyat baru – sama ada Pakatan Baru, Pakatan 2.0 atau apa juga nama – akan sedia untuk membawa obor bagi Malaysia Baru," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Lim, beliau diberitahu oleh pengerusi GHB bahawa penubuhan parti baru itu akan selesai dalam masa beberapa minggu lagi.

GHB dibentuk oleh kalangan pemimpin progresif PAS sebagai mukadimah bagi penubuhan parti politik baru selepas kumpulan itu disingkirkan dalam pemilihan parti.

Read More / Baca Lagi >>

Anda silap, Ku Nan! Umno lemah kerana pemimpinnya

Posted: 06 Aug 2015 08:53 PM PDT

oleh J Aslan

Ketika pembukaan mesyuarat Umno Lembah Pantai 2 Ogos lalu, setiausaha agung Umno Tengku Adnan Tengku Mansor dilaporkan berkata yang Umno menjadi lemah akibat ahli-ahlinya yang suka membuat fitnah.

"Umno lemah hari ini, kenapa? Kerana ahli sendiri. Kita ada kira-kira 30 peratus ahli yang suka adu domba, buat finah dan terpengaruh dengan cerita pembangkang. Inilah masalah Umno," katanya seperti dipetik.

Tetapi Tengku Adnan, kenyataan anda terlalu jauh dengan kebenaran. Tolong jangan salahkan akar umbi Umno. Mereka sudah cukup menderita. Umno lemah bukan kerana ahli yang suka memfitnah pemimpin. Umno lemah kerana ramai dalam parti itu yang korup dan sudah tiada integriti dan kebertanggungjawaban.

Dengan menyalahkan ahli akar umbi ke atas krisis kepimpinan parti, Tengku Adnan seolah-olah cuba mengelak perkara yang jelas kepada semua. Sama seperti pemimpin Umno lain seperti Abdul Rahman Dahlan, Nazri Aziz dan menteri yang baru dilantik Azalina Othman Said, Tengku Adnan memilih untuk buat tak nampak gajah di depan mata. Memang perlu banyak keberanian untuk menghadapi dengan krisis secara berdepan dan menanganinya.

Kebenaran akan ditegakkan jua. Inilah apa yang dilakukan bekas timbalan perdana menteri Muhyiddin Yassin. Sebagai 'habuannya', Muhyiddin disingkirkan daripada Kabinet dengan cara yang bacul. Naib presiden Umno Shafie Apdal juga tersingkir atas sebab yang sama.

Kedua-duanya mahu mengetahui kebenaran di sebalik wang RM2.6 bilion, yang kini sudah sah disalurkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri. Pemimpin Umno patut meninggalkan retorik dan menegakkan kebenaran dan keadilan. Dengan cara ini, mereka pasti akan lebih dihormati dan Umno akan lebih kuat.

Read More / Baca Lagi >>

PINDAAN AKTA KOMUNIKASI DAN MEDIA CUBAAN MENDIAMKAN RAKYAT YANG MARAH TENTANG ISU 1MDB

Posted: 06 Aug 2015 08:39 PM PDT

Akhir-akhir ini, serangan terhadap institusi media semakin hebat. The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily telah digantung lesen penerbitan, manakala akses kepada laman Sarawak Report telah disekat. Ini semua berlaku akibat liputan yang dibuat media tersebut terhadap isu 1MDB dan beberapa dakwaan terhadap Dato' Sri Najib Razak.
Malah sekarang bagaikan berjalan satu "operasi" untuk mendiamkan media, anak muda dan pimpinan politik yang lantang bersuara meminta penjelasan serta menggertak agensi-agensi kerajaan yang melakukan siasatan.
Oleh itu, dalam konteks ini, pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 dan Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) 1998 yang bakal diusul Oktober nanti merupakan usaha untuk mendiamkan rakyat yang begitu marah akibat pelbagai skandal dan kepincangan yang melanda negara.
Dato' Sri Najib sebagai Perdana Menteri sepatutnya lebih demokratik dan terbuka dalam menerima kritikan rakyat terutama melalui media sosial. Beliau perlu sedar bahawa media sosial merupakan perhubungan dua hala; zaman perhubungan satu hala sudah lama terkubur.
Beliau tidak patut menggunakan retorik "trial by social media" sebagai alasan membuat pindaan terhadap akta-akta ini, lebih-lebih lagi kerana rakyat hanya mengharapkan penjelasan terhadap isu-isu yang dibangkitkan. Kekangan dan tindakan keras hanya mengukuh persepsi bahawa ada sesuatu yang cuba disembunyikan.
Berdasarkan laporan berita, pindaan-pindaan ini bertujuan untuk:
Read More / Baca Lagi >>

Pelaku rasuah tegar ibarat ulat-ulat tahi (ulat taik)

Posted: 06 Aug 2015 08:31 PM PDT

Rasuah merupakan satu perkara yang sangat menjengkelkan.  Ia merupakan penyakit masyarakat yang tertua dan ia telah banyak membuktikan hasil buruk, baik kepada individu pelaku rasuah dan juga kepada institusi dan negara yang mana rasuah sudah menjadi budaya dan cara hidup mereka.
Rasuah menyebabkan semua tindakan kita tidak teratur dan telus lagi. Pemimpin rasuah tetap tidak akan membuat keputusan dengan betul  dan selalunya negara akan menjadi kacau bilau. Satu ciri perasuah ialah ia tidak akan dapat membuang sifat 'greed, anger and foolishness' yang mestinya ada dalam diri seseorang pelaku rasuah itu. Ketiga elemen ini berkait rapat diantara satu dengan yang lain.
Sifat tamak (greed) yang ada di dalam diri seseorang pemimpin rasuah itu selalunya tidak dapat dikawal lagi. Ia disebabkan ia tidak mempunyai ciri-ciri 'spiritual' dalam dirinya dan sifat kemanusiaannya amat tipis dan kadangkala tidak wujud langsung. Seseorang manusia yang betul manusia, ia akan mempunyai sedikit sebanyak elemen spiritual dalam diri mereka. Lantaran mereka tidak akan ditembusi oleh elemen 'evil' yang sentiasa mengintai-ngintai untuk menyesatkan seseorang (pemimpin) itu.
Pemimpin dan individu yang tamak itu akan mengikut perintah dari bisikan khatir yang sentiasa mahukan kita melakukan kebathilan dan rasuah itu merupakan seburuk-buruk sifat bagi seseorang manusia itu. Kalau sifat itu tidak sehina yang dikatakan, bagaimana agama kita boleh mengklasifikasikan seorang perasuah itu ibarat orang yang memakan daging saudaranya sendiri? Begitulah pandangan agama terhadap pelaku rasuah itu.
Tetapi bagi yang sudah terjebak dengan rasuah tegar, mereka akan sebaliknya merasa bangga dengan tindakan rasuah mereka dengan menunjuk-nunjuk kepada ramai tentang kehebatan kehidupan mereka tanpa menyedari yang mereka itu amat dipandang rendah dan menjijikan bukan sahaja oleh agama tetapi juga oleh masyarakat yang mereka berada didalamnya atau yang mereka pimpin itu.
Read More / Baca Lagi >>

Nilai Ringgit susut 2.5% sejak Muhyiddin dipecat

Posted: 06 Aug 2015 08:10 PM PDT

JIKA nilai Ringgit dijadi ukuran, pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sememangnya tidak menyakinkan sesiapa.

Nilai Ringgit telah jatuh 2.5% dari RM3.814 pada 28 Julai, hari Muhyiddin dipecat ke RM3.913 (6 Ogos 2015, 10pm).

Sejak Muhyiddin dipecat, siasatan terhadap 1MDB nampaknya kian hilang momentum.

Salah seorang ketua penyiasat Pasukan Petugas Khas bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dipecat bersama Muhyiddin.

Laporan Audit Ketua Audit Negara terhadap 1MDB kekal rahsia daripada pandangan awam, entah sampai bila.

Jawatankuasa Kira-Kira Awam Malaysia (PAC) pula dilumpuh dan mesyuarat ditangguhkan, dan oleh itu soalsiasat terhadap bos-bos besar 1MDB tidak dapat dilakukan.

Laporan berkala Pasukan Petugas Siasatan Khas tetiba hilang daripada pandangan.

Polis pula bergerak menahan para pegawai di Pejabat Peguam Negara, SPRM dan Bank Negara atas tuduhan kebocoran maklumat mengikut Seksyen 124B Kanun Keseksaan bagi kegiatan yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

Pesuruhjaya SPRM,  juga salah seorang ketua penyiasat Pasukan Petugas Khas, tetiba bercuti.
Read More / Baca Lagi >>

Katanya 'NEGARA AMAN'.. kenapa masih ada lanun ???

Posted: 06 Aug 2015 08:06 PM PDT


KENAPA 'bapak lanun' takut kpd anak2 lanun..??? Langsung tak masuk akal...

Lagi satu.. kalau nak jilat sekalipun biarlah dgn alasan yg boleh diterima akal..

Surat terbuka kepada KJ daripada pimpinan anak muda

Posted: 06 Aug 2015 08:02 PM PDT

Mereka mendesak KJ meletak jawatan jika gagal mengambil tindakan proaktif bagi menyelamatkan Malaysia daripada kemusnahan.

Ke hadapan YB Khairy Jamaluddin,
Menteri Belia dan Sukan,
Krisis 1MDB dan skandal kewangan negara sampai ke satu lagi tahap apabila Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) mengumumkan bahawa sememangnya wujud kemasukan sejumlah wang sebanyak RM 2.6 billion ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.
Namun begitu, apa yang menghairankan adalah wang sebanyak itu dikatakan sebagai 'donation' atau sumbangan yang diberikan dari Timur Tengah dan bukan dari wang 1MDB sebagaimana diumumkan baru-baru ini.
YB Khairy Jamaluddin Yang Dihormati,
Sebagai golongan anak muda bakal generasi pewaris negara, kami berasa terpanggil untuk melahirkan kebimbangan kami berhubung skandal kewangan yang paling dahsyat pernah berlaku dalam sejarah Malaysia.
Sehubungan itu, kami ingin menarik perhatian satu-satunya Menteri yang dikatakan mempunyai semangat anak muda dan berperanan menjaga kepentingan belia dan anak muda Malaysia iaitu YB Khairy Jamaluddin kepada beberapa perkara seperti berikut:
1) Kami mendesak YB untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam mempersoalkan isu berkaitan RM2.6 billion yang disahkan dimasukkan ke dalam akaun peribadi YAB Perdana Menteri yang juga merupakan Presiden Parti UMNO yang mana YB sebagai Ketua Pemudanya.
2) Kami menggesa supaya YB tidak lagi mengamalkan sikap mengambil hati dan mempertahankan Presiden UMNO itu dengan kenyataan-kenyataan seperti yang dibuat sebelum ini.
3) Kami menggesa YB supaya bersama-sama gelombang anak muda yang sayangkan negara dengan menegur dan membetulkan segala salah laku kerajaan dan Perdana Menteri sebelum nasi menjadi bubur.
YB Khairy Jamaluddin Yang Dikasihi,
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Najib sudah jawab 48 kali ampu KP Jasa

Posted: 06 Aug 2015 07:58 PM PDT


SEREMBAN - Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi kesal dengan sikap orang ramai yang masih menganggap, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak belum menjawab persoalan tentang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Perdana Menteri sudah 48 kali menjawab isu 1MDB tapi orang ramai masih mainkan isu ini.
"Tetapi isu dikaitkan dengan penyelewengan sudah tentu Perdana Menteri tidak boleh jawab dan menyerahkan kepada PAC dan pihak berkuasa untuk menyiasat," katanya dalam sidang media selepas Majlis Jamuan Hari Raya bersama Jasa Negeri Sembilan di Dewan Kompleks Belia dan Sukan Paroi, di sini, semalam.
Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Pengarah Jasa negeri, Mustafa Nagoor.
Menurutnya, Jasa akan mengedarkan buku bagi menjawab segala persoalan tentang 1MDB dalam masa terdekat.
"Sebelum ini, kita sudah edarkan buku 22 Jawapan Najib Razak pada Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Seremban yang diadakan baru-baru ini.
"Sekarang kita sudah kumpulkan soalan dibangkitkan Tun Mahathir, Sarawak Report dan isu yang dimaikan portal seperti Malaysian Insider dan Malaysia Kini.
Read More / Baca Lagi >>

Najib, henti jadikan Malaysia bahan jenaka

Posted: 06 Aug 2015 07:53 PM PDT

Dr Dzulkefly Ahmad

Dua hari lalu penulisan saya mengingatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya perpada-pada dalam usaha 'menyelamatkan dirinya'. Dunia sudah tahu. Izinkan undang-undang negara berperanan menentukan kebenaran dan keadilan.
Diri ini saja sudah banyak menulis tentang 1MDB. Naik bosan juga dan lebih bosan adalah pembaca. Di sisi rakyat awam, pastinya lebih lagi. Meluat, menyampah dan marah. Hari ini saya menulis lagi. Kali ini untuk mengingatkan Najib, henti jadikan Malaysia bahan lawak jenaka dunia. Terlalu lama sangat isu 1MDB mengambil pentas utama. Memang luar biasa. Lazimnya isu akan datang dan pergi. Jarang-jarang dan kadang-kadang yang boleh bertahan lama seumpama PKFZ dan NFC. Tetapi 1MDB bakal memecah semua rekod lama.
Sampai bila? Sampai pengerusi penasihatnya tumbang! Pada 17 November, 2014 dalam kolum saya di TMI ini, berjudul 1MDB: Najib mangsa pertamanya menyebutkan "..saya ramalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan tumbang akibat 1MDB".

Sememang hebat anak muda yang panggilan glamournya Jho-Low atau nama sebenarnya Low Taek Jho ini. Dia semacam 'financial wizard', tetapi menyalahgunakan kepakarannya. Kalau anda mengikuti seluruh rentetan dan pendedahan sejak 1MDB pertama kali didedahkan The Edge, majalah yang digantung 3 bulan itu, anda faham maksud saya. Namun setelah 6 tahun beroperasi, (sejak penubuhan 2009), kejayaan 1MDB hanya mampu mengumpul RM42 bilion hutang korporatnya. Amat malang, pelbagai aset diperoleh dalam bidang tenaga dan hartanah, gagal menjana cash-flow atau 'revenue' untuk melunas hutangnya.
Lebih mengecewakan, 1MDB tidak henti-henti terpalit dengan pelbagai kontroversi. Hari ini, saya tegaskan Jho Low, dalam bahasa anak muda, 'kencing rakyat Malaysia'. Terlalu banyak urus niaga culas dan curang didedahkan.
Kali ini, saya ingatkan Najib berhenti menjadikan negara kita, bahan jenaka dan lawak dunia atau 'a laughing stock and object of derision'. Apabila SPRM semacam dipaksa membuat pendedahan RM2.67 bilion yang dipindahkan ke akaun peribadi perdana menteri adalah sumbangan penderma, dunia terbahak-bahak tertawa.
Read More / Baca Lagi >>

PDRM dan SPRM, jangan korbankan kepercayaan rakyat - Yusmadi

Posted: 06 Aug 2015 07:48 PM PDT

PDRM dan SPRM, jangan korbankan kepercayaan rakyat - Yusmadi
KUALA LUMPUR: Kemelut yang melanda Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam isu membabitkan siasatan ke atas syarikat SRC International dilihat semakin mengikis kepercayaan rakyat terhadap institusi negara.

Pengasas Kumpulan Rights, Yusmadi Yusuf berkata perkara itu perlu diatasi segera termasuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi menyelesaikan siasatan secara bebas yang dilihat mampu mengembalikan semula kepercayaan rakyat.

"Selesaikan segera. Saya bimbangkan kepercayaan rakyat terhadap institusi negara semakin terhakis.

"Ini bukan soal sama ada PDRM betul atau SPRM salah; ini soal kepercayaan rakyat terhadap institusi negara," katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Khamis.

Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali turut digesa memainkan peranan lebih berkesan dalam menyelesaikan isu membabitkan SRC International dan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Read More / Baca Lagi >>

I miss you, Malaysia

Posted: 06 Aug 2015 06:43 PM PDT

All I see now are angry faces. All I hear now are grumbles about political nonsense
sad,-malaysia
When I was growing up, the month of August used to be a special month.
We would begin by celebrating my mom's birthday on the first of August, followed by the birthdays of a few cousins and close friends of the family. By the end of the first week of August, it would be time to bring out the flags from the cupboard, as we began preparations to celebrate Merdeka Day again.
Mom would lovingly wash both flags by hand – the Malaysian flag and flag of Penang. According to Mom this was the best way to extend the life of the flag. I think she also added a generous amount of fabric softener because they always smelled so good when hung out to dry in our backyard.
I remember watching them dance in the air as I sat on the veranda enjoying mom's teh halia. It was such a pretty sight that it has remained encapsulated in my memory all these years.
By the second week of the month, mom would have had them ironed neatly. They were then passed on to dad – it was his responsibility to get them hung on the two poles we had in our garden. The 10 foot tall poles stood between mom's bougainvillea bushes and dad's sapodilla fruit tree (chiku tree). Dad erected the poles himself – he explained that Merdeka Day was a special day and deserved its own poles. No unused sticks or bamboo or even worse, broomsticks which some people tended to use.
I was always the one to help dad hang the flags – simply because my two brothers would be sleeping like logs on weekends. But to tell you the truth, there was nothing much to do, actually. My job was basically to hand over the flags and when dad raised them up, he depended on me to tell him how they looked from a distance.
Read More / Baca Lagi >>

GO NAJIB, ROSMAH: Go before Malaysians rush to the streets to hound you OUT!

Posted: 06 Aug 2015 06:42 PM PDT

Indeed, whichever camp or divide you pledge your loyalty, hope and trust upon, there is one fact that cannot delude us any further. And that is, Malaysia is fast sinking into an acute socio-political and a consequent economic crisis of mega scale. Leaders and vanguards must rise to save Malaysia. It has to be now or the price that all Malaysians will have to pay will be too heavy tomorrow.
If our past and current leaders from the political fold, the civil society, religious communities, professional organizations, and even our revered Council of Rulers who are truly the vanguards and honored insignia of our Constitutional Monarchy, believe that the fundamentals of our country that are hinged to the Malaysian Constitution to enable good governance, transparency, accountability and sound nation status development are intact and sound and free of any traces of compromise, then they must convene and make a joint statement to that effect.
However, if they responsibly and in all wisdom agree with the commoner-citizens that there is already a serious assault on the stability of our beloved country's social, political, and economic stability then let truth be told.

Malaysia Prime Minister Najib Razak and his wife Rosmah Mansor
That truth with accompanying right action must translate with urgency to concerted and collaborative efforts in correcting all that is critically wrong in our country. Given the cascades of broiling issues in Malaysia these past months that have already now reached almost every country's news stand our efforts for right action cannot be done independently or in piecemeal or delayed another day anymore.
Every passing day increases the risks and potential collapse of a nation's fundamentals. And the eventuality is, the entire nation of people, leaders and vanguards will loose and suffer the consequences. Blame will not ease the pain for there is truth in both the sins of commission and ommission.
Read More / Baca Lagi >>

Suara rasional di tengah-tengah kesetiaan membabi-buta

Posted: 06 Aug 2015 06:32 PM PDT

oleh V Shuman
Di tengah-tengah segala karut-marut yang dimuntahkan ahli parlimen BN dan menteri kita dalam usaha mereka menjustifikasikan 1MDB, satu suara rasional berkumandang.
Ia daripada MP Kulim Bandar Baru Abdul Aziz Sheikh Fadzir, yang menyeru agar tiga agensi penguatkuasa dalam task force bersama yang menyiasat skandal itu untuk berhenti bertembung sesama sendiri, dan menumpukan perhatian untuk menyiasat dakwaan korupsi dalam syarikat milik kerajaan itu.
Laman the Malaysian Insider memetiknya berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) patut kembali menumpukan perhatian untuk menyiasat perkara itu melalui skop masing-masing.
Ia berikutan tindakan polis menahan dan menyoalsiasat beberapa pegawai SPRM, serta seorang pegawai dari Pejabat Peguam Negara, kerana membocorkan apa yang didakwa sebagai draf kertas pendakwaan terhadap perdana menteri Najib Razak.
Pertembungan dalaman ini telah menjejaskan skop asal task force – untuk menentukan sama ada sejumlah RM2.6 bilion memang disalurkan ke dalam akaun peribadi Najib, seperti dakwaan Wall Street Journal (WSJ) dan Sarawak Report.
Kini selepas wang tersebut memang sah disalurkan – atas nama "sumbangan" – kita masih tidak melihat satu tangkapan pun dibuat. Sebaliknya, lebih ramai pegawai yang ditugaskan menyiasat telah ditahan dan disoalsiasat polis.
Syabas kepada Abdul Aziz kerana mengatakan sesuatu yang rasional. Terutamanya di saat politikus yang dikatakan "paling pintar" dalam Umno – "Encik Oxford" Khairy Jamaluddin dalam usaha menjustifikasikan penyaluran wang ke akaun peribadi Najib, dilaporkan berkata bahawa penyaluran wang ke akaun peribadi Najib tersebut "bukan satu jenayah".
"Polis dilihat memberi tekanan kepada SPRM dan BNM, seolah-olah mereka tidak bersama dengan kerajaan. Kita takut krisis keyakinan itu akan membuatkan rakyat tidak percaya kepada institusi penguatkuasaan dalam negara.
Read More / Baca Lagi >>

Dana Asing & 1MDB: Jawapan Nur Jazlan tidak bertanggungjawab - Yusmadi

Posted: 06 Aug 2015 06:30 PM PDT

Jawapan Nur Jazlan tidak bertanggungjawab - Yusmadi
KUALA LUMPUR: Bekas Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf kecewa dengan sikap Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mengelak daripada menjawab pertanyaan wartawan mengenai isu wang derma berjumlah RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Saya fikir jawapan dia tidak bertanggungjawab. Saya kecewa," katanya kepada Astro AWANI.

Katanya, sebagai bekas Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Nur Jazlan sepatutnya memikirkan jawapan lebih sesuai daripada memberikan alasan enggan mengulas kerana sudah tidak lagi menganggotai PAC.

"Beliau (Nur Jazlan) perlu tahu memberi jawapan yang lebih bijak daripada mengelak menjawab pertanyaan para wartawan.

"Sebagai bekas Pengerusi PAC, kita ingin mendengar cadangan bernas daripadanya," ujar Yusmadi.

Yusmadi juga turut mempersoalkan tindakan Nur Jazlan yang disifatkan seperti 'cuci tangan' selepas ditawarkan jawatan Timbalan Menteri Dalam Negeri yang baharu.

Ini memandangkan Nur Jazlan sepatutnya menyelesaikan beberapa perkara membabitkan PAC sebelum menerima tawaran jawatan di dalam kabinet.
Read More / Baca Lagi >>

Pemilihan Umno jadi medan uji kepercayaan ahli pada Najib, kata pemimpin akar umbi

Posted: 06 Aug 2015 06:28 PM PDT

Pemilihan parti perlu diadakan sebagai jalan terbaik Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dapat kepercayaan dan mandat baharu, kata Ketua Umno Bahagian Kulim Bandar Baharu Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir. – Gambar fail The Malaysian Insider, 7 Ogos, 2015.Pemilihan parti perlu diadakan sebagai jalan terbaik Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dapat kepercayaan dan mandat baharu, kata Ketua Umno Bahagian Kulim Bandar Baharu Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir. – Gambar fail The Malaysian Insider, 7 Ogos, 2015.Jalan terbaik untuk Datuk Seri Najib Razak membuktikan dirinya memiliki kepercayaan ahli Umno ialah dengan mengadakan semula pemilihan parti yang sebelum ini ditangguhkan, kata pemimpin Umno.
Mendapat mandat baru daripada ahli juga akan membantu menghapuskan sebarang rasa tidak puas hati dalam Umno yang makin menjadi-jadi selepas Najib memecah tradisi dengan menggugurkan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalan perdana menteri.
Walaupun Majlis Tertinggi (MT) parti memutuskan menangguhkan pemilihan yang sepatutnya dijadualkan tahun depan, ia masih boleh diadakan jika terdapat permintaan mencukupi daripada 199 bahagian parti itu.

Ketua Umno Bahagian Kulim Bandar Baharu Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir berkata senario politik kini sudah berubah susulan pemecatan Muhyiddin daripada Kabinet. Ahli di peringkat akar umbi berasa mereka menyumbang ke arah siapa yang sepatutnya menjadi timbalan perdana menteri, kerana mengikut konvensyen Umno dan Barisan Nasional (BN), jawatan itu dipegang timbalan presiden parti.
"Dulu, 140,000 perwakilan diberi hak memilih presiden, timbalan presiden dan naib presiden.
"Apabila beliau dilantik, presiden Umno adalah pengerusi BN dan beliau menjadi perdana menteri," katanya kepada The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

ZAHID PERLU HENTIKAN GANGGUAN POLIS KEPADA SPRM, SIASAT BOCOR MAKLUMAT KEMUDIAN

Posted: 06 Aug 2015 05:03 PM PDT

Isu derma RM2.6 bilion yang masuk ke dalam akaun peribadi Najib Razak bukan lagi sekadar isu politik yang memanaskan topik perbualan dalam masyarakat dan sama ada salah atau betul perbuatan itu, tetapi telah menjadi perkara yang meruntuhkan sebahagian sistem dalam pentadbiran negara.

Disebabkan wang tersebut, SPRM dan PDRM saling berbalah dan seolah-olah sedang bermusuh, manakala Jabatan Peguam Negara yang berhak terhadap sesuatu pendakwaan pula semakin tidak diyakini oleh masyarakat berikutan Gani Patail tiba-tiba disingkirkan daripada jawatannya.

Walaupun SPRM sudah membersihkan nama Najib berhubung sumbangan RM2.6 bilion yang diterimanya dengan mentaktifkannya sebagai derma, tetapi badan itu masih lagi menyiasat berkaitan SRC Internanational Sdn Bhd yang turut menyumbang sebahagian daripada jumlah tersebut.

Melalui pendedahan The Wall Street Journal sebelum ini, SRC International Sdn Bhd, sebuah syarikat milik Kementerian Kewangan didakwa menyalurkan RM50 juta kepada sebuah syarikat subsidiarinya, Gandingan Mentari Sdn Bhd, yang kemudian disumbangkan kepada Ihsan Perdana Sdn Bhd dengan jumlah yang sama.

Ihsan Perdana yang merupakan syarikat berkaitan perlaksanaan tanggungjawab sosial bagi 1MDB kemudian menyalurkan pula sebanyak RM42 juta ke dalam akaun peribadi Najib. RM8 juta lagi dikekalkan dalam akaun syarikat itu.

Siasatan terhadap SRC International dan kaitannya dengan Najib ialah berikutan syarikat itu telah dibantu mendapatkan dana Kumpulan Wang Amanah Pencen sebanyak RM4 bilion sebelum ini. Sumbangan RM50 juta kepada Ihsan Perdana dan RM42 juta daripadanya dimasukkan ke akaun Najib didakwa kerana bantuan pinjaman yang diperolehinya itu.

Ini bermakna secara tidak langsung daripada RM2.6 bilion itu terdapat sebahagian kecil wang berkaitan 1MDB iaitu RM42 juta manakala AS$681 juta lagi dimasukkan daripada luar negara melalui Falcon Private Bank.

Dalam pasukan petugas khas yang ditubuhkan sebelum ini, SPRM bertanggungjawab menyiasat unsur-unsur rasuah berkaitan SRC International ini, termasuk juga sudah menahan reman CEO Ihsan Perdana, Dr Shamsul Anwar Sulaiman.

Walaupun pasukan petugas khas sudah dibubarkan oleh Peguam Negara yang baru Apandi Ali, tetapi SPRM tetap menyatakan tugas mereka menyiasat kes berkaitan SRC International belum berakhir dan berazam untuk menyelesaikannya dengan telus dan adil.

SPRM juga berpegang kepada Seksyen 72 Akta SPRM 2009 yang memberikan kekebalan undang-undang kepada pegawainya dalam menjalankan siasatan berkaitan kesalahan di bawah akta tersebut memandangkan penyiasatan yang dijalankan adalah dengan suci hati.

Bagaimanapun, belum pun SPRM habis melaksanakan tugasnya itu, beberapa pegawai dan kakitangan mereka telah ditahan oleh pihak polis atas dakwaan membocorkan maklumat. Maklumat bocor yang sedang disiasat itu ialah berkaitan perbankan dan deraf kertas pertuduhan terhadap Najib oleh Sarawak Report baru-baru ini.
Read More / Baca Lagi >>

Bagi ruang SPRM jalan tugas

Posted: 06 Aug 2015 04:57 PM PDT

SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu diberi ruang untuk menjalankan tugasnya dengan bebas, telus dan profesional.

Pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR), Tan Sri Johan Jaaffar berkata, ia selaras dengan undang-undang yang digariskan dalam Akta SPRM 2009.

"Situasi terkini yang menyaksikan kehilangan kepercayaan dan keraguan masyarakat terhadap SPRM hanya boleh diatasi dengan memberi peluang kepada SPRM untuk menjalankan tugas tanpa rasa takut atau gentar.

"Persepsi orang ramai bahawa pegawai-pegawai penyiasat SPRM kini sedang disiasat perlu ditangani dalam apa jua cara," katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

PPPR merupakan salah satu daripada lima badan bebas yang memantau perjalanan SPRM selama ini.

Dalam perkembangan lain, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Percegahan) SPRM Datuk Mustafar Ali hari hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa penahanan tiga pegawai SPRM termasuk Timbalan Pengarah Bahagian Operasi Khas, Datuk Tan Kang Sai akan menjejaskan siasatan badan tersebut terhadap SRC International Sdn Bhd.
Read More / Baca Lagi >>

Apabila anak Muhyiddin bermadah

Posted: 06 Aug 2015 04:54 PM PDT

"Kita semua mungkin terjatuh namun kita semua bangkit. Bertabahlah Malaysia (kerana) selepas hujan akan muncul mentari," begitu anak Tan Sri Muhyiddin Yassin, Najwa, menyatakan perasaannya ketika ini.

Memuat naik lagu dan klip video terkininya di Internet malam tadi, orang ramai segera memberi reaksi hangat kepada lagu After The Rain itu.

When life gets cold and skies aren't blue
you're not alone, I'm here for you
My brothers and sisters
we'll see you through.


Kelmarin Najwa sudah menguar-uarkan rancangannya memperkenalkan lagu terbaru ciptaan Juny itu melalui Facebook.

Seperti dijanjikan klip video berkenaan dimuat naik di Facebook Najwa awal malam tadi.

Dana Asing & Skandal 1MDB: SPRM terima sokongan tidak dijangka, daripada pembangkang dan pengkritik

Posted: 06 Aug 2015 04:52 PM PDT

Pengarah Komunikasi Strategik SPRM Datuk Rohaizad Yaakob bersama Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang ketika sesi lawatan pembangkang ke SPRM di Putrajaya, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 7 Ogos, 2015.Pengarah Komunikasi Strategik SPRM Datuk Rohaizad Yaakob bersama Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang ketika sesi lawatan pembangkang ke SPRM di Putrajaya, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 7 Ogos, 2015.
Sejak ditubuhkan, kewajaran Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sering menjadi pertikaian di mata orang ramai, dengan pengkritik mendakwa ia lebih menyerupai proksi kerajaan daripada sebuah badan pemantau bebas. Rakyat Malaysia makin kecewa dengan apa yang mereka anggap satu ketidaktelusan dalam  kontroversi 1Malaysia Development Board (1MDB) dan penyaluran RM2.6 bilion ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Mereka kini menggantungkan harapan mereka kepada SPRM, yang hari ini muncul sebagai satu sumber inspirasi bagi mereka yang mencari kebenaran.

Sejarah hitam SPRM pertama kali terbabit dalam kontroversi pada Julai 2009 apabila setiausaha politik ahli pembangkang Teoh Beng Hock ditemui mati di premis bangunan pejabat agensi itu di Shah Alam, Selangor.
Ia ketika itu baru 7 bulan beroperasi sebagai suruhanjaya yang lebih bebas, telus dan profesional, menggantikan Badan Pencegah Rasuah, sebuah unit di bawah Jabatan Perdana Menteri.
Tidak sampai 2 tahun kemudian, pegawai kastam Ahmad Sarbani Mohamad ditemui mati di bangunan sama.
Polis sedang membuka semula siasatan ke atas kematian Teoh, manakala bagi kes Sarbani, inkues memutuskan kematiannya satu kemalangan.
Kedua-dua insiden itu membentuk persepsi awam yang agensi anti rasuah itu sendiri penuh dengan rahsia gelap, rasuah dan salah urus.
Bagaimanapun, tanggapan itu nampaknya mula berubah minggu lalu apabila SPRM mendapati dirinya di tengah-tengah satu kontroversi epik berikutan siasatannya ke dalam saga 1MDB itu.
Ia menjadi sasaran siasatan polis kerana wujud dakwaan maklumat rasmi dibocorkan dalam siasatan kerajaan ke atas 1MDB.
Apabila 7 pegawai dan seorang bekas anggota panel penasihatnya dipanggil polis untuk disoal siasat dalam satu usaha yang disifatkan pengkritik satu cubaan intimidasi, Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM Datuk Bahri Mohamad Zain bertindak balas dengan ikrar untuk meneruskan siasatan.
Tiba-tiba, mereka yang dulunya memusuhi SPRM, beralih sentimen.
Daripada pemimpin hak awam Datuk Ambiga Sreenevasan hingga orang kuat pembangkang Lim Kit Siang, mereka kini menjadi sekutu kuat, menyuarakan sokongan kepada suruhanjaya itu yang pernah mereka kecam sebelum ini sebagai tidak cekap.
Kini mereka menghamburkan kata pujian kepada SPRM sebagai pejuang kebenaran.
Sokongan yang diterima rakyat Malaysia juga luar biasa, dengan sebuah laman Facebook dinamakan "Rakyat bersama SPRM" menarik hampir 7,000 ahli dalam masa tidak sampai 24 jam selepas dimulakan. Dan setakat pagi ini, keahliannya mencapai lebih 18,000.
Read More / Baca Lagi >>

Dana Asing: Ada kambing hitam bakal mengaku jadi penderma Najib, kata veteran Umno

Posted: 06 Aug 2015 04:51 PM PDT


Bekas menteri pertanian Tan Sri Sanusi Junid berkata seorang kambing hitam dijangka akan mengaku menderma kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dan pasti ia seorang warga asing. 

Seorang veteran Umno menyifatkan kenyataan pihak berkuasa mengesahkan wang berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun perdana menteri adalah ehsan derma tidak mengejutkan dan sudah diduga. Malah, beliau mendakwa, sudah dapat dijangkakan bakal ada individu yang "menjadi kambing hitam" yang akan mengaku mendermakan wang tersebut untuk menjernihkan keadaan.
Tetapi, bekas menteri pertanian Tan Sri Sanusi Junid berkata, beliau berpendapat wang itu bukan disumbangkan ahli Umno atau warga Malaysia, tetapi pasti dibuat warga asing di luar negara.

"Ia sudah dijangka dan bukan satu kejutan, saya pasti mereka akan mencari individu yang kaya mengakui mendermanya," kata Sanusi melalui satu kiriman khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada The Malaysian Insider. Beliau turut mengatakan, tidak mungkin hanya seorang sahaja yang menderma wang sebanyak itu.
"Yang jelas ialah, kalau rakyat Malaysia yang derma, tidak mungkin seorang sahaja. Yang ada berbilion pun tidak mampu menderma sebanyak itu," kata bekas menteri yang berkhidmat di zaman Tun Dr Mahathir Mohamad itu.
Pada masa sama, beliau yang pernah menjadi menteri besar Kedah turut menamakan beberapa nama individu yang kaya sebagai contoh.
"Kenalah cari orang luar negara seperti Sultan Brunei, Bill Gates, Warren Buffet atau yang sekaya itu. Atau pun raja-raja Arab dan anak-anak mereka.
"Orang berniaga tidak mungkin derma sebanyak itu tanpa dapat sesuatu. Itu bukan derma namanya.
"Kecuali kita upah dengan lumayan seseorang yang sanggup mengaku dia yang menderma. Tetapi kenalah yang boleh dipercayai," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Wabak Penyakit Mandatifilis

Posted: 06 Aug 2015 08:58 AM PDT

Penyakit mandatifilis lagi bahaya dari dengue.
Saya anggap pemimpin UMNO dan para penyokong nya mengalami penyakit mandatifilis. Ini penyakit yang menganggap mandate atau mandat ialah lesen untuk buat sesuka hati. Ianya penyakit mudah jangkit terutama kalau bersama dengan pemimpin UMNO dan penyokong tegar mereka. Harap berwaspada. Jauhkan diri dari mereka.
Dunia mentalqinkan Malaysia.
Seluruh dunia sedang menyaksikan pemusnahan Malaysia. Orang Melayu yang paling malang. Sebab yang memusnahkan negara kita ialah orang Melayu keturunan Bugis. Ada Bugis baik yang membangun negara dan ada Bugis keturunan lanun yang jahat.
Negara musnah kalau pemimpin berminda penjenayah.
Lanun ialah perompak ialah penjenayah. Keturunan membangunkan negara tidak akan menipu rakyat, menjual harta benda negara dan mencuri wang. Pemimpin Malaysia sekarang sedang memusnahkan segala nya ; maka tidak syak lagi dia keturunan lanun jahat.
Kita ada seorang pemimpin yang membesarkan keturunan Bugis nya  yang hari ini menjadi ejen utama menghancurkan segala insitusi mempertahankan system kerajaan. Lanun bugis ialah penjenayah dan hari ini kita ada pemimjn yang ada baka sama yakni mempunyai minda penjenayah menghancurkan ekonomi kita; system kehakiman membisu seribu bahasa kerana ia dianggap tali barut pemerintah; ejensi kepolisian, SPRM, insitusi pendakwaan negara dan sedikit masa lagi instutusi yang menjaga kewangan negara akan dibaham oleh Najib Tun Razak.
Ringgit Malaysia sudah hampir kepada RM4 =1USD. BNM  telah belanja RM5 billion untuk menyokong Ringgit dan reseb matawang asing nya makin menurun. Tapi Najib buat dono sebab dia lebih asyik mencari jalan menyelamatkan diri nya.
Walaupun dia mungin orang baik secara peribadi, dan saya ada rekod menyatakan demikian, tapi sebagai pemimpin Najib is a miserable failure dan gagal. Dia tidak lagi berkelayakan untuk jadi PM dan pemimpin negara ini.
Kerajaan dan kepimpinan disangsi.
Apatah lagi kita mempunyai seorang timbalan PM yang berlagak macam seorang gangster mengugut dan mengancam semua orang yang mahu mengkritik kerajaan.
Kerajaan Najib sudah hilang keyakinan rakyat. Najib akan didaftar oleh sejarah sebagai PM yang terburuk untuk Malaysia. Najib lah satu2 nya pemimpin yang telah menguasai ilmu tidur sambal mencelikkan mata.
Lambat laun, asal punca wang RM2.6 bilion itu akan diketahui juga. Ia mestinya duit haram. Mungkin RM2.6 billion dan RM42 juta itu hanya sebahagian kecil yang kita ketahui. Mungkin berbillion lagi ada dalam akaun peribadi nya. Dimana misalnya, wang RM4 billion KWAP yang konon dilabur dalam lombong arang batu itu?
Penyakit ini mengena semua lapisan pemimpin UMNO.
Samun dan lanun, cabul dan salah guna kuasa, ugut dan menindas adalah kesan2 penyakit mandatifilis. Sebab itu orang macam Najib kata- 3.2 juta orang sokong dia. Adakah sokongan 3.2 juta ini menjadikan Najib maharaja yang berkuasa mutlak?
Penyakit ini dipercayai dibawa oleh wartawan2 dan bekas wartawan yang terdidik dalam cara sekolah lama; iaitu ketika semua pandangan dan tulisan pojok mereka bersifat sehala tanpa bangkangan dan bantahan dari pembaca. Dan bila ada masa terluang, mereka memberi pandangan yang tidak diundang kepada pemimpin UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Najib's donor will be someoe like Sultan of Brunei, Bill Gates, Warren Buffet or ARAB ROYALTY - Sanusi Junid

Posted: 06 Aug 2015 08:38 AM PDT


An Umno veteran leader expects a scapegoat to admit having donated the US$700 million (RM2.6 billion) that was found to be in Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's personal accounts.
Former secretary-general Tan Sri Sanusi Junid said he was not surprised by the Malaysian Anti-Corruption Commission's announcement that the money came from a foreign donor and not from state strategic investor 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"It is something expected and not a surprise. I am sure they will look for a rich individual to admit that he or she had donated the money," he told The Malaysian Insider via SMS.
He said it is hard to believe that an individual can fork out so much money for a donation.
"What is clear is that if the donor is a Malaysian, it is not just one person. A billionaire could not even afford to donate such a large amount," said the federal minister who served under former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad's administration in the 1980s.
"They have to find people who are based overseas like the Sultan of Brunei, Bill Gates, Warren Buffet or those of their level. Or Arab royalty and their children."

Tan Sri Sanusi Junid
Sanusi said businessmen would not donate such as amount without hoping for something in return.

"Then it will not be a donation," he added.
"Unless we hire someone and pay them very well until they are willing to admit they are the donors. But it has to be someone who is credible and can be trusted," he said.
Sanusi expressed confidence that the donation did not come from Umno members as usually, the annual fees are paid by the division chiefs.
Read More / Baca Lagi >>

Do the grassroots agree with Najib?

Posted: 06 Aug 2015 08:36 AM PDT

Some Umno divisions stand defiant, and Najib had better put an ear to the ground to hear them out.
najib_umno_new_600
Tired, angry, sad, depressed, infuriated, frustrated, hopeless, desolate. Any and all of these words can be used to describe the Malaysian on the street in these days of political uncertainty. Who tells the truth? No one really knows because the best efforts of whistleblowers to bring to light what lurks in the dark recesses of the Najib administration are matched by the best efforts of the Najib administration to clear it's name.
Supporters of the opposition and people who are just plain fed up with the political scenario in Malaysia must be fatigued from the endless stream of scandals and exposes that seem to either trickle off the PM's back like water down a slick surface or result in someone getting arrested or fired or investigated. It takes great willpower and extraordinary optimism now to keep hoping for change.
At least superficially, it looks like Najib has shored up his defences, ruling from the safety of the throne while his Cabinet, as well as members of the Umno elite who are still with him, set out on the monumental task of raising his popularity rating before the next general election. Every attempt to talk him down results in a fit and a tantrum, from racist remarks about "white people" to grandstanding pronouncements on how he will never step down. Talk of censorship or an outright ban on social media flutters anxiously on Facebook and Twitter, while the newly minted DPM fluffs up his feathers threateningly at any media organisation that dares to cross him.
Read More / Baca Lagi >>

BN Selangor tak ada modal politik - Shuhaimi Shafiei

Posted: 06 Aug 2015 08:35 AM PDT

Isu yang dibawakan oleh Mat Nadzari berhubung pengagihan zakat di Pahang dianggap perkara remeh.
Mat-Nadzari_shuhaimi-shafiei_pkr_selangor_zakat_600
SHAH ALAM : Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor Shuhaimi Shafiei menempelak Penyelaras Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) Selangor, Mat Nadzari Ahmad Dahlan yang mempersoalkan tindakan kerajaan negeri menyalurkan bantuan zakat ke negeri lain tanpa melalui Lembaga Zakat Selangor (LZS).
Katanya, isu yang dibawa ADUN Batang Kali itu merupakan perkara remeh dan penyelaras BN Selangor itu tidak mempunyai isu lain yang ingin dibawakan.
"Mat Nadzari tu takde isu nak bawak. Terlalu naif. Benda-benda yang kita katakan remeh temeh dia bawak.
"Kalau nak tunjukkan kemampuan sebagai penyelaras BN, carilah isu lain," katanya kepada pemberita pada majlis Hi-Tea Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor Bersama Media pada Khamis.
Dia yang juga Ketua Penerangan PKR Selangor berkata pihaknya akan memberikan jawapan berkenaan perkara itu pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang.
"Biar Menteri Besar yang jawab," katanya.
Baru-baru ini, Barisan Nasional (BN) Selangor mempersoalkan tindakan kerajaan negeri menyalurkan bantuan zakat ke negeri lain tanpa melalui Lembaga Zakat Selangor (LZS).
Penyelaras BN Selangor, Mat Nadzari Ahmad Dahlan, berkata tindakan kerajaan Selangor memperuntukan bantuan zakat berjumlah RM5 juta yang didakwa disalur menerusi ketua-ketua cabang PKR amat meragukan.
Dia membangkitkan persolan kerana kerajaan negeri menerusi anak syarikatnya, Darul Ehsan Investment Group (DEIG) tidak menyalurkan bantuan zakat itu menerusi LZS atau secara terus kepada kerajaan negeri yang terlibat.