Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:57 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


BOS TABUNG HAJI MASUK FGV..??? KRONI ISA KETUAI KPF2...???

Posted: 21 May 2015 07:41 AM PDT# Pecat Isa Samad Siri 4.

Minggu lepas kami dimaklumkan bahawa CEO Tabung Haji Tan Sri Ismee akan dilantik menjadi CEO Felda Global Ventures menggantikan Emir Mavani yang akan tamat tidak berapa lama lagi. Emir Mavani ternyata gagal apabila saham FGV terus menjunam dan beberapa anak syarikat FGV yang untung dijual. Bukan sekadar mereka gagal, tetapi berjaya menggagalkan perniagaan orang lain iaitu anak anak syarikat Koperasi Permodalan FELDA (KPF) yang untung besar selama ini.

Sangat malang jika benar Tan Sri Ismee yang akan dilantik menggantikan Emir Mavani. Ini kerana Tabung Haji sendiri ketika ini sedang dilanda kontroversi pembelian Tanah TRX di Sungai Besi dengan harga 47 kali ganda harga asal dibeli 1MDB. Bukan itu sahaja, Tabung Haji juga membeli saham FGV sebanyak 7 peratus dengan jumlah sekitar RM1 bilion dan saham ini merosot teruk sebagaimana dimaklumkan. Pertikaian Ismee yang menjadi lembaga pengarah 1MDB yang menunjukkan ada pertindihan kepentingan diantara kedua agensi tersebut. Begitu juga penglibatan dia dalam FGV. Semoga berita ini tidak betul.

Di tengah kebimbangan tersebut, muncul kontroversi baru. Khabarnya Lembaga Pengarah Koperasi Permodalan Felda 2 (KPF 2) telah melantik anak saudara Tan Sri Isa Samad sebagai CEO koperasi tersebut. Ahmad Ramsey. Ahmad Ramsey sebelum ini berkhidmat sebagai pegawai kepada bekas Pengarah Besar FELDA yang diturunkan Isa Samad iaitu Faizoul Ahmad. KPF 2 ditubuhkan bagi memberi peluang kepada anak anak peneroka melabur. Ia seperti janji Perdana Menteri sebelum pilihanraya lalu. Namun perlantikan CEO KPF 2 dikalangan kroni Isa Samad sangat menjijikkan. Dalam keadaan beberapa pegawai dan anak Isa samad sendiri masih dalam siasatan SPRM berkait beberapa kes termasuk jual beli hotel di Pord Dicson dan lain lain kes.

Adakah perlantikan ini sebagai usaha Isa Samad untuk menguasai koperasi tersebut setelah beliau gagal menguasai KPF kerana tidak layak menjadi ahli. Beliau sebagai kakitangan lantikan kontrak telah berusaha menjadi Pengerusi KPF, tetapi digagalkan kerana undang undnag kecil KPF hanya membenarkan kakitangan tetap sahaja menjadi ahli. Walaupun khabarnya hari ini ia telah dipinda.

Mohd Nasaie Ismail
4.21pm
21 Mei 2015

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:20 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


HADI TIDAK JUJUR , TIDAK IKHLAS DAN MUNGKIR JANJI, KATA LKS

Posted: 21 May 2015 07:36 PM PDT

DAP menganggap kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai berbahaya dan akan melemahkan proses pembinaan negara bagi membentuk masyarakat harmoni berbilang agama dan budaya.
Penasihatnya, Lim Kit Siang berkata, beliau tidak menyangka Presiden Pas itu sanggup menggunakan alasan menyatakan kemarahan terhadap parti itu kerana membantah pelaksanaan hudud.
"Dia (Abdul Hadi) tidak jujur dan ikhlas apabila terus menerus melanggar Dasar Bersama Pakatan Rakyat serta prinsip konsensus PR yang menjadi sebab kenapa Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat berada dalam krisis dan tidak bermesyuarat lebih tiga bulan.
"Abdul Hadi secara unilateral dan sewenang-wenangnya mengabaikan keputusan majlis pimpinan, atau membatalkan pandangan pemimpin Pas yang mewakili beliau," katanya.
Menurutnya, perbuatan tidak jujur Abdul Hadi berlaku sewaktu PRU12 apabila beliau memberi kuasa kepada calon-calon Pas untuk bertanding di enam kerusi Dun yang diperuntukkan kepada PKR, mengakibatkan pertembungan tiga penjuru serta kekalahan bagi PR di kerusi berkenaan.
"Kedua Abdul Hadi membatalkan keputusan Majlis Pimpinan pada 17 Ogos 2014, yang dihadiri pimpinan utama DAP, PKR dan Pas (walaupun Abdul Hadi tidak hadir) tentang cadangan melantik Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Ismail sebagai Menteri Besar Selangor.
Kit Siang berkata, Abdul Hadi memungkiri komitmen beliau sendiri kepada majlis pimpinan dalam mesyuarat pada 8 Februari 2015, bahawa sebarang pindaan kepada Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1995 dan sebarang rang undang-undang persendirian di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud mestilah terlebih dahulu dibentangkan kepada majlis pimpinan.
"Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 2015 dibentang dan diluluskan Dun Kelantan pada 19 Mac, tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan selain Abdul Hadi sendiri mengemukakan usul rang undang-undang persendirian di Parlimen berkenaan hudud dalam sidang Mac/April, tanpa merujuk majlis pimpinan, " katanya – Sinar Harian

KERAJAAN DAP SELANGOR PECAT GURU ISLAM, AZMIN HANYA PUPPET

Posted: 21 May 2015 07:26 AM PDT

Guru Kafa yang mencetuskan kontroversi berhubung tuntutannya bersabit kenaikan elaun untuk golongan tenaga pengajar itu, mengesahkan telah menerima surat pemecatan semalam.
Guru Kafa berkenaan, Ekhsan Bukharee Badarul Hisham, mengesahkan perkara berkenaan menerusi satu status di Twitter.
Beliau juga akan membuat kenyataan susulan daripada pemecatan itu dalam satu sidang akhbar, di hadapan Pintu Pagar utama Bangunan SUK Negeri Selangor, dijangka pada pagi esok.
"Saya akan akhiri amanah di sekolah dengan bersemangat. Kenyataan khusus berkenaan surat pemecatan saya akan menyusul. Bukan berhenti bila jatuh tapi bangkit!," tulisnya dalam Twitter.
Memetik satu portal, guru muda itu juga memaklumkan pemecatannya akan berkuatkuasa pada 1 Jun ini.
Ekhsan sebelum ini mencetuskan kontroversi kerana menceroboh sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), Awal April lalu, berikutan mahu menyerahkan memorandum tuntutan kenaikan elaun guru Kafa kepada semua ADUN.
Beliau bertindak sedemikian kerana mendakwa kerajaan negeri masih gagal menaikkan elaun guru Kafa di Selangor dari RM 1,300 kepada RM1,500 walaupun ia termaktub dalam manifesto Pakatan Rakyat Selangor sewaktu Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Ekoran daripada itu, Ekhsan telah menerima surat tunjuk sebab daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) bagi menjelaskan tindakannya itu.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi Negeri, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi masih gagal dihubungi untuk mengulas lanjut perkembangan terbaharu itu

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:18 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Tuntut gaji naik dipecat di Selangor

Posted: 21 May 2015 09:07 PM PDT


Kapt Azri, TKB Segambut bocor video?

Posted: 21 May 2015 05:30 PM PDT


Tidak ada salah apa yang Tan Seri Muhyiddin katakan di Janda Baik. Tak perlu ada yang nak keruhkan suasana dan wujudkan pertelagahan antara PM dan TPM.

PM tahu apa yang Tan Seri Muhyiddin katakan pada hari itu dan ianya tidak ada salah kerana itulah suasana dalam rumah UMNO. Harap yang ada tak perlu nak smash Tan Seri Muhyiddin Yassin.

Dan harap jangan semberono kata Tan Seri Muhyiddin Yassin.

Cuma nak maklum individu yang merakamkan video pada program Keris 1234 di Janda Baik telah melalukan sabotaj kerana merakam ucapan Tan Seri Muhyiddin walhalkan program tersebut adalah program tertutup dan sebarang rakaman tidak dibenarkan.

 Saya dimaklumkan yang merakam video tersebut adalah Kapten Azri Timbalan Ketua Bahagian Segambut. Jika benar dakwaan bahawa TKB Segambut individu yang merakamkan video tersebut maka pihak UMNO perlu mengambil tindakan keatasnya.

Sesuatu yang amat memalukan dilakukan oleh seorang yang memegang jawatan UMNO dibahagian kerana tidak peka dengan rumah UMNO dan tidak ubah seperti anai anai yang hanya merosakkan umno dari dalam.

 by gomo

Ada pariah batu api nak lagakan PM dan TPM

Posted: 20 May 2015 11:25 PM PDT


Pagi ini berita mengenai video berikut viral di media sosial:Rasanya patut BOD resign seperti yg disuarakan oleh TPM. Mereka yg patut bertanggungjawab dan jelaskan tapi PM dipersalahkan.

Seruan TPM berniat baik tapi rasanya ada pariah yang berniat jahat untuk bocorkan supaya disalaherti.

Pasti dibocorkan oleh pihak tertentu yg akan spin supaya PM dan TPM gaduh. Jahat punya kerja.


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:52 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tiada gaji daripada PMO, jadi siapa yang bayar Paul Stadlen? LKW pun FOC...???

Posted: 21 May 2015 08:58 PM PDT

oleh V Shuman
Lawak hari ini- Putrajaya tidak bayar satu sen pun kepada bekas bos Apco Malaysia Paul Stadlen, yang secara meluas dilaporkan mengendalikan operasi besar-besaran media Perdana Menteri Najib Razak.
Ya, inilah mat salleh British sama yang mempunyai gaya hidup asyik berparti yang dibongkarkan oleh laman web Sarawak Report (SR) pada bulan Febuari lepas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Shahidan Kassim dipetik berkata oleh portal berita atas talian itu sebagai berkata yang "sehingga kini, kerajaan tidak pernah memberikan imbuhan kepada Paul Stadlen."
Shahidan dalam jawapan bertulis kepada MP Sepang Hanipah Maidin di Parlimen, yang bertanya berapa banyak gaji Stadlen sebagai ahli dalam pasukan komunikasi PM.
Shahidan juga menjelaskan yang Najib mempunyai empat penasihat ketika ini, iaitu Dr Abdullah Md Zin, Johari Baharum, Rais Yatim dan Shahrizat Abdul Jalil.
"Kerajaan hanya membayar gaji dan elaun mengikut kelayakan orang tersebut, berdasarkan kepakaran mereka," jelas jawapan itu lagi.
Perlu dinyatakan yang Shahidan tidak menafikan yang Stadlen bekerja dengan pasukan komunikasi PM, tetapi tidak menyebut siapa yang membayar gajinya.
Ini hanya boleh bermaksud dua perkara.
Pertama, Stadlen ialah lelaki yang baik hati bekerja dengan Najib dengan percuma (yang tidak masuk akal memandangkan gaya hidup mewahnya), atau perkhidmatannya dibayar oleh pihak ketiga.
Untuk menyegarkan ingatan pembaca, laporan Sarawak Report menyebut secara terperinci gaya hidup kuat parti Stadlen (lengkap dengan gambarnya sedang berseronok), mempersoalkan sama ada ini akan memberi kesan kepada pengendalian imej Najib dalam beberapa kes yang timbul.
Ini termasuklah kenyataan "Najib menerima harta pusaka" yang dipetik oleh New York Times, dalam soalan melibatkan gaya hidup mewah keluarganya, dan kekayaan tiba-tiba anak lelaki tirinya Riza Aziz.
Read More / Baca Lagi >>

GST: Tunggu lah balasan Allah itu pasti !!!

Posted: 21 May 2015 08:49 PM PDT

Ade ke Komen menteri yg kurang cerdik mngatakan rakyat udah boleh terima dgn GST....sudah buta mata hati menteri2 ini !!!

Rafizi Ramli: Bila Laporan Audit 1MDB Akan Disiapkan?

Posted: 21 May 2015 08:34 PM PDT

Rafizi Ramli: Isu 1MDB, Apa Yang Rakyat Boleh Buat?

Posted: 21 May 2015 08:30 PM PDT

Rafizi Ramli: The Priority Is To Secure The Money & Make Sure The Money Is Not Lost

Posted: 21 May 2015 08:29 PM PDT

Tony Pua: Bila Kita Akan Dapat Keputusan Siasatan Ketua Audit Negara Terhadap 1MDB?

Posted: 21 May 2015 08:28 PM PDT

Tony Pua: Berapakah Jumlah Hutang 1MDB Yang Dijamin Oleh Kerajaan

Posted: 21 May 2015 08:28 PM PDT

Rafizi Ramli: 1MDB, Syarikat Yang Terbang Paling Jauh Dengan Hutang Yang Paling Besar

Posted: 21 May 2015 08:02 PM PDT

Tony Pua: Macam Mana Hutang 1MDB Boleh Mencecah RM42 Billion?

Posted: 21 May 2015 08:01 PM PDT

Tony Pua: Mengapa 1MDB Tidak Mampu Membayar Hutang Mereka?

Posted: 21 May 2015 08:00 PM PDT

Mencari Perdana Menteri Baru

Posted: 21 May 2015 07:56 PM PDT

Di mana-mana ketika ini isu pertukaran Perdana Menteri sudah menjadi percakapan umum yang jarang terlepas daripada bibir perbualan rakyat.

Orang kampung, orang bandar, ahli parti, mereka yang berkecuali, pegawai kerajaan, swasta, pencari kerja, anak muda dan sesiapa saja, malah boleh dikata  hampir semua rakyat bercakap isu yang sama.

Bertemu di kedai kopi, berbincang soal bisnes ketika makan tengahari, terserempak rakan lama di kaki lima jalan, berbual di telefon atau bermesej melalui Whatsapp, topik masa depan Najib dan siapa bakal Perdana Menteri baru sentiasa menjadi tajuk yang boleh dianggap "kurang patriotik"  jika tidak diperkatakan.

Najib Razak bagi majoriti rakyat, dengan pelbagai isu yang sudah diketahui umum dan bebannya kepada negara, dilihat semakin tidak layak serta tidak diperlukan lagi sebagai peneraju negara ini.

Untuk keluar dari segala kemelut dan kegelapan yang ada sekarang, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, kata putusnya ialah negara memerlukan seorang Perdana Menteri baru dengan segera.

Sama ada Perdana Menteri baru itu hanya sementara sehingga PRU 14 akan datang atau mampu meneruskannya selepas itu, semuanya bergantung kepada siapa yang bakal dipilih dan kemampuannya mendepani segala cabaran itu nanti.

Lantaran itu, pertanyaan paling popular ialah bila Najib nak berhenti? Yang lebih berani pula akan berkata, "cepatlah Najib berhenti, menyusahkan rakyat saja jika semakin lama jadi Perdana Menteri."
Read More / Baca Lagi >>

Tutup 1MDB, kembalikan wang rakyat

Posted: 21 May 2015 07:47 PM PDT

Pengesahan perdana menteri, ketiga-tiga dana awam utama iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Lembaga Urusan Tabung Haji (TH) dan Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) melabur di dalam 1MDB dan anak-anak syarikat berkaitan 1MDB mempunyai kesan yang besar kepada rakyat.
Skandal 1MDB kini bukan sahaja berkisar kepada tuduhan-tuduhan penyelewengan dana 1MDB, malah ia turut membabitkan persoalan adakah pelaburan ketiga-tiga dana awam utama ini akan selamat. Kebimbangan pencarum dan pendeposit kepentingan mereka tidak diutamakan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak adalah keresahan yang menular di bawah.
Sebagai sebuah NGO yang peka kepada isu-isu yang melibatkan dana rakyat seperti ini, NOW (National Oversight & Whistleblowers) mengambil inisiatif untuk bekerjasama dengan beberapa orang ahli Parlimen menggerakkan satu kempen dan tindakan bersama dengan tujuan menghentikan penglibatan dana awam di dalam 1MDB.
Kempen yang dinamakan "Tutup 1MDB, Kembalikan Wang Rakyat" ini mempunyai beberapa sasaran utama:
1.    Mengambil tindakan saman dalam bentuk injuksi terhadap KWSP, TH dan KWAP (dan mana-mana dana awam lain yang terbukti ada membuat pelaburan di dalam 1MDB) supaya dana awam ini tidak membuat sebarang pelaburan atau pinjaman kepada 1MDB bermula dari hari ini
2.    Melantik sebuah badan kajiselidik bebas untuk membuat satu kajiselidik menentukan sama ada pencarum dan pendeposit mahukan ketiga-tiga dana awam ini melupuskan semua pelaburan sedia ada di dalam 1MDB sebagai isyarat suara rakyat
3.    Melantik sebuah badan kajiselidik bebas untuk membuat satu kajiselidik menentukan sama ada rakyat menyokong gesaan supaya 1MDB ditutup
4.    Taklimat-taklimat kepada pencarum dan pendeposit ketiga-tiga dana awam ini di bandar-bandar utama untuk menggalakkan lebih ramai rakyat menyertai kempen ini secara langsung
5.    Menggalakkan pencarum dan pendeposit menyumbang RM10 seorang kepada kempen untuk membiayai tindakan undang-undang dan kajiselidik dengan sasaran mengutip RM20,000 (kos memfailkan tindakan undang-undang dan kos kajiselidik)
Permohonan injuksi terhadap KWSP, TH dan KWAP dijangka akan difailkan menjelang 29 Mei 2015 atas asas pengurusan dana-dana tersebut leka, cuai dan tidak berhati-hati apabila membuat pelaburan di dalam 1MDB yang akan mendedahkan pencarum dan pendeposit kepada risiko kerugian.
Permohonan injuksi terhadap KWSP dan TH akan difailkan saya sendiri atas kapasiti saya sebagai pendeposit di dalam KWSP dan TH. Permohonan injuksi terhadap KWAP akan difailkan secara bersama Datuk Johari Abdul, ahli Parlimen Sungai Petani dan Datuk Saifuddin Nasution Ismail, mantan ahli Parlimen Machang.
Read More / Baca Lagi >>

Apabila ‘pahlawan’ Iranun Pandikar Amin melawan kembali...

Posted: 21 May 2015 07:41 PM PDT

oleh Joe Leong
Dia diserang hebat oleh mantan perdana menteri, melawan kembali laksana pahlawan yang berang, dan akhirnya meraih sokongan luar biasa. Itu ialah rumusan perang media di antara Dr Mahathir Mohamad dan Pandikar Amin Mulia, Yang Di Pertua Dewan Rakyat Parlimen Malaysia.
Pengajaran yang boleh diambil ialah, jangan cari pasal dengan pahlawan daripada kumpulan entik Iranun di Kota Belud, terkenal di negeri asalnya Sabah sebagai seorang ahli politik yang bercakap dan bertindak dengan bersungguh-sungguh dan tidak pernah gentar.

Mahathir wajar mengetahuinya sebelum 'memilih untuk melawan' Pandikar, yang sudah berkhidmat sebagai Yang diPertua sepanjang 13 sesi persidangan Parlimen.
Kejadian ini menunjukkan kepada rakyat Malaysia bagaimana terdesaknya Mahathir untuk menjatuhkan Perdana Menteri Najib Razak. Pada masa yang sama, kejadian bertikam lidah antara dia dan Yang Di Pertua menunjukkan semangat melawat dan keperibadian Yang Di Pertua Dewan Rakyat itu.
Pandikar secara lantang dan berani bersuara dalam sidang akhbar di Kuala Lumpur pada 19 Mei, " Tidak benar yang saya meletakkan jawatan kerana saya tidak gembira dengan tandas dan perabot di bangunan Parlimen. Saya meletakkan jawatan kerana hasrat saya mengembalikan maruah Parlimen."
Maka, terpulang kepada rakyat Malaysia untuk menilai keikhlasan hasratnya untuk mengubah Dewan Rakyat di Parlimen menggunakan model sistem Westminster, tetapi keupayaanya berhadapan dengan cabaran membantu kita mengenalinya dengan lebih mendalam, sebagai seorang Yang Di Pertua.
Sesetengah pihak, misalnya, mungkin mempersoalkan mengapa dia mengambil masa yang lama untuk mula bercakap tentang perubahan dan pemulihan Parlimen, yang merupakan sebahagian daripada cabang perundangan kerajaan. Dua cabang lagi tentunya, eksekutif dan penghakiman.
"Saya sangat kecewa dengan tanggapan yang Yang Di Pertua bekerja di bawah arahan badan eksekutif," Pandikar Amin berkata pada 19 Mei. Samada benar atau salah, tanggapan berkenaan, yang kerajaan BN, yang dikawal oleh Umno Baru dan diketuai oleh Najib Razak sebagai perdana menteri, memerlukan penilaian yang lebih teliti.
Sebagai usaha untuk mengurangkan pembongkaran ketidakpuasan hati Pandikar oleh Mahathir, Najib mengambil peluang untuk menafikan yang cabang eksekutif hanya menganggap Parlimen sebagai pak turut.
"Cabang eksekutif- termasuk diri saya sendiri- tidak pernah melihat Parlimen hanya sebagai pak turut," dia berkata pada 9 Mei dalam persidangan Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri 2015 di Kuala Lumpur.
Tidak kisahlah samada desakan kepada perubahan parlimen sudah terlambat, hasil positif daripada konflik Mahathir-Pandikar ialah terdapat sokongan yang jarang-jarang wujud daripada kesemua ahli parlimen daripada pihak Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) untuk memenuhi desakan perubahan parlimen yang dicetuskan Yang Di Pertua.
Ketua Pembangkang Dr Wan Azizah Wan Ismail mengalukan cadangan Pandikar dan mengumumkan yang PR akan membentuk jawatankuasa perubahan mereka yang akan diketuai oleh dirinya sendiri, menurut laporan Malay Mail Online pada 20 Mei.
Wakil DAP Anthony Loke berkata dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari yang sama bahawa kesemua 37 wakil rakyat dan dua orang senator daripada parti itu akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Pandikar untuk memulakan perubahan itu. Dia menyuarakan harapan yang perubahan akan berlaku sebelum pilihanraya umum akan datang.
Read More / Baca Lagi >>

RMK11: Rancangan 5 tahun yang tidak memberangsangkan

Posted: 21 May 2015 07:37 PM PDT

oleh Hazlan Zakaria
Rancangan Malaysia Ke-11 atau RMK11 yang dinanti-nantikan telah dibentangkan di Parlimen oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan disambut dengan tepukan penyokong kerajaan, menteri-menteri dan ahli-ahli keluarga Perdana Menteri.
Diiktiraf sebagai peringkat akhir dalam pecutan Malaysia ke arah status negara maju seperti yang dirancang dalam Wawasan 2020, ia bagaimanapun tidak merangsang minda, kecuali mungkin dengan pelbagai perkataan-perkataan semangat yang digunakan dan bukan isinya.
Penggunaan kata-kata itu mungkin diketengahkan oleh Ahli Parlimen BN-Hulu Selangor, P Kamalanathan dalam tweet beliau mengenai perkataan "awan", yang menurut beliau mengenengahkan konsep dan kata-kata yang digunakan dalam RMK11. 
Tetapi mungkin kata-kata itu hanyalah awan penghias langit, kerana ucapan berbunga-bunga Najib berkenaan RMK11 kelihatan lebih diisi angan-angan daripada merealisasikannya.
Perlu diingatkan terlebih dahulu yang semua perangkaan Najib berkenaan penunjuk utama yang beliau petik untuk menjelaskan bagaimana negara ini adalah stabil, telah diambil lebih 40 tahun yang lalu dengan menggunakan statistik sekitar tahun 1970 dan 1980an, dan membandingkannya dengan angka dari tahun lepas.
Sudah tentu, peningkatan ditunjukkan dalam angka pendapatan purata, literasi dan petunjuk-petunjuk lain menunjukkan kenaikan mendadak tetapi merangkumi tempoh yang mungkin tidak relevan.
Satu perbandingan yang mungkin adalah lebih tepat adalah untuk menunjukkan pencapaian Malaysia semasa beliau menjadi PM, terutamanya dalam RMK10 yang dipengerusikan beliau dalam tempoh lima tahun yang lalu, sejak mengambil alih jawatan PM daripada Abdullah Ahmad Badawi yang meletakkan jawatan pada tahun 2009.
Seperti yang pernah dikritik sebelum ini berkenaan penggunaan statistik dan angka kerajaan, ia pada masa-masa tertentu kerap membentangkan gambar yang tampak lebih lebih cerah daripada keadaan sebenarnya.
Selain dari nombor yang indah, dalam hal isi, tumpuan ucapan Najib adalah sama berat sebelah seperti perangkaan itu.

Daripada menumpukan kepada usaha terakhir sebelum negara kononnya bersedia mencapai status negara maju, RMK11 masih bergelut dengan keperluan asas seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, perumahan, tenaga, air dan Internet jalur lebar.
Sudah pasti, ia sama dengan amalan standard BN yang mencampakkan lebih banyak projek pembinaan pada masalah-masalah yang dihadapi.
Ganjaran RMK11 Najib melancarkan lapangan terbang, sekolah, hospital, jalan raya dan infrastruktur lain yang memang pun sudah kekurangan.
Walaupun tidak dapat dinafikan yang penambahbaikan sebegini memang diperlukan, ia tidak menunjukkan ke arah sebuah negara maju dan mungkin lebih seperti permainan aci-ligan pembangunan, daripada pecutan terakhir sebuah negara maju.
Terutamanya dengan projek-projek di Sabah dan Sarawak yang telah disebut sekali lagi apabila ia sepatutnya telah disiapkan lama dahulu, seperti lebuh raya Pan Borneo.
Ganjaran yang diumumkan di pelbagai kawasan pilihan raya adalah mungkin untuk mendapatkan sokongan pengundi dan juga untuk membayar hutang dengan pemain-pemain politik, untuk sokongan yang telah diberikan.
Ia mungkin cara Najib melincirkan roda untuk penyokongnya dan membeli sokongan daripada mereka yang masih berbelah bahagi, sudah pasti menjelang pilihan raya negeri Sarawak.
Tetapi di sebalik angka-angka dan pelancaran ganjaran ini, adalah nuansa yang dimasukkan oleh PM, mungkin untuk mengambil peluang bagi mengukuhkan profil politiknya dalam pertelegahan awamnya dengan Dr Mahathir Mohamad.
Read More / Baca Lagi >>

Menunggu Hadi bertemu pemimpin Pakatan

Posted: 21 May 2015 07:35 PM PDT


Oleh Syukri Razab
Saya amat menghormati Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sebagai seorang tokoh ulama yang sangat besar jasanya kepada perkembangan Islam di Malaysia.

PAS selalu hadir sebagai talian hayat kepada kekecewaan rakyat. Sewaktu Anwar Ibrahim disumbat ke dalam penjara dalam kes Liwat I, PAS  dikemudi oleh presidennya yang luar biasa sewaktu itu menjadi nahkoda memikul kemarahan rakyat.

Kemarahan rakyat terhadap rejim Tun Dr Mahathir Mohamad dilorongkan dalam bentuk perjuangan yang tersusun. Malah bukan lagi rahsia kewujudan Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini adalah hasil kerja tangan Almarhum Tuan Guru Fadzil Noor yang menjadi presiden PAS ketika itu.

Di waktu ramai kalut mencari haluan baru selepas hilang percaya terhadap BN khususnya Umno, maka beliau mengolah PKR sebagai platform baru bagi menghimpunkan rasa tidak puas hati terhadap rejim zalim.
 
Langkah makin sumbang

Namun sejak akhir-akhir ini ritma politik PAS tampak sumbang. PAS yang suatu ketika dahulu menjadi sandaran perubahan, tidak lagi membangkitkan keghairahan rakyat dalam perlawanan menentang rejim BN. Tamsilannya, dalam isu seperti krisis politik Selangor dan Hudud, PAS dilihat mengasing diri bahkan semakin merapat dengan Umno.

Bagi saya, krisis yang berlaku dalam PAS hari ini bukan sekadar tergantung kepada kegagalan PAS mengurus isu, tetapi persoalan lebih besar yang perlu ditekuni ialah sebab kegagalannya.

Mengapa PAS yang suatu ketika dahulu menjadi jalan keluar kepada kebuntuan politik, tapi hari ini sering menjadi faktor yang menyulitkan keadaan? PAS seperti hilang perspektif menyebabkan berlakunya masalah dalaman dan luaran yang gagal diurus.

Saya kira, isu hudud, krisis politik Selangor atau isu lain hanyalah ranting kepada punca kelemahan yang tidak diubat dalam PAS. Mungkin PAS lupa atau kehilangan perspektif. Bagaimana saya boleh katakan sedemikian?

Lihat sahaja bagaimana kepimpinan PAS tidak lagi tampil dengan idea baru seperti yang pernah berlaku dahulu. Dokumen Negara Berkebajikan kini senyap, hilang entah ke mana.

Saya kira, tema Negara Berkebajikan itu merupakan terjemahan bagi memudahkan masyarakat memahami paradigma Islamisasi yang tersisip kemas dalam agenda perjuangan PAS. Inilah gagasan besar yang mendorong terbentuknya kerjasama politik PAS.

Gagasan yang seterusnya menyongsong tema PAS for All, lahirnya Dewan Himpunan Penyokong PAS, dan wujudnya Dokumen Negara Berkebajikan. Gagasan ini menuntut PAS menggarap segenap sinergi untuk membersihkan politik negara daripada terus dikotorkan rejim BN.
 Read More / Baca Lagi >>

PM ‘dera’ emosi umat Islam

Posted: 21 May 2015 07:26 PM PDT

Oleh ROY RASUL
SATU-SATUNYA institusi kewangan yang menjadi kebanggaan umat Islam negara ini tidak lain tidak bukan adalah Tabung Haji.Berdiri megah di kawasan segi tiga emas, menaranya yang terletak di Jalan Tun Razak cukup indah dipandang.
Pastinya sejuk mata setiap umat Islam yang lalu-lalang di hadapan Menara Tabung Haji atau TH yang mempunyai ketinggian 152 meter itu tertera pula perkataan Allah dan Muhammad di puncak menaranya.

Tabung Haji yang sudah tidak asing lagi bagi umat Islam negara ini banyak membantu umat Islam negara ini baik di desa mahupun di kota untuk mengerjakan rukun Islam kelima.
Realitinya Tabung Haji, berperanan menguruskan perjalanan jemaah haji ke tanah suci Makkah pada setiap tahun.
Antara tujuan utama Tabung Haji ditubuhkan untuk membolehkan orang-orang Islam menyimpan secara beransur-ansur bagi memenuhi perbelanjaan menunaikan fardu haji atau lainlain perbelanjaan bermanfaat secara halal.
Justeru, tidak pelik dengan penuh kepercayaan hampir setiap orang Islam menabung dalam Tabung Haji dengan niat yang satu, menunaikan haji.
Kata pepatah Melayu, sikit-sikit lama-lama menjadi bukit.
Ini kerana Tabung Haji premis yang paling selamat untuk disimpankan duit mereka sekalipun kemampuannya hanya RM20 sebulan termasuk penoreh getah nun jauh di pedalaman Baling, Kedah.
Namun dalam membilang hari untuk menjejak kaki ke tanah suci itu, tiba-tiba seluruh pendeposit Tabung Haji termasuk 'pak cik' dan 'mak cik' di kampung bagai disentap apabila tersebarnya berita pembelian tanah Tun Razak Exchange (TRX) milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) oleh Tabung Haji awal Mei lalu.
Sekalipun mungkin ada di kalangan penabung buta tentang apa itu 1MDB, mereka tetap hamburkan kemarahan, apa yang dilakukan Tabung Haji.
Read More / Baca Lagi >>

Agamawan usah condong pada kezaliman

Posted: 21 May 2015 07:23 PM PDT

Oleh MUHAMMAD LUKMANULHAKIM
KEBOBOROKAN dan penyelewengan kerajaan Malaysia di bawah Dato' Seri Najib Tun Razak sudah sampai ke tahap kemuncak apabila wang caruman rakyat melalui Tabung Haji (TH) digadaikan dan diperjudikan demi menyelamatkan syarikat kroni pimpinan Perdana Menteri.
Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Dato' Johan Abdullah mengesahkan bahawa TH telah membeli tanah berharga RM188 juta milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan ini menunjukkan bahawa penyelewengan oleh TH bukanlah perkara kecil dan dipandang enteng.

Wang rakyat dipertaruhkan demi menyelamatkan kesilapan dan penyelewengan anak syarikat milik kerajaan pimpinan Najib. Penggunaan wang rakyat sewenang-wenangnya oleh kerajaan Umno-BN seolah -olah menunjukkan bahawa negara ini hak milik Najib. Penyelewengan demi penyelewengan wang rakyat dilakukan sebelum ini seperti isu Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dan Pusat Fidlot Nasional (NFC) menunjukkan bahawa rakyat hanyalah boneka untuk menampung kesilapan dan kerakusan Najib yang gagal dalam urus tadbir kewangan negara.
Isu penyelewengan wang rakyat sebanyak RM400 billion dalam skandal 1MDB belum lagi terjawab dan kini Najib bersama dengan Pengerusi TH, Dato' Abdul Azeez telah bersekongkol merompak wang rakyat.
Kepercayaan rakyat kepada TH untuk mencarum wang mereka telah dikhianati. Rakyat marhaen terutamanya di desa bersusah payah mencari wang untuk dicarumkan serta meletakkan kepercayaan penuh kepada TH.
Read More / Baca Lagi >>

Logik ganjil Hadi tentang kesan Hudud kepada bukan islam, ekonomi

Posted: 21 May 2015 07:19 PM PDT

oleh Robin Stanley Augustin
Orang muda seringkali dipesan supaya mendengar kata-kata hikmah bijaksana orang tua.
Mudah sahaja alasanya, kerana mereka lebih awal makan garam daripada kita.
Tahun-tahun kehidupan yang dilalui mereka telah menjadikan mereka bijaksana, lebih berpengetahuan.

Ini mungkin kelihatan janggal, tetapi kenyataan di atas tidak benar untuk Presiden Pas Abdul Hadi Awang.
Rakyat Post melaporkan baru-baru ini bahawa Hadi, dalam satu temuramah yang dianjurkan oleh suara berita PAS Harakah, berkata penentang Hudud sebenarnya bimbang yang orang ramai akan memeluk Islam sekiranya undang-undang itu dilaksanakan.
Dia berkata jika orang menyedari keberkesanan hudud dalam mewujudkan ketenteramaan dan mengangkat undang-undang, mereka akan belajar menghargai Islam dan memeluk agama tersebut.
Hadi juga berkata yang undang-undang itu akan memberi faedah kepada negara secara ekonomi kerana pelabur daripada seluruh dunia akan tertarik kepada Malaysia apabila mereka melihat negara ditadbir dengan begitu baik.
Dalam temuramah tersebut, Hadi berkata yang "musuh Islam" membuat kecoh tentang undang-undang tersebut, bercakap tentang pemotongan tangan dan kaki sedangkan hudud bukanlah semata-mata tentang perkara itu dan orang Islam berhak marah kepada penentang Hudud walaupun ia tidak memberi kesan kepada mereka.
Jika mana-mana pihak memerlukan contoh logik akal yang pelik, presiden PAS ini boleh dijadikan kes.
Read More / Baca Lagi >>

Mujahid: Selesai kemelut PAS demi kepercayaan rakyat

Posted: 21 May 2015 07:17 PM PDT

PAS perlu menyelesaikan kemelut khususnya melibat rakan sekutu dalam Pakatan Rakyat jika ingin mengembalikan kepercayaan rakyat kepada parti Islam itu, kata anggota parlimen Parit Buntar Datuk Dr Mujahid Yusof.

Beliau yang akan mempertahankan jawatan AJK PAS Pusat pada pemilihan bulan depan turut menggesa anggota parti supaya berhenti label melabel sekaligus menyelesaikan masalah disiplin parti dengan mengambil tindakan tegas terhadap pelakunya.

"(Saya harap) PAS tidak undur ke belakang dan memperluaskan kefahaman siyasah syariyah serta kembali tautkan kesatuan dengan pandangan hadapan yang jelas serta menghapuskan unsur ekstremism dan perkauman dalam PAS," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau menjawab soalan berhubung langkah penyelesaian yang perlu diutamakan kepimpinan parti dalam tempoh terdekat khususnya dalam Muktamar PAS di Kuala Selangor awal bulan depan.

Mengulas lanjut, MP Parit Buntar itu mahu PAS memacu politik baru dengan mengetepikan fahaman agama sempit dan perkauman termasuk mengelak daripada menterjemahkan Islam dari sudut yang sempit.

Bekas pensyarah itu berkata, PAS juga perlu kembali pada semangat dan ruh niat asal pendirinya yang termaktub dalam perlembagaan parti walaupun beliau mengakui terdapat masalah kejelasan hala tuju parti yang perlu ditangani.

"Kekuatan (PAS) ialah Islam, (mempunyai) ahli yang siap berkorban, (penuh dengan) aset pengalaman, (mendapat) rakan kolusi dan (kekukuhan) institusi yang dimiliki," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

Anak bekas presiden PAS bimbang jika Nik Abduh menang ketua Pemuda

Posted: 21 May 2015 07:16 PM PDT

Kemenangan Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Abduh Nik Abdul Aziz dalam persaingan ketua pemuda dibimbangi akan merencatkan agenda pembaharuan sayap itu, kata anak kepada bekas Presiden PAS Datuk Fadzil Noor.

Faiz Fadzil yang juga bertanding merebut jawatan ahli jawatankuasa Pemuda PAS Pusat dalam pemilihan parti kali ini bimbang kenyataan yang dikeluarkan Nik Abduh sebelum ini akan menghalang agenda pembaharuan parti.

 "Saya risau kalau betul kenyataan dia semalam, dia kata hudud boleh buat di Kelantan tapi bukan di Malaysia.

"Saya risau kalau pemimpin macam ini, apa yang dia nak bawa? Kalau saya nak reform Pemuda, saya takut tak boleh nak reform sebab ketua pun tak tau apa nak buat," katanya menerusi forum "Masa Depan PAS Pasca Muktamar" yang diadakan di Dewan Perniagaan Cina Kuala Lumpur malam tadi.

Beliau berkata, pembaharuan hanya dapat dilakukan kepada mereka yang bersedia untuk berubah dan disokong oleh pimpinan lain. Nik Abduh sebelum ini sering kali mengkritik parti-parti komponen lain Pakatan Rakyat (PR) secara terbuka terutamanya DAP dalam isu hudud Kelantan.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menyelar golongan ustaz muda yang tidak hormat kepada pemimpin kanan dalam parti. Katanya, golongan berkenaan dengan mudah menuduh kelompok dalam PAS sebagai liberal dan anti ulama sedangkan masih tidak memahami landskap perjuangan parti.

"Yang baru masuk PAS 2,3 hari, bercakap macam masuk PAS dah 20 tahun. Tak hormat dekat orang tua, orang lama. Macam la mereka dah kenal PAS lebih awal daripada kita. "Tandatangan borang pun tak kering lagi ni, dah mencabar orang tak betul. Ini ustaz-ustaz muda ini yang balik dari Mesir.
Read More / Baca Lagi >>

Aduan rasmi kes rampas mikrofon di UIA

Posted: 21 May 2015 07:12 PM PDT

Sebuah kumpulan mahasiswa membuat laporan rasmi kepada Universiti Islam Antarabangsa (UIA) berhubung insiden rampasan mikrofon pemimpin pembangkang ketika sedang berucap di kampusnya sebelum ini.

Pengerusi We Unite for Islam (Wufi) Azzan Aznan Abd Rahim berkata beliau membuat laporan itu semalam terhadap seorang pegawai tinggi pejabat keselamatan UIA, di pejabat penasihat undang-undang universiti itu.

Laporan itu dibuat susulan insiden rampasan mikrofon Naib Presiden PKR Rafizi Ramli dalam sebuah forum berkaitan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) di depan ratusan mahasiswa 13 Mei lalu.

Azzan mendakwa tindakan itu, yang mendapat liputan meluas media, bertentangan dengan Klausa 4 (4)(e)(f) Peraturan Disiplin Staf UIA.

Antara lain, peraturan itu menggariskan larangan melakukan tindakan yang boleh merosakkan reputasi universiti.

"Laporan salah laku ini bukanlah untuk menghukum beliau tetapi untuk dijadikan iktibar buat pihak keselamatan yang lain agar berhati-hati dan beretika ketika menjalankan tugas.

"Ini bukanlah kali pertama insiden seperti ini berlaku, bahkan telah beberapa kali terjadi," kata Azzan lagi.

Read More / Baca Lagi >>

Who’s backing Muyhiddin?

Posted: 21 May 2015 07:07 PM PDT

The DPM has made a bold statement against 1MDB, and it's unlikely that he did it without support.
muhyiddin,who behind
Deputy Prime Minister Muyhiddin Yassin is in the spotlight, and every word he says is being lapped up by those in Umno who are tired of the Najib administration and its never-ending stream of gaffes.
Many have come to believe that the DPM is Mahathir's pick as sucessor to Najib since he grasped the brass ring and came out with heavy criticism against Najib's pet project, 1MDB. But Muhyiddin never made his intention clear. That is, until now, with a leaked video showing him criticising 1MDB and its leaders at a closed-door session with several key Umno members. In the video, Muyhiddin called for the 1MDB board to be sacked and for the police to investigate the various scandals surrounding the controversial fund.
The video in and of itself is not shocking. What is remarkable, however, is that Muhyiddin subsequently said he stood by the words he is heard speaking in the video. He told reporters in Parliament that yes, he did indeed call for the 1MDB board to be fired, and yes, it was in line with everything he had said before in regard to 1MDB. In no uncertain terms, he has made it clear to Najib exactly where he stands in the schism between the PM and Mahathir.
The real question now, however, is where the other members of Najib's Cabinet stand on the issue. It's hard to imagine Muyhiddin acting without support from some very significant names currently within the government itself, and Najib surely knows that Muyhiddin is not alone.
Read More / Baca Lagi >>

RMK-11 tak bentang jumlah pembinaan prasarana awam

Posted: 21 May 2015 07:03 PM PDT

GST_naikKUALA LUMPUR, 22 MEI: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak membentangkan jumlah prasarana awam dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK 11), kata Ahli Parlimen Serdang Ong Kian Ming.
Ujarnya, rakyat Malaysia dalam kegelapan maklumat apabila tidak mengetahui bilangan dan lokasi hospital baru, sekolah, universiti, institusi pengajian dan prasarana awam yang akan dibina di bawah RMK-11.
"Malangnya, ia tidak disenaraikan," kata Kian Ming dalam kenyataan semalam.
Beliau yang juga jurucakap Kesihatan dan Alam Sekitar DAP berkata, rancangan perbelanjaan awam di negara ini wajar diumumkan secara jujur, berserta jangkaan kos, memandangkan berlaku ketirisan berulang kali.
Tambahan pula, katanya, salah satu cabaran ekonomi yang dihadapi negara sepanjang 2015 dan 2016 adalah kesan penurunan harga minyak dan gas.
"Penurunan harga minyak yang tidak terjangka di bawah paras AS$40 setong pada akhir 2014, kemudiannya memaksa perdana menteri mengumumkan beberapa semakan perbelanjaan.
Read More / Baca Lagi >>

Najib, tunjukkan wang untuk RMK-11...jangan pakai unit ajer...!!!

Posted: 21 May 2015 07:00 PM PDT

Pemuda UMNO julang NajibKUALA LUMPUR, 22 MEI: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diminta 'menunjukkan wang' bagi membuktikan kerajaan berupaya melaksanakan Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11).
Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong berkata, berdasarkan peruntukan fiskal, dibimbangi RMK-11 gagal  dilaksana kerana kerajaan kekurangan dana.
Ujarnya, selain pengumuman dasar, RMK-11 adalah peluang kerajaan mendedahkan bagaimana  peruntukan digunakan bagi pembangunan tahunan lima tahun berikutnya.
Kata Chin Tong, perbandingan peratusan belanjawan pembangunan dengan keseluruhan jumlah  belanjawan tahunan, menunjukkan penurunan daripada 24% pada 2011 kepada 18% (2015).
"Saya berpendapat ia (dana) tidak mencukupi. Peruntukan pentadbiran telah 'dimakan' oleh peruntukan  pembangunan.
"Sekiranya inflasi diambil kira, peruntukan pembangunan di bawah RMK-11 tidak meningkat. sebaliknya menurun," kata Chin Tong.
Ujarnya, bagi RMK sebelum ini, RM170 bilion untuk RMK-8 (2001-2005), RM220 bilion untuk RMK-9 (2006-2010) dan RM249.2 bilion untuk RMK-10 (2011-2015).
Read More / Baca Lagi >>

1MDB: 'Najib, tolonglah dengar nasihat Muhyiddin' - Syed Ali

Posted: 21 May 2015 06:58 PM PDT

KUALA LUMPUR: Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee melahirkan kekecewaannya kerana Datuk Seri Najib Tun Razak enggan mendengar nasihat Tan Sri Muhyiddin Yassin agar memecat semua ahli lembaga pengarah syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tegasnya, ini merupakan masa terbaik untuk perdana menteri mempertimbangkan saranan timbalan perdana menteri agar semua siasatan berkenaan 1MDB dapat dibuat dengan telus dan tiada pertikaian susulan.

"Najib kini tersepit kerana dakwaan penyelewengan 1MDB yang bernilai bilion ringgit.

"Apa yang dikatakan Muhyiddin itu benar belaka, hanya itu cara untuk mengembalikan keyakinan rakyat kepada kerajaan. Tolonglah pandang serius isu ini, jangan biarkan rakyat bersedih," katanya dalam catatan terbaharu di laman blog http://umnobahagiancheras.blogspot.com.

Pada Khamis Muhyiddin mengesahkan bahawa telah memberitahu Najib untuk memecat semua ahli lembaga pengarah 1MDB.

Muhyiddin berkata demikian semasa mengulas tentang video semasa pertemuan tertutup dengan ahli UMNO yang disebarkan sebuah blog.

Read More / Baca Lagi >>

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:31 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


#RMK11 : MB Kelantan Sokong @NajibRazak

Posted: 21 May 2015 08:06 PM PDT

Seronok YB Pembangkang Tidur Waktu #RMK11 Dibentang

Posted: 20 May 2015 09:58 PM PDT

#RMK11 Perancangan Yang Berpaksikan Kepada Kehendak Rakyat

Posted: 20 May 2015 09:12 PM PDT