Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


5 pandangan tak melatah, amuk dan histeria TAK SETUJU jual balik tanah

Posted: 10 May 2015 08:29 PM PDT



Dibeli pada harga RM2,800, harga pasaran dikatakan sudah bernilai RM3,200 psf hingga RM3,700 psf. Tun M pun ada tulis orang kata pada dia tanah itu dah RM7,000 psf.

Banyak buffer nilai tanah untuk TH bangunkan.

Syarikat Jones Lang Wotton evaluate harga TRX tu RM194 juta tapi TH dpt RM188.5 juta http://www.jlwmalaysia.com/english/index.htm

Sewaan saja boleh beri pulangan RM55-60 juta setahun.

------------------
PANDANGAN 1
------------------

KALAU TABUNG HAJI TARIK DIRI, RAMAI YANG NAK BEREBUT

According to market sources, Indonesian commercial developer Mulia Group is in talks with 1MDB to takeover the development of 74 stories Signature Towers at TRX - the same RM500m+ deal for the second block of land that Tabung Haji rejected. http://tinyurl.com/lzk8f4o

I understand that this Mulia group deal is imminent or may already be closed since Tabung Haji rejected it.

The Mulia Group is Indonesia's largest commercial property developer. http://www.mulialand.com/abtus/aboutus.html

Which means that so far, Australia's largest property company Lend Lease (which is doing a RM8billion project at TRX signed in March) and Indonesia's largest property developer has helped "bail-out" 1MDB.

Which is really strange since selling discounted RM185m of land to Malaysia's own Tabung Haji is called a "bail-out" while others buying it at similar prices is not considered bail-out.

Please do remember that TRX's original name was KLIFD - where the "I" stands for International. It has always been the GOAL and INTENTION for TRX to be international in nature and bring in foreign investors who would then bring in foreign companies to be housed there.

As for TRX land being undervalued, let's consider the following.

Purchase price= RM320million

Cost for resettlement, compensation, planning, development, rezoning and marketing, infrastructure (roads and a few underground highway access tunnels, electricity, water etc) = RM 2 billion (could be more than this and 1MDB can confirm)

Total cost of TRX land to 1MDB = RM2.32 billion.

Land size = 70 acres
Usable land = 70% or 49 acres (because need to set-aside land to build roads, open space, water and sewerage facilities, electricity substations etc)
Land allocated to public park = 20 acres
Usable land after public park = 29 acres

Therefore cost price psf of usable TRX land  = RM2.32b divided by 29 acres
= RM1,837 psf

Not so cheap anymore, huh?

And plus, 1MDB has been funded RM1 million of actual real money and had to loan the rest. Heck RM1 million also no enough to pay for legal fees for some of these land deals.

Thus if govt does not allow 1MDB to make money from the land assets, then how the heck are they going to make money to pay the interest and repay the loans?

If you know the magic formula, please tell Najib.

It is truly sad that foreigners see the vast potential of TRX as planned by 1MDB and willing to put their money where their mouth is and invest big bucks at the high prices set by 1MDB while locals who are biased (and probably want 1MDB to fail) see it as bail-outs.

---------------------
PANDANGAN 2
---------------------

Berebut nak tanah 1mdb

1. Tanah dibeli pada harga RM188 juta. Kos pembangunan TH untuk bina SERVICE apartmen nanti ialah RM462 juta. So, total kos kepada TH ialah RM650 juta.

2. Gross development value yang diunjurkan oleh TH ialah RM828juta. Projek siap dalam tiga tahun. Dengan mengambil kita kos RM650juta (tanah+pembangunan), pulangan kepada TH ialah 21.5% Atau 7.16% setahun.

3.  Memang betul TH bayar up front 100%. Selalunya pembeli bayar 10% dulu dan selepas semua urusan pembelian dan urusan pindah milik selesai 90% akan dibayar. Tetapi dalam kes ini TH bayar 100%.

4.  TH berpendapat tanah itu begitu strategik dan harga RM188 juta itu adalah diskaun lebih kurang 20%. Dan TH tidak mahu tanah itu dibeli oleh pihak lain. Walau bagaimanapun TH desak 1MDB untuk bagi cagaran dan Security untuk pembayaran penuh RM188 juta itu kerana jika urusan pindah milik tidak berlaku, TH akan kerugian. 1MDB telah "mencagarkan" kepada TH sebidang tanah dalam TRX yang telah ada geran dan bernilai 1.7 kali lebih dari tanah yang dibeli oleh TH itu (nilai tanah cagaran itu ialah sekitar RM300juta ++).

Tanah cagaran itu telah pun di caveatkan di pejabat tanah oleh TH. TH mempunyai "First Right OF refusal" terhadap tanah cagaran itu. Maknanya tanah cagaran itu akan jadi milik TH jika tanah yang dibeli itu tidak menjadi.

Tanah cagaran itu terletak dalam TRX juga.

5.  TH ada dana pendeposit sebanyak RM56bilion. Tahun lepas dividen yang diberi ialah 25%. Nilai dividen tahun lepas yang diberi kepada pendeposit ialah RM3.25billion.

6.  Dividen sejak 2009 ialah seperti berikut. 2009 (dividen 5%, nilai RM1.1b), 2010 (5.5%, RM1.3b), 2011 (6%, RM1.7b), 2012 (8%,RM2.5b), 2013 (8%, RM2.6b), 2014 (8.25%, RM3.25b)

7.Maknanya Kalau angka untuk tahun 2014 dikekalkan tahun ini, TH kena cari keuntungan sekurang kurangnya RM3.5 bil setahun iaitu RM3.25b untuk dividen dan RM150juta untuk subsidikan kos naik haji. Ini tak masuk kos operasi TH.

8. Berikut adalah pecahan kemana dana TH digunakan. 50% dalam ekuiti, 20% fixed Income, 20% dalam Property dan 10% dalam bentuk cash Or cash equivalent.

---------------------
PANDANGAN 3
---------------------

Dari comment saya tempat lain. Harap blh faham...

Though some do take up loan for cases the development plan is ready and approvrd, believe most developer buy cash for land and keep as landbank.

So the mode of payment is a biss one sided view of the deal.

Some salient points on the TH residential plot:

- Sale price: RM188.5M.
- Land Area: 67,954 Sq ft.
- Price PSF: RM2733 PSF.

However note plot ratio is 10.4 so the GFA is 710,418. Correct way to assess is PSF GFA price which is RM265 PSF.

Best comparable is MRCB recent purchase of German Embassy land for RM3,188 PSF land area and RM318 PSF GFA. So TH got a 16% discount to what MRCB paid.

Note also that the land is sold with full planning permission per the masterplan so all TH has to do is complete their building design and off they go.

In addition, 1MDB will be spending over RM2B in infrastructure which will be best in KL per below:

- Largest underground MRT Station (Dual Line 1 and 2)
- Direct connectivity to MEX, SMART, Duke 3, Jalan Tun Razak and Jalan Sultan Ismail
- First Class Public Realm (20 acres)
- Pedestrian Links within TRX and connecting to KL Shopping Belt
- TRX Precinct streetscape enhancements
- Upgrades to surrounding roads
- On-site Power Management Unit
- Waste water treatment Plant
District cooling plant
- CBD Security Measures
- Digital Backbone for District Management, Traffic and Security

Comparatively, TRX's infrastructure plan surpasses any other standard infrastructure being offered by leading developments in KL city centre.

The selling price of the TRX land is inclusive of full-fledge infrastructure provision which benefits the purchaser as the infrastructure components will be delivered by the master developer to the plot boundary.

Moreover, with strong government support, TRX offers valuable gazetted TRX-specific tax incentives to both developers and TRX marquee tenants.

----------------------
PANDANGAN 4
----------------------

Would like to share an explanation given by a friend of mine who is a director of THP Board.

"I did not comment bcos of I'm on holiday & do not want to spoil it by having to reply whats apps back & forth.Lagi pun I tgk byk sgt suspicion I rasa apa I kata it will not make much difference.

What I can say as a THP director and a long time friend of most of you is that to the best of my knowledge there is no bail out intention in purchasing the apartment land parcel at TRX.Thp dah mula evaluate tanah ni sebelum I masuk lagi dan seblm Jho Low fiesco sb thp want to be a part of & profit fr 1 of Msia's most prestigious devt.We evaluated 2 parcels and opt out of Signature Tower bcos it is too big of investment & we cannot ensure that it can be shariah compliance.

We negotiated the price and managed to get it below market.Why not RM60 or so as paid by 1mdb to the govt.That is raw land awarded by govt to their prefered party.What TH paid for is converted land with title,planning approval & infra.Relatively cheap in comparison to similar transacted recently golden triangle lands eg

MRCB membeli tanah kedutaan German yang berdekatan kawasan TRX pada harga RM3188 Psf. (B) Tanah kedutaan perancis dinilai pada RM3190 psf. (C) tanah untuk membina hotel Four Seasons di antara KLCC dan wisma Sentral dibeli pada harga RM3,300 psf. (D) sebidang tanah di jalan conlay berdepan bangunan Seri Melayu dibeli pada harga RM3,299 psf.

Dulu Dr Mahathir bg tanah pada harga murah kepada Ananda & sell a block to Petronas at market price.Similarly UEM dpt tanah keliling Bkt Jalil & Stadium Merdeka(tetapi financial crisis Danaharta takeover Merdeka Stafium & Pnb ambil aleh).Tanah Pekeliling flats given murah2 pada org Pak Lah sampai skrg tak blh take off.Dtg terhegeh minta TH bail out kita tolak.Blm buat apa2 dia dah belanja rm350j.This time TRX land & Sg Besi airport land bg pada 1mdb.It was under Msia's Economic Transformation Programme.I personally think it is a good idea until it was hijacked by Jho Low & kuncu2nya.Itu Najib kena jwb nothing to do with us at THP

I pun selalu tanya pasal apa govt tak blh alienate terus tanah pada TH.Buat berpuluh proposals I tgk dlm rekod TH dari zaman Mahathir PakLah & even now utk alienate govt lands be it federal or states(bn/pr) tapi tak dpt kerana kita tak blh bawa brief case pada govt servants or politicians kerana kita TH.Selalu kita kena beli market rate.Dlm atau luar negara.Alhamdulillah due to hardwork and professionalism

Among current THP employees & directors we hv done well.While at the same time cuci taik2 yg dibuat oleh predecessors kita.Glomax Tower sb boss THP dulu sign agreement bodoh bangunan takdak service ducting.Kita kena retrofit.

We contribute to the 6-8% that u hv been enjoying.Funny nobody complaint masa dpt devident hari tu.

TH ada dana pendeposit sebanyak RM56bilion. Tahun lepas dividen yang diberi 8.25%. Nilai dividen tahun lepas yang diberi kepada pendeposit ialah RM3.25billion.

(8) Dividen sejak 2009 ialah seperti berikut. 2009 (dividen 5%, nilai RM1.1b), 2010 (5.5%, RM1.3b), 2011 (6%, RM1.7b), 2012 (8%,RM2.5b), 2013 (8%, RM2.6b), 2014 (8.25%, RM3.25b)

Maknanya Kalau angka untuk tahun 2014 dikekalkan tahun ini, TH kena cari keuntungan sekurang kurangnya RM3.5 bil setahun iaitu RM3.25b untuk dividen dan RM150juta untuk subsidikan kos naik haji. Ini tak masuk kos operasi TH.Nak invest di Arab Saudi, D Ridza blh confirm depa penipu besaq. Nak invest overseas Treasury restrict

We hv to keep working hard to generate income for TH to achieve the above.For your infor we only get rm500 per board seating.Now I'm evaluating a devt project for THP Near Hammersmith Bridge London.I'm not even paid.Lillahitaala!

Even when we come here for meeting later we'll only be paid rm500 not £.

So you can withdraw your money if you wish.But I'm putting in more of my hard earned lifetime saving into the only organisation that give me assurance that it invest only in Halal investments and pays zakat upfront.Asb,epf,esp banks do not.

Now you have spoilt my holidays."
Flying Kick



Banyak pihak yang rasional dan tak emosi kata tak patut Benchmark menakut-nakutkan pendeposit 8 juta orang hanya kerana ia ada isu peribadi dan cemburu sebab pemimpin tertentu tak minta buah fikirannya.

Benchmark juga sabotaj PRK Permatang Pauh. Walau tak boleh menang, satu masa dipercayai ada harapan tipis untuk menang jika tidak ada sabotaj seperti benchmark. Ada juga sabotaj lain.

Ramai cina kata melayu bodoh. Berpolitik hingga sanggup gadaikan harta dan lepaskan peluang keuntungan. Semua sebab cadangan pelaburan yang belum ditetapkan. Akhirnya hanya satu tanah dibeli.

BUkan cina jual melayu tapi melayu jual melayu!!!!!!!!!!!!!!!

TH: Melayu melatah, mengamuk dan histeria, Diperdaya mudah blog anon

Posted: 10 May 2015 05:17 PM PDT


Raja Petra Kamarudin

Malays suffer from three illnesses that other races do not seem to suffer from: melatah, mengamuk and mass hysteria.

The English colonial masters were probably quite surprised the first time they saw a Malay mengamuk. They probably asked the penghulu (village chief) what was wrong with that chap who was waving his keris all over the place while running helter-skelter into the crowd screaming and trying to stab all and sundry.

The penghulu probably replied, "Dia mengamuk, Tuan."

Mengamuk? Not having an equivalent word to mengamuk in the English language, the Orang Puteh probably told his chums over beer that night, "There was this chap today who was running amok, wailing like a banshee and trying to stab everyone with his keris."

Hence the phrase 'running amok' stuck in the English language until today.

Melatah is definitely found only in Malay culture. When a person suffers from melatah and you shock that person, he or she would jump up, sometimes dance or go into silat moves, and will say all sorts of things involuntarily. In short, that person would have lost control and would have taken leave of his or her senses. I have personally seen this happen a number of times.

There was one unique case about 30 years ago that happened in Kuala Terengganu. Two latah persons, a man and a woman, got into a lift. It was lunchtime and the lift was pretty crowded.

One prankster poked the latah man in his side and said, "Boo!" The man suddenly shouted, "Burit!" The latah woman reacted and shouted, "Puki!" The latah man then responded, again, with "Burit!" So it went on and on, the man shouting 'burit' and the woman shouting 'puki', until the lift reached the ground floor and the doors opened.

From that day on they never both got into the lift at the same time.

What causes this? No one knows but it seems only Malays suffer from this. And that is why when someone talks cock the Malays would say, "Dia tu melatah."

The third illness of the Malays is mass hysteria. Now, however, it seems like this illness has infected the non-Malays as well. There have been many cases of mass hysteria where, say, one schoolgirl suddenly starts screaming and/or fainting and the entire classroom or even the entire school gets infected by this screaming/fainting fit.

Normally a western-trained doctor can do nothing for these people. They would need to call in a bomoh (witch doctor) to help exorcise the spirit or spirits that was causing this phenomenon. After the bomoh has chased the spirits away or has made offerings to politely request the spirit or spirits to move on and leave the girls alone would things get back to normal.

All it needs is for one person to start — scream, faint, tear his or her out, strip naked and run all over the place, or whatever.  Immediately everyone will get infected and will join in the hysteria. And only a bomoh can restore order again.


It is not that difficult to start mass hysteria. Just like in cases of melatah, all you need is one word. For example, all you need to do is scream '1MDB!' and it will result in mass hysteria. At the very least, if it does not result in mass hysteria, it will definitely result in many people suddenly melatah and, God forbid, maybe even megamuk or run amok.

There was a very neat trick that one Umno leader cum Member of Parliament for Kedah — who wishes to remain anonymous and hence set up an anonymous Blog — played two days ago.

He 'leaked' some documents on his Blog, and pretended it was not him, that implicated Lembaga Tabung Haji in a not so kosher deal with 1MDB. Immediately everyone melatah, some even mengamuk. Others very soon joined in the mass hysteria. In all that running around and screaming, no one thought of checking the details to make sure that what was 'leaked' is true.

One chap screamed 1MDB has lost RM42 billion — the money has disappeared into thin air. Another screamed 1MDB has made bad investments and is suffering a huge loss. Yet another screamed that 1MDB bought the land cheap and is selling it for a huge profit.

I suppose it is like two latah persons, one shouting, "Burit, 1MDB rugi besar!" and the other shouting, "Puki, 1MDB untung terlampau besar!"

That is the trouble with latah people. They cannot decide whether it is a crime that 1MDB lost money or whether it is a crime that 1MDB is making money.

Anyway, some have no problem with 1MDB making money. In fact, they are of the opinion that 1MDB should make money because the objective here is to make money. What they are unhappy about is that 1MDB is making money from Tabung Haji.

Is 1MDB making money at the expense of Tabung Haji? I mean is Tabung Haji going to lose money so that 1MDB can make money? Actually, Tabung Haji is also going to make money, maybe even lots of it, but that is not the issue. The issue is…hell, I am not sure what the issue is.

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:41 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Tabung Haji jual semula tanah di TRX?

Posted: 10 May 2015 10:30 AM PDT


Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) mengambil keputusan menjual semula tanah di pusat kewangan, Tun Razak Exchange (TRX) yang dibeli daripada 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) bagi mengelakkan fitnah berpanjangan dan menjaga nama baik institusi berkenaan. Keputusan itu dibuat atas nasihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pagi semalam.

Pengumuman itu dibuat dalam satu sidang akhbar oleh Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dan turut dihadirioleh Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Tan Sri Ismee Ismail, Timbalan Pengarah Urusannya, Datuk Johan Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang juga ahli lembaga pengarah Tabung Haji, Prof. Emeritus Tan Sri Dr . Abd. Shukor Husin.

Berikut merupakan sedutan transkripsi Abdul Azeez yang membuat penjelasan tentang isu pembelian tanah di TRX.

SAYA mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang hadir pada hari ini untuk satu sesi yang semua negara sedang nantikan. Apakah serangan-serangan dalam dua tiga hari ini tidak ada jawapan langsung daripada pengurusan Tabung Haji?

Alhamdulillah, hari ini kita hendak memberi sedikit penjelasan terhadap apa yang sedang berlaku. Kita semua sedia maklum, Tabung Haji merupakan institusi yang dihormati dan disegani oleh seluruh umat Islam di dalam dan luar negara.

Sudah 52 tahun Tabung Haji diwujudkan. Inilah kali pertama dalam sejarah polemik politik yang dikaitkan dengan Tabung Haji kerana membeli sebidang tanah di Kuala Lumpur iaitu TRX.

Saya dan semua ahli Lembaga Pengarah Tabung Haji terkilan dan amat sedih dengan tohmahan-tohmahan yang dilemparkan kepada Tabung Haji terhadap pelaburan di TRX tersebut.

Pertama sekali, saya ingin menjelaskan tweet saya yang telah dipesongkan oleh pelbagai pihak. Saya tweet, tidak betul seperti: "TH akan mengeluarkan kenyataan secepat mungkin."?

Saya kata tidak betul apabila Benchmark, one of the blogger yang mana kita sudah buat laporan polis pun, polis sedang siasat siapa Benchmark ini. Benchmark ini mengeluarkan kenyataan di sini.

"Tabung Haji has entered into a deal to purchase 2 plots of TRX land from 1MDB for a total sum of RM772 million cash. Tabung Haji is using depositors money and not government funds. According to a set of documents made available to us..."

Ini yang dia buat laporan. Dia kata, dia dapat dokumen Tabung Haji, dia mengaku terima dokumen tersebut, harga pembelian dan sebagainya. Keduanya, kita dikatakan beli tanah, RM194 juta.

Saya maksudkan tidak betul yang ini dan kita telah bincang waktu itu, bahawa Tabung Haji minta Ketua Pegawai Eksekutif menjawab yang mana dia sebagai ketua dalam syarikat.

Dalam konteks ini kita dapati dalam perbincangan ini, Tan Sri Ismee Ismail tidak pernah ada dalam mesyuarat pembelian tanah TRX kerana beliau adalah ahli lembaga pengarah 1MDB.

Oleh kerana itu, beliau tidak masuk dalam semua perbincangan yang dikendalikan oleh Datuk Johan Abdullah sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif.

Bila tweet saya dikatakan esok, Datuk Johan bagi kenyataan penjelasan kita beli satu tanah, dia (penulis blog) kata Aziz tipu, Aziz menafikan dan macam-macam tohmahan yang ditambah. Jadi tidak betul. Saya nak jelaskan, saya kata tidak betul. Saya bukan kata tidak benar.

Kalau tidak benar, betullah. Tidak betul, esok pengurusan Tabung Haji akan memberikan sidang akhbar segera. Keesokannya, saya ingat pada Rabu malam. Pada hari Khamis tersebut, Datuk Johan Abdullah buat sidang akhbar dan buat laporan polis terhadap Benchmark.

Dia hendak tahu mana nak dapat dokumen-dokumen ini dan pihak polis dah buka kertas siasatan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan kita akan tahu siapa penyangak daripada Tabung Haji atau daripada mana-mana yang memberi dokumen atau yang membocorkan dokumen, itu satu!

Keduanya, rundingan penjualan tanah ini dibawa kepada TH Properties pada April 2013. Satu kertas kerja dihantar oleh pihak 1MDB kepada TH Properties Sdn. Bhd., untuk menawarkan jualan sebanyak RM220 juta waktu itu, ditawarkan untuk penjualan tanah tersebut pada 2013.

Setelah setahun mereka melaksanakan kerja-kerja penyiasatan dan sebagainya. Pada Mei 2014, TH Properties dan lembaga pengarah telah meluluskan untuk dicadangkan kepada Tabung Haji membeli kawasan kediaman dengan harga RM210 juta pada waktu itu.

Setahun selepas itu, kita berbincang, dan di pihak kami, ahli lembaga pengarah tiga kali kita dapat kertas ini sehingga kita muktamadkan perjanjian tersebut pada bulan April 2015.

Maknanya, 2013, 2014, 2015...barulah termaktub pembelian tanah tersebut dengan bukan harga yang disebutkan dalam blog itu. Dia kata, kita beli RM194 juta, itu tidak betul. Walaupun penilaian telah dibuat oleh jurunilai profesional Jones Lang Wootten, yang membuat penilaian semua SOP yang kita buat melalui TH Properties dan bawa kepada kita (pengurusan).

Lepas pengurusan pergi ke panel pelaburan (IP), IP menyiasat dan meneliti sehingga mendapatkan jurunilai profesional itu dan baru bawa naik ke ahli lembaga pengarah.

Kami yang (ahli lembaga pengarah) terakhir. Itu pun tiga kali ahli lembaga pengarah melihat dokumen tersebut. Daripada 2013, 2015 baru sampai kepada kami.

Cara ahli lembaga pengarah melaksanakan tanggungjawab, dengan amanah yang diberikan kepada kami, jika satu ahli lembaga pengarah tolak, kita akan tolak semua.

Jadi, masa itu, ahli lembaga pengarah tidak ada yang tidak hadir, cuma, Tan Sri Ismee sahaja abstain kerana tidak mahu ada konflik kepentingan dan yang lain semua hadir dalam mesyuarat tersebut.

Kita putuskan pembelian tanah ini boleh dibuat kerana kita bayar harga tersebut dan pulangan kepada unjuran potensi pulangan keuntungan ialah sembilan peratus setahun.

Untuk selama tiga tahun, kita akan dapat 27 peratus. Maknanya, keuntungan kepada Tabung Haji adalah RM178 juta yang mana keuntungan Tabung Haji akan dapat melalui pembelian tanah tersebut. Kita beli banyak tanah. bukan satu ini sahaja. Kita ada banyak tanah yang dibeli. Purata tiap-tiap bulan kita ada beli tanah untuk pembangunan.

Oleh kerana tanah ini dibeli daripada 1MDB, ini yang menjadi masalah kepada Tabung Haji. Tetapi saya mahu jelaskan di sini. Setelah kita melihat banyak pandangan dalam laman web, blog, Telegram dan macam-macam. Tidak ada sama sekali ini adalah bail out. Tidak betul, bail out tidak berlaku kerana kalau kita hendak bail out, menelan RM30 bilion hingga RM40 bilion.

Ini kita beli tanah. Saya kena terangkan kepada pakcik-pakcik, makcik-makcik yang merupakan pendeposit di luar bandar yang percaya kepada Tabung Haji. Tabung Haji tidak pernah menipu mereka. Malah, dari zaman dahulu, daripada empat, lima, enam, hari ini Tabung Haji sudah boleh bayar 8.5 peratus, tidak termasuk lagi dengan zakat. Kalau dengan zakat, kita boleh bayar 11 peratus pulangan kepada pendeposit yang semuanya orang Islam dalam negara kita.

Jadi, apa yang sedang berlaku dalam dua hari ini adalah saya fikir satu polemik politik yang mengaitkan Tabung Haji. Kita tidak bail out, saya nak menjelaskan di sini, apa yang disebut dalam blog Benchmark, tidak betul.

Seterusnya, mulanya pada April 2013, kenapa Tabung Haji hendak beli tanah ini? Kita mengambil peluang sebagai sebuah agensi dimiliki bumiputera Islam untuk memiliki aset dalam kawasan pembangunan TRX. Hanya terakhir, satu sahaja lagi tanah terbaik dalam Kuala Lumpur, sebelah KLCC (Kuala Lumpur City Centre). Yang mana kita merasakan dalam semua lapisan laporan yang kita dapat, ini tanah yang sangat bernilai tinggi, sebagai institusi Islam untuk pergi ke situ.

Dalam Kuala Lumpur ini, tidak banyak kepunyaan institusi Islam atau bumiputera. Oleh itu, kita mahu masuk. Potensi pulangan pelaburan baik, unjuran sembilan peratus setahun dan lokasi pelaburan hartanah itu berpotensi tinggi kerana stesen Mass Rapid Transit (MRT) terbesar. Dua laluan terdapat di situ.

Terdapat akses langsung, dari MEX, Smart dan DUKE, laluan pejalan kaki, kawasan Bukit Bintang, KLCC dan insentif-insentif cukai khas yang diberikan kerajaan kepada kita.

Proses yang kita buat itu memanglah proses penilaian pelaburan melalui pelbagai peringkat daripada proses ketekunan wajar, perundangan, memenuhi syariah dan kewangan, penilaian risiko, panel pelaburan, lembaga pengarah akhirnya baru pergi kepada menteri.

Maknanya, dalam tempoh tiga tahun baru sampai kepada menteri untuk buat kelulusan, satu proses yang amat teliti dan menyeluruh.

Insya-Allah. Saya juga nak bagi tahu di sini tidak ada konflik kepentingan antara kita dengan 1MDB. Kita beli ini, macam kita beli tanah orang biasa. Kita beli tanah orang Melayu, bukan Melayu, biasa kita beli tanah.

Dan hari ini, kalau kita melihat keadaan sekarang harga getah jatuh, harga kelapa sawit jatuh, yang boleh mendapatkan unjuran untuk kita memberi dividen yang tinggi ialah hartanah.

Itu sebabnya, apatah lagi kita mendapat pekeliling daripada Kementerian Kewangan bahawa kita tidak boleh beli tanah di luar negara.

Walaupun Tabung Haji ada pelaburan hartanah di United Kingdom, Australia, sedangkan kita bangunkan bangunan-bangunan yang canggih di Australia. Kita ada di Mekah, Madinah, Arab Saudi dan sebagainya dan ini bukan perkara yang baru.

Ini juga bukanlah macam yang digembar-gemburkan dalam beberapa blog ataupun media sosial yang tidak bertanggungjawab yang mengatakan letak gambar seorang wanita yang ingin mengeluarkan wang deposit dari Tabung Haji.

Setiap duit yang makcik letak, RM1 dalam Tabung Haji, dijamin penuh oleh kerajaan Malaysia. Duit makcik tidak boleh dicuri, tidak boleh diambil sewenang-wenangnya. Itu dalam Akta Tabung Haji.

Dalam akta itu juga, kita boleh berniaga, boleh melabur dan boleh beli hartanah. Cara nak beri penjelasan mudah seperti yang dinyatakan itu, bukan seperti gaya kita ambil duit makcik yang nak pergi Mekah.

Sudah ada dalam rangkaian kita. Sudah ada 15 peratus daripada duit RM56 bilion kita sudah letak peruntukannya untuk hartanah dan pembangunan.

Dan hari ini, kita baru pakai tidak sampai pun 10 peratus, masih ada RM5.6 bilion peruntukan untuk kita beli hartanah, tanah dan sebagainya. Bukan ambil duit pendeposit yang nak pergi haji tahun ini, tidak.
Saya kena tekankan di sini, ini adalah satu polemik politik mereka cuba nak kaitkan Tabung Haji.

Jadi, Tabung Haji dalam konteks ini, saya nak bagi jaminan. Saya faham semua pihak termasuk Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri takut duit ini untuk bail out, takut duit ini disalah guna.

Tanah ini kita tidak beli dua. Signature Tower kita tidak beli. Kita beli sebuah dengan harga yang berpatutan. Mereka (penulis blog) tanya balik, kenapa kita beli harga mahal.

Sebenarnya kita ikut harga pasaran. Kita dah buat perkiraan pulangan pelaburan (Return of Investment-ROI). Mereka juga sudah melakukan infrastruktur. Kalau dahulu, di situ ada kuarters kerajaan, boleh tengok dalam blog gambar baharu dan gambar lama. Gambar lama dahulu, ada kuarters dan pelbagai yang perlu diselesaikan dengan infrastruktur dan utilitinya.

Hari ini, pihak 1MDB sudah selesaikan sehingga peringkat development order (arahan pembangunan) sudah tersedia. Cuma, Tabung Haji datang, kita beli, kita beri pelan kita. Apabila kita bagi pelan untuk pembangunan, dan lepas itu, dia bangunkan bangunan tersebut.

Pengalaman Tabung Haji, Alhamdulillah, TH Properties Sdn. Bhd., sudah banyak melaksanakan projek seperti ini. Jadi, bukan satu perkara baharu atau tanah pertama Tabung Haji beli.

Saya nak tekankan kepada makcik-makcik yang di kampung termasuk kampung saya di Baling. Rakyat risau ke mana duit itu pergi. Saya kena jelaskan. Kita tidak bayar 1MDB untuk saja-saja. Kita sudah beli tanah.

Sekarang, tanah ini ada pada kita dengan pelbagai jaminan, dengan geran-geran tanah yang lain banyak diberikan kepada kita. Jadi, pembelian tanah ini sah tidak ada penipuan, malah kita pun terima banyak panggilan telefon, minta penyiasatan dibuat, kita alu-alukan.

Kita alu-alukan badan-badan berkanun boleh datang menyiasat, sebab kita bukan nak tipu. Bukan nak berselindung apa-apa. Kita bukan diarah atau disuruh, kita beli atas sebab commercial decision yang boleh menguntungkan Tabung Haji supaya dapat kita memberi pulangan dividen secara syariah compliance kepada rakyat atau pendeposit-pendeposit.

Saya nak tekankan di sini dua perkara, seluruh rakyat kena faham dan kena tahu. Bila ada tohmahan-tohmahan yang begitu dahsyat mengkritik Tabung Haji pada sehari dua ini. Saya nak beritahu, saya nak jelaskan, pada tahun ini, kita nak melaksanakan ibadah haji, kosnya adalah RM17,270. Makcik di Baling, makcik di Padang Terap, makcik di Yan, makcik di Kelantan, pakcik di Sabah, Sarawak, sesiapa sahaja nak pergi haji, kena bayar RM17,270.

Tabung Haji hanya mengenakan caj sebanyak RM9,980. Perbezaannya adalah RM7,290 seorang. Ini akan disubsidikan oleh Tabung Haji.

Macam mana Tabung Haji nak bagi subsidi ini sekiranya kalau kita tidak boleh melabur dalam hartanah, perladangan dan sebagainya. Mana kita nak dapat. Bayangkan dalam keadaan hari ini, negara yang agak muram dari sudut kewangannya, Tabung Haji membuat keputusan menaikkan caj sebanyak RM3,000. Katalah Tabung Haji naikkan caj RM3,000, sebagai contoh. Apa yang akan berlaku? Kasihan kepada rakyat.

Jadi, untuk tahun ini, Tabung Haji kena siapkan subsidi minimum RM120 juta. Sebab apa? Kalau dikira, kali ini, 22,320 orang dapat pergi haji, kali dengan RM7,290, lebih kurang RM160 juta lebih. Tetapi, tidak semua pergi dengan muassasah. Ada yang pergi dengan pakej.

Pergi pakej, mereka bayar sendiri. Ini untuk makcik pakcik dari kampung, kita subsidi untuk mereka, tahun ini sahaja, minimum RM120 juta. Untuk dapatkan wang ini, kita kena berniaga, kena melabur dari sudut hartanah menepati kehendak syariah, ini termaktub dalam akta Tabung Haji. Memang sudah sedia ada, satu!.

Keduanya, saya dan rakan-rakan ahli lembaga pengarah lebih terkilan dan sedih kerana dahulu, Tabung Haji bayar dividen enam peratus, 5.5 peratus, lima peratus, 4.7 peratus. Ini terdahulu.

Alhamdulillah, dengan berkat semua menyokong usaha Tabung Haji, dengan dirahmati Allah, kebetulan saya menjadi pengerusi, dan rakan-rakan ahli lembaga pengarah ada, Alhamdulillah, hari ini Tabung Haji pada 2013, kita boleh bayar enam campur dua, jadi lapan peratus. Tahun 2014, kita bayar 6.25 peratus campur dua peratus, jadi 8.25 peratus.

Saya nak jelaskan kepada sahabat-sahabat. Untuk kita bayar 2014, kita perlu untung RM3.248 bilion untuk membayar dividen ini. Bayangkan kalau kita tidak berniaga. Kalau letak duit, Tabung Haji nak pergi Mekah, balik habis tak akan dapat apa-apa.

Ramai pak long, mak long, pakcik, makcik malah ada orang biasa dan ada yang bekerja dengan kerajaan pun letak gaji di Tabung Haji, sebab mereka melihat letak di Tabung Haji ni berkat dan dibayar zakat. Tahun sudah, hampir 11 peratus pulangan, dividen yang diberi.

Untuk meneruskan kecemerlangan ini, kami kena lakukan perniagaan. Kami kena buat perkara-perkara yang sedemikian rupa. Dalam konteks hari ini, yang menjadi viral dan menakutkan adalah memberi pandangan yang agak tidak betul. Sehingga pemandu teksi pun tahu Tabung Haji bail out 1MDB. Sampai begitu sekali viral menular ke kampung dan kepada pemandu teksi.

Hanya pembelian ini berkaitan 1MDB. Kalau kita beli bangunan dengan Tan Cheng Kong Company atau kita beli dengan Ramasamy Company, contohnya, tidak pernah ada masalah. Kita biasa beli tanah dengan orang India, Cina dan Melayu.

Yang penting, kita beli tanah pembangunan yang ada unjuran keuntungan yang menepati cita rasa Tabung Haji. Kita nak buat apa-apa pun, paling tidak enam peratus pulangan, sebab untuk mencapai 8.25 peratus dan sebagainya. Jadi kita kena laksanakan perniagaan ini. Oleh sebab itu, saya merayu kepada semua pihak jangan kaitkan Tabung Haji dalam kancah politik mana-mana pihak.

Kita hendak laksanakan ibadah ini, kita anggap sebagai ibadah, sejak kami berada di sini, tidak pernah rugi dan tidak pernah TH Properties ada sejarah rugi.

Dua tahun, bayangkan dalam konteks kes ini, sejak April 2013, proposal ini masuk dan April 2015, perkara ini selesai. Maknanya dua tahun sebelum sampai ke lembaga pengarah pun sampai tiga kali.

Kami hari ini, semua lembaga pengarah boleh tanya pada masing-masing. Kalau seorang tolak, kami semua pun tolak. Kami punya keputusan, lazimnya persepakatan bersama kerana kita tidak mahu ada dalam kalangan kita merasakan pelaburan yang kita buat yang mematuhi syariah ini bermasalah pada masa akan datang.

Dalam konteks ini, saya tahu bahawa ini adalah serangan politik. Saya sedar saya seorang ahli politik. Saya seorang ahli UMNO yang mempengerusikan Tabung Haji. Ada pihak yang tidak senang dengan saya. Saya ahli UMNO dalam konteks parti saya. Dalam kerjaya saya, saya sentiasa bersandarkan habluminallah habluminannas.

Saya sudah pergi banyak negara yang bergolak hancur, kerana ini, unsur-unsur politik. Saya fikir apa yang saya dan rakan-rakan semua buat hari ini adalah bersandarkan untuk Tabung Haji mendapatkan kecemerlangan dividen. Itu yang sedang kita lakukan.

Saya bukan pengerusi eksekutif yang ada kuasa. Kita ni adalah ahli lembaga pengarah yang mana sistem yang dilakukan pengurusan, pengurusan akan bawa kepada kami dan dan kami diberi maklumat dan kita bincang. Kita teliti, kita perhalusi. bukan satu kali buat keputusan, dalam konteks ini, tiga kali baru kita buat keputusan.

Oleh sebab itu, jangan salah tafsir, dan jangan terus menuduh kerana kita beli bangunan ini, Segala kebaikan yang dibuat oleh Tabung Haji selama 52 tahun ini, takkanlah kerana beli satu tanah ini, kita sudah rugi.

Kalau beli tanah sudah rugi, kalau ada penipuan, ada rasuah, boleh kaitkan kami. Baru beli, unjurannya pun RM178 juta hampir RM180 juta kita akan dapat.

Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) mengambil keputusan menjual semula tanah di pusat kewangan, Tun Razak Exchange (TRX) yang dibeli daripada 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) bagi mengelakkan fitnah berpanjangan dan menjaga nama baik institusi berkenaan.

Keputusan itu dibuat atas nasihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pagi semalam. Pengumuman itu dibuat dalam satu sidang akhbar oleh Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dan turut dihadiri oleh Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Tan Sri Ismee Ismail, Timbalan Pengarah Urusannya, Datuk Johan Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang juga ahli lembaga pengarah Tabung Haji, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abd. Shukor Husin.-UMO

Suara Politik
Belantan

AZLI SHUKRI

0

Posted by Unknown | Posted on 11:33 PTG | Posted in

sumber :-

AZLI SHUKRI


Giliran Mahathir Pula untuk Menjawab

Posted: 10 May 2015 10:55 PM PDT

Satu ketika dulu bila ditanya tentang IPP , kita sebagai penyokong kerajaan yang memerintah terkial-kial memikirkan rasional keputusan yang dibuat semasa pemerintahan PM sebelumnya . Menteri yang menjawab persoalan yang ditimbulkan pembangkang pun terkial-kial . Jawapan yang diberikan seolah-olah memperbodohkan diri sendiri atas sesuatu keputusan berat sebelah yang dibuat lama dahulu. Semua sedia maklum keuntungan yang diperoleh oleh IPP bukan sikit tapi cukup banyak, daripada keputusan yang dibuat itu hanya 4 individu yang juga antara orang terkaya di Malaysia ketika ini memperoleh keuntungan besar . 1 orang Melayu, 1 orang India dan 2 orang Cina.  Berikut ialah kenyataan yang dibuat oleh Menteri pada 2011 .  Berita penuh http://www.malaysiakini.com/news/165116


IPP dijadikan 'modal tetap' pembangkang untuk menghentam kerajaan secara berterusan walaupun orang yang bertanggungjawab memulakan idea IPP sudah tak lagi berada dalam perkhidmatan. Maka terkial-kial lah mereka (pemimpin sekarang) yang mewarisi idea IPP ini berhadapan dengan kritikan-kritikan pembangkang. Antaranya kita tahu Rafizi cukup gemar menggunakan modal IPP ini untuk menyerang pimpinan kerajaan . Antara dakwaan Rafizi ialah Petronas terpaksa tanggung RM21 billion kerugian setiap tahun dari perjanjian IPP. 
Oleh yang demikian, perlu ada mekanisme untuk membersihkan 'sial' IPP supaya tidak terus dijadikan bahan untuk serang UMNO/BN secara berterusan. TNB selama ini terpaksa membeli elektrik dari IPP ini pada harga yang agak tinggi, sehingga memaksa tarif elektrik dinaikkan. Bila tarif elektrik naik isu IPP akan ditimbulkan lagi dan semua jari akan menunding kepada kerajaan yang memerintah. Pembuat dasar sebelum ini pula tak perlu sakit kepala menjawab dan sibuk mencari silap orang lain.  Dalam satu sidang media, si Rafizi berkata
"Jadi saya rasa lebih baik jika TNB berunding dengan IPP supaya kadar itu dapat dikurangkan daripada menaikkan tarif elektrik sedia ada yang membebankan pengguna,"

Secara tak langsung menunjukkan sekiranya IPP itu dimiliki oleh entiti kerajaan, kenaikan tarif elektrik boleh dikawal. Seperti yang telah kita semua sedia maklum sekarang kebanyakkan IPP yang ada sekarang telah diambil alih oleh 1MDB menjadikan syarikat itu sebagai IPP yang kedua terbesar di Malaysia selepas Malakoff. Apabila kesemua IPP di negara ini dimiliki syarikat berkaitan kerajaan maka adalah lebih mudah untuk mengawal kenaikan tarif elektrik dan secara tidak langsung juga RM21 billion setahun kerugian yang ditanggung Petronas dapat diselamatkan .


Bayangkan setahun RM21 billion , 2 tahun RM 42 billion ? tiga tahun ?? berapa tahun dah IPP beroperasi ? Dah berapa puluh billion 'hangus' kepada IPP ? Dan sekarang orang yang menyebabkan IPP dimulakan ini bertanya kemana wang 1MDB pergi ?

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:06 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


TABUNG HAJI + 1MDB: DEPOSIT AKAN HILANG...NEGARA BANGKRAP???

Posted: 10 May 2015 07:44 PM PDT


Ramai pendeposit Tabung Haji akan tanggung kerugian, wang mereka akan hilang, ramai yang tak boleh buat haji tahun ini dan tahun-tahun seterusnya?

Kecoh satu negara pasal Tabung Haji. Hanya kerana fitnah sebuah blog menjelang hari pengundian PRK Permatang Pauh. Entah siapa penulisnya?

Tetiba muncul untuk menghakis kepercayaan umat Islam dan Melayu.

Blogger tersebut juga merahsiakan identitinya...kenapa? Mesti ada niat jahat...Adakah dia juga pendeposit tabung haji?

Entah-entah dia penulis hantu yang didalangi cauvinist perkauman yang sakit hati bila tanah di Tun Razak Exchange (TRX) akan dimiliki oleh sebuah institusi kewangan Islam yang menjaga 100 peratus kepentingan ummah.

Mereka mahu melihat umat Islam bercakaran dan institusi Islam jatuh. Mereka juga mahu umat Islam jangan ada peluang memiliki walau seinci tanah di tengah-tengah kota metropolitan yang strategik di Kuala Lumpur.

Kenapa isu Tabung Haji meletup hanya 1 hari sebelum PRK Permatang Pauh?

Pasal nak pecah undi Melayu?

Pasal motif politik?

Siapa yang dapat untung dalam isu ini?

BN...? PKR...? PAS...? atau sebenarnya DAP...?

Yang kecoh-kecoh adalah Melayu-Islam kerana mereka simpan banyak wang dalam Tabung Haji. 

Sebenarnya bukan sebab dan isu Tabung Haji beli tanah tetapi sebab tanah itu berkaitan dengan 1MDB.


Trauma sungguh mereka dengan 1MDB...Teruk Najib kena hentam. Semuanya sebagai senjata menjatuhkan Najib sebagai Perdana Menteri.

Namun sebagai pemimpin Melayu yang berani beliau telah mengarahkan Ketua Audit Negara menjalankan siasatan.

Maka Najib tidak boleh mendahului hasil siasatan. Tunggu dulu biar Ketua Audit Negara sendiri yang cakap berkaitan 1MDB. Tak perlu nak buat dan tabur fitnah sana-sini.

Banyak mana duit pendeposit TH dah hilang?

Sudahkah kita pergi ke pejabat-pejabat Tabung Haji memeriksa akaun masing-masing. Adakah wang kita telah disedut kerana rugi akibat pembelian TRX?

Yang tak bijak dalam pelaburan akan panik dan keluarkan duit simpanan pelaburan mereka...Ingat kalau duit pelaburan diganggu maka tempoh 'pemeraman dan matangnya' juga terganggu. 

Maka dividen dan bonus juga akan terganggu. Elok-elok boleh simpan matang setahun boleh dapat faedah simpanan yang tinggi akhirnya akibat kebodohan dengar fitnah dividen pun tak tinggi...siapa rugi???  

Itulah bezanya antara wang pelaburan dan wang simpanan. 

Dan berapa ramai pekerja Tabung Haji yang akan dibuang kononnya institusi itu akan bankrap?

Pernahkah kita dengar pasal PIDM...? PIDM melindungi deposit dalam mana-mana institusi kewangan dan insuran di Malaysia andaikata perbankan kerugian. Wang pendeposit akan diberi sepenuhnya. www.pidm.gov.my

Tabung Haji adalah satu entiti pelaburan Islam paling berjaya di Malaysia dan di dunia. Sememangnya ia dicemburui oleh segelintir pihak yang tamak dan chauvinist.

Begitu banyak subsidi ditampung demi keselesaan jemaah haji selain menyediakan pengurusan terbaik buat jemaah Malaysia d tanah suci.

Berpuluh tahun Tabung Haji melabur dalam perniagaan dengan pengalaman dan sistem tadbir korporat yang terbaik di dunia. 

Sudah tentu jika ada yang merasakan Tabung Haji adalah pesaing korporat yang perlu dijatuhkan walau dengan apa cara sekalipun.

Trauma juga mereka dengan Tabung Haji yang boleh memberikan dividen dan bonus antara tertinggi di Malaysia. Institusi kewangan lain boleh?...untung jadi umat Islam Malaysia kan?   

Bila dijolok orang Melayu bahawa duit simpanan ke Tanah Suci akan hilang maka melenting sasau meroyanlah mereka.

Siapa tukang jolok, siapa tukang hasut dan siapa dalangnya???

Pernahkah kita fikir siapa yang sebar berita palsu dan fitnah ini ...dah siasat atau kita cuma baca dalam Whatsapp, Telegram, Facebook lalu kita copy paste dan share saja?

Ingatlah firman Allah s.w.t dalam Surah Hujurat ayat 6:

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu."

Pernahkah kita fikir siapa penyebar fitnah itu...?

Tabung Haji, Zakat dan CSR

Setiap tahun Tabung Haji untung berjuta-juta hasil kepelbagaian pelaburannya dan bayar zakat korporat untuk membangunkan ekonomi ummah.

Nak tanya korporat bukan Islam berapa sen mereka bayar zakat? Cukai korporat pun liat nak bayar. Bila ada GST baru kelam kabut nak kemaskini akaun mereka takut kena saman.

Puak pembangkang terutamanya chauvinist pula sibuk nak ganti GST dengan CGT - Capital Gain Tax jika mereka memerintah nanti. 

Tahukah kita bahawa dalam CGT nanti segala dividen, faedah, bonus Tabung Haji juga akan dikenakan cukai? Sebab itulah mereka nakkan CGT tapi kita tak sedar permainan kotor puak-puak ini.

Tabung Haji beli tanah 1MDB jadi aset...duit masih kekal ada. Harga hartanah akan melambung naik...Tabung Haji akan untung jika jual balik atau sewakan pada pelanggan premis tersebut. 

Namun kita lebih percaya pada fitnah yang akhirnya merosakkan bisnes Tabung Haji itu sendiri. Maknanya kita sedang rosakkan sistem ekonomi ummah...kita sabotaj kepentingan ummah...apa hukumnya?


Siapa rugi elok-elok dapat hartanah tengah-tengah bandar habis terlepas...siapa rugi?...Pendeposit juga. Nak untung banyak, nak subsidi banyak, nak bonus dividen banyak tapi tak nak melabur...macamana tu?

Akal pendek pembangkang

Kalau ikutkan akal pendek pembangkang memang tak boleh buat apa-apa. Dulu masa nak buat Menara Tabung Haji di Ampang tu pun puak-puak ini juga yang halang kononnya ia akan menjadi tunggul dan batu nisan di kota Kuala Lumpur kerana kerajaan guna duit pendeposit Tabung Haji.

Nak bina Kompleks Haji di Kelana Jaya tu pun dibantah kerana terlalu jauh dan membazir wang rakyat...kenapa tak dibina saja di Subang dekat dengan airport?

Kenapa nak buat buat Kompleks Haji di Alor Setar bukankah ia membazir sedangkan sudah ada Lapangan Terbang Bayan Lepas?...ini semua politik UMNO-BN nak kikis wang rakyat dan jemaah! 

Cuba bayangkan asal tapak Tabung Haji ini pernah dihalang oleh puak-puak PAS suatu ketika dulu kononnya pembinaan Menara Tabung Haji membazirkan wang rakyat...kini ia adalah aset terpenting ummah di tengah bandaraya Kuala Lumpur. http://www.hijjaskasturi.com/
Kenapa perlu Tabung Haji beli hartanah sana sini hingga ke London dan TRX...semuanya haram guna duit pendeposit ...duit rakyat.

Itulah singkat pemikiran puak-puak pembangkang akibat tertutup oleh jubah, sarban dan kepiah-kepiah mereka...yang tak tau hujung pangkal terikut - ikut dengan dakyah mereka.

Sedangkan puak-puak kapir tunggu masa nak lihat Tabung Haji jatuh dan kini gembira tepuk tangan melihat tanah di TRX tak jadi dimiliki oleh syarikat korporat Muslim. 

Adakah syarikat Melayu-Islam akan membelinya nanti? Jika beli adakah nasibnya akan sama dengan apa yang kena pada Tabung Haji?

Misi bodohkan Melayu dah berjaya. Misi menusuk jantung ekonomi Melayu dah berjaya. Itulah kesan dakwah songsang Dajjal dari internet.

Fikirlah dengan mata hati dan iman... jangan kerana tak dapat pergi haji tahun ini ada antara kita juga terjebak dengan fitnah yang sedang melata ini...nauzubillah

Bumi dipijak milik orang...

Link berkaitan:

3. http://mymassa.blogspot.com/2015/05/giliran-tabung-haji-disalak-anjing.html
4. http://mymassa.blogspot.com/2015/01/bonus-tabung-haji-satu-lagi-bukti.html
5. http://mymassa.blogspot.com/2014/12/fitnah-di-bumi-felda-lepas-1mdb-dan.html


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:30 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Mat Sabu Kecam Ada Pihak Mahu Beri ‘Tongkat’ Baru Kepada Umno

Posted: 10 May 2015 09:28 PM PDT

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mengecam pihak yang cuba memberikan "tongkat" baru kepada Umno selepas tongkatnya selama ini patah, merujuk kepada MCA dan MIC, dua parti komponen utama Barisan Nasional (BN) yang lain.

Tanpa menamakan pihak yang mahu menongkat Umno itu, Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, ketika Umno terhoyong hayang mahu rebah sekarang, ada pihak yang cuba menahannya daripada jatuh.

"Ciss... siapa yang nak beri tongkat baru kepada Umno?" tanya Mat Sabu dalam satu ceramahnya malam tadi di Kota Baru.

Turut serta dalam ceramah anjuran PAS Kota Baru itu Ketua Ahli Parlimen DAP Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli.

Mat Sabu dipercayai menyindir sesetengah pihak dalam PAS yang cuba berbaik-baik dengan Umno.

Menurut Mat Sabu, semasa satu Muktamar Pemuda PAS di Rusila, Marang, mursyidul am PAS ketika itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kekuatan Umno dan BN ialah kerana adanya tongkat iaitu daripada MCA dan MIC.

"Kalau kita berjaya patahkan tongkat itu, rebahlah Umno," kata Allahyarham Nik Aziz sebagaimana diceritakan Mat Sabu.

"Sekarang orang Cina dan India tidak mahu lagi undi Umno dan BN, ertinya tongkat Umno sudah patah dan Umno pasti akan rebah.

"Sekarang, dua tongkat Umno itu sudah patah, ertinya Umno sedang terhoyong hayang, tiba-tiba ada orang yang mahu tahan Umno supaya jangan tumbang," kata Mat Sabu dalam ucapannya di depan kira-kira 1,000 hadirin.

Baru-baru ini, semasa diwawancara akhbar Singapura, Nation, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang ada mencadangkan sekali lagi agar kerajaan perpaduan tanpa pembangkang ditubuhkan di Malaysia dengan menggabungkan semua parti dalam negara, baik daripada BN mahu pun Pakatan Rakyat (PR).
Read More / Baca Lagi >>

Zam ajak rakyat sertai Dr M doa Najib undur

Posted: 10 May 2015 09:21 PM PDT

Bekas  Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin mengajak umat Islam di Malaysia berdoa bersama-sama Tun Dr Mahathir supaya Tuhan "membuka hati" perdana menteri meletak jawatan.

Dalam tulisan terbarunya di blog beliau, Zainuddin berkata Dr Mahathir kini berada di Makkah untuk menunaikan umrah.

Dr Mahathir, kata Zainuddin, berlepas ke tanah suci semalam.

Zainuddin yang juga bekas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Melayu berkata, Datuk Seri Najib Razak perlu melepaskan jawatan sebagai perdana menteri "bagi menyelamatkan maruah bangsa, agama dan negara."

Read More / Baca Lagi >>

Sarawak hanya sokong jika tujuan Dr M selamatkan negara, bukan Umno semata

Posted: 10 May 2015 09:20 PM PDT

oleh Jimmy Adit
Warga Sarawak tidak mudah ditarik masuk ke dalam pergolakan politik yang dicetuskan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Najib Razak, dan membolehkannya menaikkan orang baru.
Warga Sarawak tahu masalah yang dihadapi Umno hari ini adalah tentang perebutan jawatan perdana menteri. Bagi Mahathir pula, beliau tentunya amat mengerti kuasa besar yang ada bagi pemimpin tertinggi Malaysia.
Kecenderungan itu tetap ada. Keadaan menunjukkan Mahathir sedang mendahului apabila seorang demi seorang tokoh Umno mula menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap Najib.
Malah timbalan perdana menteri Muhyiddin Yassin dan sebahagian menteri kabinet pun turut menggesa beliau menjawab persoalan berhubung isu 1MDB, Altantuya, GST dan pembelian tanah Tabung Haji.
Jika seseorang itu perlu berpihak, kini adalah masa yang sesuai untuk membuat keputusan sama ada Mahathir atau Najib.
Namun tidak untuk warga Sarawak. Belum lagi.
Kenapa?
Jawapannya adalah; Mahathir sendiri masih belum pasti tentang pengganti kedudukan itu. Secara umumnya, hanya ada dua kemungkinan – Muhyiddin kerana beliau adalah orang nombor dua, dan Hishamuddin Hussein, atas apa sahaja sebabnya.
Malangnya, bagi warga Sarawak, tiada apa yang dapat menunjukkan dua tokoh ini akan menjadi perdana menteri yang lebih baik berbanding Najib.
Warga Sarawak amat memahami permainan politik di Putrajaya, iaitu sesiapa sahaja yang menjadi perdana menteri perlu datang dari Umno.
Namun begitu, perlu ada seorang yang jauh lebih baik berbanding Muhyiddin dan Hishamuddin dalam parti itu. Seseorang yang tiada dalam radar Mahathir, dan tidak akan menjadi pak turutnya. Seseorang yang tidak dikenali kerana pandangan bersifat ekstrem. Seseorang yang akan menjadi pemimpin kepada semua warga tanpa mengira kaum dan agama, bukannya yang berkeras dengan 'ketuanan Melayu'.
Read More / Baca Lagi >>

Sebab pemimpin tertinggi Umno amat berkuasa dalam parti

Posted: 10 May 2015 09:18 PM PDT

oleh Ahmad Mustapha Hassan
Umno mendapat kuasa dengan jalan yang mudah. Kedudukan pemimpin Umno Baru zaman ini dalam parti tidak pernah berhadapan apa-apa cabaran.
Penjajah British hanya berunding dengan Raja-raja Melayu dan Umno ketika merangka Perlembagaan Persekutuan. Semua organisasi politik lain tidak diminta pandangan. Bagi British, hanya Umno yang dapat melindungi kepentingan politik, ekonomi dan ketenteraan mereka.
Umno ditubuhkan oleh golongan elit dan aristokrat Melayu. Itulah sebabnya mereka mendapat kepercayaan penjajah. Umno ketika itu hanya menentang Malayan Union dan tidak pernah berminat melawan penjajahan British.
Malah ia memerlukan kewujudan British di dalam negara. Dengan persepsi seperti itu, amat mudah bagi British kekal berkuasa selepas Perang Dunia Kedua.
Semua gerakan politik lain seperti Malay Nasionalist Party dan Malayan Democratic Union berjuang untuk kemerdekaan dan demokrasi negara. Mereka mahu British berunding dengan rakyat melalui wakil yang dipilih rakyat sendiri dalam merangka perlembagaan negara.
Pada awalnya British ingin mewujudkan Malayan Union bagi memudahkan pentadbiran mereka. Perkara ini ditentang oleh semua pihak atas pelbagai sebab. Sebab utama Umno adalah atas asas yang Raja-raja Melayu tiada tempat lagi dalam pentadbiran negeri mereka, termasuk dalam soal agama Islam dan adat Melayu, selain pemberian kerakyatan kepada orang bukan Melayu.
British menuruti permintaan ini. Namun secara keseluruhannya, unsur-unsur dalam Malayan Union dikekalkan dalam perlembagaan Persekutuan Malaysia.
Bagi parti politik lain yang menentang Malayan Union, mereka diharamkan satu per satu, terutama yang beraliran kiri. Parti pertama yang dihukum British adalah kumpulan militan Melayu, Angkatan Pemuda Insaf pada 1947. Yang lain menyusul tidak lama kemudian.
Umno kemudian tidak lagi berhadapan penentangan politik. Ia adalah satu-satunya parti
yang diiktiraf British. Apa-apa perbincangan tentang pentadbiran sendiri dan kemudiannya kemerdekaan, dibuat hanya dengan Umno.
Read More / Baca Lagi >>

Mufti Perlis nafi Majlis Fatwa sahkan transaksi 1MDB mengikut syariah

Posted: 10 May 2015 09:16 PM PDT

Majlis Fatwa Kebangsaan tidak pernah membincangkan tentang pembelian 1.56 ekar tanah milik 1MDB oleh Tabung Haji (TH), kata Mufti Perlis, Datuk Asri Zainul Abidin.

Asri berkata demikian sebagai respons kepada Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Datuk Abdul Shukor Husin, yang memberitahu satu sidang akhbar bahawa urusan jual beli kontroversi itu adalah sah dan mematuhi syariah.

"Sejak saya memegang jawatan Mufti Negeri Perlis dan ahli jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan bermula pada 1 Februari lepas, saya tidak pernah hadir dan tiada apa-apa mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan tentang pelaburan 1MDB.

"Itu sahaja yang dapat saya beritahu kepada pihak-pihak yang email saya tentang hal ini," tulis Asri di laman Facebook.

Pada hari Sabtu, Shukor memberitahu pemberita bahawa dalam urusan jual beli Islam, jika penjual meletakkan harga sedemikian dan pembeli bersetuju, ada barang dan ada bayaran, maka boleh berlaku (urusan) jual beli itu.

Sidang akhbar itu diadakan oleh TH untuk menjelaskan pembelian tanah darI 1MDB yang telah mencetuskan kemarahan orang ramai.

Pada hari Rabu, sebuah blog membocor dokumen yang mendakwa TH membeli tanah 1MDB dalam usaha untuk membantu 1MDB yang dibebani hutang sebanyak RM42 bilion.

TH didakwa membeli tanah itu pada harga RM2,773 setiap kaki persegi (psf), manakala 1MDB dilaporkan membeli tanah daripada kerajaan hanya pada harga RM64psf.

Read More / Baca Lagi >>

Bailout: KWAP setuju beli tanah TRX 15% lebih murah berbanding Tabung Haji

Posted: 10 May 2015 09:11 PM PDT

Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) dikatakan sudah bersetuju untuk membeli sebidang tanah dan bangunan untuk membina ibu pejabat baharunya di Tun Razak Exchange (TRX) pada harga 15% lebih murah daripada apa yang dibayar Lembaga Tabung Haji kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), lapor The Star Online.

Menurut sumber yang dipetik portal berbahasa Inggeris itu, perjanjian pembelian sudah termeterai di antara KWAP dan 1MDB yang menyaksikan KWAP akan membayar di antara RM1 bilion hingga RM1.2 bilion untuk bangunan 40 tingkat dan tanah di TRX, Kuala Lumpur.

Menurut sumber itu lagi, KWAP akan membeli tanah itu dengan harga RM2,300 bagi setiap kaki per segi berbanding Tabung Haji yang membayar RM2,774 bagi setiap kaki per segi atau RM188.5 juta bagi 0.64 hektar tanah di TRX.

"Perjanjian utama ialah permulaan kepada proses perjanjian jual beli (S&P). Syarat-syarat perjanjian juga ketat di mana KWAP hanya akan membayar 10% terlebih dahulu dan selebihnya apabila bangunan siap," ia memetik sumber yang tidak dinamakan sebagai berkata.

Tindakan Tabung Haji membeli tanah seluas 0.64 hektar dari 1MDB dengan harga RM188.5 juta atau RM2,774 sekaki persegi, bagi membina sebuah menara kediaman, menimbulkan kegemparan di kalangan pendeposit, sesetengahnya bertindak mengeluarkan simpanan di cawangannya di Shah Alam pada Khamis.

Pemimpin politik pembangkang mendakwa Tabung Haji membayar jauh lebih mahal bagi setiap kaki persegi daripada yang dibayar 1MDB kepada kerajaan ketika pertama kali membeli tanah itu, iaitu RM64 setiap kaki persegi, menyifatkan ia langkah "bailout" untuk syarikat yang sarat dengan hutang itu.

Pada Sabtu, Tabung Haji mengumumkan akan menjual tanah yang dibeli daripada 1MDB itu, berikutan kemarahan orang ramai ke atas urus niaga berkenaan.

Read More / Baca Lagi >>

Najib harus gesa anak tirinya beli tanah TRX 1MDB, kata DAP

Posted: 10 May 2015 09:06 PM PDT

Anak Bangsawan Mampu Beli Tanah TRX
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua hari ini mengatakan sekiranya tanah yang dibeli daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Tun Razak Exchange (TRX) begitu menguntungkan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak seharusnya menggesa anak tirinya, Riza Aziz yang kini menetap di Amerika Syarikat membeli tanah tersebut.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata, Najib perlu meminta anak tirinya itu menjual kesemua hartanahnya di negara tersebut untuk membolehkan dia membeli tanah TRX yang dibeli Tabung Haji.
Pua berkata demikian sebagai respons terhadap kenyataan Najib semalam yang mengatakan Tabung Haji menjual tanah itu kepada sektor swasta ialah satu urusan komersial yang baik dan membolehkannya mengaut untung beberapa juta ringgit dalam tempoh masa yang singkat

"Perdana menteri yang juga menteri kewangan tentu bergurau," kata Pua. "Jika begitu mudah untuk Tabung Haji 'mendapatkan beberapa juta ringgit', kenapa 1MDB begitu terdesak mendapatkan dana, tidak menjualnya kepada pihak yang didakwa sanggup membeli dengan harga yang lebih tinggi berbanding Tabung Haji?" soalnya
Agensi berita Bernama semalam melaporkan, Najib menafikan pembelian tanah pada harga RM188.5 juta ialah satu tindakan menyelamat atau "bailout", sebaliknya menegaskan, isu itu diputar belit bagi memperlihatkan seolah-olah Tabung Haji menggunakan wang pendeposit untuk menyelamatkan 1MDB daripada masalah kewangan.
Beliau dilaporkan berkata, pihaknya menasihati Tabung Haji untuk menjual tanah seluas 0.64 hektar itu bagi mengelakkan kontroversi urusan pembelian tanah itu dipanjangkan.
"Kami tidak mahu kontroversi ini dipanjangkan kerana ia akan mengambil banyak tenaga kami dari segi memberi tumpuan terhadap beberapa daripada program-program besar yang kami cadang untuk laksanakan," katanya pada satu sidang media di Sabah.
Pua bagaimanapun berkata, Tabung Haji dipaksa membayar harga untuk tanah itu bagi menanggung risiko bagi pihak 1MDB untuk mencari pembeli.
"Kenapa tidak 1MDB menemui pembeli yang berminat yang didakwa bersedia membeli tanah itu, dikatakan mereka sanggup membayar lebih RM5 juta untuk tanah yang dibeli oleh Tabung Haji?" katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Untung Susut: TH kena bayar cukai 30 peratus daripada untung jual TRX - Peguam hartanah

Posted: 10 May 2015 06:13 PM PDT

Keuntungan TH bakal susut bila kena bayar cukai 30%...!!!
KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) disifatkan akan dikenakan Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) sebanyak 30 peratus di atas keuntungan bersih penjualan semula tanah di projek Tun Razak Exchange (TRX) yang dibeli daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepada pemilik baharu tanah berkenaan.

Peguam hartanah, Khairul Anuar Shaharudin berkata, jumlah itu sekali gus bakal mengurangkan jumlah keuntungan yang diumum TH selepas mengambil keputusan menjual semula aset yang dibeli daripada 1MDB.

"Katakanlah keuntungan yang diumum adalah RM5 juta, jadi keuntungan bersihnya harus ditolak 30 peratus untuk cukai RPGT.

"Kerajaan kenakan cukai itu kepada syarikat yang membuat jualan jika memegang hartanah atau aset tersebut dalam masa lima tahun namun dikecualikan kepada individu," katanya kepada Astro AWANI di sini pada Ahad.

Khairul Anuar mengulas kenyataan Pengerusi TH, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim yang menjangkakan keuntungan lebih RM5 juta daripada penjualan plot tanah seluas 1.56 ekar itu.

Kata Abdul Azeez, setakat ini sudah ada tiga pihak sedia membeli tanah ini dan urusan jual beli tanah ini akan dilaksanakan TH minggu depan selain memberitahu keputusan penjualan itu juga sudah diputuskan dan dipersetujui semua ahli Lembaga Pengarah TH.

Dalam pada itu kata Khairul Anuar, TH juga akan dikenakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) daripada keseluruhan harga jualan tanah tersebut.

"Jadi apabila TH memaklumkan jualan semula tanah itu pada jumlah hampir RM200 juta, kerajaan akan kenakan GST sebanyak enam peratus daripada angka itu.

Read More / Baca Lagi >>

Wakil rakyat dan masa depan negara

Posted: 10 May 2015 05:29 PM PDT

WAKIL rakyat atau pemimpin negara adalah orang yang memimpin sesuatu komuniti atas dasar mereka dipilih oleh rakyat itu sendiri.

Atas nama mereka sebagai pemimpin, mereka seharusnya sedar dan dapat merasakan apakah bentuk keadaan dunia yang sedang dihadapi kini, serta persiapan dan tindakan yang harus dipersiapkan kepada rakyat yang dipimpin di negara ini.

Mereka sebagai wakil rakyat yang berperanan sebagai pemimpin seharusnya tahu arah dan matlamat yang ingin dituju bagi kebaikan bersama.

Rakyat masih boleh memaafkan sekiranya ramai antara wakil rakyat kita yang kurang membaca ataupun tidak pernah langsung berketemu dengan pandangan-pandangan baru melalui pembacaan.

Masih dikira 'tak apa'. Tetapi rakyat merasa gusar kini apabila terdapat agak ramai wakil rakyat yang tidak dapat meletakkan diri sebagai wakil rakyat menepati erti kata sebenarnya. Pendek kata rakyat amat tidak 'selesa' apabila berhadapan dengan tindakan wakil rakyat yang memalukan.

Walaupun tidak ramai yang berkelakuan yang tidak senonoh, namun rakyat akan melabelkan bahawa tindakan wakil rakyat adalah memalukan. Seekor kerbau (atau lembu) yang membawa lumpur maka pastinya semua terpalit.

Disebabkan dua tiga 'ekor' yang melakukan tindakan yang tidak wajar sebagai seorang wakil rakyat maka rakyat sedikit sebanyak akan menuduh bahawa kebanyakan wakil rakyat adalah bersikap demikian.

Orang tua-tua selalu berkata bahawa, 'sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga'. Membayangkan bahawa sesuatu perkara buruk itu pasti tidak dapat dilindungi dan lambat laun akan diketahui juga. Itu dulu.

Kini setelah kemunculan media sosial yang begitu meluas, tentulah apa saja perkara yang membabitkan wakil rakyat akan diketahui dengan cepat oleh rakyat. Apatah lagi yang berkaitan dengan perkara-perkara buruk seseorang wakil rakyat itu.

Read More / Baca Lagi >>

Rangkuman kutipan kenyataan isu transaksi Tabung Haji, 1MDB

Posted: 10 May 2015 05:05 PM PDT

Kemelut kontroversi berhubung urusan jual beli sebidang tanah di Tun Razak Exchange (TRX) oleh Tabung Haji daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang bernilai RM188.5 juta.

Kebimbangan rakyat turut dinyatakan sejak dokumen rahsia urus niaga tersebut didedahkan sebuah blog bertajuk 'The Benchmark'.

"Saya dah suruh pihak pengurusan Tabung Haji mengeluarkan kenyataan sebentar lagi. Mereka akan jawab nanti... biar mereka selesaikan dahulu," katanya ketika diminta mengulas mengenai perkara tersebut. - Pengerusi Lembaga Tabung Haji (LTH), Datuk Seri Azeez Rahim

"Pelaburan ini merupakan keputusan komersial yang menepati selera risiko dan telah melalui semua proses penilaian dalaman yang terperinci.

"Pembelian hartanah pada harga RM188.5 juta adalah pada kadar diskaun berlandaskan nilai pasaran semasa dan ia telah dinilai oleh sebuah badan penilai bebas profesional," - Timbalan Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Johan Abdullah

"Kebocoran kertas cadangan tersebut tidak membuktikan bahawa cadangan pelaburan tersebut telah diluluskan.

"TH tidak pernah sama sekali membenarkan perbuatan mendedahkan maklumat sulit kerana ia bertentangan dengan Akta Tabung Haji 1995 dan polisi dalaman TH," - Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Johan Abdullah

"Saya risau. Ini bukan isu politik kepartian. Saya bukan penyokong pembangkang. Tapi ia isu masa depan saya dan negara saya.

"Saya harap pemimpin utama negara ini dapat memberikan satu jawapan yang boleh menghilangkan kerisauan rakyat ini. Kasihanilah kami," tulis Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin

"Ya, maaf di atas kesilapan komunikasi. Tidak benar mengenai RM722 juta untuk membeli dua bidang... itu yang saya nafikan," kata Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menerusi laman mikro Twitternya. -
Read More / Baca Lagi >>

Kecut Perut: Bukan 'Bailout'! Tanah TH Dapat Tawaran Harga Lebih Tinggi - PM

Posted: 10 May 2015 04:53 PM PDT

Najib Ni Nak Perbodohkan Siapa...????
KOTA BELUD: Beberapa tawaran yang telah diterima untuk membeli tanah Lembaga Tabung Haji di Tun Razak Exchange menunjukkan pembelian yang dibuat oleh lembaga itu sebelum ini bukan untuk menyelamatkan (bailout) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, Tabung Haji telah menerima tawaran bagi pembelian tanah itu pada kadar yang lebih tinggi.

"Menjual tanah itu kepada sektor swasta merupakan urusan komersial yang baik, membolehkan Tabung Haji mengaut untung beberapa juta ringgit dalam tempoh singkat.

"Jadi, ia bukan langkah untuk menyelamatkan (1MDB). Tiada syarikat akan membeli sesuatu projek jika syarikat itu akan rugi," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kota Belud di sini.

Perdana Menteri berkata demikian ketika diminta mengulas pengumuman Tabung Haji bahawa ia akan menjual semula tanah yang dibeli daripada 1MDB.

Read More / Baca Lagi >>

TH-1MDB: 'Pulih kepercayaan rakyat, ganti pemimpin tak efisien' - Umno Perlis

Posted: 10 May 2015 04:49 PM PDT

Badan Perhubungan Umno Perlis mahu perubahan drastik dilaksanakan segera membabitkan beberapa pemimpin kerajaan dan kedudukan ketua pegawai eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) demi kepentingan negara.

Pengerusinya Datuk Seri Shahidan Kassim berkata tindakan itu sangat perlu dikaji dan dilaksanakan segera berikutan isu kontroversi telah menarik perhatian rakyat.

"Isu 1MDB dan Cukai Barang dan Perkhidmatan tidak diberi penjelasan sewajarnya menyebabkan rakyat mempersoalkan kredibiliti kerajaan dan terbaru timbul pula isu pembelian tanah oleh Tabung Haji.

"Perkara ini tidak boleh dibiar berlarutan. Sudah sampai masanya kerajaan mengambil tindakan yang sepatutnya untuk memulihkan kepercayaan dan keyakinan rakyat," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan Umno Perlis di Kangar semalam.

Shahidan berkata rakyat adalah keutamaan kerajaan, namun apabila orang yang diberi kepercayaan tidak melaksanakan tanggungjawab dengan penuh amanah dan efisien, mereka wajar diganti.

Katanya, beliau bercadang menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak esok bagi mengemukakan cadangan Umno Perlis termasuk pencapaian dan keberkesanan pemimpin-pemimpin tertentu dinilai dan kaji semula.

Read More / Baca Lagi >>

Apakah Najib masih calon boleh menang, soal pemimpin Umno

Posted: 10 May 2015 04:26 PM PDT

Umno menyambut ulang tahun ke-69 hari ini dan seorang pemimpin akar umbi parti mengatakan sudah tiba masanya Datuk Seri Najib Razak bertanya kepada dirinya sendiri apakah beliau masih lagi seorang calon yang boleh menang selepas pentadbirannya dihujani kritikan dan terbaru, kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan Tabung Haji.

"Presiden selalu bagi tahu yang kita nak calon 'winnable' (boleh menang), hari ini dia kena tanya sama ada beliau masih 'winnable' kepada rakyat sebagai presiden Umno dan perdana menteri.

Itu soalan dia kena tanya dirinya," kata Ketua Umno Bahagian Kulim Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir dalam satu wawancara bersama The Malaysian Insider.

"Hari ini kredibiliti presiden tercalar dengan 1MDB, jadi rakyat hari ini beranggapan kegagalan 1MDB adalah kegagalan presiden dan perdana menteri," katanya yang juga ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu.

1MDB mempunyai hutang berjumlah RM42 bilion dan operasi serta skandalnya menyebabkan Najib sebagai pengerusi kepada lembaga penasihatnya serta menteri kewangan dikritik hebat. Menurut Aziz, selagi isu dan masalah membabitkan 1MDB tidak diselesaikan, tempiasnya akan menyebabkan Najib dilihat sebagai seorang pemimpin tidak bersih.

Umno menyambut ulang tahun ke-69 sebagai parti politik Melayu terbesar dan penggerak kepada kemerdekaan negara akan tetapi perpaduan parti diuji dengan kritikan secara terbuka Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam lawatannya ke Sabah malam tadi, Najib memberitahu 40,000 orang yang hadir ke program "Solidariti Rakyat Sabah bersama Perdana Menteri" beliau tidak akan tunduk kepada desakan yang memintanya untuk berundur.

Buat pertama kalinya Najib mengkritik Dr Mahathir yang pernah menjadi perdana menteri Malaysia selama 22 tahun. "Kalau kita tidak sokong pemimpin menghadapi ujian, Dr Mahathir tidak boleh kekal 22 tahun menjadi perdana menteri," kata Najib.
Read More / Baca Lagi >>

Isu melibatkan ketelusan, tadbir urus kerajaan perlu dipandang berat, kata Muhyiddin

Posted: 10 May 2015 03:58 PM PDT

Sebarang isu yang timbul melibatkan soal ketelusan atau tadbir urus dalam kerajaan perlu dipandang berat dan jika terdapat masalah ia perlu diselesaikan segera, kata Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan perdana menteri berkata, kewujudan sesebuah kerajaan yang telus dengan tadbir urus yang baik adalah menjadi keutamaan rakyat dalam membuat pilihan politik pada masa kini.

"Ini termasuk isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang tidak boleh dibiarkan berlarutan dan setiap dakwaan mengenai penyelewengan dalam urusan 1MDB perlu segera disiasat secara bebas, telus dan adil dan pihak bertanggungjawab perlu dibawa ke muka pengadilan. ;

"Imej Umno tidak boleh terpalit dengan isu 1MDB kerana amanah menjadi satu nilai penting yang menjadi teras kepercayaan rakyat kepada parti dan kerajaan," katanya dalam perutusan bersempena ulang tahun ke-69 Umno.

Beliau berkata, amanah menjadi nilai penting yang menjadi teras kepercayaan rakyat kepada parti dan kerajaan dan jika pemimpin Umno amanah dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kepimpinan, bersih daripada sebarang bentuk salah laku dan penyelewengan, maka parti itu akan mendapat sokongan padu rakyat.

"Sebaliknya, jika pemimpin dilihat tidak amanah, maka rakyat akan menolak parti kita. Sebagai anggota Umno yang sayangkan parti, kita perlu sentiasa mengutamakan perjuangan parti," kata Muhyiddin.

Read More / Baca Lagi >>

PM kita mudah diancam-A Kadir Jasin

Posted: 10 May 2015 03:45 PM PDT

Wartawan veteran membangkitkan persoalan tindakan TH menjual tanah yang dibeli di TRX yang dikatakan dibuat secara tergesa-gesa
PETALING JAYA: Jawapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menafikan pembelian pembelian tanah 1MDB oleh Lembaga Tabung Haji (TH) adalah tindakan menyelamat atau "bailout" 1MDB, dipertikai.
Wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin mempersoalkan keputusan itu kerana ia dibuat tergesa-gesa.
"Soalnya, kalau urus niaga itu telus dan menguntungkan Tabung Haji, apa pasal beliau kecut perut dan suruh Tabung Haji jual tanah itu?
Nampak sangat PM kita mudah diancam atau sekali lagi beliau cuba menegakkan benang basah", ulasnya dengan ringkas di blog berkenaan.
Pada Ahad, Perdana Menteri, Najib berkata, kerajaan tidak mahu kontroversi urusan pembelian sebidang tanah oleh Lembaga Tabung Haji (TH) di Tun Razak Exchange (TRX) dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dipanjangkan.
Jelasnya, isu berkenaan telah diputar-belitkan untuk menampakkan seolah-olah dalam urusan itu Tabung Haji telah menggunakan wang pendeposit untuk menyelamatkan 1MDB daripada masalah kewangan.
Tindakan itu katanya, menyebabkan salah anggap orang ramai terhadap pembelian komersil yang dibuat TH.

1MDB - 1 Malaysia Dalam Bahaya

Posted: 10 May 2015 09:51 AM PDT


1MDB - 1 Malaysia Di Bodohkan

KENAPA Mufti Perlis ni jer yang lantang tegur isu pelaburan #TabungHaji-#1MDB.. Mana yg lain... Sudah mati ka !!! atau takut periuk nasi korang akan terjejas bila berani bersuara tegur KERAjaan..

Ceramah Perdana Kukuhkan Pakatan Hancurkan Barisan

Posted: 10 May 2015 09:49 AM PDT


Penantian PRU14 tak lama mana pun.. Masa itulah kamu baru tahu langit tinggi rendah...

Posted: 10 May 2015 07:39 AM PDT

Pergh cakaplah berdentam-dentum sekalipun.. Najib kamu tidak akan duduk dia atas buat selama2nya. Satu hari nanti kamu akan ke bawah jua..

INGATKAN ADA 1.. RUPANYA ADA 2 !!!!

Posted: 10 May 2015 06:52 AM PDT


KENAPA HANYA AHLI UMNO yg dilantik untuk menjaga & mengurus dana2 rakyat pd syarikat2 GLC ???.. Kan lebih elok dilantik dari kalangan2 yg bukan 'politician'..

KENAPA hanya spesis ini saja yg dilantik ??? Dah takde org lain ka yg lebih layak...

Siap sedialah bala yg akan sampai...

1MDB: Kenyataan Tun M berbelit-belit kata Najib pulak..!!!

Posted: 10 May 2015 06:46 AM PDT

TAWAU - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kebelakangan ini berbelit-belit.

"..sekejap kata 1MDB hilang RM42 bilion selepas itu kata pula tak hilang tetapi 1MDB berhutang RM42 bilion," katanya katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 40,000 orang yang hadir pada program Solidariti Rakyat Sabah bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Padang Perbandaran Tawau di sini, hari ini.

Najib menegaskan, kerajaan ada cara tersendiri untuk menyelesaikan isu 1MDB jika diberi tempoh.

Perdana Menteri menjelaskan, ketika Tabung Haji (TH) membeli sekeping tanah milik 1MDB ia adalah pelaburan dan bukannya 'bailout' 1MDB kerana TH boleh memperoleh keuntungan sehingga lebih RM170 juta melalui pembelian itu namun disebabkan perkara itu dijadikan isu, beliau menasihatkan TH menjual tanah berkenaan.

Najib berkata, melalui penjualan semula aset berkenaan, TH boleh untung sehingga RM5 hingga RM6 juta namun pada masa sama merugikan pendeposit TH sendiri kerana jika aset itu tetap milik TH, pendeposit boleh untung sehingga RM170 juta.

"Tetapi kerana isu sudah dipusing sebagai isu yang panas, orang kata 'you are shooting yourself at your foot', tembak kaki sendiri. Inilah yang saya kata tidak rasional.
Read More / Baca Lagi >>

1MDB-TH: Lindungi penyampai maklumat dan buru pesalah sebenar!

Posted: 10 May 2015 06:24 AM PDT

Cynic View: Penyampai maklumat bagi urus niaga TH-1MDB perlu diberi anugerah, kerana menegakkan ketelusan, akauntabiliti dan integriti. Jangan pula dia menjadi mangsa. Ia memberi isyarat salah kepada pihak lain yang juga memiliki maklumat tentang urus niaga yang boleh dipertikai.

Hakikatnya TH melakukan urus niaga dengan 1MDB yang kini sedang diaudit. Ini tidak boleh dirahsiakan sekiranya segalanya dilakukan dengan jujur, telus dan tanpa konflik kepentingan bagi semua pihak terlibat. Tetapi fakta tidak menyebelahi penjelasan TH.

Penasihat dan lembaga pengarah TH dan 1MDB sedar urus niaga ini dan tidak menentangnya. Siapa yang mencadangkan urusniaga tersebut? Ini 10 kali lebih buruk dari skandal PKFZ Klang. Terdapat kesamaran di peringkat tertinggi di Kementerian Kewangan.

Ianya begitu mengecewakan dan lubang hitam 1MDB semakin membesar. Nampaknya seakan tidak kejayaan dapat dihasilkan.

Surin Khairil Sabri: Pemberi maklumat perlu diberi perlindungan kerana mendedahkan skandal ini. Maaf! Saya terlupa ini Malaysia di mana pihak yang benar dipenjara manakala perompak terlepas begitu saja.

Roger 5201: Paul Low percaya benar pada ketelusan. Mengapa senyap hari ini!

Colin Nathan: Ada kata ada dua jalan penyelesaian? Saya terfikir penyelesaian ketiga, singkirkan pihak yang cuba menutup skandal ini.

Rizal Hassan: Apa nak dikata? Ini negara di mana pedofil mendapat sokongan beberapa agensi dan dianggap aset nasional, sedangkan pemberi maklumat tentang kesalahan negara disiasat dan mungkin dipenjara. Tuhan lindungi Malaysia!

Fadzli Fadhilah: Wang itu milik rakyat dan pendeposit perlu tahu tentang urusniaga yang melibatkan wang mereka.

Michael Khaw: Lebih kuat opresi, lebih kuat penentangan. Kebenaran akan timbul tak kira bagaimana anda cuba menutupnya. Kejujuran dan integriti paling mustahak dalam kehidupan.

Leo Nathan: TPM Muhyiddin Yassin dan menteri belia dan sukan Khairy Jamaluddin perlu bersuara! Apa terjadi pada ahli Umno ini?
Read More / Baca Lagi >>

1MDB: Pemuda UMNO mahu pihak berkuasa, polis siasat laporan Sarawak Report

Posted: 10 May 2015 06:19 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia telah membuat laporan polis berdasarkan laporan di dalam laman web Sarawak Report mengenai transaksi syarikat milik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Laporan polis yang dibuat oleh Pengerusi Biro Media Sosial Pemuda UMNO Ibdilillah Ishak itu antaranya menggesa pihak berkuasa atau polis untuk melakukan siasatan dengan serta merta terhadap laporan Sarawak Report yang bertarikh 28 Februari.

Laman web itu dikatakan mendapat ribuan dokumen dan emel berkenaan transaksi serta akses eksklusif salinan perjanjian usahasama bertarikh 28 September 2009 antara syarikat 1MDB dan syarikat PetroSaudi.

"Jika tiada keterangan yang dapat menunjukkan mereka melakakukan apa-apa kesalahan, pihak Pemuda UMNO menggesa siasatan terhadap Sarawak Report atas kesalahan memfitnah dan mengambil tindakan untuk menutup laman web tersebut dengan serta merta," kata laporan itu.

Antara kandungan lain di dalam laporan polis itu adalah agar pihak berwajib membuka siasatan menyeluruh ke atas tuduhan penglibatan Low Taek Jho, atau Jho Low, penama yang disebut di dalam Sarawak Report sebagai pemangkin transaksi usahasama antara 1MDB dan PetroSaudi.

"Pemuda UMNO juga berharap agar siasatan juga dibuat ke atas penglibatan Pengurusan Tertinggi 1MDB dan Ahli Lembaga  Pengarah 1MDB sejak penubuhan sehingga hari ini sekiranya mereka terlibat dengan apa-apa bentuk penyelewengan atau melanggar mana-mana undang-undang yang terpakai dalam Malaysia," kata laporan itu.

Pemuda UMNO turut berkata dalam laporan itu jika sekiranya ada bukti yang berkait dengan elemen jenayah, ia minta tindakan tegas dan segera diambil tanpa prejudis.

Bagi memberi penjelasan tentang laporan polis yang dibuat, Naib Ketua Pemuda UMNO Khairul Azwan Harun berkata ia adalah usaha pergerakan itu sendiri untuk memulihkan imej parti itu dan membantu kepimpinan membersihkan imej dan nama parti yang tercalar oleh transaksi 1MDB itu.
Read More / Baca Lagi >>

Parti komponen BN tuntut jawapan isu tanah 1MDB-Tabung Haji

Posted: 10 May 2015 06:16 AM PDT

Kontroversi Lembaga Tabung Haji (TH) dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) masih belum selesai walaupun dana jemaah haji itu memutuskan menjual semula tanah yang dibeli daripada syarikat pelaburan yang dibebani hutang itu, kata parti komponen Barisan Nasional (BN).
Pemimpin MIC, MCA dan Gerakan berkata, rakyat berhak mendapatkan penjelasan bagaimana Tabung Haji, tabung simpanan bagi penganut Islam yang mahu mengerjakan Haji di Mekah, membeli tanah dengan harga RM188.5 juta daripada 1MDB, yang dibebani hutang RM42 bilion.
Timbalan Presiden MCA Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, pembelian tanah itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet dan beliau hanya mengetahuinya melalui media.

"Perjanjian jual beli tanah antara Tabung Haji dan 1MDB menjadi kontroversi kerana ia melibatkan soal prinsip urus tadbir yang baik dan ketelusan," kata menteri di jabatan perdana menteri itu menerusi akaun Twitternya. Katanya, lebih wajar bagi Tabung Haji memikirkan projek pelaburan lain daripada terus melibatkan diri dengan kontroversi 1MDB.
"Kedua-dua lembaga Tabung Haji dan 1MDB perlu menjawab semua soalan yang dibangkitkan rakyat, terutamanya pendeposit, demi ketelusan dan pentadbiran yang baik," katanya.
Naib Presiden MIC Datuk S Sothinathan memberitahu The Malaysian Insider, terdapat banyak kekeliruan mengenai perjanjian itu, dan mahu pihak yang terlibat tampil menjelaskan perkara sebenar.
"Kita tidak boleh membuat kesimpulan sama ada ia salah atau tidak, tetapi banyak isu yang timbul dan menyebabkan kekeliruan, jadi perlu diperjelaskan demi kepentingan rakyat," katanya.
Katanya, jika terbukti wujud salah laku, dalang yang bertanggungjawab perlu dikenakan tindakan.
"Terlalu banyak persoalan yang tidak berjawab melibatkan wang rakyat. Ini melibatkan wang negara, jadi satu penjelasan perlu dibuat dengan segera.
"Setiap saat yang tertangguh memudaratkan negara dan kepimpinannya," kata Sothinathan.
Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang berkata, keputusan Tabung Haji menjual tanah hanya jalan penyelesaian bersifat sementara bagi menutup kebimbangan rakyat terhadap perkara ini.
Read More / Baca Lagi >>

"Saya cuma tunduk kepada (desakan) ahli parti dan rakyat sahaja" kata Najib pada Dr Mahathir

Posted: 10 May 2015 05:19 AM PDT

Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan beliau tidak akan tunduk kepada mana-mana tekanan yang mahukan beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan presiden Umno.
  
Beliau berkata selagi rakyat menyokong beliau untuk menerajui kepimpinan negara sebagai perdana menteri dan anggota Umno terus teguh menyokongnya sebagai presiden parti maka beliau akan tidak akan berganjak daripada jawatan yang disandangnya sekarang.
  
"Saya cuma tunduk kepada (desakan) ahli parti dan rakyat sahaja. Selagi ahli parti sokong saya, selagi rakyat memberi kepercayaan, saya akan tetap meneruskan perjuangan saya," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 40,000 orang yang hadir pada program Solidariti Rakyat Sabah bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Padang Perbandaran Tawau di Tawau hari ini.
  
Penegasan Najib itu yang dinyatakan dengan suara lantang mendapat tepukan dan sorakan daripada hadirin yang membanjiri Padang Perbandaran Tawau sehingga melimpah ke kawasan jalan raya, disertai paluan gendang.
  
Beliau menegaskan jawatannya sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno diperolehinya secara proses demokrasi dan ditentukan oleh rakyat dan anggota Umno dari seluruh negara iaitu dari Padang Besar di Perlis hingga ke Pulau Sebatik, di Tawau Sabah.

Ini merupakan kali pertama Najib menjawab secara terbuka dan lantang desakan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan presiden Umno.
  
Najib yang ingin mendengar sendiri suara sokongan hadirin dengan melaungkan "rakyat Sabah sokong" sebanyak tiga kali telah disambut dengan sorakan gemuruh hadirin, "Najib, Najib, Najib".             
  
Baca falsafah Bugis

Menegaskan pendirian kukuhnya, Perdana Menteri sempat membacakan falsafah Bugis yang berbunyi 'Kendati tergantung awan di langit. Telah terlanjur ku bentang layar. Walau badai datang menggunung. Walau berdentum guruh di langit, walau bumi berkeping dua, tak kan mungkin ku berbalik haluan'.
  
Najib berkata beliau mendapat mendengar sokongan padu dan gemuruh daripada hadiri pada majlis di Tawau dan juga di Kota Belud ketika menghadiri program perasmian Projek Perumahan Rakyat di daerah berkenaan awal hari ini serta suara rakyat yang telah memberi mandat kepadanya untuk memerintah negara.
  
"Takkan satu suara (Dr Mahathir) lebih besar daripada suara yang didengari daripada para hadirin di sini dan di Kota Belud dan mandat diterima daripada seluruh negara," katanya.
    

Read More / Baca Lagi >>

Ego & Sombong: Saya tidak akan tunduk tekanan letak jawatan PM, presiden Umno, kata Najib

Posted: 10 May 2015 04:57 AM PDT

Datuk Seri Najib Razak menegaskan beliau tidak akan tunduk kepada mana-mana tekanan yang mahukan beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan presiden Umno.
Beliau berkata, selagi rakyat menyokong beliau untuk menerajui kepimpinan negara sebagai perdana menteri dan ahli Umno terus teguh menyokongnya sebagai presiden parti maka beliau akan tidak akan berganjak daripada jawatan yang disandangnya sekarang.
"Saya cuma tunduk kepada (desakan) ahli parti dan rakyat sahaja. Selagi ahli parti sokong saya, selagi rakyat memberi kepercayaan, saya akan tetap meneruskan perjuangan saya," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 40,000 orang yang hadir pada program Solidariti Rakyat Sabah bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Padang Perbandaran Tawau di Tawau hari ini.

Penegasan Najib itu yang dinyatakan dengan suara lantang mendapat tepukan dan sorakan daripada hadirin yang membanjiri Padang Perbandaran Tawau sehingga melimpah ke kawasan jalan raya, disertai paluan gendang. Beliau menegaskan jawatannya sebagai perdana menteri dan presiden Umno diperolehinya secara proses demokrasi dan ditentukan oleh rakyat dan ahli Umno dari seluruh negara iaitu dari Padang Besar di Perlis hingga ke Pulau Sebatik, di Tawau Sabah.
Ini merupakan kali pertama Najib menjawab secara terbuka dan lantang desakan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan presiden Umno.
Najib yang ingin mendengar sendiri suara sokongan hadirin dengan melaungkan "rakyat Sabah sokong" sebanyak 3 kali disambut dengan sorakan gemuruh hadirin, "Najib, Najib, Najib".             
Menegaskan pendirian kukuhnya, Perdana Menteri sempat membacakan falsafah Bugis yang berbunyi: "Kendati tergantung awan di langit. Sudah terlanjur ku bentang layar. Walau badai datang menggunung. Walau berdentum guruh di langit, walau bumi berkeping dua, tak kan mungkin ku berbalik haluan".
Justeru, kata Najib takkan satu suara lebih besar daripada suara yang didengarnya daripada hadirin dan juga rakyat di Kota Belud ketika menghadiri program perasmian Projek Perumahan Rakyat di daerah berkenaan pagi tadi serta suara rakyat yang telah memberi mandat kepadanya untuk memerintah negara.
Katanya, setiap pemimpin termasuk beliau pernah menempuh ujian dan tidak terkecuali Dr Mahathir yang menghadapi lebih banyak ujian ketika menerajui pucuk pimpinan negara selama 22 tahun.
"Mana tak ada ujian. Ujian Team A, Team B (dalam pemilihan Umno, Dr Mahathir) hampir kalah. Hampir 50% ahli Umno suruh dia letak jawatan. "Tapi apa dia jawab, 'walaupun saya menang satu undi, saya akan tetap terus menjadi perdana menteri'. Oh hebat dia jawab.
"1987, saya antara yang menyokong dia. Dia (Dr Mahathir) kekal menjadi Perdana Menteri sebab apa? Sebab kita bersama dalam susah. Bila dalam susah kita beri sokongan dia kekal. Kalau kita sokong pemimpin menghadapi ujian, Dr Mahathir tidak boleh kekal 22 tahun menjadi perdana menteri," kata Najib sekali lagi mendapat sorakan hadirin.
Read More / Baca Lagi >>