Followers

Nuffnang

APANAMA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG | Posted in

sumber :-

APANAMA


PRIME MINISTER going on leave?

Posted: 27 Apr 2015 10:49 PM PDT

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


2 BEKAS PEGAWAI KANAN FELDA TAMPIL ATAS PENTAS ANAK DI PRK ROMPIN

Posted: 27 Apr 2015 01:48 AM PDT

 Dua bekas pegawai kanan FELDA tampil ke pentas PAS dan ANAK di Keratong 4.

1. Dato Sarchu Sawal. Bekas CEO KPF (Koperasi Permodalan FELDA Bhd). Anak Melayu yang mendapat kelulusan degree ekonomi UM dan Master (Finance) Belgium pada tahun 1977. Berkhidmat dengan FELDA selama 38 tahun sebelum diberhentikan oleh Isa Samad pada tahun 2013. Dato Sarchu merupakan 2 tokoh besar FELDA yang menentang penyenaraian FGV di Bursa Malaysia. 
Seorang lagi Dato Zulkefli Abdul Wahab (Pengurus Besar FELDA). Kedua duanya dibrrhentikan terus daripada FELDA dan Dato Sarchu telah dianiaya dengan pelbagai dakwaan yang tidak terbukti sehingga hari ini di mahkamah
 2. Hj Mohd Ghani Mahmood. Bekas CEO Felda Plantaion dan Senior Vice President Felda Global Vantures (FGV). Berkhidmat dengan FELDA selama hampir 40 tahun.

Turut bersama mereka semalam ialah bekas CEO Felda Plantation juga yang menyertai PAS sebelum pilihanraya 2013 yang lalu. Beliau ialah Mohd Said Jonid. Hari ini komited bersama dengan Persatuan ANAK ANAK Peneroka Felda menjelajah ke kawasan FELDA untuk menjelaskan kepincangan FELDA yang perlu diselamatkan.

Ini perkembangan cukup positif. Sejak awal perjuangan ANAK untuk memastikan hak, kebajikan dan keadilan untuk peneroka FELDA dan keluarga mereka dikembalikan, ANAK dilihat bersendirian. Apabila kita menolak penyenaraian FGV di Bursa Malaysia, ANAK dituduh dengki kepada kemajuan atau kehidupan baru serba kaya dan durian runtuh yang bakal dinikmati peneroka FELDA. Namun hari ini semua pakat merasai keperitannya apabila terpaksa berhutang di atas saham FGV yang merosot teruk yang dipaksakan kepada mereka untuk membelinya.

Sepanjang penyenaraian ini, dua Pengarah Besar FELDA diberhentikan kerana tidak sependapat dengan Isa Samad yang rakus iaitu Dato Zulkefli Abdul Wahab dan Faizul Ahmad (terkini) dan hari ini semakin ramai bekas pegawai kanan FELDA tampil menyatakan penentangan. Mereka berkhidmat dengan FELDA 20 hingga 40 tahun dan pastinya mereka lebih tahu selok belok FELDA, sebab itu mereka tentang. Tetapi Isa Samad hanya dilantik beberapa tahun ini untuk pengerusikan FELDA dalam keadaan rekod buruk beliau yang diputuskan oleh Lembaga Disiplin UMNO sebagai perasuah yang merasuah perwakilan untuk menang pemilihan Naib Presiden UMNO.


Alhamdulillah hari ini sebaris dengan ANAK ialah bekas pegawai pegawai kanan FELDA yang berjawatan besar telah menzahirkan penentangan mereka terhadap salah urus FELDA yang merugikan peneroka, warganya dan negara. Maka tidak ada sebab untuk peneroka, generasi kedua dan ketiga serta kakitangan FELDA untuk tidak bersama perjuangan kami. Ayuh sertai bersama.

Oleh > Nasaie Ismail 

SKANDAL 1MDB RM42 BILION BOLEH BINA 1.2 JUTA RUMAH

Posted: 27 Apr 2015 01:31 AM PDT


Berapa besar jumlah RM 42billion yang hangat diperkatakan sekarang oleh Tun M dan rakyat jelata berkenaan skandal 1MDB?

1) Ianya bersamaan dengan 1,200,000 unit rumah kos rendah yang berharga RM 35,000 setiap satu (http://pmr.penerangan.gov.my/…/12252--program-rumah-mampu-m…)
Dengan jumlah sebegini besar, kita sepatutnya berjaya menyelesaikan 100% masalah ketiadaan rumah oleh rakyat Malaysia;

2) Ianya mampu menampung 777,778 orang rakyat Malaysia untuk perbelanjaan makanan asas berjumlah RM 15/SEHARI, selama 10 TAHUN.
Kita tidak perlu lagi risau ada rakyat Malaysia yang melarat hingga tiada makanan di rumah;

3) Ianya mampu mengatasi masalah kemiskinan tegar untuk 19,444 orang dengan bantuan sebanyak RM 1,200 sebulan selama 5 tahun.


Ditambah pula dengan pusat zakat (sekiranya ia ditadbir dengan amanah dan baik), Malaysia tidak sepatutnya mempunyai masalah kemiskinan tegar.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:21 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tangan-tangan suri rumahlah yang membina negara ini

Posted: 27 Apr 2015 09:24 PM PDT


11157347_10153209848329192_6734388745864994415_o


PERMATANG PAUH, 28 APRIL: DAP menyelar tindakan cela Umno dan Barisan Nasional yang menggunakan sindiran cauvinis berbentuk kebencian terhadap wanita di dalam kempennya di Pilihanraya Kecil Permatang Pauh.
Suara-suara pimpinan Umno kedengaran menggelar calon Pakatan Rakyat Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai "calon kitar semula","nenek yang patutnya jaga cucu", malah yang terbaru dari Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sendiri Datin Paduka Chew Mei Fun yang mengatakan Wan Azizah menggunakan perwatakan suri rumahnya.
Pengarah pilihanraya DAP untuk PRK Permatang Pauh Steven Sim menyifatkan fenomena kempen cela seperti itu menunjukkan betapa sifat cauvinis telah sebati dalam kalangan pimpinan Umno/BN.
"Serangan-serangan terhadap Wan Azizah ini jelas mendedahkan betapa UMNO dan BN sangat cauvinis dan mempunyai pandangan kebencian terhadap sifat peribadi wanita.
"Najib sudah 10 kali jadi Ahli Parlimen Pekan, Anwar Ibrahim juga sudah jadi Ahli Parlimen Permatang Pauh sejak 1982. Kenapa tidak ada orang yang mengatakan lelaki-lelaki ini sebagai 'calon kitar semula? Kenapa Wan Azizah dikeji sedemikian rupa? Adakah hanya kerana dia seorang wanita?" soal Steven.
Menurut Ahli Parlimen Bukit Mertajam itu lagi 63 tahun dulu Umno tidak bersikap cauvinis seperti sekarang.
"Pada 1951 di pilihanraya Kerajaan Tempatan George Town ada dua calon wanita. Satunya dari UMNO, Che Wanchik Binti Abidin yang meletakkan kerjanya sebagai 'suri rumah'.
Read More / Baca Lagi >>

Pak Lah: Banyak pihak tak senang hati sekarang

Posted: 27 Apr 2015 09:22 PM PDT

KUALA LUMPUR - Banyak kerosakan dan keruntuhan boleh berlaku dalam masyarakat jika masalah dalam negara tidak diselesaikan segera, kata bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Abdullah turut menegaskan banyak masalah yang timbul ini tidak menyenangkan banyak pihak apatah lagi jika ia terus diabaikan.

"Apa yang berlaku dalam negara ini tidak menyenangkan hati, menyebabkan berlakunya pelbagai kejadian yang jika dibiar dan tidak diberi perhatian akan membawa pelbagai bentuk kerosakan.

"Tak payah tengok negara lain, apa yang berlaku membawa bermacam keruntuhan dan jika tidak diperbetul atau diperbaiki kelak akan menyusahkan kita semula termasuk isu kemiskinan," katanya pada Seminar Biodiversiti dan Konservasi bertajuk Krisis dan Cabaran Pelestarian Masa Hadapan di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), di sini, hari ini.

P.44: AMK cabar Ahmad Maslan hadir terangkan GST di Permatang Pauh

Posted: 27 Apr 2015 09:20 PM PDT

PERMATANG PAUH, 28 APR: Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan dicabar untuk menerangkan isu Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada penduduk Permatang Pauh.
Pengarah Strategik, Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang, Mohd Radzi Idrus berkata beliau perlu tampil di hadapan dan bersama rakyat di forum GST agar semua pihak faham mengenai cukai itu.
"70,000 pengundi di Parlimen Permatang Pauh dan amnya masyarakat di seluruh tanahair beroleh manfaat dan kefahaman daripadanya.
"Dari sini tidaklah melihat tindakan beliau hanya berkokok di belakang dan melalui media," katanya dalam kenyataan media.
Semalam, Ahmad menolak untuk muncul di atas pentas forum dengan beralasan bahawa ianya adalah jemputan pihak pembangkang.
Beliau berkata AMK menganggap tindakan Ahmad itu sebagai tidak bijak dan melarikan diri.
PKR sebelum ini, menghantar jemputan kepada Ahmad bagi menghadiri dan menjadi salah seorang panelis dalam forum yang membawa tajuk GST : Realiti & Propaganda.

P.91: Isa jangan alih isu, selesai masalah peneroka

Posted: 27 Apr 2015 09:17 PM PDTROMPIN: PAS terus mendesak Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad menjawab isu berkaitan permasalahan peneroka, bukan cuba mengalihkan isu.

Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman berkata, isu saham Felda Global Ventures (FGV) yang merudum, prestasi Koperasi Permodalan Felda (KPF) yang semakin merosot dan kebun peneroka yang tidak diselenggara dengan baik perlu diberi keutamaan oleh Isa.

"Sepatutnya Isa jawab isu yang ditimbulkan oleh peneroka, bukan membuat tuduhan tanpa bukti kepada orang lain," kata beliau pada sidang media di Markas Induk PAS Pilihan Raya Kecil Rompin, di Bandar Satelit Muadzam Shah hari ini.

Mazlan yang juga Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) berkata demikian sebagai menjawab tuduhan Isa bahawa projek ladang rakyat di Kelantan gagal memberi manfaat kepada penduduk miskin negeri itu.

Isa turut mempersoal kebolehan PAS menyelamatkan Felda.

"Apa justifikasi Isa Samad mengatakan ladang rakyat gagal? Menteri Besar Kelantan beberapa kali menyatakan kejayaan ladang rakyat.

"Ini satu tuduhan dan saya cabar Isa buktikan tuduhan itu," katanya.

Justeru kata Mazlan, beliau akan meminta Penyelia Parlimen Gua Musang, Azman Ahmad membuat laporan polis berhubung fitnah yang dibuat Isa.

"Saya akan berbincang dengan Ustaz Azman yang arif mengenai ladang rakyat mengenai tuduhan ini.
Read More / Baca Lagi >>

P.91: Macam betul telahan, BN bertanding pasti akan kecoh

Posted: 27 Apr 2015 09:16 PM PDT
BENARLAH seperti telahan umum sebelum ini, suasana politik negara akan lebih aman sekiranya tanpa penyertaan Barisan Nasional (BN) dan Umno bertanding dalam mana-mana pilihan raya terutama pilihan raya kecil (PRK).

Ini terbukti pada PRK Dun Chempaka di Kelantan pada 22 Mac lalu dan Dun Penanti di Pulau Pinang pada 31 Mei 2009. Di mana apabila kedua-dua PRK tersebut tidak disertai BN, tiada insiden 'panas' sehingga mendapat pujian daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).     

Namun dalam kempen yang sedang berlangsung di PRK Rompin kali ini dalam pertembungan satu lawan satu antara calon PAS, Ustaz Nazri Ahmad dengan wakil BN Datuk Hasan Arifin, lain pula suasananya.

Dalam kejadian kira-kira jam tiga awal pagi kelmarin, dua petugas di bilik gerakan PAS Dun Tioman di Bandar Rompin telah cedera di serang dalam bangunan oleh dua orang suspek yang sudahpun ditahan.

Menurut laporan Bernama, Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Sharifuddin Ab Ghani telah mengesahkan dua suspek yang berumur 41 dan 46 tahun itu, disah positif ganja selepas saringan ujian air kencing dilakukan terhadap kedua-dua mereka.

Polis kini sedang mendapatkan perintah mahkamah bagi menahan reman mereka bagi membantu siasatan, katanya pada sidang media semalam.     

Kedua-dua mereka disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana mengugut, dan Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya kerana penyalahgunaan dadah.

PAS sudah  amat matang dan berpengalaman menghadapi suasana provokasi penyokong parti pemerintah sepanjang setengah abad yang lalu. Read More / Baca Lagi >>

Zaid, anda percaya pari-pari?

Posted: 27 Apr 2015 09:15 PM PDT

Jika anda membuat carian di Internet mengenai fairy tale (kisah pari-pari) ada dua defisini yang dipaparkan. Pertama, sebuah cerita biasanya untuk kanak-kanak mengenai bunian atau makhluk halus.

Kedua, ia biasanya merujuk kepada "kenyataan atau kepercayaan yang luar biasa atau mengelirukan."

Kedua-dua defisini itu boleh menggambarkan saranan bekas menteri Datuk Zaid Ibrahim kepada Tun Dr Mahathir Mohamad supaya menamakan veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai perdana menteri baru.

"...Saya percaya jika Dr Mahathir mahu pemimpin yang lebih baik dan bertanggungjawab untuk Umno pada masa depan - dan ketika yang sama menamatkan korupsi sistematik serta meningkatkan kualiti institusi awam - pemilihan pengganti (perdana menteri) tidak lain adalah Tengku Razaleigh Hamzah," katanya.

Hakikatnya, kenyataan Zaid yang meletakkan nama Dr Mahathir dalam ayat sama dengan "pemimpin lebih baik dan bertanggungjawab" serta "menamatkan korupsi sistematik" sangat mengejutkan.

Mungkin bekas menteri itu seorang tokoh romantik yang kekal percaya seekor katak masih  boleh bertukar menjadi putera raja yang kacak apabila dicium.

P.44: Warga Guar Perahu dakap calon PR, tolak GST

Posted: 27 Apr 2015 09:09 PM PDT


P.44: PKR hargai sokongan PAS, PR makin yakin

Posted: 27 Apr 2015 09:07 PM PDT


P.44: PKR minta akar umbi PAS berhati-hati propaganda musuh

Posted: 27 Apr 2015 09:04 PM PDT


P.44: PR gesa polis, SPR, menteri jangan ganggu gerak kerja kempen

Posted: 27 Apr 2015 08:58 PM PDT


Yusni tak belajar dari hanya 600 undi dan hilang deposit PRU lepas

Posted: 27 Apr 2015 08:56 PM PDT 1. 2 hari lepas apabila membaca kenyataan Yusni Mat Piah mengenai semua jentera pemuda P.Pinang berehat sepanjang PRK Permatang Pauh, respon saya cuma satu iaitu Yusni ini tidak belajar dari hanya perolehi 600 undi dan hilang deposit PRU lepas.
 2. PRU lepas saya menerima arahan PKR untuk bertanding di DUN Sg. Acheh (P.Pinang) dengan tugasan membawa suara membongkar dan menyerang kemunafikan Umno yang berselindung dibalik laungan 'Hidup Melayu'. Pimpinan PKR memutuskan perlunya suara keras ADUN Melayu dalam DUN P.Pinang bagi membunuh sentimen perkauman yang penuh penipuan. Saya setuju dan ambil amanah itu. Namun saat hampir penamaan kedengarah PAS juga mahu meletakkan calon malah PAS mengumumkan Yusni Mat Piah sebaik sahaja nama saya diumumkan oleh Pengerusi Perhubungan PKR ketika itu.
 3. Saya cuma bersetuju untuk meneruskan menghantar borang pencalonan apabila diberi jaminan oleh pimpinan PAS bahawa semuanya akan selesai dan semua akan akur dengan keputusan Pakatan Rakyat bahwa kerusi itu milik PKR. Namun pada hari penamaan calon semuanya bertukar dan berlaku pertandingan 3 penjuru.
 4. Saya mengambil inisiatif saya sendiri ditengah kehangatan berkempen untuk menemui pimpinan PAS kawasan bagi membincangkan penyelesaian. Kesimpulan dari pertemuan tersebut ialah :
  • PAS kena tanding juga kerana sudah lama terhina menyebabkan beberapa tokoh pemuda terpaksa rapat dengan Umno seperti Mazlan Ismail, Hafiz Nordin dan beberapa lagi
  • PAS meneruskan bertanding kerana walaupun ada pengumuman tarik diri tetapi arahan rasmi tidak dikeluarkan
 5. Namun bisik - bisik dikalangan ahli PAS iaitu mengakui PAS sukar menang tetapi kena pastikan PKR tidak memenangi kerusi DUN Sg. Acheh untuk memastikan PKR tidak berkubu disitu dan ini sedikit sebanyak telah menyebabkan ramai jentera dan pendokong PAS setempat bersama PKR dan saya untuk berdepan dengan Calon Umno.
 6. Ramai juga jentera PAS khususnya yang muda meragui adakah wajar PAS bertanding 3 penjuru ketika itu kerana kehadiran pimpinan Umno termasuk calon Umno DUN Sg. Acheh dalam beberapa program PAS juga ketika ssat akhir sebelum pencalonan dan ketika kempen pilihanraya. Ini dimaklumkan sendiri kepada saya dengan disertakan dengan gambar.
 7. Saya yang seharusnya ditugaskan menggempur kawasan pengundi Melayu disekitar P.Pinang sepanjang PRU lepas sedikit terganggu fokus kerana terpaksa menyusun semula kempen selepas 3 penjuru terjadi. Namun saya tetap ke beberapa kawasan termasuk kawasan PAS bertanding di dalam P.Pinang.
 8. Ramai diluar  Sg. Acheh mungkin terpadaya dengan pengumuman kononya PAS menarik diri di DUN Sg. Acheh namun hakikatnya selepas pengumuman tersebut mereka terus mempertingkatkan jentera mereka dengan lebih agresir. Saya tidak mampu menyelindungkan kecewa bila kempen menyerang saya secara peribadi dan PKR berlebih sehingga serangan kepada Umno itu langsung seperti tidak kedengaran. Kempen menyerang peribadi ini juga sangat lucu sehingga menyatakan yang saya ini tidak seIslam jika dibandingkan Yusni . Pengundi kena memilih Yusni kerana jika ada kematian jika Yusni ADUN dia akan mampu menguruskan jenazah, mengimamkan solat dan mentalkinkan. Lucu sekali garis kempen mereka
 9. Itu belum lagi usaha kempen menggunakan gambar YAB Lim Guan Eng dengan berlogo pas dan tanda pangkah seolah Guan Eng calon Pas. Bahan kempen ini ditunjukkan oleh seorang wartawan kepada Guan Eng dalam lawatan kempen beliau ke DUN Sg. Acheh. Soalan wartawan itu disambut gelak tawa termasuk Guan Eng sendiri. Meneliti strategi kempen ini Yusni sendiri akui perlunya ada pakatan dengan DAP tetapi bila diluar usaha merauih undi rakyat dia sangat angkuh sekali. Saat - saat akhir juga jentera Yusni mula memanjangkan bisik-bisik tuduhan presiden PAS mengenai Komunis dan pil kuda.
 10. Walaupun PAS pusat umum tarik diri namun PAS Sg. Acheh tetap meneruskan kempen dalam satu ceramahnya dua hari sebelum mengundi, Yusni sendiri secara sombong memetik nama - nama seperti Nasarudin Tantawi yang mengarahkan dia untuk terus berkempen. Di hari pengundian jentera Yusni bertungkus lumus membuka pondok panas cuma peliknya ia hanya dibuka dikawasan Umno lemah mungkin hanya untuk memastikan undi PR pecah kerana dikawasan peti undi Umno kuat jentera Yusni tidak membuka pondok panas.
Read More / Baca Lagi >>

Tenaga Ustaz Yusni Mat Piah DiPerlukan Di Rompin

Posted: 27 Apr 2015 08:54 PM PDT

Oleh WFAUZDIN NS
PRK P044 Permatang Pauh kini semakin hangat dengan kempen kesemua calon dan jentera mereka, terutamanya dari PR yang diwakili oleh PKR dengan calonnya Presiden PKR, DS Wan Azizah. Kemelut PAS di Permatang Pauh selesai apabila perbincangan dan pertemuan tertutup telah diadakan di antara pimpinan utama PKR dan PAS.
Tiada mana-mana pihak yang memohon maaf kerana masing-masing memahami pendirian dan kekeliruan yang wujud. Parti mana yang tidak pernah buat salah? Adakah kerana itu maka harus dikorbankan prinsip menentang kezaliman yang selama ini sama-sama kita perjuangkan. Namun, masih berbunyi suara-suara sumbang di Permatang Pauh. Kenyataan Ketua Pemuda PAS P.Pinang memperlihatkan sikap negatif beliau yang tidak memahami apa yang diarahkan oleh pucuk pimpinan partinya sendiri bahkan direstui oleh salah seorang Ahli Majlis Syuranya.
Laporan menyebut, tindakan disiplin akan diambil terhadap Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang Mohd Yusni Mat Piah yang bertegas memboikot gerak kerja Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh.
Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata perkara itu akan dijalankan dalam tempoh terdekat kerana ia bercanggah dengan pendirian jawatankuasa pusatnya untuk membantu PKR. "Siasatan dan tindakan tegas akan diambil oleh jawatankuasa Pusat PAS terhadap ketua pemuda PAS Pulau Pinang dalam tempoh terdekat," kata Mohamad.
Pemuda PAS Pulau Pinang kelmarin dilapor bertegas tidak akan membantu gerak kerja Pakatan di Permatang Pauh setelah Pemuda PKR (AMK) negeri masih tidak memohon maaf kerana didakwa memfitnah presiden mereka.
Soalnya, tidak pernah sekali kah Presiden PAS memperlekehkan Presiden PKR atau mana-mana ahli dari PKR? Sampai bila mahu bersikap balas dendam?
Kalau semua asyik berbalas sedemikian, Umno/Bn juga yang kenyang. Pada pendapat aku, tidak perlu dikenakan tindakan tatatertib ke atas Us Yusni jika mahu berlembut.
Biarkan beliau dengan juak-juaknya yang ingin membenarkan Umno/Bn menang di Permatang Pauh dan tidak berkempen di Permatang Pauh.
Read More / Baca Lagi >>

P.91: Anak muda Orang Asli protes wakil rakyat melalui peti undi

Posted: 27 Apr 2015 06:25 PM PDT

mandi sungai
Beberapa orang kanak-kanak dari kaum Orang Asli Jakun yang tinggal di Kampung Petoh mengisi masa lapang dengan mandi manda di Sungai Rompin.

ROMPIN, 28 April:

Masyarakat Orang Asli di sini bimbang sekiranya generasi kedua akan bertindak memprotes wakil rakyat mereka melalui peti undi.
Kebimbangan itu disuarakan oleh Tok Batin Kampung Kedaik Asal, Boshuan Tansee yang merujuk kepada kegagalan pihak tertentu terdahulu 'menjaga' hak milik Orang Asli.
Bohsuan,77,  mendakwa kegagalan menjaga kepentingan Orang Asli itu termasuk menyediakan kemudahan rumah bagi masyarakat itu serta status tanah pusaka mereka.
Dakwanya lagi, seperti nasib kampung-kampung Orang Asli yang lain, penempatan mereka juga tidak terkecuali musnah akibat kepentingan pihak-pihak tertentu.
"Generasi kedua Orang Asli mungkin akan memprotes wakil rakyat melalui peti undi, mereka sudah cerdik, ada Facebook dan sebagainya. Ini dapat dilihat dalam pilihan raya sebelum ini di mana 70 peratus telah mengundi BN, manakala 30 peratus pula undi PAS.
"Kami mahu hitam putih (mengenai hak Orang Asli). Orang yang kita pilih (sebelum ini) yang musnahkan tanah.
"Mereka buat lombong biji besi dan kesannya tanah kami jadi mendap, air sungai juga jadi hijau menjejaskan hasil sungai," dakwanya.
Bagaimanapun katanya mereka terpaksa memilih kerana tiada pilihan lain yang layan dilantik menjadi wakil rakyat.
Menurutnya, ini disebabkan rata-rata masyarakat Orang Asli di Rompin adalah dikalangan etnik Jakun, takut dengan perjuangan PAS seperti Hudud.
"Kami bimbang sekiranya PAS menang ia akan memberi kesan kepada orang bukan Islam, kami takut kulit pun hilang," ujarnya sambil menggayakan aksi tangannya dipotong.
Sementara itu dalam menjelaskan masalah yang dihadapi oleh masyarakat itu, Boshuan berkata soal pendidikan tidak menjadi isu kerana kerajaan telah menyediakan sekolah bagi kemudahan anak Orang Asli.
bohsuan
"Kami bimbang sekiranya PAS menang ia akan memberi kesan kepada orang bukan Islam, kami takut kulit pun hilang," ujarnya sambil menggayakan aksi tangannya dipotong. – Foto TRP/Sarah M.Khir
Jelasnya isu keciciran masyarakat Orang Asli hanya berlaku disebabkan sikap individu itu sendiri yang tidak meletakkan perkara itu sebagai keutamaan.
Read More / Baca Lagi >>

DAP akan terus bongkar isu 1MDB

Posted: 27 Apr 2015 06:03 PM PDT


WIRA6456


SUBANG JAYA, 27 APR: DAP teruskan komitmen untuk membongkar skandal hutang RM42 bilion 1MDB walaupun terpaksa berdepan pelbagai halangan, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.
Berucap di hadapan tetamu acara makan malam kutipan dana Impian Sarawak Guan Eng berkata, setakat ini isu 1MDB diterajui Pengerusi DAP Selangor Tony Pua berdepan secara terus dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
"Kami telah membayar harga mahal ekoran pembongkaran 1MDB. Tony Pua telah menjadi orang pertama dalam sejarah Malaysia disaman Najib.
"Jika anda fikir anda boleh menutup mulut beliau dan DAP dari membangkitkan isu 1MDB, anda salah.
"Kami tidak akan tunduk dan ia tak akan buat kami menyerah," tegas Guan Eng.
Tambah Guan Eng, rakyat berhak mendapatkan kebenaran tentang pelaburan yang gagal dibentangkan Putrajaya selain kedudukan kewangan 1MDB.
Kedudukan kewangan 1MDB kini rancak dipersoalkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir, membuka mata banyak pihak termasuk adik Najib sendiri, Datuk Seri Nazir Razak yang juga pengerusi kumpulan CIMB.
Nazir dilaporkan kecewa terhadap pengurusan 1MDB apabila menolak jemputan CIMB di acara 'Invest Malaysia 2015' anjuran kumpulan perbankan itu.
Read More / Baca Lagi >>

PRU14: Bukan tsunami Melayu, tapi tsunami rakyat - Prof Dr Agus

Posted: 27 Apr 2015 06:03 PM PDT

Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff  
SHAH ALAM - Penganalisis politik berpendapat sekiranya sistem Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) tidak ditambah baik dari segi pelaksanaannya, maka tidak mustahil BN akan berdepan 'tsunami rakyat'.

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, BN selama ini dapat bertahan kerana kehebatan dasarnya.

"Dalam politik, selama ini BN boleh bertahan biarpun menghadapi banyak isu ialah kerana ia menjaga kesejahteraan kehidupan rakyat. Di sinilah hebatnya Tun Dr Mahathir Mohamad. Hebatnya Mahathir beliau tidak usik perut rakyat, manakala GST mengusik perut rakyat.

"Manakala pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, mengusik perut rakyat. Jika ini tidak diatasi segera, PRU 14 nanti, yang berlaku bukanlah tsunami Melayu, tetapi tsunami rakyat," katanya kepada Sinar Online.

Beliau berkata demikian ketika diminta untuk mengulas mengenai kenyataan Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin yang dipetik sebagai berkata, Najib diramal berdepan tsunami Melayu susulan dasar-dasar pentadbirannya, seperti perlaksanaan GST, menimbulkan kemarahan Melayu.

Oleh itu katanya bagi mengelak perkara tersebut, Najib perlu 'merawat' segera  pelaksanaan GST.

"Pentadbiran Najib perlu lakukan  'pengubahsuaian' GST dengan segera. Kaedah penerangan perlu diubah!," tegasnya.

P.44: Fitnah, tohmahan modal di Permatang Pauh?

Posted: 27 Apr 2015 06:00 PM PDT

Fitnah, tohmahan modal di Permatang Pauh?  
Salleh Man (kanan) mengiringi kempen Wan Azizah di JDM Permatang Tengah, malam kelmarin.

PERMATANG PAUH - Jangan mudah percaya dengan fitnah yang muncul sepanjang tempoh kempen PRK Permatang Pauh.

Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Datuk Salleh Man Mat Aji berkata, dalam tempoh sehari dua ini sudah ada fitnah,  tohmahan dan mungkin selepas ini banyak lagi benda akan keluar dari pihak lawan.

Bagaimanapun, beliau yakin pengundi lebih memahami keadaan sebenar dan tidak terpengaruh dengannya.

"Mereka sudah faham kerana kita bukan berada pada zaman 1950-an atau 60-an.

"Kita berada dalam era globalisasi yang lebih mencabar dan masyarakat faham apa yang berlaku," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran jentera daerah mengundi (JDM)  di Permatang Tengah, malam kelmarin.

Menurutnya, pengundi perlu mengekalkan PKR di Permatang Pauh kerana mengenang khidmat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang terbaik dan legasi itu akan diteruskan oleh Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

P.44: Tiada wanita BN setanding kepimpinan Wan Azizah - Dr Mansor

Posted: 27 Apr 2015 05:17 PM PDT


P.44: JELAJAH PERMATANG PAUH - 28.APRIL.2015

Posted: 27 Apr 2015 04:38 PM PDT


P.44: Shahrizat, ketua Wanita Umno…

Posted: 27 Apr 2015 04:34 PM PDT

Zuraida Kamaruddin

Sekali lagi kita didatangi badut sarkas dibintangi menteri Umno dan pemimpin-pemimpin yang hanya pandai berjenaka lucah. Adakah pengundi Permatang Pauh mahukan wakil yang hanya boleh berfikiran "kotor" sepanjang masa dan membawa fikiran budaya kuning selepas dilemparkan dengan kata-kata yang tidak senonoh? Kami menjangkakan sedikit profesionalisme daripada pemimpin yang berkuasa selama lebih setengah abad.

Sebagai contoh Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, seorang wanita yang dihormati dan sangat berbeza sekali perwatakannya dengan pemimpin Umno yang hanya tahu bagaimana untuk membuat jenaka murahan merujuk kepada isu "err... errr" yang tidak sepatutnya dikeluarkan oleh seorang wanita.

Pemimpin Umno terutamanya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kelihatan sangat terencat akal yang membuatkan mereka ditertawakan dengan kenyataan demi kenyataan tidak bijak mereka.

Dengan tertonjolnya kasih sayang dan kekaguman Shahrizat kepada Zahid menimbulkan rasa jijik jika mereka mempunyai perasaan antara satu sama lain yang sepatutnya tidak perlu dizahirkan. Orang ramai tidak mahu tahu bagaimana Sharizat tahu sejauh mana keras atau lembutnya Zahid.

Read More / Baca Lagi >>

P.44: PKR sedih, kecewa kenyataan Chew Mei Fun

Posted: 27 Apr 2015 04:22 PM PDT

Rodziah Ismail

Parti Keadilan Rakyat merasa sedih dan kecewa dengan kenyataan daripada Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun, yang mengatakan bahawa Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggunakan "housewife antics".

Mei Fun merupakan Ketua Jawatankuasa Perhubungan MCA Pulau Pinang dan tewas pada Dr Wan Azizah pada Pilihanraya Kecil Kajang tahun lalu. Kenyataan beliau menunjukkan bahawa beliau tidak menghormati suri rumah tangga dan peranan mereka dalam membina masyarakat kita.

Beliau gagal untuk memahami betapa pentingnya suara suri rumah tangga dan impaknya di dalam sidang Parlimen.

Parti Keadilan Rakyat mengangkat martabat suri rumah tangga dan seluruh kaum wanita. Kami menggalakkan kaum wanita untuk merasa bangga dengan apa jua peranan yang dimainkan dan kami percaya bahawa mereka juga boleh layak untuk menggalas jawatan di peringkat kerajaan tempatan, negeri mahupun persekutuan.

Dr.Wan Azizah dipilih sebagai calon kami kerana peranan beliau sebagai suri rumah tangga menjadikan beliau seorang yang mempunyai ketabahan, keikhlasan dan kesungguhan untuk berjasa kepada masyarakat.

Sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh, beliau akan terus mempertahankan hak rakyat. Dr Wan Azizah merupakan salah seorang perintis dalam perjuangan untuk membawa agenda Reformasi di Malaysia.

Belia berjuang dan menuntut keadilan bukan sahaja demi keluarga beliau, tetapi demi seluruh masyarakat Malaysia. Belia berjuang demi membantu mereka yang hidup dalam kemiskinan dan kesusahan.

Read More / Baca Lagi >>

SPR partisan kerana larang Anwar mengundi di Permatang Pauh, kata PKR

Posted: 27 Apr 2015 04:10 PM PDT

Tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang tidak membenarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengundi dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh pada 7 Mei nanti adalah bukti badan pengendali pilihan raya itu bersikap partisan, kata Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.
Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkata, cadangan untuk membenarkan banduan mengundi dibuat oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) sendiri pada 2013.
"Jelas menunjukkan sikap SPR yang partisan! Cadangan datang dari KDN pada Julai 2013.

"Malang sikap SPR yang tidak profesional bukan sahaja melenyapkan cadangan lestari tapi memberi justifikasi SPR bertindak demi kepentingan Umno - BN," katanya, melalui kiriman pesanan WhatsApp kepada The Malaysian Insider.  Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insider malam tadi berkata, Anwar tidak layak mengundi dalam pilihan raya kecil itu.
"Tak layak di bawah Perkara 119(3)(a) Perlembagaan Persekutuan," kata Aziz, ketika ditanya berkenaan perkara itu.
Perkara 119(3)(a) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan: "Seseorang hilang kelayakan untuk menjadi pemilih dalam mana-mana pilihan raya ke Dewan Rakyat atau Dewan Undangan jika pada tarikh kelayakan dia ditahan sebagai orang yang tidak sempurna akal atau sedang menjalani hukuman pemenjaraan."
Izzah sebelum ini menggesa agar SPR membenarkan bapanya, yang kini sedang menjalani hukuman penjara selama lima tahun di Penjara Sungai Buloh untuk mengundi dalam PRK Permatang Pauh.
Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga ibu kepada Izzah adalah calon Pakatan Rakyat (PR) di kerusi itu.
Kerusi Parlimen Permatang Pauh sebelum ini dimenangi Anwar, namun hukuman penjara berkenaan menggugurkan beliau sebagai wakil rakyat, apabila permohonan pengampunan yang dikemukan keluarganya kepada Lembaga Pengampunan ditolak.
Read More / Baca Lagi >>

Wan Azizah, Chew Mei Fun bertembung pula di Permatang Pauh

Posted: 27 Apr 2015 04:00 PM PDT

oleh Candy Jiang

Daripada menghadapi pesaing beliau dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh secara langsung, Dr Wan Azizah sebaliknya mengambil keputusan untuk mensasarkan bekas pesaingnya di Kajang, naib presiden MCA Chew Mei Fun. Dalam satu kenyataan yang agak nakal, Azizah mengkritik Chew dengan bertanya mengapa beliau tidak menyokong seorang calon wanita.

 "Adakah anda tidak bangga, sebagai seorang wanita, bahawa seorang wanita merupakan seorang pemimpin pembangkang Malaysia? Saya bukan hanya bertanding kerana Anwar, tetapi untuk rakyat," Azizah dilaporkan berkata.

Kata-kata beliau hadir selepas Chew mempersendakan penekanan Azizah terhadap suaminya Anwar Ibrahim, dan berkata bahawa pengundi telah mula bosan dengan telatah tersebut.

Menurut Chew, rakyat harus "menyedari sekarang bahawa apabila mereka memilih seorang wakil rakyat, dia sebenarnya harus mewakili rakyat dan bukan suaminya atau mana-mana ahli keluarga lain."

 Chew, yang kelihatan tergugat dengan soalan Azizah, membalas dengan penjelasan terperinci mengenai perkara itu. Beliau mengkritik Azizah kerana menggunakan isu jantina untuk 'menyerang' beliau, dan percubaan yang berterusan beliau untuk meraih simpati pengundi.

Chew menegaskan yang Azizah, mungkin boleh berbangga sebagai Ketua Pembangkang wanita pertama di Dewan Rakyat, tetapi gagal dipilih sebagai seorang pemimpin yang mewakili rakyat yang melaksanakan peranan mereka sendiri dan bebas mempertahankan rakyat di Parlimen. Beliau menegaskan bahawa Azizah pertama-pertamanya adalah isteri Anwar, dan dengan itu tunduk kepadanya dan apa jua perjuangannya.

Read More / Baca Lagi >>

Pemuda PAS sokong tindakan disiplin atas ketua Pemuda PAS Pulau Pinang

Posted: 27 Apr 2015 03:56 PM PDT

Pemuda PAS Pusat akan menyokong cadangan agar ketua Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang (DPPNPP), Mohd Yusni Mat Piah, dikenakan tindakan disiplin ekoran tindakan memboikot kempen Pakatan Rakyat (PR) dalam pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh.

Ketua Pemuda PAS Pusat Suhaizan Kaiat berkata, pendirian Pemuda PAS negeri itu melanggar keputusan pimpinan parti di peringkat Pusat untuk menyokong calon PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam PRK itu. "Timbalan presiden (Mohamad Sabu) akan membawanya dalam mesyuarat akan datang. Pemuda akan menyokong," kata kepada The Malaysian Insider.

 Suhaizan berkata demikian ketika mengulas cadangan agar Yusni dihadapkan kepada jawatankuasa disiplin PAS ekoran kenyataannya menentang keputusan PAS Pusat yang mengarahkan agar jentera PAS membantu calon PKR di Permatang Pauh. Dewan Pemuda PAS Kawasan-kawasan (DPPK) hari ini menyatakan sokongan padu terhadap pendirian DPPNPP untuk tidak membantu gerak kerja pakatan pembangkang dalam PRK Permatang Pauh, lapor Bernama.

Sokongan itu disuarakan lapan ketua pemuda DPPK iaitu Wan Ahmad Rafaie Abdul Rashid (Permatang Pauh), Ahmad Taufiq Saedon (Bagan), Ahmad Fahmi Mohd (Balik Pulau), Syed Mohd Nazri Syed Ibrahim (Bukit Mertajam), Mohd Najib Hamsi (Batu Kawan), Zulazhar Mohamad (Nibong Tebal), Rizal Hafiz Roslan (Tasek Gelugor) dan Mohd Hafiz Kasim (Kepala Batas).

"Kami sepenuhnya memberi sokongan padu pendirian tersebut atas dasar kebersamaan kami dalam mengecam kenyataan biadab Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang dan keengganan mereka memohon maaf atas kecaman mereka terhadap Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Adalah dipertegaskan di sini, pendirian bukanlah pendirian peribadi Yusni sahaja, malah adalah pendirian yang dibuat bersama semua exco DPPNPP. "Maka, pendirian ini juga adalah pendirian bersama semua exco DPPK kami.

" Mohamad atau Mat Sabu, sebelum ini menyatakan, siasatan dan tindakan tegas akan dikenakan terhadap Yusni ekoran kenyataan beliau yang bertentangan dengan keputusan dan kenyataan yang dibuat PAS Pusat itu. "Siasatan dan tindakan tegas akan diambil oleh jawatankuasa PAS Pusat terhadap ketua Pemuda PAS Pulau Pinang dalam tempoh terdekat," kata Mat Sabu dalam satu kenyataannya.

Sebelum ini, Yusni dalam kenyataan medianya berkata, semua jentera dan petugas Pemuda PAS Pulau Pinang direhatkan dari semua gerak kerja sepanjang PRK Permatang Pauh. "Semua bilik gerakan Pemuda tidak akan dibuka sama sekali. Mana-mana premis di bawah seliaan Pemuda juga tidak dibenarkan untuk digunakan sepanjang PRK Permatang Pauh ini," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

P.44: Anwar hilang kelayakan untuk mengundi - SPR

Posted: 27 Apr 2015 03:51 PM PDT

KUALA LUMPUR: Bekas penyandang kerusi Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun bagi sabitan kes meliwat bekas pembantu peribadinya, hilang kelayakan untuk membuat pengundian bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) parlimen itu.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata Anwar hilang kelayakan untuk mengundi pada PRK yang akan diadakan pada  7 Mei itu berdasarkan Perkara 119 (3) Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 119 (3) Perlembagaan Persekutuan menjelaskan seseorang itu akan hilang kelayakan untuk mengundi sekiranya :

1) Pada tarikh kelayakan ditahan sebagai orang yang tidak sempurna akal atau sedang menjalani hukuman pemenjaraan; atau

2) Sebelum tarikh kelayakan dia telah disabitkan atas suatu kesalahan di dalam mana-mana bahagian Komanwel dan dijatuhkan hukuman mati atau pemenjaraan selama tempoh melebihi dua belas bulan dan pada tarikh kelayakan itu dia masih kena menjalani apa-apa hukuman bagi kesalahan itu.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kelonggaran untuk menentukan sama ada Anwar boleh mengundi pada PRK Permatang Pauh diserahkan kepada SPR, lapor BERNAMA.

Beliau berkata jika terdapat fasal membenarkan banduan mengundi, pihak SPR akan menyediakan kertas undi dihantar ke Penjara Sungai Buloh untuk individu itu mengundi.

Namun Abdul Aziz berkata, SPR tidak mempunyai kuasa untuk memastikan Anwar dibenarkan untuk keluar mengundi semasa PRK Permatang Pauh memandangkan ketika ini Anwar masih merupakan seorang tahanan.

"SPR akan hanya menjalankan tugas dan tanggungjawab selaras dengan peruntukan undang-undang sedia ada bagi semua pemilih termasuklah dalam kes Anwar ini," jelas Abdul Aziz dalam satu kenyataan media hari ini.

Pada Ahad, naib presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang juga anak kepada Anwar, Nurul Izzah memohon supaya diberikan kelonggaran kepada bapanya mengundi.
Read More / Baca Lagi >>

P.44: Tiada masalah untuk Wan Azizah jaga dua kawasan - PKR

Posted: 27 Apr 2015 03:49 PM PDT

BUKIT MERTAJAM: Soal Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail memberi khidmat sebagai wakil rakyat di dua kawasan berbeza bukan menjadi isu kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR), kata Pengarah Strategi parti itu, Sim Tze Tzin.

Malah, katanya, Dr Wan Azizah selaku calon pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Permatang Pauh dan juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang di Selangor tidak akan menghadapi masalah untuk berkhidmat di dua kawasan berasingan.

Beliau berkata Dr Wan Azizah, yang juga presiden PKR, masih boleh memberi perkhidmatan baik untuk penduduk Kajang dengan bantuan kerajaan pimpinan PKR di Selangor.

"Bukan tak ada pemimpin yang ada dua kawasan berbeza sebagai ADUN dan Ahli Parlimen," kata Ahli Parlimen Bayan Baru itu pada sidang media harian PKR sempena PKR Parlimen Permatang Pauh, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas persoalan bagaimana Dr Wan Azizah boleh membahagikan masa untuk berkhidmat serentak di dua kawasan di Pulau Pinang dan Selangor sekiranya menang pada PRK itu.

Hadir sama pada sidang media itu ialah Pengarah PKR bagi PRK Permatang Pauh, Datuk Dr Mansor Othman, Ketua Penerangan PKR, Syed Ibrahim Sued Noh dan Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto daripada DAP.

PRK Permatang Pauh menyaksikan pertandingan empat penjuru antara Salleh, Suhaimi Sabudin (Barisan Nasional), Dr Wan Azizah (PKR), dan Azman Shah Othman (Parti Rakyat Malaysia).
Read More / Baca Lagi >>

Cursing Malay : Terus Terang

0

Posted by Unknown | Posted on 9:57 PTG | Posted in

sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Ibu Bapa Kaya Duit Tapi Tidak Kaya Masa Buat Apa Sebenarnya?

Posted: 26 Apr 2015 09:58 PM PDT

Rahmat mendengar radio.

Dalam kesibukan jalan raya yang sesak, radio adalah peneman dia dikala hiruk pikuk kota membuatkan dia selalu pulang lewat.

"So, Doctor, as a specialist in parents and child communication, what can you tell our listener, the findings of your past 2 years research?" tanya DJ Radio.

"Well, for a start, the best parents are the one who don't mind spending for their children." Doktor tersebut menerangkan.

Rahmat senyum.

Tiap-tiap bulan bermacam-macam benda dia beli untuk kedua-dua anaknya. Isterinya juga setuju, setiap ibu bapa tidak sepatutnya kedekut mengeluarkan belanja untuk anak mereka.

Mereka berdua pernah mendengar ceramah seorang Ustaz popular.

"Ibu bapa yang kedekut dengan anak ni la yang teruk," kata Ustaz tersebut.

Rahmat lega. Pengorbanannya selama ini berbaloi. Apa saja yang anaknya mahu, mereka berikan. Ipad? PS4? Kereta mainan berenjin? Patung Frozen? Semuanya dapat. Sekolah yang terbaik? Sudah. Makanan yang terbaik? Sudah.

"Oh, sorry, let me rephrase that.." kata Doktor tersebut dalam radio.

"The best parents are the one who dont mind spending their time for their children."

Senyum Rahmat mula hilang.

Kesesakan trafik semakin rasa menghimpit dirinya.

Telefon Rahmat berbunyi.

Mesej masuk dari isterinya.

"Darling, I baru sampai rumah. Big boss suruh meeting jugak, Maghrib baru habis. Atan dan Arlina dah tertidur dengan bibik. You dekat mana? Lambat lg ke hari ni?"

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:21 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Fakta Yang Mat Sabu Tidak Akan Cerita Di #PRKPmtgPauh

Posted: 27 Apr 2015 07:46 AM PDT

Ceramah PAS Menghina Maruah Orang Felda #PRKRompin

Posted: 27 Apr 2015 01:00 AM PDT

Takbir

0

Posted by Unknown | Posted on 7:07 PTG | Posted in

sumber :-

Takbir


YA ALLAH BERILAH KEMENANGAN PAS DI ROMPIN PADA 5/5/2015 nanti

Posted: 27 Apr 2015 12:27 AM PDT

Tukar Tiub

0

Posted by Unknown | Posted on 7:02 PTG | Posted in

sumber :-

Tukar Tiub


JENAYAH ISTERI?

Posted: 27 Apr 2015 06:56 PM PDTKOMENTAR
pusingan  2 telah bermula
najib masih belum jawab 
pertanyaan dari mahathir
dalam pusingan pertama
najib senyap membatu

1- siapa arah sirul bunuh altantuya?
2- siapa upah sirul dan azilah bunuh altantuya?
3- siapa jho low?

sabtu lalu mahathir timbulkan
isu isteri melakukan  jenayah yang dashat
lalu timbul pertanyaan:

1- isteri siapa?
2- jenayah apa?


LIHAT 0.49
siapa isteri ini


Pusingan 2 menanti Mahathir-Najib

Seperti dijangka, Mahathir Mohamad memulakan fasa kedua kempennya terhadap pentadbiran  Najib Razak melalui siri jelajah.

Bukan lagi di blog, ia sudah bermula Sabtu lalu di sebuah dewan di Hulu Kelang yang menyaksikan 1000 orang hadir dan laungan "Undur Najib" dilaungkan.

Berdasarkan latar belakang Mahathir, serangan terhadap Najib kelihatan tidak akan berhenti sehingga tujuannya tercapai.Dr M should join the May 1 anti-GST march

Yoursay | 8:23AM Apr 28
FREE YOURSAY 'Even my tosai and chappati from the stall has gone up by 20 sen.'

KAH KAH KAH
woit
suasana cukup molek
iklim cukup sehat
langit cukup biru
perang diteruskan
lagi lama lagi best
lagi lama lagi cun
lagi lama lagi bergetah
APA PUNYA LAMA

---------------

TAK KAN SAMY VELOO

Posted: 27 Apr 2015 06:07 PM PDT
KOMENTAR
kalau tak ada rotan
akar berguna juga
tapi ini akar bawa runtuh

kesian najib 
tak ada siapa datang bantu
semua senyap membisu
gerombilan ada 191 bahagian

kini presiden parti  diserang
hanya saekor yang bersuara
ketua bahagian cheras
190 lain mana lesap
hilang senyap membatu

mana suara majlis tertinggi
mana suara garang pemuda

adakah mereka juga menunggu jawapan
adakah mereka juga bertanya:

1- siapa beri arahan sirul bunuh altantuya?
2- siapa upah sirul dan azilah bunuh altantuya?
Samy: Lupakanlah kesalahan Najib

Bekas presiden MIC S Samy Vellu berkata,  Najib Razak merupakan perdana menteri yang dapat memahami kesusahan golongan tidak berkemampuan.

Beliau berkata demikian bagi mempertahankan Najib, yang kini menjadi sasaran serangan bekas perdana menteri Mahathir Mohamad.

"Najib... ada hati perut, dia memahami orang miskin," kata Samy kepada pemberita.KAH KAH KAH

woit
ini sudah tenat
kalau yang sokong
hanya sami velooo
ini sakit berat
mana pergi yang lain
mana muhyiddin
mana zahid
mana afdal
mana hishammuddin
mana kj
kah kah kah
tak kan harapkan
pak sami kah kah kah
INI SUDAH BERAT


----------------

YA AMPOOON YA MAULANA

Posted: 27 Apr 2015 05:30 PM PDT


KOMENTAR
sosok yang bernama ku li ini
kini hanya ketua bahagian gua musang
sosok ini amat amat layak
sosok ini dihormati
sosok ini diyakini untuk
menjadi perdana menteri

jika sosok ini sentiasa
mencemar duli


Ku Li wajar ganti PM, kata bekas orang kanan Najib


Bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah adalah calon paling berkelayakan mengambil alih jawatan perdana menteri daripada Najib Razak, kata bekas setiausaha Najib,  Mohd Ariff Sabri Aziz.
Ariff yang kini menjadi ahli Parlimen Raub mewakili DAP mengajukan cadangan itu kepada  Mahathir Mohamad.
Katanya, ini kerana Tengku Razaleigh juga dikenali sebagai Ku Li adalah pemimpin berintegriti dan dihormati ramai.
"Dr Mahathir kalau dia hendak selamatkan Malaysia, elok cadangkan seorang pemimpin yang dihormati ramai pihak dan ada integriti. 
"Kalau betul hendak selamatkan Malaysia, baik sahaja Mahathir endorse Tengku Razaleigh Hamzah," tulis Ariff yang menggunakan nama pena 'Sakmongkol AK 47' dalam blognya hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ku-li-wajar-ganti-pm-kata-bekas-orang-kanan-najib#sthash.Ibql1i9I.dpuf

KAH KAH KAH

ya ampoooon
ya maulana
masalah besar
ialah ku li enggan
mencemar duli
ya ampooon
ku li mahu ditandu
untuk dimahkotakan
sebagai  PIEM malaysia

YA AMPOOOON---------------------

KULUP NOT CUT

Posted: 27 Apr 2015 10:13 AM PDT

KULUP UNCUT
mulakan hari dengan
senyuman gumbira


SERANGAN DARI DALAM

Posted: 27 Apr 2015 06:30 AM PDTKOMENTAR
serangan dari dalam telah bermula

semoga najib dapat bertahan
semoga najib akan terus melawan

lagi lama pernag berjalan
lagi lama musuh bergaduh
lagi baik untuk rakyat


Pemimpin kanan Umno 
mula bergerak
menentang 1MDB, kata 
wartawan veteran 

Beberapa pemimpin Umno mula menyebarkan maklumat mengenai syarikat pelaburan strategik milik Kementerian Kewangan yang dibebani hutang, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), bagi mengelakkan berlaku lebih banyak kerosakan terhadap kewangan kerajaan, kata wartawan veteran  A Kadir Jasin hari ini.
Melalui blog miliknya, bekas ketua pengarang akhbar New Straits Times itu berkata, beliau terkejut apabila mendapati baru-baru ini dokumen 1MDB dilihat pemimpin Umno yang menyokong Najib Razak dan maklumatnya dikongsi untuk cuba membersihkan imej syarikat tersebut.
"Saya terkejut apabila beberapa hari lalu, beberapa pemimpin kanan Umno, termasuk menteri, yang sebelum ini menyokong perdana menteri, memberitahu saya kisah berbeza.
"Seorang daripada mereka berkata, pernah melihat dan meneliti dokumen 1MDB, serta berkongsi maklumat itu dengan anggota parti untuk memastikan tiada lagi kerosakan dilakukan kepada kewangan kerajaan dan mereka yang bersalah akan dipertanggungjawabkan," kata Kadir dalam blog miliknya, kadirjasin.blogspot.com.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemimpin-umno-sebar-maklumat-1mdb-dari-dalam-parti-kata-kadir-jasin#sthash.U9RkPs95.dpuf

KAH KAH KAH

woit
mahathir serang dari luar
ini serangan dari dalam
ini lagi bahaya
mat mongol makin sesak
bik mama tambah gemok
MAKAN MAKAN MAKAN-------------

SIAPA DIA TEE CHUAN SENG

Posted: 27 Apr 2015 05:30 AM PDT


KOMENTAR
siapa kenal dengam cina
yang bernama
tee chuan seng
siapa dia tee chuan seng
ada apa dengan
tee chuan seng
Dakwaan 'plagiat' Ridhuan Tee diadukan pada universiti

Dakwaan berhubung plagiarisme melibatkan Prof Madya Dr Ridhuan Tee Abdullah diadukan kepada Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), tempat penceramah terkenal itu berkhidmat.

NONEPensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Airil Yasreen Mohd Yassin (kanan), yang dikatakan mangsanya, berkata, aduan itu dibuat pada Oktober lalu dan belum dibalas.

"Aku dah e-mel kepada TNC (timbalan naib canselor) UPNM, dan lampirkan salinan emel itu kepada peguam UTM bulan Oktober hari itu, minta perkara ini disiasat.

"Sehingga kini tiada lagi respon dari UPNM tentang perkara ini. Mungkin mereka tengah buat siasatan lagi jadi kena tunggu," kata Dr Airil.

Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok semalam mengadakan sidang media di lobi Parlimen, yang mendakwa Ridhwan memplagiat tugasan Dr Airil untuk Kursus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK4) Kumpulan Pensyarah Gred DS51 Siri 1/2010.

Manakala Senator DAP Ariffn SM Omar pula mempersoalkan tindakan UPNM menaikkan pangkat Ridwan kepada profesor madya walaupun menghadapi menghadapi tuduhan serius yang dianggapnya tamparan buat ahli akademik lain.

Ridhwan pula menjelaskan kepada Malaysiakini, beliau sedia bersemuka dengan pihak yang menuduhnya itu dan menyifatkan perkara itu cubaan untuk mencemar nama baiknya.

'Alahai malunya aku'
Menulis di Facebook, Dr Airil berkata, beliau yakin tugasan dirujuk itu hasil plagiat daripada satu masukan dalam blognya tentang kajian pasca ijazah.

Beliau bagaimanapun tidak pasti jika salinan tulisan yang didakwa memplagiat itu milik Ridhuan."Di sini aku tegaskan 'copy yang diberikan' sebab aku tak pasti sama ada copy (salinan) itu memang Dr Ridhuan Tee punya. Ini kena siasat.

"Tapi as far as 'copy yang diberikan' kepada aku, itu memang plagiat artikel aku," katanya.

Beliau turut menjelaskan yang tulisan asal beliau mengandungi kesilapan tatabahasa Inggeris kerana ia hanya ditulis untuk blog dan bukan kerja akademik.

"Tapi yang tak bestnya, semua mentioned tentang dakwaan Dr Ridhuan Tee copy semua termasuk grammar yang salah... alahai malunya aku," tulisnya lagi.

KAH KAH KAH

woit
apa lagi cina mau
kah kah kah
masuk islam
tipu melayu
APA LAGI CINA MAU


--------------

HUSAM SILAP BESAR

Posted: 27 Apr 2015 12:46 AM PDT


KOMENTAR
husam musa silap
husam musa salah anggap
undi tidak percaya bunyinya  demokratik
tapi kita  bukan di united kingdom
kita d malaysia sebuah negara dunia ketiga
undi TIDAK percaya mustahil berlaku

seharusnya husam menyusun dulu
kira berapa orang yb pas setuju
kira berapa orang yb dap setuju
kira berapa orang yb pks setuju
kemudian
jumpa yb parti ketuanan melayu yang belot
kira dan kira mereka

ada ramai yb di parlimen
bukan semua peduli hal negara
ada yb yang jadi yb kerana nak  buat harta
ini parlimen  dunia ketiga jangan hairan
ringgit dan dolar perlu bertukar tangan

apabila husam musa menyebut 
undi tidak percaya
ini errtinya undi TIDAK PERCAYA
tidak akan berlaku
ini hakikat politik negara dunia ketiga

NOTA
tak sedar apa persetujuan
sedang diolah oleh daulah terpendam
semua sedang dilakukan
untuk menyelamatkan daulah

Husam cadang usul undi tidak percaya Najib ekoran 

skandal 1MDB

Naib Presiden PAS  Husam Musa mencadangkan satu usul undi tidak percaya dikemukakan terhadap  Najib Razak di Dewan Rakyat penghujung Mei nanti bagi mempertikaikan cara beliau mengendalikan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Langkah ini perlu kerana isu 1MDB bukan isu  Mahathir Mohamad sahaja, yang usianya mungkin sudah tidak lama berbaki, tetapi melibatkan semua rakyat Malaysia, katanya dalam satu kenyataan hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/husam-cadang-usul-undi-tidak-percaya-najib-ekoran-skandal-1mdb#sthash.nW3wLZdK.dpuf

KAH KAH KAH

woit
husang mu tok bijok
my tanyo
nelayang
mat serbang
nik abdang
akan undi siapa nanti
mereka berjung
untuk islang
KANG KANG KANG--------------

SENYUM TENGAH HARI

Posted: 26 Apr 2015 10:04 PM PDT
KAH KAH KAH

lepas makan 
sila teka
siapa paling setan-------------

MUHYIDDIN - PENENTU

Posted: 26 Apr 2015 09:51 PM PDTKOMENTAR
semua semakin jelas
muhyiddin akan menjadi 
PERDANA MENTERI baru malaysia

najib razak kini TIDAK ada sokongan
dalam kabinet najib terkonteng-konteng
hanya tiga badut menyolong
ahmad maslan
ismail sabri 
hasan malek
ketika ketiga menteri 
dianggap menteri bodoh

PERSOALAN
bila najib akan blah?

untuk rakyat lagi lama 
najib membatu lagi baik
banyak lagi kesah jahat akan dibongkar

untuk PAKATAN RAKYAT
lagi lama najib berkuasa
lagi ramai rakyat dapat dihasut
lagi baik untuk PRU14


Muhyiddin jadi penentu

 | April 26, 2015
Tan Sri Muhyiddin dijangka akan menyatakan pendirian selepas PRK Rompin dan Permatang Pauh

PETALING JAYA: Pendirian Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menjadi penentu kepada usaha Mahathir Mohamad menyingkirkan  Najib  Razak sebagai Perdana Menteri.
Beliau beberapa kali telah membuat kenyataan bahawa Timbalan Presiden UMNO itu, paling layak untuk menjadi pengganti.
Sokongan yang sama juga disuarakan bekas Menteri Kewangan, Daim Zainudddin juga menyebut nama Muhyiddin sebagai tokoh yang paling layak menduduki jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia Keenam.
Bagaimanapun, Muhyiddin masih berdiam diri dan tidak menyatakan dengan jelas arah mana yang dipilih sama ada terus bersama Najib atau menyahut permintaan  Mahathir.
"Lebih lama Muhyiddin Yassin berdiam diri, lebih sukar untuk memulihkan kepercayaan rakyat terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN) kerana "kerosakan" yang dilakukan Najib Razak terlalu buruk dan memakan masa untuk dipulihkan," tulis Shahbudin Husin dalam blognya.
Mengulas lanjut perkara yang sama, dia berkata, tiada sebab untuk Muhyiddin berlengah dan bermain dengan masa untuk menyatakan pendiriannya kerana jika terus berdiam diri ia menggambarkan seolah-olah hanya  Mahathir saja yang mahukannya sedangkan beliau sebaliknya.

KAH KAH KAH

woit 
yang sokong najib
hanya 3 orang hasan malek
hasan malek ahmad mazlan
hasan malek ismail sabri
hasan malek hasan malek
KAH KAH KAH

----------------

ISTERI SIAPA PENJENAYAH

Posted: 26 Apr 2015 09:19 PM PDT

ISTERI  SIAPA 
 PENJENAYAH?


KOMENTAR

kali ini mahathir menimbulkan
satu pekara baru
satu pekara yang belum digarap

pekara ini ialah: JENAYAH isteri
siapa isteri yang melakukan jenayah ini?
jenayah apa yang dilakukan oleh isteri?

mahathir TIDAK akan bercakap
jika dia tidak mengetahui sesuatu

kes bunuh model mongolia ini
TIDAK akan selesai
mahathir sedang menyerang najib
mahathir menggunakn kes bunuh ini
sebagai satu senjata ampoh
sesiapa terlibat dalam kes bunuh
tidak seharusnya menjadi PMMahathir: Tak boleh sayang sampai bunuh orang pun kata 'ok la'

Mahathir Mohamad hari ini berkata walaupun terhutang budi kepada  Abdul Razak Hussein, namun beliau harus juga mengambil berat terhadap sebarang salah laku yang mungkin telah dilakukan oleh perdana menteri sekarang.

Katanya, walaupun beliau mungkin merasa terhutang kerjaya politiknya kepada  Razak dan telah mengangkat kedudukan politik anak bekas perdana menteri itu, namun Mahathir berkata beliau tidak akan tutup mata terhadap sebarang salah laku.

"Hakikatnya ialah saya nak balas budi, kerana  Razak angkat saya jadi perdana menteri, (dan) saya cuba angkat anaknya (juga) menjadi perdana menteri.


"Saya sayang, saya sayang tetapi walaupun saya sayang, kita harus juga ambil berat.

"Kita tak boleh sayang satu orang sampai dia bunuh orang pun kita kata ok la," katanya kepada kira-kira 500 hadirin di Kuala hari ini.

Mahathir kemudiannya membuat rujukan mengenai sayang seseorang kepada isteri.

"Kita sayang kepada isteri pun, kalau isteri melakukan jenayah yang dahsyat, kita tidak boleh terima pasal  dia isteri (kita)," tambahnya.KAH KAH KAH

woit
ini kes bunuh
bunuh altantuya
siapa beri arahan
siapa upah sirul
kah kah kah
MAMPOOOS KAO-------------

MAHASISWA WAJIB TURUN 1 MEI

Posted: 26 Apr 2015 08:43 PM PDT
KOMENTAR
jumlah berhutang 605,685
jumlah hutang 4.7 bilion ringgit

jumlah duit 1MDB hilang 42 bilion ringgit

jika duit negara TIDAK dirembat
semua hutang PTPTN selesai
belajar di malaysia  diberi percuma

ini bukan fitnah
ini bukan tohmah
ini fakta dari menteri

justeru anak muda
justeru pelajar
justeru mahasiswa mahasiswi
wajib turun 1 juta 1 mei
605,685 peminjam


PTPTN masih 


hutang RM4.7 bilion

KUALA LUMPUR 22 April - Sebanyak 605,685 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dikenalpasti masih gagal membuat pembayaran balik dengan jumlah hutang mencecah RM4.7 bilion setakat 31 Mac lalu.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita#sthash.ymf9snCk.dpuf


 1. Kemana Perginya RM42 Billion Hutang 1MDB? | Perak Today

  peraktoday.com.my/.../kemana-perginya-rm42-billion...

  Translate this page
  Apr 16, 2015 - Meskipun terdapat beberapa pihak yang bertanyakan kemana 'hilang'nya wang sebanyak RM42 Billion itu, yang pastinya, 1MDB sentiasa ...

---------------

SEMUA SIAP SEDIA

Posted: 26 Apr 2015 08:11 PM PDT
ANAK MUDA
bersedia ke jalan raya
SEKALI LAGI

BODOH BERGANTANG GANTANG

Posted: 26 Apr 2015 07:43 PM PDT

KOMENTAR
saeorang perdana menteri
yang dikatakan terlibat 
dalam kes bunuh
saorang perdana menteri
yang merembat duit
berbilion bilion rinngit
memerlukan MENTERI yang bodoh
jika menteri semua bijak
perdana menteri iniu
pasti telah lama dalam penjara
BODOH BERGANTANG

Mufti Perlis persoal mengapa 'orang bodoh' sertai Kabinet

Selepas kritikan Ahmad Maslan yang mengatakan Mahahir Mohamad tidak faham tentang cukai barangan dan perkhidmatan (GST), Mufti Perlis  Dr Mohd Asri Zainul Abidin tampil mengkritik kenyataan tersebut melalui laman Facebook miliknya.
Walaupun Asri tidak menyebut nama Ahmad, namun dalam postingnya, beliau mempersoalkan sekiranya pihak yang membuat kenyataan sedemikian lebih bijak daripada Mahathir, jika bekas perdana menteri itu tidak memahaminya.
"Jika Mahathir  dikatakan tidak faham GST, apakah rakyat Malaysia yang hampir kesemua mereka tidak lebih berpengalaman tentang ekonomi negara dari Mahathir akan lebih faham tentang GST?!
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/mufti-perlis-persoal-mengapa-orang-bodoh-sertai-kabinet#sthash.dBuAXLqZ.dpuf

KAH KAH KAH

woit
kenali siapa bangang?
siapa bodoh dalam kabinet?
kah kah kah
ini satu kerja amat susah
macam cari nigeria yang baik
macam cari garam dalam gula
kah kah kah
SEMUA BANGANG
--------------

MENGOLAH PERSETUJUAN

Posted: 26 Apr 2015 07:18 PM PDTBUKU
wajib beli
wajib baca
untuk memahami
bagaimana media bergerak
untuk mengolah persetjuan
bagaimana daulah
meancang drama dan babak
untuk mengolah peesetujuan
untuk memahami 
kenapa 9/11 dipentas
apa tujuan 9/11


 1. Manufacturing Consent - Wikipedia, the free encyclopedia

  en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent
  Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media is a 1988 non-fiction book co-written by Edward S. Herman and Noam Chomsky, wherein the ...


-------------