Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:40 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ULAMA JUHALA KATA KHALID

Posted: 18 Apr 2015 07:35 PM PDT

Perang dingin dalam PAS semakin terserlah menjelang muktamar dan pemilihan parti itu yang dijadual diadakan pada Jun ini.
Selepas digelar parasit dalam PAS oleh kumpulan pro ulamak, salah seorang pemimpin yang didakwa liberal telah menyerang balik kumpulan itu.
Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, kumpulan yang menggelarkan diri mereka pro ulamak dalam PAS lebih sesuai dipanggil sebagai "Geng Juhala".
Katanya, gelaran itu kerana sikap jahil mereka yang melabelkan pihak lain dalam parti itu sebagai parasit dalam PAS.
"Kononnya mereka lakukan demi menyokong calon 'ulamak' dalam muktamar. Kalau benar, maka saya harap calon ulamak ini bukan jenis yang 'bisu', tidak menegur kejahilan dan kejahatan penyokong," tulis Khalid dalam blognya.
Beliau memberi respon terhadap sebuah buku yang menyenaraikan lapan pemimpin termasuk dirinya sebagai parasit dalam PAS yang dipercayai ditulis oleh penyokong pro ulamak.
Khalid berkata, selain digelar parasit dalam PAS, kumpulan lapan pemimpin itu sebelum ini telah dilabel dengan pelbagai gelaran seperti 'Jebon', 'Anwarinas', 'anti-ulama', 'anti-hudud', 'liberal', dan 'sekular'.
"Dan apa sahaja (gelaran) yang mungkin digunakan untuk menimbulkan kebencian terhadap kumpulan pemimpin ini. Samada gelaran ini betul atau pun tidak, benar ataupun fitnah, tidak langsung diendahkan. Yang penting, berjaya ditanam kebencian terhadap mereka ini," tulis Khalid dalam blognya,
Katanya, gelaran parasit itu asalnya digunakan oleh Datuk Dr Hassan Ali untuk melabelkan kumpulan yang menentang rancangannya untuk membentuk kerajaan bersama UMNO/Barisan Nasional pada 2008 dengan dirinya dilantik sebagai Menteri Besar Selangor.
Dia berkata, mungkin juga pihak yang menggunakan gelaran parasit itu merupakan 'tukang tiru' Zulkifli Nordin yang mencipta gelaran Anwarinas dalam PAS.
"Adakah mustahil mereka ditaja? Oleh yang inginkan PAS dan PR berpecah untuk UMNO kekal memerintah," katanya yang sangsi mana datangnya wang untuk mencetak buku itu

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:39 PTG | Posted in

sumber :-
Belantan

Belantan


Khalid Samad label 
proulama sebagai ‘geng juhala’?

Posted: 18 Apr 2015 08:21 AM PDT


Perbalahan antara kumpulan ulama de­ngan golongan pro-Anwarinas kian membarah dan hampir tersimpul mati apabila Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, tampil menggelar pihak yang didakwa proulama sebagai 'geng juhala' iaitu bermaksud jahil.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu yang kerap dilabelkan sebagai salah seorang daripada pemimpin kumpulan pro-Anwarinas dalam Pas, berbuat demikian sebagai tindak balas selepas berang dengan tindakan golongan proulama menggelar pihak-pihak tertentu parasit kepada parti tersebut.

Tambah memanaskan keadaan, kenyataan Khalid itu dibuat kurang 24 jam selepas Pas Bukit Gelugor yang dipimpin Datuk Dr. Mujahid Yusof muncul kawasan ketiga menolak kepemimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, sesuatu yang dipertahankan secara tegas oleh kumpulan proulama.

"Golongan tu­­kang label ini menggelarkan diri mereka sebagai proulama tetapi hakikatnya, perangai mereka lebih sesuai dengan gelaran 'geng juhala'. Ini adalah kerana hanya yang jahil akan bersikap dan bertindak seperti mereka.

"Kononnya mereka lakukan demi menyokong calon ulama dalam muktamar. Kalau benar, maka saya harap calon ulama ini bukan jenis yang bisu, tidak menegur kejahilan dan kejahatan penyokong," kata Khalid sebagaimana dipetik daripada blognya http://www.khalidsamad.com, hari ini.

Sejak beberapa minggu lalu, sebuah buku yang menyenaraikan lapan pemimpin tertinggi Pas termasuk Khalid sebagai parasit kepada parti kerana didakwa cuba menggulingkan kepemimpinan Abdul Hadi, yang dipercayai ditulis ahli Pas sendiri mula tersebar.

Dalam pada itu, Khalid yang sebelum ini sering mengeluarkan kenyataan kontroversi berkata, selain digelar parasit, kumpulan lapan pemimpin itu juga dilabel dengan pelbagai gelaran seperti jebon, Anwarinas, antiulama, antihudud, liberal dan sekular.

"Apa sahaja (gelaran) yang mungkin digunakan untuk menimbulkan kebencian terhadap kumpulan pe­mimpin ini. Sama ada gelaran ini betul atau tidak, benar ataupun fitnah, tidak langsung diendahkan. Yang penting, berjaya ditanam kebencian terhadap mereka ini," katanya.-UMO

Suara Politik
Belantan

APANAMA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:29 PTG | Posted in

sumber :-

APANAMA


Najib is not competent to be PM

Posted: 18 Apr 2015 03:17 AM PDT

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


BANCI UNSPINNERS: Patutkah Sirul dihukum kerana membunuh?

Posted: 18 Apr 2015 08:49 PM PDTAktivis anti-jenayah dan Pengasas Komuniti MARAH (Rakyat Malaysia Menentang Rogol, Serangan dan Ragut) di Facebook, Dave Avran turut tertarik untuk menjalankan soal selidik untuk mendapatkan pandangan orang ramai mengenai kenyataan Tun M berhubung pengampunan Diraja kepada Sirul.

Tinjauan itu dilakukan menerusi blognya, 'Spanking Da Monkey'.

Apa yang mengejutkan, berdasarkan tinjauan yang telah dibuat, rata-rata reaksi yang diberikan orang ramai menunjukkan bahawa Sirul perlu menerima hukuman terhadap kesalahan jenayah yang dilakukannya iaitu disabit bersalah membunuh Altantuya.

Menerusi tinjauan tersebut, orang ramai ditanya sama ada mereka bersetuju atau pun tidak sekiranya Sirul harus terlepas daripada hukuman gantung sampai mati.

Keputusan menunjukkan sebanyak 51 peratus responden memilih 'Tidak', 34 peratus pula menyatakan 'Tidak ambil peduli' manakala 13 peratus menyatakan 'Ya' dan 2 peratus lagi memilih jawapan 'Supaya Sirul memberitahu siapa yang mengarahkan beliau untuk membunuh'.

Walaupun media memilih untuk mengetengahkan bahawa Tun M meminta Najib untuk mempertimbangkan pengampunan Diraja kepada Sirul tetapi penjelasan Tun M terhadap pertemuan bersama ibu Sirul pula sebaliknya.

Baca sepenuh di Malaysian Digest SINI dan SINI

Isu ini mendapat perhatian sebaik Tun Dr Mahathir menyelit dalam posting berkenaan isu-isu terhadap Dato Najib dengan dimulakan dengan isu Altantunya dengan bertanyakan siapa yang arah membunuh.

Padanya Sirul patut difikirkan untuk pengampunan. Dia pernah jadi bodyguard Tun Mahathir dan sepatutnya polis tidak bunuh orang.

Berdasarkan tulisan RPK SINI, dia berkata Sirul mengaku membunuh diluar tugas dan atas motif WANG:

......Sirul himself admitted that he took instructions from Azilah Hadri in this cautioned statement of his:

"Pada 19/10/2006 jam lebih kurang 8:30 malam semasa saya berada di rumah saya di Kota Damansara, Tuan Azilah menghubungi saya melalui telefon bimbitnya dan meminta saya ke rumah Razak dengan segera dan Tuan Azilah juga telah memberitahu perempuan Cina telah membuat kacau di depan rumah Razak."

So it was Azilah who called Sirul and who instructed him to go to Abdul Razak Baginda's house to help solve a matter with a 'Chinese woman'. This, by Sirul's own confession, was the chain of command.

Sirul further admitted that Azilah told him they were going to be paid between RM50,000 to RM100,000 to 'solve the case' in his cautioned statement as follows:

"Kemudian saya bersama Tuan Azilah menaiki kereta saya jenis Satria no. pendaftaran WEA 4717 dan kemudian terus untuk mencari Hotel Malaya. Dalam perjalanan ke Hotel Malaya Tuan Azilah ada bercakap berkenaan ganjaran RM50 hingga RM100 ribu jika berjaya selesaikan kes, tetapi saya dan Tuan Azilah gagal mencari hotel tersebut walau pun telah berpusing pusing berberapa kali."

So this establishes the motive of the murder: money. But the person or persons who were allegedly paying them was never revealed. Either Sirul is not talking or he does not know because Azilah never told him. Hence we can assume that only Azilah knows the identity of this person or persons while Sirul does not.

So why is Mahfuz chasing Sirul when he should instead be chasing Azilah who is very much in the country and not under detention in Australia.

Jika Sirul yang ngaku bunuh pada polis, ngaku dia membunuh diluar tugasannya sebagai polis, telah bawa polis ke tempat kejadian dan ketika perbicaraan tidak dedahkan pembunuh dan tak sedia jadi saksi untuk pertahankan diri, bolehkah dia dilepaskan dari hukuman membunuh?

Nyatakan pandangan anda dengan mengundi dalam SURVEY kami di atas laman web ini. Kami mahu uji samada survey Dave Avran dan MARAH itu valid kepada pembaca kita.

Fikirkan ... jika boleh Sirul yang sah mmembunuh dan sebagai anggota polis tak patut membunuh sesuaka hati boleh lepas, adakah pembunuh lain patut lepas juga bila ibu bapa mereka merayu?


Permatang Pauh: Dulu ... Kini ... Selamanya?

Posted: 18 Apr 2015 07:04 PM PDT


Pentadbiran DAPKawan baik PKR pun ...
Balik2 keluarga tu juga?Insider SPIN AWO's simple explanation on 1MDB

Posted: 18 Apr 2015 01:00 AM PDT


MALAYSIAN INSIDER TWISTING THE FACT AGAIN

This is the transcript (verbatim) of AWO's answer to a question on 1MDB during an engagement session at Akademi Kepimpinan Kapten Hussein on 16 April 2015.

"1MDB is a wholly-owned subsidiary of MOF Incorporated, so meaning that it is wholly-owned by the Government. It was set up as a strategic investment company with a paid-up capital of RM1 million.

So their model was to raise long term bonds and aided by Government guarantee that helped to lower the cost of funds.

And hopefully with that money, can be invested into projects that will generate high returns. So that was actually the so called the capital structure or the model how 1MDB started.

So over the years, they have expanded by way of borrowing from the banks or borrowing from the capital markets. And they have been buying many assets including some of the power IPPs and it has gone to the level where the debt level had hit RM42 billion as of 31 March 2014.

And if you can imagine the burden of servicing such a high debt is actually quite, is very high, is very difficult. So until and unless your assets are able to generate that cashflow, it is not sustainable.

So that is something that the Board and Management of 1MDB had realised. And therefore they have undertaken a strategic review of their business model and of their capital structure and they have decided on three things among others.

Number one, they have decided not incur any new debts, any new borrowings unless it is to meet the current debt obligations or to refinance their current debt obligations. So that's number one.

Number two, they have agreed not to embark on any new projects or any new venture and focus their effort on executing the two big projects that they have which is Tun Razak Exchange and Bandar Malaysia. So these are highly valuable projects that needed to focus on.

And the third thing that they have to do is to work as much as possible to get the IPO of Edra Energy going.

So this IPO or the listing of Edra Energy, Edra Energy is the holding company for their IPP assets they are hoping to get listed.

And they will benefit in two ways. So from the IPO, they will get proceeds that can be used to reduce their debts plus if they were to reduce their shareholding to below 50%, so they are then able to de-consolidate all the debts at subsidiary level.

So that will help to reduce the overall gearing of the company. So that's the strategic review undertaken by the Management and Board of 1MDB." .

The Malaysian Insider somehow chose to twist some of the words in their reporting dated 17 April. May Allah SWT guide us all to do the right things.

With best regards. AWO.

What AWO actually said - Video on AWO's answer to questions on 1MDB at Akademi Kepimpinan Kapten Hussein, Kelana jaya on 16 April 2015 :
http://m.youtube.com/watch?v=7eaKAwjXoYo&feature=youtu.be

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:42 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Sesuatu Akan Berlaku Di Selangor?

Posted: 18 Apr 2015 10:21 AM PDT

tok gajah

0

Posted by Unknown | Posted on 9:40 PTG | Posted in

sumber :-

tok gajah


PRK Rompin: Datuk Hasan Arifin diumum calon BN

Posted: 18 Apr 2015 05:13 PM PDT

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempengerusikan mesyuarat di pejabat UMNO Bahagian Rompin, Muadzam Shah. Turut kelihatan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (kiri), Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob (tiga dari kanan) dan Pemangku Ketua Umno Bahagian Rompin Datuk Hasan Arifin (dua dari kanan). – Foto Farizul Hafiz Awang

MUADZAM SHAH: Barisan Nasional (BN) sebentar tadi mengumumkan Pemangku Ketua UMNO Bahagian Rompin, Datuk Hasan Arifin, 62, sebagai calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Rompin.

Pengumuman itu dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Pengarah Utama PRK Parlimen Rompin di Dataran Muadzam Shah, di sini. Turut hadir, Menteri Besar yang juga Pengerusi BN Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob; Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor; dan barisan kepemimpinan UMNO Pahang dan bahagian.

Hasan yang berasal dari Kampung Ayau, Leban Chondong pernah menjadi Timbalan Menteri Besar dari tahun 1995 sehingga 1999. Beliau pernah menjadi Ahli Dewan Undangan (ADUN) Tioman dan Bukit Ibam selama empat penggal bermula 1990. PRK Rompin ditetapkan pada 5 Mei manakala hari penamaan calon pada Rabu depan.

PRK Parlimen Rompin diadakan berikutan kematian penyandangnya, Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis, dalam nahas helikopter di Semenyih, Selangor, 4 Mei lalu. Nahas itu turut mengorbankan lima yang lain, termasuk Ketua Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri, Datuk Azlin Alias.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:31 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Musim Orang Lama Dikehendaki Semula......

Posted: 18 Apr 2015 04:47 PM PDT

UMNO akhirnya menamakan Hasan Ariffin sebagai calon BN bagi pilihanraya kecil Parlimen Rompin yang akan diadakan pada 5 Mei depan. 

Hasan yang kini Pemangku Ketua UMNO Bahagian Rompin adalah bekas Adun Bukit Ibam selama tiga penggal dan pernah menjadi Exco Kerajaan Negeri serta Timbalan Menteri Besar Pahang sebelum ini.

Berusia 62 tahun, pernah menjadi Adun dan memegang beberapa jawatan di peringkat kerajaan negeri, pemilihan beliau sebagai calon pilihanraya kecil Rompin boleh dianggap mengejutkan kerana kriterianya adalah "kitar semula".

Apakah ini menggambarkan UMNO sudah ketandusan calon-calon muda yang berkelayakan atau sudah lupa kepada proses peremajaannya?

Namun demikian, sebagaimana yang banyak dilaporkan di media, pemilihan Hasan dikatakan kerana beliau adalah pilihan penduduk setempat serta diyakini lebih mudah mencipta kemenangan berbanding nama-nama yang lain.

Sekali lagi timbul persoalan, apakah UMNO kini sedang berada di persimpangan di mana pemimpin lama dan veteran lebih menjadi pilihan berbanding orang muda?

Terpilihnya Hasan sebagai calon di Rompin seperti senada dengan kemelut politik yang sedang berlaku di peringkat Pusat sekarang ini. Di ketika nama Najib Razak semakin ditolak daripada kerusi Perdana Menteri yang sedang didudukinya, nama tokoh veteran Tengku Razaleigh Hamzah dilihat semakin menonjol sebagai tokoh yang paling layak menggantikannya.

Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Zaid Ibrahim misalnya sudah dua kali mencadangkan agar veteran UMNO berusia 78 tahun yang lebih dikenali sebagai Ku Li itu diambil untuk menggantikan tempat Najib.
Read More / Baca Lagi >>

Helikopter terhempas pada 1997 masih lagi menghantui kita

Posted: 18 Apr 2015 04:41 PM PDT

oleh Mariam Mokhtar

Dua hari selepas sebuah helikopter terhempas pada 4 April di Semenyih, sebuah surat khabar arus perdana telah mengeluarkan senarai nahas udara yang pernah berlaku sejak 1976. Ianya termasuklah nahas pada 3 Mac 1997 yang mengorbankan pengerusi Kumpulan DRB-Hicom dan ketua pegawai eksekutif Yahaya Ahmad, 50, dan isterinya, Rohana Othman, 48 dan seorang juruterbang.

Mereka berada dalam helikopter eksekutif Augusta yang dalam perjalanan ke Terengganu sebelum terhempas. Bagaimanapun, senarai itu tidak memasukkan dua lagi nahas, yang melibatkan dua orang ahli politik terkemuka, Anwar Ibrahim dan Muhyiddin Yassin, yang telah terbang, atau dijadualkan untuk terbang.

Pada Januari 1995, sebuah Super Puma dalam perjalanannya ke Kangar, untuk menjemput Timbalan PM Anwar pada ketika itu dan delegasinya, ketika ia terhempas. Ianya adalah nahas ke-15 yang melibatkan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia sejak 1990.

Empat orang krew telah kehilangan nyawa. Pada 11 April 2011, helikopter Sabah Air Bell 206, satu daripada tiga untuk mengangkut Timbalan PM Muhyiddin dan rombongan beliau, telah terhampas di pekan Sibu, membunuh juruterbangnya.

Anwar yang merupakan bekas timbalan kepada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dari 1993 sehingga 1998, tetapi pada pertengahan 1990-an, cita-cita Anwar, telah mengancam Mahathir.

Anwar telah menyerang budaya nepotisme dan kronisme yang meluas dalam Umno Baru dan BN, yang mana beliau menyalahkan korupsi berprofil tinggi dan penyalahgunaan dana. Akhirnya perhubungan mereka sampai kemuncak ketika krisis kewangan Asia melanda.

Ahmad Zahid Hamidi pernah menjadi sekutu Anwar pada satu ketika, dan pada perhimpunan agung Umno Baru 1998, begitu kritikal menghentam korupsi dalam kerajaan, dan kekurangan usaha untuk menangani korupsi dan kronisme.

Ia turut didakwa bahawa telah menahan Zahid. Kemudian, Zahid telah kembali kepada masyarakat, dengan karakter yang "berubah". Ianya turut didakwa bahawa Najib Abdul Razak tidak mempunyai hubungan yang baik dengan timbalannya Muhyiddin.

Tekanan yang tersembunyi kadangkala timbul dan di sebalik slogan "1Malaysia" Najib, Muhyiddin masih lagi enggan untuk mengakui yang beliau terlebih dahulu rakyat Malaysia, dan Melayu kemudiannya.

Muhyiddin telah membuatkan Najib tidak senang, dengan bersetuju dengan Mahathir bahawa rakyat Malaysia masih lagi belum faham konsep "1Malaysia".

Read More / Baca Lagi >>

Gugurkan dakwaan menghasut jika tidak salah kritik kerajaan, kata Ambiga

Posted: 18 Apr 2015 04:37 PM PDT

Bekas presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan berkata, ramai yang ketika ini berdepan tuduhan menghasut kerana kesalahan mengkritik kerajaan, termasuk badan kehakiman, berhubung keputusan yang dijatuhkan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 18 April, 2015. 
Bekas presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan berkata, ramai yang ketika ini berdepan tuduhan menghasut kerana kesalahan mengkritik kerajaan, termasuk badan kehakiman, berhubung keputusan yang dijatuhkan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 18 April, 2015.

Dengan pindaan kepada Akta Hasutan 1948 yang membuatkan kini mengkritik kerajaan bukan lagi satu kesalahan, aktivis Datuk Ambiga Sreenevasan berkata, kes mahkamah yang masih menunggu pertuduhan kerana tindakan mengkritik pentadbiran harus digugurkan.
Bekas presiden Majlis Peguam itu berkata, ramai yang ketika ini berdepan tuduhan menghasut kerana kesalahan mengkritik kerajaan, termasuk badan kehakiman, berhubung keputusan yang dijatuhkan.
Jadi, bagi menunjukkan keikhlasannya, Putrajaya harus menggugurkan dakwaan ke atas mereka yang terbabit, katanya pada 'Forum Karpal Singh 2015' di George Town, Pulau Pinang, pagi ini.

Antara yang menghadapi tuduhan menghasut ialah kartunis politik terkenal Zulkiflee Anwar Ulhaque, lebih dikenali sebagai Zunar, yang berdepan 9 pertuduhan, dipercayai yang paling banyak dikenakan mengikut akta itu, berhubung tweetnya mengenai sabitan liwat ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ambiga bagaimanapun ragu yang tindakan membatalkan peruntukan dalam akta itu akan betul-betul membenarkan orang ramai mengkritik kerajaan.
"Anda rasa anda betul-betul boleh kritik kerajaan? Iklim ketakutan itu ada. Kalau betul boleh, mengapa perdana menteri menyaman mereka yang mengkritik kerajaan?" soalnya pada forum anjuran Jawatankuasa Peguam Pulau Pinang itu.
Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor memulakan tindakan undang-undang terhadap pengkritik, termasuk ahli Parlimen pembangkang Rafizi Ramli dari PKR dan Tony Pua dari DAP.
Mereka dituduh memfitnah melalui kenyataan berhubung langkah kerajaan menghapuskan subsidi bahan api dan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Najib juga menyaman lidah rasmi PAS, Harakahdaily, kerana mengaitkan syarikat penerbitan filem anak tirinya Reza Aziz di Amerika Syarikat, dengan skandal 1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

Hadi: Perkara biasa tak bincang RUU persendirian

Posted: 18 Apr 2015 04:34 PM PDT

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata tidak menjadi masalah untuk mengemukakan Rang Undang-Undang (RUU) persendirian berkaitan pelaksanaan hudud tanpa perbincangan terlebih dahulu dengan kepimpinan PAS.

"Ini perkara biasa. Saya pun pernah kemukakan usul sama pada tahun 96… (masa itu) tak bawa dalam mesyuarat (PAS) pun" kata presiden PAS dalam satu sidang media di MPAJ hari ini.

Semalam MP Shah Alam Khalid Samad mendakwa Hadi Awang membelakangi saf kepimpinan parti itu berhubung pembentangan Rang Undang-undang Persendirian berkaitan hudud di Dewan Rakyat tanpa berbincang dengan pemimpin PAS lain.

Menurut Khalid, Setiausaha Agung Mustafa Ali dan dia sendiri langsung tidak mengetahuinya sebelum Abdul Hadi mengemukakan RUU Persendirian itu.

Hadi turut menegaskan bahawa Kelantan mempunyai hak untuk berunding dengan kerajaan pusat mengenai pelaksanaan Hudud.

Katanya lagi,  perkara berkaitan dengan hal-hal agama Islam, PAS telahpun lama membuat perjanjian dengan DAP dan PKR beberapa tahun dahulu.

"Kelantan ada hak sendiri untuk melaksanakan hudud di Kelantan. Apa yang berlaku ialah Kelantan telah mengemukakan perkara itu dan Kelantan juga berunding dengan kerajaan pusat.

"Macam Pulau Pinang berunding pasal Jambatan Kedua dengan kerajaan pusat, tak kan hal syariah Kelantan tidak boleh berunding dengan kerajaan pusat?" kata Hadi.

Sementara itu, Hadi turut menyangkal dakwaan bahawa dia telah berjumpa dengan bekas Menteri Besar Selangor Khalid di Mesir untuk berbincang mengenai perkara pengembalian kuasa Khalid.

Read More / Baca Lagi >>

Rakyat mahu Putrajaya kembalikan kesederhanaan

Posted: 18 Apr 2015 04:17 PM PDT

Satu lagi kumpulan, termasuk bekas kakitangan kerajaan dan pemimpin terkemuka dalam masyarakat, muncul dengan surat terbuka menggesa Putrajaya menyatakan komitmen semula terhadap 10 nilai sejagat menjadikan Malaysia negara yang sederhana.

Surat yang ditandatangani 40 individu itu mengatakan, 10 nilai itu - amanah, tanggungjawab, jujur, dedikasi, sederhana, tekun, berdisiplin, bekerjasama, berperibadi mulia dan bersyukur - diperkenalkan kerajaan pada 1982 bagi menerapkan nilai Islam sejagat.

Surat itu dibuat 5 bulan selepas sekumpulan 25 tokoh Melayu terkemuka (G25) menulis surat terbuka menyeru dialog rasional mengenai Islam diadakan. Ia menerima sokongan meluas daripada banyak pihak.

Dalam surat terbuka 40 individu itu bertajuk 'Strengthen the Foundational Structure of our Nation' (Mengukuhkan struktur asas negara kita), kumpulan itu mendakwa, kesederhanaan sebagai satu nilai "diabaikan sesetengah pihak, termasuk pemimpin politik yang menyokong pandangan sektarian yang sesuai dengan pengikut mereka."

"Tidak pernah dalam sejarah negara, mengalami tekanan dan ketegangan menjejaskan prinsip asas kenegaraan yang kini mengancam untuk memusnahkan ikatanmenyatukan semua rakyat Malaysia bersama dan mengekalkan negara yang terdiri daripada komponen wilayah Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak," kata kumpulan itu dalam surat mereka.

Kenyataan tiga muka surat itu, ditandatangani bekas hakim, duta, aktivis, pendidik dan individu penting, mengatakan Malaysia mempunyai "perintah undang-undang sivil negara yang neutral daripada segi agama".

Read More / Baca Lagi >>

Krisis Mahathir-Najib penamat rejim BN

Posted: 18 Apr 2015 06:56 AM PDT

Oleh ARIF ATAN

KUALA LUMPUR: Kritikan berterusan yang dilemparkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Dato' Seri Najib Tun Razak menggambarkan kepincangan ke rajaan Umno-BN sudah tidak dapat disembunyikan lagi.
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman berkata, kepincangan pentadbiran di bawah rejim Umno- BN dalam hampir semua segi yang kerap dibangkitkan Mahathir sekali gus membenarkan pendedahan dilakukan pihak Pakatan Rakyat sebelum ini termasuk daripada NGO dan peng analisis politik.
"Kepincangan Najib sa ngat ketara. Saya lihat se bahagian fakta dan isu yang lantang disebut oleh Mahathir sebenarnya sekadar mengulang apa Pakatan Rakyat perjuangkan."Najib terus membisu apa bila 'bos' beliau sendiri tanpa berselindung lagi terus menghentam dirinya.
Sama ada apa dilakukan Mahathir sekarang ini ada agenda tersembunyi, itu satu isu lain tapi yang jelas kita semua yakin kepimpinan Najib sama sekali sudah membawa banyak masalah kepada rakyat dan negara ini," ujarnya ketika dihubungi
Menurut Mazlan, kenyataan keras Mahathir berhubung kontroversi hukuman mati ke atas Sirul Azhar Umar yang terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya serta skandal hu tang 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang menelan berbilion dana awam menggambarkan peng akhiran Najib sebagai Perdana Menteri akan berlaku dalam jangka masa terdekat.
Read More / Baca Lagi >>

Populariti Tok Guru sebaris pemimpin dunia

Posted: 18 Apr 2015 06:54 AM PDT

Oleh WAN ABDUL RAHMAN WAN AB LATIF
KEPERIBADIAN (syakhsiah) Allahyarhamberdiri di atas landasan integriti yang kukuh. Ia terbentuk melalui proses disiplin diri yang tinggi dan diperkukuh dengan asas kerohanian mantap melalui amalan tahajud yang istiqamah.
Keperibadian yang sebegini bersedia untuk mendengar pelbagai pandangan terhadap satu-satu isu (a good listener) tetapi akhirnya beliau sendiri yang membuat keputusan yang muktamad.

Sudah semestinya sebelum membuat keputusan yang muktamad, Tok Guru akan beristikharah dan yakin dengan petunjuk Ilahi. Atas hakikat inilah beliau banyak mencetuskan pandangan dan idea-idea baru yang pada awalnya dilihat masyarakat agak janggal, tetapi akhirnya idea yang dicetusnya diterima umum.
Kemampuan mencetus idea baru yang dilihat masyarakat sebagai 'kontroversial' dianggap penting untuk kelangsungan PAS. PAS sentiasa dilihat 'hidup' (alive and kicking).
Berlaku keghairahan politik (political agitation) apabila ahliahli PAS berdebat dengan ahli-ahli Umno terhadap isu yang dicetuskan Tok Guru.
Politik akan sentiasa 'panas' dan 'relevan' membolehkan ahli-ahli PAS tidak terperangkap dengan penyakit 'zon selesa' yang akhirnya merugikan parti itu sendiri.
Hujah ini dikongsi bekas wakil peribadi Tok Guru iaitu Cikgu Hassan Mamat. Kemampuannya melihat secara jauh isu-isu politik yang membelit negara berdasarkan suluhan wahyu.
Beliau mengemukakan alternatif bagi penyelesaian adalah keistimewaan yang ada pada Tok Guru. Perubahan yang dibuat di Kelantan seperti cuti bersalin kakitangan wanita selama 60 hari dan bekerja hanya lima hari dalam seminggu akhirnya ditiru Kerajaan Pusat.
Kelantan dalam hal ini menjadi model ikutan Kerajaan Pusat, sungguh pun atas perkiraan ego politik Kerajaan Pusat tidak pernah mengaku! Kebijaksanaan politik yang bersifat jangka panjang dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai 'political accumen'. Kebijaksanaan politik ini dikatakan ada persamaaan dengan tokoh-tokoh dunia seperti Ghandi dan Abraham Lincoln.
Ada beberapa peristiwa yang menunjukkan Tok Guru mempunyai ciri yang istimewa. Pada satu program saya bertembung dengan Tok Guru dan berhujah secara santai dengannya berkaitan isu-isu negara.
Ketika itu saya masih bertugas sebagai pensyarah sains politik di UKM.
Read More / Baca Lagi >>

Tiba masa Najib berundur

Posted: 18 Apr 2015 05:24 AM PDT

Telah banyak kali Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak diminta berundur, atas pelbagai alasan sejak beliau menjawat jawatan perdana menteri pada 2009. Kalau diperhatikan sejak 2009, kesilapan-kesilapan Najib semakin hari semakin besar, dan isu pembunuhan Altantuya yang ditimbulkan ramai orang dan akhirnya oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan skandal syarikat 1MDB ialah kemuncaknya.

Kematian seorang rakyat asing yang mempunyai kaitan dengan satu pembelian aset pertahanan negara dan pelbagai persoalan yang tidak dapat dijawab dengan sempurna berhubung urus niaga 1MDB merosakkan lagi imej Perdana Menteri Najib. Apa yang dipersoalkan oleh Mahathir dalam blognya, dan respons kepada "sesi menjawab" Najib ming gu lalu memperlihatkan masalah yang dihadapi beliau: "Rakyat tidak tanya. Tetapi ramai tanya saya. Saya tak dapat jawab.
Saya tanya orang yang boleh ja wab. "Banyaklah lagi soalan saya yang tidak dijawab. Sebaliknya, tindakan saya ini kononnya kerana jambatan bengkok tidak dibina.
"Jika kerana jambatan bengkok yang saya marah, saya patut tuntut perletakan Najib sebelum PRU 13.
Sebaliknya saya berkempen untuk kemenangan Najib. Kepimpinan Najib di Selangor tidak berkesan.
"Sokongan dari kumpulankumpulan tertentu tidak bermakna mereka sokong 1MDB. Mereka takut.
Ada yang tanya saya berkenaan dengan 1MDB dan minta saya buat sesuatu. Sekarang ada ugutan terhadap sesiapa yang tidak menyatakan sokongan kepada Najib." Najib hari ini kelihatan benarbenar berdepan masa yang sukar, menghadapi parti pemerintah yang semakin lemah dan dilemahkan lagi oleh isu-isu peribadi perdana menteri dan isterinya.
Read More / Baca Lagi >>

Mahathir bersimpati dengan Najib

Posted: 18 Apr 2015 04:52 AM PDT

Menurut Tun Dr Mahathir, kepimpinan Datuk Seri Najib yang lemah menyebabkan beliau terpaksa tunduk dengan Singapur.
mahathir 1mbd nahib
PETALING JAYA: Lagi kenyataan sinis Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang dikatakan terlalu lemah untuk mentadbir negara ini.
Faktor itu juga menyebabkan beliau tidak dapat meneruskan pembinaan Jambatan Bengkok yang menghubungkan Johor Bahru dengan Woodlands kerana terpaksa tunduk kepada Singapura.
Bagaimanapun dalam sidang akhbar selepas melancarkan 'Forum Antarabangsa: Menjenayahkan Perang, Menjana Keamanan' anjuran Yayasan Menjenayahkan Perang Kuala Lumpur (KLFCW) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), beliau menjelaskan dapat menerima alasan kegagalan Najib meneruskan cita-citanya.
"Saya simpati terhadap beliau kerana beliau amat lemah dan tidak membina jambatan tersebut. Oleh itu, saya maafkan beliau – tetapi apabila anda kehilangan wang dan tidak dapat menjelaskan di mana ia berada, saya rasa anda tidak kompeten untuk menjadi Perdana Menteri," kata Dr Mahathir.
Kenyataan kehilangan wang dibuat dengan merujuk kehilangan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dibangkitkan beliau sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

Ubah pemimpin yang tak mendengar suara keramat, suara rakyat

Posted: 18 Apr 2015 04:49 AM PDT

Steve Mah: Tak guna mengeluh dan merungut! Kita perlu gunakan kuasa rakyat sekiranya wakil rakyat tidak mendengar kata kita dan menggunakan sentimen perkauman dan keagamaan.
Ada pemimpin yang hanya bijak mengalih tumpuan - dengan mereka isu bagi menutup mata rakyat daripada memandang kepada isu sebenar seperti ekonomi dan pendidikan.
Gunakan kuasa undian dengan bijak dan jangan terpengaruh dengan sentimen perkauman yang dilaungkan kedua-dua belah pihak!

Mike Samaravera: 'Kita kan binasa' merupakan kenyataan tidak adil. Namun yang nyata kita perlu bertindak bagi mengelak kecelakaan.
Hanya rakyat Malaysia boleh lakukan perubahan. Oleh itu, sebagai rakyat, kita yang perlu dipersalahkan sekarang.
Kita punyai peluang tapi tidak menggunakannya. Jadi kini kita tunggulah PRU yang seterusnya.

Chuah Bee Ling: Pihak berkuasa degil dengan tidak mengambil kira pandangan majoriti. Sebaliknya kita semakin mengundur.

Terence Yeoh: Tak hairanlah negara kita semakin terperosok kerana sesetengah pihak dungu diberi anugerah sedangkan pemimpin kita langsung tak berkaliber memimpin negara.

Wan Zamani Wan Abdullah: Dua memerhati kita. Mana ada? Tiada siapa peduli apa yang berlaku di Negara Dunia Ketiga.

Read More / Baca Lagi >>

'Saya maafkan Najib isu jambatan bengkok, bukan 1MDB' - Tun M

Posted: 18 Apr 2015 04:47 AM PDT

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad tidak menyalahkan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atas kegagalan projek jambatan bengkok, sebaliknya mahu Najib menjawab isu berhubung kehilangan wang akaun 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

"Saya menulis berkenaan 1MDB, tetapi orang cakap 'Oh, dia tidak gembira bukan sebab 1MDB, tetapi sebab jambatan bengkok.'

"Saya tidak suruh singkirkan Perdana Menteri sebab dia terlalu takut dengan Singapura untuk bina jambatan bengkok.

"Saya simpati dengan dia (Najib) sebab dia terlalu lemah dan tidak mampu membina jambatan.

"Itu saya maafkan dia, tapi bila duit hilang dan tidak boleh jelaskan di mana duit itu, saya rasa kamu (Najib) tidak kompeten untuk jadi Perdana Menteri," katanya pada sidang media selepas 'Forum Antarabangsa: Menjenayahkan Perang, Menjana Keamanan' anjuran Yayasan Menjenayahkan Perang Kuala Lumpur (KLFCW) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Pada masa sama, Mahathir turut mengulangi gesaan kepada pimpinan UMNO untuk menyingkirkan Najib.

Ujar Mahathir, rakyat diberi dua pilihan sama ada mengekalkan Najib yang bakal menjadi punca kekalahan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, atau menyingkirkan Najib sekali gus memulihkan UMNO.

"Kita berdepan dengan pilihan-pilihan ini. Read More / Baca Lagi >>

Jet peribadi lebih penting dari perkhidmatan kesihatan rakyat, soal PKR

Posted: 18 Apr 2015 04:45 AM PDT

Di manakah keutamaan kerajaan – jet  mewah untuk pemimpin atau perkhidmatan kesihatan untuk rakyat, soal PKR, susulan laporan yang Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) mengalami potongan bajet sebanyak RM120 juta tahun ini.
Mempertikaikan tindakan kerajaan terhadap perkhidmatan yang penting bagi negara itu, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata, dengan kenaikan kos sara hidup, persoalan yang menghantui rakyat ketika ini ialah, adakah kerajaan lebih mementingkan kemewahan pemimpin daripada kualiti hidup rakyat.
"Sementara kerajaan gah berbelanja membeli jet mewah untuk kegunaan perdana menteri dengan harga RM465 juta, tidak termasuk kos ubah suai sebanyak RM28 juta, kita dikejutkan dengan laporan pemotongan belanjawan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sebanyak RM120 juta," katanya dalam satu kenyataan.

"Saya mengutuk sekeras-kerasnya tindakan kerajaan mengurangkan belanjawan bagi salah satu perkhidmatan yang paling penting di dalam negara. Di manakah keutamaan kerajaan?  "Jelas dengan tindakan ini, slogan Rakyat Diutamakan yang sering dicanang kerajaan Barisan Nasional hanyalah mimpi sahaja," kata ahli Parlimen Lembah Pantai itu hari ini.
Katanya, rakyat semakin terhimpit dengan kenaikan harga ubat, yang naik antara 20% dan 30% tahun lepas dan diramalkan terus meningkat tahun ini, terutamanya selepas pengenalan cukai barang dan perkhidmatan (GST).
Tambahan pula, katanya, cuma lebih kurang 320 sebatian kimia (dalam 4,200 jenama ubat) yang diletakkan pada kadar sifar GST.
Nurul Izzah berkata, PPUM ialah sebuah hospital yang amat penting sekali, terutamanya kepada warga berpendapatan rendah di sekitar Lembah Pantai.
"Pemotongan belanjawan ini sudah tentu akan menyebabkan perkhidmatan kesihatan yang diterima oleh penduduk kawasan Parlimen saya terjejas teruk," katanya.
Beliau juga berkata, wujud keperluan segera untuk menyelaraskan antara hospital pendidikan di bawah seliaan Kementerian Pendidikan, dengan hospital lain di bawah seliaan Kementerian Kesihatan.
"Saya menggesa kerajaan membetulkan keutamaan mereka.
"Tanggungjawab yang diamanahkan rakyat tidak boleh disalahgunakan untuk kemewahan pemimpin sahaja."
Read More / Baca Lagi >>

Himpunan #KitaLawan tampil kelainan, tunggang basikal bantah GST

Posted: 18 Apr 2015 04:43 AM PDT

Himpunan #KitaLawan diteruskan lagi hari ini dengan memaparkan sedikit kelainan apabila sebilangan pesertanya menunggang basikal bagi menyatakan bantahan terhadap cukai barang dan perkhidmatan (GST) itu. Peserta yang mula berkumpul di Dataran Merdeka sejak jam 4 petang tadi sudah bersedia dengan basikal masing-masing dan sebilangan mereka memakai baju berwarna hitam yang memaparkan slogan #KitaLawan. Kira-kira 20 peserta sudah berada di lokasi setakat jam 4.15 petang dan keadaan trafik di kawasan sekitar masih terkawal dengan kelibat beberapa anggota polis mengadakan kawalan di kawasan perhimpunan.

 Sekretariat #KitaLawan Akmal Nasir sebelum ini berkata, himpunan ini diadakan bagi menyatakan bantahan terhadap GST yang dikenakan terhadap peralatan sukan. Katanya, protes yang digelar 'Critical Mass Kuala Lumpur' itu akan diadakan di Dataran Merdeka bermula jam 4 petang dan menggesa rakyat Malaysia menyertainya bagi menuntut GST atas barangan dan aktiviti berkaitan sukan dimansuhkan. 'Critical Mass' ialah acara berbasikal yang berasal dari Eropah dan merupakan protes menunggang basikal secara bulanan dengan ribuan peserta berarak memenuhi jalan raya dengan berbasikal.

Setibanya di Dataran Merdeka, Akmal memberitahu mereka yang hadir untuk berkayuh, protes itu bertujuan meminta Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin mengusahakan supaya GST atas barangan sukan dimansuhkan.

Akmal berkata, laluan berbasikal mereka hari ini diadakan dalam lingkungan sekitar ibu kota, dari beberapa lokasi menuju ke kompleks membeli-belah Sogo, kemudian ke Kuala Lumpur City Centre (KLCC) sebelum berakhir di Dataran Merdeka. #KitaLawan sejak hujung Februari mengadakan demonstrasi jalanan di Kuala Lumpur hampir pada setiap Sabtu.

Pada awalnya, ia bertujuan membebaskan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dari penjara, dan menggesa peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Kehadiran terbesar di perhimpunan itu setakat ini adalah pada 7 Mac, di mana dianggarkan antara 5,000 dan 10,000 orang menyertainya.

Read More / Baca Lagi >>

Hadi jawab 'rahsia' Khalid bersamanya ke Jakarta

Posted: 18 Apr 2015 04:18 AM PDT

AMPANG -  "Kebetulan, beliau ada kawan dekat sana," demikian respons ringkas Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika ditanya mengenai kehadiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Jakarta bersamanya sehingga timbul khabar angin yang mengatakan 'pertemuan' itu diadakan bagi membincangkan mengenai penggantian Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali.
 
Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata, dalam pertemuan itu, perbincangan mengenai Abdul Khalid ingin menduduki semula kerusi nombor satu di Selangor itu tidak timbul.
 
"Saya lawat Indonesia berjumpa dengan Speaker dan Timbalan Speaker Dewan Perwakilan Indonesia, Pengerusi Pertamina serta kalangan cendekiawan termasuk Muhammadiah, ulama dan golongan akademik untuk membincangkan perpaduan ummah di Asia Tenggara.  
 
"Kita tidak mahu apa yang berlaku di Asia Barat berlaku di sini walaupun kita berbeza pandangan dalam kalangan kumpulan Islam dan pemerintah sendiri. Kita tetap pilih demokrasi berparlimen walaupun ada kelemahan yang kita tak setuju tapi tak sampai jadi macam Asia Barat yang ada campur tangan asing.
 
"Kita tak mahu campur tangan asing berlaku di negara kita, itu sebenarnya.  Kita bincang itu saja tak timbul isu nak kembalikan Khalid Ibrahim‎," katanya kepada pemberita pada majlis Kongres Profesional Muslim SeMalaysia, di sini, hari ini.
 
Terdahulu tersebarnya sekeping gambar yang  telah dimuat naik di Twitter Abdul Khalid sendiri yang memaparkan pertemuan beliau bersama-sama Abdul Hadi, Setiausaha Politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri di Jakarta.
Read More / Baca Lagi >>

Pemilihan Pas: Tiada kempen kotor, kata Hadi

Posted: 18 Apr 2015 04:17 AM PDT

AMPANG - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menzahirkan keyakinan bahawa pemilihan Pas pada Jun ini bersih tanpa dicemari dengan sebarang kempen kotor.
 
Jelas beliau, ini berdasarkan  ‎prinsip parti yang amat mementingkan pencalonan pemimpin yang bersih.
 
‎"Insya-ALLAH tak ada kotor. Siapa yang buat kotor kita takkan pilih," katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.
 
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pas, Asmuni Awi sebelum ini bahawa  kempen kotor dalam pemilihan parti itu bukan lagi rahsia.
 
Bagaimanapun, Asmuni tidak menolak kemungkinan situasi itu didalangi pihak luar yang ingin mengambil kesempatan.
 
‎Dalam pada itu,  mengulas mengenai kenyataan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Khalid Abdul Samad bahawa kepimpinan baru parti yang akan dipilih dalam pemilihan kelak perlu lebih baik, Abdul Hadi berkata, beliau bersetuju dengan pendapat itu.
 
"Memang kita nak lebih baik. (Kepimpinan) yang sedia ada sudah baik, jadi yang baru kena lebih baik lagi," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Terbebankah Negara Dengan Hutan 1MDB?

Posted: 18 Apr 2015 12:07 AM PDT

Oleh Mohammad Agus Yusoff
Bercakap di di program 'Perkembangan Ekonomi Semasa' anjuran Akademi Kepimpinan Kapten Hussein di Kelana Jaya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar mengakui dana pelaburan strategik negara milik Kementerian Kewangan 1MDB membebankan kerana kegagalannya menjana tunai berbanding hutang besar syarikat tersebut.
Beliau juga menyatakan 1MDB membuat pinjaman bank dan pasaran modal untuk membeli banyak aset termasuk IPP (syarikat jana kuasa bebas) sehingga menyebabkan hutangnya meningkat kepada RM42 bilion setakat Mac 2014. Aset ini adalah pelaburan kerajaan jangka panjuang menyebabkan 1MDB gagal menjana aliran tunai yang menjadikannya tidak mampan.
Membaca berita ini, maka saya tertanya: Apa salahnya apabila Tun Dr. Mahathir bertanyakan kerajaan mengapa hutang 1MDB tinggi dan di manakah wang dari Cayman Island yang dibawa keluar itu disimpan?
Saya fikir kerajaan tidak perlu gelabah dengan pertanyaan Tun Mahathir ini. Jawab sahaja dengan jujur, maka Insha Allah keyakinan rakyat dapat diraih. Yang menjadi masalahnya ialah apabila sekali kerajaan menjawab hutang 1MDB tidak ada masalah, dan hari ini Menterinya mengakui hutang 1MDB membebankan.
DI akhir analisisnya, saya fikir sudah sampai masanya pemimpin kerajaan lebih telus dalam memberi reaksi kepada keluhan dan teguran rakyat supaya masalah negara, jika ada, dapat diselesaikan sebelum ia menjadi lebih parah. Terbukalah.

Rakyat Malaysia perlu lebih baik dari hari ini

Posted: 18 Apr 2015 12:04 AM PDT

oleh Woon King Chai
Saya baru menamatkan perbualan telefon dengan seorang rakan yang keretanya telah kehabisan petrol di LDP ketika lewat malam. Dia bukannya kecewa kerana keretanya terhenti di tengah jalan, tetapi sedih dengan sikap rakyat Malaysia yang langsung tidak mahu membantu.

Rakan saya baru sahaja melepasi tol terakhir di LDP Puchong, menuju ke susur keluar apabila enjin kereta terhenti sama sekali. Ia berlaku terlalu cepat sehingga dia tidak sempat memandu kereta ke lorong kecemasan ketika kenderaannya masih bergerak. Berseorangan, dia juga tak berdaya menolak kereta itu yang berada di tengah-tengah jalan raya.

Seperti yang kita ketahui, amat berbahaya untuk kekal pegun di tengah-tengah lebuh raya, terutama pada waktu malam.

Jadi rakan saya melakukan yang terbaik dalam keadaan seperti itu: dia memasang lampu kecemasan dan melambai lampu suluh bagi memberi amaran kepada pemandu lain agar mengelakkan keretanya.

Sambil menunggu trak penunda untuk tiba, hampir berlaku perlanggaran, dengan beberapa kereta memandu terlalu dekat dengan keretanya.

Salah satunya melibatkan sebuah kereta yang mengekori kenderaan di depan terlalu rapat, sehingga si pemandu tidak perasan kereta rakan saya sehinggalah saat-saat akhir.

Hanya dengan menggunakan brek kecemasan dapat pemandu mengelak berlanggar dengan kereta rakan saya.

Yang lain hanya membunyikan hon tanpa belas kasihan. Tiada siapa yang berhenti dan bertanya apa  masalah yang dihadapi.

Apabila trak penunda tiba dan kereta ditarik ke stesen minyak yang terletak lebih kurang satu kilometer dari sini, rakan saya fikir masalahnya selesai.
 
Read More / Baca Lagi >>

Akta yang tidak lagi perlu di dalam undang-undang M'sia

Posted: 18 Apr 2015 12:00 AM PDT

oleh Rita Jong

PETALING JAYA: Berdasarkan temubual dengan pertubuhan feminis dan hak asasi manusia NGO Empower serta beberapa peguam perlembagaan, Focusweek menyusun senarai dalam usaha menyerlahkan beberapa undang-undang yang tidak selaras dengan keadaan hari ini di Malaysia.

Antara perundangan yang kini mungkin wajar dianggap tidak relevan adalah: Akta Orang Papa 1977 (Destitute Persons Act) Ia turut dikenali sebagai Akta bergelandangan. Akta ini telah digubal dan dikuatkuasa untuk menangani orang yang kehilangan tempat tinggal dan terperangkap dalam kitaran kemiskinan.

Pada mulanya, undang-undang ini seolah-olah menyasarkan komuniti tertentu. Kebanyakan mereka dianggap tiada tempat tinggal dan miskin, dan kerana itu perlu diuruskan di bawah undang-undang ini, ialah pelayar berbangsa Inggeris dan pekerja ladang dari India tanpa tempat tinggal.

Tujuan akta ialah bagi menyahkan mereka dari tempat-tempat awam. Sekian lama setelah ia digubal dan dikuatkuasa, undang-undang ini telah melalui pelbagai perubahan, kata pegawai program Empower Wong Kar Fai.

"Bagaimanapun, tujuan undang-undang tetap utuh, dan ini adalah pembasmian (individu yang tidak diingini) dari tempat-tempat awam," katanya. DPA menyalahi golongan miskin dan tiada tempat tinggal, kata pengarah eksekutif Lawyers for Liberty Eric Paulsen.

Akta Pencegahan Jenayah 1959 (Prevention of Crime Act) PCA membenarkan penahanan individu sehingga 71 hari bagi kesalahan termasuk menjadi ahli kongsi gelap atau pertubuhan haram; melibatkan diri dalam jenayah ganas atau terancang; pengedaran dadah; penyeludupan manusia, dan perjudia haram.

 Ia memperuntukkan penahanan mereka yang berumur lebih dari 21 yang telah disabitkan sebanyak tiga kali bagi kesalahan yang melibatkan penipuan dan keganasan. Akta memperuntukan tahanan sehingga dua tahun dan lanjutan dua tahun melalui perintah Lembaga Siasatan.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Mahathir gesa singkir Najib untuk selamatkan Umno

Posted: 17 Apr 2015 11:55 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menggesa Umno menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, mengulangi niatnya untuk menyelamatkan Umno daripada kalah pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Ia merupakan 2 daripada "pilihan" yang diberikan bekas perdana menteri itu kepada Umno, susulan kritikan beliau kepada Najib selama ini.

 "Kita berdepan dengan pilihan-pilihan ini.

 "Sama ada kamu singkirkan perdana menteri yang gagal dan akan memimpin Umno untuk tewas dalam PRU akan datang.

 "Atau kamu ambil peluang yang jika beliau disingkirkan, kita mungkin mampu selamatkan Umno," katanya pada sidang media selepas forum jenayah perang di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata demikian sewaktu ditanya sama ada perselisihan faham di antara beliau dan Najib yang menjadi tumpuan ramai mutakhir ini akan memecah belahkan Umno.

Khalid dan Hadi ke Jakarta tiada kaitan isu MB

Posted: 17 Apr 2015 11:45 PM PDT

Lawatan separa rasmi ke Jakarta bersama Presiden PAS bertujuan mengadakan perjumpaan dengan pemimpin Islam bagi membincangkan ukhuwah Islamiyah dan ekonomi.
khalid hadi
PETALING JAYA: Lawatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ke Jakarta bersama Presiden PAS tiada kaitan dengan dakwaan beliau akan dilantik semula sebagai Menteri Besar Selangor.
Sebaliknya, lawatan separuh rasmi bersama Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu bagi mengadakan perjumpaan dengan pemimpin Islam Indonesia dan membincangkan isu serantau khususnya ukhuwah Islamiyah dan ekonomi.
Perkara itu disahkan oleh Pegawai Khas kepada Abdul Khalid, Faekah Husin kepada FMT.
"Bagaimanapun, sama ada wujud perbincangan dalam soal politik di Malaysia khususnya di Selangor, di luar pengetahuan saya," kata Faekah.
Dia berkata, pihak yang membuat dakwaan itu sepatutnya mendedahkan nama lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang didakwa akan melompat parti itu.
"Sekiranya benar, siapakan lima ADUN ini, dan parti mana mereka akan melompat," soalnya.
Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) Selangor itu berkata, politik di Malaysia sangat dinamik, sentiasa berkembang dan kekadang bergelora selepas 1998.
Read More / Baca Lagi >>

Bekas TMB Pahang calon BN di Rompin

Posted: 17 Apr 2015 11:41 PM PDT


Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menamakan bekas timbalan menteri besar Pahang, Datuk Hasan Arifin sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil Parlimen Rompin.

Muhyiddin mengumumkan pemilihan Hasan yang juga pemangku ketua bahagian Umno Rompin, di satu majlis di pusat gerakan pilihan raya kecil BN hari ini.

Pilihan raya kecil Rompin, yang dijadualkan pada 5 Mei, diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Jamaluddin Jarjis pada 4 April dalam nahas helikopter di Semenyih, Selangor.

Dalam pilihan raya umum ke-13 pada Mei 2013, Jamaluddin, yang juga pengerusi PR1MA, mengekalkan kerusi itu dengan menewaskan calon PAS, Nuridah Mohd Salleh dengan majoriti 15,114 undi.

Dalam usianya yang kini mencecah hampir 56 tahun, Hasan pernah menjadi timbalan menteri Besar Pahang pada tahun 1995 hingga 1999.
Read More / Baca Lagi >>

'Cadangan Dr M-Anwar guling Najib bukti rakyat terdesak' - Kadir Jasin

Posted: 17 Apr 2015 11:39 PM PDT