Followers

Nuffnang

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:49 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


TERKINI : YB Tian Chua ditangkap

Posted: 27 Mar 2015 10:29 PM PDT

YB Tian Chua telah disahkan ditangkap polis. Beliau baru sahaja tiba di Balai Polis Jinjang.
Maklumat lanjut menyusul.

TERKINI: Rafizi dan Hisham direman 3 hari

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:47 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


106 SOALAN TENTANG GST HANYA 105 DIJAWAB OLEH KASTAM

Posted: 27 Mar 2015 07:02 AM PDT

106 Soalan yang ditujukan kepada pihak Kastam dan Kerajaan pada hari ini.

1. Kerajaan telah menyusun dan mengumumkan senarai barangan dimana harga runcit akan berkurang dengan adanya implimentasi GST disebabkan perubahan dari SST kepada GST, bilakah kita boleh menjangkakan ia akan berlaku?

2. Adakah 10% SST akan dihapuskan selepas GST 6% dilaksanakan bermula 1 April ini?

3. Bagi syarikat-syarikat yang memperoleh pulangan mencecah RM500K tahun lepas tetapi tidak dijangka untuk mencapai jumlah tersebut pada tahun ini, adakah mereka harus mendaftar dan mengutip GST?

4. Sama juga mengenai syarikat-syarikat yang berada pada garis sempadan, apa yang patut mereka lakukan dan bagaimana kerajaan bercadang untuk menangani isu ini supaya ia adil kepada mereka dan pengguna? Adalah difahamkan bahawa kes-kes yang berada pada garis sempadan digalakkan untuk mendaftar dan mengutip GST jika pulangan mereka tidak mencecah RM500k, kemudian bagaimana?

5. Mengapa kerajaan mengurangkan peratusan cukai korporat daripada 25% kepada 24% kerana itulah hasil penting bagi kerajaan dan mencaj GST 6%?

6. Adakah gaji minimum akan dikaji semula dan dinaikkan kepada gaji yang mencukupi untuk kelangsungan hidup, sebelum melaksanakan GST? Berapakah kenaikan itu?

7. Mengapa tidak kekalkan senarai barangan and perkhidmatan yang dikenakan SST sama dengan GST? Mengapa ia perlu diluaskan kepada barangan dan perkhidmatan yang tiada cukai sebelum ini?

8. Apakah mekanisma yang akan diambil kerajaan untuk mengekangkan kenaikan harga akibat GST?

9. Mengapa barangan harian seperti tin sardin dikenakan GST 6%, manakala udang galah dikecualikan GST?

10. Bagaimana hasil daripada GST akan digunakan untuk orang awam? Sila nyatakan.

11. Bank Dunia mengatakan bahawa cukai pengguna seperti GST adalah regresif dan memberi kesan paling teruk kepada yang miskin. Dalam keadaan sedemikian, mengapa kerajaan mahu melaksanakan GST?

12. Masih terdapat 17000 firma yang menunggu untuk didaftarkan untuk GST, ini adalah jumlah yang besar untuk berurusan dalam masa dua minggu sebelum pelaksanaan GST ini. Bagaimanakah anda kerajaan dapat menyelesaikan perkara ini?

13. Tidakkah anda terfikir, jika kerajaan menghukum dan mendenda perniagaan yang tidak berdaftar di bawah GS,T akan berpindah ke negara lain untuk melabur?

14. Perniagaan di Malaysia adalah baik dan membuat keuntungan besar jadi mengapa kadar cukai korporat mereka sedang dikurangkan?

15. Menurut laporan juruaudit agung tahunan ini, kerajaan kehilangan wang setiap tahun kerana ketirisan. Apakah jaminan bahawa hasil GST tidak akan dikendalikan mengikut nasib yang sama?

16. Adakah kaum kerabat seperti sultan / raja dan keluarga mereka membayar cukai?

17. Sebelum pelaksanaan GST, rakyat akan mempunyai kecenderungan untuk menyimpan barang-barang yang boleh menyebabkan kekurangan makanan atau barang keperluan bekalan. Apakah tindakan kerajaan untuk mencegah kejadian ini?

18. Adakah kerajaan akan menubuhkan satu jawatankuasa untuk mengawasi dan mengawal pengurusan GST untuk mengelakkan pembaziran seperti projek KLIA2 yang bermula dengan RM1.5 bilion dan berakhir dengan RM4.5 bilion?

19. Polisi Kesihatan Kebangsaan Malaysia 2006 menyatakan semua jenis ubat perlu dikecualikan cukai untuk memastikan pesakit mempunyai akses kepada ubat-ubatan. Ini bercanggah dengan keadaan semasa di mana GST dikenakan. Bagaimana pula sekarang cukai GST akan dikenakan pada ubat-ubatan?

20. Adakah pembelian rumah akan dikenakan Cukai GST? Bagaimana dengan rumah kos rendah?

21. Adakah penggunaan kad kredit akan dikenakan Cukai GST ?

22. Adakah ini bermaksud, pengguna perlu bayar Cukai GST 6% bagi apa-apa barangan yang dibeli menggunakan kad kredit dan selepas itu bila hendak membayar bil kad kredit , 6% lagi Cukai GST perlu dibayar kerana menggunakan kad kredit ?

22. Adakah pengeluaran wang di ATM akan dikenakan Cukai GST ? Bagaimana 6% akan dikira ?

23. Adakah petrol dan diesel akan dikenakan Cukai GST ?

24. Adakah LPG ( natural gas) akan dikenakan Cukai GST ?

25. Adakah penggunaan khidmat pajak gadai dikenakan Cukai GST ?

26. Adakah Cukai GST akan dikenakan apabila kita buat pinjaman perumahan atau sewa -beli kenderaan ?

27. Adakah kita boleh mengandaikan yang barangan yang tidak dinyatakan dalam buku panduan GST , kerajaan tidak akan dikenakan Cukai GST ?

28. Adalah dikatakan barangan zero rated dan barangan yang akan dikecualikan boleh dikaji semula oleh kementerian yang berkenaan bersama Kastam . Apakah kayu ukur ataupun kriteria untuk sesuatu barangan untuk dijadikan zero rated @dikecualikan cukai GST ? Bagaimanakah proses kaji semula akan dilakukan ?

29. Adakah perkhidmatan kesihatan swasta akan dikenakan Cukai GST ? Kalau ada pengecualian, aspek apa yang ada pengecualian ?

30. Adakah pendidikan swasta dikenakan Cukai GST? Kalau ada pengecualian, aspek apa yang ada pengecualian ?

31. Siapakah yang mendapat manfaat paling besar dan yang paling rugi apabila GST dilaksanakan?

32. Mengapa organisasi bukan berlandaskan keuntungan perlu dicukai dalam sistem GST walhal mereka bukanlah entiti komersial?

33. Badan amal dan agensi awam antarabangsa adalah dikecualikan cukai dan adakah mereka boleh mendapatkan pengecualian cukai selepas GST?

34. Adakah mana-mana negara yang melaksanakan GST berjaya mengurangkan jurang antara kaya-miskin?

35. Sila terangkan apakah manfaat GST pada jangka masa pendek untuk isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3000 sebulan.

36. Berapa lamakah masa yang diambil oleh pembekal, pemborong dan peruncit untuk mendapatkan kembali GST yang ditanggung dalam proses input?

37. Apakah strategi kerajaan untuk memastikan harga barangan yang berpatutan sementara perniagaan memperoleh kembali GST?

38. Ekonomi dipacu oleh kuasa membeli rakyat, dengan GST kuasa membeli akan berkurangan. Adakah itu bermakna kita sedang mengalami kemeseletan ekonomi? Adakah anda mempunyai strategi untuk meningkatkan kuasa membeli?

39. Syarikat yang perniagaanya untuk satu tahun yang kurang daripada RM 500, 000 tidak perlu mendaftar kepada pihak Kastam dan membayar GST . Bagaimana pula jika suatu barangan yang sama dibekalkan oleh satu syarikat yang mempunyai jumlah bisnes melebihi RM 500k yang berdaftar dengan Kastam dan syarikat yang dikecualikan itu? Adakah barangan yang sama dari syarikat yang lain akan dikenakan cukai yang berbeza?

40. Apakah kadar inflasi sekarang dan kadar inflasi selepas 1hb.April, 2015? Adakah pihak Kerajaan sudah membuat anggaran ini ?

41. Apakah justifikasi menetapkan permulaan kadar GST pada 6%? Kenapa ianya tidak dimulakan pada kadar yang lebih rendah ?

42. Adakah pembelian yang dibuat oleh pihak Kerajaan ataupun GLC juga dikenakan GST ?

43. Untuk mematuhi kepada regim GST , semua jualan dan belian mestilah direkodkan dan penyimpanan invois dan resit adalah amat penting untuk perniagaan . Bagaimana pula jika sesuatu perniagaan dan pembeli membuat transaksi tanpa rekod demi untuk mengelakan kesukaran ini . Maka adakah GST ini akan menyebabkan pasaran gelap bermaharajalela ? Bagaimana kerajaan akan mengawal perkara ini ?

44. Statistik menunjukkan kadar pendapatan (gaji) di negara Malaysia hanya 30% daripada GDP, manakala negara lain yang telah melaksanakan GST kadar pendapatannya lebih tinggi. Statistik juga menunjukkan kadar gaji di Malaysia tidak banyak naik sejak tahun 1970an. Jadi, apakah rasionalnya untuk melaksanakan GST sekarang?

45. Adakah pengecualian GST akan diberikan kepada golongan berikut:
-OKU
-warga emas
-penganggur
-miskin tegar

46. Adakah pihak kerajaan akan menunjukkan akaun GST secara telus kepada rakyat dan jika ya, bagaimana ianya akan dilakukan?

47. Apakah jaminan yang ada untuk memastikan wang kutipan GST tidak disalahgunakan oleh pihak Kerajaaan. Jelaskan mekanisme yang akan digunakan untuk tujuan ini.

48. Pihak Kerajaan dan Bank Negara Malaysia telah mengaku bahawa akan berlaku kenaikan harga selepas perlaksanaan GST tetapi ini adalah untuk sementara sahaja. Di Malaysia harga barang yang naik tidak pernah turun (kecuali minyak baru-baru ini). Jadi, bagaimana pihak berkuasa akan bertindak untuk mengawal harga barangan dan memastikan bersifat sementara sahaja. Rekod pihak berkuasa selama ini menunjukkan ia GAGAL dalam mengawal harga barangan termasuk semasa harga minyak turun.

49. Adakah Menteri-Menteri juga akan membayar GST seperti rakyat biasa kerana banyak perbelanjaan mereka disubsidi oleh pembayar cukai?

50. Mengapakah pihak Kerajaan membeli sebuah jet baru berharga RM465juta dengan bayaran ansuran RM2.2 juta setiap (untuk 15 tahun) semasa Kerajaan mengalami masalah kewangan. Kenapa masih boros berbelanja dan rakyat dibebankan dengan GST?

50. Hanya insurans hayat sahaja dinyatakan bebas cukai GST. Bagaimana pula dengan insurance kemalangan diri, penyakit kritikal, perubatan & kesihatan -?

51. Kenapakah tambang pengangkutan awam naik sebanyak 23% - 67 % yang sepatutnya berkurangan setelah dipotong dari SST?

52. Nilai ringgit telah jatuh teruk berbanding matawang lain di negara ASEAN. Maka, harga barang import juga akan meningkat kerana Malaysia mengimport barangan makanan asas. Bagaimana rancangan kerajaan utnuk mengwal harga selepas GST yang sudah pasti akan meningkatkan kadar inflasi negara?

53. Ahli pernigaaan memita supaya perlaksanaan GST ditangguhkan. Adakah kerajaan akan mengambil kira pilihan ini kerana mereka adalah pemain utama dalam ekonomi tempatan?

54. Jabatan Diraja Kastam telah dilabel sebgagai salah satu agensi kerajaan paling korup. Bagaimanakah kerajaan boleh meletakkan kepercayaan kepada pejabat kastam untuk mengutip GST?

55. Kerajaan mengumumkan bahawa RM250 juta digunakan untuk mendidik rakyat mengenai GST, berapa banyak pula wang yang telah dibelanjakan setakat ini untuk melaksanakan GST?

56. Kerajaan tidak boleh melaksanakan GST tanpa mekanisme kawalan dan audit bersedia, dan kita tidak mempunyai mekanisme tersebut ketika ini. Bayangkan jumlah penipuan dan duit kopi yang akan diperoleh oleh juru audit kerajaan sekiranya berlaku. Apakah langkah-langkah yang diambil untuk mengelakkan perkara ini?

57. Kebanyakan peruncit tidak langsung pernah merekodkan transaksi buat kali pertama. Bagaimanakah kerajaan dapat melaksanakan GST ( kecuali pada supermarket dan retailers ), kebanyakan perniagaan di Malaysia adalah dalam tunai dan tidak mengeluarkan invois dan tiada sistem data. Hanya mereka yang mempunya rekod yang tersusun akan mempunya mimpi ngeri, dan merrka yang mempunyai rekod yang baik dapat mengisi data mereka dengan baik kerana tiada kepakaran audit. Jadi mengapa perlu GST?

58. 7% dari pendapadan kerajaan Malaysia dalah dari cukai jualan. Dari menggunakan keseluruhan sistem kerajaan, cukai jualan atau GST, dengan mengambil kira overhead dan juru akaun dan penguatkuasa tambahan, bukankah lebih efisyen untuk menaikkan pendapadan lebihan 7% melalui cukai syarikat dan cukai pendapatan yang lebih tinggi?

59. Bagi satu barangan yang dikecualikan GST, pekedai telah kenakan GST. Apakah yang perlu saya lakukan? Bagaimana saya boleh mendapat kembali wang saya?

60. Berapa jumlah syarikat yang mempunyai pendapatan lebih daripada RM500,000 sebelum GST telah menutup perniagaan mereka untuk elak GST?

61. Adakah gaji ahli parlimen akan dinaikan selaras dengan 6% GST ?

62. Adakah barangan keagamaan seperti kitab suci dan barang sembahyang dikenakan GST?

63. Adakah perkhidmatan LRT and Komuter akan dikenakan cukai GST?

64. Adakah kos penyelenggaraan untuk flat kos rendah dan apartment dikecualikan GST?

65. Adakah perkhidmatan bas sekolah akan dikenakan cukai GST?

66. Bolehkah kadar 6% GST itu dinaikan bila bila masa? Apakah kriteria untuk meningkatkannya ?

67. Bagi barangan dan perkhidmatan yang akan wujud pada masa depan, adakah GST akan dikenakan dan bagaimana ia ditentukan ?

68. Adakah perkhidmatan tandas awam dikenakan cukai GST?

69. Adakah pakaian sekolah dikenakan GST ?

70. Adakah alat-alat tulis yang digunakan disekolah dikenakan GST ?

71. Dalam konteks mewujudkan masyarakat celik IT, adalah GST dikenakan bagi pembelian komputer?

72. Banyak negara yang melaksanakan GST menyediakan pendidikan percuma, sistem kesihatan percuma dan kemudahan awam efisyen lagi berpatutan seperti di negara Nordic. Adakah Malaysia mempunyai rancangan yang sama?

73. Sebelum perlaksanakan GST, orang ramai akan mengumpulkan makanan yang kemudian akan menyebabkan permintaan tinggi yang mengakibatkan inflasi. Bagaimanakah kerajaan dapat mengendalikan perkara ini?

74. BRIM merupakan kaedah yang digunakan oleh kerajaan untuk membantu golongan miskin untuk menghadapi kesan GST. Bolehkan kita membatalkan GST supaya kerajaan tidak perlu membayar BRIM?

75. Syarikat yang mempunyai auditor dalaman akan mampu untuk menanggung kos pentadbiran GST jika dibandingkan dengan syarikat kecil yang tidak mempunyai auditor dalam. Bagaimanakah kerajaan dapat membantu syarikat-syarikat kecil dengan pertambahan kos pentadbiran ini?

76. Oleh kerana barangan makanan adalah zero rated adakah ia bermakna tidak akan ada peningkatan harga barangan makanan?

78. Jika pengembalian semula GST ditangguhkan, adakah kerajaan akan membayar pampasan kepada syarikat untuk memastikan kos tidak dipindahkan kepada pengguna?

79. Pada masa ini, berapa ramaikan pegarai kastam yang bersedia untuk perlaksanaan GST, dan berapa ramai pegawai yang akan diambil kerja untuk mengawai kawalan haraga? Berapa banyakkan pertambahan dalam kos operasi?

80. Beras dikecualikan GST, namun kos pengeluaran dan kos pengangkutan akan ada GST. Bukankah ia akan meningkatkan harga beras?

81. Sistem zakat mengambil cukai dari kaya untuk menolong yang miskin. Manakan GST adalah bertentangan iaitu cukai korporat dikurangkan satu peratus, cukai jualan barangan mewah dihapuskan dan GST dikenakan kepada semua. Bukankan ini bertentangan dengan sistem zakat dan haram?

82 Adakah tol akan dikenakan GST?

83. Adakah tambah-nilai Touch N Go dikenakan GST?

84. Adakah parkir kereta akan dikenakan GST?

85. Dikatakan pendidikan dikecualikan GST, namun mengapa kelas tusyen dikenakan GST ?

86. Adakah servis kereta akan dikenakan GST ?

87. Sesetengah syarikat mengiklankan mereka akan menyerap cukai GST, adakah tindakan ini sah dan bukankah ia bertentangan dengan semangat GST?

88. 2 orang ahli UMNO terkenal, Dr Mahathir (bekas Perdana Menteri) dan Tengku Razaleigh (bekas Menteri Kewangan) telah menyatakan rakyat akan derita jika GST dilaksanakan. Adakah kerajaan tidak mengambil berat tentang pandangan mereka ini?

89. Adakah perkhidmatan gunting rambut dikenakan GST ?

90. Mengapakah makanan yang dikategorikan sebagai makan golongan miskin seperti maggi mee dan sardie dikenakan GST?

91. Adakah kerajaan sudahpun mempunya rekod harga 1000 barangan dan servis biasa yang dibeli oleh rakyat? Bolehkan kami melihat senarai tersebut? Adakah telah sedia ada perbezaan harga di antara semenanjung Malaysia dan Sabah/Sarawak, urban dan kampung, pantai timur dan pantai barat, dan sebagainya?

92. Jika anda tidak mengetahui harga asas barangan, bagaimakah anda dapat mengawasinya?

93. Adakah pihak kastam ada melakukan pengiraan bagaimanakah harga 1000 barangan biasa selepas 1 April 2005? Untuk membatalkan sebarang SST, kurangkan harga barangan pertengahan zero rated dan kemudian tambah GST untuk mendapatkan harga barangan yang berpatutan selepas GST diperkenalkan.

94. Jadi anda boleh memberikan kami senarai harga 1000 barangan biasa untuk KL-PJ untuk semasa dan selepas GST? Jika anda menyerahkan kepada pernigaan untuk menentukannya sendiri, mereka mungkin akan melebihkannya untuk GST.

95. Adakah anda akan mengawasi 350 000 syarikat yang telah pun didaftarkan dengan GST? Bagaimana pula 1 juta syarikat kecil yang kemungkinan besar akan menggunakan GST sebagai alasan untuk menaikkan harga barang?

96. Berapakah jumlah pegawai kastam yang ada untuk mengawasi harga barangan di kesemua 1.35 juta premis perniagaan di negara ini?

97. Bagaimanakah orang awam dapat membuat aduan jika mereka mengesyaki pegawai penguatkuasa kastam menerima rasuah dari ahli perniagaan?

98. Adakah pegawai penguatkuasa akan memakan tanda nama?

99. Berapakah jumlah jam dalam seminggu yang akan diambil untuk memasukkan segala data yang diperlukan untuk memasukkan input GST di dalam sistem komputer sekiranya perniagaan hanya mempunyai pulangan sebulan RM50k?

100. Jika seseorang itu tidak celik komputer dan memerlukan perkhidmatan luar untuk melakukan kerja-kerja memasukkan data GST ini, berapah kos yang ditanggung beliau dalam seminggu?

101. Kastam seringkali menyatakan beras adalah cukai sifar. Adakah ini bermakna pesawah dapat mengutip kembali GST yang mereka bayar untuk baja dan racun serangga? Bagaimanakah mereka dapat melakukannya kerana mereka adalah petani kecil dengan jumlah pendapatan yang sedikit, mereka ini tidak berdaftar dengan kastam untuk GST?

102. Jadi jika petani kecil tidak dapat menuntu kembali peningkatan harga barangan input, kemudian adakah pengilang beras akan menaikkan harga beras yang dibeli oleh mereka? Ini adalah kerana harga beras di pengilang adalah ditetapkan oleh kerajaan. Jika tida peningkatan harga beras di pengilang, maka petani kecil akan menderita penguranan jumlah pendapatan mereka. Jika terdapat kenaikan harga, adakah ia akan mengakibatkan peningkatan harga beras?

103. Bolehkah pengilang beras menuntut kembali input cukai bagi elektrik yang digunakan? Dan bagi pertukaran 'spare parts', dan pembungkusan plastik? Sekiranya beras tidak cukai sifar, adakah harga di peringkat pengilang akan naik? Tidakkah ini akan dipindhkan kepada pengguna pada akhirnya?

104. Dari kilang kepada pemborong- adakah syarikat pengangkutan akan mengenakan GST kepada pemborong? Adakah pemborong dapat menuntut kembali sebagai cukai input? Jika pemborong dapat menuntut perlepasan cukai input, bukankah itu merupakan satu kekurangan kepada syarikat pengangkutan kecil yang tidak didaftar dengan GST? Untuk syarikat ini, mereka tidak dapat memindahkan GST yang dibayar kepada pembelinya kerana mereka juga tidak boleh mengutip GST.

105. Adakah ubatan berikut cukai sifar?
- Sulperazone ( antibiotik yang digunakan untuk jangkitan yang serius).
- Simvastatin ( untuk mengurangkan kolestrol)
- ubatan anti HIV.


106. Banyak doktor persendirian menyewa ruang klinik dari hospital swasta. Adakah pihak hospital akan mengenakan cas GST untuk penyewaan ini? Bagaimana pula perkhidmatan yang 'dibeli' oleh doktor-doktor persendirian ini dari hospital. Sebagai contoh : ujian, exray, ubatan? Tidakkah semua ini dikenakan GST?l

Jawapan 105 soalan tentang GST Klik dibawah 

atau
Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:45 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Pemimpin Pas tolak hudud di Parlimen, Mahfuz naik angau salahkan UMNO pula?

Posted: 27 Mar 2015 05:37 AM PDT


Ahli Parlimen (Pas-Pokok Sena), Mahfuz Omar The Mr.Bean direhatkan dari persidangan Dewan Rakyat sehingga Isnin depan selepas beliau mengingkari arahan Timbalan Speaker, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, hari ini.

Tindakan itu diambil selepas Mahfuz yang juga Ketua Whip Parlimen Pas melanggari peraturan mesyuarat 46 dan 47 apabila menghina menteri dengan perkataan bacul dan ingkar arahan Yang di-Pertua meredakan kekecohan yang timbul.

Kekecohan hampir 30 minit itu timbul apabila Mahfuz meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menyatakan pendirian sama ada menyokong atau sebaliknya kepada notis Rang Undang-undang Persendirian (RUU) mengenai hukum hudud di Kelantan.

Bagaimanapun Jamil Khir enggan menjawab pertanyaan Mahfuz itu kerana beliau menyampaikan ucapan penggulungan titah Yang di-Pertuan Agung.

Susulan kegagalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat mengawal dan menenteramkan persidangan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim turut bangun mencelah dan menafikan pihaknya masih tidak menerima notis usul RUU mengenai kuasa mahkamah syariah untuk dibahaskan.

"Ia belum dibawa untuk pengetahuan ahli Parlimen, mungkin ia telah dibawa kepada Speaker Dewan Rakyat, itu kita tahu.

"Yang Berhormat (Mahfuz) mana dia (notis RUU), kami tiada," katanya sambil menunjukkan aturan urusan mesyuarat kepada Mahfuz dalam Dewan Rakyat, hari ini.

Sejurus selepas Mahfuz yang juga Ketua Penerangan Pas Pusat itu direhatkan, beliau segera keluar Dewan Rakyat dan menemui media untuk menjelaskan perkara sebenar di sebalik kekecohan yang berlaku.

Bagaimanapun, beliau mempertahankan persoalan yang ditimbulkan mengenai kegagalan kerajaan membawa pindaan Akta 355 ke mesyuarat Majlis Raja-Raja sebelum dibawa ke Dewan Rakyat untuk diluluskan dan dilaksanakan di Kelantan.

"Walaupun telah dipersetujui dalam mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Undang-undang Jenayah yang dianggotai oleh kerajaan negeri dan kerajaan pusat, namun pindaan itu tidak dibawa.

"Sekarang dia tipu bahawa kerajaan pusat akan bantu, saya cabar patut menteri yang menjaga agama dia kena masukkan saman pencelahan, terhadap saman pemula untuk batalkan hudud yang diluluskan di Dun Kelantan," katanya lagi.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:11 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Jahabar Saddiq ahli neraka buat laporan palsu lagi!!!!

Posted: 27 Mar 2015 10:00 PM PDTEntah bila-bilalah PM ada cakap tentang hudud. Baca
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pejabat-perdana-menteri-naif-najib-keluar-kenyataan-mengenai-hudud

Biarlah PM uruskan walimatul urus anaknya dulu. Sambil tu bertelagahlah DAP dan PKR.


Ini pun dia tak betulkan lagi laporan salah.


Sementara itu, harap polis sedar berikut:


SYABAS IGP ... lokap lagi banyak-banyak anarkis-anarkis ni

Posted: 27 Mar 2015 07:54 PM PDTSuka hatilah kau nak spin apa? Dia ni anarkis perosak dan hanya peleceh orang. Bukan ada hala tuju ... hidup pun terumbang ambing macam geladangan

Raja Syiah Malaysia memang guna MO Yahudi

Sebelum itu, Rafizi


Kalau suka kenapa bising pasal tiada air? KFC terlupa bawa ke?
Tak ketinggalan ...


Semua kerana ...
Dan mungkin kerana ini ...


Butuh kau lah Fariz Musa!


Ingat rakyat bodoh? Saja kau nak huru harakan majlis peribadi orang. Hal peribadi jangan nak dipolitikkan ...majlis orang!!!!

Cabar lagi lah polis!!!!


Kau tu kenapa main twitter juga???


#KitaLawan TAK MAKI HAKIM BILA LGE menang saman

Posted: 27 Mar 2015 05:30 PM PDTBila Lim Guan Eng menang saman, tak ada pula mereka kata mahkamah tidak adil? Mahkamah berat sebelah? Hakim kroni? Hakim ikut kata kerajaan?

Hilang suara sial majal macam Latheefa koya. Surendran, anak2 Karpal dll. Ambiga senyak sepi,  Marina Mahathir hanya pandang apa yang dia mahu.

Puak kiri ini hanya anti hak Melayu, anti hal islam ....


 Tapi ngaku National Unity, ngaku moderate? Ada mereka ni nak hal orang Islam dimurtadkan ... itu sebenar.

Tak mengapa Tok Him dan rakan-rakanPerkasa dan Utusan ... masuk rayuan dan mudah-mudahan dapat dibatalkan. Perjuangan tetap diteruskan.

Kesian tok Him ... akhir-akhir ini mereka kerjakan dia di mahkamah. Sebelum ini Sundaily....

#KItaLawan BANTU PENIAGA PENIPU DAP naikkan harga tapi tak kurangkan SST

Posted: 27 Mar 2015 08:26 AM PDTIGP hanya jalankan tugas ikut lunas undang-undang tapi puak-puak #KitaLawan yang sudah kehabisan modal dan sokongan dengan isu lepaskan Anwar guna isu GST untuk bakar perasaan ketidak puashati rakyat.


Isu GST sentiasa diberi perhatian kerajaan dan ada solran tertentu untuknya. Malah rungutan rakyat didengar dan penambah baikkan dibuat seperti adakan war room untuk pantau dan tambah nilai senarai barang zero GST lepas dengar rungutan rakyat.

Rungutan yang rakyat adalah sebab harga barang ditambah dengan GST tapi tak diturunkan walaupun SST sudah tiada:
Betul kata Tok Mat. Rancangan jahat untuk naikkan harga barang untuk kasi rakyat marah sudah lama didengar dan dikesan sebagai arahan strategik Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang pada peniaga dan pemborong cina DAP yang bersepakat

Tidak hairan ada peniaga dan pemborong bangsa lain yang terlibat sebab supplier enggan kerjasama dengan kerajaan atau mereka pun sama cari peluang.

Pada mereka kerejaan tak akan larat nak heret semua ke mahakmah jika semua lakukan dan tak kerjasama. Mereka tak peduli rakyat sengsara.

Lahanat lahabu ni bising dan tuntut macam-macam dari kerajaan tapi cukai tak mahu bayar.

Dalam Malaysia yang ada lebih 13 juta pengundi, hanya 1 juta yang bayar cukai. Orang asing yang kerja dan berniaga pun bayar cukai tapi rakyat yang diberi warganegara oleh raja melayu dan jadi kaya raya tak mahu bayar cukai.

Sedarkah bahawa cukai oleh rakyat hanya 10% dari hasil cukai. Sebanyak 65% cukai negara dibayar oleh petronas dan GLC.

Lain-lain tu korporat keparat besar-besar tapi ramai macam YTL dan berjaya ponteng cukai juga. Ada ahli korporat sogok bosss besar LHDN untuk dapatkan bayar cuma 10% dari cukai yang sepatut bayar.

Jadi kepala bana bila kata kerajaan dengar cakap rakyat. Kerajaan biayai kerajaan dan rakyat dengan cukai dari syarikat kerajaan dan perniagaan yang diusahakan sendiri!!!!

Kahabarnya cina akan mengelak dari GST dengan cara berikut:

Rahsia strategi Kaum Cina menghadapi GST dalam mengurus perniagaan 

Minggu lepas aku pergi bank, untk daftar kewangan bagi bagi syarikat interpriace aku. Bila aku masuk bank, aku tengok ramai betul kaum cina yg pegang borang untk daftar kewangan dan juga borang untk buka current akaun. Aku tahu sbb aku pun ada current account. 

So bila aku dok tunggu turn aku, ada satu cina ni, tanya aku, daftar syarikat dan buka account current gak ke? Aku jawap ya, pastu dia pun kata, "itu kerajaan cerdik mau buat GST, kita pun kena pandai gak" aku jawap, biasa atas boros, kita bawah kena tanggung. 

So dok sembang2 aku buat pandai, last dia pun cerita, - kita kena pandai oo..saya ni sekarang dah pecah kepada 4 account di bawah 4 syarikat untk kurangkan cukai, saya sebelum, semua duit masuk 1 account untk semua cawangan, dan dah sah2 nilai transaksi tahunan lebih 500k, bukan untung 500k, nilai transaksi yg lebih 500k kua masuk satu account, dikenakan cukai yg tinggi nanti gst..beli barang tuu..beli barang ni, sah2 transaksi account lebih 500k satu tahun. 

Jadi skrg saya dah pecah satu account kepada 4 account dan buat syarikat untk 4 syarikat..jadi duit akan masuk sama rata dalam 4 account syarikat ni..so nilai tahunan akan jatuh 500k untk satu2 account. Bila cina ni cakap mcm tu..aku pun tengok dalam bank tu, rupanya semua cina dlm tu dok kalut rupanya menggunakan strategi yg sama untk kurangkan cukai. 

Cina ni tanya aku "you punya persatuan perniagaan tak ada buat perjumpaan bincang ini strategi? Aku pun, buat2 reti..cakap, saya pun datang ini hari sama ajer nak buat ini mcm gak...hhahahaha. Aku kua dari bank, terus termenung...cerdik strategi geng2 ni hadapi GST.""

Sambil bakar rakyat pasal GST mereka maki IGP. Ingat kita tak tahu engkau sapa?

TERUSLAH #KItaLawan KACAU WEDDING anak Najib!!! KITA CABAR dan mahu terjadi

Posted: 27 Mar 2015 05:24 AM PDT


Begitulah rancangan #KitaLawan. Tak serik mereka lepas perhimpunan di Kastam melihatkan ramai antara mereka ditangkap.

Pasti ada memberi reaksi marah ...Unspinners kata biarkan...
Sejak Hari Polis mereka tak henti nak provokasi Ketua Polis yang pantau Twitter. Kalau ada orang sepuk mereka, jangan nak ngadu pada polis dan buat polis repot minta siasat.

Biarkan mereka kacau majlis peribadi perkahwinan anak Najib. Orang luar akan lihat dan marah ...
Akhirnya orang dan negara asing tidak ada lagi simpati dengan #KitaLawan.

Rakyat Malaysia akan menyampah melihat permainan politik yang tidak kira masa dan tidak kira tempat. Hanya nak merusuh ...


Bukan kita tak tahu mereka harap rakyat akan marah dan bangun merusuh dan berontak hasil dari GST.

Pastinya kalau rakyat tahu apa tujuan sebenar mereka membakar mahu bantah GST, mereka akan marah dan rela mereka ditangkap polis dan sumbat lokap dan penjara satu sel dengan si jubur.


Go ahead make my day

LETRUM MUAHAHA ...!!! Hadi gelar Jijah BURUNG KAKAK TUA

Posted: 27 Mar 2015 03:30 AM PDT

Berikut lagi jelas kenapa:


Jawapan Hadi buat menjawab alasan yang Jijah guna untuk tidak sokong hudud yang dibentangkan PAS di DUN kelantan:
 


Hehehe ....serupo


Tak baik Hadi.

Burung kakak tua mana ada berkepala warna putih macam Jijah dan berlakun macam Muslimah. Jijah bukan burung kakak tua tapi situa yang mempertahankan seekor BURUNG TUA TAK TAHU DIA dan semua jenis dia dok balun!!!

Yang burung kakak tua adalah Latheefa koya dan Ambiga jadi burung kakak tua imperilis dan dajjal akhir zaman Amerika dan Israel...

Guan Eng meroyan pagi Rabu ...TERTEKAN! Kena PERANGKAP hudud!

Posted: 27 Mar 2015 12:30 AM PDT


Betty Chiew pun tak boleh kawal hehehe..

Pada mesyuarat exco pagi rabu, Lim Guan Eng telah mengehntam teruk salah seorang exco Melayu berkaitan hal kubur di Jelutong. Semua yang hadhir terpinga dengan telatah Guan Eng pagi itu.

Tak lain tak bukan, Guan Eng tertekan dengan isu hudud yang dilahirkan oleh Hadi Awang ekoran DUN Kelantan meluluskan perubahan pada enakmen hudud.


Guan Eng jelaskan dia hanya putuskan pertalian dengan Hadi bukan PAS. Baca di Selangor Chronicle SINI. Sebabnya bukan sebab kata-kata Nik Abduh.


Ia senang diteka.... kerana dia takut hilang Selangor.


Itu bahayanya kata-kata Haron Din:


Padahal Guan Eng hanya mahu guna hudud untuk tekan hadi Awang supaya Mat Sabu boleh jadi Presiden PAS dan pengaruh dalam PAS akan berpindah dari Anwar Ibrahim ke Lim Guan Eng.


Barulah Guan Eng layak digelar Tokong Agong.

Rupanya lagi terbogel ....


Menurut MCA:

Kenyataan Akhbar Timbalan Pengerusi MCA Pulau Pinang Tan Teik Cheng(19-3-15)

Timbalan Pengerusi MCA Pulau Pinang Tan Teik Cheng berkata bahawa seawal 2013 Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan Presiden PAS Hadi Awang untuk "mengkhianati" masyarakat Cina. Kerajaan negeri Kelantan lulus rang undang-undang pindaan Hudud hari ini adalah perbuatan DAP diri sendiri!

Beliau berkata bahawa data telah menunjukkan DAP telah menandatangani perjanjian dengan PAS sebelum Pilihan Raya Umum 505 bermakna DAP sebulat suara dengan konsep  memperjuangkan Negara Islam. Tetapi sekarang DAP membangkitkan bantahan kuat dengan hipokrit. Adakah DAP sedang memperbodohkan rakyat?


Tan Teik Cheng berkata bahawa facebook Hadi Awang juga menunjukkan perjanjian tersebut, untuk membuktikan bahawa DAP telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah Negara teokratik. Tetapi tiada seorang pun daripada pemimpin-pemimpin DAP berani untuk berbalas.


Beliau mendedahkan bahawa pada tahun 2013 Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng telah menandatangani perjanjian itu mewakili pihak DAP. Hadi Awang pulamenandatangani bagi pihak PAS. Perjanjian ini adalah seperti Wu San Gui membawa tentera Qing ke China dalam sejarah China, mengkhianati negara dan rakyat sendiri. DAP dan semua pemimpin parti ini benar-benar merupakan orang-orang berdosa masyarakat Cina!

Tan Teik Cheng berkata, DAP telah mengelirukan masyarakat Cina, "jika anda tidak mencuri atau merompak, tidak perlu takut kepada Hudud." mangakibatkan kaum Cina menyokong PAS sepenuhnya dalam Pilihan Raya Umum 308 dan 505. Hari ini, PAS menegaskan untuk lulus Hudud melalui dewan perundangan negeri. Mengenai hal ini, DAP perlu memohonan maaf secara terbuka, dan menunjukkan  pendirian mereka untuk bertanggungjawab.

Beliau berkata pemimpin DAP masih tidak tahu keseriusan isu ini dan juga cuba mengelirukan masyarakat Cina, dengan mendakwa bahawa MCA dan Gerakan tidak berani untuk menentang UMNO kerana menyokong Hudud. Tetapi DAP seolah-olah lupa bahawa PAS yang membentangkan rang undang-undang Hudud tetapi bukan  parti komponen BN.


Beliau percaya bahawa kredit DAP telah muflis. Jika masih ada rasa malu sedikit dalam DAP, mereka hendaklah segera meminta maaf kepada masyarakat Cina. Kerana mereka tidak berupaya untuk mempertahankan hak-hak orang bukan Islam dalam masyarakat Cina.

Beliau menegaskan bahawa DAP mempunyai bilangan ahli parlimen PR yang paling banyak. DAP perlu menggunakan pengaruhannya untuk memperhentikan Hudud yang akan dilaksanakan atau membiarkan undang-undang ini digantung.

---------------------

Malah kata-kata Dato Rahman Dahlan ada kebenarannya:


Apahal pun ada betul Bung Mokhtar kata:


Lagi menarik ...


Maka bapak diminta bantu bina decoy:


Pencacai Cina ngaku Melayu ni takyah la ...
 Tahulah kau kaki pompuan maka takut dipotong pelir... hehehe. Tak mahu kena rejam taubatlah !!!!