Followers

Nuffnang

Ustaz Moden's Weblog

0

Posted by Unknown | Posted on 11:38 PTG | Posted in

sumber :-

Ustaz Moden's Weblog


Kaki Buruk Selepas Pijak Al Quran

Posted: 19 Feb 2015 06:56 AM PST

mengikut maklumat dalam Whatsapp yang boleh dipercayai namun boleh dibetulkan jika tidak tepat berkenaan kaki warga Jerman yang menjadi buruk bila memijak Al Quran.

ia memberitahu kepada orang termasuk bukan Islam agar menjaga kehormatan Al Quran walau mereka tidak menerima kebenarannya.

tidak perlu kita atau mereka menghina lain-lain agama kerana masing-masing mempunyai kepercayaan yang berbeza.

namun jangan sampai kita mengatakan semua ajaran adalah benar dan sama kerana ia akan membawa kepada Islam Liberal.

image image


Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:31 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Jepun mahu belajar dari negara kita?

Posted: 19 Feb 2015 08:49 PM PST

Makanan di restoran Jepun yang mempunyai logo halal yang memberi keyakinan kepada pengunjung Islam untuk menjamu selera di restoran berkenaan.

Ketidaktentuan ekonomi dunia telah memberi kesan bukan sahaja kepada negara-negara membangun seperti Malaysia, malah negara-negara maju seperti Jepun turut merasa kesannya. Perkembangan ekonomi Jepun menunjukkan sedikit penurunan dan berada pada skala statik sejak kebelakangan ini.

Namun, mereka cepat bertindak. Pelbagai strategi jangka pendek dan jangka pandang disusun bagi mencari jalan keluar daripada era kelembapan ekonomi ini.

Satu daripada langkah yang diambil adalah dengan memberi penumpuan kepada usaha untuk menarik pelaburan asing dan menjenamakan semula sektor pelancongan serta memperkasakan penerbitan buku dan karya ilmiah.

Bagi mencapai matlamat ini, Jepun telah melaksanakan strategi seperti menambahbaik infrastruktur sedia ada ke arah yang lebih Islamik untuk menarik para pelabur dan pelancong terutamanya daripada negara-negara Islam seperti Malaysia.

Antara usaha-usaha yang dilaksanakan adalah dengan menyediakan ruang khas solat di lapangan-lapangan terbang utama mereka.

Pada masa sama, Jepun juga menjadikan Malaysia sebagai tempat rujukan mereka dalam beberapa perkara mengenai Islam. Hal ini termasuklah dalam hal industri halal dan penerbitan ilmiah.

Umum mengetahui bahawa pada akhir tahun lepas Jepun menerima kemasukan produk-produk halal negara untuk dijual di negara mereka. Walaupun langkah itu dibuat sebagai persediaan untuk kemasukan atlet dan pegawai dari negara-negara Islam sempena Sukan Olimpik 2020, namun pemilihan Malaysia sebagai pengedar makanan halal di negara tersebut adalah sesuatu yang membanggakan.

Hal ini menyerlahkan lagi usaha kita ke arah menjadi hub produk dan perkhidmatan halal. Ini secara tidak langsung membuktikan bahawa negara kita kini telah diiktiraf sebagai peneraju industri halal dunia.

Penerimaan Jepun terhadap produk halal negara telah menjadi bukti bahawa logo halal negara adalah logo terbaik dunia. Jepun juga menjadikan Wilayah Chiba sebagai tempat untuk memasarkan produk halal negara.

Selain industri halal, Jepun juga mengambil berat mengenai perkembangan ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam pelbagai bidang. Hal ini merangkumi bidang sosial sains, pengurusan, budaya, politik dan sebagainya.

Pendek kata, banyak perkara yang mereka mahu belajar daripada negara kita.

Universiti Utara Malaysia (UUM) sebagai sebuah universiti pengurusan terkemuka negara telah dipilih oleh penerbit Jepun untuk menjalinkan kerjasama dalam bidang penerbitan ilmiah. Mereka melihat UUM sebagai sebuah universiti yang menjadi pusat rujukan dalam bidang kepakaran pengurusan dan sains sosial.

Atas dasar tersebut, UUM dipelawa untuk bekerjasama dalam penerbitan buku yang mana buku-buku berkualiti terbitan Penerbit UUM (UUM Press) akan diterjemahkan ke dalam bahasa Jepun.

Hasil awal kerjasama ini memperlihatkan kejayaan apabila mereka telah menterjemahkan karya penerbitan sebuah buku tentang politik bangsa Malaysia ke dalam bahasa Jepun.

Buku terjemahan ini akan dijual di pasaran Jepun. Bayangkan mereka sanggup menterjemah buku-buku kita atas dasar rakyat mereka akan meningkatkan ilmu pengetahuan mengenai politik rakyat kita yang majoritinya adalah Melayu Islam.

Selain buku tersebut, mereka juga memohon agar UUM mengeluarkan buku-buku mengenai kewangan Islam. Buku-buku ini akan diterbitkan dalam bahasa Jepun dan akan turut dijual di negara matahari terbit itu.

Kerjasama dan kesudian penerbit di Jepun untuk menjalinkan kerjasama dengan UUM telah membuktikan banyak perkara. Pertama, universiti-universiti tempatan telah diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam pelbagai bidang termasuklah penerbitan.

Kedua, Jepun ingin belajar se­suatu daripada negara kita. Jus­teru, me­reka menggunakan strategi mem­pelajari ilmu dan budaya ma­syarakat kita dan dikembangkan di negara mereka. Penyebaran ilmu melalui bahan penerbitan akan memberi banyak kebaikan kepada negara mereka untuk jangka masa panjang.

Inilah antara rahsia kejayaan orang Jepun. Walaupun mereka jauh lebih maju daripada kita sehingga menjadi bandar nombor 1 Asia dan ke-4 dunia, mereka tidak hanya duduk berdiam diri dan berpeluk tubuh.

Jepun memiliki masyarakat yang kaya dengan inovasi dan kreativiti. Mereka mewujudkan produk baharu yang tidak pernah terfikir oleh masyarakat lain. Mereka mendominasi dalam banyak industri. Bermula dengan industri kereta, permainan video dan robotik.

Namun mereka tidak pernah berasa penat untuk maju. Kini mereka tahu bahawa Malaysia mempunyai kepakaran yang tiada pada masyarakat mereka. Sebab itu, mereka ingin belajar dari Malaysia terutama berkaitan masyarakat Islam.

Tidak mustahil suatu hari nanti mereka akan muncul sebagai hub industri halal dunia. Tidak mustahil jua suatu hari nanti negara mereka muncul sebagai peneraju kewangan Islam dunia. Justeru, apa peranan kita kepada negara kita? Tepuk dada tanyalah iman. - UMO

Suara Politik
Belantan

ANWAR CUBIT PUTING SAIFUL SEBELUM SAPU KRIM PELINCIR - SHAFEE ABDULLAH?

Posted: 19 Feb 2015 03:40 AM PST


KUALA LUMPUR: Peguambela kes liwat II, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mendedahkan butiran sensasi mengenai kes liwat membabitkan Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim yang disabit bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan tujuh tahun lalu dalam satu sesi Dialog Khas bersamanya di Akademi Kapten Husin, Kelana Jaya, malam tadi.

Pendedahan kisah 'intim' antara Anwar dan Mohd Saiful ternyata membuat semua yang hadir termasuk media 'terdiam' dan tersipu malu apabila Muhammad Shafee antaranya menyatakan bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu sempat mencubit puting dada Mohd Saiful sebelum melakukan seks luar tabii atau meliwatnya.

"Sebelum meliwat, Anwar meminta Mohd Saiful menyapu krim pelincir K-Y Jelly di bahagian zakarnya sebelum meliwat Mohd Saiful.

"Bagaimanapun, ketika Anwar sedang meliwat Mohd Saiful, tertuduh secara tidak sengaja terpicit botol pelincir tersebut kerana menahan kesakitan yang menyebabkan Anwar 'naik angin'," katanya.

Sesi dialog terbuka itu dihadiri lebih 200 orang yang diadakan lebih kurang dua jam dan turut hadir sebagai wakil kerajaan adalah Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Terus berkongsi lanjut rahsia hubungan 'intim' itu yang sebelum ini tidak dibongkarkan kepada umum, Muhammad Shafee menyatakan Anwar turut meminta dan bertanya kepada Mohd Saiful sama ada boleh mengadakan hubungan seks dengan tertuduh pada hari kejadian.

Bagaimanapun, Mohd Saiful telah menolak permintaan tokoh politik itu dan ini menjadikan kes liwat itu sebagai tanpa kerelaan Mohd Saiful pada hari tersebut.

"Seksyen 377B Kanun Keseksaan sekiranya (Mohd Saiful) melakukan hubungan seks luar tabii secara sukarela, akan dihukum penjara maksima 20 tahun.

"Manakala Seksyen 377C Kanun Keseksaan menyatakan jika dilakukan tanpa kerelaan (Mohd Saiful), pesalah boleh dipenjara tidak lebih 20 tahun," jelasnya.

Dalam perkembangan sama, Muhammad Shafee mengatakan susulan insiden liwat yang berlaku kepada Mohd Saiful pada hari tersebut, dia keesokkan terus menulis surat perletakan jawatan sebagai pembantu Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, Muhammad Shafee menyatakan Mohd Saiful pernah mengaku melakukan hubungan seks bersama Anwar sebanyak sembilan kali.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:29 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


USTAZ HARUN DIN DIPANGGIL NAJIS UMNO

Posted: 19 Feb 2015 01:31 PM PST

Tulang Besi Malaysiawaves menuduh Datuk Dr Harun Din sebagai 'najis UMNO dalam PAS' sebagai justifikasi membantah beliau dilantik sebagai Muryidul Am PAS.
Menurut Tulang Besi, individu yang paling layak menjawat jawatan Muryidul Am PAS adalah Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
"Kalau ahli-ahli PAS benar-benar mengangkat Haji Hadi ke taraf ulama, maka tiada lagi calon lain yang layak menjadi Mursyidul Am kecuali Ustaz Haji Hadi Awang.
Kalau tidak, maka mereka yang konon mendokong Presiden PAS ni hanya cakap sahaja.
"Adapun Harun Din memang tak layak menjadi Mursyidul Am kerana beliau adalah sebab utama najis UMNO masuk ke dalam PAS,"katanya.
Namun, kenyataan terbaharu Tulang Besi itu kontradik dengan kenyataan sebelumnya yang turut menuduh Hadi juga pro UMNO.
Dalam satu tulisan di malaysiawaves.net semalam, Tulang Besi menyiarkan satu rakaman video dengan menuduh Hadi telah membelakangkan Pakatan Rakyat (PR) untuk berkerjasama dengan UMNO.
"Dalam rakaman program dalaman PAS yang saya dedahkan, Presiden PAS sudah pun menyatakan pendirian beliau.
"Bahawa beliau sanggup bekerjasama dengan UMNO sekalipun membelakangkan kawan-kawan dalam Pakatan Rakyat i.e dalam isu persempadanan.
"Ia juga menjadi sebab Hadi menyebut isu hukum syariah dalam kenyataan pertama beliau selepas Anwar dipenjara,"kata Tulang Besi.
Dalam rakaman video yang disunting, Hadi dipetik berkata;
"…Tetapi kerjasama boleh berlaku. Boleh berlaku kerjasama. Kerjasama contohnya, untuk pecahan kawasan pilihanraya.Yang boleh menambahkan kerusi-kerusi PAS.
"Ini boleh kita buat. Dinamakan ta'awun – ta'awun, sefahaman untuk tolong menolong menambahkan kerusi-kerusi PAS! Ini boleh kita kerjasama. Ada pula rakan kita tak mahu dapat 50. PAS dapat 10 kerusi cukuplah!
"Ada orang PAS yang macam tu! Kalau ada orang PAS macam tu, keluar PASlah! Kalau ada orang PAS macam itu!
"Ini, dengan sebab ada perbincangan.Dan di mana tahalluf ini fleksibel. Ada keanjalan dia. Kita tidak jumud. Kita tidak boleh dipaksa dalam tahalluf ini….

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:27 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


PKR: Jika tak kenal, kenapa kata mengarut?

Posted: 19 Feb 2015 10:01 PM PST

PKR: Jika tak kenal, kenapa kata mengarut?
PKR menyifatkan kenyataan "mengarut" oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini terhadap dakwaan baru bekas anggota polis khas Sirul Azhar Umar, sebagai "pramatang, mencurigakan dan wajib disiasat" polis.
Sirul sebelum ini mendakwa beliau bertindak membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibu kerana "hanya mengikut arahan" dan pihak yang mempunyai motif masih bebas.
"Ini kerana Datuk Seri Najib sebelum ini pernah mengaku malah bersumpah tidak mengenali wanita bernama Altantuya Shaariibuu; jika benar beliau tidak mengenali dan tiada apa-apa kaitan, mengapa beliau memberi komen sebegini?
"Dan adakah beliau mempunyai maklumat lebih dari apa yang diketahui umum tentang perlakuan Sirul sehingga dapat memberi kesimpulan sebegitu?" kata Pengarah Komunikasi Fahmi Fadzil (atas).
Dalam kenyataannya hari ini, Fahmi yang juga naib ketua Pemuda PKR (AMK) berkata ulasan Najib selaku menteri kewangan turut mencetuskan persepsi umum bahawa "ada sesuatu yang tidak kena" di dalam kes itu.
"Sama seperti rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, saya juga berharap pihak berkuasa tidak akan berlengah untuk menyiasat perkara ini," katanya.
Sementara itu, mengulas isu yang sama, MP Gelang Patah Lim Kit Siang berkata kenyataan Najib itu tidak boleh membersihkan namanya dan membayangkan beliau tahu keadaan yang membawa kepada pembunuhan Altantuya oleh Sirul dan rakannya Azilah Hadri.
"Adakah Najib bersetuju bahawa ia adalah kelemahan besar keadilan jika Sirul dan Azila dihantar ke tali gantung manakala dalang pembunuhan Altantuya yang mempunyai motif untuk membunuhnya dan memusnahkan bukti dengan meletupkan tubuhnya dengan bahan letupan C4 dibenarkan bebas begitu saja," katanya. - M'kini/MC

Kes wanita bogel bukan di balai polis M'sia

Posted: 19 Feb 2015 01:05 AM PST


Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjelaskan rakaman wanita bogel yang menari di sebuah balai polis tidak berlaku di negara ini.

Sebaliknya, menurut kenyataan Bukit Aman di Facebook, semakan polis mendapati ia berlaku di Moscow, Rusia.

"Tindakan pihak yang memuat naik berita palsu tersebut dilihat sebagai satu perbuatan yang tidak bertanggungjawab, boleh mengelirukan masyarakat dan berupaya mencemar imej PDRM ," menurut kenyataan itu.

Polis juga menasihatkan orang ramai agar tidak menyalahgunakan media sosial dengan cara yang boleh "menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam".

"Gunakanlah ia dengan bijak dan berhemah untuk kebaikan bersama," menurut kenyataan itu lagi.

Polis juga menyiarkan imej rakaman layar sebuah Facebook dikenali sebagai "Informasi Malaysia Kini" yang menyebut ketua polis negara memerintahkan anggotanya yang merakam aksi itu dipecat.

"Sekumpulan anggota polis bakal berdepan tindakan buang kerja selepas video yang mereka rakamkan, yang memperlihatkan bagaimana seorang wanita berbogel sambil menari-nari di balai polis, tersebar," menurut maklumat kontroversi itu.

Turut dimuatkan dua keping gambar wanita berambut perang muda berbogel, salah satunya berdiri di atas meja. - malaysiakini

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:25 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


BABI DAP!!!! Belum berkuasa sudah mahu campur tangan hal Islam

Posted: 19 Feb 2015 09:29 PM PST


Chong ENg pula


Apa pasal bodoh sekali Nga Kor Meng?

Posted: 19 Feb 2015 06:21 PM PST


Tun Mahathir kata ini isu harga barang dan peniaga tapi kenapa pula DAP jadikan isu perkauman? Bukankah DAP yang bising mengenai harga barang naik?


Bukankah PR juga yang bawa agenda harga barang naik?


Si bongok ni sekaliPemuda MCA juga kata jangan rasis.


Tapi DAP rasis, mereka berdiam. Sebabnya ...


Dalang ini rapat dengan DAP
Oleh itu, kita ikut slogan DAP untuk berubahKenapa KP MCA tak bising rasis? Tengah Kong Hee Fatt Choi kot

Posted: 19 Feb 2015 04:43 PM PST


Ini suruh boikot Petronas.

Padahal Petronas sudah sahut resolusi Mesyuarat Agong MCA untuk lebih terbuka industeri oil and gas kepada kaum cina.

Malah banyak eksekutif Melayu dikorbankan Shamsul Azhar dan Omar Ong untuk beri ruang kepada cina... itu pun rasis juga. Masuklah melalui proses merit dan bukan korbankan orang.

Buat masa ini, kita Boikot Cina DAP dulu. BBCD, bukan BBCM atau BBCG. 

Harap balik dari Kong Hee Fatt Choy tu buatlah PC dan panggl 181 bahagian untuk beri sokongan pada Petronas.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:42 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Altantuya: Boleh buka semula siasatan, kata Musa Hasan

Posted: 19 Feb 2015 07:43 PM PST

SHAH ALAM - Polis perlu membuka semula kertas siasatan berhubung kes pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibuu sekiranya ada keterangan baharu dikeluarkan oleh bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Sirul Azhar Umar.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan berkata, siasatan semula itu bagi mengesahkan kebenaran pendedahan tersebut.

"Tengok apa yang didedahkan Sirul Azhar, siasat kebenaran dan kesahihannya.

"Dia perlu sahkan apa yang dicakapkan itu. Mungkin boleh jadi, dia hanya buat tohmahan sahaja," katanya, semalam.

Baru-baru ini, dalam satu temu bual dengan portal Malaysiakini, Sirul yang kini berada di Australia mendakwa dia mendapat arahan pihak atasan untuk membunuh Altantuya.

Musa memegang jawatan Ketua Polis Negara semasa kes itu dimulakan pada 2004.

Menurutnya, beliau tidak tahu sama ada Sirul pernah memberi keterangan mengenai diarah pihak lain untuk membunuh Altantuya.

"Semua (keterangan) telah (diberikan) di mahkamah dahulu, jika ada keterangan baharu polis perlu membuat siasatan semula," katanya.

Legasi Pemikiran Ekonomi TG Nik Aziz (Bahagian 2)

Posted: 19 Feb 2015 07:41 PM PST

Syahir Sulaiman

"Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertaqwa, pastilah kami akan melimpahkan kepada mereka barakah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, Maka kami seksa mereka disebabkan perbuatannya." (Al-A'raf: 96)
Pendahuluan
Bahagian ke-2 daripada penulisan ringkas ini akan menilai kejayaan pelaksanaan dasar dan program ekonomi sepanjang pentadbiran Al-Marhum Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (1931-2015) ("TGNA") sebagai Menteri Besar Negeri Kelantan (1990-2013).

Dasar & Program Ekonomi TGNA i)    Ekonomi Berkebajikan
Memetik ucapan Belanjawan Negeri Kelantan Tahun 2013 TGNA:
"KDNK Negeri Kelantan pada tahun 2013 dijangka meningkat kepada RM11.14 bilion dengan kadar pertumbuhan 6.9%, manakala pertumbuhan KDNK Malaysia pada 2013 dijangka pada kadar 4.0% sehingga 5.0%. Sektor Perkhidmatan, Pertanian dan Pembuatan dijangka akan terus menjadi penyumbang utama KDNK Negeri Kelantan bagi tahun 2013 iaitu masing-masing sebanyak 80.4%, 17.9% dan 4.%. Bagi menyokong hasrat kerajaan, Bajet 2013 turut meliputi penyediaan infrastruktur dan kemudahan asas bagi menggalakkan aktiviti perniagaan dan keusahawanan. Kerajaan akan terus menyediakan bantuan ekonomi dan peluang pekerjaan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat."
Jika disorot pengalaman negeri Kelantan yang ditadbir selama 22 tahun berteraskan dasar Membangun Bersama Islam, selayaknya untuk negeri Kelantan diiktiraf sebagai model mini ke arah pembentukan sebuah Negara Berkebajikan di Malaysia. Ini terbukti apabila Kerajaan Negeri Kelantan melaksanakan model ekonomi yang mengutamakan pembangunan seiring di antara aspek material dan rohani, meskipun berhadapan dengan kekangan kewangan dan penafian hak pihak kerajaan Persekutuan, termasuklah hak terhadap royalti minyak untuk dinikmati anak jati negeri Kelantan (Syahir Sulaiman, 2013).
Selain peranan pihak Kerajaan Negeri sebagai penggubal dasar dan pengawalselia aktiviti pembangunan dan kebajikan, kerancakan dan dayatahan ekonomi negeri Cik Siti Wan Kembang ini turut disokong kekuatan kuasa beli (purchasing power) dan permintaan tempatan (domestic demand) di kalangan rakyat negeri Kelantan, khususnya dalam aspek perniagaan kecil dan sederhana, ditambah pula dengan budaya sedeqah, zakat dan waqaf yang sinonim dengan rakyat negeri Kelantan, berteraskan prinsip fastabiqul-khairat (berlumba-lumba ke arah kebaikan).
ii)    Amalan Berjimat Cermat
Di awal pentadbirannya, TGNA yang lebih mementingkan kehidupan yang sederhana mengumumkan behawa beliau akan menyumbangkan sebanyak 45% daripada elaun bulanannya kepada tabung kebajikan Negeri dan Parti. Langkah ini tidak pernah dibuat mana-mana pemimpin negeri dan negara sebelum ini, malah berjaya menyuntik semangat untuk rakyat Kelantan berlumba-lumba melakukan amalan sedekah.
Selain daripada itu, TGNA juga mengumumkan beliau tidak akan mengambil peruntukan majlis berbuka puasa dan jamuan hari raya yang biasa disediakan untuk Menteri Besar sebanyak RM15,000, malah perbelanjaan bagi kedua-dua majlis tersebut adalah dengan menggunakan duit peribadi beliau. Tindakan beliau untuk tidak berpindah ke kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan (JKR 10), malah terus mendiami rumahnya di Kampung Pulau Melaka menunjukkan TGNA lebih gemar mengikut gaya hidupnya yang sederhana dan dengan ini hubungannya dengan rakyat kekal erat. Langkah seterusnya adalah beliau hanya menggunakan kenderaan rasmi untuk perjalanan yang ada kaitan dengan urusan kerajaan dan rakyat negeri Kelantan sahaja (Surtahman dan Norfadzilah, 2004).
Malah, budaya memberi hadiah kepada dif kehormat pada upacara rasmi kerajaan dihapuskan. TGNA merasakan amalan seumpama itu adalah satu perbuatan yang membazirkan wang rakyat dan dengan menghapuskan amalan ini, perbelanjaan tahunan untuk kos hadiah tersebut boleh disalurkan untuk kebajikan rakyat yang lebih memerlukan. Amalan pemberian dan penerimaan hadiah ini juga secara tidak sedar akan membenihkan bibit-bibit amalan rasuah dalam kerajaan. Pendirian TGNA dalam perkara ini menjadi ikutan kepada Ahli Exco Kerajaan yang lain dan mereka menganggap langkah yang dilakukan ini adalah selaras dengan kehendak Islam yang menganjurkan umatnya supaya menjauhi perbuatan membazir (Surtahman dan Norfadzilah, 2004).
Menarik untuk disorot ungkapan TGNA dalam persoalan ini, "Saya lebih pentingkan kehidupan yang mewah di akhirat berbanding di dunia sekarang. Saya tanamkan dalam jiwa saya, apabila meninggal dunia nanti saya pasti tanpa meninggalkan sebarang hutang. Ini sudah cukup bagi saya. Paling saya takut meninggalkan hutang di kedai runcit atau sebagainya" (Syahir Sulaiman, 2013).
iii)    Pengurangan Kemiskinan
Dalam usaha mengurangkan kadar kemiskinan, TGNA mengemukakan pendekatan terbaik yang boleh dilaksanakan untuk mengatasi masalah kemiskinan, sebagaimana yang dinyatakan beliau kepada Surtahman dan Norfadzilah (2004), antaranya:
(a)    Peranan ilmu: Ilmu, jasmani, rohani dan emosi adalah elemen-elemen yang penting dalam diri manusia. Di sini, TGNA menekankan bidang ilmu sebagai jalan untuk mengelakkan daripada wujudnya kemiskinan dalam jangka masa panjang. Menurutnya, ilmu adalah penyuluh kepada kehidupan manusia, maka orang yang berilmu ialah orang yang bijak dalam menyelesaikan masalah masyarakat khususnya yang melibatkan umat Islam. Antara legasi TGNA dalam membangunkan budaya ilmu di kalangan rakyat negeri Kelantan adalah penubuhan Maahad Tahfiz Quran Pulai Chondong pada tahun pertama pentadbirannya (1990) diikuti penubuhan beberapa buah Maahad Tahfiz Sains di negeri Kelantan, di samping penerusan peruntukan biasiswa pendidikan dan zakat di bawah Yayasan Islam Kelantan, dan pembudayaan ilmu di segenap peringkat masyarakat;
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia rocked by Najib-linked MURDER, SEX and MONEY scandals

Posted: 19 Feb 2015 07:36 PM PST

Malaysia rocked by Najib-linked MURDER, SEX and MONEY scandalsIndeed the first day of the Chinese Ram Year has started with a big ram on the leadership in Malaysia. The first day of Chinese New Year is rocked not by deafening fireworks but by the Malaysian prime minister – rather, by what he uttered. As reported in the online news portal, Malaysiakini, the prime minister of Malaysia was gracing a Chinese New Year Open House reception hosted by his coalition political party the Malaysian Chinese Association (MCA) in Kuala Lumpur. After Datuk Seri Najib Abdul Razak had delivered his well wishes, the Malaysiakini journalist is said to have asked for his response to the claims being made by the police commando Sirul Azhar Umar (who is now detained by Australian authorities) namely that he (Sirul) acted under orders and that those who had a motive to kill her are still free. As reported by Malaysiakini, 'Najib, who was accompanied by his wife Rosmah Mansor, shook his head in disapproval and started to leave.' And 'when pressed, he said "utter rubbish" and left.' Prime Minister Najib Abdul Razak has described former police commando Sirul Azhar Umar's claim that he acted under orders as "utter rubbish". The Malaysian Prime Minister's reaction to the media probe is rocking the country. Everyone – from members of parliament to the man in the street are shocked at the prime minister's statement. People are now even more suspicious. They are asking logical questions. They want to know how come the prime minister can so abruptly dismiss the claim as "utter rubbish". Does he know more than the courts? Does he know more than all that has been published so far on the murder of the helpless, unarmed, fragile and lone female Mongolian citizen who is reported to have been shot and then blown away into tiny bits and pieces by military grade C4 explosives? People are shocked. Would a prime minister not direct an immediate investigation and provide all the necessary efforts in ensuring that the whole truth is unearthed in the wake of one of the condemned murderer's claim? The days and weeks ahead are set to be extremely vulnerable times for all those who may have had a hand, a mind, a heart in the brutal killing of the woman, mother and daughter. The entire judiciary is also placed in an awkward dilemma, given the prime minister's two-word response, "utter rubbish".
Read More / Baca Lagi >>

WHAT IS SIRUL'S GAME? Is he playing for more money or setting up another huge UMNO COVER-UP?

Posted: 19 Feb 2015 07:34 PM PST

by M. Manogaran
I have this question to Sirul Azhar Umar who was convicted of the Altantuya Shaariibuu murder.
Now that you are more or less safe in Australia, why keep everyone in a state of suspense?
It is clear that you were involved in the murder of Atlantuya. It does not matter if you were convicted based on circumstantial evidence as there are numerous cases where the accused was found guilty, for example, the former minister Dato Mokhtar Hashim.
What is your game Sirul? You are playing tug of war from Australia with the real culprits here in Malaysia. You are actually bargaining for your own selfish interest while the whole world is waiting to know who gave you the command to kill.
The manner you killed her and the game you are still playing show that you are an evil man who will not repent and atoll for your sins.
You deserve no mercy. You have children and they will live to bear witness to having such a heartless and cruel man for a father.
You still can save the situation for yourself, repent now and tell the truth and seek forgiveness especially from Atlantuya's family.

Then perhaps, people will be sympathetic to your plight for having to take orders to do such a heinous crime, though I believe doing a crime cannot be part of your job scope.
Read More / Baca Lagi >>

How is Najib 100% sure Sirul is talking 100% rubbish?

Posted: 19 Feb 2015 07:20 PM PST

Rather that deny Sirul's claims outright, the PM should direct the IGP to get to the bottom of this case once and for all.

khalid_najib_300
Ravinder Singh
It is strange, very strange, the way the Prime Minister reacted to reporters' questions about the possibility of Sirul opening up a closet of skeletons.
For him to dismiss former police commando Sirul Azhar's claim that he acted (to kill and blast Altantuya to smithereens) under orders as "utter rubbish" is unbelievable.
What makes him 100% sure that it is 100% rubbish? When did it become the PM's job to make such a declaration?
As head of the country which is under the world's scrutiny right now, is he not in the least interested in restoring the dignity of the country and its law enforcement?
Why is the PM reinforcing the IGP's stance that he will not open a fresh investigation into this case to determine the truth or otherwise of Sirul's statement?
The IGP said that there must be "sufficient grounds" for him to proceed with investigations. He cited Section 110 (1)(b) of the Criminal Procedure Code (CPC) saying that this section actually prohibited the police from proceeding further if there were no sufficient grounds for an investigation.
There might be no sufficient grounds if it was a tweet from some unknown person, from a child, or from a person with a known mental problem.
But in this case, the statement is from someone who was charged with murder and found guilty, and is not insane. The person is on death row, and at the very least, he must be given the benefit of the doubt created by his statement of having been under orders to do the dastardly act. Justice requires that.
The PM, by his defence of the IGP's closure of the case, appears to be either covering up for their inefficiency or is perhaps aware of the orders that were given to Sirul and for reasons best known to him, wants to keep things under wraps.
As a responsible PM, Najib should have held his head high and calmly answered that he will liaise with his Australian counterpart to allow our IGP to have access to Sirul to record the latter's statement to start investigating his claim.
And at home, he should have directed the IGP to commence investigating Sirul's claim immediately and leave no stone unturned until the person(s) who gave the order to annihilate Altantuya are found and brought to justice. This would have brought much respect to him at home and from around the world.
Read More / Baca Lagi >>

PAS bersedia ke Australia temukan Sirul dan ibunya

Posted: 19 Feb 2015 07:13 PM PST

KUALA LUMPUR: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar hari ini menyatakan kesediaan pihaknya untuk ke Australia dalam masa terdekat bagi menemui  Koperal Sirul Azhar Umar.

Beliau ketika dihubungi berkata, pihaknya (PAS) kini sedang menyiapkan urusan visa serta pembelian tiket ibu Sirul, Piah Samad, 74 bagi melihat perkembangan anaknya di sana.

"Kita sekarang dalam proses pembelian tiket serta menguruskan visa. Urusan pasport dah selesai, kita harap segalanya akan selesai secepat mungkin.

"Apabila semuanya telah selesai, kita akan memaklumkan tarikh bila berlepas, kita akan segerakan urusan ke Australia bagi memenuhi harapan Piah bertemu anaknya yang kini dalam tahanan," katanya pada Harakahdaily.

Beliau ketika ditanya selain menemukan Piah dengan Sirul, adakah akan ada pendedahan dilakukan nanti.

"Kita tidak akan memaksa Sirul untuk membuat pendedahan apa sebenarnya berlaku, biar dari kerelaannya sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

Fitnah Liwat II: Anwar disabit kerana kebijaksanaan Shafee?

Posted: 19 Feb 2015 06:19 PM PST

Ekoran kejayaannya baru-baru ini dalam mendakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim – dan mensabitkan ketua umum PKR itu – Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah telah mendapat perhatian yang lebih daripada biasa.

Dengan mengendalikan kes berprofil tinggi seperti itu, kehebatan pendakwaan peguam kanan itu telah banyak menjadi subjek perdebatan.

Selepas mengambil alih tugas sebagai pendakwa utama, Shafee berjaya di Mahkamah Rayuan untuk menebalikkan keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar, dan berhujah kes itu di mahkamah tertinggi, yang mengekalkan sabitan tuduhan liwat terhadap Anwar dan hukuman lima tahun penjara.

Adakah peguam yang menjadi perhatian ini, juga seorang pendakwa yang cemerlang?

Ditanya sama ada terdapat apa-apa yang baru atau tambahan dalam hujah Shafee ini – yang berjaya mensabitkan Anwar – sumber-sumber yang biasa dengan kes itu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan memberitahu Malaysiakini bahawa tiada apa yang luar biasa.

Shafee, kata satu sumber, mengemukakan hujah-hujahnya atas kekuatan penghujahan oleh bekas Peguamcara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pasukan dari Pejabat Peguam Negara (AGC), sebelum beliau bersara.

"Ini ekoran semua kerja keras yang telah dilakukan oleh pasukan pendakwaan yang diketuai Yusof dalam mengutarakan bukti di mahkamah dan juga penghujahan yang dibuat.

"Satu-satunya tambahan ialah satu kes perundangan di Australia, di mana sampel DNA yang berusia 13 tahun telah digunakan untuk mensabitkan seorang pembunuh.

"Selain daripada itu, tiada apa yang baru dalam penghujahan," kata sumber itu yang tidak mahu namanya disebut.

Shafee, dalam hujahnya, memberi contoh kes di Australia itu, di mana polis menemui tuala milik mangsa pembunuhan dan apabila pemeriksaan dilakukan, telah menemui kesan air mani, yang dihantar untuk analisis bagi mengetahui pelakunya.

Read More / Baca Lagi >>

Usim minta pelajar letak jawatan dalam GAMIS

Posted: 19 Feb 2015 06:06 PM PST

Salinan surat yang dihantar oleh pihak Universiti Sains Islam Malaysia kepada Ahmad Fahmi Mokhtar berkenaan pelantikan beliau sebagai timbalan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis). – Gambar The Malaysian Insider, 20 Februari, 2015.  
Salinan surat yang dihantar oleh pihak Universiti Sains Islam Malaysia kepada Ahmad Fahmi Mokhtar berkenaan pelantikan beliau sebagai timbalan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis). – Gambar The Malaysian Insider, 20 Februari, 2015.

Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) didakwa menghantar surat menasihatkan pelajarnya yang baru dilantik sebagai presiden dan timbalan presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) meletak jawatan kerana dianggap tidak mematuhi peraturan dan undang-undang universiti.
Menurut salah seorang ahli jawatankuasa Gamis, Saiful Mujahid Mohd Fadzil,  pengurusan Usim menyerahkan surat tersebut pada Rabu kepada Mohd Imran Md Ishak, selaku presiden Gamis sesi 2015 dan timbalannya Ahmad Fahmi Mokhtar, yang merupakan mahasiswa Usim.
"Dalam surat itu, Naib Canselor Usim Profesor Datuk Dr Musa Ahmad memberi amaran mendesak Imran dan Fahmi meletak jawatan dalam Gamis.

"Sekiranya mereka tetap berdegil, maka pihak universiti bakal mengambil tindakan tatatertib," kata Saiful kepada The Malaysian Insider ketika dihubungi semalam. Saiful yang memegang portfolio Majlis Politik Nasional berkata, Gamis mengutuk tindakan Usim tersebut apatah lagi alasan yang diberikan "amat tidak masuk akal."
Dalam surat tersebut, Musa memberi tiga justifikasi kepada tindakan Usim meminta mereka melepaskan jawatan.
Pertama kerana Usim mendakwa Gamis merupakan pertubuhan yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (RoS) dan kedua kerana  penglibatan mereka secara tidak langsung mengaitkan nama Usim dengan pertubuhan tidak berdaftar.
Dan ketiga, kerana Usim menyarankan kedua mahasiwa yang merupakan pelajar tahun akhir universiti itu untuk tidak terlibat dalam Gamis agar dapat memberi tumpuan kepada pada latihan industri yang bermula 23 Februari ini.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Chempaka: Pelaburan Umno pecahkan PR

Posted: 19 Feb 2015 05:50 PM PSTSUHAIZAN KAIAT 

TOK Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang kita sayangi telah meninggalkan kita semua pada khamis malam Jumaat 12 Februari 2015 yang lepas dengan ilmu dan pejuangan PAS yang perlu diteruskan.

Dengan kuasa dan pengaruh yang dimiliki, Almarhum telah menaikkan imej PAS di mata masyarakat muslim dan non-muslim. Walaupun beliau seorang tokoh pemimpin Islam, tetapi tetap dihormati oleh mereka yang bukan beragama Islam.

Semasa hayatnya, Beliau mengajar setiap Jumaat di Dewan Prof Dzulkifli Muhammad Kota Baharu. Kupasan terhadap ilmu-ilmu agama sangat segar. Setiap kali berjumpa ada sahaja ilmu baru yang kita peroleh.

Umno sebagai parti saingan kepada PAS tidak memberi peluang kepada beliau mentadbir Kelantan dengan selesa. Pelbagai tekanan dibuat bahkan bagaikan anak tiri yang dibiarkan melarat malah dihina oleh media arus perdana.

UMNO BERMUKA-MUKA

Menariknya selepas beliau meninggal dunia, Umno dan media arus perdana membuat pendekatan u-turn 360 darjah. Daripada seorang yang dihina setiap hari bertukar kepada tokoh yang dihormati.

Media arus perdana memberi liputan tidak sebagaimana semasa beliau masih hidup. Menariknya, sudah ada pandangan daripada pimpinan Umno yang tidak akan bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Chempaka di mana beliau menjadi ADUN selama 7 penggal sejak tahun 1986.

Jika perkara ini berlaku maka PAS mendapat laluan mudah untuk menguasai semula Dun Chempaka, insya-Allah.

Penamaan calon akan diadakan pada 10 Mac 2015 dan pengundian pada 22 Mac 2015. Soalnya kenapa Umno u-turn secara tiba-tiba dan tidak mahu bertanding di Chempaka?

Pimpinan mereka berhujah pertamanya sebagai menghormati Almarhum. Keduanya, untuk menjaga hubungan negeri dan Pusat. Ketiganya, mahu elakkan pembaziran.

Itu yang tersurat. Apa pula yang tersirat? Dalam politik yang tersirat itu lebih utama daripada yang tersurat.

Supaya kita tidak dianggap 'lurus bendul', maka kita perlu memahami apa yang tersirat di sebalik strategi terbaru Umno ini. Politik lurus bendul adalah politik yang bertentangan dengan Politik Budiman.

Sebelum itu, secara tersurat Umno memberi alasan menghormati Almarhum. Boleh percayakah? Sepatutnya Almarhum dihormati semasa hayatnya bukan setelah beliau meninggal dunia.Read More / Baca Lagi >>

Road Show: Apakah agenda muslihat Khairy Jamaluddin?

Posted: 19 Feb 2015 05:39 PM PST

Syed Rosli Jamalullail


Setelah Anwar Ibrahim dipenjarakan, kelihatan Khairy Jamaluddin beriya-iya mahu membuat "Road Show" bersama Tan Sri Muhammad Shafie Abdullah (Peguam yang dilantik menjadi PendakwaRaya) kelilingi negara bagi memberikan penerangan kepada semua tentang fakta kes yang boleh mengaibkan lagi Anwar Ibrahim yang sedang pun menjalani hukuman 5 tahun penjara.
Alasan yang Khairy Jamaluddin berikan ialah selama 6 tahun kes liwat antara Anwar Ibrahim dengan Saiful Bukhari pihak Umno Barisan Nasional mendiamkan diri walaupun sering  dikaitkan menjadi dalang dalam konspirasi politik menjatuhkan karier politik Anwar Ibrahim.
Apabila hukuman diputuskan Mahkamah dan inilah peluang untuk memberi penjelasan bagi mempertahankan diri (Umno Barisan Nasional) kerana sebelum ini tidak boleh dibuat kerana khuatiri boleh menghina Mahkamah.

Pelbagai reaksi dari ahli UMNO dan rakyat boleh dilihat, ada yang menyokong tetapi lebih ramai membidas tindakan Khairy Jamaluddin ini (Road Show) kerana bagi mereka Anwar Ibrahim sudah pun dipenjarakan dan biarkan beliau menjalani hukuman nya kenapa perlu mahu di aibkan lagi Anwar Ibrahim dan keluarga nya. Saya sendiri amat musykil dengan tindakan Khairy ini kerana saya banyak mendengar cerita Khairy lah orang yang memberi pasport kepada Anwar Ibrahim selepas beliau dibebaskan awal pada tahun 2006 dan Khairy juga menganggap Anwar Ibrahim sebagai idola nya semasa reformasi tahun 1998 yang ketika itu Khairy masih belajar di England yang sering mengadakan forum bersama pelajar Malaysia dengan menghentam kerajaan Umno Barisan Nasional dan Tun Mahathir didalam krisis ekonomi Asia dan juga kes pemecatan Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri.
Saya tidak mengiyakan semua tuduhan tersebut namun jikalau Khairy berani membuat kenyataan berserta sumpah mubahalah membersihkan nama beliau dari tuduhan ini saya yakin ramai akan lebih menghormati beliau kerana ramai beranggapan ini semua (Road Show) hanyalah wayang kulit sahaja untuk buktikan Khairy tidak pernah menyokong Anwar Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

Solidariti Bersama Anwar- Bahagian 2

Posted: 19 Feb 2015 05:32 PM PST

Kita siarkan bahagian ke2- terjemahan dan interpretasi tulisan walla. Naratif asas dari tulisan Walla tapi diperlakukan rekonstruksi oleh saya.
Bahagian ke-2.
Apa jawapan nya? Yakni apa puak pro UMNO akan terangkan kepada rakyat, apa sebenarnya yang Anwar telah lakukan?
Benarlah kerajaan bagi pihak budak yang bernama Saiful, berjaya menjelkan Anwar atas pertuduhan  Anwar tidak mendisiplinkan konek nya supaya hanya  menyinggahi pelabuhan perempuan- perkara itu, sama ada fakta atau karangan, akan didebatkan tidak henti henti.
Mungkin mahkamah yang bebas dari motivasi politik akan menghasilkan keputusan yang lain. Contention dan keperayaan puak pro Anwar ialah, keputusan yang dibuat hari ini, ialah kerana pendakwaan Anwar adalah suatu yang di motivasikan oleh kepentingan politik.
Yakni, Anwar mesti dibenam dengan apa cara sekali pun, kerana Anwar itu seorang insan yang bahaya yang mengancam keberadaan UMNO. Kelantangan Anwar mengecam  dan mendedahkan pelbagai bentuk kezaliman dan tyranny , menakutkan mereka yang berkuasa.
Objektif politik, ialah mendapat dan mengekalkan kuasa. Ini ada seorang insan yang menggugat kelansungan hayat pemegang kuasa , maka segala usaha mesti dilakukan untuk menyekat si bedebah Anwar.
Masaalah nya ialah: jika Anwar diketepikan, adakah misi mereka yang sepemikiran Anwar akan undur? Jawapan nya seperti yang selalu di laungkan oleh Anwar- lawan tetap lawan.
Saya telah menulis dalam satu artikelterdahulu, bahwa kita tidak perlu sayang atau cintakan Anwar untuk bersetuju bahawa apa yang Anwar suara dan juarakan- yakni melawan kezaliman mesti diteruskan. Kita tidak perlu sukakan Anwar untuk bersetuju misi yang dijuru-bicarakan Anwar dengan lebih baik dari orang lain, mesti kita dukung secara berterusan.
Buat waktu ini, puak pro UNO telah berjaya menjelkan Anwar dengan bersenjatakan pendakwaan yang berterusan yang bermotif politik. That Anwar's prosecution is politically motivated tidak dapat diselindung lagi. 
Jika tdak di motivasikan oleh politik, bagaimana kita terangkan lantikan Shafee Abdullah sebagai pendakwa raya menggantikan Ghani Patail yang sudah di discredited sebagai AG dan dokongan seluruh jentera kerajaan keatas pendaakwaan Anwar?
Read More / Baca Lagi >>

Darul Anuar jadi legasi Tok Guru

Posted: 19 Feb 2015 05:25 PM PST


Darul Anuar jadi legasi Tok Guru

KOTA BHARU - Pesanan bapanya, allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat masih terngiang-ngiang di telinga Nik Omar, 50.

Bekas Menteri Besar Kelantan itu mahu Darul Anuar, sekolah yang dibina sejak tahun 1963 oleh allahyarham bapanya yang dikenali sebagai 'Tok Ku Nik Mat Alim' diteruskan dan menjadi sebutan.

Menurut Nik Omar, sekolah berkenaan diwujudkan selepas terbinanya Masjid Pulau Melaka, Kedai Lalat pada 1962 dan menjadi wakaf keluarga.

"Apabila ia menjadi wakaf, ahli keluarga perlu menguruskan harta dan apa yang ada di atasnya perlu diuruskan oleh keluarga; sama ada sekolah atau masjid.

"Saya terlibat dengan sekolah ini sejak 2001 ketika Tok Guru masih mentadbirnya sehingga 2008, kemudian amanat menjaga Sekolah Darul Anuar ini diberikan secara rasmi pada 2009 kepada saya," katanya yang kini bertindak sebagai Pemegang Amanah Pendidikan atau
Pengetua sekolah.

Selain sistem tahfiz, Arab agama dan akademik yang mengikut Kementerian Pendidikan, sekolah ini turut mengajar bahasa Cina sebagai salah satu silibus yang diamanatkan Allahyarham Nik Aziz.

"Kami ajar bahasa Cina sejak 2007 atas beberapa faktor, antaranya, kita tengok bahasa Cina ada tiga kekuatan dalam bahasa; bahasa perniagaan, bahasa tamadun dan bahasa dakwah," katanya.

Ajar bahasa Cina

Nik Omar juga bersetuju kerana menerusi bahasa Cina, orang yang berniaga pasti mempunyai kelebihan termasuk semasa berurusan dengan kaum Cina.

Lagipun, katanya, bahasa Cina adalah bahasa tamadun yang mana bangsa tersebut lebih maju ke hadapan.

"Kita perlu kuasai bahasa Cina atau bahasa dakwah, nak sampaikan Islam kepada orang bukan Islam khususnya di Malaysia, kalau kita boleh kuasai bahasa Cina, ia lebih baik.

"Sebab itulah sampai sekarang bahasa Cina diajar dan ditekankan di peringkat rendah, beri pendedahan asas tekan kepada guru, lebihkan kepada komunikasi, interaksi sesuai dengan tahap pengajian," katanya.

Dalam nada sebak, Nik Omar tiba-tiba teringatkan sesuatu dan menghela nafas panjang untuk meluahkannya.

"Mula-mula saya dilantik menjadi pengetua di sini, saya jumpa ayah dan tanya apa yang ayah nak pada Sekolah Darul Anuar. Pada masa itu, Darul Anuar berada di bawah seliaan Yayasan Islam Kelantan (YIK).
"Jadi, sebagai Menteri Besar Kelantan ketika itu, secara langsung Tok Guru dilantik sebagai Pengerusi YIK.Read More / Baca Lagi >>

Masa hadapan PAS tanpa Tok Guru

Posted: 19 Feb 2015 04:43 PM PST


Nik_Abdul_Aziz

oleh MUHAMMAD NAZREEN

Penganalisis politik Dr Farish Noor menjangkakan pemergian Tuan Guru Nik Abdul Aziz bakal mengakhiri kerjasama di dalam Pakatan Rakyat.
"Banyak spekulasi yang mengaitkan sama ada barisan pembangkang dapat kekal sebagai pakatan politik sehingga pilihanraya akan datang. Pemergian Nik Aziz mungkin tanda berakhirnya pakatan tersebut," kata Farish dalam esei beliau mengenang pemergian Tok Guru.
Kita mungkin terfikir sama ada gabungan Pakatan akan bertahan tanpa dua tonggak utamanya – Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berhadapan hukuman penjara selama lima tahun dan Tok Guru Nik Abdul Aziz yang meninggal dunia minggu lalu setelah menderita barah prostat.
Walau bagaimanapun, Parti Islam SeMalaysia (PAS) kekal bergerak bersama kawan-kawan Pakatan yang lain. PAS mengulangi komitmen untuk bersama Pakatan Rakyat, setelah mencapai kata putus semasa mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat diadakan pada 8 Februari yang lalu.
Wujud usaha-usaha untuk memporak-perandakan Pakatan Rakyat. Perlaksanaan hukum Hudud menjadi perbahasan utama yang bakal menentukan halatuju kerjasama Pakatan Rakyat.
Sebahagian pimpinan PAS sangat tegas dengan agenda Islam mereka. Manakala, pertelingkahan mengenai isu pilihanraya Majlis Tempatan pula menunjukkan sentimen perkauman yang ditujukan kepada DAP.
Idea 'kerajaan perpaduan' dicanang tentang PAS dan UMNO. Perkara ini petanda perpecahan di dalam PAS.
Namun, beberapa pemimpin progresif di dalam PAS sudah menyatakan kesungguhan untuk mengukuhkan hubungan dengan Pakatan Rakyat.
"Ada ura-ura yang mengatakan bahawa Tok Guru-lah yang bertanggungjawab menghentikan perbincangan mengenai kerajaan perpaduan. Tok Guru sebenarnya telah menyelamatkan Pakatan Rakyat, " komen Liew Chin Tong, ahli parlimen muda DAP.
Pertelingkahan di antara golongan konservatif dan progresif dalam PAS akan menentukan halatuju PAS. Siapa yang bakal menang di dalam muktamar PAS, Jun ini, bakal menentukan kedudukan PAS. Ramai yang beranggapan dua kem politik, konservatif dan progresif mewakili kumpulan ulama atau professional.
Tetapi, itu bukan kisahnya. Menurut Ibrahim Suffian yang mengepalai badan pemikir, Merdeka Centre, perlawanan di dalam PAS sebenarnya mengenai perbezaan pemikiran.
Boleh sahaja jika seorang ulama itu mengepalai gerakan progresif, manakala pada masa yang sama, golongan professional pula memilih untuk menyokong kem konservatif.
Read More / Baca Lagi >>

“Bagaimana Najib tahu Sirul dan Azilah tak terima arahan bunuh Altantuya?

Posted: 19 Feb 2015 04:42 PM PST

KUALA LUMPUR, 19 FEB: Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang mempersoalkan bagaimana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengetahui dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Sirul Azhar dan Azilah Hadri tidak menerima arahan untuk membunuh model Mongolia Altantunya Sharibuu.
Dalam kenyataannya petang ini Kit Siang berkata, bagaimana Najib mengetahui kedua anggota polis itu tidak menerima apa-apa arahan dari 'pihak atasan' untuk membunuh dan memusnahkan bukti dengan meletupkan tubuh Altantunya menggunakan bahan letupan C4.
"Beliau (Najib) boleh mengatakan tidak ada apa-apa 'arahan' darinya. Tetapi bagaimana dia boleh mengatakan bahawa tidak ada apa-apa 'arahan' dari orang lain?
"Bagaimana dia begitu pasti? soal Kit Siang dalam kenyataannya.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu merujuk kenyataan Najib pagi ini yang diminta pemberita mengulas dakwaan Sirul bahawa bekas anggota UTK itu bertindak atas arahan dan pihak yang mempunyai motif masih bebas.
Najib dalam jawapannya kepada soalan pemberita berkata, dakwaan Sirul itu sebagai 'mengarut'.
Ujar Kit Siang, cara terbaik untuk menyelesaikan teka-teki itu adalah dengan mengadakan penyiasatan menyeluruh, dan bebas meskipun melibatkan badan antarabangsa berhubung kes pembunuhan Altantuya.
Tambahnya, reaksi Najib itu tidak membersihkan namanya bag menghilangkan keraguan teori bahawa Sirul dan Azilah membunuh Altantuya, dan memusnahkan bukti dengan meletupkan tubuhnya menggunakan bahan letupan C4 'dengan arahan'.
Lebih-lebih lagi kerana ia bersangkutan dengan kenyataan polis pertama Sirul yang bertarikh 9 November 2006.
Read More / Baca Lagi >>

Ehhh...Baru Nak Beli Cili, Takkan Najib Dah Terasa Pedasnya Makanan

Posted: 19 Feb 2015 03:54 PM PST

Perkara yang paling ditunggu-tunggu oleh semua orang ketika ini ialah bilakah Sirul Azhar Umar, salah seorang pesalah hukuman mati dalam kes pembunuhan Altantuya yang kini berada dalam tahanan di Australia, mahu mendedahkan cerita sebenar mengenai pembunuhan itu.

Sejak kelibatnya tidak muncul ketika hukuman dijatuhkan dan kemudian didapati sudah melarikan diri ke negara kangaroo itu untuk mengelak hukuman mati keatasnya,  ramai yang menjangkakan beliau pasti akan melakukan kejutan suatu hari nanti.

Beliau dipercayai memang sengaja melarikan diri kerana menganggap tiada keadilan dalam hukuman yang diterimanya dan memilih Australia sebagai tempat pelariannya ialah kerana negara itu tidak menguatkuasakan hukuman mati serta menolak ekstradisi pesalah yang disabitkan dengan hukuman tersebut.

Mendedahkan kebenaran dan siapa yang mengarahkannya dalam kes pembunuhan Altantuya dianggap pilihan terbaik baginya untuk membersihkan namanya.

Berada di pusat tahanan Imigresen Australia sekarang, Sirul melalui temubual telefon dengan Malaysiakini, padanya mulanya hanya mengatakan beliau sedang menimbang dengan serius mahu mendedahkan cerita sebenar mengenai pembunuhan yang dianggap misteri itu.

Tetapi secara perlahan-lahan juga melalui temubual dengan portal itu beliau mula mendedahkan bahawa ada seseorang yang masih bebas mengarahkan membunuh Altantuya itu. Ia sekaligus mengulangi keterangannya dalam mahkamah dulu bahawa beliau adalah "kambing hitam" semata-mata dalam kes tersebut.

Sirul juga cuba memutihkan namanya dengan mengatakan beliau tidak pernah mengaku melakukan pembunuhan itu serta tiada saksi yang dapat membuktikannya, namun sabitannya hanya berdasarkan keterangan mengikut keadaan semata-mata.
Read More / Baca Lagi >>

Pembatalan projek KIDEX sekat peluang pekerjaan kata puak Umno....

Posted: 19 Feb 2015 03:50 PM PST

Pembatalan itu juga akan menyebabkan golongan pelabur dan peniaga bimbang.

SHAH ALAM : Majlis Belia Selangor memandang serius tindakan kerajaan negeri Selangor membatalkan projek Lebuhraya Kinrara-Damansara (KIDEX) secara mengejut tanpa memaklum atau berbincang dengan kerajaan pusat.
kidex noPresidennya, Datuk Irmohizam Ibrahim berkata, tindakan pembatalan itu akan menyebabkan golongan pelabur dan peniaga bimbang kerana kerajaan pakatan pimpinan PKR di Selangor itu dilihat boleh secara drastik membatalkan projek ekonomi.
"Mereka gusar untuk melakukan aktiviti ekonomi memandangkan keputusan yang pernah dipersetujui boleh dibatalkan dengan menggunakan alasan (tertentu)," katanya dalam satu kenyataan, lapor Bernama.
Beliau berkata, pembatalan projek lebuh raya itu akan juga menyekat peluang pekerjaan.
Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali pada Isnin mengumumkan pembatalan projek KIDEX bernilai lebih RM2 bilion itu atas alasan syarikat konsesi gagal mematuhi beberapa syarat yang ditetapkan kerajaan negeri.

Beri syarahan tanpa tauliah, Jais tahan pendakwah bebas Wan Ji

Posted: 19 Feb 2015 03:49 PM PST


Pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussin ditahan pihak berkuasa agama negeri Selangor selepas didakwa menyampaikan syarahan agama tanpa kebenaran di Shah Alam malam ini.

Wan Ji mengesahkan kepada The Malaysian Insider mengenai penahanan yang dibuat Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) sebaik selesai memberikan syarahan di sebuah surau di Seksyen 17, Shah Alam.

 "Ya, saya ditahan Jais dan dibawa ke pejabat untuk memberi keterangan.

"Pihak yang menahan saya berkata saya memberi syarahan tanpa mendapat kebenaran daripada mereka," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau ditahan kira-kira jam 9.50 malam tadi dan terus dibawa ke pejabat Jais di Shah Alam untuk disoalsiasat dan dilepaskan kira-kira 40 minit kemudian.

Beliau berkata Jais mengarahkannya hadir semula ke pejabat pada 23 Februari bagi proses selanjutnya.

Berkuatkuasa 11 November tahun lepas, Wan Ji dilarang memberikan kuliah atau ceramah di mana-mana masjid dan surau seluruh Selangor menurut satu surat pekeliling Jais yang memberi alasan beliau tiada tauliah atau permit mengajar agama.

Read More / Baca Lagi >>

Siapa pengkhianat dalam PAS....

Posted: 19 Feb 2015 03:46 PM PST

Baiah berkait dengan janji setia kepada perjuangan Islam yang pernah dilakukan Rasulullah.

KUALA TERENGGANU: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi peringatan supaya ahli-ahli PAS tidak melanggar baiah dan wala' serta menjadi pengkhianat kepada jemaah.
Beliau yang berdepan dengan tekanan sekutu Pakatan Rakyat ekoran pendirian yang tidak sehaluan menegaskan, ahli-ahli PAS tidak seharusnya melakukan perkara yang hanya merugikan masa depan parti.
Abdul Hadi Awang_pas_300Dalam kenyataan terbaharu menerusi video yang dimuat naik dalam laman Facebook rasminya, Abdul Hadi menegaskan, mereka harus memahami baiah dan wala' sebagai sebahagian daripada ahli jemaah dalam persoalan yang sangat penting.
Kenyataan melalui video itu merupakan amaran beliau terhadap ahli-ahli parti yang kelihatan lebih memihak kepada Pakatan Rakyat dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meringkuk dalam Penjara kerana meliwat pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Ia juga peringatan bahawa PAS mengalami perpecahan serius apabila golongan liberal yang dikategorikan sebagai Anwarinas melakukan gerakan menyingkir beliau sebagai Presiden.
Katanya, apabila menyebut tentang baiah, perkara itu berkait dengan janji setia kepada perjuangan Islam yang pernah dilakukan Rasulullah untuk mengukuhkan seorang ahli jemaah dengan jemaah serta kesetiaannya.
"Maka yang terpenting di dalam jemaah itu ialah memelihara yang tersirat dalam hati kita, keimanan dan keikhlasan kita kepada Allah dan perjuangan untuk menegakkan Islam.
"Dalam melaksanakan apa yang dilahirkan dan menjadi hukum kepada baiah khususnya dalam perkara ketaatan dan perkara yang mutlak kepada Allah dan Rasul dan ketaatan yang tidak bermutlak, yakni bersyarat kepada kepimpinan dan jemaah dalam perkara yang tidak maksiat dan tidak bercanggah dengan perintah dan ajaran Rasul," katanya, lapor Utusan Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Fitnah Liwat II: Jelajah Pemuda Umno mungkin ‘senjata makan tuan’

Posted: 19 Feb 2015 03:36 PM PST

Jelajah Pemuda Umno mengenai keputusan mahkamah kes Liwat II bukannya akan mengubah pendapat rakyat, sebaliknya berisiko menyebabkan orang awam berpaling daripada parti itu pada saat rakyat Malaysia mahu melupakan keseluruhan kisah panjang itu, kata penganalisis.
Walaupun beberapa penganalisis berkata mereka faham mengapa Umno berasa perlu melakukannya, sesetengah yang lain berkata, langkah itu boleh mengakibatkan kesan sebaliknya.
Di sebalik niat asal Umno menyangkal tuduhan ia konspirasi politik, bagi sesetengah orang, jelajah itu hanya akan mengesahkan yang keseluruhan perbicaraan itu benar-benar satu plot untuk menyingkirkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apatah lagi apabila debat itu membabitkan pemimpin politik daripada parti pemerintah, ia mengukuhkan lagi tanggapan kes itu didorong kepentingan satu parti tertentu sahaja, kata saintis politik Profesor Shaharuddin Badaruddin. Bagi pihaknya, Pemuda Umno berkata jelajah itu bertujuan menjelaskan keputusan Mahkamah Persekutuan berkenaan dan menolak tuduhan yang pemimpin Umno berkonspirasi menjatuhkan Anwar.
"Selama 6 tahun kami senyap kerana menghormati proses undang-undang dan kehakiman. Sekarang giliran kami pula," kata Timbalan Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun kepada The Malaysian Insider dalam satu mesej pesanan ringkas.
"Adakah anda menyatakan kami tidak sepatutnya mempertahankan diri ketika orang lain menuduh kami?" katanya mengenai rasional di sebalik jelajah itu.
Dalam laporan terdahulu mengenai jelajah itu, ia akan mengetengahkan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, peguam yang dilantik mengetuai pihak pendakwaan dalam kes rayuan Anwar terhadap sabitannya.
Pada 10 Februari, Anwar memulakan hukuman penjara 5 tahunnya apabila Mahkamah Persekutuan mengembalikan sabitan pada 2008 yang mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Khairul Azwan bagaimanapun berkata, Shafee tidak akan terlibat dalam program jelajah itu.
"Tanpa beliau, kami akan tetap ke beberapa tempat untuk menjelaskan dan menafikan semua tuduhan yang dilemparkan kepada kami contohnya seperti teori konspirasi itu," katanya.
Shaharuddin dari Universiti Teknologi Mara skeptikal sama ada Pemuda Umno berupaya atau tidak mengubah pendapat orang ramai terhadap Anwar.
Katanya, tinjauan baru-baru ini menunjukkan, antara 17% dan 20% responden percaya keputusan itu, sementara 30% hingga 40% lagi tidak. Responden lain sama ada tidak pasti atau tidak tahu.
Kerajaan membelanjakan banyak wang menerusi agensi komunikasi bagi mengubah tanggapan rakyat terhadap perbicaraan itu, kata Shaharuddin.
Read More / Baca Lagi >>

ADAKAH CABARAN BAKAL DISAMBUT ???.. Sama2 kita nantikan..

Posted: 19 Feb 2015 08:28 AM PST

Mohd Hanipa Maidin bersedia untuk berdebat dgn Shafee Abdullah mengenai konspirasi Liwat II.. malah beliau juga mengalu galukan jika Ketua Pemuda UMNO.. KERA Jantan... utk masuk gelanggang.....

KENAPA yg masih 'berjawatan dlm KERAjaan' berkata "MENGARUT" dan "TIDAK PERLU" !!!

Posted: 19 Feb 2015 08:26 AM PST

Berbeza yg tidak berjawatan lagi, Bekas IGP kata suruh siasat..

Inilah Malaysia Ku.. !!!
BILA KES PERTAHANKAN LUBANG TAIK SAIFUL PANTAS BUAT SIASATAN HINGGA KE LUBANG TAIK...

Tetapi kalau melibatkan pembunuhan Altantuya yg penuh kontroversi boleh pula sebaliknya..

BENARKAH pengakuan Sirul baru2 ini suatu yg diada-adakan, tidak benar atau sebaliknya ???

Posted: 19 Feb 2015 08:24 AM PST

DAH TAHU bimbang & Sirul mengada-adakan cerita yg tidak benar, APA TUNGGU LAGI.. Segerakan siasatan agar rakyat BOLEH TAHU KEBENARANNYA !

Is 1MDB’s Arul playing politics?

Posted: 19 Feb 2015 05:27 AM PST

There could be a political purpose behind the CEO's interview with an Umno paper, says Kadir Jasin.
   PETALING JAYA: A constant critic of 1MDB has speculated that the company's CEO, Arul Kanda Kandasamy, "could be playing a bit of politics" with the recent interview he had with Mingguan Malaysia, the Sunday edition of Utusan Malaysia, an Umno mouthpiece.
A Kadir Jasin, 1MDB, Arul Kanda Kandasamy copy"I congratulate Arul Kanda Kandasamy for his gallant attempt to assure the Malay reading public via this week's Mingguan Malaysia (MM) newspaper that everything is okay with 1MDB," veteran journalist A Kadir Jasin writes in his latest blog entry.
"He must have been aware that much of the debate on 1MDB, especially by the experts, has been taking place not in the Malay press but in the English and the business media.
"Whether he made the decision to speak to the MM on his own or at the behest of a higher power, the move has its merit. It is easier to convince the audience of the Malay language media who generally are not deeply knowledgeable in economic and business matters.
"Politically, it is beneficial to influence the Malays that everything is just fine with 1MDB because they form the bulk of the Barisan Nasional voters. So Arul Kanda could be playing a bit of politics here."
However, Kadir says, Arul has apparently failed to be convincing to the more analytical audiences of the English and business media.
"While denying as mere speculation media reports that billionaire T Ananda Krishnan has advanced a loan of RM2 billion to help 1MDB pay its debts to several local banks, he did not specifically state where the money came from.
Read More / Baca Lagi >>

Polis patut siasat semua pendedahan Sirul - Bekas KPN

Posted: 19 Feb 2015 04:21 AM PST

KUALA LUMPUR: Polis seharusnya menyiasat apa sahaja dakwaan bekas koperal Unit Tindakan Khas (UTK) Polis, Sirul Azhar yang mengatakan bertindak mengikut arahan di dalam kes pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, polis juga seharusnya mengambil kira semua pendedahan Sirul dan mengesahkan kebenaran setiap maklumat yang didakwa.

"Polis kena siasat untuk mengesahkan ia betul atau tidak, setiap perkara baru yang didedahkan perlu disiasat semula.

"Polis juga perlu mengesahkan dakwaan Sirul sama ada ia benar atau tohmahan semata-mata," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Musa mengulas jawapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyifatkan Sirul mengarut ketika di tanya wartawan mengenai dakwaan 'orang penting yang mempunyai motif' dalam kes itu yang masih bebas.

Dalam pada itu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dilaporkan berkata, Sirul berhak membuat pendedahan mengenai pembunuhan Altantuya.

Kata Musa lagi, kerajaan harus meminta Sirul untuk pulang ke negara ini untuk memberi peluang polis menyiasat segala dakwaannya.
Read More / Baca Lagi >>

JENG.. JENG.. JENG.. Siapa Akan Kena Nanti !!!

Posted: 19 Feb 2015 04:18 AM PST

Kalau Sirul sendiri mengaku jadi 'kambing hitam' dlm kes pembunuhan Altantuya, SIAPA PULA tokeh kambingnya ???

TAHUKAH ANDA.. Najib sebelum ini pernah mengaku malah bersumpah tidak mengenali wanita bernama Altantuya Shaariibuu, jika benar beliau tidak mengenali dan tiada apa-apa kaitan, MENGAPA beliau memberi komen sebegini ???

Kenapa KPN dan PM berkepentingan sangat menafikan dakwan Sirul ni ???.. Cepat sangat buat penafian sebelum disiasat..