Followers

Nuffnang

APANAMA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:43 PTG | Posted in

sumber :-

APANAMA


Antics of the naked Emperor

Posted: 30 Jan 2015 01:11 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:33 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PASMA SEMAKIN BIADAP MAHU TUKAR KEPIMPINAN ULAMA DENGAN DAP ANWARINAS

Posted: 30 Jan 2015 01:58 AM PST


Lepas puas DAP hina kepimpinan PAS di Kelantan kononnya lembab menangani masalah banjir, PASMa mengorak langkah untuk menjadi lebih berani dan kurang ajar kepada kepimpinan PAS Kelantan.

Kali ini dengan duit tokey-tokey balak, Husam cuba membawa pengaruh DAP ke Kelantan melalui program Impian Kelantan.

Program ini sama seperti misi DAP menawan Sarawak dan Sabah melalui Impian Sarawak dan Impian Sabah.

Ntah apa yang mereka impikan. Mungkin usaha meliberalkan Kelantan supaya tidak melaksanakan hukum hudud yang diperjuangkan PAS Kelantan selama ini.

Tapi amat pasti Impian Kelantan adalah untuk menganggu pentadbiran Menteri Besar sedia ada disamping usaha menukar kepimpinan kini supaya lebih liberal dan menurut apa jua acuan PASMa dan DAP.

Ambiga si Ratu Seksualiti Merdeka akan datang sebagai tetamu program PASMa tersebut.
Kesungguhan puak-puak PASMa menguasai kepimpinan PAS Kelantan tidak boleh berselindung lagi  menjemput Lim Kit Siang, Loke Siew Fook, Teressa Kok dan Ambiga S sebagai tetamu utama yang wajib berada di majlis pelancaran berkenaan.

Tetapi ke mana Menteri Besar Kelantan dan Timbalannya?

Besar sungguh pangkat Husam Musa yang boleh mewakili Kelantan?

Mungkin Husam mahu mencuci 'taik dan selut' yang terpalit pada mukanya dalam isu banjir balak tempoh hari kot?

Mungkin juga ini adalah antara asakan dan percubaan DAP untuk mengulingkan kepimpinan yang sedia ada dan menggantikan dengan kepimpinan boneka di Kelantan secara perlahan-lahan?

Pemimpin-pemimpin PAS pula jangan terlalu naif melihat taburan wang-wang yang mengalir keluar dari kocek-kocek para tokey ini.

Sebabnya hudud jadi taruhan, ulama akan jadi bahan tendangan, Islam bakal jadi bahan buangan bila pengaruh DAP mula masuk meresap melalui PASMa dan Dewan Perniagaan Cina Kelantan ini!


Sesungguhnya kita tak sanggup melihat hudud di Kelantan ditolak kerana PAS takutkan DAP.

Siapakah yang lebih berkuasa Allah s.w.t atau DAP?

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:14 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Kit Siang cuba tutup kewujudan komunis ala Abad 21

Posted: 30 Jan 2015 11:00 PM PSTBekas-bekas komunis telah berkumpul semula  dalam satu persatuan bernama Persatuan Abad Ke-21 Baru-baru ini mereka telah mengedar kad ucap Tahun Baru Cina kepada ahli Persatuan Abad Ke-21 di Ayer Keroh, Melaka.

Apa yang menarik terdapat gambar paparan muda-mudi dengan logo Youth 21. Perkembangan ini memperlihatkan Persatuan Abad Ke- 21 telah berjaya merekrut Generasi 'Y' menyokong persatuan yang mirip kepada ideologi komunis.

Hal ini yang berlaku dalam masyarakat cina pasti dapat dikesan DAP. Parti tersebut banyak menyerap bekas-bekas aktivis PKM. Modus operandi dan strategi DAP pun mirip pada PKM.

Namun, Lim Kit Siang cuba menafikan kaitannya dengan komunis ...3 kali Guan Eng naikkan surcaj air guna ALASAN SAMA!!!

Posted: 30 Jan 2015 08:09 PM PSTPerjanjian Migrasi Aset Air ditandatangani oleh kerajaan Pulau Pinang pada Jun 2011.

Dengan perjanjian ini, hutang kerajaan negeri kepada kerajaan Persekutuan sejumlah RM655 juta distrukturkan semula; di mana Perbadanan Aset Air Berhad mengambil alih hutang kerajaan negeri kepada kerajaan Persekutuan dan kerajaan Pulau Pinang menyerahkan semua aset air milik negeri kepada PAAB selama 45 tahun.

Kerajaan Persekutuan juga bersetuju untuk membiayai secara "grant" Projek Pembesaran Empangan Mengkuang bernilai RM1.2 billion.

Oleh itu  jangan pula kata kerajaan pusat anak trikan negeri bawah pembangkang!!!

Sejak 1993-2008, tarif air domestik di Pulau Pinang tidak pernah dinaikkan. Ia kekal tarif terendah di Malaysia. Ini menggambarkan pengurusan bekalan air yang bijak dan kompeten oleh kerajaan semasa itu.

Sebaik DAP ambialih Penang, kerajaan negeri memperkenalkan surcaj pada kadar 24sen setiap 1,000 liter  penggunaan domestik melebihi 35,000 liter sebulan pada tahun 2010. Alasan mengenakan surcaj adalah untuk mengurangkan kadar penggunaan domestik air per kapita sehari yang melebihi purata nasional.

Pada Nov 2013, dinaikkan lagi kadar surcaj sebanyak 100 peratus; dari 24 sen ke 48 sen setiap 1000 liter. Alasan kali ini adalah surcaj awal gagal mengurangkan kadar penggunaan air per kapita Pulau Pinang malah penggunaan per kapita terus meningkat.


Ekoran itu, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengumumkan bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang bersetuju dengan permohonan PBAPP untuk menaikkan tarif air sebanyak 20% pada April 2014. Kali ini, alasannya pula surcaj oleh PBA masih gagal mengurangkan penggunaan air domestik di Pulau Pinang.

Berapa kali ini boleh gagal???Lantang Nurul pertahankan TNC UM ... rancangan abis eddah ke?

Posted: 30 Jan 2015 05:00 PM PST


Nurul Izzah cuba kaitkan pemecetan Prof Hamdi dari jawatan Timbalan Naib Chencellor kerana tidak menyokong UMNO.

Eh ... lupa pula dia TNC Unisel Selangor dipecat sebaik PKR ambbilalih pentadbiran Selangor, adakah kerana tak sokong PKR? Gantikan dengan TNC bermasaalah ada kes rogol yang pro PKR kan???

Entah kenapa Nurul cuba nak pertahankan TNC yang seorang ni. Dalam Malaysia, ada 66 TNC bawah Kementeriaan Pendidikan. Ada hampir 1,000 dekan yang perlantikan perlu kelulusan Kementerian.

BIla kontrak habis, bbiasalah ada yang keba berhenti. Ada yang kena sambung.

Eddah tu habis bulan April, itu ke calun pilihan? Madu madulah ye Nurul, Mak awak pun bermadu jantan!!!


Penyokong asal Anwar tinggalkannya kerana moral, Memang dia peliwat!!!

Posted: 30 Jan 2015 07:24 AM PST
Mereka lagi mengenal Anwar tapi dah tidak percaya. Anda kenalkah Anwar atau nak kena liwat macam Saiful baru nak tahu Anwar yang sebenar???7 sebab passport Anwar patut ditahan

Posted: 30 Jan 2015 04:30 AM PST


Memetik dari blog Zulkifli Nordin:

... saya dengan ini mendesak supaya beberapa tindakan seperti berikut diambil dengan serta merta:

1. Peguam Negara hendaklah memfailkan permohonan serta merta di Mahkamah Persekutuan untuk suatu perintah supaya Anwar menyerahkan paspot antarabangsanya;

2. Peguam Negara juga wajib memohon Mahkamah Persekutuan membatalkan perintah penangguhan perlaksanaan hukuman yang dikeluarkan oleh Mahkamah Rayuan;

3. Sebagai alternatif, Peguam Negara wajib memohon Mahkamah mengenakan perintah tahanan reman keatas Anwar Ibrahim berkuatkuasa serta merta sehingga tarikh keputusan diumumkan;

4. Ketua Pengarah Imigresen hendaklah mengeluarkan perintah larangan keluar negara dan menyenarai-hitamkan Anwar atas alasan beliau adalah seorang yang telah disabitkan dengan suatu kesalahan jenayah liwat menurut Seksyen 377B Kanun Kesiksaan dibaca dengan Kanun Acara Jenayah dan Akta Imigresen;

5. Ketua Pengarah Imigresen hendaklah mengeluarkan perintah serta merta menghalang Anwar Ibrahim keluar daripada negara ini dan semua check-point hendaklah dimaklumkan mengenainya dan menguatkuasakannya dengan serta merta;

6. Sementara itu pihak Polis hendaklah meletakkan Anwar dibawah pemerhatian dan pemantauan 24-7 dengan serta merta untuk memastikan sekatan atau halangan dapat dikuatkuasakan jika ada sebarang usaha untuk melarikan diri keluar daripada bidangkuasa Mahkamah dan Polis Malaysia.


Saya membuat kenyataan ini berdasarkan perkembangan terbaru membabitkan dua kes Mahkamah iaitu kes Alvin Tan dan Kpl Sirul Azhar Umar.

Alvin yang sedang menghadapi pertuduhan dibawah Akta Hasutan kerana menghina Islam, dan Sirul Azhar Umar yang dijatuhkan hukuman gantung kerana membunuh Altantuya.

Kedua-duanya berjaya melepaskan diri daripada bidangkuasa Mahkamah Malaysia dengan berada di luar negara. Alvin di Amerika Syarikat, Sirul di Australia. ....

Sepenuh di SINI.

Tambahan 7: Sudah ada sejarah di mana Anwar cuba mendapatkan perlindungan politik dari perbuatan jenayah ini dari Kedutaan Turkey semasa Saiful membuat laporan polis terhadapnya dulu.

Pakatan Rakyat dalang kontroversi baju kurong ke sekolah

Posted: 30 Jan 2015 12:30 AM PST


MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:10 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Suara Keadilan nafi pemilik akaun palsu FB ‘Suara Keadilan’

Posted: 30 Jan 2015 07:57 PM PST


SHAH ALAM, 31 JAN: Suara Keadilan (SK) menafikan mereka pemilik kepada akaun Facebook yang menggunakan nama 'Suara Keadilan'.(www.facebook.com/suara.keadilan)
Ketua Pengarangnya, Mohd Najib Hashim berkata, kewujudan akaun itu tidak pernah diketahui pihaknya dan SK langsung tidak mempunyai sebarang kaitan dengan pemilik akaun itu.
10965576_10152944745616117_627258679_nKatanya , akaun rasmi facebook SK ialah www.facebook.com/KeadilanDaily, sebagai medium penyampaian berita selain portal dalam talian iaitu KeadilanDaily.com namun semua akaun tersebut dikendalikan sendiri stafnya tanpa melibatkan campur tangan pihak luar.
Tambahnya lagi, pihaknya menyedari berkenaan kewujudan akaun palsu itu apabila beberapa posting yang dimuat naik telah tersebar luas dan melaporkan berita yang berbaur fitnah.
Namun katanya, beliau tidak jelas apakah motif pemilik akaun tersebut menggunakan nama Suara Keadilan namun beberapa maklumat kurang tepat yang dimuat naik pastinya akan menjejaskan nama dan kredibiliti SK serta parti KEADILAN sendiri.
"Kita harap pihak yang terlibat berhenti daripada menggunakan nama Suara Keadilan," katanya dipetik Keadilan Daily.
Justeru, bagi mengelak kekeliruan orang ramai boleh melayari akaun rasmi laman sosial facebook (Keadilan Daily) dan Twitter rasmi Suara Keadilan (@Keadilan_Daily) selain portal atas talian Keadilan Daily.com.
EZY

Ananda pinjamkan RM2 bilion jelas hutang 1MDB, menurut sumber

Posted: 30 Jan 2015 03:40 AM PST

Ananda pinjamkan RM2 bilion jelas hutang 1MDB, menurut sumber
Tokoh korporat T. Ananda Krishnan dikatakan bersetuju meminjamkan sehingga RM2 bilion kepada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sebagai bantuan menyelesaikan hutang syarikat kontroversi itu kepada Malayan Banking Bhd (Maybank) dan RHB Bank Bhd, yang perlu dijelaskan akhir bulan ini, menurut sumber.
Langkah memberi pinjaman tersebut, bagaimanapun, bersifat sementara.
"Ia (pinjaman) lebih kepada membantu 1MDB meleraikan halangan – kedua-dua bank itu – berbanding yang lain. Kedua-dua mereka (Ananda dan 1MDB) masih mencari penyelesaian isu tersebut," kata sumber.
1MDB dan Ananda sebelum ini dalam keadaan serba salah dalam menyelesaikan hutang RM2 bilion yang dijamin usahawan jutawan itu dan perlu dibayar balik pada November tahun lepas, ketika syarikat pelaburan strategik itu mengambil alih aset tenaga beliau pada Mac 2012.
1MDB sudah dua kali diberi tempoh lanjutan selama sebulan bagi menyelesaikan hutang RM2 bilion itu.
Pinjaman tersebut merupakan sebahagian usaha mengemaskini hutang oleh 1MDB berjumlah RM6.17 bilion yang perlu dilangsaikan tahun lalu.
Hutang tersebut dibiayai semula sebagai pinjaman RM3.5 billion untuk tempoh 10 tahun, dengan sandaran Powertek Investment Holdings Sdn Bhd (PIH), di samping pinjaman RM2 bilion yang perlu dijelaskan 30 November lepas. Selebihnya dibayar balik beserta bunga.
Pinjaman RM2 bilion itu diluluskan ekoran komitmen Ananda menyuntik jumlah sama ke dalam PIH, supaya membolehkan PIH membayar peminjam.
Langkah tersebut bagaimanapun berdepan masalah kerana suntikan RM2 bilion itu menjadikan Ananda pemegang saham majoriti dalam PIH, berdasarkan penilaian terkini.
Dalam kata lain, 1MDB akan hilang pemilikan PIH, iaitu sesuatu yang tidak boleh diterima dari segi politik.
Sumber berkata ketika konsortium Maybank/RHB Bank menunggu bayaran balik, 1MDB dan penasihat kepada Ananda mempertimbangkan pelbagai pilihan bagi memecahkan kebuntuan, sebelum akhirnya memilih pinjaman dari Ananda untuk 1MDB.
"Ia bukan perjanjian muktamad kerana syarat pinjaman mesti dipersetujui, tetapi nampaknya itulah satu-satunya pilihan sekarang," kata sumber.
"Pun begitu, ini merupakan penyelesaian sementara supaya pinjaman dibayar balik kepada bank."
1MDB, dimiliki sepenuhnya Kementerian Kewangan, mencatatkan kerugian selepas cukai RM665.4 juta daripada hasil RM4.26 bilion bagi tahun kewangan berakhir Mac 2014.
Kerugian mungkin lebih parah kalau bukan kerana keuntungan menerusi penilaian aset hartanah berjumlah RM896.8 juta.
Laporan tahunan 2014 syarikat itu meletakkan pinjaman jangka panjang dana negara itu naik sehingga RM33.5 bilion, iaitu kenaikan RM7.2 billion atau 27% daripada RM26.3 bilion pada 2013.
Hutang jangka pendek 1MDB berjumlah RM8.3 bilion.
Pada hujung Mac tahun lalu, baki tunai dan baki bank 1MDB berjumlah RM3.8 bilion, turun 42% daripada RM6.7 bilion pada tahun kewangan 2013.
Penurunan ini berpunca dari bayaran faedah yang tinggi serta pinjaman yang masih ada.
Bagi tahun berakhir Mac 2014, 1MDB membelanjakan RM2.4 bilion untuk kos kewangan. – The Edge Financial Daily

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:03 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Guan Eng mulut celupar?

Posted: 30 Jan 2015 10:33 PM PST


Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali melepaskan ge­ram hari ini dengan mencabar Lim Guan Eng bersemuka berikutan dakwaan Ketua Menteri Pulau Pinang itu bahawa beliau tidak jujur berhubung pelaksanaan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT).

Mustafa yang menyifatkan Guan Eng sebagai seorang bermulut celupar menegaskan, Setiausaha Agung DAP itu ada menghubungi­nya berkenaan hasrat parti tersebut untuk melaksanakan pilihan raya PBT namun dibuat selepas beberapa hari cadangan berkaitan diluluskan dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang.

"Perkataan yang digunakan oleh Guan Eng itu bukan sahaja tidak tepat malah tidak betul dan menggambarkan beliau seorang manusia mulut celupar.

"Saya cabar dia supaya bersemuka secara terbuka, biar dia bagi versi dia, saya bagi versi saya. Biar masyarakat tentukan siapa betul, siapa salah, siapa bohong, siapa tidak bohong," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Pas di sini hari ini.

Yang turut hadir Penolong Setiausaha Agung Pas, Khairul Faizi Ahmad Kamil.

Cabaran itu dibuat berikutan kenyataan Guan Eng dalam sebuah portal propembangkang yang mendakwa beliau telah menghubungi Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mustafa untuk berbincang tentang pelaksanaan pilihan raya PBT sebelum memulakan kempen undi di Pulau Pinang.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu turut melahirkan rasa terkejut apabila kedua-dua pemimpin terbabit gagal mengakui perkara tersebut serta menuduh mereka bersikap tidak jujur.


Jelas Mustafa, beliau tidak pernah membincangkan soal pelaksanaan pilihan raya PBT bersama Guan Eng kerana perkara itu tidak termaktub dalam rangka kerja dasar bersama pakatan pembangkang.

"Memang saya akui dia meng­hubungi saya, tetapi benda bercakap ikut suka hati ini tidak bagus bagi seorang pemimpin seperti dia.

"Dia (Guan Eng) minta supaya memberikan kenyataan positif, saya hanya menjawab insya-Allah dan tidak membantah kerana perkara itu sudah berlaku dan dibentangkan waktu itu.

"Sebenarnya saya hendak menjaga suasana harmoni dalam kalangan pakatan pembangkang, kerana waktu itu Guan Eng maklumkan dia terpaksa lakukan (pilihan raya PBT) kerana menerima tekanan daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang telah masuk dalam janji DAP di Pulau Pinang, maka kita (Guan Eng) terpaksa puaskan mereka (NGO)," ujarnya.

Dalam pada itu, Mustafa yang mengakui hudud tidak boleh dilaksanakan di negara ini kerana turut tidak termaktub dalam rangka kerja dasar bersama pakatan pembangkang memberitahu, Pas tidak boleh memberi persetujuan terhadap pilihan raya itu kerana bercanggah dengan dasar pakatan.

"Saya mendapat tahu berkenaan pembentangan pilihan raya PBT pada sidang DUN Pulau Pinang itu ketika wakil tunggal Pas, Datuk Salleh Man menghubungi saya.

"Ketika itu saya bertanya bila hendak dibentangkan ini, dia berkata mungkin esok (Mei 2012), jadi saya maklumkan perkara itu tidak pernah dirujuk kepada pimpinan tertinggi pakatan pembangkang.

"Maka saya selaku Setiausaha Agung mengarahkannya supaya mengelak daripada menyokong atau menolak usul itu," katanya.

Ketika ditanya sama ada Pas akan meninggalkan pakatan akibat kemelut berkenaan, Mustafa berkata, isu itu masih belum berbangkit.

"Jangan cepat sangat, niat dalam hati siapa yang tahu,'' katanya.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:44 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Terbukti Rafizi Syok Sendiri Di Twitter

Posted: 30 Jan 2015 06:48 PM PST

Sampai Masa Anwar Juga Akan Kena Ayat Sama

Posted: 30 Jan 2015 03:24 AM PST

Perang Makin Besar, Nik Abduh Pula Hentam Guan Eng

Posted: 30 Jan 2015 12:41 AM PST

tok gajah

0

Posted by Unknown | Posted on 9:30 PTG | Posted in

sumber :-

tok gajah


Malaysia negara pertama lancar Indeks Syariah

Posted: 30 Jan 2015 06:10 PM PST

Najib (tengah) berkata, Indeks Syariah diwujudkan sebagai pengukur pencapaian negara dalam melaksanakan tuntutan syarak. - Foto TRP/ Wan Kah Hoong

KUALA LUMPUR, 30 Januari:

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bakal melancarkan Indeks Syariah, pada 10 Februari ini.

Menerusi pelancaran itu, Malaysia merupakan negara pertama yang akan menggunakan indeks berkenaan dan boleh dijadikan penanda aras dalam pelaksanaannya.

"Apabila melakukan perkara ini, Malaysia jadi negara pertama akan ada Indeks Syariah dan diharap ia boleh diterima pakai negara Islam lain.

"Kita juga berharap dengan penanda aras ini, pengisian Islam jelas apa yang telah kita lakukan dan laksanakan selama ini," katanya pada sidang media, selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO di Menara Dato' Onn, hari ini.

Jelasnya, Indeks Syariah ini melibatkan lapan sektor yang akan membuktikan UMNO komited untuk memartabatkan syariat Islam dalam urusan pentadbiran negara.

"Maqasid Syariah melibatkan lima perkara – agama, nyawa, akal, keturunan dan harta.

"Indeks ini akan melibatkan lapan sektor – pendidikan, ekonomi, infrastruktur, alam sekitar, perundangan, kesihatan, politik budaya dan sosial," jelasnya lagi.

Indeks ini akan dilaksanakan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan turut melibatkan badan-badan bebas yang terdiri daripada pakar-pakar dalam bidang berkenaan.

Indeks ini diwujudkan sebagai pengukur pencapaian negara dalam melaksanakan tuntutan syarak.

Indeks yang komprehensif itu sedang dibangunkan, diterajui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bersama Universiti Islam Antarabangsa dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

Read more: http://bm.therakyatpost.com/berita/2015/01/30/malaysia-negara-pertama-lancar-indeks-syariah/#ixzz3QMQzevwC

Kesepakatan UMNO-PAS diperlukan -- Muhyiddin

Posted: 30 Jan 2015 06:06 PM PST


KUALA LUMPUR - Sudah tiba masa untuk Umno dan Pas membentuk kesepakatan dan menubuhkan kerajaan perpaduan seperti yang pernah disarankan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 2009.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Melayu (MPM), Datuk Dr Hasan Mad berkata, kesepakatan itu amat diperlukan dalam realiti semasa tatkala Islam dikecam dan diancam dengan pelbagai tohmahan

"Ancaman ini termasuklah daripada orang Islam yang liberal dan ekstremis. Bagi keadaan di Malaysia, hanya Umno dan Pas institusi politik yang dilihat mempertahankan Islam.

"Sewajarnya untuk kedua-dua parti membentuk kesepakatan. Selain itu, ia juga amat penting kerana akan membina kekuatan bangsa Melayu sebagai peneraju pembangunan negara ini," katanya dalam sidang media, di sini, semalam. - SH

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=241822:kesepakatan-umno-pas-diperlukan-muhyiddin&Itemid=2#ixzz3QJk7R66K
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:10 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Utusan Malaysia Tolong Presiden PAS Lawan PASMA

Posted: 30 Jan 2015 02:53 AM PST
Di atas adalah keratan dari Utusan Malaysia yang mengandungi kata kata nista Presiden PAS terhadap PASMA.

Kata-kata yang cukup kesat dan tidak berakhlak dari seorang yang diangkat sebagai ulama dan mewakili kepimpinan ulama dalam PAS.

Sedangkan semua ahli PAS maklum bahwa Utusan Malaysia itu adalah lidah iblis.

Lidah Iblis sekarang bercakap sokong Presiden PAS hentam PASMA.

Apa sudah jadi?

Hancur lebur PAS.

PASMA dihambur kata-kata nista hanya kerana mereka mengagalkan perancangan kerajaan perpaduang PAS+UMNO+Khalid Ibrahim di Selangor sewaktu krisis MB Selangor.

PASMA dikeji dan dihina hanya kerana mereka mahu mempertahankan keputusan Muktamar PAS yang mahukan Pakatan RRakyat diperkukuhkan?

Apa sudah jadi dgn PAS????SEMUA ADALAH DIJEMPUT

PASMA Untuk Ganti PAS Dalam Pakatan Rakyat

Penubuhan PASMA adalah tersangat penting.

Tampaknya kumpulan pro Pakatan Rakyat dalam PAS kemungkinan besar akan mengalami kekalahan teruk dlm pemilihan 2015 kelak.

Makanya, PASMA kelak akan menggantikan PAS apabila PAS keluar PR dan menyertai UMNO atau BN.

Mengikut mereka-mereka yang berpengalaman, apabila PAS menyertai kerajaan campuran 1972 lepas, mereka yang tidak bersetuju agak ramai. Lebih 40% dari PAS pada masa itu telah tidak bersetuju.

Kesilapannya adalah mereka-mereka ini mengambil sikap berdiam diri dan bertawaqquf.

Sepatutnya 40% ini keluar dari PAS dan menubuhkan parti Islam yang baru.

Apabila mereka-mereka ini bertawaquf maka momentum penentangan terhadap UMNO menjadi kendur dlm masyarakat Melayu.

UMNO berjaya membina semula kekuatan mereka dalam keadaan hampir tiada tentangan sama sekali, PASMA kelak akan menjadi wadah yang memastikan momentum penentangan terhadap UMNO diteruskan di kalangan masyarakat Melayu dlm keadaan PAS bersama dgn UMNO.

Jangan mengulangi kesilapan mereka yang menentang penyertaan PAS ke BN tahun 1972 yang lepas.

Dengan mendiamkan diri dan bertawaqquf telah menyebabkan UMNO berjaya membina kekuatan mereka semula.

PASMA akan menghalang UMNO pulih semula walaupun PAS telah menyertai UMNO/BArisan Nasional.

TULANG BESI

Akaun Facebook ‘Suara Keadilan’ palsu – Pengarang

Posted: 30 Jan 2015 01:46 AM PST


KUALA LUMPUR, 30 Januari: Suara Keadilan (SK) hari ini menafikan mereka pemilik kepada akaun Facebook yang menggunakan nama 'Suara Keadilan'.

(www.facebook.com/suara.keadilan)

Akaun palsu yang menggunakan nama Suara Keadilan
Akaun palsu yang menggunakan nama Suara Keadilan


Ketua Pengarangnya, Mohd Najib Hashim berkata, kewujudan akaun itu tidak pernah diketahui pihaknya dan SK langsung tidak mempunyai sebarang kaitan dengan pemilik akaun tersebut.

Jelasnya lagi, akaun rasmi facebook SK ialah www.facebook.com/KeadilanDaily, sebagai medium penyampaian berita selain portal dalam talian iaitu KeadilanDaily.com namun semua akaun tersebut dikendalikan sendiri oleh stafnya tanpa melibatkan campur tangan pihak luar.

Tambahnya lagi, pihaknya menyedari berkenaan kewujudan akaun palsu tersebut apabila beberapa posting yang dimuat naik telah tersebar luas dan melaporkan berita yang berbaur fitnah.

Namun katanya, beliau tidak jelas apakah motif pemilik akaun tersebut menggunakan nama Suara Keadilan namun beberapa maklumat kurang tepat yang dimuat naik pastinya akan menjejaskan nama dan kredibiliti SK serta parti KEADILAN sendiri.

"Kita harap pihak yang terlibat berhenti daripada menggunakan nama Suara Keadilan," jelasnya lagi.

Justeru, bagi mengelak kekeliruan orang ramai boleh melayari akaun rasmi laman sosial facebook (Keadilan Daily) dan Twitter rasmi Suara Keadilan (@Keadilan_Daily) selain portal atas talian Keadilan Daily.com.

Pilihanraya PBT : SAMM Cabar Hadi Sepentas Berdiskusi

Posted: 29 Jan 2015 10:46 PM PST

Pilihanraya Kerajaan Tempatan seharusnya menjadi idealisme setiap gerakan politik dalam negara bagi memastikan peranan Ahli Majlis sebagai penimbal balik keputusan dan dasar Pihak Berkuasa Tempatan serta mata dan telinga rakyat di dalam kawasan tersebut untuk membangunkan kawasan komuniti. Ia juga sebagai satu langkah yang dapat memulihkan kepincangan dan ketirisan dalam pentadbiran tier ketiga Sistem Pentadbiran Awam Di Malaysia.


Kali terakhir Pilihanraya Kerajaan Tempatan diadakan adalah pada tahun 1964, iaitu 5 tahun sebelum tragedi 13 Mei yang hanya berlaku pada tahun 1969. Jadi, dimanakah logika Datuk Seri Hadi Awang dalam melemparkan tanggapan Pilihanraya Kerajaan Tempatan Akan Mengulangi 13 Mei?

Persoalannya, adakah kerana Pilihanraya Kerajaan Tempatan menjadi punca 13 Mei ataupun 13 Mei berlaku kerana demokrasi telah dipadamkan dan keadilan dinafikan sehingga mewujudkan ruang manipulasi besar yang mengakibatkan jurang perbedaan antara kaum dalam negara ini?

Persoalan beginilah yang sepatutnya diutarakan oleh seorang Presiden Parti Politik, yang akan mengangkat martabat fikrah seorang Naib Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia. Bukannya terus terheret dalam analogi sempit berasaskan kaum dan agama ciptaan UMNO-Barisan Nasional lantas meninggalkan seruan Keadilan Untuk Semua yang dianjurkan Islam.

Kita juga tidak boleh menolak faktor pergeseran dalam UMNO itu sendiri yang ingin menjatuhkan Tunku Abdul Rahman, terutamanya Mahathir ketika itu sebagai antara pemain utama dan Tun Abdul Razak sebagai pengganti Perdana Menteri telah turut mencetuskan tragedi 13 Mei.

Sehubungan itu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mencabar Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang agar bersemuka di atas satu pentas bagi membicarakan polemik Pilihanraya Kerajaan Tempatan yang telah ditimbulkan oleh beliau. Hadi tidak boleh sekadar mengeluarkan kata-kata tersebut tanpa memberikan penjelasan lengkap berkait tanggapan beliau itu. SAMM terbuka untuk pihak Datuk Seri Abdul Hadi Awang menetapkan tarikh, masa dan tempat.

Sampai bila kita harus tunggu Malaysia dibuai mimpi indah di mana penbangunan hanya dirasai oleh segelintir rakyat tanpa urustadbir dan tatakelola yang baik dapat diterapkan di dalam setiap lapisan jentera pentadbiran Kerajaan.

Muhammad Akram Bin Ahmad
Penyelaras Bersama

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:09 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pakatan Rakyat dilihat dari luar dan dalam

Posted: 30 Jan 2015 09:07 PM PST

Pemimpin gabungan Pakatan Rakyat (dari kiri) Lim Guan Eng, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mohd Sabu menghadapi kemelut paling sengit antara parti sejak kejayaan gabungan itu pada Pilihan Raya Umum 2008. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Januari, 2015. 
Pemimpin gabungan Pakatan Rakyat (dari kiri) Lim Guan Eng, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mohd Sabu menghadapi kemelut paling sengit antara parti sejak kejayaan gabungan itu pada Pilihan Raya Umum 2008. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Januari, 2015.

Walaupun terdapat perbalahan umum mengenai isu teras ideologi, seperti hudud, dan hak asasi demokrasi, seperti pilihan raya kerajaan tempatan, pemimpin Pakatan Rakyat (PR) yakin gabungan pembangkang itu akan berjaya menempuh kemelut paling hebat yang melanda mereka sejak ia memenangi hati rakyat pada Pilihan Raya Umum 2008.
Perbezaan antara anggota gabungan itu – PAS, PKR dan DAP, dengan parti Islam itu dilihat paling bercanggah – kini paling ketara sejak keretakan mula kelihatan tahun lepas, bermula dengan isu Langkah Kajang yang memaksa pilihan raya kecil dengan harapan melantik menteri besar Selangor yang baru.
Ketika Muktamar Tahunan PAS 2014, perwakilan lebih konservatif secara terbuka menunjukkan permusuhan mereka terhadap PR kerana kedudukan PAS yang tidak dominan dalam gabungan itu.

Yang menarik perhatian, majlis pimpinan atau majlis presiden PR didapati tidak bermesyuarat selama lebih 6 bulan. Manakala, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan tidak hadir ke mesyuarat itu sebelum itu selama lebih setahun. Adakah PR satu gabungan yang masih berfungsi?
Pemimpin politik dari 3 parti komponennya menyedari cabaran yang dihadapi tetapi tetap menaruh keyakinan kepada gabungan itu, sambil mengingatkan pemimpin tertinggi mereka untuk berbincang dan mencari jalan penyelesaian secara tertutup dan bukannya menghebahkan pertelingkahan mereka secara terbuka.
Aktivis masyarakat sivil bagaimanapun, lebih kritikal, dengan Datuk Ambiga Sreenevasan menyatakan yang kredibiliti PR terancam akibat semua pergaduhan dalaman mereka dan PAS perlu "melakukan perkara yang terhormat" dengan meninggalkan gabungan itu jika ia merasakan kerjasama itu tidak berkesan untuk mereka.
The Malaysian Insider menemu bual pemimpin PR berikut, 2 aktivis dan 2 rakyat biasa:
* Datuk Mujahid Yusof Rawa, 51, ahli Parlimen Parit Buntar dan pengerusi biro perpaduan nasional PAS
* Sim Tze Tzin, 39, ahli Parlimen Bayan Baru dan pengarah strategi PKR
* Maria Chin Abdullah, 59, pengerusi Bersih 2.0
* N Surendran, ahli Parlimen Padang Serai (PKR)
* Nurul Izzah Anwar, 34, ahli Parlimen Lembah Pantai dan naib presiden PKR
* Dr Dzulkefly Ahmad, 59, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan PAS
* Anthony Loke Siew Fook, 38, ahli Parlimen Seremban MP dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP
* Zairil Khir Johari, 32, ahli Parlimen Bukit Bendera, Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP dan ketua pegawai eksekutif Institut Pulau Pinang
* Datuk Ambiga Sreenevasan, 59, peguam dan penaung Negara-ku
* Hanipa Maidin, 46, ahli Parlimen Sepang (PAS)
* M. Kulasegaran, 58, ahli Parlimen Ipoh Barat dan naib pengerusi DAP
* Mohd Azmin Haziq, 45, pengarah urusan syarikat swasta
* Ropinah Abdul Hamid, 51, konsultan.
TMI: Adakah anda masih percaya dalam Pakatan Rakyat sebagai satu gabungan?
Surendran: Ia mencapai kejayaan besar mencipta sejarah memecahkan majoriti dua pertiga BN dalam dua pilihan raya umum berturut-turut dan memenangi beberapa negeri. Ia melakukannya dengan menempuh pelbagai rintangan. PR berjaya membuatkan Malaysia semakin hampir dengan sistem 2 parti.
Ambiga: PR buat pertama kali menyediakan rakyat dengan satu parti alternatif yang jelas. Ini bermakna, untuk kali pertama, kita ada peluang menjadi demokrasi pelbagai parti, sesuatu yang kita cita-citakan. Sejak 2008, pembangkang mula menampakkan kehadiran sebenar mereka di Parlimen dan mereka sudah tentu bertanya soalan yang penting di Parlimen dan mengingatkan kerajaan akan tanggungjawab mereka dalam banyak isu.
Zairil: Ya, satu-satunya cara membawa perubahan dan reform di Malaysia ialah melalui pilihan raya, dan kita tidak boleh berharap untuk menang tanpa adanya parti alternatif yang berwibawa dan kuat mewakili semua rakyat Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Altantuya, Razak and Najib: The open questions

Posted: 30 Jan 2015 09:05 PM PST

Late PI Bala's lawyer challenges former accused to tell the 'boring' truth if he knows it.

PETALING JAYA: Razak Baginda, the man once implicated in the Altantuya Shaariibuu murder case, has been challenged to tell what he knows, "boring or not", respond to many unanswered questions about the killing, and about any involvement of then-defence minister Najib Razak and his aide Musa Safri.
najib-altantuya-razak-baginda2
Lawyer Americk Singh posed a series of questions to Razak Baginda, in a statement released after an interview with Razak Baginda was published in the Malaysian Insider, and said: "What Razak Baginda is trying to make us believe is totally illogical."
He questioned why Razak Baginda appeared to be trying to shield Najib. "He keeps saying Najib is an innocent victim, that Najib has been dealt with unfairly, that this is all a political stunt and that there is no connection between Najib and Altantuya's death" &…..; even though no one had accused Najib of being involved, Americk said.
The lawyer pointed out that Razak Baginda had yet to specifically deny that he had told Bala about Najib's involvement with Altantuya, as Bala had stated.
Americk asked why Razak Baginda had avoided mentioning anything about "Najib, Rosmah, Nazim Razak, Deepak and a host of other personalities" being involved in ensuring that private investigator P Balasubramaniam and his family were evacuated from Malaysia after Bala made his statutory declaration. "This doesn't really lend any credibility to Razak Baginda's assertion that Najib is an innocent victim of political subterfuge."
Americk had represented the late P Balasubramaniam, who was hired by Razak in connection with alleged harrassment by Altantuya. Bala later made a statutory declaration about his involvement in the case, recounting events in detail, but was forced to go into self-exile in India for six years. He returned in March 2013 but died of a heart attack a few weeks later.
Americk asked whether Razak Baginda was trying to shield Najib Razak, whether Razak "knows more about this whole sordid affair than he is letting on" and questioned how two policemen and a Najib aide, Musa Safri, became involved.
Read More / Baca Lagi >>

Rosak politik kerana anggap peluang dapat harta kata Presiden PAS

Posted: 30 Jan 2015 08:58 PM PST

KUALA NERUS: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan kefahaman terhadap politik hari ini telah rosak apabila menganggap itu peluang dan bukan sebagai amanah.
Sedangkan, katanya ajaran Islam menetapkan politik itu merupakan satu amanah yang besar dalam memimpin negara.
"Politik adalah memimpin negara. Islam mengajar memimpin negara adalah amanah yang besar.
"Tiba-tiba orang menjadikan memimpin negara, memimpin kerajaan bukan amanah tetapi peluang untuk mendapat harta. Peluang untuk memberi kesenangan kepada kroni-kroni dan pengikut-pengikut, bukan menunaikan amanah.
"Memilih pemimpin dengan duit bukan kerana kebolehan dia menunaikan amanah. Politik sudah rosak kerana orang menganggap ia (politik) itu peluang, bukan amanah," tegasnya ketika berucap merasmikan Himpunan Harapan Semua (HARAP) 3.1 di Kampung Telaga Daing, Seberang Takir, malam tadi.
Menurutnya, Islam merupakan penyelesaian segala masalah kerana Islam itu adalah ajaran agama dan politik.
"Politik adalah amanah dan kita wajib menukar (pemikiran) masyarakat kita supaya memahami, memilih pemimpin itu satu amanah," jelasnya di hadapan ribuan hadirin.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang turut menegaskan bahawa PAS amat menghargai pelbagai kaum yang terdapat dalam negara ini.
Katanya, orang Melayu perlu bangkit bersama-sama dengan kaum lain yang berani membuat perubahan politik sebagai satu amanah.
Read More / Baca Lagi >>

Hikayat 1MDB: 1MDB bukan SWF dan bukan guna duit rakyat........

Posted: 30 Jan 2015 05:58 PM PST

Bila 1MDB menerbitkan bond pertama nya RM5 billion, pegawai 1MDB semua menyatakan ini sebagai suatu breakthrough. Mana pernah ada bond diterbitkan selama 30 tahun pada kadar kupon rate 5.9%? ini pencapaian yang unik.

Perbandingan dengan bon yang diterbitkan oleh PETRONAS selama 3 tahun pada kadar 3% tidak tepat. Peminjam yang beri tempoh 30 tahun mesti dapat pulangan yang lebih tinggi. Rakyat harus berbangga dengan pencapaian ini.

Tapi kalau pulangan nya hampir 6% mengapa tidak bentuk Trust Fund didalam negara sendiri? Semua rakyat Malaysia yang banyak duit dan patriotic akan membeli bond tersebut. Siapa nak beri pulangan 6%?

EPF pun tak beri kadar tersebut apatah lagi bank2 biasa.

Ok kita jangan banding dengan PETRONAS. Dengan Indonesia boleh? Bank Pusat Indonesia telah jual bond 10 dan 30 tahun pada kadar pulangan 3.5%.  Jadi kenapa 1MDB jual bond pada kadar 5.9% dan ada kadar diskaun 20%? 

Maka kalau dalam suatu  pertemuan ada yang kata somebody is going to jail, mungkin ianya akan benar terjadi. 

Rupa nya ramai tak faham. Saya tak faham. Dr Mahathir tak faham.

1MDB bukan Sovereign Wealth Fund. Bodoh kita semua. Saya bodoh takpelah. Tapi Dr Mahathir?

Ia sebuah firma biasa yang melabur dalam industry2 strategic. Sovereign Wealth Fund melabur wang durian runtuh atau windfall gains DILUAR negara.

1MDB labur SANA SINI dalam industry strategic- dia gabung dengan strategic partners dan menarik pelaburan asing lansung.

Ini perbezaan yang besar. Ramai orang tidak faham. Saya tidak faham. Dr Mahathir rupa2 nya tak faham. Bukan saya kata. Tan Sri Wok Lodin Kamarudin yang kata.

Tapi Dr Mahathir , saya dan ribuan rakyat tahu satu perkara sahaja. Bila ada skim nak gasak duit rakyat. Why drag the country and our economy into the business adventures of a company performing as a private limited company?
Read More / Baca Lagi >>

1MDB: Ananda to the rescue?

Posted: 30 Jan 2015 05:13 PM PST

Ananda KrishnanMalaysia's second-richest man Ananda Krishnan will lend 1Malaysia Development Bhd (1MDB) RM2 billion to settle a loan to local banks, two people familiar with the matter said, helping pave the way for a US$3 billion (RM10.85 billion) IPO by the state investor.
The people, who declined to be identified due to the sensitivity of the matter, said Ananda was currently negotiating the terms of the loan with the state firm.
Earlier this month, Reuters reported that Ananda was in talks with 1MDB to become a cornerstone investor in the long-delayed listing of its power assets, which is likely to take place in the first half of this year.
"It is just a plain loan for now. We don't know for certain how this will translate into an equity stake in 1MDB's power unit," one of the people said.
Najib as 1MDB advisor1MDB officials declined to comment. Officials at Ananda's investment vehicle Usaha Tegas were not immediately available to comment.
1MDB has already twice missed payments on the RM2 billion bridge loan it took from local banks Malayan Banking Bhd (Maybank) and RHB Capital Bhd. That hit its bonds and fuelled broader investor concerns about Malaysia's economy.
Read More / Baca Lagi >>

Konflik dalaman MIC di tahap tiada kompromi

Posted: 30 Jan 2015 05:09 PM PST

Hubungan pimpinan tertinggi DAP lebih santun dan tidak bercakaran berbanding parti komponen BN itu.

SHAH ALAM: Konflik dalaman MIC antara Presiden dan Timbalan Presidennya disifatkan sudah mencapai kemuncak sehingga tidak memungkinkan kompromi dapat dicapai, kata penganalisis politik, Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin.
MIC saravananMalah beliau menyifatkan, krisis parti itu lebih kritikal berbanding masalah Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP yang tidak diiktiraf Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).
"Pihak yang lebih kritikal itu sebenarnya ialah MIC (berbanding DAP) walaupun terdapat campur tangan ROS namun perpecahan dalaman itu nampak ketara," jelasnya.
Menurutnya, hubungan pimpinan tertinggi DAP lebih santun dan tidak bercakaran berbanding parti komponen BN itu.
"Bagi MIC ia satu perkara yang sangat berbeza kerana pertikaian itu sudah sampai kemuncak, tiada kompromi antara pasukan Presiden dan pasukan Timbalan Presiden," katanya, lapor Sinar Online.
Pada 5 Disember lepas, ROS mengarahkan MIC mengadakan pemilihan semula bagi tiga jawatan Naib Presiden dan 23 anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) dalam tempoh 90 hari selepas mendapati wujud salah laku dalam pemilihan pada Perhimpunan Agung MIC di Melaka pada 30 November lalu.
Timbalan Dekan Fakulti Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu juga berkata, dilema yang dihadapi DAP itu tidak melibatkan pertikaian dalam kalangan pemimpin tertinggi parti itu.
Read More / Baca Lagi >>

KEBANGKITAN ASIA – APAKAH MALAYSIA AKAN KETINGGALAN

Posted: 30 Jan 2015 05:04 PM PST

Telah 'riuh-rendah' diperkatakan oleh cerdik pandai tentang isu mengenai kebangkitan Asia – tentang zaman yang akan datang ini adalah 'kepunyaan' Asia khususnya China dan India.Kishore Mahbubani dalam bukunya,' The New Asian Hemisphere' menyatakan,' The rise of Asia will be good for the world. Hundreds of millions of people will be rscued from the clutches of poverty……it is clear that the rise of Asia has brought more 'goodness' into the world. In purely ethical terms, the West should welcome the transformation of the Asian condition"
Dan tentang kebangkitan negara China dan India yang pastinya akan menggugat negara-negara Barat lain terutamanya Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah telah menjadi bualan masyarakat dunia kini. Dan yang agak mengejutkan juga laiah tentang kemungkinan kebangkitan Indonesia yang dijangkakan akan menyamai kemajuan yang dicapai oleh China dan India tidak berapa lama lagi. Diramalkan dalam masa kurang daripada 30 tahun Indonesia juga akan berada di tempat sebagaimana yang dinikmati oleh China dan India ketika ini. Sama ada betul atau tidak kemungkinan demikian berlaku, hanya waktulah yang akan menentukan.
Yang pasti merunsingkan kita dan yang sepatutnya difikirkan oleh rakyat Malaysia ialah apakah Malaysia akan bersama-sama 'berlumba' untuk meletakkan diri kita ditempat sebagaimana China atau India itu ataupun kita hanya sebagai 'pemerhati' dan 'penonton' melihat tentang kemajuan yang dicapai oleh negara-negara berkenaan disamping negara-negara lain seperti Singapura, Jepun, Korea dll. Malah Vietnam yang dulunya dianggap negara msikin yang sentiasa berperang, kini telah mula mengorak langkah untuk sama-sama berlumba dalam 'perlumbaan' ini.
Pada tahun-tahun 1990an, Malaysia telah pun berada bersama di barisan hadapan dengan Singapura, Hong Kong, Taiwan dan hampir menyamai Korea Selatan dan Jepun. Sehingga negara kita juga telah mendapat jolokan dan digelar sebagai 'harimau Asia' yang baru muncul. Itu dulu. Dan kini menampakkan bahawa negara kita sudah agak terkebelakang dan tidak lagi 'digeruni' oleh negara-negara lain yang sedang membangun. Dan jarang sekali disebut di arena antarabangsa sebagai sebuah negara yang sedang menuju ke arah sebuah negara maju.
Tentulah  sedih mengenangkan keadaan demikian.
Dan mengapa pula terjadi begitu keadaannya. Mengapa pula apabaila kita hampir-hampir berada di hadapan tiba-tiba kita berada ditempat yang hampir tercorot, walaupun media arus perdana kita sentiasa 'mendendangkan' yang kita sedang bergerak maju. Rakyat sentiasa 'dihiburkan' dengan cerita-cerita yang mengembirakan tetapi sebenarnya cerita kita adalah cerita 'luka'
Read More / Baca Lagi >>

GPMS Patut Belajar Tentang Demokrasi

Posted: 30 Jan 2015 05:00 PM PST

oleh FARHAN HAZIQ MOHAMED
Saya merupakan salah seorang alumni Sekolah Demokrasi dan merupakan anak muda yang belum menyertai mana-mana parti politik.
sekdem alumnusKenyataan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah baru-baru ini yang menyerang Sekolah Demokrasi anjuran DAP seperti yang diterbitkan sebuah portal berita tempatan adalah sangat tidak wajar. Malah seolah-olah mendengungkan serangan demi serangan tidak berasas dari cybertrooper anti-Pakatan Rakyat ke atas Sekolah Demokrasi.
Mereka memberikan alasan bahawa dikhuatiri Sekolah Demokrasi "menerapkan ideologi bertentangan dengan perlembagaan negara".
SINAR2Kenyataan itu jelas sekali menunjukkan GPMS Kedah tidak tahu sedikit pun apa yang diajarkan di dalam Sekolah Demokrasi. Sebab itu mereka berulang kali menyerang dengan bersandarkan sikap penuh prejudis tanpa usul periksa.
Setakat penglibatan saya bersama Sekolah Demokrasi, kami tidak pernah diajar untuk melakukan sebarang perkara yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
Sebaliknya dari pengamatan saya, setiap perkara yang dikongsi menghidupkan lagi semangat Perlembagaan Persekutuan yang menekankan kebebasan, keadilan dan keharmonian hidup bersama tanpa mengira kaum. Serta menolak amalan perkauman dan sikap melampau.
Di dalam Sekolah Demokrasi, peserta dari pelbagai latar belakang, agama, etnik dan faham politik dapat duduk bersama dan belajar. Peserta tidak segan-segan membahaskan apa saja termasuklah dibenarkan untuk berbeza pandangan dengan jurulatih dan penyampai kuliah.
Suasana dalam Sekolah Demokrasi inilah sepatutnya wujud di dalam politik hari ini yang hanya penuh dengan indoktrinasi kosong dan politik fitnah.
Read More / Baca Lagi >>

Pantau Sekolah Demokrasi: GPMS Kedah Tidak Mencerminkan Golongan Terpelajar

Posted: 30 Jan 2015 04:59 PM PST


tiles_sekdem2b

oleh EDRY FAIZAL

Merujuk kepada laporan Sinar Harian bertajuk Perlukah sekolah demokrasi?  berkenaan tindakan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah menyeru pihak berkuasa memantau Sekolah Demokrasi, saya berpandangan ia adalah satu tindakan gelojoh dan tidak mencerminkan golongan terpelajar.
Tanpa sebarang maklumat mencukupi tentang Sekolah Demokrasi, GPMS Kedah terus membuat kesimpulan bahawa Sekolah Demokrasi mestilah dipantau pihak berkuasa.
SINAR2Sekiranya GPMS Kedah ada sifat budiman, tentu mereka akan bertanya kepada pihak penganjur, mana-mana alumni Sekolah Demokrasi atau turut serta sendiri bagi memahami program berkenaan. Bukannya gelojoh menyeru pihak berkuasa memantau hanya berdasarkan paranoia tidak berpenghujung.
GPMS Kedah juga membuat pertuduhan bahawa penggunaan perkataan 'sekolah' pada Sekolah Demokrasi boleh mengelirukan masyarakat. GPMS Kedah tidak seharusnya memandang rendah kemampuan berfikir masyarakat. Seolah-olah masyarakat tidak mampu membezakan antara 'sekolah' sebagai sebuah institusi pendidikan dan 'sekolah' dalam erti kata umum, tempat belajar.
Yang lebih mengelirukan sebenarnya adalah gelaran 'pelajar' di dalam nama GPMS Kedah. Ini kerana tindakan mereka tidak langsung menggambarkan sifat-sifat insan terpelajar dan menjunjung tinggi budaya ilmu.
Sesebuah negara demokrasi itu hanya mempunyai makna apabila warganya terdidik. Bukan saja dengan pendidikan kurikulum, ko-kurikulum atau kemahiran, tetapi juga harus terdidik tentang hak dan peranan mereka sebagai warga sebuah negara.
Read More / Baca Lagi >>

Tarik balik deklarasi kematian penumpang pesawat - Waris MH370

Posted: 30 Jan 2015 04:34 PM PST

Tarik balik deklarasi kematian penumpang pesawat - Waris MH370
SUBANG JAYA: Waris penumpang dan anak kapal pesawat malang MH370 mahu deklarasi kesemua 239 penumpang yang diisytiharkan terkorban oleh Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman pada Khamis ditarik balik.

Ia jelas dinyatakan Grace Subathirai, anak salah seorang penumpang MH370, Anne Daisy yang melihat pengumuman itu tidak sah selagi tidak ada sebarang kesimpulan daripada misi pencarian pesawat malang berkenaan.

"Seharusnya ditarik balik, mengapa DCA boleh mengumumkan perkara sedemikian pada saat pencarian masih belum selesai?

"Saya kecewa dengan apa yang berlaku semalam, kami juga tidak dimaklumkan malah tidak diberitahu apa-apa sebelum keputusan mengadakan sidang media itu," katanya semasa sidang media khas waris MH370 di sini hari ini.

Pada Khamis, DCA dengan rasminya mengisytiharkan bahawa kehilangan MH370 merupakan satu kemalangan dan kesemua 239 penumpangnya dianggap terkorban.

Pesawat jenis Boeing 777-200ER itu hilang 40 minit setelah berlepas dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing pada 8 Mac tahun lalu. Ia membawa 239 penumpang dan anak kapal, termasuk 50 rakyat Malaysia.

Sementara itu, situasi sama berlaku di Beijing apabila ahli keluarga penumpang MH370 turut menolak deklarasi yang diumum DCA.
Read More / Baca Lagi >>

Harga baharu minyak mulai 12.01 malam ini

Posted: 30 Jan 2015 04:23 PM PST

Harga baharu minyak mulai 12.01 malam ini
KUALA LUMPUR - Harga baharu minyak akan diumumkan tengah malam esok sebelum berkuat kuasa pada 12.01 tengah malam, 1 Februari.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek berkata, kerajaan tidak mengumumkan harga baharu komoditi itu lebih awal kerana keputusan tersebut telah diputuskan oleh Kabinet mulai tahun ini.
Bagaimanapun, katanya, terpulang kepada hak masing-masing untuk membuat spekulasi tentang harga baharu minyak yang akan diumumkan kerajaan nanti.
"Kita akan teruskan begitu sebagaimana yang telah dibuat pada 1 Januari lalu. Dalam masa sama, saya juga tidak boleh menahan mana-mana pihak untuk membuat spekulasi berhubung harga minyak kali ini. Tunggu keputusannya tengah malam esok jika tiada apa-apa masalah," katanya selepas merasmikan Program Keusahawanan Bumiputera Coolblog di sini hari ini.
Yang turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas), Datuk Abdul Rahman Ahmad; Pengarah Urusan Perbadanan Nasional Berhad (PNS), Datuk Syed Zainol Khodki Shahabudin; Pengerusi Coolblog merangkap Pengarah Kanan Pelaburan Ekuinas, Nik Johaan Nik Hashim dan Pengarah Universiti Antarabangsa Unitar, Ijlal Nadzir.
Read More / Baca Lagi >>

'Pas tak bimbang jika keluar Pakatan' kata MP Kuala Nerus

Posted: 30 Jan 2015 04:20 PM PST

'Pas tak bimbang jika keluar Pakatan'
KUALA TERENGGANU – Pas tidak bimbang sekiranya kemelut dengan DAP berakhir dengan perpecahan dalam pakatan pembangkang kerana parti itu mampu bergerak bersendirian bagi meneruskan perjuangan hakikinya menegakkan syariat Islam.
Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas, Datuk Dr. Mohd. Khairuddin Aman Razali berkata, Pas tidak menghadapi masalah jika tidak lagi diperlukan dalam pakatan pembangkang memandangkan parti itu telah wujud sekian lama dan pernah memenangi pilihan raya umum tanpa bantuan mana-mana parti.
Beliau menjelaskan, apa yang penting Pas sentiasa berpegang pada prinsip perjuangan berdasarkan akidah dan kemenangan yang pernah diraih adalah dengan keizinan Allah.
"Pas tak ada masalah kalau pakatan terungkai kerana Pas adalah parti lama dan pernah menang sendiri dan juga pernah menang bersama. Kalau hari ini sudah tak boleh bersama DAP, kita sendiri atau mungkin dengan orang lain pula.
"Akan datang sekiranya terungkai pakatan pembangkang, kita tak bimbang kerana perjuangan Pas berasaskan akidah. Kita yakin menang apabila Allah beri kemenangan kepada kita.
"Apabila Allah nak beri menang, Allah buka hati manusia. Tak kira siapa mereka. Allah boleh buka hati orang Cina untuk sokong Pas walaupun tak masuk DAP. Itu hak Allah dan itu akidah kita. Sebab itu kita tak bimbang sesama makhluk sebab kita buat kerja kerana Allah," katanya.
Beliau yang juga Ahli Majlis Syura Ulama Pas berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan kuliah duha bersempena program Harap 3.1 Himpunan Harapan Semua selama tiga hari bermula semalam di Kampung Telaga Daing di sini hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Samy Vellu: MIC dalam keadaan cukup teruk

Posted: 30 Jan 2015 04:18 PM PST

KUALA LUMPUR  – Bekas Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu menyifatkan krisis dalaman kronik yang melanda parti itu adalah disebabkan sikap lupa diri kepemimpinan semasa, sehingga meletakkan MIC dalam keadaan cukup buruk.
Menurutnya, kepemimpinan semasa MIC tidak lagi meletakkan kepentingan masyarakat India dan parti sebagai keutamaan, sebaliknya mereka lebih gemar untuk bertelagah sesama sendiri sehingga menyebabkan MIC menjadi semakin hilang arah.
 Samy Vellu: MIC dalam keadaan cukup terukSamy yang kini Duta Khas Malaysia bagi Infrastruktur ke India dan Asia Selatan berkata, keadaan itu jauh berbeza berbanding MIC ketika di bawah terajunya, tetapi yakin krisis tersebut mampu diselesaikan andai kepentingan diri dapat diketepikan.
Pada masa yang sama, beliau menyatakan kesediaannya untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertelingkahan antara Presiden, Datuk Seri G. Palanivel dan Timbalannya, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berdasarkan pengalaman 32 tahun mentadbir MIC.
"Tiada siapa yang pedulikan komuniti India dan parti. Ada empat, lima orang sahaja yang bekerja (di pejabat). Ini bukan MIC yang saya pernah tadbir dulu. Pemimpin sekarang tidak ada masa untuk ke pejabat parti dan memberi khidmat pada masyarakat.

Advertisement
"Adakah mereka dapat menyelamatkan parti ini (dalam keadaan sebegitu)? Mereka sekarang tiada masa untuk masyarakat dan lupa diri," katanya ketika ditemui pada Persidangan Antarabangsa Pengajian Tamil Kesembilan di Universiti Malaya (UM) di sini hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

4 pembohongan proksi & tentera siber Umno

Posted: 30 Jan 2015 04:17 PM PST

Oleh Lim Kit Siang

4 pembohongan proksi & tentera siber Umno
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengarahkan pihak polis menyiasat seorang pengguna laman Twitter kerana mendakwa kehilangan pesawat MH370 adalah satu konspirasi dan bukannya kemalangan.
Dalam SMS kepada Malaysiakini, Khalid menyifatkan mesej pengguna Twitter itu sebagai berniat jahat dan meresahkan.
"Kita sedang cuba menenangkan waris. Jadi jika tidak tahu apa sebenarnya yang terjadi dengan MH370, jangan celupar dan berkata sesuatu yang tidak masuk akal dan tidak disokong dengan bukti-bukti" katanya. (We are trying to calm down the next-of-kin. So if you don't know what's really going on with MH370, don't just shoot your mouth off and say something senseless which is uncorroborated by evidence.)
Pada jam 11.12 pagi hari ini, seorang pengguna Twitter menghantar tweet kepada saya, mendakwa sayalah punca rusuhan kaum 13 Mei, dan pada 12 Mei 1969 kononnya saya berkata, "Melayu Balik Kampong. Melayu sekarang tiada kuasa. Sekarang kita Cina sudah control."
Ini adalah satu penipuan dan pembohongan kerana saya tidak berada di Kuala Lumpur pada 12 Mei 1969. Malah saya tidak berada di Kuala Lumpur antara 11 hingga 13 Mei 1969 seperti yang boleh dibuktikan oleh rekod-rekod Cawangan Khas.
Tweet yang jahat ini bukanlah kali pertama, tetapi merupakan yang terbaru dalam lambakan pembohongan mengenai pemimpin DAP oleh tentera siber Umno yang cuba mencetuskan kebencian, sikap tidak toleran dan ekstremisme yang akan membinasakan fabrik masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan agama sekiranya tidak diambil tindakan.
Khalid tidak boleh mengabaikan tweet yang begitu bahaya kerana saya mengecam muslihat dan salah guna media sosial secara pengecut beberapa kali sebelum ini.
Kenapa Khalid tidak mengarahkan pihak polis menyiasat pengguna Twitter di kalangan tentera siber Umno yang hanya bertujuan menyebarkan penipuan, kebencian dan ekstremisme di Malaysia?
Adakah Khalid mahu saya sendiri mengemukakan bukti-bukti tweet jahat ini sebelum beliau boleh mengambil tindakan?
Wujud satu fenomena pelik sepanjang minggu lalu di kalangan proksi Umno dan tentera sibernya sejak kenyataan mengejutkan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang pengembalian pilihan raya kerajaan tempatan boleh mengakibatkan tragedi rusuhan kaum 13 Mei berulang kembali.
Ini diikuti oleh serangan yang sistematik dan tersusun ke atas pemimpin DAP melalui media sosial oleh proksi dan tentera siber Umno.
Sepanjang minggu lalu, proksi-proksi Umno dan tentera sibernya menyebarkan empat penipuan mengenai DAP dan isu "undi ketiga" yang mesti dipatahkan.
PEMBOHONGAN PERTAMA: Dakwaan mereka yang DAP cuba mendapatkan kawalan penuh ke atas negara melalui pengembalian undi ketiga, dengan mendakwa adalah rampasan kuasa oleh kaum Cina pasca Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang merugikan orang Melayu – malah mendakwa DAP sudah pun mempunyai kelebihan untuk melakukannya kerana 60% kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam negara sudah dikuasai DAP.
Read More / Baca Lagi >>

Kenapa Razak Baginda lindungi Najib dalam kes Altantuya? soal peguam

Posted: 30 Jan 2015 03:27 PM PST

Peguam Americk Sidhu mempersoalkan mengapa penganalisis politik Abdul Razak Baginda melindungi Datuk Seri Najib Razak berhubung kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu 9 tahun lalu apabila perdana menteri tidak pernah terlibat dalam jenayah itu.

Americk yang menyediakan akuan bersumpah yang pertama (SD1) untuk penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang diupah Razak pada 2006 berkata, Razak terus-terusan mengatakan dalam satu wawancara dengan The Malaysian Insider baru-baru ini yang Najib tidak bersalah dan diperlakukan dengan tidak adil.
Dalam temu bual yang disiarkan pada Khamis, Razak memberitahu The Malaysian Insider semuanya ialah mainan politik dan tiada kaitan antara Najib dan kematian Altantuya.

Americk berkata, Razak bagaimanapun tidak menerangkan kenapa beliau merasakan Najib perlu dilindungi.
"Tiada siapa yang tuduh Najib terlibat.
Bala dalam SD1 beliau tidak mengatakan Najib mempunyai apa-apa kaitan dengan pembunuhan Altantuya," kata Americk dalam satu kenyataan eksklusif kepada The Malaysian Insider.

Mendiang Bala, seorang bekas anggota polis, berkata dalam SD pertama beliau yang Razak mengambilnya bekerja pada Jun 2006 untuk menghalang Altantuya daripada mendekatinya.
Americk berkata apa yang dinyatakan Bala dalam SD itu ialah Razak memberitahunya mengenai penglibatan Najib dengan Altantuya.
(Bala berkata kedua-dua Razak dan Altantuya memberitahunya, Altantuya pernah menjadi teman wanita Najib.

Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya tak berhati perut buat pengumuman kematian, kata waris MH370

Posted: 30 Jan 2015 03:22 PM PST

Kelly Wen, isteri penumpang dari China yang dikenali sebagai Li, melahirkan rasa kecewa dengan cara Putrajaya membuat  pengumuman itu.
Pada Khamis, Jabatan Penerbangan Awam mengadakan siaran langsung di kaca televisyen dan Ketua Pengarah Datuk Azharuddin Abdul Rahman mengisytiharkan, pesawat Malaysia Airlines MH370 hilang dalam satu kemalangan
"Saya tidak akan terima pengumuman kehilangan tanpa memperolehi sebarang bukti tentang nasib sebenar pesawat itu," kata Wen pada sidang akhbar yang diadakan oleh waris penumpang dan anak kapal MH370 di Subang Jaya malam tadi.
"Saya sudah berada di Malaysia lebih satu minggu atas urusan peribadi apabila saya dapat tahu pengumuman akan dibuat mengenai MH370," kata Wen.
"Saya bertanya dengan kedutaan China dan pejabat Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, kedua-duanya kata tiada pengumuman dijangka dibuat."
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Waris tak terima pendirian Putrajaya

Posted: 30 Jan 2015 03:16 PM PST


Empat waris mereka yang menaiki pesawat MH370 yang hilang, tidak boleh menerima pendirian Putrajaya tanpa sebarang bukti bahawa orang yang mereka sayangi itu telah meninggal dunia.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur malam tadi, mereka berkata adalah tidak sesuai untuk mengisytiharkan mereka dalam pesawat itu telah meninggal dunia kerana usaha mencarinya masih berjalan.

"Saya bantah keras, tidak puas hati, kecewa dengan pengumuman mereka," kata seorang ahli keluarga dari China, yang hanya dikenali sebagai Kelly.

Yang lainnya berang kerana pihak berkuasa memutuskan untuk membuat pengumuman itu melalui akhbar dan tidak memaklumkan kepada mereka terlebih dahulu secara peribadi.

Jacquira Gonzalez, isteri kepada penyelia dalam penerbangan Patrick Gomes, berkata Jabatan Penerbangan Awam (DCA) tidak sensitif dengan berbuat demikian.

Sementara itu, yang lain membidas dakwaan DCA bahawa Putrajaya memutuskan untuk mengisytiharkan pesawat sebagai hilang untuk membantu proses tuntutan insurans ahli keluarga.

"Mereka berkata, mereka mahu membuat (proses) pampasan (lebih mudah). Kami tidak berminat dengan pampasan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Waris kecewa dengan pengumuman DCA

Posted: 30 Jan 2015 03:14 PM PST

unnamed (2) (1)
Antara waris anak kapal dan penumpang MH370 yang menghadiri sidang media di Holiday Villa, Subang, pada Jumaat.

SUBANG JAYA, 31 Januari:

Waris penumpang dan anak kapal pesawat Malaysia Airlines MH370 kecewa dengan pengumuman Jabatan Penerbangan Awam (DCA), pada Khamis, yang mengisytiharkan kehilangan pesawat itu sebagai kemalangan, walaupun operasi mencari masih diteruskan.
Perkara itu diluahkan waris mangsa MH370 dalam satu sidang media di Holiday Villa, Subang, pada Jumaat.
Mereka turut meluahkan rasa kecewa dengan tindakan DCA membatalkan pengumuman perkembangan terkini yang dijadualkan berlangsung pada jam 3.30 petang Khamis, kerana kehadiran waris pada sidang media itu.
Susulan itu, lebih 30 ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH370 yang hadir di Dewan Serbaguna DCA, Putrajaya, pulang dengan kecewa, selepas sidang media itu dibatalkan.
Jacquita Gonzales, isteri kepada Penyelia Penerbangan MH370, Patrick Francis Gomes menyifatkan DCA bertindak kurang sopan dalam menangani situasi itu.
"Pengumuman semalam (Khamis) adalah sesuatu yang mengejutkan, kerana tidak menyangka kami diberitahu, sama seperti orang lain di dunia ini," katanya.
Jelasnya, pihak berkuasa perlu memaklumkan keluarga mangsa terlebih dahulu, berhubung perkembangan terkini pesawat MH370.
Read More / Baca Lagi >>

TG Nik Abdul Aziz boleh berdiri dengan sokongan

Posted: 30 Jan 2015 06:46 AM PST


KUALA LUMPUR: "Alhamdulillah, walaupun masih keletihan, ayahanda telah mampu jalani proses rehabilitasi dengan baik, meningkat dari hari ke hari," tulis Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengenai perkembangan kesihatan ayahandanya menerusi facebook, malam ini.
Semalam, katanya ayahanda beliau, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dibawa ke bilik fisioterapi untuk latihan berdiri.
Beliau melahirkan rasa syukur kerana ayahandanya itu boleh berdiri dengan sokongan sekitar setengah jam.
Nik Abdul turut mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak yang menziarahi ayahandanya, semalam.
"Walau pun sekejap dan ayahanda keletihan, ia bermakna buat kami sekeluarga. Terima kasih rakyat Malaysia," tulisnya lagi.
(Gambar: Tuan Guru ditunjukkan surat perutusan khas dan doa daripada ulama tersohor, Syeikh Ali As-Shobuni untuk kesihatan beliau. Tuan Guru pernah dikunjungi syeikh tahun lepas di Kelantan.)

Sabotaj ekonomi negara: Tindakan tegas menanti kata Najib

Posted: 30 Jan 2015 04:38 AM PST

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan perlu meneliti semua bukti berhubung cubaan mensabotaj ekonomi negara oleh pihak tertentu sebelum mengambil tindakan tegas.

Beliau berkata lagi, sebaik sahaja aktiviti mereka dapat dikesan dan mengenal pasti pelakunya, Najib menyerahkan perkara itu kepada agensi berkaitan untuk mengambil tindakan tegas.

"Kita kena perolehi bukti dulu apa yang didakwa dilakukan oleh mereka dan kita berharap bahawa badan-badan kerajaan yang relevan itu dapat mengambil tindakan yang sewajarnya," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di PWTC, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Marican Naina Marican semalam yang menggesa Bank Negara Malaysia (BNM) menyiasat individu-individu yang cuba mengambil kesempatan mengaut  keuntungan melalui urusniaga mata wang negara.

Jelasnya, perbuatan itu bagi menaja dan menjalankan operasi beberapa media baharu untuk melancarkan fitnah terhadap kerajaan.

Katanya lagi, kajian juga perlu dilakukan sama ada perbuatan sabotaj itu boleh didakwa di bawah Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2010 untuk memastikan pencegahannya lebih berkesan.


Lim debunks ’4 big lies’ about DAP

Posted: 30 Jan 2015 03:01 AM PST

Kit Siang says Umno is behind the attacks over DAP's push for the 3rd vote and he replies to the accusations.

KUALA LUMPUR: DAP Parliamentary Leader Lim Kit Siang has accused Umno front organisations and cybertroopers of spreading four "big lies" about DAP as his party's push for local government elections gathers momentum.
"This must be debunked," he said in a press statement today.
4 big lies2The first lie, he said, was their allegation that DAP was seeking full control of the country through the restoration of the so-called third vote, suggesting that it was a post-GE13 grab for political power by the Chinese at the expense of the Malays. DAP, according to this allegation, was "on the verge of grabbing political power since 60% of state assembly seats in the country are already under the party's control".
Lim said there were fatal mistakes in this theory.
"DAP does not control 60% of the state assembly seats," he said. "The three Pakatan Rakyat parties, i.e. DAP, PKR and PAS, together have 229 seats or 45% of the total of 505 state assembly seats in the country.
"The DAP, right from its establishment 49 years ago, has been committed to the goal of being a party for Malaysians. DAP is the first Pan-Malaysian political party with branches in all states in the country."
Read More / Baca Lagi >>

Pampasan 2.6 juta: Peguam sudah hantar notis balas kepada MBI – Faekah

Posted: 30 Jan 2015 02:50 AM PST

Mengikut perkiraan, tempoh 14 hari itu akan berakhir pada 1 Februari 2015 ini.

faekahPETALING JAYA: Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Permerbadanan Menteri Besar (MBI), Faekah Husin menyatakan peguamnya iaitu Tetuan Bon & Associates sudah menghantar notis balas kepada Permerbadanan Menteri Besar (MBI) pada 19 Januari lalu.
"Kami telah meminta mereka (MBI) jawab dalam tempoh 14 hari dari tarikh notis," ujarnya ringkas dalam satu kiriman sistem pesanan ringkas (SMS) kepada Free Malaysia Today
Mengikut perkiraan, tempoh 14 hari itu akan berakhir pada 1 Februari 2015 ini.
Sebelum ini, Faekah telah dinasihatkan untuk tidak mengeluarkan kenyataan bagi mengelak sebarang prejudis dalam isu pampasan berkenaan.
Sementara kerajaan negeri Selangor menyatakan telah bersedia untuk meneruskan tindakan undang-undang terhadap Faekah dan tujuh bekas pegawai anak syarikat kerajaan negeri itu selepas tempoh 14 hari pemulangan pampasan tamat pada 19 Januari.
Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, pihaknya sudah mendapatkan nasihat daripada peguam untuk meneruskan prosedur undang-undang terhadap mereka yang enggan memulangkan pampasan berjumlah RM2.6 juta.
"Kita sudah merujuk kepada peguam untuk meneruskan tindakan undang-undang terhadap mereka yang enggan memulangkan wang tersebut," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

1Malaysia tiada yg luar biasa...

Posted: 30 Jan 2015 02:13 AM PST

 rasuah...bunuh...harga naik...banjir...hilang...songlap duit rakyat...
semuanya BIASA....
Only in 1Malaysia

IGP: Kita tak akan tahu motif bunuh Altantuya

Nampaknya Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar turut menyertai barisan panjang mereka yang masih tercari-cari motif di sebalik pembunuhan ngeri Altantuya Shaariibuu.

Beliau menyentuh isu itu dalam respon kepada penganalisis politik Abdul Razak Baginda, yang semalam menyifatkan pembunuhan bekas kekasihnya itu sebagai kerja "anggota polis jahat".
                     
Razak Baginda (kiri), yang dibebaskan daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya, menyokong hujahnya dengan memetik kes-kes kematian dalam tahanan polis dalam temu bual eksklusif dengan The Malaysian Insider.

Bagaimanapun, Khalid menegaskan bahawa walaupun "elemen jahat" wujud dalam semua organisasi, tetapi tidak semua kes kematian dalam tahanan disebabkan oleh keganasan polis.

"Hanya satu atau dua kes (di mana polis menyebabkan kematian itu). Ini berlaku di mana-mana. Jadi kenyataannya secara menyeluruh itu tidak boleh diterima," katanya kepada Malaysiakini.

Khalid merujuk kepada banyak kes di mana laporan bedah siasat mendedahkan tahanan meninggal dunia akibat penyakit.
 

Read More / Baca Lagi >>

Rafizi: RON95 sepatutnya RM1.62 seliter mulai Feb ini

Posted: 30 Jan 2015 02:09 AM PST


Pinjaman Hutang 1MDB Dijelaskan Ananda Krishnan? Bakal Untung RM6 Bilion?

Posted: 30 Jan 2015 02:00 AM PST


1MDB…..daripada banyak duit sampai berhutang tapi tak mampu bayar pinjaman hutang sendiri? Tepuk dahi Berita semasa melihatnya…Ibarat cacing yang kepanasan, lembu yang sedang dikorbankan mengelupur tidak tentu hala. Akhirnya apa yang 1MDb mampu lakukan sekarang ini?
"Korek lubang, tutup lubang"
1MDB terpaksa meminta talian hayat daripada Ananda Krishnan bagi melangsaikan pinjaman hutang Rm2 bilion dengan Maybank, RHB

Laporan Berita Terkini 1MDB Malaysia oleh The Edge

1MDBJikalau anda semak laporan berita terkini The Edge berdasarkan pinjaman hutang RM2 bilion yang bakal diberikan Ananda bagi menjelaskan pinjaman hutang Maybank RHB, Tan Sri Ananda Krishnan akan diberikan majoriti pegangan dalam Powertake Investment Holdings Sdn Bhd. Jikalau berdasarkan nilaian hari ini, Ananda Krishnan sudah untung RM6,000,000,000 di situ sahaja. Hebat taikun telekomunikasi ini berniaga…
1MDB bought Tanjong Energy Holdings Sdn Bhd owned by Ananda Krishnan at RM8.5 billion (with RM6.17bil loan) and renamed to Powertek Energy Sdn Bhd became a subsidiary of Powertek Investment Holdings Sdn Bhd in 2012.
Manakala 1MDB masih lagi terhegeh-hegeh menanggung hutang di sana sini.
After having acquired Tanjong's power plants for a total of RM8.5bil, 1MDB also acquired the Genting group's power generation unit for RM2.38bil.
To purchase Genting Sanyen Power, 1MDB took up a bridging loan of RM607mil that is payable on a semi-annual basis over 42 months.
Hutang lagi…..1MDB. Hebat anda berniaga. Akhirnya Ananda Krishnan yang kenyang.

Risiko Pelaburan 1MDB Kepada Ekonomi Malaysia?

Bagi Berita Semasa melihatkan unjuran pertumbuhan ekonomi pada kadar 3%-5% pada tahun 2015 ini, memnang tiada masalah di situ. Masalahnya sekarang ini, "lubang-lubang gomen" seperti 1MDB ini yang telah membawa kepada apa yang dipanggil sebagai "systemic risk"
  1. Systemic risk: Aka Jangkitan. 1MDB tidak mampu bayar hutang, bank mula sangkut daripada "capital adequacy ratio".
  2. Apabila Bank mula sangkut = ia sekaligus akan mengehadkan keupayaan bank untuk memberi kredit, yang memberi kesan kepada perkembangan ekonomi.
  3. Itu belum masuk lagi "contingent liability" kepada kerajaan Malaysia (yang boleh membawa kesan kepada defisit bajet) bahkan juga kesan rantaian kepada para pemodal melalui pendedahan mereka kepada nota gadai gomen dan 1MDB itu sendiri.
  4. Di bawah ini Berita semasa sertakan bersama laporan berita pernigaan yang disediakan oleh StarBiz pada 23 April 2014 yang mana menunjukkan liabiliti luar jangka yang dijamin oleh kerajaan Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>