Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


AirAsia #QZ8521 : Banyak mayat dalam bangkai pesawat?

Posted: 04 Jan 2015 08:14 AM PST


Gabungan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) dari pelbagai negara percaya banyak mayat penumpang serta anak kapal QZ8501 masih berada dalam bangkai pesawat AirAsia Indonesia tersebut.

Justeru, fokus utama gabungan pasukan penyelamat ketika ini ialah untuk mendapatkan segera lokasi tepat kedudukan sebenar bangkai QZ8501, yang dipercayai terbenam dalam keadaan terbalik di Laut Jawa.

Menurut Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar, kepercayaan itu bersandarkan kepada beberapa faktor, terutama corak kemalangan pesawat hasil dari serpihan dan mayat yang ditemukan.

"Kita percaya banyak mayat berada dalam badan pesawat dan tertenggelam bersama-sama ke dasar laut. Fokus sekarang ialah mencari lokasi sebenar kedudukan QZ8501 bagi meleraikan segala persoalan tersebut.


"Selain mayat mangsa, kedudukan lokasi sebenar badan pesawat adalah penting kerana dari situ harapan untuk mendapatkan kotak hitam adalah tinggi," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kemungkinan mayat terbenam bersama-sama bangkai pesawat itu menguatkan andaian bahawa QZ8501 sempat melakukan pendaratan cemas di laut, sebelum akhirnya tenggelam akibat keadaan laut bergelora.

Malah, bekas Ke­tua Staf Angkatan Udara Indonesia, Chapy Hakim berkata, buat masa ini andaian tersebut adalah paling munasabah berdasarkan petunjuk keadaan mayat serta serpihan pesawat berkenaan.

Pesawat QZ8501 membawa seramai 162 penumpang dan anak kapal, tetapi selepas enam hari operasi SAR digerakkan, hanya 16 mayat berjaya ditemukan sehingga kini manakala bakinya belum dapat dikesan.


Dalam pada itu, Abdul Aziz mengesahkan bahawa tumpuan operasi pasukan SAR adalah di sektor IV dan V sekitar Pulau Belitung, kerana pesawat QZ8501 dipercayai terbenam di kawasan tersebut.

Bagaimanapun kata beliau, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diminta memantau kawasan pencarian di sektor II dan III kerana pihak Indonesia sudah menghantar kapal khas, Baruna Jaya 1 ke lokasi terbabit.

"Sehingga kini, TLDM berjaya menemukan empat mayat tetapi hanya tiga dapat dinaikkan dan saya cukup berbangga dengan komitmen serta nilai profesionalisme mereka meskipun dalam keadaan cuaca mencabar," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:35 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Mat Yaacob dah konar mcm Bandar Baru Pengkalan Kubor

Posted: 04 Jan 2015 10:55 PM PST


Tolak gabung supaya rakyat terus DERITA dan MARAH untuk undi PAS

Posted: 04 Jan 2015 07:38 PM PST


Dato Mahfuz Omar sudah umumkan penubuhan dana pembangunan semula kawasan banjir Kelantan di Pokok Sena, Kedah malam tadi.

Sudah ... PAS dah mula nak mentakedarah duit dari orang ramai dengan mengambil peluang dari bencana-bencana dan tragedi-tragedi.

Ingat saja kepada pendedahan Cikgu Non tentang Tabung Memali yang tidak sampai kepada balu dan anak yatim tapi hanya mengkayakan orang tertentu.

Mahfuz membuat pengumumsn tersebut dalam satu ceramah politik khas berkaitan banjir di Jalan Langgar, Alor Setar malam tadi.


Beliau menyuarakan tidak setuju dengan cadangan pemilik akhbar sinar harian supaya umno dan pas bergabung untuk menyelesaikan masaalah banjir yang menimpa Kelantan.

Mahfuz memutarbelit dengan berkata sekiranya umno setuju bergabung semata-mata untuk selarasksn isu banjir, maka sah UMNO adalah penzalim, pembuli dan pendera. 

Hanya lojik PAS saja yang mudah percaya pada putarbelit yang mana cadangan gabung datang dari orang bukan UMNO tapi akhirnya UMNO dituduh.


Mahfuz seolah-olah yakin PAS boleh bangunkan semula Kelantan dengan hanya dana yang PAS pusat mahu umum.

Ia hanya buktikan PAS mahu rakyat Kelantan terus susah dan menderita supaya mereka berpaut harapan pada janji Islam palsu.

Kesusahan dan penderitaan rakyat hanya akan kekalkan pengaruh dan undi Pas dengan kemarahan berterusan terhadap kerajaan BN.

Ianya ditambah dengan janji palsu negara Islam dan hudud ala PAS yang sebenarnya tidak menjanjikan kebajikan buat rakyat dan rancangan PAS tidak akan dikota kerana DAP menentang!!!!


Bersajak tak ada hasil, Baik Samad Said turun BERSIHKAN

Posted: 04 Jan 2015 04:26 PM PST


Semuanya tangan2 rakan seperjuangan Samad Said.


Baik turun Bersihkan!!!


Asal bencana, PAS buat duit lancar Tabung

Posted: 04 Jan 2015 05:31 AM PSTMOHON DISEBARKAN SEBELUM RAMAI YANG TERTIPU. 

Seperti biasa, apabila ada sesuatu tragedi yang berlaku dalam negara, PAS akan mengambil kesempatan melancarkan pelbagai jenis tabung. Kali ini PAS mengambil kesempatan melancarkan tabung atas nama membantu mangsa2 banjir pula. Rakyat Malaysia dinasihatkan agar tidak terpukau dengan hadith atau surah serta kata2 manis yang terbit dari mulut pemimpin2 PAS untuk memukau orang ramai menderma. 

Mengikut maklumat yang dibisikkan oleh seorang staf ibu pejabat PAS Jalan Raja Laut KL. Derma2 yang dikutip oleh PAS selama ini tidak digunakan secara telus. Mereka kutip derma untuk tujuan lain tetapi ada wang yang digunakan untuk tujuan politik. Mengikut pemberi maklumat itu, derma yang dikutip PAS atas nama TABUNG TRAGEDI LAHAD DATU tahun 2013 tidak pernah diaudit dan dibentangkan secara telus kepada ahli2 parti dalam muktamar. Tidak sampai 50 peratus wang kutipan TABUNG TRAGEDI LAHAD DATU diberikan kepada mangsa2. Selebihnya wang2 itu digunakan dalam p.raya umum 13. 

Ambillah iktibar apa yang berlaku kepada TABUNG MEMALI, TABUNG TRAGEDI LAHAD DATU dan TABUNG PEMBINAAN LEBUHRAYA RAKYAT di Kelantan, elakkan diri anda ditipu oleh PAS. Jika anda ingin menderma, hulurkan terus kepada mangsa2 mengikut kemampuan anda. 

Ini bukan satu paksaan. Hanya satu pesanan. Jika anda tidak mahu rakyat Malaysia ditipu atas nama derma atau tabung,sila panjangkan pesanan ini. Saya memanjangkannya kerana saya dapat info sahih daripada kakitangan ibu pejabat PAS sendiri. Jika anda ingin terus menderma kepada PAS, silakan.

Orang Malaysia mudah ditipu ... mungkin suka ditipu

Posted: 04 Jan 2015 12:57 AM PST


Mayat bergelimpangan - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Bangunan sekolah runtuh - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Beratus mayat di Hospital USM - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Ada orang halang bantuan untuk mangsa banjir - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Bantuan mangsa banjir dilekat dengan label BN - terus percaya tanpa minta kesahihan..

10 orang sekeluarga mati dalam rumah - terus percaya tanpa minta kesahihan..Sukarelawan tarik diri - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Surat dari anggota tentera yang menyatakan kebuluran kerana bantuan tidak sampai - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Gambar budak mati akibat bumbung runtuh - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Empangan Thailand yang melepaskan air ke Malaysia - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Bantuan hanya sampai kepada penyokong BN sahaja - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Sukarelawan ditahan dari memasuki kawasan banjir untuk menghantar bantuan makanan - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Kerajaan tiada duit untuk urus bencana & isytihar Darurat - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Puisi 'Tidurlah Sayang' dari Ibu Darwish - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Sewa helikopter tentera RM4500 untuk hantar bantuan - terus percaya tanpa minta kesahihan.. 

Syarikat Oil & Gas panggil pulang kerana Ribut Taufan Jangmi - terus percaya tanpa minta kesahihan.. 

Satu sahaja yang Rakyat Malaysia tanya kesahihan..iaitu Buka Sekolah ditangguh seminggu.. Pakat tanya 

"Betoi ka cuti sekolah tambah seminggu lagi?"

Oh Rakyat Malaysia! Agak-agak kalau ada yang kata punca banjir diKelantan datangnya dari Selatan Thailand kerana kalau tengok atas peta Thailand duduk atas, Kelantan duduk bawah. Air dari atas jatuh ke bawah, mungkin ada juga yg percaya agaknya.

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:35 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Surat Rahsia: DS Zahid Perlu Segera Beri Penjelasan

Posted: 04 Jan 2015 10:35 PM PST

Surat Rahsia: DS Zahid Perlu Segera Beri Penjelasan
Saya mengikuti perkembangan isu surat rahsia DS Zahid Hamidi kepada FBI mengenai Paul Phua Wei-seng, termasuk kenyataan yang dibuat DS Shafee Abdullah semalam. Saya ingin berterima kasih kepada DS Shafee kerana walaupun Menteri Dalam Negeri belum menjawab, peguam UMNO nombor satu telah menjawab salah satu soalan yang saya tujukan kepada DS Zahid.
Berdasarkan kenyataan DS Shafee, kita kini tahu bahawa surat rahsia DS Zahid kepada FBI yang didedahkan South China Morning Post adalah sahih dan benar.
Walau bagaimanapun, sehingga hari ini DS Zahid Hamidi masih memilih untuk berdiam diri dan belum menjawab apakah "projek-projek berkaitan keselamatan negara" yang dibantu Paul Phua, dan mengapa DS Zahid mampu mengeluarkan surat untuk seorang seperti Paul Phua tetapi tidak berkata apa-apa apabila Interpol mengeluarkan waran tangkap terhadap Dr Yusuf Al-Qaradawi, Tokoh Maal Hijrah yang diiktiraf Kerajaan Malaysia.
Paul Phua
Beberapa orang Ahli Parlimen juga telah persoalkan bagaimana seorang menteri kabinet telah mengeluarkan surat seperti ini bukan di atas nasihat Peguam Negara, tetapi di atas nasihat peguam persendirian. Adakah ini satu "Standard Operating Procedure" ataupun kebiasaan bagi menteri-menteri?
Seharusnya DS Zahid lebih proaktif memberi penjelasan mengenai isu-isu ini. Malah sekiranya DS Zahid terus memilih untuk berdiam diri, beliau seakan mengiakan persepsi yang telah timbul bahawa beliau sedang mempertahankan seorang yang pernah ditangkap dan diusir dari Macau kerana aktiviti perjudian, dan sedang didakwa di mahkamah Amerika Syarikat kerana aktiviti perjudian.
Walaupun dalam satu kenyataan kepada Kwong Wah Yit Poh hari ini DS Zahid berkata 14K Triad tidak wujud di Malaysia, tetapi bolehkah DS Zahid mengesahkan samada Paul Phua seorang ahli 14K Triad atau tidak? Adakah ini tidak bercanggah dengan laporan PDRM yang digunapakai FBI dalam kes terhadap Paul Phua?
Mengikut data daripada Global Financial Integrity, Malaysia telah kehilangan RM170 bilion akibat pengeluaran wang secara haram pada 2012, termasuklah pengubahan wang haram (money laundering) di mana aktiviti perjudian merupakan salah satu kaedah wang haram diubah. Tidak mustahil kumpulan-kumpulan kongsi gelap terlibat dalam aktiviti ini.
Zahid Hamidi
Oleh itu, saya meminta DS Zahid untuk menjelaskan pernahkah Paul Phua ditangkap dan/atau didakwa di Malaysia kerana aktiviti jenayah seperti perjudian atau pengubahan wang haram (money laundering)?
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi merangkap Naib Ketua AMK

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:33 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KEMBALIKAN HAK RAKYAT KEPADA RAKYAT

Posted: 04 Jan 2015 11:00 PM PSTDengan rendah diri, kami rakyat Negeri Kelantan memohon sumbangan Kayu, Plywood & lain-lain keperluan daripada Taukey-taukey Balak di Negeri Kelantan & luar Negeri Kelantan untuk membina kediaman sementara bagi mangsa-mangsa banjir Negeri Kelantan yang telah kehilangan tempat tinggal setelah dihanyutkan arus deras dalam Bencana Banjir tempohari.

Kami percaya Taukey-taukey Balak sekelian telah mengaut untung yang bukan sedikit daripada hasil Balak yang diambil dari Negeri Kelantan & kami yakin, sumbangan yang bakal dibuat oleh para Taukey Balak sekelian sikit pun tidak akan merugikan perniagaan kalian.

Inilah masanya untuk Taukey-taukey Balak sekelian berkongsi keuntungan selain berzakat kepada Rakyat Negeri Kelantan yang ditimpa musibah.

Sekian lama kami Rakyat Marhaen Kasta Rnndah hanya melihat sahaja Taukey-taukey Balak sekelian mengaut untung atas perniagaan Kalian & kami Rakyat Kasta Rendah hanya menerima "kesan" kemusnahan hasil dari keuntungan yang dibuat kalian.

Untuk SEKALI SAHAJA dalam hidup, kami mohon supaya Taukey-taukey Balak sekelian "berkongsi" hasil bumi kami dengan mangsa-mangsa banjir supaya mangsa-mangsa banjir boleh memulakan kehidupan baru selepas ditimpa musibah.

Mohon tag, share & sebarkan supaya mendapat perhatian & simpati dari pihak-pihak yang berkenaan...

#kelantanmenangis

BACA DULU SEBELUM KOMEN

Posted: 04 Jan 2015 07:32 PM PSTSOP Pengurusan Bencana,Baca Dahulu Sebelum Komen.

1. Banyak Komentar - komentar NEGATIF daripada banyak pihak sama ada pihak yang berada di dalam Kerajaan mahupun di luar kerajaan yang menggesa Majlis Keselamatan Negara (MKN) menyemak kembali Standard Operation Procedure (SOP) Pengurusan Bencana digubal dan disemak semula.

2. Persoalan yang timbul, adakah mereka sudah membaca SOP berkenaan sehingga mereka merasakan bahawa SOP berkenaan adalah tidak BETUL dan perlu diSEMAK?

3. Dengan hanya melihat kepada tindak balas daripada kelemahan yang timbul dalam bencana yang bermagnitud besar, SOP dan penjaga SOP berkenaan terus dihentam .

4. MHS mahu bertanya kepada pihak yang berkenaan apakah NAMA SOP yang mereka hentam itu? Ternyata nama SOP pun mereka tidak tahu, tiba-tiba sahaja berlagak jaguh mengeluarkan komentar-komentar yang konon bagus di media-media baik arus perdana mahupun di media alternatif.

5. Perlu diingatkan kepada pihak yang menghentam itu, SOP hanyalah Skrip atau arahan-arahan bertulis, para pelakonnya adalah daripada semua pihak baik dari seluruh anggota Kerajaan mahupun anggota SWASTA yang dipilih semasa Skrip diCIPTA!

6. Persoalan, jika sesuatu drama / filem itu GAGAL, ia bukanlah kerana kegagalan Skrip, tetapi ia merupakan kegagalan para pelakon mereka yang GAGAL membawa watak lakonan seperti yang terdapat di dalam SKRIP berkenaan.

ARAHAN MKN 20 TIDAK PERLU TUBUHKAN AGENSI KERAJAAN YANG BARU KERANA MEMILIKNEGARAKAN ASET - ASET KEMENTERIAN/SWASTA SEDIA ADA!

7. SOP Pengurusan Bencana yang sempat MHS browse di Internet, secara dasarnya dan secara generalnya adalah Arahan MKN 20 yang ditandatangani oleh YAB PM.

8. Di dalam Buku Arahan berkenaan, MHS nampak penglibatan SEMUA pihak ditagih! Baik daripada Agensi Penyelamat Utama, Sokongan dan akhirnya pihak Swasta dan para NGO.

9. Peruntukan kewangan juga disentuh iaitu menggunapakai peruntukan kewangan sedia ada Kementerian / Jabatan yang terlibat.

10. Ini adalah satu pendekatan yang bijak apabila kita menggerakkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana di bawah 1 payung jawatankuasa baik di peringkat Daerah, Negeri mahupun pusat. Tidak perlu kita menubuhkan AGENSI KERAJAAN yang baru YANG MENELAN belanja Jutaan RM untuk Pengurusan Bencana!

11. MHS sarankan, mana-mana Pak Menteri, Ketua Jabatan kepada Jabatan yang tidak Berkaitan Bencana , Jurucakap Jabatan yang tidak Berkaitan Bencana serta barisan Pembangkang, janganlah kita menunjukkan kita ini terlalu Bodoh akalnya dengan mengeluarkan pandangan-pandangan dan cadangan-cadangan yang sememangnya jabatan berkenaan telah laksanakan.

12. Memang ada kelemahan dalam pengurusan bencana yang perlu diperbaiki tetapi BUKANNYA kita perlu revamp atau bina semua SOP / Skrip yang tidak bersalah!

13. Tanyalah balik kepada diri kita, adakah Agensi Penyelamat Utama seperti ATM, PDRM , BOMBA , JPAM malah JKM memberi komen negatif terhadap SOP/ Arahan MKN 20 berkenaan? Tidak ada bukan? Hal ini kerana mereka sangat mahir / faham akan SOP berkenaan yang kemudiannya menggunapakai SOP jabatan masing-masing dalam pengurusan bencana!

14. Yang banyak bising adalah daripada orang-orang yang tidak faham akan landskap pengurusan bencana secara menyeluruh! Mereka faham ikut apa yang mereka faham. Memang GAGAL lah!

-MHS selidik sebelum hentam sebab itu, MHS lambat bagi apa- apa pandangan sebab MHS perlu memandang dengan mata hati fikiran bukan dengan pandangan mata yang kosong!


MHS
www.myhomesoil.blogspot.com

ISU TNB: ANWAR MENGAMOK PEMIMPIN PAS LIDAH BERCABANG

Posted: 04 Jan 2015 06:08 AM PST

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim hari ini mere-tweet artikel tulisan Abdul Rahman Talib @ Tulang Besi di malaysiawaves.net bertajuk "Apabila Rakan Sejemaah PAS Jadi Corong Pembesar Musuh."

Dalam artikel itu, Tulang Besi mengkritik Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (Ustaz Mohd Khairuddin At-Takiri) yang dilihat menyokong hujah Tenaga Nasional Berhad (TNB) berbanding dengan hujah Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkaitan dengan isu punca banjir di Kelantan.
"Dato Husam as PAS NP bangkitkan isu berkaitan dan minta TNB jawab. Lihat siapa tolong promote dan pertegaskan jawap b/p TNB.
"Tak habis-habis jadi juara pertahankan Kerajaan Umno.
"Ust Mohd Khairuddin At-Takiri ni lah ke hulu ke hilir cerita pasal wala' pasal ketaatan pasal ukhuwah tapi sanggup tikam sesama jemaah depan musuh.
"Ni lah manusia lidah bercabang, kelingking berkait telunjuk lurus.
Dalam facebook Ust Mohd Khairuddin hari ini beliau memetik kenyataan TNB sebagai menjawab tuduhan Husam berkaitan dengan isu banjir di Kelantan.
Kenyataan media TNB berkaitan isu tersebut yang turut disiarkan Harakahdaily adalah seperti berikut :
Berikut kenyataan penuh pihak Unit Komunikasi Korporat, TNB.
Empangan TNB bantu mengurangkan musibah banjir lebih besar
Terdapat berita di media sosial yang membuat tuduhan bahawa pembangunan Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu (juga di kenali sebagai Projek Kenyir Dua) adalah punca banjir di Negeri Kelantan.
Antara tuduhannya termasuklah:
1. Limpahan air dari Projek ini menyebabkan kejadian banjir di Negeri Kelantan
2. Empangan di Projek ini pecah dan menyebabkan banjir di Negeri Kelantan
3. Kerja-kerja pembalakan di kawasan Projek telah menyebabkan kawasan tersebut gondol dan ini menjadi punca aliran air yang besar ke kawasan Malik Urai, Kuala Krai & seterusnya ke Kota Bahru.
4. Projek ini dilaksanakan secara rahsia
Pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) menafikan tuduhan ini dan ingin memberi penjelasan berdasarkan fakta-fakta berikut:
Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu terletak di Daerah Hulu Terengganu, di kawasan hutan simpan Tembat, di bahagian hilir Tasik Kenyir. Ia melibatkan pembinaan dua empangan merintasi Sg. Terengganu (Empangan Puah) dan Sg. Tembat (Empangan Tembat) yang mengalir ke Tasik Kenyir.
Kawasan tadahan untuk Projek ini terletak di Negeri Terengganu dan dipisahkan dari Negeri Kelantan oleh banjaran gunung. Oleh hal yang demikian segala aliran air permukaan (surface run-off) mengalir ke arah kedua-dua sungai tersebut yang akhirnya akan menjadi Tasik Puah dan Tasik Tembat apabila Projek ini siap kelak.
Air dari Tasik Tembat akan disalurkan melalui terowong lencongan air ke Tasik Puah. Air ini akan digunakan untuk penjanaan di Stesen Permukaan Tembat (15MW) sebelum memasuki Tasik Puah. Air dari Tasik Puah pula akan disalurkan ke Stesen Bawah Tanah Puah (250MW). Selepas penjanaan air ini akan disalurkan melalui terowong aliran keluar ke Tasik Kenyir seperti Lakaran Rentas di bawah:

Pembinaan Empangan Puah telah selesai dan penakungan tasik telah dimulakan pada 1 Oktober 2014 manakala Empangan Tembat didalam proses pembinaan dan penakungan Tasik Tembat akan dimulakan pada Jun 2015. Projek ini akan tamat sepenuhnya pada April 2016 dengan keupayaan untuk menjana tenaga elektrik 265MW.
Lokasi pembinaan empangan-empangan tersebut dipilih untuk mengelakkan pembinaan empangan pelana (saddle dam) dan oleh itu segala pelepasan air adalah melalui Empangan Puah dan Empangan Tembat dimana air pelepasan akan mengalir di aliran asal Sg. Terengganu dan Sg. Tembat dan seterusnya mengalir masuk ke Tasik Kenyir. Adalah mustahil untuk air pelepasan dari kedua-dua empangan ini untuk merintasi banjaran gunung untuk memasuki Negeri Kelantan. Tiada pelepasan dari Tasik Puah dan perkara ini mustahil untuk dilaksanakan memandang paras air di Tasik Puah setakat 1 Januari 2015 masih dibawah paras pelepasan melalui pintu limpahan empangan.
Projek ini dilaksanakan selepas mendapat kelulusan dari Suruhanjaya Tenaga dan Kerajaan Negeri Terengganu. Ia tidak dilaksanakan secara rahsia. Malah upacara perasmian penakungan Tasik Puah telah dilaksanakan oleh YB Dato Seri DiRaja Mahdzir bin Khalid, Timbalan Menteri Tenaga, Teknoloji Hijau dan Air pada 1 Oktober 2014 dan upacara perasmian ini telah disiarkan di media massa. Manakala pihak TNB kerap mengadakan aktiviti dibawah program Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility) untuk kebaikan penduduk tempatan.
Projek-projek hidroelektrik yang dilaksanakan oleh pihak TNB bukan hanya untuk tujuan penjanaan kuasa elektrik tetapi juga penebatan banjir. Proses penakungan Tasik Puah telah membantu mengurangkan kesan kemasukan air ke Tasik Kenyir dimana setakat 31 Disember 2014, air sebanyak 740,000 juta cubic meter ditahan oleh Empangan Puah.
Penerangan diatas dengan jelas menunjukan bahwa Projek ini tiada kaitan dengan peristiwa banjir di Negeri Kelantan, malah ia telah berkesan di dalam usaha penebatan banjir dengan mengurangkan kemasukan air ke Tasik Kenyir.

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:32 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Video Ini Mungkin Beri Sedikit Jawapan Punca Banjir Di Kelantan

Posted: 04 Jan 2015 04:30 PM PST


Benarkah Gambar Nik Aziz Tidak Terkena Selut Banjir?

Posted: 04 Jan 2015 08:55 AM PSTApa sebenarnya yang sedang berlaku? Moga ada pencerahan daripada orang agama tentang perkara ini. Video ini boleh dinilai sendiri oleh semua muslimin dan muslimat. Apa motif perakam video di atas sebenarnya? Sepatutnya membantu mangsa banjir, tetapi perkara lain pula yang "dibantu".


Bukti Anwar Memang Tidak Boleh Diharap

Posted: 03 Jan 2015 09:32 PM PSTWARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:23 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


JET KERAJAAN KINI DI KUALA LUMPUR

Posted: 04 Jan 2015 04:41 PM PST

oleh: Jebon

 

Rosmah Mansur terus keliling dunia guna jet rasmi?jadual perjalanan Rosmah mengelilingi dunia menggunakan jet rasmi

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggunakan pesawat itu untuk pergi bercuti bersama keluarga, namun Najib terpaksa bergegas pulang selepas banjir di pantai timur bertambah buruk.


N ju Najibjuga menggunakan peluang bercuti bermain golf bersama Presiden Amerika Syarikat Barack Obama di Hawaii, baru-baru ini.

Setakat jam 1 tengahari ini, laman Flight Radar 24 tidak merekodkan destinasi pesawat 9M-NAA yang seterusnya.

Pesawat itu sebelum ini mendarat di beberapa tempat seperti Los Angeles, Indianapolis dan Honolulu.

Sebelum ini, PKR mempersoalkan di mana pesawat rasmi kerajaan itu berada selepas kepulangan Najib menggunakan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Ketua Penerangan Pemuda PKR, Lee Chean Chung mempersoalkan mengapa pesawat 9M-NAA mendarat di Indianapolis dan siapa penumpang pesawat itu.

"Saya mahu tahu mengapa pesawat rasmi tidak membawa Najib pulang tetapi pesawat TUDM yang digunakan, hanya menambahkan kos?" soal Ahli Dewan Undangan Negeri Semambu itu.

Pengguna media sosial juga bertanya ke mana pergi isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor di saat pantai timur dilanda banjir besar.

"@NajibRazak Rosmah kat mana, Rosmah Rosmah kat mana (yeaa), Rosmah kat mana, Rosmah Rosmah kat mana (ditanya tanya lagi) #TaufikBatisah," kata Lucius Maximus melalui Twitter, menggunakan bait-bait lagu penyanyi popular dari Singapura, Taufik Batisah.

Kedahkini turut bertanya: "ROSMAH MANSUR KAT MANA?".....TERUS JADI TANDA TANYA"

Megat Trainor (@akeemzamani) pula berkata: "Rosmah ulang alik kt US shopping barang utk mangsa banjir kot #Husnuzon (sangka baik)"

Sementara Munifah (@mo0n94) berkata, "Alhamdulillah. Macam ni la FLOM yang kita nak," merujuk kepada singkatan First Lady of Malaysia atau wanita pertama Malaysia.

Najib dalam menjelaskan aktiviti bermain golf bersama Obama di Hawaii baru-baru ini menafikan beliau mengabaikan bencana banjir seperti dituduh sesetengah pihak.

Katanya, aktiviti itu dirancang lebih awal atas dasar menjalinkan hubungan diplomasi dengan pemimpin dunia bagi mendatangkan manfaat kepada Malaysia.

Beliau berkata, jemputan itu disampaikan sewaktu Obama melawat Malaysia April lepas, dan amat sukar menolaknya kerana ia dirangka lebih awal berdasarkan jadual kedua-dua pemimpin.

"Main golf ini bukanlah satu perkara aneh atau luar biasa... sebab zaman Tun Abdul Razak (perdana menteri kedua Malaysia), Tun Dr Ismail Abdul Rahman (timbalan perdana menteri kedua) bermain golf dengan pemimpin dunia merupakan perkara yang boleh dikatakan sebagai 'golf diplomacy'," katanya.


Jet 9M-NAA yang dikendalikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum ini pernah dijejak mendarat di Indianapolis, Los Angeles, New York, London, Dubai dan Bangkok walaupun Najib sudah berada di Malaysia untuk memendekkan percutiannya.Jet 9M-NAA yang dikendalikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum ini pernah dijejak mendarat di Indianapolis, Los Angeles, New York, London, Dubai dan Bangkok walaupun Najib sudah berada di Malaysia untuk memendekkan percutiannya. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-bangkok-jet-rasmi-kerajaan-akhirnya-tiba-di-kuala-lumpur#sthash.vjl1SNtO.dpuf

Jet 9M-NAA yang dikendalikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum ini pernah dijejak mendarat di Indianapolis, Los Angeles, New York, London, Dubai dan Bangkok walaupun Najib sudah berada di Malaysia untuk memendekkan percutiannya. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-bangkok-jet-rasmi-kerajaan-akhirnya-tiba-di-kuala-lumpur#sthash.vjl1SNtO.dpufPKR sebelum ini mempersoalkan siapa yang menggunakan pesawat rasmi kerajaan itu berada selepas kepulangan Najib dengan menggunakan pesawat TUDM. Ketua Penerangan Pemuda PKR Lee Chean Chung mempersoalkan mengapa pesawat 9M-NAA mendarat di Indianapolis dan siapa penumpang pesawat itu.  Jet rasmi kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA yang dipersoalkan penggunaannya selepas dijejak berada di beberapa negara, walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada di Malaysia, akhirnya selamat mendarat di Lapangan Terbang Subang malam tadi.
Menurut laman sesawang Flight Radar 24, jet itu tiba pada jam 11.15 malam tadi selepas mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Bangkok pada jam 10.20 malam.

Najib dijangka akan merasmikan konvoi sukarelawan banjir Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya pada 8 pagi ini.

Jet 9M-NAA yang dikendalikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum ini pernah dijejak mendarat di Indianapolis, Los Angeles, New York, London, Dubai dan Bangkok walaupun Najib sudah berada di Malaysia untuk memendekkan percutiannya. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-bangkok-jet-rasmi-kerajaan-akhirnya-tiba-di-kuala-lumpur#sthash.vjl1SNtO.dpuf


Jet 9M-NAA yang dikendalikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum ini pernah dijejak mendarat di Indianapolis, Los Angeles, New York, London, Dubai dan Bangkok walaupun Najib sudah berada di Malaysia untuk memendekkan percutiannya. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-bangkok-jet-rasmi-kerajaan-akhirnya-tiba-di-kuala-lumpur#sthash.vjl1SNtO.dpuf

Zahid kata 'Raja Judi' bantu keselamatan negara?

Posted: 04 Jan 2015 04:24 PM PST


Kementerian Dalam Negeri mesti menjelaskan peranan yang dimainkan ahli judi profesional Paul Phua Wei Seng dalam membantu Putrajaya berhubung projek berkait keselamatan negara, kata seorang pemimpin PKR hari ini.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi harus berterus-terang mengenai perkara itu dan memberi penjelasan bagaimana dan mengapa Phua terlibat dalam projek seperti itu.

Beliau juga bertanya sama ada surat yang dikatakan ditulis Zahid, mempertahankan Phua, kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI), sahih dan benar.

Phua sedang dibicarakan di mahkamah Amerika Syarikat atas dakwaan menjalankan operasi perjudian di Caesar's Palace Hotel, Las Vegas sewaktu perlawanan bola sepak Piala Dunia pada pertengahan 2014.

Beliau sebelum ini pernah ditahan dan kemudiannya diusir dari Macau kerana menjalankan operasi perjudian atas talian.

Pada 31 Disember 2014, South China Morning Post (SCMP) mendedahkan, Zahid secara rahsia menulis sepucuk surat kepada FBI menafikan Phua ialah ahli kongsi gelap 14K dan memohon agar dia dibenarkan pulang ke Malaysia.

Dalam surat yang ditujukan kepada Timbalan Pengarah FBI Mark F Giuliano, Zahid berkata Phua "beberapa kali membantu kerajaan Malaysia dalam projek berkaitan keselamatan negara".

"Seperti ramai di luar sana, saya terkejut membaca laporan berita itu," kata Zahid dalam satu kenyatan hari ini.

Fahmi juga bertanya mengapa Zahid sanggup mempertahan seseorang seperti Phua yang jelas terlibat dengan aktiviti perjudian, tetapi diam seribu bahasa apabila Interpol mengeluarkan waran tangkap ke atas tokoh ulama Dr Yusuf Al-Qaradawi.

"Sedangkan Al-Qaradawi seorang ulama muktabar yang disanjung tinggi, presiden Persatuan Ulama Sedunia malah Tokoh Maal Hijrah yang diiktiraf kerajaan Malaysia," katanya.

Pasukan pembela Phua dilaporkan sudah menyerahkan surat Zahid, yang dilabel "sulit dan rahsia", kepada Mahkamah Daerah Las Vegas di Amerika Syarikat baru-baru ini.

Peguam Phua, sejak penahanannya pada Julai, dengan konsisten menafikan tuduhan yang anak guam mereka ada kaitan dengan kongsi gelap Hong Kong.

Dalam surat itu, Zahid dikatakan tidak menjelaskan bentuk keselamatan negara yang dibantu Phua dan pejabatnya juga tidak dapat dihubungi bagi mendapat sebarang komen, lapor SCMP.

Phua, 50, dan anaknya, dituduh menjalankan operasi perjudian haram dari Hotel Caesar's Palace di Las Vegas ketika Piala Dunia di Brazil, Julai tahun lepas.

The Truth About Ron 95

Posted: 04 Jan 2015 04:16 PM PST

For more than 57 years UMNO has been running this country.During the time when Tun Tan Siew Sin was Finance Minister our Ringgit was one of the strongest currency,at par with Brunei and Singapore Dollars and stronger than the German Mark or Japanese Yen.

Who would have dreamed that our Ringgit would drop so drastically and is now equivalent to Singapore 0.38 cents.

As this writer rightly pointed out,we are rich in natural resources but alas we lacked competent leadership,the most crucial commodity for any progressive country.

I can't fathom how our people can be so naive as to believe that UMNO has run the country well.Have it never crossed their mind (not even an Oxford Graduate's) to ask where all our riches have gone?Continue giving UMNO the mandate and by 2020 our lowest currency will be the Thousand Ringgit Note.

Malaysia a Developed Nation by 2020???

We have been conned since oil was first found in this country.

The Truth About Ron 95 

The government has to stop its lies and bullshit. Everybody in the oil industry globally confirms one thing. Malaysia has the "sweetest" crude oil in the world. What this means is this, we produce the highest quality oil in the world. The best of the best. But the rakyat don't see this. This is exported for other people in the world to use. Then Malaysia reimports low grade and low quality oil at a very cheap price for the rakyat to use. Dirty oil.

The question is this. Isn't the beautiful sweet high grade quality oil Malaysia produces belong to the rakyat of Malaysia? Why sell it of at a higher price to other countries? The oil belongs to the rakyat of Malaysia. It should be given to the people of Malaysia first. Why import dirty and filthy oil and give the rakyat of Malaysia? Why are Malaysians treated like dogs and be given the bones when other people are given the nice flesh to eat?
Another issue is subsidy. There is no such thing of subsidy. The Government of Malaysia has been lying to Malaysians the past 20 years about subsidy. You see, what you produce, you cannot subsidise. If the government does not sell our high grade oil overseas and give it to Malaysians to use, what is there to subsidise?

This story has been going around a long time to fool the people of Malaysia, especially, the kampung people that petrol need to be subsidised. We don't need to subsidise any petrol or fuel because Malaysia produces ample oil not only for its rakyat but also for export. So, if you produce your own oil, what is there to subsidise?

If you grow vegetables in your garden to eat, you cannot go around telling people that your vegetables are subsidised. You are growing it. You are producing it. You don't have to buy it at all from an external source. The same with oil. We produce it. We should be using it first. This is how the Sultan of Brunei thinks. That is why he gives his rakyat very cheap fuel. Then the balance, he exports it at global prices. For him, rakyat comes first. he gives the rakyat clean and cheap oil because he cares.

Our government, terbalik. Rakyat comes last. And our oil resources are far more than Brunei. Few years ago, in the global media, Petronas struck the largest oil reserve and land in the world. Global media confirmed it was the largest oil reserve in the entire world. Then the next day, our government covered it up as mere speculation. So, in actual fact, Malaysia's petrol company Petronas has unlimited reserves of oil for the next 50 yrs. Can we Malaysians please have the priority to get this fuel first for the rakyat cheaply?

We are abundant in oil and other resources.
Infact, Malayia is one of the richest countries in the world if not for a few people stealing the money that rightfully belong to 30 million people.
Malaysia is the most resource rich country in the world. We have everything. We have oil, gas, palm oil, besi, timah, kuprum, cobalt, getah, coconut, gold, silver and so many more others that cannot be listed.

Look at Singapore. It has ZERO. It has nothing. And yet it is the top 5 countries of the world and their GDP per capita is the 2nd highest in the world. Infact, their GDP per capita is 5x more than Malaysia. What this literally means is that, Singaporeans earn 5x more than the average Malaysian and their purchasing power is far far far more than Malaysia.
But how is this so? Singapore has ZERO. Malaysia is so rich. Our wealth is even richer than some European countries because Malaysia is the No 1 resource rich country in the world.

Why our ringgit is so low globally and our GDP per capita is one of the lowest in the world is simple. The UMNO ruling members are stealing. They are stealing so much that nothing is good enough for the thieves. These pencuri not just take few million, they each want in the hundreds of millions. This is the problem. Corruption but corruption tamak.

You see, most countries also got corrupted politicians. But they know when to stop. Malaysia, our politicians are not only corrupted but don't know when to stop. Few million tak cukup! They want billions!

That is the main problem. Now, country is near bankruptcy. It is like the Philippines. In the 70s Philippines was the Pearl of the Orient. Everybody wanted to migrate there because it was so prosperous. Then for 20 years, Marcos (like UMNO) raped it. Now, see where Philippines is?


PAS perlu ganti MB Kelantan atau ditinggalkan rakyat

Posted: 03 Jan 2015 10:25 PM PST

Oleh: Amirulmukminin

Malapetaka banjir yang melanda Kelantan selama 10 hari memperlihatkan ketidak cekapan dan kekurangan kredibiliti pentadbiran MB Ahmad Yaakob dalam mengurus bencana.
Ahmad jangan terlalu berharap kepada Najib

Kerajaan PAS Kelantan sebaliknya lebih mudah menyalahkan agensi persekutuan kerana lambat memberi bantuan. Sedangkan agensi negeri juga tidak kurang lemahnya.

Dalam keadaan tidak menentu, kelihatan pentadbiran Ahmad Yaakob hilang arah dan terlalu mengharapkan kerajaan BN. Bantuan daripada sukarelawan PAS yang boleh menggantikan peranan kerajaan pusat pula  tidak berjaya diorganisasikan secara baik.

Sepanjang tempoh itu hanya beberapa pemimpin yang kelihatan menonjol di Kelantan. Antara yang paling terserlah adalah Husam Musa. Husam menunjukkan beliau berwawasan dan tidak hilang punca menghadapi malapetaka.

Husam pernah dicalon MB

Kesungguhan Husam memperlihatkan kepada dunia, sudah tiba masanya kerajaan Kelantan mempunyai MB baru yang lebih kredibel. Lagi pun MB Ahmad Yaakob bukanlah calon yang dilihat layak oleh bekas MB Nik Aziz Nik Mat. Nik Aziz sebenarnya mahu Husam dilantik MB menggantikan beliau. Husam, pemegang ijazah ekonomi Universiti Malaya dilihat mampu membangunkan Kelantan.

Menurut sumber dalaman PAS, Nik Aziz telah menamakan Husam sebagai penggantinya sebaik sahaja PAS menang pada pilihan raya 5 Mei 2013 lalu. Malangnya, sultan Kelantan didakwa tidak berkenan kepada Husam dan PAS Kelantan terpaksa memberi nama lain. Maka Ahmad Yaakob diangkat sebagai MB.

Terdapat juga dakwaan yang menyebut berlaku tawar menawar tempoh Ahmad memegang jawatan MB. Dakwaan tersebut tidak banyak berbeza dengan MB Terengganu Ahmad Said yang dibenar memegang jawatan MB hanya untuk tempoh setahun selepas 5 Mei dan kemudian beliau diminta berundur memberi peluang muka baru memegang kuasa.

Selepas segala kelemahan pentadbiran Ahmad Yaakob yang terpapar sepanjang setengah bulan banjir, terdapat unsur dalaman PAS yang mahu ustaz itu berundur dan pelan asal Nik Aziz dilaksanakan.

Lagi pun sultan Kelantan mungkin tidak lagi mempunyai halangan sama terhadap Husam setelah melihat prestasi Husam mengendalikan krisis kemanusiaan di negeri itu.

Dalam hal ini, PAS Pusat wajar meminta PAS Kelantan menyediakan pelan penggantian MB sebagaimana Terengganu dan Selangor melakukannya.

Husam membina keyakinan rakyat

Seandainya Ahmad tidak diganti maka rakyat yang menyaksikan kelemahan beliau tidak akan teragak-agak  untuk mengganti PAS dalam PRU akan datang. Sekurang-kurangnya Husam telah memberi amaran 27 Dun PAS yang terlibat banjir seboleh-bolehnya jangan 'hanyut' dalam arus bantuan pemulihan BN.

PAS tidak akan mampu untuk melawan peruntukan material RM 500 juta dari kerajaan pusat melalui JKKP. Dan pemimpin PAS, Adun atau ketua kampung PAS tidak mungkin diundang dalam majlis pemberian bantuan. Borang Umno pula perlu diisi oleh rakyat untuk mendapatkan bantuan.

Tidak mungkin PAS akan survive dengan hanya memberi ceramah, tahlil atau sembahyang hajat sepanjang tempoh itu. Melainkan PAS melantik pemimpin yang boleh meyakinkan rakyat Kelantan mereka boleh bangkit semula selepas banjir.

Hanya Husam yang mempunyai karisma sedemikian. Hanya beliau yang boleh memberikan keyakinan dari sudut ekonomi serta pentadbiran.

Bencana Kelantan: Husam lebih berwibawa

Posted: 03 Jan 2015 10:21 PM PST

 Oleh: Amirulmukminin

Pengurusan bencana banjir di Kelantan menunjukkan kelemahan ketara kerajaan negeri pimpinan MB Ahmad Yaakob. Khabarnya, Sultan Kelantan juga kurang berpuas hati dan menubuhkan unit pengurusan banjir dan penyampaian bantuan sumbangan di bawah nama baginda sendiri.

Kelemahan jentera negeri Kelantan terserlah apabila bantuan banjir - menurut sukarelawan yang berkunjung ke negeri itu - tidak diurus dengan baik. Banyak bantuan pakaian terpakai terbiar di pusat pemindahan.

Sementara kawasan yang memerlukan kekurangan bekalan bantuan. Tiadak ada komunikasi berpusat dalam kalangan agensi kerajaan negeri. Penyumbang bantuan menghantar bantuan setelah mendapat makluman daripada mangsa banjir atau kawan-kawan yang telah pergi ke kawasan terjejas. Akibatnya berlaku lambakan bantuan di kawasan tertentu.

Husam hero
Kerajaan negeri juga tidak menyenaraikan bantuan paling diperlukan penduduk negeri. Bantuan yang paling mustahak adalah alat memasak, alat penapis air dan lilin. Hal itu berikutan bekalan elektrik hanya pulih 70 peratus dan air bersih 60 peratus di seluruh negeri.

Malah pada awal banjir, kerajaan PAS di bawah ustaz Ahmad tidak kelihatan bersedia dan hanya mengikut nasihat agensi kerajaan pusat. Kononnya banjir tidak akan menjadi malapetaka.

Timbalan Menteri Besar Nik Amar pula menyakitkan hati rakyat dengan pengumuman beliau ketika 70 peratus negeri Kelantan ditenggelami banjir. Nik Amar bertegas siding khas Dun meminda enakmen Hudud Kelantan mungkin diteruskan walaupun dalam keadaan bangunan SUK ditenggelami air.

Rakyat amat marah dengan sikap yang tidak memperdulikan keselamatan orang awam tetapi berkeras menumpukan Hudud yang boleh ditangguhkan.

Sebaliknya, dalam keadaan gawat seperti itu Husam muncul sebagai hero. Beliau menghubungi Menteri Besar Selangor Azmin Ali. Usaha Husam membuahkan hasil apabila Azmin datang melawat Kelantan dan memberikan sumbangan RM1 juta bantuan segera kemudian menjanjikan bantuan RM5 juta membaiki rumah penduduk.

Ahmad utamakan BN

Ahmad Yaakob pula bertindak sebaliknya, menunggu ketibaan Najib Razak melawat mangsa banjir dan mengharapkan kerajaan pusat membantu negeri. Ahli PAS terkilan kerana MB ini tidak mempunyai kekuatan seperti Nik Aziz yang mengutamakan rakan Pakatan Rakyat berbanding pemimpin kerajaan BN yang menindas negeri sejak sekian lama.

Husam menunjukkan keupayaan mengumpul dana bagi operasi pasca banjir beberapa hari kemudian. Husam juga membuat kenyataan akhbar setiap hari pada waktu banjir. Sedangkan MB, TMB dan exco hampir senyap dan seolah-olah kerajaan Kelantan tenggelam bersama para pemimpinnya.

Persoalannya, Husam bukanlah exco dan tidak mempunyai jawatan dalam pentadbiran negeri. Namun cara beliau bertindak mengkagumkan ahli PAS dan rakyat Kelantan. Beliau membuktikan dirinya lebih cekap berbanding Ahmad Yaakob dan Nik Amar.

Dalam keadaan Kelantan musnah hampir keseluruhannya dilanda banjir, adalah lebih baik Husam dilantik sebagai MB yang baru bagi melancarkan pembangunan negeri. MB dan barisan exco sedia ada terbukti gagal menangani banjir dan wajar ditukar.