Followers

Nuffnang

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:42 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


QZ8501 terbang tanpa kebenaran pada hari kejadian

Posted: 02 Jan 2015 08:55 PM PST

Tragedi yang menimpa pesawat QZ8501 bakal mencetuskan isu baru kerana AirAsia Indonesia menggunakan laluan dari Surabaya ke Singapura tanpa kebenaran pada hari kejadian.
Syarikat penerbangan itu hanya dibenarkan untuk berulang alik menggunakan laluan itu pada hari Isnin, Selasa, Khamis, dan Sabtu.
Kompas.com pada Sabtu melaporkan bahawa syarikat penerbangan itu telah melanggar surat kebenaran yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Penerbangan Awam bertarikh 28 Oktober 2014.
AirAsia Indonesia telah didapati melanggar permit dengan menggunakan laluan itu pada 28 Disember hari di mana penerbangan QZ8501 yang membawa 162 penumpang dengan pesawat telah hilang.
Ekoran kejadian itu, Kementerian Pengangkutan Indonesia telah menggantung laluan AirAsia Surabaya-Singapura, berkuat kuasa Jumaat, kerana melanggar waktu operasi laluan yang dibenarkan.
"Oleh itu, laluan itu digantung sementara," kata Ketua Komunikasi Awam kementerian JA Batara dalam satu kenyataan.
Bagaimanapun, katanya larangan itu boleh dipertimbangkan semula selepas selesai penyiasatan oleh Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Indonesia.
Penumpang yang telah membeli tiket bagi laluan Surabaya-Singapura telah dinasihatkan untuk menukar jadual penerbangan mereka.
Sementara itu, Pengarah Keselamatan dan Keselamatan Air Asia Indonesia Kapten Ahmad Sadikin berkata pada Jumaat bahawa beliau masih belum maklum mengenai penggantungan itu dan mengulangi bahawa syarikat penerbangan itu tidak pernah mengendalikan laluan tanpa permit
"Saya tidak boleh menjawab secara terperinci, kerana saya tidak pernah mendengar mengenai penggantungan itu lagi. Tetapi jika kita tidak mempunyai kebenaran, maka pasti kita tidak akan terbang," katanya.-3/1/2015

Dua Ditahan Disyaki Cuba Sertai Militan IS Di Syria

Posted: 02 Jan 2015 07:47 PM PST


Diterbitkan: Jumaat, 2 Januari 2015 9:36 PM
Anggota polis Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas, Bukit Aman mengiringi wanita berusia 27 tahun yang ditahan.

KUALA LUMPUR: Seorang wanita dan remaja lelaki ditahan kerana disyaki cuba menyertai kumpulan militan Negara Islam (IS) di Syria.
Mereka ditahan secara berasingan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 24 dan 28 Disember lalu.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, tangkapan pertama dilakukan ke atas wanita itu yang berusia 27 tahun yang berasal dari Negeri Sembilan dan merupakan bekas penuntut institusi pengajian tinggi swasta di Lembah Klang.
"Suspek terpengaruh untuk menyertai kumpulan IS di Syria selepas menonton video propaganda kumpulan tersebut melalui Youtube dan berinteraksi melalui Facebook dengan seorang anggota kumpulan IS, yang dikenalinya sejak pertengahan November 2014," katanya.
Beliau berkata, suspek kemudiannya berkahwin dengan anggota IS tersebut yang merupakan warga negara Maghribi pada pertengahan Disember 2014 melalui aplikasi panggilan video, Skype.
Beliau berkata, lelaki itu telah memujuknya untuk menyertainya di Syria.
Khalid berkata, tangkapan kedua dilakukan ke atas remaja lelaki berusia 22 tahun yang berasal dari Terengganu.
Dia merupakan pelajar institusi pengajian tinggi awam di Perlis.
Beliau berkata, suspek juga terpengaruh untuk menyertai IS selepas menonoton video dalam Youtube dan berinteraksi dengan beberapa anggota IS melalui Facebook, yang merupakan warga negara Malaysia dan warga asing yang berada di Syria.
"Suspek merancang untuk terlibat dalam serangan bunuh diri di Syria," katanya.
Khalid berkata, kedua-dua mereka disyaki melakukan kesalahan di bawah Bab VI A-Kesalahan Berkaitan Dengan Keganasan, Kanun Keseksaan (Akta 574) dan akan disiasat mengikut prosedur di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Akta 747).
Dengan penangkapan terbaharu itu, polis telah menahan 51 individu rakyat tempatan yang cuba menyertai atau membantu kumpulan militan IS.- mStar

Najib pulang, jet masih keliling dunia

Posted: 02 Jan 2015 03:53 AM PST


Genap dua minggu, jet VIP milik kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA membuat perjalanan mengelilingi dunia dan mendarat di Bangkok petang ini namun teka-teki mengenai lokasi isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor masih belum terjawab.

Sehingga kini masih belum jelas, siapakah yang menggunakan pesawat tersebut memandangkan suaminya, Datuk Seri Najib Razak sudahpun pulang ke tanah air sejak Sabtu lalu.

Menurut laman penjejak penerbangan Flightradar24, pesawat jet Airbus 319 jet itu berlepas dari pengkalan udara Subang pada 20 Disember dan berlepas ke Honolulu, Hawaii selepas persinggahan singkat di Osaka, Jepun.

Najib dilaporkan bermain gol dengan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama di Hawaii, namun kemudiannya bergegas pulang apabila mendapat kritikan meluas kerana tiada dalam negara ketika situasi banjir meruncing.

Perdana menteri turut memberitahu media bahawa keluarganya berasa sedih kerana beliau terpaksa memendekkan percutiannya.

Najib tiba di Kota Bharu pada petang 27 Disember dengan satu pesawat lain.

Beliau dipercayai dijemput dengan menggunakan pesawat kerajaan di Hong Kong, namun tidak dapat dipastikan bagaimana beliau tiba ke destinasi tersebut dari Honolulu.

Rekod Flightradar24 menunjukkan bahawa pesawat eksekutif Boeing 737 tiba di Kota Bharu pada masa yang sama dengan ketibaan Najib, seperti dilaporkan.

Pada masa tersebut, jet asal yang digunakannya sudahpun berada di Indianapolis, Amerika Syarikat, selepas persinggahan singkat di Los Angeles.

Pesawat itu berada di Indianapolis selama enam hari sehingga 31 Disember, dan kemudiannya berlepas ke Long Angeles, dan seterusnya ke New York, London, Dubai dan destinasi terakhir di Bangkok – dengan perhentian singkat sehingga beberapa jam di setiap lapangan terbang sehingga ia tiba di Bangkok.

Pesawat tersebut mendarat di Don Mueang International Airport, Bangkok pada jam 2.11 petang ini selepas perjalanan semalam 41,900 kilometer dan masih berada di destinasi tersebut ketika berita ini ditulis.

Malaysiakini telah menghubungi Pejabat Perdana Menteri (PMO) untuk mendapatkan penjelasan mengenai perjalanan pesawat tersebut namun sehingga kini masih belum menerima jawapan.

Pesawat 9M-NAA merupakan antara beberapa jet orang kenamaan yang dikendalikan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia.

Dalam kenyataan tahun lalu, PMO menyatakan bahawa jet itu masing-masing melibatkan sebuah pesawat Boeing Business Jet, Global Express, a Falcon 900, dan terbaru sebuah pesawat Airbus.

Menurut kenyataan tersebut, pesawat berkenaan bukan untuk kegunaan eksklusif Najib tetapi juga untuk Yang di-Pertuan Agong, Yang Dipertua negeri, anggota kabinet, tetamu kerajaan dan pegawai tinggi serta orang kenamaan.

Menurut PMO, ia bagi membolehkan individu tersebut membuat perjalanan dengan selamat dan membantu melicinkan tugas mereka. - malaysiakini

Arab Saudi Hukum Pancung Dua Pengedar Dadah

Posted: 02 Jan 2015 01:10 AM PSTDiterbitkan: Jumaat, 2 Januari 2015 2:46 PM

RIYADH: Dua lelaki yang disabitkan bersalah mengedar dadah menjadi pesalah pertama dihukum pancung oleh kerajaan Arab Saudi pada tahun ini.
Pada tahun lalu seramai 87 pesalah dipancung berikutan melakukan pelbagai kesalahan yang membawa kepada hukuman mati di negara tersebut.
Malik bin Said al-Sayaari dipancung pada Khamis di daerah Al-Hasa selepas didapati bersalah melakukan kesalahan mengedar dadah secara berulang kali.
Seorang lagi pesalah, Hussein al-Dussari pula dipancung di Riyadh selepas didapati bersalah menembak mati seorang anggota polis yang cuba menahannya.
Hussein ditahan kerana melakukan turut melakukan pengedaran dadah.
Arab Saudi menguatkuasakan hukuman mati mengikut syariat Islam terhadap pesalah bagi kesalahan rogol, bunuh, murtad, rompakan bersenjata dan mengedar dadah.
Negara tersebut juga dilaporkan terus memperketatkan undang-undang dalam hukuman mati walapupun terdapat pertikaian daripada pertubuhan hak asasi manusia. -AFP/mStar

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:40 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ARTIKEL MENARIK, PERTAHANKAN PETRONAS DARIPADA KEJAHATAN

Posted: 02 Jan 2015 08:00 PM PST

TAHUN 2014 baru sahaja meninggalkan kita, sepanjang tahun itu kita dikejutkan dengan tiga peristiwa besar iaitu tragedi MH370, MH17 dan syarikat penerbangan kedua terbesar negara AIRASIA beberapa hari sebelum menutup jendela 2014.

MAS dan AIRASIA merupakan dua syarikat penerbangan Malaysia. Kedua-duanya terkenal di seluruh dunia. Perkhidmatan MAS terkenal sangat bagus sehingga menerima anugerah sekian tahun. AIRASIA dalam kategorinya juga menerima anugerah setiap tahun. Kedua-duanya trademark yang mengkagumkan di mata dunia. Pada tahun 2014, musuh-musuh yang tidak berhati perut telah berjaya merosakkan MAS dan AIRASIA, tetapi mereka masih gagal menghancurkannya.

Kelihatan, apa yang berlaku sepanjang tahun 2014 seperti bunga-bunga sahaja, di mana sasaran sebenarnya ialah tahun 2015 dan seterusnya.

Namun begitu, negara kita masih boleh bertahan kerana perpaduan rakyat kita masih utuh. Musuh-musuh negara telah gagal beberapa kali untuk merosakkan negara kita, namun mereka tidak pernah berhenti mahu memperdayakan rakyat Malaysia. 
PETRONAS
Apa jua kos yang dikeluarkan oleh PETRONAS sama ada kos di pelantar, kos produk, bahan mentah, pentadbiran, insuran dan sebagainya, Kerajaan tetap mengambil langkah yang sangat berani dengan mengurangkan harga RON95, RON97 dan diesel. Walaupun kos ketiga-tiga produk ini tidaklah jauh berbeza dan boleh menampung kerugian akibat penurunan harganya, namun kerajaan mengambil langkah berani menurunkan semua harga produk tersebut pada kadar yang berpatutan, demi rakyat.

Setelah mengambil kira trend harga minyak di pasaran dunia USD60 setong sekarang, cadangan Rafizi di sini  supaya harga RON95 itu diturunkan lagi kepada RM1.60, ianya adalah satu cadangan yang tidak boleh diterima walaupun formulanya ke arah itu, kerana ianya akan membunuh PETRONAS dan memusnahkan masa hadapan generasi dan negara kita. Saya percaya Rafizi tidak sedar akan hal ini.

Adakah anda sedar bahawa 'Teras' ekonomi negara kita sekarang ialah PETRONAS. Hasil pendapatan PETRONAS kepada kerajaan sangat besar. Pada tahun 2014, sumbangan PETRONAS kepada kerajaan kira-kira RM68 Billion. Jika trend harga minyak terus menurun, PETRONAS dijangka hanya mampu memberi sumbangan kepada kerajaan lebih kurang RM43 Billion sahaja iaitu kurang 37%. 

Bayangkan, setiap USD1 penurunan harga minyak dunia, PETRONAS akan kehilangan RM1 Billion. Rafizi tidak melihat kehilangan ini suatu ancaman besar kepada negara, kerana fokus Rafizi ialah menurunkan harga minyak kepada RM1.60 dengan dua tujuan. Pertama supaya dia popular, dan kedua supaya pendapatan kerajaan merosot atau sumbangan PETRONAS kepada kerajaan dikurangkan. Implikasinya ialah rakyat akan merana.

Sekarang mari fikirkan, dengan harga USD60 setong atau kurang lagi, adakah pendapatan PETRONAS bertambah atau berkurang?

Kedua, jika berkurang adakah PETRONAS boleh memberi sumbangan yang sama banyaknya kepada pembangunan negara pada tahun 2015 ini?

Ketiga, dengan pendapatan PETRONAS dijangka berkurangan bagaimana nasib syarikat-syarikat Bumiputera yang bernaung di bawah PETRONAS?

Bayangkan jika musuh-musuh negara menurunkan lagi harga setong minyak kepada USD40 ? Apakah kesannya kepada PETRONAS dan negara? 
Siapakah Musuh-Musuh Negara?
Itulah sasaran musuh-musuh negara kita. Mereka mahu menghancurkan Teras ekonomi negara kita. Mudah kata, mereka mahu menghancurkan PETRONAS. Hancur PETRONAS maka hancurlah ekonomi Malaysia. Apabila hancur ekonomi Malaysia, maka menjadi peminta sedekahlah negara kita.

Sedarlah bahawa, ramai yang cemburu dengan kejayaan PETRONAS, dan musuh-musuh di luar sana mencari masa yang sesuai. Kini, masa itu seperti sudah tiba bilamana serangan menurunkan harga minyak di pasaran dunia menjadi trend yang semakin panjang. Ianya tidak pernah berlaku. 

Siapakah musuh-musuh utama negara kita ini? Sedar atau tidak sedar, mereka adalah segelintir sahaja di dalam dunia dengan memiliki kuasa untuk mencatur sesiapa sahaja. Mereka berada di belakang seseorang pemimpin. Mereka mencatur pemimpin-pemimpin di seluruh dunia supaya menuruti jalan yang mereka sudah tentukan. 

Mereka inilah yang menyerang sistem kehakiman negara kita, ekonomi negara, Perlembagaan Persekutuan, apa sahaja hatta sistem Raja-Raja, sistem Kerajaan Persekutuan, kesucian agama Islam, sistem Bumiputera dan sebagainya. Ramai di kalangan kita melihat hal ini biasa-biasa sahaja kononnya keadilan atau human right, walhal mereka lupa ianya adalah rentetan peristiwa yang mempunyai matlamat yang tersembunyi.

Apabila DS Najib bercakap soal "Kesederhanaan" ramai orang tidak sedar ianya adalah senjata kepada keselamatan negara kita. Apabila DS Najib bercakap mengenai "Wasatiyyah" ramai tidak melihat hakikat dalamannya. Apabila DS Najib bermain golf mereka hanya melihat kayu dan bola golf sahaja, kerana kita dibutakan oleh alatis bernama TV dan internet. Walhal TV dan internet tidak dapat menayangkan apa yang ada di dalam hati dan perjuangan Perdana Menteri kita.

Sejarah sahaja yang akan membuktikan, bahawa tindakan DS Najib itu adalah untuk memastikan rakyat Malaysia terus hidup dengan sejahtera.

Kepada rakyat Malaysia, percayalah, bahawa kita mesti bersatu untuk menghadapi semua ini. Kita mesti bersatu hati menentang kejahatan.

SUMBER

SIAP KORANG...SKMM BURU PENCACAI-PENCACAI YANG GATAL TANGAN TABUR FITNAH MASA BANJIR!

Posted: 02 Jan 2015 04:58 PM PST


Setelah lapan individu tampil memberi keterangan bermula awal minggu ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) meminta kerjasama 14 individu berikut untuk hadir membantu siasatan mengenai penyebaran berita palsu berikutan bencana banjir yang melanda Pantai Timur baru-baru ini.

"Setakat ini, lapan individu yang diminta tampil pun memberikan kerjasama yang baik. Kesemua mereka hadir sendiri ke pejabat kami untuk membantu siasatan," kata Ketua Bahagian Pemantauan dan Penguatkuasaan SKM, Zulkarnain Mohd Yasin.


Beliau berkata SKMM bekerja sama rapat dengan pihak Polis dalam siasatan kes-kes berkaitan berita palsu ini seperti yang dijelaskan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini.

Berikut merupakan kes berita palsu yang disebarkan bersama-sama dengan individu yang dikenal pasti untuk tampil membantu siasatan:

1. Sepuluh orang sekeluarga terperangkap dalam rumah mati lemas di Guchil, Kelantan yang dipetik sumber kononnya daripada sebuah stesen berita. Ketiga-tiga individu tampil memberi keterangan.

2. Keruntuhan pusat pemindahan Sekolah Manek Urai. 4 individu tampil dan 2 individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Raja Mohd Haidi bin Raja Daod (No Mykad: 881026-03-5993). Alamat terakhir: Kg Manek Urai, Kuala Krai, 18050 Kuala Krai, Kelantan.

ii. Zawawi bin Mat (No MyKad: 760319-03-6083). Alamat terakhir: No 26, Kg Tengah, 18000 Kuala Krai, Kelantan.

3. Kerajaan menyembunyikan fakta ramai orang mati lemas kerana banjir. Seorang individu tampil.

4. Pintu empangan di Selatan Thailand dibuka dan menyebabkan banjir di Kelantan. Individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Mohd Bustam bin Omar (No MyKad: 751124-11-5203). Alamat terakhir: 6224 Jalan Kota Raja, Taman Bijaya, Kelang.

5. Bantuan daripada NGO untuk mangsa banjir tak sampai. Individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Mohamad Azrani bin Daud (No MyKad: 830228-02-6139). Alamat terakhir: No 70, Kampung Keda, Sadik, 09200 Kupang, Kedah.

6. Mayat kanak-kanak dikeluarkan daripada lumpur yang dikatakan mangsa banjir di Kelantan. 5 individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Mohd Fauzi bin Mohd Azmi (No MyKad: 750629-03-5183). Alamat terakhir: 2537, Lorong Bangau 2, Taman Si Buyong, Jalan Mentok Cukai, 24000 Terengganu.

ii. Mohamad Zamzami bin Yaakob (No MyKad: 670511-03-5145). Alamat terakhir: Kampung Wakaf Lichong, 16800 Pasir Puteh, Kelantan.

iii. El Jiffy bin Abd Aziz (No MyKad: 860327-56-5901). Alamat terakhir: 15 Jalan Melur 29, Taman Melur, Ampang, Selangor.

iv. Yuliza Indriani binti Zulfin (No MyKad: 860103-01-5708). Alamat terakhir: 981-A, Paya Bemban, Jalan Abd Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan.

v. Mohd Bustam bin Omar (No MyKad: 751124-11-5203). Alamat terakhir: 6224 Jalan Kota Raja, Taman Bijaya, Klang

7. Helikopter TUDM terpaksa disewa untuk keluar pesakit dari Hospital Kuala Krai. 3 individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Farah Wahida binti Abdullah Suhaimi (No MyKad: 841027-03-5104). Alamat terakhir: No 3-4-5 Blok 3 Sri Permata Condo, Jalan SASAAS 9/6, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

ii. Natrah binti Mohamed (No MyKad: 850207-03-5106). Alamat terkahir: No 13, Jalan 4/10 B, Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor.

iii. Norazimah binti Zakaria (No MyKad: 850918-02-5916). Alamat terakhir: Blok E1, 12 Mahallat Al Zahrawi, UIAM Jalan Istana, Bandar Indera Mahkota, 25200 Kuantan, Pahang

8. Seorang wanita terjun dari sekolah ke dalam air. Individu berikut diminta tampil, iaitu:

i.Siti Asiah binti Shaary (No Mykad: 931004-03-6154). Alamat terakhir: No 5, Jalan SD 2/2 Taman Seri Duyong 2, 75460 Melaka.

9. Bantuan disekat oleh pihak berkuasa. Individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Ayub bin Musa (No MyKad: 780410-11-5303). Alamat terakhir: No 24, Lorong Chengal Lempong Baru 12, Taman Balok Jaya, Fasa 3, Perkampungan Chengal, Lempong Bari, 26100 Kuantan, Pahang

10. Bantuan diterima oleh orang BN sahaja. Individu berikut diminta tampil, iaitu:

i. Nor Azwani binti Saimi (No MyKad: 890330-03-6258). Alamat terakhir: No 48, Kg Air Lanas, Lata Rek, Kuala Krai, Kelantan.

Mereka di atas diminta untuk menghubungi pegawai penyiasat SKMM, Mohamad Syukri Jamaluddin (019-2869515) atau Rafina Mimi Muhammad (019-2869471) dengan segera. Kerjasama mereka amat dihargai. – Bernama, 2 Januari, 2015.

Komen kitaorang;

Itulah tak de kerja memandai-mandai buat fitnah kononnya nak jadi hero tapi akhirnya menyusahkan banyak pihak dan mengganggu proses menyelamat mangsa banjir.

Kalau boleh SKMM batalkan nombor HP diorang, tutup akses akaun facebook, twitter dan sebagainya yang menjadi sumber fitnah mereka ini.

PDRM pula pergi cekup pengkhianat-pengkhianat negara ini dan beri hukuman setimpal. 

Kalau mereka tak muncul dedahkan foto mereka. Bukannya susah, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Imigresen kan ado. Maklumat mereka ada dalam sistem data kad pengenalan dan passport.  

Zaman memberi amaran telah berlalu...Pesalah siber wajib diajar supaya menjadi warganegara yang bertanggungjawab dan bebas fitnah.

Sudah masanya hukuman denda dinaikkan, setidak-tidaknya mereka ini dirotan dan dikerah buat kerja-kerja amal membantu mangsa banjir.

PUAK PASMA SALAHKAN KERAJAAN NEGERI KELANTAN PUNCA BANJIR BERLAKU...GADUH SESAMA PLAK!

Posted: 02 Jan 2015 08:08 AM PST


'Sesi pendengaran' fitnah dan salah menyalah telah bermula semasa berlangsungnya malam amal Kelantan Pasca Banjir: The Untold Story with Husam Musa yang berlangsung di Kota Bharu 1 Januari lepas.

Dalam sesi ini beberapa penggerak PASMA seperti makcik jonggos merangkap AJK Dewan Muslimat PAS Pusat: Aiman Athirah Al Jundi membacakan beberapa whatsapp yang diterimanya mengenai keadaan banjir di Kuala Krai.

Dengan penuh semangat tercungap-cungap giginya menipu dengan menggambarkan banjir besar adalah  disebabkan oleh salah kerajaan, kononnya kerajaan lemah kerana lambat isytihar darurat dan lambat beri bantuan...

Persoalannya kerajaan mana yer?

Bukankah Parlimen Kuala Krai beserta DUN-DUNnya terletak di bawah pentadbiran PAS?

Kerajaan negeri juga adalah kerajaan PAS.

Kawasan lain pun majoriti wakil-wakil rakyatnya adalah dari kalangan YB-YB PAS.

Ke mana perginya mereka?

Dulu ada ura-ura puak-puak ni nakkan autonomi pemerintahan sebab nak royalti minyak banyak yang sebenarnya bukan hak mereka!

Kini di sebalik orang sibuk urus banjir, Husam sibuk nak tuntut hak untuk mendapatkan royalti. Kononnya kerajaan Pusat dan Petronas hutang Kelantan RM3 bilion. 

Wang bantuan kerajaan Pusat hampir RM600 juta beserta sumbangan-sumbangan lain tak cukup! 

Tapi mana perginya duit balak yang diperolehi oleh kerajaan PAS masa Nik Ajiz perintah daripada keluarga Ngah-Ngeh yang berbilion-bilion itu?


Kononnya juga persediaan banjir oleh kerajaan adalah lemah. Sekali lagi kerajaan mana yang dimaksudkan?

Kerajaan Negeri atau Kerajaan Pusat?

Di negeri-negeri yang diperintah BN masalah pengurusan banjir ini tak kecoh pun. 

Pengurusan bencana di negeri-negeri lain termasuk Terengganu semuanya terkoordinasi serta berjalan lancar dan teratur antara pihak agensi kerajaan, swasta dan NGO. Tapi kenapa tidak di Kelantan?

Banjir di Kelantan...mengapa begitu teruk?

Puak-puak PASMA juga menempelak helikopter lambat menyelamat dan menghantar bantuan hingga ramai yang terkepung dek air dan kelaparan kesejukan.

Dulu tahun 2008 Mahpus Bean Omar juga yang dok melalak dalam parlimen dan ceramah-ceramah kononnya kerajaan membazir dan tak perlu beli helicopter Eurostar. Kerajaan bazir wang rakyat beli Eurostar full spec dengan harga mahal berbanding kerajaan Brazil.

Akhirnya kini Husam sendiri menempelak puak-puaknya dalam ceramah tersebut;

"Sebab itu saya cadangkan penggunaan helikopter. Tapi orang kata ini membazir, helikopter sekarang keperluan ketika banjir ini. Kalau kita tiada helikopter nak uruskan banjir, mustahil. Inilah pengajaran kita,"

Eurocopter EC725 yang lengkap dengan sistem dwi fungsi untuk tugasan menyelamat dan bertempur yang dulunya ditempelak puak pembangkang kononnya ia membazir wang rakyat...Kini ia menjadi aset yang paling berjasa ketika banjir dan sebelum itu insiden Lahad Datu.
Dulu puak-puak pembangkang juga dok mengutuk kerajaan BN membazir duit beli trak-trak askar yang banyak tersadai di kem-kem.

Disatu pihak lain  pula mengatakan askar-askar dan para penjawat awam yang ramai membazirkan wang negara dan bilangan mereka akan dikurangkan jika Pakatan memerintah.

#awak kat mana...awak, awak kat mana???

Alangkah lebih baik wang gaji untuk penjawat awam dan pembelian peralatan ketenteraan itu digunakan untuk menurunkan harga minyak atau harga barang, tak pun beri pendidikan percuma. 

Habis diheret ke sana kemari beberapa ekor askar pencen dan bermasalah jadi jurufitnah mereka.

Tapi kini Allah s.w.t dah buktikan bahawa hanya orang bijak pandai saja yang layak perintah negara ini. Mereka bekerja mengikut perancangan jangka panjang. 


Sedangkan mereka yang banyak bercakap dan berbohong terus dengan perangai buruk mereka berpolitik siang malam menipu rakyat.  

Tapi jasa mereka tiada langsung dan boleh dibanggakan...hampeh kering.

Bagai kalkatu lepas hujan...

Kini bak kalkatu, hujan berhenti banjir menyurut masa itulah mereka berterbangan memenuhi ruang-ruang rumah. Orang lain bagi bantuan, mereka yang tolong masak. 

Sambil-sambil kutuk kerajaan hanya bagi bantuan tetapi sekerat jalan sebaliknya merekalah yang sebenarnya bantu rakyat yang kesusahan dan kelaparan...hebatkan cara mereka menyelit bertaqqiyah? 

Berduyun-duyun tunjuk rajin membasuh dan mengemas rumah mangsa sambil-sambil bercakap kononnya kerajaan tak prihatin tolong rakyat hanya mereka saja yang bantu rakyat.

Selit -selit cerita Najib tak buat kerja kerana leka main golf, pesawat kerajaan hilang ke Amerika dan Dubai bawa isteri Najib pergi shopping...

Bantuan makanan sukar disalurkan akibat longgokan kayu-kayu balak hasil penerokaan dan pembalakan di hulu sungai. Milik siapakah balak-balak ini?

Kesian mereka... bencana tsunami banjir ini bukan menjadikan mereka lebih insaf dan sedar negeri mereka ditimpa bala Allah akibat perbuatan mereka selama ini sebaliknya menjadikan mereka lebih kufur ingkar terhadap ujian setelah mereka kufur pada nikmat yang diperolehi selama ini.

Benarlah firman Allah; Sekiranya kamu bersyukur akanKu tambahi nikmatKu, jika kamu kufur engkar sesungguhnya azabKu amatlah pedih (Surah Ibrahim ayat 7)

Lawak bodoh Husam
  
Husam juga ada berkata : "Orang kata hukuman kerana mahu laksana hudud, bukan macam itu. Dalam konteks Kelantan kita tidak boleh kata hukuman, lima kali pilihan raya orang Kelantan sokong negeri yang mahu laksana enakmen jenayah syariah, yang kena hukuman patutnya orang Johor, Negeri Sembilan, enakmen jenayah Islam tiada," 

Persoalannya kenapa negeri Kelantan kena teruk banjir kali ni setelah 24 tahun berjanji kosong nak laksanakan hudud?


Adakah ini kifarah Allah Taala apabila mereka terlalu sombong, bongkak dan angkuh mencabar dan mempermain-mainkan hukum Allah, bersengkongkol dengan puak-puak kafirin membinasakan agama sendiri, mengkafirkan muslim yang lain, membinasakan alam sesuka hati, membiayai pelbagai demonstrasi rusuhan hingga merosakkan ketenteraman orang lain dengan perangai-perangai gedebe mereka?

Allah mendengar doa hamba-hambanya yang merintih teraniaya dengan perangai dan sikap gedebe mereka itu selama ini. Apabila tiba saatnya Allah menurunkan azab bukan saja orang PAS dan rakan-rakan sekutu mereka kena azab musibah. Tetapi dengan segala orang alim, orang tak bersalah dengan orang-orang UMNO-BN pun terseret sama...

Husam-Husam...kalau dapat bercakap bukan setakat kerajaan BN jer kena hentam, kerajaan PAS pun kena tibai. 

Nampaknya acara ini jadi tempat Husam dan PASMA melampias kemarahannya sebab tak dilantik jadi MB Kelantan dulu...The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:18 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Guan Eng evangelist dan Malek Itek sipencacai mesti marah 5 ribu berarak Maulud di Penang!!!!

Posted: 02 Jan 2015 08:00 PM PST


Mana Sister in Sesat? Mana 25 eminent Melayu? Mana 33? Mana 12 yg baru?

Mereja berjuang utk kesucian Islam atau ideologi liberal, sekular dan plural utk sesatkan orang Islam?

Salam Maulidur Rasul

Posted: 02 Jan 2015 05:39 PM PSTApa lu kelentong tu, Husam taukeh balak????

Posted: 02 Jan 2015 04:37 AM PSTBaca juga: 

Punca banjir dan kemusnahan di Kelantan terjawab jua. Pembinaan projek empangan Kenyir 2. ... Bukti?    

https://akarimomar.wordpress.com/2015/01/01/punca-banjir-di-kelantan-terjawab-kerana-pembinaan-empangan-kenyir-2/Ambiga hilang juga? Turun Bersih?

Posted: 02 Jan 2015 01:30 AM PSTBelantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Soksek-soksek akhbar berbahasa Cina - Orang Cinalah peminta sedekah sebenar, malah lebih teruk daripada orang cacat?

Posted: 02 Jan 2015 04:09 AM PST


Akhbar China Press bertarikh 25 Disember 2014 menyiarkan artikel yang mendakwa orang Cina ialah kaum yang paling susah di Malaysia.

Artikel bertajuk 'Orang Cinalah peminta sedekah sebenar, malah lebih teruk daripada orang cacat' ditulis oleh Lim Fang dan disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C21.

Ia memetik kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyifatkan orang Melayu telah menjadi peminta sedekah politik apabila mengharapkan undi bukan Melayu bagi membolehkan mereka membentuk kerajaan.

Dr. Mahathir memilih taktik menggelar Melayu sebagai peminta sedekah bagi membuatkan kaum itu merasa terancam dan seterusnya sedar mengenai perlunya kembali menyokong UMNO.

Kenyataan itu juga mungkin berpunca kerana bekas Perdana Menteri merasa marah dan berdendam kerana kaum Cina tidak mengundi Barisan Nasional (BN) walaupun pelbagai bantuan telah diberikan kepada mereka.


Orang Cina boleh diibaratkan seperti pengemis yang bersikap sinis.

Realiti politik di Malaysia, menurut penulis, orang Cina­lah yang sebenarnya menjadi pengemis. Kaum itu juga boleh diibaratkan seperti orang cacat apabila banyak masalah kaum itu tidak diselesaikan oleh kerajaan BN yang dipimpin oleh UMNO.

Antaranya, permohonan tanah tapak sekolah dan pembinaan bangunan sekolah Cina, kekurangan guru, mendapat wang subsidi yang sedikit, kuota pendidikan di universiti yang terhad dan pengiktirafan sijil sekolah mene­ngah Cina yang tiada keputusan. Seperti pengemis kelaparan, orang Cina terus menerus meminta walaupun tidak dilayan.

Sejak Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang `berat sebelah' dilaksanakan, peluang perniagaan orang Cina semakin dikikis. Seperti individu yang kakinya telah dipatahkan, mereka menjadi cacat sehingga tidak mampu bergerak. Bagaimanapun, tongkat diberikan kepada kaum lain.


Walaupun setelah lebih 40 tahun diberikan tongkat, ada pihak mendakwa kuota 30 peratus bumiputera dalam ekonomi negara belum mencapai sasaran dan perlu diteruskan.

Ini menyebabkan orang Cina yang asalnya seorang pengemis dan kini bertukar menjadi orang cacat, memandang ke kiri dan ke kanan mengharapkan orang dalam UMNO sedar akan nasib mereka.

Jika tidak dapat diberikan nasi, bagilah air bekas kuah bubur pun tidak apa kepada orang Cina.

Sekiranya nasib mereka masih lagi tidak dibela, orang Cina terpaksa berkeras hati untuk menyerahkan undi kepada pembangkang bagi melepaskan geram dan memberi pengajaran kepada BN serta UMNO.

Suara Politik
Belantan

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:48 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


TG Hadi: Tuduhan Kerajaan Mesir terhadap Qardhawi bodoh, zalim

Posted: 02 Jan 2015 09:19 PM PST

hadiSHAH ALAM, 3 JAN: Naib Ketua Kesatuan Ulama Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan Polis Antarabangsa (Interpol) tidak boleh mengambil tindakan terhadap Syeikh Dr Yusuf Abdullah Al Qardhawi hanya kerana pertuduhan spontan yang dilemparkan Kerajaan Mesir.
Abdul Hadi berkata, tuduhan Kerajaan Mesir terhadap Presiden Kesatuan Ulama Sedunia itu disifatkan zalim dan bodoh tanpa merujuk kepada peraturan Interpol.
"Jika, kita merujuk kepada Undang-Undang Tubuh Interpol, mereka hanya boleh mengambil tindakan terhadap individu yang dianggap melakukan kesalahan jenayah dan tidak boleh bertindak dalam kesalahan politik yang ada kaitan dengan hak asasi manusia.
"Ia mesti mendapat kerjasama dengan negara yang orang dituduh itu berada, sama ada rakyat negara itu atau mendapat suaka politik negara berkenaan," katanya di Auditorium MBSA, di sini, semalam.
Beliau yang juga Presiden PAS meminta klausa Undang-Undang Tubuh Interpol yang menghalang seseorang itu ditahan dimasukkan bersama dalam memorandum bantahan yang akan dikemukakan badan bukan kerajaan (NGO) Islam Malaysia
Menurut laman web Interpol pada 5 Disember lalu, notis merah terhadap Qardhawi, 88, dikeluarkan selepas dikehendaki pihak berkuasa kehakiman Mesir bagi pendakwaan dan sabitan hukuman kerana dituduh menghasut, membantu pembunuhan antarabangsa, membantu banduan melepaskan diri dari penjara, aktiviti vandalisme serta kecurian.
Read More / Baca Lagi >>

Contohi sifat amanah Rasulullah dalam pentadbiran – Azizah

Posted: 02 Jan 2015 09:18 PM PST

drwanazizahKUALA LUMPUR 3 JAN: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyeru pemimpin Islam di negara ini agar mencontohi sifat amanah yang ditunjukkan junjungan besar umat Islam, Nabi Muhammad saw.
Dalam peruntusan khas sempena sambutan Maulidur Rasul hari ini, Azizah turut menggesa pemimpin umat Islam supaya menjauhi rasuah yang boleh merosakkan negara.
"Di dalam pemerintahan, kita harus mencontohi sifat Rasulullah iaitu amanah. Kita harus telus, berhemah dan bertangggungjawab.
"Kita juga harus berusaha mengelak dan menghapuskan segala unsur-unsur rasuah yang boleh merosakkan pentadbiran kita," katanya.
Beliau menyifatkan Muhammad sebagai seorang reformis agung yang berjaya mengubah dunia dengan pengembangan dakwah Islam, meliputi dua pertiga dunia.
"Mesej yang disampaikan oleh Rasulullah s.a.w amat jelas, iaitu baginda membawa rahmat kepada seluruh alam, meliputi semua umat manusia yang terdiri daripada pelbagai latarbelakang, bangsa dan agama," jelasnya.
Beliau dalam pada itu turut menyeru pemimpin umat Islam di seluruh dunia agar bermuhasabah dan kembali ke meja rundingan bagi menyelesaikan konflik yang melanda dunia Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Notis merah kepada Qardhawi fitnah, sengaja cetus ketakutan terhadap Islam kata MB Selangor

Posted: 02 Jan 2015 09:18 PM PST

qaradawiSHAH ALAM, 3 JAN: Notis merah yang dikeluarkan Polis Antarabangsa (Interpol) terhadap Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia, Syeikh Dr Yusof Abdulllah Al Qardhawi adalah fitnah yang direka bagi mencetuskan ketakutan terhadap Islam.
Dato' Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, semangat kebangkitan rakyat yang dicetuskan Al Qardhawi berjaya membuktikan beliau bukan sahaja tokoh ilmuan Islam, bahkan mujahid berpengaruh di seluruh dunia.
Hal itu termasuk konsep wasatiyyah atau kesederhanaan yang dianjurkan beliau selari dengan roh Islam dalam semua aspek sehingga dikagumi masyarakat antarabangsa.
"Malang sekali, tuduhan yang dilemparkan terhadap Syeikh Dr Yusuf Al Qardhawi ini sangat berat.
"Apatah lagi, tuduhan ini datangnya daripada rejim tentera yang merampas dan merobohkan demokrasi yang diperjuangkan rakyat Mesir," katanya pada Perhimpunan Solidariti bersama Dr Yusuf Abdullah Al Qardhawi di Auditorium MBSA, semalam.
Tegasnya, Kerajaan Selangor tetap dengan pendirian bahawa tokoh sederhana dan pejuang demokrasi Islam itu berhak dan wajar dipertahankan.
Read More / Baca Lagi >>

Lima negeri terjejas banjir hampir pulih, mangsa di Sabah meningkat

Posted: 02 Jan 2015 09:16 PM PST

Jumlah mangsa banjir di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor menurun kepada 74,098 orang setakat pagi ini namun angka itu sedikit meningkat di Sabah apabila semakin banyak penduduk terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir di beberapa bandar di negeri itu.
Di Kelantan, walaupun cuaca mendung dengan hujan sedikit-sedikit di beberapa tempat, lebih banyak mangsa banjir sudah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.
Setakat ini, jumlah mangsa menurun kepada 24,020 orang yang berada di 114 pusat pemindahan berbanding 26,029 orang malam tadi, menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara (MKN) Kelantan. Jumlah mangsa di Tanah Merah adalah sebanyak 14,184 orang, Kuala Krai (3,636), Gua Musang (3,006), Machang (2,555), Kota Baharu (515) dan 124 orang di Tumpat.
Di Pahang, jumlah mangsa juga menurun kepada 42,938 orang berbanding 43,624 orang malam tadi, menurut jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang.  Hanya tujuh daerah yang direkodkan terjejas banjir iaitu Temerloh sebanyak 20,962 orang, Pekan (11,063), Jerantut (3,792), Bera (3,479), Maran (2,168), Kuantan (1,074) dan 400 orang di Lipis.
Sementara itu, kesada seeluruhan laluan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dari Tol Plaza Karak ke Tol Plaza Jabor dibuka sepenuhnya kepmua kenderaan pagi ini. Di Terengganu, jumlah mangsa kekal 143 orang dengan hanya satu pusat pemindahan dibuka iaitu di Dungun.
Read More / Baca Lagi >>

Kerjasama dengan persekutuan, bukan BN atau Umno, kata Azmin

Posted: 02 Jan 2015 09:13 PM PST

Susulan laporan yang beliau sedia mengenepikan politik dan menjalinkan kerjasama dengan Barisan Nasional (BN) demi kepentingan rakyat dalam isu berkaitan masalah banjir, Mohamed Azmin Ali menjelaskan, beliau sedia menjalin kerjasama dengan kerajaan persekutuan, bukannya BN atau Umno.
 Menurut laporan Sinar Harian hari ini, menteri besar Selangor itu menegaskan, satu wacana baharu penting diwujudkan antara kerajaan negeri yang diterajui Pakatan Rakyat (PR) dengan kerajaan persekutuan.
 "Saya minta supaya wujud satu kerjasama dan wacana baharu antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri demi kepentingan rakyat. 
"Saya tidak kata akan bekerjasama dengan BN mahupun Umno... diharapkan perkara ini diperbetulkan," katanya pada satu majlis di perkarangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri di Shah Alam semalam.
Katanya, banyak perkara dapat diselesaikan sekiranya kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri berbincang bersama, terutamanya dalam isu ekonomi, pendidikan, keselamatan dan permasalahan rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Terima Kasih Dan Bertindak Segera - MB Kelantan

Posted: 02 Jan 2015 08:18 PM PST

Penempatan Semula Sementara Akan Dibangunkan - MB Kelantan

Posted: 02 Jan 2015 08:17 PM PST

Banjir Kelantan: Pupuk muafakat dan penyelarasan menyeluruh – Anwar

Posted: 02 Jan 2015 08:04 PM PST

Anwar KelateSaya berkesempatan ke Kelantan semalam (1 Januari) untuk meninjau keadaan di sana. Turut bersama-sama ialah pimpinan Pas Dato' Husam dan Dato' Kamaruddin Jaffar; pimpinan KEADILAN Kelantan Sdr Abd Aziz Kadir selalu Pengerusi Majis Pimpinan Negeri dan YB Roslan ADUN KEADILAN Guchil; serta beberapa pimpinan tempatan lain.
Pertama sekali saya mulakan dengan menziarahi Tuan Guru Nik Abdul Aziz di Pulau Melaka, kelihatan beliau begitu uzur sekali. Saya sangat terkesan dengan tokoh ummah ini dengan sosok sederhana beliau, meski uzur tetapi terus prihatin dan cakna dengan kondisi Kelantan seluruhnya. Sama-sama kita mendoakan agar Tuan Guru terus sihat dan sejahtera.
Dalam perjalanan seterusnya, rombongan kami bertemu dengan penduduk Pasir Mas yang memohon agar bekalan makanan ditambah di dua Sekolah yang menjadi pusat penempatan. Melalui Dato' Husam, permintaan bekalan beras segera dikirim ke pusat-pusat berkenaan.
Di Guchil dan Manek Urai – dua kawasan yang dianggap paling kritikal dan parah terkesan dek banjir besar ini – kami diberi taklimat oleh Brig Jeneral Datuk Azmy Yahya, Panglima 8 Briged ATM.
Peranan ATM nyata sekali sistematik dan terpuji melalui pengendalian mereka di Pejabat Tanah & Jajahan. Usaha menyelamat, pengawasan pusat pemindahan termasuk penyaluran bekalan makanan amat membanggakan.
Sungguhpun begitu masalah kritikal ialah kekurangan bekalan air bersih dan elektrik. Demikian juga bekalan makanan kerana meskipun disediakan tetapi harus dibekalkan dan ditambah pada skala yang konsisten. Umpamanya, berdasarkan laporan, bekalan makanan selama seminggu hanya terhad dengan bekalan sardin dan itupun hasil bantuan NGO serta sukarelawan yang turun membekalkan ikan daripada Terengganu.
Pihak ATM memuji tindakan pantas kalangan NGO, parti-parti politik dan juga badan-badan Islam seperti ABIM dan IKRAM yang giat membantu tanpa henti.
Read More / Baca Lagi >>

Paul Phua Yang Ditahan FBI Ialah Perisik Negara? - Zahid Hamidi Perlu Jawab Tanya PKR.

Posted: 02 Jan 2015 08:00 PM PST

Seperti ramai di luar sana, saya terkejut membaca laporan berita bertajuk "Accused gambling kingpin Paul Phua 'assisting Malaysia on matters of national security'" yang disiar South China Morning Post pada 31 Disember 2014 (http://m.scmp.com/news/china/article/1637766/gambling-kingpin-paul-phua-accused-making-under-table-payment-macau).

Dalam laporan berita ini, South China Morning Post telah mendedahkan bahawa DS Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri telah secara rahsia menulis sepucuk surat (http://www.scmp.com/sites/default/files/uploads/2014/12/30/malaysialetter.pdf) kepada pihak FBI Amerika Syarikat menafikan bahawa Paul Phua Wei-seng adalah ahli kongsi gelap 14K dan memohon agar dia dibenarkan pulang ke Malaysia.

Sesiapa yang membaca laporan tersebut akan tahu bahawa Paul Phua sedang dibicarakan di mahkamah Amerika Syarikat atas dakwaan menjalankan suatu operasi perjudian di Caesar's Palace Hotel, Las Vegas sewaktu perlawanan bola sepak Piala Dunia pada pertengahan 2014. Beliau sebelum ini pernah ditahan di dan kemudiannya diusir dari Macau kerana menjalankan operasi perjudian atas talian.

Paling memeranjatkan adalah kenyataan DS Zahid di dalam surat kepada FBI yang berkata bahawa Paul Phua telah "beberapa kali membantu Kerajaan Malaysia di dalam projek-projek berkaitan keselamatan negara".

Di sini saya ingin mengajukan tiga soalan untuk DS Zahid:

1) Adakah surat yang disiarkan South China Morning Post itu sahih dan benar? 

Read More / Baca Lagi >>

Banjir: Adik pendam hasrat bersekolah

Posted: 02 Jan 2015 07:55 PM PST

Semangat adik berusia lima tahun, Mohd Zulhelmi Mohd Zaliyar Zamri, untuk memulakan alam prapersekolahannya sebelum ini begitu berkobar-kobar, namun disebabkan banjir hasrat itu terpaksa dipendamkan setelah ibu bapanya perlu mengutamakan persekolahan abangnya.

Ibunya Wan Natasha Wan Ismail, 34, berkata keputusan itu dibuat dengan berat hati memandangkan beliau dan suami Mohd Zaliyar, 35, menghadapi kekangan kewangan selepas rumah mereka di Perkampungan Bukit Rangin, dilanda banjir minggu lepas.

"Sedih juga bila terpaksa beritahu Mohd Zulhelmi yang dia tidak akan ke sekolah, memandangkan dia sudah tahu akan mula bersekolah bersama sepupu sebayanya tahun ini,"

"Tetapi apakan daya, keutamaan kami kini ialah menyediakan kelengkapan persekolahan kepada abang keduanya, Mohd Zamarul, 10, yang akan memasuki tahun tiga di Sekolah Kebangsaan Bukit Rangin pada 12 Jan ini," katanya kepada Bernama.

Wan Natasha dan Mohd Zaliyar mempunyai dua lagi anak Mohd Zamri Ismail, 16, dan Puteri Nur Jannah, setahun.

Suri rumah itu berkata mereka juga masih tidak berkesempatan membeli kelengkapan persekolahan kerana masih sibuk membersihkan rumah selepas pulang daripada pusat pemindahan banjir sejak seminggu lepas.

Read More / Baca Lagi >>

Banjir : Ada pendatang asing ambil kesempatan

Posted: 02 Jan 2015 07:53 PM PST

Pada ketika ramai mangsa banjir hidup dalam keadaan serba kekurangan, terdapat pula sekumpulan pendatang asing didapati cuba mengambil kesempatan.
China Press melaporkan, sekumpulan pekerja asing tanpa izin dari Thailand didapati 'berpangkalan' di jalan utama yang menjadi laluan kenderaan yang menghantar bantuan kepada mangsa banjir.
'Mangsa' dari negara jiran itu dirakam mengibarkan kain merah serta menahan kenderaan untuk mengambil bantuan-bantuan yang sepatutnya diterima mangsa sebenar di kawasan kampung.
Sebaik sahaja lori yang membawa bantuan berhenti, pekerja asing berkenaan akan segera melakukan 'kepungan' untuk memilih barang yang diminati.
Mereka aktif di Kampung Peria di Kuala Krai dan tidak kurang yang memperalatkan kanak-kanak untuk mendapatkan makanan atau barangan lain.
Menurut laporan China Press, pendatang asing berkenaan bekerja di kebun di kawasan tinggi yang tidak dilanda banjir, tetapi mengambil kesempatan ke atas bantuan yang dihantar kepada mangsa yang memerlukan.
Read More / Baca Lagi >>

Banjir: Ah long pun nak “bantu”

Posted: 02 Jan 2015 07:33 PM PST

Terdapat aduan bahawa para peminjam wang tidak berlesen cuba mengambil kesempatan daripada kesusahan mangsa banjir.

ah longSHAH ALAM: Kisah banjir di Kelantan baru saja agak reda, kini ada pulak cerita baru di negeri Cik Siti Wan Kembang itu.
Jika ketika banjir melanda, ramai yang pergi ke Kelantan untuk membantu, kini ada pula pihak lain yang juga ingin "membantu" namun perlulah berhati-hati dengan mereka ini.
Kisahnya ah long pula sudah masuk ke Kelantan dan tawarkan "bantuan" pinjaman kepada mangsa banjir.
Berita kemasukan ah long ke negeri itu diberitahu Penerbit Sinar Harian, Datuk Hussamuddin Yaacub pada sidang media di sini, semalam.
Beliau memberitahu bahawa telah menerima aduan daripada beberapa pihak mengenai kewujudan pemberi pinjaman wang tidak berlesen itu yang bertujuan untuk mengambil kesempatan di atas kesusahan mangsa banjir dengan menawarkan bantuan pinjaman, lapor Sinar Harian.
"Saya dapat laporan ah long sudah pergi ke Kelantan dan tawarkan bantuan pinjaman kepada mereka (mangsa banjir). Jika mereka pergi pada ah long, kita tahulah apa nasib mereka selepas ini.
"Ramai rakyat Kelantan terkesan dengan bencana yang menimpa negeri itu. Bukan sahaja peniaga yang buka perniagaan secara kecil-kecilan malah peniaga besar turut menerima kesannya, mereka ini susah, jadi kita yang harus bantu mereka bukan ah long," katanya lagi.
Sementara itu, memetik satu kenyataan Hussamuddin di laman mikro Twitternya, beliau menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan untuk memantau aktiviti haram itu dan membantu memulihkan segera ekonomi rakyat Kelantan.
Read More / Baca Lagi >>

Sudah Sampai Masanya Rosmah Perlu Diberi Kelayakan Guna Jet, Sama Seperti PM Dan TPM

Posted: 02 Jan 2015 07:11 PM PST

Sejak Najib Razak mengambil alih kepimpinan negara pada 2009, sudah banyak kali isu penggunaan jet kerajaan oleh isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor timbul dan menjadi percakapan ramai.

Suatu ketika dahulu, penggunaan jet itu menjadi pertikaian apabila Rosmah didapati menggunakannya semasa menghadiri suatu program di Dubai bersama beberapa isteri menteri kabinet.

Beberapa penggunaan lain  jet itu oleh Rosmah sama ada untuk kunjungan ke luar negara mahu pun perjalanan dalam negara, sentiasa saja menjadi bualan, pertikaian dan berita hangat di media-media.

Di Parlimen juga, kos perbelanjaan penggunaan jet oleh Rosmah   yang melibatkan ratusan ribu ringgit wang rakyat turut pernah menjadi pertanyaan Ahli-Ahli Parlimen dan mereka mempertikaikan kelayakan isteri Perdana Menteri menggunakan kemudahan eksklusif itu.

Pendek kata, isu penggunaan jet oleh Rosmah sentiasa saja diperkatakan salah atau benarnya meskipun isteri Perdana Menteri dikatakan mendapat kebenaran khas daripada Kabinet atau pun daripada Najib sendiri selaku Perdana Menteri.

Kali ini, penggunaan jet oleh Rosmah kembali hangat apabila Najib yang sedang bercuti dan selepas bermain golf bersama Barack Obama di Hawaii didapati pulang sendirian untuk meninjau suasana banjir dalam negara dan meninggalkan pesawat khas itu di AS.

Ia segera menimbulkan andaian bahawa jet itu adalah untuk kegunaan Rosmah, apatah lagi ia dikesan melalui FlightRadar24 turut berkeliaran di ruang udara Indianapolis, Los Angelas, New York, Dubai dan Bangkok dan dipercayai sedang dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.

Berbanding era Mahathir dan Pak Lah, penggunaan jet oleh isteri Perdana Menteri tidak pernah menjadi isu. Ketika itu hanya Perdana Menteri yang menggunakan kemudahan itu sepenuhnya dan isteri mereka tidak pernah menggunakannya secara sendirian.
Read More / Baca Lagi >>

Banjir: Aktivis lihat ada parti utama penyokong

Posted: 02 Jan 2015 07:04 PM PST

Seorang pegawai perubatan yang menyertai misi kemanusiaan ke Kuala Krai dan Manik Urai, Kelantan kecewa kerana terdapat parti politik yang diperhatikannya menggunakan bantuan orang ramai untuk tujuan kepartian.

Dr Afiq Rahim yang menyertai misi kemanusian oleh Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (Papisma) itu ada bantuan yang disalurkan secara eksklusif kepada penyokong parti masing-masing.

Tanpa menamakan mana-mana parti, Afiq dalam tulisan di Facebook menyebut, terdapat parti politik yang mengambil kesempatan di atas musibah tersebut bagi meraih sokongan parti.

Katanya lagi, walaupun terdapat pelbagai bantuan yang diberikan, namun antara masalah utama yang berlaku di negeri itu ialah masalah koordinasi pengagihan bantuan kemanusiaan.

"Lebih malang, saya sangat terkilan apabila segelintir ahli parti hijau,biru dan merah telah mempergunakan bantuan ikhlas rakyat Malaysia untuk memenuhkan tembolok kepartian masing-masing.

"Terdapat pengagihan diberikan ekslusif hanya kepada penyokong parti masing-masing menggunakan sumbangan orang awam.

"Di saat mangsa banjir sangat terdesak untuk kelangsungan hidup, parti politik mengambil kesempatan untuk meraih sokongan parti," tulis Afiq.

Read More / Baca Lagi >>

When Najib gets it right, someone will make it go wrong

Posted: 02 Jan 2015 06:55 PM PST

The current "escapades" involving the PM's jet is a crisis that any PR team can do without.

najib rosmah300Prime Minister Najib just can't get a break. After cutting short his golfing holiday in Hawaii with US President Barack Obama to handle the flood crisis on the Malaysian East Coast, Najib has made all the right moves expected of a leader at a time when the people need him. This is the best he's looked in a long time, and you'd imagine his public relations team sighing in relief that things are going their way at last.
Or so you'd think, but not according to speculations in social media or even the ruminations of bloggers like Shahbudin Husin.
Even as Najib finally takes charge and is seemingly on the way to redeeming his image, a little wrench gets thrown into the works when the question of where exactly the "First Lady of Malaysia" is arises.
You see, Najib's jet didn't come home with him to Malaysia. He took a commercial flight to Kota Bharu, where he's dug in his heels and gone to work. The jet, however, has been from Los Angeles to Indianapolis and back again, and then to New York, London, Dubai, and Bangkok. With that many trips, it had better be Santa making some late deliveries to some very deserving children who got missed out on the first trip out from the North Pole, but as all Malaysians know, that sadly isn't the case.
The government has tried to explain the situation, claiming that technical issues kept it from heading back to Malaysia, though why they'd allow the Prime Minister to fly to Hawaii on a jet that's plagued with technical issues and can't make it back to Malaysia is puzzling to us.
If indeed it is Rosmah on board that aircraft, then there are some questions that need to be answered once it lands on Malaysian soil.
After all, she did exhort the wives of ministers to sacrifice their own interests to support the politics of their husbands. So you'd expect Rosmah to be first on the ground, checking in on the flood-hit people, bringing their needs to the attention of the media and the government, instead of gallivanting across the United States, if indeed that's what she has been doing.
Read More / Baca Lagi >>

Kelantan tak boleh pulih, jika pemimpin politik terus bergaduh kata Hussamuddin Yaacub

Posted: 02 Jan 2015 06:53 PM PST

Pemimpin hendaklah menghentikan polemik politik masing-masing.
kelantan banjir_300SHAH ALAM : Jika pemimpin kerajaan negeri Kelantan masih bergaduh, negeri berkenaan tidak boleh dipulihkan, kata Penerbit Sinar Harian Datuk Hussamuddin Yaacub semalam.
Beliau turut menggesa ahli politik menghentikan polemik politik masing-masing demi pembangunan dan kesejahteraan rakyat negeri Kelantan.
Hussamuddin menyatakan demikian pada satu sidang media khas bagi menjawab pelbagai maklum balas terhadap pandangannya sebelum ini supaya kedua-dua parti PAS dan UMNO di Kelantan bergabung bagi menyelesaikan masalah rakyat berikutan banjir yang melanda baru-baru ini.
"Kalau semua pemimpin turun tengok banjir, siapa nak urus negeri? Pemimpin perlu balik ke pejabat masing-masing dan fikir perancangan untuk uruskan negeri. Serahkan semua tugas penyaluran bantuan dan makanan kepada petugas-petugas yang ditugaskan untuk misi bantuan mangsa banjir.
"Mungkin pemimpin sudah mula merancang, tetapi perancangan tanpa pelaksanaan memang akan gagal," tegasnya, lapor Sinar Harian.
Datuk Hussamuddin juga menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa kenyataannya sebelum ini bertujuan tidak ikhlas.
"Saya bukan cuba jual Sinar Harian (akhbar). Tuduhan cuba jual Sinar Harian itu tidak betul. Saya hanya memberikan idea saya. Malangnya saranan saya dipolitikkan.
Read More / Baca Lagi >>

Kebenaran penerbangan AirAsia Surabaya- Singapura digantung sementara

Posted: 02 Jan 2015 06:48 PM PST

Kebenaran penerbangan AirAsia Surabaya- Singapura digantung sementara
KUALA LUMPUR: Kementerian Perhubungan  Indonesia (KEMENHUB)  mengambil tindakan pada Jumaat untuk membekukan buat sementara kebenaran penerbangan AirAsia Indonesia bagi laluan Surabaya- Singapura, berkuatkuasa semalam.

Lapor Kompas.com, pengumuman itu dibuat oleh Ketua Pusat Komunikasi Awam  KEMENHUB, J.A Batara .

Tindakan itu diambil kerana AirAsia dikatakan melanggar surat kebenaran Ketua Pengarah Perhubungan Udara republik itu, bertarikh 24 Oktober 2014, yang  sebelum ini hanya mengizinkan penerbangan dilakukan pada hari Isnin, Selasa, Khamis dan Sabtu.

AirAsia juga telah didapati melanggar kebenaran itu dengan membuat penerbangan pada Ahad, 28 Disember 2014. Pesawat QZ8501 miliknya telah melakukan penerbangan dengan membawa 155 penumpang dan tujuh anak kapal dengan bertolak dari Surabaya ke Singapura pada hari itu sebelum dipercayai terhempas di Teluk Karimata, Kalimantan Tengah.

"Jadi ini pembekuan sementara izin rute (laluan) AirAsia rute penerbangan Surabaya-Singapura," ujar  J.A Batara dalam satu kenyataan rasmi yang dikeluarkan.
Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya perlu semak bajet ekoran kemerosotan harga minyak, kata pakar ekonomi

Posted: 02 Jan 2015 06:47 PM PST

Di saat Putrajaya bertindak balas kepada kejatuhan harga minyak global dengan memberi keutamaan kepada perbelanjaan dan pelaburan domestik, seorang ahli ekonomi terkemuka memberi amaran belanjawan negara bagi 2015 tidak akan mapan jika ia tidak disemak semula bagi mengambil kira penurunan harga komoditi, yang mana Malaysia merupakan pengeksport utama.
Tan Sri Dr Kamal Salih, Profesor Adjung Pengajian Ekonomi dan Pembangunan di Universiti Malaya berkata, tiada amaun kenaikan cukai dapat mengimbangi sumbangan hasil yang rendah Petroliam Nasional Bhd (Petronas) kepada Putrajaya.
"Sudah tentu kerajaan perlu menyemak semula bajet. Andaian harga minyak agak tinggi, dan kini ia perlu dikurangkan ke tahap lebih realistik, terutama apabila harga mungkin turun bagi satu jangka masa yang lama," katanya.

"Bajet semasa tidak mampan sekarang." Bajet sebanyak RM273.9 bilion bagi 2015 dibentangkan pada bulan Oktober lalu dan diluluskan Dewan Rakyat pada 25 November. Ia disediakan atas andaian harga minyak akan berlegar sekitar AS$100-AS$ 105 setong.
Kerajaan beralih merangsang penggunaan domestik pada 2015 dengan mengarahkan semua syarikat berkaitan kerajaan dan badan berkanun mengutamakan pelaburan domestik dan berhenti membuat pembelian aset asing.
Satu surat pekeliling mengenainya bertarikh 26 Disember 2014, ditunjukkan kepada The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

RM50 Ribu Bantuan Persekolahan - MB Kelantan

Posted: 02 Jan 2015 06:38 PM PST

6 Bulan Tempoh Pemulihan - MB Kelantan

Posted: 02 Jan 2015 04:58 PM PST

Pemulihan Segera Elektrik Dan Air - MB Kelantan

Posted: 02 Jan 2015 04:58 PM PST

LPT kini dibuka sepenuhnya

Posted: 02 Jan 2015 04:54 PM PST


Mulai tengah malam tadi, keseluruhan laluan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dari Tol Plaza Karak ke Tol Plaza Jabor dibuka sepenuhnya kepada semua kenderaan.
Namun menurut kenyataan yang dikeluarkan pengendali lebuh raya berkenaan Anih Berhad, hanya lorong laju saja dibuka di kedua-dua arah iaitu di Kilometer 126.1 hingga Kilometer 126.9. "Pemandu dinasihatkan supaya mengikut papan tanda yang disediakan," kata Anih Berhad.
Sementara itu di kawasan R&R Temerloh, oleh kerana masih terdapat penduduk kampung berhampiran yang mendapatkan perlindungan sementara di situ, maka Anih Berhad menambah stok barangan kering kepada mereka. 
Maklumat terkini mengenai laluan LPT boleh diikuti di Twitter @lpttrafik atau talian alternatif semasa waktu bekerja iaitu 03-61951266 dan 03-61951121, 03-61951250 dan 03-61951474. – Bernama

Jalan Kuantan-Pekan ditutup kepada semua kenderaan

Posted: 02 Jan 2015 04:52 PM PST

Jalan Kuantan-Pekan berhampiran Sekolah Menengah Kebangsaan Ubai ditutup kepada semua kenderaan apabila dinaiki air sedalam 400 milimeter sepanjang 500 meter.
Menurut laman Facebook Jabatan Kerja Raya (JKR) Pahang, hakisan juga berlaku antara persimpangan lampu isyarat Lamir dan Petronas Ubai.
Kerja-kerja pembaikan sementara  dijalankan oleh JKR Pekan tetapi keadaan hakisan bertambah kritikal disebabkan paras air semakin meningkat dan arus deras, menurut laman sosial itu.

Berikutan itu, jalan utama antara Pekan ke Kuantan perlu ditutup untuk lalu lintas bagi tujuan keselamatan pengguna dan kerja pembaikan sepenuhnya akan dilaksanakan setelah keadaan air di kawasan tersebut surut. Pengguna jalan raya yang ingin ke Kuantan atau Pekan perlu menggunakan laluan di Leban Chondong-Muadzam-Gambang.
Menurut laman sosial itu, jalan Kuantan-Kuala Lumpur di Paya Pulai serta jalan Temerloh-Jerantut  dibuka kepada semua kenderaan.
Bagaimanapun jalan Kuantan-Kuala Lumpur masih ditutup di Sungai Jempol dan Pekan Tajau.
Sementara itu, menurut kenyataan pengendali rangkaian Lebuhraya Pantai Timur (LPT), jalan dari Plaza Tol Karak ke Temerloh akan dibuka sepenuhnya kepada semua kenderaan bermula 8 pagi esok.
Namun, jalan dari Plaza Tol Temerloh ke Plaza Tol Chenor masih ditutup kepada semua kenderaan sehingga paras air di Kilometer 126 surut sehingga tahap selesa. – Bernama

Banjir: Tangguh GST, bantuan RM1 bilion, isytihar darurat bencana alam – Kit Siang

Posted: 02 Jan 2015 04:48 PM PSTkuala_krai2


KUALA LUMPUR, 2 JAN: Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang mengemukakan tiga cadangan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai tindakan segera menghadapi situasi memburuk tentang keadaan banjir terutamanya di negeri-negeri pantai timur semenanjung.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu mencadangkan penangguhan cukai barangan dan perkhidmatan(GST), menggenapkan RM1 bilion bantuan serta mengisytihar darurat bagi menangani banjir yang memburuk di Pahang.
"Perdana Menteri wajar menangguhkan pelaksanaan GST 1 April nanti kerana bukan sahaja menambah sengsara mangsa banjir berjumlah lebih sejuta orang, kerana bukan semua mangsa banjir ditempatkan di pusat-pusat pemindahan," kata Kit Siang dalam satu kenyataan.
Ujarnya, malapetaka banjir melemahkan keyakinan terhadap perniagaan sehingga ramai yang membincangkan untuk menutup perniagaan, bukan hanya di kawasan yang terjejas akibat banjir.
"Hampir setiap orang di Kuala Krai menjadi mangsa banjir – berdaftar mahupun tidak – memberi sebab tambahan untuk para peniaga menutup kedai," kata Kit Siang.
Semalam, DAP bersama 250 aktivis yang terdiri daripada pimpinan parti dan sukarelawan dari Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor mengambil bahagian dalam misi bantuan banjir pada Hari Tahun Baru 2015.
Read More / Baca Lagi >>

Banjir: Tiga cadangan untuk Najib

Posted: 02 Jan 2015 04:48 PM PST

oleh LIM KIT SIANG
kuala_krai
Gambar: Wakil rakyat dan sukarelawan DAP menyerahkan bantuan kepada mangsa banjir di Kuala Krai, Kelantan

Semalam DAP telah menghantar beberapa kumpulan bantuan kemanusiaan ke kawasan-kawasan yang terjejas teruk akibat banjir di Kelantan dan Pahang, yang terdiri daripada:
i) Tiga kontena bekalan bantuan untuk mangsa banjir, dua dari Pulau Pinang dan satu dari Johor; ke Kuala Krai sebagai sebahagian daripada misi 'Save Kuala Krai'.
ii) Sekitar 250 anak-anak Malaysia dari Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor mengambil bahagian dalam misi bantuan banjir pada Hari Tahun Baru 2015; terdiri daripada:
- Lebih 20 kenderaan pacuan empat roda (4WD) dari Pulau Pinang yang dilepaskan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Pulau Pinang pada pagi Tahun Baru pada jam 1.30 pagi). Mereka memandu lebih 15 jam dari Pulau Pinang ke Kuala Krai membawa lebih 2,000 karton bekalan bantuan.
- Lebih 20 kenderaan 4WD dengan bekalan dari Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan ke Kuala Krai (ini misi bantuan kali ketiga ke Kuala Krai yang diketuai Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke, dalam masa lima hari.
- Tiga kontena (satu untuk Kuala Krai, satu untuk Kota Bharu dan satu lagi untuk Mentakab) bersama-sama 11 kenderaan 4WD membawa bekalan bantuan dari DAP Johor, dipimpin dua orang Ahli Parlimen dan 7 orang Adun.
Lawatan saya ke Kuala Krai semalam, ditemani Ahli Parlimen Kuala Krai Dr Mohamed Hatta Ramli, ialah lawatan kedua saya ke Kelantan dalam masa lima hari, untuk memberikan bantuan dan sokongan kepada mangsa-mangsa banjir paling teruk dalam masa beberapa dekad ini.
Berikutan pemerhatian saya dari dua lawatan ini, yang pertamanya pada 28 Disember ke Kota Bharu sewaktu ibu negeri Kelantan itu ditenggelami air, saya kini menulis kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan tiga cadangan spesifik, iaitu:
Read More / Baca Lagi >>