Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:50 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


JOKOWI TIDAK SEBUT PUN MALAYSIA, KENAPA PERLU MENGGELABAH, KENAPA SUKA-SUKA CETUS API

Posted: 21 Nov 2014 07:10 PM PST

Presiden Jokowi Mengaum Lihatkan Taringnya, Minta Kapal Asing Penjarah Ikan Ditenggelamkan


Presiden Joko Widodo didampingi Panglima TNI, Kapolri, Kepala BIN, Kepala Staf Angkatan Darat, Kepala Staf Angkatan Laut, dan Kepala Staf Angkatan Udara menggelar jumpa pers di halaman belakang Istana Merdeka, Jakarta Pusat, Rabu (22/10/2014). Jumpa pers ini terkait pembaharuan alutsista, intelejen negara, dan juga kesejahteraan anggota TNI dan Polri.Tribunne
Presiden Joko Widodo didampingi Panglima TNI, Kapolri, Kepala BIN, Kepala Staf Angkatan Darat, Kepala Staf Angkatan Laut, dan Kepala Staf Angkatan Udara menggelar jumpa pers di halaman belakang Istana Merdeka, Jakarta Pusat, Rabu (22/10/2014). Jumpa pers ini terkait pembaharuan alutsista, intelejen negara, dan juga kesejahteraan anggota TNI dan Polri.Tribunne
Presiden Jokowi baru satu bulan berkuasa,tapi dia sudah mulai memperlihatkan taringnya. Ibarat macan, Presiden Jokowi mengaum memperlihatkan taringnya pada satwa predator lain yang coba-coba merampas persediaan makanan buat keluarganya. Lima hari sebelum pelantikannya sebagai Presiden ke-7, tetangga sebelah Takut Pada Presiden Jokowi, Malaysia Bongkar Sendiri mercusuar Tanjung Datu.

Presiden Jokowi merasa geram dan sangat kesal dengan ulah nelayan asing yang sering menjarah hasil laut Indonesia. Akibat penjarahan yang sudah berlangsung bertahun-tahun ini, negara kita mengalami kerugian yang tidak sedikit setiap tahunnya. Bayangkan negara menderita kerugian yang menggiurkan sampai Rp 300 triliun per tahun. Menanggapi atas kerugian demikian besar yang dialami setiap tahunnya dari hasil laut, Presiden Jokowi langsung mengeluarkan pernyataan yang menghebohkan.

"Enggak usah tangkap-tangkap, langsung saja tenggelamkan. Tenggelamkan 10 atau 20 kapal, nanti orang baru mikir," kata Preisden Jokowi di Istana Negara, Jakarta, Selasa (18/11/2014).

Tak pelak ucapan Presiden Jokowi yang terlalu lantang dan berani ini membuat militer kita yang sudah lama terlelap dan tidak bertempur, merasa kagok dan terperanjat mendengar seruan dari Panglima Tertinggi semua angkatan bersenjata Indonesia Presiden Jokowi. Mungkin para petinggi angkatan bersenjata kita sudah terbiasa dengan cara-cara persuasif dalam mengatasi konflik selama ini.
Kepala Staf Angkatan Laut (KSAL) Laksamana TNI Marsetio sampai merasa enggan untuk mengeluarkan komentarnya terkait ucapan Presiden Jokowi minta untuk menenggelamkan kapal asing yang mencuri hasil laut Indonesia ini. Beliau menyikapinya dengan berhati -hati sekali.

"Nanti deh, nanti ya, nanti," ujar Marsetio seusai rapat koordinasi finalisasi Badan Keamanan Laut di Kementerian Koordinator Politik, Hukum, dan Keamanan, Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta, Rabu (19/11/2014).

Menteri Koordinator Politik, Hukum, dan Keamanan Tedjo Edhy Purdijatno berusaha untuk meluruskan dan mengoreksi pernyataan Presiden Jokowi dengan mengatakan Badan Keamanan Laut (Bakamla) tidak dapat seenaknya menenggelamkan kapal asing yang dianggap ilegal. Masih ada prosedur dan tahapan hukum yang harus dilalui dalam hukum laut yang sudah disepakati oleh dunia internasional.

"Kalau sudah diperingati dulu, ya 'dor, dor, dor' (tembak ke udara) saja. Ada aturan yang berlaku, tidak sembarangan menindak, nanti kita diklaim (melanggar hukum) internasional," ujar Tedjo di kantornya, Rabu (19/11/2014).

Kondisi keamanan laut kita memang sudah sampai pada nadir yang sangat mengkhawatirkan sekali. Sudah bertahun-tahun kejadian ini terus berulang dan tidak membuat jera para pencuri hasil laut kita tersebut. Luas lautan negara kita yang melebihi luas daratan kita,membuat kita belum mampu untuk menjaga perairan kita dari para pencoleng itu. Kekuatan armada patroli dan kelengkapan alatnya tidak sebanding dengan luas lautan dan juga kapal-kapal patroli kita juga kurang canggih dibandingkan dengan kapal-kapal pencuri ikan yang sudah memakai teknologi tinggi untuk mengeruk hasil laut kita.

Negara kita adalah negara maritim karena luas lautannya yang begitu besar dari luas daratannya. Tapi negara kita sudah lupa dengan kodratnya sebagai negara maritim itu sendiri. Puluhan tahun sudah kita membelakangi maritim kita sehingga negara-negara lain berlomba-lomba untuk mengeruknya.

Makanya tidak salah juga jika Presiden Jokowi mulai melihatkan taringnya dengan pernyataan ingin menenggelamkan kapal-kapal asing yang mencuri hasil laut kita. Sebenarnya apa yang diucapkan oleh Jokowi bisa bermakna sebagai peringatan dini dan tidak main-main buat negara-negara jiran yang sering mencuri hasil laut kita. Pernyataan seperti ini perlu untuk memperlihatkan kita sebagai bangsa yang berdaulat dan ingin menjaga harga diri sebagai bangsa yang besar.

Selama ini cara-cara damai sudah tidak mempan lagi dan sudah dianggap angin lalu oleh para pencoleng itu. Sudah saatnya sekarang untuk bertindak untuk mempertahankan kedaulatan laut kita dari ancaman pencuri itu. Berani dan sudah siapkah armada laut kita menerima perintah Panglima tertinggi ini. Sayangnya petinggi militer kita masih belum siap dan lebih memilih cara-cara penyelesaian damai melalui jalur belakang layar.

Sumber

HARGA RON 95 KINI LEBIH MURAH, BIAR BETUL...?

Posted: 21 Nov 2014 09:01 AM PST


Ramai yang tergezut bila diumumkan tiada lagi subsidi untuk RON 95 dan Diesel mulai 1 Disember 2014.

Ertinya harga kedua-dua bahan api tersebut akan ditentukan oleh mekanisme apungan terkawal mengikut harga pasaran dunia sepertimana RON 97.

Maknanya juga harga tidak dibiarkan bergerak secara bebas kerana kerajaan masih memantau dan mengawal harga agar ia tidak terdedah dengan manipulasi dan spekulasi liar.

Namun berdasarkan harga pasaran, RON 95 kini bernilai RM2.27, bukannya lagi RM2.30 seperti mana yang dijual di pasaran kini.

Harga RON 95 juga akan terus menjunam selari dengan penurunan harga minyak mentah....diulangi sekali lagi 'minyak mentah' yang masih belum diproses menjadi pelbagai produk hiliran.

Minyak mentah digunakan untuk menghasilkan pelbagai produk hiliran yang mempunyai harga yang berlainan di pasaran antarabangsa. Petrol umpamanya terbahagi kepada pelbagai jenis seperti RON 80, RON 88, RON 90, RON 91, RON 92, RON 93, RON 95, RON 97, RON 98 paling mahal RON 100.
Kini apabila kerajaan mengumumkan untuk menarik semua subsidi dan mengapungkan harga minyak ikut harga pasaran, ada kedengaran pihak-pihak yang membantah.

Mungkin selama ini kita sudah terlalu selesa dengan pelbagai kemudahan dan subsidi hinggakan ia dianggap sebagai satu hak warisan yang tidak boleh disentuh.

Namun ia juga telah menjadi suatu hak yang selalu dirompak oleh golongan pendatang haram, warga asing dan juga penyanggak-penyanggak ekonomi yang selama ini hidup kaya memboroi dengan hasil penyeludupan dan penyelewengan.

Pendek kata kononnya jika tiada subsidi maka ramai akan mengelupur kepanasan, ramai yang mula mengomel dan mengkritik. Kononnya harga barang turut akan naik..anehnya bila harga minyak jatuh pun harga barang tetap dinaikkan oleh tokey-tokey kedai.

Tapi mereka ini cukup 'bijak' bercakap soal subsidi adalah hak rakyat yang bukannya hak UMNO atau BN.
Macai-macai PR selalu desak kerajaan menurunkan harga minyak dan selalu menggunakan carta harga minyak mentah ini untuk membenarkan hujah mereka. Namun apabila kerajaan membuat keputusan menggunakan mekanisme apungan menurut harga pasaran semasa antarabangsa, macai membangkang pula. Data  ini sehingga 11 Nov 2014.
Kita berharap dengan harga minyak dunia yang kian menjunam ini maka kita akan menikmati harga petrol yang lebih murah seperti mana yang diinginkan rakyat.

Kita lihat saja apa akan jadi pada 1 Disember nanti. Adakah harga minyak RON 95 dan Diesel akan lebih murah berbanding sekarang setelah tiada lagi subsidi diberi?

Mungkin tak lama lagi syarikat-syarikat minyak wajib memaparkan billboard-billboard elektronik tanda harga semasa RON 95, RON 97 dan Diesel di premis-premis mereka macam di kebanyakkan negara di dunia. Mudah untuk rakyat merujuk harga sebelum beli minyak.

Di kebanyakkan negara di dunia, pemasangan billboard elektronik yang menunjukkan harga semasa bahan api mengikut jenis menjadi kewajipan dan berjaya mendisiplin rakyat menguruskan perbelanjaan. Di kebanyakkan negara luar, harga bahan api sentiasa berubah mengikut musim dan lokasi pam stesen.  
Meskipun tiada lagi subsidi bahan api namun penyeludupan pasti dan tetap terjadi kerana minyak RON 95 dan Diesel Malaysia masih lagi dikira murah dan berkualiti berbanding di Singapore, Thailand mahupun Indonesia. 

Cuma untungnya adalah kerajaan yang tidak lagi perlu memikirkan banyak mana wang negara harus dicurahkan bagi menampung subsidi yang semakin meningkat hingga turut dinikmati oleh 6.7 juta warga asing yang tak berhak.

Trend harga minyak mentah yang semakin menurun membolehkan harga minyak di Malaysia turut diturunkan. Ia bermula pada 19 November 2014 lalu bila harga RON 97 diturunkan 20 sen menjadi RM2.55 berbanding RM2.75 seliter sebelumnya. Mungkinkah harga RON95 dan Diesel akan turun juga?  Data hingga akhir Oktober 2014.
Melalui penghapusan subsidi ini juga kemungkinan tiada lagi cadangan pemberian subsidi secara berkasta dan terpilih sepertimana yang dicadangkan sebelum ini.

Duit subsidi mungkin boleh disasar dan diarahkan kepada aspek pembangunan lain seperti pendidikan, rawatan perubatan, harga barang murah, rumah murah, kenderaan murah dan sebagainya.

Ia lebih adil kerana hanya yang berhak perlu mendapat hak yang sewajarnya. Lagi pun minyak dan diesel tidak dikenakan GST.

Bila harga minyak murah adakah ramai yang akan berebut membeli untuk buat stok dan dijual dengan harga mahal?

Kita tunggu dan lihat selepas 1 Disember ini.


KENYATAAN AKHBAR: PELAKSANAAN PENGAPUNGAN TERKAWAL (MANAGE FLOAT) BAGI PETROL RON95 DAN DIESEL

Dimaklumkan bahawa Kerajaan melalui Mesyuarat Jemaah Menteri hari ini telah memutuskan bermula dari 1 Disember 2014, penetapan harga runcit bagi petrol RON95 dan diesel adalah mengikut kaedah pengapungan terkawal (managed float). Kaedah ini adalah sebagaimana pelaksanaan penetapan harga runcit RON97 sedia ada sejak Julai 2010.

Harga runcit produk petroleum di Malaysia ditentukan melalui kaedah Automatic Price Mechanism (APM) sejak tahun 1983. Melalui APM, Kerajaan akan menetapkan harga runcit pada satu paras tertentu dimana perubahan kos produk tidak akan mengubah harga runcit. Walau bagaimanapun, melalui pengapungan terkawal (managed float) ini, purata perubahan kos produk akan menentukan penetapan harga bagi bulan berikutnya. Ini bermakna jika harga pasaran minyak mentah dunia meningkat, harga runcit RON95 dan diesel juga akan meningkat. Begitu juga sebaliknya.

Sebagai contoh daripada 1 hingga 19 November 2014, purata harga RON95 di bawah APM menurun kepada RM2.27 seliter yang mana lebih rendah daripada harga runcit RM2.30 seliter. Dalam hal ini, Kerajaan akan memantau harga pasaran pada 20 hingga 31 November 2014 dan jumlah sebenar akan menentukan purata harga runcit pada bulan Disember. Jika trend ini berlarutan, adalah dijangkakan harga runcit RON95 bagi bulan Disember akan dikurangkan sewajarnya berdasarkan formula APM. 

Pada masa ini harga runcit RON95 di stesen minyak adalah pada harga RM2.30 seliter dan diesel pada harga RM2.20 seliter. Mulai pada 1 Disember 2014, penetapan harga di stesen minyak akan bergantung kepada kaedah yang disebut di atas. Kerajaan akan mengikuti perkembangan pasaran harga produk kos setiap masa dan kadar pertukaran matawang untuk menetapkan harga runcit petrol dan diesel.

Keputusan pengapungan terkawal harga petrol RON95 dan diesel dibuat berikutan kejayaan pelaksanaan pengapungan terkawal harga petrol RON97. Langkah ini membuktikan hasrat Kerajaan untuk memastikan rakyat menikmati manfaat sepenuhnya berikutan penurunan harga minyak mentah dunia.

Kajian bagi pelaksanaan pengapungan terkawal harga petrol RON95 dan diesel ini telah dilaksanakan oleh Kerajaan sebelum memutuskan pelaksanaan kaedah ini. 

YB DATO' SRI HASAN BIN MALEK

WHAT? DS NAJIB SUMMONS TONY PUA RM1 BILLION?

Posted: 21 Nov 2014 05:52 AM PST

TUDUHAN terkini Tony Pua ke atas DS Najib Tun Razak adalah sangat serius, khususnya apabila berkata "...Najib mencipta skandal paling terbesar dalam sejarah Malaysia...".

Dalam ucapan itu, Tony Pua juga menyelar MCA, Gerakan malah UMNO kerana tidak berani menegur DS Najib, malah mengungkap kononnya Najib bagaikan Raja.

Banyak lagi tuduhan-tuduhan yang dibuat secara terbuka, ianya memberi kesan yang buruk bukan sahaja kepada peribadi DS Najib dan keluarganya, tetapi juga kepada rakyat dan negara Malaysia khususnya di luar negara.

Firma guaman yang bertanggungjawab hendaklah mengemukakan saman malu dan apa jua saman yang berkaitan dengan suatu jumlah yang paling tinggi di dalam dunia sesuai dengan ucapan jahat itu. Ianya mesti menjadi pengajaran kepada Tony Pua dan mereka yang sewaktu dengannya.

Contohilah Lee Kuan Yew apabila dia menyaman pemimpin-pemimpin pembangkang di negara itu sehingga mereka jatuh bankrap, dipenjara dan hilang kelayakan sebagai ahli parlimen. Lee Kuan Yew melakukannya kerana beliau yakin akan kebenaran dirinya dan yakin akan pembohongan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang ke atas dirinya.

Lee Kuan Yew berkata, untuk mendisiplinkan rakyat, untuk memajukan negara dan untuk memastikan segala perancangan pembangunan kerajaan mencapai kejayaan, seseorang Perdana Menteri mesti serius, berani dan menguatkuasakan undang-undang ke atas sesiapa sahaja yang melakukan kemudaratan kepada negara.(Baca "Kisah Singapura, Memoir Lee Kuan Yew")

Tony Pua atau sesiapa sahaja rakyat boleh mengkritik kerajaan dan kepimpinan kerajaan tetapi membuat tuduhan tanpa fakta adalah suatu kesalahan.

Jika 1MDB berhutang untuk suatu tujuan pembangunan negara dan kemaslahatan rakyat ianya sesuatu yang akan dilakukan oleh mana-mana kerajaan. Di antaranya kita melihat beberapa program 1MDB seperti 1MDB Dana Belia, Geran Tahunan 1MDB-Jakim, Bantuan JKM-1MDB, Bantuan Haji 1MDB dan pelbagai program di seluruh pelusuk negara yang tidak dapat saya senaraikan satu persatu.
ADA PIHAK CEMBURU
Saya syak terdapat pihak tertentu yang cemburu dengan kemampuan dan kejayaan 1MDB. Siapakah pihak itu?

Walaupun baharu ditubuhkan, 1MDB sudah memiliki aset bernilai RM51 Billion. Dalam masa yang singkat 1MDB menjana keuntungan sejumlah RM4.3 Billion pada Mac, 2014. Apabila 1MDB berjaya dalam penyenaraiannya (IPO), ia akan menjadi syarikat ke-5 terbesar di Asia Tenggara.

Sehingga ke saat ini sahaja, 1MDB memiliki 16 stesen jana kuasa dan loji air masin di Mesir, Bangladesh, Pakistan, UAE selain di Malaysia.

Sudah pasti kejayaan sekelip mata itu amat memberi kecemburuan kepada sesetengah pihak. Siapakah mereka yang cemburu itu? Perlukah dinyatakan?

Saya mencadangkan supaya DS Najib meneruskan notis saman ke atas Tony Pua. Saman RM1 Billion itu menggambarkan bukan sahaja maruah peribadi DS Najib, tetapi jua maruah kerajaan, rakyat dan negara.

Rakyat Malaysia dan Negara Malaysia tidak seharusnya menerima penghinaan ketika di luar negara dek kerana fitnah-fitnah yang sedemikian rupa.

Jika Tony Pua melakukannya ke atas Jokowi, saya percaya Tony Pua akan menerima pengajaran yang paling berguna. 
Nota: Menurut Catatan IMF (2013), negara paling banyak hutang di dunia ialah Jepun (1), Singapura (10) dan Amerika Syarikat (9).

Kesimpulannya, isu 1MDB hanya isu politik untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan Kerajaan. 
Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:42 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Isu 'bertudung'...Ini jawapan dari Azwan Ali?

Posted: 21 Nov 2014 08:14 PM PST


Blogger Fitnah Saya Itu Tak Takut Rentung Dalam Neraka!

Bila Azwan Ali terlibat kontroversi sudah pasti kisah itu menjadi juara carta kisah paling panas dibincangkan dan tidak mungkin akan berakhir begitu sahaja.

Kisahnya yang bertudung menjadi viral sudah semestinya menjadikan ramai pihak terutamanya haters panas punggung melayan cerita yang sebenarnya fitnah menurut Azwan Ali.

Tiga keping foto di atas yang jelas menampakkan Azwan cuba menampilkan watak selebriti berhijab seperti Yuna, Fara Fauzana dan Neelofa itu bukanlah untuk mana-mana produk makanan seperti yang didakwa ramai, sebaliknya ia merupakan projek peribadi yang diputarbelitkan oleh pihak blogger yang tidak bertanggungjawab.


"Kepada haters, biarkan mereka menyalak dan terus mereput. Tetapi tolong sedar dan muhasabah diri sebelum mereka semua rentung terbakar dek kerana memfitnah Azwan Ali.

"Mereka (blogger) sengaja mahu memperbesarkan berita ini kerana perkara ini sedang menjadi isu semasa tetapi mereka tiada pun mengutuk aktor lelaki yang memakai tudung dalam filem baru ini dan juga menjadi sotong dalam drama yang sedang disiarkan sekarang.

"Ini semua kerja blogger yang tidak takut azab api neraka sehingga sanggup fitnah serta mengaitkan politik dan Azmin Ali dalam hal ini. MB Selangor tidak mahu buang masa melayan hal ini kerana dia ada lagi banyak isu rakyat yang patut diutamakan."Aku pakai perempuan bertudung untuk berlakon muka aku sebiji perempuan, yang penting tak hodoh. Why bother?," antara petikan ungkapan panas daripada Azwan Ali ketika ditemubual melalui telefon sebentar tadi.

Azwan juga kesal dengan komen yang diberikan dimana kesemua tuduhan yang dibuat tidak benar dan semua disebabkan fitnah pihak yang memang tidak senang hati dengan dirinya. Walhal lebih banyak pendedahan yang menampilkan golongan lelaki berpakaian perempuan serta bertudung di dalam filem serta di kaca televisyen.

Suara Politik
Belantan

Mahu bawa UMNO ke mana?

Posted: 21 Nov 2014 06:03 AM PST


Setahun berlalu, pertemuan orang Melayu terbesar kembali lagi. Enam puluh lapan tahun berlalu, UMNO masih menjadi rumah kepada orang Melayu dan bu­miputera malah terus memayungi pelbagai kaum di negara ini.

Cuma dari tahun ke tahun orang Melayu semakin be­­­­ra­sa sesak nafas. Hal yang demikian kerana UMNO menjadi satu-satunya parti siasah tempat bergantung dan berharap. Rumah lain sudah lama tidak peduli hal Melayu. Mempertahan dan memperjuangkan hal berkaitan Melayu bagi mereka tidak lagi sesuatu yang perlu dan dianggap ketingalan zaman malah mudah dilabel rasis. Mahu diha­rap Pas, parti itu sudah tidak ketahuan arahnya.

PKR dari sejak ditubuhkan tidak lain hanya lebih sibuk mengurus masalah moral ketuanya sehinggakan apa sa­ha­ja 'benda' asing yang disogok akan diterima. Dan, terlalu naif jika ada sesiapa yang mengharapkan DAP dapat mem­­perjuangkan nasib Melayu. Tiada tanda-tanda, jauh panggang dari api.

Dalam keadaan Melayu, Islam dan institusi raja dihambat dengan ancaman dari segenap penjuru dan pilihan raya umum berbaki tiga tahun lagi, UMNO bertungkus lumus mem­betulkan rumahnya agar terus relevan dengan tun­tutan dan harapan orang Melayu terutama golongan muda.


Sekali lagi perhimpunan kali ini diadakan dalam keadaan orang Melayu masih berpecah belah. Perasaan gusar dan rasa terancam orang Melayu yang menjadi tunjang kepada kemakmuran bernegara yang dinikmati selama ini semakin meluas. Sebab itu pertemuan kali ini lebih kepada ujian tahap mana UMNO mahu mendengar suara orang Melayu selain membetulkan tingkah pemimpin-pemimpinnya yang masih terlihat lebih sibuk menguruskan kepentingan diri sendiri.

Apakah UMNO benar-benar telah berubah? Kunci uta­ma kepada transformasi adalah ketua bahagian. Ketua ba­hagian yang sentiasa peka dengan persekitarannya, kreatif berinteraksi dengan masyarakat termasuk me­na­wan ahli baharu dan mampu berfikir di luar kotak. Ra­sa­nya tidak sukar untuk mengenal pasti ketua bahagian yang bertingkah songsang, hanya bijak mencatur strategi bagi mengukuhkan kedudukannya sedangkan rakyat di persekitarannya tidak dipedulikan.

Orang Melayu kini semakin gusar kerana masa depan yang samar. Apa yang dilakukan belum mencukupi. Bi­langan orang Melayu sahaja bertambah tetapi kualiti hidup relatifnya tiada anjakan yang signifikan. Pokoknya, orang Melayu berasa masih tertinggal di negara sendiri.

Menggugat

Orang Melayu melihat pe­man­suhan Akta Keselamatan Da­­lam Negeri (ISA) tambah meng­­gugat kedudukan paksi-paksi asas negara. Ketiadaan ak­ta pencegahan itu telah me­nyebabkan agama, negara dan bangsa terdedah dengan an­ca­man. Sebab itu UMNO me­ngambil langkah yang betul ji­­­ka kelak menolak saranan un­­tuk memansuhkan Akta Ha­sutan 1948. Siapakah yang ber­sungguh-sungguh mahukan ak­ta itu dimansuhkan? Mengapa perlu dilayan pembangkang dan kumpulan NGO mereka?


Pembangkang di Malaysia me­mang aneh. Tidak berbaloi me­nuruti kemahuan dan de­sa­kan mereka. Dulu menen­tang pembangunan mega, se­telah berkuasa lakukan hal sa­ma. Dulu mengecam pe­ngam­bilalihan syarikat tetapi itulah yang mereka lakukan apabila ber­kuasa.

Dulu menentang Kidex (Le­buh raya Bertingkat Da­man­sa­­­­ra-Kinrara) kini me­nyo­kong projek itu dengan ca­tatan "kita gunakan cara berbeza". Du­lu menghasut rak­yat membenci KLIA, Pu­trajaya dan lebuh raya kini ma­hu membina terowong da­sar laut yang belanjanya juga berbilion ringgit.

Sama juga dulu mengecam IPP (pengeluar tenaga bebas) kerana lubuk mudah mengaut keuntungan tetapi mereka ce­pat-cepat mengherdik ke­ra­jaan apabila mahu mengam­bilalih IPP. Bagi pakatan pem­bangkang, tugas mereka hanya semata-mata mahu me­nunjukkan kerajaan yang ada adalah buruk dan tidak relevan daripada segala sisi. Hal yang sama nescaya akan mereka lakukan kepada Akta Hasutan.

Dalam pada itu, kos sa­ra hidup yang semakin meng­him­pit rutin harian ter­u­tama Melayu bandar se­lain rasuah dan ketirisan yang berlaku dalam kerajaan perlu diselesaikan segera. UMNO harus diihat mengambil daya usaha mem­be­tul­kan kepincangan ini.

UMNO harus dilihat sebagai sebuah parti yang sihat. Parti yang sihat seharusnya mempunyai ciri-ciri mudah didekati, inklusif dan kepemimpinan yang berkesinambungan selain khidmat kepada khalayaknya dapat dirasai.


Kesederhanaan kerajaan yang dijadikan alasan kepada pihak-pihak tertentu sesuka hati mengadaptasi nilai-nilai song­sang yang menjadi ancaman kepada agama, bangsa dan negara juga perlu ditangani secara bijaksana. Dalam ke­adaan kerajaan sukar melakukan kawalan berikutan langit sudah terbuka dan dunia tanpa sempadan, UMNO mesti menggunakan segala cara untuk meyakinkan rakyat bahawa parti ini tetap tegar mempertahankan Melayu dan memayungi kaum-kaum lain.

Dalam keadaan kejernihan berfikir dan ketulusan hati dilihat semakin menjauhi sanubari sebahagian pemimpin akar umbi UMNO, parti ini perlu segera mengambil inisiatif menangani kepincangan ketara itu. Sekali lagi kata kuncinya ialah ketua bahagian. Mahu dibawa ke mana UMNO ba­nyak bergantung kepada sikap dan cara berfikir ketua ba­ha­gian dalam menanggapi aspirasi dan harapan rakyat.Ketua bahagian jugalah yang perlu bijak menasihati dan membetulkan salah tingkah pemimpin kanan parti.

Yang jelas, koordinasi dan sinergi antara semua peringkat parti perlu diperkemaskan lagi. Jangan ada sikap berasa pa­ling berjasa dan paling berperanan dalam kalangan pemimpin parti kerana mereka kini menghadapi bukan sekadar cabaran tetapi ancaman yang berbeza.

Oleh : Warung Rakyat

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:28 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Cak real ajer Azmin

Posted: 21 Nov 2014 10:25 PM PSTDAP dan PKR berjaya bangunkan INDUSTERI MAKSIAT

Posted: 21 Nov 2014 07:21 PM PST


PAS hanya angguk-angguk geleng-geleng. Assign hitman untuk UMNO saja. Untungnya pergi ke DAP dan PKR

Xavier ni serupa lalang atau ular?

Posted: 21 Nov 2014 04:14 PM PST

Unspinner ingat satu PC di mana Zuraidah Kamaruddin menyuarakan sokongan pada Wan Azizah tapi turut juga ketengah nama Azmin sebagsi salah sayu calun untuk Tuanku Sultan pertimbangkan.

Xavier sudah bangun melenting bila tahu ada terselit cadangan nama Azmin dalam kenyataan tertulis. Bila kantoi Mak Lampir buat tak tahu menahu dan salahkan orang.

Kini kenyataan Chegu Bard amat menarik sekali. Nampak sangat nama saja macam orang putih portugis tapi kata2nya tetap lalang. Atau ular kot....Aisay macha ... banyak suka sikalang pada Azmin ka....

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::

0

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG | Posted in

sumber :-

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::


Kata Kata Indah Buat Sahabat Sejati

Posted: 21 Nov 2014 04:52 PM PST

Ketemu lagi nih dalam artikel yang bertajuk Kata kata indah buat sahabat sejati, memang ga ada habisnya ya kalau kita punya seorang teman seperjuangan maupun sahabat yang sangat dekat dengan kita, tentunya meninggalkan banyak sekali kenangan senang dan sedih, suka maupun duka. Dan hal itu tentunya itu sangat berpengaruh pada rasa sayang kita pada sahabat kita.

Seorang sahabat sejati adalah orang yang setia menemani kita dikala senang maupun susah, ngga cuman pas senang doang merajuk dan sok dekat, akan tetapi hal terpenting adalah disaat kita susah diapun selalu setia menemani kita dan selalu mendukung langkah kita. Disitu akan ketahuan apakah sahabat kita itu sahabat sejati atau bukan.

Nah bagi sobat yang lagi pengen untuk kirim kirim gambar kata kata indah untuk sahabat mungkin dibawah ini ketemu yang pas buat sobat semua.
Itu dia kumpulan kata kata buat sahabat yang mungkin lagi jauh, akan menikah, lagi ultah, sahabat lama maupun sahabat yang akan pergi jauh meninggalkan kita semua. jangan bersedih karena kita semua akan mengalami hal itu.

Menghemat Baterai di Windows 8 Ini Dia Tipsnya

Posted: 21 Nov 2014 02:15 AM PST

Menghemat Baterai di Windows 8 - Ketika Anda lupa membawa charger laptop atau notebook Anda, tentu akan menjadi suatu masalah. Apalagi Anda butuh menggunakan laptop atau notebook Anda dalam waktu yang relatif lama. Hal yang bisa Anda lakukan mungkin adalah menghemat daya laptop Anda.


Nah, khusus bagi Anda para pengguna sistem operasi Windows 8, ada tips sederhana untuk bisa menghemat baterai di Windows 8. Bagi Anda yang membutuhkan pekerjaan yang berat atau yang menggunakan laptop untuk bermain game, Anda bisa mengatur laptop Anda dengan opsi "power plan."
Dengan opsi power plan ini, Anda dapat mengatur penggunaan daya baterai dan pemakaian yang dilakukan. Bisa dibuat Balance, Power Saver, atau High Performance. Memangnya apa perbedaan ketiga opsi tersebut?

Balance: Konsumsi energi baterai dan performa sistem device akan diseimbangkan.
Power Saver: Daya baterai akan dihemat secara maksimal. Namun, performa sistem Anda akan menurun. Anda bisa menyesuaikan penggunaannya dengan tipe atau jenis windows  8 yang anda gunakan.
High Performance: Pilihan ini memungkinkan pengguna untuk lebih memaksimalkan performa ketimbang penghematan daya. Maka dengan opsi High Performance, device akan lebih boros daya.
Lalu bagaimana cara mengatur laptop atau notebook Anda menjadi mode Power Plan ini? Mudah sekali. Ikuti beberapa step berikut ini:

Control Panel > All Control Panel Items > Power Option
Pada opsi di sebelah kiri, pilih "Create a Power Plan"
Lalu beri nama terserah Anda, misalnya "Ngirit Baterai" > klik Next
Atur pilihan yang anda inginkan, baik saat menggunakan listrik atau menggunakan baterai.
Lalu klik Create.
Klik Power Option dan klik "Ngirit Baterai" atau power plan yang Anda buat untuk menjadikannya aktif.

Dengan kondisi baterai yang telah diatur dengan baik, maka Anda pun tidak perlu terlalu khawatir akan cepat kehabisan baterai di tengah jalan ketika Anda sedang melakukan sesuatu di laptop atau notebook Anda walaupun Anda lupa membawa charger atau listrik sedang mati. Demikian tips tentang bagaimana cara menghemat baterai di Windows 8. Selamat mencoba dan semoga bermanfaat.

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:05 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Anggota Ketiga Disyaki Militan Didakwa

Posted: 21 Nov 2014 07:49 PM PST


iterbitkan: Sabtu, 22 November 2014 7:45 AM


Mohamad Fauzee didakwa di Mahkamah Sepang kerana disyaki terlibat dengan IS
KUALA LUMPUR: Anggota ketiga militan yang kembali dari Syria didakwa di Mahkamah Sepang kerana menyokong  kumpulan pengganas Negara Islam (IS).

Mohamad Fauzee Ahmad,46, didakwa memasuki Syria bagi memberi sokongan kepada aktiviti kumpulan tersebut serta terlibat dengan senjata api dan bahan letupan pada 29 hingga 18 September.

Tindakannya tersebut dilihat boleh menyemarakkan lagi perjuangan keganasan serta membahayakan nyawa rakyat Syria.

Jika disabitkan kesalahan, dia boleh didakwa mengikut Seksyen 130J (1) (b) Kanun Keseksaan boleh dihukum sehingga 30 tahun penjara, denda atau merampas apa-apa aset yang disyaki digunakan untuk aktiviti-aktiviti pengganas.

Tiada pengakuan direkodkan. Mohamad Fauzee hanya mengangguk, menunjukkan dia memahami pertuduhan yang dibaca.

Hakim Nor Haffizah Mohd Salim menetapkan 15 Januari untuk sebutan sebelum kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff sebagai pendakwa kes itu.

Sumber mendedahkan bahawa Mohamad Fauzee adalah orang ketiga yang  ditangkap selepas pulang dari Syria yang dilaporkan berjuang untuk IS.

Dua lagi ditahan dan didakwa ialah Muhammad Fauzi Misrak, 32, dan pembantu kedai roti Mohammad Na'im Abd Rashid, 26.

Mereka didakwa pada 11 November lalu.

Difahamkan kedua-dua mereka telah didakwa berjuang untuk IS antara 13 Disember tahun lalu dan 14 Julai.

Kes Muhammad Fauzi akan disebutan semula kes 19 Disember manakala kes Mohammad Na'im pada 15 Disember.

Kedua-dua mereka ditahan bersama-sama dengan 12 orang lain dalam satu serbuan besar-besaran yang disyaki terlibat dengan aktiviti di antara 15 Oktober dan 17 Oktober.

Sehingga kini,  Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman telah menahan 38 rakyat Malaysia yang disyaki memberikan sokongan kepada IS sejak April.

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, polis masih memburu lima lagi individu yang dipercayai mempunyai kaitan dengan IS dan Abu Sayyaf, sebuah kumpulan pengganas yang berpangkalan di Filipina.

Bekas pensyarah Dr Mahmud Ahmad (juga dikenali sebagai Abu Handzalah) dan pemilik kedai runcit Mohd Najib Husen, kedua-duanya 36, dipercayai pemimpin kumpulan militan yang melatih dan menghantar anggota untuk berperang di Syria dan Iraq.

Ahli ketiga yang dicari itu adalah bekas pekerja Majlis Perbandaran Selayang Muhammad Joraimee Awang Raimee, 39, yang juga dikenali sebagai Abu Nur.

Dua lagi lelaki yang dikehendaki ahli-ahli Darul Islam Sabah Mohd Amin Baco, 31, dan Jeknal Adil, 30.

Khalid menggesa sesiapa yang mempunyai maklumat tampil menghubungi balai polis berhampiran atau 03-2266 7010, 011-2104 6850 atau e-mel polis di CTD.E8M@gmail.com.

Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Bebas Tuduhan Khalwat

Posted: 21 Nov 2014 05:44 AM PST


Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang Adam Tumiran, 46, dan pasangan Nurul Ezani Mat Isa, 37, (kiri) tersenyum semasa keluar dari Mahkamah Tinggi Syariah selepas mereka dibebaskan daripada tuduhan khalwat pada empat tahun lepas di George Town, Jumaat. -fotoBERNAMAGEORGE TOWN: Seorang Hakim Mahkamah Tinggi Syariah dan seorang penasihat kewangan dibebaskan daripada tuduhan berkhalwat oleh Mahkamah Tinggi Syariah di sini.
Ini adalah kali kedua Adam Tumiran, 46, dan Nurulezani Mat Isa, 37, dibebaskan daripada pertuduhan itu.

Pasangan itu sebelum ini dibebaskan pada 17 Mei 2012, oleh mahkamah yang memutuskan bahawa sijil perkahwinan yang dikemukakan adalah sah.


Walau bagaimanapun, pada 30 April tahun lepas, Mahkamah Rayuan Syariah membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk perbicaraan semula atas alasan teknikal.

Adam dan Nurulezani didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah kuarters kerajaan di Jalan Masjid Negeri di sini pada 5 Disember 2010 pada pukul 2.05 pagi.

Dalam pembacaan keputusannya, Hakim Zaim Md Yudin berkata mahkamah berpuas hati bahawa tidak ada keraguan pada dokumen perkahwinan yang dikemukakan oleh pihak pembelaan seperti sijil perkahwinan, dan beban bukti terletak di pihak pendakwaan untuk membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Dalam mendengar keputusan itu, Adam dan Nurulezani kelihatan tenang.

Selepas keputusan itu, Adam yang berlinang air matanya dilihat memeluk peguamnya.

Adam dan Nurulezani diwakili peguam Ahmad Munawir Abdul Aziz, Wan Faridulhadi Mohd Yusoff dan Rosdee Abdul Razak manakala Mohd Najmuddin Mustafa dan Mohd Fahmi Mohd Idris selaku pendakwa kes itu.

Zaim juga memerintahkan wang ikat jamin RM1,000 dikembalikan kepada Adam dan Nurulezani.

Putrajaya mansuh subsidi RON95, diesel mulai 1 Dis

Posted: 21 Nov 2014 01:31 AM PSTPutrajaya akan memansuhkan subsidi untuk petrol RON95 dan diesel mulai 1 Disember.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek mengumumkan, mulai 1 Disember, penetapan harga runcit RON95 dan diesel mengikut kaedah pengapungan terkawal, lapor Bernama.

Katanya, tiada lagi subsidi untuk RON95 dan diesel mulai 1 Disember kerana harga pasaran lebih rendah berbanding harga di pam.


Hasan berkata, penetapan harga RON95 dan diesel pada 1 Disember bergantung pada harga pasaran minyak dunia.

Berikut adalah kenyataan penuh Datuk Hasan Malek.
Dimaklumkan bahawa Kerajaan melalui Mesyuarat Jemaah Menteri hari ini telah memutuskan bermula dari 1 Disember 2014, penetapan harga runcit bagi petrol RON95 dan diesel adalah mengikut kaedah pengapungan terkawal (managed float). Kaedah ini adalah sebagaimana pelaksanaan penetapan harga runcit RON97 sedia ada sejak Julai 2010.
Harga runcit produk petroleum di Malaysia ditentukan melalui kaedah Automatic Price Mechanism (APM) sejak tahun 1983. Melalui APM, Kerajaan akan menetapkan harga runcit pada satu paras tertentu dimana perubahan kos produk tidak akan mengubah harga runcit. Walau bagaimanapun, melalui pengapungan terkawal (managed float) ini, purata perubahan kos produk akan menentukan penetapan harga bagi bulan berikutnya. Ini bermakna jika harga pasaran minyak mentah dunia meningkat, harga runcit RON95 dan diesel juga akan meningkat. Begitu juga sebaliknya.
Sebagai contoh daripada 1 hingga 19 November 2014, purata harga RON95 di bawah APM menurun kepada RM2.27 seliter yang mana lebih rendah daripada harga runcit RM2.30 seliter. Dalam hal ini, Kerajaan akan memantau harga pasaran pada 20 hingga 31 November 2014 dan jumlah sebenar akan menentukan purata harga runcit pada bulan Disember. Jika trend ini berlarutan, adalah dijangkakan harga runcit RON95 bagi bulan Disember akan dikurangkan sewajarnya berdasarkan formula APM. 
Pada masa ini harga runcit RON95 di stesen minyak adalah pada harga RM2.30 seliter dan diesel pada harga RM2.20 seliter. Mulai pada 1 Disember 2014, penetapan harga di stesen minyak akan bergantung kepada kaedah yang disebut di atas. Kerajaan akan mengikuti perkembangan pasaran harga produk kos setiap masa dan kadar pertukaran matawang untuk menetapkan harga runcit petrol dan diesel.
Keputusan pengapungan terkawal harga petrol RON95 dan diesel dibuat berikutan kejayaan pelaksanaan pengapungan terkawal harga petrol RON97. Langkah ini membuktikan hasrat Kerajaan untuk memastikan rakyat menikmati manfaat sepenuhnya berikutan penurunan harga minyak mentah dunia.
Kajian bagi pelaksanaan pengapungan terkawal harga petrol RON95 dan diesel ini telah dilaksanakan oleh Kerajaan sebelum memutuskan pelaksanaan kaedah ini.