Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:39 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GUAN ENG JUGA KAKI PONTENG MESYUARAT, KATA PAS

Posted: 05 Nov 2014 11:11 PM PST'Ibarat meludah ke langit akhirnya terpercik ke muka sendiri' itulah tamsilan yang paling sesuai berkenaan kritikan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng terhadap Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkaitan dengan kehadiran mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, Guan Eng menuduh Abdul Hadi sering 'ponteng' mesyuarat PR, namun Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali juga mendakwa Setiausaha Agung DAP itu juga kerap ponteng mesyuarat PR, malah tempatnya diganti oleh bapa, Lim Kit Siang.

"Perlu diingat, kerjasama dalam konteks tahaluf siyasi adalah antara parti dengan parti, bukan individu dengan individu.

"Jika secara perbandingan, sejak 2008 Guan Eng lebih banyak tak hadir ke mesyuarat PR berbanding Tuan Guru Abdul Hadi. Tetapi itu bukan isu besar," kata Mustafa ketika dihubungi Harakahdaily.

Mustafa menjelaskan, setakat ini tidak pernah berlaku sesuatu keputusan tidak dapat dibuat sekalipun kedua-dua mereka tidak hadir ke mesyuarat.

Hakikatnya, setiap wakil parti ujar Mustafa, sentiasa datang ke mesyuarat dan keputusan boleh dibuat tanpa sebarang masalah.

"Antara yang selalu hadir ialah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar yang mempengerusikan mesyuarat, Lim Kit Siang sebagai wakil DAP dan saya sebagai wakil PAS. Tidak ada masalah," jelasnya.

Menurut Mustafa lagi, pemimpin mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat termasuk Guan Eng sepatutnya berpegang kepada etika bahawa tidak boleh campur tangan dalam isu dalaman parti lain.

"Semua parti ada masalah dalaman. Tapi biar masing-masing parti selesaikan sendiri masalah mereka tanpa campur tangan luar.

"PAS sendiri tidak pernah campur tangan isu dalaman DAP. Saya minta Guan Eng hentikan tindakan membangkitkan isu remeh temeh ini," tegas beliau.


Semalam, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan dakwaan Guan Eng bahawa Presiden PAS kerap tidak hadir mesyuarat PR.

"Saya tidak mahu beri tuduhan negatif kepada Hadi. Jadi dia akan hadir mesyuarat akan datang.

"Saya rasa komunikasi dengan dia tiada masalah," kata Anwar dilaporkanSinar Harian.

Anwar berkata demikian mengulas kenyataan Guang Eng yang menegur sikap Abdul Hadi kerana seringkali tidak hadir pada mesyuarat Majlis Presiden PR dan membelakangkan keputusan yang diputuskan badan itu.

Guan Eng membuat kritikan itu secara terbuka dengan mendakwa agak sukar bagi PR untuk terus beroperasi apabila PAS mempunyai pemimpin yang boleh 'menolak segalanya', termasuk keputusan yang dicapai ketika beliau tidak hadir dalam mesyuarat Majlis Presiden PR sebelum ini.

MENGAPA PAS TIDAK HARUS BERSEKONGKOL DENGAN DAP DAN PKR

Posted: 05 Nov 2014 08:22 PM PST


Aliran Liberalisme lahir di Barat adalah lanjutan daripada zaman Renaisans (kebangkitan) yang berlaku di Eropah. Ia adalah hasil daripada tindak balas kaum intelek Eropah terhadap penindasan gereja terhadap ilmu sains dan juga teori-teori palsu ciptaan cendekiawan Yahudi untuk memusnahkan agama Kristian. Aliran pemikiran ini bertujuan untuk meningkatkan kebebasan yang diberi kepada individu.

Sebagaimana Ideologi Liberal atau Liberalisme di Barat yang terbina di atas kebebasan individu (dari cengkaman agama) dan perasaan syak atau ragu terhadap agama, maka begitu juga dengan fahaman Islam Liberal. Fahaman Islam Liberal berakar pada kebebasan akal tanpa batasan ditambah pula dengan perasaan syak dan ragu terhadap Islam. Bagi pendukung fahaman Islam Liberal, tidak ada di dalam agama suatu yang dianggap kudus dan suci yang tidak boleh dikritik atau dipertikai. Sepertimana Muktazilah, golongan Islam meletakkan akal lebih tinggi dari wahyu. Kerana itu mereka layak digelar Muktazilah moden atau Neo-Muktazilah.

Bagi mereka, penerimaan terhadap wahyu hendaklah berasaskan kepada penilaian akal dan rasional. Tidak ada yang dapat dikategorikan sebagai Qat'iyyat atau Musallamat iaitu ajaran-ajaran agama mesti diterima kebenarannya tanpa merujuk kepada akal terlebih dahulu (yakni diterima atas dasar iman dan keyakinan kepada Allah dan Rasul) sebagaimana yang menjadi pegangan umat Islam selama ini. Semua ajaran dalam agama bagi mereka adalah Dzanniyat (tidak pasti) dan Muhtamalat (mengandungi pelbagai kemungkinan). Oleh demikian, ia tertakluk kepada penerimaan akal dan rasional.

Golongan Islam Liberal tidak menzahirkan diri mereka sebagai orang yang menolak agama, tetapi berselindung di sebalik gagasan mengkaji semula agama, mentafsir semula al-Quran, menilai semula as-Sunnah dan menapis semula hukum-hakam Syari'at dan Fiqh. Mereka menolak segala tafsiran yang dianggap lama dan kolot mengenai agama termasuklah dalam hal-hal yang telah menjadi Ijmak ulama termasuklah tafsiran dari Rasulullah SAW, para sahabat dan ulama-ulama mujtahid. Bagi mereka, agama hendaklah ditundukkan kepada waqi' (realiti) semasa sekalipun terpaksa menafikan hukum-hakam dan peraturan agama yang telah sabit dengan nas-nas Syarak secara qat'ie (putus). Jika terdapat hukum yang difikirkan tidak menepati zaman dan kemodenan maka hukum itu hendaklah ditakwilkan atau sebolehnya digugurkan.

Menurut Syeikh Abdullah Khatib dalam bukunya (Islam adalah penyelesaian; jawapan kepada pendakyah-pendakyah free thinker);

Golongan pemikiran bebas mempunyai agenda-agenda tersendiri yang menjadi matlamat mereka, iaitu;

1. Untuk menggugurkan agama secara sepenuhnya dari masyarakat iaitu memisahkan agama dari pendidikan, menjauhkan Syariat Islam dari kedudukannya sebagai sumber perundangan dan mengasaskan di atas dasar riba.

2. Untuk menjauhkan fikrah atau pemikiran manusia dari setiap yang mempunyai kaitan dengan roh, wahyu dan alam ghaib dan dari segala ikatan dengan akhlak, aqidah dan keimanan kepada Allah.

3. Untuk memartabatkan ketuanan akal, kebendaan (materialis) dan ilhad (ketidakpercayaan kepada agama dan wahyu) dalam setiap urusan kehidupan dan menjadikan Islam hanya sebagai agama rohani semata-mata dan menolak agama sebagai penentu dan pencorak perjalanan politik.

Golongan Islam Liberal mempunyai kecenderungan yang kuat untuk menghidupkan kembali pemikiran Muktazilah yang menurut mereka mewakili kumpulan Islam Rasional dalam sejarah peradaban Islam. Kerana itu, tokoh-tokoh Islam Liberal di Timur Tengah seperti Ahmad Amin, Thaha Husain dan sebagainya amat menyanjung Muktazilah dan memusuhi golongan Ahlus-Sunnah Wal Jamaah khususnya Asya'irah yang dituduh jumud, beku dan anti-rasional. Ahmad Amin pernah menulis; "Kaum Muslimin lemah dan mundur kerana mereka tidak menggunakan cara berfikir Muktazilah…..". (Lihat; al-Muamarat 'Ala al-Islam, oleh Anuar al-Jundi, hlm 19).

Tidak terkecuali dari kecenderungan sedemikian tokoh-tokoh Islam Liberal Indonesia dan Malaysia. Sebagai contohnya, Kassim Ahmad dalam bukunya " Hadis; Jawapan kepada Pengkritik", telah menegaskan; "Untuk mengetahui di mana umat Islam telah tersilap bila mereka mendapati diri mereka terjebak dalam kemerosotan berpanjangan, kita harus mengesan langkah-langkah kita kembali ke dalam sejarah. Sebelum kaum teologi Assy'ariyyah menang mengatasi kaum rasional Muktazilah dalam abad-abad kesepuluh, kesebelas dan kedua belas, aliran saintifik dan rasional kuat dalam sains Islam, yang sememangnya telah menyebabkan terbina sains dan tamadun saintifik Islam yang agung. Di antara masalah-masalah yang hangat diperdebatkan di kalangan mereka ialah kebebasan dan tanggungjawab manusia di atas perbuatannya dan keadilan dan keesaan Ilahi. Dalam perbahasan ini, kaum Muktazilah mewakili aliran saintifik dan rasional. Malangnya, keadaan di Timur pada masa itu tidak memihak kepada mereka, berbeza dengan keadaan di Barat. Kaum Muktazilah tewas. Peristiwa bersejarah ini memberi laluan kepada kaum Assy'ariyyah berkuasa di seluruh Timur".(Halaman 80)

Aliran Islam Liberal wujud hampir di setiap negara umat Islam hari ini. Nama mereka mungkin berbeza-beza dan mungkin tidak dikenali dengan nama tertentu, akan tetapi manhaj dan gaya mereka tetap sama iaitu meragui Syariat dan hukum-hakam agama, berprasangka buruk terhadap ulama dan mentafsir agama dan al-Quran melalui akal secara bebas. Apabila menyebut tentang tokoh-tokoh Islam Liberal, terdapat satu kesamaan antara mereka semua iaitu mereka pernah mendapat didikan di negara Barat atau pernah berkhidmat di mana-mana institusi Barat. Pengalaman ini menyebabkan mereka cenderung kepada apa sahaja yang berasal dari Barat tanpa memisahkan antara yang baik dan yang salah.

Manakala di rantau Asia Pasifik pula, negara Indonesia yang merupakan negara yang mempunyai penduduk Islam paling ramai dalam dunia telah menerima serangan yang sangat hebat daripada jalur pemikiran liberal dan pluralisme teologi. Negara ini semenjak zaman penjajahan kuasa Belanda telah diterjah dengan pelbagai serangan pemikiran malah kini menjadi markas rantau Asia Pasifik bagi gerakan Kristianisasi.

Menurut Adian Husaini (2002), di Indonesia untuk menyebar dan menyemarakkan fahaman ini tokoh Islam Liberal yang terdiri daripada kalangan tempatan atau luar negara sentiasa dimunculkan di dalam wacana berkaitan dengan fahaman ini.

Kelompok ini menerima dana yang besar daripada pendana luar negara seperti Asia Foundation, dan sebagainya. Mereka aktif dalam pelbagai wacana awam dan kelihatan berprestij dengan program yang diadakan di hotel, saluran radio tv dan pelbagai medium yang lain. Di Malaysia kelompok Islam liberal mewujudkan jaringan tersendiri , antaranya forum Islam liberal (FIL) yang secara konsisten menebarkan fahaman sesat ini. Penulis teringat pertemuan dengan almarhum Ustaz Hussein Umar, ketua Dewan Dakwah Islamiyyah Indonesia pada awal 2005 di Jakarta yang mengingatkan penulis dan anak muda Islam untuk mengawasi penularan Islam Liberal di Malaysia. Almarhum mengingatkan tentang NGO yang bernama SIS yang gencar menyebarkan fahaman sesat ini, malah dengan kunjungan -kunjungan tokoh Islam liberal Malaysia yang kerap ke Utan Kayu Jakarta iaitu markas besar JIL. Hari ini ingatan Ustaz Husein Umar menjadi realiti apabila arus Islam Liberal dan pluralisme agama makin mendapat tempat dihati umat Islam yang jahil dan lingkungan sosial yang semakin jauh daripada Islam.

(Penulis ialah AJK PAS Pusat, juga Timbalan Pengerusi Lujnah Dakwah PAS)

GUAN ENG TUDUH HADI GILA KUASA

Posted: 05 Nov 2014 06:34 PM PSTSetiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menuduh Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai seorang yang gila kuasa sebagai Presiden PAS, namun dalam masa sama seringkali 'ponteng' menghadiri mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat.

"Dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat, pemimpin lain yang bukan Presiden PAS (hadir mesyuarat), ia adalah satu kegagalan kerana mereka bukan pemimpin tertinggi yang boleh buat keputusan parti.

"Pemimpin tertinggi PAS adalah Presiden PAS, dia sendiri mengatakan secara terbuka bahawa dia boleh menolak semua (keputusan) jawatankuasa pusat (parti)

"Walaupun, saya adalah Setiausaha Agung PAS (DAP?), saya tidak boleh menolak (keputusan) jawatankuasa pusat (parti). Dia (Abdul Hadi) boleh tolak. Sebab itu, dia perlu menghadirkan diri dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat,"katanya disiarkan Kinitv semalam.

Sementara itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa beliau sendiri akan memastikan Presiden PAS, Abdul Hadi supaya hadir pada mesyuarat Majlis Pimpinan PR akan datang.

Bagaimanapun Anwar berkata, beliau akan memberi notis peringatan yang baik supaya pemimpin PAS itu dapat mengambil bahagian dalam setiap mesyuarat bersama antara PKR, DAP dan PAS pada masa akan datang.

"Mungkin selepas ini kita akan beri notis (peringatan) yang baik, mesyuarat seterusnya kita akan pastikan tarikhnya lebih sesuai buatnya, saya pasti dia boleh hadirinya.

"Kita sentiasa berunding dengan pemimpin parti PR untuk menetapkan tarikh supaya sesuai dan selesa kepada mereka," katanya kepada pemberita di pekarangan Dewan Rakyat, di bangunan Parlimen, laporSinar Harian.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Guang Eng yang menegur sikap Abdul Hadi kerana seringkali tidak hadir pada mesyuarat Majlis Presiden PR dan membelakangkan keputusan yang diputuskan badan itu.

Tanpa berselindung, Guan Eng berkata, agak sukar bagi PR untuk terus beroperasi apabila PAS mempunyai pemimpin yang boleh 'menolak segalanya', termasuk keputusan yang dicapai ketika beliau tidak hadir dalam mesyuarat Majlis Presiden PR sebelum ini.

Ketika ditanya tentang sikap Abdul Hadi itu, Anwar bagaimanapun mengesahkan dakwaan Guan Eng itu sambil memberitahu pemimpin PAS itu tidak kerap menghadirinya.

"Saya tidak mahu beri tuduhan negatif kepada Hadi. Jadi dia akan hadir mesyuarat akan datang.

"Saya rasa komunikasi dengan dia tiada masalah," katanya lagi.SIRI PUAKA: BERCAKAP DENGAN ANWAR, EPISOD TATKALA DAJJAL BERSUARA....

Posted: 05 Nov 2014 04:21 PM PST


Tian Chua mengajak anak-anak Melayu-Islam supaya turun di jalanan memberontak dan menjatuhkan sebuah kerajaan umat Islam jika pemerintah ini menjatuhkan hukuman ke atas pesalah liwat.

Dulu Tian Chua pernah menuduh kerajaan Malaysia melakukan sandiwara politik dengan sengaja mewujudkan insiden pencerobohan pengganas Kiram di Lahad Datu.

Tian Chua si kapir harbi ini juga pernah berikrar menjatuhkan PM Najib dengan cara apa sekalipun.

Kapir harbi ini konsisten dengan matlamatnya walau dengan cara apa sekalipun.

Apakah dengan menghuru-harakan Malaysia dengan bantuan wang-wang haram pihak asing hingga menghancurkan Malaysia itu boleh membebaskan dan menyelamatkan ale uto Anwar Ibrahim?

Adakah Tian Chua dan segala perosak yakin andaikata BN dijatuhkan dengan cara haram ini pihak polis, tentera, penyokong-penyokong BN, alim ulama anti liwat dan anti pluralisme akan berdiam diri menikus tak akan balas dendam?

Wei Tian Chua... lu jangan yakin sangat!

Apakah kita tidak mahu belajar sejarah kejatuhan Hosni Mubarak di Mesir, Muammar Ghadaffi di Libya dan kemusnahan negara Syria hingga mewujudkan gerila militan IS?

Amankah negara-negara tersebut kini?

Hutang semakin bertambah.

Penggangguran kian meningkat.

Kehidupan rakyat bertambah susah.

Akhirnya pihak asing menguasai sumber ekonomi negara tersebut

Tetapi pemimpin pemberontak hidup mewah dan menggila.

Gila kuasa, gila seks, sibuk kumpul kekayaan dari harta rampasan perang.

Mungkin itu matlamat si Tian Chua....negara musnah regim baru muncul dia akan hidup senang lenang.
LEE KUAN YEW & SINGAPURA PALING BOLEH DIPERCAYAI KATA ANWAR IBRAHIM

Posted: 05 Nov 2014 07:09 AM PST

Rakaman CCTV 
Apabila kita lihat kembali kes sodomi kedua, sebenarnya Anwar Ibrahim telah menipu rakyat Malaysia bulat-bulat. 

Pertama, katanya ini konspirasi Mahathir lah, konspirasi Daim lah, konspirasi UMNO lah, konspirasi kerajaan lah, kalau betullah semua ini konspirasi kenapa Anwar bersungguh-sungguh sediakan 14 peguam dengan harga perkhidmatan yang sangat mahal?

Kenapa Anwar all out bawa pemerhati asinglah, NGO asinglah? Kenapa tidak terima saja kononnya dia dapat offer dari rakannya di Londonlah Turkilah konon untuk suaka tak perlu balik ke Malaysia. Kerana Jakarta sendiri sudah menolak Anwar kata Jokowi!

Satu-satunya sebab kenapa Anwar buat semua itu kerana Anwar tahu sodomi Saiful ini bukannya konspirasi.  Sepatutnya Anwar larilah ke London atau Turki sembunyikan diri kalau dia yakin ini semua konspirasi. Kalau konspirasi tak perlu ke Mahkamah kerana sudah tentu dia boleh bayangkan akan kalah. Jalan paling selamat sembunyikan diri di London atau Amerika. 

Sebenarnya, Anwar ke Mahkamah kerana satu dunia sudah tahu perangai dan tabiat seks Anwar. Lee Kuan Yew, Perdana Menteri Singapura yang maha tahu tabiat Anwar sebelum tahun 1998 lagi. Anwar selalu memuji memuja LKY dan Singapura konon transparentlah, so betullah kata Lee Kuan Yew bahawa Anwar sodomi Saiful. Lee Kuan Yew Perdana Menteri yang boleh dipercayai kata Anwar.

Ulang siar, "Bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dalam satu mesyuarat dengan pegawai kanan diplomatik Malaysia pada 1993 memberitahu beliau pelik kenapa Tun Dr. Mahathir Mohamed tidak memecat Anwar kerana pihak perisikan Singapura mempunyai bukti Anwar seorang homoseksual," (Lee Kuan Yew, PM Singapura, 1993)

PASUKAN PERONDA SUKARELA ( PPS ) MENYALAHI UNDANG-UNDANG

Posted: 05 Nov 2014 05:00 AM PSTMenteri Dalam Negeri mengisytiharkan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang sebagai sebuah pertubuhan yang menyalahi undang-undang.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Seri Mohamad Khalid Shariff dalam satu kenyataan pada Selasa berkata pengisytiharan yang dibuat pada Isnin (3 Nov) itu mengikut Seksyen 5 (1) Akta Pertubuhan 1966.

Beliau berkata peruntukan di bawah Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966 [Akta 335] adalah berkaitan kuasa menteri dalam mengisytiharkan sesebuah pertubuhan sebagai menyalahi undang-undang.

"PPS Pulau Pinang merupakan pertubuhan yang menjalankan kegiatan yang memudaratkan ketenteraman awam di dalam negara," katanya.

Berikutan pengisytiharan itu, Mohamad Khalid berkata, tiada siapa boleh menggunakan semula nama, simbol, lambang atau logo PPS Pulau Pinang sebagai pertubuhan berdasarkan peruntukan Seksyen 7 (3) Akta Pertubuhan 1966.

Sehubungan itu katanya segala akaun, aset, harta PPS Pulau Pinang juga akan diserahkan dan digulungkan oleh Jabatan Insolvensi Malaysia.

Beliau berkata pengisytiharan itu juga menyebabkan tiada sesiapa boleh memegang jawatan, menjalankan kerja sebagai seorang anggota, membenarkan sesuatu mesyuarat dalam bangunan, menyiar dan bertindak bagi pihak atau wakil pasukan itu.

Mohamad Khalid berkata mereka yang bertanggungjawab menjalankan sebarang aktiviti PPS Pulau Pinang akan disiasat dan boleh didakwa di mahkamah kerana melakukan kesalahan di bawah Akta 335, antaranya Seksyen 42 dan Seksyen 48 Akta Pertubuhan 1966 serta Seksyen 142 Kanun Keseksaan, katanya.

Sehubungan itu, beliau meyeru semua pihak memberi kerjasama dalam membantu kerajaan untuk membanteras sebarang aktiviti PPS Pulau Pinang yang dianggap bercanggah dengan undang-undang sedia ada.

Selepas lima tahun penubuhannya, PPS dilaporkan mempunyai 296 kumpulan yang beroperasi di bawah 40 kawasan dengan memperoleh sumber kewangan daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang antara RM20,000 hingga RM30,000 setiap tahun di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri – BERNAMA

ANWAR TAHU ' DIA BERSALAH ' LALU SURUH SHAFEE BELAJAR UNDANG-UNDANG ?

Posted: 05 Nov 2014 02:00 AM PST


Peribahasa buku bertemu ruas mungkin sesuai dalam pertarungan rayuan Kes Liwat Anwar Ibrahim ke atas Mohd Saiful Bukahri Mohd Azlan, kerana ia membabitkan seorang peguam jenayah terkemuka dan seorang bekas Hakim, iaitu antara Tan Sri Shafee Abdullah dan Datuk Gopal Sri Ram.

Namun yang merasa bahana kali ini ialah Anwar Ibrahim sendiri. Merasakan sukar untuk melepaskan diri kali ini, Anwar menuduh Shafee Abdullah tidak tahu undang-undang dan hanya bercakap politik bukannya menjawab persoalan undang-undang yang dibangkitkan oleh pihaknya.


Launching a broadside against the government-appointed prosecutor in his sodomy appeal, Opposition Leader Anwar Ibrahim said Muhammad Shafee Abdullah should return to law school.

Speaking to reporters at the Palace of Justice in Putrajaya, Anwar accused the veteran lawyer of making political speeches, instead of addressing the points raised by the defence.

Shafee, he added, had turned the proceedings into a "political trial and media charade".


Sebenarnya sepanjang tiga hari penghujahan balas Shafee telah menyentuh satu persatu perkara yang dibangkitkan oleh Anwar Ibrahim termasuk isu penting mengenai sampel DNA, alibi, dan kredebiliti serta keadaan mental mangsa yang tidak melawan terhadap antagonis dominan seperti Anwar Ibrahim.

Kenyataan Anwar Ibrahim bahawa Pendakwa Raya tidak menjawab hujahan undang-undang hanyalah bertujuan meyakinkan penyokong beliau ada konspirasi politik jika beliau didapati bersalah. Anwar mungkin "master of politic" di Malaysia, namun menyuruh Shafee belajar semula undang-undang sangat melucukan.

Anwar lulusan undang-undang universiti mana?

Berikut ialah bukti bagaimana Shafee menjawab persoalan undang-undang yang ditimbulkan oleh bekas hakim Gopal Sr Ram.PUTRAJAYA 3 Nov. – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak pernah menafikan bahawa beliau ada membawa masuk botol minuman jenama 'Cactus' ketika ditahan semalaman di lokap Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada 16 Julai 2008.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga tidak pernah menyangkal bahawa beliau ada menggunakan tuala Good Morning, berus gigi dan ubat gigi yang dibekalkan oleh pihak polis sewaktu ditahan.

Oleh itu, adalah tidak dapat dinafikan bahawa ujian analisis profil asid deoksiribonukleik (DNA) terhadap tuala, berus gigi dan botol minuman yang diambil dari lokap dan ditemukan profil DNA Lelaki Y adalah merujuk kepada Anwar.

"Ketika ditahan, Anwar dibekalkan dengan satu bungkusan berisi tuala, sabun, berus gigi dan ubat gigi. Apabila beliau meninggalkan lokap, bungkusan tersebut telah dibuka dan barangan yang dibekalkan berada di sekitar lokap termasuk botol air minuman yang dibawa masuk sendiri oleh Anwar.

"Sehingga di peringkat Mah-kamah Rayuan, Anwar tidak pernah menafikan bahawa dia ada menggunakan barangan tersebut," kata Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah.

Tambahnya, penemuan profil DNA yang sama pada bahagian atas salur dubur menunjukkan berlakunya penetrasi.
Muhammad Shafee yang menge­tuai pasukan pendakwaan berkata demikian ketika mengemukakan hujahan balas dalam rayuan akhir Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) berhubung hukuman penjara lima tahun setelah didapati bersalah meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Rayuan tersebut yang dijadualkan selama dua hari pada 28 dan 29 Oktober lalu, memasuki hari kelima hari ini di Mahkamah Persekutuan.

"Keterangan Anwar sebelum ini menyatakan bahawa dia ada dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk pemeriksaan sewaktu ditahan namun beliau enggan memberikan sebarang sampel DNA. Beliau juga ada mengatakan bahawa ada putik kapas dimasukkan ke duburnya namun pihak pendakwaan tidak membuat sebarang perbandingan analisis DNA menggunakan putik kapas tersebut.

"Sekiranya benar, ini (pertuduhan liwat) adalah konspirasi, pendakwaan boleh sahaja menggunakan putik kapas tersebut untuk perbandingan DNA namun kami tidak berbuat demikian demi menghormati permintaan Anwar yang enggan memberikan sampel DNA beliau.

"Malah saksi-saksi yang menjaga Anwar di lokap juga hanya menceritakan apa yang dia lihat, kalau betul konspirasi, saksi boleh mengatakan bahawa dia benar-benar melihat Anwar menggunakan barangan yang dibekalkan," kata Muhammad Shafee.

Hujah pembelaan yang mengatakan bahawa barangan tersebut telah diambil secara salah ekoran penahanan Anwar adalah tidak teratur, Muhammad Shafee menyatakan, menurut Akta Keterangan 1950, apa jua bahan bukti yang ditemui dan relevan terhadap sesuatu kes boleh diterima masuk kecuali perkara itu telah dinyatakan secara spesifik.

"Tiada pada mana-mana bahagian Akta Keterangan yang menyatakan bahawa barang yang diperoleh secara salah tidak boleh diterima masuk kecuali ia telah dinyatakan secara terperinci. Selagi mana ia relevan pada kes, selagi itu ia boleh diterima pakai," ujar peguam terbabit.

Menyentuh mengenai Alel 18 yang dikatakan sebagai DNA lelaki ketiga dan tidak diketahui, Muhammad Shafee menyatakan ia adalah 'droping' kerana ia hanya muncul pada salah satu lokus dan bukannya berpunca daripada individu yang tidak diketahui.

Alel 18 tersebut ditemui pada calitan kapas yang diambil dari permukaan dubur Mohd. Saiful Bukhari yang berkemungkinan berpunca apabila mangsa itu menggunakan tandas duduk.

Muhammad Shafee turut menjelaskan bahawa penahanan Anwar adalah mengikut peruntukan undang-undang malah 'terlebih' kerana mengikut peruntukan Seksyen 377 Kanun Keseksaan, tiada waran tangkap diperlukan untuk menahan seseorang individu yang disyaki terlibat dengan jenayah tersebut. – Utusan Malaysia

Ini baru laporan akhbar, kalau duduk di Mahkamah atau baca penghujahan bertulis mahu menangis macai-macai Anwar. Cukuplah Anwar buat lawak dalam politik. Jangan tukar pentas undang-undang sebagai jenaka juga.

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


LIVE dari Putrajaya: Dah tiada modal baru, tuduh polis pulak?

Posted: 05 Nov 2014 11:26 PM PST


Jam 1510: Shafee gave further evidence from the bar that lawyer who was present with Anwar must have been informed of grounds of arrest. In view of everything - what is to stop the police from planting evidence of Male Y.

Jjudges always have discretion to exclude improperly obtained evidence - tt is prejudicial, unfair even tho technically admissible


Jam 1420: Mana dia point of law? Dok rewind juga

Jam 1420: Sangeet - there was CCTV in the lockup but it was not working at the time. High Court & CoA misdirected when found that Anwar had used lockup items. Judge wrong to reverse its ruling that the items were obtained by unfair means by later saying that arrest was lawful.

 2.45pm: Sangeet says evidence revealed there is a CCTV camera in the cell but it was not working.

She says the court should reject the circumstantial evidence and accept the direct evidence.

Sangeet says there were several policemen manning the cell who were not called as witnesses and suggested those samples could come from the two (who were not called).

She adds the sample were obtained through unfair means.Jam 1432: Sangeet - basic that DNA evidence must match the accused. If it does not match then it is a non starter. It is not the accused's DNA in Saiful's rectum - but Male Y.

It is for prosecution to prove the lockup items were used by Anwar. not proven & not put to Anwar. Shafee gave evidence from the bar that Anwar must have used toothbrush, Good Morning towel even though no water pipe in lockup.  

Various inferences can be drawn from the circumstantial evidence - not just in favour of prosecution. Unsafe to rely on evidence. If 2 views/ inferences can be drawn from circumstantial evidence, benefit of doubt must be given to the accused.

Inference that it must have been Anwar's DNA in lockup items must be rejected as no evidence at all that he had used items.


Setakat ini, mereka masih dilihat GAGAL untuk meyakinkan barisan 5 orang Hakim Mahkamah Persekutuan untuk menolak keputusan yang telah ditetapkan oleh Mahkamah Rayuan.

Apa yang mereka lakukan hanya mempertikaikan bukti serta hujah yang telah dibentangkan sebelum ini. Sebaliknya, mereka tidak membentangkan 'Point of Law' untuk menolak kes tersebut.

Malah, mereka juga turut mengulangi keterangan Politik yang dibuat oleh Si Ketua Penipu tu diluar kandang tertuduh sebelum ini dengan menyatakan bahawa kes ini hanya sebuah Konspirasi.

Walaubagaimana pun, pihak Pembelaan tetap juga GAGAL untuk membuktikan kenyataan tersebut berdasarkan bukti yang sah dan hanya bersandarkan kepada 'Hear Say' semata - mata.

Manakala dipihak Pendakwaan pula menyaksikan persoalan mengenai saksi alibi yang GAGAL ditampilkan oleh pihak tertuduh bagi membuktikan bahawa Si Ketua Penipu tu tidak meliwat Si Saiful.

Persoalan mengenai kenapa peguam Si Ketua Penipu tu tidak memanggil isterinya sendiri untuk menjadi saksi terus menjadi satu tanda tanya. Begitu juga dengan isu berkaitan DNA Si Ketua Penipu tu sendiri.

Soal yang dibangkitkan ialah kenapa Si Ketua Penipu tu enggan menyerahkan DNAnya secara sukarela apabila diminta oleh pihak Polis untuk dibuat ujian silang bagi membuktikan bahawa dia tidak bersalah?

Hari ini giliran pihak Pembelaan untuk membalas hujah - hujah yang telah dibangkitkan. Maka persoalannya, adakah mereka akan menjawab 'Point of Law' yang telah dibangkitkan? 

Atau, adakah mereka akan tetap menggunakan hujah lapuk dan mendakwa ini semua hanya sekadar 'Konspirasi Peringkat Tertinggi' tanpa menampilkan bukti yang kukuh terhadap dakwaan tersebut? 

Petikan dari Semut Hitam

JAMBU baru Anwar peminat Tun M? Kah kah kah ...

Posted: 05 Nov 2014 09:50 PM PSTPoodah!!!

SAMPAI BILA Zairil dan Dyana mahu terus berkhalwat?

Posted: 05 Nov 2014 09:20 PM PST


Khalwat tu bersembunyi lah tu ....

LIVE from Putrajaya: Sensasi fitnah guna Suhakam? Apa kuasa mereka dlm court?

Posted: 05 Nov 2014 09:01 PM PSTJam 1307: how did CoA come to astonishing finding Saiful was an "unusually convincing" witness when High Court did not make finding? Ramkarpal ends submissions. Sangeet to continue after lunch at 2:15 pm.
Jam 1255: Suhakam had found IO Judy's evidence to be totally unsatisfactory in an inquiry, suffering from bouts of loss of memory. The Suhakam inquiry which found IO Jude to be unreliable was chaired by Shafee!

@@@ Itu untuk kes lain, Yob!!!! Mana boleh satu untuk semua??? 

 12.55pm: Ram says there is reason to doubt or disbelief DSP Jude's testimony as he had been found to be a "liar" in different proceedings.

Secondly, he says, the samples are off different character and thirdly Jude cut open the big plastic bag P27.

"How then do we explain these samples are clearly different. He was the custodian of criminal samples to this case.

"Anwar is entitled to a fair investigation and this has not been done," he adds.

Ram now cites Dr Thomas Hoogland's evidence where there is evidence to say Anwar cannot perform the sexual act as claimed by Saiful.

Anwar had a back surgery in 2004, after his acquittal with regard to his charge.

Ram says Hoogland's evidence carries great weight.

In conclusion, the defence counsel says this case is "riddled with doubt".

"It is not a coincidence for Saiful to meet (Prime Minister) Najib (Abdul Razak), and in contrasting with the Tandoor case the suspect politician did not meet the prime minister of India."


***************

Sejak bila Suhakam terlibat dengan kes perundangan mahkamah?Jam 1246: On tampering, IO could have told Dr how to label coz he was there when swabs were taken & labelled.

There was no need for IO to relabel. he was lying, suspicious especially of a witness found to be unreliable in Suhakam inquiry. Ramkarpal reading excerpts of Mr Karpal's cross examination of IO regarding how Suhakam found him to be unreliable witness.


Jam 1233: Cuba pertahan Dr Brain MacDonald

Ramkarpal defending Anwar's DNA expert, had giving evidence in more than 100 cases in Aust, Msia, Spore & Brunei.

Ramkarpal reading out the expert's CV - his work, achievement, writing, fellowship, setting up labs to do DNA analysis - 3 decades' worth.

 12.31pm: Now Ram tries to defend forensic expert Dr Brian McDonald's reputation following the Court of Appeal describing him as an "armchair expert".

Shafee had also noted earlier that McDonald's testimony was not even accepted in his own country Australia.

 12.35pm: Ram questions (chemist) Seah's qualification. In her testimony, she said she has done DNA testing since 1994, but her PHD in criminal testing was only obtained in 2000.

He says the evidence of the government chemists ought not to have been called at the High Court.

He then talks about tampering and the break in chain of evidence.

Ram says there was no reason for DSP Jude to open the big plastic bag containing the HKL samples.

"He was there when the physical examination was done on Saiful and if he wants to make sure they are labelled properly, then he should have asked the HKL doctor, Dr Siew Sheue Feng, to label it with B1 and B2 and so on.

"He should not have opened the plastic bag as this created doubt," he adds.

Ram further reads Jude's testimony during the Suhakam hearing on the arrest of five lawyers where Shafee, who was then chairing the panel, found the police officer not to be a credible witness.

He then reads Jude's testimony in court when cross-examined by the late Karpal Singh (Anwar's former lead counsel) and pointed out that the apex court should be careful in accepting the police officer's evidence.Jam 1215: Ram Karpal guna hujah orang salah pilih sampel

1213 Ramkarpal & judges discussing the labelling by Dr & relabelling by IO as to whether chemist would know where the swabs were taken.

4 Drs said no penetration. Saiful was not sodomised.

Jabatan Kimia's guidelines were not followed & it is all the more crucial in technical matters like DNA analysis. Even prosecution did not say that guidelines were followed but argued that guidelines need not be followed, only guidelines. Setting bad precedent if Jab Kimia's own guidelines need not be followed. People would be hanged, jailed based on bad reports.

12.12pm: Ram notes that what the HKL doctors had labelled on the sample is different.

This is because DSP Jude had relabelled them when he cut open the big plastic bag containing the HKL samples at his office.

Justice Abdull Hamid asks based on (chemist) Seah's analysis and what the HKL doctors testified that there could be penetration, could it have been heresay evidence.

Ram agrees.

This reinforces what we say that they cannot be the same samples, as Saiful was not sodomised, adds the lawyer.

 12.20pm: Ram warns that chemist guidelines should be followed and a copy should be made available to the defence.

The effect of not giving the guidelines will result in people being convicted of murder or other crimes just because the department does not want to give the guidelines or they (chemists) do not follow them, he adds.

Jam 1215: Ram Karpal buat2 tak faham hujah 

1213: Shafee is not a Dr - he cant give evidence from the bar that Saiful was suffering from Stockholm Syndrome.

Ramkarpal - Dr's pro forma form said coitus lasted 30 mins - not that whole incident, shower etc lasted 30 mins as submitted by Shafee.Jam 1200 Dengan harapan ujian DNA tak diterima, Ram Karpal cuba nak persoal samada ada penetrasi pula. Kalau DNA ada, takyah kot hujah penetrasi ni ... Sg BUloh saja!

1201: Ramkarpal - there was no proof of penetration & thus no offence. Semen in anus is a red herring. Samples contaminated, analysis flawed.

Ramkarpal - all Drs found Saiful's anus as normal, no penetration. Doubt as to whether KY jelly was even used.

12 noon: Now, Ram submits on the issue of penetration.

He says there is no medical evidence to suggest previous encounters.

He (Shafee) was just giving a statement from the bar, says the defence lawyer.

"Previous encounter should not be taken into consideration that penetration did take place," he adds.

What is important, he says, is that four doctors (one from Pusrawi) and three from HKL said there was no penetration.

Shafee had pointed to Saiful's testimony that Anwar ejaculated inside his anus "as always".

12.07pm: Hence, Ram says there is the question whether actual penetration took place.

Anwar malu Shafee suruh buktikan dia bukan Lelaki Y

Posted: 05 Nov 2014 08:23 PM PST
Anwar enggan beri sampel DNA. Maka terpaksa pihak polis ambil sampel secara illegal yang mana undang-undang benarkan.

Jika tidak dilakukan maka tidak diketahui siapa Lelaki Y yang telah meliwat dan meninggalkan sperma di dubur Saiful.


Dalam mahkamah Shafee telah mengusik anwar supaya pergi ambil analisa DNA sendiri di luar negara yang dia yakini dan buktikan ianya tak sama dengan DNA yang dijumpai di dubur Saiful.

Lalu Anwar marah dan suruh Shafee pergi balik ke Law School. betullah Ram Karpal kata:

Ramkarpal - most shocking suggestion from Shafee that defence must prove that it is not his DNA etc - reversal of burden of prove.

 Ramkarpal - great miscarriage of justice when CoA placed burden on Anwar to prove contamination. Again reversal of burden of proof.

Pagi ini Shafee pula suruh Anwar dicaj for contempt of court kerana menghina dirinya sebagai seorang pegawai mahkamah.
panggil

LIVE from Putrajaya: Usaha terakhir untuk tuduh dr Seah

Posted: 05 Nov 2014 08:06 PM PST
Jam 1120: Usaha last kopek Ram Karpal untuk perburokkan Dr Seah 

11:36: Ramkarpal - samples were interfered with - we dont know who the contaminant is? Could be IO Jude or anyone else?

11.13am: Justice Arifin calls for short break. Hearing to continue at 11.30am.

11.05am: Ram says there is no doubt the prosecution concedes there is degradation in the samples and there is no degradation on the intimate swab.

Ram questions how could the sample be in pristine condition when they are not stored in the freezer as recommended.

He says this shows that the sample is not the same sample and could have been compromised.

The point which the prosecution missed is that there must be degradation following the samples are taken after 56 hours and not kept in the required submission.

10.56am: Ram says degradation is a major concern in this case.

"The sample is expected to deteriorate and Seah (the chemist) agreed.

"Seah's evidence is unreliable, first she says the sample showed no signs of degradation but when asked further she agreed it should show signs," he says.


10.43am: Justice Suriyadi asks if the 18 allele is foreign that does not extinguish the presence of Anwar in those samples i.e. from the lock-up and Saiful but Ram emphasised that what it can also mean is that Anwar was not even there (in the condominium).

Ram says the chemist Seah also agreed there was no degradation in the sample although it was taken after 56 hours.

He points out that she did not use the word "pristine" but agreed there was no degradation in the samples.

However, he adds, she agrees degradation will happen.

Jam 1112: Ramkarpal - literature clear that if samples taken from anus/ vagina after 65 hours, the DNA would have degraded/ destroyed.

Ramkarpal - further samples kept in Jude's peti besi -not refrigerated as required. Would have degraded further but not seen in DNA analysis


Jam 1047; Ramkarpal - not safe to rely on DNA analysis of samples - no connection to Anwar as it has not been established he is Male Y.

Pristine merely means no degradation. Chemist evidence is clear - clean & no degradation of samples.

 10.30am: Ram says there cannot be speculation and assumption.

He says the contamination or the conclusion that one can infer is that the samples had been compromised.

************


Satu tompok saja yang di reject tapi tompok2 lain dah confirm Male Y itu Anwar Ibrahim. Sahlah Anwar liwat ....!Jam 1034: Ramkarpal - burden on prosecution to exclude innocent contamination - not on defence. Prosecution must prove beyond reasonable doubt. not job of court to bridge the gaps in the prosecution's case. CoA commited grave miscarriage of justice by requiring defence to prove contamination.

Wrong to say that reamplification would destroy the DNA samples. Reamplification must be redone until results are clear.

Shafee - samples were interfered with - we dont know who the contaminant is? Could be IO Jude or anyone else?

------------

Kalau macam gini, PKR tak layak guna perkataan keadilan tapi kelentongJam 1030: Shafee speculated that Dr Osman's DNA contaminated Saiful's samples. Absolutely no evidence to suggest Dr Osman. Was Dr Osman also in lockup to contaminate items allegedly used by Anwar? reading is same as contaminant of Saiful s samples.

 10.20am: Ram says the 18 allele appeared on the Good Morning towel, toothbrush and mineral water bottle.

He adds that a re-amplification should be done to explain the presence of the 18 allele.

This is similar to the Teoh Beng Hock case where a foreign allele was found on the deceased's belt.

Ram emphasised it is for the prosecution to explain why there is the presence of the 18 allele.

"It also appeared in the B9 high rectal swab and the lock-up from the Good Morning towel".

Prosecution explained that it probably came from Pusrawi Hospital's Dr Mohd Osman Abdul Hamid but there is no evidence for this.

Ram argues that the prosecution cannot say it is Dr Osman but can term it as probable.

"But the 18 allele also appeared in the lock-up. Did Dr Osman go to the lock-up. This shows the said samples must come from a third party," Ram says.

He says the link to Dr Osman cannot be proven and it is dangerous to speculate.

"There is no evidence to support the prosecution's argument. The burden is on the prosecution to prove the case beyond reasonable doubt," he adds.


Buat apa pertahan penipu ini? DIa yang bat cerita ni ...


Jam 1036: Hujah Ram Karpal mahu menafikan keadilan

10am: Ram says government chemist Dr Seah Lay Hong said the 18 allele could be a sporadic contamination. It could have dropped from the same loci and that was why she ignored it.

"B9 (the high rectal swab) could have been contaminated and she says possibly," the defence lawyer said.

 10.10am: Defence lawyer Ram Karpal refers to the 'Good morning towel' and there is also the presence of an 18 allele.

The chemist (Nor Aidora Saedon) says the 18 allele is a stutter.

"However, based on the Chemistry Department guidelines the 18 allele is not a stutter, and it should be reported."

Reading from Nor Aidora's testimony, the chemist later agreed that she went against her own guidelines.

"Had the Chemistry Department follow the guidelines, we would have a report of contamination.

"There can be no doubt the presence of a contaminor in the alleged 18 allele cannot be denied."
Jam 1009: Ramkarpal going thru chemist evidence where she speculated that the contaminants were not important & thus could be ignored.

Chemist's explanations completely unacceptable. Futher her stds & guidelines were not provided to court, so no way of knowing.

Chemist failed to report readings tt should be reported. She went agst her own guidelines. Important as there r contaminations.

If chemist had followed Jabatan Kimia s own guidelines - we would have a very different chemist report.

***************

Ram Karpal perguna kekurang ilmu orang awam dan hakim dalam hal teknikal ujikaji dan experiment sains. Mana boleh semua benda nak diuji!!!??? 

Jam 0955: Ramkarpal - manufacturer's DNA kit states possible to identify contaminants contrary to Shafee's submissions.

Mereka terpaksa create doubt tentang apa yang dijumpa oleh pakar DNA kita ... Masa Mahkamah Tinggi, hakim termakan hujah pencemaran sample. Jangan lagi sekali tertipu!!!

Dalam ujian mesti ada sedikit sebanyak pelbagai reading lain. Hanya yang dominan diterima pakai.


Menurut Shafee, sperm Anwar di dubur Saiful menunjukkan Anwar liwat. Takde isu lain seperti betul ke anwar ada bersama dengan saiful?


Jam 0945: Ramkarpal submitting - Shafee s subs on DNA was mischievous as defence expert has testified that possible to identify contamination. Since contaminated with at least 2 contributors, there are DNA tests for mixed samples.

*****

Masih dengan usaha Anwar beri harapan palsu. Menurut komentar blog ini, apa isunya:

 Jika SATU DNA yg dpt dibuktikan / MILIK salah satu daripada yg di TUDUH (daripada kumpulan yg dituduh) maka hukuman akan tetap dijatuhkan.

Manakala, JIKA DNA ketiga yg wujud dari "sperm" dalam anus Saifol maka satu pertuduhan baru memang patut dimulakan.

Namun .. dalam masa yang sama, Anwar yg dituduh secara legal .. akan tetap menghadapi pertuduhan seperti mana yg sedang berlangsung.

Seterusnya di SINI

Macam PPS ajer ...

9.16am: Defence lawyer Ram Karpal enters the courtroom with his mother, Gurmit Kaur.

Gurmit is the late Karpal's wife and she is seated next to Wan Azizah.

Lain-lain yang hadhir adalah ADUN Seri Delima Nik Nazmi Nik Ahmad, Wangsa Maju MP Dr Tan Kee Kwong, and Lajim Ukin,

Nik Nazmi sedap-sedap dalam aircon, AMK berjemur


Jam 0933: Shafee - lodging a complaint to court of Anwar calling him to "go back to law school" in Mkini article & other publications.

More seriously, Anwar had scandalised the court by saying that if he were to retire from politics, he would be acquitted.

Shafee - discussed with AG - found them to be serious to warrant further action. Without interrupting appeal, this amounted to contempt.

Upon inquiry by Gopal Sri Ram - court said that they would like to deal with the appeal proper rather than Shafee s complaint

**************

Memang betul tapi usah risaukan Anwar yang belajar Pengajian Melayu pun belum tentu lulus dan dapat ijazah. Kenapa takde gambar dia ambil ijazah lepas repeat????INFO TERKINI: Ada 10 laporan polis terhadap Tian CuakJam 0900: Ronnie Liu kelihatan. Kenapa rajin datang ke POJ? Nak kembali ke politik ke samseng ini setelah berdiam dua tahun???Jam 0845; Keberangkatan Yang Kuat Meliwat AHLIL PELIWAT NEGARA merangkap KETUM bersama KIPAS

*8.30am: Kira-kira 50 orang penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim mula berada di perkarangan Istana Kehakiman Putrajaya.

Penyokong Anwar semakin bertambah dari masa ke masa.

Di luar Istana Kehakiman juga kini terdapat deretan khemah sempena karnival yang akan diadakan hujung minggu ini.


* Warna Biru ini bermaksud dari Malaysiakini SINI atau SINI
Warna Kelabu dari Twitter Lawyers for Liberty SINI
Jam 0825: Hanya kelihatan dalam 200 orang penyokong anwar hadhir buat setakat ini. Nampaknya berkurangan walaupun pelbagai usaha dilakukan untuk mencanang dan viralkan mesej. Macam mana nak buat perarakan raksaksa di Dataran merdeka.

Khabarnya PASMA nak kumpul di KLCC juga untuk isu-isu barang naik dan lain-lain alasna untuk berdemo. 

Anwar tak sabar ke SUNGAI BULOH; Macai tak larat hujah ...

Posted: 05 Nov 2014 05:00 PM PST


Itu pasal budak-budak dia sebarkan SPIN bodoh yang mudah dipatahkan....

8 HUJAH SIMPLE (tapi sebenarnya bodoh) YANG AKAN MEMBEBASKAN ANWAR IBRAHIM KHAMIS INI

Pertama, dubur Saiful tiada kesan kecederaan, kerana dia tidak diliwat sebaliknya dia masukkan objek plastik ke dalam duburnya sendiri. Ini ada laporan dari Doktor Osman.

Kedua, tiada sampel air mani Anwar dalam seluar dalam, dubur dan anus Saiful, sebaliknya yang dijumpai ialah sampel sel DNA Anwar.Sampel tu boleh diambil dari peluh Anwar di lokap.

Ketiga, sampel sel DNA Anwar dicuri semasa di pusat tahanan melalui tuala, berus gigi dan botol air mineral, kemudian dimasukkan ke seluar dalam dan sampel anus Saiful.

Keempat, Saiful mendakwa dia tidak membuang besar selama tiga hari untuk mengekalkan bukti dalam anusnya, tetapi mengapa ada sampel DNA lelaki yang tidak diketahui dalam anusnya? Sekiranya sampel itu dicemari, mengapa masih boleh digunakan sebagai bukti?

Kelima, Saiful mendakwa dia tidak rela, dipaksa dan tidak dapat tahan lagi, tetapi mengapa dia membawa jeli KY sendiri?

Keenam, Saiful mendakwa merasa sangat sakit semasa diliwat tetapi tiada kesan luka dijumpai?

Ketujuh, kalau Anwar memberikan hadiah kepada Saiful boleh dijadikan bukti kesalahan, mengapa Saiful berjumpa secara peribadi dengan Najib dan bekas ketua polis dua hari sebelum diliwat tidak dijadikan bukti?

Kelapan, mengapa pihak polis perlu "mencuri" sampel DNA Anwar di pusat tahanan dan tidak meminta secara terbuka dengan Anwar? Bukti mesti diambil semasa kejadian, mengapa ia diambil secara diam-diam atau melalui perangkap (entrapment evidence) dari pusat tahanan?

Simple sangat hujah-hujah ni dibandingkan dengan hujah Syafee yang berbolak balik.

Kita doa pada Allah untuk menggerakkan hati hati Hakim ke arah keadilan.

Tak payahlah ... berbalik ke DNA. Kalau takde reasonable doubt berkenaan DNA, masuklah.

Isu lain tu standard spin AMK.

Perempuh Pagar sudah jadi muka WANTED

Posted: 05 Nov 2014 04:40 PM PST

PPS dulu SO WHAT, skrg apa mahu BUAT? AMK

Posted: 05 Nov 2014 04:20 PM PSTWahai MACAI-MACAI janganlah bertingkat-tingkat ....

Posted: 05 Nov 2014 04:00 PM PST


Beritau Azmin buang dulu SAMPAH ini!!!

Posted: 05 Nov 2014 03:40 PM PST


Hakim Negara makan tepi longkang, PESALAH dihormatkan?

Posted: 05 Nov 2014 03:24 PM PSTSi peliwat tak malu ajak orang datang ....
Jokowi menghormati kehakiman Malaysia

Posted: 05 Nov 2014 03:09 PM PST


Lamanya tiadakan tindakan dan komen dari Zairil DAN Dyana.!!!!

Posted: 05 Nov 2014 07:33 AM PST


Dah lebih 2 minggu rasanya

Anwar sebenarnya lagi penakut dari mahasewel UM

Posted: 05 Nov 2014 05:30 AM PST


Azmin tak berada di POJ, lebih baik ambil hati DAP

Posted: 05 Nov 2014 04:37 AM PST


Haji Azmin berkata dia akan bercakap pada Tuanku Sultan untuk diserahkan Bible. Alasannya ialah ia kepunyaan orang Kristian.  Masaalahnya itu bukan sebarang Bibil atau Injil tapi Injil datang dari asing yang menggunakan Allah untuk tuhan bagi kelirukan.


Menaraik sekali, kenyataan dibuat di dalam majlis DAP yang diketahui ramai bahawa DAP kini dikuasai oleh Evangelical Christian yang mahu dan bekerjasama dengan paderi dan mubaligh Kristian yang memurtadkan orang Islam.

Satu lagi yang menaraik adalah baru beberapa hari sebelum ini, Haji Azmin menasihatkan Sister in "Sesat" untuk menghormati keputusan Majlis Fatwa Selangor. Anwar pula memihak kepada SIS dan spin kata Haji Azmin hanya minta dihormati tapi tak semesti dia setuju.Maka kedua-dua peristiwa ini menimbulkan anggapan bahawa Azmin sudah persetankan Anwar dan lebih utamakan usaha untuk mengambil hati orang DAP.  Lim Guan Eng pun kata Anwar sudah tidak penting.


Tindakan ini bersusuaian untuk politik pragmatik Azmin sebab SIS hanya melibatkan isu sesam orang Islam manakala isu Bible melibatkan isu dengan orang bukan Islam.


Serah saja Azmin, kasi mereka nyonyot kau sampai habis.

Nak aiskrim.sampah, call hp ni

Posted: 05 Nov 2014 02:30 AM PST


Nik Nazmi batalkan surau, naikkan gereja?

Posted: 05 Nov 2014 12:30 AM PSTDulu pegawai khas Nik Nazmi yg tumbuk Gwo Burne berhubung isu surau. Nak ambil hati surau dibatal, gereja yang naik ke?...