Followers

Nuffnang

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:50 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Tak Perasan Di Rogol Ketika Tidur, Air Mani Di Dada

Posted: 29 Oct 2014 07:10 PM PDT

PustakaPustakaKAJANG : Kejadian seorang wanita yang mendakwa menjadi mangsa rogol di rumahnya di Taman Tenaga di sini, Khamis lalu, mencetuskan tanda tanya berikutan berlaku tanpa disedari mangsa yang tidur.
Difahamkan, mangsa yang terjaga kira-kira jam 8 pagi terkejut apabila mendapati dirinya dalam keadaan bogel manakala dada dipenuhi cecair pekat keputihan dipercayai air mani.
Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab berkata, mangsa yang berusia 20-an dikatakan tinggal bersendirian di rumah berkenaan dan tidak bertemu sesiapa malam sebelum kejadian.
"Mangsa sendiri tidak tahu punca ditinggalkan dalam keadaan begitu kerana pada malam kejadian, dia mendakwa terus pulang ke rumah selepas tamat bekerja," katanya.
Katanya, mangsa memberitahu ketika terjaga, seluruh badannya sakit dan keletihan selain sakit kepala menyebabkannya terus ke klinik berhampiran mendapatkan rawatan. - Metro

Saat saya mengenali Anwar dan kenapa dia perlu disokong

Posted: 29 Oct 2014 12:28 AM PDT

Anwar dalam kampus
Anwar bin Ibrahim satu nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi kepada khalayak ramai, kerana nama ini mewarnai kancah perjuangan Islam dan politik Malaysia sejak tahun 70an lagi. Saya mula mengenali Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sejak zaman menuntut di Universiti Pertanian Malaysia (UPM) sekitar tahun 80an.
Semasa di UPM saya aktif dalam Persatuan Mahasiswa Islam (PMI), yang mana PMI adalah model Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) di dalam kampus. Orentasi dakwah dengan uslub usrah, tamrin dan bacaan al-makthurat menjadikan PMI anak Abim di kebanyakan kampus universiti. Ini adalah kerana organisasi Abim tidak dibenarkan wujud di alam kampus.
Sebaik sahaja saya menamatkan pengajian di UPM, saya tidak mengambil masa lama untuk terlibat aktif dengan Abim di negeri kelahiran saya, Kedah Darul Aman. Oleh kerana latar belakang saya yang terlibat secara langsung dengan Abim, dan DSAI antara pengasas Abim, maka saya selaku ahli Abim amat mengetahui perjuangan DSAI yang menjadi sinonim dengan gerakan ini.
Seingat saya tidak pernah kami terlepas membincangkan isu yang berkaitan dengan DSAI sama ada dalam usrah, tamrin dan perbincangan tertutup mahupun terbuka. Membicarakan isu DSAI adalah sebahagian daripada tarbiyah siasah yang menjadi model "political experiment" dalam kerajaan pada ketika itu.
Anwar dan ijtihad politik kepartian
Keterlibatan beliau dalam kerajaan kadang-kadang mendapat pujian, tidak kurang juga yang menyerang terutama daripada sahabat-sahabat Islam (khususnya PAS) ketika itu. Bagi kami komen, kritikan dan cercaan adalah asam garam kepada sesiapa yang terlibat dalam dakwah.
Tetapi untuk mempertahankan segala pendirian atau tindakan Anwar semasa dalam kerajaan amat sukar bagi kami. Biasanya orang-orang Abim yang menjadi 'punching beg' oleh sahabat PAS. Namum kami cuba mencari jawapan-jawapan yang 'significant' atau nas-nas yang ada untuk mempertahankan beliau. Ada kalanya amat memenatkan, namun terus bersangka baik, dengan harapan ijtihad yang beliau buat menyertai kerajaan adalah betul.
Tahun 1982 apabila bermula era intim DSAI dengan kerajaan dan khususnya dengan Umno menyebabkan pandangan masyarakat pada orang-orang Abim adalah sama seperti orang Umno. Pengaruh DSAI pada Abim amat sukar dikikis, bagi masyarakat, Anwar Ibrahim itu Abim dan Abim itu Anwar Ibrahim.
Walaupun beliau cuba menjarakkan dirinya dengan Abim, tetapi kehebatan beliau dan keunggulan Abim itu menyebabkan hubungan dan ikatan itu gagal dipisahkan hingga hari ini. Di kalangan orang-orang Umno, beliau juga dipanggil dengan gelaran 'Pak Sheikh'. 'Sheikh' adalah ganti nama yang sering digunakan oleh ahli-ahli Abim untuk panggilan sesama mereka.
Anwar tersingkir daripada kerajaan
Hanya beberapa bulan sebelum peristiwa hitam September 1998, ketika belum ada pokok yang bergoyang daripada tiupan angin yang belum nampak dari arah mana datangnya. Saya menerima panggilan telefon daripada pimpinan kanan Abim pusat supaya bersiap siaga kerana DSAI akan di tangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA.
Saya bingung, amat bingung, kusut pemikiran, kaku pergerakan, mana mungkin seorang yang berjawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, orang nombor dua dalam kerajaan akan ditangkap di bawah ISA, pelbagai persoalan berbangkit yang belum ada jawapan menghantui pemikiran saya.
Saya diminta memaklumkan kepada Datuk Ustaz Fadzil Noor (presiden PAS) yang berada di Alor Setar dan pimpinan kanan Abim Kedah. Ini adalah arahan daripada Abim Pusat.
Tanpa melengahkan masa, saya yang dalam perjalanan untuk menguruskan suatu urusan terus membuat pusingan 'U', untuk bertemu dengan Ustaz Nia'mat Yusof bersama seorang rakan pimpinan Abim. Hanya air mata sahaja membasahi pipi Ustaz Nia'mat selepas kami menyampaikan maklumat tersebut. Kunjungan ke rumah Ustaz Fadzil Noor tidak berhasil kerana dia berada di Kuala Lumpur.
Pelan tindakan seterusnya adalah menunggu ketibaan Ustaz Fadzil Noor di Lapangan Terbang Kepala Batas. Alor Setar. Pesawat terakhir di tengah malam yang membawa Ustaz Fadzil Noor tiba lebih kurang jam 11.50 malam.
Kak Jah nama panggilan untuk isteri Ustaz Fadzil Noor turut menunggu kepulangan suaminya hanya dititipkan beg untuk dibawa pulang. Kami berjanji pada Kak Jah menghantar Ustaz Fadzil ke rumah nanti. Kak Jah amat faham akan kesibukan suaminya dalam perjuangan.
Malam itu saya menjadi pemandu manakala Ustaz Nia'mat Yusof dan Ustaz Fadzil Noor menjadi penumpang mulia saya. Saat itu adalah detik yang amat bahagia bagi seorang petugas gerakan dakwah kerdil seperti saya. Perbincangan hanya dalam kereta, arahan Ustaz Fadzil Noor saya patuhi, hampir sejam saya hanya memandu kereta berpusing-pusing sekitar bandar Alor Setar, sambil membincangkan maklumat yang diterima siang tadi.
Saya nampak Ustaz Fadzil membisu terlalu lama, saya tidak tahu sama ada itu gaya beliau, atau dia memikirkan sesuatu untuk memberikan reaksi pada kami berdua. Saya tak berani menyampuk walau sepatah, apatah lagi kedua-dua mereka adalah guru yang sering membimbing saya secara langsung.
Akhirnya dia bersuara " Mat kita kena siap sedia, Dr.Mahathir pasti akan menangkap Anwar", kenyataan itu menyebabkan sendi lutut saya semakin longgar. Saya mengharapkan jawapan yang positif daripada Ustaz Fadzil supaya boleh melegakan perasaan saya, namun beliau memberikan jawapan sejujurnya.
Perbincangan kami sekitar watak Dr Mahathir dan watak Anwar. Dr Mahathir akan buat apa yang dia hendak buat dan tidak takut pada risiko politik, Ustaz Fadzil menerangkan watak Dr. Mahathir yang beliau kenali. Pesan Ustaz Fadzil pada kami berdua, kita mesti pertahankan Anwar dengan apa cara sekali pun. Selepas itu saya hanya mendengar perbincangan tertutup dibuat beberapa kali di antara Ustaz Fadzil dan Anwar dengan dihadiri ramai kenalan Abim pusat.
Segala-galanya berubah, menjelang September 1998, ketika nama beliau sedang gah di persada antarabangsa, dengan gelaran menteri kewangan terbaik Malaysia yang turut diakui dunia ,di mana kemahuan untuk melakukan islah (perubahan) dalam pentadbiran kerajaan dengan pelbagai usaha dan dasar-dasar yang pro Islam khususnya dalam sistem pendidikan, sistem perbankkan Islam, dan dasar serta program yang mesra rakyat, selangkah lagi menuju puncak kuasa, namun ketentuan Allah SWT mengatasi segalanya.
Dia dipecat dan disingkirkan daripada tampuk kuasa dan parti dengan cara paling hina dan amat memilukan. Tuduhan dan fitnah liwat dilemparkan, tanpa segan silu media-media milik kerajaan memainkan peranan melebar luaskan lagi fitnah itu ke seluruh pelusuk negara.
Abim pembela Anwar nombor satu
Umno yang beliau julang selama 16 tahun mengaibkannya dengan memecat keahlian beliau selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno (MT). Suasana kacau bilau dalam negara dengan polimik politik benar-benar membingungkan minda rakyat jelata yang memandang tinggi padanya.
Antara percaya dengan tidak, melihat kewibawaan beliau yang sering membawa nilai-nilai keislaman dengan tuduhan liwat amat bertentangan sama sekali. Selaku mantan presiden Abim, pimpinan Abim dan seluruh ahli-ahlinya tidak dapat menerima fitnah jahat ini. Abim mesti membuat sesuatu kerana maruah DSAI yang terjejas sedikit sebanyak akan menjejaskan kredibiliti Abim juga.
Strategi Abim selanjutnya adalah membantu DSAI dengan menjadikan rangkaian Abim sebagai wadah membersihkan fitnah ini. Ucapan sulung beliau sebaik dipecat sempat dirakam dalam video, kami membuat salinan sekadar termampu dan disebarkan ke seluruh negara.
Tanpa menunggu masa yang panjang DSAI cepat memanfaatkan ruang dan peluang yang Abim berikan. Hajat DSAI menggempur kubu kuat Dr.Mahathir di Kedah disampaikan melalui saudara Saifudin Nasution kepada saya. Beliau menyatakan hasrat DSAI untuk mencari tempat ceramah di Baling atau Kubang Pasu. Selepas berkubu lama di rumah beliau di Damansara Utama.
Namun tidak ada siapa yang berani memberikan tempat kepada Anwar pada ketika itu. Beliau disingkirkan daripada kerajaan, bukan lagi timbalan perdana menteri yang berkuasa. Namun saya nekad DSAI mesti dibawa ke Kedah. Hanya Pondok Ustaz Nia'mat di Derang, Pokok Sena yang tidak ada kena mengena dengan kerajaan yang berani menawarkan premis buat beliau.
Keputusan itu saya buat sendiri tanpa merujuk kepada Ustaz Nia'mat, kerana saya tahu Ustaz Nia'mat pasti akan setuju. Perbincangan dengan rakan-rakan pimpinan memutuskan program ini atas Persatuan Ulama Kedah, yang mana Ustaz Abu Bakar Awang menjadi Yang Dipertua pada masa itu. Ustaz Abu Bakar Awang adalah kenalan rapat DSAI.
Kami mulakan publisiti program dengan menampal poster ke seluruh daerah berdekatan dengan tempat program. Publisiti tambahan adalah daripada media massa TV yang turut memaklumkan kehadiran DSAI di luar Kuala Lumpur.
Pihak polis juga datang untuk melihat tempat program. Oleh kerana program dibuat pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang sah berdaftar, dan dibuat dalam kawasan tertutup iaitu dalam dewan, maka permit tidak diperlukan.
Belum pernah saya mengendalikan majlis sebesar itu dalam sejarah umur saya. Kehadiran mencecah puluhan ribu orang dalam tempat yang sangat terhad. Orang ramai terpaksa meletakkan kenderaan berkilometer jauhnya.
Mereka berjalan kaki semata-mata mendengar sendiri penjelasan DSAI mengenai salah laku fitnah liwat yang dituduh kepadanya. Saya yang menjadi pengarah program terpaksa mengurus perjalanan DSAI untuk masuk ke tempat program ini dari jalan belakang yang jarang dilalui orang ramai.
Terlalu ramai sahabat handai, rakan taulan yang datang memberikan sokongan kepada DSAI pada malam itu. Kasih sayang pada seorang tokoh pencetus kebangkitan umat tiada tolok bandingnya.
Kasih sayang seorang abang kepada adiknya
Begitu juga dengan Ustaz Fadzil Noor, walaupun beliau berbeza dalam kem parti politik, namun istiqamah memperjuangkan nasib DSAI pada saya amat luar biasa. Beliau pernah dikecam pimpinan PAS pada saat awal beliau membantu DSAI, namun jawapan politik Ustaz Fadzil menyebabkan pandangan negatif kepada Anwar Ibrahim berjaya diredakan.
Bukan sekadar itu, malah Ustaz Fadzil berjaya menukar polimik yang kronik menjadi peluang terbaik untuk kejayaan gerakan dakwah di Malaysia. Saya tumpang bersyarah di pentas PAS atas kapasiti sebagai setiausaha Abim Kedah, jawatan rasmi pada masa itu. Pentas ini menjadi medan membetulkan persepsi orang ramai pada DSAI.
Walaupun sifat Abim yang 'non-partisan' tetapi amat sukar dibezakan bila bersyarah mengenai nasib rakyat dan apa yang menimpa DSAI. Saya terpaksa bercakap dengan nada parti politik mengkritik kerajaan dan perlakuan tidak adil mereka kepada DSAI.
Semasa DSAI dalam penjara, pelbagai versi kami terima. Sumber-sumber dalaman dan luaran menyebabkan perjuangan semakin manis. Penjara bukan noktah pada perjuangan. DSAI mengajar untuk berjuang walau dari dalam jeriji besi.
Semasa beliau dalam penjara, sempat saya menghadiahkan sebuah buku yang saya khatam bacaannya 'Mencapai Maqam Siddiqun dan Rabbaniyyun' karangan Sheikh Said Hawwa. Sebuah buku daripada syarah kitab Hikam (Sheikh Ibnu Atil'llah As-Sakandari) yang saya tekuni membaca dan merasai kelazatan ilmunya.
Saya hanya mampu menghantar kepada DSAI yang berada di dalam penjara Sungai Buluh pada ketika itu bersama sepucuk surat yang saya selitkan dalam buku tersebut. Surat daripada seorang adik kepada abangnya yang sedang menghadapi kesulitan di penjara. Hanya tawakal kepada Allah moga buku itu dapat sampai ke tangan beliau.
Menghadiahkan buku itu adalah nazar saya, apabila saya habis membaca maka saya akan menghadiahkan buku tersebut padanya. Alhamdulilllah, walaupun beliau tidak mengenali saya dengan dekat, namun hajat dan hasrat saya termakbul juga akhirnya.
Beliau membalas surat saya dengan mengungkapkan cacatan perjuangan bersama-sama rakan-rakan Abim Kedah. Nama-nama Ustaz Nia'mat Yusoff, Sheikh Azmi Hj Ahmad, Cikgu Ibrahim Yaakob, Ustaz Azizan Hamid diungkapkan dengan sorotan perjuangan mesti diteruskan walau di mana kita ditempatkan.
Anwar dan reformasi politik
Reformasi politik yang diketengahkan Anwar sebelum beliau terhumban dalam penjara digenggam kemas. Pilhan raya 1999 adalah cacatan manis apabila Ustaz Fadzil Noor Berjaya di bawa ke Parlimen sekaligus menjadi ketua pembangkang.
Ramai pimpinan Abim dihantar untuk bertanding atas tiket PAS termasuk Ustaz Nia'mat Yusof yang bertanding di Dewan Undangan Negeri Tanjung Seri. Datuk Sheikh Azmi Ahmad bertanding diParlimen Kulim Bandar Baharu atas tiket Parti Keadilan Nasional pada masa itu. Saya terlibat secara langsung dalam rundingan mencadangkan nama-nama pimpinan Abim Kedah bersama pimpinan Abim Pusat di rumah Ustaz Fadzil Noor.
Ketika penubuhan Parti Keadilan Nasional, Datuk Sheikh Azmi dilantik menjadi naib presiden di pusat merangkap pengerusi Perhubungan Keadilan Kedah. Beliau meletakkan jawatan 24 jam daripada jawatan Ketua Hakim Syarie Malaysia kerana tidak setuju dengan pentadbiran Dr Mahathir memecat Anwar Ibrahim.
Saya menjadi 'budak suruhan' Sheikh Azmi.. Pada awal penubuhan beberapa bahagian Parti Keadilan di Kedah, saya bersama sahabat-sahabat Abim yang lain terlibat dengan aktif menubuhkannya, dengan meminta rakan-rakan Abim memegang jawatan atau menganggotai jawatankuasa penaja, atau menjadi ahli parti. Saya sendiri menjadi ahli di Bahagian Langkawi.
Pada 2008, ketika DSAI akan memimpin pilihan raya yang beliau tidak boleh bertanding, beberapa nama sahabat, dan pimpinan Abim diketengahkan. Saya turut dipinang menjadi calon ketika itu, Namun jawatan saya dalam Abim menyebabkan keputusan perlu dirujuk pada Majlis Syura Negeri.
Walaupun ada rundingan yang berlaku dengan DSAI untuk bertanding ketika itu, namun keputusan Majlis Syura Negeri menolak hasrat saya untuk bertanding. Saya terpaksa membuat rayuan pada pimpinan pusat yang lebih atas (macam mahkamah rayuan pula). Alhamdulillah permohonan saya diterima. Pimpinan pusat merestui hasrat saya dan memaklumkan pada pimpinan Kedah untuk membantu saya sedaya mungkin.
Anwar yang sebenarnya
Setelah bergelar ahli Parlimen dan ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti, saya berkesempatan mendampingi DSAI secara lebih dekat. Masih banyak lagi yang perlu saya pelajari daripada beliau. Ketinggian pemikiran beliau dalam semua bidang termasuk agama, politik, pentadbiran, kewangan, falsafah, siasah syari'yah, hubungan antarabangsa, bahasa, komunikasi, kebudayaan dan lain-lain. Menjadikan saya insan kerdil di sisinya.
Apa yang saya milik hanyalah kudrat tulang empat kerat bagi membantu beliau sedaya mungkin. Kita masih berhutang pada Anwar Ibrahim, demikian kata-kata Datuk Dr Siddiq Fadhil, presiden Wadah Pencerdasan Ummah pada satu majis anjuran Abim. Pada saya menjadi ahli Parlimen pun belum terbayar hutangnya yang mengagaskan perjuangan Abim dan fikrah murni Islam yang sedang kita nikmati hari ini.
Berhadapan dengan kes fitnah liwat siri I dan II, serta fitnah jahat video sex, sedikitpun tidak menggugat kepercayaan dan penghormatan saya pada DSAI. Saya amat yakin berdasarkan tarbiyyah dalam perjuangan Abim yang diasaskan oleh beliau bersama rakan-rakan pimpinan, hakikat perjuangan mesti menempuh mehnah, ujian dan tribulasi.
Kitab Ustaz Mustaffa Mashyur Mantan Murshidul Am Ikhwan Al-Muslimin mengenai 'Tribulasi Perjuangan' yang dijadikan teks usrah dahulu masih relevan hingga kini. Allah SWT akan menempatkan kita pada posisi yang sesuai dengan tahap keimanan kita kepada Allah SWT. Prinsip agama yang saya pegang menolak bulat-bulat fitnah jahat kepada beliau.
Pada Allah juga saya berserah, padaNya juga saya mohon pertolongan, kekuatan, ketabahan, kesabaran untuk menghadapi apa sahaja kemungkinan yang bakal berlaku pada perbicaraan nanti. Di hadapan kita ada bahtera negara Malaysia yang perlu dikemudi dengan keperibadian unggul, pemikiran tinggi, akhlak yang terpuji, kegigihan usaha, keyakinan diri dan memiliki integriti serta sejumlah ciri-ciri kepimpinan yang tiada tolok bandingnya untuk membawa Malaysia ke mercu kejayaan. 
Siapa lagi yang perlu kita sokong dan kita tolong, kalau bukan insan yang bernama Anwar bin Ibrahim. . . . Allahu Akbar !!!

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:47 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Another credible Bar Council needed

Posted: 29 Oct 2014 10:59 PM PDT


The Bar Council's silence on Sri Ram is deafening – Lukman Sheriff Alias and others

Published: 29 October 2014

When the matter came for its first day of hearing at the Federal Court yesterday (October 28, 2014), it is interesting to note the full list of counsels appearing for Datuk Sri Anwar Ibrahim for his final appeal against the Court of Appeal's sodomy conviction. Leading the long list of 14 lawyers was former judge of the Federal Court, Datuk Seri Gopal Sri Ram.

While as of to date there is no specific law that bars former judges from appearing in Court, the Malaysian Bar had however just seven months ago in its 68th Annual General Meeting held on March 15, 2014, passed a resolution calling for the prohibition of retired judges of superior courts from appearing as counsels. In the said motion that was passed by majority vote, it was made clear that one of the fundamental principles of the Malaysian legal system is that not only must justice be done, it must also be seen to be done, and thus appearances matter.

In this regard, it was agreed upon based on the said resolution, "that it is a principle of antiquity in common law jurisdiction that a retired judge of a superior court should not practice as counsel before the judges who were previously his colleagues or his juniors to him on the Bench", since "such conduct may have the effect of intimidating the Bench, and worse, it could give the perception that the said retired judge/counsel and his client have an advantage over other counsel and adverse parties."

Thus it is indeed a cause for concern when Sri Ram appeared as counsel before the panel judges of the Federal Court, who were clearly his former peers and juniors on the Bench. This is a clear breach of the long held tradition and convention that has been observed and honoured by members of the legal fraternity until recent years. As stated clearly and unequivocally in the said resolution, this may not only affect the public perception of the administration of justice in Malaysia, but also cause conflict when the retired judge/counsel relies on or distinguishes decisions made by him while he was on the Bench; and worse still situations may arise where such retired judges invoke the principle of stare decisis to submit that the Court is bound by grounds of judgment of  his handed down when he was a judge.

Adding salt to injury is the fact that as at the time of writing, the Bar Council has yet to make a stand on the issue. This failure to issue a statement against Sri Ram's appearance as counsel yesterday and to act swiftly is indeed deafening, and nothing short of dumbfounding, considering that the Bar has, based on its previous undertakings, prided themselves for ostensibly being protectors of justice without fear or favour, and are always on their toes to bark against any such infringements, especially against certain parties.

That is not to mention that the Council's silence on the issue is also a clear non-compliance of the Malaysian Bar's resolution resolving that the Bar Council shall take all reasonable steps to educate the public on the reasons why it took such stance against retired judges. It is indeed cause for concern as  the failure of the Bar shows how selective and biased they are in upholding justice, and raises pertinent questions as to whether  the whole Bar must now be reformed.

It is also noteworthy that a news portal had even reported that Anwar has said that it was Sri Ram who approached Anwar instead of the other way around, which, if such were true, might be further cause for investigation for an infringement of the non-touting rule under Rule 51 of the Legal Profession (Practice and Etiquette) Rules 1978. – October 29, 2014.

*Lukman Sheriff Alias is a lawyer practising in Kuala Lumpur, while Aidil Khalid and Faidhur Rahman Abdul Hadi are lawyers practising in Kota Damansara, Selangor, and Hartamas Heights, Kuala Lumpur, respectively and  are activists for Concerned Lawyers for Justice (CLJ).

*This is the personal opinion of the writers or publication and does not necessarily represent the views of The Malaysian Insider.


 ------------------

Maybe it's time we ignore the Malaysian Bar's resolutions – Faidhur Rahman Abdul Hadi

Published: 29 October 2014

According to a news portal, lawyer and Bar Council member Syahredzan Johan, in response to mounting criticism over the Malaysian Bar's silence over ex-Federal Court judge Gopal Sri Ram's representation of Anwar Ibrahim, took to social media defending this silence, saying, among others that a resolution passed against ex-judges appearing as counsels in courts did not impose a restriction on retired judges and was not meant to be a constraint.
It is therefore, according to him, non-binding and unenforceable.

No doubt resolutions passed by the Malaysian Bar are not law and cannot be enforced. But such resolutions are supposed to be statements of intent, issued purportedly to represent the views of the legal profession as a whole, particularly when passed at Annual General Meetings or Extraordinary General Meetings, when all members of the Bar have the opportunity to attend, voice their views and vote thereon.

Only this month we have witnessed the Malaysian Bar's so-called "Walk for Peace and Freedom" which itself is organised pursuant to a resolution passed by the Bar Council at an Extraordinary General Meeting held on September 29, 2014.

The resolution describes the Sedition Act 1948 as draconian, inhibiting freedom of speech and not right for this present day and age. The resolution also calls on members of the Bar to pressure the Malaysian government to hold to its previous alleged undertaking to repeal the Act, and decries the government's inaction over this undertaking. But this resolution is non-binding and unenforceable too, isn't it? Is it to be ignored as well?

The question that begs the most answer to now is, does the Malaysian Bar, and do members of the current Bar Council in particular, have any credibility left within them?

It does not take much to see that they don't. On one hand, the Bar Council wants the Sedition Act 1948 repealed. It set up and supported the #MansuhkanAktaHasutan campaign, led by non-other than Syahredzan himself. It has, via its president, Mr Christopher Leong, in particular, issued numerous statements against the continued use of the Sedition Act.

It has also convened a special EGM tabling a resolution calling for the Act's repeal, and pursuant to the resolution, passed by 701 Malaysian Bar members who represent a mere 4% of the total practising lawyers in Malaysia, who number some 15,000, it has organised a walk against the Sedition Act, and has even enlisted the support of copious international bar associations, from the Law Society of Australia to the American Bar Association, as well as international legal organisations such as LAWASIA and the Commonwealth Law Association, to support its cause.

On the other hand, the Bar Council, consisting of the very same members who now sit therein, earlier, in this very year itself, 2014, passed a resolution at the Annual General Meeting on March 5, against the practice of ex-members of the Bench appearing as counsel before the Judiciary of which they themselves were once members of and now says that such resolutions are non-binding, unenforceable and to be ignored.

By the way, I note that Syahredzan made it clear he is not speaking on behalf of the Bar Council, but being a member thereof, his statement would, especially in the context it was given, have effect nonetheless as representing the views of the Bar Council, especially when its president continues to maintain his silence on this matter.

Double standards and hypocrisy much?

Perhaps the rest of us practising lawyers should take the cue and start ignoring Malaysian Bar resolutions. After all, if they won't be respected by the office bearers themselves, then why should we?

We have businesses to run and families to feed. We don't have time for the games the Bar Council wants us to play and in any event, the resolutions are, in their words "not meant to be a constraint".

So, fellow members of the Bar, the next time a notice of AGM or EGM arrives on your firm's doorstep, urging your attendance at the next meeting and your vote in favour of any resolution, do yourself a favour instead and toss it aside.

That is the treatment that the Bar Council gave its own resolution on ex-judges appearing as counsel, that is also the treatment we should give the resolution against the Sedition Act, and that, my learned friends, is what we should tell the Bar what we think of their resolutions. – October 29, 2014.

* Faidhur Rahman Abdul Hadi reads The Malaysian Insider.

* This is the personal opinion of the writer or publication and does not necessarily represent the views of The Malaysian Insider.

LIVE from Putrajaya: Tak peduli keadilan, atau kebenaran ...asal Anwar lepas

Posted: 29 Oct 2014 10:26 PM PDT


Jam 1300: Mahkamah bersambung esuk 9 pagi

Jam 1240: Ram Karpal punya penutup mencermina semua. Dia tak peduli pada keadilan, atau kebenaran. Asal pihak pendkawa silap dia boleh lepaskan anwar .Jam 1230: Ramkarpal persoalkan ahli Kimia Negara


Jam 1220: Semalam ustaz khalwat, hari ini Jingga 13 Fariz Musa mengepalai 25 orang baca yaasin. Hmmm ... dia tak high pil kuda ke?

Anwar dah nazak kot ....


Jam 1200; Usaha Ram Karpal fault finding kini kata mesti ada tanda pasal Anwar rakus. Dia tak percaya tiada bekas. Tapi Gopal kata guna KY Jelly tak sakit. Dah rakus ... mesti sakit.

"Can I Fuck You Today?", Anwar boleh tanya Ram Karpal yang tak kahwin-kahwin


Jam 1100: Rampakrpal masih cuba mainkan hujah dr Osman Pusrawi yang mana dia bukan ada authority untuk komen tentang isu jenayah.

Jam 1040: Masih recycle hujah lama tentang tampering. Sampel di letak dalam plastic ikut standard amalan. Untuk precaution, di masuk dalam satu lagi plastik. Yang terbuka cuma plastik kedua ... autaJam 1030: Ramkarpal jelas kata hanya mencari kesalhan teknikal dan tugas dia menumpukan kepad aisu analisa teknikal


Jam 1020: Rafizi hina mahkamah di SINI.


 Seorang pelajar law pula ugut polis dan mahkamah SINI


Jam 1030: PAS protes kedatangan Khalid Samad ke POJ dan bukan ke KTJam 1025: Sesatwan Negara sampai lambatJam 0905: Peliwat negara sampai. Khabarnya Wan Azizah hantar SMS mintak buatkan Yaasin:

 Assalamualaikum wrwb dan salam sejahtera rakan2 MPN: Assalamualaikum wrwb ustaz mutallib, Kak Wan kata mahkamah akan putuskan hari ni sebab banyak sangat polis dan mohon tolong baca yassin dan doa mohon pertolongan Allah SWT untuk lembutkan hati2 hakim dan org2 yg berkuasa dan mohon Allah SWT permudahkan aamiin.

Dia tak percaya Yaasin yang dibuat pengkhalwat negara "Ustaz" Badrul Amin. Akhirnya 50 orang saja datang hari ini.
Jam 0840: Pihak berkuasa bersedia
Jam 0900: Nampaknya hanya 50 orang saja yang ada di luar POJ

Jam 0832 : POJ nampak lengang. Cuma kelihatan wartawan dan cameraman saja.
Jam 0830: Tali kuning dililit halang orang menjaja dan berniaga.Jam 0815: Ada dalam 10 orang penyokong liwat

Jam 0750. Dalam masjid besi, tak nampak bas2 dan penyokong. Kosong ...

Bapa suka sama suka, Ijah di m syariah dan mak cari surat sokongan

Posted: 29 Oct 2014 07:39 PM PDT


Anwar di mahkamah sedang cuba nak mengharap 46 isu kecil dan besar dapat "create doubt" bahawa dia suka sama suka.
Nurul pula di mahkamah syariah dan kini suami kata dia tak mahu lepaskan ...jam.Si ibu KIPAS pula sedang cari surat sokongan ....Berikut dari John Espesito
Al Waleed Talal Center for Muslim-Christian Understanding (AMCU) mahu Anwar di bebaskan. Siapa dibelakang ACMU?


Penyumbang utama AMCU adalah Wahabi Saudi yang bersekongkol dengan US dan ISrael. Mereka membawa agenda liberalisme dan pluralisme agama dimana Anwar salah sorang tenaga pensyarah dan think tank.


Wahabi campurtangan dalam isu Anwar melalui AMCU. John Esposito adalah sarjana orientalis yang merupakan Penasihat bagi Dasar Luar White House berhubung negara islam. Beliau mahir dalam ugama Kristian, Islam dan Buddha. Esposito pun anak murid Prof Ismail Faruqi yang ditembak israel kerana betray taukeh zionistnya.

Wan Azizah cari sokongan dari wahabi dan zionist.


 

Penghargaan kepada khas Anwar Ibrahim yang disebut di dalam buku Building Moderate Muslim Networks.

Obama dah tak mahu bantu Anwar. Amerika mau kuda lain. Baca MyMassa SINi

Kesian Hadi bila ada orang PAS utamakan berada di Putrajaya dari di KT
Bagi Hadi ....

....mungkin nasib lebih baik. Azan Ismail semalam tak boleh cakap dengan jelas dimana disebut nama ahli PKR itu???? Baca MyMass SINI

Bungkus lah PKR di Terengganu!!!!

 
Pasti retak lepas ni ... MyKMU SINI

Harris Ibrahim bantu Rejimen Anarki lari untuk jatuhkan institusi raja

Posted: 29 Oct 2014 07:26 PM PDT


Dulu memang Harris Ibrahim dan kumpulan kiri untuk larikan Lina Joy dan lain-lain kes Melayu murtad ke luar negara. Kini tangannya dikesan membantu larikan ALvin Tan dan Rejimen anarki.

Lihat berikut:
Padan confident budak ni ... tak takut dan risau.


Nampaknya ada pihak membantu mahu bakar semangat untuk lawan dan runtuhkan institusi raja ...


Harris Ibrahim ini adalah anarkis tetapi kenapa dia, Hishamuddin Rais dll boleh dibiarkan bebes???

Bukti hubungkan kait Anwar dan SSKM

Posted: 29 Oct 2014 07:00 PM PDT

No gay sex in Spore!!! COMMENT PLSE, DAP? PKR? USA? John Esposito? South Africa? ... Anwar???

Posted: 29 Oct 2014 06:25 PM PDT


VC berdiam saja ... SAH konspirasi pengurusan UM!!!

Posted: 29 Oct 2014 05:33 PM PDTKUALA LUMPUR 29 Okt - Pergerakan Puteri UMNO menggesa pengurusan Universiti Malaya (UM) mengambil tindakan tegas dan adil ke atas semua pelajar yang terlibat di dalam penganjuran Program Pidato Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim: '40 Tahun Dari Universiti Malaya ke Penjara' Isnin lalu.

Ketuanya, Mas Ermieyati Samsudin berkata, tanpa tindakan seumpama itu dibimbangi kepimpinan universiti tersebut dilihat atau dianggap lemah oleh masyarakat dan pelajar universiti berkenaan.

Sepenuh di Rakyat News  SINI.

Dengan berdiam dan tidak ambil tindakan tegas, UM hanya membenarkan teori berikut:Mesej ini tersebar di Whats App dan sosial media ...

Pegawai khas VC nama Mohd Naufal Omar adalah seorang yang pro pembangkang? Kerana dialah antara yg bermain "game" untuk tempat penggunaan Dataran DTC oleh PMUM ini. Malah diberitahu sebelum ini isu-isu info UMcedel bocor didalangi oleh pegawai ini.

Mahadi Sibon, Pegawai Khas kepada TNC Akademik UM adalah Angkatan Muda Keadilan. Tidakkah itu jelas?

TNC Akademik PROF. DR. MOHD HAMDI BIN ABD SHUKOR Bekas Amir Hizbi UK yang totok PAS tapi pro anwar pula menasihat VC ambil jalan tengah. Apa muslihat mereka?


Sejak awal dah ada "game" dari pihak pengurusan UM. Mereka nampakkan cara menghalang tetapi hakikatnya mereka seperti mahu program berkenaan diteruskan.

UM mengambil jalan untuk "Black outkan" UM satu tindakan yg memberi persepsi buruk kepada kerajaan.

Semua org tahu Anwar mempunyai kes sedang dibicarakan di mahkamah dan sekarang hendak di bawa pula Anwar ke UM. Sepatutnya VC UM bertegas untuk tidak mengheret UM pada episod dianggap menghina mahkamah. Tapi VC UM mengikut jari telunjuk TNC akademiknya dan pegawai khasnya.

Jika perkara ini ditangani tegas dari awal tak mungkin akan mengheret kerajaan pada persepsi buruk.

Kegagalan isu ini harus diletakkan ke VC UM, TNC akademik dan HEP. mereka wajar dipecat!.

Kepimpinan Universiti yang lemah tidak boleh menghadapi mahasiswa serta isu-isu sekitarnya tidak harus berlaku....


Kini dah kantoi dan terdedah sapa ...Baca MyMassa SINI.

Itulah Kementerian ... dah cakap jangan ambil Prof Ghauth Jasmon ... ambik juga. Dah cakap suruh ambik Prof Dato Rustam ... tak ambik juga.

Menteri pulak tak buat homework, tak investige dan tak buat intel tapi tak mahu dengar feedback. Ego! Degil!

Hannah lupa PKR pandai dedah bulu!!!!

Posted: 29 Oct 2014 04:54 PM PDT


Bodoh punya Speaker Selangor.

Bila masa Malaysia tak boleh cari kaoal terbang tu?

Dari mula boleh cari hingga kini masih mencari. Hanya belom jumpa. Australia dan Cina pun mencarinya. Banyak negara2 lain pun bantu cari.

Pun tak jumpa. Malaysia tak pandai, maka negara lain pun tak pandai. Hannah dan PR pandai ke?


PKR kasi jumpa sindiri ..


Orang macam ni yang dipilih jadi wakil masyarakat tapi kerja asyik menipu saja.

It's high time to throw this kind of species. Its a shame that these type characters exist in our society.

Komen bodoh mereka perlu disimpan dan dikeluarkan di masa yang sesuai kelak.


Dia.lupa ada kawan kata mahu buat laporan polis, mahu ambil tindakan, tak mahu nafi, tak mahu mengulas, dan hanya kata i i satu serangan terhadap wanita.

Sudah lebih 10 hari ma .....


Gopal langgar Legal Practise & Etiquette pula....diam lagi BC?

Posted: 29 Oct 2014 07:54 AM PDT


Malay Mail Online semalam melaporkan Dato Gopal Sri Ram telah bertemu Dato Sri Anwar Ibrahim pada minggu lepas bagi tujuan "menawarkan" dirinya untuk mengetuai pasukan peguambela.

Baca dalam pautan berikut:

http://m.themalaymailonline.com/malaysia/article/anwar-surprises-with-ex-federal-court-judge-as-lawyer-in-sodomy-ii

Jika hal ini benar, berkemungkinan Gopal Sri Ram telah melanggar amalan dan etika profesyen undang-undang (Legal Profession (Practice and Etiquette) Rules 1978), khususnya Rule 51 berikut:

Rule 51: An advocate and solicitor shall not do or cause to allow to be done anything for the purpose of touting directly or indirectly or which is calculated to suggest that it is done for that purpose.

Tout bermaksud:


Adakah Bar Council akan berdiam lagi seperti mana Gopal melanggar resolusi BC melarang bekas Hakim mewakili pelanggan sebagai pegusm?

Ada peguam pertahan Gopal dengan hujah Tun Salleh Abas menjadi peguam sebelum resolusi BC diluluskan. Ia hanya menunjukkan BC tak buat kerja atau sentiasa berpulih-pilih.

Ada juga peguam yang kurang pandai....
Anwar punya penipu ...Tak grad tapi ngaku Alumni?

Posted: 29 Oct 2014 07:00 AM PDT


Banyak lagi pembohongan Anwar ...Surendran failed: No Anwar denial, Stupid conspiracy story

Posted: 29 Oct 2014 04:30 AM PDT


Anwar Ibrahim's statement from the dock on a conspiracy to oust him from politics could not be given any weightage by the Kuala Lumpur High Court and the Court of Appeal. His statement could not be cross examined thus it could not be verified.

However, defense team is relying on that shred of hope for consideration that Anwar had denied. The defense lawyer can only be blamed for his testimony from the dock has no value. He has never denied in court.


 4.40pm: Hearing resumes with defence co-counsel N Surendran saying that the evidence of a pre-arranged plan refers to a conspiracy theory.

The lawyer says this was mentioned in the High Court and Court of Appeal but it was not evaluated.

Except for one paragraph referred in the Court of Appeal judgment, there is no mention of the conspiracy theory.

Surendran says that similarly in the High court judgment, there is only one paragraph cited.

"Saiful admitted that he went to meet Najib at his residence on June 24, 2008. He first met (then deputy prime minister's advisor) Khairil Annas.

"He also met (police senior assistant commissioner) Mohd Rodwan later that day.

"The meeting happened two days before the incident. Saiful contacted then IGP Musa Hassan."

He says that Saiful also had a series of meetings before lodging his report, including with now BN senator Ezam Mohd Nor and former national athlete Mumtaz Jaafar on June 27, 2008.

Surendran says Saiful met Rodwan in a hotel room on June 24, 2008 after the policeman called and then he met Najib.

"The meeting did not take place in the lobby. Is it probable or not there is a pre-arranged plan?" the lawyer submits.

The pre-arranged plan was also brought up by Anwar in his statement from the dock, says the lawyer.

"These are not innocent meetings but a pre-arranged plan," he adds.


4.55pm: Surendran further says Anwar's statement from the dock only strengthen his claim of a conspiracy against him.

"The complainant was a drop-out and used (this) to achieve a devious end.

"This confirms that there was a pre-arranged plan. Statement from the dock is evidence only the weightage is less," he says.


5pm: Looking at the Court of Appeal judgment, Surendran (left) says there were adverse comments made which led to the wrong finding.

"Anwar has explained why he was giving an unsworn statement from the dock. There is a web of lies depicted. Anwar says he could not get justice in the present case," he adds.

Justice Suriyadi asks if Anwar is stating that he has no faith in the courts.

Surendran replies that there was a series of decisions made by the judiciary which went against Anwar. 5.10pm: Surendran says there was misdirection by the Court of Appeal.

To a question by Justice Abdull Hamid, he says the High Court judge did not evaluate Anwar's statement from the dock.

As such, Surendran says there is serious error in Court of Appeal's decision, in describing Anwar's statement as a mere denial.

"What the High court judge did not say it was mere denial. The Appellate court was wrong to say it was mere denial. This is not a syntax error."

Extracted from Malaysiakini 

No hope there

Usaha peguam lain sia-sia, Gopal ngaku "liwat berlaku"

Posted: 29 Oct 2014 01:26 AM PDT


Hari ini, Ram Karpal cuba mempertikaikan pelbagai aspek analisa dan prosedur oleh ahli Kimia Seah yang pernah dilakukan.


Tujuannya adalah untuk cari salah pihak pendakwaan. Boleh baca panjang lebar di Mkini SINI.

Dengar komen Shafee:Namun perkara ini sia-sia kerana Dato Seri Gopal Sri Ram sudah perakui dalam hujahnya yang membawa mesej tersirat bahawa berlaku hubungan seks secara suka sama suka (consensual sex).

AIDC mengulas:

"Galeri awam di mahkamah tadi (semalam) cukup susah nak terima hakikat pernyataan wakil Anwar apabila kerap kali mengatakan – 'consensual sex' sememangnya berlaku. Ini yang cukup susah nak diterima.

"Jika sodomi paksa tidak berlaku; apa yang jadi? Gopal Sri Ram dalam mempertahankan Anwar banyak kali memberi gambaran bahawa jikapun berlaku, ianya adalah berasaskan suka sama suka," ulasnya.

Menurutnya, implikasi di sebalik hujah itu, peguam Anwar cuba membuat dua pilihan iaitu secara paksa atau suka sama suka.

"Ini bermakna, insiden itu memang berlaku. Tidak ada syak. Tetapi soalnya, paksa atau tidak.

"Kalau menurut Ram…memang berlaku. Paksa atau tidak itu soal lain," ulasnya lagi

-----------------------

Apa lagi nak hujah kata tak ada liwat atau tak berada di kondo atau spendar lain atau tak gundah dari gambar atau DNA atau prosedur penahanan?

Kalau dah ngaku berlaku, kenalah bukti suka sama suka...!!! Ini pula kata tak berlaku dan cuba main teknikal fault.

Hujah Gopal Sri Ram mengecewakan pemerhati

Posted: 29 Oct 2014 12:22 AM PDT


Gopal semalam menyampaikan hujahnya dengan mencabar kewibawaan Mohd Saiful Bukhari Azlan sebagai saksi utama. Dengan hujah yang amat mengecewakan hanya bergantung kepada gambar Saiful, KY Jelly dan tiada kesan air mani Anwar pada karpet di kondominium tersebut.

Kewujudan pelincir KY Jelly dan bahawa gambar Saiful tidak murung semasa menghidang sarapan kepada Anwar adalah hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja.


Diakhir hujah Gopal memempertikaikan keterangan Saiful mengenai liwat secara rela atau bukan secara rela.

"Saiful memberi keterangan bahawa kes liwat yang dikatakan berlaku itu bukan secara rela tetapi perayu didakwa mengikut Seksyen 377B dan bukan Seksyen 377c (Kanun Keseksaan)," katanya.

Seksyen 377B Kanun Keseksaan menyatakan: "Sesiapa yang melakukan hubungan seks luar tabii secara sukarela, akan dihukum penjara maksima 20 tahun, termasuk sebatan."

Manakala Seksyen 377C Kanun Keseksaan menyatakan: "Persetubuhan bertentangan dengan aturan tabii tanpa kerelaan dan pesalah boleh dipenjara tidak kurang lima tahun dan tidak lebih 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebatan."


Gopal hanya mahu kesilapan teknik berlaku dalam mendakwa Anwar Ibrahim dan seterusnya memohon mahkamah menggugurkan kes tersebut.
Baca sepnuh di Sg Rapat Online SINI

LIVE from Putrajaya: Samseng India mula provokasi NAK PERSALAHKAN POLIS

Posted: 28 Oct 2014 11:46 PM PDTJam 1425: Geng India mulakan melakukan provokasi untuk rempuh pagarJam 1415: Satu insiden pukul poster saiful untuk mulakan provokasi 


Jam 1400: Mr Soh penceramah yang pernah jadi terkenal di You Tube hiburkan crowd lepas solat tengahhari dan rihat dengan pantun tentang isu MH17, GST, harga barang, rasuah, altantunya dan 505 yang dah dilupai.