Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:39 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Anwar mula tipu daya lengahkan tarikh Mahkamah lagi?

Posted: 13 Oct 2014 08:31 PM PDT


Rakyat menghakim pada pilihanraya, Peliwat dihakim mahkamahTak payahlah nak spin dan nak naikkan kemarahan seolah-olah diri tu tak salah.

Malah kalau dah serah pada rakyat,, jangan pula nak buat lakunan sakit pula. Kali ini, ianya dilakukan oleh Sulaiman Abdullah.
 
Difahamkan bahawa Sulaiman Abdullah peguam utama bagi membela Dato Seri Anwar Ibrahim pesalah seks luar tabie dalam kes liwat telah mengambil cuti sakit selama 3 bulan. 
 
Jika ianya benar cuti sakit diambil selama 3 bulan sudah pasti pada 28-29 Oktober ini pesalah seks luar tabie Anwar Ibrahim akan memohon kepada mahkamah untuk menangguhkan perbicaraan kes tersebut. 
 
Ini memang satu tipu helah bermaruah oleh Anwar Ibrahim yang sengaja meletakkan seorang peguam yang sakit bagi melambat lambatkan proses keadilan di Malaysia.

Mahkamah didesak tidak menerima alasan cuti sakit peguam Sulaiman Abdullah kerana cuti sakit selama 3 bulan merupakan satu alasan yang sudah tentu diragui dan juga ianya dengan sengaja memperlekehkan Mahkamah yang mulia.

Anwar mempunyai ramai peguam dalam pasukan pembelaannya. Sulaiman Abdullah baru diamil kembali sebaik Karpal Singh mati.
 
Untuk rekod Sulaiman Abdullah merupakan peguam pertama bagi mewakili DSAI dalam kes liwat. Namun pada 2008 Sulaiman Abdullah telah menarik diri dari mewakili Anwar Ibrahim atas alasan menghidap penyakit BUASIR. Sebenarnya itu hanya alasan dan kali ini, dia tahu Awwar bersalah.
 
Isteri pernah bekerja dengan SUHAKAM, tapi Sulaiman sanggup menjilat ludh balik untuk perthankan peliwat ini.

Masaalah denggi sebab UMNO tolak hudud? Bebal Pas Piss Pus

Posted: 13 Oct 2014 05:30 PM PDT


Modus Operandi baru polis yang dikehendaki hakim

Posted: 13 Oct 2014 07:15 AM PDT

Kontena polis dihempap pokok tumbang korban dua anggota polis

POLIS-POLIS SEKALIAN!!! SILA PATUHI SOP BARU INI UNTUK MENGELAKKAN KEMATIAN PENJENAYAH!!!

 Menangkap penjenayah hendak dilakukan dengan sopan santun, serta mengekalkan budi-bahasa kita sebagai anggota Polis, sekali-gus sebagai rakyat Malaysia.

1. Sebelum memasukki mana2 premis bagi melakukan tangkapan, hendaklah didahului dengan assalamualaikum (bagi penjenayah beragama Islam) dan ucapan Selamat Pagi, Petang atau Malam bagi menangkap penjenayah2 bukan Islam.

2. Selepas bagi salam, hendaklah diikuti dgn menjual beberapa rangkap pantun sebagai kata2 aluan. Gunakan pantun 4 kerat, kalau boleh digalakkan pakai pantun 6 kerat, atau sekurang2nya pantun dua kerat, kerana kalau tak berpantun, takut kita yang kena kerat.

3. Dilarang menembak walau dalam apa keadaan sekali pun, utk mengelakkan sebarang kematian, kerana nyawa penjenayah2 itu memang amat berhagra bagi sesetengah ahli2 politik dan hakim mahkamah kita.

4. Sekiranya penjenayah melepaskan tembakan, kita hanya dibenarkan mengelak peluru tersebut macam aksi Wong Fei Hong, atau pun menangkap peluru itu, sama seperti yg dilakukan Sivaji The Bos dalam aksi2 filem2 Tamil itu. 

5. Sekiranya keadaan mendesak, kita hanya dibenarkan 'mengfire' penjenayah2 tersebut, itu pun pada kadar voltan yg rendah …. (ala2 lampu ultaman yg dah lip lap lip lap itu), utk mengelakkan kematian dipihak penjenayah.

6. Sekiranya mampu, kita juga digalakkan menggunakan pukau terhadap penjenayah (ala2 amalan gang Tuhan Harun itu), dengan harapan penjenayah akan menyerahkan senjatapi mereka selepas pukau dilakukan.

7. Sesuai dengan nasihat salah seorang ahli politik yg berstatus Presiden Parti dinegara kita ini … kita juga dinasihatkan supaya belajar silat, tak kiralah silat apa sekalipun, termasuk silat pulut.

8. Arahan2 ini perlu dipatuhi, kerana menurut sesetengah ahli2 politik dan hakim-hakim mahkamah di negara kita ini, penjenayah2 tersebut belum tentu bersalah … walau pun mereka mempunyai senjatapi, kerana mungkin saja senjatapi itu sengaja digunakan oleh penjenayah2 sebagai accessories tambahan sahaja.

9. Lagi satu, arahan supaya tidak menembak penjenayah2 ini juga perlu dipatuhi, kerana dikhuatiri kalau2 penjenayah2 ini saudara mara ahli2 politik atau hakim-hakim mahkamah, atau pun ada kabel dgn mereka. Yang lebih penting, perlu meminta kebenaran hakim terlebih dahulu untuk lepaskan tembakan walaupun penjenayah telah menembak mati beberapa orang anggota polis. Paling terbaik untuk mengelakkan kematian penjenayah, polis hendaklah memaklumkan kepada para hakim dan mengajak mereka ke tempat kejadian terlebih dahulu untuk memastikan SOP dipatuhi bagi mengelakkan 'PERTEMBUNGAN PALSU' sebagaimana yang dinyatakan oleh salah seorang hakim Mahkamah Rayuan beberapa hari lepas.

10. Akhir sekali, kejayaan sesuatu operasi itu bergantung kuat pada sejauh mana kita dapat mematuhi wSOP ini, dan eloklah SOP ini kita namakan 'Silat Orang Polis' kerana keunikannya.

Desyummmm!!!!

"Berkhidmat Untuk Ahli2 Politik dan Hakim-Hakim Mahkamah Malaysia"

*COPY PASTE DARI BULETIN 247
*

Sempatkah Ketua Pembangkang dapat gaji baru?

Posted: 13 Oct 2014 01:30 AM PDT


Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:27 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PKR DAN DAP BUAT PAS MACAM TUNGGUL DI SELANGOR

Posted: 13 Oct 2014 11:00 PM PDTDewan Ulama Pas kesal dengan tindakan sekutunya, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang seperti menunjuk-nunjuk 'kemenangan mereka' apabila berjaya menganjurkan pesta minum arak, Oktoberfest di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Lebih dikesalkan jelas Pemangku Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr. Mahfodz Mohamad ialah Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali tidak mengendahkan bantahan dilakukan oleh parti tersebut sebelum ini.

Tegasnya, bantahan Pas sewajarnya didengari oleh sekutu-sekutu parti itu memandangkan Selangor merupakan sebuah negeri pakatan pembangkang dan bukannya milik mutlak DAP dan PKR terutama apabila melibatkan soal sensitif seperti penganjuran pesta arak.

"Mereka kena patuhi budaya timur dan Islam yang tidak menggalakkan minum secara pesta sedangkan sebagai komponen pakatan, kita berikan bantahan. Pandangan daripada pihak ulama nampaknya tidak diendahkan pakatan pembangkang, lebih-lebih lagi oleh Menteri Besar baharu.

"Ini yang kita tidak puas hati, kita ada kuasa di Selangor, Menteri Besar pun beragama Islam dan Islam sebagai agama rasmi Malaysia jadi kenalah hormat," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan beberapa pemimpin kanan DAP dan PKR hadir pada acara Oktoberfest di pusat beli-belah One Utama, Petaling Jaya dekat sini kelmarin yang menunjukkan mereka seolah-olah tidak menghormati pendirian Pas yang membantah penganjuran pesta arak tersebut.

Mengulas lanjut, Mahfodz menjelaskan, Dewan Ulama akan mengkaji tindakan DAP dan PKR tersebut bagi memastikan perkara sama tidak berulang selepas ini dan seterusnya merumitkan lagi tahaluf siyasi dalam pakatan pembangkang.

"Kita mesti pastikan bahawa parti dalam pakatan pembangkang menunjukkan kerjasama bersama Pas, bukan antara PKR dan DAP sahaja. Benda tidak enak (pesta arak) jangan teruskan, kita ada persefahaman politik," katanya.

 

TOKOH LIBERAL INDONESIA

Posted: 13 Oct 2014 09:00 PM PDT


Alhamdulillah, Menteri Dalam Negeri, Zahid Hamidi telah pun mengumumkan bahawa tokoh Liberal-Plural Indonesia, Ulil Absar Abdalla, telah tidak dibenarkan masuk ke Tanah Air kita (NTL – not-to-land). Inilah yang disebut "sadduz zara'i". Kita sekat punca ancaman yang boleh membawa ajaran sesat liberal-plural dari negara jiran ke Malaysia.

Walaupun di Tanah Air kita sendiripun sudah ada tokoh-tokoh liberal belaan Barat. Namun usaha untuk menyekat jaringan seperti ini terus dibina wajar diambil.

Namun, kita mesti kenal ramai lagi tokoh-tokoh liberal dari Indonesia yang patut juga kita sekat mereka dari membawa ajaran sesat mereka kepada masyarakat kita.

Berikut adalah di antara tokoh yang sempat saya kumpulkan dalam bentuk grafik. Moga ada manfaatnya apabila kita betul-betul kenali mereka serta fahami jaringannya.
Dan ramai dari mereka menjadi penyumbang utama dalam menyiapkan rencana JAHAT Rand Corporation dalam perancangan membina jaringan Muslim Moderat untuk menjatuhkan kerajaan-kerajaan Islam di dunia. (Apakah nama Gerakan Muslim Moderat GMM di Malaysia itu satu kebetulan atau sememangnya sebagai pelaksana rancangan JAHAT Rand Corporation?)

ANWAR SOKONG RAFIZI PEGANG DUA JAWATAN

Posted: 13 Oct 2014 07:38 PM PDT
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong Rafizi Ramli memegang dua jawatan parti iaitu Naib Presiden PKR dan Setiausaha Agung PKR.

"Ini adalah keputusan presiden yang melantik Rafizi sebagai setiausaha agung. Ia satu keputusan baik dan tiada peraturan menghalang," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini, lapor Bernama.

Semalam PKR mengumumkan pelantikan Rafizi sebagai setiausaha agung parti bagi menggantikan Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang dilantik sebagai Pengarah Bersama Pilihan Raya bersama Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

Pengarah Bersama Pilihan Raya PKR sebelum ini disandang Timbalan Presiden Mohamad Azmin Ali yang kini Menteri Besar Selangor.

Berikut merupakan senarai penuh pelantikan baharu yang dikeluarkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini :

Naib Presiden :
1. Xavier Jeyakumar
2. Darell Leiking

Bendahari Agung : Datin Paduka Tan Yew Kew
Timbalan Bendahari Agung : Tengku Maraziyah Tengku Sulaiman

Pengarah Pilihanraya :
1. Nurul Izzah Anwar
2. Dato' Saifuddin Nasution

Pengarah Strategi : Sim Tze Tzin
Pengarah Komunikasi :Fahmi Fadzil
Pengarah Guaman : Sivarasa Rasiah
Pengarah Latihan : Fauziah Salleh
Setiausaha pengelola : Fariz Musa

Ahli MPP (Dilantik):

1. Dato' Saifuddin Nasution Ismail
2. Rodziah Ismail
3. Amirudin Shari
4. Mohdak Ismail
5. N. Surendran
6. Mustapha Sakmud

Pengerusi-pengerusi Biro:

Pengerusi Biro Pemantapan Politik: Tian Chua

Pengerusi Biro Keanggotaan: Dr Tan Kee Kwong

Pengerusi Biro Pemahaman & Pemantapan Agama: Dr Md Nur Manuty

Pengerusi Biro Kemasyarakatan & Aduan Rakyat: S. Manickavasagam

Pengerusi Biro Pelaburan & Perdagangan: Wong Chen

Pengerusi Biro Integrasi Nasional: Dr Edmund Santhara

Pengerusi Biro Sains & Kesihatan: Dr Azman Ismail

Pengerusi Biro Pendidikan: Haji Abas Awang

Pengerusi Biro Antarabangsa: Gooi Hsiao Leung

Pengerusi Biro Penyelaras Ahli Parlimen & DUN: Dato Johari Abdul

Pengerusi Biro Masyarakat FELDA & Perladangan: Shamsul Iskandar Mohd Akin

Pengerusi Biro Masyarakat Orang Asal: Bob Manolan

Pengerusi Biro Pekerja: Abdullah Sani

Pengerusi Biro Kepenggunaan: G. Manivanan

Pengerusi Biro Kerajaan Tempatan: William Leong

Pengerusi Biro Srikandi: Siti Aishah

Ahli Biro Politik Dilantik:

1. Dr Syed Husin Ali
2. Dato' Saifuddin Nasution Ismail
3. Dato Johari Abdul
4. Dato' Dr Mansor Othman
5. N. Surendran
6. William Leong

SANTAI PAGI SELASA: BILA DAP BERBOHONG, MELAYU PARASIT DIAM WALA' JER LA...

Posted: 13 Oct 2014 03:30 PM PDT


Inilah perangai buruk dan jelek DAP. Melalak kononnya ditindas, tetapi hakikatnya mereka yang memeras dan menindas.

Kita patut bersyukur hidup di Malaysia yang aman damai kerana didiami dan diperintah oleh majoriti umat Islam.

Bayangkan nasib yang menimpa umat Islam Uighur di China, nasib umat Islam di Rakhine dan Rohingya, Pattani dan sebagainya...siapa menindas mereka? 


Fikir-fikirkan. Sebarkan poster ini untuk menyedarkan ummah.

CUKAI CGT: DAP SENGAJA LETAK NEGARA PADA RISIKO KEBANKRAPAN !

Posted: 13 Oct 2014 01:00 PM PDT


Selepas selesai pembentangan Bajet 2015, puak-puak Pakatan Haram mula membelasah pihak kerajaan berhubung isu GST secara membuta tuli dengan pelbagai tohmah dan tuduhan tak berasas tanpa ada cadangan bagaimana sistem percukaian negara ini boleh diperbaiki. 

Dah dua tahun berlalu sejak YAB PM Najib membentangkan cadangan perlaksanaan GST pada Bajet 2013 dan 2014 lalu . Pada Bajet 2015 pula beliau menyatakan Malaysia akan mengguna pakai GST menggantikan cukai sekarang pada 1 April 2015 nanti.

Bila rakyat dah mula faham dan ramai peniaga sudah mula mahu menerima pakai dan mendaftar kepada Sistem GST, barulah timbul cadangan Pakatan Pembangkang memperkenalkan Cukai Keuntungan Modal atau Capital Gain Tax (CGT).

Maka dipropakan oleh puak-puak pembangkang cukai ini adalah 'cukai progresif' yang akan menjana pendapatan RM3 bilion setahun dan akan menyelamatkan negara dari kemiskinan...wow tu diaaa! 

Maka terlopong mulut para pencacai di bawah sana melihat begitu bijaknya seorang pemimpin anugerah tuhan dengan idea yang begitu brilliantnya. 

Kalau jadi CGT nanti untung-untung rakyat dapat makan free selama bertahun-tahun. Tu diaa!


Para pencacai Pakatan biasanya tidak mahu tahu apa itu CGT. 

Tapi yang mereka dambakan melalui janji-janji tuan KETUM dan si kaki botol Ong Kian Ming adalah semuanya free, mereka tak perlu bayar apa-apa cukai, dapat duit melebihi BR1M, kereta murah, minyak murah, rumah murah dan boleh hidup bebas nak buat apa saja walaupun menghina orang dan agama lain.

Para pencacai Pakatan tak mau ambil tau macamana negara nak buat asalkan dapat duit banyak. Tak kira soal haram atau halal, langgar undang-undang atau belasah orang janji mereka boleh hidup senang. Itu yang 'rakyat' hendakkan. 

Gamaknya kategori 'rakyat' yang mana satukah yang hendakkan dasar liberal sebebas-bebasnya dengan duit tak kira halal haram melimpah ruah ini ya? 

Nampaknya kita tidak mempelajari kesan perlaksanaan CBT yang pernah berlaku pada Korea Selatan dan Amerika Syarikat semasa krisis ekonomi tahun 1997 dan 2008 lalu. 

CBT yang kebiasaannya dipungut hasil keuntungan transaksi perdagangan saham, bon, perdagangan komoditi, emas, derivative, option, swap dan sebagainya di bursa-bursa saham. 

Kalau dapat banyak untung maka tinggilah peratusan kutipan cukai CBTnya. Bagaimana kalau kurang dan meleset?


Mana dana yang hendak diambil untuk bangunkan negara?

Semasa krisis ekonomi Asia tahun 1997/1998, Korea Selatan hampir bankrap kerana penurunan nilai matawang Won. Bursa Saham Jakarta paling teruk terjejas apabila nilai Rupiah menjunam diikuti matawang Bath di Thailand. 

Namun Malaysia terselamat kerana Dr Mahathir segera menambat Ringgit. Bursa Saham kita dapat diselamatkan.

Bayangkan jika kita terlalu mengharapkan kutipan cukai CGT jika ada ketika itu? Apa akan jadi jika Bursa Saham kita terjejas teruk. Di manakah lagi wang hendak diambil. Ikutkan Anwar boleh pinjam dari IMF jer.

Semasa krisis ekonomi 2008 di US dan krisis ekonomi di Eropah hingga ke tahun 2010, negara-negara ini terpaksa menanggung banyak kerugian kerana terlalu mengharapkan dan bergantung kepada keuntungan urusniaga saham. 

Nilai matawang Dollar dan EURO menjadi tidak menentu. Beberapa negara Eropah seperti Portugal, Ireland, Italy, Greece dan Sepanyol (PIIGS) paling terjejas dengan krisis hutang hingga terpaksa meminjam dari IMF.

Beberapa negara Eropah lain turut menghadapi masalah yang sama.

Ini adalah sebahagian kesan buruk akibat dari pergantungan keterlaluan kepada sistem percukaian CGT dan perbelanjaan melampau untuk sistem berkebajikan (welfare) negara-negara tersebut.


Malaysia juga sedikit sebanyak terjejas ekonominya. Tapi adakah rakyat pencacai Pakatan sedar keperitan tersebut? Betapa sukar kita menahan asakan tekanan ekonomi kerana kita juga bergantung dengan sistem ekonomi dan perdagangan dunia.

Pencacai Pakatan memang tak nak faham sebab hidup mereka hanya untuk disuap saja. Bukalah mata dan lihatlah dunia, jangan ingat nak syok saja, Bersyukur kita masih selamat lagi.

Kita bukannya negara maju dan berpendapatan tinggi macam US, Jepun, Korea Selatan dan negara-negara Eropah sekarang yang boleh mengenakan CGT. 

Jika CGT mahu dilaksanakan, maka Malaysia akan menjadi negara pertama di Asia Tenggara yang melaksanakannya berbanding dengan negara-negara ASEAN lain.

Apa akan jadi jika sistem ekonomi kita berbeza dengan sistem ekonomi tetangga?

Kita mahu kutip banyak cukai dan wang tapi dalam masa yang sama kita tekan para pelabur dan rakyat kita tanpa memberi mereka pilihan. 

Kita hanya lihat wang berkepuk-kepuk yang boleh dikutip dari setiap keuntungan transaksi saham. Tapi ini secara langsung akan mengakibatkan para pelabur beralih arah ke Singapura dan Hong Kong yang lebih bebas dan mesra pelabur yang tidak mengenakan CGT. 

Jadi apakah ada agenda DAP hendak melaksanakan CGT? Adakah mereka mempunyai niat agar pelabur asing lari ke Hong Kong dan Singapura?


Kini Thailand, Indonesia, Vietnam dan Cambodia bahkan Myanmar sedang berlumba-lumba menarik para pelabur asing dari Eropah, Jepun, Korea Selatan dan US yang ingin mengelak kos tinggi akibat perlaksanaan CGT di negara-negara mereka. 

Tapi mengapa kita pula nak laksanakan CGT?

Katakanlah jika kerajaan terpaksa akur melaksanakan CGT dan menolak GST, pembangkang akan kata kerajaan mencedok idea mereka. Bila CGT dilaksanakan dan memberikan kesan buruk pada ekonomi negara, mereka akan salahkan kerajaan juga. 

Bila tiada pelaburan maka tiadalah pekerjaan. Bila tiada pekerjaan adakah rakyat untung? 

Jika CGT dilaksanakan bermakna pelaburan-pelaburan milik kerajaan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) seperti ASB, ASN, AS1M, ASG, AHB, saham-saham kerajaan di KWSP, Tabung Haji, Khazanah Nasional, LTAT semuanya kena cukai keuntungan CGT.

Jadi bagaimanakah para penabung nak dapatkan pulangan bonus dan dividen yang tinggi setiap tahun apabila keuntungan mereka dicukai terlebih dahulu. Bila pulangan kurang adakah rakyat tak akan marah?

Para pelabur ASB yang tujuannya nak bantu Melayu-Bumiputera dan AS1M nak bantu rakyat berbilang kaum yang lain juga tak dapat pulangan yang banyak sedangkan tujuan mereka menabung adalah untuk mendapat pulangan lumayan.

Secara tak langsung juga usaha meningkatkan 30% pencapaian ekonomi Bumiputera juga tidak akan tercapai.

Jadi apakah motif DAP sebenarnya yang begitu galak ingin melaksanakan CGT ini?


Arak dan KetUm Memang Sifatnya Memabukkan.

Posted: 13 Oct 2014 06:00 AM PDT

Arak

Pelik dengan ahli politik Malaysia. Secara terang-terang tunjukkan mereka menyokong 'pesta arak'. Adakah minum arak sesuatu yang perlu dipromosi?


KetUm

Sebagaimana arak, ketum juga sifatnya memabukkan. Ianya pernah dibincangkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.


Mabuk Arak dan KetUm

Tidak kisahlah kalau bukan Islam mempromosi 'pesta arak', cuma pelik dengan segelintir pemimpin politik yang memainkan isu arak ikut masa dan waktu. Sebelum berkuasa, beria-ia jaja isu arak untuk raih sokongan orang Islam sampai sanggup berjanji untuk tutup kilang arak jika mereka menang pilihan raya. Bila dah berkuasa, cakap pusing-pusing. Bila rakyat tanya kenapa kilang arak masih beroperasi, mereka spin balik siapa yang rasmi kilang arak? Cakap pusing-pusing serupa pak sheikh mabuk todi.

Bila dah mabuk, bukan sahaja ada Sheikh Al-Araki, malah Sheikh Al-Gereja pun dah ada.

Lebih malang bila makin ramai jadi Pak Sheikh Al-KetUmi. Gila sangat kepada KetUm sampai baiah dengan nama Allah pun mereka langgar. Gila sangat kepada KetUm sampai sanggup jadi BARUA dan BROKER.

Benarlah......arak dan ketum memang sifatnya memabukkan.

*Simptom mabuk KetUm adalah apabila muslimah sanggup terkinja-kinja atas jalan kerana berlebihan ambil dos topeng KetUm.


DAP PUJI KHALID SAMAD PERTAHAN PESTA ARAK, OKTOBERFEST

Posted: 13 Oct 2014 04:00 AM PDT


Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua memuji keberanian Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad mempertahankan Pesta Arak, Oktoberfest.

"Terima Kasih Yb Khalid Samad

"Ini adalah jenis pemimpin yang rasional dan moderat yang kami mahu dari kepimpinan Muslim," kata Tony Pua dalam facebooknya.

Tony Pua merujuk kepada kenyataan Khalid samad dalam The Malay Mail Online yang bertajuk "Defending Oktoberfest, PAS MP says Muslims can't dictate what non-Muslims consume."

Khalid Samad dalam kenyataannya berkata umat Islam telah tersilap jika mereka berhujah terhadap pengiklanan yang meluas dan promosi perayaan tahunan pesta arak- Oktoberfest – atas dasar ketuanan Islam di Malaysia, kerana Islam membenarkan bukan Islam bebas untuk mengamalkan norma kehidupan mereka.

"Kebebasan sebegini yang dijamin syariat Islam terhadap orang bukan Islam di bawah pemerintahannya adalah di antara bukti kebenaran dan keagungan Islam. Ianya juga merupakan bukti bahawa Islam mampu memerintah Negara yang bersifat majmuk," katanya dalam siaran di blognya,khalidsamad.com:
Oktoberfest dan Pendirian Saya

Temuramah saya yang dibuat oleh ISMA berhubung isu Oktoberfest telah banyak menimbulkan kontroversi. Mungkin kerana ramai hanya membaca tajuk. Sepertimana biasa. Malas untuk membaca dan faham tetapi teringin sangat mengutuk. Lebih-lebih lagi bila yang memberi komen itu adalah diri saya. Malang sungguh nasib mereka ini. Tidak faham dan terus menceritakan mengikut selera mereka. Sampai ada yang mengatakan saya 'sokong' dan ucapkan tahniah. Biasalah. Kalau semua sudah faham, kurang pulalah kerja untuk saya!

NEGARA MAJMUK
Perenggan pertama ada disebut, penganjuran Oktoberfest ini tidak boleh dihalang kerana Malaysia adalah Negara Majmuk. Ada yang tanya pada saya, apa beza pendirian saya dengan UMNO? Sama sahaja, ujar mereka.

Bagi UMNO, bila dikatakan masyarakat majmuk ini bererti syariat Islam tidak boleh diguna-pakai. Bagi saya bila saya sebut masyarakat majmuk, maka kemajmukan itu perlu ditangani mengikut kehendak syariat Islam! Rasanya jauh berbezakan?

Mengikut syariat Islam, yang sememangnya direka Allah untuk masyarakat manusia yang bersifat majmuk, orang bukan Islam boleh hidup dengan aman di bawah pemerintahan Islam. Hak mereka tidak akan dicerobohi termasuk agama mereka. Mereka tidak akan dipaksa memeluk agama Islam dan mereka dibenarkan mengikut ajaran agama mereka dengan aman damai. Apa yang dibenarkan oleh agama mereka untuk dimakan minum, mereka akan terus dibenarkan makan dan minum. Maka mereka dibenarkan makan makanan yang haram bagi ummat Islam seperti daging khinzir, daging binatang yang tidak disembelih atas nama Allah dan sebagainya. Begitu juga dengan minuman mereka. Apa yang haram bagi ummat Islam tetapi halal mengikut agama mereka, mereka tidak akan dihalang meminumnya. Termasuklah beer dan wine yang merupakan minuman arak yang memabukkan.

SOAL 'KETUANAN ISLAM'
Ada yang membantah kenyataan saya atas alasan 'ketuanan Islam', 'Islam berkuasa', 'Islam agama persekutuan' dan sebagainya. Saya cadangkan sekiranya ingin ikut kehendak Islam maka tangani persoalan ini mengikut ajaran Islam. Ikut syariat, bukan ikut emosi.

Kebebasan sebegini yang dijamin syariat Islam terhadap orang bukan Islam di bawah pemerintahannya adalah di antara bukti kebenaran dan keagungan Islam. Ianya juga merupakan bukti bahawa Islam mampu memerintah Negara yang bersifat majmuk.

'Ketuanan Islam', 'Islam agama persekutuan' dan sebagainya bukan merupakan alasan untuk ummat Islam untuk menyimpang dari syariat sehingga prinsip hormat kepada hak bukan Islam menjadi kabur. Ianya bukan alasan untuk menekan bukan Islam sehingga memaksa mereka mengikut kehendak orang Islam. Itu merupkan Islam chauvanis seperti yang diperjuangkan ISMA.

Hujjah sensitiviti dan sebagainya adalah persoalan yang boleh ditangani dalam keadaan hak bukan Islam terus dijamin. Ianya ditangani dengan dikenakan syarat tertentu ke atas penganjurnya seperti tidak dibenarkan orang Islam bersama, tidak diiklankan di kawasan dan akhbar kebiasaan orang Islam, dianjurkan di kawasan majoriti orang bukan Islam dan sebagainya.

MASALAH ARAK DAN PEMERINTAHAN ISLAM
Dalam soal arak di kalangan masyarakat bukan Islam yang duduk di bawah pemerintahan Islam, ianya merupakan persoalan yang telah wujud sejak dari dulu lagi dan ianya bukan perkara baru.

Sebagai contoh, dalam soal percukaian, para ulama' berbahas samada cukai boleh dikenakan atas arak yang dimiliki dan diniagakan oleh orang bukan Islam yang hidup di bawah pemerintahan Islam. Ada mazhab yang mengatakan tidak boleh dan tidak perlu kerana ianya barangan haram. Ada juga mazhab yang mengatakan ianya harta rakyat bukan Islam dan oleh itu ianya boleh dikenakan cukai tetapi cukai yang dikutip dari sumber sebegini perlu diasingkan dari cukai dari sumber yang halal dan bersih. Dan ianya juga perlu digunakan hanya untuk perkara tertentu seperti pembinaan jalan dan kemudahan awam. Ia boleh juga digunakan untuk pembaik-pulihan rumah ibadat yang bukan Islam. Ia tidak boleh digunakan untuk membayar gaji dan sumbangan kepada ummat Islam.

Maka perbahasan ulama' adalah berhubung samaada dibolehkan mengambil cukai atau tidak ke atas arak. Maka tidak timbul samada ianya dibenarkan untuk orang bukan Islam memilikinya, kerana semua faham ianya hak orang bukan Islam. Ianya makan minum mereka.

Mengambil dari prinsip itu, maka saya sebut bahawa program Oktoberfest yang dianjurkan untuk orang bukan Islam tidak boleh dihalang. Kerana Syariat Islam menjamin kebebasan beragama bagi mereka. Namun ianya tidak boleh dihadiri orang Islam dan dari sudut perlaksanaannya dan cara ianya diurus, pihak PBT perlu memantau dan mengawal. Ini telah juga saya sebutkan dalam interview berkenaan.

Pendirian Islam yang sebegini menjadikan Islam mampu memerintah dunia yang bersifat majmuk.

ISLAM AGAMA RAHMAT
Ada yang berhujjah bahawa arak ini sesuatu yang buruk. Keburukannya bukan sekadar untuk orang Islam, tetapi juga bagi yang bukan Islam. Oleh itu sebagai penganut agama yang membawa rahmat untuk semua, maka kita perlu melarangnya. Ini golongan orang yang menentukan hukum mengikut akal dan nafsu mereka.

Kalau ikut lojik sebegitu, rahmat yang terbesar adalah Islam maka adakah kita boleh selepas itu memaksa yang bukan Islam memeluk Islam? Atas sebab sayangnya kita terhadap semua manusia? Sudah pasti tidak!

Sememangnya Islam itu rahmat untuk semua dan antara rahmatnya ialah dasar menghormati hak penganut agama lain dan ini dipertahankan Islam. Namun tidak boleh berhujjah untuk menyelamatkan mereka dari bencana arak dengan menyeru kepada Islam atau paling kurang dari sudut kesihatan dan sebagainya. Tetapi bukan dengan paksaan dan menggunakan kuasa. Ini akan memberi gambaran bahawa Islam tidak menghormati hak mereka untuk mengikut agama mereka.

KISAH PENDEK
Saya ingin berkongsi cerita yang pernah saya dengar semasa saya sedang belajar di United Kingdom. Yang menceritakannya adalah seorang alim dari India. Dia menyebut bahawa apabila Islam membuka bumi India, pada mulanya pada zaman Abasiyyah melalui seorang general bernama Muhammad bin Kassim, maka ummat Islam bertemu dengan masyarakat Hindu. Bila ditanya kepada Muhammad bin Kassim berhubung kuil Hindu yang penuh dengan berhala, Muhammad bin Kassim jawab, kuil Hindu diberikan kedudukan sama seperti rumah ibadah ahlul kitab, iaitu tidak akan diroboh atau dicerobohi.

Pada masa yang sama, di dalam kawasan yang diperintah ummat Islam, mereka telah melihat berlakunya amalan 'suttee' iaitu amalan di mana janda dibakar hidup-hidup bersama jenazah suaminya apabila suaminya meninggal. Dia mengisahkan satu peristiwa dua orang Islam yang berkuda sedang melihat seorang janda dibawa untuk dibakar bersama jenazah suaminya. Ahli keluarga wanita malang itu menangis kesedihan. Wanita itu pun kelihatan keliru dan sedih. Maka salah seorang dari orang Islam tersebut bertanya kepada rakannya, "tidakkah sepatutnya kita halang amalan ini?" Rakannya jawab, "ianya ajaran agama mereka. Kita tidak boleh campur." (Kecuali sekiranya janda itu memeluk agama Islam). Maka jawab yang pertama tadi, "Alhamdulillah syukur kita kepada Allah yang telah menentu untuk kita agama Islam yang adil dan benar yang penuh dengan rahmat".

Mengikut alim ini, melalui dasar tidak campur tangan dalam urusan agama lain, maka kebenaran Islam terserlah. Akhirnya amalan 'suttee' ini dikurangkan di kalangan masyarakat Hindu kerana terdapat wanita Hindu yang tidak ingin melakukannya. Sebahagian masyarakat Hindu memeluk Islam dan ada juga yang mengugut untuk memeluk agama Islam sekiranya terus dipaksa melakukannya.

Sedangkan sekiranya amalan itu dihentikan secara paksa oleh ummat Islam, maka para pemimpin Hindu akan menyeru masyarakat mereka bersatu menentang ummat Islam yang ingin merosakkan agama mereka. Dengan itu permusuhan akan terhasil dan penyebaran risalah dan dakwah Islam akan terbantut.

SELEPAS INI PESTA SEKS?
Ada juga yang berhujjah kalau begitu maka lain kali sekiranya orang bukan Islam inginkan pesta seks dan porno maka kita perlu benarkan juga? Saya ingin tanya, ada ke mana-mana agama yang membenarkan seks bebas dan porno? Setahu saya tiada. Kecuali bagi yang tidak beragama. Bagi yang tiada agama maka tidak perlulah dibawa berbincang kerana sudah pasti mereka tidak boleh menyatakan "agama saya membenarkan". Mereka tiada agama maka hujjah itu tidak boleh diguna-pakai oleh mereka.

Satu lagi sumber perundangan Islam adalah kebiasaan atau adat/budaya. Sudah jelas bahawa kebiasaan atau adat/budaya yang wujud di Malaysia, termasuk bagi yang bukan Islam, seks bebas dan porno merupakan sesuatu yang dianggap jelek. Ianya bukan sesuatu kebiasaan. Oleh itu ia tidak boleh dijadikan hujjah dalam soal membenarkan orang bukan Islam meminum arak.

Hujjah itu adalah 'Qias maal faariq' atau qiasan yang tidak kena kerana tiada persamaan.

IKLAN BILLBOARD PALSU
Ada juga yang timbulkan, ya benar kata YB! Tetapi billboard yang ada di Shah Alam ni bagaimana?

Saya jawab, "ada ke billboard tu? Di mana?"

Hakikatnya MBSA sudah sebut tiada billboard sedemikian rupa yang telah diluluskan oleh MBSA. Hakikatnya sebelum ini tidak tahu mengenai program Oktoberfes. Dikatakan ianya telah diadakan di Subang pada 20 September. Ada yang tahu? Atau adakah yang hadir?

Kita tidak tahu kerana ianya tidak diiklankan di akhbar atau kawasan orang Islam. Ianya mungkin diiklankan di akhbar Cina, mungkin juga di akhbar Inggeris dan di tempat-tempat tertentu melalui media tertentu. Di papan tanda Masjid sudah pasti tiada. Utusan dan Berita Harian saya tidak tahulah sebab saya tidak baca, tapi rasanya tiada juga. Begitu juga di Sinar Harian. Maka, ummat Islam tidak tahu.

Masyarakat Islam hanya mula tahu apabila ISMA yang mengiklankan dan mempopularkannya. Sekira ISMA yang mengiklan dan mempopularkannya, maka adakah patut mempersalahkan orang bukan Islam? Yang ISMA sibuk sangat iklankan siapa suruh?

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Pemimpin DAP Gelar PAS "Islamic Rubber Cock Party" ?

Posted: 13 Oct 2014 01:48 AM PDT


Kenyataan dari FB Pemimpin DAP....


Apa tindakan PAS. Takkan masih sanggup jadi BARUA dan BROKER dalam Pakatan?

PKR TIDAK BERPUAS HATI DENGAN TINDAKAN PAS GANTUNG DUA AHLI ADUN

Posted: 13 Oct 2014 12:00 AM PDTKeputusan Pas Pusat menggantung keahlian selama setahun terhadap dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu di negeri ini mengundang rasa tidak puas hati rakan sekutunya, Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Rasa tidak puas hati itu dinyatakan Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Fahmi Fadzil yang menyifatkan keputusan Pas Pusat terhadap ADUN Hulu Klang, Saari Sungip dan ADUN Morib, Hasnul Baharudin itu tidak sepatutnya dibuat kerana tindakan mereka menyokong Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar sebelum ini merupakan satu tindakan demokratik.

"Walaupun tindakan disiplin yang dikenakan Pas terhadap kedua-dua ADUN (Saari dan Hasnul) tersebut adalah hak di bawah Perlembagaan parti itu, namun umum perlu ingat dan sedar bahawa tindakan kedua-dua ADUN tersebut untuk menyatakan sokongan terhadap Datin Seri Dr. Wan Azizah adalah langkah demokratik.

"Sokongan mereka itu merupakan satu usaha merungkai masalah krisis Menteri Besar mengikut amalan dan kebiasaan yang berlandaskan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor," katanya dalam kenyataan menerusi WhatsApp di sini hari ini.

Fahmi turut memberikan sokongan serta mempertahankan Saari dan Hasnul dengan menganggap tindakan mereka sebelum ini sebagai berani bagi mengukuhkan ukhuwah (persahabatan) dalam kalangan parti dalam pakatan pembangkang selain mengangkat kerjasama Pas, PKR dan DAP menerusi tahaluf siyasi.

Pas Pusat memutuskan menggantung keahlian Saari dan Hasnul selama setahun daripada parti itu berkuatkuasa serta-merta kerana menandatangani akuan bersumpah (SD) menyokong Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor, Ogos lalu.

Selain digantung keahlian, kedua-dua ADUN itu turut dilarang daripada terlibat dalam sebarang aktiviti Pas.

Sebelum ini, Saari dan Hasnul dikecam oleh partinya sendiri kerana tindakan mereka menyokong pencalonan Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor kerana dilihat bertentangan dengan keputusan Majlis Syura Ulama Pas pada 7 Ogos lalu yang memutuskan bahawa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang ketika itu menyandang jawatan Menteri Besar Selangor tidak boleh digugurkan daripada jawatannya selagi tidak disabitkan sebarang pelanggaran amanah.

Malah, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri ketika menyampaikan ucapan penggulungan dan penangguhan pada Muktamar Tahunan Pas Ke-60 pada 20 September lalu turut mengecam tindakan dua ADUN berkenaan selain menggelarkan mereka sebagai 'broker' dan 'barua'.

Bagaimanapun, kemelut jawatan Menteri Besar Selangor akhirnya menyaksikan Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali dilantik menduduki jawatan itu sekali gus mengenepikan Wan Azizah.

MIMPI SENJA

0

Posted by Unknown | Posted on 11:21 PTG | Posted in

sumber :-

MIMPI SENJA


Warga Nepal dibunuh memadu kasih isteri orang

Posted: 13 Oct 2014 10:30 PM PDT


KULIM - Seorang warga Nepal ditemui mati dipercayai akibat ditikam di rumah kekasihnya yang merupakan isteri orang di Taman Bersatu di sini awal pagi tadi.

Lelaki tersebut dipercayai telah diserang oleh anak lelaki wanita itu dan beberapa rakannya yang menyedari mangsa berada di rumah tersebut.

Ketua Polis Daerah Kulim Superintendan Abdullah Arshad berkata mayat mangsa yang dikenali sebagai Kamal Singh, 27, dijumpai tertiarap dalam sebuah bilik di rumah teres di kawasan perumahan itu oleh seorang keluarga wanita tersebut kira-kira 4 pagi tadi.

"Anggota keluarga berkenaan telah melaporkan kejadian itu kepada polis yang berkejar ke tempat kejadian dan menemui mangsa berlumuran darah akibat kesan tikaman dengan senjata tajam di dalam bilik berkenaan," katanya ketika dihubungi hari ini.

Abdullah berkata siasatan awal mendapati mangsa yang merupakan rakan sekerja wanita tersebut di sebuah kilang di sini dipercayai mempunyai hubungan intim dengan wanita berusia 37 tahun itu sejak akhir-akhir ini.

"Terdahulu mangsa bersama wanita berkenaan telah pulang ke rumah tempat tinggal wanita tersebut dan seorang lelaki berusia 18 tahun dipercayai anak wanita tersebut telah menyedari kehadiran mangsa lalu memanggil beberapa orang rakannya.

"Mereka dikatakan telah menyerang mangsa dengan senjata tajam menyebabkan mangsa maut dan berlumuran darah," katanya.

Katanya anggota polis yang tiba di lokasi kejadian mendapati mangsa telah meninggal dunia dan setelah pemeriksaan dibuat terdapat satu kesan tusukan senjata di dada kiri mangsa.

"Mayat mangsa telah hantar ke Hospital Kulim untuk tujuan bedah siasat," katanya.

Abdullah berkata suspek dipercayai telah melarikan diri dan polis sedang mengesan mereka.  

"Senjata yang digunakan masih belum dijumpai. Pihak polis kini menyiasat kes tersebut di bawah Kanun Keseksaan 302 kerana membunuh," katanya. - Bernama

Kes gantung dua ADUN: Kalau dia nak keluar parti, itu dia punya pasal lah - TGNA

Posted: 13 Oct 2014 02:05 AM PDT

KOMEN PERTAMA SETIAUSAHA AGUNG PKR RAFIZI RAMLI DI DALAM Kecewa sungguh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan tindakan dua ADUN parti itu yang membelakangi keputusan Majlis Syura PAS sebelum ini.
Jika tidak masakan selepas genap dua bulan kejadian itu berlaku, marah Nik Aziz belum reda.
Mungkin juga kekecewaan panjang Nik Aziz ini kerana tindakan dua ADUN tersebut mencabar kuasanya sebagai Pengerusi Majlis Syura PAS.
Pada Isnin bekas Menteri Besar Kelantan itu menyokong tindakan PAS menggantung keahlian dua ADUN parti itu di Selangor atas kesalahan mengkhianati keputusan Majlis Ulama PAS.
Nik Aziz berkata penggantungan itu selama setahun berkuat kuasa semalam terhadap ADUN Hulu Klang, Saari Sungib dan ADUN Morib, Hasnul Baharuddin adalah tepat dan bersesuaian dengan kesalahan.
"Mana-mana persatuan berbentuk politik, dalam sekolah dan kerajaan sekalipun, mesti patuh pada peraturan, tidak boleh suka-suka hati," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darul Naim Kelantan.
Ditanya tentang kemungkinan kedua-dua ADUN itu keluar parti ekoran penggantungan itu, Nik Aziz berkata itu adalah hak individu untuk berbuat demikian.
"Kalau dia nak keluar parti, itu dia punya pasal lah, ertinya dia akan berdepan dengan rakyat. Dulunya dia berkempen PAS, lepas tu parti lain pula, ini orang yang tidak siuman. Orang yang akil baligh, mesti jaga lidah," katanya.
Pengumuman mengenai penggantungan keahlian itu dibuat Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali semalam.
Sebelum ini Majlis Syura PAS mengambil pendirian menyokong Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk kekal sebagai Menteri Besar Selangor semasa berlaku kemelut jawatan itu.
Namun pada 13 Ogos mereka berdua membuat pendirian bercanggah menyokong presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk jawatan itu. sedangkan PAS hanya akan bermesyuarat pada 17 Ogos menentukan pendirian parti.
Sementara itu, bertentangan dengan kenyataan keras Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang membidas PAS berikutan tindakan yang dihadapi dua ADUN tersebut.
Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli memberitahu kes gantung keahlian itu adalah hak parti PAS.
"Itu adalah proses dalaman PAS, dan saya rasa setiap parti mempunyai hak untuk menjalankan proses dalaman.
"Jika proses itu berlaku dalam PKR, kita menghargai kalau rakan kita tidak campur tangan. Saya rasa tidak wajar kalau parti lain di dalam PR cuba campur tangan," katanya kepada media di Lobi Parlimen, pada Isnin.
Rafizi juga enggan mengulas lanjut berkenaan tindakan yang dikenakan PAS terhadap ADUN Hulu Kelang dan Morib itu.
"Saya menghargai saudara Hasnul sebagai kawan baik dan saudara Saari sebagai tokoh pejuang yang saya kenal daripada muda dan dihormati.
"Tetapi, proses membuat keputusan di dalam PAS itu saya amat hargai dan tidak akan bagi komen atau campur tangan. Saya tak rasa sesiapa juga patut campur tangan," katanya.
Kedua-dua mereka berhadapan tindakan tatatertib kerana menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebagai Menteri Besar Selangor ketika kemelut jawatan berkenaan berlaku sebelum ini.
Hasnul dan Saari diberikan tempoh selama 15 hari untuk membuat rayuan berhubung tindakan yang dikenakan PAS terhadap mereka.-13/10/2014

MP BN ditertawa bangkit isu 'kereta perisai' Guan Eng

Posted: 13 Oct 2014 12:34 AM PDTDatuk Zahidi Zainul Abidin (BN-Padang Besar) diketawakan sebilangan MP Pakatan Rakyat kerana menyoal tentang berita olok-olok membabitkan kenderaan rasmi ketua menteri Pulau Pinang.

Zahidi bertanya tentang perkara itu sewaktu mencelah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membahaskan Belanjawan 2015 tengah hari ini.

Zahidi (kanan) bertanya tentang pembelian kereta rasmi Lim Guan Eng yang menurutnya dilengkapi perisai kalis peluru.

Pertanyaan itu membuatkan Khalid Samad (PAS-Shah Alam) berdiri dan mula ketawa pada beliau.

Menurut Khalid, berita olok-olok itu mula disebarkan oleh blog pro-Umno dan Zahidi kini mempercayainya.

"Padang Besar (Zahidi) ini tertipu dengan propaganda Umno sendiri yang mengatakan ketua menteri beli kereta harga RM2 juta."Ini bila dah cukup banyak sangat penipuan, dia sendiri pula percaya.

"Inilah satu kes yang agak kelakar bila dah banyak sangat penipuan, yang menipu itu pun percaya dengan penipuan mereka sendiri.

"Jangan percaya sangat tentera siber Umno ini semua. Tak ada gunalah," kata Khalid mengundang kemarahan dari seorang lagi MP Umno.

Kenderaan Lim RM300,000

Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling) bangkit dan membidas Khalid.

"Permatang Pauh (Anwar), tak usik Umno langsung. Hujah itu baik. Janganlah kacau daun," katanya.

Khalid membalas, "Cara Shah Alam, cara Shah Alam. Cara Permatang Pauh, cara Permatang Pauh".

Anwar (kiri) kemudian menegaskan bahawa tuduhan pembelian kenderaan bernilai RM2 juta itu tidak benar.

Menurutnya, Lim tiada apa-apa yang mahu disorokkan tentang pembelian kenderaannya yang bernilai RM300,000.

Beberapa blog pro-Umno minggu lepas mengedarkan gambar Conquest Knight IV yang didakwa dibeli Lim pada harga RM2,298,263.75.

Berita itu pada mulanya muncul di Facebook dengan penafian yang ia adalah satu berita olok-olok - namun perkara itu gagal difahami oleh blog yang menyebarkannya.

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:17 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


KITA SEBUK BERTELAGAH PENGANUT LAIN BERDAKWAH - CERITA DARI FB ABCHINI

Posted: 13 Oct 2014 10:33 AM PDT
Janda peneroka chini timur kawin dengan org asli ulu gumum...
Ulu gumum pesat dengan perkembangan kristian sekarang...
Bimbang sangat aku...
Bimbang...bimbang....
Apalah kekuatan iman seorang perempuan yg kawin dengan mualaf asli....
kita yang masyarakat ni perlu mainkan peranan dan bagi kesedaran
hm..lelaki gumum tu Kristian yep??
Yep setiap Ahad gereja dorang aktif pAderi cina yg selalu masuk kononnya dorang ni ngo kepada asli2 laa
Dah pak imam kita x g sana, paderi tu g r..
X semua tapi dh ramai,gereja dorang aktif hari ahad walaupon hanya sekadar pondok tetapi makin lama makin ramai di ulu gumum tu
pendakyah mereka selalu beri bantuan disana..dulu sewaktu tahun 2007, rumah tok batin pun dah naik tanda salib... ada yang asli telah di islamkan,..tapi kita biarkan begitu sahaja.. ada surau, tapi surau di kunci... sekarang ni tak tahulah..dah lama tak masuk di sana
Klu di ulas se se....nti jd isu..bkn d gumum saja.boleh kata di semua pnpatan asli pkara ni.mudah je tuju pd pak imam.bukan ke ada jabatan yg memantau org asl ni dari semua sudut..
Lau paderi snggup msuk ke gumum utk brdkwh knpe tdk imam2 kte?
Mcm mana plak peneroka & anak peneroka yg kawin ngan perempuan asli yg ddk dikelilingi oleh keluarga mereka yg tdk mempunyai agama..
asli di sana ada yang pernah peluk islam..tapi kita tak tahu perkembangan mereka disana buat masa ini..orang islam pun ada juga yang tinggal disana
macam mana orang asli nak tertarik dengan islam, kalau budak melayu kita mabuk disana, buat projek disana.. sampai asli tu kata mereka dah tak malu dengan asli tu dah ..
Mgkn ada pihak merasa pelik kot smpai ada IT sanggup kawin ngan org asli...tp apa2 pun itu bergantung pd niat dia..kita cuma doa' yg terbaek...tp klau blh kita mntk jaip @ jakoa pantau mereka2 yg mualaf ni..
Menda mcm ni kena kena r f.up. kalau kita islamkan tapi biar mcm tu, sendiri fikir r
Mcm kita yg dah mmg islam pun, kalau mak ayah x didik betul2. Atr g belajar agama, apa akan jadi? Tambh pulak mereka yg mmg dari 0.. wallahuaklam..
ye...betul tu...saya setuju perkara follow up memang penting... tapi apa peranan kita sendiri yang kita mampu untuk membantu dala hal ni..
tapi kat gumum ada je jemaah tabligh....baru ni ad jemaah tabligh gi buat majlis n jamuan makan kat sana...kat tasik ni mcm2 ada datang, buddha ada, kristian ada, islam pon ada...orang asli ni diorg xde pegangan..klu masa buddha, diorg mengaku buddha, klu msa kristian, diorg mngaku kristian...mcm tu jgk klu jemaah dtg...diorng nk sumbangan tu je...ada yg btul2 pegang, tapi xramai...
eneroka kawen dgn asli??
bagus sy tgk geng aktif dr Keluarga tasik.terbaik...yg ni agak membantu..di Kg mentiga pun memang ada gereja dlam tu..mmg diorang yg sebarkan kristian ada sponsor yg besar..cth baju,bantuan makanan, dan sebagainya..malah diorang dapt ganjaran jika mengkristiankan org..
Mmm..tu la yg dok rsau...klu asli ni diorg mmg xde agama...smua diorang sapu...diorg sndri yg ckp..tapi yg lg rsau ank2 melayu la..jgn la ad terpengaruh.... 
Kita sebuk berpolitik... Kita lalai mereka ini juga dahagakan surga diakhirat nanti... Aku amat yakin di akhirat nanti mereka akan mengadu pada Allah ..."mengapa Allah masukkan aku dalam neraka sedang aku sendiri tak tahu islam itu agama benar.."..
Lalu Allah tanya kita sejauhmana dakwah kita pada mereka...


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:53 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Siapa yang paling `malang' dalam Bajet 2015?

Posted: 13 Oct 2014 09:45 PM PDT

Golongan berpendapatan sederhana dengan gaji bulanan antara RM4,000 hingga RM8,000 dilihat sebagai kumpulan rakyat yang paling `malang' kerana tidak dapat menikmati pelbagai manfaat dalam Bajet 2015.
Pengarah Urusan VKA Wealth Planner, Javern Lim berkata, golongan tersebut bukan sahaja tidak dapat menikmati potongan cukai pada kadar yang besar, malahan tidak layak memperolehi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).
Katanya, golongan tersebut mungkin masih bujang atau mempunyai anak pada usia yang kecil sekali gus tidak dapat menikmati bantuan persekolahan daripada kerajaan.
``Jika mereka tidak memiliki rumah, mereka memang layak memohon Skim Perumahan Belia. Namun harga rumah di Kuala Lumpur dan Selangor masih terlalu tinggi untuk mereka.
``Bagi Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) pula, kediaman ini biasanya terletak lebih jauh daripada bandar dan kurang sesuai untuk golongan berpendapatan sederhana," katanya kepada China Press.
Tambahnya, kadar potongan cukai untuk golongan tersebut juga tidak besar tetapi cukup untuk meringankan beban mereka.
Read More / Baca Lagi >>

AMK lancar Kempen ‘Rakyat Hakim Negara’, solidariti untuk Anwar

Posted: 13 Oct 2014 09:37 PM PDT

rakyatPETALING JAYA 14 OKT: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) melancarkan Kempen 'Rakyat Hakim Negara' bagi merancang mobilisasi mega pada hari pendengaran rayuan kes Fitnah II Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijadual berlangsung selama dua hari mulai 28 Oktober ini.
Kempen yang bermula hari ini akan berlangsung dalam tempoh 14 hari sehingga tarikh perbicaraan itu yang bakal diadakan di Istana Kehakiman, Putrajaya.
Dengan mensasarkan 10,000 rakyat yang akan turun menyertai kempen ini, Ketuanya, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kempen tersebut bertujuan menuntut keadilan untuk Ketua Umum KEADILAN itu, yang menjadi mangsa kerakusan kerajaan.
Selain itu, bagi mempertahankan kebebasan, integriti dan kedaulatan sistem kehakiman negara.
"Kempen ini bukan sahaja bersifat solidariti untuk Anwar, tetapi kami ingin membangkitkan kesedaran orang awam khususnya generasi muda supaya membangunkan komitmen terhadap keadilan dan reformasi sosial di negara kita dengan pelbagai cabaran seperti penindasan Akta Hasutan, kenaikan harga minyak, GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan) dan lain-lain lagi," kata Nik Nazmi.
Beliau memnjelaskan demikian pada sidang media pelancaran kempen di ibu pejabat parti, hari ini.
Menurut Nik Nazmi, pelbagai program disusun sepanjang tempoh itu seperti flashmob, ceramah jelajah peringkat negeri, edaran risalah, dan program kemuncak pada 28 Oktober.
Read More / Baca Lagi >>

Kempen 'Rakyat Hakim Negara' buat Anwar mula hari ini

Posted: 13 Oct 2014 09:35 PM PDT

Angkatan Muda Keadilan melancarkan kempen selama 14 hari bermula hari ini bagi menunjukkan solidariti terhadap Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwat II.

Ketuanya Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kemuncak kempen yang bertemakan 'Rakyat Hakim Negara' itu akan diadakan di Putrajaya pada 28 Oktober depan.

Antara program kempen itu ialah flashmob, edaran risalah, ceramah di seluruh negara dan juga kempen melalui media sosial.

"Siri ceramah ini juga akan dijalankan bersama Anwar Ibrahim di beberapa lokasi di seluruh negara yang akan dimaklumkan kelak.

"Kemuncak kempen Rakyat Hakim Negara adalah ceramah perdana yang bakal berlangsung di Istana Kehakiman Putrajaya pada 28 Oktober," katanya.

Beliau yang juga ADUN Seri Setia berkata demikian pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Ditanya sama ada kempen tersebut akan diteruskan sekiranya Anwar dijatuhi hukuman, Nik Nazmi berkata mereka telah bersedia dengan segala kemungkinanan.

Malah, beliau yang juga exco Selangor turut meminta orang ramai untuk hadir pada 28 dan 29 Oktober bagi menunjukkan solidariti terhadap Anwar.

Read More / Baca Lagi >>

'Kenaikan harga barang tak jurus inflasi tinggi' kata Hasan Malek

Posted: 13 Oct 2014 09:34 PM PDT

Walaupun laporan ekonomi perbendaharaan menyatakan kadar inflasi akan melebihi 4 peratus pada 2015 sejajar dengan perlaksanaan GST, namun Datuk Hasan Malek yakin kenaikan harga barang tidak akan menjurus ke arah inflasi yang tinggi.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan itu berkata kerajaan mempunyai mekanisme untuk memantau kenaikan indeks harga pengguna (IHP) untuk memastikan harga barang dalam keadaan terkawal.

Menurutnya lagi, kerajaan akan mengumpul statistik setiap bulan bagi menilai kedudukan indeks harga pengguna.

"Setahu saya, indeks harga pengguna bulan lepas dalam 3.2% saja, mungkin ada naik turun. Tapi saya cukup yakin ini tidaklah menjurus ke arah inflasi yang tinggi esok, dengan adanya barang dikecuali dan sebagainya.

"Tiap bulan memang ada statistik, kita masih mampu mengawal inflasi itu kerana kita ada mekanisme untuk memantau kenaikan IHP bagi membolehkannya dalam keadaan terkawal.

"Kita akan ambil langkah untuk mengawalnya," katanya dalam sidang media pagi ini.
 

Walau digantung, dua Adun PAS rasa ‘berbaloi’ singkirkan Khalid Ibrahim

Posted: 13 Oct 2014 09:24 PM PDT

Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selangor yang dikenakan tindakan disiplin kerana menyatakan sokongan terhadap Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dilantik sebagai menteri besar Selangor menyifatkan perjuangan mereka menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan mengukuhkan semula Pakatan Rakyat (PR) di negeri itu sebagai "berbaloi".
Adun Morib Hasnul Baharuddin (gambar) berkata, walaupun terkejut keahliannya digantung setahun, tetapi matlamat utamanya untuk pulihkan kembali kuasa PR tercapai.
"Kalau tidak Tan Sri Khalid masih lagi menjadi menteri besar dan buat sesuka hati dengan Selangor," katanya kepada The Malaysian Insider apabila dihubungi semalam.

Menurut Hasnul, beliau sebelum ini sudah menjangka akan dikenakan tindakan dan menerima dengan terbuka keputusan dibuat PAS itu. Apabila ditanya sama ada hukuman yang dikenakan terhadapnya adil, Hasnul berkata terpulanglah kepada tafsiran masing-masing kerana setiap orang mempunyai persepsi sendiri.
"Setakat ini saya belum lagi dapat surat rasmi, saya sedang fikir untuk buat rayuan," katanya.
Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali ketika mengumumkan keputusan parti Islam itu menggantung Adun Morib dan Adun Hulu Klang itu dan berkata sepanjang tempoh itu, Hasnul dan Saari tidak boleh  menyertai sebarang aktiviti parti, namun masih diberi ruang merayu dalam tempoh 15 hari.
Read More / Baca Lagi >>

Ahli Parlimen BN marah kerajaan biar penyeludupan makanan bersubsidi ke Indonesia

Posted: 13 Oct 2014 09:22 PM PDT

Ahli Parlimen Kalabakan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (gambar) dari Barisan Nasional (BN) mendakwa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Sabah "menutup mata" terhadap kegiatan penyeludupan makanan bersubsidi kerajaan.
Ghapur berkata APMM di perairan negeri itu tidak mengendahkan aktiviti penyeludupan makanan yang dipercayai dijual kepada negara jiran dan bukannya dinikmati rakyat Sabah.
"Menteri kata APMM sangat aktif, bercerita pasal penyeludupan diesel, tetapi makanan seperti barang subsidi bukan orang Sabah yang dapat, orang Indonesia yang makan.

"Sebab kita sudah kenalpasti empat tempat penyeludupan, APMM tidak peduli, kenapa terang-terangan barang-barang ini diseludup dan dieksport ke Indonesia?" soal Ghapur. Beliau turut berkata kemungkinan terdapat kelonggaran penguatkuasaan yang dilakukan APMM di perairan negeri itu.
"APMM tutup mata, mungkin ada sesuatu dan penguatkuasaan tidak betul," katanya.
"APMM tidak bekerja dan saya minta menteri buat sesuatu untuk kawal," katanya ketika bertanya soalan tambahan kepada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim di Dewan Rakyat, Kuala Lumpur hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Susulan dinding flat tercabut dilanda ribut

Posted: 13 Oct 2014 09:14 PM PDT

Dewan Rakyat 14 Okt 2014: Sesi Pertanyaan Jawab Lisan

Posted: 13 Oct 2014 09:13 PM PDT

Najib, adakah anda PM untuk semua rakyat atau golongan tertentu?

Posted: 13 Oct 2014 08:49 PM PDT

Oleh Ng Kee Seng
Adakah Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri untuk semua rakyat Malaysia atau hanya untuk Barisan Nasional, Umno dan dirinya sahaja? Semua rakyat Malaysia yang cintakan keamanan ternyata bingung dan terkejut dengan apa yang diucapkan Najib pada perhimpunan agung tahunan MCA pada Ahad lalu.
Untuk fanatik perkauman dan agama untuk mengucapkan apa yang dikatakannya dijangka. Tetapi dari seorang Perdana Menteri?

Najib memberitahu masyarakat Cina tidak membuat tuntutan jika mereka tidak dengan kedua-dua BN adalah menjijikkan dan menghormati kebebasan bersuara, pilihan dan Perlembagaan Persekutuan. Nah, YAB Perdana Menteri, di mana undang-undang yang mengatakan tidak menyokong BN atau Umno adalah menyalahi undang-undang?
Mengapa bersusah payah untuk mengadakan pilihan raya umum jika rakyat Malaysia hanya perlu mengundi atau menyokong BN-UMNO?
Dalam nada yang sama, jika BN-Umno tidak bersedia untuk berkhidmat kepada semua rakyat Malaysia, iaitu hanya mereka yang menyokong BN-Umno, boleh semua orang-orang yang tidak menyokong itu tidak membayar cukai kepada kerajaan BN-Umno?
Minda anda, mereka yang tidak menyokong BN-Umno membayar jumlah yang sama cukai dijadualkan kerajaan. Mereka mengharapkan layanan yang adil. Mereka mengharapkan sebuah kerajaan yang adil dan saksama, bukan satu yang mendiskriminasikan untuk agenda politik.
Sejak, BN-Umno tidak mahu untuk berkhidmat semua rakyat Malaysia, maka mengapa mesti semua rakyat Malaysia membayar cukai?
Masalah dengan pentadbiran Najib yang dipimpin ialah BN-Umno terlalu sombong setelah berkuasa selama lebih daripada lima dekad.
Read More / Baca Lagi >>

Politik Malaysia dan sikap kita

Posted: 13 Oct 2014 08:43 PM PDT

Oleh Adib Azman
Politik Malaysia suka saya sifatkan seperti drama bersiri Bawang Putih Bawang Merah yang sangat popular beberapa tahun dahulu. Ia kisah lagenda (atau dongeng) yang diadaptasi semula karyawan Indonesia, jalan ceritanya sangat panjang dan saya sendiri kadang-kadang sanggup tunggu untuk tengok usai habis waktu persekolahan.
 Pergaduhan dua beradik perempuan, ibu tiri yang jahat dan kewujudan pari-pari dengan pelbagai insiden baru sentiasa menarik episod drama menjadi panjang dan bersambung. Malah lebih kelakar lagi, pelakon yang membawa watak ibu tiri jahat itu diundang Media Prima ke Malaysia kerana dia ada peminatnya tersendiri. Sangat aneh orang Malaysia.

Akhirnya episod drama yang panjang itu berakhir dengan jawapan "semua perkara ini hanyalah sebuah mimpi". Begitulah politik Malaysia, isu-isu pergerseran politik dan nasional tidak henti-henti menghujah dada dan minda rakyat tidak berhenti, golongan muda sudah muak, kerajaan Umno-Barisan Nasional tidak cuba mengurangkan beban rakyat, Pakatan Rakyat makin marak balik percakaran di antara mereka, khususnya krisis dalaman PAS dan hubungannya dengan PKR dan DAP. Golongan pertengahan dan miskin pula tersepit sebagai miskin bandar. Rakyat mengimpikan sebuah kerajaan yang adil, mendampingi rakyat, tetapi pembentangan Belanjawan demi Belanjawan lewat bermulanya RMK10 tidak membawa pulangan lumayan kepada rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Nota gelandangan: Bajet ikat perut

Posted: 13 Oct 2014 08:41 PM PDT

Oleh Zharif Badrul
Dalam perjalanan menaiki KTM bersama sahabat baik saya Faten Liyana yang memperkenalkan saya dengan Dapur Jalanan Kuala Lumpur kira-kira setahun yang lalu, saya berdoa dalam hati agar mendapat sesuatu daripada aktiviti mingguan di Jalan Panggong bersama warga miskin kota kali ini.
Dan doa saya dimakbulkan.

Sewaktu menunggu kehadiran sahabat-sahabat Dapur Jalanan yang lain ( Pakwan, Hadi Khalid, Nadia Liyana dan lain-lain), hujan lebat membasahi sekitar kawasan Pasar Seni termasuk jalan Panggong. Suasana mula bertukar menjadi sejuk dan kelibat warga miskin kota kelihatan menunggu kehadiran kami biarpun dibasahi dengan kedinginan air hujan. Dan aktiviti berkongsi makanan dan minuman berjalan seperti biasa; meriah dalam kesederhanaan di samping mengecapi kebahagiaan dalam berbagi nikmat daripada kelompok masyarakat yang tidak mengharapkan apa-apa balasan daripada mereka yang dibantu. Ini kerana Dapur Jalanan yang diwujudkan hasil insiatif golongan belia bukanlah organisasi politik yang desperado meraih undi untuk memenangi pilihanraya seterusnya.
Aktiviti mingguan ini diakhiri dengan ucapan ''terima kasih,nak'' daripada salah seorang warga miskin kota yang saya berikan air minuman tatkala beliau sedang menjamah makanan yang dihidangkan.
Peristiwa yang berlaku ini mengetuk naluri hati saya tentang keadaan serta nasib warga miskin kota yang tidak punya rumah kediaman; bagaimana mereka menempuh dan mengharungi kedinginan hujan lebat yang membasahi seluruh tubuh badan mereka apatah lagi terdapat juga wanita bersama anak lelaki beliau yang turut sama-sama beratur untuk mendapatkan makanan dan minuman.
Terdetik di hati saya, mengapa isu warga miskin kota tidak disebut langsung sewaktu pembentangan bajet 2015 yang lepas?
Read More / Baca Lagi >>

Shahidan ‘ganggu’ perbahasan MP pembangkang tanya soal naik gaji....

Posted: 13 Oct 2014 08:20 PM PDT

Antara pemimpin Pembangkang yang menjadi 'mangsa' kepada soalan Shahidan adalah Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.
Shahidan KassimKUALA LUMPUR: Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Shahidan Kassim dalam perbahasan belanjawan 2015 sering kali menganggu ucapan Ahli Parlimen Pembangkang.
Dilihat, sebelum ini Shahidan sering kali mengajukan soalan yang sama kepada Ahli Parlimen daripada pembangkang, dengan membangkitkan sama ada setuju atau tidak gaji Ahli Parlimen dinaikkan.
"Saya ingin tahu, setuju atau tidak gaji Ahli Parlimen dinaikkan?" soal Shahidan kepada beberapa orang Ahli Parlimen Pembangkang.
Antara pemimpin Pembangkang yang menjadi 'mangsa' kepada soalan Shahidan adalah Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli, dan juga sebelum ini, Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin.
Sementara itu, Rafizi sebagai membalas pertanyaan Shahidan menjelaskan bahawa beliau hanyalah 'macai' yang menerima gaji, dan beliau akan menentukan setuju atau tidak hanya setelah melihat jumlah kenaikkan tersebut.
Pertanyaan Shahidan itu secara tidak langsung telah mengganggu 'rentak' ucapan Ahli Parlimen Pembangkang.
Sebelum itu, Anwar Ibrahim sebagai membalas pertanyaan Shahidan menjelaskan bahawa beliau bersetuju dengan kenaikkan gaji Ahli Parlimen, namun ia haruslah bersesuaian dengan kadarnya.

Najib kecut perut, cuba halang pendedahan keluarga PI Bala

Posted: 13 Oct 2014 08:17 PM PDT

NajibKUALA LUMPUR 14 OKT: Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor merupakan antara sembilan defendan yang cuba membatalkan saman yang difailkan oleh keluarga mendiang P Balasubramaniam yang akan mendedahkan peranan mereka yang didakwa menyebabkan penyiasat persendirian, isteri dan anak-anak beliau, terpaksa berada dalam buangan.
Mengikut laporan The Malaysian Insider (TMI), peguam Americk Singh, yang mewakili balu Balasubramaniam, A Santamil Selvi dan tiga anak mereka memberitahu, perbicaraan ditetapkan 20 November di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Hasnah Mohammed Hashim.
Antara alasan yang diberikan defendan ialah keluarga Balasubramaniam tiada sebab munasabah untuk bertindak, tindakan mereka itu satu penyalahgunaan proses mahkamah dan ia menimbulkan skandal, remeh dan menyakitkan hati.
Difahamkan kepada TMI, sekiranya Perdana Menteri dan lapan orang lain itu berjaya membatalkan saman itu, maka merit kes itu tidak akan diketahui orang ramai.
Ini termasuk mengapa Balasubramaniam terpaksa menarik balik kenyataan bersumpah pertama beliau dan mengapa dia dan keluarganya terpaksa meninggalkan negara ini dan menetap di India.
Santamil dan anak-anaknya memfailkan saman bagi kerugian yang dialami semasa mereka berada dalam buangan antara Julai 2008 dan awal tahun lalu berikutan tindakan Balasubramaniam menarik balik akuan bersumpahnya (SD) yang pertama.
Balasubramaniam meninggal dunia akibat serangan jantung pada 15 Mac, 2013, beberapa minggu selepas pulang dari India.
Balasubramaniam Selain Najib dan Rosmah, defendan lain ialah adik-beradik Najib, Datuk Ahmad Johari dan Datuk Mohd Nazim, peguam kanan Tan Sri Cecil Abraham, anaknya Sunil Abraham, Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat, peguam M Arunapalam dan peniaga permaidani Deepak Jaikshan.
Dalam saman itu, keluarga itu berkata, 9 defendan itu menyebabkan SD kedua Balasubramaniam "dirangka tanpa arahan si mati dan seterusnya menyebabkan si mati menandatangani SD yang sama dalam keadaan diugut dan dipengaruh".
Balasubramaniam
Balasubramaniam atau lebih dikenali sebagai PI Bala, merupakan saksi dalam perbicaraan kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, meninggalkan Malaysia tergesa-gesa selepas beliau menandatangani SD kedua pada tahun 2008, yang kononnya membersihkan Najib dari sebarang penglibatan dalam kes itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mohamad Sabu – Dibenci tetapi dirindu

Posted: 13 Oct 2014 08:15 PM PDT


 
Mohamad Sabu adalah nama yang mempunyai tempatnya tersendiri dalam arena politik tanah air, boleh berdiri sendiri atas kekuatan namanya.
Beliau terkenal bukan sahaja kerana seorang ahli pidato yang evergreen, tetapi juga kerana kelincahannya, keberaniannya menghadapi pelbagai risiko politik, penghubung partinya dengan orang di luar PAS, terutamanya dalam Pakatan Rakyat.
Beliau orang nombor dua dalam PAS – sebagai Timbalan Presiden – pernah menewaskan Nasarudin Mat Isa dan Dato Nik Amar bin Nik Abdullah dalam pemilihan di Muktamar PAS sebelum ini dan setahun yang lalu, kedua-duanya ulama.

Populariti Mohamad hampir mengatasi orang lain dalam partinya, bahkan namanya sinonim dengan PAS. Hampir setiap ceramah perdana – bukan sahaja di pentas PAS, bahkan di pentas Pakatan Rakyat – beliau menjadi tarikan utama untuk mengumpul pendengar. Bahkan ramai ahli parti yang berkata, "Kalau mahu mendapatkan dana parti lebih banyak, panggillah Haji Mohamad Sabu berceramah."
Itulah keistimewaan Mohamad, secara relatif ada yang menyokongnya dan ada yang menentang. Tetapi ini sama sekali tidak mengurangkan popularitinya, malah ia dilihat menjadi aset penting kepada PAS itu sendiri.
Beliau yang bertanding beberapa kali untuk kerusi Parlimen – menang dan kalah – bersekolah di Pulau Pinang sebelum menyambung pelajaran jurusan pemakanan di ITM. Beliau lahir pada 14 Oktober 1954 di Tasek Gelugor, Pulau Pinang.
Sebelum menjadi timbalan presiden PAS, beliau pernah menjawat jawatan sebagai naib presiden PAS, naib pemuda PAS Pusat dan ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.
Tahun 1975 beliau menyertai ABIM dan tahun 1981, menyertai PAS. Beliau bertanding dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 1982 di DUN Penanti tetapi tewas. Sekali lagi tewas kepada rakan ABIMnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen Permatang Pauh dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 1986.
Apabila berhijrah ke Kelantan, beliau menang dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 1990 di Parlimen Nilam Puri. Sekali lagi memang di kerusi Parlimen Kubang Kerian dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 1995.
Read More / Baca Lagi >>

85,000 peminjam PTPTN tidak dapat lagi ke luar negara

Posted: 13 Oct 2014 08:12 PM PDT

Peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) adalah antara 701,266 rakyat Malaysia yang disenarai hitam Jabatan Imigresen daripada meninggalkan negara ini. Menurut The Star, perangkaan terbaru menunjukkan kira-kira 85,000 peminjam PTPTN yang tidak membayar semula pinjaman mereka tidak akan dapat lagi keluar negara.
"Selagi anda berada di dalam senarai hitam, anda tidak akan dibenarkan melepasi pemeriksaan imigresen, meskipun anda mempunyai tiket penerbangan yang sah," kata Pengarah Bahagian Keselamatan dan Pasport Jabatan Imigresen Ibrahim Abdullah seperti dilaporkan The Star.

"Tidak kira sama ada anda merancang untuk meninggalkan negara menerusi kapal terbang, jalan raya, kereta api atau perjalanan laut." Menurut The Star, Jabatan Imigresen menasihatkan rakyat Malaysia untuk membuat semakan status perjalanan terlebih dahulu sekiranya ada halangan untuk meninggalkan negara ini.
Selain itu, pesalah cukai dan mereka yang mempunyai rekod jenayah turut berdepan dengan sekatan di pemeriksaan di pintu sempadan atau di lapangan terbang. Menurut akhbar berbahasa Inggeris itu, setakat 3 September lalu, sekatan ke luar negara yang dilakukan oleh jabatan itu termasuk mereka yang diisytiharkan bankrap.
Seramai 277,693 rakyat Malaysia disenarai hitam oleh Jabatan Insolvensi. Selain itu, rakyat Malaysia yang tidak mematuhi undang-undang imigresen negara asing seperti tinggal lebih masa atau menyalahgunakan visa perjalanan mereka turut disenarai hitam. Ibrahim berkata sekatan itu mungkin menghalang pesalah tersebut untuk memasuki semula ke negara berkenaan dan maklumat ini akan dikongsi dengan jabatan imigresen tempatan, seperti Malaysia di mana ia akan meletakkan pesalah dalam senarai pemerhatian.
Seramai 32,516 rakyat Malaysia di dalam kategori ini kerana tinggal lebih masa di negara lain, serta 115,803 warga asing yang mempunyai kesalahan yang sama dengan menetap lebih masa di Malaysia dan mereka turut dikenakan sekatan daripada meninggalkan negara ini.
"Jika mana-mana rakyat Malaysia yang berada dalam senarai pemerhatian cuba untuk meninggalkan negara ini, mereka akan dihalang dan dibawa untuk siasatan sehingga diyakinkan bahawa mereka tidak akan melakukan kesalahan yang sama di negara lain lagi," kata Ibrahim seperti dilaporkan The Star. Pesalah cukai yang degil juga menunjukkan jumlah yang ramai dalam senarai hitam perjalanan ke luar negara di bawah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dengan 135,111 orang.
Read More / Baca Lagi >>

HUTANG pelajar PTPTN kamu nampak.. TAPI HUTANG KRONI kamu buat2 tak nampak !!!

Posted: 13 Oct 2014 08:09 PM PDT

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mempunyai hutang terkini mencecah RM36.25 bilion.
Beliau mempersoalkan bagaimana 1MDB diberikan projek untuk diuruskan sebanyak RM 11 bilion sedangkan hutang masih tinggi. Malah terdapat dakwaan sebuah janakuasa gas di Melaka diberikan secara rundingan langsung dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB).
"Walaupun dibebani hutang, 1MDB dijangka akan menyenaraikan aset tenaganya di Asia menerusi Virtus Energy yang dianggarkan menjana RM 16.5 bilion (IPO terbesar Asia) pada Januari 2015.
"Adakah ini bertujuan untuk menjana dana bagi membayar hutang-hutang awalnya (bail-out)?" bahasnya dalam Dewan Rakyat di Parlimen hari ini.
Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menekankan bahawa kerajaan perlu menangani masalah ini dengan kadar segera supaya tiada pertambahan kos akan berlaku.
"Ini masalah berterusan, kita bicara soal tranformasi ekonomi, tetapi tatakelola tidak diperbaiki.
"Apa bezanya bidaan dengan rundingan langsung, kita tak dapat nilai kos, ini hanya persetujuan menteri dan 'technical report', kalau tidak ditangani kos akan meningkat," ujarnya.
Katanya lagi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini memetik hadis mengenai hukum berhutang terhadap peminjam Tabung Perbadanan Tinggi Nasional (PTPTN) yang gagal menjelaskan pinjaman.
"Perdana Menteri ada sebut soal hadis sekiranya PTPTN tak dibayar tetapi dia kena tahu dalam hadis riwayat Muslim (menyebut) ''Diampuni bagi orang yang syahid semua dosa kecuali hutang," bidasnya merujuk ucapan Najib.

Selepas Oktoberfest, Presiden PAS mahu kawalan ketat ‘aktiviti tak berakhlak’

Posted: 13 Oct 2014 07:56 PM PDT

Susulan kontroversi pesta Oktoberfest, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan perlunya kawalan ketat untuk "aktiviti tidak berakhlak" tidak kira untuk apa agama sekalipun. Hadi berkata agama Islam dan semua agama lain tidak membenarkan penganutnya berfoya-foya, merujuk kepada pesta Oktoberfest baru-baru ini yang diadakan di Selangor. "Tanya sami, tanya paderi, saya rasa mereka pun tidak bersetuju. Sebab itu perlu tapis," kata Hadi ketika menghadiri program "Sembang Santai Tok Guru" di Gombak, Selangor malam tadi.
 "Saya rasa semua agama tidak bersetuju dengan perkara tidak berakhlak ini." Hadi berkata walaupun penganut bukan Islam dibenarkan meminum arak, mereka masih perlu mempertimbangkan sensitiviti penganut agama Islam dan agama lain dalam perkara ini.
"Kemudian dalam perkara diizinkan mengikut agama dia, maka kawalan perlu dibuat supaya jangan sentuh sentiviti penganut agama Islam dan agama lain yang tidak bersetuju dalam perkara sama. "Ini perlu ada kawalan," katanya. Majlis tersebut turut dihadiri Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Samad dan Ketua Penerangan PAS Selangor Mohd Zaidy Abdul Talib yang kedua-duanya merupakan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).
Hadi bagaimanapun berkata Islam menghormati penganut agama lain untuk meminum arak, tetapi perlu ada syarat tertentu seperti tidak boleh menjualnya kepada penganut agamanya. "Dalam pemerintahan Islam, kita beri hak kebebasan beragama dan kita tidak boleh halang perkara yang diizinkan agama mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Oktoberfest hanyalah popular di Pulau Pinang dan Selangor kata KM Melaka..!!

Posted: 13 Oct 2014 07:53 PM PDT

Melaka tidak pernah meluluskan mana-mana penganjuran syarikat swasta atau badan bukan kerajaan
(NGO) untuk menganjurkan program yang bertentangan dengan Syariah.
MELAKA: Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ir Idris Haron berkata pesta Oktoberfest hanyalah popular di Pulau Pinang dan Selangor di bawah Pentadbiran (DAP,PKR dan PAS).
Katanya kerajaan negeri Melaka tidak pernah meluluskan mana-mana penganjuran syarikat swasta atau badan bukan kerajaan (NGO) untuk menganjurkan program yang bertentangan dengan Syariah.
"Sehingga kini, tiada permohonan penganjuran Pesta Oktoberfest 2014 yang dipohon kepada kerajaan negeri atau melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).
"Malah kerajaan negeri akan mengambil tindakan tegas keatas umat Islam yang terlibat dalam mana-mana kegiatan yang berstatus maksiat," katanya.
Idris mengulas lanjut, premis-premis yang menjual arak hanyalah dikunjungi oleh orang bukan Islam sahaja dan mereka yang beragama Islam dilarang sama sekali untuk mengunjunginya.

Najib dan 8 lain berusaha halang pendedahan P.I Bala

Posted: 13 Oct 2014 07:51 PM PDT

Najib dan 8 lain berusaha halang pendedahan BalaDatuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor merupakan antara sembilan defendan yang cuba membatalkan saman yang difailkan oleh keluarga mendiang P Balasubramaniam yang akan mendedahkan peranan mereka yang didakwa menyebabkan penyiasat persendirian, isteri dan anak-anak beliau, terpaksa berada dalam buangan.
Peguam Americk Singh, yang mewakili balu Balasubramaniam, A Santamil Selvi dan tiga anak mereka, memberitahu The Malaysian Insider perbicaraan ditetapkan 20 November di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Hasnah Mohammed Hashim.
Antara alasan yang diberikan defendan ialah keluarga Balasubramaniam tiada sebab munasabah untuk bertindak, tindakan mereka itu satu penyalahgunaan proses mahkamah dan ia menimbulkan skandal, remeh dan menyakitkan hati.
The Malaysian Insider difahamkan sekiranya perdana menteri dan lapan orang lain itu berjaya membatalkan saman itu, maka merit kes itu tidak akan diketahui orang ramai.
Ini termasuk mengapa Balasubramaniam terpaksa menarik balik kenyataan bersumpah pertama beliau dan mengapa dia dan keluarganya terpaksa meninggalkan negara ini dan menetap di India.
Santamil dan anak-anaknya memfailkan saman bagi kerugian yang dialami semasa mereka berada dalam buangan antara Julai 2008 dan awal tahun lalu berikutan tindakan Balasubramaniam menarik balik akuan bersumpahnya (SD) yang pertama.
Balasubramaniam meninggal dunia akibat serangan jantung pada 15 Mac, 2013, beberapa minggu selepas pulang dari India.
Selain Najib dan Rosmah, defendan lain ialah adik-beradik Najib, Datuk Ahmad Johari dan Datuk Mohd Nazim, peguam kanan Tan Sri Cecil Abraham, anaknya Sunil Abraham, Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat, peguam M Arunapalam dan peniaga permaidani Deepak Jaikshan.
Dalam saman itu, keluarga itu berkata 9 defendan itu menyebabkan SD kedua Balasubramaniam "dirangka tanpa arahan si mati dan seterusnya menyebabkan si mati menandatangani SD yang sama dalam keadaan diugut dan dipengaruh".
Balasubramaniam atau lebih dikenali sebagai PI Bala, merupakan saksi dalam perbicaraan kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, meninggalkan Malaysia tergesa-gesa selepas beliau menandatangani SD kedua pada tahun 2008, yang kononnya membersihkan Najib dari sebarang penglibatan dalam kes itu.
Read More / Baca Lagi >>

Permata: Bimbang wujudnya sistem pendidikan dua darjat

Posted: 13 Oct 2014 07:49 PM PDT

KUALA LUMPUR: Peruntukan besar yang sering diberikan untuk program Permata Negara berbanding sekolah-sekolah kebanyakan dibimbangi wujudnya sistem pendidikan dua darjat.

Ahli Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Mohd Yusof berkata, peruntukan yang diberikan kepada Sekolah Agama Rakyat di dalam Bajet 2015 sebanyak RM50 juta dan Sekolah Pondok RM25 juta.

"Apakah ini adil? Apakah asasnya kerajaan mengagihkan dana ini. Apakah ikut keperluan pelajar atau perkapita pelajar?

"Sedangkan Sekolah Agama Rakyat mempunyai lebih 2,000 buah sekolah di seluruh negara," katanya ketika membahaskan Bajet 2015 di Dewan Rakyat, petang semalam.

Beliau juga meminta kerajaan menjelaskan berapa ramai jumlah pelajar yang terlibat di dalam program Permata dan berapa peruntukan diberikam bagi setiap pelajarnya.

"Kita paling bimbang duit Permata adalah daripada cukai yang dibayar rakyat, dengan peruntukan begitu besar disalurkan kepada Permata," katanya yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat.

Beliau turut mempersoalkan tindakan kerajaan yang tidak menggunakan dana itu untuk memperkasakan institusi pendidikan yang ada.

"Ada sekolah yang tidak ada tandas,  tidak ada elektrik. Kenapa perlu ada pihak yang bermewah-mewah dengan dana rakyat?" soalnya.
Read More / Baca Lagi >>

Bukan subsidi yang dikurangkan, tapi...

Posted: 13 Oct 2014 07:47 PM PDT

Muka depan akhbar Sinar Harian semalam 
SHAH ALAM - Kerajaan sepatutnya menyelesaikan dua isu utama yang melibatkan penguatkuasaan dan tangga gaji sebelum bertindak mengurangkan subsidi minyak.

Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Malaysia (MTEM), Mohd Nizam Mashar berkata, pengumuman yang dilakukan secara mengejut itu jelas memberi kesan kepada ekonomi rakyat.

"Banyak perkara tak selesai lagi jadi apabila subsidi dikurangkan itu, ia banyak memberi kesan kepada rakyat terutama apabila ia dibuat secara mengejut.

"Isu yang perlu diselesaikan sebelum kurangkan subsidi ialah penguatkuasaan yang lebih baik. Penguatkuasaan ini maksudnya bukan saja dalam kita memastikan harga barang tak naik tapi subsidi itu diberikan kepada kumpulan yang sepatutnya terima," katanya kepada Sinar Online, semalam.

Mengulas lanjut, beliau berkata, wujud ketidakseimbangan antara subsidi dengan cukai ke atas syarikat-syarikat asing yang menjalankan operasi di negara ini.

"Kita banyak juga contoh syarikat-syarikat dan kilang-kilang asing yang menikmati banyak subsidi-subsidi kita dalam bentuk petrol, gas dan sebagainya.

"Kita masih lagi memberikan kumpulan-kumpulan ini pelbagai bentuk (pengecualian) cukai-cukai yang lain. Contohnya, cukai percutian, cukai diskaun dan sebagainya.

Read More / Baca Lagi >>

'Gaji PM sama dengan gaji pengurus besar GLC' kata Ahmad Maslan

Posted: 13 Oct 2014 07:26 PM PDT


Gaji perdana menteri Malaysia adalah sebanyak RM22,000 sebulan yang bersamaan dengan gaji presiden Zambia, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.
  
Menurutnya, gaji itu juga bersamaan dengan pendapatan pengurus besar bagi syarikat berkaitan kerajaan di Malaysia.

Ahmad memberitahu ketika menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama TV yang disiarkan secara langsung malam tadi.

Beliau juga berkata kenaikan elaun ahli Parlimen adalah setimpal dengan tanggungjawab besar yang perlu digalas mereka dalam melaksanakan khidmat kepada rakyat.

Menurutnya, anggota Parlimen sebenarnya tidak dibayar gaji sebaliknya hanya diberi elaun RM6,500 sebulan.
  
"Jumlah ini tidak adil bagi mereka yang perlu menjaga begitu ramairakyat di kawasan (Parlimen) masing-masing," katanya.

Mengambil contoh kawasan Parlimennya di Pontian, Johor, Ahmad menjelaskan terdapat kira-kira 50,000 pengundi perlu diberi perhatian di kawasan itu.

"...katakan 50,000 ini didarab empat (anak dan isteri), jadi keseluruhannya 200,000 rakyat kawasan Pontian perlu saya jaga, tapi ada (ahli Parlimen) yang lebih ramai lagi dari saya.
  
"Di Sabah dan Sarawak pula, walaupun angka pengundi tidak besar, namun kawasan mereka begitu luas... RM6,500 tak cukup untuk tampung kos-kos terlibat," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

GHAH seru rakyat sertai serahan petisyen bantah Akta Hasutan di Parlimen 11 Nov

Posted: 13 Oct 2014 04:47 PM PDT

KUALA LUMPUR, 13 OKT: Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH) hari ini melancarkan kempen petisyen rakyat bagi menyeru parlimen mengkaji semula penyalahgunaan Akta Hasutan dan seterusnya memansuhkan undang-undang tersebut.
GHAH dalam kenyataannya hari ini berhasrat mengumpul 10,000 tanda tangan melalui satu petisyen yang akan diserahkan kepada ahli parlimen 11 November depan.
"GHAH menyeru orang ramai untuk turut hadir ke parlimen untuk menyokong penyerahan petisyen rakyat.
"Kami turut mengalu-alukan kempen berjalan kaki secara aman dianjurkan Majlis Peguam untuk menyokong pemansuhan Akta Hasutan dari Padang Merbok ke Parlimen pada 16 Oktober depan," kenyataan GHAH dipetik.
Dalam pada itu GHAH menyelar penggunaan Akta Hasutan keatas pensyarah Universiti Malaya, Profesor Dr Azmi Sharom, yang jelas menyekat hak golongan akademik memberikan pandangannya dari sudut undang-undang.
GHAH turut mempersoalkan rayuan balas Pejabat Peguam Negara untuk menambah hukuman terhadap keputusan kes hasutan Adam Adli dari penjara 12 bulan yang diputuskan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur 19 September lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Kenaikan harga minyak korban BN

Posted: 13 Oct 2014 04:44 PM PDT

Oleh Subky Latif
APA yang dapat disifatkan atas pengurangan subsidi minyak atau kenaikannya 20 sen seliter beberapa hari menjelang Hari Raya Korban dan selepas itu pembentangan belanjawan?Pada Hari Raya Haji orang berupaya mengorbankan lembu dan binatang ternakan lain sebagai satu ibadat, manakala kerajaan BN apa korbannya?
Ia korban penduduk menjelang hari raya itu dalam tindakannya mengurangkan subsidi minyak atau menaikkan harga runcitnya 20 sen seliter.

Dalam ibadat korban itu banyaklah lembu dan kambing disembelih, tetapi tidak semua lembu dan kambing terlibat. Hanya lembu jantan dan kambing jantan yang cukup umur saja yang disembelih. Tidaklah lembu dan kambing dan unta itu mati katak, tetapi semuanya akan dibangunkan di syurga sebagai kenderaan bagi setiap si pengorban.
Orang sembahayang tunggang tunggik dan puasa belum terjamin masuk syurga tetapi lembu pilihan itu lebih terjamin tempahannya di syurga.
Jika kenaikan harga minyak itu dapat diibaratkan sebagai korban kerajaan pimpinan PM Najib Razak sebagai korban Raya Haji ini buat penduduk dan pengunjung negara, maka tiada yang terlepas daripada 'sembelihan' itu. Bukan sekadar watan Malaysia yang dikorbankan, bahkan sekalian pegawai kedutaan asing yang menjadi pengguna minyak ikut menjadi bahan korban.
Sekalian pengunjung asing termasuk jutaan bilangannya yang datang menjayakan Tahun Melawat Malaysia adalah jadi korban juga sekalipun mereka datang untuk beberapa hari. Setiap yang tiba itu akan menggunakan kenderaan, akan makan dan membeli-belah.
Sekalian akan bermuamalat atas barangan yang dikenakan nilai harga tambahan berikutan dengan pembatalan subsidi iitu.
Read More / Baca Lagi >>

BR1M dihadkan kepada barang keperluan asas pada 2016

Posted: 13 Oct 2014 04:38 PM PDT

Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan dirombak semula pada 2016 dan hanya akan diberikan kepada golongan berpendapatan rendah untuk membeli barang keperluan asas sahaja, kata pegawai tinggi Kementerian Kewangan sebagai langkah mengelakkan skim itu disalahgunakan.
Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata, cara itu mampu memanfaatkan penggunaannya secara maksimim dan mengelakkan penerima menyalahgunakan BR1M untuk membeli barangan mewah seperti rokok. Sistem kupon makanan seperti yang digunakan Amerika Syarikat (AS) apabila baucer tunai diberikan kepada penerima yang layak mungkin dilaksanakan.
BR1M kini diberikan dalam bentuk tunai kepada isi rumah berpendapatan RM4,000. Tahun depan, agihan BR1M akan diberikan secara berperingkat sebanyak tiga kali. Di AS, sistem baucer diberikan kepada penerima untuk membeli barang dapur. Mohd Irwan berkata, cara lain seperti memberi bantuan bulanan kepada pengguna MyKad juga akan dilaksanakan di pasar raya.
Read More / Baca Lagi >>